Fotbal pe pâine pentru economiile emergente… Funcţionează ca afacere să organizezi un turneu final?

CMF 2014

de Moise Guran

Este foarte probabil ca acest Campionat Mondial să fie mai disturbat decât altele de greve, mişcări de stradă şi proteste de stânga.

Din punct de vedere economic, Brazilia, privită din afară, este o ţară emergentă, o ţară cu statistici bune de creştere rapidă, dar, privită din interior, Brazilia rămâne o ţară săracă, o ţară în care dezbaterile de tipul „n-ar fi fost mai bine să dăm banii pe spitale, pe şcoli sau pe combaterea sărăciei” vor subzista, indiferent de efectul economic al organizării Cupei Mondiale.

Bineînţeles că trebuie să îţi faci şcoli şi spitale atunci când nu ai şi, cred eu, este de asemenea demonstrat că organizarea unui turneu final sau a unei olimpiade este cu adevărat profitabilă doar pentru țările bogate şi civilizate.

Au simțit-o pe pielea lor Grecia, care a cheltuit 10 miliarde de euro pentru organizarea Olimpiadei din 2004, pentru a intra în faliment ca naţie în 2010, iar Ucraina, care a cheltuit cam tot atât pentru organizarea EURO 2012, nu a încasat mai mult de un miliard de euro din turism. Şi, să nu care cumva să credeţi că revoluţia de la finalul lui 2013 nu a avut legătură cu datoriile uriaşe ale ţării. (Doar ruşii l-au plătit pe Yanukovici ca să refuze intrarea în UE).

FIFA Go Home 1Revenind la acest campionat mondial, Brazilia are, totuşi, o experienţă importantă în organizarea acestui tip de competiţie, iar cele mai multe dintre stadioane au fost renovate, nu construite de la zero, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina. În consecință, costurile de organizare, de aproximativ 8 miliarde de euro, au fost mai mici în comparație cu cele ale Greciei sau ale Ucrainei, dar vor fi probabil tot departe de un prag de profitabilitate.

Adevărata problemă, însă, nu o reprezintă faptul că un stat bagă o grămadă de bani dintr-odată în propria economie și nici judecata „dacă era mai bine sau mai rău să mărească salariile, în loc să-i bage în stadioane” nu este una de valoare. Sindicatele vor cere întotdeauna salarii mai mari și alocări mai importante BRAZIL-WC-2014-PROTESTpentru asistență socială. La o investiție în infrastructură, cu adevărat important este cât din sumă ajunge în salarii și în creșterea nivelului de trai al unor oameni care, prin muncă, au mai puțină nevoie de asistență socială.

Din păcate, și Grecia, și Ucraina, și este posibil ca și Brazilia să fi pierdut o parte din bani din cauza corupției, din cauza costurilor umflate și din deturnarea banilor de la salarii către conturi private. Acesta mi se pare mie că este adevăratul secret al profitabilității unor evenimente sportive de anvergură, dincolo de câștigurile din turism sau din beneficiile refacerii unor autostrăzi, aeroporturi sau stadioane.

Deci, dacă acum vă trece cumva prin cap întrebarea dacă România ar trebui sau nu să se gândească vreodată la organizarea unui astfel de turneu final, răspunsul corect este da, ne-ar fi de mare ajutor, dar nu! nici să nu vă gândiţi la asta atâta timp cât costurile de construcție ale unei autostrăzi la noi rămân duble față de o ţară ca Germania.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

14 răspunsuri la Fotbal pe pâine pentru economiile emergente… Funcţionează ca afacere să organizezi un turneu final?

 • jocuri fotbal
  Noiembrie 25, 2014 la ora 05:52

  Este probabil una dintre cele mai profitabile afaceri. Sume imense, sponsori giganti, profit garantat!

  Răspunde
   
 • VictorL
  Iunie 16, 2014 la ora 17:10

  @Moise.,,Disturbat”a devenit neologism la noi? ,,Suna ca Dracu'”…
  Ai dreptate in tot ce concluzionezi cu litere ingrosate si trebuie sa mergem mai departe invatind ca de fapt coruptia ne costa mai mult ca natie decit calea cinstei.Altfel spus ne place coruptia raminem saraci.
  De aici se poate constata cu ochiul liber ca nici investitiile nu se recupereaza intr-o tara de saraci iar investitorii se gindesc de doua ori inainte de a le face.
  Daca vom trai sa apucam inaugurarea autostrazii Comarnic-Brasov(binenteles ca vom avea barba mare..)vom avea si surpriza ca nimeni nu o va folosi daca va fi cu taxa.Soferii de TIR pot povesti cum strabat Franta pe ,,nationale”.
  Ford fabrica noul Fiesta in Germania si India.De ce l-ar face aici cind nu circula nici un B-Max pe strada?Sa mai vina un al treilea producator de masini,pentru cine?Romanii cumpara SH-uri daca nu au o rabla de dus la program.
  Saracii nu platesc taxe mari si nu le trebuie autostrada sau stadion.Se uita la televizor ca oricum e scump cablul si nu au ce vedea pe el.Platesc insa preturi ca in ele e inclusa reclama la detergenti.Spala rufele mai rar si vad filme de 20ani.Masina veche de 10 consuma mult si scoate fum pe teava.Ne place sa traim in coruptie platim mai mult dar e greu sa ne dam seama.Ne trebuie unul la sindicat sa ne negocieze salariul ca noi nu suntem in stare…Pe vremuri sindicatele faceau parte din Mafia.Acum o fi altfel?

  Răspunde
   
 • ioan
  Iunie 13, 2014 la ora 17:09

  FIFA = castiga cam de pe urma mondialului din Brazilia, ceva peste 3 mld de € din drepturi de televizare sponsorizari etc.
  Brazilia a bagat vreo 7 mld in organizarea editiei. Tragi linie si ai un -4mld €.

  Răspunde
   
  1. adi
   Iunie 14, 2014 la ora 01:05

   si la greci,ukrainieni ca si la brazilieni va ramine infrastructura (stadioane,drumuri,piete toate reinoite) nu le -o va duce nimeni din tara…ar trebui sa le plateasca cineva din afara???…intrebarea ramine …chiar era nevoie de asfel de infastructura versus starea sociala(spitale ,scoli)???

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Iunie 14, 2014 la ora 16:02

    Observaţia dumneavoastră este corectă, după opinia mea. Aşa cum spune dl. Moise Guran, investiţiile in infrastructură reprezintă un factor de stimulare a creşterii economice si, in cele din urmă, de dezvoltare. Trebuie avut, insă, in vedere de fiecare dată o analiză cost-beneficiu si un calcul al costului de oportunitate atunci când se ia decizia investirii intr-un anumit tip de infrastructură. Astfel, trebuie să fie evaluate beneficiile [pe termen lung] ale investirii in infrastructura de transport (rutier, feroviar sau naval), infrastructura din sănătate, infrastructura din educaţie, ori infrastructura sportivă s.a.m.d. Din aceste evaluări nu trebuie să lipsească calculul estimativ al beneficiului socio-economic pe care investirea in stadioane si terenuri sportive l-ar aduce patriei noastre, avându-se in vedere atât beneficiile in favoarea sportului (in contextul dezvoltării durabile si urmărindu-se indicatorii specifici), cat si beneficiile materiale rezultate din exploatarea activelor economice. După părerea mea, felul in care a fost administrat pană la ruinare stadionul I Oblemenco este emblematic. Nici Ghencea nu era departe. Numărul de spectatori de la evenimentele sportive din România NU justifică in acest moment investiţii in arene de mărimea celor care găzduiesc competiţii continentale sau mondiale. Acesta este si motivul principal pentru care in România NU exista o sală adecvata întrecerilor sportive mai ample, ar sta mai mult goală, iar intretinerea ei ar implica costuri greu de suportat de orice localitate.

    Răspunde
     
 • Alex
  Iunie 13, 2014 la ora 14:34

  Moise nu are o parere pentru ca e Mai usor sa supravetuiesti ca jurnalist pe pozitia de Gica Contra  Nu este independent si de aceea nu poate avea o parere Face discutii de pe plaja …Cred ca e simpatizant a lui Soros  pentru Mai multe informatii pentru ce s a intimplat in Grecia ar trebui sa I intrebe pe cei de la goldman sachs . Poate ne poate explica de ce arbitrul a ajutat brazilia sa cistige ca daca Nu ar fi cistigat ce urmari eco socio politice ar fi urmat

  Răspunde
   
 • ilie
  Iunie 13, 2014 la ora 14:07

  Brazilia a castiga obosit.
  ‘Tasta’ cineva mai sus ca Moise fara pregatire economica ne lumineaza cum e cu economia cu/fara coruptie.Asa ca va explic-nu stiu medicina-cum scapati de gripa:
  1.Iei o gripa zdravana,altfel nu te poti vindeca.
  2.tusesti de 2 ori doar cand lira germana e peste yenul malgas.
  3.NU VA LUATI DUPA MINE CA MAI GRESESC..

  Răspunde
   
 • Io
  Iunie 13, 2014 la ora 10:48

  Am gresit, PIB/capita e mai mare de 1.4 ori fata de al Romaniei.

  Răspunde
   
  1. Dioni
   Iunie 13, 2014 la ora 11:17

   Cred ca in primul rand trebuie spus ca si Romnia este o tara saraca. Apoi depinde ce compari, PIB nominal despre care se stie ca e doar un rezultat matematic si nu prea economic sau PIB-ul PPP. Daca compari nominalul, Brazilia sta mai bine. Daca compari PPP-ul noi stam mai bine. In concluzie baltim in aceeasi mocirla a coruptiei generalizate, mafiei de tot felul (mai pregnanta la ei) si a lipsei de perspectiva (mai accentuata la noi).

   Răspunde
    
 • Io
  Iunie 13, 2014 la ora 10:47

  Fara legatura cu fotbalul: Brazilia are PIB/capita de 10 ori mai mare fata de Romania si 1/4 fata de Franta. De ce e considerata saraca?
  Argumentul favelas e slab.

  Răspunde
   
 • Dragotoiu Mihail
  Iunie 13, 2014 la ora 10:46

  Coruptia a scazut castigurile celor trei state enumerate. Organizarea unui asemenea eveniment nu are cum sa nu-ti aduca profituri semnificative, cu conditia ca banii sa intre in economia reala, ci nu in buzunarele unor structuri corupte.

  Răspunde
   
 • Cris
  Iunie 13, 2014 la ora 10:18

  E o mega-spalatorie de bani o astfel de competitie de cel mai inalt nivel. Ca si olimpiada de la Sochi, unde s-au sifonat, iarasi, sume record si acest Campionat Mondial inseamna o mare spalare de bani din bugetele publice catre conturi si buzunare private.

  Brazilienii au toate motivele sa iasa in strada. Fotbalul nu ar trebui sa aiba legatura cu coruptia si cu sifonarea unor sume uriase din bugetul public.

  Răspunde
   
 • MO-GU-L
  Iunie 12, 2014 la ora 18:55

  Ce bine ca incepe fotbalul….Scapam de ziaristii ‘anagramati’ facuti din frizeri,avocati sau tinichigii.

  Răspunde
   
 • Andrei
  Iunie 12, 2014 la ora 18:02

  Mi se pare ca John Oliver a explicat mai bine de ce nu e recomandat sa organizezi un astfel de turneu: https://www.youtube.com/watch?v=DlJEt2KU33I&feature=share

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase