Dacă reducem CAS, scăzut să rămână!


de Moise Guran

Premierul Victor Ponta a anunţat faptul că reducerea contribuţiilor sociale cu 5% şi, respectiv, taxarea muncii se vor face. N-a spus exact când dar, anunţând impactul pe ultimele şase luni din acest an care este de 2,6 miliarde de lei, Ponta a lăsat de înţeles că data va fi 1 iulie.

Hai, să fie într-un ceas bun şi să se ţină de promisiune. Acum, vă duc puţin în culisele acestei decizii, căci Ponta spune că nici ăia de la FMI n-au motive să o respingă, căci pe primele trei luni bugetul a ieşit bine. Pe primele trei luni, bugetul a ieşit, într-adevăr, pe un deficit mititel de numai 0,14% din PIB.

Pentru asta s-au aplicat, însă, câteva scheme, unele de măiestrie statistică, altele la nivel de politici publice. În primul rând, estimarea de creştere economică este grosolană… presupunând că inflaţia se duce spre 3%, tot e nevoie de o creştere de 4%, în acest an, pentru a ieşi deficitul cum trebuie.

Cum, însă, economia românească se confruntă deja cu scăderi de preţuri, mă tare tem că va fi nevoie de o creştere de 5, chiar spre 6%, pentru a permite guvernului şi tăierea CAS, dar şi cheltuielile mai mult sau mai puţin electorale din acest an.

Apoi, ministrul bugetului, Liviu Voinea, şi-a făcut şi el datoria cum a putut pentru a ieşi bine la examenul FMI. Cum la începutul acestui an colectările din TVA au cam dezamăgit, Voinea s-a închis pe cheltuieli mai mici, reducând însă nu achiziţiile de bunuri şi servicii – acelea au crescut, ci reducând investiţiile.

O ordonanţă aprobată anul trecut conferă ministerului de Finanţe puterea de a prioritiza investiţiile, astfel încât statul să nu se mai întindă în prea multe direcții. Partea bună a acestei măsuri este că ea instituie un fel de supracontrol al puştilor de la Finanţe peste omnipotentul Liviu Dragnea care, de la ministerul Dezvoltării, avea până acum şi pâinea, și cuţitul.

Nu zic că nu-i bine să scadă CAS-ul, dar deja mare parte din ceea ce numim investiţii publice nu mai sunt decât cofinanţări obligatorii la proiectele europene. Măcar alea de ar fi bine făcute… că altfel, va trebui să dăm banii înapoi.

Dar greul abia urmează căci adevărata presiune pe bugetul lui Voinea va veni între alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale. Riscul cel mare ar fi ca, după ce scade CAS-ul – iar eu aş aplauda o astfel de măsură, baronii locali să mai dea şi iama în buget pentru tot felul de asfaltări electorale, iar apoi să mai avem şi o creştere economică mai mică decât cea estimată.

Efectul unui derapaj bugetar s-ar vedea, apoi, în dobânzi mai mari care, cel mai probabil, ar duce la creşteri de taxe sau la o revenire a CAS-ului, aşa cum s-a întâmplat în timpul ultimei crize bugetare.

De aceea, astfel de soluţii trebuie bine calculate, să nu greşim, că tot noi plătim.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

29 răspunsuri la Dacă reducem CAS, scăzut să rămână!

 • Constantin
  Mai 10, 2014 la ora 12:57

  „Dacă reducem CAS, scăzut să rămână!” _ Decât să rămână scăzut, mai bine nu-l mai reducem! Doamna ministru Petrescu de la Finante a inteles in sfarsit acest lucru odata cu faptul ca nu poate scapa de impozitare profitul reinvestit. Nu-s bani! Rata de colectare a impozitelor nu poate fi crescuta pentru ca deranjam baronii, iar alegerile sunt colea! Singura solutie ar fi o noua taxa. Aoleu! dar tocmai ce doamna Petrescu ne-a spus ca trebuie eliminate cateva! Atunci, le marim pe cele care au ramas! La indemana sunt cele imperative. Daca nu ajunge, mai sunt Asigurarile s.a.m.d. D-nii Negritoiu, Georgescu, Vacaroiu, Blanculescu s.a. sunt aproape de Guvern cu sfaturile lor

  Răspunde
   
 • VictorL
  Aprilie 30, 2014 la ora 09:32

  @Moise.CAS scazut sa ramina dar nu cred ca vor scadea nimic.E doar un ,,hap”electoral pentru fraieri…Binenteles ca Basescu nu-i va lasa sa-l scada si tot el va fi vinovat insa el,, duce” ca oricum nu candideaza.

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Aprilie 30, 2014 la ora 08:51 Răspunde
   
  1. tree4me
   Aprilie 30, 2014 la ora 23:06

   nu este impartial, nu este corupt, este cinstit si realistic

   Răspunde
    
 • tree4me
  Aprilie 29, 2014 la ora 21:10

  Domnu Stelian, v-ati retras linkul! Macar lituanianca aceia era … ceva de capul eiÉ

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 29, 2014 la ora 21:44

   Nu. Nu l-am retras. Nici nu as avea cum. Numai cei de la Biziday pot face asta si sunt foarte mirat ca n-au facut-o. Nu pot decat sa le multumesc ca au lasat postarea mea, ca oamenii cel putin sa vada ce inseamna razboiul si sa aprecieze mai mult pacea pe care o traiesc.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Aprilie 30, 2014 la ora 00:08

    am vazut ca la articolul urmator se replica la comentarii inexistente…

    Răspunde
     
    1. stelian
     Aprilie 30, 2014 la ora 00:54

     Nu inteleg la ce articol si la ce comentarii va referiti.

     Răspunde
      
     1. tree4me
      Aprilie 30, 2014 la ora 00:59

      Judecatorul Mustata si Voiculescu. Domnii Jean si Mihai Papuc se adreseaza unor comentatori inexistenti. Nostim.

       
 • Marian Androne
  Aprilie 29, 2014 la ora 19:55

  Nu va exista nicio reducere CAS ! Vor trebui sa creasca bugetul inarmarii – deja vor rectifica 700 mil. curand.
  Doar nu credeati ca petardele din Ucraina au fost degeaba!

  Răspunde
   
 • Cris
  Aprilie 29, 2014 la ora 18:56

  Nu mai pune nimeni botul la ce spune Ponta, va spun.

  Ar trebui sa se vada la alegerile europarlamentare o sanctiune foarte serioasa pentru acest grup organizat de impostori…

  Răspunde
   
 • Pilsiu Romeo
  Aprilie 29, 2014 la ora 14:02

  Cind aud de FMi ca nu ne lasa , ma gindesc la un un betiv” dator vindut” care merge la bacanie sa i ia un PET de bere” pe Caiet „Vinzatorul se uita la el ,se uita in caiet si zice : nu pot, ca nu ai achita salamul, esti prapadit . Astea suntem!

  Răspunde
   
 • Cris
  Aprilie 29, 2014 la ora 13:35

  Ca guvernul Ponta e o gasca de impostori nu se mai indoieste nimeni.

  Pota vrea sa-i trimita pe transportatori la RAR pentru o procedura birocratica privind recuperarea unei parti din acciza nou introdusa la 1 aprilie.

  Binenteles ca trasnportatorii nu pun, in niciun caz, botul la asa ceva si au anuntat ca ies cu camioanele in strada.

  Totusi, atitudinea Guvernului in aceasta problema, arata clar cu cine avem de-a face cand e vorba de impozite si taxe.

  Răspunde
   
 • Cris
  Aprilie 29, 2014 la ora 13:20

  Singurul motiv credibil pentru care guvernul Ponta (sau oricare altul) ar reduce o taxa ar fi acela ca INCASEAZA INSUFICIENT DIN EA.

  Alt motiv nu exista. Li se rupe’n 14 de economie sau de presiunea fiscala pe forta de munca. Ii doare in cot ca scad locurile de munca.

  Eu cred ca, dupa alegerile din toamna (mai precis la anul) ni se pregateste ceva:
  – cota progresiva mai mare de 16%;
  – impozite muult mai babane pe case, masini si terenuri.

  Sclavia se va adanci, o sa vedeti!

  Răspunde
   
 • m
  Aprilie 29, 2014 la ora 09:12

  Pai nu e nicio problema, daca o sa scada CAS, o sa creasca alte taxe. Cred ca ati auzit de principiul vaselor comunicante sau celebra „nimic nu se pierde, totul se transforma”.

  Răspunde
   
 • Stelian
  Aprilie 29, 2014 la ora 01:58

  Moise te stiam om serios. Tu chiar crezi ca vor reduce CAS-ul ??? Pai intelegeam acum in campanie sa pacaleasca ei niste oameni de la tara care nu-i stiu cat de mincinosi sunt, dar sa te pacaleasca pe tine nu credeam. Si daca ar gasi cu chiu cu vai bani pentru jumatatea asta de an, de unde dublu pentru anul viitor?

  Răspunde
   
 • catalin
  Aprilie 29, 2014 la ora 00:10

  Eu zic si cred ca acei politicieni care vor fi in stare sa garanteze o pensie minima decenta (pe la vreo mie de iepuroi..) indiferent de cat ai avut sau nu pe cartea de munca, aceia vor fi cei ce vor castiga. Pentru ca da, stim, ne fura cu totii. Si noi pe ei. Deci hai sa facem o intelegere mutuala.. intelgeti, sper unde bat..

  Răspunde
   
 • Kristina
  Aprilie 28, 2014 la ora 22:20

  Azi v-am ascultat emisiunea” ROMANIA IN DIRECT”si am observat faptul ca in mare parte, oamenii care intra in direct au curajul sa-si sustina punctele de vedere pana la capat.
  Apreciez mai ales faptul ca nu li se taie microfonul.
  E O DOVADA CLARA DE MATURITATE.
  Undeva in suletul meu cred ca romanii vor sti ce sa voteze(cei care vor participa la vot)
  si sper sa fie luate in serios voturile lor.
  Bineinteles ca promisiunile electorale vor curge in aceasta perioada(e firesc)dar cred ca cei care au guvernat odata si au inselat asteptarile vor fi sanctionati .

  Cat priveste scaderea CAS-ului e bine si un 5% decat nimic.
  In vederea inlesnirii de noi locuri de munca orice idee devine salutara.

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Aprilie 28, 2014 la ora 22:59

   corectie:”Undeva in sufletul meu…”

   Răspunde
    
  2. tree4me
   Aprilie 29, 2014 la ora 06:33

   Doamna Kristina, nici un strop de tarie in apa aia chioara? „sper sa fie luate in serios voturile lor …cred ca cei care au guvernat odata si au inselat asteptarile vor fi sanctionati” – cereti acuma sa se schimbe Constitutia, inainte de alegeri, daca vreti sa fitii cit de cit siguri de ceva.

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Aprilie 29, 2014 la ora 20:03

    Cum sa cerem schimbarea CONSTITUTIEI,mai exact?
    Crede cineva ca daca isi agata de gat o tablitza cu o astfel de solicitate este luat in seama?
    NU D_nule Sandu ,nici daca te legi cu lanturi in semn de protest sau daca iti bati un cui in cap in PIATA PUBLICA nu esti observat azi,in Romania.
    Singura speranta este in Dumnezeu(energia aceea pozitiva,cereasca).
    Sau pentru cei care simt ca ajung la capatul puterilor,America Latina este o optiune de luat in calcul.
    o seara buna
    sau o zi frumoasa!(cum considerati ca e mai bine)

    Răspunde
     
    1. tree4me
     Aprilie 29, 2014 la ora 21:00

     Cind se va ajunge la convingerea generala ca nu mai merge, se va sti cum. Probabil ca este prea devreme. Deh, 4 ani e o bagatela. Ce spuneam este ca asa ceva este nimerit a se face inainte de alegeri, nu dupa.
     Apropo, cine sunt Sandu si sanducu? De unul din ei s-a lamurit deja. Ca nu-i vad pe aici.

     Răspunde
      
     1. Kristina
      Aprilie 29, 2014 la ora 22:17

      Iar va dati de gol:SanduCu…”?:))
      e haios sa vorbesti cu un numar.
      ma rog,trebuie sa ne adaptam si la asta:)

       
    2. Stelian
     Aprilie 29, 2014 la ora 21:12

     „Energia aceea pozitiva, cereasca” nu este Dumnezeul crestinilor. Nu este Dumnezeul revelat in Biblie.

     Răspunde
      
     1. Kristina
      Aprilie 29, 2014 la ora 22:13

      @Stelian nu stiu daca ai vazut cum sunt infatisati ingerii,sfintii sau mai toate figurile biblice VENIND DIN CER,AVAND IN SPATE ARIPI,LUMINI ,O AURA IN JURUL CAPULUI.(ideea cu extraterestri este cat se poate de bine alimentata,in multe fresce bisericesti)
      E O VIZIUNE MISTICA,STIU ,DAR TOTUSI DUMNEZEU,CREATORUL ESTE DEASUPRA ,POZITIV.
      INCA E PACE,INCA SE NASC PRUNCI,INCA NU E OBOSIT DE OAMENI.
      NU TRAIM IN BEZNA.
      iarta _ma dar vreau sa nu vorbim despre religie.
      Crezi sau nu,e treaba fiecaruia sa aleaga.

       
     2. Stelian
      Aprilie 29, 2014 la ora 23:13

      Am vazut cum sunt infatisati ingerii si sfintii in diferite biserici. Total eronat daca ma intrebati pe mine. Odata ca Dumnezeu a puruncit sa nu facem asemenea infatisari, eu cred ca aceste picturi sunt numai imaginatia oamenilor, fara calauzirea lui Dumnezeu. Nu vorbim despre religie. Religia este ceea ce fac oamenii in inchinarea lor la diferiti zei. De aceea avem religia crestina, religia musulmana, religia hindusa si altele. Eu vorbeam despre Dumnezeu, numai pentru ca dvs ati deschis discutia. Daca Îl cunoasteti din alta parte pe Dumnezeu si nu din Biblie, atunci e clar ca avem dumnezei diferiti, eu crezand in Dumnezeul revelat in Biblie si al carui Fiu, Isus Cristos a murit pentru mine pe cruce acum 2000 mii de ani. Deci dsca nu vorbim de acelasi Dumnezeu e corect ca sa nu mai discutam de loc pe aceasta tema, caci n-ar fi o discutie din care sa putem invata ceva, fiecare vorbind despre alt Dumnezeu.

       
 • Daniel
  Aprilie 28, 2014 la ora 20:41

  Ideea suna bine.Ramane de vazut cum se vor impaca interesele personale ale guvernantilor cu interesele economiei,pe care cica tot ei,guvernantii, ar trebui sa le apare si reprezinte.

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Aprilie 29, 2014 la ora 06:36

   „Ramane de vazut…” – ca si cum pina acuma nu s-a vazut si nu se stie c-o sa fie la fel…

   Răspunde
    
 • Data
  Aprilie 28, 2014 la ora 20:11

  Bineinteles ca este o hotarare electorala, fara acoperire din punct de vedere economic. Se stie ca bugetul asigurarilor sociale (CAS-ul)nu acopera necesarul platii pensiilor si al ajutoarelor sociale , deci reducerea , daca va fi aplicata, nu este sustenabila pe termen lung.
  Bineinteles ca e binevenita o reducere a contributiilor, a taxelor/fiscalitatii dar eu cred ca o astfel de masura trebuie foarte bine gandita, calculata si sustinuta de alte masuri complementare.
  Iar partea cu ganditul/calculatul si masuratul nu se prea observa…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase