Se precipită lucrurile, dar tot nu e clar ce vrea Putin

de Moise Guran

Când a izbucnit această criză, v-am atras atenția că Putin este un jucător de șah și că grija cea mai mare a unui astfel de personaj este să își camufleze cât mai bine intențiile reale. Americanii nici n-au știut că urmează invazia Crimeei, iar după ce aceasta s-a produs, însuși Putin le-a spus că Rusia nu va mai anexa alte teritorii. Toți, inclusiv președintele american Barak Obama, l-au asigurat sub o formă sau alta că nu vor interveni militar, dacă se oprește la Crimeea. Mai bine tăceau.

Acum NATO și serviciile secrete americane spun deschis că prezența militarilor ruși la frontiera ucrainiană este masivă, că este camuflată și, cel mai important, că rușii par a organiza linii de aprovizionare. Rusia susține că face un exercițiu militar pe propriul său teritoriu. Ceilalți cred că Rusia vrea doar să sperie Ucraina. Să sperăm că așa stau lucrurile, dar dacă vrei să sperii pe cineva, ce sens are camuflarea? Iar liniile de aprovizionare… ele chiar nu au nicio logică, cu excepția unei invazii în adâncime.

Mai există unele informații, neconfirmate, potrivit cărora regiunile din estul și sudul Ucrainei ar fi fost deja infiltrate cu turiști ruși, la fel cum s-a întâmplat în 1989 în România. Informații despre un astfel de tranzit există și în presa de la Chișinău, unde aeroportul internațional este concesionat destul de neinspirat unei companii rusești.

Nu vreau să vă alarmez, vreau să precizez faptul că toate aceste știri pot fi parte a unui război informațional care, fără dubiu, deja a început. Ceea ce mă îngrijorează, cu adevărat pe mine, este logica jucătorului de șah a lui Vladimir Putin, de care vă vorbeam la început. Până în acest moment nimeni nu înțelege de ce face toate astea, iar România este chiar relaxată în comparație cu Polonia sau Țările Baltice. Și totuși, Putin nu este nebun, știe exact ce vrea și am mari dubii că un astfel de om vrea doar o paradă, o defilare. Mie mi se pare că războiul gazelor, dar mai ales resursele Mării Negre pot reprezenta mobilul încă bine camuflat al liderului de la Kremlin.

În acest caz, interesul său prim nu este atât Nordul Europei, așa cum i-a făcut pe americani să creadă, cât mai ales țărmul ucrainean al Mării Negre până în regiunea Odessa, cheia și către Transnistria și către Insula Șerpilor (cu tot cu resursele din jurul ei pe care Rusia nu le-a pierdut la Haga) și către gurile Dunării, pe unde trece conducta cu gaze către sudul Europei, o rută la care, spre deosebire de nord, deocamdată rușii nu au alternativă.

 

stiri verificate

Comentarii prin facebook

61 răspunsuri la Se precipită lucrurile, dar tot nu e clar ce vrea Putin

 • tree4me
  Aprilie 1, 2014 la ora 00:55

  United States = Confederatie Americana (razboi civil, lupte si anexari);
  European Union = Europa federala in devenire (ramine de vazut);
  Federatia Rusa = refacerea sferei de influenta distrusa de „ferestruica”.
  Deci despre ce vorbim? Doua procese similar si in conflict de interese.
  Ca Europa occidental poate si vrea sa ajunga la o intelegere cu Rusia, nici o indoiala. Ca America nu cistiga nimic din asta, iar nici o indoiala. Hei si?!
  Americanii au incercat si au gresit (ca intotdeauna). cuma risca sa fie matrasiti si din Romania, motiv pentru care s-au mai linistit (cam tirziu).
  Dupa ce au gresit cu rusii in Ukraina, au dat-o in bara si cu chinezii in Malaysia (zborul 370). S-au zbatut sa-i asmuta pe chinezi contra rusilor (chipurile ar fi fost rapit spre Marea Caspica). Au fost si doua greseli ale mediei: una, avionul avea benzina de la Kuala Lampur pina la Beijing cu care s-ar fi prabusit deasupra Tibetului la jumatatea drumului pina in Caspica, si alta, daca satelitii nu au „vazut” un 777 chiar sa fie invizibil trecid peste jumate de China si peste o zona militarizata si pe picior de razboi?
  Nu s-au mai repetat greselile dar au fost si alte aspect care sunt probate dar nu se comenteaza inca. Chestia e ca acuma americanilor le titiie fundul de chinezi care nu vor lasa nepedepsita moartea a 168 de compatrioti. Daca guvernul Malaysian a putut fi corrupt, cinezii sunt cam incoruptibili – ce sanctiune sa le dea? Sa le ia Alaska in schimbul stergerii datoriilor? In ultima vreme americanii au inceput sa o dea pe greseala de pilotaj. Nu tine. Sunt deja destule care nu mai pot fi nici ascunse nici desmintite. Au sa scoata chinezii mustul din americani, asa acrit cum este.
  Degringolada se va intinde si in Marea Japoniei.

  Răspunde
   
  1. tree4me
   Aprilie 1, 2014 la ora 22:25

   The Mexican–American War, also known as the Mexican War, the U.S.–Mexican War, the Invasion of Mexico, the U.S. Intervention, or the United States War Against Mexico, was an armed conflict between the United States and the Centralist Republic of Mexico (which reestablished its 1824 federal constitution during the war, becoming the Second Federal Republic of Mexico) from 1846 to 1848 in the wake of the 1845 U.S. annexation of Texas, which Mexico considered part of its territory despite the 1836 Texas Revolution.

   Răspunde
    
 • acelasi cornel
  Aprilie 1, 2014 la ora 00:12

  In acest moment situatia din Rusia si Ucraina este favorabila Romaniei, Republicii Moldova si Bucovinei de Nord, parerea mea.
  Vreau sa precizez faptul ca pana acum presedintele Traian Basescu a avut o atitudine care mie mi-a placut insa mai sunt multe de facut. sa speram ca lucrurile vor continua in acelasi fel.
  Rusia probabil a inteles ca in acest moment e vulnerabila unei scaderi cu 20% a pretului international al petrolului si acest lucru e usor realizabil astazi, cel putin, de SUA si partenerii sai si pentru a ingenunchia Rusia adica economia rusa nu e nevoie decat de asa ceva in prima faza dublat de desfasurarea de importante trupe NATO la granitele aliatilor NATO vecini cu Rusia, Ucraina si tarilor din aceasta zona. In acest moment Rusia a facut pasul inapoi, constienta sau nu de ceea ce urma. Din pacate membrii UE inca nu au dat dovada de unitatea care era necesara intr-o asemenea situatie de criza care pune la indoiala sau neaga valorile pe care le promoveaza tarile membre UE. NATO in schimb a luat o atitudine mult mai hotarata si mai ferma si asa si trebuie in asemenea situatii, parerea mea. NATO incepand din acest moment isi poate reafirma si consolida rolul sau in Europa si in lume si poate avea un rol esential in calmarea sau detensionarea pasnica a unor asemenea evenimente care pot destabiliza o intreaga regiune pentru decenii intregi.

  Răspunde
   
 • Doamne trimite biciul si blestemul Tau pe pamant
  Martie 31, 2014 la ora 12:35

  nu avem lideri care ar negocia redobandirea teritoriilor politicienii-afaceristii se imbogatasc ca satana prin nelegiuiri ocrotiti de asa zisele legi

  Răspunde
   
 • punctul pe i
  Martie 30, 2014 la ora 20:26

  Iată câteva motive pentru care noi, românii, cu siguranţă nu trebuie să îi plângem prea mult pe ucraineni (sau să fim ultimii care facem acest lucru):
  – în 1918 au dorit anexarea Basarabiei şi doar prezenţa militară a românilor a forţat retragerea acestei cereri;
  – în 1945 au dorit anexarea Basarabiei şi doar presiunea lui Stalin a forţat eliminarea acestei pretenţii;
  – în 1992 au participat cu trupe la războiul de pe Nistru, alături de trupele ruse împotriva celor moldovenesti, pentru a desprinde regiunea transnistreană, pe care şi-o doreau atât de mult pentru ei;
  – din 1992 până în prezent au fost parte activă din formatul de negociere pentru regiunea transnistreană ( celebra 5+2); în mod permanent au susţinut poziţia Rusiei şi au făcut tot ceea ce este posibil ca negocierele să fie formale şi să eşueze;
  – cea mai mare parte a mafiei ce a condus Republica Moldova după 1991 este reprezentată de ucraineni şi nu de ruşi; aceştia aveau rolul clar dat de la Kiev ca Republica Moldova să eşueze pe toate planurile;
  – cei care au condus regiunea transnistreană, care promovează separatismul la Bălţi, Cahul şi Găgăuzia sunt ucraineni şi nu ruşi;
  – ucrainenii au dus o politică de distrugere a identităţii româneşti din teritoriile ocupate, mai dură chiar decât Stalin în restul imperiului;
  – Ucraina a preluat Insula Şerpilor, pământ românesc ce niciodată nu i-a aparţinut; timp de câţiva ani ne-am certat pe la Haga, iar acum ei sunt foarte supăraţi pe noi pentru pierderea platformei continentale;
  – una din problemele principale ce stă în calea reunirii celor două state româneşti este tocmai Ucraina, ce manifestă o opoziţie mai mare chiar decât Rusia; ea vede în această reunire eventuale pretenţii teritoriale ale ţării noastre asupra teritoriului ucrainean;
  – prima măsură luată de „europeniştii ucrainieni” a fost aceea de a interzice limbile regionale, inclusiv limba română;
  – canalul Bastroie .. va mai spune ceva ??
  > – Crimeea nu a aparţinut niciodată Ucrainei, iar aceştia sunt minoritari acolo; ea a fost dăruită în semn de prietenie de către Rusia în perioada Hrusciov ( el fiind ucrainian..), un gest mai mult formal şi niciodată efectiv; cererea Rusiei este una normală (din perspectiva dreptului istoric dar nu si cel internaţional)

  Răspunde
   
  1. tudorascu marius
   Februarie 13, 2015 la ora 20:04

   „Puncul pe i” da ai dreptate in tot cea ce ai scris ti am dat like pentru ca asta e adevarul .mai ales in privinta crimeei.iar eu mai cred ca putin inca nu e ingenunchiat le masonerie si sau de acesti iluminati . Nu ii mai suporta datorita expansinii lor si a purces sa le dea o lectie.as vrea sa poata face si acel fmi impreuna cu china iran argentina si brazilia si alte citeva tari ca sa ii ingenuncheze de tot. O zi buna.

   Răspunde
    
 • Marian Androne
  Martie 30, 2014 la ora 12:23

  Domnilor, supraestimati in mod nemeritat aceste personaje: Putin si Obama.
  Dupa cum probabil stiti, oamenii cu banii canta din fluier, cei doi joaca:
  1. Alexei Miller, presedinte Gazprom (a 2-a companie mondiala ca si active detinute)
  2. Rex Tillerson, presedinte Exxon (prima companie mondiala ca si active detinute)
  3. Peter Vosser, ex-presedinte Royal Dutch Shell (a 3-a……..)

  Intamplator, oamenii astia se cunosc bine, de pe vremea razboiului din Iraq cand au inceput sa-si cumpere sau schimbe active unii de la altii. Cum in Irak si Azerbaidjan Gazprom si-a declinat interesul, ceilalti doi nu si-au uitat prietenul: au cedat platoul Caspic, M.Neagra la est de I.Serpilor, Turkmenistan, etc.
  Dupa care au sunat la cei doi mascarici si i-au „rugat” sa lanseze fumigenele…

  Răspunde
   
 • punctul pe i
  Martie 29, 2014 la ora 19:33

  Stimata echipa

  Am inteles din titlu ca „se precipită lucrurile, dar tot nu e clar ce vrea Putin ” ..

  DAR .. MIE NU IMI ESSTE CLARA .. A F I R M A T I A ..repetatata cu obstinantie .. a Dlui OBAMA .. ca „gestul ” facut de Rusia .. va avea CONSECINTE ,..CA ACESTA ARE UN PRET.. CE VA TREBUI PLATIT !!

  C U I .. insa .. ar trebui platit acest pret .. SI CINE A HOTARAT cine trebuie SA FIE BENEFICIARUL „PLATII” ????

  CINEVA SE CREDE D U M N E Z E U PE PAMANT !!

  SI NU L-A „MIRUNS ” .. NIMENI !!

  Deci daca ceea ce vrea Putin .. nu va este clar .. ceea ce cere Obama .. VA ESTE ??

  Răspunde
   
 • rotar
  Martie 29, 2014 la ora 18:01

  Rusia e obligata sa intervina , LA CEREREA SUA , in ukraina pt ca noa conducere de la kiev fabrica bomba BH21C-stiu rusii,noi astialalti nu trebuie sa stim-pe care vor sa o arunce deasupra SUA.Rusii ii vor opri !!

  Răspunde
   
 • punctul pe i
  Martie 29, 2014 la ora 13:29

  Am incercat .. dupa o lunga perioada de timp .. sa ma uit peste comentariile celor de mai jos .. si CU PERMISIUNEA D-VOASTRA .. concluzia mea ..PERSONALA .. este ca AM PIERDUT PE DEGEABA .. 30 de minute .. din viata..

  Postarea de mai sus este pentru alti eventuali „curiosi” .. ca SA NU REGRETE si ei MAI TARZIU..timpul pirdut..

  Răspunde
   
 • rotar
  Martie 29, 2014 la ora 09:54

  Pentru ziaristii pusi pe propaganda occidentala:rusia a incheiat un tratat cu OTAN si restul occidentului referitor la ucraina.Occidentul s-a sters democratic cu tratatul la fund…iar rusia reactioneaza LEGITIM.
  Daca faci un contract cu o banca si nu mai platesti ratele nu-ti ia casa ??

  Răspunde
   
  1. rotar
   Martie 29, 2014 la ora 12:54

   Noi trebuie sa somam ukraina sa ne dea bucovina,insula serpilor …iar daca nu, sa cerem Rusiei sa bombardeze Ukraina pana le obtinem.
   Apoi putem sa ‘ne-retrocedam’ teritoriul pana la Tisa !!

   Răspunde
    
 • Radu
  Martie 29, 2014 la ora 09:38

  Analiza porneste de la premize gresite. Rusia si SUA (NATO) au ajuns la o intelegere. Rusia ia Crimea (care a fost mai mult a lor) iar NATO se extinde ca influenta, poate si militar in viitor in Ucraina. Sa nu uitam ca inainte de rasturnarea regimului rusofonului, Ucraina era sub influenta Rusiei! Practic Rusia castiga Crimea dar pierde restul Rusiei. Normal ca nu pot nici SUA, nici UE, nici NATO sa fie de acord oficial cu anexarea Crimeii! Vor juca teatru cativa ani si apoi vor zice ca au ajuns la o situatie de compromis pentru binele omenirii…

  Răspunde
   
  1. Radu
   Martie 29, 2014 la ora 09:43

   * restul Ucrainei am vrut sa spun..

   Răspunde
    
  2. Constantin
   Martie 29, 2014 la ora 10:28

   „Rusia ia Crimea (care a fost mai mult a lor)…” _ A fost mai putin a lor, numai vreo 40(patruzeci) de ani de-a lungul istoriei.

   Răspunde
    
 • adrians
  Martie 29, 2014 la ora 08:48

  daca rusia continua asediarea Ukrainei, va incepe WW3. nu imediat, dar tunci va fi clar ca va urma Republica Moldova. Georgia, tarile baltice..etc.

  am marea curiozitate daca alianta Nato este functionala caci pana cum este doar pe hartie. mie scutul de la Deveselu sau toate aceste avanposturi NATO imi fac impresia ca sunt doar „manevre” financire. Adica cineva produce scuturi..altcineva la plateste si doar atat. imi par sterile. de ce nu au pus scutul pe insula serpilor? acolo imi parea mult mai eficient.

  Răspunde
   
  1. Silviu
   Martie 31, 2014 la ora 11:51

   Probleme de logistica, pe scurt. Eu nu as pune un obiectiv de lupta acolo unde nu am siguranta ca il pot proteja. Iar flota rusa poate izola Insula Serpilor.

   Răspunde
    
 • avenirv
  Martie 29, 2014 la ora 02:58

  apropos de chinezi.

  ce ziceti, chinezii care vor sa preia niste insule care ori nu sunt ale lor ori sunt ale altora, sunt de accord cu putin sau il condamna cu manie democratica ? „democratica” la fel ca sauditii, care vad ca pe acest forum au ajus si aparatori ai democratiei…

  Răspunde
   
 • ioan
  Martie 29, 2014 la ora 02:01

  iata aici o imagine de ansamblu a tarilor din zona de influenta a Rusiei. Maine mai revin cu detalii
  Tarile baltice:
  Estonia: 25%din populatia tarii sunt etnici rusi, in 2007 tara foarte tehnoloizata a suferit un atac cybernetic venit dinspre Rusia, Acum cu criza din crimeea, un cosmar in toata regula
  Letonia: fara gazul rusesc se sting luminiile la Riga. Asta o stiu si cei 2 mil. De letoni dintre care 1/3 dintre ei sustin faptul cal b rusa este limba lor materna
  Lituania: importa foarte mult petrol rusesc, iar la gazul evdident tot rusesc, nu exista alternative
  Cehia: anexarea Crimeei staraneste amintiri neplacute, de genul primavera de la Praga acum 46 de ani. Rusia este la cateva mii de km departare insa sentimentul de insecuritate exista si astazi
  Slovacia: in 2009 a trebuit sa reziste cateva zile fara gaz rusesc. Victima colaterala datorita sanctunilor rusesti impotriva Ucrainei. O reluare a acestui scenario este neplacut pt aceasta tara
  Ungaria: tara fara resurse energetice proprii, absolut dependenta de petrolul si gazul rusesc. Regimul de la Budapesta subventioneaza puternic consumul de gaz la intern
  Romania: ce se intampla cu cei 1,4milioane de unguri din Transilvania, daca modelul din crimeea pune in discutie granitele unui stat independent
  Bulgaria: fara gaz si petrol rusesc, economia si la urma urmei tara implodeaza din interior, de aceea cea mai mare grija a regimului de la Sofia, este o escaladare a crizei din Crimeea
  Rep. Moldova: un accord de asociere cu UE trebuie semnat in vara, insa cu Transnistria si cu trupe rusesti stationate in zona….ciuciu UE
  Georgia: d.p.d.v. economic, tara se orienteaza spre vest. Datorita conflictului din Osetia de sud, Rusia a impus un embarou asupra tarii ceea ce ii ingreuneaza situatia.
  Armenia: tara saraca, dependent de Rusia. Acestia livreaza gaz ieftin, construiesc o central atomica si sustin tara in conflictul la granite cu azerbadjan
  Azerbaidjan: tara cu resurse immense de petrol si gaze, tara care s-ar putea ridica ca furnizor alernativ de gaze/petrol pt Europa, iar acest lucru nu le convine rusilor deloc.
  Ucraina: vstul spre UE, estul spre Rusia. Nasol
  Bielorusia: tara subdezvoltata, si-a vandut intreaga retea energetica rusiei iar refinariile sunt depuse ca garantie tot unor banci rusesti. Minsk-ul este asa de dependent de rusia incat nu exista pt acestia nici o portita de scapare.
  Kazahstan: in multe orase de granite sunt rusii populatia majoritara, insa nu exista risc. Tara este foarte atractiva pt Moscova d.p.d.v. economic
  China: Peking-ul nu vrea sa-si supere partenerul de afaceri si nu se pozitioneaza concret la situatia din crimeea. Ei au la randul lor o posibila bombaa sociala: uigurii si tibetanii in zona de vest a tarii unde nu pot fi controlati asa de usor cum ar fi minoritati care traiesc in estul chinei.

  Răspunde
   
  1. Acelasi Cineva
   Martie 30, 2014 la ora 12:41

   Toata lumea vorbeste despre dependenta de gazul rusesc, dar de ce nu vedeti si cealalta jumatate a paharului- daca Rusia nu vinde gaz Europei, atunci cui vinde? Credeti ca este asa usor ca Rusia sa stranga un robinet? De ce nu va ganditi la pierderile financiare pe care le suporta Rusia in cazul in care strange robinetul? In plus de asta, pot si alte tari sa inchida usi daca nu au robinete de strans.

   Răspunde
    
 • girl
  Martie 28, 2014 la ora 23:54

  La americani le convine de minune situația şi nu fac decât să o alimenteze. Ei sunt protejati de Rusi in timp ce Europa se vede nevoită să cumpere armament de la SUA. Dacă stau bine si ma gândesc s-ar putea ca Putin să se fi înţeles cu Obama să mai stoarca UE de niște bani ca şi așa prea și-a luat nasul la purtare.

  Răspunde
   
  1. Niko
   Martie 29, 2014 la ora 00:58

   pai despre asta e vorba! cam ai dreptate!

   Răspunde
    
 • gen. Buck Turgidson
  Martie 28, 2014 la ora 23:43

  O varianta de mutare ar fi ca trupele rusesti sa intre putin in Ucraina de est, suficient cat sa se poata negocia eliminarea sanctiunilor(foarte importanta pentru Putin, pentru a preveni rebeliunea oligarhilor), eventual si recunoasterea anexarii. Dupa care se vor retrage la loc, pentru ca s-au asigurat ca drepturile etnicilor rusi in Ucraina sunt respectate. Asta daca acceptam ca Putin conduce jocul, si nu a muscat dintr-o momeala.

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Martie 29, 2014 la ora 00:44

   Se poate spune ca Putin a muscat dintr-o momeala…Atita timp cit a invadat Crimeea inaintea Referendumului si atita timp cit anexarea Crimeei nu e recunoscuta de nimeni Crimeea va deveni un ,,cui al lui Pepelea” intotdeauna in viitor.Putin are interes sa se aplaneze lucrurile de acum incolo insa nu va fi usor lasat in pace.Daca a tras sabia primul nu va fi lasat pina cind nu va disparea iar Rusia va pierde mai mult decit Ucraina.Va fi o tara mult mai mica atunci cind va incheia pace.

   Răspunde
    
 • anca
  Martie 28, 2014 la ora 23:15

  @Andrei,din pacate sunt altii care pe langa conducerea omenirii de sute de ani,decid siWWW3,iar pe ei ni-i putem auzi,decat prin vocile confuze ale „celor mari”.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Martie 28, 2014 la ora 23:14

  @Moise.Putin a avut un plan pentru invadarea Ucrainei pregatit cu mult timp inainte.Americanii stiu de mult timp de el dar Obama joca teatru si il lasa pe Putin sa se compromita in fata lumii.
  Planul a fost activat imediat dupa inchiderea Olimpiadei de la Soci pentru ca intre timp Ianukovici a dezertat de la postul lui din Kiev.Ucraina este robinetul prin care trec gazele rusesti spre clientii din Europa si in acelasi timp un concurent din ce in ce mai mare la scaunul de furnizor.Robinetul asta tocmai i-a fost furat lui Putin de catre ,,golanii maidanezi”…Chiar daca joaca sah a fost nevoit sa scoata pistolul ca la poker in filmele cu John Wayne.Crimeea e un obiectiv secundar cu tot Sevastopolul dar fara restul Ucrainei nici Crimeea nu supravietuieste.Apa si elecricitatea din Ucraina vin si gazele la fel.
  Si Ucraina are gaze si Marea Neagra e plina asa ca prada justifica deranjul.
  Linga asta se adauga abaterea atentiei propriului popor de la coruptia pe care o pastoreste la el in tara si care pina la urma il va pierde.Deocamdata, insa,Ucraina va fi invadata dar din interior cu trupe mascate in revolutionani fascisti si care vor scoate armata ucraineana din lupta inainte de a incepe lupta.
  Americanii stiu lucrurile astea si daca nu le stiau li le-a spus Basescu sau Donald Tusk.Urma alege si Ucraina e doar o batalie dar cine cistiga razboiul ia si prada.La iarna europenii vor fi ceva mai interesati de gaze si vor trimite soldatii sa rezolve problema.Pina atunci Cortina de fier va fi coborita in jurul Rusiei.

  Răspunde
   
 • acelasi cornel
  Martie 28, 2014 la ora 23:02 Răspunde
   
 • clau
  Martie 28, 2014 la ora 22:44

  Putem sa ii multumim la Nastase ca am intrat in NATO?

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Martie 29, 2014 la ora 10:34

   Raspuns afirmativ, da, putem sa-i multumim pentru eforturile in favoarea admiterii Romaniei in NATO si UE. Aceasta, insa, nu trebuie sa influenteze in niciun fel pozitia noastra fata de actul de justitie infaptuit prin condamnarea sa la inchisoare pentru infractiunile comise. Una n-are legatura cu cealalta.

   Răspunde
    
 • fish
  Martie 28, 2014 la ora 22:18

  Daca ceea ce se speculeaza aici este adevarat. Adica, rusia se pregateste sa invadeze si alte state.
  Atunci americanii stiu exact ce au degand sa faca rusi pentru ca si ei au facut la fel atunci cand au invadat Afganistanul dupa care au ajuns si prin Irak.

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Martie 28, 2014 la ora 22:09

  Ce vrea Putin ? TOT. Citit-ati teoria reflexivitatii a lui Soros ? Nimic nou sub soare. Am auzit-o prima data in filmul Intrarea Dragonului cu Bruce Lee. Se rezuma la : „Brick don’t hit back”
  Ce spune teoria reflexivitatii e ca legile biologiei si fizicii nu se aplica in relatiile interumane. Pentru ca e vorba vorbim de constientizare, ce planifici acum nu mai e valabil mai tarziu, pentru ca si oponentul face miscari, si nu fi sigur ca le vei anticipa corect. Nu totul i-a mers lui Putin cum credea. China nu i-a prea tinut spate, pietele financiare, la fel.
  Lucrurile sunt asa bine camuflate incat toata lumea stie ca sunt acolo si sunt camuflate. Incredibil.
  Se stie ce vrea si ce va face si cu asta basta.
  Cat despre Insula Serpilor, nu ma mai bagati in sperieti, tocmai am luat actiuni la Petrom.
  Sa ne intelegem, Tribunalul de la Haga e recunoscut international, inclusiv de catre Rusia. In nici o foaie din dosarul Insula Serpilor de la Haga nu e mentionata Rusia. Practic e teritoriu romanesc, apartine unui stat membru UE si NATO.
  Il ia pe asta, UE si NATO nu mai inseamna nimic. Dreptul international nu mai inseamna nimic, nimic nu mai inseamna nimic in relatiile dintre tari. Se deschide cutia Pandorei. Rusia o sa impinga C

  Răspunde
   
  1. Catalin ( CTL )
   Martie 28, 2014 la ora 22:13

   ziceam ca o sa impinga China in tabara SUA si mai mult. Cam intreaga comunitate internationala e impotriva Rusiei , mai mult sau mai putin evident. E clar ca occidentalii au tot mutat , in timp, piese pe tabla de sah punand Rusia la perete. Si ma refer mai mult la Americani, ca pe europeni i-au pus rusii la perete cu gazul.

   Răspunde
    
 • curea
  Martie 28, 2014 la ora 21:38

  Asta e aranjament la nivel inalt!!! Numai asa puteau ucrainienii si moldovenii sa alerge spre Europa….ei Ursule fa putin zgomot la est sa stie restul care e directia buna si tu Putin te alegi cu statut de erou la tine acasa..lumea uita de coruptie..si ca premiu Crimeia !!!! Sigur e 100%

  Răspunde
   
 • Silviu
  Martie 28, 2014 la ora 21:07

  In final va fi liniste si pace. M-am gandit asa conspirativ, ca… daca e jocul americanilor & rusilor ?

  Suparati pe europeni rusii maresc pretul la gaze.
  Americanul concesioneaza terenurile si de data asta ia avizul de mediu servit de guverne fara consultarea publica pentru gazele de sist. Ce afacere colosala unde rusii si americanii sunt parteneri si europenii sunt piata de desfacere doar. Ce ziceti ?

  Răspunde
   
  1. acelasi cornel
   Martie 28, 2014 la ora 21:12

   Si, colac peste pupaza, Rusia invadeaza „de proba” Crimeea si se pregateste cu trupe sa invadeze si alte teritorii ale statelor vecine. E ceva ce nu se leaga in logica dumneavoastra. Sper ca nu v-ati suparta pe mine, dar asta e parerea mea.

   Răspunde
    
  2. AndreiM
   Martie 28, 2014 la ora 23:19

   Pai in final va fi liniste si pace. Ce va fi pana atunci clar ne putem imagina (sau e ceea ce conteaza).Cum poti sa tii populatia in frau dupa atata austeritate?

   Răspunde
    
 • Andrei
  Martie 28, 2014 la ora 20:49

  Bun, şi-acuma nişte pronosticuri: cam cât timp credeţi c-a mai rămas pâna la un WW3 ? 1 an, 2 ani, 5 ani ? Mai mult, mai puţin ?

  Răspunde
   
 • Silviu
  Martie 28, 2014 la ora 20:48

  Referitor la problema resurselor, in principal a gazelor naturale care usor sunt transformate in energie electrica si termica. Tarile din vest in frunte cu Germania, Italia, Elvetia au scheme legislative solide si avantajoase care sa incurajeze investitiile in instalatiile de producere biogaz (50 -60% CH4) si mai departe injectarea lui in retea unde este posibil. Asa numitul proiect AGRI amintit si de Dnul Moise G presupune ca biomasa: resturi agro, deseuri organice din industria agro-alimentaro, etc sa fie toata folosita si transformata in gaz. In Romania, au trecut mai bine de 5 ani de cand vorbim de energiile verzi, si incercam tot felul de scheme care nu fac decat sa limiteze profitul investitorilor, in loc sa generam locuri de munca si bani prin taxe si impozite si mai important in loc sa dezvoltam tehnologii care ne ajuta sa devenim independenti. Strategia energetica nationala e plimbata de la un guvern la altul si profesorii care lucreaza la rapoartele acestor guverne sunt profesori ” cumparati ” de diverse firme de consultanta care iarasi si ele au diverse culori, si toti nu vor decat sa-si vanda marfa ( eolian, fotovoltaic , biogaz, etc). Domnilor de la guvernare, sunteti acolo sa faceti legi in interesul tarii, si sa aveti discursuri politice care sa faca istorie. Poporul s-a saturat de discursuri care imita politica ca intr-un spectacol prost, paravan pentru afacerile grupurilor din sfera de interes.

  Răspunde
   
 • dariel
  Martie 28, 2014 la ora 20:26

  Rusii fac exact ce au facut nemtii la inceputul celui de-al doilea razboi mondial. Copy – paste! Mai grav e ca aliatii de acum (cam aceeasi ca si atunci) actioneaza exact la fel, adica deloc.
  Hai sa vedem:
  – Hitler ocupa zona Rinului (vitala pentru masina de razboi germana), apoi asteapta reactia aliatilor: = 0;
  – Continua si ocupa Sudetii, anexeaza Austia, si iar sta si asteapta: zero reactie;
  – Dupa razboi a fost recunoscut faptul ca daca aliatii Franta si Anglia ar fi atacat Germania la prima anexare, ar fi invins-o fara probleme;
  Rusii ce fac: pai cam la fel.
  – Ocupa Crimeea, vitala pentru ei din mai multe motive (geostrategice, economice, politice) si asteapta reactia:
  – maseasa la granita trupe in ideea ca vor speria cine stie ce tentativa de push-back din partea Ucrainei;
  – urmatorul pas va fi Transnistria (ca doar are nevoie de granita aproape de EU);
  – Apoi va merge catre Georgia (Osetia si Abhazia) sa fie mai aproape de campurile petroliere din Caucaz.
  Toti acesti pasi ii va face unul cate unul, stand si adulmecand reactia occidentalilor.

  BTW: China n-a zis nimic; e multumita; toate hidrocarburile Rusiei merg acum catre ea, si la preturi mai mici….he he he…iata un adevarat castigator!

  Răspunde
   
  1. acelasi cornel
   Martie 28, 2014 la ora 21:35

   Din pacate scenariul expus de dvs pare unul plauzibil si realibabil daca UE si SUA, adica NATO, nu actioneaza imediat adica astazi sau in zilele urmatoare prin plasarea de trupe si tehnica militara in zona pentru a descuraja viitoare actiuni de forta ale Rusiei care incalca drepturile fundamentale ale natiunilor si popoarelor. Aia cu razboiul nuclear, intre Rusia si SUA, astazi e o poveste, parerea mea, pentru ca un asemenea razboi nu are invingator ci doar invinsi. Asadar istoria se scrie astazi insa vom vedea daca aceasta va duce valorile fundamentale ale democratiei inainte sau daca acestea vor fi zdrobite de puterea armelor si de dorinta unor lideri politici (Putin si Medvedev) de a isi face campanie electorala cu morti si arme si a ascunde neputinta in a gestiona problemele economice interne si de a oferi cetatenilor sai un nivel de trai mai ridicat. Este tragic sa vedem asa ceva in zilele noastre, parerea mea.

   Răspunde
    
 • acelasi cornel
  Martie 28, 2014 la ora 19:59

  Cred ca Rusia nu se va opri la invadarea si ocuparea prin forta a Crimeei. Avantajul major de care dispune Romania astazi, politic si strategic, este apartenenta sa la UE si NATO. Fara acest atu/avantaj in conditiile haosului generat dupa 1989 in Romania si in conditiile dezastruoase in care e astazi dotarea armatei romane datorita lipsei de finantare din ultimii 24 de ani Rusia putea invada azi Romania si bate armata romana cu maturi. Sa nu uitam faptul ca acum Putin urmareste mentinerea puterii Rusiei in Europa prin acces la coridoare economice strategice si prin acapararea de noi resurse de petrol si gaze (vezi aici resursele din Marea Neagra si nu numai). Astae parerea mea. Asadar daca Romania nu era membru UE si NATO Rusia putea transforma fara probleme Romania intr-o a doua Basarabie intr-un context zonal favorabil. Dupa parerea mea cele mai importante decizii luate de Romania, din ultimii 50 de ani si pentru urmatorii 50 de ani minim sunt decizia de a deveni membru NATO si membru UE. Am aflat si eu zilele trecute de la TVR de contributia importanta pe care a avut-o regele Mihai, prin lobbyul facut in tarile din vestul Europei si in SUA, pentru ca Romania sa fie primita in NATO si faptul ca guvernul Ciorbea, daca nu ma insel, i-a crut acest ajutor. Mai spuneam in alta ocazie ca in istorie au existat momente in care Romania a fost la un pas de a fi desfiintata si impartita pe bucati intre statele vecine Romaniei. Fara apartenenta Romaniei la NATO Romania astazi avea o mare problema sau era in pericol mult mai mare decat este ea acum. Fie ca ne place sau nu, SUA a avut si are un rol esential in stabilirea unui echilibru si apararea/promovarea valorilor democratice si a libertatii de alegere a natiunilor si a popoarelor de pe planeta Pamant.

  Răspunde
   
 • Acelasi Cineva
  Martie 28, 2014 la ora 19:32

  Ucrainienii sa zica MERCI ca nu a inceput Putin sa faca precum americanii prin Bolivia si Guatemala cu asasinate politice, revolutii si lovituri de stat. Doar a trimis armata (agresiv dar nu tragic) sa-si apere bazele. Si e de inteles faptul ca Rusia trebuie sa fie pregatita militar(armata pregatita la granita) in caz ca intervine cineva din afara spatiului ex-sovietic.

  Răspunde
   
 • Cineva
  Martie 28, 2014 la ora 19:21

  Oameni buni, chiar nu intelegeti si nu vedeti cu ambii ochi ce se intampla in lumea asta.Vorbiti din ce vedeti cu un ochi (p’aici prin Europa). Daca deschideti ambii ochi, vedeti ca Ucraina a fost si este un teritoriu de influenta rusa, iar NATO (adica SUA) nu are „voie” sa intervina, pentru ca nici Rusia nu a intervenit cand America a invadat Afganistan sau Irak, sau prin vre-o tara de pe continentul American. Toata „criza” asta indusa de catre Putin se desfasoara in spatiul de interes rusesc (ucrainienii au cerut bataia la fund pe care le-o da Putin) si logic ca Putin poate sa faca ce vrea, dar totusi o face cu cap. In plus de asta, mare parte din armata navala a Rusiei este in Marea Neagra la bazele rusesti din Crimeea si e logic sa trebuie sa si-o apere. E destul de logic faptul ca Rusia o sa invadeze Ucraina, atata timp cat ei vor in U.E – in care nu vor intra nici in 20 de ani, chiar daca ii lasa Putin.

  Răspunde
   
  1. papaya
   Martie 28, 2014 la ora 19:37

   ideea ca ar trebui sa existe un spayiu de influenta rusesc e f periculoasa. de unde pina unde daca te invecinezi cu rusia, gata, esti automat intr-un asa-zis spatiu de influenta. ce drept le da acest spatiu de care tot vorbesti. ucraina e o tara independenta, care trebuie sa-si aleaga singura calea. daca rusii considera ca nu au acest drept, apare un conflict. dar sa nu se apropie nimeni de ucraina pentru ca este in „spatiul de influenta” rus mi se pare o prostie f periculoasa.

   Răspunde
    
 • tizul
  Martie 28, 2014 la ora 19:11

  Io, de-as fi Putin, m-as duce spre sud, Georgia, Armenia, Azerbaijan… nici dreacu’ nu s-ar baga peste mine…

  Răspunde
   
  1. cristi
   Martie 29, 2014 la ora 16:55

   ..s-ar baga cel putin cineva: Turcia

   Răspunde
    
 • Caron
  Martie 28, 2014 la ora 18:57

  Si daca invadeaza, nu jumatate, ci toata Ucraina, ce? O se bata cineva cu Rusia pt asta, pe bune, cine…? Sanctiuni economice… really? O sa o puna de o Yalta si ne trezim cu Rep Moldova si jumate de delta la rusi. Nicio tara puternica nu se simte amenintata de Rusia, si nixi nu au de ce, economic rusii nu pun probleme de performanta atata timp cat vand resurse, si o sa vanda ca toti tebuie sa cumpere, deci unii vor fi vanduti, cu catel si purcel pt resurae. Corectitudinea si idealurile sunt ok cat timp esti satul, cand se taie gazul s-a trminat.

  Răspunde
   
 • Flash
  Martie 28, 2014 la ora 18:57

  Interesanta este si pozitia Ungariei, care este impotriva masurilor economice. La fel de interesant mi s-a parut si perioada aleasa de Putin pentru a invada Crimeea…martie. Pe 15 martie ungurii au avut o aniversare care, dupa spusele unora, poate chiar SRI, manifestarile trebuiau sa ia o alta intorsatura. Si daca ma gandesc la cei 10 miliarde de euro primiti de la rusi, la sustinerea South Stream-ului de catre Ungaria si intalnirea din ianuarie dintre Putin si Orban de la Moscova, nu pot sa spun decat ca Ungaria face jocul Rusiei in interesul ei. Si stim cu totii care este interesul Ungariei.

  Răspunde
   
  1. ferencz
   Martie 28, 2014 la ora 20:01

   informatie falsa
   dupa 1848, cele doua razboaie mondiale si 1956, in Ungaria nimeni da nimeni nu vrea pact politic sau militar sau de care vrei tu cu rusii singurul pact care se vrea este cel economic: exporturi de poduse agricole, farmaceutice etc si bineinteles reactoarele si gaze.

   Răspunde
    
   1. Flash
    Martie 28, 2014 la ora 20:17

    Si ce anume este fals in afirmatiile mele ? Ca s-au imprumutat rusilor ? Sau ca sprijina South Stream-ul, teava care face dependenta da gazul rusesc o Europa intreaga ? Aaaa, ca nu-ti convine interpretarea mea, este cu totul o alta problema. Nu poti sa spui ca este falsa, ci cel mult putin probabila. Eu am argumente in parerea pe care am oferit-o si pot sa-ti mai ofer cateva despre relatiile ruso-ungare de 2 ani incoace, cel putin. Dar tu ce-mi oferi ?….un argument istoric ?! Slabut…

    Răspunde
     
    1. ferencz
     Martie 28, 2014 la ora 21:28

     1.)ca Ungaria este impotriva sanctiunilor economice
     2.)martie, revolutia din 15 martie a fost invinsa de habsburgi cu ajutorul rusilor
     3.)10 miliarde sunt un credit pentru construirea reactoarelor, si nicidecum un dar
     4)South Stream a fost negociat de Ferenc Gyurcsany, pe vremea aceea Orban era in opozitie si nu a fost de acord

     Răspunde
      
     1. Flash
      Martie 28, 2014 la ora 21:56

      1. „Sancţiunile economice sunt prevăzute în a treia serie, şi ar fi bine să fie evitate, deoarece nu este în interesul Europei, şi cu atât mai puţin în cel al Ungariei”, a spus Orban, citat de cotidianul economic Vilaggazdasag
      2. Nu ma intereseaza un aspect istoric
      3. Nu am vorbit de dar, ci de credit
      4. Iar Orban sustine in continuare South Stream-ul : „Ungaria își va îndeplini toate angajamentele în ceea ce privește construirea gazoductului South Stream, un proiect ce prevede aducerea gazelor naturale din Rusia în Europa ocolind Ucraina, a dat asigurări, marți, la Moscova, premierul ungar Viktor Orban, la încheierea convorbirilor avute cu președintele rus Vladimir Putin.”

      Hai sa nu mai continuam discutia, ca devine plictisitoare…

       
     2. Constantin
      Martie 29, 2014 la ora 10:43

      „10 miliarde sunt un credit pentru construirea reactoarelor, si nicidecum un dar” _ Teoretic, banii ajung in economia maghiară, mai exact, cea mai mare parte din ei, in infrastructura energetică a Ungariei, cu toate consecinţele pozitive care decurg din aceasta. Doar că in acest moment nu se ştie cu precizie cat anume din sumă se va întoarce in Rusia pentru tehnologia si materialele furnizate de ruşi. Părerea mea este că o parte însemnată.

       
 • Daniel
  Martie 28, 2014 la ora 18:41

  Ramane de vazut ce va fi,insa un lucru e clar.Nimeni nu prea are ce sa faca in fata dependentei energetice fata de Rusia pentru cativa ani de acum incolo.
  Cat despre integritatea Ucrainei,daca rusii decid sa o invadeze si/sau sa creeze o Ucraina de est pro rusa tocmai pentru a-si asigura controlul resurselor energetice din Marea Neagra si al conductei,ma intreb ce va putea sa face SUA si NATO?
  Ramane de vazut ce va fi,dar mie ca simplu om care se uita la tv mi se pare ca liderii occidentali habar nu au ce ii loveste,in timp ce strategia rusa este absolut magistrala.Daca ai vedea asta intr-un film,ar fi de Oscar!Din pacate e realitatea trista,sau chiar tragica daca te gandesti la ucrainieni.
  Nu stiu ce sa va intampla cu Ucraina,dar din punctul meu de vedere,de simplu cetatean nu cred ca trebuie lasata singura.Si nu ma refer aici la o implicare NATO directa pentru ca asta ar putea genera un sir de evenimente care sa scape dezastros de sub control.Insa nici abordari de genul FMI care cer dublarea pretului la gaze nu cred ca sunt constructive.Aia de la FMI nu fac decat sa sporeasca influeta Rusiei prin logica lor.

  Răspunde
   
 • Cris
  Martie 28, 2014 la ora 18:23

  Putin vrea sa introduca si el o acciza la gaze. Special pentru Romania, astfel incat tot puletele care se trage din daci si romani sa contribuie din putinul lui la prosperitate marelui imperiu de la rasarit.

  Răspunde
   
  1. un turist
   Martie 29, 2014 la ora 20:09

   Prin acciza la gaze puletele dacic contribuie la prosperitatea imperiului de rasarit din putinul care il are si cind se inarmeaza la ultima moda contribuie la prosperitatea celui de peste ocean–tot din putinul lui–. Unde vedeti diferenta sau avantajul???

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase