Tancurile sunt inutile! Ucraina cedează regiune după regiune

de Moise Guran

Sunteţi probabil destul de nelămuriţi asupra evenimentelor din estul Ucrainei care, deşi cu frontiera de est blindată la propriu şi în stare de alertă de război, se trezeşte cu teritoriile din spatele frontului ocupate de nişte civili ciudaţi care, lasă faptul că sunt dotaţi cu arme automate, uniforme fără însemne şi veste antiglonţ, dar ştiu să conducă blindate şi chiar să facă drifting cu acestea. Ai zice că nu e război, e o paradă!

Specialiştii explică faptul că este vorba de blindate uşoare de tip BTR-D, specifice trupelor aeropurtate, iar acestea au fost preluate de la armata ucrainiană. Cum? Cu frumosul. Se vede în reportajele BBC. Oficialii de la Kiev spun că au fost confiscate.

E război în Ucraina acum? Nu prea pare. Aş zice că, deşi trupele Federaţiei Ruse nu erau prezente în Harkov, Donbas şi Luhansk, de fapt erau. Pentru a înţelege mai bine cum se fac aceste lucruri am apelat, din nou, la un comentariu realizat de colegii de la rumaniamilitary.ro.

tanchete preluateÎnainte de a citi analiza lor vă recomand să urmăriţi câteva scurte report-uri făcute de la BBC care arată cum au ajuns blindatele armatei Ucrainiene în mâna unor militari care sunt 100% ruşi.

L-aţi urmărit? Reportul lui James Reynolds, în care ăia vin şi-i înconjoară, dar cu spatele la tanchete şi cu faţa la camere, e chiar penibil. Aşa ceva nu face niciun soldat decât cu ordin. E o comedie! Ulterior, militarii ucrainieni îşi predau şi închizătoarele armelor, iar totul este filmat de BBC (nu de Russia Today) şi difuzat în lumea întreagă. Efectul asupra celorlalţi militari ucraineni este devastator! Ăia de pe graniţa cu Rusia se vor preda probabil la primul incident provocat de un soldat rus care a mâncat fasole.

Mai ştiţi harta asta pe care v-am arătat-o pe 3 martie?

La cum evoluează lucrurile în acest moment, este foarte probabil ca cele trei regiuni să aibă rapid soarta Crimeei, dar tot mai rămân două regiuni de cucerit până la joncţiunea cu Crimeea.

 

Regiunile care ne interesează cel mai mult pe noi sunt însă Mykolaiv (unde s-a retras o parte din flota Ucrainei, atâta câtă a mai scăpat din Crimeea) dar, mai ales, Odessa, cea care are accesul la gurile Dunării, graniţa cu Moldova şi Transnistria, dar şi Insula Şerpilor. Sunt convins că eficienţa acestor trupe Spetsnaz poate face ravagii şi acolo, şi e doar o chestiune de timp, desfăşurare şi logistică până când ruşii vor avea din nou graniţă cu România. Şi asta pentru că, iată…

CINE SUNT ŞI CUM PROCEDEAZĂ MASCAŢII CARE CUCERESC PE BUCĂŢI UCRAINA

sursa: www.rumaniamilitary.ro

Luptătorii Spetsnaz sunt diferiţi faţă de alte trupe speciale occidentale – în ceea ce priveşte modul de lucru al acestei organizaţii – Spetsnaz în sine fiind împărţit în foarte multe unităti specializate, de la trupe de comando clasice, la unităţi de infiltrare şi specialişti în lucrul cu civili, agenţi de influenţă, specialişti în războiul psihologic.

Nu trebuie să credem că ruşii şi-au trimis forţele speciale cu arme în mâini, ci, dimpotrivă, acestea au fost infiltrate cu mult timp în urmă, fiind cel mai adesea oameni specializaţi în creeare de haos şi preluarea puterii în mod indirect. În Spetsnaz există chiar un aforism – referitor la agenţii lor sub acoperire – care spune că pistolul este cu totul nefolositor, pentru că, dacă ajungi sa ai nevoie de el, eşti deja desconspirat şi inutil. Categoric însă, pe teren au fost şi unităţi luptătoare, în anumite puncte cheie.

Referitor la Crimeea, americanii au făcut public pe surse şi unitatea GRU, responsabilă pentru succesul opearţiunii din peninsulă: Regimetul 45 Spetsnaz, care a dus greul, câteva sute de luptători din aceasta unitate fiind în epicentrul creării miliţiilor de “voluntari” şi, deşi purtau aceleaşi uniforme fără însemne, se puteau remarca că erau foarte diferiţi de grosul ”voluntarilor”.

Pe lângă discursul naţionalist pro-rus, GRU foloseşte şi mita pentru atragerea oficialilor locali, a poliţiştilor (din Donetsk, în mod clar) şi, probabil, şi asupra unor responsabili militari ucraineni..

Un locotenent ucrainean are un salariu de 300$, şi-l vede din an-n Paste, pe când un locotenent rus câştigă din prima lună de slujbă 2000$ pe lună. Altă gâscă-n altă traistă… De altfel, scopul principal al GRU în Ucraina acestor zile este armata ucraineană.

Bineînţeles că Moscova nu se teme de armata Kievului, dar dacă trupele ucrainene ar riposta cu arma în mana, dacă militarii Kievului ar fi ucişi de Armata Rusă, acest lucru ar dăuna imens imaginii Rusiei în lume şi ar îngreuna major desfăşurarea ulterioară a evenimentelor.

Pentru GRU – şi în special pentru trupele sale Spetsnaz – Ucraina este, trebuie să recunoaştem, un moment de glorie şi de afirmare în faţa conducerii Armatei Ruse, mai ales că în Crimeea lucrurile au mers ca unse. Însă Moscova, după o vreme când nu se mai uita cu acceaşi ochii către GRU, şi-a schimbat atitudinea în bine, mai ales după conflictul din Cecenia şi succesul – în cele din urmă –  acţiunilor militare din zona Caucazului.

Şi trebuie să înţelegem, încă o dată, că Spetsnaz este destul de diferit de trupele speciale ale NATO, neputând fi comparat în mod direct cu trupe de gen SEAL, Delta sau “Vulturii” noştri, pentru că acest serviciu rusesc este mult mai complex, înglobând şi arii care în Vest aparţin strict de serviciile de informaţii, nu de trupele speciale. Astfel GRU dispune de proprii analişti, îşi construieşte propriile strategii de luptă, are ca obiectiv şi culegerea de informaţii (cercetaşii), dezavuarea obiectivelor reale, sabotajul, atragere în colaborare a unor cetăţeni străini, dispune de propria sa reţetă de informaţii şi propriul său sistem de comunicaţii şi logistică.

Dacă facem, însă, comparaţie între unităţile luptătoare Spetsnaz şi cele ale SUA, observăm că ruşii sunt diferiţi ca filosofie, unităţile lor nu au nici pe departe susţinerea logistică cu care americanii şi-au obişnuit “specialii”, dimpotrivă un comando Spetsnaz este relativ autonom – şi la bine, şi la rău – fiind obişnuiţi şi pregătiţi să se descurce singuri în zona de responsabilitate, iar acest obicei poate fi o reminscenţă a pregătirii din timpul Războiului Rece, când unităţile GRU erau pregătite să atace în spatele frontului NATO, să comită acte de sabotaj, asasinate, dezinformare ş.a.,  totul pe cont propriu. Aşa că, în anumite situaţii, Spetsnaz s-ar putea dovedi mai periculoşi decât omologii lor occidentali, fiind, dacă vreţi, ceva mai sălbatici şi mai bine adaptaţi să treacă prin condiţii foarte grele, fără ajutor extern.

Cred că specialii ruşi încă mai poartă cu ei pastila de otravă, care pe vremea URSS-ului era standard, atât pentru soldaţi, cât şi pentru ofiţeri. Şi, ca un fapt divers, mulţi dintre sportivii de elită ai Rusiei, fac parte din Spetsnaz…

Ca număr de trupe, cifra cea mai probabilă se situează în jurul a 13.000 de luptători, ceea ce poate părea mult, dar în realitate, dacă ţinem cont de foarte multele responsabilităţi ale acestor unităţi, este destul de puţin.

În acest moment, Marele Stat Major al Armatei Ruse, căruia i se subordonează în mod direct Spetsnaz-ul, are la dispoziţie 7 brigazi, din care trei sunt ţinute permanent în rezervă, gata de acţiune, în timp ce restul de patru îşi fac treaba prin cele mai îndepărtate colţuri ale Maicii Rusii – Caucazul şi Asia Centrală, fiind în acest moment terenul preferat de “joacă” al acestor unităţi cu adevărat de elită, rotaţia trupelor în zone de conflict executându-se o dată la şase luni.

În ultimii ani, se poate remarca chiar faptul că Moscova acorda o tot mai mare atenţie trupelor speciale ale GRU – şi FSB-ul deţine unităţi  Spetsnaz – marşându-se pe creşterea treptată a numărului acestora şi pe profesionalizarea lor, în acest moment în Spetsnaz aflându-se şi soldaţi în termen.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

139 răspunsuri la Tancurile sunt inutile! Ucraina cedează regiune după regiune

 • punctul pe i ESTE / A FOST .. TOTUSI ..PASTELE..
  Aprilie 23, 2014 la ora 14:39

  Ajunge cu incancenarea ..

  Nu-i singur Iuda vinovat…

  de Costache Ioanid

  Nu-i singur Iuda vinovat
  de sângele ce se dădu.
  Nici marii preoţi, nici Pilat,
  ci lumea-ntreagă prin păcat!
  Şi eu, şi tu…

  Nu drumul greu spre Golgota,
  nici biciul, când Isus căzu.
  Şi dacă crucea grea era,
  povara noastră şi mai grea!
  Şi eu, şi tu…

  Nu patru cue L-au pătruns,
  când El pe cruce se-aşternu.
  Ci noi, cu sufletul ascuns,
  cu mii de patimi L-am străpuns!
  Şi eu, şi tu…

  Nu doar bătrânii cărturari,
  nu doar mai marii preoţi, nu!
  Şi noi am râs cu ochii murdari,
  şi noi suntem cei doi tâlhari!
  Şi eu, şi tu…

  Şi nu ostaşilor prin sorţi
  cămaşa albă Şi-o dădu.
  Ci tuturor! Dar tu n-o porţi!
  Şi, fără ea, toţi suntem morţi!
  Şi eu, şi tu…

  Nu doar în stânci, sub lilieci,
  nu doar sub lespede zăcu.
  Ci L-am ascuns ca pentru veci
  sub piatra unor forme reci,
  Şi eu, şi tu…

  Şi-acum Isus cel condamnat
  azi El te-ntreabă :”Da sau nu ?
  Eşti tu sau nu eşti vinovat?”
  Eu am spus da! Şi-am fost iertat.
  Eu am spus da.
  Dar tu ? Dar tu?…

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Aprilie 23, 2014 la ora 07:04

  Am o propunere, sa nu se mai semneze nimic la Geneva, pentru ca orice se semneaza acolo ajunge sa nu se respecte.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 23, 2014 la ora 11:51

   Pai si atunci de unde am mai sti exact ce nu se va intampla? 🙂

   Răspunde
    
  2. un turist
   Aprilie 23, 2014 la ora 13:59

   Stau si ma gindesc ca destinul lumii este hotarit de vreo citeva sute de oameni ca vreo citeva mii ar fi exagerat. Toti cei care se pun in fata adica se opun lor sint teroristi egal pe ce parte politica se afla si in final sint si multi indepartati fie prin orice metoda. DAR acei care numara miliarde nu mai sint intrebati ce vor si daca da asta numai de forma. Si noi Germanii si voi Romanii sinteti tot atit de mult intrebati ce vreti ca si restul lumii adica miliardele. Pina in prezent fiecare presedinte USA a avut razboiul lui Rusii au acaparat Asia Germania ne mai da putina mina libera sa tacem din gura Romania va ia taxe orbitante in comparatie cu cistigul si care este Refrenul cintecului? Acei multi nu au nici un cuvint de spus cu toate ca cei care te fura au fost alesi de ei!!!!!!!!!!!!!

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Aprilie 23, 2014 la ora 17:40

    sunt vreo 300, am vazut lista pe internet. Era si ex-regale Mihai pe acolo. Sa inteleg ca efectiv sunt chiar mai putin de 300?

    Răspunde
     
 • tree4me
  Aprilie 23, 2014 la ora 02:57

  Motivul pentru care v-am facut acesta exemplificare, este spre intelegerea ansamblului care duce la clarificarea detaliului. Fiecare tara se dezvolta intr-o conjunctura internationala, careia trebuie sa i se adapteze. Abia acuma, fiecare popor poate sti ce trebuie sa ceara de la guvernantii lui. Si nu numai sa ceara, ci chiar sa impuna.
  Chiar ieri am urmarit la televizor, un program, The Agenda with Steve Paikin is TVO’s flagship current affairs program. It is committed to engaging public-minded individuals in current affairs … la care au participat: Jan Neverson (1963) profesor de filozofie de la Waterloo U, Marni Soupcoff, jurist si jurnalist Executive Director of the Canadian Constitution Foundation, Sakura Saunders (1979) scriitor american de origine japoneza mebru al miscarii Mining Injustice Solidarity Network si Alan Sears jurist si profesor Toronto U si CEO al organizatiei conservative (same-sex) Alliance Defending Freedom.
  Tema discutata: Tired Democracy, Radical Perspectives. Deci s-a discutat despre controlul democratic participativ asupra partidelor de guvernamint. We should have the right to vote well, People should have the control of the market starting from school, Give me liberty and Justice, Immoral behavior of the market happens for a reason, Rich people (corporations) can influence members of parliament, No parties, no gouvernment, just people engagement, We must be citizens not consumers of democracy , the citizen is a consumer if the government is the provider, Role defense system comes after establishing relations between countries, Only when people talk openly to reach correct decisions, There is exploitation of people in many places around the world, Voting right empowers the voter, Give me liberty and justice, samd.
  Vedeti cum se discuta intr-o tara capitalista, unde dvs si altii credeti ca totul este asa cum trebuie? Ce este adevarat, este ca aceste rabufniti sunt uneori izolate alteori cind apar ca reactii de mase, apar impreuna cu formele de oprimare … capitaliste.

  Răspunde
   
 • Stelian
  Aprilie 23, 2014 la ora 00:44

  Moise se pare ca americanii stiu mai bine. Nu stiu cum fac ei de inteleg cum sa faca lucrurile mai bine ca noi, dar mereu observ aceasta diferenta. Ca ei le fac mai bine. Ma refer la like/unlike gandit de tine sau de cei din echipa Biziday. Farmecul la like-ul de pe facebook sta tocmai in faptul ca poti vedea cine a apreciat postarea si in faptul ca like-ul nu poate fi decat unul de caciula, ca sa zic asa. Pe cate vreme aici la tine pe blog pot da o mie de like/dislike la acelasi comentariu si nu de pe mai multe calculatoare, ci numai de pe telefonul meu. Tot ce am de facut e sa-l deconectez de la internet si sa-l reconectez. Astfel mi se atribuie alt IP si pot vota din nou. Si apoi din nou si iar din nou. Asa ca nu mai gasesc nici o valoare a optiunii like/dislike aici pe blog, atata vreme cat de pe telefon oricine poate vota de o suta de ori intr-o ora…

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 23, 2014 la ora 00:47

   Uit sa vezi cate like-uri imi dau la comentariul de deasupra.

   Răspunde
    
  2. Stelian
   Aprilie 23, 2014 la ora 00:55

   Wow! Ce galben l-am facut. Ma opresc totusi la 7. Imi place cifra asta. Noapte buna!

   Răspunde
    
 • Dana Balan
  Aprilie 22, 2014 la ora 20:31

  Domnule Moise Guran. As vrea, prin notorietatea dvs., sa faceti o campanie prin care sa se spuna ca banii romanesti se numesc LEI nu RON. E foarte deranjant ca si la multe televiziuni se spune RON nu LEU. RON-ul este un simbol monetar. Leuii vechi cu 4 zerouri se numeau ROL, dar nu spunea nimeni „asta costa 4000 de ROLI ci 4000 de lei. Multumesc anticipat.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 22, 2014 la ora 20:41

   Foarte bine spus! De mult am considerat gresit sa mai vorbim de leii vechi. Majoritatea jurnalistilor folosesc mereu termenul de lei vechi si de aici nevoia de a face diferenta prin RON. Atunci cand leul era ROL nu folosea nimeni acest termen pentru ca nu era nevoie de aceasta diferentiere. Ca sa nu mai vorbim cu RON ar trebui sa nu mai vorbim despre doua valori ale monedei noastre. Deci dupa cum bine spuneti „lei” trebuie sa fie cuvantul folosit de toti si care stim clar ca e leul de acum.

   Răspunde
    
 • tree4me
  Aprilie 21, 2014 la ora 22:14

  Este foarte adevarat ca adevaratele mari puteri, care se inteleg se vor respecta. Celelalte se vor teme. Hrusciov, cred ca a fost primul conducator rus care a inteles India si a inceput sa-si intareasca relatiile in aceasta directie. Astazi, relatia Rusia-China-India nu mai este o noutate. Germania, cred ca este singura dintre occidentale care intelege cu adevarat importanta acestei relatii – lucru care se observa in echilibrul ei economic. Cindva am pierdut un contract important cu India (Calcuta), au fost preferati rusii. Altadata am cistigat un contract important cu Libia, in defavoarea francezilor. Relatiile economice interstatale nu se bazeaza neaparat pe bani, ci pe continuitate, in diverse ramuri. Relatia complexa este superioara unei relatii specifice/contractuale. Relatiile complexe se fac intre tari nu intre firme/companii. Este ceea ce obisnuim sa le numim bilaterale – acestea fundamenteaza o cooperare. UE, de exemplu, nu a reusit sa genereze acest tip de relatie, benefic ambelor parti – pentru simplul motiv ca … nu are interes in aceasta directie. Absenta acestei cooperari a dus deja America unde se gaseste – inhibarea marilor financiari (care isi spun investitori) nu este de natura sa-i ajute sa reface economia propriei tari. UE, conceput pe acelasi calapod, va urma.
  Se vorbeste de uniune, de federalizare, de independenta, de autonomie. In Europa centrala si de est, in ultimele decade au avut loc multe transformari sau reorganizari teritoriale, care sunt elocvente pentru ce voi arata in continuare. Atunci cind se vorbeste de o globalizare, oligarhiile financiare ii forteaza initierea pina la limita interesului financiar. Din acest punct de vedere este mult mai comod de acaparat teritorii mici, pe care sa le smulgi din angrenajul social/national in care ele exista. In acest fel, acel teritoriu mic devine total dependent economic de acaparator. Sigur, sub acoperire ideological si politica, si atit. Spre deosebire de aceasta „farimitare”, federalizarea consta in sprijinirea economica a teritoriului adherent. De cele mai multe ori, acest proces are loc prin favorizarea resurselor locale si contribuirea la bunul mers general. Este mai eficient iar rezultatele se simt mai repede la toate nivelele sociale. Locuri de munca adecvate aptitudinii, experientei si pregatirii.
  Un exemplu care se pare ca s-a finalizat pozitiv (exceptie) a fost separarea Cehiei industrializate de Slovacia agrar-forestiera. Ce le-a salvat a fost faptul ca au pastrat relatiile economice existente – au continuat intre ele aceleasi schimburi, fara un aport pagubitor din exterior. Yugoslavia a fost destramata si nu mai aud ca poporul se simte acuma mai bine decit pe vremea lui Tito – oamenii contribuiau la economiile occidentale cit timp era nevoie de ei si reveneau in tara cu aportul financiar care contribuia la dezvoltarea economica a tarii. Astazi si acolo este ceia ce este astazi in Romania.
  „Rusia a fost intotdeauna o tara multinationala”, dar a fost o tara. In loc sa-si spuna federatie isi spunea uniune. Este greu sa fie „mincata” de globalizarea occidental. Motiv pentru care se incearca sa se rupa din ea, bucatica cu bucatica. Este absolut firesc sa-si gasesca modalitatea de a se apara, si are resurse imense pentru asta. Plus suportul celorlalte tari din aceiasi categorie.
  Si globalizarea si federatia sunt de fapt niste sfere de influenta. Globalizarea va termina cu o adinca diferentiere intre clase (foarte bogati si foarte saraci), iar federatia va ajunge la o uniformizare sociala (bazata pe aptitudinile personale – experienta si educatie).
  Sigur ca sunt multe de spus pro si contra. Majoritatea obiectiilor vor ajunge la un numitor comun: calitatea conducatorilor, a celor pe care poporul ii allege. Dar in ideia unor conducatori perfecti, globalizarea n-are nici o sansa, pe cind federatia are succesul asigurat. Deci centrul de greutate al sistemului economic este calitatea conducatorilor. Sa crezi in existent acestei calitati, este o utopie – istoria a demonstrate-o. Ce trebuie sa inteleaga alegatorul este ca … alesul nu trebuie lasat din miini. Intotdeauna poporul stie cel mai bine ce este mai bine pentru el si va pazi ca toate hotaririle sa fie respectate si duse la bun sfirsit. Pentru asta, Constitutia trebuie modificata, sa pastreze puterea in miinile poporului, sa nu o lase in miinile conducatorilor. Vor dispare coruptia, furturile, somajul, saracia.
  Nici daca as vrea, n-as fi instare sa finalizez acest concept, dar il consider un correct punct de plecare in gindirea unei societati noi, nu comunista si sigur nu capitalista. Nu i-as spune nici socialista – variantele „socialiste” existente astazi prin diferite colturi ale lumii, pot creea confuzii. Acest concept nu doreste o federalizare simultana si totala a intregii lumi (cum propaga socialismul britanic si american -totul sau nimic), prin revolutii singeroase, alta alternative nu exista. Consider ca auto-educarea personala, fata-n fata cu realitatea vietii este cea mai sigura cale spre reusita.
  Ceia ce vad si inteleg din articolul prezentat de domnul alexandru (material asamblat de Lada Ray si interpretat/completat de Marius Smedrea), este o reactie de aparare a conceptului de federalizare. As vedea ca un demers pozitiv reunificarea Yugoslaviei, reunificarea Romaniei (nu prin UE care este o aiureala).

  Răspunde
   
 • tree4me
  Aprilie 19, 2014 la ora 19:22

  Ce incerc sa conving, este ca o parere corecta se obtine intelegind ambele parti intr-un conflict. Nimic nu este fara motiv. Nu tin cu rusii, n-au nevoie. Nu sunt contra americanilor, nu este nevoie. Vreau ca romanii sa nu-si aduca focul in casa, vreau prea mult?
  CNN si-a cistigat o reputatie de neutralitate acceptabila – ei stiu destul de bine care este opinia publica Americana. Ii urmaresc cu predilectie, dar si pe altii.
  Referitor la manifestele din Ucraina, populatia ucraineana, obisnuita (care s-a intors deja la activitatile lor), considera acest incident doar o „provocare” fara legatura cu Rusia, armata rusa, armata ucraineana, nici macar cu populatie evreiasca. Poporul n-are nevoie de aiureli.
  O alta relatare interesanta, se refera la accidental cu feribotul coreean. In contextual unei populatii majoritar sarace in Coreea de sud, care probabil determina familiile sa nu-si permita mai mult de un copil (mai rar ,doi) este prezentat dezastrul fiecarei familii care, dintr-un motiv sau altul ar ajunge sa-si piarda copii, in care au capitalizat tot ce a fost posibil in conditiile unei vieti nu tocmai de invidiat. Reportajele romanesti din Coreea de nord, descriau sumbru viata de acolo. In sud este mai roz?
  In Romania stiti cum este. Cine va garanteaza ca in alte parti este lapte si miere, sau macar numai mere acre?
  Ideia ramine mereu aceiasi: fie piinea cit de rea tot mai buna-n tara ta. Atita timp cit n-ai ajuns sa fii legat de un teritoriu strain, intoarce-te in tara in care te-ai nascut si fa totul ca sa-ti asiguri un trai bun si un viitor pentru urmasi.
  Chiar este asa de greu de inteles asta? Fiecare sa-si vada de treburile din tara sa, pe alea le stie cel mai bine. Ucraina si Rusia cam acelasi lucru cu Secuimea si Romania. Fiecare cu tara lui. In sinul propriei familii nu are toata lumea dreptate, dar se face ce trebuie si viata isi urmeaza cursul. De ce sa mori daca poti sa traiesti?

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Aprilie 19, 2014 la ora 21:01

   „Vreau ca romanii sa nu-si aduca focul in casa, vreau prea mult?…”
   Nu m-am putut abtine sa nu dau like la commentul DV.!
   NOI TOCMAI NE PREGATIM SA MERGEM LA BISERICA PT. CA ESTE NOAPTEA DE INVIERE,SI CRESTINII ADUC LUMINA SFANTA IN CASA LOR PESTE CATEVA ORE.
   E un lucru sublim sa iubesti,sa doresti binele OAMENILOR neconditionat.
   ASTA AM CITIT EU IN COMMENTURILE DV.:IUBIREA NECONDITIONATA FATA DE ROMANI.
   Si pentru asta aveti toata aprecierea mea.

   NU EXISTA ZI DE LA DUMNEZEU SA NU IMI RIDIC PRIVIREA SPRE CER SI SA NU MA GANDESC IN PRIMUL RAND LA PACE.
   E SFANTA CA SI LUMINA PE CARE URMEAZA SA O PRIMEASCA IN NOAPTEA ACEASTA CRESTINII.
   PACE SI BELSUG TUTUROR !
   PENTRU ASTA IMI RIDIC PRIVIREA SPRE CER,ZI DE ZI.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Aprilie 19, 2014 la ora 21:21

    O coincidenta. Bine ca nu s-a confundat razboiul cu „lumina”.
    Hristos a inviat!

    Răspunde
     
    1. Kristina
     Aprilie 19, 2014 la ora 22:11

     Adevarat a inviat !

     Răspunde
      
   2. Stelian
    Aprilie 19, 2014 la ora 21:59

    Daca Domnul Isus vroia ca noi sa Îl reprezentam prin lumina lumanarii, ne spunea asta. Nu cred ca ne poate cere sa facem ceva ce nu ne-a spus sa facem. Eu am o relatie cu El personal, nu cu reprezentarile Lui. La fel cum am o relatie personala cu parintii mei, sau cu copii mei.

    Răspunde
     
    1. cristi
     Aprilie 20, 2014 la ora 00:29

     Draga Stelian, daca Iisus (cu 2 „i” din nou, iti atrag atentia, nu ,”Isus”, caci daca vrei iti explic etimologia fiecaruia din termeni si ai sa constati ca nu o sa mai vrei neaparat sa asculti DOAR ce crezi tu ca ar fi „zis” „Isus”.. deci, revin, daca IISUS
     nu a pomenit nimic despre ..curentul electric, de exemplu, crezi ca nu ar trebui sa-l folosim?
     p.s. Hai sa ne pastram ..ineptiile religios-personale acasa; pana una-alta blogul asta este pentru altceva, ..cred ca si gazda Moise, care este agnostic (nu stiu de care:) declarat, e de acord si el.

     Iisus, Care este Hristos, a inviat!Sarbatoare linistita, tuturor!

     Răspunde
      
     1. Stelian
      Aprilie 20, 2014 la ora 10:55

      Draga Cristi, te faci ca nu intelegi si nu inteleg de ce? Acest lucru nu face parte din iubirea aproapelui. Iubirea e altceva. Mesajul meu a fost foarte clar. M-am referit la reprezentarile Domnului Isus. Daca tu Îl reprezinti prin curentul electric, este strict optiunea ta di nu-ti voi spune nici ca e bine, nici ca e rau. Cat despre numele Domnului, poti folosi cati de i vrei so eu nu voi incerca sa te corectez, considerand ca daca tu crezi in El, asa cum El cere in Biblie este de ajuns pentru a ajunge in Cer.
      PS
      Si eu cred ca nu are rost sa continuam o discutie pe acrasta tema, aici la Moise pe blog. Cred ca il deranjam si pe el si pe ceilalti cu aceasta discutie.
      PPS
      Vezi ce usor pot spune si eu ca n-ar trebui sa avem aveasta discutie, dupa ce am spus ceea ce vroiam sa spun? Aici recunosc ca te-am copiat.

       
 • tree4me
  Aprilie 19, 2014 la ora 18:51

  Daca n-ai soldati, ai drone. During the early years of the George W. Bush administration, relations improved under the rubric of the war on terror, though Yemen’s lax policy toward wanted terrorists has stalled additional United States support.
  Despre al-Qaeda si „terorism”. In January 2009, the Saudi and Yemeni al-Qaeda branches merged to form Al-Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP). Al Qaeda in the Arabian Peninsula is based in Yemen, and many of its members were Saudi nationals who had been released from Guantanamo Bay (Cuba) Saleh (Yemen’s first directly elected president in the 1999) released 176 al-Qaeda suspects on condition of good behaviour, but terrorist activities continued. …northern violence against his (Ali Salim al-Beidh, became Vice-President) Yemeni Socialist Party, as well as the economic marginalization of the south. The May – July 1994 civil war in Yemen resulted in the defeat of the southern armed forces and the flight into exile of many Yemeni Socialist Party leaders and other southern secessionists.[citation needed] Saudi Arabia actively aided the south during the 1994 civil war. According to the 2012 U.S. Global Leadership Report, 18% of Yemenis approve of U.S. leadership, with 59% disapproving and 23% uncertain. „The U.S. Embassy in Sana’a is closed today, in response to ongoing threats by Al-Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP) to attack American interests in Yemen” (ianuarie 2010).
  Vorbe …
  WOW! You mean that Obama indiscriminately killed INNOCENT CIVILIANS? The Noble Peace Prize recipient??
  Surely not THE ONE!
  The sooner this fraud is out of office, the sooner this Country can start rebuilding! It will take a generation to rebuild trust and confidence in our foreign policy! …………….and, Hillary will not help. She was an enabler at best, and a co archetect at worse!
  You are of course aware that this practice started under Bush.
  This is not a partisan issue. This is a much bigger problem – a shift in the balance of power between state and citizen that followed 9/11.
  It’s probably realistic to say that no president since Nixon has cared less about constitutional rights than President Obama.
  New Zealand and Australia have confirmed a US attack has killed two of their citizens, in Yemen. (17 aprilie)
  Bipartisan bill tries to bring transparency to US drone strike. (5 aprilie)

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Aprilie 19, 2014 la ora 20:51

   @tre4me.E veche dar si noua…RT a arunca-o pe piata mai demult sub titlul,,Razboiul murdar al lui Obama”…E noua pentru ca azi drona amai lovit de doua ori.Totusi dupa cum stii teroristii nu au drepturi de soldati.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Aprilie 19, 2014 la ora 21:17

    jihadul arabesc in fata cruciatilor vechi si noi inseamna AUTOMAT terrorism? atunci si Eminescu trebuie considerat terrorist pentru „tot ce misca-n tara asta, riul, ramul…”

    Răspunde
     
    1. VictorL
     Aprilie 19, 2014 la ora 23:04

     @tre4me.Binenteles.Conventiile de la Geneva spun ca daca vrei razboi te imbraci in uniforma,te lupti cu cei in uniforma si protejezi civilii indiferent de ce parte sunt.Nu esti in uniforma nu pui mina pe arma nici cind pleci la vinatoare…Si politistii in civil daca scot pistolul scot si insigna odata cu el,altfel se numesc infractori.
     Oricum Putin poate vorbi de ,,riul,ramul,doar pe teritoriul Rusiei.In Crimeea e deja in abatere total.
     Onoarea nereperata e problema lui Putin…Cum ar fi ca navele NATO sa ,,parcheze”la Sevastopol?…De fapt el nu pricepe ca daca nu pastreaza pacea navele lui de la Sevastopol sau Kaliningrad vor rugini in porturile cu apa calda si nu vor putea pleca nicaieri.Daca nu mentine pacea la Marea Neagra nu mai face afaceri…
     Deja Grecia si Turcia vor pret mai mic la gaze si de acum incolo va avea excedent la pret de nimic iar tranzitul prin Ucraina va fi mult mai scump.

     Răspunde
      
     1. tree4me
      Aprilie 23, 2014 la ora 06:52

      americanii au auzit de conventiile astea? sau ei sunt … NIETO

       
 • maican nelu
  Aprilie 19, 2014 la ora 13:17

  Ii laudati nemeritat pe gru rusi, sunt asa eficienti pentru ca in zona de est a Ucrainei sunt ca acasa,cu un asa suport popular normal ca par supereroi.Ia sa actioneze intr-o zona ostila gen Romania s-au vestul Ucrainei, ca veti vedea ca fac pe ei.Fortele ucrainene sunt ineficiente si datorita ostilitatii populatiei rusofone din zona respectiva.O sa spuneti ca rusii au fost eficienti si in balamucul din 1989,dar adevarul este ca un bou contramiralul Dinu un ceausist fanatic a dat consemn de actionare a unitatilor speciale[formate din ceausisti fanatici, recrutati pe timpul serviciului militar de ofiterii ci,denumiti de noi soldatii pistolarii ci] din Rezistenta Nationala.Ce a urmat a fost un talmes balmes,rezultat al incopetentei ofiterilor armatei,actiunilor fanaticilor la care sa adaugat si batul prin gard al rusilor.

  Răspunde
   
 • un turist
  Aprilie 19, 2014 la ora 11:15

  Se cearta o lume intreaga pentru a dezarma separatistii din Ukraina dar ce garantie da Kievul ca nu inervine in forta? Nu s-a auzit nimic din partea lor numai aceea descreierata de Timoschenko vrea sa atace si asta imediat ce arata ce nimic nu este stabil si nu se poate pune totul pe seama lui Putin. Dintr-o declaratie a ei se poate auzi ca vrea sa-si faca propria armata ca are finantare destula dar de unde nu tot de la püoporul ucrainean? Da d-lor sa vina HOTII sa conduca Europa ca stiti bine ce se intimpla si in Romania. Dreptate au si acei pro Rusia ca daca nu se retrage armata Ucraineana cum sa aiba incredere si sa se dezarmeze? Cu ce drept poate sa comande USA Rusiei unde sa-si desfasoare fortele armate daca nu au iesit din tara lor, cred ca fiecare poate face in gospodaria lui cum vrea sa se organizeze? Si Germanilor nu le stau Rusii bine in stomac dar sint tot mai multe pareri ca USA sa-si vada de treaba lor ca este mai bine fara amenitari zilnice. Rusii cer Ucrainei numai datoria inapoi si deja este o crima de razboi si hop toti pe ei. Cred ca este un drept de a cere ce ti se cuvine fara sa-l intreb pe al treilea!! Dupa cum citesc si m-am informat putin si Romania cere retrocedarea unor teritorii de la Ucraina si poate pe drept numai Rusii nu au voie la nimic si asta din ordinul cuiva care nu are habar ce se intimpla sau s-a intimplat in Europa!! Sa maturam la noi in curte si apoi sa-l acuzam pe vecin de gunoi!!!!!

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Aprilie 19, 2014 la ora 15:26

   @UnTurist.Nu v-ati informat bine.Romania respecta integritatea teritoriala a Ucrainei dar si a Moldovei.
   Mi se pare culmea tupeului sa furi Crimeea cu tot cu platou continental si sa mai ceri si bani pe gaze de la Ucraina…
   Armata rusa a iesit din teritoriul Rusiei si mai mult decit atit a facut-o deghizata in armata de teroristi fara insemne militare.La ora asta Putin nu este altceva decit un sef de banda terorista care ameninta pacea mondiala.Cum poate lumea civilizata sa se prefaca si sa considere ca nu s-a intimplat nimic?
   In Germania credeti ca sunteti la adapost si ca va apara Romania si Polonia?Putin e un nebun si,, mintea nebunului duce la capatul pamintului”…

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Aprilie 19, 2014 la ora 19:26

    Stimate domn, daca americanii veneau in Crimeea inaintea rusilor, ati fi fost multumit? Dupa tonul si „argumentele” dvs, inteleg ca totul se rezuma la „bine ca au venit americanii!”. STOP.

    Răspunde
     
    1. VictorL
     Aprilie 19, 2014 la ora 21:00

     @Tre4me.Ba bine ca nu…Cind rusii au venit in Crimeea se aflau deja tatarii acolo.Totusi ce conteaza astazi e ca Crimeea e parte componenta a Ucrainei,stat suveran si independent.Poezia cu Rusia Kieveana si cu Hrushciov care facea cadouri a recitat-o ambasadorul rus la ONU.Ambasadoarea USA a replicat ca sta o adunare intreaga sa asculte romane de Cehov sau Gogol.
     Americanii inca nu au venit dar au trimis doar ,,buzduganul”.Sa speram ca nu vor veni deadevaratelea pina la urma.Si canadienii arunca niste F-18.

     Răspunde
      
   2. un turist
    Aprilie 19, 2014 la ora 21:56

    Oare cei care nu respecta vointa oamenilor spus al poporului–referendumul din Krim cu peste 90% DA–-se mai pot considera civilizati sau numai egoisti si dornici de scandaluri???

    Răspunde
     
    1. VictorL
     Aprilie 23, 2014 la ora 16:54

     @UnTurist.Ucraina are un Parlament legal constituit in urma unor alegeri.Acel Parlament l-a demis pe Ianukovici si a aprobat un nou presedinte interimar pina la alegeri si un nou guvern interimar. Au alegeri pe 25mai alegeri pe care Rusia se vede treaba ca le saboteaza.Referendumul acela ca si orice alte acte emise in afara Parlamentului de la Kiev nu au nici o valoare.Plus de asta Rusia a trimis trupe in Ucraina,lucru condamnat te majoritatea tarilor ONU.Asadar cine nu vrea sa ia in considerare evidenta risca sa faca judecati eronate.Crimeea e ocupata temporar de Rusia dar aceasta mai devreme sau mai tirziu o va elibera de voie sau nevoie.

     Răspunde
      
 • tree4me
  Aprilie 19, 2014 la ora 06:58

  Am vazut ca Romania se confrunta cu nevoia de sosele, noi dar si cu refacerea sau intretinerea celor existente. O gramada de bani. Nu stiu cum era inainte de 1989, asa ca nu dau cu parul: daca bitumul ar fi gratis, drumurile nu ar fi mai ieftine?
  Mai intii, bitumul este gunoiul rezultat dupa distilarea fractionata – rafinaria il obtine si nu are ce face cu el. Nu ai ce sa reciclezi, n-ai unde sa-l depozitezi, este rau pentru mediu. Atunci de ce sa-l vinzi? Ce cistigi din vinzare este nimic fata de cit te costa sa … te speli pe cap cu el. Sunt atitea produse pe care daca ajungi sa nu le mai poti vinde, le dai pe gratis (produsele agricole, nepericuloase pentru mediu, le mai arunci in mare sau laptele il versi pe strada), dar bitumul – belea curata.
  Nici nu se foloseste in multe chestii: emulsii, carton smolit (in unele tari pe post de „tigla” la acoperisuri) si grosul se arunca pe … drumuri, la imbracamintea asfaltica (pavaj). In structura unui drum, pavajul reprezinta cam 10%, iar de costat aduce cam la 50%. Altfel spus, jumatate din costul drumului intra curat in buzunarul rafinorului – daca nu i l-ar cumpara nimeni, ar inchide rafinaria cit l-ar costa sa scape de bitum. Smoala arde, ca de ea vorbim, dar nu incalzeste si te afuma.
  Chestia asta, mi se pare una aiuristica interesanta.

  Răspunde
   
 • tree4me
  Aprilie 19, 2014 la ora 06:21

  But pings, possibly from the flight recorders, were last detected April 8, a month after the Beijing-bound plane disappeared after taking off from Malaysia. That is why searchers began deploying one of Phoenix’s autonomous subs, Bluefin-21, which looks like a yellow torpedo, to search up to 15 square miles a day hovering above the ocean floor with sonar.
  The sub is effective to a maximum depth of nearly 15,000 feet, a figure picked to reach the average depth of half the world’s oceans, and has cut short its operations a couple of times because of that limit.
  The Bluefin-21 has been deployed each day this week for different lengths of time and has scanned about 35 square miles of seabed total, which investigators continued to analyze Thursday.
  Other subs are designed to go nearly 20,000 feet deep, which offers access to 95% of the world’s oceans, Gallo said.
  Woods Hole coordinated three of these deeper subs, called Remus 6000, to find the Air France wreckage in the third summer of that search. GPS and radio don’t work under water, so searchers set up transponder buoys to guide the subs as they mapped the search area.
  Tot urmaresc tupeul cu care oamenii sunt prostiti – cautam si este greu, dar vom reusi… Este drept ca si chinezii ii lasa sa-si toace banii si intre timp rudele celor pierduti sunt si mai infuriate pe guvernul …. malayesian, care altul. Astia oare vor incepe sa vorbeasca? Vom vedea.
  Deci, „ping” este un raspuns la un semnal, care captat este interpretat. Sonar este tehnologia de utilizare a masuratorilor undei sonore in mediul marin, in navigatie. De fapt cind vorbim de unde (de orice fel) ne gindim la reflexie si la refractie. Ceia ce conteaza este viteza undei sonore, cre depinde de caracteristicile mediului prin care se transmite (densitate, presiune, temperatura). In cazul petrolului si gazelor, metoda reflexiei este suficienta, fiind vorba de un contrast usor de interpretat. In alte cazuri se recomanda refractia reciproca – contrastul mai slab cere o masuratoare comparata. Deci ma asteptam sa puie doua suburi care sa circule paralel, dar nu, ei lanseaza cind unul cind altul si de fiecare data celui recuperat i se inlocuieste echipamentul de captare si inregistrare.
  Vad ca Bluefin-21 mai are si o varianta cu frecvente mai mari si cu focalizare dinamica, probabil maresc eficienta acestor drone submarine. Francezii sustin ca Remus 6000 sunt mai potrivite, GPS si transmisia radio (ghidarea) nu functioneaza prea bine la B21. De fapt R6000 le-am vazut ca lucreaza in tandem. Sunt niste laboratoare, niste roboti submarini sau submarine nepilotate.
  Remusurile au inceput sa le foloseasca mai spre sfirsit, probabil mai scumpe. Cu B21 probabil ca nici acuratetea nu este satisfacatoare chiar daca ar acoperi tot oceanul Indian in 6-8 saptamini. Intrebarea ramine: se freaca tambalul, sperind ca cineva se va lasa pagubas, ca lumea isi va muta atentia spre altceva? De fapt avionul este in acest ocean sau altundeva? Nu de alta, dar daca nici dupa 2 luni nu-l gasesc, atunci cine a plasat aceste fragmente pe unde au fost gasite? Peste 2 luni vom vedea cit de serioasa este intrebarea asta care suna aiurea, acuma.

  Răspunde
   
 • tree4me
  Aprilie 19, 2014 la ora 03:58

  NASA’s Kepler space telescope has detected a faraway planet almost exactly the size of Earth and close enough to its star to be in the so-called habitable or Goldilocks zone, where conditions are not too hot or too cold for liquid water – essential for life – to persist. Many of the planets spotted outside our solar system sport thick layers of gas, but this new planet could very well be formed of rock. In that case, a planet with a family resemblance to our own is orbiting a star 500 light years away.
  Compared to the Earth, the new planet is only 10% bigger in diameter, .. „If you were to live on Kepler-186f, with an atmosphere like Earth’s, it would be like living in San Francisco on a cold day,”
  ut „even if the temperature is right for life, we don’t know of any complex life (plants and animals) that can survive such toxic levels of CO2,”
  Nu va grabiti, biletele nu sunt gratis si s-au si epuizat…

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Aprilie 19, 2014 la ora 04:00

   de fapt ce voiam sa spun: poti detecta asa ceva si nu vezi un avion la 5 km adincime pe fundul unui ocean ….

   Răspunde
    
 • tree4me
  Aprilie 19, 2014 la ora 03:40

  O societate toleranta la discriminarea rasiala foloseste frecvent termenul de „minoritate vizibila”, dar si aceasta, conform UN, este considerata ca expresie ofensiva si rasista. In Romania stiu ca era folosita expresia „minoritate con-locuitoare” – o consider foarte potrivita. In general, cind apele sunt tulburate, de la modul in care ne exprimam si pina la ce facem nu este o distanta prea mare.
  In zilele noastre suntem foarte amestecati, fiecare tara pe bucatica ei, si o singura scinteie undeva pe glob poate genera o nebanuita reimpartire a fortelor in jurul mesei, reimpartire care nu va tine cont de nici o intelegere din trecut si istoria a demonstrat asta deja. In fiecare tara rasismul poate fi determinat de motive diferite: istorie, cultura, religie, economie sau demografie.
  Conflictele nu se datoresc discrimanarii rasiale ci intereselor economice care implica existenta unor sfere de influenta. Conflictul odata creat si declansat, pentru a capata suport public, se sprijina pe rasism de orice nuanta. Cel mai la indemina de manipulat.Aceasta ura de mase ne imparte pe toti in triburi … animalice. Un animal este foarte usor de dirijat.
  Domnul Guran vorbea despre provocatori rusi in Ucraina. Altcineva se intreba unde sunt provocatorii americani din Ucraina. Fiind vorba de sfera de influenta, suntem deacord ca trebuie sa existe asa ceva si de o parte si de alta. Numai daca suntem partinitori nu vom dori sa-i vedem pe ceilalti, „ai nostrii”.
  Pentru ca este proaspat incidentul cu „manifestele care sa orienteze pe evreii ucraineni spre Rusia”, am sa remarc ca rusii nu au nimic cu evreii, in schimb ucrainenii sunt contra lor. Nu judec relatiile existente in Ucraina. Am aratat deja care este originea poporului ucrainean – un popor nordic care impartea dreptatea cu arma. La asezarea in aceasta parte a Europei, vikingii au avut conflicte serioase cu saxonii (cavalerii teutoni poloni), lituanienii si cu hoardele mongole. Nu cu slavii de est.
  Inclinatia spre violenta a ucrainenilor exista. O confirma evrei din Ucraina, evrei care se inteleg cu populatia rusesca sau romaneasca. Nu exista familii mixte intre evrei si ucraineni. Intre Rusia si Israel exista intelegeri militare (2010) – securitate, inclusiv aspecte nucleare – comerciale (2013), plus 20 ani contract energetic la care a aderat si Ciprul. O sa vedeti in cele ce urmeaza, ca expresia „mod cinic”, atribuita rusilor de catre un director de afaceri internationale american, pur si simplu nu-si are rostul. Mai degraba „ironic” la adresa americanilor, care in neputinta lor apeleaza la asemenea metode, neortodoxe. Este de inteleasa ciuda lor ca Israelul face intelegeri pe cont propriu, care i-au intarit pacea cu lumea araba (ceia ce americanii nu au fost interesati niciodata).
  In legatura cu „sactiunile” contra Rusiei, trebuie sa remarc ca nu au fost luati prin surprindere. Nu pot afirma dar nici nu ma pot impiedica sa constat ca revenirea formatiunii al-Qaeda ar avea vreo legatura cu rusii. Al-Qaeda lupta pe Inaltimile Golan (partea siriana) contra Hezballah („rebelii’ sirieni), fara amestecul israelian sau turc. Ce presupuneam, insa, ca s-ar putea intimpla (reducerea productiei de petrol arabesc), se simte deja la pompa (o scumpire cu 6%), iar gazul cu 39%.
  Nici nu ascund ce mult as dori ca americanii sa stearga putina din zona, adica din Ucraina, ca sa se mai dea drumul la robinet. In Malayesia, americanii nu se vede inca daca au sa scape din miinile chinezilor (pina acum s-au cheltuit peste 200 milioane dolari cu „cercetarile” care par a fi „acoperite” de guvernul malaysian) si nu se pot retrage (se anunta o alta suma si mai mare, nu stiu cine o mai suporta si pe asta). Acuma au intrat in conflict direct cu Iranul – un avion american considerat spion a aterizat pe aeroport iranian – pe CNN se vorbeste putin: cica iranienii pun niste conditii de cum sa fie cheltuiti banii la ei in tara, de catre straini. Nu prea este clar ce legatura are asta cu un avion plin cu „diplomati” (vreo 400) apartinind unei firme de afaceri (adica au americanii „afaceri” in Iran?). Si daca da, de ce CNN o tot tine cu avionul „misterios”? Daca va spun ca Tea party nu-i iubeste pe democrati, n-o sa credeti.
  Evenimentele inexplicabile se precipita: in apele Coreei de sud, un feribot a intrat la apa. Facea o cursa de rutina spre un punct turistic intr-o insula. Singurul motiv care a scapat (jurnalistii astia nu stiu cind sa taca, si in Malayesia au vorbit cam mult la inceput) sa „justifice” esuarea cica ar fi fost vorba de un curent foarte puternic. Pai daca este o cursa de rutina a feribotului, unde este surpriza? Acuma, se pare ca nu au suficiente motive sa-l acuze nici pe capitan – in virsta de … 69 ani (deci cu experienta, dar totusi…) care in loc sa paraseasca vasul, ultimul, s-a salvat (si si-a cerut scuze) abandonind vreo 300 de pasageri (majoritatea elevi de scoala) captivi in epava care se tot scufunda sub ochii inactivi ai unui vas militar american care cica isi ofera serviciile (nimic specific la ora asta).
  Parerea mea este ca americanii sunt cam zapaciti de stress (adica John Kirby, de la Aparare, nu mai stie cum sa porneasca pe invers).
  Inapoi la provocatorii invizibili americani din Ucrfaina.
  World leaders and Jewish groups condemned a leaflet handed out in the eastern Ukrainian city of Donetsk in which Jews were told to „register” with the pro-Russian militants who have taken over a government office in an attempt to make Ukraine part of Russia, according to Ukrainian and Israeli media.
  Michael Salberg, director of the international affairs at the New York City-based Anti-Defamation League, said it’s unclear whether the leaflets were issued by the pro-Russian leadership or a splinter group operating within the pro-Russian camp. But he said the Russian side has used the specter of anti-Semitism in a cynical manner. Russia and its allies in Ukraine have issued multiple stories about the threat posed to Jews by Ukraine’s new pro-Western government in Kiev, Salberg said.
  Olga Reznikova, 32, a Jewish resident of Donetsk, told Ynet she never experienced anti-Semitism in the city until she saw this leaflet. „We don’t know if these notifications were distributed by pro-Russian activists or someone else, but it’s serious that it exists,” she said. „The text reminds me of the fascists in 1941,” she said referring to the Nazis who occupied Ukraine during World War II.
  The Jewish community in Donetsk issued a statement saying the leaflet distribution „smells like a provocation.” The chief rabbi of nearby Dnipropetrovsk, Shmuel Kaminezki said, „Everything must be done to catch them.”
  Deci in timp ce pro-rusii ocupasera cladirile guvernamentale (adica prin oras erau „patrioti” ucraineni), niste asa-zisi pro-rusi (o „grupare” dintr-un camp rusesc, cum Dumnezeu, stii de unde este si nu i-ai luat nici o fotografie?) au impartit manifestele – asta este provocare murdara, dispretuita de partea rusa. De fapt in Ucraina, ucrainenii sunt antisemiti, nu rusii – lucru stiut de evreii ucraineni.

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Aprilie 19, 2014 la ora 15:52

   Tre4me.Cladirile guvernamentale au fost ocupate de soldati rusi nu de civili pro-rusi.Civilii doar au luat in primire si soldatii au plecat mai departe…
   E ,,maskovka” ruseasca,nimic nou.Au folosit-o intotdeauna incepind de la Ekaterina a doua.
   Acum o inteleg si americanii si daca nu inteleg le traduce Basescu,daca Pacepa inca tot nu a trecut de partea lor.
   Obama a stiut ce sa ceara…Armata rusa in cazarma si civilii sa predea armele.
   Putin o tine langa cu fascistii antisemiti.De fapt ucrainenii sunt nationalisti,cum vom fi si noi daca trebuie si daca Putin nu-si abandoneaza momiile pe care si pe aici le are si noi le vedem zilnic ce fac…
   Propaganda rusa nu afecteaza decit rusii,imprastiati prin toate tarile dar astia sunt doar niste amariti care vor face foamea la propriu in anii urmatori.In rest,unde mai merge NET-ul oamenii sunt bine informati.Dovada s-a vazut la ONU cind doar citeva tari nu au condamnat Rusia.

   Răspunde
    
 • rotar
  Aprilie 19, 2014 la ora 00:59

  Poveste pt grupuri ‘gindiristice’.In 90 am facut,20 de tineri atunci,o excursie in Fagarasi-creasta-impartiti in 5 grupuri:fsn,liberali,taranisti,monarhisti,anarhisti si eu vechitura..eram suparati politic.Urcand,de la Turnuri am uitat de politica si 10 zile a fost fantastic.De la Suru am coborat spre gara si ne-am reamintit de preferinte…Pana la ploiesti ,in tren,nu ne-am vorbit pana nu ne-am dat seama ca suntem prosti,adica politici.Ne-am reimprietenit acceptandu-ne ideile politice. Stiu ca v-am suparat.

  Răspunde
   
 • Daniel
  Aprilie 18, 2014 la ora 19:06

  Din punct de vedere strategic ce face Rusia in Ucraina este o capodopera.Ramane de vazut pana unde le va iesi planul,ce reactii vor genera actiunile Rusiei in occident si asa mai departe.

  Răspunde
   
 • Adi
  Aprilie 18, 2014 la ora 18:42

  Мальчики более рассеяны !!

  Baieti, mai rasfirati, ca se vede din satelit!!

  Moise, se pare ca ai reusit sa superi Moskva, sunt cativa agenti hiperactivi pe blogul tau.

  Răspunde
   
 • Nupreastiu
  Aprilie 18, 2014 la ora 16:51

  Si comportamentul fata de evreii din Ucraina? Exces de zel? Convingeri ale celor ce provoaca? Simpla frustrare a unora?
  Prorusismele din perioada aceasta le-am inteles (nu acceptat, ca oricare ce-si respecta integritatea cognitiva).
  O picatura intr-un ocean? Probabil ca toate comunitatile din zona trec prin aceleasi experiente si experimente.

  Răspunde
   
 • Radu
  Aprilie 17, 2014 la ora 22:33

  In general te apreciez pentru analize dar acest articol este scris dupa ureche si dupa imaginile vazute in diverse filmari. Armata americana, britanica, franceza, germana si inca cateva au trupe cel putin la fel de bine pregatite si de complexe precum cele Spetznaz. Ceea ce se intampla in Ucraina e oarecum usor de explicat datorita statului corupt existent in tara vecina, datorita zonelor populate majoritar de rusi si datorita identitatii artificiale a statului Ucrainean.
  Este foarte probabila federalizarea Ucrainei.

  Răspunde
   
 • Mihut Nicolae
  Aprilie 17, 2014 la ora 22:22

  Daca cedezi ceva ce nu ti-a apartinut in realitate niciodata se numeste RETROcedare, asteptam ca acelasi lucru sa se petreaca si cu BUCOVINA de nord si Tinutul Hertei peste care a trecut creionul rosu al lui Stalin …din greseala la trasarea granitelor la sfarsitul razboiului! Si aici chiar ca nu ar fi nevoie de tancuri ci de o recunoastere a unei nedreptati ISTORICE.Credeti ca guvernul pro-occidental auto-numit la Kiev apreciaza asta si este la fel de ingaduitor la granita cu Romania ca si la cea cu Rusia?Romanii si cultura lor din Bucovina credeti ca sunt protejati prin legile date (printre primele acte normative decretate dupa plecarea lui Ianukovici) de guvernul pro-european? http://www.agerpres.ro/externe/2014/02/27/kiev-presedintele-interimar-dispune-elaborarea-de-urgenta-a-unei-noi-legi-a-limbilor-minoritatilor-in-ucraina-20-12-08

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 17, 2014 la ora 22:29

   Din pacate aveti dreptate. Ucraina nu difera mult de Rusia din acest punct de vedere. Dar nici nu putem spune „bine le face”…

   Răspunde
    
  2. tree4me
   Aprilie 19, 2014 la ora 20:09

   Domnu Mihut Nicolae,vreau inapoi toate teritoriile pierdute. De drept sunt teritorii romanesti. Dar cind spuneti „o recunoastere a unei nedreptati ISTORICE”, omiteti un fapt: romanii, alaturi de germani, i-au atacat pe rusi, cu ce drept? Daca romanii intorceau armele de la Leningrad sau oricind inainte ca rusii singuri sa intoarca situatia in favoarea lor, probabil ca inca se mai putea discuta asupra „pradei de razboi”, avind in vedere si pierderile romanesti contra Germaniei. Probabil ca ar fi un pas bun din partea rusilor sa renunte la aceste teritorii (timp in care nici nu le-a folosit cine stie ce), pentru a normaliza relatiile de buna vecinatate. Credeti ca n-ar face-o daca Romania n-ar mai fi … dusmanoasa?

   Răspunde
    
 • Stelian
  Aprilie 17, 2014 la ora 20:44

  Moise ascultam astazi la radio o discutie despre fondurile europene. Cum vor sa introduca un criteriu practic de evaluare a beneficiilor acestor bani atrasi de la UE. Vorbeau acolo despre cate locuri de munca au generat, despre cati pacienti s-au tratat si despre multe alte criterii. Te-am rugat sa asculti interviul cu Viorel Pasca, interviu inregistrat de mine de la radio si pus pe youtube. Ti-am lasat mesaj pe facebook si ai considerat spam mesajul meu. Ai fost prin zona in weekend si n-ai fost curios sa vezi cum a reusit acest om ca acum 8 ani sa ia in casa lui spre ingrijire pe termen nelimitat doi batrani fara adapost si bolnavi, iar acum are in ingrijire 130 de persoane fara adapost, bolnave si fara speranta. Ma gandesc ca daca acest om ar fi accesat fonduri europene, puteai prezenta cazul lui ca fiind unul de succes, 130 de oameni cu cele mai diverse probleme gasind acolo casa, masa, medicamente, o vorba buna si intelegere fata de problemele lor. Dar fiind vorba de 0 bani de la UE, sau de la autoritati locale sau centrale, se pare ca nu prezinta interes. Se pare ca daca o comunitate a reusit asta fara ajutor, nu e o stire cautata de media. Nu mai pun aici link-ul de pe youtube, dar daca totusi te intereseaza omul are cont de facebook sau il gasesti in comuna Dumbrava, undeva la 20 km de Oradea.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 18, 2014 la ora 00:46

   Dar acest exemplu intareste ceea ce tu spui mai mereu si anume ca nu ne trebuie bani ca s facem lucruri bune. Lucrurile bune si frumoase le fac oamenii, prin munca, prin daruire, prin jertfa.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Aprilie 23, 2014 la ora 17:22

    Mi-am zis ca voi remarca acest lucru cu alta ocazie, dar pentru ca tot suntem la lamuriri: lucrurile bune nu se fac cu bani ci, asa cum spuneti, mai putin cu jertfe. In realitate, jertfele se uita repede si odata cu ele si lucrurile bune facute – deci cu ce ne alegem? In contextual dvs, poate apare ca un indemn la sacrificii si exact cind avem de unde nu suntem prea incintati sa sacrificam, daramite cind nici nu avem de unde. Daca exista bunaintelegere si bunsimt nu este nevoie de jertfe. In secolul vitezei, prea putini se mai uita inapoi. Din jertfa nu ramine decit durerea apropiatilor.

    Răspunde
     
    1. Stelian
     Aprilie 23, 2014 la ora 19:00

     Da, se pare ca intelegem lumea diferit. Dar in asta mi se pare ca consta frumusetea acestei planete. Ca nu suntem toti la fel. Eu gasesc ca cel mai bun sinonim al cuvantului jertfa este renuntare si nu suferinta. Suferinta este rezultatul renuntarii, dar numai la unii oameni, nu la toti. Jertfa se numeste atunci cand parintii nu dorm noptile ca sa vegheze copii bolnavi. Ei renunta la somnul lor pentru a ingrijii de copii. Asta este iubirea care inseamna jertfa, care inseamna renuntare. Sa nu recunoasteti valoarea jertfei la parintii dvs sau la cei ce au ingrijit de dvs, este o mare nerecunostinta. Atunci cand ajutam un sarac cu imbracaminte, mancare sau bani, se numeste jertfa. Renuntam la ce este al nostru pentru altii. Atunci cand sotia sau sora doneaza un rinichi sotului sau fratelui, se numeste jertfa, renuntare, dragoste. Se pare ca Viorel a renuntat la viata linistita si lipsita de necazuri pe care de exemplu eu o am, ca sa ingrijeasca de cei fara familii, care au nevoie o minima ingrijire. Deci eu asa am gandit cand am scris cuvantul jertfa langa celelalte. Da se poate ajunge si pana la jertfa suprema, pana la renuntarea la viata. Spuneti ca jertfele nu ne-au adus nimic. Eu spun ca jertfele ne-au adus totul. Eu nu ma mai bucuram acum de traiul intr-o tara unde sunt respectat de o mie de ori mai mult decat eram in Romania, daca unii oameni nu ar fi fost gata sa renunte la viata lor, pentru ca altii sa traiasca liberi. Iar jertfa care mi-a marcat viata cel mai mult, este jertfa Stapanului universului care a platit prin moartea Lui pentru toate greselile mele. Jertfa Domnului Isus acum doua mii de ani, a impartit timpul in doua. Iar mie astazi imi aduce o bucurie interioara greu de redat in cuvinte, caci stiu ca daca va exista o judecata, eu nu voi fi judecat, caci El a fost judecat si a platit pentru toate pacatele mele, acum doua milenii. Multi citesc asta in Biblie, dar foarte putini cred si mult mai putini inteleg.

     Răspunde
      
  2. tree4me
   Aprilie 23, 2014 la ora 06:13

   Se pare ca Viorel Pasca este un nume foarte popular: primarul din comuna Suciu de Sus, omul lui Dumnezeu care si-a transformat casa in azil, dar si professor universitar la Universitatea de vest din Timisoara. Acesta din urma a fost indrumatorul tezei de doctorat al procurorului general al Romaniei, Laura Codruţa Kovesi acuzata de plagiat. Prof. dr. Viorel Paşca a spus: „M-am uitat pe internet şi am văzut că se fac referiri la nişte exprimări de astea de mod general în care se preia definiţia criminalităţii organizate, spre exemplu. Ei, definiţia o găseşti în Convenţia Europeană şi în o grămadă de acte, directive europene. O preluare de acolo a unei asemnea definiţii – asta nu înseamnă plagiat, definiţiile date în acte normative, în texte juridice. Eu nu ştiu exact pasajele respective, ar trebui să reiau lucrarea să văd pasaj cu pasaj şi să fac comparaţia”.
   Tin minte ca am vazut pe undeva ca si Ponta intentioneaza sa-si refaca prestigiul prejudiciat.
   Cu ocazia asta am parcurs citeva date privind sprijinirea cu fonduri europene a raminerii doctorantilor si post-doctoranti in Romania la cercetare. Foarte bine.
   Ce este mai putin bine este altceva – felul in care decurge procesul de recunoastere/echivalare in Europa a programelor de studii din invatamintul superior romanesc.
   Acest prof. univ. dr. Pasca Viorel de la U de vest Timisoara a contribuit la intocmirea unui raport din partea Departamentului pentru evaluarea externa a calitatii, inaintat Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Superior.
   Dupa ce s-a aratat ca se intentioneaza:
   – atragerea de fonduri europene prin granturi si parteneriate de cercetare,
   – implementarea unori masuri de stimulare a cercetarii stiintifice,
   s-a aratat ca:
   -Universitatea a dovedit…, respecta cerintele normative obligatorii…, este atestata…, respecta criteriile de performanta prevazuti de reglementari,
   ARACIS a dat calificativul de Incredere limitata!!!
   Acuma sa vedem de fapt cum vine treaba: Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) este agenția publică însărcinată prin lege cu evaluarea, acreditarea și autorizarea temporară a învățământului superior din România. Din anul 2005, The Romanian National Council of Academic Evaluation and Accreditation of Higher Education Institutions, is called in Romanian „Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare a Instituţiilor de Învăţământ Superior” (CNEAA). It was a body appointed by the Romanian Parliament which decided upon the criteria for evaluating Romanian higher education institutions. ARACIS a preluat funcțiile CNEAA, conform Hotărârii de Urgență a Guvernului nr. 75/2005, care a fost adoptată cu unele modificări în Legea nr. 87/2006. ARACIS este membră deplină a Asociației Europene a Agențiilor pentru Asigurarea Calității Învățământului Superior (ENQA) și este înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calității Învățământului Superior (EQAR).
   Adica ce a fost inainte romanesc, a fost inlocuit prin hotarire de urgenta de ceva subordonat UE. Atunci cum crede cineva ca se va acorda calificativ de Incredere … si gata?
   Despre faptul ca posesori de diplome romanesti, buni profesionisti si cu experienta practica, ajunsi in … lumea libera, devin soferi si spalatori de vase, se stie, nu-i o noutate. Dar astea sunt numai vorbe – ia uita-te ca sunt si romani de success care insa au terminat … cine stie cum (si eu chiar nu ma mir), in mare graba, la mare inghesuiala: facultati celebre, specializari nemaipomenite si in loc sa-si valorifice „background-ul and knowledge-ul” pe loc, ajung mari specialisti infiltrate in sectoare romanesti importante, ba chiar ministrii la … 25 de ani (ca legea constitutional permite).
   Am urit dintotdeauna ce se petrece, cum este carotata/distrusa universitatea romaneasca, universitate care a dat oameni de valoare, oameni care au facut mult pentru tara. Nu pot sa ma opresc din aceasta ura. Cunosc un caz (ce poate fi mai flagrant?) al unui inginer roman, absolvent al Politehnicii Bucuresti, cu doctorat si experienta in invatamintul universitar, ajuns in strainatate nu I s-a recunoscut nimic. Dupa ce a obtinut o noua diploma de inginer, a fost acceptat in asociatia profesionala si tot nu si-a gasit de lucru, decit in armata, ca ofiter ethnic. Cind s-a intors din razboaie a fost propulsat. Si-a vazut … succesul mult visat = recunoasterea occidentala. Ii pare bine ca dupa o viata de om, a reusit dar nu vrea publicitate – este multumit si nefericit. Acesta este succesul pe care si-l doresc romanii? Reusit la batrinete sau tradator la tinerete…

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Aprilie 23, 2014 la ora 09:22

    Nu inteleg ce faceti. Copiati tot ce gasiti pe internet si le amestecati incat nu se mai intelege nimic. Viorel Pasca despre care am vorbit eu nu este nici primar, nici profesor. Nu inteleg de ce procedati asa. Viorel Pasca despre care am vorbit in comentariul meu, am spus ca locuieste in Dumbrava langa Holod, la aproximativ 20 km de Oradea. Comuna Suciu de Sus unde este primar un om care se numeste la fel, este in Maramures, departe de Oradea. Profesorul cu acelasi nume locuieste in Timisoara, la fel departe de Dumbrava. Ce rost au toate aceste insiruire de date amestecate si de neinteles?

    Răspunde
     
    1. tree4me
     Aprilie 23, 2014 la ora 16:59

     Nu trebuie sa va suparati, dar in orice caz imi cer scuze. Am inteles ca vorbiti de acest om minunat care face, fara fonduri europene, ceva ce rar se poate imagina. Ati pomenit: ” Cum vor sa introduca un criteriu practic de evaluare a beneficiilor acestor bani atrasi de la UE.” si umblind dupa Dumbrava si dupa Pasca am ajuns la alt aspect de „evaluare” din partea UE prin care de fapt este subminata universitatea romaneasca si cercetarea romaneasca. Speram ca domnul Guran sa incerce sa combine ambele situatii intr-o emisiune viitoare. Cea cu Dumbrava este frumoasa, umanitara, si nu cred ca se vor mai gasi prea multi sa-i urmeze exemplul. Dar cea cu Universitatea este, cred, cu mare impact in prezentul si viitorul societatii romanesti – in campaniile electorale ce urmeaza trebuie sa fie considerata.
     Nu copii de pe internet daca mi se permite sa dau doar link-ul. Inca odata scuze ca am folosit comentariul dvs adresat domnului Guran, ca pe o „trambulina” pentru ceva ce ma doare de mult. Numai bine.

     Răspunde
      
     1. Stelian
      Aprilie 23, 2014 la ora 17:05

      Nu ma supar pe nimeni niciodata :). Incercam doar sa inteleg ce vreti sa spuneti…

       
 • Mediator Bucuresti
  Aprilie 17, 2014 la ora 20:13

  Cat am avut granita comuna cu Ucraina am putut spera sa castigam Insula Serpilor la Haga, ce vom face cand vom fi vecini cu rusii ?

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Aprilie 17, 2014 la ora 20:58

   Insula Serpilor e teritoriu romanesc si se afla sub umbrela NATO.Corlatean a incheiat tratat cu Ucraina ca sa nu se afle arme in insula.Daca ne facem vecini cu Putin poate ne razgindim.

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Aprilie 20, 2014 la ora 21:08

    Cititnd comentariul dvs, am zis ca de cand am plecat din Romania s-a intamplat ca insula Serpilor sa devina a Romaniei si eu sa nu stiu. Am cautat pe net. Nu gasesc nicaieri sa scrie ca in ziua de azi aceasta insula apartine Romaniei, ci Ucrainei. Deci pactul cu armele daca exista asa ceva, spune ca Ucraina sa nu aduca arme acolo, nu noi. Insula nu este sub umbrela NATO. Nu gasesc nicaieri asa ceva. Daca nu -m-am informat bine imi cer scuze si astept un text sau un link care sa ma lamureasca cum este a Romaniei aceasta insula. Eu tot ce am gasit spune asa:
    Ceea ce putini se pare ca au inteles este legat de faptul ca nu insula in sine a fost obiectul acestui litigiu, ci platoul continental al acesteia, insula ramane si prin decizia CIJ in componenta Ucrainei, iar zona in disputa a fost impartita intre Romania (79, 34%) si Ucraina (20,66 %), respectiv 9.700 de km2 si 2.300 de km2.
    Insula Serpilor apartine Ucrainei, o realitate cu care statul roman, romanii vor trebui sa se obisnuiasca. Efectele Pactului Ribbentrop – Molotov ne marcheaza in continuare soarta.

    Răspunde
     
    1. VictorL
     Aprilie 22, 2014 la ora 17:52

     @Stelian.La Haga a avut loc un proces pe care l-a cistigat Romania.Bogdan Aurescu a fost avocatul care ne-a reprezentat.Insula si platoul continental aferent apartin Romaniei cu tot cu ce-i in subsolul platoului.A aflat si Rusia ca ar fi ceva acolo si de fapt pentru asta a invadat Crimeea si nu se mai stie ce va urma…

     Răspunde
      
     1. Stelian
      Aprilie 22, 2014 la ora 17:57

      Dati-mi va rog un link unde sa citesc ceea ce spuneti, cum ca insula ar fi a Romaniei. Dupa cum am citat ceea ce am gasit eu pe net, lucru care de fapt il stiam si eu, noi am castigat platoul continental, dar nu si insula. Daca merg acum pe insula Serpilor voi intalnii romani sau urainieni acolo?

       
     2. Stelian
      Aprilie 22, 2014 la ora 18:05

      Moise poate ne scoti din ceata in legatura cu insula Serpilor. Sau numai pe mine daca am informatii gresite. Please! 🙂

       
     3. VictorL
      Aprilie 22, 2014 la ora 18:05

      @Stelian.Nu stiu nici un link.Tocmai insula a fost obiectul litigiului.Nu poti avea platoul din jurul insulei fara aceasta.Ucraina a sustinut ca e de fapt o stinca…Cred ca acum e pustie.Totusi a fost mare surpriza ca in momentul cistigarii procesului ne-am trezit ca aveau deja Sterling Resurces drept de foraj acolo,multumita lui Tariceanu.

       
     4. Stelian
      Aprilie 22, 2014 la ora 18:11

      Cunosc procesul cu surpriza. Dar din ce tin minte bucuria noastra nu a fost totala atunci cand procesul s-a incheiat, tocmai din cauza insulei. Accept ca ma pot insela si sa fi inteles eu gresit la aceea vreme. Dar am cautat pe net si nu am gasit nici un cuvant cum ca insula ar apartine Romaniei acum. Nu va suparati ca va cer dovezi. Dovezi pe care eu tot le astept.

       
     5. VictorL
      Aprilie 22, 2014 la ora 18:20

      @Stelian.Nu am eu dovezi dar cred ca le poti gasi.O stinca nu are drept la platou continental.Insula are si cine are insula are si platoul continental aferent, sa poata fora acolo.

       
     6. Stelian
      Aprilie 22, 2014 la ora 18:31

      Am cautat dovezi care sa ateste ca insula apartine Romaniei astazi si nu am gasit. In schimb am gasit ceea ce am citat mai sus. Eu am vorbit despre dovezile pe care le-am gasit. Nu v-am trimis sa cautati dovezi la ceea ce cred eu…

       
     7. Stelian
      Aprilie 22, 2014 la ora 19:05

      Mda, se pare ca este exact cum stiam. Dupa ce am cautat iar pe net, am gasit numai ca insula este a Ucrainei, care are acolo ceva tehnica militara. Radare si altele. M-as bucura sa nu mai sustineti asa de sus si tare o minciuna altadata.

       
   2. tree4me
    Aprilie 23, 2014 la ora 03:59

    La Haga am pierdut tot!
    (, 10/2/2009)

    3 Februarie 2009. Dupa 4 ani, Curtea de la Haga a pus punct procesului dintre România şi Ucraina pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre – având drept miză hidrocarburile din Marea Neagră. S-a considerat că Insula Serpilor nu e relevantă pentru delimitarea între Ucraina şi România şi nu poate fi considerată ţărm; digul Sulina e considerat punct de referinţă pentru delimitarea graniţelor. Zonele economice exclusive vor fi atribuite conform principiului echitabilităţii.
    Decizia Curţii de la Haga a atribuit României, din platoul continental, o suprafaţă de 9.700 de kilometri pătraţi, ceea ce reprezintă 79,34% din aria de 12.000 de kilometri pătraţi asupra căreia avea pretenţii. România are acces la o cantitate estimată de 70 miliarde de metri cubi de gaz şi 12 milioane tone de petrol.

    Dar… petrolul pur extras din adancurile Marii Negre nu va apartine Romaniei.. a fost deja concesionat lantului de firme Sterling (Canada) – Melrose (Edinburgh), via Midia Resources Romania. Alta tradare: printr-o Hotarare de Guvern, emisa de Guvernul Tariceanu (Hotarare nr. 1446 din 12/11/2008), petrolul si gazele din jurul Insulei Serpilor au fost concesionate firmei fantoma Midia Resources SRL, ce are un capital social de doar 200 de lei. Bilantul pe 2007 al acestei firme arata ca nu are angajati iar cifra de afaceri a fost 0 lei. Midia Resources SRL nu are sucursale, nu are sedii secundare si nu are administratori cenzori persoane juridice. Anexele Hotararii de Guvern amintite sunt secrete.

    Răspunde
     
    1. VictorL
     Aprilie 23, 2014 la ora 09:57

     @Tre4me&Stelian.Uite ca m-ati facut curios…Romania a cistigat la Haga 79,34% din suprafata de mare disputata.Haga a stabilit ca Insula Serpilor nu e o insula care sa poata emite pretentii de platou continental.Asadar insula apartine Ucrainei,intr-adevar si cu ocazia vizitei lui Corlatean s-a stabilit si ca v-a fi libera de arme.Ucraina s-a declarat multumita cu verdictul de la Haga si nu mai are dispute cu Romania.Cit despre foraje din cite stiu eu Sterling a vindut drepturile de exploatare altora.Cred ca OMV,EXXON,sau altii…

     Răspunde
      
     1. Stelian
      Aprilie 23, 2014 la ora 11:57

      Ce buna ar fi curiozitatea inainte de a sustine cu toata convingerea ceva neadevarat.

       
     2. VictorL
      Aprilie 23, 2014 la ora 14:35

      @Stelian.Eu am scris din memorie dar putei sa gasesti si singur in 2 minute ceea ce cautai.Toata lumea stie ca am cistigat la Haga,dar se pare ca nici Ucraina nu a pierdut.Pierde acum ca ii ia Putin cu japca toate rezervele strategice.

       
     3. Stelian
      Aprilie 23, 2014 la ora 14:49

      Exact asa am facut. Inainte de primul meu comentariu (raspuns la comentariul dvs) pe tema acestei insule, m-am documentat si am vazut ca nu este a noastra. Tocmai de aceea am scris mesajul, in care am si citat ce am gasit pe net. De fapt am si explicat asta in primul meu comentariu. De ce-mi spuneti ca puteam face, ceea ce de fapt am facut?

       
   3. tree4me
    Aprilie 23, 2014 la ora 16:28

    La Haga am pierdut tot!
    (, 10/2/2009)
    3 Februarie 2009. Dupa 4 ani, Curtea de la Haga a pus punct procesului dintre România şi Ucraina pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre – având drept miză hidrocarburile din Marea Neagră. S-a considerat că Insula Serpilor nu e relevantă pentru delimitarea între Ucraina şi România şi nu poate fi considerată ţărm; digul Sulina e considerat punct de referinţă pentru delimitarea graniţelor. Zonele economice exclusive vor fi atribuite conform principiului echitabilităţii.
    Decizia Curţii de la Haga a atribuit României, din platoul continental, o suprafaţă de 9.700 de kilometri pătraţi, ceea ce reprezintă 79,34% din aria de 12.000 de kilometri pătraţi asupra căreia avea pretenţii. România are acces la o cantitate estimată de 70 miliarde de metri cubi de gaz şi 12 milioane tone de petrol.
    Dar… petrolul pur extras din adancurile Marii Negre nu va apartine Romaniei.. a fost deja concesionat lantului de firme Sterling (Canada) – Melrose (Edinburgh), via Midia Resources Romania. Alta tradare: printr-o Hotarare de Guvern, emisa de Guvernul Tariceanu (Hotarare nr. 1446 din 12/11/2008), petrolul si gazele din jurul Insulei Serpilor au fost concesionate firmei fantoma Midia Resources SRL, ce are un capital social de doar 200 de lei. Bilantul pe 2007 al acestei firme arata ca nu are angajati iar cifra de afaceri a fost 0 lei. Midia Resources SRL nu are sucursale, nu are sedii secundare si nu are administratori cenzori persoane juridice. Anexele Hotararii de Guvern amintite sunt secrete.

    Răspunde
     
    1. VictorL
     Aprilie 23, 2014 la ora 17:35

     @Tre4me.La Haga s-a judecat un litigiu comercial.Insula nu a facut obiectul litigiului si a fost luata in considerare doar ca o stinca.
     Haga a facut impartiea luciului de apa din vecinatatea stincii si a luat de baza frontiera terestra.Am cistigat 79,34% din teritoriul disputat si care pina atunci se afla in posesia Ucrainei.Ca foreaza acolo o firma de apartament e alta poveste…Din ce stiu eu insa Melrose foreaza pentru bulgari in platoul lor continental al Marii Negre.Si mai aveau ceva si pe la rusi…

     Răspunde
      
 • Ioan
  Aprilie 17, 2014 la ora 19:52

  Hartă geo-politică a Europei din 1749: http://i.imgur.com/gY8yR14.jpg

  Răspunde
   
 • fotbal italian
  Aprilie 17, 2014 la ora 18:49

  in comparatie cu obama putin e om de stat. un sforar nu o papusa trasa de sfori

  Răspunde
   
  1. cristi
   Aprilie 17, 2014 la ora 19:06

   ..e .. pe ma-sa! ..un mafiot kgb-ist vagabond care va sfarsi prost dupa ce nu va mai fi la putere, asta daca nu se refugiaza in Tadjikistan sau se ascunde in Siberia. Ce va mai place cand vedeti unu’ caruia ii place cafteala!

   Răspunde
    
 • rotar
  Aprilie 17, 2014 la ora 18:08

  Pt cei ce nu cunosc ISTORIA…moise si guran au flucrat la Antena3 fiind platiti de Voiculescu dar au fost dati afara ca n-au performat si au ajuns la STAT-TVR.

  Răspunde
   
  1. cristi
   Aprilie 18, 2014 la ora 01:22

   vad ca tot te-agiti pe-aici ca un pepsi cum ca guran si moise, asa si pe dincolo…lamureste-ne , te rog, ce inseamna ca „n-au peformat” la Voiculescu? .. poate ca nu s-a „aliniat” la ..dosul varanului, ca alde alti ..nefericiti angajati de-ai lui, aspiranti nereusiti genetic la titlul de „vedeta-formator de opinie”?
   ..ca ;a „TVR-STAT” omu’ a zis clar ca isi castiga salariul din alta parte, nu din taxa tv. Deci?? De ce esti nefericit?

   Răspunde
    
 • rotar
  Aprilie 17, 2014 la ora 16:16

  Auziti
  mereu :ROMANILOR SCHIMBATI-VA MENTALITATEA !!!….cum o fi aia ?

  Explicatie:In tara leilor,leii-carnivori-alergau toata ziua dupa vanat pt. a
  manca.Doi lei ,mai prosti si lenesi pleaca afara in tara
  porcilor-vegetarieni- si vad ca astia mananca laturi,se ingrasa si
  grohaie.Leii se intorc si le spun rudelor sa-si schimbe
  mentalitatea-hrana-si sa nu mai alerge ca prostii.Dupa un an leii care
  i-au ascultat au ajuns slabi,jigariti dar mandri ca si-au schimbat
  MENTALITATEA !!

  Răspunde
   
 • Stelian
  Aprilie 17, 2014 la ora 15:59

  La sfarsitul lui mai am programat o expeditie prin delta cu barca si cortul. Sper ca nu voi da explicatii granicerilor rusi, ci tot celor ucrainieni…

  Răspunde
   
 • punctul pe i
  Aprilie 17, 2014 la ora 15:21

  doar pentru a mai completa ” VASTELE CUNOSTINTE .. apropiate de zero ..” ale multor „combatanti ” ..care ..”se baga in seama „”
  1) primul ACT OFICIAL .. care a fost semnat .. ( la vremea aceea .. adica ..la 2 aprilie-13 aprilie 1711 intre D.Cantemir „principele Moldovei sub suzeranitate turcesca !!” si Petru cel Mare ..tarul Rusiei .. ” a fost un tratat secret de alianță semnat la Luțk în Rusia, .. CARE STABILRA GRANITELE DINTRE CELE DOUA SEMNATATRE … pe ..N I S T R U !!!! ( si nu dincolo.. )
  2) nu mai amintesc .. decat ca in anii 1000-1100 .. prima formatiune statala aparuta pe teritoriul slavilor de rasarit .. A FOST … RUSIA .. KIEVEANA !!
  3) „statul independent Ukraina ” .. a aparut .. DUPA AL DOILEA RAZBOI MONDIAL ..si dupa moartea lui Stalin ( 1954 )!! .. cand noul presedinte al URSS .. Nichita Hrusciov ..si- a adus aminte .. ca este „ukrainian „..

  4) siiii … in aproate TOT acest interval ” ( 1100 – 1954 ) ..”marii responsabili ” cu soarta popoarelor pe acesta planeta .. erau fie .. vanatori de bizoni .. fie vanatori de ” vanatori de .. bizoni..”..dar.. MARI DEMOCRATI !! .. pupati .. de multi ” savanti ” .. comentatori..

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 17, 2014 la ora 15:57

   Pai ar fi interesant sa avem granita cu vecinii din est pe Nistru. Dar pana la mare 🙂

   Răspunde
    
   1. punctul pe i
    Aprilie 17, 2014 la ora 17:41

    Wikipedia .. dixit :

    Urmare a Razboiului de Independenta din 1877, in prima faza , la 19 februarie 1878 se semnează Tratatul de pace de la San Stefano, prin care se recunoştea independenţa României, Serbiei şi Muntenegrului, precum şi autonomia Bulgariei, Turcia trebuind să plătească Rusiei despăgubiri de război sangeacul Tulcea (aproximativ teritoriul Dobrogei de astăzi) La rândul ei, Rusia urma să cedeze acest teritoriu României în schimbul Basarabiei de sud,- judetele Cahul , Ismaiilia si Balti – un teritoriu retrocedat României după războiul din Crimeea. ( de mentionat faptul ca principele Carol I avea rezerve..) Mai apoi , intre 1/13 iunie şi 1/13 iulie 1878 au loc lucrările Congresului de la Berlin sub conducerea cancelarului german Otto von Bismarck şi cu participarea celor şapte puteri europene, România participand doar ca observator
    Marile puteri recunoşteau independenţa totală a României faţă de Imperiul Otoman şi atribuiau României Dobrogea formată din insulele care alcătuiau Delta Dunării, sangiacul Tulcei cu districtele Kilia, Sulina, Mahmudia, Isaccea, Tulcea, Măcin, Babadag, Hârşova, Kiustenge şi Medgidia, precum şi ţinutul „la sud de Dobrogea” până la o linie care pleca de la vest Silistra şi până la Mangalia.
    OARE .. ASTAZI .. MAI ESTE CINEVA DE PARERE .. CA ACCEPTAREA FACUTA DE CAROL I .. A FOST .. “PAGUBOASA “ .. PTR ROMANIA ??

    Răspunde
     
 • Alin
  Aprilie 17, 2014 la ora 13:46 Răspunde
   
 • rotar
  Aprilie 17, 2014 la ora 13:08

  1-toata expunerea celui ce a invatat la BBC sa ‘propagandeze’-vezi sariturile sefilor de la ultimul etaj cand au spus adevarul-e comica.In ucraina 3/4 sunt rusi/rusofoni.
  2-E ca si cand un ardelean s-ar lupta la Craiova cu oltenii.Asa ca e simplu.
  3-Aia de la kiev n-au niciU o legitimitate.

  Răspunde
   
  1. M.C
   Aprilie 17, 2014 la ora 13:51

   Sursa? Link? Etc

   Răspunde
    
 • mihai
  Aprilie 17, 2014 la ora 12:05

  Mi se pare o mizerie de articol scrisa de lingau pro-americani.
  Daca sursele citate sunt doar de la BBC, televizune ce este detinuta de un jidan khazar ce nu are decat de castigat daca Ucraina intra in UE, ia imprumuturi de la FMI si ajunge datoare vanduta lui si familiei lui.
  Penibil articolul

  Răspunde
   
  1. Cosmin Moise
   Aprilie 17, 2014 la ora 12:53

   Au iesit Antenutele la atac! Le vine apa la moara sau se apropie funia de parul lui Felix?

   Răspunde
    
 • Stelian
  Aprilie 17, 2014 la ora 11:04

  He he. Ce ne mai trebuie parc de distractii? Ne dam cu F16 🙂

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 17, 2014 la ora 14:56

   Heeei! Nu dati cu unlike-uri in mine cam-am referit la Ponta. Am auzit la radio dimineata ca se pregatea pentru o tura cu F16. Credeam ca va prindeti… 🙂

   Răspunde
    
   1. Cosmin Moise
    Aprilie 17, 2014 la ora 15:16

    Preferam sa dea o tura cu un Mig din acela plecat la arat!

    Răspunde
     
    1. Stelian
     Aprilie 22, 2014 la ora 14:53

     Eu cred ca se poate ara si cu F16. Dar nu cred ca solutia e sa vrem raul celor ce ne fac rau. Daca vreti sa scapati de Ponta eu cred ca e de ajuns sa castige la loto (la Euromollion caci sunt castiguri si de sute de milioane cateodata), si sa-si permita pe urma sa traiasca langa familie cat mai mult timp. Poate sa-si cumpere o insula greceasca si sa traiasca acolo… Vedeti ca se gasesc solutii si fara a dorii raul cuiva.
     Acum vorbind serios, raul pe care-l dorim altora nu ne afecteaza decat pe noi.

     Răspunde
      
     1. VictorL
      Aprilie 22, 2014 la ora 18:15

      @Stelian.De cind e in politica romanii ii platesc toate capriciile iar el a ajuns deja sa creada ca totul i se cuvine.Mai nou se plimba cu barca prin zonele inundate,ca in Delta nu a avut timp.Daca il trimitem la spital nu cred ca ii vrem raul ci binele.Poate mai exista o sansa,un medicament strain ceva…

       
     2. Stelian
      Aprilie 22, 2014 la ora 18:18

      De la arat cu Migu, nu se ajunge la spital decat pentru autopsie…

       
     3. Stelian
      Aprilie 22, 2014 la ora 18:23

      Eu am fost la arat cu parapanta si am ajuns la spital pentru tratament. Dar viteza cu care zboara un avion de vanatoare nu prea lasa loc de supravietuire daca te apuci sa ari cu el. Te poti catapulta la un moment dat, dar se numeste ca avionul ara singur atunci.

       
     4. VictorL
      Aprilie 22, 2014 la ora 18:24

      @Stelian.Eu ma refeream la boala lui de autism.Cu F16,masina de curse,barcuta,sunt doar copilarii de pusti capricios.

       
     5. Stelian
      Aprilie 22, 2014 la ora 18:27

      Din mesajul la care amandoi comentam, adica acesta: „Preferam sa dea o tura cu un Mig din acela plecat la arat!”, eu nu inteleg ca ar fi vorba de vre-o boala a lui Ponta. Dar…ce sa zic. Poate nu ma prea duce capul..

       
     6. VictorL
      Aprilie 24, 2014 la ora 11:43

      @Stelian.Scuze! Eu am inteles din articol ca subiectul ar fi Ponta si nu avionul F-16…
      Unde dai si unde crapa…

       
 • Alexandra
  Aprilie 17, 2014 la ora 10:58

  Se pare ca o sa ne lipsiti tuturor pana miercuri…
  Odihna placuta, un Paste linistit si sa auzim de bine!

  Răspunde
   
 • VictorL
  Aprilie 17, 2014 la ora 10:27

  @Moise.Seful CIA a fost in vizita la Kiev.Asta inseamna ca deabea de acum incolo Guvernul Ucrainean v-a fi luat in carti pentru schimb de informatii.NATO tocmai si-a cistigat un nou aliat adica Ucraina atit cit va ramine intreaga.Destabilizarea Ucrainei are si avantajul despartirii apelor…Ucraina intreaga nu putea aspira la NATO si UE dar o regiune din Ucraina,da.
  Respectarea tratatelor internationale ne spune ca Ucraina trebuie sa ramina intreaga dar jocul ilegal al lui Putin ne aduce in situatia de a modifica granite.E un fapt dar Putin nu intelege ca jocul lui este sinucigas.Odata cu anexarea Crimeii Putin a deschis calea pierderii Siberiei…
  Ce trebuie sa intelegem cu adevarat e ca Putin odata plecat pe panta asta nu mai are cale de intoarcere.Nu vom avea alegeri la Moscova pe care Putin sa la piarda…Odata cazut de la putere il asteapta streangul sau glontul.La Miscova e ceva obisnuit.
  Ne aflam deja in plin razboi si trebuie sa intelegem toti acest lucru.Nu e de speriat pentru ca si pin acum tot asa eram doar ca inca nu-l declarase inca Putin,cu toate ca el a spus mereu ce vrea fara sa-l ia nimeni in seama.
  Spaima lui Putin cea mai mare e ca Rusia sa fie inconjurata.S-ar putea sa i se indeplineasca.

  Răspunde
   
 • Donea Mircea
  Aprilie 17, 2014 la ora 10:11

  Ar trebui sa intelegem ca si romanii care vorbesc „anti-americana” in numele nationalismului tot spetnaz sunt. Nu-i greu sa fie descoperiti, incercati.
  Practic oarganele statului si fostii securisti sunt puternic infestate cu virusul asta.Nici Romania nu are mai mari sanse ca Ucraina.

  Răspunde
   
  1. oct
   Aprilie 17, 2014 la ora 13:51

   sa vorbesti anti-american si nationalist inseamna exact ceea ce este: sa nu aprobi imperialismul american (mai ales atunci cand e indreptate impotriva statului din care faci parte si, implicit, impotriva ta) si sa iti doresti (visezi) la un stat puternic. ar trebui sa intelegeti ca acesti oameni sunt in aceeasi masura anti-rusi, anti-unguri si.. anti-dusman in general. dar, desigur, puteti sa traiti in lumea de basm pe care v-a creat-o mass-media, cu prietenii americani si eruopeni care ne vor binele si ne ajuta sa scapam de resursele naturale care ne impovareaza, de companiile profitabile care aduceau bani la stat ca sa aiba baronii locali ce sparge, care ne invata cum sa ii lasam sa ne exploateze zacamintele prin metode care au fost dovedite (vedeti, aici intru deja intr-o zona gri, la fel cum face PR ul lor) ca aduc daune iremediabile mediului in care traim si de care depindem.

   Răspunde
    
 • ana oniga
  Aprilie 17, 2014 la ora 09:58

  Mare ingrijorare pt noi.Acum vedem raul facut de ILIESCU ,dupa 1989,cind a refuzat unificarea Moldovei cu Romania de teama sa ni-i supere pe rusi. Atunci S.U.A.si RERMANIA au fost de acord cu unificarea dupa modelulR.D.G.si R.F.G.. Acum;poporul meu mereu absent din prezentul istoric.Nu avem lideri competenti care sa fie axati pe probleme majore ci pe lupte interne pt.PUTERE.

  Răspunde
   
 • tree4me
  Aprilie 17, 2014 la ora 09:55

  Libertatea de exprimare, presupune libertatea tuturor de a avea acces la opiniile tale. Nimeni nu obliga pe nimeni la unitate de idei, si nici nu poate obliga. Comunicarea libera este esentiala in atingerea unei balansari reprezentative a opiniei publice. Importanta de altfel si in faza electorala.
  De exemplu: daca eu gresesc, explica-mi unde, cu ce, dar nu-mi da cu parul in cap. Astazi suntem opusi, iar miine suntem alaturi – interesul national este intotdeauna UNUL. Si numai al natiunii, nu al strainilor, indiferent de cupoarea lor. Lipsa de unitate este punctul de sprijin al manipularilor. „dezbina si stapineste” – este mai ieftin sa platesti citiva/o minoritate decit sa-i platesti pe toti/o majoritate.
  Nu am vazut, dar chiar nu am vazut pe nici un blog, nicaieri, sa se ascunda comentarii. Cred ca am inteles de ce este posibil, aici – probabil ca sistemele operationale sau conectivitatile mai depasite nu se mai bucura de suport tehnic si au aceasta „mica” problema – nu mai ai posibilitatea sa activezi un text ascuns. Pina aici sper ca am fost inteles de ce nu sunt in ton cu practica de pe acest blog.
  Pentru ca un text sa fie ascuns este nevoie de 3 voturi contra, diferenta. „Nu-mi place tradarea, dar iubesc pe tradator”. De fapt, nu-mi place sa am oponenti (cui ii place?), dar daca ii am (si nu mi-i caut), as prefera sa mi se explice care este problema (a mea sau a lor). Nu ma astept (si nici nu doresc) ca 40 care au votat contra sa-mi explice ceva – o iau la fuga (si ma intorc pe partea cealalta, daca stiu ca am dreptate). In orice caz, 2 sau 3 reactii, mi se pare a fi civilizat. Cind vad deja 2 sau 3 opinii opuse unui comentariu, nu cred ca mai este cazul sa mai intervin contra (precis va fi ceva nesemnificativ). La fel si daca ar fi 2 sau 3 comentarii pro.
  Mi s-a intimplat sa doresc sa contribui cu un vot si sa iasa ca am contribuit cu 2 sau 3 deodata (!?). As fi putut sa-mi explic cu … simultaneitatea de reactie. Desi asta mi s-a intimplat mereu cind eram in ton cu … administratia. Am observa ca voturile administrative (cele numeroase), uneori nici nu tin seama de continutul comentariilor sau al reactiilor – reactia este un acord iar voturile comentariilor si al reactiilor vin in dezacord. Nostim, nu-i asa?
  Chiar daca nu am o parere onorabila despre Basescu (cum nu am nici despre Ponta), faptul ca domnul Guran, care vrea sa se prezinte ca independent/neutru si totusi tine cu Basescu, nu mi se pare deplasat – fiecare in viata are obligatia de asi gasi un drum si daca reuseste pe unul mai usor, de ce nu? Dar atitudinea aceasta, a domnului Guran, poate sa dauneze si ascensiunii/revenirii politice a lui Basescu.
  As avea o propunere. Sa-i cerem lui domnul Guran sa nu mai ascunda comentarii. Cu voturile ne mai intelegem: Toata lumea voteaza cu mine!!! …. glumesc! … oare?

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 17, 2014 la ora 11:25

   Nu mi se pare o problema cea cu ascunsul mesajelor daca totusi le putem citii. Cred ca Moise vrea sa ne imblanzeasca cu butonul unlike. Eu unul nu-l voi folosi niciodata. Daca nu sunt de acord cu ceva prefer sa spun de ce. Asta cu unlike e pentru cei ce se ascund. Cat dezpre faptul ca au aparut 2 like-uri cand ati accesat butonul like, se prea poate sa o fi facut-o in acelasi timp cu altcineva si de acewa au aparut brusc doua sau trei. E o problema la rata de refresh cred.

   Răspunde
    
  2. Stelian
   Aprilie 17, 2014 la ora 12:09

   Dar sa stiti ca mie personal mi se pare ciudat ca Moise doreste intotdeauna argumentatii la parerile celorlalti, ceea ce apreciez foarte mult, dar in acelasi timp a introdus aceste optiuni like/unlike care nu necesita nici un argument. Ciudat…

   Răspunde
    
  3. acelasi cornel
   Aprilie 17, 2014 la ora 12:20

   Eu am ajuns la concluzia ca o mare parte din cei care voteaza negativ comentariile de pe acest blog de cele mai multe ori se are in vedere discreditarea site-ului/blogului sau a celor care care isi exprima parerile si opiniile aici daca nu exista nici un comentariu in care sa spui cel putin cu ce nu esti de acord, inainte sa votezi negativ acel comentariu, parerea mea.

   Răspunde
    
  4. AndreiM
   Aprilie 17, 2014 la ora 12:59

   Acesta este unul din beneficiile … democratiei. Il consider un barometru util pentru masurarea validitatii opiniilor (nu a adevarului lor).Sau cat de convingatori putem fi, sau trenduri de opinie. Eu am problema cu stergerea comentariilor fara a-ti fi explicate motivele (pe alte bloguri asa se procedeaza). Iar tu te trezesti ca iti expimi opinia la un comentariu… inexistent.Deja ma simt in MATRIX…

   Răspunde
    
  5. Cosmin Moise
   Aprilie 17, 2014 la ora 12:59

   Mai deunazi cineva spunea ca Moise ii poarta vorbele lui Voiculescu, ca sa-l primeasca la antena si altcineva ca prea-i prieten cu Ponta ca-i la TVR, care-i aservita USL, bla, bla! Deci e clar, se pare ca-i mai impartial decat cred cei indoctrinati intr-un fel sau altul!

   Răspunde
    
 • goe
  Aprilie 17, 2014 la ora 09:50

  Nu trebuie facut atita vilva in jurul conflictelor totul a fost pus la cale organizat , trebuie lasat sa fie jucat teatrul de strada si sa se reinstaureze ordinea noua. Conducatorii noi ai ukr. au fost alese si puse de sa nu ma mai repet de cine si cine sunt astia ,iar pe de alta parte ursul rus joaca si el dansul specific.Stati linistit totul va fi in regula.Numai cheltuieli mai mari la inarmare achizitii de armament si avione de prisos …..asa sa asteptati la mai multe taxe si accize ……..of of…

  Răspunde
   
 • c
  Aprilie 17, 2014 la ora 00:12

  Sa nu uitam altceva, ca GRU & FSB se lupta cu un inamic aproape inexistent – Armata Ucrainieana cu tot cu serviciile lor speciale.
  As vrea sa ii vad cu un inamic adevarat, pe masura lor si apoi sa le ridicam lauri..insa pana atunci, e ca si cum m-as duce eu la alimentara sa imi cumpar bomboane.

  Răspunde
   
  1. Mihai
   Aprilie 17, 2014 la ora 01:18

   Pai au avut un inamic serios in Cecenia si au luat-o de multe ori pe coaja.

   Răspunde
    
  2. GeorgeGMT
   Aprilie 17, 2014 la ora 07:08

   In Ucraina GRU/FSB se lupta cu Vestul si cu reminiscentele unui stat-fantoma: Ucraina. Problema lor nu este sa cucereasca anumite teritorii, asta o puteau face cu unitatile militare clasice, ci modul cum o fac.
   Moscova nu vrea varsare de sange, ca in Romnania anului 1989, ci o preluare calma, cat mai „democratica” posibil, de aici si finetea necesara operatiilor.
   Sper ca ai nostri i-au notite pentru ca nu se stie niciodata, bataie pesteului ar putea fi de fapt axa Odessa-Trasnistria.

   Răspunde
    
   1. tree4me
    Aprilie 17, 2014 la ora 09:06

    George GMT: Donatii … se bucura de vizitatori. Pai sigur: cine vrea sa moara daca poate sa traiasca? Subiectul acesta ar atrage indifferent de nivelul comentariilor.
    „RoMilitary este un blog fara pretentii de profesionalism, facut de amatori din pura pasiune. Este, daca vreti, un hobby, un club, o zona unde poti vorbi si citi lucruri care te intereseaza. (sponsorizat de Bizidai”)
    „ci modul cum o fac … ai nostrii iau notite” – este sugestiv.
    Stimate domn, daca vine primarul si-ti muta gardul, veti bata din palme? In cazul de fata, „primarul” sunt provocatorii americani.
    De fapt situatia a intrat sub control de cind rusii au venit la Marea Neagra. Acuma degeaba se mai agita apele printre romani – vin alegerile, cel mai important pentru viitorul Romaniei.

    Răspunde
     
    1. Cosmin Moise
     Aprilie 17, 2014 la ora 13:05

     Domnilor, aratati-mi si mie provocatorii americani din Ukraina! Ca p-aia rusi i-am vazut! Si apropo, azi, la Carrefourul din Ploiesti i-am auzit pe multi vorbind ruseste (sau bulgareste, ukrainieana, mama ma-si) fara sa vad vreun autocar in parcare! Oare…?:>)

     Răspunde
      
 • Stelian
  Aprilie 17, 2014 la ora 00:09

  Deci Ucraina ca tara care a fost pana anul acesta nu mai are nici o sansa… Dupa ce se vor termina evenimentele acestea, cand si daca se vor termina, cred ca ar fi utila o analiza despre cum ar fi fost pentru Ucraina ca tara daca dupa ce au ales sa faca parte din alianta economica cu Rusia, nu ar fi fost revoltele ce au dus la caderea presedintelui prorus. Poate invatam ca nu manifestatiile care pot fi usor folosite de unii si de altii sunt solutia cea mai buna in orice situatie. Daca rusii fac asa ceva cu Ucraina, pai cu Transnistria e o joaca de copil pentru ei, orice ar zice sau ar face Basescu. Si tare mi-e teama ca rusii au trecut de punctul in care se puteau intoarce.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 17, 2014 la ora 00:24

   Dar totusi sa spui ca americanii nu au asa ceva, e cam mult. Se numeste CIA. Nu cred ca n-au facut in multe licuri din lumea asta, ceea ce prezinti aici despre Spetsnaz.

   Răspunde
    
  2. Stelian
   Aprilie 17, 2014 la ora 00:55

   Si mai e ceva. Tancurile nu sunt deloc inutile. Tocmai pe baza existentei acelor tancuri acolo unde sunt acum, regiunile cedeaza asa usor.

   Răspunde
    
  3. tree4me
   Aprilie 17, 2014 la ora 08:51

   Domnul Stelian, la ultimele doua am plusat, dar la prima este un pic zbircita. Scuze. In Ucraina revoltele au fost provocate de CIA, la fel cum au fost provocate in Turcia (intentia de a se construe pe niste spatii verzi in centrul orasului, in orice oras primarii sunt „timpiti”, dar pina la revolta …), ar fi fost frumos sa ai flota la Marea Neagra pe mal turcesc. In Ucraina, occidentalii nu vor memorandum pe motivul ca ar reiesi ca ucrainenii nu vor … ce vor vesticii. La fel cum sunt romani in R.Moldova care nu sunt incintati de unirea cu Tara. In Romania se propaga altceva. De fapt nici nu trebuie sa mire: se vede de pe blogurile romanesti ca romanii isi injura si politicenii si soarta. Atunci care-i afacerea?
   Sa nu va fie nici o teama. Daca rusii s-au oprit in 1968, acuma singurul lucru care I-ar determina sa contra-atace ar fi ca Romania sa treaca Prutul (nu-I asa ca asta-i ce vor americanii?)

   Răspunde
    
   1. Moise
    Aprilie 17, 2014 la ora 09:12

    de fapt Romania si Moldova au semnat anul trecut un acord de efectuare a unor exercitii militare comune pe teritoriul RM. Parlamentul de la Chisinau a ratificat acordul imediat. Parlamentul Romaniei pare a-l fi ratacit pe undeva. Chisinau cere ratificarea de urgenta pentru a permite o intrare legala a trupelor Romaniei pe teritoriul Moldovei dar ai nostri se fac ca ploua si se pierd in tot felul de razboaie politice futile. A! si am mai auzit o trasnaie la tv, spusa chiar de maestrul Cristoiu :). Cica daca atacam Transnistria ne apara NATO. Nici vorba de asa ceva. Garantia NATO opereaza doar in cazul in care teritoriul Romaniei ar fi atacat.

    Răspunde
     
    1. tree4me
     Aprilie 17, 2014 la ora 10:00

     Nu stiu ce face parlamentul roman, probabil ca prefer sa nu se creeze confuzii, dar dvs aveti dreptate.

     Răspunde
      
   2. GeorgeGMT
    Aprilie 17, 2014 la ora 09:29

    Stimate domn sunteti intr-o destul de grava eroare, pe mai multe planuri, sa nu zic dezinformare:

    Primo: peste 50% din cetatenii Republicii Moldova sunt in favoarea Unirii cu Romania

    Secundo: nu CIA a declansat revoltele din Turcia din vara ci baietii cu ochi albastri ai domnului Putin, altfel nu se poate explica declaratia premierului turc, Recep Erdogan, in privinta faptului ca orice ajutor catre rebelii sirieni va inceta de teama unor masuri de retorsiune din partea Moscovei.
    Declaratia este publica, ajutorul a incetat, revoltele din orasele turcesti la fel…

    Tertio: Rusia ataca acum un stat suvern si care nu a provocat cu nimic Kremlinul – desi nu le plang de mila ucrainenilor – iar acest lucru se numeste razboi agresiv, bafta Rusiei este dat de statutul de membru cu drept de veto in Consiliul de Securitate, practic nimeni nu are ce sa-i faca.

    Si ca un epitaf, daca la Casa Alba era Mitt Romney, nu mai juca Putin tontoroiu in capul Ucrainei…

    In rest Romania este UE si NATO iar Rusia se poate doar uita lung la Gurile Dunarii si Balcani atat timp cat mai suntem si noi pe aici, cu parere de rau pentru fanii domnului Putin.

    Răspunde
     
    1. Mihail Dragotoiu
     Aprilie 17, 2014 la ora 09:55

     Nu mi se pare un procent prea bun acela de 50 % dintre moldoveni care doresc unirea cu Romania. Ar trebui sa fie peste 80 % ca sa spunem ca ei vor cu adevarat aceasta Unire. Din cei 50 % cu siguranta o treime vor unirea cu scopul de a deveni cetateni ai UE , ci nu pentru atasamentul fata de Romania.
     Cat despre pozitia Romaniei in fata ascensiunii Rusiei, sincer, mi-e teama ca acea garantie a NATO nu e chiar asa de sigura cand e vorba de Rusia…

     Răspunde
      
    2. Stelian
     Aprilie 17, 2014 la ora 10:11

     Buna dimineata! Depinde mult cat inseamna peste 50% si cat de uniti sunt acestia. Eu cred ca rusilor le ajunge ca 10% d8n populatia Moldovei sa vrea sa se uneasca cu Rusia, daca sunt in stare sa-i scoata in strada. Cred ca multi din cei ce vor unirea cu Romania sunt plecati prin Europa. Tare mi-e teama de cat de usor pot fi platiti multi din guvernantii lor. Sa presupunem ca ar ajuta prezenta trupelor noastre in Moldova, asa cum spune Moise, dar nu cred ca ajuta cu nimic situatiei din Transnistria.

     Răspunde
      
     1. Cornelius@
      Aprilie 17, 2014 la ora 19:46

      Nope, să muncească. Dincolo de propaganda sovietică, foarte des invocată, dincolo de dorința de a ajunge in EU, la fel de des invocată, dincolo de jocurile puterii există memoria colectivă – acesta fiind de drept motivul real al negației moldovenilor. Nu o găsești în locurile publice, în discursuri, pe placarde, ci o resimți de fiecare dată la un moldovean neaoș ca o umbră, ceva nedeclarat, ca o rană veche, adâncă, ce te stânjenește la fiecare mișcare, uitând de ea dacă stai nemișcat. (La fel românii simt o repulsie față de ruși, chiar dacă îi întrebi, nu știu să-ți dea motive clare – repulsie, nu ură)

      Moldovenii nu își doresc nici să ajungă cu rușii, îi cunosc mai bine decât toți europenii. Și încă o mică precizare, ei chiar nu simt nevoia să fie compătimiți, sunt mult mai independenți decât românii, chiar.

      P.S. „Ești prost!” Nu te-am făcut prost, chiar dacă eu îmi rezerv dreptul de a o face fiindcă pot (dar fără poet), era o sintagmă folosită de Huidu și Amicii (nu le-am reținut numele, din păcate) într-o emisiune cu HAZ, probabil cea mai hazlie, la Radio 21 prin ’95, parcă, când încă era un radio tânăr, studențesc…

       
     2. Stelian
      Aprilie 17, 2014 la ora 20:16

      Ok, multumesc. Ma bucur ca puteti dar nu m-ati facut prost. E un lucru pe care eu intradevar nu-l pot face. Nu pot face pe nimeni in nici un fel. Si chiar nu consider ca e un defect.

       
    3. Stelian
     Aprilie 17, 2014 la ora 10:52

     Eu unul nu cred ca moldoveni vor in procent prea mare sa se uneasca cu Romania. Daca vroiau o faceau pana acum. Si multi din cei care vor asta cred ca o vor pentru avantajele UE. Adevarul e ca sunt putin suparat de comportamentul moldovenilor din ’89 si pana acum. Cat ne-a fost greu nici nu vroiau sa auda de o unire. Acum cand simt pericolul cresc procentele? Pai ce inseamna asta? Ca se considera romani? Prin ceea ce vor trece este numai din cauza lor. Nu spun ca nu trebuie sa-i ajutam, dar ei toti trebuie sa ceara ajutorul, nu peste cativa ani sa spuna ca noi le-am impus ceva.

     Răspunde
      
     1. Cornelius@
      Aprilie 17, 2014 la ora 18:10

      Știi vorba poietului: Ești Prost! „Ești cam supărat”, după tine cum ar trebui să se comporte odrasla părăsită de atâte și atâtea ori!? Nu fiți copii și nu așteptați mulțumiri din partea moldovenilor, România trebuie sa-și recâștige dreptul de a se uni cu Moldova, așa cum stau moldovenii cu anii ca sa-și redobândească cetățenia românească.

      Apropos de subiectul general, Rusia face absolut tot ce fac Statele și viceversa. Chiar dacă ar fi război, el va fi concertat de către cei ce controlează atât Statele cât și Rusia, nu e nici o diferențâ între ei, de suferit vor avea doar niște băștinași. Așa cum România a aprobat și susținut evenimentul Cosovo, așa ar putea să piardă și Transilvania… cum nu știți!? Și Ungaria este implicată în plan (o să aflați mai târziu, mult prea târziu). Oricum, România este țara promisă cuiva. După cum ziceam, nu fiți copii…

      Prea multă teorie constipativă!? Ce credeți că au făcut rușii în ultimii 10 ani?

       
     2. Stelian
      Aprilie 17, 2014 la ora 19:00

      Cam dur poetul asta. Cred ca el se credea totusi prea destept…

       
     3. Stelian
      Aprilie 17, 2014 la ora 19:20

      Nu ma supar ca poietul asta necunoscut m-a facut prost fara sa ma cunoasca, dar credeti ca daca el stia ca pot ansambla un motor de masina din toate partile componente, ma mai considera prost? Sau daca stia distinsul ca ma pot inalta de la pamant cateva mii de metri fara nici un motor si fara ajutorul nimanui, ci doar cu o carpa, ma mai considera prost? N-are rost sa continui, caci sunt sigur ca pouetul asta s-ar fi prins ce vreau sa spun. Toti suntem prosti in anumite domenii. Ca sa revin la Moldova, poietul asta destept se asteapta sa invadeze Romania tara vecina Moldova si sa o anexeze impotriva vointei moldovenilor? Sau cum? Ca nu prea inteleg…

       
     4. Cornelius@
      Aprilie 17, 2014 la ora 19:48

      Scuze, am răspuns un pic mai sus…

       
    4. tree4mee
     Aprilie 17, 2014 la ora 12:05

     @George GMT
     > 50% statistic? sau participare la vot 100%?
     > despre „rebelii sirieni, dvs veniti in conflict cu multa lume
     > Rusia nu ataca un stat suveran, ea nu permite americanilor sa se infiltreze sub nasul lor. Ce ste de condamnat aici? La fel cum era de condamnat cind stateau in Cuba sub nasul americanilor
     > chestia cu „epitaful” si cu „tontoroiul” sunt niste copilarii intr-o discutie atit de grava
     > am fos fan al echipei „Steaua”, si nu am fani nicaieri pe glob.

     Răspunde
      
     1. VictorL
      Aprilie 17, 2014 la ora 20:41

      @Tre4me.Cum vine asta cu Rusia care nu ataca un stat suveran?In Crimeea ce a facut?Putin a trimis militari fara insemne,care de fapt sunt teroristi,inarmati cu tancuri,avioane si helicopetre.Astazi a recunoscut asta, singur fara sa-l bata nimeni…Restul lumii stia din primul minut si totusi are sustinatori si aici in Lumea Libera ca si cum nu se vade cu ochiul liber.

       
   3. VictorL
    Aprilie 17, 2014 la ora 10:01

    @Tre4me.Americanii nu sunt idioti…Ar fi ca si cum si-ar trage un glont in laba piciorului.
    Nu CIA a creat Euromaidanul pentru ca era contraproductiv.Daca ar fi vrut ceva din Ucraina primeau la Vilnius Ucraina in NATO si o umpleau a doua zi cu trupe.Problema nu era Putin cu GRU-al lui ci ucrainenii,adica exact aia care acum sustin teroristii trimisi de Putin.
    Euromaidanul nu l-a mai vrut pe Yanukovici pentru ca a adus tara la faliment.De fapt Putin a adus-o…Falimentul a fost provocat cum pe vremuri si falimentul Romaniei lui Ceausescu tot provocat a fost,iar el a fost idiot si nu intelegea nimic.
    Razboiul lui Putin cu Ucraina a inceput demult.La Euromaidan au manifestat cei care au inteles acest lucru si au mai inteles si ca singura sansa a Ucrainei e in NATO si UE.Acum sansa asta o va mai avea doar ce mai ramine din Ucraina.Pentru cealalta parte,indiferent daca o anexeaza Rusia nu va mai exista nici o sansa.Va trai la fel ca Rusia bine sau rau.Pentru inceput Putin le va mari salariile si pensiile dar mai apoi ii va trimite la moarte.Deabea atunci Romania va trece Prutul.
    Despre moldoveni stim noi mai bine cum gindesc si ii intelegem.Au afost injectati inca din 1940 cu ideia ca Romania vrea sa le ia tara prin forta nu ca pe o unire voluntara.Asta nu iese usor din cap si nu se poate face operatie…De unde stiu? Am lucrat cu ei,am locuit cu ei si am dansat cu ei si cu femeile lor.
    In 1968 Ceausescu avea tupeul pe care i l-au asigurat americanii.Deabea in 1989 la Malta Gorbaciov a primit verde sa-l schimbe pe Ceausescu dar si sa ia Romania in zona rusa de influienta.Noi romanii am schimbat lucrurile si le-am schmbat asa de tare ca s-a dus pe copca URSS-ul in timp ce nu s-a reusit dezmembrarea Romaniei.
    Putem face manevre militare cu armatele din Moldova si din Ucraina.Bruxelles chiar le-a anuntat dar ar fi contraproductive si mai mult ar pune ,,paie pe foc”.La lupta cu GRU mergi cu creierul nu cu tancul.

    Răspunde
     
    1. tree4mee
     Aprilie 17, 2014 la ora 12:14

     „In 1968 Ceausescu avea tupeul pe care i l-au asigurat americanii.” – vorbiti din convingeri? ca astea nu sunt amintiri.

     Răspunde
      
     1. VictorL
      Aprilie 17, 2014 la ora 19:45

      @Tree4me.Si amintiri si informatii…Daca cititi va informati.

       
   4. Cosmin Moise
    Aprilie 17, 2014 la ora 13:08

    La cat de mototol e Obama nu cred in veci ca americanii si-ar fi bagat nasul un Ukraina, ba dimpotriva, i-ar fi tras de maneca si pe aliati sa nu cumva sa o faca sa-i supere pe rusi!

    Răspunde
     
 • Marc
  Aprilie 16, 2014 la ora 23:40

  Gog si Magog = China si Rusia
  Daca nu era China, Rusia nu avea tupeul asta iar daca Obama era republican lucrurile stateau altfel! End of story

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Aprilie 17, 2014 la ora 08:35

   O clarificare: democratii vor razboi nu republicanii, Obama este democrat – atita doar ca grosul trupetilor au fost mereu de culoare. De fiecare data cind incepea ceva, presa ii intreba pe congresmeni: va trimiteti fiul sau fiica la lupta? fara raspuns. Astazi America n-are trupeti, pentru ca n-are cauza.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase