Paraeficienţă şi parafiscallitate

blog-taxe

de Moise Guran

Mi se pare mie că miniștrii de Finanțe din țara noastră se cam agață de efecte fără a avea niciodată curajul de a identifica fondul problemei. Dumneavoastră ce ziceți… dacă o primărie, de exemplu, îți cere o taxă și, ca să-ți zâmbească doamna de la ghișeu, e de desființat taxa sau e de reformat doamna de la ghișeu?

Premierul Victor Ponta s-a declarat încântat de inițiativa tinerei ministru de Finanțe, Ioana Petrescu, ce a identificat 70 de taxe parafiscale, ce aduc la bugetul statului doar două milioane de lei pe an și pe care aceasta le-a propus spre desființare. Bravo! Și mie mai că-mi vine să aplaud.

Dacă nu știți ce e aia parafiscalitate, nu-i problemă, și specialiștilor le este greu să știe exact, altfel decât teoretic. De regulă, taxele parafiscale sunt cele care nu sunt prevăzute în Codul Fiscal, așa cum este cazul TVA-ului, sau al impozitului pe venit, ci sunt introduse prin legi speciale sau hotărâri de guvern.

Toate taxele pe care le plătești într-o primărie, la un registru sau la orice instituție publică unde ceri ceva, acelea să știți că reprezintă parafiscalitatea. Până și taxa radio sau tv, tot parafiscalitate reprezintă, iar țara noastră are o tradiție lungă în asta… Plătești taxă și pentru eliberarea certificatului de naștere și pentru cel de căsătorie și chiar pentru certificatul de deces. Ultima e mai mică, ce-i drept… dar ideea este că, în România, nu te poți învârti o jumătate de oră fără să te lovești de o taxă.

Înainte, însă, de a aplauda modul americănesc al doamnei ministru de Finanțe pentru desființarea taxelor, vreau să vă împrospătez memoria cu câteva date foarte concrete și, relativ recente. Și fostul premier Emil Boc părea că își făcuse un scop în viață din reducerea taxelor parafiscale, iar eu l-am aplaudat ca prostu’ și pe el. În 2008 identificase vreo 500 și le-a redus, numeric, la jumătate.

Mai târziu, în 2010, când l-a lovit criza direct în buget și și-a dat seama că nu mai are bani de salarii, a majorat pe șest aceste taxe rămase cam cu 20%. În hărmălaia creată de creșterea TVA-ului și de tăierea salariilor bugetarilor, n-a prea mai stat nimeni să socotească faptul că au crescut monstruos taxele pentru tot felul de avize și aprobări de pe la instituțiile statului.

De aia vă spun acum că, oricât aș fi de pozitiv în legătură cu inițiativa doamnei ministru de Finanțe, eu nu mai aplaud. Stau să văd dacă desființarea unora nu va însemna creșterea altora rămase, la următoarea criză bugetară.

Taxele parafiscale reprezintă doar efectul unei administrații nereformate și ineficiente.

NOTA: Prefixul „PARA-” provine din limba greacă şi înseamnă auxiliar, pe lângă

stiri verificate

Comentarii prin facebook

40 răspunsuri la Paraeficienţă şi parafiscallitate

 • tree4me
  Aprilie 29, 2014 la ora 05:43

  „în România, nu te poți învârti o jumătate de oră fără să te lovești de o taxă”, ca si cum in alta tara ar fi alta. La benzinarie, chiar iti scrie: vezi ca noi nu cistigam aproape nimic si iti si arata lista unde se duc cam 70% din pret. Problema nu este, cred, ca platesti taxe. Se stie ca ele ajung la buget. Problema este sa se si intoarca inapoi la cei care au platit, sub o forma sau alta. Este clar ca este vorba de o colectare care este urmata de o redistribuire. De exemplu, la impozitul pe proprietate se arata unde se duce: politie, pompieri, scoala, primarie, la biserica nu.
  ” modul americănesc… pentru desființarea taxelor”, probabil ca aia nici nu mai au de unde sa plateasca taxe, saracii, dar in Canada suntem jumuliti fara mila. Nimeni nu zice nici „pis”, mai bine asa decit cu razboi sau banditism pe strada. Totul are un pret.
  „Stau să văd dacă desființarea unora nu va însemna creșterea altora” – sa inteleg din asta ca prin reducerea taxelor ar trebui sa ne asteptam la un venit suplimentar? Sa fiu bine inteles: eu sunt pentru a se plati taxe, sunt pentru invatamint si sanatate gratuita, eu sunt pentru plata pensiilor. Nu sunt pentru plata ajutorului de somaj, o fi el bun cit timp este, dar mult mai bine este fara somaj. Pai daca nu este somaj si salariile sunt civilizate, cui ii mai pasa de taxe?
  ” Taxele parafiscale reprezintă doar efectul unei administrații nereformate și ineficiente.” – este o interpretare, corecta sau nu. De fapt taxele astea parafiscale sunt niste taxe „speciale”, si a exemplificat domnu Guran foarte bine cu taxele locale. Se pare ca este „o opțiune forfetar(dinainte stabilit la o sumă globală și invariabilă) substituent pe contribuabilul la impozitul pe venit progresiv pentru a atinge un anumit impozit pe venit de offset ” . adica este o contributie, un tarif fix (timbru fiscal/juditial). Daca ar fi sa o consideram efectul unei administratii neformate, ar insemna ca toata lumea nu este … formata.
  Cred ca daca s-ar introduce sistemul de raportare catre populatie, la fiecare taxa platita unde va fi folosita, s-ar linisti lumea – cel putin stii pe cine trebuie sa iei de git, cu multa gingasie.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 29, 2014 la ora 05:45

   N-ati obosit? 🙁

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Aprilie 29, 2014 la ora 17:33

    o sa vina si asta

    Răspunde
     
 • Data
  Aprilie 28, 2014 la ora 20:28

  Ca mai toate ideile si propunerile politicienilor din ultimul timp, si asta cu reducerea/anularea unor taxe este o mare tampenie. Pentru ca taxele respective nu sunt in gradina guvernului sau Ministerului de Finante, ci, din cate am inteles eu sunt taxe ale primariilor sau institutiilor care se AUTOFINANTEAZA din aceste taxe. Autonomia si descentralizarea unor structuri/institutii ale statului s-a realizat tocmai pentru ca acestea sa fie sustinute mai putin financiar de la bugetul de stat. Iar acest lucru se face prin colectarea la bugetele locale a acestor taxe care asigura autofinantarea si supravietuirea lor.

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Aprilie 29, 2014 la ora 05:40

   Stimate Data, „Autonomia si descentralizarea unor structuri/institutii ale statului s-a realizat tocmai pentru ca acestea sa fie sustinute mai putin financiar” – eu vad acest proces ca o federalizare … inversa. Luind ca exemplu SUA, unde este vorba de niste state existente (cu organizare proprie) si unificate/federalizate, federatia imprumutind de la ele aceasta organizare si adaptind-o intregii federatii. Nu vad aici dificultati deosebite, se spune ca statele au copiat organizarea federala. Eu cred ca este invers pentru ce este mai normal.
   In cazul Romaniei, de cind s-au unit principatele, o conducere centralizata era singura solutie buna pentru intarirea … UNIRII. Sa mai spun ca Romania a avut un singur rege? Deci Romania era deja o tara cu o conducere centrala fireasca.
   Proiectul (2004) de Deascentralizare Fiscala a Administratiei Publice si Autonomiei Finantelor Publice a avut ca scop ”asigurarea unui serviciu public de calitate cetateanului de catre autoritatea administrative cea mai apropiata de el”, dar a fost si ” O cerinţă majoră a reformei româneşti pe drumul integrării României în UE a fost şi este eficientizarea şi modernizarea administraţiei publice.”
   De ce oare nu s-au descentralizat si marile puteri europene? Nu este acesta motivul neintelegerilor care au dus in final/prezent la criza in care ne gasim toti europenii? Adica noi sa ne facem bucatele sa ne poata ei controla mai usor, iar ei sa nu se faca bucatele ca … daca se gaseste unul care sa ne domine pe toti. De fapt nimeni care se respecta nu vrea sa fie dominat, pentru asta a luptat Romania dealungul istoriei si acesta este singurul motiv pentru care inca mai exista.
   Au fost, chipurile, obiective majore: ale descentralizarii: invatamintul pre-universitar (de ce nu si universitar?), sanatatea publica, transporturile (asta deja este o timpenie flagranta – cum mai intretii o artera existenta daca o zona are finante si alta nu si-a planificat, sa nu mai pomenesc de constructia altor noi, ca de interesele locale pot sa difere), ordinea publica, cultura (fiecare cu biserica lui), asistenta sociala. Astazi vorbim de reducerea senatului. Foarte frumos, miine vor fi si mai multi si va costa si mai mult, dar pe bucatele mici si platiti de aceiasi care muncesc (care nu vor fi mai multi, din contra, mai putini).
   „Cu toate progresele (care or fi alea?) inregistrate, procesul de descentralizare nu a atins parametrii scontati, in principal datorita lipsei unei strategii de integrare (ups?!) … ca urmare a necorelarii intre responsabilitatii transferate si sursele de finantare asigurate (selectiv de catre UE, as adauga eu)” – citat din Administratie si Management Public, Conf.univ. dr. Marius Profiroiu (in 2004 avea 37 ani, are opinii ponderate, doar ascensiunea sa prin ministere fara o practica profesionala suficienta – doar teoretica – lasa citeva urme de intrebare). Ceva este neclar in Resumeul lui, cu doctoratul, dar are trei burse cu francezii dar si cu americanii. Trebuie sa recunosc ca este mult mai curat decit altii. Si a ajuns decan la 44, numai pe teorie. ” Aşa se face că în cea mai mare parte procesul este început în toate domeniile, dar practic nefinalizat în nici unul.”
   „Reforma sistemului administrativ, prin descentralizare si regionalizare isi va lasa amprenta asupra evolutiei economice, politice si sociale a Romaniei in ansamblu, dar mai ales la nivelul comunitatii…. Afla daca regiunea in care traiesti are sanse sa prospere in urma descentralizarii sau daca este condamnata la saracie de liderii politici ai momentului,… menţionăm prevederea din Carta europeană a autonomiei locale care specifică:”orice control administrativ asupra administraţiei publice locale nu trebuie să privească în mod normal, decât asigurarea respectării legalităţii şi a principiilor constituţionale”. (ziare.com)
   Unde nu-i cap, vai de picioare!

   Răspunde
    
 • Cris
  Aprilie 28, 2014 la ora 13:10

  Romania este o tara a lumii a 3-a care nu mai produce nimic valoros. Nici macar modele de conduita.

  La orice ora deschizi televizorul vezi numai infractori, puscariasi, DNA, Parchet, zeghe, chiftele cu prastia, dube, etc.

  Ce sa invete tinerii cand se uita la TV? Ca aproape toti politicienii fac vizite pe la Parchet sau DNA ?

  De ce ar mai munci lumea intr-un asemenea climat in Romania? De ce ar mai plati taxe?

  Răspunde
   
  1. Cosmin Moise
   Aprilie 29, 2014 la ora 09:17

   Pai poate asa invata si ei ca meseria de politician devine periculoasa daca bagi mana pana la cot! Si ca banii nu te scapa din orice belea (vezi vantu, Becali – tot neamul, Borcea etc). Prea scapau toti copii de bani gata de puscarie dupa ce omorau oameni pe strada.

   Răspunde
    
 • Cris
  Aprilie 28, 2014 la ora 10:54

  Aceasta asa-zisa reducere de parafiscalitate e o gogorita sa puna romanii botul inainte de alegeri. Ea nu se va intampla.

  Taxele alea nu sunt intamplatoare. Ele sustin niste sinecuri de partid, niste posturi caldutze ocupate de niste baieti. Dispare taxa, dispar baietii din posturi.

  Daca nu sunt bani cu ce mai functioneaza sinecurile de stat?

  Astea sunt promisiuni mincinoase.
  Cine mai pune botul la asa ceva?

  Răspunde
   
 • Popescu Daniel
  Aprilie 28, 2014 la ora 07:43

  Salut
  Ma domnu Guaran,tu spui in direct(la TV) ca raspunzi telespectatorului care are intrebari.Dar tu esti un mare tilhar,vrei doar sa vina oamenii,sa dicute intre ei,iar tu sa cresti in Rankul de Pagina.Cind promiti telespectataorului ca-i raspunzi,fa-o,nu fii porc.

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Aprilie 27, 2014 la ora 13:41

  ” Prefixul “PARA-” provine din limba greacă şi înseamnă auxiliar, pe lângă. ”
  E foarte important sa stim ce inseamna acum sau ce insemna la origine fiecare cuvant pe care il folosim.
  Sa dam un exemplu, parlamentarii nostri, i-am putea numi PARA-PARLAMENTARI. Parlamentar vine de la verbul in franceza – parler – a vorbi. Si cum parlamentarii nostri vorbesc pe langa subiect de multe ori, mi s-ar parea logic sa-i numim PARA-parlamentari.
  Totusi, de ce onestitatea nu functioneaza in alegeri ? Oare sa fie mereu vina politicienilor ? Oare cei care voteaza au mereu o scuza, aceea ca au vrut mai bine. Politician vine de la Polis – oras ( in greaca ) E vina lui sau a intregului „Polis” ?
  De ce nu se poate sa vina un politician cu cartile pe fata si sa zica : avem deficit la pensii, avem prea multi beneficiari de ajutoare care nu vor sa munceasca, avem un aparat de stat ineficient, avem birocratie, avem multe taxe prea mari si proaste , iar solutiile sunt …. x,y,z( daca avem un pic de creier, si intelegem acele legi ale economiei, se poate deduce usor care sunt acele solutii, nu trebuie facultate, e de ajuns bunul simt )
  De ce nu face asta ? pentru ca putini l-ar vota. Oamenilor le place actualul sistem, problema e ca legile economiei ( ca si ea are, la fel ca fizica, unele legi ) nu permit ca acel aparat sa fie si mai ineficient astfel incat ei sa fie mai multumiti. Credeti ca daca maine Ponta s-ar putea imprumuta cu alte miliarde si ar mari pensiile lumea ar iesi in strada ? Nu. Lumea iese abia cand apar efectele inconstientei. Si credeti ca Ponta nu ar face o asemenea neghiobie ? ( nu numai el, zic de el pentru ca e la putere ) Politicienii muncesc pe voturi, iar votantii pe promisiuni. Nimeni nu vrea sa auda realitatea, nu ea conteaza in jocul asta.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 28, 2014 la ora 09:31

   Eu aud si vad numai realitatea. Realitatea astazi este ca niste medici furau si ei putini din banii poporului. Vad realitatea, dar ma gandesc cu teama, oare cati medici mai fac asa ceva. Daca distinsii domni medici, mici dumnezei dupa cum le spune Moise, intrau in politica banuiesc ca o faceau numai pentru un castig mai mare. Asa ca realitatea este foarte dura. Daca in Romania furau numai politicienii era ceva de vis.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Aprilie 29, 2014 la ora 02:44

    asta da, vis

    Răspunde
     
  2. tree4me
   Aprilie 29, 2014 la ora 03:23

   Domnu Catalin, un rationament dus din aproape in aproape. Excelent.
   Dar mai intii „polis” este oras si se mai intelege si cetatenie, si cel mai este tradus ca persoana care influenteaza politica publica (Wiki).
   „Totusi, de ce onestitatea nu functioneaza in alegeri ?”, si vad ca va referiti foarte corect si la ales si la alegatori. „De ce nu se poate sa vina un politician cu cartile pe fata” – vi s-a intimplat sa fiti in fata unui grup si sa-l intrebati ceva? Veti fi potopit de raspunsuri, fiecare in legea lui (de intelegere si de interes). Chiar, de fapt dvs raspundeti: „daca avem un pic de creier, si intelegem acele legi ale economiei, se poate deduce usor care sunt acele solutii, nu trebuie facultate, e de ajuns bunul simt” – intr-adevar, bunul-simt ar trebui sa-i duca pe toti la un singur raspuns, bun pentru toti. Cu totii intelegem, mai mult sau mai putin legile economice, si ce facem cu asta daca nu stim unde vrem sa mergem cu ele, la ce sa le folosim. Alesul are obligatia, in plus fata de alegatori, sa aiba vederea de ansamblu, iar alegatorii il investesc cu puterea de decizie in numele lor. Acuma urmeaza efectele deciziei, precis nu v-ao conveni la toata lumea dar trebuie sa convina majoritatii. In acest caz, alesul este bine ales. Si toata lumea este … onesta.
   „Credeti ca daca maine Ponta s-ar putea imprumuta cu alte miliarde si ar mari pensiile lumea ar iesi in strada ? Nu. Lumea iese abia cand apar efectele inconstientei.” – fireste, ies in strada cind nu mi-e bine. Dar sunt onest? De ce sa nu ies in strada si cind celui de linga mine nu-i este bine? Daca masa de alegatori este unita, atunci orice ales va fi constrins sa actioneze mereu in interesul majoritatii poporului.
   La Rosia Montana si cu gazele de sist ati demonstrat-o. La suspendare ati zbircit-o.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Aprilie 27, 2014 la ora 10:43

  @Viorica _ Deşi Hans Hugo Bruno Selye s-a referit la oameni, având în vedere definiţia stress-ului, cred că trebuie să recunoaştem că el se manifestă în rândul tuturor fiinţelor vii. Şi nu numai. Prin extensie, termenul este utilizat în domenii tehnice ( a se vedea spre exemplu „rezistenţa la stress” a unor componente ale aeronavelor, în aviaţie) sau ştiinţifice (vezi geologie). În sens fundamental, cuvântul stress semnifică procesul de adaptare la acţiunile agresive manifestate din partea mediului. Evident, agenţii de mediu agresivi sunt diferiţi în cazul oamenilor, faţă de animale, plante, ori poduri şi felurite construcţii antropice sau diverse materiale etc.. Reacţiile la stress sunt interpretabile, inclusiv în sens filosofic, dar şi medical (psihologic), sau ingineresc s.a.m.d.. În timp ce unii privesc stress-ul ca pe un proces firesc de adaptare la noi condiţii şi o treaptă de evoluţie (înţărcarea copilului este pentru el un factor puternic de stress, dar este totodată o evoluţie în dezvoltarea sa, pentru că o alimentaţie diversificată aduce necesarul de elemente nutritive necesar şi insuficient în laptele matern), alţii privesc stress-ul ca pe o tragedie (un nit montat pe aripa unui avion, solicitată la milioane de vibraţii în timpul unui zbor, poate ceda în cazul unui stress puternic şi prelungit, nemaiputând reveni la forma şi funcţia iniţiale). Aşadar, stress-ul NU este un produs al oamenilor decât în cazuri particulare. Educaţia reprezintă din multe puncte de vedere un factor de stress pentru copii, dar trebuie privită în acelaşi timp ca un factor de dezvoltare. Dacă nu mai funcţionează GPS (şi chiar nu funcţionează în numeroase cazuri), soarele răsare [aproximativ] din acelaşi loc de milioane şi milioane de ani. Nu putem face întotdeauna stress-ul să dispară, dar ne putem pregăti să ne adaptăm mai uşor la modificarea factorilor de mediu (nu mă refer neapărat la ecosisteme, ci am în vedere inclusiv mediul social, economic etc.). Echilibrele sunt permanent instabile (ca să parafrazez, dar în sensul celor spuse de dumneavoastră, este şi opinia lui Edward Albee), iar acest fapt contribuie după părerea mea (desigur, în urma celor ale lui Platon şi Aristotel, autori care l-au inspirat inclusiv pe dl. Ponta in realizarea Tezei domniei sale), la evoluţia conform modelului dialectic. Continuitatea este interesantă în contextul celor scrise de dumneavoastră atât timp cât se limitează la consecvenţă şi tradiţie, fără a reprezenta o ancoră în trecut, care să frâneze evoluţia.

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Aprilie 29, 2014 la ora 02:41

   Janos (austro-canadianul) „had discovered a new hormone, but was proved wrong when every irritating substance he injected produced the same symptoms, si totusi a fost „nominee to the Nobel prize for the first time in 1949” pentru ca „Selye was one of the highly productive scientists in the 20th century, with over 1,000 research publications, according a study by Kantha (1992)”.
   Despre „rezistenţa la stress”, trebuie sa lamurim ceva, reactia la stres nu este o adaptare/modificare , ci o rezistenta, se opune unui efort. Daca un pod s-ar „adapta” ar insemna ca se curbeaza si e tare neplacut. Tasarea, ca va referiti la geologie, terenului de sub fundatie este o „adaptare”, o modificare contra careia se lupta prevenind-o prin studii si calcule in proiecte si considerarea unor coeficienti de siguranta. Deci stresul este o „tragedie”, adica un factor generator al unui efect nedorit, care trebuie cunoscut si considerat. Liber vorbind, nu exista stres cu intentii pozitive/bune. Probabil ca si in filozofie ar trebui sa fie cam asemanator.
   „nemaiputând reveni „, probabil ca va referiti la stabilizatoarele verticale si orizontale. Daca astea se flescanesc (adica se modifica) nu-si mai revin, se rup – sunt construite ca elemente rigide, cedeaza cind sunt supuse la eforturi neluate in calcul.
   ” Educaţia reprezintă din multe puncte de vedere un factor de stress pentru copii, dar trebuie privită în acelaşi timp ca un factor de dezvoltare.” – nu sunt deacord. Educatia trebuie facuta fara stress, ferm si prevenitor. Cine intelege un copil, intelege asta. Daca un copil vede ca parintii isi cara scaune in cap, o sa se dezvolte normal sau o ia aiurea si incepe si el sa scoata cutitul pe strada?
   ” Echilibrele sunt permanent instabile”, asta este valabil in domeniu elastic, in cel plastic sau rigid, nu. Iar stresul nu tine de elastic, tine de plastic (in cazul cedarilor) sau rigid (in cazul „zero” deformare).
   Spusele doamnei Viorica ” Stresul este un “produs” al oamenilor; la 5 ani copilul ia lectii de pian, de pictura si cate altele, in timp ce ar trebui sa se joace pentru ca prin jocuri colective neorganizate de cineva matur invata sa aiba initiativa, sa fie curajos, sa caute solutii pentru a fi cel mai bun, invata sa fie competitiv.” tind a sugera sa nu incarci copilul peste putintele lui in anumite perioade din viata, nu-l organiza dar observa-l si pazeste-l. Lasa-i initiativa dar ajuta-l sa o deosebeasca pe cea buna sau cel putin pe cea care si-ar dori-o mai mult. Respecta-i si incurajeaza-i bunul-simt. Chiar si predilectiile sau aptitudinile. In acest fel ” facem ceva astfel incat sa nu mai avem stres” – cunoastem copilul, ne cunoastem pe noi insine si vom evita stresul care nu este bun. De fapt stresul apare numai atunci cind nu esti pregatit pentru el, altfel nici niu stii ca exista. Imaginati-va un balon umflat care ajunge in spatiu cosmic – face „poc”.
   Si asta-i ce am apreciat foarte mult la doamna Viorica: ” Sa promovam din trecut si din prezent in viitor tot ceea ce a fost bun.” – in trecut nu a fost totul rau, daca ar fi asa chiar noi care ne-am nascut in trecut am fi rai, iar eu ma consider bun. De ce sa fiu ras de pe suprafata pamintului? De fapt in fiecare material este bun si rau, in fiecare om la fel. De fapt prin diferenta/comparatie le deosebim.
   Raul sau bunul din trecut nu le vad ca „ancore” care sa „frineze” ceva (sa zicem evolutia). Tocmai si unul si altul trebuiesc cunoscute, intelese si invatate foarte bine. Ele sunt punctul de plecare inainte, treapta evolutiva cu treapta evolutiva. Salturile economice ar trebui sa fie cam acelasi lucru, Acumularile nu sunt generatoare de stres ci conditii necesare continuarii procesului economic.
   Nu am gasit unde vorbeste dramaturgul Edward Albee, vorbeste de echilibru, dar fiecare poate sa-si aiba opinia lui. ” Platon şi Aristotel” au inspirat pe multi si nu vad in asta un plagiat. Sa plagiezi un corifeu? Sa fim seriosi, Inseamna ca eu il plagiez pe Archimedes in fiecare zi. Platon si-a cunoscut filozofia vietii lui, eu mi-o cunosc pe a mea, amindoi la fel. Pentru ca avem bun-simt: nu vrem sa facem rau ci numai bine. Este suficient. Doamna Viorica a demonstrat in cele scrise ca are acest simt din belsug, motiv pentru care o vreau pe lista candidatilor independenti.

   Răspunde
    
 • TiberiuC
  Aprilie 26, 2014 la ora 18:42

  Pentru un om care nu a citit vreodata o carte de economie (eu :)), nu inteleg logica „daca reducem o taxa si pierdem la buget, trebuie neaparat sa punem alta taxa in loc, sa complectam bugetul”. Ne invartim in jurul cozii cu aceasta logica. Cu aceasta logica vine si FMI la noi, sau orice banca. De ce nu se ia in calcul eventualele locuri de munca noi create sau aducerea la suprafata a muncii la negru etc (acum ma refer la reducerea CAS cu 5 puncte).

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Aprilie 27, 2014 la ora 11:00

   „De ce nu se ia in calcul eventualele locuri de muncă noi create” _ Pentru că experienţa anterioară a dovedit impotenţa creării de noi locuri de muncă. Este şi motivul pentru care UE a luat foarte serios in calcul ca evaluarea eficienţei modului in care sunt cheltuiţi (risipiţi) banii alocaţi prin diferite mecanisme financiare europene să privească inclusiv numărul de locuri de muncă nou create. Ca la americani, carevasăzică, unde declaraţiile publice sunt de felul „Avem o investiţie (alocare bugetară, etc.) de X USD care va duce la crearea a Y locuri de muncă, generând un venit la Buget de Z USD şi un beneficiu social de nu’ş ce fel. La noi banii se fură, locurile de muncă nu se mai fac, iar reducerea taxei determină creşteri ale deficitului bugetar care duc la inflaţie şi noi împrumuturi.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Aprilie 29, 2014 la ora 01:08

    „experienţa anterioară a dovedit impotenţa creării de noi locuri de muncă” – impotenta sau nu, cert este ca nu sunt suficiente locuri de munca. Populatia nu este ocupata. Atita timp cit va continua sa existe o legislatie care sa incurajeze existenta unui procent minim de somaj, atunci si somajul va continua sa existe, de cele mai multe ori peste aceasta limita minima.
    „Este şi motivul pentru care UE a luat foarte serios in calcul…” – eu nu sunt deloc convins ca acest „calcul” priveste bunastarea oamenilor. Daca ar fi fost asa, in tarile UE ar fi curs lapte si miere. Nu este cazul. Iar daca lui UE sau cine o fi el, ii pasa de ce se intimpla cu romanii din tara, va rog sa ma scuzati.
    Foarte bine zis „declaraţiile publice”, numai ca omiteti sa mentionati „din timpul campaniilor electorale”, dupa aceea gata.
    „La noi banii se fură” – pai sigur ca se fura! Tot timpul se fura de undeva. Dar daca in Romania nu este … economie, industrie, agricultura, samd, atunci cum sa furi … americaneste (sau pe alta limba)? Furi de la buget, unde se mai stringe ceva…
    Pare ca glumesc, dar serios: daca nu-i productie nu vor fi nici bani, nu numai de taxe, dar nici de trait. Este atit de cunoscut incit nu mai este nici macar un adevar, este un laitmotive: Romania are nevoe de conducatori care sa refaca dracului economia tarii.
    Apropo, in ce credeti mai mult? In republica prezidentiala sau semi-prezidentiala? De cind tot vad cu ce se ocupa Presedintele (cu nimic decit de fitile) si cu ce se ocupa Premierul (cu nimic, decit sa se apere de Presedinte), parca as schimba Constitutia la „Prezidentiala”, sa stie si poporul alegator, unde este buba.

    Răspunde
     
 • un turist
  Aprilie 26, 2014 la ora 11:12

  Moise:Stresul la munca nu este un produs romanesc ci este raspindit peste tot. Si noi Germanii nu mai putem compara modul de a munci de acuma si acum 10 ani sa nu mai vorbim de 25 sau 35 de ani. Diferenta este de la cer la pamint.Vorbind cu un Docent de la Uni Wien stiti ce mi-a raspuns la intrebarea care va fi cel mai studiat obiect????Psichologie si asta datorita imbolnavirilor profesionale datorate stresului la locul de munca. In caz de boala, concediu,invoire …..nu mai primesti un inlocuitor ci trebuie sa faci eforturi fff mari ca sa ramii pe val de nu??????

  Răspunde
   
  1. Viorica
   Aprilie 27, 2014 la ora 09:38

   Stresul este un „produs” al oamenilor; la 5 ani copilul ia lectii de pian, de pictura si cate altele, in timp ce ar trebui sa se joace pentru ca prin jocuri colective neorganizate de cineva matur invata sa aiba initiativa, sa fie curajos, sa caute solutii pentru a fi cel mai bun, invata sa fie competitiv. Stie un copil de 6 ani cum sa se orienteze dupa soare, stie sa gasesca punctele cardinale fiind intr-un loc necunoscut, sa stie ce fructe din padure sunt comestibile? Daca nu vor mai functiona mijloacele de comunicare, gen GPS, nici cei cu mai multi ani nu vor sti sa se intoarca acasa. Asa ca noi trebuie sa facem ceva astfel incat sa nu mai avem stres. Nu sa ne intoarcem in trecut, ci sa gasim echilibrul intre lucrurile bune din trecut si lucrurile bune de acum. Sa promovam din trecut si din prezent in viitor tot ceea ce a fost bun.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Aprilie 29, 2014 la ora 00:43

    Doamna Viorica, nu stiu sa apreciez daca de premier sunteti capabila, dar ministru la educatie sau la munca, as vota cu ochii inchisi, dupa ce am citit comentariile dvs. Serios, nu candidati?

    Răspunde
     
 • Viorica
  Aprilie 26, 2014 la ora 10:39

  Generatia tanara trebuie sa inteleaga ca in viata cel mai mult conteaza sa ai un loc de munca, sa-ti faca placere ceea ce faci, sa simti ca faci parte dintr-o echipa, iar plata va veni in momentul in care vor fi indeplinite criteriile de mai sus. Nu mai analizati totul punand pe primul plan salariul. Nici noi, generatia cu mai multa „experienta” nu am pornit pe cai mari din prima. Am ajuns in fabrica, in trei schimburi, iar daca te aventurai sa dai ordine muncitorilor fara sa fii pregatit tehnic sa-i infrunti si le solicitai o „trasnaie”, chiar daca cunosteau rezolvarea corecta a problemei, executau asa cum le cereai si va dati seama ce iesea. Asa ca fiecare ora in fabrica reprezenta o noua provocare si invatai si te implicai si te indragosteai de munca ta. Iar salariul in primul an, era cam o treime din salariul unui maistru. Iar de locuit, ni s-au oferit locuri in camine de nefamilisti, 4 in camera. Si totusi, ce frumos era, ca eram tineri, eram o echipa si visam si aveam viitorul in fata.

  Răspunde
   
 • dan santo
  Aprilie 26, 2014 la ora 09:39

  de ce nu mai zice nimeni nimic despre inpozitul pe dobinda la depozite bancare introdus de BOC NESIMTITU, daca reusesc sa pun ceva deoparte din salar, eu am platit deja impozit pe acei bani , de ce ma mai taxeaza odata ,

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 26, 2014 la ora 10:21

   Acei bani pe care ati platit impozit, nu ii mai impoziteaza daca ii depuneti la banca. Dobanda impozitata se refera la alti bani. La banii pe care ii primiti ca dobanda, care este considerat venit. Nu spun ca e corect. Spun doar ca nu va impoziteaza iarasi aceeasi bani.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Aprilie 29, 2014 la ora 00:38

    „Nu spun ca e corect”, ba este corect. Imaginati-va cineva care depune niste ptofituri maricele si n-ar plati taxa pe dobinzile respective – profitul este rezultatul unor salarii mici si nici din dobinda pe ele sa nu ajunga ceva la banca si apoi la buget pentru a fi redistribuit celor care au pierdut la salarii.

    Răspunde
     
  2. un turist
   Aprilie 26, 2014 la ora 11:03

   Santo: Si eu daca am o dobinda mai mare de 800€ pe an(ca atita este la liber si neimpozabil)platesc pe diferenta un impozit de cca.33%. Dobinda este peste tot socotita ca un cistig si de aici se impoziteaza nu numai in Romania.Dar cu dobinzile actuale trebuie sa ai cam mult in depozite.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Aprilie 29, 2014 la ora 06:03

    interesant, in Canada este altfel.

    Răspunde
     
 • Popescu Daniel
  Aprilie 26, 2014 la ora 01:08

  Sunt atitea afaceri pe net,de ce nu faci niste emisiuni cu exemple practice.Luati o afacere noua si prentati-o live.Aveti un model fantastic pe Discovery „‘American Choppers””.Degeaba prezinti indicatori economici daca telespectatorul nu vede,nu intelege la ce i-ar folosi.Aceste informatii ramin sa tinteasca un grup restrins de telespectatori si sigur voi nu vreti asta.

  Răspunde
   
 • Popescu Daniel
  Aprilie 26, 2014 la ora 01:01

  Referitor la scutirea de impozit pe „Meditatii””ale profesorilor.Amice bati cimpii,asta insemmna favorizarea unei categorii profesionale si nu nici logic nici cinstit.De ce copiii sunt tot mai prosti la absolvire(cei care termina)???Nu cumva cu intentie sunt „”neglijenti””la clasa cu un scop?Adica acele de ai intilni pe elevi la meditatii private???

  Răspunde
   
 • VictorL
  Aprilie 25, 2014 la ora 22:59

  @Moise.Ioana Petrescu e singura din guvernul asta care inca mai are credit.A nimerit intr-o ,,caciula prea mare”dar poate invata repede,daca tot e pregatita ,,afara”.Poate tot afara a vazut si ca sunt mai putine taxe sau Ponta a pus-o sa scoata ceva pentru ,,electorala”insa tot nu am vazut sa lucreze calculatoare mai multe si oameni mai putini la Stat.Bani sunt ca am imprumutat de curind dar nu vor tine mult…Oricum prefer sa platesc o taxa mai mare dar care sa includa tot deranjul la un domeniu decit mai multe si marunte pentru care pierzi zile…Time is Money.Inca nu inteleg de ce o fisa medicala nu o poti face in Sistemul National de Sanatate,de ce e nevoie de ea sa te angajezi,cind e suficienta o declaratie ca te consideri sanatos pe proprie raspundere,de ce trebuie cazier, pentru orice atita timp cit nu lucrezi cu copii sau cu materiale explozive.Tot nu inteleg de ce platim politistii sa stea cite 2,3 cu o camera radar cind sunt inventate camere care lucreaza singure,de ce nu sunt panouri de avertizare in locurile periculoase si avem accidente cu morti si raniti…Ne costa scump Statul si in locurile unde ar trebui sa ajunga banii nu prea ajung;adica la aparare,invatamint,sanatate.Nici eu nu aplaud…

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Aprilie 29, 2014 la ora 06:08

   aveti o lista de intrebari, nu aplaudati si totusi nu este bine – ce solutii sugerati? Sau asta-i alt departament.

   Răspunde
    
   1. VictorL
    Aprilie 29, 2014 la ora 11:02

    @Tre4me.Spre exemplu as vrea sa primesc mai repede cardul de sanatate,poate asa nu va mai primi nimeni medicamedte gratuite in numele meu in timp ce eu mi le cumpar cu bani.Sau poate asa toaletele din spital vor avea si apa potabila si baterii la chivete…

    Răspunde
     
    1. tree4me
     Aprilie 29, 2014 la ora 17:37

     ..si totusi ati ramas la dorinte, eu intrebam de sugestii..

     Răspunde
      
 • Marian Androne
  Aprilie 25, 2014 la ora 15:21

  Administratia este, de 25 de ani, politica. Doamna de la ghiseu care sta incruntata e doar un efect. Ea stie ca are 1000 de lei dupa 30 de ani de munca, in timp ce seful de servici – numit politic, are 5000 lei, iar directorul are 10.000 lei la leafa.
  De aia s-a ingropat legea salarizarii bugetare, reducea diferentele salariale mentinand fondul de salarizare constant.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 25, 2014 la ora 15:49

   „Administratia este, de 25 de ani, politica.” ??? Pai si pana acum 25 de ani cum era?? Nici un director nu era pus fara aprobarea BOB.

   Răspunde
    
   1. Nicolae
    Aprilie 25, 2014 la ora 22:33

    te rog sa-mi permiti o completare, pana acum 25 de ani,tot personalul de conducere era numit de BOB si aprobat de Securitate, dupa ce semna angajamentul cu aceasta, de aceea aveam un serviciu de contra-informatii atat de bun, de aceea se spunea mereu, Securitatea este cu noi

    Răspunde
     
 • Andrei
  Aprilie 24, 2014 la ora 23:21

  Referitor la emisiunea de pe 24 aprilie(si Loganul parcat pe plaja).
  Se pare ca Mazare vrea sa usureze accesul pe plaje a masinilor, deoarece el vrea sa faca o sosea pe litoral, ce ar uni centrul vechi al Constantei cu Mamaia.
  In articol se mentioneaza ca drumul va avea formula 1×1, insa in desene apare 2×2. In articolele de propaganda a proiectului se afirma, CA CU proiectul se vor reabilita si plajele, si cu ajutorul drumului toti vor avea acces la acele plaje.
  Eu consider acest proiect, un proiect de gaga, in timp ce in vest incearca sa elimine masinile de pe litoral, sa pitonalizeze cat mai mult, Mazare tranteste o sosea. Pe de alta parte acea sosea ar asigura o legatura directa cu centrul vechi => aglomerarea inutila a centrului.
  Ce ar face un oras din UE civilizat?
  Simplu ar face o artera pietonala, cu benzi de bicilete si tramvai, multa vredeata …..
  A da am uitat Romania inca se afla in secolul 20 anii 60(ca mentalitate), Constanta nu este un oras civilizat, Romania nu este o tara civilizata..

  Răspunde
   
  1. Nicolae
   Aprilie 25, 2014 la ora 01:33

   Eroare: Mentalitatea unora este acolo unde spui, Iar, te rog, ce oras din vest ai vazut tu civilizat?!, Am facut turul unei mari parti din Europa, pauza civilizatie, totul este interes, mizerie, chiar ca la noi, cum iesi din zona centrulu istoric, taxe ca sa vizitezi o biserica, etc…, daca iti permiti hotel de 5 stele te cred: banii vorbesc, eu am preferat zonele dupa buget, fara autostrazi, combustibilul mai ieftin ca la noi, mancarea (din carne, nu din soia) mai ieftina ca la noi, doar cafeaua la preturi apropiate. cand mai iesi cu masina din tara, cere GPS-ului drumuri fara taxe, si opreste la cel mai amarat birt, dupa aia te rog discuta de civilizatia vestului.

   Răspunde
    
   1. Cris
    Aprilie 28, 2014 la ora 10:54

    Aceasta asa-zisa reducere de parafiscalitate e o gogorita sa puna romanii botul inainte de alegeri. Ea nu se va intampla.

    Taxele alea nu sunt intamplatoare. Ele sustin niste sinecuri de partid, niste posturi caldutze ocupate de niste baieti. Dispare taxa, dispar baietii din posturi.

    Daca nu sunt bani cu ce mai functioneaza sinecurile de stat?

    Astea sunt promisiuni mincinoase.
    Cine mai pune botul la asa ceva?

    Răspunde
     
   2. tree4me
    Aprilie 29, 2014 la ora 00:28

    Venetia este civilizata, probabil pentru ca nu are strazi are canale.

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase