Ponta în retragere strategică… Crin a tras în gol!

de Moise Guran

Am privit cu mare atenție declarația lui Victor Ponta după negocierile de azi, referitoare la intrarea lui Johannis în guvern. A spus că ține la Johannis, că îl cunoaște, că lucrurile trebuie făcute cum trebuie. Nicio vorba despre negocieri…

În armata asta se numește retragere strategică. Imaginați-vă un front (dacă vreți ca ăla de la Stalingrad) în care PSD-ul reprezintă forța centrală iar pe flancuri îi are pe aliații săi Oprea și Voiculescu. De partea cealaltă PNL-ul, cu o ambiție mare dar o putere de foc mai mică, atacă unul din flancuri. Cam asta a fost aducerea lui Johannis la București, surprinzătoare la fel ca data trecută, cu un șah direct și străveziu la Ponta, căci Johannis este un fel de premier din umbră. Atacul la Oprea și tentativa de a-i lua acestuia prerogativele (prin refuzul de a-l pune pe Johannis în subordinea sa) a reprezentat forțarea pe flancul slab.

Îmi vine să cred că și lui Johannis și lui Crin Antonescu i-ar fi convenit mai mult un refuz al lui Ponta. Ponta putea să nu accepte, dar asta ar fi dus la ruperea USL, iar Antonescu-Johannis ar fi fost propulsați în lupta pentru Cotroceni chiar de acest refuz. Crin vrea electoratul de dreapta și are o mare problemă în a-l convinge tocmai din cauza alianței cu PSD. Pe de altă parte Ponta are nevoie de Oprea (fără de care pierde majoritatea în absența PNL) și nu își permite să îl trimită la plimbare doar pentru că a venit Johannis de la Sibiu. Așa că Ponta e pe cale să facă o retragere strategică, lăsându-l pe Crin să tragă în gol cu arma Johannis. Acesta va primi ce își dorește, inclusiv postul de vicepremier, și va fi nevoit să demisioneze de la primăria Sibiu. Lui Oprea, Ponta îi va căuta altceva de făcut (da’ chiar trebuie neapărat să facă ceva?), dar Crin rămâne cu o problemă… cum naibii câștigă el alegerile de mână cu PSD, repudiat totuși de pesediști care nu-l vor vota, cu un Johannis a cărui performanță, presupunând că o va avea, va fi contorizată ca fiind a guvernului Ponta?

Cât despre Johannis, distracția abia începe. Omul chiar are idei de dreapta. Cel mai bun exemplu îl reprezintă opinia exprimată față de ”Electorată”. Dar mai are și altele (eu l-am intervievat la Sibiu în 2009 când fusese nominalizat premier). Cum se vor înțelege pesediștii cu el în guvern? Va face Johannis dizidență din interiorul executivului? Atenție, a cerut să coordoneze Finanțele și Economia! Deci și pe Liviu Voinea, supus direct lui Ponta! Johannis nu e totuși genul care face scandal, deși Crin de asta ar avea nevoie. Dar va negocia Johannis cu Dragnea? Pare imposibil de imaginat… Și dacă le acceptă pomenile, nu se va compromite și pe el și speranța că în România se pot găsi și politicieni integri?

Prea multe întrebări și prea multe necunoscute! Herr Klaus, în ce te-ai băgat?! Dar dacă tot te-ai băgat… Herr Klaus, măcar arată-ne că nu ne punem degeaba speranța în tine! Dă-o naibii de politică, dă-le naibii de alegeri, arată-ne că știi să faci administrație!

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

24 răspunsuri la Ponta în retragere strategică… Crin a tras în gol!

 • lemma
  Februarie 19, 2014 la ora 11:02

  Va spun eu cine e prezidentiabilul cu cele mai multe sanse: Geoanaaa! In tot acest timp de dupa 89 toti presedintii de stat ai Romaniei a fost ales intotdeauna cel mai popular, tradus democratic: ala care a avut voturi mai multe si care oricum ar fi cistigat prin cel mai popular vot posibil. Ceea ce nu se vede este fata feminina a lui Antonescu C. si anume nevasta lui Ponta V. Cine vede rocada asta (la modul figurat) stie cum stau lucrurile. A.C sufera de un handicap major si anume: nu este un om politic, ramine doar un om care politizeaza la fel ca si P.V. Crin Presedinte este un slogan pentru prostime pentru ca insasi persoana in cauza este complet idioata. Nu-mi spuneti ca dl. Crin este un adevarat lider in momentul in care tara in care cu totii sintem cetateni EU trebuie scoasa la mezat dupa ce tavalugul US trece peste Ucraina. Ne trebuie unul care sa se victimizeze, sa fie ‘avocatul poporului’ iar Basescu nu mai este disponibil. Corect, v-ati prins, in aceste momente nimeni nu vrea sa fie ales presedinte. Prima mare grija este legalizarea prostitutiei, dupa unificarea Moldovei ne vor invada prostituatele moldovence si in sfirsit ne vom vindeca de depresie si vom muri fericiti, asa sa ne ajute Dumnezeu in urmatorul cincinal. Aleluia! Ca sa inchei as spune ca e normal intr-o democratie sa se intimple a asa ceva (orice) si ca ar fi cazul sa mincam si noi niste carne de vita din cind in cind.

  Răspunde
   
 • Marius
  Februarie 12, 2014 la ora 07:16

  Ar fi posibila urmatoarea schimbare : Ponta sa mearga spre Presedentie, iar Johannis spre Premier ?

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Februarie 16, 2014 la ora 12:51

   @Marius.Eu cred ca nu.Ponta are sanse la Presedentie doar daca USL nu se rupe.S-ar putea sa se rupa deabea la toamna cind Ponta nu va mai avea de pierdut functia de PM.Aruncarea PNL in opozitie inseamna ,probabil,caderea Guvernului si nu cred ca Ponta se risca.Totusi sustinerea lui Crin la prezidentiale e un pariu pe cal mort si nu cred ca PSD-ul o va face…
   De partea cealalta Crin intelege ca daca ramine in barca USL pina in toamna va contabiliza si timpeniile lui Ponta in circa PNL-ului si isi inchide singur poarta de intrare in alianta partidelor de dreapta care acum se formeaza si care ii va lua toate voturile PNL.In cazul asta si Crin va fi istorie si la PNL va fi altcineva sef.Iohannis nu poate fi PM ne sustinut de Ponta si afara de asta trebuie sa-l desemneze Basescu,unde chiar nu se stie…

   Răspunde
    
 • Mihaela
  Februarie 11, 2014 la ora 18:21

  Se bate moneda pe un singur om si nu e chiar bine. ” Herr” Klaus face treaba in echipa, singur, cu toata reputatia lui de excelent administrator nu face nimic.Sunt prea rutinati rechinii din guvern si il vor juca usor-usor. daca s-ar strange vreo 20 ca el, fara Ponta , fara Crin…ar fi ok!

  Răspunde
   
 • zaharie
  Februarie 11, 2014 la ora 15:16

  la sibiu a facut multe lucruri f bune.sper sa mearga pe aceeasi principiu….randuiala ca la sasi in blidar.succes iohannis.de aici de la sibiu

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Februarie 11, 2014 la ora 10:04

  Forumul German este reprezentat de 24 de ani in Parlament, ca parte a Minoritatilor. Intotdeauna au votat cu Puterea. Au votat impozitul minim a lui Pogea, impozitul minim Grapini, sau superimunitatea.
  Nu-mi fac nicio iluzie cu ei, sunt nemti romani neaosi. De „dreapta”? E o gluma…dar, admit, Klaus e un bun administrator. Atat!

  Răspunde
   
 • Iolanda Bosneag
  Februarie 11, 2014 la ora 05:31

  Felicitari d-le Moise Guran pentru comentariile pertinente pe care le faceti intotdeauna.

  Răspunde
   
 • care va
  Februarie 11, 2014 la ora 04:01

  „My corp, your corp, our corps! Ooh-roh!!”
  Moise, in strategia militara, in general atacul se face central (chiar si potcoava lui Spartacus a fost atac central), flancurile sunt pentru altceva. Este foarte adevarat ca aplicata la politica sa se schimbe – nu e strategie, e cotcarie („Le plus grand cabaret du monde”). Felicitari pentru final. Sa dea Domnul sa ai dreptate. Singura intrebare pe care nu ti-ai pus-o: unde gaseste Johannis ministri?

  Răspunde
   
 • anca
  Februarie 10, 2014 la ora 23:46

  Pacat ca a acceptat sa se amestece cu acest balast de guvernanti.Sau va face ca ei sau va renunta.Sa dea Dumnezeu sa gresesc.

  Răspunde
   
 • iluti
  Februarie 10, 2014 la ora 22:32

  Eu,i-l vad pe Iohannis,rigid,arogant,individualist in sustinerea ideilor sale(un fel de,numai eu am dreptate)dificil de lucrat cu el in echipa.Nu va face mare lucru in guvern.Ma-i de graba va tulbura apele in ,U.S.L. Nu mai sunt nemti ,ceau fost odata!

  Răspunde
   
  1. aaa
   Februarie 10, 2014 la ora 23:58

   Un bou care scrie ”i-l vad” in loc de ”il vad”, ”m-ai de graba” in loc de ”mai degraba”, ”nemti” in loc de ”nemtii”, ”ceau fost” in loc de ”ce-au fost”, ”Iohannis” in loc de ”Johannis”, nu are cum sa creada altcumva decat ca primarul Sibiului este ”rigid, arogant si individualist”. Acel bou nu a auzit de disciplina, de profesionalism sau de responsabilitate, caracteristice popoarelor civilizate din vestul Europei, ci numai de ”manca-ti-as”-ul romanesc dambovitean, de balcanismele, mitocania, incultura, lipsa de profesionalism, de lenea si hotia specifice sudului Carpatilor si Bucurestiului. Daca acea populatie mizera nu il va devora pe Johannis, va reusi sa produca schimbarea in tara asta.

   Răspunde
    
   1. Sy
    Februarie 11, 2014 la ora 09:37

    De acord cu toate corecturile tale,mai putin ultima. Dar este explicabila, nici chiar dl. Moise Guran nu stie ca il cheama Iohannis, nu Johannis.

    Răspunde
     
    1. Heidi
     Februarie 23, 2014 la ora 01:44

     Te inseli. Moise are dreptate. Numele lui este Johannis cu J nu cu I. Pe parintii lui ii cheama Johannis. ”J” in limba germana se citeste ”I”. Cand si-a facut buletinul, functionarul de la politie ia gresit numele, scriindu-l cu I in loc de J. Cu alte cuvinte, ia romanizat numele. Este corect Johannis, si este doar legal, nu si corect, Iohannis pentru ca asa scrie in buletin.
     Imi amintesc ca a explicat toate astea in 2009, cand a fost propus premier, era la Gadea in emisiune. Omul are nume german si se scrie cu J, doar un functionar idiot ia scris numele cu I si acum toata lumea asa ii scrie numele. Cine cunoaste limba germana stie ca J este corect, nu I. Deci, il cheama totusi Johannis.
     Sunt din Sibiu si nu vreau sa plece de la primarie. Proiectele incepute in oras trebuie terminate. Omul asta nu a schimbat doar fata unui oras si a adus somajul sub limita medie pe tara, dar cel mai important, a schimbat o mentalitate. A adus un patriotism local, greu de imaginat. Doar sibienii stiu despre ce vorbesc, aceia care au trait in Sibiu pana in 2000 si dupa 2000 cand a inceput era Johannis. Va doresc tuturor sa traiti acest sentiment in orasele voastre si sa fiti mandrii ca sunteti de acolo. Herr Johannis, bitte bleibt zu Hause!

     Răspunde
      
 • Mihai Ovidiu
  Februarie 10, 2014 la ora 22:10

  …cum spuneam si dupaamiaza,Herr,cu experienta celor 3 mandate la SB,obisnuit cu ce le poate pielea psd-istilor,pdl-istilor,si pdeudo-liberalilor,a ajuns la un nivel superior ca experienta politica,nu doar in administratie. Observati cum se joaca deja cu Victor cel arogant. Multor pesedei le dardaie izmenele pe ei la gandul sosirii sasului in functie decizionala. Se vede cu ochiul liber,Herr nu e genul de om care sa se lase folosit de el,va spun.Si,pazea,vine tare pe turnanta. Partea cea mai buna e ca Herr e mai patriot decat 95 % dintre concetatenii nostri. Si are forta. Daca el a decis sa intre in PNL,stie el cu ce scop;daca a decis sa atace functiile executive la Interne si de Vice-premier,stie el de ce si cand a fost ales momentul potrivit. Si,de asemenea,se poate vedea ca nu se va multumi cu vreun bacsis oferit la „negocieri” de tabara adversa.Cred,sunt convins ca Herr nu ne va dezamagi,indiferent de turnura evenimentelor. Forza,Herr Johannes !

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 10, 2014 la ora 21:34

  Cum spuneam, Crin nu „a tras in gol”, ci si-a pregatit strategic propria retragere.

  Răspunde
   
  1. razvan
   Februarie 11, 2014 la ora 08:58

   Tare cred si eu la fel. Crin isi da seama ca daca va continua asa, nu are nici cea mai mica sansa, va fi spulberat de Victor Ponta si de PSD. Si atunci se repliaza. O sa fie foarte interesant pe viitor.

   Răspunde
    
 • Barbu Andy
  Februarie 10, 2014 la ora 20:50

  Ar fi pacat ! Ca un bun administrator ca el , sa esueze , alaturidu-se unui guvern ce se pretinde de stinga , ce face doar promisiuni electorale ( ff. populiste si ne sustenabile economic )

  Răspunde
   
 • Andrei
  Februarie 10, 2014 la ora 20:50

  Curat murdar, Moise !

  Răspunde
   
 • lucisavu
  Februarie 10, 2014 la ora 19:28

  Partea de administrare o cunoaste. Cine a trait in Sibiu inainte de Johannis a simtit diferenta in anii in care el a fost primar. Sincer, ca sibian, sper sa nu plece de la primarie. A facut multe lucruri bune, prea multe ca sa ia parte la tigania din parlament sau guvern. Omul merita premier intr-un cabinet tehnocrat sau macar de dreapta. In nici in caz un guvern, de stanga, cu Ponta, Dragnea, Voinea etc. oameni care au aratat deja ca nu merita sa fie politicieni (mult spus) apai ministri.
  In Romania prostia e mare si faptele bune se uita repede!

  Răspunde
   
 • VictorL
  Februarie 10, 2014 la ora 19:28

  @Moise.Johannis vine la Bucuresti cu faima administratorului de succes.Ce planuri si-a facut Crin cu el si ce planuri isi face Ponta nu are nici o importanta.Conteaza doar daca el e dispus sa faca figuratie sau nu.Daca va face figuratie se vor duce la vale si unii si altii,PSD-isti sau PNL-isti si v-a fi singurul responsabil iar daca se va impune in fata lui Ponta si v-a pune lucrurile la punct va fi de fapt adevaratul premier al Romaniei si vor trebui toti sa-i recunoasca meritele.Asteptam fapte mai mult decit vorbe si sper ca Johannis stie in ce joc cu serpi s-a bagat.Sa-i uram succes!…

  Răspunde
   
 • aliosa
  Februarie 10, 2014 la ora 19:01

  La câte posibile intrigi și întrebări de final sunt în acest articol, pare o povestire scrisă de personajul Pedro Camacho al lui Vargas Llosa în ” Mătușa Julia……”. Dar, în același timp, reflectă perfect ce înseamnă viața politică în România: pe cine mai scoatem în față?; pe cine mai reșapăm?; cum încercăm să-i mai pacălim pe oameni înca o dată?; mai pun botul și de data asta?; etc. Atât și nimic mai mult. Romania este ” șantierul fantomă” al lui Onetti. Aprecieri pentru Moise Guran.

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 10, 2014 la ora 18:27

  L-am ascultat astazi pe Johannis in conferinta de presa. Are un stil destul de rural de comunicare. Poate isi revine, sa ne scape de Ponta.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Februarie 11, 2014 la ora 08:17

   daaa, ii adoarme pe reporteri. dar, mi se pare un paradox, ar putea avea succes tocmai in contrast cu oratoria tzafnoasa dar populista de pe dambovitza. lumea s-a saturat de oratori si atat.

   Răspunde
    
   1. Paul
    Februarie 11, 2014 la ora 09:26

    din punctul nostru de vedere KLAUS JOHANNIS duce la Bucuresti batalia pentru zona centru SIBIU sau BRASOV.indiferent cat de bun sau rau poate fi ,sa nu uitam ca va face numai jocul USL -ului(altfel nu primea o astfel de nominalizare)

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase