Folosiţi cu discernământ reţelele de socializare! Sunt mai puţin nevinovate decât par…

de Moise Guran

Observ un defetism trist, pervers, cabotin în laşitatea sa prost camuflată când vine vorba de crize istorice, de România şi, de ce să ne ferim de acest cuvânt, de patriotism. O fi ăsta noul mod de a fi hipster, habar n-am, dar felul în care se răspândeşte pe reţelele de socializare mi se pare mie că are un efect psihologic devastator.

Concret, se ia un blogăraş foarte puţin cunoscut care scrie, de exemplu, o argumentaţie de trei lei în care explică el de ce n-ar merge pe front pentru ţara sa care nu i-a dat lui nicio şansă în viaţă. (Nu vă dau link-uri că ceea ce încerc acum este o dezintoxicare…)

A pus, la un moment dat, Băsescu problema numărării rezerviştilor (nici nu mi-e clar ce l-a apucat, dar nu contează) iar rezultatul ăsta a fost – vreo două trei articolaşe rostogolite pe net (deci cu target clar urban, 20-35 de ani) viralizate forţat, din care înţelegi că trăim oricum într-o ţară de rahat şi, deci, ce sens ar mai avea la o chestie să o aperi… De ce să îţi rişti preţioasa ta viaţă de năpăstuit? Ca să aperi baronii? Corupţia? Manelele? Sărăcia? No way frate! Nu face sens…

Mai adăugaţi la asta şi putinismul pacifist al unor site-uri de stânga care văd agenţi americani în cei care se opun expanisiunii URSS (amicul Costi Rogozanu m-a numit la un moment dat şi pe mine într-o listă de americanofili războinici, asta deşi cred că ştie că nu-s aşa, dar numa’ de-al naibii m-a pus acolo), iar ceea ce rezultă este răspândirea unei justificări, aparent logice, a defetismului de care vă spuneam la început.

Dragi tineri ai ţării noastre… Aşa de cacao cum o fi ea, ţara, este meritul nostru că e aşa. În internaţionalismul cosmopolit în care noi ne simţim mai europeni decât reuşim să fim, nu uitaţi că, până una alta, suntem cu adevărat bine primiţi doar aici, în România. Că, dacă părinţii şi bunicii noştri n-au reuşit să ne lase mai mult decât atât, este poate datoria noastră să fim mai buni, mai educaţi, mai curajoşi, mai vrednici şi mai eficienţi. Nu vă luaţi după istoria falsă pe care aţi învăţat-o sau nu, la şcoală…

Nu suntem şi n-am fost o naţie de eroi, ba chiar avem unele momente destul de jenante în istoria noastră. Sutele de mii de ţărani care au murit începând de la 1877 şi până în 1945, de la Plevna şi până la Cotul Donului sau în Tatra, probabil n-au ştiut nici ei exact de ce au murit.

Dar, chiar şi aşa, este un sacrificiu pe care ei, părinţii noştri l-au făcut şi nimic nu poate fi mai schilod din punct de vedere moral şi intelectual decât să spui acum că te doare în bascheţii tăi verzi de acel sacrificiu. Nu zice nimeni să vă urlaţi patriotismul pe străzi, nu zice nimeni să vă lăcrămaţi naţionalismul pe la televizor (oricum, cei care o fac sunt nişte deraiaţi mâncători de unguri şi uitaţi-vă cum au dispărut din peisaj când s-a pus problema unui pericol real şi actual).

Dar, cel puţin, nu mai share-uiţi astfel de construcţii propagandistice (profesional făcute, vă garantez) şi nu vă sinucideţi, în turmă, moralul naţional. Reţelele de socializare sunt un instrument perfect pentru inducerea stării de panică, a neliniştilor şi psihozelor colective şi chiar şi pentru stimularea neîncrederii în valorile naţionale, în capacitatea militară a României sau în superioritatea unei armate străine de invazie.

Tuturor ne este frică de război şi nimeni nu vrea să fie trimis pe front, la o adică. Avem familii, avem copii, avem treburi şi nu prea ne arde de chestia asta cu deranjul făcut de ruşi. Pe toţi ne enervează politicienii, baronii, corupţia, sărăcia, iar celor mai mulţi dintre noi ne vine şi greu să avem o opţiune politică. Dar nu confundaţi petardele mediatice ale lumii în care trăim cu oasele îngropate ale acelor ţărani analfabeţi din care ne tragem şi cărora, bună-rea, le datorăm această ţară.

Uitaţi-vă la amărâţii de soldaţi ucrainieni cum sunt dezarmaţi în doi timpi şi trei mişcări. Sunt profesionişti, chiar trupe de elită, dar, îngroziţi de un război cu Rusia, se predau imediat şi atunci tot războiul este de fapt starea de panică.

În schimb, ruşii au atacat rapid şi fără scrupule manifestaţia pro-ucraineană de la Donetsk, iar câte zeci, poate sute de mascaţi au răspândit ca pe potârnichi câteva mii de oameni paşnici care cereau doar ca oraşul lor să rămână în Ucraina. În toate cazurile nu e vorba decât de tupeu exercitat pe o stare de frică iniţial creată.

Fiţi conştienţi de faptul că războiul informaţional ţinteşte exact starea de spirit a unei naţiuni, că nu mai contează cât de puternic este adversarul dacă tu te declari dinainte gata să te predai şi că până la o chemare la oaste vom fi cu toţii chemaţi să susţinem un efort de înarmare. Deja s-a anunţat faptul că bugetul Apărării din acest an va fi suplimentat (cam cu 10%) şi astea nu sunt lucruri negociabile politic.

Cei care vă servesc, în numele păcii, motive să daţi cu flit României nu sunt foarte interesaţi de câţi hipsteri cu arma în mână ar strânge România, la o adică. Nu! Azi războaiele nu se mai poartă aşa, iar ţinta lor primă este capacitatea opiniei publice de a susţine un efort de război prin alocări bugetare, care deocamdată înseamnă doar tăieri de bani din altă parte dar care, da, s-ar putea ca într-o zi să însemne şi impozite suplimentare pentru a susţine apărarea ţării. Care s-ar putea face, într-adevăr, în profitul americanilor, v-am spus-o tot eu pe acest blog, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne predăm ruşilor doar pentru că americanii nu fac nimic gratis.

Să nu credeţi că acum 75 de ani sau acum 100 de ani lumea a luat foarte în serios izbucnirea războaielor mondiale. Retorica publică era exact ca şi acum… prea multe pierderi, nimeni nu îşi permite, nu va dura mai mult de şase luni, etc, etc. Istoria a arătat însă altceva şi dacă ne-a lăsat Dumnezeu pe pământ într-o ţară vecină cu un gigant agresiv, trebuie să ne înţelegem condiţia pentru a ne putea schimba soarta, nu pentru a ne resemna cu ea.

Băgaţi la cap! România este o democraţie. Şchioapă, chioară, ciungă, spuneţi-i cum vreţi, dar într-o democraţie opinia fiecăruia dintre noi contează, căci ea determină în final deciziile liderilor noştri. În momentele critice nu va fi unitate. Va fi dezbatere! Ceartă! Polarizare, iar campaniile electorale din acest an vor complica și mai mult lucrurile. Nimic nu poate fi mai rău pentru un moment în care ar fi nevoie de unitate şi de acţiune. Bineînţeles că şi Băsescu, şi Ponta, şi alţii vor încerca să folosească momentul istoric în toate aceste futile bătălii electorale.

Dar tot ce ne rămâne de făcut este să apărăm un fond unic al conştiinţei naţionale, un set minim de valori în care să credem cu toţii şi care să se dovedească în final inexpugnabil, indiferent cine ne conduce, cine ne atacă, cât de săraci sau cât de frustraţi ne simţim.

Baza, fundaţia acestui set, nu poate fi decât Patriotismul – acest cuvânt depăşit, obosit, uncool şi golit de conţinut de prea mulţii urlători de pe la tv.

Aşa că fiţi măcar conştienţi atunci când cineva ne atacă baza.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

307 răspunsuri la Folosiţi cu discernământ reţelele de socializare! Sunt mai puţin nevinovate decât par…

 • bogdan
  Decembrie 1, 2015 la ora 10:24

  Te-as vedea pe tine cu pusca in mana in caz de razboi. Cei care au un statut social si financiar ar fi primii care ar pleca din tara si s-ar ascunde in bunchere, unde un bilet ar costa cat o viata de om simplu ca mine!

  Asa ca ia pusca si trageti glontul unde vrei, dar nu asupra noastra!

  Răspunde
   
 • t
  Februarie 16, 2015 la ora 13:42

  Slabuta opinie,si de aeemenea propagandista. Identitatea nationala insuflata tuturor oamenilor este o bazaconie pt hominidae inferioare. Esti mandru de ce realizezi tu si nu de altii,si sigur nu valoreaza mai mult decat negru sub unghie locul unde sansa ti.a fost sa te nasti sau culoarea pielii. Suntem pe dracu democratie. Este un sistem de guvernare totalitarist al banului. Subjugarea si cotropirea e facuta de intere obscure prin intermediul banilor, in special imprumuturile date cu interes de indatorare. Apoi datornicul il faci sa joace dupa canti tu, oferindu.i o falsa si mincinoasa libertate si liber arbitru al actiunilor viitoare.

  Răspunde
   
 • Pingback: folositi-cu-discernamant-retelele-de-socializare-sunt-mai-putin-nevinovate-decat-par | better this way
 • Bogdan
  Iunie 19, 2014 la ora 15:10

  Sa mai dau ceva sa cititi:
  Sunt de acord cu tine, legat de lacomie. Frate pe freate se jupoaie si toti se intreaba de ce o ducem greu. Poate nu foamea rupe inima in tine, cat lacomia cea fara margini a sefului, patronului sau latifundiarului fara dragoste de semen.
  Daca vrei sa stii de ce vine raboiul si cum va fi citeste poezia de mai jos:

  Auziţi
  Neamuri şi Popoare din Lumea întreagă
  şi tu cititorule ia aminte la ceea ce
  vei citi.
  Sunt dureroase şi triste, dar sunt destinate
  să se întâmple câte în Scripturi sunt scrise.
  Le-au scris Parinţii noştri ca lumea să
  afle ce din acest război urmează să păţească.
  Ca la Dumnezeu să meargă
  şi să se pocăiască
  dacă doreşte a se salva şi fericit să
  trăiască.
  Deodată focul se v-aprinde din cauză prea mică
  strigare de război din Bulgaria vine.
  Iar deodată Rusia intră în Turcia
  şi ca un torent puternic mătură Persia (Iran).
  Şi înaintează neîncetat ajunge-n
  Palestina
  Dumnezeu vrea Antihristul lumii să vină.
  Atunci coboară
  împreună ţările din Apus
  vai de Neamurile din Nord toate devin
  cenuşă.
  Cu turbare se apără puternic ursul (Rusia) în Turcia
  ce a neîndreptăţit pe Grecia şi toată se aprinde şi arde ca
  lumânarea.
  Zadarnic se luptă ursul să menţină
  cunoscutele Strâmtori (Suez)
  până la sfârşit
  Pentru că de la Răsărit,
  Koreea, Manciuria intră America şi cu Japonia
  şi înaintează cu viteză în Siberia
  în timp ce-n partea de Apus învinge Germania
  şi atunci e imposibil
  să se ţină Rusia
  şi părăseşte strâmtorile, Egipt şi Turcia.
  Este lovit
  ursul peste tot şi pleacă
  cum se risipeşte o turmă dezordonată.
  Atunci
  şi Turcia cea înşelătoare
  Pentru că va înfăptui cu vicleşug mare
  trădare.
  Pentru că după ce va fi cucerită toată de către Rusia
  Se va alia cu ea şi cu Bulgaria.
  De aceea câţi creştini se află în Cetate
  şi în împrejurimile ei, trebuie să plece toţi.
  Pentru că Cetatea
  (Constantinopolul) va arde şi niciun
  locuitor nu va rămâne viu în interiorul ei.
  Numai Biserica va rămâne
  (casa aceasta şi Biserica Înţelepciunii
  lui Dumnezeu (Sf. Sofia)
  încât va rămâne farul pururea luminos al
  Bisericii Ortodoxe
  de unde se va răspândi în toată lumea
  a Împărăţiei lui Hristos pe care lumea o aşteaptă).
  Prima parte a groaznicului război s-a
  încheiat atâtea suferinţe de cinci luni nu-s suficiente Dumnezeul meu?
  şi iarăşi nou război va începe să se stârnească
  vai de om ce are să
  tragă
  Problema Cetăţii iarăşi va fi în centru
  şi lumea se va încurca
  şi nu se va mai descurca.
  Imediat discordia intră în Creta
  şi imediat se vor aprinde ura şi patimile.
  Dupa ce puternicii pământului vor fi
  dezamăgiţi
  atunci va fi război ce nu a fost niciodată.
  Vai de cei
  necredincioşi niciunul nu va scăpa
  Atunci Grecia neutră şi mereu
  neîndreptaţită
  îşi va cere dreptatea
  şi pregătită va aştepta fără să se
  amestece.
  Şi va vorbi atunci când trâmbiţa lui Dumnezeu
  din cer va
  trâmbiţa pentru a i se face dreptate.
  Atunci Neamurile sălbatic se vor
  măcelări
  la marginea Cetăţii pentru Strâmtori în principal.
  Atunci va
  înota şi se va îneca în sânge viţelul
  atunci se va curăţa grâul de
  pleavă.
  În mare oriunde se va afla vas nu va rămâne
  şi de la sânge
  marea va deveni roşiatică.
  Cetatea va fi arsă şi nici urmă nu va
  exista
  mai mult omul materialist pentru că multe a făcut.
  Singura va
  rămâne Biserica Înţelepciunii lui Dumnezeu
  podoaba Miresei Lui a Sfintei Lui
  Biserici.
  Trei zile
  şi trei nopţi lupta va ţine
  oricine iese viu mare noroc va
  avea.
  Optsprezece ţări furioase cu încăpăţânare
  se vor măcelări ieşite
  din minţi, în sânge afundate.
  Exact a treia zi toţi istoviţii
  de luptă
  vor vedea surprinşi
  acolo sus pe cer în partea dreaptă
  că străluceşte mai
  mult decât soarele o mare stea.
  Şi de la stea dedesubt o cruce ce
  fulgeră
  mai roşu decât focul şi surprinse Ţările
  vor auzi din cer o voce
  ca de tunet
  a îngerului neaşteptat căruia vor sta la picioare.
  Vom
  arunca armele la pământ şi speriaţi
  vom privi steaua ca înmărmuriţi
  fiind.
  Staţi se va auzi voce. Staţi pe loc
  pentru că mult s-a rugat
  sângele omului.
  Alergaţi
  acolo în partea dreaptă
  urmaţi arcul ce iese din stea.
  Şi acolo veţi
  găsi om sfânt de-al meu.
  Păstor pe acesta am ales pentru a mea
  turmă.
  Pe acesta şi voi aţi ales păstor să păstorească
  oile mele ce
  colindă pustiuri fără stână.
  Noaptea se va auzi vocea mea şi lumea
  speriată
  din sunetul trâmbiţei va rămâne dezorientată.
  Şi direct arcul
  se va întoarce spre sud spre Grecia
  ce din lumina cea cerească luminează ca
  lumânarea.
  Atunci vor veni Ambasadori în Grecia
  Grecia cea plină de
  har, cu violenţă şi rapiditate.
  Atunci prima se va ridica Grecia cu
  armata ei
  Să împlinească sfânt scopul ei.
  Va ocupa
  neînvinsă teritoriile ei
  ce i le-au luat duşmanii ei, ce lumea-ntreagă
  ştie.
  Atunci refugiaţi împreună de bucurie sărind
  vor alerga la glia
  lor ca vulturi zburând.
  Atunci Regele grec, alesul Domnului
  în toate
  va fi excelent şi de sus
  va stăpâni şi conduce cu dreptate
  şi pământul se
  va bucura de pace îndelungată.
  Armele de luptă vor deveni unelte
  şi
  pluguri agricole şi pace şi fericire.
  va împărăţi peste tot şi ca fraţii vor
  trăi
  oamenii pe pământ fără să întrebe
  unul pe altul dacă nu cumva este
  străin
  ci se va numi frate şi din neamul lui Adam.
  Greci
  treziţi-vă ăsta-i adevărul
  să nu vă înşele necredincioşii cum că sunt
  poveşti.
  Toate acestea se vor întâmpla timpul vine
  pământul se
  cutremură şi pe voi nu vă sperie:
  Nenorocirea ce vine pe necredincioşi să
  rănească
  şi de pe pământ fără milă să-i şteargă.
  Luaţi hotărârea şi
  raţional gândiţi
  toţi pocăiţi-vă întorceţi-vă la cele sfinte
  pentru că în
  niciuna din astea nu este mântuire.
  Războiul ce vine niciodată nu a
  fost
  atât de mare şi groaznic şi pace nu va fi.
  Dacă nu se va curăţa
  grâul de pleavă
  şi neghina nu va arde ca iarba uscată.
  Nota:
  Dintr-o altă mărturia a unei monahii care
  l-a cunoscut pe Părintele Efrem Filotheitul ucenic al lui Gheronda Iosif am
  înţeles că în momentul în care Rusia va cucerii Turcia, aceasta va fi aliatul
  S.U.A.
  În textul grec acolo unde se face referire
  la strâmtori este menţionat în paranteză canalul (Suez) din Egipt. Nu ştiu dacă
  această paranteză a fost adăugată de altcineva sau dacă în primă fază poezia
  Părintelui Iosif includea şi această paranteză. Oricum am lăsat textul cu tot cu
  paranteza respectivă unde apare (Suez).
  Este foarte posibil însa, să fie vorba despre Strâmtorile Bosfor şi Dardanele
  deoarece în poezie apare cuvântul “strâmtori” deci la plural ci un “strâmtoare”
  la singular. Iar canalul Suez fiind unul singur personal cred ca nu poate fi vorba despre el. Tot în poezie Părintele Iosif face referire la bătălia de la marginea cetăţii (adică Constantinopol/Istambul) care se va da pentru strâmtori în special [a se vedea punctul. La marginea Constantinopolului nu există alte strâmtori decât Bosfor care traverseazâ oraşul
  Istambul (Constantinopol) şi puţin mai departe strâmtoarea Dardanele.
  Strâmtorile Bosfor şi Dardanele leagă Marea Neagră prin Marea Marmara cu Marea Mediterană. Pentru aceste strâmtori s-au dus lupte sângeroase, începând cu renumitul Război Troian Mai târziu au urmat războaiele dintre turci şi Imperiul Bizantin şi războaiele dintre Imperiul Otoman şi Veneţia. Marile descoperiri geografice au fost determinate, între altele, de blocarea drumului maritim spre est de către Imperiul Otoman care stăpânea aceste strâmtori.
  Marea Neagră prin sistemul de strâmtori Bosfor-Marea Marmara-Dardanele comunică cu Marea Mediterană.Strâmtoarea Bosfor (cunoscută şi ca Strâmtoarea Istanbul) o leagă de Marea Neagră, iar Strâmtoarea Dardanele de cea Egee. Strâmtoarea Bosfor separă totodată Istanbulul în partea sa asiatică şi cea europeană.
  sursa: Vestitorul Ortodox

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Iunie 19, 2014 la ora 14:31

  Buna ziua!
  Eu cred ca fratele Moise are in fiecare zi alta prajitura in meniu, in functie de ce interese se ivesc pe ordinea zilei.
  Toti se tem e razboi, insa foarte putini inteleg de ce vine.
  Poi, vine americanu sau alt strain in Romania sa fac bussines. Ok, zicem noi. Hai vino si profita e mine, pana nu ma oamoara fratele meu, din tara. Acest frate care iubeste ,mult tara asta(dar nu pe oameni). Daca tot a venit stainul sa aduca cu el si ceva armata, ca doar trebuie sa apere cineva tara de dusmani, ca ai nostri mor in teatrele de operatiune din Irak etc. platiti cu bani multi, pe post de mercenari. Armata de „ocupatie” straina, in caz ca se revolta romanul folosit fie de roman, fie de strain va intereni pentru restabilirea pacii. Poi, e mai simplu sa traga un strain in mama mea decat varu meu militaru, nu?
  Daca la un moment dat, investitorii, au primit ordin sa scoata rusia din starea de liniste in care se afla, pentru a avea motiv sa bea cei si din samovarul din moscova, fara sa plateasca un sfant, atunci incep agitatia. Rusul se prinde de miscare si incepe si el sa faca ceva pana nu pierde ce are. Si cum cea mai buna aparare este atcaul, ataca preventiv zone pt care poate folosi pretextul etnic. Mai apoi incurajeaza diverse etnii(din ardeal) sa ceara drepturi si libertati exagerate pt a provoca dezbinare in Romania. Strainilor le convine pana la urma sa stapaneasca si pana in ardeal si nu zic niminc lui tanti Ungaria. Mai nou Base primeste ordin sa audune armata, insa nimeni nu vrea sa lupte si foarte multi romania au pecat din tara, tot la indemnul lui. Si atunci hopa, avem o prajitura pe ordine azilei. Hai sa o decoram cu un articol bun.
  De ce mai vine raboiul. Poi am iubit mai mult pe homalai decat pe ai nostri copii ucisi prin avorturi, am iubit mai mult necinstea decat omenia, am iubit mai mult banul decat pe fratele nostru, am facut mai mult bine decat rau.
  In zadar pazeste strajerul cetatea daca nu sta Dumnezeu langa el.
  Si ne-a lasat Dumnezeu la mintea noastra fiindca ne-am socotiti intelepti.
  Si se pare ca toata intelepciunea noastra ne-a adus in stare e razboi cu fratii nostri. Sunt unii nebuni care vor sa conduca lumea si se pare ca Rusia este singura care le sta in cale. Ca doar si Napoleon s-a dus la rusi si Hitller la fel. Oare nu aveau ce manca in tara lor? Ba da, insa mai vroia ceva. Gloria. Subjugarea altuia. Cei ce conduc America vor sa scoata Rusia in joc. Si cauta sa o atraga in razboi ca sa aiba motiv de razboi. Sta in coasta ei si o enereaza. Poate va iesi ursul din barlog si noi ii luam barlogul. Germania de curand a invitat China sa-si ia siberia. Deci Germania, iar nu iubeste rusia ar are nevoie e gaze si atunci joaca viclean. Toti vor toate pe gratis, sa jupoaie si sa traisca bine. pe seama altuia mic si neinsemnat, pe care initial l-au ruinat si pe seama conducatorilor tradatori.
  Problema este ca boala lacomiei a cuprins toata lumea. Toate razboaiele din cauza asta au pornit si asta care sta sa vina tot din acelasi motiv se va ivi. Nimeni nu mai iubeste pe nimeni, nimeni nu se mai jerfeste pt nimeni. Ne furam unii pe altii cu zambetul pe buze si ne plangem ca sunt vremuri grele si oamenii sunt rai. Insa eu sunt primul dintre ei si nu vreau sa ma schimb.
  Rautatea noastra naste rautate.
  Binele naste bine.
  Fa binele daca vrei ca la un moment dat in tara ta sa fie bine.
  Mai bine ne-am impaca unii cu altii si impreuna toti cu Dumnezeu, cu sincetitatea, ca sa avem pace unii cu altii si intelepciune de la Dumnezeu.

  Domnul Iisus Hristos, sa aiba mila de noi si sa nu ne lase sa ne omaram ca prostii pt niste peitre pretioase si alte placeri trecatoare.

  Răspunde
   
 • cristian
  Iunie 6, 2014 la ora 01:36

  esti un om cu „scaun la cap” ca sa zic asa. are f mare sens ce scrii si nici tras de par nu e. o sa revin pe aici decat pe bloguri ale altor „blogarasi” ;).

  Răspunde
   
 • Daniel Dacila
  Mai 14, 2014 la ora 16:39

  In primul rand felicitari d-le Guran.
  Va sustin la maxim ideea de patriotism.

  Dar sa nuantam…
  Romania ca si neam sufera de o criza acuta de incredere in ea, de o amnezie vecina cu pierderea completa a memoriei asupra identitatii ei.
  In acest context este lesne de inteles de ce populatia ei nu mai are cu ce/cine se identifica.
  Asistam la o stare de letargie, de lehamite, de acceptare ca si stare de fapt neschimbabila a situatiei Romaniei, fie ea politica, economica sau sociala.

  Eu personal nu cred ca nu se poate schimba nimic insa tocmai aceasta paralizie a populatiei face schimbarea imposibila.
  Spre ex, cand au fost proteste anuntate in mai multe localitati legat de gazele de sist participarea a fost minima, neglijabila. Daca vreti sa schimbati ceva faceti ce puteti in jurul dvs., incepeti sa lucrati la dvs., la realitatea imediat apropiata si lucrurile se vor schimba incet-incet.

  Apoi legat de politica externa, mie mi se pare idioata pozitia de slugarnicie fie ca e fata de NATO, USA sau UE. Nimanui nu ii pasa si nu-i va pasa de Romania, doar NOUA. Toti ne folosesc, ne vor folosi la maxim atat cat le vom permite. Noi trebuie sa ne urmarim interesele noastre ca si stat nu sa urmam agende straine.

  Si nu in ultimul rand e foarte bine ce a scris d-l Guran, DOAR Romania ne primeste cu bratele deschise, doar aici suntem acasa – va spun asta din experienta personala proprie (5 ani am trait in alta tara europeana considerata foarte dezvoltata).
  Si asta pentru ca strabunii nostri ne-au lasat o tara, murind pentru ea.

  Răspunde
   
 • roki
  Mai 11, 2014 la ora 21:31

  ii cam naspa cu chestiile aste in momentele astea.insa dupa cum suntem de uniti,,,nu stiu daca am reusi multe!:( poate ar trebui sa lasam sa lupte parlamentul intreg pt romania!ei o conduc cum vor,,ne joaca din taxe in taxe,,peste zi se dau legi noi,,noaptea se desfinteaza..ma intreb ce fel de popor suntem ca suportam atatea prostii??cand o sa le fie mai greu,,at nu i-as ajuta!,,in schimb suntem noi de ai nostri pe acolo,si nu pt conducatorii romaniei o facem daca traba..!!

  Răspunde
   
 • dodo
  Mai 11, 2014 la ora 21:25

  mda

  Răspunde
   
 • ANita
  Mai 10, 2014 la ora 23:59

  Am si eu o intrebare. Ce vrea de fapt sa spuna Moise Guran? Ne cheama cumb=va sub arme? Serveste telului basist de dezbinare? E cumva doritor sa maora pentru o cauza straina? Ne trebuie Transnistria acum? Dar ce-au facut romanii de cand au pierdut-o? Nu cumva, nenorocitul de BAsescu isi vede sfarsitul aproape si crede ca un razboi i-ar sterge urmele. Ca s-ar cam evapora el cu familia si ce-a furat, undeva in AMerica si ne-ar lasa sa plangem mortii? Ia mai lasati patriotismul asta d ecampanie electorala si vedeti-va de treaba ca oricum astia si-au batut joc de noi, destul. Sa stam frumos, in banca noastra si sa lasam rusii cu ale lor. Ca pana acuma, ce a facut Basescu si ai lui nemernici, a fost doar propaganda distructiva, care ne instrainat de tara asta.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Mai 11, 2014 la ora 00:17

   Mai recititi (sau cititi) titlul. Este despre intoxicarea pe care „prorusii” o incearca cu poporul roman, asa cum fac si in Ucraina. Nu spune ca ar vrea un razboi cu Rusia. Nu trimite pe nimeni la un asemenea razboi. Unii oameni atat de mult vor sa „descifreze” ce scrie printre randuri, incat nici nu vad exact ce scrie, sau daca vad, nu le vine sa creada ca textul nu spune mai mult decat cuvintele scrise.

   Răspunde
    
  2. Stelian
   Mai 11, 2014 la ora 00:43

   Pana una alta nu Moise vorbeste despre razboi, ci rusii. Vice-premierul rus Dimitri Rogozin face declaratii de acest gen.
   „România la cererea SUA şi-a închis spaţiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o să zbor cu TU-160”.
   Eu zic sa le permitem sa zboare cand vor ei prin spatiul nostru aerian, ca nu cumva sa-i suparam si sa vina cu bombele.

   Răspunde
    
 • Marius
  Mai 6, 2014 la ora 21:05

  Sun Tzu: „In caz de razboi nu poti sa te bazezi pe cei care nu mai au nimic de pierdut” – deci cam pe toata populatia Rromaniei.
  Abia astept sa vad toti hotii care ne conduc si pe „proxenetii” lor la razboi, ca sa nu vina rusii sa le ia averile „muncite” 😉

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Mai 6, 2014 la ora 21:18

   Eu unul cred ca este tocmai invers. Bogatia unui om este nimic pentru acel om, daca el nu este in viata, sau daca viata lui se desfasoara intr-un lagar de prizonieri, toata bogatia lui nu valoreaza nimic pentru el. Bogatii nu vor fi in prima linie aparandu-si bogatia. Ci dimpotriva. Cu cat omul nu are prea multe de pierdut, cu atat cred eu ca este mai curajos. O mai tineti minte pe aia ” Eu imi apar saracia, si nevoile, si neamul.”? Nu vad curajul ca fiind atributul celor bogati. Nu la razboi. Tare mi-e teama ca daca vre-un politician roman si-ar risca viata in prima linie, o va face tot in scop electoral. Mi-e teama ca o va face pentru castigul electoral pe care l-ar avea daca ar scapa cu viata.

   Răspunde
    
 • Stelian
  Mai 6, 2014 la ora 07:20

  Moise sa spunem mersi ca nu erau bloguri si retele de socializare pe vremuri, caci si cei ce ar apara tara, parca s-ar mai gandi, dupa ve citesc comentariile de aici si de pe facebook. Si daca multi nu gasesc nimic demn de aparat in politicienii zilei, mai grav este ca s-ar putea sa nu gaseasca ei nimic demn de aparat nici in tinerii de astazi, tineri care vad ca nu dau 2 bani pe aceasta tara si care se vede clar ca nu sunt dispusi sa jertfeasca nimic pentru ceilalti si pentru cei ce vor trai in viitor in tara noastra. Acum se pune intrebarea, un patriot este corect sa apere pe cineva care nu e patriot, care nu ar apara pe cei de acelasi neam cu el?

  Răspunde
   
 • marius
  Mai 6, 2014 la ora 03:49

  Am urmarit de multe ori secvente din emisiunile dumneavoastra de la TV si trebuie sa recunosc ca nu de putine ori am ramas placut impresionat.

  In schimb, aici apar doua dileme.

  Prima ar fi dilema (sa ii spunem) filozofica:

  Ce inseamna patriotism pentru dumneavoastra?
  Daca este vorba despre ceea ce scrie in dex ar inseamna ca o persoana ‘imbracata’ cu un astfel de sentiment sa isi iubeasca tara si poporul din care face parte, cu alte cuvinte pamantul/teritoriul si persoanele care formeaza acea natiune.

  Dar pana unde se extinde aceasta forma de iubire? Pana la a-ti da viata sau pana la a ucide pentru pamant sau oameni?

  A invoca motivul apararii memoriei stramosilor care si-au varsat sangele pentru aceasta tara este unul corect?

  Cati dintre cei care au murit in razboi nu au fost obligati sa ajunga acolo, impotriva vointei lor?

  Cati dintre ei nu au fost indoctrinati?

  Cati dintre ei nu au murit pe degeaba, respectiv cati nu au omorat alti oameni, poate la fel de speriati de moarte, sau poate la fel de indoctrinati ca si ei insisi?

  Ce fel de principii morale trebuie sa avem pe vreme de razboi?

  De ce sa incalcam una din cele 10 porunci fundamentale in care am fost crescuti?

  De ce sa numim lasitate, a recunoaste ca ti-e frica de moarte? De ce nu e exact invers?

  Apoi, revenind la patriotism, de cand si pana unde aceasta tara ne apartine?
  De cand si pana unde Ucraina apartine ucrainienilor? sau Rusia, rusilor?

  De ce sa tinem mai mult la cei care sunt pe teritoriul Romaniei si mai putin la cei care sunt pe teritoriul oricarei alte tari de pe aceasta planeta?

  De ce o intrebare de genu: „De ce sa lupt pentru o tara in care cei care conduc isi vad doar propriile interese, companiile care angajeaza conationalii sunt majoritatea straine, transferul de terenuri agricole sau forestiere catre persoane sau companii straine creste din ce in ce mai mult, exploatarile miniere si nu numai sunt facute doar de catre companii din alte state, mai totul este instrainat?” nu e legitima?

  De ce credeti ca un articol pe un blog oarecare sau foarte cunoscut poate sa faca diferenta in tara aceasta in care oamenii sunt atat de dezbinati?

  Mai sunt si alte intrebari, dar as vrea sa trec la dilema a doua si anume:
  dilema practica:

  Daca ati avea comanda armatei din aceasta tara, si ar trebui sa va luptati cu o alta tara, ce v-ar interesa mai mult?

  20 000 de oameni super-antrenati si arme de ultima generatie sau 1 000 000 de infanteristi care se impiedica in pusca pe care o tin in mana?

  De ce va intereseaza ce se mai scrie pe bloguri, cati romani vor participa la razboi sau cati vor dezerta, atata vreme cat indiferent de ce parte e, Romania tot nu e in stare sa faca diferenta?
  ___

  Dar daca tot acest articol ar prevesti faptul ca politicieni risca sa intre in dementa si sa ceara printr-un referendum neutralitatea Romaniei, fiti sigur ca si eu voi vrea sa fiu primul care va semna asa ceva.

  Răspunde
   
  1. Maia
   Mai 11, 2014 la ora 00:08

   Nu e bine sa indenam tineri la razboi pentru cauze straine. Transnistria nu e a noastra au ocupat-o rusii de mult. N-o vom elibera noi. Sa fim in stare sa ne aparam tara de hotii zilei, cu Basescu asta in frunte.Ca deja au vandut tot ce se putea la straini. Nici nu stiu ce mai avem de aparat. Poate pe ei, politicieni si ce-au furat. Lui BAse al nostru ii trebuie un razboi ca sa poata fugi cu averea in alta tara, datorita haosului care -ar crea.

   Răspunde
    
 • lonn
  Mai 5, 2014 la ora 15:46

  Guran ar fi primul care ar fugi din tara, atunci cand ar fi vorba de mers la razboi.

  Răspunde
   
 • Stelian
  Mai 3, 2014 la ora 22:47

  Citesc si ma minunez. Citati-mi si mie din postarea lui Moise, cateva cuvinte prin care va trimite pe front. Cei mai multi de aici au comentat la ce au crezut ei ca ar fi vrut sa spuna Moise. Am citit si recitit articolul lui. Nu trimite pe nimeni pe front. Ba din contra, e prea clar ca nu asta spune.
  „Tuturor ne este frică de război şi nimeni nu vrea să fie trimis pe front, la o adică. Avem familii, avem copii, avem treburi şi nu prea ne arde de chestia asta cu deranjul făcut de ruşi. Pe toţi ne enervează politicienii, baronii, corupţia, sărăcia, iar celor mai mulţi dintre noi ne vine şi greu să avem o opţiune politică.”
  Ce vreti mai clar de atat? Tot ce-a facut a fost sa va spuna sa nu mai sheruiti niste postari care nu ne aduc nici un bine
  „Dar, cel puţin, nu mai share-uiţi astfel de construcţii propagandistice”
  N-a spus nimanui sa mearga acum voluntar in armata. Si nici in caz de razboi nu v-a spus sa faceti asta.

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Mai 3, 2014 la ora 23:20

   Si pe mine m-a facut sa recitesc articolul…Nu e de condamat nimeni pentru ca nu a avut ocazia sa afle cum sunt puse la cale si cit de bine sunt studiate tehnicile de manipulare a populatiei intr-o tara posibil adversa.
   Moise doar ne face atenti sa ,,nu punem botul la vrajeala”,mai in jargon de cartier…
   Spalari pe creier fac zilnic televiziunile la comanda patronilor iar patronii se supun comenzilor venite de la partidul care le da banul.
   Cind o tara neprietena vrea sa ne faca rau ataca politicienii la cap sau portofel si gata scandalul.Ne trezim ca am ales un presedinte pentru 5ani si deja nu mai e bun dupa o luna,ca nu trebuie sa avem armata ca cheltuie prea mult si lupta aiurea prin lume pentru altii,ca nu mai trebuie sa avem tara doar pentru ca politicienii fura,ca hotii nu mai trebuie inchisi din cauza ca si ailalti tot hoti erau,desi nu i-a prins nimeni,ca trebuie sa plecam noi si sa nu luptam pentru dreptate doar fiindca sunt uniti intr-o mafie si au oameni peste tot.
   Parca altcineva e de vina intotdeauna si noi niciodata desi nu e greu in ziua de azi sa mai asculti si sa vezi ce fac altii si o duc mai bine.
   ,,Gindeste Maria Ta!…Nu,nu-mi cere asta!…

   Răspunde
    
  2. tree4me
   Mai 4, 2014 la ora 20:16

   Este contra („incearca „o dezintoxicare”) unui „blogăraş foarte puţin cunoscut” (de parca asta conteaza, parerea este parere) „care explică el de ce n-ar merge pe front” – eu inteleg ca nu are nimic contra mersului pe front, asa in general.
   „la un moment dat, Băsescu problema numărării rezerviştilor” si acum, ca niciodata „nici nu mi-e clar ce l-a apucat, dar nu contează” – este cel putin ciudat.
   „putinismul pacifist al unor site-uri de stânga care văd agenţi americani în cei care se opun expanisiunii URSS” – asta nu mai este dezinformare, pentru ca este cunoscut si la Washington ca agenti CIA in uniforme ucrainene sunt in mina pro-rusilor, spun „in mina” pentru ca ramine de vazut daca vor fi considerati prizioneri, si desi este adevarat ca americanii se opun sferei de influenta rusa (cu sfera lor, americana), totusi rusii inca nu au nici o dovada ca acei CIA au ajuns acolo … din Romania.
   „Dragi tineri ai ţării noastre… ” – de ce aceasta adresare? Numai tinerii pot fi carne de tun? Asa este, dar numai la inceput de … ceva care se intimpla pe front.
   „Tuturor ne este frică de război şi nimeni nu vrea să fie trimis pe front, la o adică”, domnu Stelian, articolul este vizibil si poate fi recitit, „Ce vreti mai clar de atat?” – de ce v-ar fi frica de ceva care stii ca n-o sa se intimple?
   Am mai scris pe marginea acestui articol. Si nu consider ca a milita contra razboiului este propaganda. Am revazut definitia propagandei si sunt multe pareri, dar nici una nu pare sa o contrazica pe aceasta: ” a message designed to persuade its intended audience to think and behave in a certain manner”. Deci are intentia sa schimbe sau sa orienteze gindirea cuiva. Nu biseric, biblia si credinta incearca sa aduca omenirea „pe calea cea dreapta” – asta nu este o propaganda, vrei bine nu vrei rau. Deci este vorba de interesul celui care face propaganda. Rau este sa mori sau sa ucizi, bine este sa traiesti si sa nu ucizi.
   Domnu Guran incheie cu „Dar tot ce ne rămâne de făcut este să apărăm „, cum poti apara decit … luptind?

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Mai 4, 2014 la ora 20:41

    Eu ma apar rugandu-ma. Altii se apara mutandu-se mai la vest. Alti construind sum casa ceva camere secrete. Altii se apara luptand pentru pace. Altii se apara cu arma in mana. Altii se apara in fata unui calculator. Eu in liceu m-am aparat, devenind prietenul celui mai bataus coleg din liceu si care vroia sa-l invat ceva. Astfel am avut ani de liceu fara nici o incaierare, caci toti stiau ca sunt prietenul lui M. Mie asta mi se pare ca ne cere pe undeva Moise. Daca tot suntem prieteni cu americanii, asa cum n-am mai fost, de ce sa nu recunoastem asta, de ce tot trebuie sa mergem mereu la doua capete?

    Răspunde
     
    1. tree4me
     Mai 5, 2014 la ora 00:28

     Chestia cu prietenul cel mai tare sau mare, este realistica. Ma inclin fata de asa ceva. Ca veni vorba de liceu, pe vremea cind eram si eu pe acolo, nu eram printre bataus (nu cautam gilceava, daca puteam o evitam), dar au ajuns sa ma stie: cind loveam, rupeam, nu ma uitam la nimic.
     Si acum la chestiunea zilei. Ce va mai face, astazi, sa credeti ca pentru Romania, cea mai buna optie este America? Daca Rusia nu-i suficient de buna, as opta pentru una din aliatele ei: Germania (care nu-i departe, dar poti pierde Transilvania) sau China (este departe dar poate fi aproape oricind).
     O alta chestie interesanta, mi-a fost tirsa sa aduc vorba, dar cred ca in contextul de astazi, cartile pe masa. Ce se intimpla intre Rusia si Ucraina seamana destul de bine cu Romania si Transilvania, sau Canada si Quebec.
     Despre a doua. Este o problema care rasare frecvent in timpul campaniilor electorale. Quebecul isi cere mereu independenta, si nu stiu exact cine: poporul care n-are nimic de cistigat (frantuzii sunt cam saracaciosi, si cu mila lor sunt o pacoste in spatele canadienilor) sau politicenii lor (care ajunsi la putere se fac ca ploua). Personal, daca m-ar fi intrebat careva – DA domnule, dati-le independenta, asa oftica am pe ei. Si inca n-am auzit pe cineva sa spuna altfel. Acuma este iarasi adevarat ca USA abia asteapta sa-i federalizeze pe frantuzi,de drag ce le este de canadieni. Hei, dar sunt citeva aspecte … umanitare. Se taie Canada in doua si ramin atlanticii de izbeliste, cei mai prapaditi – cu turism si lobster se mai tin. Aaa, si cu … serviciile guvernamentale cu care sunt impinziti. Deh, ghiuleaua asta economica atirnata de picior nu este prea simpla, nici pentru americani. Iar Canada, strategic vorbind, de ce sa piarda Atlanticul? Si vorba aia, aici ca si in America, fiecare provincie cu guvernul ei, plus guvern federal. Deci separarea ar fi o formalitate. Distractia asta este aici de cind am venit, la fiecare 4 ani.
     Deci cine este cel mare si tare? Dracu stie pina la urma – mai bine fiecare pe mina lui, ce-i in mina nu-i minciuna. Este un film „US marshals”, cu Tommy Lee Jones. Pe la sfirsit, unul din colaboratorii lui ii spune „Imi datorezi niste scuze, stii?” la care bossul „Da stiu, dar … nici nu-mi place de tine omule”. Adica, pina la urma, nu inteleg de ce i-ar durea pe romani de ucraineni? De romani ii doare pe cineva? Daca americanii vor Ucraina, sa si-o ia, cu singele lor, daca pot.

     Răspunde
      
     1. Stelian
      Mai 5, 2014 la ora 00:48

      Chiar daca nu prea are legatura cu subiectul, va rog sa ascultati o predica despre lideri. Intradevar este vorba despre liderii dintr-o biserica si e usor sa stim ce caracter trebuie sa aibe ei, deoarece avem Biblia si acolo totul despre lideri este foarte clar. Dar daca am avea asemenea lideri si la carma tarilor? Daca noi ca popoare am fi pastoriti de asemenea lideri. Eu sunt fericit ca am asemenea lideri in biserica.

       
     2. VictorL
      Mai 5, 2014 la ora 10:46

      @Tre4me.Nu am uzit nici macar la posturile rusesti despre agenti CIA capturati de separatisti.Am auzit de ofiteri OSCE care erau luati ostatici si considerati prizonieri de razboi.Au fost arestati la ordinul Rusiei si dovezile sunt pe NET.Prin absurd, daca erau CIA America ,,lua foc”si-i crea lui Putin sa-i elibereze.
      Am mai auzit despre fosti soldati evrei din Armata Israelului care intorsi in Ucraina lupta alaturi de ucraineni.Probabil asta i-a facut pe separaisti sa ia masuri antisemite la ei in zona.
      Discutii despre ,,zone de influienta”rusesti si americane nu-si mai au locul de 20ani.Pretentiile Rusiei nu au suport la Kiev, dar asta nu inseamna ca America are aici zona de influienta.Are parteneriate pentru pace, inclusiv cu Rusia dar de acum e caduc.
      Bagarea Romaniei si a Americii in conflictul asta suna a propaganda,pentru ca este propaganda facuta de posturile ruse de TV si radio.Se adreseaza ucrainenilor facindu-i sa creada ca Romania ar ataca Ucraina pe la spate dar in acelai timp nu rezista decit 30min in razboi si separatistilor facindu-i sa lupte cu credinta ca armata rusa va interveni cit de curind in ajutorul lor.Propaganda e una si realitatea e alta iar Putin stie bine ca daca intinde prea mult coarda nu mai e in siguranta nici el la Kremlin.Odata ce la vin anapoi cosciuge in loc de copii rusii vor tipa contra lui Putin.
      Pacifisti suntem si noi si observam ce se intimpla iar pentru mai multa siguranta cerem avioane de la Bruxelles sa stea pe aproape.Avem un primministru bolnav la cap si cre vorbeste gura fara el in campanie electorala dar ast nu inseamna ca vine razboiul in Romania.Daca vine,asta e viata,nu vom sta ca Miorita (piriciosa)…
      China nu se mai numara printre aliatii Romaniei,de cind cu Piata Tiananmen 1989,dar avem relatii normale.Germania e aliata dar nu ne deranjeaza cu nimic in Transilvania iar Transilvania nu e un fel de Quebec si nici nu va fi.

       
     3. tree4me
      Mai 5, 2014 la ora 21:52

      „Nu am uzit nici macar la posturile rusesti …”, nici eu, n-am fost bun la rusa, dar cu gogorita asta ” Am mai auzit despre fosti soldati evrei din Armata Israelului care intorsi in Ucraina lupta alaturi de ucraineni”, mi-ati facut un serviciu – ia uitati ce am gasit si am mai invatat:
      Obviously, embarking on expat life in Ukraine is not only about packing boxes and getting some paperwork done. The regular exchange with your American compatriots is also an important aspect of the expat experience and can help you get accustomed to the Ukrainian culture and people. xxxxx helps you meet and interact with other Americans in Ukraine, living in Kiev, Lwow, Odessa and many other places across the country. Just take a look at our group of Americans in Kiev orAmericans in Lviv.
      Additionally, you are cordially invited to participate in our regular expat events and activities taking place in Ukraine. Our events cover various interests and range from a small expat dinner to enjoy the traditional Ukrainian pierogi, to big expat get-togethers with hundreds of guests in Kiev’s top locations. You may also join one of our expat excursions for a weekend trip to visit Kiev’s beautiful Orthodox and Baroque architecture, the popular Ukrainian Black Sea coast, and other impressive landmarks across Ukraine.
      This way, our events and activities are a very nice occasion to meet fellow expats from the USA and around the world in a casual atmosphere. Interested? Sign up for membership and you’ll soon be welcomed with a warm Hello from ourAmericans living in Ukraine!
      Deci „Prin absurd, daca erau CIA America ,,lua foc”, eu ascult pe americani, sigur CIA este de la mine, dar cine pot fi? Doar nu FBI sau PD. Vorbim de profesionisti, stimate domn. Si nu inteleg de ce va opuneti la o chestie fireasca, mai ales ca admiteti ca rusii trimit, atunci de ce americanii nu? Ei sa fie mai fraieri? Sa va spun ca printre ei sunt si 3 … romani? Nu. Nu va spun.

       
    2. tree4me
     Mai 5, 2014 la ora 23:22

     „o predica despre lideri”, am ascultat ca sa nu va refuz. Nu sunt un bisericos, cred intr-o lume mai buna datorita unei forte pe care probabil ca nu o vom cunoaste dar pe care o banuim ca exista – nu sunt convins ca asta inseamna a fi credincios. Este aproape unanim acceptat ca biserica a fost leaganul educatiei si a culturii. Dupa cite s-au petrecut si cu biserica, nu stiu daca mai poate fi considerata o sursa neindoielnica de „leadership”. Deasemenea, cum am mai aratat, omul este … om, cu bine si rau, deci pentru a asigura o continuitate a binelui in conducerea poporului, trebuie avut grija ca cel ales sa … nu-si ia nasul la purtare. Mai ales ca numai poporul stie ce ii este bine. Constitutia trebuie remodelata in acest sens.

     Răspunde
      
 • fara vrajeala
  Mai 3, 2014 la ora 20:45

  Bai Moise tu chiar o dai in diverse?
  Adica sanchi hai sa ne imbulzim sa luam gloante in piept ca noi nu-i aparam pe mafioti, noi de fapt ii facem mandrii pe taranii de la 1877???
  Ma baiatule tu chiar esti perversache rau.
  Inca nitel si-o sa ne zici ca de fapt e chiar bine sa murim.

  Răspunde
   
  1. GgVerb
   Februarie 13, 2015 la ora 07:14

   Nu vin ruşii peste noi. Nu veniră!

   Dacă (virgulă)conducătorii au nevoie de mine cu arma în mână să înceapă distribuţia de arme acum şi nu atunci când le ţîţâie lor.

   Cei care pleacă să moară pe pământ străin sunt mercenari.

   Răspunde
    
 • Cretzu'
  Mai 3, 2014 la ora 20:09

  Moise, sa fim seriosi. Chestia cu „nici unde nu suntem primiti bine” e veche si infantila. Sa mori pentru o tara ca asta… tre’ sa fii imbecil. De fapt, sa iti dai viata pentru orice e ceva de o tampenie rara. Eu n-am de gand sa mor pentru niste interese politice si 3 linii trasate pe o harta. Romania a fost in primul razboi mondial, a fost si in al doilea dupa care, romanii au facut revolutie. Au murit o gramada de oameni, sangele lor a spalat pamantul asta de nenumarate ori. Nimic nu a ajutat pe nimeni niciodata, in afara de cei care l-au pornit, ei sau imbogatit de pe urma razboiului. Eu n-am de gand sa stiu ca cineva sta in fotoliu, bea scotch si isi mai pune un 0 la contul initial in timp ce jumate din populatie dispare pentru niste idiotenii. Patrie, natiune, onoare, curaj, bravura… astea-s povesti, ipocrizie la cel mai inalt nivel, standarde tampite intr-o lume scarboasa. Articolul pe care l-ai scris e exact la fel de propagandist ca cel pe care-l blamezi, singura diferenta e… diferenta de opinie. Daca tara asta e sa intre in razboi, n-are decat sa intre singura… cu cine vrea. Asta e nivelul evolutiei umane, arme puternice, grafice economice si bigger is better. Eu n-o sa fiu pion pe tabla de sah a unor copii cu frustrari legate de marime. Si in ultimul rand, puterea nu se imparte cu soldatii.

  Răspunde
   
 • Hilohi Costin-Mihnea
  Mai 3, 2014 la ora 09:42

  Domnule Guran,
  Nu ma grabesc cu termenii „bine/rau”(alb/negru).
  Domnia-voastra (un profesionist media,”dintr-o parte”) faceti apel la atentie fata de o intoxicare (venita din partea altor profesionisti, din aceeasi bransa, doar ca din „cealalta parte”).
  Pentru a vizualiza miza care este in presupusul pericol va serviti de concepte absolut abstracte si teoretice („patriotism, democratie, set unic de valori”, etc.) sau la experiente de viata irepetabile si imposibile nu numai de transmis dar (cred eu) si de conceptualizat (razboaie). Va serviti, deasemeni, de lucruri concrete (media, Hollywood, manuale de istorie -bine, candva, se considera cinematograful ca fiind tot mass-media iar manualele de istorie au devenit tot media, sub toate aspectele, mai putin audienta-).
  In esenta, actiunea Dvs.(de influentare psihica, servindu-va de chestii abstracte si instrumente cu actiune subtila) vizeaza sa determinati cititorii in a fi de acord sa plateasca (in plus!) pentru o inarmare si sa fie gata sa accepte chiar o plecare la lupta pentru a comite crime (legale, e adevarat! – macar de doua ori legale: una, formal, asa cere stapanirea; a doua, moral, ne aparam, nu-i asa ?!?).
  Tot in esenta, Dvs. ne cereti sa ne dam banii (cel putin) catre stapanirea noastra (si a prietenilor ei)-chestie foarte concreta in privinta scaderii nivelului de trai- sub posibila amenintare ca inamicul (oricare ar fi el si oricand va fi sa actioneze)ne va costa mai mult.
  Pentru a evita aceasta, sugerati chiar ca ar trebui sa ne asteptam sa cam si murim („Este un razboi, iar la razboi, soldatii mor”, spunea o Legenda a Toamnei). Pentru a ne apara banii, adica (banuiesc ca inamicul nu-si propune depopularea, care sa-i asigure vreun „spatiu vital etnic”, ci doar o jumulire mai eficienta a resurselor de tot felul).
  Invaluiti,prin urmare, ca sa nu rezulte prea direct ideea: „Dati chiar MAI multi bani stapanirii (stapanita si ea, la randu-i, de prietenii ei)!” caci, nu-i asa, oare, mai bine:”Acum, banii – decat mai tarziu SI banii, SI viata”.
  Invaluiti cand Dvs.invocati acel ceva(„un quelque chose”) care ar fi Patria. Patria – un fel de: „Mai presus de toate” (sintagma intre ghilimele este voita, stimate domn, si sunt sanse bune sa nu fie nevoie va ajut cu autorul lor si nici cu mesajul cartii, ilustru de explicit, care trateaza EXACT problema de fata). Adica, „tarisoara noastra” cum ar spune Caragiale…(sa nu trecem o mare ca sa ajungem pana la Eric Knight). „Tarisoara noastra”, „oasele strabunilor”, „democratie” si toata litania de reclame ale agentului comercial „de la un PC la altul”. Invaluire cu concluzia: „Scoateti banul!Deocamdata …”
  Domnule Guran, profesionist al taberei nationale (daca „cealalta tabara” asta inseamna astazi),”In lume nu’s mai multe Romanii” dar, vedeti Dvs, asta nu exclude sa traim, totusi, pe planete diferite!
  Esenta esentelor: o fi statul/sistemul acesta o prostituata dementa, la un nivel de consecinte fara precedent istoric, dar trebuie sa-l hraniti in plus si, chiar la nevoie, sa muriti pentru el caci el, el, El este Patria …
  „Scoateti (-mi, si mie, Moise Guran – talentat si harnic „boy”-)banul!”. Tipati cam tare (v.”urlatorii de la tv”, desigur) atunci cand vreti sa vorbiti „romaneste”.
  Nu mi-a facut nici o placere dar,”La buna vedere”, domnule Guran!
  (Cat priveste „Nu vă luaţi după istoria falsă pe care aţi învăţat-o sau nu, la şcoală…”, cred ca ati avut in vedere doar pe cei incorporabili – cei mai multi dintre ei fiind nascuti dupa 1978, automat rezulta ca erau in cl.a IV-a in 1989; au putut invata numai istoria oferita de democratie,”corecta politic”. De unde ne/sansa unei istorii false intr-un sistem infailibil, chiar si atunci cand recunoaste -modestia-i fudulie mare!- ca nu este fara greseala ?!?)

  Răspunde
   
 • Alifie
  Mai 3, 2014 la ora 09:07

  Concluzia articolului mi se pare induiostoare. Ar trebui sa aparam un set de valori bazat pe minciuna, inselatorie, furt, delasare, bataie de joc la adresa cetateanului si gandire bolnava. Pentru ce a devenit Romania, NU! Multumesc mult, am vazut cum toate institutiile statului au ajuns sa fie facute praf si nu mai vad sanse de se face bine cu acuala clasa politica.

  Inteleg ca ar trebui sa lupt pentru ce a fost la un moment dat. Nu, multumesc mult, nu ma identific si nu mai vreau sa am de a face cu ceea ce avem acum.

  Răspunde
   
 • capsunaru
  Mai 3, 2014 la ora 00:40

  Moise,baiatule, blogarasii astia capsunari sunt independenti si sinceri.Din orizontul lor de vedere,au toata dreptatea posibila! Din punctul tau de vedere,interesat,evident, mazgalesti impotriva cui esti platit s-o faci!Ca esti un pitpalac oligofren nu-i un secret, ba chiar te lauzi cu asta.Asa-i cand traiesti in hazna, crezand ca-i sufrageria,si nu vezi padurea din cauza copacilor….Ce-ar fi sa ne mai scutesti? Sa lupti tu si cu ma-ta mare,pentru haznaua aia in care vietuiesti…sa aperi pe cei ce ti se caca-n crestet in fiecare secunda.Hai sictir,javra ordinara!

  Răspunde
   
 • horia m
  Mai 3, 2014 la ora 00:06

  Sa stiti ca spuneti ceva destul de important, mi-a trecut si mie prin cap asta vazand forumurile unor ziare napadite de pro-rusi si pareri, ce sa zic, destul de aiurite. Putem fi foarte usor, in orice moment, tinte ale unei propagande, care poate veni chiar din exterior (Transnistria, moldoveni pro-rusi vorbitori de romana, rusi in Ro etc.) sau chiar din interior, alipind la aceste pareri si numele unui partid politic pt a-l discredita/creste in ochii cititorilor. Pot fi atat de multe posibilitati pe online…si asa cum incearca spatiile aeriene ale tarilor, pot incerca si puterea de manipulare. Sunt doar supozitii, sf-uri, vreau sa zic ca cel mai important e sa gandeasca fiecare cu capul sau.

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Mai 3, 2014 la ora 14:44

   Eu sunt din Canada si sunt roman. Dar si cel din Transnistria sau din alta parte nu vrea razboi la fel ca mine. Daca este vorba sa gindim fiecare cu capul sau, daca incepe ceva aici in Romania, ia foc toata lumea. Deci nu este propaganda nimanui cind este sa decid ca nu vreau razboi.
   Apropo, doi frati pleaca la razboi si se intoarce acasa numai unul. Oamenii il intreaba: „Unde-i celalalt?”, „Stiti ce i-a trecut prin cap?”, „Ce?”, „Un glont uite atita de mare!”

   Răspunde
    
   1. VictorL
    Mai 3, 2014 la ora 20:02

    @Tre4me.Canada ne-a trimis 6 CF-18 sa stea prin preajma si le multumim de ajutor.Cred ca nu toti canadienii sunt ,,obositi”ca primarul din Toronto si inteleg care e situatia.Inclin sa cred ca esti singurul canadian care face propaganda pentru Putin.

    Răspunde
     
    1. tree4me
     Mai 3, 2014 la ora 20:58

     Am avut un amic din Ploiesti care vorbea cam in acelasi stil, dar n-are importanta. Pace sa fie.
     Uitati ceva interesant:
     „Canada’s 138 “CF-18s” were delivered between 1982-1988, but accidents and retirements have reduced the fleet to about 103, with only 79 upgraded F/A-18 AM/BM Hornets still operational. The CF-18s are expected to be phased out between 2017 – 2023. Maintenance and upgrades will remain necessary until then, and possibly beyond.
     Now, 65 new CF-35As are Canada’s official choice to replace its Hornets – and estimates of the cost range from $17 billion to $45.8 billion. This article covers efforts to keep existing CF-18s fit for service, as well as Canada’s replacement fighter buy. As timelines continue to slip, these 2 programs have become more interdependent – and the F-35′s (Joint Strike Fighter program) selection less certain.” (Apr 14, 2014)

     Răspunde
      
    2. tree4me
     Mai 4, 2014 la ora 19:20

     Domnul VictorL, mai daunazi mi-ati adresat „Cred ca nu toti canadienii sunt ,,obositi”ca primarul din Toronto si inteleg care e situatia.Inclin sa cred ca esti singurul canadian care face propaganda pentru Putin” la care v-am replicat „Am avut un amic din Ploiesti care vorbea cam in acelasi stil, dar n-are importanta. Pace sa fie”.
     Mai tirfziu, m-am gindit ca datorez, dvs, mie si altora ca noi, ceva mai mult. Pentru prezent si viitor.
     Mai intii, daca n-ati inteles: nu tin cu Putin, nu tin cu Obama. Tin cu romanii si cu toata lumea. Daca putem sa traim, de ce sa murim? Cred ca este bine sa stiti ca dupa intilnirea la nivel inalt de la Washington, Merkel s-a intors cu ale ei si Obama a ramas cu ale lui. Urmarea a fost ca la TV nu s-a mai pomenit despre Ucraina, iar Obama a organizat un dineu festiv (inteleg ca era o festivitate care are loc anual, deci nimic special, dar la momentul potrivit), unde cu totii au fost foarte incintati de glumele presedintelui american. Este un fel de „back off” diplomatic.
     Intimplarea, si cu adevarat – intimplarea, face ca ieri sa cunosc o noua familie de romani, ajunsi in Canada cu mult inaintea mea, ei afirmau in gluma ca ar fi fost niste „tradatori”, au plecat prin 1987 si nu s-au mai intors, au ramas in Germania. Dupa niste ani, in care au invatat germana la perfectie, au ajuns in Canada. Nu stiu si nici nu ma intereseaza de ce nu au ramas acolo, se pare ca nu s-a mai putut. Au trait mult timp in zona franceza, unde au ajuns sa aiba o parere indoielnica despre quebecani: „Emigrantii – vorbesc intre ei – vin si ne iau joburile, de ce nu stau la ei acasa?”, la care romanca, fiind de fata replica „Hei, hei, sunt si eu aici!”, „Oh, nu draga, voi sunteti de mult.”, „Stiti ceva, cu totii am venit aici pentru o viata mai buna, diferenta este ca voi ati venit cu barca iar eu cu avionul”. Mult mai interesant este altceva, el imi spune „Ma mir ca voi ati vrut sa vorbiti cu noi cind ne-ati auzit vorbind romaneste, la toti romanii le este rusine si vor sa se dea de canadieni, refuzind limba romana”.
     Referitor la spusele dvs, cum am mai mentionat in diverse ocazii, obiectivitatea implica cunoasterea ambelor parti. Am retinut la dvs, ca considerati obiectiv numai pozitia dvs. Ca aveti motive personale, nu justifica cu nimic cind este vorba de o stare care afecteaza pe toata lumea, deci nu este estetic sa-mi puneti pumnul in gura cu „sunt obosit” si „nu inteleg situatia” Sa mai adaug ceva: daca dvs. nu ati auzit ceva nu inseamna ca nu exista, ca nu puteti auzi sau nu vreti sa credeti, nu conteaza. Realitatea ramine aceiasi.
     O intimplare care mi-a dat mult de gindit de citeva saptamini, fara legatura aparenta cu acest comentariu, dar pare a fi foarte importanta dpdv al … filozofiei despre cum noi oamenii vedem viata, o voi incerca sa ve-o descriu pe scurt.
     Mai intii trebuie sa va mentionez ca am o fapta care este foarte sufletista si isi dedica parte din timpul liber voluntariind pentru scopuri umanitare. Dupa parerea mea prea mult timp. Intr-o zi, fiind foarte socata, imi povesteste un fapt. O fetita de vreo 15 ani dintr-o tara africana, singura singurica ajunsa in Canada. Invata engleza, asa a cunoscut-o fiica mea. In tara ei traiau impreuna doua triburi, unul pacifist si altul mai activ sau mai razboinic. Deci nimic politic sau economic, numai de temperament. Asa cum exista bancuri cu olteni sau cu evrei, la fel si acolo, razboinicii duceau mistoul pina la batjocura, cu referire la pacifisti: ca au picioare prea lungi (razboinicii sunt mai scunzi), ca sunt uriti la infatisare, si chiar cam prosti. La un moment dat s-a ajuns la o decizie de … exterminare. Nu de luarea puterii, nu de conducere, nu de dominare. Un vecin, din tribul razboinic, stiind ce urmeaza sa se intimple, le-a propus sa se mute la el, ca vor fi in siguranta. Au acceptat. Cind a inceput macelul, vecinul i-a omorit tatal si i-a aruncat trupul in strada. Mama ei cu cealalta sora au fugit intr-o parte, ea singura s-a ascuns in niste tufisuri. Dupa citeva zile s-a intilnit cu cealalta sora linga trupul tatalui si l-au ingropat, dupa care s-au despartit, crezind ca este mai sigur. Cealalta sora era mai mica. A ajuns in Canada, dar de atunci, spune, ca n-a mai avut incredere in nimeni si ca fata mea este prima careia ii povesteste prin ce a trecut. Nu a pomenit nimic de razbunare, pedepse, judecati.
     Deci vorbim de o intimplare intr-o tara „necivilizata” si despre o tinara/copil care nu a apucat sa „proceseze” ce inseamna lumea – cum spunem, un om asa cum l-a facut Dumnezeu. Dumnezeu ne-a facut PACIFISTI. Asta nu se cistiga, nu se educa – o ai. Si poti sa o pierzi usor.
     Domnu VictorL, intelegeti? De fapt, voi toti, INTELEGETI?

     Răspunde
      
 • buitlander
  Mai 2, 2014 la ora 23:42

  am citit si articolul dvs si articolul blogarasului. ca sa fiu scurt, blogarasul da argumente mai pertitente decat dvs si va spun asta din perspectiva unui capsunar.

  Răspunde
   
 • tizul
  Mai 2, 2014 la ora 22:40

  Poveste: Bunicul 1 a luptat la Marasti. Si a murit. Lasand 5 copii orfani. Frati-so a fentat inrolarea si a facut avere sub ocupatia germana, la Bucuresti. Bunicul 2 a mers cu Antonescu peste rusii pana in Crimeea. Fratele lui a scapat de inrolare fugind in Franta. Cand s-a schimbat regimul, bunicul 2 a facut puscarie politica. Fratele lui s-a intors si a ajuns demnitar comunist.
  DA, ai dreptate, propaganda anti-razboi este periculoasa. Cineva trebuie sa lupte…
  Exercitiu de imaginatie: daca in primul ori al doilea razboi mondial n-am fi luptat ci ne-am fi lasat ocupati de nemti, CE S-AR FI INTAMPLAT?!? (nu uita ca din primul razboi mondial am iesit infranti si ciumpaviti teritorial prin pacea de la Bucuresti- 1918 si numai un noroc chior a facut Romania mare, pupai-as talpa lui de presedinte SUA lui Woodrow Wilson, de-a vrut el desfintarea Austro-Ungariei!!! 😉 si ca patriotismul ostasilor lui Antonescu l-am platit cu varf si indesat dupa 1945!!! ).

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Mai 3, 2014 la ora 14:35

   Din pacate, asa s-au petrecut lucrurile, nu a fost bine nici inainte de razboi si nici dupa. Deci aveti dreptate.
   Dar incercati sa o luati cu rationamentul de la inceput. Sigur, ce a fost a fost si nu mai poate fi schimbat. Astazi, indiferent de interesele marilor puteri care isi aroga dreptul de guvernare asupra destinelor celor mici, ati pleca la razboi fara sa stiti de ce? Sau credeti ca parerea, vointa dvs nu conteaza? Eu va asigur ca vointa dvs si a inc citorva milioane alaturi de a dvs, conteaza … hotaritor. De exemplu, la Rosia Montana a contat, de ce sa nu conteze si acuma.
   Pe vremuri am mers cu nemtii in spate si pe urma cu rusii in spate – suntem oi? Ce vreau sa spun este ca NU trebuie cineva sa lupte, ci trebuie cineva sa gindeasca daca nu exista si alta solutie decit sa ne dam cu maciuca in cap unul altuia.

   Răspunde
    
  2. VictorL
   Mai 3, 2014 la ora 19:38

   @Tizul.Pina la Wilson cinstiti ostasii romani si pe Regele Ferdinand care au cucerit Budapesta si eliberat Basarabia in 1919.Mai apoi pe Regina Maria care a stiut sa vobeasca la Paris.Invatati fratilor istorie…

   Răspunde
    
   1. tizul
    Mai 3, 2014 la ora 21:21

    @VictorL- Poate vrei sa scrii DUPA, caci 1919 este FIX DUPA 8 ianuarie 1918, cand Presedintele Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson, în sesiunea comuna a Congresului American a prezentat cel 14 puncte. Punctele 10 si 11 se refereau si la noi-romanii. Fara ideile lui Conferinta de la Paris ar fi fost un fiasco pentru romani. Acum sicer, al cui cuvant crezi c-a atarnat mai greu, al lui ori al reginei Maria?!? Crede-ma ca stiu istoria REALA al dreacului de bine. 😉

    Răspunde
     
    1. VictorL
     Mai 3, 2014 la ora 21:58

     @Tizu.E foarte bine ca stii.E cred ca a contat cel mai mult ce a facut Maresalul Prezan si cu Antonescu sef de Stat Major.Daca pe teren nu vorbeau armele Regina Maria era luata la misto la Paris de toti iar America nu misca un pai.

     Răspunde
      
     1. tizul
      Mai 5, 2014 la ora 00:02

      @VictorL- Suna bine pentru mandria noastra ca romani, dar, cred eu, daca americanii aveau de gand sa desfinteze Austro-Ungaria, inventau Romania. Si n-ar fi fost primul stat inventat de marile puteri… Ori invers. Daca interesul le spunea sa desfinteze un stat inventau vini inexistente. Cum s-a tot intamplat de atatea ori de-a lungul istoriei. Tarile insignifiante sunt pioni de sacrificiu pe tabla lor de joc. Chiar nu importa moralitatea, curajul ori dreptatea in jocul mondial. Parerea mea.

       
     2. VictorL
      Mai 5, 2014 la ora 19:35

      @Tuzu.Pai daca tot te lauzi ca stii istoria poti sa gindesti mai mult de atit…Daca americanii voiau sa desfiinteze Imperiul Austro-Ungar nu era nevoie sa inventeze Romania.Era inventata deja si in Razboiul Crimei au murit 700 mii de englezi si francezi pentru asta.Totodata nu era nevoie sa dea Transilvania Romaniei cind pentru ei era totuna…
      Pe lumea asta daca esti pomanagiu esti tratat ca atare dar daca bati cu pumnul in masa cind trebuie si esti si bazat esti respectat.

       
     3. andrei
      Mai 11, 2014 la ora 11:08

      Tehnic vorbind, Romania era un stat INFRANT la momentul cand a capitulat Germania. Romania a semnat un tratat de pace cu Germania – desi se angajase sa nu o faca – si a reintrat in razboi cu cateva zile inainte de semnarea armistitiului.
      Realitatea este ca nu reintrarea Romaniei in razboi i-a adus acesteia Transilvania, ci izbucnirea revolutiei lui Bela Kun (eveniment in urma caruia armatele romane au intrat inm Budapesta).
      Fara acest eveniment, putea Regina Maria sa mearga si in maini, ca nu s-ar fi intamplat nimic favorabil Romaaniei. Pozitia Romaniei la negocierile de la Paris era aceea de tara infranta de Germania, cu care a semnat un tratat de pace.
      Daca vreti sa stiti ce alta tara se mai afla in acea situatie – uitat-va la Rusia. ASTA ar fi soarta Romaniei, daca nu izbucnea revolutia bolsevica.

       
    2. Constantin
     Mai 5, 2014 la ora 19:42

     „daca americanii aveau de gand sa desfinteze Austro-Ungaria, inventau Romania” _ Cred ca nu le-a trecut prin minte. Prin urmare, n-a mai fost nevoie sa se oboseasca pentru ca le-au luat-o altii inainte. Dom’le, rationamente istorice atat de bine fundamentate n-am mai citit pe blogul asta de la Adian D.

     Răspunde
      
 • ABCD
  Mai 2, 2014 la ora 22:31

  Sa stii ca locuitorii satului Strehaia vor fi usor influentati de faptul ca a venit Moise Guran sa apere Strehaia si cred ca o sa te lasa singur s-o aperi. Intrucat ei sunt plecati in Franta.

  Răspunde
   
 • ABCD
  Mai 2, 2014 la ora 22:29

  Draga domnule Guran , te invit sa stai in prima linie in timp ce aperi Strehaia!

  Răspunde
   
 • vasi
  Mai 2, 2014 la ora 19:57

  Domnule Guran, vreau sa-ti propun o problema economica care o sa apara daca razboiul va deveni ceva serios si ne va implica si pe noi: o mare parte din romanii care vor fi mobilizati in caz de razboi, au rate la banci (masini, locuinte, etc). Oare bancile occidentale care au dat acei bani, vor fi incantate cand clientii lor vor fi mobilizati pentru o luna, doua, trei sau poate se vor jertfi in razboi? Cine va plati acele rate? Nu plang de mila bancilor ! dar daca barbatii, care de obicei aduc cei mai multi bani in casa, nu se mai intorc de pe front, cine va plati ratele la banca pentru locuinta, de exemplu? Un razboi va duce economia de rapa, va alunga investitorii, locurile de munca vor fi mai putine, puterea de cumparare va scadea asa ca banca va dori sa recupereze creditele de la cei ramasi in viata sau va lua locuintele si-i va lasa in strada pe urmasii imprumutatilor. Si atunci revin la problema patriotismului: sa merg la razboi pentru tara mea, unde am ajuns in situatia de a ma imprumuta pe viata, doar ca sa am un acoperis deasupra capului? Spunea cineva mai jos ca un razboi in zona o sa-i alunge pe bancherii occidentali si o sa scapam de credite… Cred ca aceste banci o sa-i vaneze si pe urmasii urmasilor nostrii ca sa-si recupereze paguba. Probabil ca singurii patrioti vor fi cei care nu au nici o datorie (nu cred ca sunt foarte multi) sau cei care au violenta in sange iar acum au ocazia sa o descatuseze sub masca patriotismului.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Mai 2, 2014 la ora 20:59

   Vasi> da, aveti dreptate. dar calculul este gresit dintr-un motiv simplu… toata lumea il facea exact asa si inainte de primul razboi mondial. si totusi istoria nu a tinut cont de aceste calcule.

   Răspunde
    
   1. vasi
    Mai 2, 2014 la ora 23:12

    Ok, deci am doua variante: 1. sa fiu patriot si sa lupt pentru libertatea de a trai in Romania unde sunt impovarat de taxe si de datorii pe viata (la banca) si 2. sa o iau de la 0 pe alte meleaguri cu posibilitatea unui trai decent.. (e drept ca printre straini dar si acum muncesc pentru straini, respect regulile lor, vorbesc limba lor, doar ca sunt platit „romaneste”)

    Răspunde
     
   2. tree4me
    Mai 3, 2014 la ora 14:20

    „calculul este gresit dintr-un motiv simplu…
    istoria nu a tinut cont de aceste calcule.” – interesant.

    Răspunde
     
   3. andrei
    Mai 11, 2014 la ora 11:20

    … dupa primul razboi mondial, mai multe tari europene au avut parte de tot soiul de tentative de revfolutii bolsevice, plus cateva putsch-uri ale dreptei, din care unul a reusit (in Italia). asta arata foarte clar ca situatia economica si sociala nu era deloc pe roze, si ca respectivele calcule fusesera exacte.
    Tot dupa primul razboi mondial, la nici 10 ani, Europa a intrat in criza economica. Sigur, criza venea din America, dar ea nu s-ar fi manifestat asa de rau daca lucrurile ar fi stat asa cum spuneti si daca amintitele calcule economice antebelice ar fi fost infirmate.
    Numai ca nu au fost.
    Europa a avut nevoie de aproape 15 ani sa isi revina. Din exact acest motiv a avut atata success si doctrina lui Keynes, un autor insuficient citit si tare prost inteles azi, din nefericire pentru noi.
    Cat despre atmosfera din Europa inainte de izbucnirea primului razboi, recomand doua carti ale Barbarei Tuchman: „Trufasa citadela” si „The Guns of August”, amandoua usor de gasit si inca si mai usor de citit.
    Daca exista curiozitate.

    Răspunde
     
  2. Mister Chew Chew
   Mai 5, 2014 la ora 10:30

   „Un razboi va duce economia de rapa, va alunga investitorii, locurile de munca vor fi mai putine, puterea de cumparare va scadea asa ca banca va dori sa recupereze creditele de la cei ramasi in viata sau va lua locuintele si-i va lasa in strada pe urmasii imprumutatilor.” Razboiul creeaza infinite oportunitati economice. Dupa razboi sunt cele mai inalte rate de crestere, populatia munceste cu entuziasm (care lipseste in perioade de pace) mult si pe bani putini pentru reconstructie. Bancile vor prospera incredibil. Case de recuperat ca ipoteca nu vor mai fi, dar se vor construi altele noi. Oricum sute de mii de oameni vor fi in strada. Toate astea s-au intamplat deja si se intampla chiar in acest moment in zonele in care acum sunt razboaie. Calculul dumneavoastra este profund gresit. Realitatea este cinica dar este fundamental alta.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Mai 6, 2014 la ora 08:47

    „Realitatea este cinica dar este fundamental alta”, asa este, si atunci Romania sa se implice in razboi pentru ca totul va fi mai bine dupa?

    Răspunde
     
 • Vasile Neculae
  Mai 2, 2014 la ora 19:27

  stii ce le zic celor ca tine?(nu cred)Sunt multi care citesc si putini care stiu ce citesc si pentru ce fac asta.Tu nu ne-ai oferit niciun raspuns si nici nu o sa fi in stare sa dai , deoarece daca vine razvoiul o sa fi printre primi care se ascund . Nu ai niciun drept sa ne zici sa luptam si nici tara nu are. Poti sa ne spui doar de ce sa luptam si pentru ce , subiecte evitate foarte clar in acest post.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Mai 2, 2014 la ora 21:02

   Vasile Neculae> Nu eu pot si nici nu trebuie ca eu sa va dau raspunsuri la acele intrebari. Eu incerc sa contracarez o influenta (intoxicare) profesionista. Raspunsurile respective va trebui sa le gasiti singur, la fel cum si eu le caut pentru mine in educatia mea, in mostenirea de la parintii mei, in sansa pe care am avut-o sau n-am avut-o in aceasta tara. Deci, n-avem o polemica, cei care va atrag intr-o polemica legat de asta sunt fie interesati fie rauvoitori.

   Răspunde
    
   1. Alifie
    Mai 5, 2014 la ora 14:36

    Domnule Guran, consider ca afirmatia ,,incerc sa contracarez o influenta (intoxicare) profesionista” poate parea curajoasa dar, nu o vad ca fiind intemeiata. Ar trebui sa va credem ca este asa doar pentru ca o spuneti dvs.
    Chiar daca ar exista sau nu intoxicari mai mult sau mai putin profesioniste, sa stiti ca patriotismul NU este un argument, este un ,,concept” care a functionat bine (poate chiar prea bine) in manipularea maselor (si nu de putine ori chiar spre binele lor) insa acum este depasit. Apartenenta sau renuntarea la un anume loc/societate, emigrarea, transferul/dezvoltarea afacerilor in alte locatii sunt lucruri normale iar filtrarea lor prin prisma patriotismului ar putea fi nociva.
    Sa nu uitam ca, pentru a putea vorbi de patriotism, ar trebui sa existe anumite ,,senitemnte” pozitive fata de neam/patrie, caz in care ma gandesc ca poate ar fi util sa postati eventualele influente politice pozitive/negative care merita a fi sustinute sau contracarate.

    Răspunde
     
    1. Constantin
     Mai 5, 2014 la ora 19:38

     „…filtrarea lor prin prisma patriotismului ar putea fi nociva” _ Stimate domnule Alifie, se intampla sa fiu intru totul de acord cu dumneavoastra. Sunt absolut convins ca sentimentele rusilor sunt, precum spuneti, nocive, iar actiunile lor cotropitoare la adresa statelor vecine (si nu numai) ar trebui filtrate, astfel ca republicile caucaziene sa se poata desprinde din Federatie si sa-si dobandeasca independenta. Daca nu pe considerente patriotice, macar etnice, tribale, ori de care cred ele, pentru ca alte legaturi cu rusii in afara de nefericita pozitionare geografica NU au. Puteti posta acestea (eventual citand si comentariul meu) pe blogul Vocea Rusiei, unde cu siguranta veti gasi numerosi sustinatori.

     Răspunde
      
 • Kristina
  Mai 2, 2014 la ora 19:13

  Postul de radio „Vocea Rusiei“ scrie pe site-ul său că Armata Română este incapabilă să apere teritoriul românesc, iar în faţa unui război nu ar rezista mai mult de 30 de minute.
  Nu am argumentele necesare ,sa-i contrazic dar cred ca RUSII nu trebuiesc provocati.
  E tara lor si EI au fost un exemplu de unitate in mai toate timpurile.
  Nu vad de ce s-ar comporta altfel acum.
  NOI TREBUIE SA NE VEDEM DE ALE NOASTRE, NE VEDEM PROPRIUL INTERES.
  TOLERANTA SI PACE !
  Asta ar trebui promovat,de toti.

  Răspunde
   
 • tree4me
  Mai 2, 2014 la ora 19:09

  populatia USA proiectata pentru 1 ianuarie 2014 este de 317,297,938 locuitori
  aceasta reprezentind o crestere de 0.3% adica un plus de 949,047 locuitori fata de 2013
  in luna martie 2014, dupa o crestere a locurilor de munca cu 205,000, rata somajului a fost de 6.6%
  in luna aprilie 2014, dupa o crestere a locurilor de munca cu (inca) 288,000, rata somajului a scazut la 6.3%
  Acestea sunt datele problemei.
  am dedus ca populatia USA in 2013 a fost de 316,348,891 locuitori
  pastrind aceiasi rata de crestere, in aprilie 2014 estimez o populatie de 317,614,287 locuitori
  am dedus ca o crestere a locurilor de munca cu 288,000 corespunde unei reduceri a ratei somajului de 0.3% pentru aprilie 2014
  inteleg din asta ca populatia activa USA in aprilie 2014 este de 96,000,000 locuitori
  ceea ce inseamna 30.2% populatie activa din locuitorii USA in aprilie 2014
  si 6,048,000 someri actuali
  reprezentind cam 1.9% din populatia USA = disponibilitate sau potential militar uman
  Ce nu inteleg, este, 70% din populatia USA sunt pensionari, populatie studioasa si emigranti fara drept de munca? Eventual ceva disponibilitate militara … mascata??

  Răspunde
   
  1. Moise
   Mai 2, 2014 la ora 21:04

   atata doar ca somajul se calculeaza ca procent din populatia activa

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Mai 3, 2014 la ora 14:11

    Presupunind ca populatia activa contribuie la buget, deci si la fondul de pensie, vi se pare firesc pentru o economie perfect pusa la punct sa fie numai de 30%?

    Răspunde
     
   2. tree4me
    Mai 3, 2014 la ora 18:38

    De fapt, am fost curios daca este vreo legatura intre o crestere a populatie si o reducere a somajului exact cu acelasi 0.3%.
    Crescind populatia (natalitate, imigratie)si forta activa ramanind practic aceeasi, apare ca scade procentual ceea ce creaza impresia unei reduceri a somajului deoarece de fapt nu s-au creeat locuri de munca (unde locuri de munca in criza?poate au umplut puscariile?sau s-a terminat dreptul de somaj?). Si atunci nu se cheama ca se scoate din burta crearea a 2 sau 3 sute de mii de locuri de munca lunar?

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase