Poveşti despre reducerea CAS …

Prin anul 2000, a doua zi după alegeri, mi-am luat o amendă ca reporter pentru că s-a scumpit benzina neanunțat și eu am pierdut știrea. Nu mă așteptam la o astfel de mârlănie politică… să stai să treacă alegerile pentru ca a doua zi să dai veștile proaste. Ei bine, au mai trecut niște alegeri… și, fără legătură cu benzina de data asta, urmează veștile proaste…

voinea-blog

Mai știți povestea cu scăderea CAS de la 1 iulie? Povestea a rămas… N-a fost vorba de o scădere a CAS, ci de o reformare a sistemului. Ministrul bugetului, Liviu Voinea, nu mai ia în calcul iulie ci, eventual august… Zic eventual, pentru că la fel de bine ar putea fi și septembrie, dar nu asta contează cu adevărat.

Nu știu exact ce înseamnă o reformare a sistemului contribuțiilor sociale, dar mi se pare că în accepțiunea celor de la Banca Mondială, ce îl asistă pe Voinea, modificarea contribuțiilor trebuie să ajute mai mult pătura săracă și pensionarii…

Ba să avem pardon! Contribuțiile sociale sunt bani pe care oamenii ce încă mai muncesc în România îi dau statului ca să aibă și ei o pensie. Rolul social al contribuțiilor nu este acela de a plăti venitul minim garantat sau pensiile mici, el acționează ca o solidaritate peste decenii între cei care azi muncesc și părinții lor care nu mai pot munci din cauza bătrâneții.

Altfel spus, cu cât îi amestecăm mai mult pe pensionarii care au contribuit, cu cei care n-au contribuit, cu atât unii devin mai asistați social pe banii lor, iar ceilalți devin tot asistați social, dar pe banii celorlalți.

Vă mărturisesc că ceea ce mă îngrijorează la aceste ciudate intenții de a nu mai micșora CAS, ci de a reforma sistemul, este o tot mai puternică bănuială că guvernul Ponta va micșora diferențiat contribuțiile. Cum în final asta ar echivala cu o taxare diferențiată a muncii, mă tem că stânga guvernamentală a găsit o soluție de a impozita diferit salariile, păstrând cota unică de 16%.

Numai că aici nu mai vorbim de impozite, ci de contribuţiile pentru pensie pe care fiecare dintre noi le dăm statului pentru a avea din ce trăi la bătrânețe. Mi se pare că ar fi absolut ilegală o astfel de soluție, iar până o respinge Curtea Constituțională poate mai vorbim de reducerea CAS la anul, după alegerile prezidențiale.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

31 răspunsuri la Poveşti despre reducerea CAS …

 • Pingback: Primele efecte ale scăderii CAS… mai la primăvară | Biziday
 • avram
  Mai 30, 2014 la ora 11:33

  Comici ai radio-santului economic.
  Moise,in
  criza de bani,il ‘baga’ pe Gura pe bursa pt 3 luni ca sa creasca.Cineva
  de la antena3 incepe sa ‘hitine’ bursa : azi creste cu 10%,maine scade
  cu 9%…si tot asa.Ce inaltime va avea guran daca acum ambii au 188cm
  ? Pt crestere apasati ‘verde’ iar pt descrestere apasati ‘rosu’.
  Cine hitina bursa ?

  Răspunde
   
 • rotar
  Mai 30, 2014 la ora 11:24

  Comici ai radio-santului economic.
  Moise,in
  criza de bani,il ‘baga’ pe Gura pe bursa pt 3 luni ca sa creasca.Cineva
  de la antena3 incepe sa ‘hitine’ bursa : azi creste cu 10%,maine scade
  cu 9%…si tot asa.Ce inaltime va avea guran daca acum ambii au 188cm
  ? Pt crestere apasati ‘verde’ iar pt descrestere apasati ‘rosu’.
  Cine hitina bursa ?

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Mai 29, 2014 la ora 13:12

  Pentru toti care au nemultumiri:

  Pot sa va intreb daca ati fost la vot?

  A…n-ati avut timp, atunci trageti la jug in fum de…suprataxe!

  Răspunde
   
  1. gogu
   Mai 29, 2014 la ora 16:25

   Sa presupunem ca mergeam toti la vot, crezi ca era ceva nou? de 25 de ani sunt aceeasi oameni la conducere si aceeasi politruci, sau fii de fosti securisti si comunisti, d’aldea Voinea, Sova, Ponta, etc. Niste incompetenti si niste incapabili.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Mai 31, 2014 la ora 03:43

    V-am dat un „Like” pentru ca nu sunteti negativist. Sa stiti ca votul nu rezolva nimic, nu cu astia, Cu altii. Si europarlamentarele sunt wax-albina. Astealalte care urmeaza sunt importante, dar trebuie sa le pregatiti.

    Răspunde
     
 • Dragotoiu Mihail
  Mai 29, 2014 la ora 10:07

  Povestea asta cum ca aceasta contributie pe care o platim azi ne va asigura o pensie la batranete este din ce in ce mai greu de crezut. Principiul contributivitatii ar trebui sa fie cel dupa care ne vom primi pensiile in viitor.
  PSD va incerca probabil ca dupa alegeri sa revina la impozitarea progresiva, ca doar e preferata lor. Prefera sa impoziteze mai mult veniturile mari pentru a asigura sumele necesare asiguratilor sociali. Principiu socialist.

  Răspunde
   
 • TiberiuC
  Mai 29, 2014 la ora 09:21

  Atata vreme cat gandirea noastra este, „reducem taxa x, dar trebuie cumva sa acoperim gaura din buget (prin taxa y)” nu vom avea niciodata reuceri de taxe care sa ajute populatia/ mediul de afaceri. Cu ce ma ajuta daca cu o mana imi dai si cu cealalta imi iei?
  Problema cu nou guvern este ca nu ne-au dat inca nimic, dar de luat extra tot ne-au luat (vzi acciza combustibil, taxa pe infrastructura, etc)

  Răspunde
   
 • Cosmin Moise
  Mai 29, 2014 la ora 09:20

  Adio si-un praz verde CAS-ului scazut! Urmeaza cota progresiva de impozitare, cu cota minima de 16% si maxima cat o vrea Ponta

  Răspunde
   
 • tree4me
  Mai 29, 2014 la ora 07:34

  Nu am inteles ce inseamna ca „amestecam pensionarii”.
  Pensia pe care o primesti are o valoare maxima, calculata pe tara in fiecare an – chiar daca contribui mai mult, nu primesti peste acest maxim.
  Contributia pe care o faci din cistigul brut lunar, are o valoare minima fixa (prestabilita anual) si un maxim calculat functie de cistigul mediu national. In Canada este de 9.9% din cistigul brut, platit in intregime daca esti particular sau juma-juma cu angajatorul. Conteaza cittimp si cit contribui, precum si starea civila. Asta ar explica „contributii diferentiate”, cred. Despre reducerea CAS cred ca este o neintelegere sau chiar vor sa reduca cota (cum ar fi la noi 9.9%). Aceasta automat ar duce la o pensie mai mica (dar cine stie, asa or fi indicatiile pretioase de la centrala (CE), ca si ei au pensii de platit si mai ciugulesc de la tarile fraiere. Desemenea as mai incerca o explicatie in insuficienta fondurilor pentru pensiile curente – asta ar fi o ilegalitate: nu poti modifica retroactiv calculele.

  Răspunde
   
  1. Alex
   Mai 29, 2014 la ora 10:08

   În Canada există un plafon maxim pentru fiecare tip de impozit, plafon ANUAL și nu lunar de prost-gust cum este la noi în țară.
   Voi vorbi doar despre ce trebuie să scoată din buzunar un angajator pentru angajat, pentru a ne face o idee cam cât de stricat este sistemul nostru:

   – Canada Pension Plan – 4.95% – max insurable 52,500 or max contribution 2,598.75
   – Employment Insurance – 2.63% – max insurable 48,600 or contribution 1,279.15
   – Workers Comp (aici e mai complicat, deoarece contează regiunea, fiecare având altă grilă de procente pentru fiecare domeniu de activitate în parte, dar, în mare, vorbim de un): 2% (media tuturor provinciilor, tuturor domeniilor de activitate – plecând de la aproape 0.1% până la 3-4%), în Alberta max insurable fiind 92,300.

   Ia să stăm noi și să calculăm cât plătește un angajator în Canada pentru un angajat, asta raportând la salarii și valoarea procentuală, și cât plătește un angajator în România, țara asta stricată.

   Sistemul de sănătate, în Alberta cel puțin, precum și în majoritatea regiunilor, este finanțat mai bine de 60% din bugetul regional și nici angajatorul și nici angajatul nu trebui să plătească NIMIC în plus pentru serviciile medicale de bază. Da, poți să îți faci o asigurare de sănătate ce va acoperi mai multe lucruri, situații extreme de cele mai multe ori.

   Despre ce discutăm aici?

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Mai 31, 2014 la ora 04:00

    Workers Compensation din Alberta in Ontario corespunde cu WSIB – Workplace Safety & Insurance Board. Angajatul nu plateste nimic, numai patronul. Este vorba de accidente de munca. Impreuna cu asigurarea de stat/provincie si cea medicala (3/4 patronul si restul angajatul), daca ajungi in spital si mai stai si acasa, si mai ai si tot felul de servicii sa te recuperezi – nu scoti un ban (m-ati inteles ca primesti si 80% din salariu lunar pina te intorci la lucru, unde au grija de tine ca de un portelan – isi scot ei pirleala pe urma.

    Răspunde
     
    1. Alex
     Iunie 24, 2014 la ora 11:40

     WCB Alberta este de sine stătător. Înainte să răspundeți intempestiv, ar trebui să citiți atent să nu debitați prostii.

     Răspunde
      
 • Zerbea maria simina
  Mai 29, 2014 la ora 05:01

  Va rog frumos sa ma ajutati!Va relatez rusinea sistemului pensionistic romanesc.rusinea tarii mele,romania!am muncit ca profesoara de l.latina in romania pentru o perioadad3 31 de ani (incluzand si anii de studii,4 la numar).viata profesorilor de latina in vremea dementului de ceausescu a fost oribila.am avut „onoarea” sa fim primii absolventi fara loc de munca in conditiile in care statul socialist asigura loc de munca in functie de pregatirea profesionala a fiecaruia.n-a fost asa.calvarul abia incepea:limba latina urma sa dispara din sistemul comunist.de ce? nu stim si nu vom sti vreodata! a venit anul’89.s-a reintrodus latina in scoli si am sperat.in van pentru ca dupa vreo 5 ani a-nceput din nou sa fie redus numarul de ore iar azi situatia l.latine e aproape la fel de neagra ca in vremea lui ceausescu.am ajuns la varsta pensionarii.intre timp,incepand cu anul 2001, m-am stabilit in italia.am facut cerere de pensionare in urma cu 2 ani si 6 luni si de atunci astept ca romania sa-mi plateasca mizeria de 180 euro lunari. din pacate nici azi banii n-au sosit si nu cunosc motivul.ce vrea romania? puteam sa mor intre timp.nu-nteleg de ce trebuie sa-mi amintesc din nou ororile romanesti:nesimtirea functionarilor,prostia politicienilor, disperarea populatiei etc.cum e posibil,ma-ntreaba italienii, ca dupa atatia ani de munca, statul sa-si bata joc intr-un asemenea mod de o persoana, dandu-i doi bani cu care nu poate nici macar sa respire? inafara de cazul meu, de ce nu se face o reforma a pensiilor?de ce nu sunt aduse la nivel european?nu sunt bani?dar politicienii ce salarii au si ce pensii, in conditiile in care suntem egali ca studii.nu ca pregatire intelectuala, pentru ca un politician nu e neaparat un om de cultura, deci imi este inferior. vreau sa ma ajutati sa-mi recuperez mizerabila suma care trebuia sa-mi fie platita de 2 ani si jumatate.ma simt ucisa cu fiecare zi ce trece de statul roman care a avut multa grija sa nu atinga un fir de par criminalilor sistemului comunist:lucratorii de securitate si capii comunisti; in schimb isi bate joc de persoanele oneste, fara nici o vina.

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Mai 29, 2014 la ora 07:13

   Doamna profesoara, eram in liceu si am avut un profesor de Latina care era … pensionar din alta activitate, dar stia Latina si inca al dracului de bine. Ne-a macelarit ca pe tochitura mocaneasca. Nici cei mai buni din clasa nu-l multumeau. Nu stiu daca il stiti pe Florin Piersic si cu castravetele, dar asa am luat nota de trecere, cu „aquila non captat muscas”.
   Inteleg ca ati facut cerere direct la romani, prin ambasada. Am prieteni care au fost in Romania si au rezolvat pe loc. Altii au facut prin ministerul de finante al Canadei, si iar a fost bine. In UE, cred ca treburile sunt mult mai simple: faceti cerere la casa de pensie a Italiei – ei va cer toate informatiile si isi sparg capul. Caruta se poate strica daca Romania iese din UE sau vin cubanezii. Acuma nu stiu cum este cu cerere in duplicat, ca ati cerut deja intr-un fel. Incercati si la „avocatul dvs” la TVRI.

   Răspunde
    
  2. Cosmin Moise
   Mai 29, 2014 la ora 09:02

   Cu 180 de euro net pe luna traiesc o gramada de salariati din Romania! Deocamdata asta este situatia! Vorba aia, cand om face Mercedesuri om fi platiti ca nemtii! Sau cand ne-om imprumuta ca grecii si ne-am trage niste lefuri inclusiv pentru siesta, as adauga eu!

   Răspunde
    
   1. Cosmin Moise
    Mai 29, 2014 la ora 09:13

    Ori de munca, s-a vazut la vot, romanii fug ca dracu de tamaie. Iar de imprumutat nu ne mai imprumuta (sau nu ne maai lasa) nimeni. Asa ca sa ziceti saru’ mana pentru pensia de 180 de euro, ca s-ar putea, peste inca cativa ani de guvernare PSD, sa nu-i mai luati nic pe astia!

    Răspunde
     
   2. tree4me
    Mai 31, 2014 la ora 04:21

    vad ca salariul minim este de 850 lei si urmeaza in iulei sa devina 900 lei. Asa cum am aratat in alt comentariu, Germania, Finlanda si Elvetia nu au asa ceva legiferat. Inteleg ca este aproape de salariul de saracie (80% din ce are nevoie omul pentru o viata sobra. Situatia nu este de acceptat.
    Cit despre doamna profesoara, ati inteles ca este pensionara, si daca a apelat si la pensia din Romania, probabil ca nu sta pe rose. Este pacat sa loviti asa intr-o persoana pe care n-o cunoasteti.
    Iar despre partidele romanesti, credeti ca afara cineva da atentie la cum sunt grupati politicienii? Omul conteaza: candidatul si alegatorul. Cind se nimeresc amindoi buni totul iese bine.

    Răspunde
     
    1. Cosmin Moise
     Iunie 24, 2014 la ora 12:19

     Ce ma deranjeaza este ca nu intelege ca pensiile le platim tot noi si ca daca 180 de euro de abia reusim, pensii de nivel european nici atat! Si am mai spus ca in Romania sunt muncitori care traiesc cu 180 de euro pe luna. Nici bine, poate rau dar traiesc. In Italia o fi altfel, cum altfel e si in Nigeria, congo sau Cuba. ASta este deocamdata, iar daca la noi s-ar munci mai mult si, mai ales, mai bine alta ar fi situatia!

     Răspunde
      
 • IULIANA TUDOR
  Mai 29, 2014 la ora 00:33

  OAMENI BUNI
  SUNT PFA. NIMIC NOUA SAU CEVA CARE …. E NEMAIAUZIT, NEMAIVAZUT. PRIMESC SCRISOARE DE LA CASA DE PENSII CUM CA AS DATORA BANII LA STAT PENTRU PENSIE DE STAT (VENITUL MEU PE ANUL TRECUT A FOST DE 8500 LEI IMPOZABILI – ADICA SCAZI IMPOZIT 16% SI SANATATE – MAI RAMAN …. PUTINI) SI CE CREDETI CA IDEE A VENIT CELOR DE LA FINANTE CA EU TOTUSI SA PLATESC PENSIE? SA-MI ADAUGE LA VENITURI CONTRIBUTIILE PLATITE PENTRU SALARIATI! UNDE DOAMNE IARTA-MA AU VAZUT EI CA LA UN CASTIG SE ADAUGA O CHELTUIALA SI CULMEA UNA PLATITA STATULUI?!? IMI VINE SA MA DUC UNDEVA UNDE SA NU MAI AUD DE GUVERNE CA ALE NOASTRE? PANA CAND VOM ACCEPTA SA MAI FIE NUMITI POLITIC TOTI PROSTII IN FUNCTII DE CONDUCERE?

  Răspunde
   
  1. Cosmin Moise
   Mai 29, 2014 la ora 09:04

   Ati fost la vot?

   Răspunde
    
   1. gogu
    Mai 29, 2014 la ora 16:30

    Conteaza ca a fost sau nu la vot? Doamna a relatat problema pe care o are, problema de care se lovesc multi romani in strainatate. Am o cunostiinta care a stat 6 luni ca sa isi schimbe pasaportul prin ambasada, intrucat nu si-a permis sa vina in tara…

    Răspunde
     
    1. Cosmin Moise
     Iunie 24, 2014 la ora 12:06

     Conteaza! Doar politicienii pot schimba legile si acestia trebuiesc votati! Deocamdata legea este asa cum este (de vreo 5 ani incoace) si o respectam fie ca ne place sau nu! Trebuia sa se informeze inainte sa se faca PFA, nu sa se arunce in balta fara sa stie sa inoate! Si apoi sa se vaite ca nu a stiut si ca statul face si drege!

     Răspunde
      
 • rotar
  Mai 28, 2014 la ora 22:43

  Amuzant e ca pe aceste pagini explica diversi cum lucreaza in economia reala,productiva adica la un patron si ca platesc taxe ca sa-i tina pe putorile tarii-bugetarii.Sa verificati cati lucreaza direct ,indirect sau foarte indepartat pe bani de la buget…..va spun ca toti.

  Răspunde
   
 • volwerine (@volwerine80)
  Mai 28, 2014 la ora 22:19

  De ce intotdeauna cei care guverneaza, includem si parlamentul, presedinti, etc… fac doar ce nu e bine si nu fac ce ar fi bine pt popor… cred ca nu pot fura altfel, sau niciodata nu le e de ajuns acestor hapsani… :(((( sunt roman plecat din tara si sunt trist pentru ca as vrea sa ma intorc dar simt repulsie si respingere din partea conducatorilor nostrii :(((

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Mai 29, 2014 la ora 07:50

   Vad ca doriti sa va intoarceti. Asta inseamna cu nu ati contribuit la alegerea celor care „fac doar ce nu e bine si nu fac ce ar fi bine pt popor… „, si deci nu sunteti vinovat. Daca as fi fost mai tinar, cred ca as fi facut acest pas, sa risc un amestec electoral (romani care stiu ce vor, romani care nu stiu ce vor, si romani care le stiu numai pe ale lor) si poate o sansa de mai bine pentru toti si pentru mine.

   Răspunde
    
 • Imparatul
  Mai 28, 2014 la ora 21:41

  E clar. Chestia cu relaxarea fiscala este ceva ce ei nu vor face niciodata pentru ca sunt social democrati si asta cred ca e bine. Asa ne-au pacalit pana acum cu TVA-ul, CAS-ul, etc. Zaharel electoral. A trecut campania si ne mai amana o data. De fapt nu vor scadea niciodata impozitele. Partea proasta este ca gradul de colectare este extrem de scazut. Practic numai prostii platesc, aia care nu au relatii la fisc. Adica cei care nu sunt sociali democrati. Uite asa se transforma partidul in mafie.

  Răspunde
   
 • rotar
  Mai 28, 2014 la ora 21:23

  Imediat dupa 90 au ‘scazut’ dramatic CAP-urile si IAS-urile asa ca nu stiu daca a mai rama ceva de ‘scazut’ din combinatia lor adica din CAS-urile ……

  Răspunde
   
 • dorel ala cu tirnacopu
  Mai 28, 2014 la ora 20:28

  ce se mai dadeau toti lebede-n scuipat pe la antena3, ca vor face, ca vor drege, cum va curge lapte si miere din toate institutiile statului… unde-i frate programu de guvernare al uniunii sarlata.nilor lihniti de foame dupa 10 ani de stat pe tusa… da, curge lapte si miere pt ei, la asf, la toate deconcentratele si institutiile care nu produc nimic… fra.ie.rii s-au dus si-au pus stampila pe stinga, ca le e frica de munca…

  Răspunde
   
 • rotar
  Mai 28, 2014 la ora 20:24

  Ar fi interesant un experiment . Un an fiecare sa manance , strict , ce produce : taranul-grau,porumb-vacarul-lapte;carne-ziaristul nefilolog-articole din ziare sau de aici de pe ‘fesele-lu-boc’.Amerindienii nu au dreptul la pensie-acolo la ei-ca nu au contribuit la bancile imigrantilor,nu ?

  Răspunde
   
 • Stelian
  Mai 28, 2014 la ora 20:19

  Pai nu-ti spuneam acum ceva timp, ca te stiu om serios si nu ar trebui sa ii crezi ca vor reduce CAS ?

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase