Viol constituţional cu final… interesant

Redacţia Biziday, azi, eu şi colegul meu de bancă (Artistu Vasile) privind la conferinţa în direct a preşedintelui:

Io – Iar face Băsescu perversiuni cu Constituţia…

El – N-a făcut Eminescu perversiuni cu limba română câte perversiuni a făcut Băsescu cu Constituţia României…

Io (pe gânduri) – De data asta cred că-i ies şi lui Băsescu metafore…

În urma acestui dialog pueril mi-a venit idee să vă explic aici de ce precedentul Constituţional născut absolut aberant din hărţuiala politică dintre Ponta şi Băsescu este totuşi bun pentru democraţia noastră.

viol blog

Constituţia nu prevede cum poţi trece din guvernul Ponta 2 în guvernul Ponta 3, dar nu prevede nici ce ar trebui să se întâmple în momentul în care un guvern, oricare ar fi el, nu mai respectă programul de guvernare. Perfectă în imperfecţiunea ei, Constituţia României s-a trezit la un moment dat că rolul de mediator pentru formarea unui guvern pe care îl are preşedintele se poate transforma în cheful de a desemna un premier pe cine vor muşchii preşedintelui.

Dar cum ar fi dacă preşedintele ar deveni un soi de cenzor legislativ (nu doar politic aşa cum face Băsescu acum) al guvernului?

ART 103

(1)  Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Deja s-au croşetat pulovere din acest articol 103.

De asemenea, Constituţia prevede doar două proceduri de schimbare a componenţei guvernului – prima este asta din controversatul Articol 103, iar a doua se referă la remaniere, dar cu o steluţă la aliniatul 3.

ART 85

      (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
      (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul 2 numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Acum suntem în situaţia clară a acestui articol 85 (al.3) în care preşedintele trebuia să numească pur şi simplu noii miniştri după aprobarea Parlamentului de ieri. În loc să facă asta, Traian Băsescu spune NU, nu-i numesc că guvernul ăsta, Ponta 3, are alt program decât ăla aprobat în 2012, tot în baza articolului 103 (dar aliniatul 2). Îi numesc numai dacă îşi asumă răspunderea pe noul program, riscând o moţiune de cenzură.

 Art 103

(2)  Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

În Constituţia României nu scrie niciunde că preşedintele ar trebui să vegheze ca guvernul să-şi respecte programul. Şi ştiţi de ce? Pentru că programul politic este un contract între ales şi alegător, având ca singură sancţiune, în caz de nerespectare, următorul vot. Pentru noi cetăţenii este pur şi simplu frustrant să vezi că toţi câştigă alegerile după care nimeni nu mai respectă ce a zis, ba chiar aş spune că, în democraţiile adevărate, rar vezi astfel de păcăleli politice în care promiţi marea cu sarea iar apoi uiţi. De aici şi frecvenţa votului împotriva cuiva, iar nu pentru cineva, aşa cum ar fi firesc. Dar nici la alţii şi nici la noi nu scrie că cineva, oricine, fie el şi preşedinte, poate sancţiona guvernul pentru că şi-a schimbat programul.

Precedentul creat acum de preşedintele Traian Băsescu împreună cu premierul Victor Ponta se referă la schimbarea programului de guvernare. Şi este important! Dacă de exemplu vine guvernul şi creşte TVA-ul fără ca asta să fi fost în programul de guvernare, atunci preşedintele îi va putea cere premierului să meargă în Parlament şi să-şi asume răspunderea. Că altfel nu îl promulgă. Păi nu se schimbă prin lege TVA-ul? Nu, nu neapărat. Cel mai des Codul Fiscal se schimbă prin Ordonanţă de Urgenţă. Procedura asumării răspunderii este una de reglementare specială, în sensul că guvernul (care este executiv, nu legislativ) dă un proiect de lege (deci devine legislativ) pe care îl introduce în vigoare prin simpla citire în Parlament, fără alte dezbateri. Doar în cazul în care cineva introduce o moţiune de cenzură se mai fac dezbateri pe legea respectivă, dar nu pentru modificarea ei, ci pentru demiterea guvernului din cauza ei.

Altfel spus, asumarea presupune punerea pe masă la pachet şi a legii (sau a unui program, în cazul nostru) şi a mandatului guvernului care poate pica odată cu legea.

Una peste alta, în urma meciului Ponta-Băsescu se creează un precedent Constituţional care poate fi sau nu respectat şi de următoarele guverne/preşedinţi. De asemenea, în caz de dezacord Curtea Constituţională poate valida sau nu acest precedent, dar eu cred că dacă de data asta Ponta a fost de acord, Curtea va fi tentată să îl valideze. Şi asta pentru că este de bun simţ ca Guvernul să îşi respecte programul.

Şi uite aşa, concluzia îi aparţine tot Artistului Vasile – dintr-un viol constituţional a ieşit un copil interesant.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

9 răspunsuri la Viol constituţional cu final… interesant

 • VictorL
  Martie 7, 2014 la ora 08:44

  @Moise.Presedintele Basescu se fereste de violarea Constitutiei ca Dracul de tamiie. Totusi a comis-o si acum se vad roadele….La desemnarea lui Ponta in 2012 trebuia sa primeasca pe rind toate partidele la consultari si apoi il desemna pe Ponta.Asa prevede Constitutia.Basescu a vrut sa termine odata cu scandalul si a primit la consultari o alianta.Ponta a fost desemnat automat dar din partea unei aliante cistigatoare.In Constitutie scrie ca trebuie sa fie partid si sa depaseasca 50%+1voturi.Era la mintea cocosului ca o alianta cum se face se si desface din interes si acum ne-am trezit ca alianta aia cistigatoare de fapt acum e nula iar Ponta a sucit-o ca la titirez ca el respecta un program de guvernare al unui guvern vechi.Putea foarte usor sa-l plagieze si sa-l completeze si sa se fi prezentat in Parlament asa cum trebuie ca Premier desemnat mai demult de Presedinte,care vrea sa-si remanieze Guvernul cu alti ministri candidati.Atunci Parlamentul aproba si programul si remanierea si Basescu le primea juramintul pentru investitura la fiecare.Problema era rezolvata simplu .Astazi avem o aprobare neconstitutionala a unui Guvern care s-a prezentat in Parlament fara program.CCR se va pronunta pe ea.Nici asumarea raspunderii pe cuvint de onoare nu mi se pare in regula insa se pare ca iar Basescu a vrut sa termine odata taraboiul creat de un Premier care nu e in toate mintile…

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Martie 6, 2014 la ora 11:05

  Ce nu ,,intelege ” d-nul Basescu este ca in 2015 Romania nu mai are nevoie de domnia sa. Precum Ion Iliescu in 2005, care dorea sa ,,reformeze” P.S.D. in opozitie -de ce nu a facut-o in 1997?,vezi plecarea aripi Melescanu- Traian Basescu se viseaza premier numai datorita faptului ca si Victor Ponta ocupa temporal acest post.Atat Iliescu cat si d-l Basescu vor fi aruncati la cosul istoriei pt simplul motiv ca nu au performat in timpul mandatului.Romania nu a decolat spre dezvoltare -ritmuri de crestere anuala de peste 10%- precum Corea de sud ,Spania ,Irlanda,etc pt ca actori politici nu a stiut sa intocmeasca politici viabile pe termen mediu si lung-ar fi interesant de rasfoit strategia P.S.D pt 20215-2020 in timpul guvernari Nastase ca sa vedem lipsa de viziune si nota bene ,cel mai ,,performant” guvern dupa Traian Basescu.Starea prezidentiala de pionerat in economie este ,,zugravita” elocvent de urarea adresata premierului sa aiba mai mult,,noroc” cu tineri ministri.Imaginati-va ca Ioana Petrescu se prezenta in parlament cu o strategie fiscala pe 10 ani de ~130 pagini in format electronic si era distribuita spre cei din Comisii.De curand presa italiana a deconspirat un document de ~190 pagini trimis de Corrado Passera presedintelui Napolitano pana sa ajunga ministrul Dezvoltarii Economice.D-nul Nita credeti ca poate sa ,,priceapa ” intr-o zi un asemena document ,dar sa-l mai elaboreze ?! Oare cate pagini avea strategia in domeniul transorturilor din cadrul programului Aliantei DA si cate elemente s-au modificat susbstantial?Si cand te gandesti ca generalul Napoleon intocmea planul campaniei din Italia (74 de pagini, daca nu ma insel)anticipand miscarile armatei austrice,desi avea ,,doar ” 26 de ani impliniti si nici o campanie militara la activ ,ne intorcem la problema invatamantului care in trecut era de elita iar acum isi doreste sa fie,,doar” de masa-vezi abundenta notei maxime.E drept, Napoleon era membrul al Academiei Franceze la 25 ani !!!- si condusese magistral apararea Toulonului.Tanara ministru ar trebui sa coreleze politica fiscala cu cea din domeniul educatiei ,dar ministrul actual este un adept al d-nei Adronescu, note cat mai mari la examene,,promovabilitate pe masura-vezi Evaluarea 2013- si nu ne intereseza ce ,,livram” mediului de afaceri.Incercarea presedintelui de a acoperi incompetenta masurilor din 2010,ii va fi fatidica si poporul nu va indeplini pohta cea pohtit -aceea de premier.
  P.S.Istoria este,, ingrata” cu mediocri si ii celebreaza pe cei meritosi.Inteleg modestia Papei Francis,dar reactia oamenilor este de inteles ,el este mesagerul pe care il asteptau.

  Răspunde
   
 • catalin
  Martie 6, 2014 la ora 10:12

  Pana la urma din toate jocurile astea politice nu castiga cetateanul obisnuit. La cate „violari” ale constitutiei am asistat in ultimii ani nu cred ca mai conteaza una, macar sa foloseasca la ceva bun.

  Răspunde
   
 • gabi
  Martie 5, 2014 la ora 20:36

  Ii dau dreptate lui coke.
  Eu am votat impotriva PDL + UDMR + partidul (sau ce-o fi) din toti baietii care fug din partide, numai sa ramana la ciolan.
  dupa cum vad, Ponta a reusit sa-mi fure votul (2 dintre cei 3 impotriva carora am votat sunt iar la ciolan)

  Răspunde
   
  1. mihaix
   Martie 5, 2014 la ora 23:57

   Asta cam asa este. Si eu cand am votat cu unul de la USL (celalalt era Vosganian 🙂 ) am votat special imptriva PDL + UDMR. PT ca acum Ponta sa mi-i bage la guvernare taman pe aia care mi-au anulat votul la referndum. Oricum ma asteptam, dar gustul amar ramane. Oricum pe prostia lor, Basescu o sa ii friga in curand cu justitia. Asta e atunci cand esti prost si ii faci jocul….

   Răspunde
    
   1. mihaix
    Martie 6, 2014 la ora 00:07

    Erata : damn nu vosganian ci alt varujan, pe numele sau Pambuccian. Doamne cand am vazut ce am scris m-am pocnit peste mana 🙂

    Răspunde
     
 • Constantin
  Martie 5, 2014 la ora 20:19

  „vine guvernul şi creşte TVA-ul fără ca asta să fi fost în programul de guvernare, atunci preşedintele îi va putea cere premierului să meargă în Parlament şi să-şi asume răspunderea.” _ Daca, asa, ca amanunt, mai vine si cu zece ministri noi si cu o alta majoritate parlamnetara, mai ca i-as da dreptate Presedintelui.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 5, 2014 la ora 19:58

  „Constituţia nu prevede…” _ Si nu simtiti, asa, un soi de frustrare cetateneasca din pricina faptului ca noua Constitutie a ramas neadoptata, saraca, iar Comisia de revizuire a ramas cu obiectivu’ neindeplinit?!

  Răspunde
   
 • coke
  Martie 5, 2014 la ora 19:53

  Moise, intr-o tara zdravana la cap exista o lege care spunea ca-n momentul in care o alianta care a mers impreuna la vot si-a adunat majoritatea astfel incat a si guvernat ceva vreme, in momentul in care ea inceteaza sa mai existe sa se declanseze automat alegeri anticipate. Eu am votat USL-ul iar acum ma trezesc guvernat de UDMR si de acolitii lui nea Dan. N-aveam nicio problema daca majoritatea de acum formand o alianta se trecea pe-un buletin de vot pe care cel putin 50%+1 din participantii la vot ar fi pus stampila. Ar fi fost legitimi. Asa, ei nu fac decat sa-mi ia votul si sa-l perverteasca. Evident ca-n ultimele zile absolut nimeni n-a adus in discutie o astfel de lege, care pana la urma, nu e decat logica si fireasca.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase