Să repetăm împreună şi multilingv: Ţinutul Secuiesc este România

de Moise Guran

Când te duci să treci la Olt, dinspre Bucureşti spre Craiova, n-ai cum să nu remarci, pe dealul unde-şi duc ăi din Slatina iubitele să le facă neveste, ditamai steagul României. Pentru că noi oltenii de dincolo de Olt avem o problemă cu identitatea etnică a ăstora de dincoace de Olt (chit că ei vorbesc cu perfectul simplu şi se jură că strămoşii lor au vorbit latina vulgară înainte să ştie de mazăre, brânză, mânz şi barză), îi propun primarului din Slatina arborarea unui nou steag lângă cel al României. Să fie alb/albastru şi să aibă prazul drept stemă. Că Zaibărul nu e neaoş. Pe francezul care l-a inventat îl chema Siebel… Spuneţi şi voi, ăsta e nume de francez? Eu îl suspectez că era de fapt ungur. 

steag slatina blog

Pentru că în acest weekend este 15 martie, aș dori din start să le urez maghiarilor din România viață lungă, alături de noi, în prietenie. Și în România.

M-am abținut să comentez direct evenimentele de la Târgu Mureș din această săptămână pentru că, din punctul meu de vedere, comunitatea maghiară din țara noastră a dat cea mai bună reacție posibilă – a condamnat ea însăși extremismul. Declarația tranșantă a liderului UDMR care i-a trimis pe extremiștii maghiari, aflați în campanie electorală, să facă demonstrații în Ungaria, acolo unde au alegeri, iar nu în țara noastră, România, nu a mai lăsat loc de nicio interpretare.

Am apreciat, de asemenea, gestul primarului din Târgu Mureș de a nu mai autoriza nicio manifestație, refuzând și reacțiile imediate ale unor organizații românești, cam prea repede dezgustătoare de unguri.

Dar parcă acum ar fi rândul nostru, al românilor, să le întindem mâna maghiarilor din România, nu credeți? Ei și-au afirmat, prin liderii lor, apartenența la națiunea română, iar eu, ca român, poate ar trebui să le întorc gestul.

Cât o să mai evit să vorbesc despre Ţinutul Secuiesc? Cât o să mă mai feresc să folosesc această sintagmă, la radio sau la tv, ca să nu-i ofensez pe unii dintre români?

Oare n-am așeza lucrurile într-un alt început, dacă noi toți, și români, și maghiari, am afirma sus și tare că Ținutul Secuiesc este România? Oare, pe această bază, nu se poate construi o nouă marcă, nu una administrativă, ci una culturală, promovabilă turistic și promovată de statul român?

Vă spun sincer că eu tot nu înțeleg diferența dintre maghiari și secui, la fel cum, dacă m-ar pune cineva să-i definesc pe olteni, n-aș ști să le spun dacă cei din Slatina sunt sau nu olteni, că doar sunt dincoace de Olt și, totuși, ei vorbesc cu perfectul simplu și se consideră olteni.

Deci, dacă primarul din Slatina ar face un steag mare cu un praz și l-ar pune lângă uriașul steag al României de pe dealul de lângă orașul său, credeți s-ar ofensa cineva? Vă spun sigur că nu, dar eu m-aș duce să-mi fac o poză cu steagul respectiv, el ar deveni, deci, o atracție și slătinenii ar avea de câștigat.

De ce nu putem gândi în aceiași termeni și Ținutul ăsta secuiesc? De ce trebuie el privit, și de unguri, și de români, ca pe o tentativă de enclavizare, de diferențiere, de evadare din România sau din națiunea română?

Sau haideți să formulez altfel întrebarea, și pentru unii, și pentru ceilalți… Credeți că vom trăi mai bine împreună? Sau cu o gaură în mijlocul României?

P.S. Acum fix un an am scris un text similar. 2013 nu era an electoral. Vorbind cu oamenii la radio, eu pot simţi azi diferenţa faţă de acum un an sau acum doi ani. E de bine, vă spun. Şi va fi şi mai bine.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

130 răspunsuri la Să repetăm împreună şi multilingv: Ţinutul Secuiesc este România

 • Un Roman Transilvanean
  Martie 19, 2014 la ora 11:06

  Romania in forma ei actuala exista de nici 100 de ani. Ani in care conducerea de la Bucuresti ne-a returnat a zecea partea din ce a luat. Principatul Transilvaniei, in schimb, are o istorie de un milenu!
  Uneori ma intreb ce s-ar intampla daca ne-am alatura si noi secuilor si am merge mai departe……sa cerem AUTONOMIA Transilvaniei.
  Din punct de vedere legal nu este posibila acesta deslipire (vezi constitutia Romaniei scrisa de Bucuresteni), dar din punct de vedere moral…..?
  Oare cei 1000 de ani conteaza mai putin decet cele cateva semnaturi date cu forta (citeste istoria ADEVARATA a Unirii)in 1918?
  Sunt de parere ca ne-ar merge mult mai bine, romani, unguri, rromi si putinii sasi care au mai ramas.
  Cu respect,

  Răspunde
   
  1. Silviu
   Martie 19, 2014 la ora 13:08

   Zice-se ca „ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se intimple”. Si daca se intimpla, iar realitatea nu va fi cea dorita?

   Răspunde
    
  2. nicolae ceausescu
   Martie 28, 2014 la ora 10:25

   bai rromule

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Martie 18, 2014 la ora 13:00

  Cand o sa gasesti @Kristina, supermarket in comuna sau satucuri izolate. Stai linistita ca nu mai calc pe acolo.

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Martie 18, 2014 la ora 20:36

   intradevar prin comune si satucuri izolate NU AI UNDE SA TE CAZEZI PENTRU CA NU SUNT PENSIUNI!(nici vorba de supermarketuri)
   Dar totusi daca va aventurati in locuri mai salbatice aveti grija ca s-au inmultit foarte mult ursii.

   Răspunde
    
 • BESEDERBENEROMANIA
  Martie 17, 2014 la ora 09:51

  calare pe cal hunii sa calareasca in hungaria ministri spurcati

  Răspunde
   
 • BESEDERBENEROMANIA
  Martie 17, 2014 la ora 09:48

  Romania apartine Romanilor.Pierdem prietenia celora care ne pierd respectul , nu va place in Romania sunteti liberi sa plecati acolo unde vii leaanul rasfatate minoritati asa zis nationale.

  Răspunde
   
 • O voce dintre dintre Nistru si Prut
  Martie 17, 2014 la ora 09:39

  MOLDOVA ARDEALUL SI TARA ROMANEASCA ! DREPTATE SI ADEVAR !

  Răspunde
   
 • Unul
  Martie 17, 2014 la ora 05:10

  Cetatenii romani de etnie maghiara (nu imigranti) din fosta Regiune Autonoma Maghiara (Tinut Secuiesc acum) detin o majoritare pe teritoriul respectiv si e clar ca nu o sa renunte la ideea de autonomie iar de acolo la independenta nu mai e mult.
  Cine ii poate blama?
  E o realitate pe care trebuie sa o luam foarte in serios in cadrul prezentului.
  Faptul ca marea majoritate a comentariilor sint in repertoriul ‘pe ei mama lor’ ma ingrijoreaza pentru ca arata ca sintem de un infantilism periculos pentru noi insine.
  De fapt majoritatea noastra nu stim pe ce lume traim, asta e clar.
  Unii incita fatis la violenta impotriva ungurilor desi ei personal nu s-ar manfesta violent.
  Altii vorbesc de aspectul istoric de parca ar conta in ziua de azi.
  Romania nu e Rusia sa stramute populatii intregi si sa traseze harta cum vrea ea.
  Sint multe de zis insa ce vreau sa spun e ca abordarea generala e gresita.
  Ungurii nu vor sa fie asimilati, au sentimentul ca acolo unde traiesc e casa lor iar modul nostru de abordare ne pune intr-o lumina si situatie proasta.

  Răspunde
   
  1. Erusalimul Nou
   Martie 18, 2014 la ora 09:17

   va fi cutremur ne vom linisti cu totii la ei la noi noi ei fiti tari si mai buni cinstiti si increzuti in bine fiecare natiune fiecare tara are nevoie de ganduri inalte cinstite

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase