Industria a obosit. Cu ce mai creştem?

industrie in asfintit

de Moise Guran

În timp ce premierul Victor Ponta cântă şi dansează într-o dramoletă indiană în care el e o floare la guvernare între doi grădinari ce nu se suportă, în timp ce vicepremierul Liviu Dragnea îşi face ordonanţe prin care să-şi poată finanţa primăriile de partid, indiferent cine e şef peste consiliul judeţean, industria românească joacă în alt film.

Ea, săraca, ar mai crește, dar n-o ajută nimeni şi pare a fi ajuns printr-o oboseală conjuncturală la o limită, de la care nu prea mai poate susţine creşterea economică de una singură.

În aprilie, activitatea a scăzut cu 3%, iar cifra de afaceri a companiilor industriale a frânat destul de violent. Conjuncturală, sper eu să fie această oboseală, că deh, în aprilie a mai fost şi Paştele, s-au mai legat şi nişte zile libere de la guvern, se vor mai lega şi în continuare, dacă o fi să cadă sărbătorile legale mai pe lângă weekend, dar ceea ce contează cu adevărat este altceva…

Comenzile noi, cele care vor da de lucru peste vară industriei, sunt cu 8,5% mai mici decât în martie, fiind chiar mai mici decât anul trecut pe vremea asta. Cum luna aprilie nu este una de scădere naturală a producţie, ba dimpotrivă aş spune, acest semnal ar trebui să fie unul destul de puternic pentru mai marii ţării. O fi fost creşterea economică bună pe începutul de an, dar în partea a doua nu prea văd ce anume ar mai putea susţine creşterea economică.

Dacia şi-a atins limita fizică de producţie, de la Ford nu se întrevede o cerere de maşini mai mare, creşterile de accize şi căderile de consum din industria petrolieră nu cred să ajute pe cineva, iar agricultura e şi ea pe o limită pe care, chiar dacă o depăşeşte, nu o poate depăşi cu mult.

electrocasnice supermarchetNu vă faceţi iluzii: faptul că a repornit creditarea şi românii îşi cumpără din nou electrocasnice nu se pune la plus, ci la minus în economie. Acelea sunt chinezării, deci importuri, deci se duc în economia Chinei, nu într-a României.

În timpul ăsta, în loc să semneze contracte şi să dea drumul la lucrările de investiţii publice, Dan Şova, al treilea muşchetar de la Victoria, are o problemă cu managerii privaţi de pe la companiile de stat, care ce să vezi, n-au ajuns încă pe mâna partidului său. Jenantă situaţie!

Din fericire pentru aceşti guvernanţi, ciferele oficiale de creştere economică pentru acest an vin abia după alegeri. Din nefericire, tot pentru ei, lumea nu se termină odată cu un scrutin, iar aceste situaţii economice nu se schimbă doar pentru că unul sau altul câştigă.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

12 răspunsuri la Industria a obosit. Cu ce mai creştem?

 • dorel ala cu tirnacopu
  Iunie 14, 2014 la ora 19:51

  guvernu… care guvern… cind sunt transmise imagini de la sedintele de guvern, am impresia ca e o ora de dirigentie de pe vremea ailalta… toasu profesor vorbeste, iar elevii(ministri) stau cu privirea-n caiet, sperind sa sune clopotelude final de ore… pe un ministru nu l-am vazut sa se scoale-n picere sa-i spuna lu pompa… baaaa, ce pui mei facem cu oltchimu, ce facem cu autostrazile, ce facem cu spitalele, ce facem cu populatiunea ca pleaca la munca-n germania, ce facem cu coruptia, ce facem cu aia 599 care consuma dublu ca aia din-ainte… mucles… vorbeste doar toasu pompa, despre indexari de pensii, despre ajutoare sociale, despreborice alceva , numai despre locuri de MUNCA, nu… si natiunea copulativa, vorba unui clasic in viata, o sa-i dea tara pe mina…uraaaaaaaaaa…

  Răspunde
   
  1. un turist
   Iunie 15, 2014 la ora 20:31

   tirnacop:F. bine ca noi avem la cca.84 milioane 631 de parlamentari si d-voastra la citi au mai ramas in Romania 599. Reduceti din ei si sa-i faceti mai productivi poate atunci sa se trezeasca si sa faca treaba buna. Unde este o opozitie care sa sara in sus cind nu merge ceva bine????
   -Ford a hotarit deja ca Fiesta sa fie produsa la Köln in continuare si de aici iarasi nimic. Promisiunile trebuie respectate cu riscul de a aduce avantaje pe durata lunga nu numai pe moment.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Iunie 14, 2014 la ora 19:46

  „Industria a obosit. Cu ce mai creştem?” _ Întrebarea din titlu are un evident caracter retoric. NU există nicio şansă ca actuala guvernare să atingă limitele potenţialului de creştere al patriei noastre. Agricultura, care in tara noastră, dintre toate tarile membre UE, deţine ponderea cea mai mare in economie, este un domeniu vast, in care politici bine (de ce Dumnezeu zic eu „bine”, măcar decent) construite pot exploata oportunităţi de creştere uriaşe. (Si independente de ploaie.) Industria poate creste fructificând avantajele comparative pe care le deţinem prin transformarea lor in avantaje competitive. Electrocasnice se fabrică si in patria noastră (apropos, in Turcia sectorul respectiv este pe creştere). Una este să imporţi din China cel mai ieftin prăjitor de pâine din lume, altceva este să construieşti in România un „prăjitor” cu tehnologie avansată, care poate fi programat prin telefonul mobil, sau pentru care se asigură o garanţie de 10 ani, spre exemplu. Dacă suntem competitivi in producţia de automobile, de ce nu atragem încă un producător? Protejam cumva Renault? Sau, poate atragem un producător de camioane, dacă tot dezvoltăm transportul rutier, pentru că nu avem căi ferate performante si transportul RO-LA nu funcţionează, iar jumătate din volumul de mărfuri transportate in patria noastră se plimba cu autovehicule. Ori, dacă tot dezvoltăm agricultura, se poate privi către industria alimentară. Dacă industria romanească se învârte in jurul Dacia, iar economia se sprijină exclusiv pe industrie, este absolut de inteles de ce dl. Voinea doreşte să plece la Banca Naţională. Industria romanească ar trebui să se sincronizeze cu „al treilea val” de industrializare, mai ales ca ponderea serviciilor in economie este încă redusă, aflându-se sub media europeană. Politicienii nostri trebuie să tină cont de faptul ca patria noastră are nevoie de investiţii. Odată cu creşterea nivelului de trai se va mări consumul si se creează premisele creşterii economice. Altfel, ne întoarcem la retorică.

  Răspunde
   
 • tree4me
  Iunie 12, 2014 la ora 20:46

  Domnu Guran, mi-ati cenzurat comentariul pentru ca stiti ca jumatate din PIB pleaca din tara nedeclarat si neimpozitat? Su stiti ca autorii sunt marii investitori straini care folosesc forta de munca ieftina romaneasca. Cum se leaga asta cu articolul dvs sentimental – „industrie obosita”?

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Iunie 17, 2014 la ora 20:07

   @tree4me MIE IMI ESTE CENZURAT PANA SI DREPTUL DE A MAI DA LIKE-URI.
   La commentul tau despre C T P „te-am aparat” cand GURAN te-a facut prost!
   SI”MI-AM LUAT-O”:))
   Nu regret dar abia acum am inteles cine s-a straduit din rasputeri sa ma scoata de la comentarii in ianuarie.
   Stii tu cum e:Cine rade la urmma rade mai tare.
   Sunt curioasa daca ai sa-i mai scrii,nu de alta dar STILUL TAU NU POATE FI CONFUNDAT.

   Răspunde
    
 • ilie
  Iunie 12, 2014 la ora 20:14

  Rezolvare
  1-Teorie : scade leul ‘liber’ pe bursa,creste exportul si scade importul.
  2-Practic : (vezi Polonia 90) convingem un popa catolic roman sa ajunga PAPA si primim 160 mld euro.

  Răspunde
   
 • Mihail Dragotoiu
  Iunie 12, 2014 la ora 10:20

  Una din putinele solutii prin care economia ar continua cresterea ar fi pomparea de investitii in economie. Private, directe sau publice, investitii sa fie ! Ar asigura locuri de munca, cresterea consumului, taxe mai multe la buget si alte astfel de avantaje. Din pacate investiile publice din 2014 sunt infime, iar guvernul nu pare dispus sa faca ceva pozitiv in acest sens. Mai importante sunt se pare alegerile.

  Răspunde
   
 • Cristea
  Iunie 11, 2014 la ora 22:35

  Dl. Moise, nu ne ajutati cu un articol si pe subiectul privatizarea companiei Electrica, asa cu experienta economica.

  Promitem ca va lasam si dvs. actiuni sa cumparati 🙂

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Iunie 11, 2014 la ora 21:41

  Industria a atins potentialul maxim rezultat din investitiile directe din anii 2002-2009. Dupa acest an nu s-au mai creat capacitati serioase de productie. Criza, dar mai ales suprataxarea salbatica a muncii si capitalului, a fugarit investitorii. Ciclul de scadere a industriei tocmai a inceput si seamana cu al doilea val de dezindustrializare.

  Răspunde
   
 • Silvix
  Iunie 11, 2014 la ora 18:13

  Oamenii care isi declara astfel de venituri, vor fi taxati cu 5% din retragerea bancara, dar vor avea beneficii, de exemplu… prioritate in programul rabla, prioritate in acordarea fondurilor UE etc etc.

  Pai Moise, ce sa faca tara asta daca guvernul nu da ordin sa fie construite autostrazi?
  Eu tot nu inteleg de ce CNADR incheie contracte cu firme private de asfaltare si constructii de poduri.. e ca si cum firmele de paza ar face treaba politiei, bodyguarzii fiind platiti de MAI, desi MAI are politisti pentru asa ceva.

  Răspunde
   
 • Silvix
  Iunie 11, 2014 la ora 18:06

  As propune o solutie deplasata, dar care ar functiona in teorie: incurajam oamenii sa joace la pariuri la casele care au sediul in alte tari, castiga banuti, ii retrag putini cate putini, bani care vor intra in tara si in consum, desigur.

  Ati spus la un moment dat ca daca e lichiditate mai mare, scade euro, sau ceva…

  Eh, in orice caz, ati spus sigur ca profitul firmelor multinationale pleaca de cele mai multe ori la sediile firmelor-mama. Ceea ce nu e bine.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase