Vrednicia unei armate sărace în țara unor drumari bogați

de Moise Guran

De pe la mijlocul secolului al XIX-lea de pe când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a înființat de facto Armata Română, aceasta este chemată să rezolve cam toate crizele și de orice fel prin care trece țara. De la răscoale și revoluții, între noi fie vorba cam toate înăbușite în sânge, de la recoltele de pe vremea lui Ceaușescu și până la cutremure, construcții de hidrocentrale, canale, drumuri și alte lucrări de infrastructură, de la inundațiile de vară și până la viscole de iarnă, în zilele noastre. Există chiar credința că, săptămâna trecută, când cu avionul căzut în Apuseni, Armata i-ar fi găsit pe supraviețuitori în cel mult o oră, iar faptul că civilii i-au găsit în șase ore a fost cauzat de faptul că ajutorul oferit de ministrul Apărării a cam fost refuzat.

Una peste alta îți vine să crezi că fără Armată țara s-ar fi dezmembrat de multe ori în acești 150 de ani de existență, și asta probabil că este adevărat, dar numeroși cetățeni ar fi murit de frig, de căldură, luați de ape sau de recoltele prea mari dacă n-ar fi fost Armata.

În fapt așa precară cum este, dotarea Armatei Române aceasta tot deține cam 1600 de TAB-uri, un număr comparabil cu cel al tuturor utilajelor de deszăpezire mașinilor din România. De exemplu, CNADNR comunică faptul că în acest weekend pe drumurile din România au ieșit 1800 de utilaje. Problema este alta… fără cei 4000 de soldați și de jandarmi trimiși cu lopețile, probabil Ponta nu s-ar fi putut lăuda că de data asta n-au mai fost victime. Apoi mi-e imposibil să nu constat faptul că România cheltuiește iarna aceasta numai pentru deszăpezire 28 de milioane de euro, dar pentru întreținerea celor 1600 de TAB-uri suma anuală abia depășește 10 milioane de euro. Sesizați deja că aceste comparații ale mele conduc deja către o concluzie aburdă … mai că-ți vine să zici că am avea și o Armie mai bine dotată dar și o infrastructură mai bună dacă CNADNR ar fi o structură militarizată, din ministerul Apărării.

Desigur, așa ceva nu se poate, rostul Armatei nu poate fi acela de a se ocupa de deszăpezire, dar v-am spus toate acestea pentru că, după ce am văzut aceste cifre, mie, ca civil care n-a făcut stagiul militar, mi-a venit să le mulțumesc acelor patru mii de militari. Poate îi ajutăm și noi ăilalți la astfel de intervenții și, cine știe… poate ne contaminăm de la vrednicia lor mută.

stiri verificate

This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

119 răspunsuri la Vrednicia unei armate sărace în țara unor drumari bogați

 • Petro
  Ianuarie 10, 2017 la ora 23:22

  Salut cu mult respect faptul ca ați făcut cunoscuta aceasta realitate trista cu care ne confruntam, ce nu înțeleg este faptul ca nu prea se vorbește despre aceasta sărăcie din ministerul apărării și mai grav este faptul ca aici nu exista un sindicat sau o forma prin care cei mai mici din sistem sa-și exprime opinia în fata superiorilor, mai concret intr-o tara civilizata ar trebui sa existe atât de multe abuzuri și discriminare intre cei de sus și cei de jos, dar din păcate nimeni nun are curaj sa deschidă gura. Trăim intr-un stat democrat unde avem dreptul la tăcere, altfel….. primi flotari și bate de joc. Sunt multe de spus la acest capitol dar nu cred ca cineva ne baga în seama e prea mare difetenta de grade.

  Răspunde
   
 • Mijai
  Ianuarie 10, 2017 la ora 08:51

  Pai nu s-au cumparat 10 avioane SH? Cum nu sunt bani la armata? Mai bine luau 9 si restul TAB-uri

  Răspunde
   
 • Barbu
  Ianuarie 9, 2017 la ora 17:29

  Să doteze cu lame camioanele Roman din dotare, iar contractele să se dea direct Mapn.

  Răspunde
   
 • seby
  Ianuarie 8, 2017 la ora 20:05

  Păcat că spuneți doar de dotări și nu și de salarii…Am 16 ani in sistem iar ultimul contract este semnat pe 960 Ron….Umilitor !!!! Însă mai marii țării se mândresc cu noi în teatrele de operațiuni , la inundații la dezastre și calamități naturale :(…Plus slujba in serviciul patriei !!!! Însă noi militarii am învățat sa fim supuși , umili sa fim batjocoriți cu ce nu se oferă cu aia trăim :(…Felicitări oricum ptr articol !!!

  Răspunde
   
  1. Florin Mojneag
   Ianuarie 11, 2017 la ora 15:07

   Nu cred ca vorbesti serios.

   Răspunde
    
 • ciobanumaricel
  Ianuarie 8, 2017 la ora 18:54

  Si vine Cioloș si le spune ca nu au dreptul la pensie de serviciu si le spune ca nu se mai recunosc stagiile făcute pe câmpuri de lupta, gen Afganistan, ca trebuie sa faci altele, separat, plătite, si tot asa

  Răspunde
   
 • Davif
  Ianuarie 8, 2017 la ora 12:54

  Felicitari Moise! Ai surprins esenta!

  Răspunde
   
 • Fox
  Ianuarie 8, 2017 la ora 11:36

  Avem speranta ca Dragnea va inchide robinetul desfatarii cu banii publici. Cat despre cei care s-au infruptat, vor avea soarta lui Patriciu sau una similara, care, de la 100 de kg, a ajuns la 40. Si ce chinuri a avut! Cam asta e legea suprema pe lumea asta. Ex. Basescu- 2 fete, divorturi si vor mai urma….

  Răspunde
   
 • Costy
  Decembrie 30, 2016 la ora 20:10

  Ma intreb cand va ramane armata inzapezita in neputinta din cauza „bunei inzestrari” de la 1940 cine o va deszapezi.

  Răspunde
   
 • dan
  Ianuarie 2, 2015 la ora 23:46

  Titlul articolului este realist şi curajos.
  Să ne vedem sănătoşi!

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase