Thank you, Mr. Biden! But not for the jobs

biden-2-blog bun

de Moise Guran

Stătui şi io, ca olteanu’, să văd dacă domnu’ Joe din America o zice ceva şi de fabrica Ford de la Craiova, care stă cu ochii-n soare la nici jumătate din capacitate, doar-doar o lua vreunu’ mare din America o decizie care să dea de lucru celor 4 000 de olteni care lucrează acolo. N-a zis… poate şi pentru că Joe Biden are, de dată recent, o istorie amuzantă legată de Ford. Sau poate că nu ştie, sau poate că nici nu-l interesează. Acuş’ vă povestesc…

Mai pe la începutul anului, pe când vicepreşedintele Joe Biden vizita târgul auto de la Detroit, reporterii aflaţi în apropierea lui l-au auzit adresându-i-se lui Bill Ford Jr., executivul de la Ford, cu expresia deloc convenţională “Mulţumesc că ne-aţi salvat fundul! ” – “Thank you for saving our ass!”

biden-1-blog

Chestia asta a produs şi o mare dezbatere în Statele Unite, nu pentru că domnul Joe n-ar fi în general un tip simpatic ce foloseşte un limbaj destul de colorat, ci pentru că, pur şi simplu, nimeni n-a înţeles pentru ce anume îi mulţumea vicepreşedintele Statelor Unite directorului de la Ford.

S-au lansat tot felul de teorii legate de finanţarea campaniei electorale, de o eventuală confuzie pe care Biden ar fi putut-o face, că în America sunt mulţi oameni celebri cu numele Ford, de faptul că Biden ar vrea să renunţe la Corvette-ul său celebru pentru un Ford Mustang… Teorii.

Ford CraiovaPână la urmă, presa americană a ajuns la concluzia că nici Biden nu ştia ce a vrut să spună, aşa că dacă l-aţi auzit cumva, la Bucureşti, adresându-i-se lui Victor Ponta cu Mister President, ba chiar de două ori, nu vă impacientaţi: aşa e Biden. Dar nu asta contează. Dacă aş fi fost, de exemplu, nu un oltean din Bucureşti, ci unul care lucrează la uzinele Ford de la Craiova, vă spun sincer că aş fi aşteptat la această vizită, cu sufletul la gură, o ocazie în care să îi spun eu lui Biden “Thank you for saving our ass!”

Asta pentru că oamenii de acolo încă mai speră în introducerea unui al doilea model Ford în producţie şi, cel mai probabil, acesta ar putea fi Fiesta. Şi, dacă vă întrebaţi ce ar putea avea Biden, iubitor de Corvette, cu o maşinuţă precum Fiesta, mai aflaţi că micuţa Fiesta Ford Fiesta(care este cea mai bine vândută maşină Ford din Europa) se face acum în Germania şi că, în urmă cu două luni, presa germană specula pe marginea faptului că, cel puţin parţial, Ford ar putea muta producţia Fiesta la Craiova.

Atâta doar că asta ar însemna, la o altă scară, reeditarea cazului Nokia, autorităţile germane sigur ar avea o talpă grea de pus unor asemenea planuri … şi, de aici încolo, pricepeţi şi dumneavoastră de ce ar fi necesară intervenţia unui Joe Biden, sau a altui greu din administraţia de la Washington, pe lângă o doamnă Merkel, ca să fie bine pentru toată lumea, dar şi pentru craiovenii cărora li s-au uscat ochii de când se uită după o maşină cu comenzi mai serioase.

Vorba aia, Mister Vicepresident, suntem aliaţi strategici şi mai strategic pentru noi, decât să-i spuneţi olteanului Ponta preşedinte, ar fi fost să-l anunţaţi pe olteanul Ionel de la Craiova că i-aţi salvat jobul… că fundul şi-l păzeşte singur.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

36 răspunsuri la Thank you, Mr. Biden! But not for the jobs

 • tree4me
  Mai 24, 2014 la ora 21:30

  America ultimelor saptamini este bintuita de o serie de scandaluri de toate nuantele, inteleg din asta ca situatia este cam agitata si asta nu este bine.
  Pe locul intii: U.S. Department of Veterans Affairs, secretarul de stat al acestui resort a demisionat, oferind sa „share the blaim” cu Obama, dar acesta nici vorba. Despre ce este vorba. De la Bush, Obama a preluat peste 21 milioane de veterani care necesita ingrijiri medicale (proteze, nevroze), servicii oferite in vreo 165 de spitale. Recent au murit peste 200 din lipsa de medicamente (?!). Motivul oficial dezbatut – birocratie si sistem computerizat care au impiedicat programarea la timp a aprovizionarii. Greu de crezut ca tehnologia informatiei sa dea chix in tara tuturor posibilitatilor. Faptul ca se discuta colateral cu esecul planului Obamacare, duce la ideia ca de fapt America nu are bani pentru veteranii ei. Si asta este groasa, tocmai acuma cind ei vor sa atite focul in lume (ca ultima si extrema solutie de revenire economica). Treaba asta are si un strat discriminator – africanii (grosul trupelor) nu prea sunt intilniti prin spitale (daca au sa arate si ei macar unul la TV, o sa-mi schimb parerea).
  Al doilea: amaritul de bilionar Sterling cu echipa lui de basket (evreu de felul lui, dar acuzat de rasism colorat) este fortat sa-si vinda echipa – amatori sa o cumpere nu prea sunt, dar daca este ordin s-o gasi careva si Don ieri s-a decis sa-i permita sotiei sa transeze vinzarea. Adica daca asta vreti, sa va stea in git. Garagata asta este de fapt numai ca sa se demonstreze cit de … ne-rasisti sunt americanii cu africanii lor (buni de carne de tun). Si la chestia asta, Obama este incintat.
  Al treilea: senila bunicuta Hilary (67) se simte bine pe post de candidata la presedentie intr-o campanie electorala pentru … scheduled for Tuesday, November 8, 2016. Ca momentul este prielnic reimprospatarii Senatului, si ca vreo 5 femei se avinta spre fotolii (inclusiv … cuscra bunicutei), da o anume nota de toleranta, cu criticile de rigoare. Este foarte posibil ca ea sa doreasca se demonstreze ca nu este … intreaga si sa fie scutita de … ordinul de executie al ambasadorului. Plauzibil. Dar republicanii astia au chiar oftica pe ea si se pare ca-i aduc in circa o tarantela noua: XL Keystone pipeline (petrol/gaz lichefiat) din Canada pina la Huston. Mediu si terenurile agricole cele mai fertile periclitate. Inca nu se stie de ce a tinut ea secreta treaba asta 3.5 ani, dar acuma vrea sa paseze mingea lui Obama (care s-a cam opus mereu, astenizindu-l pe Harper al nostru) sau lui Kerry (prietenul ei, caruia exact asta ii mai lipseste).
  Al patrulea: 777 disparut cu 200 de chinezi la bord si nici un satelit (dcar nici macar unul) nu a vazut unde s-a dus avionasul asta. Adica vezi ca rusii nu pleaca de la granita cu Ucraina si nu vezi un avion… Vreo doua saptamini in urma s-a incercat „il cautam intr-un ocean gresit”, dar nu s-a prins si cjinezii nu s-au lasat intimidati de „boicotul cibernetic” si au ramas calare pe ei.
  Acuma la liber spionj America – UE, soldati numarati pe degete (40 de bucati, pai asta era cota canadiana pentru pazitorii pacii) pentru descoperirea maicutelor nigeriene convertite la crestinism si rapite de … teroristi, ba inundatii sau incendii sau impuscaturi care ii bintuie in permanenta, si … acuma Biden ba in Ucraina, ba in … Romania (cica despre Ford, as) – luati romanilor arme ca o sa va trebuiasca si ni le platiti voi cumva mai tirziu (de ce o fi refuzat Kerry, nu era treaba lui?)

  Răspunde
   
 • tree4me
  Mai 24, 2014 la ora 19:33

  In 2014 clasamentul vinzarilor de masini noi:
  > Germania: VW, Mercedes, Audi, BMW, Opel, Ford
  > Romania: Dacia, Skoda, VW, Opel, Renault, Ford
  Ceva imi spune ca in Germania conteaza calitatea, iar in Romania se considera pretul.
  In Canada, sunt surprins sa descopar: Chrysler-Dodge-Jeep, Ford, GM-Buick-Cadilac-Chevrolet, Hyundai-Kia, Toyota, Honda. Dar imi explic – GMC a inceput sa treaca la 4 cilindri (optia de 6 cilindri pentru o diferenta de cam 2,000$), preturi excesiv de nejustificate (confort este una, dar lux si siguranta aiurea sunt altceva), si trecerea la transmisie manuala (mai economica, dupa ce majoritatea neprofesionistilor sunt obisnuiti cu atomatic). Nu stiu cum se fac clasificarile astea, pentru ca opinia generala nu este favorabila Fordului (in America: GMC, Toyota, Ford, Chrysler, Nissan, Honda).
  Vad ca (pentru Europa, in nici un caz nu pe aici) Fordul pregateste un Fiesta economic (3 cilindri, un fel de Wartburg), dar care si asa va fi depasit de Nissan (4 cilindri la $10,000-16,000), deci mult mai ieftin.
  Faptul ca productia contravine cererii pe piata (putere redusa) probabil ca va permite asiaticilor sa ia stafeta.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Mai 25, 2014 la ora 09:51

   „Ceva îmi spune că in Germania contează calitatea” _ Or fi având germanii un nivel de trai mai ridicat decât românii?! Foarte greu de răspuns la întrebarea aceasta. Eu cred că mai degrabă românilor nu le place marca de automobile Mercedes. Nici Audi. Si cred că nici BMW. Modelele lor au un aer prea burghez pentru noi, cei care preferăm regimurile politice de stânga.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Mai 27, 2014 la ora 23:39

    „iar in Romania se considera pretul” – pe asta a-ti uitat-o. Referitor la nivelul de trai, in parte probabil ca aveti dreptate, dar totusi nu inseamna ca le stiti pe toate, ale nemtilor. Au si ei nemultumirile lor care nu sunt mici. Dar ce am vrut sa evidentiez cu INTREAGA fraza, este: diferenta intre doua conceptii de viata care poate explica diferenta cererii pe piata. Daca Fordul se gindeste sa plece din Germania, este pentru ca acolo nu o sa i se vinda aiureala cu trei cilindri. Pe cind in Romania, daca revine mai ieftin, vor fi amatori. Deci nimic cu burghezia si cu stinga.

    Răspunde
     
 • un turist
  Mai 23, 2014 la ora 11:04

  Frumoasa expunerea unchiului Joe!!!!
  -Venim in Romania si ne miram de realizarile pozitive si nu mai terminam cu laudele.
  -Dupa ce a mincat brinza ITALIANA–de ce nu ROMANEASCA ca este fff buna–si-a schimbat parerea.Este oarecum jenant ca sa incepi sa critici pina la nu mai merge,popor corupt fara incredere incapabil adica spus pe Romaneste -un popor jegos-. Vedeti mai intii ce vrea sa va vinda unchiul Joe si pe urma veti vedea ce va ofera dar in afara de armament????????.Nu cred ca poate sa-si inchipuie cineva ca Romania va fi atacata de cineva cind este membra NATO si EU.
  -Numai un singur act va poate pune pe ginduri: Dupa ce s-a terminat WW2 se stia ca Germania este invinsa si avioanele Americane au mai bombardat toate orasele mari adica toata Germania. De ce oare? Ca sa vina pe urma cu asa spusele ajutoare care nu au fost nici gratuite si nici ieftine. I-mi mai amintesc de sfirsitul anilor 50 ce saracie si munca a fost dupa toate distrugerile.
  -Romania cu poporul ei nu pot consuma bombe sau diferite armamente si cred ca ar fi mai bine sa se puna baza pe producerea de bunuri de consum.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Mai 24, 2014 la ora 14:17

   Stimate domn, după gustul meu expunerea d-lui Biden (atât cat am auzit din ea) n-a fost prea frumoasă. Mi s-a părut ca domnul respectiv are de îndeplinit o îndatorire, că interpretează cabotin un rol. Dar, chiar asta trebuia sa facă, nu era necesar să fie frumos. Cu toate acestea, popoarele nu pot fi corupte, ideea contravine definiţiei politice a termenului „corupţie”. Atunci când a vorbit despre corupţie dl. Biden nu s-a gândit la preacurvie, sens al cuvântului care eventual ar fi putut fi atribuit prin generalizare (in mod injust, fără îndoială) unui întreg popor. Domnia sa s-a referit, din cate am putut intelege eu din discursul domniei sale, la sensul de „mită” al cuvântului. Adică, acela de oferire/primire de foloase necuvenite (de) către un funcţionar public cu scopul de a-l determina să-si încalce obligaţiile de serviciu, sau să le îndeplinească mai conştiincios. Pentru diluarea vinovăţiei, manipularea face să se creadă că oricine poate fi corupt. Fals! Este vorba DOAR despre funcţionarii publici. Prin urmare, nu poate fi corupt un întreg popor. Si nu poate fi nici „jegos”.

   Răspunde
    
   1. un turist
    Mai 25, 2014 la ora 00:30

    Constantin: Tocmai asta este ca poporul nu este rau dar este facut in toate felurile. De ce nu a venit Joe sa acorde o usurare a vizelor pentru USA? Dupa auzite si m-am documentat putin pe timpul lui Ceausescu Romania a fost o tara favorizata de USA si acuma cum ramine?? Buna numai sa achizitioneze armament si critici??????

    Răspunde
     
  2. Constantin
   Mai 24, 2014 la ora 14:19

   Despre atacuri la adresa României as spune că este o falsă problemă. RO este un stat din „prima linie”. Aşa cum era Germania înainte de 1989. Nimeni nu se gândea ca DE poate fi atacată? Bineinteles că putea fi atacată, la fel ca RO. Dacă un inamic din Est ar viza marea tară vecină si prietenă Ungaria, spre exemplu, ori Austria, sau aceeasi DE, drumul pană la acestea ar trece prin RO. Prin urmare, România NU este atacată pentru ea insăsi, ci se poate spune că desfăşurarea evenimentelor internaţionale din ultimul timp arată că in prezent există mai acut decât altă dată pericolul atacării flancului estic al UE si al NATO, ale căror frontiere răsăritene coincid cu cele ale României.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Mai 24, 2014 la ora 21:51

    Parerea mea este ca daca Rusia (despre ea vorbiti) ar vrea sa atace UE, o poate face fara ca Romania sa simta. Adica daca Rusia vrea sa atace Romania, o va ataca pentru ea insasi. Dar tocmai asta nu este cazul – cei care au ucis pro-rusi nu au trecut din Romania. Asa ca totul este in ordine – Romania nu este obligata sa dea ce nu are pe armament pe care oricum nu-l va folosi.

    Răspunde
     
    1. Constantin
     Mai 25, 2014 la ora 08:58

     „…daca Rusia (despre ea vorbiti)” _ Poate Iran, poate Coreea de N s.a.m.d. Sper sa nu fie niciuna. Nu am vrut sa intru in amanunte. Formele de atac/agresiune pot fi diverse. Cele cibernetice pot avea loc de la distanta, la fel ca cele economice, cele balistice pot depasi suprafata unui stat pentru a viza un altul mai indepartat etc. „Prorusii” infiltrati in Ukraina beneficiaza de suport in urma unor atacuri informationale. Dincolo cazul in care ar fi vorba despre un atac armat terestru, unde lucrurile legate de frontierele fizice sunt clare, oricare alt tip de agresiune impotriva organizatiilor din care Romania face parte, o implica intr-un fel sau altul. Adica, „va simti”. Echipamentul militar amplasat la frontierele NATO (in Romania, ca exemplu) este destinat unei reactii cat mai rapide si prin aceasta mai eficiente, la o eventuala agresiune militara venita dintr-o anumita directie. Sprijinul NATO pentru Romania [si implicit pentru propriile frontiere] vine si in celelate domenii in care organizatia ar putea fi atacata (cibernetic, economic, informational etc.).

     Răspunde
      
     1. tree4me
      Mai 28, 2014 la ora 00:01

      „Nu am vrut sa intru in amanunte”, din contra, in asemenea cazuri este nevoie de amanunte, sa fie clar ce spuneti. Nici Coreea si nici Iranul nu au nimica cu Romania. Daca au ce au cu America, nu-i treaba romanilor. Or fi rominii in NATO, dar sunt pentru ca au nevoie americanii sa-si faca baze militare contra rusilor. Nimeni nu-i plecat cu pluta sa-si imagineze ca Romania a avut de ales.
      „la o eventuala agresiune militara venita dintr-o anumita directie” – astazi deja este tardiv si deci clar oricui ca Romania nu a fost in pericolul nici unei agresiuni, atita timp cit ea, Romania, nu ar fi generat sau sprijinit vre-un atac. Domnu Constantin, marile puteri, cu exceptia Americii, nu se joaca de-a razboiul. La americani, razboiul confera posibilitatea de a fura resurse. La altii, razboiul inseamna, in final, un teritoriu ca prada de razboi. De prada aceasta nu ai nevoie, nu merita sa ataci, ci doar sa-ti aperi teritoriul. Fara sa le tin parte rusilor, nu agreez modul fatis in care incitati la ura contra rusilor. Si rusii, si americanii, si altii, cutotii avem cucuiele noastre. Nu acest mod va duce la o pace durabila.

       
   2. un turist
    Mai 25, 2014 la ora 00:42

    Daca ne gindim bine granitele sau hotarele tarilor s-au schimbat in continuu in istorie din antichitate si pina acuma. Oare putem sa mentinem nivelul actual la infinit??? Dupa cum am vazut din hartile lui Moise si Romania a avut configuratii diferite de-a lungul timpului.

    Răspunde
     
    1. Constantin
     Mai 25, 2014 la ora 09:19

     Iertaţi-mă, nu am înţeles foarte bine. Vreţi să spuneţi că dacă frontierele Germaniei (sau ale României) s-au modificat de-a lungul istoriei în urma unor evenimente nu întotdeauna fericite, acum nu ar mai trebui să fie apărate?! Adică, dacă Rusia, să zicem prin absurd, nu s-ar mulţumi cu Ukraina, şi ar dori o parte din Polonia şi Pomerania şi Brandenburg, ar trebui să-i lăsăm să le ocupe, pentru că Geografia nu s-a înţeles întotdeauna bine cu Istoria? Dar dacă ne-am gândi noi invers?! Şi am cere Rusiei, în numele ONU, şi al dreptului la libertate, bunăoară, să elibereze în sfârşit republicile caucaziene din Federaţie, unde sunt ţinute cu forţa militară?! Nu s-ar putea modifica frontierele si in felul acesta?

     Răspunde
      
     1. un turist
      Mai 25, 2014 la ora 12:15

      Constantin: Nu am precizat de care parte poate fi facut un atac sau o agresiune. In principiu fiecare se apara ca si corpul omenesc cu un sistem de imunitate, dar daca acesta cedeaza atunci fie oricare din parti va ceda. Vedeti numai dezvoltarea comunicatiilor de toate felurile si cu ce viteza se intimpla toate, va fi poate usor ca sa se cistige un conflict si fara bombe si rachete, ca tradatori sint si au fost intotdeauna. Nu vreau sa spun ca va deveni realitate dar s-ar putea cindva sa se uneasca toata Europa inclusiv Rusia cu bunele si relele de care nu duce nimeni lipsa.
      -In ceea ce priveste centralele atomo-electrice se pare ca tot mai multi vor sa scape de ele.

       
     2. tree4me
      Mai 28, 2014 la ora 00:24

      Domnu Constantin, „Dar dacă ne-am gândi noi invers?! Şi am cere Rusiei, în numele ONU, şi al dreptului la libertate, bunăoară, să elibereze în sfârşit republicile caucaziene din Federaţie, unde sunt ţinute cu forţa militară?! Nu s-ar putea modifica frontierele si in felul acesta?” – ma simt tentat sa va trimit pe dvs in transee sa vedeti ce bine este.
      Cine sa ceara in numele ONU? Romania?? Ca NATO n-are dreptul, atita timp cit sustine ca are alt rol.
      Ce stiti dvs, despre „republicile caucaziene”? Nu-i pacat sa aruncati cu vorbe fara acoperire? Despre ce forta militara vorbiti? Stiti ca o forta militara costa? Ca si un razboi. V-ati imaginat ca mai profitabil este o intelegere de ajutor economic reciproc in timp de pace? Felul cum s-au terminat alegerile din Ucraina, nu va sugereaza ca poporul ucrainean nu se considera asuprit de rusi? Altfel ar fi ales-o pe hoata americanilor. Nici un popor nu vrea sa macelareasca si sa fie macelarit. Mai evident nici ca se poate: urmariti evenimentele pe larg din State. Va doresc o revenire la normal – romanii nu vor razboi.

       
  3. Constantin
   Mai 24, 2014 la ora 14:21

   Felul in care este gestionată oferta de sprijin venită din partea USA (care este partenerul strategic al RO, iar RO nu a ştiut, in mod clar, să profite pană acum îndeajuns de acest lucru) depinde de români. Aliaţii au bombardat DE până la capitulare. România a suferit la rândul ei, ca furnizoare de carburanţi pentru Wermacht, dar nimeni nu a ştiut atunci cum va avea loc reconstrucţia. Iată, noi am fost „reconstruiţi” de USSR. Aşadar, cum bine spuneţi, românii NU pot mânca bombe, dar ar putea beneficia, in vederea obţinerii independentei energetice, NU de gazele de şist, ci de ajutor pentru finalizarea centralei atomice de la Cernavodă, construita cu tehnologie Canadiană.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Mai 24, 2014 la ora 21:41

    am vrut sa aduc citeva informatii despre Cernavoda si ajutorul canadian, dar nu se posteaza – TVR este de vina.

    Răspunde
     
    1. tree4me
     Mai 28, 2014 la ora 00:40

     Era vorba de o paralela intre cum au trimis canadienii cadou niste avioane pentru care intretinerea devenise deja prea costisitoare, si echipamente pentru centrala nucleara care sunt in stoc (foarte costisitor) dar care probabil vor ajunge sa fie livrate (trebuie sa cistige si canadienii ceva).

     Răspunde
      
 • xcv
  Mai 23, 2014 la ora 09:51

  a spune ca romania exista coruptie este aberant. asta o spun doar cei care nu stiu pe ce lume sint iar romanii la materia asta sint campioni mondiali fara adversar! in primul rind ar trebui ca romanul sa fie capabil de asa ceva si dupa cum o dovedeste nu este tot asa ca si in alte probleme.
  coruptia vestului este la nivel de zeci de mii de miliarde adica sume pe care nu sinteti in stare sa le scrieti fara sa numarati zerourile.

  Răspunde
   
 • anca
  Mai 23, 2014 la ora 01:07

  Joe,a venit sa-i gaseasca un loc de munca caldut celui de-al doilea fiu,pe cel mare la capatuit in Ucraina la compania de gaze americana.Nu-i intereseaza pe alde joe problemele de coruptie(doar ei le intretin)din Romania,ei vor sa distruga tot si apoi sa inceapa „negocieri”pentru niscaiva „investitii”.

  Răspunde
   
 • eujiji
  Mai 22, 2014 la ora 23:18

  Joe asta a fost mai mult interesat de gazele de sist, de „independenta ” noastra energetica…..eu stau si ma intreb’ cum naiba am putea fi independenti energetic atunci cand o firma privata extrage gazul si il poate vinde pe piata libera? Si daca ni l-ar vinde nou, (ca am inteles ca nu sunt obligati sa o faca) nu e cam „ciudat” ca noi sa ne cumparam propriile resurse la un pret stabilit de un privat(?lucru asemanator si la petrol, si este mai ieftin?)…inca ceva, parca noi nu aveam nevoie de gazul rusesc decat atunci cand este f frig afara. Pai eu inteleg din asta ca aproape suntem independeti energetic..deci pt ce avem nevoie de gaze se sist? Incep sa cred teoria aia a conspiratiei care circula pe net, precum ca se vrea otravirea apei potabile pentru profit si un control al maselor…

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Mai 22, 2014 la ora 20:41

  Joe n-a venit aici sa faca treaba noastra, a romanilor. Adica, sa iesim in strada, nu cu pet-uri penibile, nu cu inimi umane, ci cu hotararea de a curma destinul bolsevico-mafiot al tarii. Mai ales al copiilor nostri. Pe noi nu joe, nu hanibal sau dalai lama ne scoate din rahat…doar noi insine.

  Răspunde
   
 • Mihai Nistor
  Mai 22, 2014 la ora 18:22

  Degeaba ascultati ce vorbesc altii intre ei daca nu stiti despre ce este vorba.
  Ford a angajat un executv de la Boeing si cu ajutorul lui a introdus materiale folosite in aeronautica in masinile Ford pentru a le face mai usoare si implicit a scade consumul de carburant.
  Cind unul dintre cei mai mari producatori auto din lume face lucrul asta toata lumea va simti in buzunar.
  Romania ar avea nevoie sa produca o masina de genul Ford C- Max hibrid.Nu cred ca se va putea face lucrul asta daca pentru a se produce masina in Romania va fi nevoie sa se faca alte investitii majore pentru producatorii de componente pentru masina electrica.
  Intr-o societate care nu este ca cea din Romania politicienii sunt cei care creaza conditii legislative pentru a se crea locuri de munca. Politicienii nu creaza locuri de munca. Faceti o confuzie.

  Răspunde
   
 • rotar
  Mai 22, 2014 la ora 12:57

  Afirmatia hazlie a comicilor cum ca europenii si americanii ”nu au aceeasi NOTIUNE despre CORUPTIE” dovedeste lacune gave de lingvistica ( notiunea este coruptia……!!) .Definitiile date ‘notiunii coruptie’ pot fi diferite…vezi gramatica din clasa a IV-a stufoasa.

  Răspunde
   
 • Dragotoiu Mihail
  Mai 22, 2014 la ora 10:51

  Un articol la obiect! Americanii par mai interesati de cresterea bugetului apararii, de o pondere de 2% din PIB decat de cresterea economica a tarii si de bunastarea populatiei! Ei isi vad interesul si prefera sa ne vanda echipamente militare si avioane. Un alt punct de interes al lor este coruptia si eradicarea ei. E un lucru bun si necesar pentru societate.
  Insa cel mai bine pentru populatie ar fi sa vina cu investitii directe, ele sunt cele care asigura un trai decent si o crestere a numarului de locuri de munca. Pentru USA acest aspect este mult mai putin important decat inarmarea armatei noastre si eradicarea coruptiei. Pentru cetateanul de rand insa cel mai important ar fi ca americanii sa ajute concret la dezvoltarea economiei romanesti.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Mai 21, 2014 la ora 23:35

  Proiectul B Max s-a nascut mort. Probabil dezvoltarea investitiei se va realiza in alta directie, dar sunt premise care nu pot fi ignorate in favoarea intaririi colaborarii economice intre cele doua state.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Mai 21, 2014 la ora 21:16

  Am scris si dimineatza,dar intr_o forma mult mai dura:
  Impresia mea este ca Victor Ponta este ca si ales presedintele urmator pt.Romania.
  S _a creat din timp o masa de votanti formata din:pensionari,tzigani(cetateni de etnie rroma) si puscarias.
  Pe acestia se mizeaza rezultatul sondajelor,atat de pozitive pt.PSD.
  Cat priveste o eventuala OPOZITIE vad ca este deja pusa sub cenzura(si aici nu ma refer la MRU sau ELENA UDREA)
  tin sa precizez ca este ultimul meu comentariu referitor la politica.
  Mi s_a atras atentia ca deranjeaza.
  DAR ,SA NU UITAM CA 70% din raul facut acestei tari se trage de la politicieni,de la politicienii corupti.

  Răspunde
   
 • Ion
  Mai 21, 2014 la ora 21:15

  dl. Biden n-a venit in Romania de dragul nostru, ci pentru interesele SUA. Altfel de ce a afirmat ca SUA vor ajuta Romania sa nu mai depinda de gazele rusesti? Pentru ca sa intre Chevron, care deja a intrat, dar noi „prostii” nu vrem sa nu depindem de rusi si sa ii lasam pe americani sa experimenteze (si) pe noi cum e cu gazele de sist. Pai, noi nici nu am avea nevoie de rusi, doar ca alesii nostri „dragi” fac tot ce se poate ca noi sa depindem de ei. Avem excedent de energie electrica dar nici n-o vindem la altii, nici nu ne folosim de ea, ci folosim in continuare gaze. Petrolul si produsele petroliere le exportam ieftin ca sa importam scump. Pierderile din sistemele centralizate de incalzire sunt mentinute la cote alarmante intentionat, ca altfel de ce platim incalzirea atat de scump? De ce nu suntem sustinuti concret, nu prin vorbe, sa ne anvelopam cladirile, care sunt facute asa cum sunt? De ce nu avem incineratoare ecologice ca sa ardem gunoaiele si resurse regenerabile, ci ridicam munti si munti de gunoaie? Solutii sunt cu gramada, dar altcineva ia deciziile, in defavoarea noastra. Asa ca, „multumim” inca o data, dle Biden… pentru nimic…

  Răspunde
   
  1. diczigandras
   Mai 21, 2014 la ora 21:45

   cea mai mare problemă a americanilor este lipsa de coerență adică Ponta zice una Băsescu alta SRI-ul ia a treia decizie ,românii cinstiți, educați nu se duc la vot ,plecarea medicilor inginerilor specialiștilor de tot felul ia cote alarmante ,jocurile cu rușii oricum sunt făcute totul este un teatru ieftin ,felicitări domnului Guran pentru perseverența cu care își face munca

   Răspunde
    
 • augustin
  Mai 21, 2014 la ora 20:04

  Raspunsul la intrebarea de ce nu un alt model la craiova l-a dat chiar Joe,pentru ca suntem o tara corupta pana in maduva oaselor si speriem chiar si marile corporatii,din acelasi motiv pentru care dacia vrea sa reduca motoarle productiei la uzina din pitesti adica lipsa totala de seriozitate in orice actiune a romanilor( a se citi a clasei politice romane).Pentru ca daca am fii avut macar o economie aproximativ liberala atunci nu era nevoie de joe biden sa intervina decat pentru a opri fluxul de investitii in Romania.

  Răspunde
   
  1. oct
   Mai 22, 2014 la ora 09:37

   suntem corupti fiindca asa ne vor ei. cum altfel ar putea sa isi bage chevron-ul chimicale pe la noi, cum ar planta organisme modificate genetic interzise chiar si prin legea romaneasca (nu doar cele permise), cum ar cumpara armata romana avioane depasite de 20 de ani? … intrebari raman si se mai pot pune, dar mi se pare clar ca aceasta coruptie este sustinuta la nivel international.

   Răspunde
    
   1. geo
    Mai 22, 2014 la ora 10:16

    nu-i prost cine vinde ci cel care cumpara. la noi,cu coruptia de 600 %fata de cea din UE si baronii fosti secretari de partid sau alti trepadusi securisto-bolsevici,cu ,investitori strategici, ca ioan niculae ,felix voiculescu,vantu,becali,trita fanita,culita tarata-la ce te puteai astepta.

    Răspunde
     
 • Vlad
  Mai 21, 2014 la ora 19:58

  Dle Guran, ca un oltean ce statu si ciuli urechea la vorbele distinsului Joe, cum de nu v-a trecut prin cap si eterna problema legata de vizele romanilor pentru SUA? Aceasta a disparut din lista de prioritati cu SUA? Vizele au fost scoase pentru Ungaria de ce se amana scoaterea lor si pentru Romania? Parafrazandu-l pe Joe, partener strategic my ass!!!

  Răspunde
   
 • radu
  Mai 21, 2014 la ora 19:28

  Am o intrebare pentru dvs. Dle Guran. De ce nu discuta nimeni, nici macar dvs. despre faptul ca anul acesta vom avea probabil tva la cereale si tot ce implica asta ? Nici nu vreau sa-mi imaginez nivelul evaziunii ce va urma, sa fie acestia bani pentru campania electorala ?!

  Răspunde
   
 • Zulu
  Mai 21, 2014 la ora 19:24

  Sunt șanse foarte mari ca de la anul să vină Fiesta la Craiova. Distribuitori ai Ford fac schimbări la platforma de piese deja.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase