BIZIDAY: Luni, 10 martie 2014

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

19 răspunsuri la BIZIDAY: Luni, 10 martie 2014

 • Vegetarian
  Martie 15, 2014 la ora 14:19

  La minutul 40 Moise zice ca „ Statul american este in primul rand dator poporului american „ . Daca Kina are 1/ 5 din datoria publica a SUA , cat are poporul american ?
  . . . Pe google nu prea apar detalii despre datoria SUA fata de propriul popor . Sunt in SUA smekeri care nu au primit de la statul american returnari de TVA de miliarde ? Sau a cumparat armata americana produse pe care nu lea platit ? A emis cineva facturi umflate la adresa SUA ?

  Răspunde
   
 • Silviu
  Martie 12, 2014 la ora 19:40

  Programul pentru tinerii intreprinzatorii a avut un succes imens anul acesta. In doar 3 zile s-au inscris deja 1000 de firme. Din pacate bugetul alocat, pentru 490 de firme, nici nu respecta legea, care specifica faptul ca trebuie sa se aloce bani pentru 550 de firme. Poate se va mari bugetul.

  Răspunde
   
 • Dorel.
  Martie 12, 2014 la ora 15:41

  Moise te-am ascultat azi la Europa FM la emisiunea ta si vad ca esti tare razboinic dar inainte de a fi asa razboinic trebuie sa iti atrag atentia ca Rusia nu a pierdut nici un razboi pe termen lung in ultimii 300 de ani ci doar batalii sau razboaie scurte, sa nu uitam ca incepand cu Carol al XII-lea al Suediei, Napoleon si Hitler au pierdut nu numai razboiul cu rusii ci si puterea asa ca diplomatia romaneasca ar fi bine sa gandeasca de doua ori inainte de a face declaratii.

  Răspunde
   
 • ioan
  Martie 12, 2014 la ora 00:45

  Topic: Brand „la sibieni“ – super. Asa ceva trebuie omologat si promovat. Oamenii din zona ar putea sa se asocieze sub acest brand venind pe piata cu o serie de produse bio, la care Ro este fruntasa. Speciliazarea fiecaruia este benefica iar schimbul de experienta este de neinlocuit in asemenea situatii. Romanul trebuie sa paraseasca gandirea izolata si sa-si extinsa orizontulrile. De ce nu s-ar aduna sub acest brand producatori din zona Jina/saliste/Orasite etc in ceva de genul Marginimea Sibiului, si sa stabilieasca criterii oarte clare sub care poate fi promovat un produs sub brand-ul respectiv? Carnati, branza telemea, branza de burduf, miere, marmelada sau zacusca? Ar fi un castig pentru toti.

  Topic „Ajutor financiar pt tineri”
  Cum corect s-a spus in reportaj, Educatia este alfa si omega in acest sens. Inca din scoala primara as baga 2 module importante: antreprenoriat si educatie financiara. In liceu, cel putin pe perioada unui trimestru, formarea de o echipa a 4 elevi care sa puna pe picioare o afacere fictiva avand ajutorul unui profesor. Cu experienta dobandita s-ar putea ulterior incerca accederea de surse financiare transpunand aceasta idee/proiect in realitate chiar si cu riscul unui rateu. Vorbitorul de engleza ar folosi in acest context termenul de RESILIANCE, adica, daca cazi in nas, sa aduni din interior puterea necesara de a te ridica si de incerca din nou.
  Obligatoriu as pune pe lista de lectura obligatorie: Rich Dad Poor Dad: What the Rich Teach Their Kids about Money That the Poor and Middle Class Do Not de Robert T. Kiyosaki
  IN ceea ce priveste statul roman care tot incearca si tot vrea, am o singura parere: Teoria, teoria insa practica ne omoara.

  Topic Hidroelectrica
  Aici ai parca impresia ca nu se vrea nici in ruptul capului sa ii mearga bine. Acel consilier juridic lucreaza clar impotriva companiei si asa cum corect s-a remarcat in reportaj, de ce nu cautat contactul direct cu partea/partile adverse pt rezolvarea litigiilor? Imi vine sa sustin ideea de tradare de tara, de subminare a economiei nationale prin asemenea masuri, caci iata, hidroelectrica se afla din nou in insolventa. Trist

  Topic Masini 2nd hand
  Fara a fi „bazat” pe aceasta tema, intreb ca prostu’ cineva care cumpara o masina 2nd hand din vest nu cumpara masina de la un privat? sau cumpara masina din surse dubioase fiind atras doar de pretul de super-oferta, care te-ar pune imediat pe ganduri ca treaba nu e „kosher-a”? Nu mergi la un service pt a o verifica….de ce este nevoie cautarea unui service abia in RO, pt a constata ca kilometrajul a fost manipulat sau mai stiu eu ce alte probleme exita cu masina respectiva care umfla pretul taxelor de platit statului.

  Topic Ddatoria omenirii
  foaie verde, the world is still revolving. Americanii, de fiecare data cand ajung la acel fiscal cliff, se cearta (Democratii Vs Republicanii), ridica limita si fiecare se intoarce la business as usual. Asta e o stire mai mult de tabloid pe care cetateanul o trece cu vederea ignorand-o complet. Atata timp cat isi mai poate plati taxele si mai pooate pune ceva pe masa, everything’s ok.

  Topic: Uli Hoeneß
  Frauda fiscla este mai dur pedepsita ca crima…de aceea autoritatile fiscale sunt ca niste pitbulli cand afla de asa ceva. S-a incercat un parteneriat germano-elvetian in privinta acasta dar care a esuat. Statul german incearca si pune presiune pe fiecare stat cel putin european de a renunta la sectrtul bancar si de a inchide posibillitatea germanilor de a transfera sume importante in tari de genul Lichtenstein, Luxemburg, Malta, Elvetia. CUmpararea de CD-uri cu date fiscale de la persoane din interiorul bancilor elvetiene&Co. nu este interzisa de legea federala germana, de aceea din cand in cand mai scapa cate o informatie in presa/TV despre o asemenea actiune. Atunci multi germani instariti se simt cu musca pe caciula si se autodenunta in speranta ca vor scapa usor. In cazul acestui Oli Hoeneß, s.a ajus intre timp la suma de 27 Mio € pe care a dus-o pe langa fisc in Elvetia, iar justitia in acest caz nu a stat pe gand. se pare ca se vor pronunta pana la sf saptamnii. Eficienta germana. Mama ei de treaba.

  Răspunde
   
  1. punctul pe i
   Martie 12, 2014 la ora 14:21

   nu ma intereseaza in general opiniile celor cu mintea „lustruita ” .. FIECARE AVAND DREPTUL DE A CREDE CEEA CE DORESTE !!
   DAR .. SA PROPUI .. CA OBLIGATORIU .. ‘CURSURI.. DE .. BISHNITAREALA .. ” OBLIGATORIU.. INCA DIN CLASELE PRIMARE .. ESTE DEJA PREA MULT !!

   Stimate domn .. oare chiar crezi .. ca TOTI OAMENII DE PE ACEASTA PLANETA .. POT TRAI .. numai din ..”CUMPARA ieftin /VINDE scump ??” sau .. ” imprumuta bani .. CU DOBANDA .. cat mai mare ??

   NU CREDETI ca PENTRU A AVEA CE V.I.N.D.E mai.. INTAI .. TREBUIE .. SA P.R.O.D.U.C.I. ??

   OARE OMENIREA .. a ajuns aici ( ma refer la ADEVARATA CIVILIZATIE .. si nu la NEBUNIA BANULUI .. ) .. NUMAI din cauza .. NEGUSTORILOR si BANCHERILOR ?? STIINTELE .. ARTELE .. MEDICINA .. ar fi atins nivelurile de astazi .. fara FILOZOFI, MATEMATICIENI , CHIMISTI , FIZICIENI , INGINERI , ARHITECTI . ARTISTI de toate felurile .. DACA LA SCOALA AR FI IVATAT NUMAI .. „BISHNITAREALA ” ??

   JENANT .. !! dar TIPIC .. pentru cei care cred ca ..” the world is still revolving „!!
   Poate .. dar NU PENTRU MULTA VREME !! Pentru ca DIN FERICIRE .. LUMEA INCEPE SA INTELEAGA .. „masinatia INFERNALA ” care A FOST IMPUSA !! planetei .. de cei ” DESTEPTI ” ..care au reusit sa impuna CA SINGURA UNITATE DE MASURA A ..V.A.L.O.R.I.I. !! „hartia tiparita .. cu duh sfant != usd-ul – cu .. subminunile acceptate” ..eur, ien. si inca cateva .. ), IN DISPRETUL PANA SI A LEGILOR FIZICII !!
   Exemplificare :
   1) Principiul fundamenta al FIZICII – si anume cel al ENTROPIEI !! , spune ca IN NATURA , ORICE PROCES CARE SE DESFASOARA .. ARE LOC CU PIERDERE !! ( adica RANDAMENT .. SUBUNITAR !!) ..Numai in FINANTE .. si „ieconomie ” .. OBLIGATORIU .. randamentul TREBUIE SA FIE .. SUPRAUNITAR !!.. ( vezi .. sloganul .. de „valoare adaugata ” .. !!

   DE UNDE .. ACEASTA .. adevarata minune ??

   NUMAI BUNUL DUMNEZEU .. POATE CREEA CEVA DIN NIMIC = randament SUPRAUNITAR !! Adica pica o samanta pe pamant .. SI RODESC ..MAI MULTE !!

   OAMENII NU POT ASA CEVA .. ( numai .. „hocus-pocusul ” .. FINANCIAR .. bazat pe IUTEALA DE MANA , NEBAGARE DE SEAMA , sau INDOBITOCIRE PROGRAMATA – (daca se poate din scoala primara.. ) POT !!

   Cat priveste MONSTRUOASA SITUATIE la care a fost IMPINS MAPAMONDUL .. si anume DATORIA de 100.000 TRILIOANE de..k.k wax – tipariti ..F .I .Z .I .C .,, ce ar putea reprezenta ??

   Si fiind vorba de „datorie „: FIZIC .. CUM POT MANCA EU ASTAZI .. PAINEA PE CARE O VOI PRODUCE .. LA ANUL ( SAU LA ..MULTI ANI ) ??

   TOATE .. DAR ABSOLUT TOATE .. CRIZELE „MONDIALE ” .. de genul ..”minunilor ..ieconomice ” .. DIN PACATE PTR OMENIRE.. s-au treminat .. STITI SI Dvostra ,, CUM !!

   Răspunde
    
 • Dorel.
  Martie 11, 2014 la ora 23:00

  Eu cred ca una dintre cauzele majore pentru care s-a ajuns aici sunt politicieni care fac doua greseli capitale:
  – promit si impart mai mult decat economia gestionata tot de ei prin diferite parghii poate produce,
  – au tendinta de a arunca problemele majore pe care nu le pot rezolva undeva in viitor casa le rezolve cei care vor fi atunci la putere si cand spun asta ma refer in special la refinantarea imprumuturilor scadente.

  Răspunde
   
 • Dorel.
  Martie 11, 2014 la ora 22:55

  Referitor la datoria publica a SUA, daca China detine 20% din datoria SUA, Japonia detine in jur de 13% alte tari (Rusia, Germania) mai detin in jur de 20% deci doar restul de 54% este detinuta de poporul american direct ori prin bancile americane.
  In ultimi ani este o practica ca tarile care au schimburi comerciale substantiale intre ele sa isi sustina intre ele moneda nationala prin cumpararea de titluri de stat, una de la cealalta.
  Masa aceasta monetara in crestere si deficitul bugetar si de cont curent tot in crestere la niste valori greu sustenabile ma duce cu gandul ca in viitorul apropiat va exista o reforma monetara sau un razboi sau se va intampla ceva care sa duca la o devalorizare accelerata a banilor pentru ca altfel nu vad cum state importante membre in G8 ar putea scapa de aceasta povara a datoriei publice mari si nesustenabila pe termen lung.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 11, 2014 la ora 21:16

  De cate ori aud cate ceva despre „sibieni” mă amuz teribil. Îmi amintesc propriile experienţe, mi-amintresc de târgurile de produse tradiţionale si-mi amintesc totodată de tradiţionala naivitate romanească. Sunt un gurmand, îmi plac mâncărurile de calitate. Intr-o vreme vizitam Sibiul foarte des. Auzind de bunatatile sibiene din Bucureşti mi-am zis că am şansa să beneficiez de ele chiar la sibieni acasă. In 50% din cazuri chiar am cumpărat produse al căror gust le-a confirmat calitatea. In 50% din cazuri am cumpărat produse cu gust identic cu cel din supermarket. Desigur, in toate cazurile preturile au fost cu cel puţin 50% mai mari decât in supermarket si am primit asigurarea ca sunt preparate după metode absolut tradiţionale. Mitul „sibienilor”, alimentat de autosugestia clienţilor lor care vor spre exemplu brânză mai sărată, pentru că aceea este „autentică”, m-a determinat să cumpăr si din Bucureşti, zicându-mi că de aia nu i-am găsit pe sibieni cu produse realmente tradiţionale acasă, pentru că au plecat să le vândă la Bucureşti. NU am întâlnit nici măcar UN singur magazin de felul acesta, in care brânza sa fie mai bună decât brânza de calitate din supermarket (telemea de oaie Anca, spre exemplu) NICIUNUL. Prin urmare, rog pe dl. Moise, sau pe oricine altcineva care cumpără de la acelaşi magazin sa-mi comunice si mie adresa. Mulţumesc anticipat. In schimb, ofer adresa (si sper că nu va considera nimeni publicitate) unei prăvălii in care de fiecare dată am găsit produse de calitate mai bună decât cea din supermarket: Baciu, din cal. Floreasca.

  Răspunde
   
  1. mihaix
   Martie 12, 2014 la ora 01:57

   Eu am gasit 2-3 magazine cu branza buna in Piata Veteranilor. Mai exista si un magazin de mezeluri, facute la o fabrica tot gen „sibiu” , care sunt bune (plus ca se strica in 2- 3 zile daca nu le mananci :))

   Aaa si am uitat de un magazin cu carne de porc si vita aduse si transate chiar de ei. Calitatea este mult peste orice as gasi in supermarket (carnea de vitel de lapte este ….. )

   PS Nu am fost inca la ciobanul Ghita 🙁

   Răspunde
    
  2. mihaix
   Martie 12, 2014 la ora 01:58

   Cele cu branza buna sunt peste supermaketuri (in special branza de vaci, telemeaua de bivolita, sau cascavalul). am uitat sa precizez.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Martie 12, 2014 la ora 05:24

    Intr-adevar, discutiile mele cu „sibienii” au relevat aceeasi problema. Inbtrebati fiind „de ce domnule, daca tot le spui traditionale, le pui aditivi si conservanti, asa le punea bunica-tau?!”, mi-au spus „dom’le, se strica, uite, daca nu le vindem in trei zile, le aruncam, iar lumea nu le cumpara atat de repede pentru ca sunt scumpe!”. Aici este falsa problema si ipocrizia „sibienilor”. Pai, daca se vand in cantitate mica, NU are sens industrializarea productiei. Pe de alta parte, jambonul traditional conservat cu sare si fum si uscat in pod la vant tine ani de zile, iar renumitele produse spaniole, bunaoara, nu sunt injectate cu apa cu aditivi si conservanti. Doar ca „sibienii” sensibili la marketing si constienti ca Sibiu a devenit un brand, vor in realitate sa vanda produsele de supermarket (unele realmente de supermarket) la pretul celor traditionale. Fabricantul dat spre exemplu de mine, chiar are o productie restransa, pentru ca multe dintre alimentele vandute de el nu rezista in nici un caz mai mult de o saptamana, dupa care unele dintre cele nevandute (si nealterate, desigur) sunt puse pur si simplu pentru degustare/consum la dispozitia publicului in magazin. Altele, conservate prin metode traditionale, pot rezista si ani, dupa cum am spus. Prin urmare, seriile de produse sunt reduse, iar aprovizionarea se face saptamanal. In aceste conditii, efortul este mai mare, iar profitul este mai mic.
    PS Imi voi face drum printre veterani. Multumesc.

    Răspunde
     
 • Daniel
  Martie 11, 2014 la ora 20:49

  Mi se pare absolut normal ca producatorul agricol sa vanda produse cu valoare adaugata mare si nu materie prima.Consider ca statul ar trebui sa joace un rol creativ care sa incurajeze o astfel de realitate si un astfel de progres.Din pacate statul nu prea are o astfel de viziune,iar la noi industrializarea mediului rural este foarte prost inteleasa.
  Ai dat exemplul carnatilor din zona Sibiului.Mi se pare absolut corect si un exemplu care ar trebui preluat si dezvoltat.Dar cred ca este foarte important ca produsul cu valoare adaugata mare sa aiba si un pret care sa poata fi suportat de puterea de cumparare a romanului.Pentru ca in momentul de fata produsele de acest gen se remarca prin foarte multe lucruri bune,dar in acelasi timp se remarca si prin preturi foarte mari pe care majoritatea oamenilor nu si le pot permite.Probabil ca un sistem industrializat al unor asociatii de producatori agricoli ar permite un pret mult mai abordabil,mai scazut.Nu stiu!Spun si eu.Poate pe viitor vei avea ocazisa sa detaliezi subiectul.

  Răspunde
   
 • mihaix
  Martie 11, 2014 la ora 14:53

  Interesant mesaj al BCRului din postarea lui Piperea.
  Se pare ca s-au prins ca e groasa. Pacat ca in loc sa ia masuri cand trebuia au facut pe importantii si nesimtitii, sprijiniti pe BNR de s-a ajuns pana aici. Am zis-o si o repet, increderea in sistemul bancar, atat de importanta, a fost distrusa de un grup de smecheri coordonati de dl Isarescu. Si le va lua ani de zile pana sa reuseasca sa ne recastige de clienti. Felicitari „profesionistilor”

  Nu s-a judecat azi recursul G1 contra BCR. S-a aminat pentru 27 mai, la cererea insistenta a BCR.
  Motivul aminarii este, in aparenta, surprinzator : BCR vrea negociere cu clientii.
  Acum, in recurs.
  Pina acum au privit de sus aceste procese, cu dispret amestecat cu ura. Si cu aroganta de a insista pe negocieri individuale, pentru „spargerea” coeziunii grupului si cu excluderea de la negocieri a subsemnatului.
  Precum cei din grupurile G1 – G2 stiu, BCR a cistigat la apel, in ambele dosare. De unde aceasta subita insistenta pentru „impacare” (n.b. : este termenul folosit de av adversi in instanta, azi)?
  Poate pentru ca in speta Munteanu vs. BCR instanta a decis irevocabil ca elimina din contract clauzele abuzive relative la dobinda si la comisioane? Poate pentru ca instanta a decis lasarea contractului fara pret, cu titlu de sanctiune? Poate pentru ca BCR se asteapta ca si in acest caz ICCJ sa o oblige la negociere, adica la ceea ce nu a facut si nu a vrut nicicind?
  Hm.
  Sa se intoarca cineva in timp, va rog. Si sa transmita din partea mea BCR-ului din 2010 un mesaj : vrem reglementarea amiabila.
  Acum, in 2014, mesajul nostru catre BCR-ul din 2014 este :
  Nttz.

  Răspunde
   
 • roman
  Martie 11, 2014 la ora 14:25

  si coruptia este un aspect care impiedica tinerii sa-si porneasca o afacere.

  Răspunde
   
 • punctul pe i
  Martie 11, 2014 la ora 13:00

  Dna Margareta .. va dau cuvantul meu .. ca NU REUSESC sa sa inteleg …si ma MINUNEZ .. de „efortul” Dvoastra de a va SCALAMBAI ..in limba ROMANA ( probabil .. dar nu sunt sigur .. ptr Dvoastra .. chiar LB ..MATERNA !!)
  IN CEEA CE PRIVESTE .. „multimea” banilor !!!..SA STITI CA NU AU NICI UN ROL ..nici in EDUCATIA si nici in CULTURA .. nimanui !!

  Cu atat mai mult IN FORMAREA (.. PROFESIONALA ) A NOII GENERATII !!

  Răspunde
   
 • Margareta
  Martie 11, 2014 la ora 10:28

  Draga Moise,

  apropo de educatie si antreprenoriat, ieri si azi, 10-11 martie, a avut loc la Palatul Parlamentului o mare conferinta pentru lansarea NETTs (adica tinerii care nu sunt nici in piata muncii – employment, nici in educatie, nici in training). Nu am vazut nici o stire importanta despre asta, desi au fost acolo Ponta, dna comisar pe educatie, toti ministrii implicati (Pricopie, Costoiu, Szabo, Plumb).
  Dincolo de declaratii sforaitoare, realitatea statistica ne spune ca Romania, alaturi de Spania si Portugalia, are un impresionat procent de tineri (appx 30%) „fara capatai” ar zice romanul.
  Vorbim insa, draga Moise, de multi bani, dati de Comisia Europeana prin programul „Youth Guarantee”, gestionat chiar de Ministerul Muncii, program despre pana acum nu am auzit nimic.

  Răspunde
   
 • Dragotoiu Mihail
  Martie 11, 2014 la ora 09:50

  Multi astfel de „sibieni” se ascund in spatele unui astfel de „brand” LA SIBIENI, insa ei de fapt produc marfurile alimentare industrializat, in preajma Bucurestiului. Unii dintre ei chiar nu au de a face cu zona Sibiulului :).
  Sunt insa si o numar semnificativ care produc si comercializeaza precum a explicat Moise in cadrul emisiunii! Sunt de acord ca fara o industrializare a agriculturii, cei care lucreaza in acest domeniu raman tot la nivelul de pe vremea CAP-urilor.

  Răspunde
   
 • Maria
  Martie 11, 2014 la ora 08:57

  Dl Moise, cred ca ati vrut sa ziceti 8 firme/100 locuitori in UK fata de 3 firme/100loc in RO. In schimb ati zis, de 8 ori mai mult in UK fata de RO. Care varianta e corecta? 🙂 Va multumesc si felicitari pentru emisiune!

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Martie 11, 2014 la ora 08:45

  Un studiu facut de catre o universitate americana a aratat ca succesul in afaceri nu depinde de ce fel de scoli de business ai absolvit ci de varsta la care ai inceput prima afacere. Cu cat incepi mai dvreme cu atat inveti mai multe despre ce inseamna, management, marketing, concurenta, cashflow, negocieri, legislatie s.a.m.d. Ce e frumos in lumea asta a afacerilor e ca mereu ai ceva de invatat. Nimeni nu stie tot.
  Despre datoriile la nivel mondial, da, situaia e mai proasta decat la inceputul crizei. Problemele au fost exacerbate nu rezolvate. Banii nu s-au dus doar in banci ci si in tot felul de ” stimulari „, austaritatea nu dadea bine.
  Tot ce putem fac e sa incercam sa cream, sa producem, sa crestem in continuare indiferent de contextul economic, politic sau social. Probleme au fost mereu. Si doar cei care si-au pastrat concetrarea si au mers mai departe au reusit, si ca oameni si ca natii.
  Bine, va las ca am treaba 🙂

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase