Schimbul reginelor și sacrificiul necesar

de Moise Guran

Magnifică în omnipotenţa ei, la jocul de şah, regina este adevăratul conducător al armatei de pe tablă. În vreme ce regele este un bleg ce trebuie tot timpul apărat, regina este cea mai ofensivă dintre piese, singura-i vulnerabilitate fiind dată tocmai de valoarea ei exagerată, în comparaţie cu celelalte piese. Din acest motiv regina poate fi folosită în apărare doar ca suport, nu poate fi interpusă niciodată pe linia unui nebun, a unei ture, sau a unei piese cu valoare mai mică, tocmai pentru că piesa respectivă va deveni imediat kamikaze pentru capturarea reginei adverse.

Comparaţi acum meciul dintre PSD şi PNL cu unul de şah, în care Ponta şi Antonescu sunt reginele celor două echipe. (Încercaţi să rezistaţi tentaţiei de a face glume pe tema asta, deşi eu însumi zâmbesc acum, când scriu asta). Pentru economia jocului vom presupune că regele lui Ponta este USD(deci nu PSD), în vreme ce regele lui Crin este PNL.

Categoric Ponta are mult mai multe piese pe tablă, îşi permite să atace dând senzaţia că se apără, iar în acest timp regina adversă, Antonescu, a intrat deja în criză, fiind forţată să intre în apărare.

Ieri, Antonescu a dat un şah anemic cu respingerea legii amnistiei, ştiind că nu are majoritate în parlament. Un alt şah anemic a fost forţarea pe flanc a orgoliului unui Dan Voiculescu de a face din pionul Daniel Constantin o tură. În timpul ăsta, Ponta a acceptat posibilitatea sacrificării pionului (care n-a fost niciodată tură, pentru asta trebuie să ajungă în capătul tablei de şah), dar a atacat regele (PNL) care nu mai ştie sigur dacă îl susţine sau nu pe Crin. Se dovedeşte că PNL are găuri uriaşe în apărare, iar regina (Crin) este obligată să intre în defensivă. Aşa cum v-am spus la început, aceasta este singura vulnerabilitate a unei regine – apărarea directă şi expunerea la un act kamikaze a unei piese a adversarului cu valoare mai mică.

În final regina ajunge să se interpună pe linia de atac ce duce către rege(PNL) şi va fi capturată. Îi mai rămne o singură şansă – schimbul echitabil de dame.

Probabil aţi observat că de pe tablă lipseşte o piesă – Klaus Johannis. Ei bine, herr Klaus e un cal. Unul prea puţin implicat în gălăgia celor două regine, dar care poate juca un rol crucial în cazul unui sacrificiu de damă.

Avantajul calului este faptul că celelalte piese nu îl înţeleg – e un ciudat care nu merge nici pe diagonală, nici pe linie, merge în formă de L. Dezavantajul calului este că devine eficient doar într-o planificare pe termen lung, cu patru cinci mutări înainte. Altfel devine previzibil. Altfel spus, calul are nevoie de timp. Aţi observat poate faptul că Ponta vorbeşte întotdeauna cu respect pentru Johannis, căci ostilizarea sa este inutilă, iar ceea ce urmăreşte cu adevărat este izolarea reginei Antonescu în apărare şi neimplicarea calului.

Ei bine, Crin nu mai are de acum decât varianta în care se sacrifică pe sine, dar rupe USL prin asta şi lasă celelalte piese sub coordonarea calului (Johannis) într-un atac planificat acum pentru la toamnă. Ponta nu îl prea poate anticipa pe Johannis şi, probabil tocmai de aceea, acesta este singurul de care USD se teme.

Singura şansă a PNL în acest moment, în şahul politic, a mai rămas desfiinţarea USL, girată de Crin în 2012, desfiinţare pe care acesta trebuie să şi-o asume prin retragerea din cursa prezidenţială. PNL nu mai poate spera nici măcar la o remiză, e obligată să iasă la joc, dar la un altfel de joc, unul condus de Klaus Johannis. Care nu are nevoie decât de planificare inteligentă şi de timp. Iar până în toamnă, nu mai este foarte mult.

P.S. La fel ca și în cazul lui Isărescu, simpatia mea evidentă pentru Johannis nu mă face un susținător al acestuia. Știu că unii dintre voi îmi vor transmite să stau potolit în domeniul meu economic, dar am scris acest text din plăcerea scrisului. Viața este un meci de șah.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

44 răspunsuri la Schimbul reginelor și sacrificiul necesar

 • MO-GU-L
  Iunie 2, 2014 la ora 19:00

  Problema de sah….
  (se stie ca tabla de sah are de la stanga la dreapta 8 litere A,B,C….,iar de jos in sus 8 numere 1,2,3…….)
  Sa se rezolve problema de mat-in-trei-mutari pentru situatia :
  D1-basescu rege negru
  D3-ponta rege alb
  D6-antonescu turn alb.

  CARE SUNT CELE TREI MUTARI ALE LUI ANTONESCU PT ‘A-DA-MAT’ REGELE NEGRU ?

  Răspunde
   
 • Nelu
  Iunie 2, 2014 la ora 17:53

  Iohannis e acuzat de lucruri mai grave decit incompatibilitatea.
  O sa fie distractiv sa candideze si sa fie discutii pe tema asta. 😛

  Răspunde
   
 • Dani
  Februarie 21, 2014 la ora 23:57

  Foarte bine, subliniez foarte bine scris. Ei bine si cum ar fi daca Regina ar fi Klauss si calul, saracul cal sa fie defapt Crin.

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 19, 2014 la ora 17:17

  Acest articol imi aminteste de intrebarile stupide tip „Cine e Regina?”, referitoare la coruptia crancena din vami in timpurile, nu demult apuse, cand ANAF era condusa de escrcului de Blejnar.

  Drama acestui popor este ca are o mie de intrebari stupide, fara raspuns.

  Răspunde
   
 • golan
  Februarie 19, 2014 la ora 14:38

  as vrea sa le pot acorda acest privilegiu de a le compara jocurile cu unul de sah. nu regasim nimic din rafinamentul, din rationamentul unui sahist in nimic din ceea ce fac acesti idioti care se joaca cu viitorul Romaniei. pentru asta ar trebui sa gandeasca macar 5 mutari inainte, dar oare ii duce capul?

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 23:19

   Stiti de ce „nu-i duce capul”? Pentru ca mutarile inainte le vede UE, astialaltii doar le executa. Totusi nu sunt talimbi, sunt minuiti. Mare diferenta.

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 19, 2014 la ora 12:02

  Este vai si amar pentru ca cei ramasi acasa sa munceasca achita si taxele celor emigrati in occident, dar pentru parintii lor nu platesc un leut taxe.
  Adica ai facut facultate in Romania, ai emigrat in Anglia, dar parintii si copii sunt acasa.
  Dar taxele tu le plaetsti in anglia nu in Romania.
  Eu trebuie sa platesc pentru pensia tatalui tau.
  Noi oamenii de rand nu avem bani ca MONICA ANGHEL, nu suntem vedete.
  INteleg un sportiv, dar atata. Punct. restul trebuie sa plateasca taxe, ca sunt cetateni Romani. Sa-si declare veniturile obtinute in strainatate si sa plateasca CASS, CAS, Impozit 16%.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 23:26

   Parerea mea este ca oricine vrea, poate plati o asigurare de pensie in UE pentru cineva dintr-o tara UE. Asemenea aranjamente reciproce exista international, cu atit mai mult in cadrul UE. Intrebarea este citi isi permit sa se angajeze la un premium lunar. Pare mai simplu sa vii in tara cu banii, cind vii. Sa mai spun ca se pot trimite banii si pensionarul sa-i depuna lunar in tara.

   Răspunde
    
 • acelasi
  Februarie 19, 2014 la ora 09:39

  O fi regina cea mai grozava, dar jocul se pierde odata cu regale. Eu nu dau regina la schimb, dar pe doi cai, as putea fi tentat. Depinde de adversar. Cu doi cai in final faci ravagii. Acuma sa inteleg ca Ponta si Antonescu sunt regine si Klaus este cal. Hei si? Unde este regale? Pentru ce ne luptam? Despre Klaus, stiu ca este neamt si a reusit sa se faca apreciat de sibieni, nefind localnic – asta este o performanta. Klaus are parintii in Germania, si asta este o … coada de topor. Daca el a acceptat sa vie sa joace tontoroiul intre trei, inclusive Basescu, inseamna ca este curajos sau are spatele tare. In general nemtii nu triseaza, sunt onesti. Dar stiu sa impuna ceea ce vor, au memorie, nu iarta si nu sunt razbunatori. Suntem la inceput. A sarit peste pioni dar se poate retrage oricind inapoi sau in fata regelui sau a reginei. Aveti putintica rabdare. Aaa, sa nu uit: Germania cred ca este tot cu rusii. Vad ca la Budapesta ambasadorul American este o grecoaica, la Bucuresti a venit cineva sau … nu mai vine?

  Răspunde
   
 • cornel
  Februarie 19, 2014 la ora 09:30 Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 23:31

   La chestia asta merg cu Antonescu.

   Răspunde
    
 • Traian
  Februarie 19, 2014 la ora 00:41

  deci Ainur, evaziune… lol turcule, fac evaziune saraci tarani, sau pietele de legume… crezi ca din cauza asta nu functioneaza statul? eu zic ca ar trebui sa se faca un sistem ca fiecare om care a cumparat 100 produse/pe an, sa isi primeasca jumate sau procent din TVA-ul platit, asa nu ar mai fi evaziune… dar domeniu Sci fi…. dar eu zic sa incepem printr-o revolutie…

  Răspunde
   
  1. Ainur Aig
   Februarie 19, 2014 la ora 01:05

   Cunosc sistemul din Statele Unite de taxe, IRS, oare cati romani stiu ca americanii isi aduna fiecare chitanta, fiecare extras de cont, pt deduceri fiscale, dar totusi nu le convine sistemul lor. Argumentez – va aduceti aminte ca, Presedintele George Bush Jr, in celebra declaratie de la Neptun in apr.2008 ca ia placut inghetata, printre altele a mai declarat, ca, si ar dori in US o cota unica de 16%. Respect
   Pe toata America, nu dau eu Constanta mea, (Romania mea) Maestrul Jean Constantin.

   Răspunde
    
   1. acelasi
    Februarie 19, 2014 la ora 23:44

    Probabil ca se string citeva facturi, dar nu toate bonuletele. Dupa lege se cere sa pastrezi timp de 5-7 ani orice dovada, in caz ca ti se va cere. Nu uitati, completarea formularelor se face electronic, platile se fac cu cardul, cei care primesc banii fac si ei raportari la fisc. In general totul trebuie sa se „pupe” si atunci nimanui nu-I pasa de bonulete. Acuma, si la bonuletele astea, nu intra in calcul mincarea, imbracamintea sau biletele la hockey. De fapt, de peste tot unde ai de raportat ceva ti se trimit prin posta forme completate, ramanind doar sa transferi informatiile electronic.

    Răspunde
     
 • John Crasmaru
  Februarie 18, 2014 la ora 23:57

  Nicely written!

  Răspunde
   
 • Radu
  Februarie 18, 2014 la ora 19:22

  Ministerul de interne inseamna control asupra alegerilor. Si o sa avem alegeri vreo doua randuri, sau trei. Mai departe deduceti…

  Răspunde
   
 • Ainur Aig
  Februarie 18, 2014 la ora 19:20

  Romani, va rog, nu faceti politica sau sa va lasati influentati de „politruci”, toti sunt corupti si pe capatuiala, urmati va interesul vostru personal, iubiti va familia si prietenii, restul ce se prezinta acum pe toate canalele media, este praf in ochi. Am fost mintiti si pacaliti inca din decembrie 89, fiti destepti, este an electoral, nu va mai lasati pacaliti din nou si din nou. De la un iubitor de Romania, catre f multi alti iubitori de Romania. Cu Respect

  Răspunde
   
  1. Silviu
   Februarie 24, 2014 la ora 18:05

   Frumos spus, dar care ar fi solutia? Boicotul votului? Un candidat independent? Criterii de inscriere a candidaturii? Si cum ar putea fi implementate? Apelurile nu sunt utile fara urmarea fireasca, altfel suna a resemnare, d-le Ainur.

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 18, 2014 la ora 19:09

  Nasu de Constanta.
  Firma de paza din Sp. Urgenta Constanta, nu a putut face fata unui scandal pentru ca nu au cu ce interveni.
  Atunci pentru ce platim firma de paza din banii publici?
  Pentru ce platim politie?
  Politie locala?
  Jandarmerie?
  Ce fac acesti bugetari?
  Firme de paza, care ma pazesc sa nu fiu agresat, dar ii pot plati din 600 lei salariu?
  Imi fac buncar ca sa ascund cei 600lei salariu? Asa ne protejeaza Politia Romana?
  Trebuie sa fiu amendat ca nu am pazit buncarul si nu am avut sistem audio video performant. Asta este Parlamentul roman.

  Răspunde
   
 • Ainur Aig
  Februarie 18, 2014 la ora 19:01

  Apropo – unu analfabetul si fara bun simt – sunt barbat.
  Acest mesaj i am trimis lui Moise duminica 16.02.14. Noi toti romanii trebuie sa facem un minim de efort. Fac un apel catre toti blogarii, oameni simpli sau intelectuali, intr un cuvant romani iubitori de Romania sa dea un share pe facebook, (majoritatea care au acces la internet au facebook) haideti romani sa salvam Romania, ca de altfel va fi vai si amar de noi si de copii nostrii, respect.
  Buna ziua Ma numesc Ainur Aig, sunt din Constanta si m am hotarat sa va scriu pt prima oara, va urmaresc de f mult timp, inca de pe timpul cand erati la Antena3, acum la TVR1 si Europa FM, va consider un bun profesionist, integru, sincer si iubitor de tot ce inseamna Romania. Moise ai puterea si posibilitatea de a initia o petitie pubica sau online sau o initiativa nationala pt toti romanii din tara, despre imensa evaziune fiscala din Romania, adica, sa cerem noi toti romanii bon fiscal pt orice produs cumparat din Romania, chiar si de la magazinul din piata pt a constientiza efectul imensei evaziuni fiscale din Rom, deoarece ne vom trezi peste 10 ani ca: parintii nostrii nu si vor mai primii pensiile(sau vor fi taiate si primite cu mare intarziere) sau mai grav nu vom mai putea beneficia de un tratament medical in caz de imbolnavire sau profesorii si medicii sa nu si mai primeasca salariul sau sa nu si mai indeplineasca functia sau pompierii, politia sa nu mai aiba carburant sau echipamente sa poata intervenii in caz de incendii, accidente cu descarcerari sau infractiuni, talharii si pot sa enumar multe alte institutii care depind de contributiile noastre ca romani. Cum ai spus tu Moise pe post, totul depinde de acel bon fiscal si in special sa constientizam ca nu se mai poate cu aceasta evaziune fiscala. Prin aceasta initiativa nu ma refer la deduceri fiscale, pe care ar putea acesti politicieni (care toti sunt corupti sau incompetenti) sa ni le acorde, cum ai spus tu in emisiune, pt ca interesele sunt prea mari ca sa se realizeze acest lucru, dar este an electoral si hai sa vedem cum se comporta, cu ce ne mai mint si amagesc. Moise stiu ca te stradui sa informezi romanii cat de mare este evaziunea fiscala si care este procentul ei din PIB. Eu cu toate ca ,acum, ma descurc greu cu viata de zi cu zi, iubesc Romania, nu am vrut niciodata sa emigrez, cu toate ca am avut posibilitatea si mai am posibilitatea sa o fac, fratele meu ma roaga si acum, el fiind stabilit in Statele Unite din anii 90. Moise eu asta iti propun si stiu ca ai puterea si mijloacele de a o face. Aig, de la un iubitor de Romania spre f multi iubitori de Romania, cu respect.
  Chat Conversation End

  Răspunde
   
  1. Ainur Aig
   Februarie 18, 2014 la ora 19:05

   Sunt incepator pe forumuri, dar promit, o sa mi fac timp sa scriu mai mult.

   Răspunde
    
 • ??????
  Februarie 18, 2014 la ora 18:55

  Bă domnu’ Guran, de multe ori prin comentariile dumitale, indiferent dacă îţi doreşti sau nu transpar şi interesele celor ce îţi asigură publicitatea la emisiunea pe care o realizezi sau acolo unde scrii poate. Deci vrei sau nu vrei, chibiţ nu poţi fi atâta timp cât te afli pe tabla de şah ?

  Răspunde
   
  1. Moise
   Februarie 19, 2014 la ora 01:55

   Cei care imi platesc publicitatea ii gasiti pe coloana din dreapta. Va asigur ca nu intra niciun leut in plus decat publicitatea pe care o vedeti, foarte transparent. m-ati inteles???? sau pentru asta trebuia sa ma adresez cu „bă domnu…”?

   Răspunde
    
 • Ainur Aig
  Februarie 18, 2014 la ora 18:41

  Acest mesaj i am trimis lui Moise duminica 16.02.14. Noi toti romanii trebuie sa facem un minim de efort. Fac un apel catre toti blogarii, oameni simpli sau intelectuali, intr un cuvant romani iubitori de Romania sa dea un share pe facebook, (majoritatea care au acces la internet au facebook) haideti romani sa salvam Romania, ca de altfel va fi vai si amar de noi si de copii nostrii, respect.

  Buna ziua Ma numesc Ainur Aig, sunt din Constanta si m am hotarat sa va scriu pt prima oara, va urmaresc de f mult timp, inca de pe timpul cand erati la Antena3, acum la TVR1 si Europa FM, va consider un bun profesionist, integru, sincer si iubitor de tot ce inseamna Romania. Moise ai puterea si posibilitatea de a initia o petitie pubica sau online sau o initiativa nationala pt toti romanii din tara, despre imensa evaziune fiscala din Romania, adica, sa cerem noi toti romanii bon fiscal pt orice produs cumparat din Romania, chiar si de la magazinul din piata pt a constientiza efectul imensei evaziuni fiscale din Rom, deoarece ne vom trezi peste 10 ani ca: parintii nostrii nu si vor mai primii pensiile(sau vor fi taiate si primite cu mare intarziere) sau mai grav nu vom mai putea beneficia de un tratament medical in caz de imbolnavire sau profesorii si medicii sa nu si mai primeasca salariul sau sa nu si mai indeplineasca functia sau pompierii, politia sa nu mai aiba carburant sau echipamente sa poata intervenii in caz de incendii, accidente cu descarcerari sau infractiuni, talharii si pot sa enumar multe alte institutii care depind de contributiile noastre ca romani. Cum ai spus tu Moise pe post, totul depinde de acel bon fiscal si in special sa constientizam ca nu se mai poate cu aceasta evaziune fiscala. Prin aceasta initiativa nu ma refer la deduceri fiscale, pe care ar putea acesti politicieni (care toti sunt corupti sau incompetenti) sa ni le acorde, cum ai spus tu in emisiune, pt ca interesele sunt prea mari ca sa se realizeze acest lucru, dar este an electoral si hai sa vedem cum se comporta, cu ce ne mai mint si amagesc. Moise stiu ca te stradui sa informezi romanii cat de mare este evaziunea fiscala si care este procentul ei din PIB. Eu cu toate ca ,acum, ma descurc greu cu viata de zi cu zi, iubesc Romania, nu am vrut niciodata sa emigrez, cu toate ca am avut posibilitatea si mai am posibilitatea sa o fac, fratele meu ma roaga si acum, el fiind stabilit in Statele Unite din anii 90. Moise eu asta iti propun si stiu ca ai puterea si mijloacele de a o face. Aig, de la un iubitor de Romania spre f multi iubitori de Romania, cu respect.
  Chat Conversation End

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 18, 2014 la ora 18:25

  Da, multumesc.
  Altceva ce mai stii?
  Mancare stii sa faci? Sau ma inveti tu?
  Nu va mai laudati voi atata, lasati pe altii sa va laude.
  Ai dreptate tu esti desteapta, eu sunt doar prost, analfabet, fara bun simt, necitit, dar am sange in instalatie mai mult ca altii care doar se lauda.
  Daca erai asa tare stateai drepti in fata imperiului rus si otoman, nu in genunchi, cum vrei tu sa stam noi romanii.
  Dar te da-i mare romanaca.
  Mai uitati-va in pantaloni daca misca ceva.

  Răspunde
   
 • Gheorghe Matei
  Februarie 18, 2014 la ora 17:26

  …. si apropo de jocul de sah. El are reguli clare, scrise, parafate, acceptate, etc. Jocul politic este in logica absurdului si penibilului dar are record de spectatori: un intreg popor de gura casca.

  Răspunde
   
 • Gheorghe Matei
  Februarie 18, 2014 la ora 17:22

  Articol Unic: Iohannis are o singura sansa de reusita: sa vina cu armata germana! Altfel el este ceea ce a fost Iorga – drumet in calea lupilor.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 18, 2014 la ora 16:36

  Success atunci @Ainur Aig, dar iti este rusine sa folosesti un nume romanesc, dar sa mai spui ca esti roman.

  Răspunde
   
  1. Ainur Aig
   Februarie 18, 2014 la ora 18:11

   Te inteleg, nu cunosti Romania si nici istorie, sunt din Constanta de nationalitate tatara; un mic istoric – multi tatari au emigrat din Crimea, din cauza razboiului dintre Imperiul Rus si Regatul Marii Britanii + alte tari(alianta), intre anii 1853 – 1856, printre acesti f multi emigranti se afla si stra-strabunicul meu, care sau asezat in zona Dobrogea care in acele vremuri era sub protectoratul Imperiului Otoman, stiai ca multe localitati din Dobrogea au purtat nume turcesti si tataresti pana la venirea comunistilor in 45, unele mai poarta si acum aceleasi denumiri, mai,in continuare mai pune mana pe o carte de istorie si citeste despre cele 3 Principate Romane cat au fost sub dominatia Imperiului Otoman,adica, adevarul despre toti domnitorii romani, nu istoria care ne au impus o comunisti, o sa aflii lucruri interesante, doar e istoria noastra a romanilor. Respect

   Răspunde
    
   1. acelasi
    Februarie 19, 2014 la ora 09:03

    Am avut la Mangalia un prieten, Mustegep. Niciodata nu a vrut sa-mi spuna ce este, eu cred ca era tatar dar ei ma lasau sa cred ca-s turci. Siretenia la ei, argint viu.

    Răspunde
     
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 18, 2014 la ora 16:33

  Degaba @AINUR AIG, daca tu singur iti racesti gura cu 22 milioane de idioti.
  Eu am incercat sa rastorn lumea singur, sa schimb ceva, dar am ajuns sa fiu haituit si sa sufere familia mea, pentru bunastarea altora.
  Cand m-am pus contra valului inclusiv oamenii pentru care ma zbateam sa le fie bine, m-au lasat in aer.
  Angajatii vor de toate, dar fara sa faca nimic.
  Asta este si lozinca romanului.
  Daca face altu si ne este noua bine, este ok.
  Daca ne cere ceva, fugim. Ca altfel murim de foame.
  Iti doresc succes in activitatea d a convinge oamenii.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 18, 2014 la ora 16:27

  In loc sa reducem parlamentarii si aparatul politic, noi inventam sute de vice premieri sialte functii, platite baban din banul public.
  Ce fac unii de castiga 15.000 euro pe luna, ca tara este la pamant.
  IAr marele herr Klaus ioan gura de aur, daca era german adevarat nici macar nu accepta aceasta numire ridicola, de vicepremier. Este doar un alt om pus pe capatuiala, iar fiecare partid joaca pentru a castiga cat mai mult electorat(prostime) pentru a ramane singur la guvernare si sa faca cum doreste.
  Nici un partid politic din Romania, nu doreste binele muncitorului(omului care munceste).
  Sunt drepturi pentru tigani, pentru pedofili, gay, infractori, parlamentari, dar omul care munceste este discriminat prin mii de taxe aberante, injosit in fata legii, cand infractorul il lasa fara paine pentru copiii.
  RUSINE, RUSINE, RUSINE. Este sah mat pentru popolatia muncitoare din ROMANIA.
  Ponta un plagiator, Antonescu un om fara cuvant si respect fata de sine.
  Iar marele herr Klaus Johannis nu este decat un pion cu semicredibilitate, aruncat intr-o lupta cu acelasi rezultat de 25 de ani.
  Daca herr Klaus era cal, Ponta avea gura patratica.

  Răspunde
   
 • cristi
  Februarie 18, 2014 la ora 16:26

  sahul are reguli, viata, nu

  Răspunde
   
 • cristi
  Februarie 18, 2014 la ora 16:26

  sahul are reguli, viata, nu

  Răspunde
   
 • Radu
  Februarie 18, 2014 la ora 15:29

  Poate fi considerata regina omnipotenta? Ea nu poate face „mutarea calului” (in forma de L)..

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 23:51

   si nu poate inlocui regele

   Răspunde
    
 • Lae
  Februarie 18, 2014 la ora 14:43

  Daca s-a intamplat vreodata sa te indemne cineva sa „stai linistit, la locurile voastre” in ceea ce priveste politica, ideea a fost de neimplicare politica directa si nicidecum de repaos cronicaresc al vietii politice romanesti. Efectele sunt economice, dar, de multe ori, cauzele sunt politice.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 23:55

   efectele si cauzele sunt numai economice, politica se mai invirte de firimituri. Ca investitor, nu ma intereseaza unde imi pun banii, ci cit de repede si cit de mare va fi profitul.

   Răspunde
    
 • Ainur Aig
  Februarie 18, 2014 la ora 13:58

  Sa vedem cine da matul, dar cred ca va fi pat

  Răspunde
   
 • Iulian
  Februarie 18, 2014 la ora 13:40

  Din 89 pana-n prezent am asistat la o lupta politica de genul „cine-o are mai mare”, si guvernarea cadea tot timpul pe locul doi.
  Cand in sfarsit in urma unui vot popular s-a stabilit cine-o are mai mare si deci nu le-a mai ramas altceva de facut decat sa guverneze, (si deci sa lucreze si pentru altii), au gasit ai nostrii alesi de vaza (in speta unul pentru care xeroxul nu inseamna copiator si altul pentru care cea mai mare realizare a carierei profesionale a fost trezirea de dimineata), un nou mod de a fenta munca: hai sa vedem cine-o are mai mare intre noi care deja am fost alesi.

  Răspunde
   
  1. camino
   Februarie 18, 2014 la ora 14:44

   Cam este timpul sa se si munceasca in tara asta, sa se comporte ca reprezentanti a alegatorilor si nu ca am fost votat asta este locul meu si nu ma clinteste nimeni si nimic. Se cere o alta constitutie si o noua forma de guvernare, mai putini alesi mai putine agentii mai putin monopol si poate vom trai ceva mai bine si vom lasa si generatiilor viitoare ceva de care au motiv sa ramana in tara.

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 18, 2014 la ora 13:23

  Vom trai pana in toamna si vom vedea.
  Oricum in acest moment sunt milioane de posibilitati, sa vedem cine iese la europarlamentare, presedinte, apoi vom vedea cum intram in 2015, cu stangul sau dreptul, si/sau cu picioarele inainte pe ultimul drum.
  Si Moise tu scrie in continuare si spune ce ai de spus, nu te lua dupa altii sa scrii numai pe teme economice.
  Cine nu te vrea nu citeste.
  Dreptul la libera exprimare, indiferent de consecinte.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 23:59

   „sa vedem cine iese”? – de esti tu acela…

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase