Ora de Business: joi, 20 februarie 2014

Emisiunea poate fi urmărită și aici: www.seenow.ro.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

129 răspunsuri la Ora de Business: joi, 20 februarie 2014

 • Dorel.
  Februarie 28, 2014 la ora 02:56

  Moise azi ai avut un invitat foarte important pentru tine si emisiunea ta si anume pe sponsorul tau principal respectiv managerul general al O.M.V. Petrom si asta s-a vazut, cum era si normal de fapt nu ai fost asa incisiv si uneori ti-ai mai dat cu stangul in dreptul (ca la fotbal dar mult mai discret).
  Faptul ca Petrom a realizat un profit asa mare 1 miliard de euro acum dupa 9 ani dela privatizare ne da o imagine clara care este jaful care se practica in intreprinderile de stat care multe sunt pe pierderi desi multe gestioneaza resurse foarte valoroase doar ca bani sunt sifonati de tot felul de admnistratori si sefi numiti politic si schimbati mult prea des pentru ca aceste companii sa aiba un plan bun de functionare si dezvoltare, un alt exemplu penru asta ar fi SIDEX Galati care inainte de privatizare avea 1 milion de dolari pe zi pierderi.

  Răspunde
   
 • acelasi
  Februarie 24, 2014 la ora 20:48

  Probabil ca din greseala, nu de mult, pe acest blog, am fost asemanat cu un capitalist. Am fost luat prin surprindere si nu am reactionat. Intre timp, mi-am gasit totusi o asemanare: nu arunc nimic pina nu-si iese pur si simplu din uz – nu cred ca-i vorba de zgircenie, cind cumpar ceva pretul este al 3-lea sau cel mult al 2-lea criteriu de considerat. Fiica mea este altfel, vrea sa aibe la fel ca altii, nu neaparat mai bun. Cred ca era in primul an de facultate, cind am intrebat-o: daca vre-unul din prietenii tai ar avea un palat, ti-ar fi fost rusine ca tu nu ai? Spontan mi-a replicat: Aceia isi aleg prietenii din alta parte. Am terminat discutia: Am inteles, nu se uita in jos. Mai tirziu, imi spune ca a discutat cu altii si imi raspunde: Faptul ca stii sa folosesti patru rinduri de tacimuri, nu inseamna ca ai si bun simt.

  Răspunde
   
  1. radu
   Februarie 25, 2014 la ora 18:16

   este normal să folosești un obiect pâna la uzură căcă ăsta este rostul lui.Cei drept pt fabricanți nu e o fericire,ei dorindu-și să-l folosești ca femeile-doar dacă este la modă-(dealtfel au și găsit soluția,micșorând „viața„ produsului)totul ține de rațiune și cultură,a face risipă nu este un act de altruism,modernism,justă rațiune ci de prostie crasă.

   Răspunde
    
   1. acelasi
    Februarie 26, 2014 la ora 07:38

    Da dl. Radu, dar eu ma refeream la fabricanti, in fabricile lor – nu mai modernizeaza, nu retehnologizeaza, tehnica avansata. Astea-si in carti sau la unul care si-a deschis-o de noua.

    Răspunde
     
 • acelasi
  Februarie 23, 2014 la ora 20:54

  In orice caz, zona fierbinte nu este in America (unde solutia nu este vazuta in interior) ci in Syria si Ukraina (adica in exterior, cum s-au solutionat mai intotdeauna problemele interne). Dat fiind ca trupele din Afganistan intirzie sa ajunga la Constanta, ma incurajeaza sa cred ca de fapt Ukraina este doar o diversiune (pe care si UE a inteles-o), iar bataia pestelui este in Siria.
  Si totusi, Maidan-ul ukrainean are asemanari mari cu ’89-ul romanesc. Ce o sa se intimple in Ukraina, este de … viitor si deci se mai poate vedea, dar ce a trecut si se interpreteaza ca ceva artificial, … nu-i tocmai, tocmai.
  Ukraina este un popor de sine statator, cu teritoriu, cu traditii, cu limba proprii. Ca si Romania, de altfel. Daca se va avea curiozitatea, la „Rusia Kieveana”, pe internet, se poate descoperi o origine legata de … vikingi. Deci as putea admite aceasta ca o explicatie a afinitatii intre popoarele germanice si cel ukrainean. Istoria Ukrainei, ca tara mica, a avut destinul legat de intelegerile sau de conflictul de interese intre Imperiul Rus si cel Austro-Ungar. Deasemenea si „dualism between the Austrian Habsburg Monarchy and the Kingdom of Prussia dominated German history” are o influenta. ” In the 3rd century Northern Germany was ruled by the Saxons (unul din triburile germanice) and Slavs – si daca urmarim pe harta, vorbim de teritorii care astazi ar corespunde Poloniei (care pe vremea aceea nici nu exista, Ukraina insa … da. Inainte ca Ukraina sa se „retraga” spre sud, se mentioneaza ” Under the Hohenstaufen emperors (1138–1254), the German princes increased their influence further south and east into territories inhabited by Slavs, preceding German settlement in these areas and further east (Ostsiedlung).” Intre timp, pe teritoriul saxon au aparut cavalerii teutoni polonezi. Statul ukrainean, ” după un război sângeros cu Polonia, a căutat să se pună sub protecția Rusiei prin semnarea unui tratat în 1654,” Adica, cu vorbele mele, Rusia sa protejeze Ukraina de Polonia saxona. Si uite asa, ” Între 1917 și 1918 au apărut mai multe republici ucrainene”. Dar ” In perioada interbelica „Cultura ucraineanăs-a bucurat de o perioadă de renaștere datorată politicii permisive a bolșevicilor”, si deci tinind cont de crearea si evolutia in timp al acestui popor, nu as aprecia ca ar fi vorba de un stat creat tocmai artificial. Alipirile ulterioare ale Basarabiei si Bucovinei – rusii le-au vrut si ukrainienii nu s-au opus, deci … apar ca niste „compensatii” teritoriale – rusii le-au luat ceva de la sud, sa aiba acces la Marea Neagra (cam unde este Olimpiada).
  Despre boxerul Klitschko se spune ca „began to turn into a political figure 18 months ago. He is not an independent figure, he was advised and persuaded. To have a German passport and run for the title of the head of Ukraine is a particular form of cynicism”, interesant si totusi cum a obtinut pasaportul cind nu vorbeste germana si nici nu a asteptat prea mult sa-l obtina. O parere europeana care explica … reticenta fata de ce se intimpla la Kiev ” neo-Nazism has become an organic part of the opposition movement”. Astia n-au avut un Hitler, ca germanii, asa ca sunt mai … libertini.
  Mai zilele trecute ii „plingeam” pe protestatari sau opozanti sau pe rebeli ca n-au un lider mai de Doamne ajuta, americanii astia nu sunt nemti, sa duca treaba pina la sfirsit. Tot Putin sa aibe grija si de asta. Hei, sigur ca nu de ochi frumosi – dar cum sa bagi banii (pardon, sa investesti) intr-o afacere pina nu se limpezesc treburile. Decit sa-si auda vorbe ca are inchisoarea plina dupa ce a bagat banii, mai bine o scoate acuma pe Iulia la lumina. Am ascultat-o si eu cu ce s-a adresat poporului (acolo pe Maidan) si trebuie sa-i dau dreptate lui Putin – n-are de ce sa-i fie teama. Tot ce stie este ca trebuie sa se razbune pe cel care s-a razbunat pe ea ca n-a facut parte dreapta si cu el la vremea respectiva.
  Danut, sa nu te superi dar Angele este mai simpatica decit Iulia. De ce o fi fost poreclita „doamna de fier a Ukrainei”? Ia sa vedem.
  ” Opozanta ucraineană Iulia Timoşenko, in vârstă de 53 de ani, această femeie elegantă şi experimentată în tehnicile de comunicare s-a făcut cunoscută în lumea întreagă în 2004. Ea este condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru că a semnat în calitate de şef al Guvernului un acord pe tema gazelor cu Rusia ale cărui condiţii au fost descrise drept prejudicioase pentru ţara sa.
  Ea este suspectată, de asemenea, de complicitate la uciderea la comandă unui deputat, acuzaţii pe care le respinge în bloc denunţând o răzbunare a puterii ce urmăreşte să o înlăture de pe scena politică.
  Încarcerarea şi condamnarea sa devin foarte rapid un obstacol major în relaţiile dintre Ucraina şi occidentali, care cer eliberarea ei.
  O statuetă a Ioanei d’Arc din luxosul său birou din Kiev, memoriile fostului premier britanic Margaret Thatcher şi o carte despre fostul secretar de Stat american Madeleine Albright arată, mai bine decât un discurs lung, referinţele sale politice şi nivelul ambiţiilor sale.
  Timoşenko a condus, după independenţa ţării, în 1991, o importantă companie energetică ce deţinea monopolul importurilor de gaze ruseşti în Ucraina.
  Din cauza acestui post, obţinut cu ajutorul lui Pavlo Lazarenko, un fost premier ucrainean care, în prezent, este încarcerat în Statele Unite pentru escrocherie şi spălare de bani, a fost acuzată atât în Ucraina, cât şi în Rusia, de mituirea unor oficiali din cadrul Ministerului rus al Apărării.”
  Asta de la urma, este groasa. Intitdeauna am fost de parere ca trebuie pedepsit si cel care da, nu numai cel care primeste. Dar asta este mai putin interesant. V-ati pus intrebarea: Ce interes ar fi putut sa aibe Iulia in a mitui oficiali rusi din Ministerul Apararii? Nici unul, dar cei care au recrutat-o, DA-DA-DA, DA-DA!!!
  Si astea nu-s vorbe. La fel nici americanii nu mai au nici o incredere in ea, libera nu mai valoreaza nimic. Nici nu stiam ca Putin se pricepe la sah. Si acuma sa urmarim daca Obama reuseste sa ne scape de un razboi in Siria. Stiti ca si soldati romani pot fi transferati din Afganistan in Siria. Ca deh, suntem in NATO (si altii sunt, dar numai cu banii si nu-i stie nimeni care-s aia), si uite asa prind arabii boala pe romani. Chiar asa, de ce sa nu mute americanii boala de pe natia lor pe natia altuia?

  Răspunde
   
  1. punctul pe i
   Februarie 23, 2014 la ora 21:10

   Mortua Est, mortua Vestsau PAIUL din ochii vecinului .. si BARNA ..
   Circula pe internet..
   “Am scăpat de frăţia poporul sovietic cu gândul că ne vom croi destinele prin proprie voinţă, şi uite-aşa… au venit americanii. Şi pentru că sunt alte vremuri, nu s-au paraşutat, ci au aterizat pe şantierul Autostrăzii Transilvania sau deasupra gazelor de şist de la Bârlad şi Vama Veche, ori pe platformele petroliere din largul Mării Negre. Pe nesimţite, parteneriatul strategic Romania-SUA, necesar şi acceptat de populaţie, dar viciat de lăcomia unor companii în combinaţie cu obedienţa politicienilor, ne face să ne gândim că, în fapt, am schimbat un stăpân cu un altul.
   Compania americană Bechtel a început acum zece ani să construiască autostrada Transilvania. A reuşit să termine doar o optime din ea. România a plătit însă americanilor 1,2 miliarde de euro. Dacă punem la socoteală prejudiciul rezultat din întârziere, dar şi sumele necesare reparării infrastructurii din zonă, factura depăşeşte lejer 2 miliarde de euro.
   Înainte se numeau Sovromuri; erau societăţi mixte româno-sovietice menite a cimenta relaţiile dintre popoarele noastre prietene. Evident, puţini ştiau la acea vreme că rolul lor era mult mai simplu, să strângă 200 milioane de dolari, despăgubirile de război pe care România trebuia să le plătească vecinului de la Răsărit. Şi pentru că “prietenia” era de nezdruncinat, au strâns peste 2 miliarde de dolari, după care au plecat.
   Acum se numesc Fonduri de investiţii şi vin din Vest. Nu vizează despăgubiri, ci doar resurse. Sunt reprezentate de “prieteni” ai naţiunii române. Foşti ambasadori, de exemplu Mark Gitenstein, ultimul reprezentant al Casei Albe, a fost ales, spre surprinderea neiniţiatilor, în Consiliul de Administraţie al Fondului Proprietatea. Ce are aşa de interesant acest Fond? Simplu: companii de stat de energie. Dar ce l-a determinat pe fostul ambasador să revină? Părea foarte supărat la terminarea mandatului.
   “Am avut multe companii americane frustrate de imprevizibilitatea procesului de decizie. În special deciziile legate de recuperarea TVA datorată lor, de ajutorul de stat. Mai multe companii au fost foarte nemulţumite de licitaţii, au simţit că procesul era fie incorect, fie imprevizibil.“
   La urma urmei, însă, cât de mulţi americani contribuie la economia românească, ca să merite efortul domnului Gitenstein? Potrivit statisticilor, aproape 40 de mii de oameni lucrează în 2700 de companii cu capital majoritar american, adică sub 1% din totalul forţei de muncă. În schimb, cu totul surprinzător, afacerile acestora depăşesc 3,5 miliarde de euro. Bun deal, dacă ne gândim că au investit doar 1 miliard de euro.
   România mai are ceva important: o poziţie de invidiat pe harta gazelor naturale – convenţionale sau de şist. Coincidenţă sau nu, aproape imediat ne-am trezit cu o somitate americană, fostul general Wesley Clark. Are mult de muncă: reprezintă interesele Chevron la Bârlad şi Vama Veche, ale lui George Soros la Roşia Montană, şi ale Exxon Mobil în Marea Neagră. România poate dormi liniştită, marele aliat al poporului român veghează pentru liniştea noastră, şi vom primi pentru asta o redevenţă de sub 10%. Înainte se numea zeciuială, acum s-ar traduce doar ca impozit pe prostia politicienilor români. Zdravaite, hello, goodbye!
   Până la urmă americanii au venit. Cu o întârziere de 50 de ani, dar totuşi nepoţii unchiului SAM au venit. Americanii însă nu au venit singuri. În 2009, ne-au dat un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi am scăpat de criză. Am scăpat pe hârtie…
   TRILATERALA mondială, reprezentată de banii FMI, a preluat controlul de facto al marilor decizii economice din România. Asta pentru a avea siguranţa că îşi recuperează miliardele de euro date împrumut. Să nu se înţeleagă din acest discurs că am ceva împotriva FMI sau a fraţilor noştri mai mari de peste ocean. Eu îi iubesc pe americani la fel de mult cât ne iubesc ei nouă resursele naturale: de gaze, aur, cupru şi petrol. Istoria ne învăţă că americanii sunt un popor extrem de iubăreţ cu celelalte popoare care deţin resurse naturale. Într-adevăr, din când în când, mai izbucneşte câte un război. Dar noi nu avem de ce să ne facem griji, suntem sub umbrela NATO şi nici nu trebuie să fim cuceriţi, pentru că ne-am vândut deja. Ieftin, ce-i drept, dar ne-am vândut !

   Răspunde
    
   1. acelasi
    Februarie 24, 2014 la ora 17:42

    Desi „gazul natural din Marea Neagra poate sa transforme Romania intr-un lider regional in ce priveste aceasta resursa naturala [..] investitorii au nevoie, printre altele, si de un regim fiscal avantajos si de un sistem de redevente rezonabil, mai spune directorul OMV Petrom” – deci ne este teama de dependenta de gazul rusesc (27%) , iar bulgarii au o dependenta de 92% si cumpara tot 2.8 B mc (2011). Ma rog, consumul romanesc este de 5 ori mai mare, dar si pretul poate fi negociat mai jos. In 2007 Olanda si Anglia aveau dependenta zero, iar in 2011 au cumparat 12.6 B mc.. Probabil ca intre timp cererea a crescut. Iar noi ne fandosim cu gazele de sist in timp ce Romgaz exporta gaz romanesc la o cantitate pe care noi o platim la pret rusesc, nefavorizat. Si asta se numeste afacere sustinuta si concurentiala. Aaaa, si intre timp importam de la rusi de 3 ori mai mult decit exportam la ei.

    Răspunde
     
   2. dan onofrei
    Februarie 24, 2014 la ora 22:18

    stimate domnule -punctul pe i -nota 10 pentru comentariu.Este doar parerea mea personala ,dar sincera:

    Răspunde
     
   3. Dorel.
    Februarie 28, 2014 la ora 03:12

    In ceea ce priveste redevenţa de sub 10% eu nu i-as spune impozit pe prostia politicienilor români ci impozit pe lacomia politicienilor romani o parte iar celalta parte este cota cu care eram datori pentru ca am fost primiti in NATO, UE si ajutati sa castigam procesul de la Haga cu Ucraina legat de platforma continentala a Marii Negre cu sentinta: „Insula Şerpilor nu va influenţa linia de delimitare a platformei continentale a Marii Negre „(cred ca Romania a fost considerata un partener mai de incredere decat Ucraina de cei care au avut interes in a obtine concesionuni de exploatare pe platforma).

    Răspunde
     
  2. cornel
   Februarie 23, 2014 la ora 23:39

   Rusia are mai multe interese strategice (politice si economice – vezi aici reteaua de conducte pentru exportul de gaze catre vestul Europei) astfel incat sa aiba in continuare gheara pe Ucraina, sau macar cateva degete bune. Este in joc puterea de mare exportator de gaze al Rusiei catre Europa si prestigiul Rusiei de fost mare imperiu al lumii, care nu dispare asa peste noapte si care vede cum un alt imperiu, adica UE, se extinde si incalca teritorii care multi ani au fost sub dominatia si influienta directa a fostului imperiu rus (URSS).
   Eu personal ma bucur ca Romania face parte din UE dar si din NATO.
   Multa lume l-a facut si inca il mai face pe domnul presedinte Ion Iliescu comunist insa prea putini discuta de cum deciziile sale, imediat dupa 1989, au scapat Romania de gheara Rusiei (e cum ar zice cineva : ne-a trecut glontul pe la ureche). Ar fi util sa ne imaginam numai cum ar arata Romania astazi daca Romania era sub gheara intinsa de la Moscova dupa 1989 (vezi aici soarta tarilor vecine Rusiei ce au avut o asemenea soarta dupa 1989). De asemenea e si meritul presedintelui Emil Constantinescu si al presedintelui Traian Basescu care au avut o viziune politica a Romaniei orientata catre Vest si nu catre Est. Sustinerea populatiei in aceasta orientare politica aRomaniei a avut si ea un rol esential (vezi aici sustinerea pentru intrarea in NATO si UE).
   Romania trebuie sa isi dezvolte relatiile economice cu Rusia dar orientarea politica a Romaniei trebuie sa fie catre UE si NATO. Din pacate pentru Europa si Rusia, domnul Medvedev si Putin nu au gasit inca formula castigatoare economica si politica astfel incat Rusia si tarile ce sunt sub influienta directa a Rusiei sa prospere, sa se dezvolte economic si pe baze durabile in liniste si pace (vezi aici problemele Rusiei legate de terorism [atentate in mari orase din Rusia] si nu numai).

   Răspunde
    
   1. punctul pe i
    Februarie 24, 2014 la ora 14:16

    STIMATE DOMN !!

    Este clar ca in „89.. Dta .. te jucai cu cercul pe trotuar !!

    PENTRU CA ALTFEL AI FI STIUT !! ( sau mai tarziu..AI fi AFLAT ..DACA nu faceai scoala .. la SH !!) .. ca ROMANIA .. ALATURI DE CELELALTE STATE DIN PACTUL DE LA VARSOVIA ..AU FACUT EFECTIV PARTE .. din „gheara RUSESACA „!!
    – deci .. despre ce SCAPAT .. vorbim ??
    Ceea ce nu puteai sa stii ( si noi ceilalti mai batrani .. AM AFLAT-O MAI TARZIU !!!) a fost faptul ca in realitate..”revolutiile ” mai mult sau mai putin de catifea .. sau „glorioase ” ca in Romania ..AU FOST REZULTATUL VANZARII – la pachet – FACUTE DE RUSI .. aliatilor lor AMERICANI !!.de catre „nobelitul = laureatul premiului NOBEL ptr pace !!) .. GORBACIOV !!

    Faptul in sine .. poate nu ar fi fost de condamnat .. daca .. „despartirea ” .. AR FI FOST ECHITABILA !! .. ca de \’moralitate \’ in lumea FIARELOR .. nu poate fi vorba !!

    Ma refer desigur .. ca la orice DIVORT !! .. bunurile dobandite in comun PE DURATA CONVIETUIRII IN COMUN .. SE IMPART !! indiferent daca sunt tigai , papuci .. SAU ARSENAL NUCLEAR !!

    Numai in caz de CONCUBINAJ .. acest lucru NU ESTE VALABIL !!

    Iar in cazul de fata s-a dovedit ..ca „betivanul ” de Aliosa .. si-a vandut concubinele .. „batausului de cartier „.. John !!

    Răspunde
     
    1. acelasi
     Februarie 24, 2014 la ora 17:52

     Daaa, pe vremea cind unii spuneau „inchide USA ca-i current!” iar altul a deschis ferestruica si uite asa nici cu leacuri babesti nu mai trece.

     Răspunde
      
    2. VictorL
     Februarie 24, 2014 la ora 21:30

     @Punctul pe I on.Dar de declaratia de independenta din 1961 ai auzit?Nea Nicu tot i-a dat pina la glont cu integritatea si suveranitatea iar in Tratatul de la Varsovia eram doar cu numele dupa 1968.

     Răspunde
      
     1. acelasi
      Februarie 25, 2014 la ora 06:14

      Victoras, probabil ca vorbesti de 1964. As avea o intrebare, personala: daca ai fi mare si tare, ce me-ai face: m-ai rade, m-ai baga la pirnaie? Ca am un sentiment profund ca nu m-ai lasa in pace. Na ca mi s-a facut rece pe sira spinarii, hai s-o lasam pe asta. Sa te intreb altceva: ai fost vreodata singur la o stina? Asa, sa fii la liziera padurii, vezi stina in mijlocul poienii si sa te duci spre ea. Daca n-ai facut-o, nici sa nu incerci. Lasa-i pe altii care stiu sa o faca.

       
     2. VictorL
      Februarie 25, 2014 la ora 09:45

      @SanduCu.1961.Intimplarea a facut sa nimeresc singur intre doua paduri,pe aratura si era si o stina pe acolo.Daca incercam sa fug ma rupeau ciinii dar am avut noroc ca au vazut ciobanii faza…Oricum de atunci de nici un ciine nu-mi mai e frica.
      Alta data am nimerit in stina cind nu erau decit ciinii.Am intrat si am asteptat acolo pina a venit baciul.Daca incercam sa plec eram praf.
      Nu ma intereseaza sa fiu mare si tare si nici nu urasc pe nimeni.Cred ca si in Canada legea e lege.Poate si aici va fi cindva dar asta cu gindul la urmasi nu la inaintasi.Oricum nu prea am inteles ce ti-a venit.

       
    3. cornel
     Februarie 24, 2014 la ora 22:01

     Stimate domn,

     Tin sa va informez ca nu am facut scoala la SH iar in ’89 nu ma jucam cu cercul,. Cred ca e bine sa cunoasteti istoria adevarata. Ceausescu a deranjat de multe ori Moscova prin atitudinea sa de „copil neascultator si obraznic” (e bine de vazut cand ultimele trupe rusesti au parasit Romania si care a fost situatia in cazul altor tari din Estul Europei, care a fost reactia lui Ceausescu la invazia trupelor ruse in Cehoslovacia si alte asemenea aspecte importante, parerea mea). Rusia in 1989 a vrut sa para eroul din umbra pentru Romania si s-a oferit sa acorde ajutor militar Romaniei, adica noului regim instaurat. Intrebare : „Daca Iliescu era de acord cu ajutorul militar oferit de Rusia in cat timp credeti dvs ca trupele ruse paraseau Romania, dupa instaurarea noului guvern si care ar fi fost posibilele consecinte pentru Romania ca urmare a acestui ajutor primit (intra Romania in UE si NATO mai repede sau mai greu decat s-a produs)?”

     Răspunde
      
     1. acelasi
      Februarie 25, 2014 la ora 06:02

      Dl. Cornel, hai sa facem,pentru un moment, abstractie de Ceausescu si de Iliescu. Spuneti daca intrau rusii … cind ar fi plecat? Inteleg ca puneti problema independentei Romaniei. Spunetimi, in ce moment istoric a incetat Romania sa luopte pentru ne-atirnare? In ce moment istoric Romania nu a mai fost obligate sa-si rasplateasca sau sa-si rascumpere libertatea? Daca sunteti onest cu dvs veti raspunde de doua ori: niciodata. Iar explicatia o stiti la fel de bine ca orice roman – Romania a fost intotdeauna prea mica fata de cei care au dorit-o. A fost mereu disputata. Toti adevaratii ei conducatori au inteles aceasta situatie. Cu totii au platit intr-un fel sau altul, incercind sa plateasca cit mai putin, unuia sau altuia incheind si aliantele necesare. Numai acesti conducatori au reusit sa-si salveze poporul de la disparitie. Pina astazi, Romania exista datorita lor. Vlad Tepes, stiind ca tara nu se mai poate apara, s-a predate austro-ungarilor. Asta este istoria romanilor. Acuma, se tot vorbeste de credite bancare neperformante si care pina la urma duce la executare silita. Banuiti cum poate fi dusa o tara la executare silita? Sau stiti care sunt sacrificiile unei familii pentru a nu ajunge la asa ceva? Daca ar fi sa-i imput lui Ceausescu austeritatea generala la care a fost supus poporul, as faceo numai pe motivul ca apermis sa se ajunga la asa ceva. El a avut o situatie economica si politica mostenita. Si asa ajungem pina la Decebal. Faceti comparative intre realizarile din perioada lui si cele de dupa. Toate tarile mari cind simpt ca nu mai pot se compenseaza de la cele mici. Romania pe cine sa-si reverse necazul? Si atunci, spunetimi, cu cine este mai bine? Cu rusii, cu americanii, cu UE sau cu China? Pentru ca despre asta vorbim, nimic altceva. Comunism, capitalism, monarhie, libertate – vorbe-n vint. Ceva trebuie platit: banii sau viata? Astazi nu mai avem pe otomani, ii avem pe americani. In rest, neschimbat rusii si austro-ungarii. S-au schimbat nitel jucatorii dar jocul este acelasi. Sa zicem ca Austro-ungarii sunt aceiasi cu UE. Fara sa fiu de la tara, am avut mereu sentimental ca este cel mai bine sa te intelegi cu vecinii. Cu ei traiesti. Prietenii si dusmanii te mai viziteaza din cind in cind. Americanii nu ne sunt vecini si stim ce le poate pielea. Austro-ungarii sau UE sunt cam multi si nici intre ei inca nu s-au lamurit, parerea mea este ca e greu de ales si de decis. Rusii sunt unul si de ei asculta si ceilalti. Indiferent ce se poate spune, daca ar fi putu fi hacuiti, n-ar mai fi fost astazi. Poate ca veti fi tentat sa spuneti ca v-am fortat la acest rationament. Dati-mi dvs unul mai bun in care sa nu puneti viata poporului in primejdie. Viata si-o poate da fiecare, mai greu este sa ti-o pastrezi. Pina aici au fost relatii international. Partea economica este cea mai simpla – muncesti ai. Trebuie sa va gasiti conducator sau conducatori capabili sa traduca in viata ceia ce vrea poporul, nimic mai mult. Poporul trebuie sa vrea ceia ce poate, pentru ca el trebuie sa faca. Si acuma este vorba de negociere, iar timpul si conjuncture isi au rolul lor in rezultatul negocierii „libertatii”. Rusii au oferit ceva, acuma probabil ca vor discuta despre altceva, nu stiu. In Ukraina jocurile s-au terminat. Despre Siria, rusii au spus ca nu este Libia, si ii cred – adica ii stiu ce pot face. Nu mai vorbesc de aliante ca m-as repeata. Noi in Canada, cu cine credeti ca tinem? Cu rusii sau cu americanii? Dar Mexicul, cu cine tine? Sunt si aici niste ciorovaieli. Nici n-am stiut pina n-am venit. Imaginati-va ca trebuie sa treceti un riu, din piatra-n piatra, fara sa va udati. Verificati-va fiecare pas si veti vedea ca veti ajunge la malul celalalt al riului nu la ocean.

       
     2. VictorL
      Februarie 25, 2014 la ora 14:45

      @Cornel.La noi in ’89 Iliescu nu numai ca a fost de acord cu venirea rusilor ci chiar a dat telefon sa-i invite aici cu arme si bagaje.Rusii erau deja aici si prin noiembrie am sta eu cu ei la spritz…
      Nu mai era nevoie de trupe din moment ce scapasera de Ceausescu si Romania era deja a lor conform intelegerii de la Malta.Ce nu a iesit cum trebuie a fost incercarea de puci contra lui Gorbaciov si asta a dus la caderea URSS.Ne-a trecut glontul pe la ureche si Constantinescu a intors Romania spre NATO,altfel si azi fabricam Dacia 1300 si luam benzina pe cartela…Totusi nu-i exclus sa ne intoarcem inapoi.Deocamdata ne tine Basescu dar pe urma nu se stie…

       
     3. VictorL
      Februarie 25, 2014 la ora 14:59

      @Sanducu.Cum scriam din 1961 Romania era iarasi independenta.Ceausescu asa a mostenit-o si asa a lasat-o.Doar ca a fost un idiot care si-a chinuit propriul popor.Pentru asta l-au ajutat si altii care vroiau sa-l matraseasca pentru a pune laba pe tara asta…Pina la urma au reusit ca in timp ce ei faceau asta romanii se plimbau cu trandafiri in miini si mincau portocale…
      Acum iarasi e independenta tara,deocamdata.Nu platim nimic si nu ne-a obligat nimeni nici sa intram in NATO nici in UE.Noi am vrut si am muncit pentru asta si inca mai muncim.Afara de asta UE ne plateste si din banii ei traim si din ai romanilor care muncesc afara.

       
  3. cornel
   Februarie 23, 2014 la ora 23:54

   In legatura cu Iulia Timosenko : aceasta e o „papusa” scoasa de la maftalina/inchisoare si care nu are multe lucruri in comun cu revolutia din Ucraina si spiritul de eliberare a Ucrainei de sub influienta Rusiei in afara faptului ca aceste vremuri au prins-o in inchisoare si aceasta are mai multe lucruri in comun cu autoritatile corupte ale statului ucrainean si care depasind o anumita limita au suparat si Rusia (vezi aici cazul cu furtul de gaze, pe teritoriul Ucrainei, din conductele prin care Rusia exporta gaze naturale catre Europa).
   Asta e p[arerea mea.

   Răspunde
    
   1. acelasi
    Februarie 24, 2014 la ora 20:19

    Dl. Cornel, deja este sau a fost revolutie in Ukraina?? Daca va referiti la „rascoala/revolta”, aveti dreptate, dar asta pot sa o faca si niste rebeli sau niste manipulate. Dar daca va referiti la „Schimbare bruscă și de obicei violentă a structurilor sociale, economice și politice ale unui regim dat”, aici aveti nevoie de existent unor conducatori care sa-si prezinte si sustine public noul program, sa existe deja un organism/organizare gata formata pregatita sa inlocuiasca vechiul regim. De exemplu, vedeti Revolutia Franceza: trecerea de la Adunarea Starii Generale la Adunarea Constituanta si apoi la Conventia Nationala. In 1989: protest, violenta, euforie generala, vandalism, „trei centre de putere” (haos politic, nu se stia care-pe-care si pina la urma apare la TV Ion Caramitru care ii spune lui Ion Iliescu „Fa-te ca muncesti” si au plecat sa ceara indicatii lui Gorbaciov.
    La Kiev nici nu se stie cine va cere indicatii lui … Obama. Probabil ca CIA are un plan „B” – sa-l scoata si ei de la pirnaie pe cel care a sustinut-o pe cea iesita deja de la pirnaie.
    Dl. Cornel … ?

    Răspunde
     
  4. Mister Chew Chew
   Februarie 24, 2014 la ora 10:21

   „interesant si totusi cum a obtinut pasaportul cind nu vorbeste germana”. La fel ca Ying Han, sau Xiaona Shan.

   Răspunde
    
   1. dan onofrei
    Februarie 24, 2014 la ora 22:32

    stimate domnule Ciu-Ciu -pai are parul blond si ..ochii albastri mai ceva ca Eva Braun!!!Uitati-va va rog la imaginile in color cele Eastman Kodak Color !!!) .

    Răspunde
     
 • acelasi
  Februarie 23, 2014 la ora 19:09

  Obama, este un Don Quijote de la … Washington, se lupta cu morile de vint americane. Unii vor razboi in afara granitelor, altii probabil ca pina la urma il vor provoca inauntru.
  Cert este ca dupa ce a dat chix cu asigurarea de sanatate, acuma incearca sa mareasca salariul minim (laudabil, dar pe ce baza?) care poate costa (destul de greu) in reducerea numarului de locuri de munca, chiar daca (doar) se spera ca va reduce saracia. De exemplu, pentru o imagine mai concreta, angajatii din fast food (cam cei mai prost platiti sau cam la egalitate cu cei din curatenie) cer un MINIM de 15 $/h – asta ar adduce cam 31,000 USD venit anual. Clasa de mijloc canadiana, dupa aprecierile reputatului liberal Justinel, ar fi cam 40,000 CD anual.
  Simultan cu eroicele intentii ale presedintelui American, daca veti merge pe internet dupa „noose vandalism”, Confederate Battle Flag”, „white organizations” si le mai corelezi si cu „freshman”, veti capata o imagine destul de reala Americii zilelor noastre. Si aici „dau roade semintele plantate de …” cum l-o fi chemind?

  Răspunde
   
 • cornel
  Februarie 23, 2014 la ora 11:47

  E bine sa ne cunoastem istoria pentru ca unele lucruri sa nu se mai repete:
  http://www.tvrplus.ro/editie-in-cautarea-poporului-pierdut-97404

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Februarie 24, 2014 la ora 22:34

   Culmea dom Cornel ca si daca cunoastem istoria ,ea ,afurisita ….tot asa se repeta ..cum a mai fost si -….o sa mai fie ….numai actorii se schimba .Si perioadele istorice

   Răspunde
    
 • Catalin ( CTL )
  Februarie 23, 2014 la ora 08:19

  Bucuros sa citesc ca Spania a intregistrat cel mai mare volum al exporturilor din ultimii 42 de ani http://www.capital.ro/exporturile-spaniei-au-urcat-anul-trecut-la-cel-mai-ridicat-nivel-din-ultimii-42-de-ani.html
  Adica exporta mai mult in criza decat o faceau inainte, la fel si Romania.
  Ceea ce demonstreaza, din punctul meu de vedere, ca taiarea cheltuielilor de catre guvern in criza e mai buna decat cresterea lor. E dureros, e neplacut, dar e un pas necesar pe drumul spre o revenire sanatoasa.
  America a ales calea cresterii cheltuielilor si cred ca situatia ei e mai rea decat a fost la inceputul crizei, nu e nici o schimbare in balanta ei comerciala si de cont, ba mai mult, dezechilibrele s-au accentuat.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Februarie 23, 2014 la ora 17:22

   Echilibrarea balanţei comerciale este în principiu un lucru îmbucurător, însă creşterea exporturilor nu trebuie privită ca un obiectiv în sine. Spre exemplu, patria noastră avea în perioada anilor 1980 un nivel relativ ridicat al exporturilor, fără ca aceasta să fi fost un motiv de mare bucurie. Pe de altă parte, produsele spaniole au devenit mai competitive la export, însă nu este foarte clar în ce fel anume, în absenţa datelor cu privire la structura exporturilor şi la destinaţia lor. Dacă s-a întâmplat la fel ca în România, bunurile şi serviciile spaniole exportate şi-au crescut gradul de competitivitate în primul rând prin reducerea costurilor de producţie şi, respectiv, a preţurilor. Costurile sociale în această situaţie sunt reflectate dramatic în ştirile cu privire la cetăţenii spanioli care se aruncă de la etaj pentru că nu-şi mai pot plăti ratele la case şi riscă să fie evacuaţi. Românii au cunoscut perioade de reducere masivă a locurilor de muncă şi scădere accentuată a nivelului de trai la mijlocul anilor ’90, în perioada de restructurare a industriei. (Nu discut aici despre strategiile şi inabilităţile politice, ori interesele economice ale celor care au înfăptuit restructurarea.) [Inclusiv] atunci li s-a „tăbăcit” pielea, deşi perioade de bunăstare reală nu au cunoscut practic niciodată după 1944. Prin urmare, la nivelul populaţiei consecinţele măsurilor de austeritate au fost suportate întrucâtva mai uşor în România, chiar dacă recent a avut loc o schimbare de guvern urmată de ascensiunea la putere a susţinătorilor politicienilor corupţi s.a.m.d. cu efectele social-economice negative pe termen mediu cunoscute.

   Răspunde
    
   1. Catalin ( CTL )
    Februarie 24, 2014 la ora 08:59

    Drept si ce spuneti, mi-au placut in special ultimele randuri.
    E foarte probabil ca si in ce priveste Spania exporturile sa fi fost sustinute de reducerea costurilor cu forta de munca, chiar citisem nu de foarte mult timp un articol care spunea ca nemtii au de ce sa se teama pentru ca Spania devine mai competitiva. In ce masura sa se teama, nu stiu, dar asta spunea articolul. Nu cred totusi ca Spania e noua Germanie.
    Era inevitabil ca in Spania sa nu fie costuri sociale majore, sa stiti ca au trait bine din beneficii sociale inainted e criza, plus ca boom-ul lor imobiliar fusese fara egal in UE. Ce ma bucura e ca isi reorienteaza resursele si regandesc modelul de crestere, fotati mai mult de imprejurari, drept si asta.
    Romania o fi avut exporturi bune in anii 80 dar a avut si risipa, alocare neinspirate de fonduri ( gen Anina sau Casa Poporului ) furt s.a.m.d., plus plata datoriilor. Dupa acei ani am ramas totusi cu o infrastructura buna in industrie la fel cum au si chinezii dupa decenii de inustrializare si acumulare de know-how, spre deosebire de noi cred ca ei nu vor rata nci de acum incolo ocazia sa exploateaza aceste capabilitati.
    Ideea de baza e simpla, e mai bine sa produci si sa vinzi si apoi sa te bucuri de roade decat sa te bucuri de ele si apoi sa te gandesti cum sa le platesti.
    Si am comparat modelul exporturilor cu cel care functioneaza in SUA in acest moment.

    Răspunde
     
   2. radu
    Februarie 25, 2014 la ora 18:53

    retorică falsă,ca să poți cheltui trebuie să ai și de unde,ca într-o familie,punct.Cine la pus pe spaniol să se împrumute peste puteri și ca apoi să se sinucidă în incapacitate de plată?prostia și fudulia se plătește,valabil și la nivel de țară.Te împrumuți fără măsură ca să plătești o armata de bugetari doar aparent necesară fără să ai o bază solidă economică,la un moment dat ,intrii în criză,exact cum s-a întâmplat acum în Europa.Ca să ajungi la liman trebuie să scazi cheltuielile,oricât de dureros ar fi.Pb. este clasa politică populistă care a permis să se ajungă în stadiul ăsta,dar pe ei nu-i pedepsește nimeni,ex Grecia unde o pârlită de funcționară la ghișeu la poșta lor de stat avea(înainte de criză) 2400 euro salariu,mai mare decât „colega„ din Germania,(1800)țară cu o economie incomparabilă cu a Greciei dar nedispusă la risipă.

    Răspunde
     
  2. acelasi
   Februarie 23, 2014 la ora 18:45

   Dl. Catalin (CTL), vorbiti cumva despre cresterea exporturilor ieftine din importuri scumpe? Daca asta s-ar putea traduce cu import de criza, cred ca nu trebuie sa asteptam prea mult rezultatele.

   Răspunde
    
 • Chirita Aurelian Stefan
  Februarie 23, 2014 la ora 07:49

  Miscarea Populara are doi Tomaci in componenta:Eugen Tomac din Babele ( Republica Moldova) si To(lo)mac de Basarabi din Romania(in chestiuni economice)-deh a ajuns conte prin mosie ! Unde sunt doi putere creste !(deviza unionista a P.M.P.)
  P.S. Din pagina lui Eugen Tomac am inteles ca Romania are doua repere : Traian Basescu si Emil Boc.Moldoveanul adevar graieste, binenteles ale dezastrului.

  Răspunde
   
 • cornel
  Februarie 22, 2014 la ora 22:22

  Se pare ca situatia politica din Ucraina e mult mai complicata decat pare la prima vedere. E posibil sa asistam la o impartire a Ucrainei in doua : o parte pro UE si alta pro-Rusia. Daca se va intampla asa ceva urmeza vremuri grele pentru Europa si tarile din regiune, inclusiv pentru Romania, parerea mea, deoarece Rusia isi mareste zona de influienta. Parca am mai zis : istoria a confirmat ca atunci cand Rusia o duce bine (isi mareste zona de influienta din Europa) Romania o duce rau pentru simplul fapt ca Rusia e un imperiu cu tendinte expansioniste iar Romania e o tara mica, vecina cu Rusia.

  Răspunde
   
  1. cornel
   Februarie 22, 2014 la ora 22:28

   Asa cum a spus si domnul presedinte Traian Basescu Romania, tara membra UE, are mai mult de castigat daca Ucraina semneaza tratatul de aderare la UE decat daca Ucraina are o atitudine pro-Rusia.

   Răspunde
    
   1. dan onofrei
    Februarie 23, 2014 la ora 02:09

    domnu Cornel ,Romania si nu numai ,intreaga Europa are de cistigat daca este liniste si pace in zona !!
    Romania este deja tara mebra UE si are destule dureri de cap si teme de rezolvat ,deci ce fac ma uit acum la ograda vecinului cind la mine este inca cum este????NU am vazut situatii in lume unde daca ai vecini instabili politic cu tendinte de secesiune tu sa ai liniste ,darmite cind acesti vecini sint puteri nuclaere.Altfel orice instabilitate in orice zona e ca si o gripa ,e boala contagioasa adica se poate extinde :Asta ne lipseste acum in Europa!!!Deh poate asa vor americanii ca sa vina iar triumfatori dupa finale .

    Răspunde
     
    1. VictorL
     Februarie 23, 2014 la ora 10:54

     @DanOnofrei.Amricanii nu vin victoriosi dupa finale ci lupta pentru supravietuire cum facem si noi europenii.De data asta amenintarea nu este numai nucleara ci totala si a pornit in ’79 odata cu Komeini si revolutia lui religioasa.Putin nu este virf de lance ci lupul moralist care asteapta moartea lumii civilizate ca necrofagul…
     In Ukraina ca si in Moldova dau roade semintele plantate de Stalin cind a deportat populatii intregi si au dus rusi in loc.E posibil un razboi civil si ruperea tarii in parti componente.Nu trebuie sa ne bucuram pentru ca Bucovina de Nord oricum nu v-a fi libera.
     Pe de-alta parte Rusia nu va veni acum la granita de Sud-Est a Romaniei ci este deja prin faptul ca tine Ukraina prizoniera economic si prin conracte pe 25ani de inchiriere a Portului Sevastopol,casa Flotei Marii Negre.
     Ukraina nu este putere nucleara ci Rusia.Au fost dezafectate silozurile din Ukraina ca si cele din Cahoslovacia cu mult timp in urma.
     In orice caz Romania are o problema la granita si e posibil sa trebuiasca sa primim refugiati.Totusi nu cred ca UE va accepta dezmembrarea Ucrainei si pina la urma chiar si rusii din Ukraina vor dori sa intre in UE.Noi stim ca asta nu se face de azi pe miine dar poate ei sunt mai norocosi…

     Răspunde
      
     1. acelasi
      Februarie 23, 2014 la ora 21:51

      Victoras, un „siloz” este o pestera betonata, blindata, captusita si antifonata la cam 300 m cel putin de la suprafata pamintului. Cum „dezafectezi” asa ceva?
      Treaba cu refugiatii este foarte imbucuratoare: serviciile au sa inceapa sa fie tare ocupate sa trieze pe uni de altii, iar guvernul poate sa faca ceva bani de cosnita de la ONU (de fiecare refugiat, cam cit sa poata trai bine fara sa semneze condica vreo 5 ani de zile. Si cu masina in fata apartamentului gratis (masina si taxele aferente e din buzunarul propriu, ca are de unde). Pe bune. Daca as fi sigur (cum esti tu) de asa ceva, mi-as face pasaport ukrainean, sa ma dau de refugiat, dupa aia ma preiau asigurarile sociale – ca sunt suferind, si mai iau si pensie. Am lucrat cu niste bosnieci. Toata familia era pe „refugiu” (ca e pe familie si calculate la numarul de membri – adica daca mai si lucrezi nu te taxeaza). Dar s-or fi desteptat si canadienii. In orice caz, cu totii aveau treburile aranjate sa ia cetatenie germana. Tu daca ai fi „ukrainean” ai pleca in Germania ca … fost refugiat? Gindeste-te bine ca UE nu se stie cit mai tine.

       
     2. VictorL
      Februarie 24, 2014 la ora 07:19

      @SanduCu.Le-au dezafectat adica si-au luat rusii rachetele de acolo.Unele buncare se si viziteaza ca le-au facut muzee…
      Ne omori tot cintind ,,pohodul”UE…Refugiati primim si asa ca acuma ne vin si mujahedini de la Afganistan.Totusi la citi bani le da Romania se muta repede mai spre Vest sa nu moara de foame.
      Noi de cind am intrat in UE nu ne mai incadram la ,,sociale” si de fapt cu mult timp inainte nu ne incadram.Afara de asta ne mai duce si capul si ne descurcam cu munca.Care nu ne duce stam acasa si votam si tot ne da primarul ajutor social de la UE…
      Din istoria Ukrainei ai facut o mare varza dar nici nu are importanta.E interesant acum ca s-a terminat Olimpiada lui Putin ce va face pe tema asta.Americanii nu s-au bagat inca,chiar daca, nu crezi dar Obama a trimis doar ,,buzduganul”printr-un telefon in urechea lui Putin.Cred ca a sunat ca ala de l-a primit Hrushciov de la Kenedy…
      Totusi,sa pierzi si baza din Siria si Sevastopolul e cam mult pentru Putin.In acelasi timp Ukraina nu e Georgia si nici nu e la,,mama Naibii” sa nu intereseze pe nimeni de ea.Cel mai repede cred ca se va sparge Ukraina in doua, sa impace si capra si varza, dar asta inseamna doar un provizorat.In orice pozitie Putin de acum are o problema chiar la el acasa pentru ca s-ar putea ca si rusii sa se molipseasca de boala asta grava numita Libertatea.

       
  2. dan onofrei
   Februarie 23, 2014 la ora 01:56

   buna seara domnu Cornel,asa este nu e a buna si culmea direct linga poarta Romnaniei:Acest dar de la Dumnezeu de a avea asa o tara bogata dar plasata in calea strategiilor economice est-west .
   SA speram ca toti marii responsabili sa actioneze cu cap caci Ucraina e si putere nucleara.

   Răspunde
    
   1. Daniel
    Februarie 23, 2014 la ora 09:35

    Ucraina nu mai este putere nucleară. Vă rog să vă documentați.

    Răspunde
     
    1. acelasi
     Februarie 23, 2014 la ora 21:19

     Asa este, dar au niste silozuri goale, tocmai bune pentru niste deseuri.

     Răspunde
      
 • Chirita Aurelian Stefan
  Februarie 22, 2014 la ora 19:45

  D-le Moise Guran, de ce nu faceti o analiza economica a Petromului pt a depista unde exista profituri exceptionale?Sau poate ajungeti la concluzia ca este o teorie fantastica?

  P.S. Aveti nevoie de o luna , doua sau poate noua ?Poate va supraestimez.Colegii d-v din presa economica de ce nu o fac?Sunt convins ca detineti adevarul referitor la acest subiect.

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Februarie 22, 2014 la ora 19:35

  Mugur Isarescu isi pune problema cum se va integra Las Fierbinti in U.E odata cu trecerea la moneda euro.Un elev de clasa a III-a iar raspunde un curs de 3,1 lei cat era in august 2007 si reducerea contributilor sociale cu 12 pct ale angajatilor si 5 ale angajatorului.Il tine curea pe Guvernator – expresia favorita a dragaseneanului-?Ma indoiesc ca se va trece la acest curs.Nici Guvern cat ar incerca nu poate reduce pana in 2018 contributiile la asemenea niveluri.Deci problema nu se afla in gradina angajatului, ci a Guvernului si a B.N.R.Este nevoie de timp iar nu cred ca moneda euro v-a rezista pina atunci ,daca Germania nu isi modifica atitudinea economica la nivel european.Pt a diminua declajele intre Nordul si Sudul Europei ,Germania are doua posibilitati.1) Sa transfere tehnologia de ultima ora (modele de lux) din Germania spre tarile cu o competivitate redusa-cel mai putin probabil.2) Sa dea drumul consumului intern -masura ceruta insistent de S.U.A.si cateva tari europene- si indrumarea consumului spre bunuri si servicii din Sud.Inevitabil tarile putin competitive vor trece la moneda nationala, ceea ce va duce la intarire marcii sau euro din Nord si un regres la nivel european.Nu am inteles bucuria d-l Hurezeanu odata cu realegerea cancelarului german-un gest semnificativ, despre competentele economice ale ziaristului .Angela Merkel este din pacate unul din cei mai ,,ineficienti ” cancelari din istoria Germaniei.Dupa realizarile din ultimele sase luni-nu intaresc moneda nationala-angajati B.N.R.in frunte cu Mugur Isarescu ar trebui sa vina cu venituri de acasa. Pt academician este mai usor, dar nu toti angajati au o situatie financiara atat de buna.

  P.S. America trebuie sa isi delocalizeze industriile de varf din statele mai dezvoltate spre cele mai putin dezvoltate pt ca istoria demonstreza ca indiferent de facilitatile fiscale decalajele nu reduc simtitor.

  Răspunde
   
 • Dona blanca
  Februarie 22, 2014 la ora 17:44

  la dona bravo, what necessary words…, an excellent idea

  Răspunde
   
 • mihaix
  Februarie 22, 2014 la ora 17:04

  http://www.mediafax.ro/externe/ianukovici-nu-intentionez-sa-imi-dau-demisia-nici-sa-parasesc-tara-iulia-timosenko-va-fi-eliberata-din-inchisoare-armata-a-anuntat-ca-nu-se-va-implica-in-conflict-live-text-live-video-foto-12128869

  Unde e Angela Merkel , sau postacii de partid , in acest conflict din Ucraina ca sa zica ca e lovitura de stat ???
  Sau e Angeluta e buna doar l-a dat din gura in cazul Romaniei, la Ucraina tace, ca sa nu isi supere partenerul rusesc ???
  Saracii de ei (ucrainienii), nu isi dau seama ca au nimerit in sfera de influenta ruseasca, la fel ca noi dupa WW2, si ca oricati ar muri, Uniunea Europeana si SUA nu vor misca un deget, si nu vor da decat declaratii simbolice de genul: sa fie pace , sa fie bine, sa nu fie agitatie. Pt ca agitatia si revolta le distrug imaginea de tari bune, le distrug aranjamantele facute pe sestache si adevarul crunt iese la iveala: nimeni nu o sa le sara in ajutor, vezi si video-ul: I am a Ukraninean.
  Asa ca aviz politrucilor basisti sau uslisti care o mai sustin pe Merkel si Germania: sa vedeti cand o sa va dea si voua in cap, cand ii convine interesul, pt ca este deja al n-lea caz in care Germania a demonstrat ca face intelegeri secrete pe spinarea noastra ( pe restul le gasiti in cartea de istorie, mai ales pe cele cu Rusia :), daca nu pe goagal,vb savantului)

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Februarie 22, 2014 la ora 18:41

   „Aşa că aviz politrucilor băsişti sau uslişti care o mai susţin pe Merkel şi Germania” _ Domnule, eu unul o susţin [din România] pe d-na Merkel în Germania, la fel ca majoritatea germanilor, de altfel. Prin urmare, este clar că sunt politruc băsist şi uslist. (Acesta este motivul pentru care am răspuns.)
   Chestiunea este că Uniunea Europeană le-a cerut ucrainenilor să semneze acordul de asociere, dar chiar ucrainenii au fost cei care nu au dorit „să-şi supere partenerul rusesc”. Asta pentru că Ukraina este un stat creat artificial, după cum am mai scris în spaţiul prezentului blog, care înglobează teritorii din Vest răpite de Stalin Poloniei şi României, precum şi unele răsăritene în care populaţia este rusă. Contradicţiile interne dintre Nord şi Sud, Est şi Vest, mediul rural şi cel urban, zonele industrializate şi cele agricole, regiunile catolice şi cele ortodoxe, zonele dezvoltate economic şi cele înapoiate etc. sunt de natură conflictuală, iar pretextul unui conflict intern deschis trebuia să vină mai devreme ori mai târziu în mod inevitabil. N-are nicio treabă cu Merkel, Papa Francisc a făcut apel la calm şi bună înţelegere. Desigur, este vorba despre „înţelegeri secrete pe spinarea noastră, după cum arată cartea de istorie de pe goagăl”. Fără îndoială, Ianukovici ar fi dorit pentru Ukraina modelul de dezvoltare rus, de tip kleptocratic. Se pare insă că, din motivele arătate, nu toţi ucrainenii au fost pe deplin de acord.

   Răspunde
    
   1. mihaix
    Februarie 25, 2014 la ora 00:59

    Ma refeream la toti sustinatorii ei dar vad ca dvoastra si Victor ati fost cei care ati sarit……. interesant.

    Si Hitler a fost ales si sprijinit de majoritatea germanilor si iubit de alte natii gen nordice . Asa ca pt mine iubirea asta mare nu zice nimic vs prestanta sa in politica externa.

    Da aveti mare dreptate Ukraina este un stat artificial , al contrastelor , dar problema sferelor de influenta ramane , si la fel si ciocul mic al dnei de fier comparativ cu livitura romaneasca de stat. Poate pt ca la noi isi permite, pe cand la ei trebuia sa aiba f mare grija ce zice despre demicratie si sa faca pe dracu-n paispe sa aduca linistea. Desi acolo clar situatia a fost mai grava ca la noi. Dar acolo dupa cum ziceam merkel nu se risca cu putin.Nici chiar pt democratie. deh fosta rdgista …..

    Răspunde
     
   2. mihaix
    Februarie 25, 2014 la ora 01:12

    nu imi dau seama din comentariul meu de unde reiese ca cei care o sustin pe merkel sunt a sau b. adik usl /basescu…..

    am zis clar : aviz lui a si b care o sustin. Stiu ca matematica si logica va sunt la indemana nu va victimizati prin intoarceri de sens si logica…. stiti la ce ma refer, pt ca le practicati des..

    Răspunde
     
  2. VictorL
   Februarie 22, 2014 la ora 19:11

   @MihaiX.Mai Mihai tu chiar nimic nu ai invatat de ani de zile…Tanti Merkel a fost reprezentata la Kiev si alaturi de Polonia si Franta Germania a impus acordul de incetare a luptelor de strada.Asta a dus la demiterea lui Ianukovici de catre Parlament.
   La ei se poate ca nu e nevoie de referendum.Nu poti face paralele pentru ca Romania a trecut de faza aia de acum 20 de ani,cind noi manifestam impotriva lui Iliescu…Poate purtai inca pempersi atunci dar poti pune mina pe un ziar vechi daca nu gasesti carti despre,,Daranjul din Decembrie’89″…
   Una e sa cumperi gaze pe bani si alta sa imparti tari si popoare pe harta impreuna cu Putin la un pahar de vodka.Da-ti seama la bautura!

   Răspunde
    
   1. mihaix
    Februarie 25, 2014 la ora 01:07

    Vezi te rog rasp dat lui Constanti mai sus.Probl nu e ca dna merkel a fost ci ca in loc sa condamne regimul rusesc si lipsa democratiei , cum a facut-o cu tarie la noi, aici si-a stiut loculsi a dat-o la pace.Apropos stii cine a ajutat :Polonia nu Merkel….. ceea ce zice multe.

    ps nu purtam pampersi eram la liceu. invatati sa vb frumos. stiu ca sunteti pe santier dar e pacat la varsta dvoastra si pe acest blog.

    pps .eu nu beau. poate un pahar de vin la luna. si incerc sa vad lucrurile clar. Pacat ca nu vedeti incotro se indreapta germania si europa. Va mai dau un hint : referendumul recent din CH. Dar probabil ca la batranete nu va mai intereseaza. Pe mine da……

    Răspunde
     
    1. VictorL
     Februarie 25, 2014 la ora 10:09

     @MihaiX.Tocmai ca neintereseaza.Nu vrem sa ne petrecem batrinetile prin tari straine si nu vrem ca pustii tarii sa plece permanent de aici.Anul asta mai pleaca 7000 doar ca studenti.
     Daca erai la liceu puteai sa intelegi si singur dar se pare ca nu te intereseaza.
     La Ucraina au fost trei nu doar Polonia si mesajul a fost clar ca din partea UE.Acolo era vorba de oprirea crimelor pe strazi iar la noi de o tara membra care e pe cale sa fie rupa din uniune de catre Rusia pe dindos.Merkel a facut ce trebuia si acolo si la noi,si in celasi timp arde gaze rusesti fara probleme.
     Oricum la iarna scapati si de Basescu si sa vedem ce veti mai gasi atunci ca motive.
     Probabil ca au ramas aici doar cei carora le-a placut comunismul.Daca e asa ne intoarcem la el dar inclin sa cred ca nu o sa va placa.Primul lucru cu care veti da piept va fi foamea.

     Răspunde
      
     1. mihaix
      Februarie 25, 2014 la ora 12:27

      Nu ma mai intereseaza basescu , este deja istorie , si probabil il asteapta parnaia ca pe nastase. Nici usl si nici macar pnlul pt ca nu mai am decat o asteptare de la neo comunistii astia. Sa nu-si mai bage picioarele in economie si taxe. Ca noi privatii ne descurcam fara ei. Ei fara noi mor de foame…. Aaa si mai imi doresc sa ii vad pe cat mai multi la inchisoare. din orice partid politic, cu sau fara dovezi directe…..Si Romania nu e Romania fara cei 3 4 mil de oameni muncitori din afara. Ei sunt cei care duc tara, ei au iesit la mineriade si rege , acum tara e plina de mase de manevra pt popi si consilii judetene. de aia si are psdul atatea voturi.

       
  3. dan onofrei
   Februarie 23, 2014 la ora 02:34

   sa ne bucuram ca o societate romaneasca Petrom-ul face investitii pentru recuperare cit posibil de mare a zacamintelor de titei epuizate(asta e JAFUL lui Sovromm petrol-sovieticii de 2 decenii dupa razboi WW 2 ,in loc sa exploateze sondele pe duze de maxim 4 mm diametru ei au lasat sa curga decenii pe gaura finala forata si tubata de 2 sau 2 Zoli jumate deci in loc de 4 mm pe 63 mm diametru -au epuizat in citiva ani mii de foraje fara sanse de recuperare _noroc de astia cu tehnologia lor noua care costa insa -la comunisti eram terminati ,mureai cu petrolul sub picioare !!!!!si apoi trimiteau totul in URSS pe conducta de 1 metru diametru !!!!!ca plata despagubire de razboi(deh ,cine ne-a impins sa mergem la Satliungrad !!!???)-STalin si poporul rus libertatea ne-.au adus -ura ura !!!!!!)
   IAr acum firma PEtrom face si cistig ca sa nu mai punmem la mina locurile de munca si experienta cistigata !!!.Asta dovedeste un coloectiv unit si capabil:BRAvo ,minunata invitata dvs,interviul excelent respect ,atit nu inteleg de ce nu statul Roman este cu peste 50 % majoritar actionar ci este minoritar ,am inteles parca 47% ????NU au acceptat altfel OMV-ul??Normal , fiind o bogatie nationala statul Roman trebuia sa fie majoritar la actini 51 % mininm ??

   Răspunde
    
 • mihaix
  Februarie 22, 2014 la ora 16:57

  http://www.incont.ro/credite-si-economii/cinteza-bnr-bancile-au-pacalit-clientii-au-majorat-comisioanele-la-depozite-le-am-scris-despre-asta-vrem.html

  Buna dimineata BNR. V-ati trezit ??? e anul 2013, lumea stie deja de marlaniile bancilor si urla de ani de zile 🙂
  Cam la fel cum urlau si serviceurile si oamenii de RCAurile la anumite firme, precum si marile firme, ca Adamescu and Co nu joaca cinstit. Daca nu se trezea politicul ca vrea sa ii traga la gioale lui Adamescu , tot asa stateau lucrurile. Halal stat

  Răspunde
   
 • cornel
  Februarie 22, 2014 la ora 14:55

  In scurt timp, se pare, majoritatea/toate comentariilor de pe blog vor fi ascunse. Mi se pare mie sau chiar e ceva in neregula?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 22, 2014 la ora 12:41

  „Să vezi ce obligaţii incredibile are vânzătorul (statul).” _ Aşa este, contractele sunt criminale. Şi noi căutăm în ele detalii care să ne mire/intrige cât mai mult, deşi nu am participat la negocierea lor nici eu, nici dl. Moise s.a.m.d. Da’ cine a participat?! Păi, prietenii noştri, politicienii şi prietenii/rudele lor care ocupă funcţii interesante în diverse organisme de conducere. Pe aceştia noi îi iubim şi-i susţinem în continuare în fruntea statului în proporţie de peste 55%. Ce ar trebui oare să facem acum, treaba DNA? Să stabilim dacă contractele de concesiune au fost semnate de dl. Nastase şi prietenii săi, ori de altcineva? Sau dacă au fost prelungite de dl. Boc? Chiar nu mă interesează. Nu mă interesează din perspectivă individuală, ci doresc ca legea să fie aplicată în aşa fel încât jaful din averea publică să fie descurajat. Concetăţenii mei doresc altfel, iar voinţa lor trebuie respectată atât timp cât ei sunt majoritari.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 23, 2014 la ora 15:50

   Un cearsaf pentru sase prosopele.
   Prosopelele sunt legate intre ele prin cauza care exista si efectul care lipseste.
   „invidia este un pacat major” – nici eu nu invidiez si nu am invidiat pe nimeni, dar nu pentru ca este pacat, ci pentru ca nu foloseste la nimic, doar rasuceste cutitul in rana.
   „argumentul autorităţii” – la asta am observant ca romanii din tara au creat o expresie „mioritica” tare potrivita: „ciocul mic”, abandonind spiritul haiducesc de dreptate si nesupunere, pe care, se pare, ca au incercat sa-l reinvie in ’89.
   „şi care merită a fi discutată în continuare” – probabil ca mai tirziu, acuma merita de facut ordine, oare nu s-au plictisit romanii de profesionali cu studii inalte care se comporta ca pietari de taraba (scuze fata de micul producator agricol).
   „Veniturile nu reprezinta in totalitate profit” – Marx chiar sugera ca denumirile sa fie functie de utilizarea care se da cistigului, iar cei de la Petrom s-au dovedit cam „marxisti”: au eliminat profitul (pentru care romanii au obtinut o redeventa de 35%) si au creat investitii si fonduri de retehnologizare pentru care impozitarea este minima sau lipseste cu desavirsire, ceea ce a dus la o participare Petrom la bunastarea bugetului de … 0.5%.
   In incheiere, „Care este surpriza?”, urmata de ceva mobilizator : „Ce ar trebui oare să facem acum?” urmat imediat de ceva de-mobilizator : „chiar nu ma intereseaza!” si plin de … pacifism „ci doresc ca …”. O mioritica de pe vremea ceausista spunea: „speri-mata”.
   Tot cersafuletul acesta s-ar rezuma: cine poate oase roade, cine nu, nici carne moale”. Daca as fi spus-o fara explicatiile de rigoare ar fi sunat a insulta. Dar „prin ce se deosebeste Romania de celelalte tari?” – in acest context, prin nimic, si Canada este la fel. Voi asteptati alegerile, lumea asteapta summit-ul G20 din noiembrie al ministrilor de finante. Cu totii ASTEPTAM si surprize nu vor fi: bune, nici vorba si rele, ca de obicei.
   Aaaa, am uitat de Radu Soviani, Liviu Voinea & Co. – uitati sa fie.
   La urma, dar nu ultima: eu sunt „sanduCu”, „simplu”, „care va” si mereu „acelasi” – de ce credeti? Incercati: „In scurt timp, se pare, majoritatea/toate comentariilor de pe blog vor fi ascunse. Mi se pare mie sau chiar e ceva in neregula?” Deci fara surprize, nimeni nu „doreste” surprize.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Februarie 22, 2014 la ora 12:21

  „“Ce are Romania diferit de alte tari?” si ti-a raspuns: “Are resurse care sunt ale statului si ni le concesioneaza”. _ Pai, ne-a spus asta clar R. Coase in 1960, ne-a spus-o mai recent E Ostrom (NP2009) iar noi confirmam empiric teoria cel putin de un sfert de veac. Care este surpriza?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 22, 2014 la ora 12:08

  „Si este normal sa nu aibe venituri din productie…” _ Veniturile nu reprezinta in totalitate profit, prin urmare notiunile nu trebuie confundate.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 22, 2014 la ora 12:03

  Faptul că preturile la carburanţi sunt în patria noastră cele mai mici din UE este cât se poate de real (este fapt); ce o fi de contrazis în chestiunea aceasta nu înţeleg. Dacă interesează pe cineva Big Mac Index, Shaorma Index, ori Paritatea Puterii de Cumpărare, este o altă chestiune, care a mai fost discutată în acest spaţiu virtual şi care merită a fi discutată în continuare etc. dar este alt subiect. Faptul că trăim prost (ei, cei mai mulţi dintre noi, nu chiar toţi!), acesta este în primul rând efectul politicilor publice dezastruoase promovate până în prezent de politicienii noştri (din orice partid). Calitatea politicienilor reflectă în bună măsură voinţa populaţiei cu drept de vot şi în foarte mare măsură nivelul culturii social-politice a cetăţenilor dintr-o anumită ţară. Cu alte cuvinte, cei care ne conduc sunt ai noştri, dintre noi, pentru noi. ***Dacă nu se înţelege dinamica integrării pieţelor, alinierea preţurilor la bunuri şi servicii înaintea alinierii preţurilor pentru muncă (salariilor), care sunt dependente de nivelul productivităţii muncii, este o altă chestiune care probabil chiar merită o discuţie mai amplă. Mai amplă, după părerea mea, decât ciorovăielile de partid Antonescu-Ponta.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 22, 2014 la ora 11:38

  „Liviu Voinea, te-a punctat de doua ori” _ Domnule, Liviu Voinea punctează când vrea şi pe cine doreşte, în orice emisiune TV. Nimeni, dar absolut nimeni nu va îndrăzni vreodată să-l contrazică pe dl. Voinea. În comunicare se numeşte „argumentul autorităţii”. Dl Voinea manifestă în discuţii o asemenea aroganţă, încât orice interlocutor îşi poate închipui că domnia sa este vreun geniu al ştiinţelor economice care nu a luat până în prezent Premiul Nobel doar din cauza neglijenţei şi lipsei de inspiraţie (care este absolut reală, de altfel!) a Comitetului Nobel.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 22, 2014 la ora 11:21

  @cuiva, altcuiva si altora _ „cine ştie ce aranjamente ai şi ai să fii ministru cum au ajuns şi alţii pe care îi invidiezi” _ Invidia este un păcat major. De aceea, mărturisesc public că eu îl invidiez doar pe dl. Radu Soviani si pe nimeni altcineva. Nu a ajuns ministru precum dl. Voinea, cu care „se bate” în competenţe economice şi se conversează de mult pe micile ecrane, dar ar putea ajunge oricând doreşte. Chestiunea este că nu-l invidiez pentru contractul de aproape un sfert de milion de euroi pe trei ani pentru purtarea cuvintelor d-lui Ruşanu [e la sua famiglia] pe la ASF. De fapt, se poate spune că în această direcţie a pornit pe urmele tatălui, la ANAF. Nici pentru afacerea WMR Business TV, ci pentru cu totul altceva. Sper să nu fiu înţeles greşit (mă bazez pe faptul că vizitatorii blogului d-lui Moise sunt în general bine informaţi). Eu îl invidiez pe dl Soviani pentru mama domniei sale. Domnule, ce mamă bună are dl Soviani! Vedeţi, am spus eu că s-ar putea să mă înţelegeţi greşit. Este o invidie patriotică, NU mă gândesc la aspectul fizic al doamnei Soviani, ori altceva de felul acesta, dar mi-aş fi dorit si eu să am o mamă implicată ca şef de serviciu prin Ministerul Finanţelor în diverse decizii aşa, mai importante pentru ţară. Apoi, mărturisesc că în al doilea rând invidiez numărul de la maşina d-lui Soviani. Ştiu ca este păcat, cum am mai scris, dar nu mă pot abţine. B-XXX-SOV. Este că sună interesant?! Toată lumea care-l citeşte poate crede că există o legătură intre dl. Soviani si SOV… Ştiţi dumneavoastră care. În cazul acesta drumul spre cariera de ministru ar fi pe deplin deschis (poate chiar ministru al Finanţelor, unde ar fi şeful propriei sale mame; ca să vezi, dom’le ce întorsătură pot lua lucrurile!). Eu sunt convins că nu există absolut nicio legătură. Sau poate ca există.

  Răspunde
   
 • un turist
  Februarie 22, 2014 la ora 11:09

  Citind comentariile diferitelor persoane gasesc in multe dintre ele adevaruri care nu se pot ascunde dar care nu sint apreciate????????Moise nu te supara dar intrebarea este cumva reala cind intreb oare nu ai si tu acei spioni care apreciaza sau nu?????? sau sponzorii tai????? Bate la ochi!!!!!!

  Răspunde
   
 • cornel
  Februarie 22, 2014 la ora 09:13

  Dupa parerea mea ascunderea comentariilor, in functie de votarea lor, aduce mai mult un deserviciu site-ului decat un serviciu.

  Răspunde
   
 • acelasi
  Februarie 21, 2014 la ora 23:35

  Moise, vreau sa fiu corectat in tot ce gresesc, ca sa mi se mai reduca din nervi si suparare.
  Deci acuma sunt la suparare.
  Spuneai cindva ca nimeni nu este atit de ipocrit sa nu-si doreasca mai multi bani. Corect, din pacate.
  Spuneai ca pe la 50 de ani planuiesti sa te retragi la pensie si sa-ti traiesti batrinetea (50 ani?) linistit. Nu cred, iti face placere cind ti se sugereaza/propune pe blog sa preiei posturi in administratia statului. Parerea mea este oricine poate ajunge si la asa ceva, dar exact Romania (in halul in care se gaseste, si nu stiu cind va iesi din asa ceva), exact de asa ceva nu are nevoie. Nu oricine, ci numai cine poate, adica stie. A fost o vreme in care opinam ca demnitatea de ministru al Invatamintului ti s-ar potrivi – minister usor, in miezul economiei, probleme mici (in comparatie cu alte ramuri), cistigi experienta. Nu Presedinte – parerea mea este ca nu meriti asa ceva si daca te incalzeste, probabil ca Nicolae Iorga ar fi fost singurul care ar fi meritat – si nu Premier – iti lipsesc prea multe pentru asa ceva, si iarasi daca te incalzeste (personal nu ma bucura absolut de loc, dar trebuie sa o admit), Ceausescu a fost singurul care a stiut sa se descurce intr-un asemenea rol.
  Acuma sa incepem cu interviul acordat d-nei. Mariana Gheorghe de la Petrom. Persoana educata, isi cunoaste profesia si rolul, stie ce sa spuna si unde sa se opreasca, nu jigneste si nu permite sa fie ofensata (prin atitudinea d-sei), dar mincinoasa si manipulatoare (asta-i meseria si piinea ei). Tu, Moise, te incapatinezi sa ma superi (sunt convins ca sunt si altii in aceiasi stare, dar eu sunt – cind nu mai pot – din topor si o spun): nu-ti pregatesti interviul!!! Este mai important pentru tine sa ne hacuiesti pe blog pentru a-ti menaja prestigiul? Poate ca da – cine stie ce aranjamente ai si ai sa fii ministru cum au ajuns si altii pe care ii invidiezi (ti-am citit zodiacul chinezesc pe care ti l-a facut nu mai stiu cine si l-am gasit si eu (altul, tot chinezesc) in cartea mea. Zodiacul este o chestie in care cred, dar exact de asta nu am chef acuma. Pentru un interviu trebuie sa stii ce vrei tu si ce vrea invitatul, sa citesti tot ce este legat de ceia ce vrei tu din documentatia pe care o are el (ai facut dreptul, cunosti asta). Mi-a placut cind ai luat-o cu zaharelul la inceput (ma convinsesesi si pe mine ca esti vindut), dar pe urma … ai demonstrat ca nu esti pregatit. In plus, nu ai putere/capacitate de reactie. Nu spun sa tipi la invitat, dar sa-i punctezi gafele – foarte important in negociere. Liviu Voinea, te-a punctat de doua ori, acuma Mariana Gheorghe la fel (nu le-am mai numarat, dar chestia cu benzina la bulgari ca este mai ieftina) si a facut-o fin. La diplomatie trebuie sa mai exersezi: cind transmiti felicitari invitatului tau din partea altcuiva, pur si simplu te pui in planul doi. Nu spun ca nu-i frumos, dar ii da ceiluilalt o ascendenta. Macar o faceai la sfirsit. Tot legat de conducerea discutiilor, daca tu nu ti-ai stabilit o linie/tactica pe care sa o poti mentine, atunci prefera una din strategiile celuilalt si nu-l lasa sa o schimbe dupa bunul lui plac. Ma refer la compararea Romaniei cu tarile europene: d-sa spunea ca preturile romanesti sunt mai mici si tot d-sa spunea ca taxele alorlalti sunt mari – adica te-a jucat cum i-a venit ei mai bine. Nu mai insist, am exemplificat numai. Iti vei revedea interviul cuvint-cu-cuvint, in mod critic si …
  In orice caz, baietii nostri merg la discutii/negocieri cu FMI, la fel si asta-i ce iese. Contractul cu nationalizarea lui Petrom, la fel. Asta-i ceia ce vroiam sa te intreb: ai citit LEGE Nr. 555 din 2 decembrie 2004
  privind unele masuri pentru privatizarea Societatii Nationale a Petrolului „Petrom” – S.A. Bucuresti, ACT EMIS DE: PARLAMENT, ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 1148 din 6 decembrie 2004? Dl. Chirita Aurelian Stefan a simtit ceva si pina la urma si eu m-am convins. Ca NU. Si ai dat si cu bita in balta (a aflat si d-sa ca n-ai citit contractul), cind d-sa iti vorbea de taxare si tu o trageai cu redeventa. Pina la urma, diplomata a precizat ca taxarea hidrocarburilor ne intereseaza, ca asta cuprinde totul. Te-a mintit in fata pentru ca s-a lamurit ca nu stii: ii spui dupa legea romaneasca ca redeventa este 3.5-13.5%, iar in contract este:
  ” (1) societatea si filialele sale, in masura in care inregistreaza venituri din activitatea de productie de titei si gaze naturale, constituie o rezerva in limita unei cote de 35%, aplicata asupra:
  a) pretului de referinta al tonei de titei extras, stabilit de ANRM, in scopul calcularii redeventei petroliere;
  b) pretului de referinta si cantitatilor respective de gaze naturale livrate de catre producatorii de gaze naturale, stabilit de ANRM, in scopul calcularii redeventei petroliere, excluzand contravaloarea impozitului pe gaz si a serviciilor de inmagazinare, transport si distributie”
  cum de altfel ti-am dat-o si pe blog. Adica daca nu are venituri din activitatea de productie, in bani, redeventa este nula, chiar si daca ar fi de 3 ori mai mare decit prevede legea. Si este normal sa nu aibe venituri din productie daca daca tot ce cistiga se imprasie pe … „investitii si tehnologie avansata”, de unde profitul se taxeaza/impoziteaza chiar mai putin decit in alte tari (nu numai europene). Tu ii mai cereai sa mareasca redeventa…
  Alta boacana, stiu ca nu-ti place, dar nu poti continua asa – miine-poimiine faci ca toti astia de astazi.
  Dupa ce toata emisiunea, ti s-a explicat ca o afacere are niste reguli/principii dupa care se conduce, toti indicii economici care se urmaresc trebuie sa demonstreze ca afacerea este … buna (deciziile in afaceri nu sunt arbitrare), intrebi de ce „Petrom nu se gindeste sa dea si romanilor ceva” – nu mi-a venit de loc bine ca roman sa fiu umilit. Eu nu vreau pomana (si nici o firma privata n-o sa-mi dea), dar vreau sa nu fiu furat si sa-mi iau dreptul (care de fapt este profitul firmei private). Nu este nici un socialism in treaba asta. Este furt pe fata.
  Salariile, chiar daca sunt acceptabile, sunt acordate unui numar mic de angajati. Si acestia, dupa cum spui, redus mult (d-sa arata ca o parte din ei au fost pensionatii – pai pe astia ii inlocuiesti, nu-i motiv sa reduci personalul, si n-ai punctat-o), deci profit. Taxele sunt mici, mai ales avind in vedere ca exporta unde taxele sunt mai mari (deci profit). Preturile la pompa in afara sunt mai mici (chiar si in Canada, tot 2013 a fost sub 1.2 CD/L la benzina, ar fi probabil sub 4.30 lei, abiaavem cam 1.3 CD/L), te-ai bilbiit – ori ii dai pe loc 3-4 exemple clar, ori ti le pregatesti (deci alt profit). D-sa in schimb ti-a aratat ca o costa … transportul produsului exportat, ca sufera din cauza preturilor … mici si a productiei … mici. De ce nu s-au carabanit daca nu le place? „Uite ca si in Romania se poate!”, se poate ce? trage in piept fraierii? O intrebi: „Ce are Romania diferit de alte tari?” si ti-a raspuns: „Are resurse care sunt ale statului si ni le concesioneaza”.
  Asa ca o orientare, fara pretentii exacte (chiar ca nu mai conteaza), USD/barrel: 2004 (40), 2006 (80), 2009 (140), 2011 (80), 2013 (110). D-sa spunea ca acuma in lei/barrel este 108 fata de alte tari 135. Poate ca gresesc dar eram deja suparat. Poate ca de asta a merita sa rafineze si a facut ceva banuti. Daca citeai CAP. 3 – Prevederi fiscale, te-ai fi minunat ca la fiecare paragraf ai chestia asta: „..cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil.. ” . Cu 0.5% venit la stat din impozitarea Petrom, a incercat sa-ti ia ochii, la inceput. Am vazut ca n-a tinut, dar totusi nu ai altoit-o.
  In faza de exploatare, dupa prima si a doua „pompare” ramine cam pina la 75% dintr-un rezervor conventional (fara probleme), si asta la o rata de exploatare cam de 5% anual. In general, acuma, s-a ajuns la cam 60% si se spera la 35%, in lume. „Marea” tehnologie noua (de care vorbeste) este EOR (enhanced oil recovery – veche de cind lumea, nu ai ce sa imbunatatesti aici) consta in monitorizare si asteptare pina cind … se mai stringe petrol in strat. Este vorba de conditiile geo-dinamice ale zacamintului (aici o inteleg ca nu se pricepe si te-a luat cu treaba aia savanta – zacaminte batrine!!!). Ma rog, mai are o bila alba – daca nu stie, improvizeaza. Asa rapid: tipul de roca magazin, porozitate, presiune capilara, presiune geologica, panta de curgere, curgere turbulenta, samd. Toata treaba asta cere timp. Optimizarea consta in amplasarea corecta a forajelor pe zacamint. D-sa iti povestea ca 1 din 3 foraje este un succes. Treaba este ca un foraj este atit de scump ca nu te merita sa ratezi, si pe urma cum sa ratezi cu atita geologie si geofizica, care nu sunt de azi de ieri. Chestia este ca ai nevoia de doua foraje sa pompezi dioxid de carbon si sa aduci/cresti rata de productie (ROP) la nivelul dorit in forajul central de colectare. La foraj marin, unde totul este mai scump (platforme si instalatii) si exploatezi prima data (si aproape sigur si ultima data) ai tot interesul sa „sugi” . cit se poate, nu se pune problema ca este zacamintul mai mare. Atunci se folosesc mai multe foraje de pompare.
  Ti s-a plins de cite obligatii are cumparatorul (Petrom) – spanac. S a vezi ce obligatii incredibile are vinzatorul (statul). Numai una din ele:
  ” Vanzatorul este autorizat sa despagubeasca cumparatorul …
  (1) Prin derogare de la dispozitiile art. 27 – 30 din Legea nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, cu modificarile si completarile ulterioare, vanzatorul este autorizat ca, pe o perioada de 15 ani de la data finalizarii, sa despagubeasca, in totalitate, societatea pentru orice pretentii in legatura cu contaminarea istorica a mediului, conform termenilor si conditiilor prevazute in angajamentul de despagubire privind mediul.
  (2) Prin derogare de la dispozitiile art. 27 – 30 din Legea nr. 137/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, vanzatorul este autorizat ca, pe o perioada de 30 de ani de la data finalizarii, sa despagubeasca, in totalitate, societatea pentru orice pretentii in legatura cu abandonarea si scoaterea din functiune a sondelor abandonate, oprite, inchise sau care asteapta sa fie abandonate, la data finalizarii, in conformitate cu termenii si conditiile prevazute in angajamentul de despagubire privind mediul.”
  Fara comentarii.
  Moise, toate scuzele, dar tara ramine pe voi, care trebuie sa o si refaceti si sa-i pregatiti pe cei care va vor urma. Fiecare generatie cu obligatiile si sucesele ei.

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Februarie 22, 2014 la ora 10:04

   @SanduCu.Iar cearceaf?…De data asta suntem de acord.Se lucreaza non-stop pe principiul ,,time is money”si 1,5mld profit e de felicitat.Totusi salariile mari nu le iau toti angajatii.Fetele care vind in benzinarii tot pe linga minim pe economie se invirt.Daca la Petrom e asa ce pretentii sa ai de la altii.Ne minunam unde s-a ajuns din cauza coruptiei si nu invatam niciodata nimic.

   Răspunde
    
   1. acelasi
    Februarie 22, 2014 la ora 23:35

    Deacord ca suntem deacord, dar de ce „daca la Petrom e asa”, adica ce au ei in plus fata de altii – au profit mai mare pentru ca fura mai mult. Dar, nu acesta fusese tinta mea. Sunteti in prag de alegeri, si trebuie sa intelegeti ce alegeti, pentru ca uite cine semneaza pentru voi si cu FMI, si cu UE si cu OMV si asa samd. Puneti degetul si pe urma plingeti. Viitorul sta in miinile unoe alesi care inteleg inainte sa negocieze si sa semneze.

    Răspunde
     
  2. Silviu
   Februarie 24, 2014 la ora 15:53

   D-le Acelasi, n-as putea sa acord aplauze, in loc de thumbs-up? Am prins si eu doua aspecte care nu le-am considerat chiar bune, dumneavoastra ati prins detalii care mi-au scapat.

   Răspunde
    
   1. acelasi
    Februarie 24, 2014 la ora 22:07

    Multumesc, dar nu-I vorba de aplauze. Lucrurile mu se schimba usor, iar oamenii foarte greu. Orgoliul este una din principalele frine. Dovada o veti gasi la articolul „Ponturi pentru antreprenori” unde am apucat deja sa fac un coment alaturi de al lui dl. alex. Nu mi se pare deloc normal ca media sa vire poporului niste liste si fiecare sa-si aleaga ce-i place. Am mai spus si in alte rinduri: cel care vrea si stie ca poate, sa se auto-propuna si sa se angajeze ca va face ce spune ca poate. Si accept ca angajament sub semnatura (se pare ca nu este timp de Constutii): Nu fac ceea ce spun, ma retrag imediat. Sa nu astepte sa fie dat jos constitutional. Ia sa vedeti citi de pe lista aia mai ramin, nu in Bucuresti, in tara! Eram prin primii ani de stagiatura, pe teren, seara la o circiuma cu colegii. A venit vorba „Cind iti spun doi ca esti beat, de duci si te culci”. Nu eram eu in cauza (nu inca), asa ca am replicat: Nu ti s-a intimplat sa vezi un beat destept si doi prosti treji? Dreptul la cuvint este sfint – fiecare se naste cu el. Iti sustii opinia pina-n pinzele albe sau pina nu mai ce spune – daca ai gresit, asta nu mai ia mult timp. Mereu repet: poporul are o putere de care n-are habar. Nu este vorba de forta sau violenta – alesul are obligatia sa discute direct cu alegatorii, nu este de capul lui. Constitutia si legile sunt pentru rau-facatori, pentru ne-simtiti. Poporul n-are nevoie de nici una din ele, pentru ca el este PUTEREA. Vii tu la mine in casa sa-i spui sotiei ce sa-mi faca de mincare sau citi bani sa-i dau copilului sa mearga la film? Poporul este marea familie nationala – stiim cu totii ca natiunea include si minoritatile con-locuitoare. Ceea ce vad, si nu numai pe acest blog, dar si din felul cum rabdati ce nu este de rabdat, si o lungiti pe pielea voastra, este ca nu aveti o opinie majoritara – adica nu stiti ce vreti. Aici ori trebuie sa cadeti deacord intre voi si sa alegeti pe cei care sa respecte asta, ori alegeti pe unul care sa va explice ceea ce vreti si voi sa fiti deacord. Oricum o dai, poporul trebuie sa aiba ultimul cuvint.

    Răspunde
     
 • Catalin ( CTL )
  Februarie 21, 2014 la ora 20:23

  Zero legatura cu tema emisiunii dar clipul asta mi-a placut atat de mult incat a trebuit sa-l pun pe blog. Incredibil : http://www.livebiz.ro/video/fiecare-secunda-din-acest-video-este-una-perfecta/

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 22, 2014 la ora 01:55

   „La vita e bella” si fara Roberto Benigni.

   Răspunde
    
  2. acelasi
   Februarie 22, 2014 la ora 22:46

   Dl. Catalin (CTL), un clip recent, despre omenie.

   Răspunde
    
 • tudose ion laurentiu
  Februarie 21, 2014 la ora 16:19

  Ma numesc TUDOSE ION LAURENTIU domiciliat in Com. MAGURENI Str. DIMULESTI Nr. 327 Jud. PRAHOVA. Sunt o persoana cu dizabilitati locomotori in varsta de 34 de ani condamnat sa_mi petrec tot timpul intr_un fotoliu rulant. In urma cu 7 ani am suferit un tragic accident de munca rupandu_mi coloana vertebrala si am ramas paralizat de la brau in jos. Diagnosticul a fost unul foarte crunt pus de medici: TRAUMATISM VERTEBRO MEDULAR TORACAL: FRACTURA TASARE DE CORP T4 CU FENOMENE DE COMPRESIUNE MEDULARA OPERAT. Dupa operatie un an de zile am stat numai prin spitale si centre de recuperare apoi 5 ani am stat cu chirie in apropiere de un centru de recuperare ambulatoriu pentru a putea merge pe jos cu caruciorul la tratamentul de recuperare. Din vara anului trecut nu am mai avut posibilitatea financiara sa platesc chiria si tratamentul de recuperare si am fost nevoit sa ma mut la casa parinteasca care este afectata de o alunecare de teren. Apelez la dumneavoastra cu speranta ca cei cu o situatie financiara mai buna ma pot ajuta sa_mi continui tratamentul de recuperare. Ar fi pacat ca dupa 7 ani de lupta cu viata sa ma opresc aici din lipsa banilor. Cont.Iban:RO51RNCB0208010006810005(EURO) Cont.Iban:RO78RNCB0208010006810004(LEI) Conturile sunt deschise la BCR sucursala CAMPINA pe numele TUDOSE ION LAURENTIU TELEFON 0721165713 ID tudoselaurentiu78@yahoo.com Va multumesc.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 22, 2014 la ora 01:46

   Stimate domn, aveti toata compasiunea mea fata de aceasta tragedie pe care o suferiti. Situatia dvs are nevoie de o solutie permanenta pe o durata lunga. Eu sunt in Canada. Rezolvarea aceasta poate fi ori o donatie foarte mare (nu pun nici o cifra pentru ca sunt superstitios) care sa completeze participarea statului (este nevoie de participarea lui pentru bunul mers al lucrurilor) sau oranizatii aferente, sau prin donatii mici (fiecare cit poate) intr-un cont bancar al carei banci sa va creeze un program de economisire pe termen lung in conditiile unei aprovizionari lunare permanenta. Cred ca statul va fi in stare sa convinga o banca sa acorde o pro rata temporis (dobinda la dobinda) de cca 10%. In aceste conditii cred ca veti fi capabil sa colectati foarte rapid (cu participarea mea, deasemenea) in acel program, o suma care va fi cam jumate din cea mentionata in prima posibilitate. Ministerul sanatatii, stiu ca se ocupa cu asemenea aranjamente cu efect international. Aveti grija de dvs.

   Răspunde
    
 • cornel
  Februarie 21, 2014 la ora 16:16

  Nici deranjul de la ASF nu mi se pare in regula. Cred ca respectivele salarii de la ASF se cunosteau mai de mult si nu de astazi. Dupa parerea mea mai bine se analizau proiectele ASF si ce trebuie facut si e necesar si nu s-a facut (vezi aici piata de capital si marile hibe care permit ca investorii sa isi piarda banii investiti sau actiunile cumparate) dar si problemele din piata sigurarilor (nu exista inca obligativitatea si sanctionarea celor care nu isi incheie asigurarea obligatorie a locuintei si problemele autoritatilor romane atunci cand vine o inundatie sau un cutremur sau o explozie din cauza scurgerilor de gaz DAR si problemele pe care le genereaza autovehiculele inmatriculate in Bulgaria, care circula fara asigurare obligatotie in Romania, iar in caz de dauna, chiar daca au asigurare incheiata, se produc mari probleme/intarzieri mari la plata daunelor de catre asiguratorii din Bulgaria). In final pierde bugetul de stat, economia romaneasca si societatile de asigurare din Romania in defavoareacelor din Bulgaria..

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 22, 2014 la ora 01:19

   Nu am inteles treaba cu asigurarile, ceva nu se potriveste. Stiu ca la primavera o sa ploua mult.

   Răspunde
    
 • cornel
  Februarie 21, 2014 la ora 15:51

  Cred ca in aceste momente (vezi aici situatia din Ucraina) clasa politica din Romania (ma refer aici in special la USL) trebuie sa manifeste intelepciunea necesara astfel incat sa nu izbucneasca o noua criza politica in Romania (vezi aici efectele economice si efectele politice pe plan extern, in special) deoarece asta nu ajuta pe nimeni, adica nici pe cei din USL. Poate e mai bine ca domnul Crin Antonescu sa candideze la prezidentiale din partea PNL si PSD-ul sa aiba propriul canditat la prezidentiale si pastrarea aliantei USL in continuare. Avantajele celor din alianta USL sunt mult mai mari decat dezavantajele si deranjului care se va produce prin dizolvarea/ruperea USL si cautarea/negocierea de noi aliante politice pentru PSD si PNL.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 22, 2014 la ora 01:15

   Nici o grija, dl. Cornel. Legea naturii spune ca cine are mai mult de pierdut nu are nici un interes sa se ajunga la situatia sa inceapa sa piarda. Cam alambicat, dar e adevarat.

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 21, 2014 la ora 15:33

  Nu spun sa nu iei bonurile, la saracia asta care este.
  Dar banii sunt mai buni si pe cartea de munca si in buzunar.
  Nu era mai usor ca statul sa-ti de-a salariu mai mare cu valoarea bonurilor si sa-ti scada taxele pe munca?
  Parerile sunt impartite, fiecare face cum vrea, dar nu se face bine.
  Iar Domnul MOISE GURAN stie despre ce vorbesc, dar interesul poarta fesul.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 21, 2014 la ora 15:29

  Asta este altceva,@MArius I, intradevar salariile sunt de 5 ori mai mici, iar preturile se aliniaza.
  Din aceasta cauza trebuie sa trecem la euro cat mai urgent, chiar daca preturile ajung la nivelul din Europa, dar vor trage si salariile dupa ele

  Răspunde
   
  1. AndreiM
   Februarie 21, 2014 la ora 16:16

   Asta-i din ciclul Voinea. Salariile nu se aliniaza dupa euro, dovada ca sunt tari care o duc bine-merci fara sa fi treacut la euro. Sau ne dorim sa ne infratim cu Grecia?

   Răspunde
    
  2. acelasi
   Februarie 22, 2014 la ora 01:11

   Dl. Unu, treaba cu alinierea preturilor suna frumos, dar trebuie de vazut despre ce preturi vorbim de o parte si de alta si la ce curs. Despre chestia ca preturile mari ar trage salariile in sus pare frumos, dar ce va faceti ca de fapt salariile mari in lei devin mici in euro si nu mai trag nimic in sus.

   Răspunde
    
  3. acelasi
   Februarie 22, 2014 la ora 23:25

   Dl. Unu, apropos de preturile mari care vor trage salariile in sus. Recent, liderul liberalilor din Canada, Justin Trudeau (42, invatator si fiul lui taticu, promisese liberalism la sex si droguri) a cuvintat la Conventia partidului, unde s-a aplaudat ca in Caragiale. Din toata gargara, am retinut ce ar fi facut el, pentru binele canadienilor, este sa atraga investitii straine si sa intareasca comertul exterior. Astai ce face si Harper, de ce spune Justinel ca el este mai … diferit? Dar, el se adreseaza clasei de mijloc (cei cu un venit annual cam de 40,000) si spune: mijlocul sa urce ca altfel saracim cu totii, clasa saraca va beneficia de pe urma mijlocasilor. Lasind la o parte populismul si atragerea de fonduri/contributii de la electorat, ce parere aveti? Corecta strategia?

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 21, 2014 la ora 14:57

  Toti servim interesul propriu, la nevoie calcam pe cadavre. Este valabil si pentru domnul MOISE GURAN, cand incerca sa ne bage pe gat bonurile de masa.

  Răspunde
   
  1. cornel
   Februarie 21, 2014 la ora 15:11

   Daca esti angajat si firma unde esti angajat da bonuri de masa la angajatii sai tu poti renunta la ele, daca nu iti plac, si le poti dona la un coleg care are necoie si nu are prejudecati legate de bonurile de masa.
   O zi buna va doresc.

   Răspunde
    
   1. acelasi
    Februarie 22, 2014 la ora 01:02

    Asta este o solutie de moment care nu sprijina, din contra ingreuneaza obtinerea solutiei salvatoare. Sper ca m-ati inteles de ce nu sunt deacord cu dvs.

    Răspunde
     
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 21, 2014 la ora 14:51

  Bravo @Cornel, ai punctat, fara speculatii.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 21, 2014 la ora 14:46

  Am alimentat cu benzina 5,7 la cursul euro de 4,4813 in data de sambata 14.02.2014, iese undeva la 1,2718.
  Daca mergi in Estonia maine, o sa fie aproape de 1,30, ca in Romania.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 22, 2014 la ora 00:47

   Asta ar insemna ca pe mine ar trebui sa ma coste un litru cam un dolar Canadian. Dar ma costa 1.3 CD ceea ce ar insemna ca in Romania ar trebui sa fie cam 4.7 lei litru.

   Răspunde
    
   1. acelasi
    Februarie 22, 2014 la ora 00:58

    Scuze, in Romania ar trebui sa fie 4.2 lei/L. Nu 4.7.

    Răspunde
     
 • cornel
  Februarie 21, 2014 la ora 14:38

  Sa nu uitam faptul ca atunci cand Petrom era o companie de stat era o gaura in economia romaneasca si in bugetul de stat.

  Răspunde
   
  1. punctul pe i
   Februarie 21, 2014 la ora 20:50

   CORECT !!

   Nu=i asa ca este mai bine .. ca produce profit PORCESC !!(adica pe spatele cumparatorului roman ..) si PLEACA PE DEGEABA .. LA STRAINI ??

   Cand profitul SE FACEA .. si RAMANEA in TARA !! cu multi ani in urma .. NU ERA BINE !!

   PAI .. NU NE MERITAM .. SOARTA ??

   Răspunde
    
  2. acelasi
   Februarie 22, 2014 la ora 00:36

   Deci sa ma bucur ca nu sunt suparat. Fara bile, iarasi.

   Răspunde
    
 • cornel
  Februarie 21, 2014 la ora 14:26

  Mie mi-a placut de sefa de la Petrom. Cred ca ar trebui, noi toti, sa ne bucuram atunci cand o companie din Romania face profit, adica plateste taxe si impozite la bugetul de stat. Asta in primul rand.

  Răspunde
   
  1. adrian
   Februarie 21, 2014 la ora 20:22

   Incredibil!! pai domnule Moise ce concurenta este in piata de carburanti profitul este pe carca noastra eu unul depind de nenorocitul de pret imi provoaca greata – ce sa vezi este o firma romaneasca si vezi doamne ce au muncit(de maine 7 lei ce sa faci nu mai cumperi?) ei sa va ia dracu` cu munca voastra apropo toate benzinariile rompetrol isi schimba sigla lookul tot pe spatele nostru si asa cocosat de toate impozitele si taxele ajunse la limita suportabilitatii.

   Răspunde
    
  2. acelasi
   Februarie 22, 2014 la ora 00:34

   Dl. Cornel, asa este, incredibil. Adica ma cadorisesti pe banii mei? Nu va dau o bila maro ca si asa aveti cam multe.

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 21, 2014 la ora 14:25

  Ai si tu dreptate MArius I, dar ………..
  Cu o floare nu prea este primavara? NU?

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 21, 2014 la ora 14:23

  In loc sa simplificam lucrurile noi le facem mai birocratice.
  Ne dam dupa deget si incercam sa ne amagim, dar in realitate unii spun ca o ducem rau, altii ca o ducem bine.
  Care este adevarul?

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 22, 2014 la ora 00:29

   Cei mai multi au dreptate, credeam ca stiti. Am sa va dau un verde de incurajare.

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 21, 2014 la ora 14:20

  Privatii, cu capital romanesc nu cred ca ofera asemenea salarii.
  Poate firmele straine, firme cu capital strain, dar firme cu capital romanesc nu acorda asemenea salarii garantat.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 21, 2014 la ora 14:18

  Am ajuns la concluzia ca TV si Bloguri-le, doar manipuleaza populatia.
  Se prezinta tot felul de date, fara nici o baza, sursa. Apoi fiecare isi da cu parerea, apoi se da share, sau agreere, sau dezagreere.
  Dar realitatea este cu totul alta.
  Cine manipuleaza OLIMPIADA de la Soci?
  Rusii sau americanii.
  Eu zic ca americanii, care eu incercat sa arate ca nimic nu este facut bine.
  Au postat inclusiv un filmulet cu un lup, care pana la urma este trucat.
  Ce mai credem noi acum, oamenii de rand?
  Oare suntem manipulati domnule GURAN?
  OAre si dumneavoastra incercati sa ne manipulati, ascunzandu-ne anumite adevaruri?

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Februarie 21, 2014 la ora 15:22

   A mai fost si alt film cu oameni carora li s-au demolat casele si au fost aruncati in strada.Nu cred ca a fost trucat de americani si noi am fost patiti cu Ceusescu…
   Nici la noi robii de pe Uranus nu au fost trucaje.Am vut si Universiada ’81 cind erau alimentarile pline de borcane de urzici murate.Nici alea nu erau trucaj…e bine ca avem un dictator care si-a facut placerea.

   Răspunde
    
   1. acelasi
    Februarie 22, 2014 la ora 00:26

    Nu am nimic contra urzicilor. Reduc retinerea fluidelor in corp, intaresc sistemul imunologic (contra alergiilor si alte intolerante), si sunt bune contra artritei si reumatizmului.

    Răspunde
     
  2. acelasi
   Februarie 22, 2014 la ora 00:19

   Este ceva in treaba asta. Au presimtit-o si canadienii – s-au plins de la inceput ca vor fi victimele rusilor si americanilor. Acuma vad ca la patina artistic, unde rusii cam au aproape totul, acuma li s-a facut loc si candienilor si americanilor. Cred ca americanii nu vor gresi sa interpreteze ca o slabiciune, ar fi pacat.

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 21, 2014 la ora 14:05

  Sistemul privat ofera salarii de 200 euro, pe cand cel de stat, bugetar, ofera salarii de mii de euro, 10.000-15.000.
  Cine calculeaza cel mai bine salariu mediu?
  Sistemul de stat(bugetar) sau sistemul privat?

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 22, 2014 la ora 00:15

   Aici va dau un verde, pemntru ca nu stiu.

   Răspunde
    
 • Marius I
  Februarie 21, 2014 la ora 13:56

  Buna,

  De ce inregistrarea din 19 feb cu Basescu a fost pusa pe vimeo si aceasta nu?
  Eu nu reusesc sa vizualizez aceste inregistrari si nici pe seenow, ce sa fac? rog mesaj privat eventual

  Multumesc

  Răspunde
   
  1. Marius I
   Februarie 21, 2014 la ora 14:00

   Salariile mari din privat sunt in general pe firme dar sunt si pe state de plata deci apar in statistici.
   Sunt firme cu salarii de peste 10 mii EUR/luna deci daca un manager are acest salar si 100 de angajati au 200 EUR/luna iese o medie de 300 EUR pe luna ceea ca da bine dar multi traiesc prost.

   Răspunde
    
   1. acelasi
    Februarie 22, 2014 la ora 00:13

    Cred totusi ca din calculul mediei se excepteaza … exceptiile. Dar realitatea ramine aceiasi.

    Răspunde
     
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 21, 2014 la ora 13:52

  Cum se calculeaza salariu mediu?
  Milioane de salarii de 850lei, cu mii de salarii de 15.000 euro, la bugetari. Corect?

  Răspunde
   
  1. Marius I
   Februarie 21, 2014 la ora 14:54

   Aici sunt statistici legate de pret, chiar daca este cel mai mic pret in Romania diferenta fata de tarile din vest este de cateva procente si in medie cu 10% mai mic desi salariile sunt mult mai mici.

   http://ec.europa.eu/energy/observatory/oil/bulletin_en.htm

   Răspunde
    
   1. acelasi
    Februarie 22, 2014 la ora 00:10

    Daca ati vrut sa spuneti ca in RO salariile sunt mici si preturi mari, iar in UE salarii mari si preturi mici, este bine/correct. Daca nu, nu.

    Răspunde
     
 • Cris
  Februarie 21, 2014 la ora 13:44

  E manevra cu preturile exagerat de mari la combustibili in Romania. Practic aceasta doamna ne-a confirmat ceea ce stiam deja – ca statul roman e mana in mana cu corporatiile pentru un scop comun – jupuirea la buzunar a iobagilor.

  Daca statul roman vrea sa fie fair-play fata de proprii cetateni sa nu mai disimuleze taxe in diverse produse (benzina, elergie electrica, etc.) ci sa puna aceste taxe pe fatza. Astfel nivelul de taxare va sari rapid la 85% si va fi vizibil de catre toti.

  Sa vedem atunci, cine pe cine mai voteaza, daca romanul va fi constiet ca dintr-un castig, african, de mizerie, plateste taxe babane, europene.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 21, 2014 la ora 13:17

  Si oricum aceste date sunt influentate foarte mult de cursul de schimb, care il manevreaza BNR, dupa pofte.
  Din acest motiv trebuie sa trecem cat mai repede la euro, iar guvernul nu va mai putea creste preturile dupa bunul plac, pentru ca v-a disparea cursul valutar.
  Atunci, orice marire a preturilor si taxelor, va influenta puterea de cumparare si va trage salariile in sus.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 22, 2014 la ora 00:04

   Daca ne referim la cursurile de la BVR, Petrom are un cuvint foarte influent.

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 21, 2014 la ora 13:11

  In Romania cu un salariu mediu de 474 dolari, cumperi 367 litrii, la pretul de 1,29 € / litru
  In timp ce in Danemarca cu un salariu mediu de 4028 dolari, cumperi 2.501 litrii, la pretul de 1,61 € / litru (pret mai mare).
  Cu alte cuvinte, in Danemarca carburantii costa 0,24 € / litru, adica Danemarca are cel mai mic pret din Europa, iar Romania are cel mai mare pret din Europa.
  Iar cea ce spuneti cred ca este puterea de cumparare, nu ca este pretul cel mai scump.
  Adica Danemarca castiga mai bine si isi permite sa cumpere mai mult, pentru acelasi volum de munca.
  Eu nu sunt economist, dar daca judecam logic, ce spuneti nu prea este corect.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 21, 2014 la ora 13:07

  Domnu Onaca IOAN, cum impartiti salariu care este in dolari, la pretul pe litru in euro, iar rezultatul da in euro fara convertire.
  Nu stiu ce matematica ati facut la scoala, dar merele si perele sunt lucruri diferite, cu preturi diferite.
  Si nu s-a gresit odata.
  Mai calculati odata.NU va suparati pe mine.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 22, 2014 la ora 00:02

   Eeeei da, mai adaugi cam 40%

   Răspunde
    
 • Cetatean
  Februarie 21, 2014 la ora 11:51

  simson solomon iosif Doamne alege si dintre romani un nazareu

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Februarie 21, 2014 la ora 11:38

  Mic ,,ghid de bunastare” al economiei pt ultimul,, tovaras” al tarii desi de 10 ani proclama ,,Sa traiti bine”-din pacate pt chiriasul de la Cotroceni vorbele nu inlocuiesc faptele.Cei trei factori care contribuie la bunastarea natiuni sunt:
  1) Mediul privat -prin politica investitionala ce are ca scop extinderea capacitati de productie si reducerea cheltuielilor pe unitatea de produs precum si utilizarea optima a capacitatilor de productie existente , contribuie decisiv la bunastarea natiuni.
  2) Guvernul care prin politica fiscala ce are drept scop cresterea competitivitati firmelor care sa faca fata comettitiei internationale si cresterea veniturilor cetatenilor in vederea cresteri calitatii vieti, dar si sursa de consum pt productia de marfuri ale companiilor.Desi par contradictorii cele doua deziderate , firmele doresc o impoziatre cat mai mica si prin tehnologii reduc numarul de personal iar veniturile salariatilor trebuie sa creasca in vederea cresteri consumului pt extinderea capacitatilor de productie -vezi 1-se realizeaza un echilibru intre taxarea firmelor si a salariatilor pt un optim economic.Ex : In toate tarile dezvotate exista o impozitare graduala a veniturilor cat si a profiturilor exceptionale +taxe pe produsele de lux.D-l Basescu si Moise Guran compatimesc Petromul pt impozitul pe stalp ,dar vreunul dintre ei v-a vorbit de profitul exceptional de la Petrom ?V-a demonstrat vreodata d-l Guran pe ce divizie Petrom realizeaza profituri exceptionale?!Si este platit din bani publici si impreuna cu alti asa-zisi ,,analisti economci” vor da, probabil ,o gaura de cel putin 5 miliarde de $ Romaniei in perioada 2015-2024.,,Sa traiti bine” d-le Guran ca aveti din ce! Dl Basescu trebui sa stie de la cuscru mare ,,expert” Petrom ce nu a introdus impozitul exceptional Petromului.Oare de ce?Cum se numeste asa ceva d-le Basescu? Atentat la siguranta nationala dat fiind ca statul in 2010-2012 nu reusea sa colecteze bani fiind constrans sa taie salarii si sa introduca noi taxe.
  3) Banca centrala care prin politica de curs si de dobanda creaza o sinergie cu politica fiscala a guvernului.Ex: Mugur Isarescu a procedat foarte bine in ani 2005-2007 prin intarirea monedei nationale s-a realizat o sterilizare a firmelor prea putin competitive generata de cresterea brusca a consumului-oricum in 2009 aproape toate ar fi dat faliment si ar fi creat tensiuni sociale suplimentare.Intre 2009 -2013 Mugur Isarescu a fost nevoit sa devalorizez moneda nationala si sa ajusteze consumul pt a salva firmele private exportatoare si implicit economia romaneasca.Acest efort s-a facut pe seama bugetarilor si pensionarilor .De neinteles este atitudine economica a Guverntorului dupa echilibrarea balantei comerciale cand nu reintareste moneda natinala avand o obligatie morala pt cele doua categorii.Singur guvernatorul marturiseste ca greseste spunand ca trecerea la euro trebuie facuta dupa 2020sau pana in 2018 dar cu ajustari.Probabil curs de trecere la moneda euro trebuie sa fie in jurul lui 3,6lei cat era pana criza.
  P.S. Am descoperit ce sinergie il uneste pe d-l Guran cu d-l Basescu. Poarta un singur nume si se numeste Petrom.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 21, 2014 la ora 23:54

   Sa va mai spun ca cu trucurile astea poti influenta si bursa – din surprize in surprize te imbogatesti. Asta tehnologie avansata.

   Răspunde
    
 • onaca ioan
  Februarie 21, 2014 la ora 11:28

  Stimate Domn
  Felicitari pentru emisiunile interesante pe care le realizati.
  In legatura cu emisiunea din data de 20.02 2014 referitoare la firma ,,Petrom”, am de facut o remarca.
  D-na Presedinte a firmei ,,Petrom”, a facut precizarea ca in Romania este pretul cel mai scazut al carburantilor din Europa, ceea ce este complet gresit, dupa parerea mea.
  Analizand datele de pe internet (pretul carburantilor si salariile din Europa), se constata ca intradevar pretul, ca valoare absoluta, este cel mai scazut (datele sunt prezentate mai jos).
  Consider ca adevarata valoare a carburantilor se manifesta in momentul in care cumperi carburanti.
  Cu alte cuvinte, trebuie sa fie raportate preturile la puterea de cumparare (salariile medii din tara respectiva).
  In Romania cu un salariu mediu de 474 dolari, cumperi 367 litrii, la pretul de 1,29 € / litru
  In timp ce in Danemarca cu un salariu mediu de 4028 dolari, cumperi 2.501 litrii, la pretul de 1,61 € / litru (pret mai mare).
  Cu alte cuvinte, in Danemarca carburantii costa 0,24 € / litru, adica Danemarca are cel mai mic pret din Europa, iar Romania are cel mai mare pret din Europa.
  State
  Salariul net
  (estimativ) Salariul net
  în dolari Pret benzina
  Euro 5 Motorina
  Euro 5 Cati litrii cumperi cu salariul mediu % / Pret benzina
  Euro 5 calculat
  Romania
  1553 RON 474 1.29 € 1.30 € 367 1,0 / 1,29
  Denmark
  4028 1.61 € 1.43 € 2.501 0.15 / 0.24

  Dezinformare si manipularea populatiei

  Guvernul, in lacomia lui de a stoarce bani de la populatie, adica de a justifica marirea pretului carburantilor, adica a taxelor care revin statului, continute in pret,
  ( a accizelor, a taxei de drum si a TVA-ului ), spune, in mass-media ca in Romania pretul carburantilor este cel mai mic din Europa.
  In valoare absoluta, sunt alte state care au un pret mai mic Estonia 1.23 € / litru, Polonia 1.26 € / litru.
  Indiferent ce pret are carburantul, el trebuie cumparat, altfel el n-ar avea nicio valoare.
  Pretul carburantilor raportat la puterea medie de cumparare (salariul mediu), reflecta ca in Romania cu un salariu mediu poti cumpara 367 litri, in timp ce in Luxemburg poti cumpara, cu un salariu mediu 3.204 litrii, iar in Danemarca poti cumpara, cu un salariu mediu 2.501 litrii.

  Daca se ia in calcul pretul carburantilor raportat la puterea de cumparare si se tine cont de ponderea in procente [ % ] a salariului mediu din Romania comparativ cu salariului mediu din celelalte tari se constata ca in Romania si Bulgaria exista cele mai mari preturi ale carburantilor din Europa.
  In celelalte tari, litrul costa cativa eurocenti, asa cum se prezinta in tabel.

  State
  Salariul net
  (estimativ) Salariul net
  în dolari Pret benzina
  Euro 5 Motorina
  Euro 5 Cati litrii cumperi cu salariul mediu % / Pret benzina
  Euro 5 calculat
  Albania
  27 396 ALL 264
  Andorra

  Austria
  1873 € 2484 1.38 € 1.32 € 1.800 0,205 / 0,28
  Azerbaijan

  Belgium
  1882 € 2496 1.63 € 1.46 € 1.531 0,239 / 0,39
  Bosnia Herzego
  815 BAM 558
  Bulgaria
  624 BGN 414 1.29 € 1.32 € 320 1,146 / 1,48
  Croatia
  5447 HRK 959 1.36 € 1.27 € 705 0.52 / 0.71
  Cyprus
  1865 1.37 € 1.38 € 1.361 0.27 / 0.37
  Czech Republic
  18 639 CZK 1794 1.39 € 1.38 € 1.290 0.28 / 0.39
  Denmark
  4028 1.61 € 1.43 € 2.501 0.15 / 0.24
  Estonia
  741 € 926 1.23 € 1.22 € 752 0.49 / 0.60
  Finland
  2321 € 2901 1.63 € 1.48 € 1.779 0.20 / 0.33
  France
  2041 € 2845 1.63 € 1.45 € 1.745 0.21 / 0.34
  Georgia

  Germany
  2234 € 2865 1.62 € 1.41 € 1.768 0.207 / 0.33
  Greece
  898 € 1250 1.68 € 1.37 € 744 0.49 / 0.83
  Hungary
  157 051 HUF 628 1.40 € 1.42 € 448 0.812 / 1.14
  Iceland

  Ireland
  2939 1.58 € 1.48 € 1.860 0.197 / 0.31
  Italy
  1880 € 2368 1.74 € 1.62 € 1.361 0.27 / 0.47
  Kazakhstan

  Latvia
  413 LVL 769 1.31 € 1.24 € 587 0.62 / 0.82
  Liechtenstein

  Lithuania
  1730 LTL 640 1.31 € 1.24 € 488 0.75 / 0.98
  Luxembourg
  3189 € 4230 1.32 € 1.21 € 3.204 0,114 / 0,15
  Macedonia
  21 288 MKD 458
  Malta
  1.47 € 1.38 €
  Moldova
  3267 MDL 263
  Monaco

  Montenegro
  476 € 618
  Netherlands
  2136 € 2671 1.79 € 1.44 € 1.492 0.246 / 0,44
  Norway

  Poland
  2678 PLN 841 1.26 € 1.25 € 667 0,55 / 0,69
  Portugal
  910 € 1164 1.67 € 1.47 € 697 0,526 / 0,88
  Romania
  1553 RON 474 1.29 € 1.30 € 367 1,0 / 1,29
  Russia
  27 153 RUB 841
  San Marino

  Serbia
  41 821 RSD 479
  Slovakia
  632 € 1145 1.48 € 1.36 € 773 0.47 / 0.70
  Slovenia
  1000 € 1643 1.50 € 1.37 € 1.095 0.335 / 0.50
  Spain
  1549 € 2009 1.41 € 1.32 € 1.425 0.26 / 0.36
  Sweden
  19 596 SEK 2726 1.63 € 1.63 € 1.672 0.22 / 0.35
  Switzerland
  4 948 CHF 5600
  Turkey
  1 641 TRY 861
  Ukraine
  2494 UAH 303
  United Kingdom
  1442 GBP 2303 1.56 € 1.62 € 1.476 0.25 / 0.39

  Lista cu salariile medii din Europa.

  Cel mai mare este de 4.200 de euro pe lună 20 aug 2013 Autor: Cătălina Butan

  Sursa: Wikipedia
  România rămâne în continuare una dintre ţările cu cele mai ieftine costuri cu forţa de muncă din Europa, salariul mediu al unui angajat român fiind de 1.553 de RON pe lună net (474 de dolari net), potrivit unei analize realizate de Wikipedia.
  Pe de altă parte un elveţian câştigă, în medie, 5.600 de dolari net lunar (4.200 de euro), potrivit datelor din 2011, prezente în analiza wikipedia.
  Conform datelor Wikipedia cele mai mari salarii medii din Europa se înregistrează în Elveţia, 5.600 de dolari net pe lună, Luxemburg, cu un salariu mediu net de 4.230 de dolari pe lună şi Irlanda, cu 4.028 dolari pe lună.
  Cele mai mici salarii medii din Europa se înregistrează în Moldova, 263 de dolari net lunar, Albania, 264 de dolari net şi Ucraina, 303 dolari. România se află pe locul şase în topul statelor europene cu cel mai mic salariu mediu, după Bulgaria şi Macedonia.
  Analiza realizată de Wikipedia ia în calcul salariile medii nete şi brute din statele europene, calculate atât în monedele naţionale ale fiecărui stat precum şi în dolari, însă datele disponibile vizează perioade de timp diferite. Pentru Monaco şi San Marino nu există date în analiza celor de la Wikipedia.
  Salariul mediu este unul dintre cei mai importanţi indicatori ai unei economii, acesta fiind unul dintre principalii factori luaţi în considerare de investitori care vor să-şi deschidă facilităţi de producţie sau centre de servicii în diferite ţări.

  În plus, salariul mediu pe economie are o importanţă majoră pentru că evoluţia acestuia este luată în considerare atunci când se calculează pensiile.

  State
  net
  (estimativ) Brut (gr.) Rata de schimb Net în dolari Brut în dolari Anul
  Albania
  27 396 ALL 34 767 ALL 0.009 264 335 2010
  Andorra
  2478 € 1.32 3290 12/12
  Austria
  1873 € 2393 € 1.32 2484 3174 2010
  Azerbaijan
  600 AZN 1.27 762 2012
  Belgium
  1882 € 3103 € 1.32 2496 4119 2010
  Belarus
  4504800 BYR 0.0001 450 02/13
  Bosnia and Herzegovina
  815 BAM 1272 BAM 0.67 558 870 02/13
  Bulgaria
  624 BGN 796 BGN 0.66 414 528 03/13
  Croatia
  5447 HRK 7863 HRK 0.17 959 1385 02/13
  Cyprus
  2292 € 1.25 1865 2865 4Q2012
  Czech Republic
  18 639 CZK 24 061 CZK 0.05 1794 1203 1Q2013
  Denmark
  37 364 DKK 0.177 4028 6628 2011
  Estonia
  741 € 940 € 1.25 926 1175 1Q2013
  Finland
  2321 € 3190 € 1.25 2901 3988 3Q2012
  France
  2041 € 2651 € 1.39 2845 3696 2009
  Georgia
  813 GEL 0.61 495 4Q2012
  Germany
  2234 € 3695 € 1.28 2865 4740 2Q2012
  Greece
  898 € 1124 € 1.39 1250 1565 2011
  Hungary
  157 051 HUF 213 501 HUF 0.004 628 854 12/12
  Iceland
  464 768 ISK 0.008 4008 2011
  Ireland
  3011 € 1.25 2939 3763 3Q2012
  Italy
  1880 € 2729 € 1.26 2368 3436 4Q2012
  Kazakhstan
  108 836 KZT 0.006 718 03/13
  Latvia
  413 LVL 513 LVL 1.86 769 953 4Q2012
  Liechtenstein
  6315 CHF 0.92 5850 2008
  Lithuania
  1730 LTL 2232 LTL 0.37 640 830 4Q2012
  Luxembourg
  3189 € 4274 € 1.32 4230 5669 2010
  Macedonia
  21 288 MKD 31 247 MKD 0.02 458 673 05/13
  Malta
  1293 € 1.28 1616 3Q2012
  Moldova
  3267 MDL 3889 MDL 0.08 263 313 12/12
  Monaco

  Montenegro
  476 € 723 € 1.29 618 938 03/13
  Netherlands
  2136 € 3073 € 1.25 2671 3842 3Q2012
  Norway
  36 000 NOK 0.1699 6429 2011
  Poland
  2678 PLN 3740 PLN 0.315 841 1174 1Q2013
  Portugal
  910 € 1142 € 1.28 1164 1462 12/11
  Romania
  1553 RON 2144 RON 0.30 474 654 02/13
  Russia
  27 153 RUB 31 210 RUB 0.0309 841 966 06/13
  San Marino

  Serbia
  41 821 RSD 57 921 RSD 0.0116 479 663 05/13
  Slovakia
  632 € 789 € 1.30 1145 822 1Q2013
  Slovenia
  1000 € 1534 € 1.31 1643 2011 12/12
  Spain
  1549 € 1946 € 1,28 2009 2452 4Q2012
  Sweden
  19 596 SEK 28 400 SEK 0.14 2726 3950 2010
  Switzerland
  4 948 CHF 6 034 CHF 1.13 5600 6828 2011
  Turkey
  1 641 TRY 2 193 TRY 0.53 861 1151 2011
  Ukraine
  2494 UAH 3044 UAH 0.12 303 370 02/13
  United Kingdom
  1442 GBP 1924 GBP 1.59 2303 3072 11/12

  Sursa: wikipedia.com
  Preturi benzina, motorina si GPL in tarile Uniunii Europene la
  3 Iulie 2013 Publicat in 4 iulie 2013 in Utile
  Atentie! Tabelul de mai jos prezinta preturile medii pentru fiecare tara din Uniunea Europeana. In general, la benzinariile de pe autostrada preturile sunt ceva mai mari (cu 5-10%). De asemenea, in unele tari (ca Austria), preturile sunt mai mici in weekend.
  Preturi benzina si motorina Europa 2013
  Tara Benzina Euro5 fara Plumb Motorina Euro 5 GPL
  Austria 1.38 € 1.32 € N/A
  Belgia 1.63 € 1.46 € 0.64 €
  Bulgaria 1.29 € 1.32 € 0.59 €
  Cehia 1.39 € 1.38 € 0.65 €
  Cipru 1.37 € 1.38 € N/A
  Croatia 1.36 € 1.27 € 0.63 €
  Danemarca 1.61 € 1.43 € 1.21 €
  Estonia 1.23 € 1.22 € 0.72 €
  Finlanda 1.63 € 1.48 € N/A
  Franta 1.63 € 1.45 € 0.83 €
  Germania 1.62 € 1.41 € 0.76 €
  Grecia 1.68 € 1.37 € N/A
  Irlanda 1.58 € 1.48 € N/A
  Italia 1.74 € 1.62 € 0.73 €
  Letonia 1.31 € 1.24 € 0.51 €
  Lituania 1.31 € 1.24 € 0.60 €
  Luxemburg 1.32 € 1.21 € 0.58 €
  Malta 1.47 € 1.38 € N/A
  Marea Britanie 1.56 € 1.62 € 0.81 €
  Olanda 1.79 € 1.44 € 0.79 €
  Polonia 1.26 € 1.25 € 0.58 €
  Portugalia 1.67 € 1.47 € 0.84 €
  Romania 1.29 € 1.30 € 0.68 €
  Slovacia 1.48 € 1.36 € 0.72 €
  Slovenia 1.50 € 1.37 € 0.74 €
  Spania 1.41 € 1.32 € 0.86 €
  Suedia 1.63 € 1.63 € N/A
  Ungaria 1.40 € 1.42 € 0.86 €
  Pret benzina Austria, pret motorina Austria, pret benzina Belgia, pret motorina Belgia, pret benzina Italia, pret motorina Italia, pret benzina Germania, pret motorina Germania, pret benzina Ungaria, pret motorina Ungaria, pret benzina Grecia, pret motorina Grecia, pret benzina Olanda, pret motorina Olanda, pret benzina Spania, pret motorina Spania, pret benzina Anglia, pret motorina Anglia, pret benzina Franta, pret motorina Franta, pret benzina Bulgaria, pret motorina Bulgaria. Pret GPL Austria, pret GPL Belgia, pret GPL Italia, pret GPL Germania, pret GPL Ungaria, pret GPL Grecia, pret GPL Olanda, pret GPL Spania, pret GPL Anglia, pret GPL Franta, pret GPL Bulgaria.Prețurile de combustibil în Europa Pana la 15 noiembrie 2013 (toate preturile sunt pe litru) –
  țări E sunt membre ale Uniunii Europene

  Nr. E Țară Fără plumb 95 RON Diesel GPL Data de Inregistrare
  1 Albania 1.413 € ALL 199,00 1.342 € ALL 189,00 0682 € TOATE 96,00 15 noiembrie 2013
  2 Algeria € 0.210 DZD 22,60 € 0.127 DZD 13,70 € 0084 DZD 9,00 15 noiembrie 2013
  3 Andorra € 1.220 € 1.124 € 15 noiembrie 2013
  4 E Austria € 1.330 € 1.300 € 0799 15 noiembrie 2013
  5 Bielorusia € 0.910 BYR 9100,00 € 0.920 BYR 9200,00 € 0540 BYR 5400,00 15 noiembrie 2013
  6 E Belgia € 1.580 € 1.445 € 0673 15 noiembrie 2013
  7 Bosnia și Herțegovina € 1.199 BAM 2350 1.224 € BAM 2400 € 0663 BAM 1300 15 noiembrie 2013
  8 E Bulgaria € 1.310 BGN 2570 € 1.310 BGN 2570 € 0663 BGN 1300 15 noiembrie 2013
  9 E Croația € 1.309 HRK 9990 € 1.260 HRK 9620 € 0689 HRK 5260 15 noiembrie 2013
  10 E Cipru € 1.318 € 1.386 € 15 noiembrie 2013
  11 E Republica Ceha € 1.314 CZK 35.600 € 1.325 CZK 35.900 € 0627 CZK 17.000 15 noiembrie 2013
  12 E Danemarca € 1.688 DKK 12590 € 1.535 DKK 11450 € 1.200 DKK 8952 15 noiembrie 2013
  13 Egipt € 0.297 EGP 2.750 € 0.119 EGP 1.100 € 15 noiembrie 2013
  14 E Estonia € 1.234 € 1.292 € 0720 15 noiembrie 2013
  15 E Finlanda € 1.566 € 1.474 € 15 noiembrie 2013
  16 E Franța € 1.468 € 1.299 € 0839 15 noiembrie 2013
  17 Georgia € 0882 GEL 1990 € 0962 GEL 2170 € 15 noiembrie 2013
  18 E Germania € 1.569 € 1.341 € 0745 15 noiembrie 2013
  19 E Grecia € 1.632 € 1.365 € 0857 15 noiembrie 2013
  20 E Ungaria € 1.349 HUF 396,90 € 1.421 HUF 417,90 € 0870 HUF 256,00 15 noiembrie 2013
  21 Islanda € 1.445 ISK 240,90 € 1.492 ISK 248,60 € 15 noiembrie 2013
  22 E Irlanda € 1.519 € 1.469 € 15 noiembrie 2013
  23 Izrael € 1.540 ILS 7290 € 1.442 ILS 6830 € 0695 ILS 3290 15 noiembrie 2013
  24 E Italia € 1.715 € 1.635 € 0756 15 noiembrie 2013
  25 Iordania € 1.053 JOD 1000 € 0,716 JOD 0680 € 15 noiembrie 2013
  26 Kosovo € 1.240 € 1.240 € 0720 15 noiembrie 2013
  27 Kuweit € 0,171 KWD 0,065 € 0,144 KWD 0055 € 15 noiembrie 2013
  28 E Letonia € 1.355 LVL 0952 € 1.298 LVL 0912 € 0,528 LVL 0371 15 noiembrie 2013
  29 E Lituania € 1.329 LTL 4590 € 1.300 LTL 4490 € 0718 LTL 2480 15 noiembrie 2013
  30 E Luxemburg € 1.275 € 1.188 € 0633 15 noiembrie 2013
  31 Macedonia € 1.247 MKD 76,50 € 1117 MKD 68,50 € 0709 MKD 43,50 15 noiembrie 2013
  32 E Malta € 1.430 € 1.360 € 15 noiembrie 2013
  33 Moldova € 1.012 MDL 17,540 € 0,969 MDL 16,790 € 0,550 lei 9540 15 noiembrie 2013
  34 Muntenegru € 1.350 € 1.270 € 0,750 15 noiembrie 2013
  35 Maroc € 0,983 MAD 11.000 € 0,760 MAD 8500 € 15 noiembrie 2013
  36 E Țările de Jos € 1.747 € 1.443 € 0827 15 noiembrie 2013
  37 Norvegia € 1.839 NOK 15210 € 1.723 NOK 14250 € 0823 NOK 6810 15 noiembrie 2013
  38 E Polonia € 1.276 PLN 5340 € 1.290 PLN 5400 € 0595 PLN 2490 15 noiembrie 2013
  39 E Portugalia € 1.659 € 1.434 € 0833 15 noiembrie 2013
  40 E România € 1.238 RON 5.510 € 1.287 RON 5730 € 0,687 RON 3.060 15 noiembrie 2013
  41 Rusia € 0755 RUB 33250 € 0760 RUB 33490 € 15 noiembrie 2013
  42 Serbia € 1.319 RSD 149900 € 1.328 RSD 150900 € 0,700 RSD 79500 15 noiembrie 2013
  43 E Slovacia € 1.445 € 1.367 € 0711 15 noiembrie 2013
  44 E Slovenia € 1.416 € 1.357 € 0777 15 noiembrie 2013
  45 E Spania € 1.404 € 1.349 € 0780 15 noiembrie 2013
  46 E Suedia € 1.602 SEK 14,330 € 1.602 SEK 14,330 € 1.006 SEK 9000 15 noiembrie 2013
  47 Elveția € 1.356 CHF 1675 € 1.462 CHF 1805 € 0810 CHF 1.000 15 noiembrie 2013
  48 Tunisia € 0.658 TND 1470 € 0.488 TND 1090 € 15 noiembrie 2013
  49 Turcia € 1.753 TRY 4800 € 1.621 TRY 4440 € 0884 TRY 2420 15 noiembrie 2013
  50 Statele Unite ale Americii € 0.646 USD 0869 € 0.730 USD 0981 € 15 noiembrie 2013
  51 Ucraina € 0.917 UAH 10.100 € 0.835 UAH 9200 € 0614 UAH 6760 15 noiembrie 2013
  52 E Regatul Unit € 1.551 GBP 1298 € 1.633 GBP 1367 € 0,842 RON 0,705 15 noiembrie 2013

  Răspunde
   
  1. Catalin ( CTL )
   Februarie 21, 2014 la ora 20:16

   Fac cinste cu o lada de bere pentru oricine citeste fiecare litera, cifra si semn de punctuatie din acest comentariu :))

   Răspunde
    
   1. acelasi
    Februarie 21, 2014 la ora 23:44

    unde-i Berea? c-am terminat.

    Răspunde
     
   2. acelasi
    Februarie 21, 2014 la ora 23:51

    Aaaaaa, de comentariul asta vorbeati. Cu o tehnica de citire rapida am prins esenta. Merit o cescuta de bere?

    Răspunde
     
    1. Catalin ( CTL )
     Februarie 22, 2014 la ora 06:51

     Daca ati citit facem o bere 🙂 sau o lada.

     Răspunde
      
     1. Constantin
      Februarie 22, 2014 la ora 10:29

      In general, citesc prostii de felul acesta pentru a intelege felul in care gandeste cel care le scrie. In cazul de fata mi-am dat seama din prima propozitie. Am citit totusi intreaga aiureala incitat de pariul propus de dumneavoastra si gandindu-ma ca as putea intalni pe undeva pe parcursul textului cine stie ce minunatie. N-am intalnit. Eu cred ca merit mai multa bere decat dl. Sandu pentru ca mi-am simtit inselate asteptarile (de catre dumneavoastra, nu de text):).

       
     2. acelasi
      Februarie 23, 2014 la ora 22:35

      Eu aduc salata de vinete, iahnia si muraturile.

       
  2. acelasi
   Februarie 21, 2014 la ora 23:49

   nu pe Moise trebuie sa-l convingeti ca stiti, ci pe aia pe care urmeaza sa-i alegeti. Cu astia s-a terminat.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase