Motorina şi CAS-ul, între premierul hăis şi preşedintele cea

de Moise Guran

Aș vrea să exprim regretul meu și să cer scuze unei specii de mamifere nobile şi blânde, pentru faptul că poporul nostru a pus-o în diferite ipostaze neplăcute de-a lungul istoriei noastre comune. Despre boi numai de bine, căci ei săracii n-au probleme nici cu CAS-ul, nici cu acciza la motorină… O să râdeţi, dar scumpirea benzinei este o măsură de tip Hăis, iar scăderea CAS-ului este una de tip Cea. 

biziday blog

Premierul Victor Ponta s-a dus în Parlament, răspunzând unei invitații a liberalilor de a răspunde concret şi exact la întrebarea de când va scădea cu 5% contribuția pentru asigurările sociale. N-a răspuns. Dar mi-a plăcut ideea.

Întrebarea este de bun simț… Mâine-poimâine suntem în aprilie, iar până la 1 iulie mai sunt trei luni. Ponta n-a dat alt termen decât 1 iulie, dar a precizat faptul că marea problemă e de la anul, când scăderea CAS ar presupune o gaură de 5,2 miliarde de lei, sau de 1,1 miliarde de euro, completez eu. Cam pe acolo sunt încasările suplimentare ale statului din creșterea accizelor, făcută deja într-o primă treaptă la 1 ianuarie, urmând ca treapta a doua – și cea mai consistentă – să se producă la 1 aprilie.

Inspirați de Traian Băsescu, adversarii lui Ponta și-au făcut o țintă politică din oprirea acestei creșteri de acciză. Taxă fixă, acciza nu depinde de prețul petrolului, dar în toamnă, când a propus-o, Ponta a mărturisit că se bazează pe o scădere a cotațiilor astfel încât, în final, cetățenii să nu simtă că s-au scumpit benzina și motorina.

Și, într-adevăr, față de toamna trecută, țițeiul s-a mai ieftinit, dar nesemnificativ. A scăzut cu cinci procente, dar ar fi fost nevoie de o scădere cam de 20% pentru ca Ponta să mărească acciza, iar noi să plătim la pompă tot atât. Acest tip de realitate se numește în înțelepciunea populară – a pune carul înaintea boilor.

titei grafic blog

Bun, acum să tragem linie și să tragem câteva învățăminte din această poveste… Creșterea accizelor este, într-adevăr, o idee proastă atunci când consumul scade. Ideea guvernului Ponta pare scoasă din manualul de boală lungă al guvernului Văcăroiu de acum 20 de ani. Linia comună este modelul de inspirație „Florin Georgescu”.

Să faci, însă, din asta o obsesie electorală este, de asemenea, o idee proastă, una gândită în laboratoarele de la Cotroceni. Și asta pentru că Ponta s-ar fi putut apăra legând scăderea CAS de scumpirea benzinei. Atunci n-ar mai fi putut comenta nimeni. Nici acum, când chemat fiind de liberali în Parlament să spună clar cu CAS-ul, Ponta nu s-a legat de scumpirea motorinei.

De ce? Pentru că nu poate. Pentru că scăderea altor cheltuieli bugetare este într-adevăr foarte necesară și pentru că, în acest an electoral, Ponta vrea neapărat să pozeze în premierul care dă, care are de unde, care mărește pensiile și atunci când, de fapt, le calculase greșit anul trecut.

Problema cu carul pus prea des înaintea boilor e că nu merge decât la vale… La deal, oricât de mari sunt boii de după car, e chiar mai greu decât cu boii mici.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

26 răspunsuri la Motorina şi CAS-ul, între premierul hăis şi preşedintele cea

 • Constantin
  Martie 27, 2014 la ora 07:25

  Doamna anca, dupa parerea mea prezenta domnului Prim-ministru Ponta in spatiul public (inclusiv la A3) este binevenita, pentru ca domnia sa ofera in acest context necesarele precizari cu privire la declaratiile experimentatilor ministri ai Cabinetului sau, spre exemplu, I Petrescu si R Cotovelea (ministrul societatii informationale – ce-mi place cum suna asta!). Si intelegem astefel de ce este bine sa se scumpeasca motorina si sa stam la coada la Fisc.

  Răspunde
   
 • anca
  Martie 27, 2014 la ora 01:44

  Ponta minte cum respira si pentru ca e priceput la toate i-a imbrobodit si de data asta pe pensionari.
  Nici o grija o sa-l avem pe ponta pana la disparitia planetei.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 26, 2014 la ora 20:07

  „Creșterea accizelor este, într-adevăr, o idee proastă atunci când consumul scade.” _ Mie, unul, mi se pare că minstrul de Finante, competenta și experimentata doamnă Ioana Petrescu, a explicat suficient de clar că este absolut necesară creștrea pretului la carburanti prin marirea accizei, pentru că altminteri nu ne ajung banii pentru pensii și salarii.

  Răspunde
   
 • claudiu
  Martie 25, 2014 la ora 19:25

  Referitor la acciza.eu am camioane si lucrez pe extern. Incarc.fac plinul ,in tara ,cam 1.000 l pe camion și plec afara.dat de la 1 aprilie o sa fie altfel:incarc si plec .fac plinul afara ca e msi ieftin si oricum tva il incasez si de afara
  Si sa stiti ca la fel o sa facă si celilati care au camioane….
  Și atunci o să vedem dacă incaseaza mai multi bani dupa accize.eu cu firma mea consumam cam 100.000 l pe luna…..

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Martie 25, 2014 la ora 17:34

  D-le Constantin,explici mecanismul de obtinere a independentei dar nu citezi sursa -declaratia lui Wilson.In subsol afirmi ca Kosovo este o eroare ratificata de Europa si S.U.A.Atunci care este baza juridica -aceeasi declaratie de autodeterminare a lui Wilson. Inseamna dupa tine-fals in substrat-ca Putin si Basescu au dreptate cu privire la Kosovo.
  P.S. Informeaza inainte de a vorbi.Poti sa spui cate armate tariste au participat la apararea Moldovei in vara lui 1917-numarul combatantilor si numarul victimilor?Cauta-l(adevarul) intr-un manual de ,,istorie ” al Romaniei.

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Martie 25, 2014 la ora 17:18

  D-le Constantin, este a n-oara in care evitati raspunsul la chestiuni simple datorita premizelor gresite din postarile d-v .Un judet nu are autonomie teritoriala ,deci nu poate adera la un stat ceeea ce stiti fara indoiala.De cate ori o sa repetati ca fac greseli in limba materna-deoarece gandesc in limba lui Dante -majoritatea de editare ,lucru binecunoscut de domnia voastra pe care in schimb il ,,explotati ” din plin.Eu constat ca jigniti alti participanti la blog ,ministri ,specialisti cand inteligenta d-v nu justifica nici macar acest lucru -despre modestie nu cred ca poate fi vorba ,nu cred ca sunteti o persoana cu un comportament religios capabila sa inteleaga semenul si sa il ajute in devenirea sa intelectuala.Sper ca intr-o zi sa regasiti pacea interioara iar aceea zi sa vina cat mai curand.
  P.S. Credeti ca voi mentiona greselile facute de d-v si din ce motiv?

  Răspunde
   
 • ALINA
  Martie 25, 2014 la ora 15:36

  :)) NICI ASE NU MAI ESTE BASIST…BUNA ASTA:))!

  Răspunde
   
 • costobocus
  Martie 25, 2014 la ora 14:58

  as fi tentat sa cred ca actualul guvern,in goana dupa voturi,are ca tel suprem o romanie populata numai de bugetari si pensionari.din opozitie clama cit il tineau plaminii ca are solutii pt a face rost de fonduri in trei timpi si doua miscari(colectari mai eficiente,reducerea evaziunii,lucrarile cu dedicatie,etc).la guvernare fiind,a venit in ajutorul sistemului privat taind investitiile,inventind taxe si accize.

  Răspunde
   
 • Cosmin din Craiova
  Martie 25, 2014 la ora 14:57

  Pensionarii din ziua de azi au cotizat 3%-5%. Tu cat cotizezi Moise? 31,5% parca? Sa vezi ce pensie mare vei avea tu. Asa ca nu le mai plange de mila pensionarilor, fiecare dupa cat a cotizat.

  Răspunde
   
 • Cris
  Martie 25, 2014 la ora 14:43

  Dupa ce au facut praf autostrazile… Romania bubuie de „proiecte”, aflate in stadiul de dorinta, unul mai pompos ca altul:

  Ultima fitza – tren Maglev, de mare viteza, facut de chinezi pana la mare…. Nici nu apuci bine sa te urci si sa te asezi pe scaun ca ai si ajuns pe plaja.

  Probabil ca va fi gata odata cu autostrada suspendata a lui Oprescu. Pana atunci se va schimba relieful si Marea Neagra va deveni Muntele Negru.

  Răspunde
   
  1. un turist
   Martie 25, 2014 la ora 15:29

   Cris:Este ceva timp de am circulat cu trenul din Cluj la Constanta in vagon de dormit. De la Buzau cred spre mare adica spre Dunare acest tren a ajuns la o viteza estimata de mine de110-120Km/h. Am fost aruncati din paturi si trebuia sa ne tinem si sa ne fie frica ca ne rasturnam si deci de unde trenuri cu 250-300Km/h.Poate pe perne de aer dar nu pe sine.

   Răspunde
    
   1. Cris
    Martie 25, 2014 la ora 19:27

    Cred ca ai visat in timp ce ai mers cu trenul. Nu exista tren in Romania care sa mearga cu mai mult de 80 kmh.

    Răspunde
     
   2. Constantin
    Martie 25, 2014 la ora 20:02

    Domnule un turist, pe liniile ferate romaneşti nu se mai circulă de mult cu 100 km/h, ci cu maximum 80 km/h. Pentru trenurile de mare viteză (care de altfel sunt proiectate să circule cu 400 km/h, dar in România vor atinge cel mult jumătate din această viteză) se vor construi linii speciale exclusive.

    Răspunde
     
    1. un turist
     Martie 25, 2014 la ora 22:33

     Cris& Constantin: Asta era in 1999 si tot posibilul sa ma fi inselat. Dupa un drum f incet si apoi o accelerare se poate. Dar aceasta a fost impresia mea. Dar ramin la parerea cum spune si Cris ca am visat si acel tren de viteza ramine tot vis pe o durata nedeterminata.

     Răspunde
      
 • Dragotoiu Mihail
  Martie 25, 2014 la ora 10:16

  Sa cresti accizele in perioadele in care consumul scade nu e o idee deloc buna.In ceea ce priveste CAS-UL, atata timp cat este prevazut in Buget doar ca recomandare, nu ca certitudine, nu prea vad multe sanse sa scada in acest an. Poate spre sfarsitul anului, daca executia bigetara este conform previziunilor.

  Răspunde
   
  1. Cris
   Martie 25, 2014 la ora 11:26

   E o idee tembela, sinucigasa… tzeapa la buzunar.

   Răspunde
    
 • Marian Androne
  Martie 25, 2014 la ora 09:54

  Observ ca se comenteaza in presa cum ca Basescu vrea dar Ponta nu, sau invers, vrea Ponta dar nu vrea Basescu…
  Oare oamenii nu-si dau seama dupa 25 de ani ca partidele si exponentii lor fac parte din aceeasi familie, ca difera doar nuantele, ca de fapt gandesc la fel?
  In 1990 porneam la drum cu cel mai mic PIB/locuitor. In 2014 ne mentinem locul, la mare concurenta, ce-i drept, cu vecinii nostri din sud.

  Răspunde
   
 • eu
  Martie 25, 2014 la ora 08:42

  ce vrei domne de la ponta daca atat il duce capul o sa avem benzina si motorina mai scumpe ca in vestul europei?
  transportatorii de ce nu fac greva generala si sa il stranga cu usa pe acest premier maladiv in punere de taxe si impozite
  in comparatie cu boc nu a facut decat sa creasca accizele si taxele ce vor duce in inflatie si vor eroda puterea de cumparare si binenteles si marirea artificiala a pensiilor,dar de mizeaza pe faptul ca batranii sunt neinformati si inghit orice
  guvernare din asta am vazut peste tot unde PSD a fost la guvernare
  halal tara halal oameni
  TRAIASCA PREMIERUL PLAGIATOR TAXATOR

  Răspunde
   
 • Kristina
  Martie 24, 2014 la ora 21:38

  Concluzia:nici un politician din tara asta nu se poate tine de promisunea facuta in prag electoral.GUVERNUL PONTA,indexand pensile(ok.pt.min.6 lei se primeste votul) castiga alegerile detasat folosind masa de pensionari.S-a inteles faptul ca pensionarii nu folosesc prea mult carburant(chipurile dau banii pe medicamente si hrana in mod specific)DAR PLATESC DEOPOTRIVA CU NOI PRETUL FACTURILOR LA UTILITATI SI CRESTEREA DE PRET LA BUNURILE ALIMENTARE SAU NEALIMENTARE CE DECURGE DIN MAJORAREA ACCIZEI(ex.+1 leu/kg produs alimentar)SCADEREA DE TVA produce deflatie,scaderea nr.locurior de munca si asa deficitar,deci nu poate fi adusa in discutie .Si uite asa ne alegem inca o data,a nu stiu cata oara pacaliti.

  Răspunde
   
  1. Cris
   Martie 24, 2014 la ora 23:39

   Exact. Ai inteles corect escrocheria lui Ponta. Ce studii ai?

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Martie 25, 2014 la ora 19:34

    printre altle am si o Licenta in economie,dar este SUFICIENT SA TRAIESTI PE PROPRIA PIELE REALITATEA ROMANEASCA SI AI SA INTELEGI PERFECT FENOMENELE ECONOMICE impuse aici.

    Răspunde
     
 • Cris
  Martie 24, 2014 la ora 21:38

  Ceea ce ne transmite Ponta e din ciclul:

  „Daca asa avea 1000 de lei, mama ce gresie mi-as mai pune in hol…” sau

  “V-as imbraca in aur, nenica, daca as avea de unde”

  Victor Ponta said:

  ‘Dacă mi-aţi da 2,4 miliarde lei, aş renunţa mâine (la acciza pe carburant – n.r.). Îmi dă doamna Udrea (Elena Udrea – n.r.) 2,4 miliarde lei? Aşa mult fac genţile? Dacă genţile doamnei Udrea fac 2,4 miliarde lei doar anul ăsta, că e vorba şi de la anul, cu plăcere. Credeţi că am vreo plăcere specială să pun vreo acciză care va da ocazia celor de la PDL, PMP şi ce mai sunt ei să tot dea lecţii de demagogie şi populism? Vă înşelaţi. Aş scădea toate taxele, le-aş face zero pe toate. Problema e următoarea: de unde luăm banii? Că de undeva trebuie să îi luăm dacă dorim să avem în continuare şcoli, spitale, armată, poliţie, dacă vrem să facem autostrăzi’, a afirmat premierul”

  Răspunde
   
 • Nicu
  Martie 24, 2014 la ora 20:29

  Moise nu prea inteleg care-i faza cu „laboratoarele de la Cotroceni” dar parca in ultimul interviu pe sticla Base a zis ca n-ar fi de acord cu scaderea CAS-ului

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 24, 2014 la ora 19:59

  Domnule, tot n-am inteles care este vina Presedintelui. Este vina mea, fara indoiala. Dar trebuie sa fie una…

  Răspunde
   
  1. gicu de la sculărie
   Martie 24, 2014 la ora 20:17

   trebuia neapărat să zică ceva și de președinte pt a nu fi acuzat că e Băsist.

   Răspunde
    
   1. gica de la cofetarie
    Martie 25, 2014 la ora 06:56

    trebuia sa zica si presedintele ceva ca sa nu zica ca e Basist

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase