PFUAAAA! 3,5% CREŞTEREA PIB ÎN 2013

Conform primelor estimări, Produsul intern brut în trimestrul IV 2013 a fost,
în termeni reali, mai mare cu 1,7% comparativ cu trimestrul III 2013 (date ajustate
sezonier).
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o
creştere cu 5,2% pe seria brută şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier.
In anul 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu anul 2012, cu
3,5%.

SURSA:INSSE

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

58 răspunsuri la PFUAAAA! 3,5% CREŞTEREA PIB ÎN 2013

 • Chirita Aurelian Stefan
  Februarie 18, 2014 la ora 07:56

  Drumul gresit al B.N.R. este usor de demonstrat prin simpla comparatie dintre fondul de salarii net in euro din mediul privat in 2010 cand euro a avut un curs mediu anual de 4,2099 lei si 2014(media pe primele sase luni cand nu se modifica impozitarea muncii).Fondul de salarii in 2014 ar trebui sa fie fondul din 2010*cresterea economica 2010-2013(raportata procentual).Salariul mediu net in economie a fost 1.477 lei , dar nu am date pt cel din mediu privat, desigur mai mic .Se poate determina din cel total -cel bugetar care nu trebuia sa fie mai mare de 39 miliarde de lei.Degeaba incerca d-l VOINEA sa sustina consumul privat cand insasi sectorul privat nu are incredere in economie.Criza pe care o traversam nu este o criza financiara -se putea rezolva prin infuziile Fed si B.C.E – ci o criza structurala determinata de structura veniturilor salariale din societatea post -industriala.Pe primele locuri ale castigurilor salariale avem avocati,economisti si medici ,se pastreaz structura de la inceputul epocii industriale .Pt o dezvoltare rapida avem nevoi de o crestere a sectorului de inovatatie si inventie adica de ingineri ,insa se modifica structura din plina epoca industriala, nu prepoderent ingineri tehnologi, ci de cei din proiectare.Aceasta nu este o pledoarie pt ingineri ci pt dezvoltare.Fara indoiala ,prin optimizarea cheltuelilor si implemenatarea rapida a tehnologilor economisti sunt importanti .Fara indoiala ,prin salvarea de vieti -vezi costurile societatii pt fiecare individ -doctori sunt importanti insa criza nu se poate rezolva pt ca cea mai mare parte a inginerilor provin din clasa saraca a societatii si cei cu venituri medii ,partea inferioara a clasei de mijloc.Atragerea rapida spre ingineri trebuie realizata prin dublarea fondului de pensie pt cei cu inventii si inovatii pt aceeasi contributie la fondul de pensie + scutiri pt podusele de lux pina in 200.000 de euro.

  P.S. Cunosc o tanara inginera angajata la Vodafone cu un salariu de 3.700lei lunar. Daca s-ar angaja ca stewardesa intr-o mare companie ar castiga dublu.Totul a devenit imagine in aceasta societate.Oare cu cat avea mai mare salariu ca inginer la o companie aviatica decat cel de stewardesa?

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 04:19

   „Degeaba incerca d-l VOINEA”, stim deja asta, de ce nu incercati dvs sa faceti un program de dexvoltare economica, dar asa, ca lumea, de la inceput pina la sfirsit? Pe cine intereseaza cum se numeste criza, sa-i zica si „salata de boeuf”, daca nivelul de trai urca, sunteti presedinte, si nu onorific, de ala active sau centru atacant. eeeh?

   Răspunde
    
 • minitax
  Februarie 17, 2014 la ora 20:41

  Deflatorul loveste din nou; inca unul ca acesta si ajungem China din urma.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 03:43

   Tocmai voiam sa va dau exemplul cu arcul electric: nu conteaza care pol se apropie de celalalt, efectul este acelasi. Dar cu emisferele de Magderburg este mai interesant: intre ele sau in ele este vid, iar in jur … economie infloritoare.

   Răspunde
    
 • Chirita Aurelian Stefan
  Februarie 17, 2014 la ora 10:44

  Un tanar ziarist talentat crede ca facilitatea Guvernului de reducere a ratei bancara este un ajutor dat de Guvern din propie intiativa -fara consultarea bancilor- iar bancile ar trebui sa ii lase pe cei cu credite neperformante sa isi urmeze destinul.In orice tara si de cand exista banci comerciale ,buni creditori au platit pt cei cu credite neperformante, diferenta de a lungul secolelor a fost data de salvarea sa nu de catre stat a bancilor cu probleme.Teoretic, bancile platesc prin provizioane creditele neperformante ,dar este simplu de constat ca prin reducerea mult mai lenta a decalajului dintre dobanda bancara si cea de credit care ar trebui sa fie mai mic pe masura ce dobanda scade, datorita scaderi creditelor neperformante si eliberari de catre Banca Nationala a sumelor pastrate de catre banci ,bancile platesc prea putin si aprope in exclusivitate buni platnici.De ce s-a ajuns aici? Deoarece atat Banaca Nationala cat si Institutul de Statistica au demonstrat ca exista evaziune fiscala iar bancile au dat credite cu buletinul in speranta ca toti acestia vor avea cu ce sa plateasca .Vina este a B.N.R.-lui care a permis depasirea plafonului de creditare -cunosc persoane cu credite de 60% din venituri.A venit criza si au paltit cei care mai aveau venituri suplimentarea nedeclarate sau s-au imbuntatit situtia financiara prin venituri declarate , toti ceilalti au intrat in sarabanda creditelor neperformante.Atat timp cat Mugur Isarescu va fi guvernatorul B.N.R.,Romania va ramane o tara saraca .Diferenta dintre Germania si tarile cu probleme este ca Banca Centrala Germana nu a devalorizat marca, ci dimpotriva lasanad firmele sa infrunte economia de piata.Rezultatele se vad ,devalorizarea monedei este o solutie pe termen scurt ,pe termen lung duce la pauperizarea popultiei(ha,ha,ha cine o sa-i platesac pensia -d-l Mugur Isarescu?Fiti fara grija d-le Guvenator, ,, fraieri” de contribuabili !)Relansarea economiei romanesti este improbabila ca economie competitiva fara ajutor B.N.R.,deoarece ministri Educatiei din ultimul deceniu si jumate au subminat cu adevarat economia romaneasca. Poate sa existe evaziune fiscala fara stiinta bancilor?! Ele au fost ,,premiate” in aceasta criza de catre guverne prin salvare pe seama ,,fraierului ” de contribuabil.Vrem o dezvolatare rapida a societatii? Este relativ simplu: transformam bancile in fonduri de investitii,creditam atat populatia,-prin crearea un venit minim obligatoriu- cat si firmele, fara existenta fluxului monetar -consum inutil de materii prime ,energie si sursa de microbi pt manipulatori de bani.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 04:11

   „In orice tara si de cand exista banci comerciale ,buni creditori au platit pt cei cu credite neperformante” – „really”?
   Adica daca se deschid doua credite, in aceleasi conditii, aducatoare de profit bancar si pina la urma un crfedit devine neperformant, banca va fi multumita ca poate sa foloseasca … un provision? Pai daca se pot face raportarile si interpretarile financiare si altfel decit la inceput, inseamna ca potlogaria de aici a inceput/pornit. Atunci nu mai este evaziune fiscal, este inselatorie pe fata. BNR, INS si bancutele sunt intelese sa frece ridichea debitorului amarit. „cand insasi sectorul privat nu are incredere” nici in economie si nici in Voinea. Asta da: „Vina este a B.N.R.-lui” si merg si cu „Atat timp cat Mugur Isarescu va fi guvernatorul B.N.R.,Romania va ramane o tara saraca” si as continua, ca mai sunt si altii. Dar vad o treaba si mai interesanta: „Banca Centrala Germana nu a devalorizat marca, ci dimpotriva lasanad firmele sa infrunte economia de piata” – parca nemtii nu mai au marca, le-a papat-o UE; ma rog, chestia cu „infruntatul” este mai mult decit interesanta. Asa a inceput coruptia international (sau a politicenilor) si presiunea regulamentelor UE impuse prapaditelor care asteapta cu ochii in soare … ajutor … de ala, financiar si care musai sa fie si … performant. Ca aici nu mai merge cu … provizioane.

   Răspunde
    
  2. Cosmin Moise
   Februarie 19, 2014 la ora 09:21

   Florin Georgescu o tine langa cum ca electorata va duce la cresterea consumului. pai nu le-au crescut salariile bugetarilor, care sunt vreo 1.25 milioane si pensiile si NU A CRESCUT CONSUMUL! Ba dimpotriva! Chiar ne cred prosti rau! Si poate au dreptate, ca ii voteaza lumea cu doua maini si cu mortii din groapa!

   Răspunde
    
 • Cosmin Moise
  Februarie 17, 2014 la ora 09:21

  De cand si-a pus omul la statistica lui Ponta ii dau tot felul de cifre mirobolante! Inflatie 1%, crestere 3.5%…etc.! cred ca aia de la Eurostat se prapadesc de ras..! In curand o sa ne scoata din calcule ca prea le facem gogonate.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 03:37

   ..si cit e IFLATIA?

   Răspunde
    
   1. Cosmin Moise
    Februarie 19, 2014 la ora 09:16

    Pai fa socoteala! carne de pui de la 7.5 lei la 9 lei, ceafa porc de la 17.5 la 20.5, unt de la 4.25 la 5.4 lei, lapte de la 2.85 la 3.45 etc. la mezeluri nu mai zic, ca pana si cremwurstii au ajuns 27 lei kg.

    Răspunde
     
 • Sava
  Februarie 17, 2014 la ora 09:01

  Eu, ca cetatean de rand nu am simtit nimic din cele 3,5 procente de bubuiala economica. Bugetul personal s-a diminuat cu vreo 35%. Si sunt multi care o duc mai rau… asa ca statistica si cifrele nu tin de cald. Realitatea ne omoara!

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 03:35

   Va asigur ca duceti lipsa de vitamine.

   Răspunde
    
 • cornel
  Februarie 17, 2014 la ora 06:27 Răspunde
   
 • cornel
  Februarie 17, 2014 la ora 00:03

  Am auzit stirile referitoare la unele neintelegeri aparute in sanul aliantei PSD-PNL, participarea la europarlamentare pe liste separate si posibila rupere a aliantei PSD-PNL din acest motiv. Dupa parerea mea daca fiecare partid, PSD si PNL, va candida la europarlamentare pe liste separate, probabil PSD va obtine cateva mandate in plus iar PNL va obtine cateva mandate de europarlamentar in minus, dar urmare a acestui fapt se va rupe o alianta politica creata si construita in ani de munca, adica USL-ul. Asta va duce la mari probleme de consens in actualul guvern, Romania va pierde timpul cu chestiuni politice absolut inutile, in timp ce economia romaneasca are nevoie de masuri de dezvoltare economica, iar in final deranjul politic e total inutil, parerea mea, pentru cateva mandate de europarlamentar deoarece cine merita o functie bine platita o poate gasi si intr-o economie romaneasca ce functioneaza, fara mita si coruptie, nu doar intr-un mandat de europarlamentar.
  Sa nu uitam faptul ca roata politica se invarte, ea nu sta pe loc, iar daca astazi e favorabila PSD-ului (vezi aici „realizarile” guvernelor anterioare guvernului Ponta si deschiderea guvernului Ponta catre o guvernare mana forte ce se bazeaza pe adoptarea de masuri economice absolut necesare economiei romanesti, care e in crestere si dezvoltare) maine ea poate fi devavorabila PSD-ului tocmai datorita deciziei luata astazi de a participa la alegerile EUROparlamentare pe liste separate. Asta e primul semn, dar unul puternic, al ruperii USL-ului in viitorul nu prea indepartat, parerea mea. Ruperea USL-lui va reprezenta, intr-un timp relativ scurt, decaderea PSD-ului din pozitia de lider pe care el o detine astazi pe scena politica romaneasca iar revenirea in pozitia de lider va necesita mult timp si va trebui dublata de un razboi politic de uzura. Cam acelasi comentariu si pentru PNL, care chiar daca nu prea recunoaste este in pozitia de lider, in politica romaneasca si guverneaza Romania, prin USL.
  Asta e parerea mea, referitor la PSD, PNL si USL.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 03:34

   de roata politica ma doare-n cot

   Răspunde
    
 • cornel
  Februarie 16, 2014 la ora 23:28

  Un articol interesant:
  http://www.zf.ro/zf-24/antreprenorii-agricultorii-companiile-exportatorii-le-au-pus-brate-guvernului-ponta-bancii-nationale-crestere-economica-3-5-5-2-t4-intrebarea-cei-putere-stiu-faca-departe-aduca-romania-plus-cel-12094311
  Si eu sunt de aceeasi parere adica economia romaneasca e mult mai puternica decat arata datele date de statistica. La baza acestui fapt sta potentialul de dezvoltare al economiei romanesti care daca ar fi intuit macar de oamenii politici importanti din Romania acesta ar putea fi comparat cu un monstru adormit, daca am in vedere faptul de cum au fost folosite pana acum oportunitatile si posibilitatile de dezvoltare pe care Romania le detine (ma refer aici la : turism, apele cu efect terapeutic, agricultura bio si nu numai, potentialul dat de inalte tehnologii – ma refer aici la tehnologiile software unde Romania detine un important capital uman, potentialul industriei auto din Romania si altele). In acest sens o crestere a PIB-ului din Romania de 5% pe an in urmatorii 5 ani ar fi perfect realizabila si chiar depasita, fara foarte mari sfortari deoarece potential exista iar Romania nu a dus niciodata in istoria ei lipsa de resurse ci a dus lipsa de folosirea lor, in interesul tarii si pentru cresterea nivelului de trai al cetatenilor sai.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 03:32

   Daca va referiti la potentialul resurselor material si umane – politicenii, permit sa fie facut harcea-parcea. Daca va referiti la potentialul tehnologiei inalte (chiar si atit cit exista si este folosit), dat fiind forta de munca disponibila (cei care cauta si cei care nu cauta), cred ca tehnologia este in contra-timp cu realitatea romaneasca. Aici, s-ar putea demonstra ca gresesc numai cind se va pune ordine.

   Răspunde
    
 • cornel
  Februarie 16, 2014 la ora 22:52

  Tare asta:
  http://ro.stiri.yahoo.com/poveste-comic%C4%83-despre-einstein-%C5%9Fi-%C5%9Foferul-s%C4%83u-112705603.html
  E ca si politicienii, masurile economice ce trebuie adoptate intr-o economie nationala si continuarea cu masuri economice care sa sustina/intareasca ceea ce s-a realizat pana atunci, iar lucrurile astea le cunosc cel mai bine economistii si nu oamenii politici. Ei, oamenii politici, trebuie sa aiba curajul sa puna in aplicare ceea ce este necesar, economic si social vorbind.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 03:22

   In productie aveti nevoie de economist sau sef de proiect? De citi economisti are nevoie o tara/economie si de citi sefi de proiecte? Chiar credeti ca economistii au sa-si taie craca, propunind politicenilor programme de refacere economica viabile? Eu n-am avut nevoie niciodata de un economist. Contabilitate este altceva si ajunge unul la citiva sefi de proiecte PRODUCTIVE.

   Răspunde
    
 • Madalin Tudor
  Februarie 16, 2014 la ora 16:45

  M-am gandit,cu mintea mea de ne economist,un plan de relansare economica si as dori sa imi spuneti daca este viabil sau nu?
  Cota unica 16%
  a)pentru produsele alimentare de baza(paine,lapte,oua,carne),acesta este 0%.
  b)TVA-ul de 16% se aplica doar pentru produsele Made in Romania.
  c)pentru restul se aplica un tva de 80% Statul va deschide in fiecare judet 2-3 centre de colectare a cerealelor,fructelor,legumelor si a altor produse alimentare neprelucrate.
  CAS-ul sa fie coborat pana la 28%. Pentru infiintarea unei societati comerciale sunt nevoie de 3 acte:
  Dovada unei locatii.
  Existenta unui cont bancar iar toate tranzactiile financiare se fac prin internet,atat de la primire,cat si la plata taxelor catre stat.
  In primiul an de existenta,societatea este exceptata de la plata taxelor si impozitelor catre stat. ps.In functie de ramura de activitate,aceasta trebuie sa aibe si avizul sanitar veterinar/de mediu.
  Constructiile de autostrazi si lucrari publice se vor face prin parteneriat public privat,cu un termen de atribuire de 45 de ani,de la data semnarii contractului,toate cheltuielile de constructie,mentenanta,eploatare fiind suportate de catre constructor. Ministerul transporturilor va fi responsabil,doar de intocmirea studiului de fezabilitate.
  Ministerul va avea in grija si constructia si intretinerea drumurilor judetene si drumurilor express,ce ar face legatura intre 2 autostrazi.
  Exploatatiile agricole,care vor fi vandute?arendate din proprietatea statului,catre personae fizice romane sau straine,vor fi OBLIGATE PRIN CONTRACT,sa depuna in centrele judetene de colectare 5% din productie,fara intermediari.
  In fiecare an,cresterea salariilor,in sectorul bugetar va fi de 2 ori cat este nivelul inflatiei,iar pensile sa creasca cu 1.40 din procentul de inflatie. Inaintea implementarii unor asemenea reforme,daca sunt viabile,ar trebui facut un imprumut de 10 miliarde de euro(China,UE,fara FMI),ca si tampon,pentru scaderea de venituri din primii 2 ani de la implementarea acestui program. Dupa 2 ani,cred ca economia ar prinde avant,iar veniturile ar fi destule,la buget.

  Răspunde
   
 • Ilie Mihalteanu
  Februarie 16, 2014 la ora 10:34

  Exporturile au crescut si pt ca ministerul agriculturii{guvernul} a impus preturi MINIMALE la porumb {0,50 lei/kg } si la floarea-soarelui {1,10 lei/kg} si astfel produsele agricole romanesti au fost atractive pt exportatorii care au cumparat din Romania cele mai ieftine cereale si plante tehnice. Am putea spune ca actualii guvernanti au recurs la dumpingul ceausist pt a asigura „competitivitatea” produselor romanesti.

  Pt a contracara aceasta reducere drastica a veniturilor agricultorilor, care ar fi insemnat si reducerea sumelor colectate de stat din impozitele din agricultura, tot in 2013 guvernul a introdus, numai pt unii agricultori, impozitul forfetar, marind baza de impozitare, afectata si de reducerea TVA la piine.

  Am impresia ca se repeta „duduiala” economica din perioada Taricenu-Vosganian si deci crestera PIB-ului este artificiala, fiind ma degraba o masura popolista, care are ca scop atragerea de voturi la alegerile de anul acesta.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 02:59

   Nu stiu cit de populist este dumping-ul asta, dar importul deficitului European va cintari dureros in economia romaneasca.

   Răspunde
    
 • Catalin ( CTL )
  Februarie 16, 2014 la ora 09:33

  Tin sa-i contraic pe unii economisti pe care i-am vazut la televizor in ultima vreme spunand ca modelul de crestere economica bazat pe exporturi e gresit pentru ca e un model de crestere care nu creeaza locuri de munca ( jobless growth zic americanii ).
  Pai sa ne uitam la tari care exporta, cum e China sau Germania. Oare exporturile nu au creat locuri de munca in aceste tari ? Nu are rost sa descriu cum ar arata o economie bazata pe import, am avut-o atatia ani, locuri de munca doar in mall si la firme de paza, moneda tot mai slaba, indatorare s.a.m.d.
  Economistii de care spuneam cred ca trebuie stimulata cererea interna. Habar nu cred ca au ca tot asta am facut in economia de import. Nu e rau ca importam bunuri de calitate, problema e ca nu avem cu ce plati pentru ele, pentru asta trebuie sa exportam. Exportand avem moneda mai puternica ( cel putin teoretic ) , locuri de munca mai multe, incasari mai mari, presiune pe angajatori sa mareasca salarii si deci, ajungem la un nivel de trai mai bun si cresterea cererii interne.
  Deci pentru a mari cererea interna trebuie sa marim valoarea exporturilor. Nu cred ca e cazul ca economistii de care vorbeam sa se teama ca cei care produc la export nu vor vinde marfa si in Romania daca va fi cerere. Nu suntem in anii 80′.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Februarie 16, 2014 la ora 10:08

   Stimate domn, daca veti privi cu atentie volumul si structura exporturilor, veti putea observa ca nici acolo situatia nu este prea vesela. Doar ca in contextul unei economii cu o evolutie mult mai modesta decat potentialul, exporturile mai invioreaza putin situatia. (Cu exceptia Dacia si Ford despre care se tot vorbeste, nu exportam multe bunuri cu valoare adaugata mare, un grad de prelucrare inalt, tehnologii avansate etc.) Agentii economici care nu sunt competitivi la export spera sa-si vanda produsele pe piata interna. (Chiar si Dacia si Ford nu produc „super-masini” si cauta sa-si creasca vanzarile pe piete emergente, iar cea pe care sunt cu adevarat competitive este piata romaneasca. Dacia de 5000EUR a fost proiectata pentru piata romaneasca; este explicatia pentru care se tot strofoaca cu concurenta [directa] SH din Romania.) Astfel, apar la TV „diversi” care parca sunt autisti si nu inteleg ca puterea de cumparare a romanilor a scazut intr-atat incat produsele lor necompetitive pe pietele externe nu pot6 fi vandute nici pe pietele interne. Tot „specialistii in economie” (regret ca dl. Guvernator al BNR a fost de acord cu ei in repetate randuri) spuneau ca este minunat ca s-a echilibrat balanta comerciala a patriei noastre pentru ca a fost redus importul, ori ca inflatia a scazut pe fondul reducerii cererii, acestea in contextul micsorarii puterii de cumparare a romanilor. Stimate domn, NU este deloc un motiv de bucurie…

   Răspunde
    
   1. Catalin ( CTL )
    Februarie 16, 2014 la ora 11:09

    Domnule Constantin inteleg ce spuneti si sunt de acord in mare parte. Chiar am citi un articol pe zf http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/circuitul-banilor-unei-familii-din-romania-de-unde-provin-si-pe-ce-se-duc-banii-12063903 . Normal ca fiind cu gradul cel mai mare de indatorare din Europa si cu preturi la energie in crestere , romanului nu i mai prea raman bani de multe si asa scade cererea, si, proportional, importul. De unde se vede ca multe importuri au fost pentru consum nu pentru productie. Ca e bine sau nu ca se corecteaza unele dezechilibre prin scaderea importului nu e atat de important cat e faptul ca era inevitabil. Nu s-a mai putut indinde coarda, si cum nu am facut destule pentru a ne creste competitivitatea, piata s-a corectat singura, in jos. Asta am vrut eu sa zic mereu cand spuneam ca piata se autoregleaza in cele din urma.
    Inteleg ce spuneti despre structura exporturilor dar decat nimic mai bine asa, am avut cele mai mari exporturi din istorie, posibil sa nu fie sustenabil, posibil ca depindem prea mult de cei doi constructori auto dar se putea mai rau. Mai sunt multe de facut, lucrez in domeniul bancar si creditarea pe segmentul persoanelor fizice e dezastru. Poate bancile se vor concetra mai mult pe creditarea antreprenorilor, desi , dupa rezultatele BRD, care spune ca a fost tras in jos de insolvente nici acolo nu stam bine. Cred ca ne trebuie o noua generatie de manageri, sau de instruirea celei existente, si de o birocratie redusa ca sa putem iesi din groapa in care suntem.
    Din cate vad eu, cifrele spun ca Dacia e competitiva si la extern. Astea sunt conditiile in cirza si asta se cere, lumea nu isi permite BMW si Mercedes ca inainte, in conditiile actuale poate ei sunt cei necompetitivi pe piata.
    Dupa mine, problema cu balanta comerciala nu e ca importam acum prea putin ci ca am importat prea mult pana acum. Si, ziceam ca, pentru a ne putea permite sa importam de acum incolo, va trebui sa exportam inainte.

    Răspunde
     
   2. Catalin ( CTL )
    Februarie 16, 2014 la ora 11:18

    Dar eu vorbeam mai mult de ideea de principiu enuntat la tv, cum ca o economie exportatoare nu e neaparat de dorit, si am spus in cele de mai sus de ce cred altfel.

    Răspunde
     
 • cornel
  Februarie 15, 2014 la ora 23:04

  Cred ca e o problema la site. Nu pot citi nici un comentariu neapreciat, care e ascuns. Cand dau click pe „Click here to see” da eroare in stanga jos in bara in IE si nu se intampla nimic.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 02:53

   Deh, cu vitamin „C” n-a reusit nimeni. Incercati cu vitamin „B”.

   Răspunde
    
 • olteanul.com
  Februarie 15, 2014 la ora 18:02

  Moise, anul asta vom avea o crestere economica prin iflatie SUB rata inflatiei.

  Ti se pare ca e sanatoasa cresterea asta?

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 02:49

   naliza macroeconomica si statisticenii au gasit noi termini pentru exprimarea ratei somajului: 4% este rata naturala. Termenul de ocupare „deplina” a fortei de munca se considera mai indicat a fi inlocuit cu „inalta”. Iar notiunea de somer este explicitata in amanuntime. Sa va mai spun ca se poate lua un salariu si din a taia frunza la ciini? Iflatie, tot n-am gasit ce este, o fi in alta limba…

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 15, 2014 la ora 10:36

  Cel mai mare evazionist este statul.
  Sa folosit de banii mei, fara sa plateasca dobanda, dar eu am platit, dobanda, penalitati, majorari

  Răspunde
   
  1. Cris
   Februarie 15, 2014 la ora 11:49

   Toate astea se intampla pentru ca nu ti-ai inchis firma la timp si ai continuat sa te minti pe tine.

   Răspunde
    
 • VictorL
  Februarie 15, 2014 la ora 10:29

  @Moise…Si uite asa avea niste frunze palamida!…Am mai vazut filmul asta si duduia si economia in capul lui Vosganian.
  De fapt realitatea e ca trebuie sa scumpim combustibilii si sa marim taxele si oricum la Bugetul Romaniei nu se string mai mult de 35% incasari.Daca Basescu nu semneaza suntem si suspendati in acordul cu FMI.Asadar a inceput campania electorala si lui Pinocchio ii creste nasul.De data asta spun ,,las-o mai usor”!
  Mai la iarna vom vorbi despre,, greaua mostenire”…

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 15, 2014 la ora 10:04

  Sau daca a crescut de la 1 la 2
  3456
  Atunci este din cauza noilor taxe introduse. 35 de taxe noi.
  Dar per ansamblu romanul si firmele mici se descurca din ce in ce mai greu.
  Puterea de cumparare a scazut, dar taxele au crescut.
  Cumparam mai putin, dar platim in realitate taxe mai mari la putinul cumparat.
  Cel mai bun exemplu TVA. Numai cumpar cu 100 5 kg de carne, cumpar doar 4, dar statul incaseaza mai mult.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 02:21

   Cind faci vin, storci strugurele pina seaca, nu-i pacat de el si faci si mai mult vin sau PIB. Daca mai primesti ceva apa si zahar din UE, poti obfine si mina a doua sau a treia… Strasnica afacere.

   Răspunde
    
 • ion
  Februarie 15, 2014 la ora 10:00

  Se conturează profilul economic social s.a.m.d. al României.Bunăstarea este acesibilă doar unei anumite categorii de oameni(categoria : demnitari,”corporatisti”,funcționari asistații social și ar mai fi ce nu văd eu de aici de unde îmi duc traiul.) cealaltă categorie cărora nu le aduce nimic creșterea economică sunt o parte din ei cei ce ar trebui să fie pătura de mijloc, paradoxal cei care ar reuși rotunjirea in sus a PIB -ului. Un bazin imens atât electoral cât și de stabilitate dar acești oameni sunt prigoniți de stat probabil si la lobi-ul marilor corporați .Asta ne așteaptă dragi români un stătuleț mic ( al unui colos),sărac si cu oameni obedienți dependenți de stat.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 15, 2014 la ora 09:38

  Pai si nu este normal sa fie mai mare de ceva mai mic.
  Adica, in ianuarie castig 1000, in februarie imi spune patronul ca este criza si scadem salariu la 700, in martie ne merge bine patronul imi mareste salariu 750.
  In aprilie 800, mai 850, iunie 900. Este crestere? Dar in realitate el este mai mic?
  Asta este si ingineria PIB-ului.

  Răspunde
   
  1. acelasi
   Februarie 19, 2014 la ora 02:09

   Este bun exemplul cu salariul, dar hai sa raminem la PIB. Care este rolul lui? Sa sprijine sau sa intareasca economia. La fel acea crestere de 3.5%, poate chiar sa mai reduca din datorii. Dar o economie, care teoretic se dezvolta, are nevoie de o crestere tot mai … crescuta a PIB-ului. Deci daca am presupune de un adaos la PIB de un milliard de euro, unde s-ar aloca acesti bani? Moise pomenea cindva de o „Strategia de dezvoltare durabilă 2030“, document depus la CE. Acest fapt, dupa parerea lui Moise „încă unul care arată cât de în serios ne luăm noi pe noi, ca naţie” – de fapt ce treaba are natia cind factorii de decizie sunt la Bruxelles (unde in treacat, purtând chiar uniforma poliției române, Nicoleta-Aurelia Privantu, patrulează împreună cu colegi belgieni si arunca murdaria – acest Eldorado al occidentului, unde cerșetoria și prostituția sînt perfect legale – pe cei care au „fugit din Brăila sau de prin Moldova”), care, ca toata UE chiar ca n-au nici un interes ca Romania sa se faca bine. Gresesc? Atunci miliardul ala, chiar ca nici nu mai conteza, poate sa se duca si pe taxa de „stilp”. De fapt nimic nu este nou, din pacate. Toata lumea doar vorbeste/comenteaza, ca si … uniforma aia romaneasca. Cel putin ea pentru asta este platita, si o duce bine. Asa s-a nascut zicala: bogatul nu crede saracului. De parca, … nu zic unele (sau unii) o fac si din placere, dar chiar toti? Si daca spun cite ceva, mi se arunca texte si … misto-uri…

   Răspunde
    
 • cornel
  Februarie 14, 2014 la ora 22:17

  Ceva interesant:
  http://www.zf.ro/zf-24/au-trecut-cinci-ani-dar-intrebarea-ramane-putea-fi-redusa-povara-creditelor-imediat-dupa-ce-a-inceput-criza-in-romania-12080032
  Dupa parerea mea nu poti sa arunci totul in spatele BNR. Guvernele romane de atunci poarta o mare parte din vina pentru ca nu s-a facut aproape nimic. Cineva zicea la un moment dat ca majoritatea guvernelor au asistat pasive prea mult dupa ce a venit criza din 2008 asemenea unor turisti aflati pe plaja, cu bere si mici, ce indemnau la petrecere si calm in timp ce tsunamiul se apropie sa loveasca devastator tarmul. Daca e sa gasesc cu adevarat o vina a BNR-ului e faptul ca nu a intervenit in piata creditelor, adica sa impuna bancilor din Romania conditii mai dure de creditare in EURO, USD si CHF, astfel incat pagubele pe care bancile si clientii putin solvabili urmau sa le suporte odata cu venirea oricarei crize sa fie cat mai limitate sau de o intensitate sub medie. Aici a tinut strict de BNR iar BNR-ul nu si-a facut treaba, parerea mea.
  In legatura cu vina BNR-ului ca nu a scazut mai mult si mai rapid dobanda de referinta eu cred ca singura BNR nu putea sa faca nimic constructiv, adica o astfel de masura sa aiba rezultate pozitive la nivel bancar si la nivelul economiei nationale. Era nevoie de un pachet de masuri, din partea guvernului, astfel incat sa se evite falimente, insolvente si pierderea de locuri de munca, reducerea taxelor pe munca si stimularea prin masuri fiscale a firmelor si companiilor care creeaza noi locuri de munca si acelor care angajeaza tineri absolventi (sa nu uitam aibi ca alternativa angajarii tinerilor e plata de la bugetul de stat a ajutorului de somaj pentru acestia pentru ca majoritatea angajatorilor cer la angajare experienta si se feresc sas angajeze persoane fara experienta).

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 14, 2014 la ora 21:44

  „Produsul intern brut a crescut, comparativ cu anul 2012, cu 3,5% ” _ Perfect! Este momentul optim pentru introducerea „taxei pe stalp” si marirea accizelor la carburantii, masuri absolut necesare pentru sustinerea cresterii economice.

  Răspunde
   
  1. mihaix
   Februarie 15, 2014 la ora 04:47

   hehe , good one :). +1

   Răspunde
    
  2. Catalin ( CTL )
   Februarie 15, 2014 la ora 07:15

   Genial ales momentul. Si , ca in politica, se putea ca cei de la putere sa nu-si asume meritul pentru asta ? Cresterea economica a fost in ciuda lor, nu datorita.

   Răspunde
    
 • Dan
  Februarie 14, 2014 la ora 21:42

  Daca imi aduc bine aminte si pe vremea lui nea Nicu se laudau cu productii imense la hectar. Cei care au lucrat in agricultura socialista stiu cum se declarau aceste productii. Se pare ca cei care conduc cu adevarat romanica, fiind de scoala veche, nu au uitat sa foloseasca aceste strategii. Totul creste numai noi o ducem tot mai prost. Stiti vorba aia „operatia a reusit, dar pacientul a decedat”.

  Răspunde
   
 • john
  Februarie 14, 2014 la ora 20:13

  Intrebare : acum, cu aceasta crestere surprinzatoare, mai este nevoie de cresterea accizei la carburanti ?

  Răspunde
   
 • Alex
  Februarie 14, 2014 la ora 16:10

  Paradoxal, in ciuda acestei cresteri economice, cea mai mare din UE, totusi in perioada decembrie 2012-decembrie 2013, numarul somerilor a crescut cu 50000 de persoane (de la 671000 la 719000):
  http://www.dailybusiness.ro/stiri-cariere/rata-somajului-a-scazut-in-decembrie-la-7-1-97907/
  Asta demonstreaza ca nu a fost vorba despre o crestere economica sanatoasa care sa duca si la cresterea numarului locurilor de munca! Pana la urma tot ceea ce conteaza e rata de colectare a veniturilor la buget, care la noi n-a depasit niciodata 33-34%. Cu tot cu cresterea asta laudata de Ponta, inca n-am ajuns la un pib de 200 miliarde$, a.i. bugetul sa fie undeva la 66 miliarde $/48 miliarde euro, deci e cale lunga pana sa scoatem intr-adevar capul la suprafata si sa ne batem cu caramida in piept!

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 14, 2014 la ora 15:49

  Daca aceasta tara condusa de tzepari e atat de performanta la nivel macro, cum se face ca nivelul de trai, in Romania, stationeaza in zona africana iar dobanda la imprumuturi si comisioanele bancare raman aproape cele mai babane din UE?

  Daca suntem asa de tari de ce nu ne putem imprumuta la dobanzi de 3-4% la EURO ca in UE ???

  Răspunde
   
 • Carol
  Februarie 14, 2014 la ora 15:11

  Asta nu e jurnalism economic !
  D-l Guran crede cifrele modificate de uslasi (acum si cu concursul lui isarescu care din pacate a als sa se alieze cu mafia) . E o minciuna uriasa !In realitate este scadere economica de cel putin 5% !!!!
  In loc sa ne mintiti cu cifrele uslasilor ati putea scrie despre coruptia guvernului bolsevic sau despre media de 7000 Euro/km la dezsapezire (hotie pe fata !!!).
  Singura alternativa la coruptie este Miscarea Populara, toti romanii cinstiti trebuie sa i se alature !

  Răspunde
   
  1. mihaix
   Februarie 15, 2014 la ora 04:50

   Kiss my honest romanian a.. :-*

   Răspunde
    
 • gigixy
  Februarie 14, 2014 la ora 14:47

  si daca e varianta simpla: ca nu (stim) sa masuram corect?

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 14, 2014 la ora 14:45

  S-ar putea, pe fondul acestor rezultate mirobolante sa avem anul marilor falimente si miscari de strada in Romania.

  E chiar foarte probabil…

  Răspunde
   
 • Mister Chew Chew
  Februarie 14, 2014 la ora 13:50

  Cresterea PIB in RPC este de numai 7,7% in 2013. In Romania conteaza mult cine este sef la INS. Daca schimbati seful, veti avea crestere mai apropiata de RPC.

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 14, 2014 la ora 13:30

  Aceasta crestere economica este nejustificata. Saracia si infometarea in Romania sunt MAXIME.

  Chiar daca de Craciun s-a cumparat ceva mai mult… acest lucru nu poate conduce la cifre mirobolante.

  Cred ca cifrele sunt manarite din condei ca sa sa poate sa se umfle alde Ponta in pene.

  Răspunde
   
 • AndreiM
  Februarie 14, 2014 la ora 11:36

  Un motiv in plus sa continuam cu cresterea inflatiei (sa nu avem deflatie !!!) si sa ii ajutam pe saracii (saracirea) oameni.Exportul a crescut pentru ca s-a contractat importul, nu pentru ca am fi mai productivi.

  Răspunde
   
  1. Claudiu T.
   Februarie 14, 2014 la ora 11:49

   @AndreiM

   Inflația a fost în orașele ceva mai dezvoltate de 20-35%. Doar pe național este subunitară, dar național oricum nu prea există industrie (45% agricultori în auto-întreținere), nu există comerț – doar cel de subzistență.

   Acesta este și motivul pentru care nu pornește consumul intern – în zonele sărace nu au cu ce, în zonele urbane inflația a măcinat tot.

   Importurile au scăzut în mică măsură.

   Răspunde
    
   1. AndreiM
    Februarie 14, 2014 la ora 13:09

    Depinde ce iei ca referinta, acum majoritatea importurilor sunt pentru efectuarea exporturilor, cu plus-valoare adaugata mica.Consumul este la pamant (mai ales cel pe credit, cu care ne-am obisnuit). Daca ne bucuram de o crestere PIB bazata pe o saracire a populatiei…

    Răspunde
     
 • Cris
  Februarie 14, 2014 la ora 11:09

  Din cate imi amintesc INS a mai anuntat odata niste date preliminare mirobolante, dupa care, cand au venit datele finale, toata lumea a avut un soc. S-a dat vina pe nu stiu ce „deflator”…

  Sa nu luam o tzeapa cu INS, asta ar fi ideea.

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 14, 2014 la ora 11:03

  Pai si ne lasati asa in aer, dle. Guran?

  Descompunerea pe factori de influenta…

  A mancat romanul mai mult in decembrie 2013 decat a mancat in tot restul anului? S-au calcat romanii in picioare, „sa se scoata” la Black Friday sau ce?

  Propun introducerea unui Black Friday la mancare… sa vedeti atunci crestere PIB.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Februarie 14, 2014 la ora 14:23

   Pai nu exista date sectoriale.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase