LATER UPDATE: Klaus a fost nominalizat la MAI, dar n-ar prea pleca de la Sibiu

de Moise Guran

În pragul unei remanieri guvernamentale Partidul Național Liberal își caută ca de obicei ministeriabilii prin debaraua domnului Crin Antonescu. Cine nu e prieten cu Crin nu poate fi controlat și deci nu poate ajunge ministru. Cum altfel s-ar putea explica faptul că Eugen Nicolăescu, fost, actual și probabil viitor ministru al Sănătății ar putea fi la fel de bine și ministru de Finanțe, ba…, dacă mă întrebați pe mine, omul ar fi exact la fel de bun și pe posturi de pe la Muncă, Educație, Sport sau Apărare. Adică fix la fel de bun, căci pentru nimic de făcut, nimic îți trebuie.

Calitatea majoră și demonstrată a domnul Nicolăescu este debitul verbal, comparabil cu cel al unui crainic tv. Dar nu asta mă apasă pe mine, ci faptul că permutarea unor miniștri dintr-un minister în altul arată în mod necesar doar o criză de resurse umane a PNL, o criză care a și împins-o pe Ramona Mănescu la Transporturi de exemplu, deși femeia a spus cinstit că are nevoie de calificare la locul de muncă, un Andrei Gerea de care nici n-ați auzit la ministerul Economiei, sau un Gigel numaiștiucum la ministerul Culturii de care eu am auzit doar pentru că Pleșu n-a auzit. Dar adevărata problemă nu este nici asta. Mai rău e faptul că PNL-ul chiar are câțiva politicieni capabili și care chiar au dovedit și caracter și bărbăție politică, pe care îi ține pitulați pe la Oradea sau la Sibiu. Nu, nu vă amăgiți cu faptul că Johannis are vreo influență în PNL, el este doar o mascotă pentru Crin. Iar Ilie Bolojan de la Oradea nu prea e din debarau cu prieteni ai domnului Antonescu. Și mai sunt și alții, să știți. Un eșalon doi care n-are loc la Curtea Regelui de la București, gospodari adevărați în orșelele lor, nu baroni traseiști, care poate n-or fi atât de yesmeni cum și-ar dori Crin, dar sigur l-ar ajuta cu mai multă pricepere pe la ministerele pe care partidul său le girează.

PS Povestea cu Chiţoiu – troian al PSD, este mai complicată decât o spun analiştii politici acum. Chiţoiu devenise (poate cu sprijinul lui Ponta) o ameninţare internă pentru Crin, dar nu se punea problema ca acesta să plece la PSD. Făcea doar acel tip de joc pe care l-a făcut şi Ponta cu Crin în 2010, caesta din urmă ajutându-l împotriva lui Geoană în bătălia pentru PSD.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

54 răspunsuri la LATER UPDATE: Klaus a fost nominalizat la MAI, dar n-ar prea pleca de la Sibiu

 • misaca gheorghe
  Februarie 13, 2014 la ora 20:42

  De cand ma uit la emisiunile dumneavoastra, cea mai
  interesanta este cea cu drumurile ” o fi prostie, o fi hotie „?!?! .
  Daca nici de aici nu inteleg administratorii tarii nimic inseamna
  ca trebuie adusi – guvern, parlament,.. di altii, dintro data de aiurea.

  Răspunde
   
 • care va
  Februarie 11, 2014 la ora 02:17

  1. Spuneam cindva ca, pentru o opinie cit mai corecta, e bine sa vezi o situatie din mai multe puncte de vedere. Scrisoarea de mai jos, la care m-am referit deja, mi-a sugerat sa caut si alte opinii privind abilitatile administrative in conducerea bunului mers al unei tari. Reamintesc ca am considerat ca tineretea nu poate oferi resursele unei stabilitatisociale. Excludeam valul politic. In puterea de decizie administrativa, includ mai degraba cunoasterea, intelegerea, experienta mai mult decit hotarire, vointa, dorinta. Dau mai jos fragmente din opinia legionarului Ernest Bernea (1937).
  „Este îndeobste rãspânditã, mai ales la oameni de o anumitã vârstã, pãrerea cã tineretul nu are ce cãuta in politicã, atributul de „politic” fiind legat cu deosebire de o vârstã mai înaintatã, cel putin de maturitate, când omul este mai încãrcat de rezultatele experientei unei vieti deja trãite
  câti ani aveau Nicolae Bãlcescu, Ion Brãtianu si C. A. Rosetti la 1848 si cine erau aceia cu cari au purtat si câstigat ei lupta? Cel dintâi avea 29 de ani, al doilea 27 iar cel din urmã avea 32. Purtatori ai cuvântului si luptãtori erau studentii întorsi dela Paris.
  O viatã nouã nu poate fi creeatã decât de un om nou. O tarã româneasca nouã nu poate fi deci clãditã decat de tineret, pentrucã el întrupeazã toate însusirile elementare si creatoare ale vietii. Tânãrul de astãzi este fraged, este bogat la suflet, este stãpân pe sine si încãrcat de o energie gata sã o foloseasca pentru altul pânã la uitarea de sine. Acest tânãr este capabil de eroism si jertã. Dar aceastã jertfã el nu o face oricum. El nu are numai un prisos de suflet care se cere cheltuit cu orice pret. In firea sa nesdruncinatã nãzueste cãtre ceva superior, catre un ideal pe care îl vede aevea împlinit. Viata îsi deschide larg portile in fata acestui tânãr, numai prin tãria si frumusetea unui gând care îl însufleteste.” (Ernest Bernea, 1937)
  Se refera de fapt la lupta pentru o schimbare sociala, cind se refera la administrare („o viata noua” si „o tara noua”) trece la poezie – nu spun ca elanul tineresc capabil de „eroism si jertfa” nu nazuieste „catre ceva superior”, ci ca atunci tot subiectul se pierde in vorbe. Aici vorbeam de legionari.
  Vorbind de comunisti, constat aproape aceiasi evolutie: „garda noua” a pus la bataie tot ce a avut, iar cind s-a ajuns la materializarea concreta a „succesului”, „garda noua” a facut aproape praf toate nazuintele. Spun „aproape” pentru ca totusi, dupa 1989 a avut loc un proces de distrugere a multor sectoare economice care meritau a fi pastrate, folosite si eventual imbunatatite – adica totusi a existat/ramas si ceva bun.
  Continui sa fiu interesat de o tematica careia i-as pune titlul: Tineretul si virsta guvernamentala, si observ ca sunt gindiri astazi privind „Administratia publica si Generatia 40” cu referire la Guvernul actual, in care avem 9 „ministri delegati” si 18 ministri, avem 11 peste virsta de 50 si 10 putin peste 40. Recunosc ca nu fac o analiza completa, adica sa iau la rind toate guvernele de dupa 1989 care si ele au contribuit la „marele nimic” existent astazi, si totusi, credeti ca pentru alegerile care vor veni, nu este important a se considera si virsta (experienta de viata) a alesilor care urmeaza sa va reprezinte, sa va conduca. Este adevarat ca, privind in urma, Romania a avut si domnitori aproape tineri si domnitori in virsta, au fost si tradatori/vinzatori de toate virstele. Este acesta un argument sa justifice o noua „sansa” acordata „generatiei tinere” de a incerca sa faca SI ceva bun pentru tara?
  In Constitutie vad ca se acorda, premierului candidat, 10 zile sa constituie un Guvern si un program de guvernare. Inteleg ca nu poate fi lasat sa o lalaiasca jumate de an, dar in 10 zile sa lasi o persoana sa hotarasca soarta tarii pentru 4 ani? Cind se schimba lucratorii la locul de munca, se cere urmatorului sa vina cu un sfert de ora mai devreme, ba chiar se sub-intelege cacel care urmeaza sa plece sa o faca in deplina siguranta ca a predat/transmis totul in buna ordine. Aici vreau sa atrag atentiaca la lucruri mici suntem foarte atenti, iar la lucruri mari pur si simplu desconsideram detaliile. Si asta costa!!! Urmaresc discutiile pe diverse teme, mai ales la americani (Canada continua sa fiel legata de ei destul de mult) si retin ca sunt proiecte de stat intangibile odata cu schimbarile administratiei. Senatorii nu sunt inlocuiti toti deodata ci cite o treime la fiecare doi ani. Secretarii de stat pot fi preluati de la un presedinte la altul. O tara nu este un „strung”. Ce schimbari vreti sa faceti in Constitutie cind voi, poporul, va ocupati numai de … poezie care … pina la urma impresioneaza pina la lacrimi.
  Probabil ca fara legatura trec la partea a doua.

  Răspunde
   
 • care va
  Februarie 11, 2014 la ora 02:16

  2. DICTATURA insasi, este un concept de guvernare care presupune IMPUNEREA deciziilor in pofida oricarei forme de opozitie ! Vezi dictatura UE in dispretul natiunilor…”cu viteze mai mici” …
  Al-Qaida se retrage din Siria in Irak. Această declaraţie a spulberat definitiv mitul despre unitatea Armatei de Eliberare a Siriei (AES), răspândit în Occident. Mai mult, Coaliţia Islamică a refuzat ajutorul Occidentului. Declararea de către Al-Qaida de război deschis pentru putere în Siria a fost o ştire foarte neplăcută atât pentru SUA, cât şi pentru Arabia Saudită.
  9 ianuarie, The New York Times publica pe prima pagină: Cel puţin 70 de cetăţeni americani au călătorit în Siria, sau au încercat să o facă în ultmii trei ani, de când acolo a izbucnit războiul civil.
  O noua problema care vijie Congresul: „Greg Miller, an intelligence reporter for the Washington Post, wrote that the provision is buried within a classified annex included in the contents of a $1.1 trillion funding bill unveiled late Monday in Congress that would divvy up spending among federal programs across the board. Now according to Miller’s sources, a secret provision would stall Pres. Obama’s attempts to overhaul America’s use of weaponized drones to fight suspected terrorists overseas.” Si asta se leaga de recenta lichidare a unui Al-Qaida care stia prea multe despre „opozitia siriana”.
  Mesajul principal al Moscovei, consolidat de dislocarea grupării de nave în Marea Mediterană, constă în faptul că oricine ar începe războiul, va fi singurul responsabil de consecinţe.
  Rusii, la Olimpiada, se confrunta cu agenti CIA mascati in „sportivi gay”. Fara nici o legatura cu asta, rusii au un program nou: Aparatul trebuie să detecteze de la o distanţă de 10 metri dispozitivele ascunse sub îmbrăcămintea atentatorilor, iar probabilitatea de detecţie să fie de cel puţin 98%. Timpul de pornire al aparatului nu trebuie să depăşească cinci minute, iar semnalul să fie procesat în mai puţin de 0,5 secunde Aparatul ultra-performant ar putea fi gata până la mijlocul lunii noiembrie a anului 2016.
  Daca umbra lui Monica Lewinski i-a crescut simpatia lui Bill in rindul americanilor („Every President Needs A Lewinsky …”), nu acelasi lucru se poate spune despre un viitor candidat la presedentie („Hillary Rodham Clinton was in the White House on at least seven days when her husband had oral sex encounters with Monica Lewinsky, according to the first lady’s calendars..”).

  Răspunde
   
 • AndreiM
  Februarie 10, 2014 la ora 12:35 Răspunde
   
  1. care va
   Februarie 10, 2014 la ora 13:24

   Mesajul cam poetic sau jurnalistic. Real dar fara angajare, fara substanta. Comentariile, deasemenea interesante. Parerea mea este ca oamenii pot sa plinga si singuri, nu au nevoie sa fie incurajati pentru asta. Pina la proba contrarie: lovesc sa-mi fac loc caldut in cuibusor. Cineva spunea ca acestei scrisori ii lipseste pragmatismul. Corect.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Februarie 9, 2014 la ora 12:43

  @Chirita Aurelian Stefan _ Stimate domn, în primul rând, daţi-mi voie să vă mulţumesc pentru atenţia pe care aţi acordat-o comentariului meu. Apoi, as vrea să subliniez faptul că în textul la care vă referiţi nu este vorba despre cercetări de marketing, deşi astfel de cercetări au fost întreprinse si le puteţi consulta în arhiva http://research.smark.ro/ . Eu am avut în vedere datele statistice cu privire la relaţia dintre mărirea consumului si creşterea importurilor publicate de INSSE cu prilejul comunicatelor de presă si a rapoartelor periodice. Prin coroborarea informaţiilor oferite de INS veţi ajunge fără îndoială la o concluzie similară cu cea care se desprinde din comentariul meu. Ea a si fost exprimata in acest fel in repetate rânduri de către economişti, inclusiv de reprezentanţi ai BNR. Pe de altă parte, va rog să remarcaţi faptul că m-am raportat obiectiv la observaţia empirică si nu am făcut trimitere către teoria economică sprijinită pe multiplicatorii lui Keynes, care susţine relaţia de dependenţă directă dintre venituri si import, tocmai pentru a evita controversele pe această temă. Toate cele bune!

  Răspunde
   
  1. Chirita Aurelian Stefan
   Februarie 10, 2014 la ora 08:38

   D-le Constantin evitati raspunsul.Dca masura se extindea spre toti salariati efectul este indentic cu cel creat pt categoria sub 1610 lei .

   Răspunde
    
 • Chirita Aurelian Stefan
  Februarie 9, 2014 la ora 11:30

  Intrebare adresata d-lui Crin Antonescu: Intre d-l Nicolaescu si d-l Daianu pe cine ar fi ales d-l Mugur Isarescu?

  Raspuns corect :Evident, d-l Daianu ce a fost numit economist- sef la B.N.R. intre 1992-1997 in mandatul guvernatorului Mugur Isarescu.

  P.S. Despre experienta internationala in domeniul economic Google nu ofera infromatii privind competentele d-l Nicolaescu ,spre deosebire de d-l Daianu profesor la Universitatile Berkeley(a 5-a in top cele mai bune facultati de economie din lume ),UCLA(a 12-a in acelasi top) si Bologna.In plus, revista ,,Le Monde ”la inclus intre cei 3 ex presedinti ai Comisei Eu, 9 fosti premieri europeni si 6 ex ministri de finante/economie care au prevestit criza financiara.Dar nu cred ca se incurca d-l Antonescu cu o asemenea revista, desi stie franceza.

  Răspunde
   
  1. care va
   Februarie 10, 2014 la ora 12:54

   Nu-l stiu nici pe Nicolaescu si nici pe Daianu. Sanatatea stiu ca nu a fost un success. Nu am inteles „pe cine ar fi ales d-l Mugur Isarescu?” – de fapt cum se alrg ministrii?

   Răspunde
    
 • Constantin
  Februarie 8, 2014 la ora 20:12

  Intrarea în PNL a d-lui Iohannis a fost atipică. Numirea în Guvern, de asemenea. Este foarte probabil ca domnia să să fie utilizat în prezent ca un instrument politic împotriva partenerilor de coaliţie, pe care dl. Antonescu i-a pus uşor în dificultate prin învestirea noului vice prim-ministru si cu funcţia de la Interne. (De ce nu l-or fi pus la Învătămant, unde chiar se pricepe?!) Evenimentele sunt în desfăşurare, prin urmare, cred că ar trebui aşteptată decizia Parlamentului. Dl Zgonea (reiterând apelurile colegilor) a cerut clar d-lui Iohannis să se decidă cu privire la funcţia pe care doreşte s-o ocupe, sugerând că dl. Chitoiu s-a ocupat de Finanţe, nu de Interne. Comme d’habitude, dl. Ponta este plecat din tară atunci când se iau decizii interesante [în Parlament], iar dl. Iohannis, a spus că dacă există obiecţii, aşteaptă ca ele sa-i fie făcute cunoscute de dl. Ponta. Amuzant. Ai zice că se sparge USL. Doar că-si amintesc deîndată ce-i tine împreună (apărarea infractorilor din propriile partide de acţiunea Justiţiei) si reconfirmă zicala „ce nu te omoară te întăreşte”. Eu, unul, as propune ca dl. Iohannis să îndeplinească simultan funcţiile de vice prim-ministru, ministru de Finanţe, ministru de Interne, ministru al Învătămantului si primar al Sibiului. Pentru a nu fi nevoit să facă într-una naveta Bucuresti-Sibiu, propun să se stabilească la Rm. Valcea, aşa cam la jumătatea distantei, astfel încât să poată ajunge repede oriunde este nevoie de domnia sa. Si poate fi nevoie curând, odată cu plecarea din funcţia de sef al PNL a d-lui Antonescu.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 8, 2014 la ora 19:42

  Atunci când se vorbeşte despre teoria economică, oamenii obisnuiti se plictisesc repede. In primul rând, pare un domeniu la care se pricep cu toţii. Producţie, piaţă, salariu, şomaj, sunt noţiuni pe care le cunosc foarte bine pentru că descriu entităţi ori situaţii cu care se află in contact direct. Si atunci, de ce Dumnezeu mai vin la TV unii cu „păsăreasca” lor care să ne spună despre monopol si că mai mulţi furnizori de utilităţi sunt mai buni decât unul singur? Adică, nu ne fură destul ăla care ne dă curent, ăla care ne dă căldură, ăla care ne dă apă, ar trebui sa fie mai mulţi, ca să ne fure mai mulţi? Păi, uite, eu sunt fericit că sunt consumator captiv al RADET si, dacă pune furnizorul „piedică” la repartitor, plătesc cat vrea el. Dacă se stabileşte că trebuie să existe un consum minim de energie termică per apartament, de ce nu ar putea si furnizorul de apă să spună că trebuie să existe un consum minim de apă per locuinţă. Iar cei cu gazele, să stabilească un consum minim de gaze. Si fiecare dintre ei să aibă dreptul prin Constituţie să vină in casa mea oricând doresc pentru a verifica dacă robinetele sunt deschise conform legii. „1984” nu priveşte exclusiv ideologia. S-ar putea ca inspectorul RADET să mă găsească intr-un moment intim cu nevasta, iar dacă nu-i deschid uşa la timp, am încurcat-o!

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Februarie 10, 2014 la ora 15:55

   @Constantin.Eu as zice ca a incurca-o el…Pe zi ce trece acumulam dovezi ca ne conduce o haita de timpiti si trebuie sa facem eforturi mari sa ne pastram in normalitate,cit de cit…
   Pentru toti cei care au aflat ca in alte zari detinutii stau acasa cu bratara la picior trebuie sa le spunem ca niciodata cind e vorba de arest preventiv,niciodata inainte de asi fi primit sentinta si niciodata inainte de asi fi ispasit cel putin 1/2 din pedeapsa.Afara de asta arestul la domiciliu,asa zis la noi,este recompensa pentru buna purtare in inchisoare,sa face doar in ultimul an de pedeapsa si in afara de faptul ca locuinta trebuie sa fie dotata cu telefon fix,la care detinutul tebuie sa raspunda de fiecare data cind e verificat mai trebuie sa aiba si o ruda care nu are cazier si care raspunde pentru acesta cu propria libertate.Totodata detinutul poate merge la lucru intr-un loc fix,cu program fix si cel mai tirziu la ora 19,00 este in casa loc din care nu mai poate iesi pina a doua zi la 06,00 decit in caz de calamitate.
   Ai nostri condamnati stau acasa pe cuvint de pionier si nimeni nu stie daca noaptea nu fac alte infractiuni sub alibiul inchisorii la domiciiu.
   Revenind la timpitii nostri,cum e Opaina si cretinul care zicea ca trebuie sa ma pozez stind inzapezit in trafic,e clar ca primesc salarii necuvenite si trimisi acasa pentru port ilegal de capatina goala,insa cine sa-i trimita?Daca pe functia de primministru avem unul cu dazabilitati mintale ce mai putem cere de la el in jos,basca un partid intreg de oameni mari care dintre toti nu au gasit unul macar intreg la minte sa-l puna presedinte.

   Răspunde
    
 • Chirita Aurelian Stefan
  Februarie 8, 2014 la ora 11:18

  Ca un profesor de socialism stiitific ,d-l Crin Antonescu ne a vorbit de libertatile individuale ca parte fundamentala a liberalismului ,ce se regasesc si ideologia socialista mult mai pregnant,vezi dreptul la munca,greva etc, omitiand esenta liberalismului ,intiativa privata , plusvaloarea sau profitul ,consecinta a unei valori adaugate a muncii,ce isi are resortul intr-o educatie de calitate.Cand atati liberali au criticat masura d-l VOINEA ,ei aveau ,,dreptate” nu este in spiritul liberalismului post-decembrist, trebuie sa oferi scutiri de impozite direct, ca sa priceapa tot,, boboru” ca vin de la liberali.Daca masura era extinsa catre toti salariati, s-ar incuraja mai mult import -ar creste cursul valutar iar numarul de locuri de munca create sau sustinute in Romania de masura amintita ar fi mai mic.Masura este in traditia liberala autentica ,bratieneana-prin ,,Noi Insine ”de care multi liberali au auzit la orele de istorie antedecembrista fara sa o inteleaga -inclusiv profesorul de istorie Crin Antonescu. Sa pui un om ca Nicolaescu, cand ai un economist de prima clasa ca d-l Daianu -fost ministru de finante -demonsteaza miopie economica sau galgara politica.D-l Nicolaescu, acest ministru ,,catastrofa” ce nu a reusit sa reformeze sistemul sanitar nici a doua oara-poate a zecea oara ar avea sanse- va face ce stie mai bine, va vorbi de ziua pana seara de reforma si nu va face ,,aproape” nimic.Interesant va fi daca analisti economic(inclusiv d-l Guran) il vor invita si il vor pune sa detalieze disfunctionalitatile din Legislatia fiscala ,activitatea Ministerului si a Institutiilor subordonate ,masurile care vor fi luate pe termen scurt si mediu ,cand vor fi indeplinite si responsabilul pt fiecare masura(va fi interesant de cate ori figureaza numele Eugen Nicolaescu pt masurile cele mai dificile).Liberali au avut oameni catastrofa in acest guvern-vezi privatizarile esuate la Oltchim si C.F.R. Marfa pt ca atunci cand nu ai strategii viabile ,totul se naruieste ca un castel de nisip.Testul de liberalism il va constituit noua redeventa pt resursele de hidrocarburi.Viziunea liberala ar introduce o redeventa salariala ce va crea noi locuri de munca si venituri mai mari ale angajatilor Petrom si Romgaz, lasand piata sa decida unde se vor canaliza veniturile angajatilor,fata de viziunea socialista totul se duce in bugetul de stat si de acolo in pixul Primului Ministru.Tare ma tem ca inclusiv ministri liberali se vor .,,buluci”spre bugetul de stat-revad ultima secventa din ,,Nemuritorii” in care boieri nu au inteles care era comoara cea mai pretioasa al lui Mihai Viteazu -cum nici ministri liberali nu-l pricep pe Ionel Bratianu.Reforma in Sanate este relativ simpla.Ce spun analizele in domeniu ?Exista internari fictive,majoritatea in spitalele din orasele mici,deci personal excedentar,se cheltuiesc sume foarte mari pt tratarea cancerului si inimii ,deci lipsa preventiei, in plus doctori germani marturisesc ca jumatate din medicamente sunt prescrise inutil.In 1997 era ~170.000 de angajati in Min.San( informatie incerta) inclusiv doctori de familie, acum ~195.000, fara cabinetele particulare.Solutia 1) Actualizarea listei de medicamente 2)Acces liber al cetatenilor la medicul de familie(vizite obligatorii de 2-3 ori pe an.3)Desfiintarea spitalelor de provincie si crearea unei secti de urgenta(30 -50 de paturi) care sa apartina de spitalele din orase mai mari.D-l Busoi cred ca este singura salvare a P.N.L., pe umeri sai firavi sta intregul partid pt ca va fi greu de explicat si digerat in 2016 ,,performantele” ca Oltchim si C.F.R. pt a nu vorbi de accidentul aviatic.
  P.S.Nu semnez un liberal dezamagit pt ca majoritatea ministrilor liberali sunt liberali de ziua a saptea -a se citi de fatada.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Februarie 8, 2014 la ora 19:19

   „s-ar incuraja mai mult import…” _ Experienta anterioara ne-a demonstrat ca orice crestere a puterii de cumparare in patria noastra duce la majorarea importurilor. Asadar, principiul „prin noi insine” functioneaza [cel putin] de doua ori mai prost decat pe vremea bratienilor. O data, din cauza obisnuintei de consum despre care am vorbit, a doua oara, la nivel normativ/doctrinar, ca urmare a aliantei PNL cu o formatiune politica de orientare socialista.

   Răspunde
    
   1. Chirita Aurelian Stefan
    Februarie 9, 2014 la ora 10:52

    Ai facut analiza pe grupuri tinta de consumatori?Vrei sa ii intrebi pe cei de la Artic care este grupul lor tinta ? Iti imaginezi pe cei cu venituri de 6.000 lei net lunar ca navigeaza pt a afla noile produse Artic sau Zanussi produse in Romania?

    Răspunde
     
 • radu
  Februarie 8, 2014 la ora 01:22

  Trăim într-o țară în care se legiferează și incurajează vechile metehne comuniste-hoția particulară și de stat,nepotismul,ingerința statului în viața și propietatea privată la nivel național,uniformizarea și plafonarea învățământului,sprijinirea nejustificată a firmelor de stat falimentare și fără viitor doar ca măsuri populiste,lipsa strategiilor pertinente de viitor.Și ne mai miră exodul tinerilor,să fim serioși,noi ca părinți am ajuns aproape să-i obligăm să plece ,dacă vor o viață civilizată nu neapărat hiperbogată în bani.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 7, 2014 la ora 19:06

  Pai cum sa le lasem pierderile, cand din totalul anual 3.100.000 de metri cubi, 45%, 1.500.000 aproape sunt pierderi si platite de noi, cum sa le las deoparte? Cred ca glumesti.

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 7, 2014 la ora 18:51

  Parerea mea este ca Johannis s-a grabit sa accepte Ministerul de Interne.

  Iar Nicolaescu la Finante este cea mai proasta alegere din toate variantele posibile. Asta mai lipsea un contabil peltic la Finante. Demisia !

  Răspunde
   
 • titi
  Februarie 7, 2014 la ora 18:31

  pastrati acest post ! vorbim peste maxim 6 luni ! Iohannis VA FI CEA MAI MARE DEZAMAGIRE pentru optimisti . O fi neamt , dar s-a vopsit . Vorbim…

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 7, 2014 la ora 17:59

  Si Cris, Ue a cerut ca toate apartamentele sa fie cu apometre si repartitoare 100%. Sau toate fara.
  NUmai ca la noi cei care au repartitoare le dau jos, iar cei care le au platesc si pe cele date jos si pierderile.
  Eu iti platesc cat este pe ceas nu pierderile, pierderile sunt treaba ta ca firma sa le reduci.
  In galati, apa canal este cea mai rentabila firma de stat, dar are pierderi de 45%, pe care le platesc toti consumatorii. Este normal asa ceva?

  Răspunde
   
  1. Cris
   Februarie 7, 2014 la ora 18:49

   Lasa-le incolo de pierderi… ca se plateste tot ce intra in bloc adica in contorul de bransament, iar acel consum se imparte in cheltuieli comune si cheltuieli pe repartitoare. Nu e vorba de pierderi ci ca oamenii nu-si pot permite sa plateasca caldura care intra in bloc (adevarul este ca si RADET exagereaza cu temperatura apei… astfel incat sa fie MAXIM de plata).

   Răspunde
    
   1. radu
    Februarie 8, 2014 la ora 01:28

    Cris te înșeli amarnic,tocmai pierderile sunt pb. căci neputând să le împartă la paușal, uniform , să pară mai mici și să le rămână și de vestitele prime nesimțite,sunt nevoiți să le împartă dificil,sărind în ochii celor care fac economie.Restul e poiezie comunistă autetntică și prost și mincinos argumentată.

    Răspunde
     
    1. care va
     Februarie 8, 2014 la ora 03:56

     „neputând să le împartă la paușal, uniform” – n-am inteles chestia asta.

     Răspunde
      
  2. care va
   Februarie 8, 2014 la ora 03:54

   Asa este, se plateste tot ce intra in bloc, numai ca plata se distribuie dupa ochi. Am patit-o si eu in Israel, un roman a inventat metoda.

   Răspunde
    
   1. samuel
    Februarie 8, 2014 la ora 10:50

    si tot un roman sau o romanca(cum va place,dv.alegeti)va spune ca pierderea intr un imobil cu mai multe apartamente(bloc spre ex.)nici in ziua de azi nu este definita prin lege.ANUME ,SE IMPARTE PIERDEREA RAPORTATA LA CUNSUMUL/APARTAMENT SAU LA NUMARUL DE PERSOANE CONSUMATOARE DIN IMOBILUL RESPECTIV(ex.pierderea la apa rece se imparte ceva de genul consumi mult ai valoare de pierdere mare?sau pierderea totala per imobil se imparte la numarul de locatari inregistrati?)ASTA NICI IN ZIUA DE AZI NU STIU CUM E LA ROMANI(caci tara despre care vorbim deocamdata este ROMANIA)multumim,pt.un eventual raspuns corect.

    Răspunde
     
    1. care va
     Februarie 8, 2014 la ora 22:18

     Am ales de mult, acuma m-am linistit.
     Despre blocuri de apartamente. Ce se poarta sunt contorul si apartamentul. In Israel, n-am avut nimic in comun, fiecare cu apa si lumina lui. Pentru ca era un orasel mic (sub 80,000), primaria avea grija de curatenie si intretinere – mergea din chirie. Mai tirziu cind toti ne-am cumparat propriile apartamente, mergea din taxe. In Canada, fiecare separat cu casuta lui. Dar sunt si companii care inchiriaza apartamente in blocuri de locuit. Apa si lumina sunt la fel contorizate, daca nu (in blocuri mai vechi sau bloculete mai mici), intra in chirie – este treaba administratorului de bloc. Blocurile apartin companiei, dar fiecare bloc sau grupulete de bloculete sau cartiere de casute de inchiriat, au cite un administrator. In general compania prefera ca administratorul sa fie unul din locatari. Se stie mai mult sau mai putin care sunt consumurile in bloc. Si chiriile sunt diferite (mai la colt, mai la mijloc, mai sus, mai jos), vorbesc referitor la caldura, eventual si despre apa calda. Disensiuni apar uneori intre „room-mates” (co-locatarii unui apartament) pe cum se descurca ei intre ei sau a cui este responsabilitatea unei stricaciuni. La toate celelalte, se imparte pe citi sunt ei acolo. Administratorul nu se amesteca, el isi primeste chiria si contoarele apartamentului. Normal ca nimeni nu locuieste clai peste gramada. Uneori mai ramin peste noapte mai multi, dar nu este o problema. Caldura intra in chirie, chiria este la concurenta cu alte companii (presupun ca intre administratorii aceleiasi companii nu exista asa ceva), deci intelegeti ca incalzirea nu mai apare o componenta la pret – locatia, imprejurimi, servicii sunt lucruri care primeaza. Intelegeti? Probabil ca marimea si pozitia apartamentului sa fie considerate, dar efectul pare a fi prea mic cind este vorba de concurenta. N-am auzit ca cineva sa se plinga de frig. La fel, pierderile de caldura nu exista – fiecare imobil isi are propriul furnal. In Romania, compania se numea ICRAL, ea ar trebui sa reglementeze toate problemele. Probabil ca nu e corect, dar cam asta e.

     Răspunde
      
     1. dan onofrei
      Februarie 11, 2014 la ora 20:57

      la noi SWAndu sintem 3 familii de proprietari si ca sa ne coste mai putin administratorulo e unul din cei 3 :Restul facem claca ,eu ma ocup de tehnica si asa iesim mai ieftin caci altfel un administrator strain ne-ar mai costa cel putin 300 Euro pe luna :DAr pierderi avem si noi cu tot furnalul propriu ce se afla inh subsolul cladirii unde avem boxele (Incalzire centrala momentan pe petrol ) Locuintele noi sint mai izolate cam pina prin ani 95 cele vechi asta e sau investesti in izolare so centrale moderne DE fapt chiar anul asta investim totic
      cca 20 mii Euro in centrala termica noua si pe bransam casa pe gaz cu un randament f bun si emisii reduse dar pierderi pe tevi avem ca sint neizolate si bagate in perete .Vecionii ,celelalte 2 famiili au si apa calda de la centrala (Eu ,al din mansarda ,saracanul ,am boiler electric trifazat ) si incalzesc si vara cu apa lor calda si peretii!!!E de ris de multe ori eu protestez (de pomana doar ca sa ma racoresc)caci eu nu consum apa calda si platesc si la curent de ma cocoseaza:Asta e saracanul tot saracan ramine,aci in Europa cel üputin :Acolo in Canada o aveti bine :Am o nepoata de la GAlati, din partea unui cumnat de sotie care a emigrat acolo -Toronto din 2005 si deja au 3 copii si o situatie f.Buna e drept i-au ajutat si parintii dar de la inceput au fost acolo fff ajutati de stat ,au stat in locuinta -bloc cu bazin de inot la subsol de neconceput aici la noi in Germania la o casa cu chirie sau daca da nu poti plati asa ceva -eu am dat in 95 cind m-am mutat in proprietate ultima chirie la 3 camere -850 DM !!!Erau bani ff multi fara intretinere!”!”!:Ori am inteles ca le.-au dat acolo la incepüut statulo pina sa isi faca casa si sa aiba munca sotul :Deci sinteti o tara f.putenica comparat cu noi europipienii desi nu sintei cu o industrie competitiva ca o noastzra cea germana :DAr aveti bogatii naturale cit si pentru altii :Nu inteleg de ce va duceti la bietii romani sa le luati aurul de la Rosia MOntana ???!!!si sa ii otzraviti cu cianuri:_Germane parca !!!

       
  3. dan onofrei
   Februarie 11, 2014 la ora 20:30

   DEFINITIV nu domnu Analfabetu nu – nu este normal ca si consumator sa platesti decit ceea ce consumi,dar asta denota ca sistemele tehnice sint inca invechite ,depasite si nu au bani de a reface sistemele folosind scheletul unei retele vechi ramase de dinainte de 89 care deja era un colaps 100 % :deci saracie si cirpeala ….la infinit cirpeala cirpelii..nu aduce nimic pe durata ,mai multa paguba .Asa este cind esti sarac :Eu locuiesc aici intr-o casa construita in 83(40 ani vechime !!) si izolata termic la instalatia de incalzire generala ca atunci cind nu se punea problema costurilor la agentul termic :_CAsa este inmpartita de 25 de ani in 3 proprietari iar eu stapinesc locuinta a treia din mansarda inclusiv virful podului ca spatiou hoby ,cea mai dezavantajata ca am acoperisul deasupra capului :DAtorita acelei proaste izolatii an de an platim cei trei proprietari pierderi masive pe tevi trase in perete si neizolate dar ca SA facem o izolare generala si si a casei sintem 2 familii pensionari cu late pasiuni si cea de-a trweia familie nici ei milionari fiind functionari de stat:Deci ne complacem in a supprta an de an pierderile prin factura mare la petrol!!!CA sa ma credeti am doar doua calorifere in functie si incalzesc numai din octombrie cam pina in martie.-aprilie(momentan nu e ger afara si avem 19 grdae in casa,iar noaptea inchidem caloriferele !!! ) iar factura pe an este de 1800 Euro actual ,noroc ca platim lunar pe un cont colectiv ca sa nu ne ruineze la plata de odata !!Deci avem si aici in Germania aceasi problema ,absiolut aceasi(marae majoritatea -nu voprbesc de cumn e la fostii mei patroni nici nu ma intereseaza dar majoritatea o au ca mine sau mult mai rau!!!)!!!°Chiar am fosti colegi de firma care stau in proprietati de bloc cu mai multi cetateni in orasul HAnau sau Frankfurt Main (cca 50-70 familii de bloc ) si au incalzire de la o centrala termica externa deci cu traNSPORT de agent termic:Si cu toate izolare ff buna a conductelor tot primesc facturi exagerate !!!NE ajuta numai una mai alaeas acolo pe dvs.in Romanica .in timpul verii care e lunga acolo sa se acceseze sisteme solare de captatoare se merita deosebit pentru apa calda :Au un randament deosebit
   2 izolarea cit este posibil mai ales la exterior sau macar si interior !!!Este deosebita :Deci sint solutii,nu e chiar de nerezolvat dar trebuie ca si statul sa sprijine financiar aceste proiecte(reduceri fiscale ) care ce fapt reduc in mod INDIRECT dar PUTERNIC EMISIILE de CO2 ceea ce este o treaba EXCEPTIONALA si rasplatita cu certificate verzi la bursa !!!!!!!
   Deci ar trebui prioritate nationala
   -captare de soare pentru apa calda din martie pina toamna tirziu ,aici se capteaza cu colectoare de mare randament si iarna in zile senine !!!S-ar merita acolo o industrie intreaga de astfel de captatoare termice solare care nu sint nici prea complexe tehnic,deci s-ar dezvolta o imnensa industrie mestesugareasca si inginerie ternmica !”!!!
   – izolare la exterior a caselor sau si a blocurilor daca se stie ca acestea vor ramine in picioare la urmatorul cutremur caci acolo ve-ti avea in curind un mare cutremur !!!-asta e zona !!! si atunci se va vedea daca se mai merita investit in acele blocuri vechi comuniste de beton armat sau prefabricate deja afectate puternic la STATICA in 1977 !!!:Eu ca bucurestean am trait live acea noapte in 77 acel cutremur si stiu ce a urmat dupa acea :Uitarea :Nu s-a facutr decit spoiala ca sa dea curaj la oameni .Deci ca sa te apuci acum sa investesti in acele brontozaure de beton afectat care se vor narui???!! nu e o treaba simpla.Deci cel mai bine sa isi ia casa la tara si acolo sa izoleze pe proprie raspundere si cheltuieli si sa isi faca colectoare solare simple de crealizatr dar efici9ent vara care acolo e fff torida pe, partea sudica !!! !!E simplu de tot!!!!!va trebuie vointa si dorinta sa faceti,dar deh cum vad sint si aici tineri asa zisi revolutionari care mai bine arunca cu bolovani de protest in vitrine !!!HAlal tinara generatie crescuta in puf cu masinuta la scara donata de mamita (da sa nu fie cumva marca Dacia ca le sta in git la copilasi):

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Februarie 7, 2014 la ora 17:56

  Si BOC cand era primar la Cluj era la fel de bine vazut ca J. Klaus. Cand a ajuns prim ministru a fost hulit de aproape toti romanii. Cand a candidat Boc la primarie la Cluj, l-a zdrobit pe contracandidatul sau , facand iar treaba ca primar.
  Asa ca acest Klaus J. nu este salvatorul guvernului sau Romaniei, chiar daca este german la origini.

  Răspunde
   
  1. care va
   Februarie 8, 2014 la ora 04:02

   Un bun gospodar poate fi si un bun organizator/conducator, se intimpla des. Numai ca la primarie este de capul lui, si merge, iar in govern trebuie sa faca sluj. Cind o sa va descotorositi de politica, o sa va convingeti.

   Răspunde
    
  2. Matei
   Februarie 9, 2014 la ora 18:39

   D-nul Johanis trebuie musai sa scoata la numaratoare USL_ul castigator la viitoarele alegeri.Drept pentru care a fost nominalizat in acest post cheie(nimeni nu se va indoi de corectitudinea dumnealui)atat si nimic mai mult.

   Răspunde
    
  3. Constantin
   Februarie 9, 2014 la ora 19:22

   Stimate domn, sibienii, care l-au votat cu o majoritate coplesitoare, de altfel, discuta adesea despre legaturile domniei sale cu dl. I. Carabulea si despre modul in care au fost cheltuite fondurile alocate Sibiului pe cand acesta a fost capitala culturala europeana.

   Răspunde
    
 • Mihai
  Februarie 7, 2014 la ora 16:28

  Eu l-as fi vazut mai bine pe Iohanis in locul lui Dragnea, daca tot isi dovedeste Iohanis calitatea de bun gospodar de 12 ani incoace la Sibiu poate ca ar fi fost mai bine sa il puna gospodar peste ministerul dezvoltarii…

  Răspunde
   
 • pop vasile marius
  Februarie 7, 2014 la ora 15:45

  A fost miscarea salvatoare pentru PNL caci fara Iohanis in guvern PNL nu ar mai exista si sa tineti minte ca la orice alegeri in ROMANIA majoritatea celor de dreapta nu voteaza nici PMP,PDL sau FC ei stiu sa puna stampila doar pe sigla PNL

  Răspunde
   
 • Marcel
  Februarie 7, 2014 la ora 14:44

  Dar acest Busoi, de el de ce nu aflam nimic? Stim doar ca e un oltean din Mehedinti, fost europarlamentar. Dar ceva realizari…??

  Răspunde
   
  1. AndreiM
   Februarie 7, 2014 la ora 15:18

   http://www.realitatea.net/cristian-busoi-ministrul-sanatatii_1375289.html
   Sunt 2 nominalizari interesante, el si Iohannis. De ce Iohannis la interne (si vicepremier)? Om trai si om vedea. Dar se pare ca liberalii ies cu artileria grea la incalzire in vederea alegerilor apropiate. Si avem ocazia de a vedea daca credibilitatea lui Iohannis se va pastra si in „focul” luptei.

   Răspunde
    
   1. care va
    Februarie 8, 2014 la ora 04:07

    Fara nici o legatura cu Iohannis, nu stiu nimic de el, dar internele si Sibiul, … ehei.. Poate aflam ceva si despre Basescu.

    Răspunde
     
 • m
  Februarie 7, 2014 la ora 13:58

  nicolaescu la finante, ATAAAAAT. eu zic ca a venit timpul sa parasim corabia, hai emigrare! cum sa-l pui pe clovnul asta la finante? antonescu a pierdut orice sansa la orice scrutin va participa!

  Răspunde
   
 • ALEX
  Februarie 7, 2014 la ora 12:56

  ai amintit de Bolojan cel gospodar. Poate, dar saptamana trecuta ne-am trezit la firma cu 2 politiste care insistau ca trebuie sa ne facem deratizarea cu firma Romprest. Eu inteleg doar ca domnul Bolojan inchide ochii la mocirla de la Bucuresti, si de ce nu, poate ciupeste ceva.

  Răspunde
   
  1. care va
   Februarie 8, 2014 la ora 04:09

   .. politiste si deratizare,.. Ce e rau in asta?

   Răspunde
    
 • alex
  Februarie 7, 2014 la ora 12:42

  Bun articol, Moise. Si nu te lasa descurajat de cei care spun „mai putina politica mai multa economie”. Trebuie sa ai ordine in politica sa poti stabili niste reguli bune de joc economic. Pana acum vedem doar cumetrii, incuscreli si „ajutoare de partid” la firme falimentare.

  Răspunde
   
  1. care va
   Februarie 8, 2014 la ora 04:12

   „Trebuie sa ai ordine in politica” – ca un prim pas, merg cu asta. Cind om vedea ca nu tine, ..faza a doua: Jos politica!!!

   Răspunde
    
 • Cris
  Februarie 7, 2014 la ora 12:41

  Draga Crin,

  Nu e bine ca l-ai sacrificat pe Johannis pentu postul de Ministru de Interne…

  Era mai bun sa te inlocuiasca la Prezidentiale, draga Crin, in conditile in care dormi pe tine.

  Răspunde
   
  1. care va
   Februarie 8, 2014 la ora 04:28

   Eee, se ingroase gluma. Ia te uita ce am gasit: ” the Democrat Liberal Party (PDL)) proposed him as candidate for the office of Prime Minister of Romania; however, President Traian Băsescu refused to nominate him.” – acuma mi-aduc aminte ca nu de mult, parca prin toamna asta, l-am vazut la TVR pe Basescu pe la Sibiu. Era tot numai zimbete: „am vazut de sus (din elicopter), toata lumea munceste”. Daca Crin il adduce pe Johannis in Bucuresti, in Guvern,… a crescut in ochii mei. Apropo, Basescu stie sa inoate?
   Si alta: ” His parents, Susanne and Gustav Heinz Johannis, both Transylvanian Saxons, emigrated from their native Sibiu (German: Hermannstadt) to Würzburg in Germany in 1992, acquiring citizenship under the German Law of Return,like many other Transylvanian Saxons did after the fall of the Iron Curtain.” – sa vedem cum o sa se folosesca Basescu de asta.

   Răspunde
    
 • Cris
  Februarie 7, 2014 la ora 11:29

  Personal salut demisia lui Chitzoiu de la ANAF. Un ministru absolut incompetent – taxe babane oricine poate sa impuna, mai greu este sa te duca capul sa construiesti ceva economic.

  Eu de ministri inventatori de taxe mai mult sau mai putin forfetare sunt satul.

  Abia asttept ca guvernul Ponta sa isi atraga ura populara cu acciza de 7 centi si cu povestea cu ratele (care e un fiasco previzibil).

  Răspunde
   
  1. m
   Februarie 7, 2014 la ora 13:59

   exact, au inlocuit un prost cu un clovn.

   Răspunde
    
 • Cris
  Februarie 7, 2014 la ora 11:22

  Ceea ce nu stiu promotorii demersurilor coreene este ca si in Germania si peste tot in lume exista repartitoare si robineti termostatici numai ca acolo, blocurile au izolatie termica, pierderile in subsoluri sau pe conductele stradale sunt minime, iar oamenii au venituri care le permit sa plateasca.

  Răspunde
   
  1. radu
   Februarie 8, 2014 la ora 01:12

   @cris,în țările civilizate,guvernele nu se bagă în ce fac oamenii în casele lor2.Comuniștii de la putere(PSD) sunt conștienți că nu au cum să-și plătească amicii politici(șefii RADET) prin salarii și prime deșănțate atâta timp cât oamenii se contorizează, indiferent cum.Toată vrăjeala cu pierderile pe coloane si/sau pereți nu se susține în real fiind foarte mici și pot fi acoperite prin simple izolații.Pb sunt pierderile din sistem care sunt uriașe.

   Răspunde
    
  2. care va
   Februarie 8, 2014 la ora 04:53

   „Repartitorul de costuri nu este prevăzut în anexele Directivei 2004/22/CE privind mijloacele de măsurare. [..] Repartitoare de costuri ale căldurii identic cu cel european, EN 834:1994 [..] Repartitoarele electronice funcționează prin intermediul a doi senzori de temperatură. Unul înregistrează temperatura ambientală iar celălalt înregistrează temperatura dintre elemenții caloriferului. În baza unei formule (care diferă de la aparat la aparat) se calculează consumul de căldură și implicit, factura.”
   Ma scuzati, dar nu stam despre ce vorbiti. Nu am vazut asa ceva in Germania. De fapt nici nu inteleg cum platesti caldura pe baza raportului dintre ce ai in calorifer cu ce ai in camera. De exemplu la calorifer ai 30C iar in camera ai 15C (ca invers nu se poate). Chiar daca faci o medie pe toate camerele din apartament, … ce faci cu coeficientul asta? Cum stii care este cota de energie la intrarea in bloc sa revina apartamentului? Sa se plateasca totul dupa suprafata si gata, inclusive cota din spatial comun al blocului. Nici termostatul nu foloseste la nimic. Asta nu-ti regleaza ce vine pe teava, ci porneste sau opreste automat functionarea arzatorului. In Canada, fiecare casa sau imobil isi are propriul furnal. Ma rog, e o timpenie.

   Răspunde
    
 • Cris
  Februarie 7, 2014 la ora 09:28

  Demersuri coreene:

  „Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), Doru Ciocan, doreste sa ia masuri impotriva celor care fac economii la agentul termic, interzicand prin lege inchiderea caloriferelor. Probabil ca vom primi amenda si daca vom deschide fereastra pe timpul iernii”

  Ihttp://metropotam.ro/Utile/inchiderea-caloriferelor-va-deveni-ilegala-art6853015219/

  Răspunde
   
  1. samuel
   Februarie 7, 2014 la ora 11:17

   eu am ras cand am auzit de faza cu arestul la domiciliu….pe astia care si-au trecut averea ilicita pe numele tertelor persoane(veri,frati,cumnati,etc.etc.)sau au imobile luxoase prin STATE ,”ii legi de calorifere,si le interzici sa le mai opreasca”?La domiciliul cui?

   Răspunde
    
  2. care va
   Februarie 8, 2014 la ora 04:56

   Pai stii de ce e ilegala, pentru ca este periculos – nu se mai consuma caldura si explodeaza sandramaua. Nu e de gluma!!!

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase