Ora de Business: joi, 23 ianuarie 2014

O discuție despre educația din România cu dl. Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Emisiunea poate fi urmărită și pe www.seenow.ro.

stiri verificate
Categoria: ÎNREGISTRĂRI
Etichete:

Comentarii prin facebook

145 răspunsuri la Ora de Business: joi, 23 ianuarie 2014

 • copeland
  Martie 13, 2014 la ora 07:02

  Ai nevoie de un împrumut? oferim împrumut pentru toate persoanele de la rată scăzută a dobânzii de 2%, Ai nevoie de un împrumut sau de finanțare pentru orice motiv, după cum este necesar: nevoi personale, credite de afaceri, orice fel de împrumut? Dacă așa sa ne contactati la: pravexfinancialservice@gmail.com și completați formularul de cerere de împrumut de mai jos, astfel încât să fie în stare să mă termenii și condițiile de împrumut de împrumut pentru afacerea noastra, care pot trimite, este de 100% garantat.

  INFORMAȚII Debitorilor împrumut.
  Numele Dvs. complet: ………
  Împrumut au totalizat: ……..
  Durata imprumut: ……..
  Scopul împrumut: ………..
  Țară: ……….
  Gen: …………
  Mobil ………..
  Venitul lunar: ……..

  Răspunde
   
 • sureloans
  Februarie 9, 2014 la ora 23:11

  dacă aveți nevoie de un împrumut legitim de a soluționa datoriile ne contactati acum prin e-mail ca sureloans174@gmail.com

  Răspunde
   
 • sureloans
  Februarie 3, 2014 la ora 01:48

  dacă aveți nevoie de un împrumut legitim și reală de a achita facturile sa ne contactati prin e-mail ca sureloans174@gmail.com , astfel încât să vă putem ajuta în regulă
  mulțumesc

  Răspunde
   
 • Constantin
  Ianuarie 30, 2014 la ora 17:01

  Domnule vasi, dacă pe piaţa locală [din Oradea] a forţei de muncă salariul pentru un muncitor calificat a coborât la minimul pe economie, înseamnă că cei necalificaţi, care ar trebui plătiţi cu mai puţin, probabil lucrează fără forme legale. Când vorbiţi despre „neabsolvenţi” mă gândesc că aveţi in vedere pe cei care nu au promovat examenul de Bacalaureat. Iar dacă posturile retribuite cu salariul minim pe economie sunt ocolite (foarte bine, după părerea mea!) înseamnă că muncitorii orădeni au alte surse de venit pentru a supravieţui. In fond, piaţa din orice domeniu, inclusiv cel al forţei de muncă, este animată de concurenţă. Sigur, revolta in faţa mecanismelor de piaţă este o prostie (mai ales atunci când ea vine din partea unui primar liberal), dar situaţia expusă de dumneavoastră este aceeaşi in invaţamânt. Numărul elevilor in clase este mare (in comparaţie cu tarile UE), acest fapt afectând in mod negativ procesul educaţional. Numărul cadrelor didactice este prea mic. La examenele de titularizare se obţin note mici, iar pe posturi sunt numiţi suplinitori cu o pregătire precară. Cererea pe piaţa forţei de muncă din invaţamânt este mai mare decât oferta. Este vorba despre concurenţă, la fel ca pe platforma industrială din Oradea. Întrucât concurenţa este scăzută, calitatea cadrelor didactice si, in mod implicit, cea a actului didactic scad de asemenea. Scăderea concurenţei se explică prin veniturile extrem de mici in prezent din învăţământ. Salariile sunt efectiv descurajante. (In paranteză fie spus, cei care lucrează in alte domenii si isi primesc salariile de la Buget, pot face observaţia simplă cu privire la concurenţa pentru ocuparea unui post. Cât de dorit este postul lor, bunăoară?! Spre exemplu, am auzit că pentru a te angaja femeie de serviciu la Transgaz acum vreo doi ani shpaga era 300EUR.) Munca din conştiinţa patriotică nu există nici in invaţamânt, nici in justiţie, in sănătate sau armată etc. Nu poţi cere la sfârşit de lună administratorului imobilului in care locuieşti sa-ti reducă facturile la utilităţi pe motive de patriotism. O concurenţă reală având drept consecinţă ridicarea calităţii actului didactic poate veni din partea sectorului privat, dar reducerea puterii de cumpărare a românilor l-a afectat in mod dramatic. Ea va avea loc, insă, in timp, la fel ca in Vest, până atunci profesorii români ducându-se in Spania la cules căpşune. Creşterea nivelului de salarizare in invaţamânt reprezintă imboldul necesar pentru a declanşa mecanismul concurenţial de piaţă care să facă posturile din educaţie atractive si să ducă la imbunataţirea actului educaţional in patria noastră.

  Răspunde
   
  1. vasi
   Ianuarie 30, 2014 la ora 23:18

   A-ti pus foarte corect problema domnule Constantin, dar daca continuam sa ne agatam de cerere si oferta nici o data nu vom ridica nivelul de trai sau de educatie al unei tari sarace ca Romania. Cum ar fi ca de exemplu sa reducem numarul de locuri la facultatile din Cluj, Timisoara, Iasi sau de ce nu Bucuresti, pentru ca in mod sigur nici acolo nu-si vor gasi de lucru toti absolvantii dintr-un an, o mare parte intorcandu-se in localtatile de unde provin? La fel si in Oradea: nu toti elevii si studentii sunt oradeni sau bihoreni! Ce facem? le punem interdictie celor care nu au buletin de Oradea? In loc sa evoluam, ne intoarcem la proletariatul comunist cu diferenta ca profitul care era atunci al statului, acum merge la niste multinationale care nici macar nu au intentia de al cheltui sau reinvesti in Romania.

   Răspunde
    
 • vasi
  Ianuarie 30, 2014 la ora 01:10

  Un subiect care doare si care poate duce la devarate drame: in Oradea, primarul (liberal) este foarte revoltat pentru ca firmele de pe platforma industriala a orasului nu gasesc meseriasi bine instruti care sa munceasca pe liniile de productie, drept urmare solutia vazuta de primar este reducerea numarului de locuri la liceele si facultatile oradene si cresterea numarului de locuri in scolile profesionale. Actualul primar nu vede cu ichi buni actuala generatie de tineri care abia reusesc sa termine liceul si daca cumva fac si o facultate ajung sa lucreze in domenii diferite fata de ce au abdolvit. Le recomand celor din invatamant sa se trrzeasca rapid la realitate si sa ia masuri, altfel vor ajunge sa predea intr-o scoala privata pe salarul minim pe economie pentru viitori muncitori platiti tot cu salarul minim pe economie!

  Răspunde
   
  1. vasi
   Ianuarie 30, 2014 la ora 01:31

   O completare la ce am scris mai sus: joburile pentru care nu se gaseste mana de lucru „calificata” sunt platite cu salarul minim pe economie, motiv pentru care sunt ocolite atat de absolventi cat si de neabsolventi. Doar pentru ca invatamantul romanesc e la pamant, nu e corect sa sacrificam viitorul copiilor nostrii, neoferindu-le posibilitatea de a alege ce si cat vor sa studieze, atata timp cat acest distem de invatamant e finantat din banii nostri, ai celor care muncim si contribuim la buget prin taxe si impozite!

   Răspunde
    
 • Constantin
  Ianuarie 29, 2014 la ora 00:15

  Subiectul reprezentat de educaţia din tara noastră starneste un mare interes pentru public atât din cauză că acţiunile de protest ale cadrelor didactice sau ale studenţilor au avut de-a lungul timpului un impact major, dar si pentru că opinia generală este că a scăzut constant in ultimii ani calitatea actului educativ. Şcoala s-a aflat in prim-plan in perioada recentă ca urmare a câtorva scandaluri intens mediatizate. Cred că este firesc ca domeniul educaţiei să suscite interesul unui număr mare de cetăţeni cel puţin din încă două motive. Primul motiv este că educaţia reprezintă factorul esenţial de dezvoltare a unui stat, al doilea motiv este că un număr mare de cetăţeni (peste 2 milioane) sunt implicaţi intr-un fel sau altul in educaţie si invatamant. Invitatul emisiunii nu provine, cum am fost obisnuiti, din rândul celor cu funcţii de decizie. Problemele invatamantului au fost discutate cu un reprezentant sindical, cineva care [teoretic] se situează in opoziţie cu Guvernul. Ce-i drept, un sindicat apropiat Puterii, dar inclinatia spre politic al sindicatelor se manifestă peste tot in lume, iar cele mai multe preferă stânga, prin urmare nu este nimic surprinzător.

  Surprinzătoare este insă ideea că, in condiţiile unei economii emergente, profesorii ar trebui să muncească din simt civic pe salarii mici pentru ca odată cu creşterea economică sa le fie mărite si salariile. Dincolo de falsele dileme filosofice de tipul intaietatii oului sau găinii (evoluţia oviparelor este suficient de bine cunoscută), câteva idei consider că trebuie subliniate. 1) Statele care au urmărit creşterea economică si au aplicat politici adecvate (a se vedea „Tigrii asiatici”) au început prin alocarea pentru educaţie a unor procente înalte din PIB (depasind uneori 10%). 2) Creşterea economică are un caracter esentialmente endogen, iar capitalul uman indeplineste un rol fundamental. Alocările bugetare pentru educaţie reprezintă o investiţie in dezvoltarea capitalului uman. 3) Cercul virtuos care să genereze dezvoltare are nevoie de un mecanism de ieşire din starea actuală, caracterizata in emisiune ca „cerc vicios”. Acesta se sprijină in mod necesar pe investiţii iniţiale in educaţie.

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Ianuarie 29, 2014 la ora 01:56

   respect ,un comentariu perfect in tot continutul :corect -tigrii asiatici -vezi China ;Vietnam ;India au pus si pun mare baza in Educatie:E un lucru cert ca reprezinta viitorul oricarei societati.Copii de azi -platitorii pensiilor tinerilor de azi,batrinii de mine .Timpul trece tare repede copii,ramine numai o sansa respecati-va dascalii si invatati mult

   Răspunde
    
  2. care va
   Ianuarie 30, 2014 la ora 19:39

   Intelegind prin investitie asigurarea procesului productive (educatia este un process productive in orice economie) este perfect inteleasa asigurarea aceste investitii, dar concomitant cu asigurarea necesitatii/folosirii produsului in alte procese productive – economia vazuta ca un lant de procese productive. Altfel statul investeste in procese productive care se vor dezvolta in alte tari sau nu se vor dezvolta nicaieri.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Ianuarie 29, 2014 la ora 00:14

  Discuţia despre veniturile cadrelor didactice au sens doar in legătură cu grila de retribuire a personalului bugetar. Ea a fost întocmită in funcţie de importanta socială a muncii fiecărei categorii profesionale. Asupra faptului că pentru creşterea calitatii actului juridic a fost necesară mărirea veniturilor judecătorilor cu toţii am fost de acord si lucrurile s-au petrecut după cum am anticipat, infractori importanţi au ajuns după gratii. Asupra calitatii educaţiei se fac numeroase comentarii, dar, in mod surprinzător, se doreşte menţinerea veniturilor profesorilor la un nivel scăzut. Mai scăzut decât al medicilor, spre exemplu, ceea ce m-a făcut să spun in repetate rânduri că romanilor le este frică de moarte, dar nu se tem să moară prosti. Comparaţia dintre practicanţii celor două profesiuni devine absurdă atunci când se vorbeşte despre potenţialul veniturilor „informale”. Nimeni nu condamnă mita luată de doctori, iar dacă un profesor primeşte foloase necuvenite este scandal naţional. Ceea ce am văzut la TV cu privire la strângerea de bani pentru derularea in bune condiţii a actului educaţional (colectarea de bani pentru cretă, bănci, fond etc.) se întâmplă in mod curent in derularea actului medical. Pacienţii trebuie să-si cumpere din bani proprii medicamente, să achite „coplata”, adeverinţe medicale, analize, etc. In mod surprinzător, nimeni nu se scandalizează din cauza asta, pentru că fiecare se teme pentru sănătatea lui si plateste.

  Răspunde
   
  1. care va
   Ianuarie 30, 2014 la ora 19:55

   Calitatea actului juridic trebuie sa ramie constanta/neschimbata (dreptatea este una si mereu aceiasi), dar chiar si asa, „cresterea” nu se justifica printr-o remunerare din ce in ce mai mare. Cind nu va mai avea limita, va mirosi a coruptie. La fel cu finantarea altor companii la dezzapezire (din fondul public) si ne-obligind pe cei care au papat banii sa-si assume obligatiile/atributiile pina la capat. Peste citiva ani vom initia alte si alte dosare de coruptie?

   Răspunde
    
 • Paul_
  Ianuarie 28, 2014 la ora 15:43

  Lasand la o parte stilul d. Nistor, in general are dreptate.

  Problema este ca nu se aplica LEN actuala. Mai ales este vorba de articolul care spune ca banii urmeaza elevul si articolul care spune ca ar trebui sa fie MAXIM 25 de elevi in clasa.

  In legatura cu cheltuirea banilor in sistemul romanesc de invatamant, am gasit statistica aceasta:

  “- in invatamantul primar si gimnazial erau cuprinsi 1,75 milioane elevi, cheltuiala medie per elev fiind de 4.570 lei/an
  – in invatamntul liceal si cel profesional invatau 974.000 de elevi, cheltuiala medie fiind de 4.300 lei/an.”

  https://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/media_room/stiri/630

  Articolul este din 2008, dar daca cifrele sunt corecte atunci nu sunt cu mult diferite decat cele din ziua de azi.

  Cand s-a pus problema finantarii scolilor in functie de numarul elevilor, se vorbea de 2300 de lei de elev pe an. Deci cam 2500 de lei de elev pe an se cheltuie in cadrul sistemului birocratic care administreaza sistemul de invatamant.

  Eu stiam ca educatia se face la catedra nu in birourile ministerului, ale ISJ-urilor sau ale agentiilor.

  Un calcul simplu arata ca daca s-ar cheltui 4000 lei de elev pe an, pentru 25 de elevi in clasa, ar rezulta un salariu mediu net pentru profesori de 2000 de lei/luna si mai raman cam 2500 de lei pe luna pentru cheltuieli curente si materiale didactice.

  Răspunde
   
  1. care va
   Ianuarie 30, 2014 la ora 20:05

   Este un punct de vedere correct, in linii mari. Cred ca trebuie avut in vedere ca activitatea educationala profesionala este probabil mai costisitoare (incluzind aplicatii practice) decit educatia liceala (mai mult teoretica). Sa amintesc ca asigurarea normelor de securitatea muncii comporta un grad de responsabilitate ridicat, deasemenea. Nu vin in conflict cu ridicarea nivelului de salarizare in ambele sectoare, dar cred ca practicul poate fi retribuit mai bine – dupa cum se si constata.

   Răspunde
    
 • OvidiuB
  Ianuarie 27, 2014 la ora 19:40

  N-am rezistat mai mult de 10 minute din emisiune. Domnul Nistor vorbea exact ca un politruc (nici macar ca un politician): nu parea dispus sa discute decat ce-i convenea dumnealui, iar cand il contraziceai argumentat schimba brusc discutia. M-a enervat chiar mai mult decat Sova.

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Ianuarie 27, 2014 la ora 20:56

   Stimate domn .pe mine nu m-a enervat -Nu este politician ci SINDICALIST-Deci apara si pe buna dreptate interesul castei DASCALILOR !!!!
   Care intr-o tara lovita se pare de o nevroza generala (Un fel de paranoia tip CEausecu generalizata la mrae parte a populatiuem a populatiei ) nu mai este respectata nu zic de copii dar din pacate cum se vede din unele comenatarii nici de parinti:PARINTI care,multi mult prea multi si-au (la care s-a gasit solutia -uciderea treptata)luat drumul pribegiei (Si de asta tot dascalii sint vinovati?) prin alte meleaguri dupa cum le cinta busola´ca sa se ajunga .

   Răspunde
    
 • dan onofrei
  Ianuarie 27, 2014 la ora 19:12

  buna seara la toata lumea -pentru a face praf o tara este de ajuns sa ii faci praf sistemul monetar si sa ii dezechiliobrezi prin varii metode sistemul de invatamiunmt ,un sistem care in Romania post WW2 a functionat la nivel inalt desi clar multe se puteau si mai bine:IAr acum ,ce sa zicem ,peste noapte, nimic nu mai este bun in sistem??!! si se arunca cu noroi pina si in bietii dascali care ne-au invatat macar ca si numai abecedarul si socotitul.Scuze dar sa va fie rusine de unele comentarii rauvoitoare .Desi mi-a fost sters clipul YT postat cu doamna Ecaterina Andronescu il repet in postare,cine are urechi sa auda ,incepind cu minutul 1:30 ,apoi cu aurul vindut pe minica de la Rosia Montana si cu absolventii de sistem care pleaca in lumea larga dupa studii finantate pe spinarea contribuabilului si dupa examene cu brio si cunostinte acumulate in ani in sistemul de invatamint ROMANESC .Pe care multi aici de fata la comentarii il discreditati:IAr leaderul de sindicat riposteaza perfect ,ca oriunde leaderul de sindicat cere drepturi banesti adecvate timpului (Aici in Germania o carte buna de specialitate nu o cumperi sub 50-80 Euro !!! egal de domeniu si e inca un fis!!!) pentru membrii sindicatului pe care il reprezinta ,in acest caz PROFESORII:Acesti minunati oameni pe care ii mninjesc cu noroi unii care si-au lasat copii minori cu bunici acasa pentru a culege castravetii pe alte dealuri ca acasa asa munca e rusinoasa si lotul in folosinta mai bine il fac cash vinzindu-l la straini hectar cu hectar .Lot catre de multe ori nu le-a apartinut din vecii vecilor si a fost masluit cu acte false ,etc …

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Ianuarie 27, 2014 la ora 20:58

   multumesc pentru dislike-uri. E drept adevareul supara

   Răspunde
    
 • o voce din diaspora
  Ianuarie 27, 2014 la ora 16:41

  Asa zisul domnul Ponta si Antonescu voi fara rusine va gasiti la conducere. Voi sinteti lipsiti de cultura la inaltimea care va gasiti. Unica scapare e demisia, ai la noi e mai greu. Ce la ti pus pe sarmanul Arafat sa va acopere cu metode necunoscute de romanii invatati sa danseze cu sezutul gol dupa o munca istovitoare poate ca in bordelurile turcesti. Si justitie nu aveti acum pe bucali vor sa l scoata de la jilava si pe acela din carucior sorin vantul il apara si multi altii unde va este mandria ROMANI ?

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Ianuarie 27, 2014 la ora 15:28

  Norma didactica preuniversitara inainte de 89 era de 22 de ore.In Germania bugetul pt educatie este de 4,7 % iar in Italia este de 4,6%.Germania nu este o tara bine guvernata in opinia D-lui Nistor?De ce dupa ce parinti isi schimba domicilul pt o scoala mai buna ,aleg inclusiv invatatorul, si atunci cum scoala este buna?! Cum se obtin rezultate ,,doar ” in colegiile de prestigiu?Datorita exclusiv bunei pregatiri a corpului profesoral,care ar face performante si in desert.
  P.S.D-le Guran participati mai bine documentat la emisiunile educative pt ca a-ti inteles importanta economica a unei educatii de calitate.

  Răspunde
   
  1. care va
   Ianuarie 30, 2014 la ora 20:26

   Am auzit de practica aceasta: parintii isi aleg profesorul mergind dupa colegii de prestigiu. Este un fel de cerere si oferta, iar cind este vorba de calitate ar fi nepotrivit sa fie contestata. Nu contest dar as incerca sa largesc orizontul acestui aspect. Continuind aceasta practica, se va ajunge la o discriminare profesionala a absolventilor – salarii mai mari si chiar posibilitati de avansare in viata mai favorizante, si toate pe merit personal. Dar cu cei care nu din vina lor, nu ajung la aceste posibilitati, chiar daca poate au un potential individual mai ridicat, ce facem cu ei? Cred ca avem o perceptive asemanatoare a problemei dar solutia cred ca este ridicarea nivelului educational la parametrii echivalenti – asta necesita un efort social general. Greu? Iluzoriu, poate in conditiile actuale, dar realmente posibil.

   Răspunde
    
 • Vocea Cetateanlui
  Ianuarie 27, 2014 la ora 15:07

  astia cu codul rosu sustrag atentia cetateanilor de la problema de baza : demisia guvernului compromis !

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Ianuarie 27, 2014 la ora 19:22

   codul ramine cod si banuiesc ca nespecialist ca si acolo ca si oriunde in lume clasificarea se face de catre meteorologi nu de catre politicieni.

   Răspunde
    
 • Chirita Aurelian Stefan
  Ianuarie 27, 2014 la ora 14:52

  Nu stiu cum se face ca in Romania exista cod rosu cand viscolul nu a fost atat de puternic -vezi 2012- iar la vecini bulgari unde viscolul nu lipseste exista ,,doar” cod galben. Este pt prima data dupa 2007 cand s- a introdus codul rosu ,dar prima data pt anotimpul de iarna.Saraci reporteri T.V.R. au ,,incercat” sa surprinda stihiile naturi ,dar ce diferenta fata de 2012!Poate culoarea partidului premierului sa declanseze in mintea unui specialist ca d-l Ion Sandu director ANM un asemenea avertisment ,care chiar daca ne spunea ca iarna va sosi dupa 15 decembrie ,totul este explicabil de schimbarile climatice.Tin sa ii reamintesc ca in 2012 inclusiv un jucator de baschet canadian era impresionat de dezlantuirea naturii.D-l Ion Sandu nu trebuie sa crediteze un guvern incomptent numai pt salvarea unor aparente si mai ales dupa un accident inacceptabil in lumea civilizata.
  P.S.Daca D-l Ion Sandu are un pic de coloana vertebrala, va face un gest firesc.

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Ianuarie 27, 2014 la ora 13:31

  Victor Ponta trebuie sa paraseasca Palatul Victoria pt ca atat pe plan intern cat si cel extern el nu mai confera incredere ori increderea este principalul capital al unui conducator.Daca Al Ion Cuza a demisionat in interes national iar in epoca moderna Silvio Berlusconi a realizat un gest similar,Victor Ponta trebuie sa inteleaga ca accidentul din Apuseni este un drum fara intoarcere care poate conduce doar la intarirea institutilor ce se poate realiza printr-o reforma masiva.Deringolada autoritatilor in fata vremei nefavorabile de saptamana trecuta este normala ca si incercarea cetatenilor de nu a avea incredere cand vad zapada de 2 cm la cateva zile dupa inmormantarea Aurei si a lui Adrian.Cand ai o statura masiva si te refugiezi de un subsecretar de stat chiar si american, ca un copilas prins asupra unui fapt reprobabil ca si copiatul de exemplu, pt a vorbi in nota specifica premierului ,Victor Ponta reprezinta doar trecutul.Incercarile de ridicare a tonului unui ex -militar si amenintarile cu demisia demonstreaza lipsa elemntara de comunicare -oare cum sa pui un vechi militar intr-o functie civila daca nu are carisma si nu este un bun comunicator?!,dar in Guvernul Ponta o sa intalnim in majoritate ministri care invata din mers de parca Romania este un mecanism aproape perfect .Politrucul de Traian Basescu nu-i cere demisia desi are toate argumentele,dar nu conteaza decat cresterea partidelor prezidentiale iar Victor Ponta este acel Hercule ce le poate propulsa sus de tot ,mai sus decat pot spera vreodata .Singurul ce pare sa isi asume responsabilitati este tocmai Antonescu prin incercarea de implementare a unui neamt ,singurul care ar putea aduce un suflu nou intr-un Guvern deja mort dupa un an de guvernare ce nu a avut de infruntat calamitati naturale precum guvernul M.R.U. ci ,,doar ”doua accidente.Teleguvernarea trebuie sa se transforme in guvernare ori Victor Ponta este incompatibil cu un asemenea destin .

  Răspunde
   
  1. care va
   Ianuarie 30, 2014 la ora 20:54

   Presupun ca Victor Ponta ar avea suficiente alte motive sa demiioneze, ca si Traian Basescu si alti guvernanti. Dar nu prabusirea unui avion in munti si nici ineficienta operatiilor de salvare sau preintimpinare a accidentelor. Cei din alte parti au demisionat din diverse motive pe care nu le cunoastem cu adevarat inca. Luam de bun ce ni se pune sub ochi. Tot in lumea buna, de exemplu, in Spania deraierea trenului a dus la condamnarea unui nevinovat, desi Europa stia cine este vinovatul. In Canada, nici astazi nu s-a elucidate a cui este responsabilitatea unor deraieri de cisterne petroliere care au adus pagube umane si material unui centru urban si de curind a avut loc alta deraiere in alta parte cu cam aceleasi consecinte. Intimplarea face ca am retinut din telejurnal, cum ca inainte de decolare, aeroportul l-a avertizat pe pilot ca vremea nu este tocmai indicate pentru zbor – pilotul a luat-o pe raspundere proprie. Probabil ca nici asta nu este sufficient de bine – daca esti baut, politia te lasa sa continui drumul psofind pe raspundere proprie? Probabil ca au fost regulamente inculcate sau nu exista asa ceva. Este foarte adevarat ca, capriciile vremii nu trebuie sa fie un factor de decizie in activitatile umane. Atunci, care a fost cauza accidentului? Greseala de pilotaj, defectiune (nedetectata la revizie sau datorata conditiilor de zbor), sabotaj sau un factor natural (altul decit clima)? In ordinea tratarii problemei, abia acuma vine ineficienta asistenteil la locul accidentului (inclusive faptul ca pilotul nu a semnalat nimic inainte de prabusire, sau nu am retinut eu correct). Ca motiv (si nu este numai un motiv) de demisionare imediata a intregului govern, inclusive a presedintelui, cred ca va fi situatia in care (sper sa nu se intimple) Romania va fi antrenata intr-un razboi nejustificat – aceasta fiind o forma civilizata de a se retrage din „antrenare”.

   Răspunde
    
 • Patriarhul Doroftei
  Ianuarie 27, 2014 la ora 12:47

  cetateni in starada ! nu mai cereti drepturi luatiLE !!!

  Răspunde
   
 • Patriarhul Doroftei
  Ianuarie 27, 2014 la ora 12:13

  kiev – bucuresti pe baricade cetateni jos talharia

  Răspunde
   
 • Cris
  Ianuarie 27, 2014 la ora 11:59

  Demisia urgenta a tzeparilor fiscali, reducerea drastica a tuturor taxelor si impozitelor, in special la produsele de baza si la activitatea IMM-urilor, PFA-urilor, micilor agricultori, etc.

  REDUCEAREA URGENTA A TUTUTOR TAXELOR !!!

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Ianuarie 27, 2014 la ora 19:33

   in orice caz asa cum f.bine comentati acum ceva timp reducerea inpozitului la produsele ALIMENTARE .DAr sa fie gasite intii de guvern surse compensatoare de pierderea la buget.Tare mi-e teama ca intr-o tara cu slab moral de plata a impozitelor de catre mulota populatie se vor invirti in cerc si se vor musca singuri de coada fara rezultat .

   Răspunde
    
 • cornel
  Ianuarie 27, 2014 la ora 10:37

  Stau si ma gandesc cum e posibil ca intr-un stat de drept, asa cum ne place sa credem ca e si Romania, sa fii terorizat cu o UNDA, care iti provoaca disconfort si probleme de sanatate incet dar sigur, de mai bine de trei luni de zile, in fiecare zi in apartamentul in care eu locuiesc in Bucuresti, zi si noapte, fara intrerupere, sa depui aproape 10 sesizari la Politie, sa suni la 112 de multe ori, cand nu mai rezisti, si ti se inchide telefonul in nas de multe ori atunci cand spui despre ce este vorba, o petitie la ministrul de interne (in timpul cat ministrul de interne a fost d-ul Stroe) si sa nu se rezolve absolut nimic, ba chiar situatia sa devina mai grava.
  Intrebare : „Cine se ocupa in Romania cu strangerea de dovezi si arestarea TERORISTILOR?”
  Pentru a intelege mai bine termenul de TERORIST recomand consultarea definitiei prezenta in DEX:
  http://dexonline.ro/definitie/terorist

  Răspunde
   
  1. cornel
   Ianuarie 27, 2014 la ora 10:55

   Am uitat sa adaug ca acesti TERORISTI au actionat (cred ca sunt aceeasi TERORISTI deorece metodele de operare ale acestora au multe puncte comune), mai dur, in ajunul anului nou – perioada 24.12.2013 – 05.01.2013 cand mi-au fost provocate probleme de sanatate la un picior (piciorul neoperat) si coloana vertebrala, atunci cand am fost plecat la tara unde am petrecut Anul Nou, in judetul Teleorman.

   Răspunde
    
  2. cornel
   Ianuarie 27, 2014 la ora 11:29

   Astazi am aflat si eu ca Romania are 7(sapte) Servicii Secrete. Daca ma intrebati care sunt aceste Servicii Secrete din Romania si cu ce se ocupa va spun sincer ca nu stiu dar din cate observam din presa, tv dar si din viata reala siguranta cetatenilor romani e din ce in ce mai firava, pe zi ce trece.

   Răspunde
    
   1. TiberiuC
    Ianuarie 27, 2014 la ora 12:24

    Cornele, te rog sa nu o dai in nebunie ^^, sa suni la 112 ca te „omoara” o unda? aoleau… grav, ti linia ocupata cand altii chiar au probleme serioase.
    Cand toate problemele tale medicale sunt cauzate in mintea ta de catre o UNDA, atunci, scuza-ma, ai o alta problema. Ai o posibilitate, vinzi apartamentul si te muti, dar, de data asta inainte sa cumperi vezi si tu: sa nu fie in apropierea unor linii de inalta tensiune, sa nu ai antene GSM etc, ca iara o sa ti 112ul ocupat degeaba, poate iti dau si amenda astia.

    Răspunde
     
    1. cornel
     Ianuarie 27, 2014 la ora 13:52

     Ai mai auzit de asa efecte de la antenele GSM? Eu nu.
     O zi buna va doresc.

     Răspunde
      
     1. Sam
      Ianuarie 27, 2014 la ora 16:57

      daca sunteti asigurat luati o trimitere de la medicul dv.de familie pentru neurologie(o tumora ascunsa se poate manifesta simptomatic la fel).

       
     2. cornel
      Ianuarie 27, 2014 la ora 17:25

      Sam>Va multumesc pentru sfat. Insa dupa parerea mea TERORISTII (adica oameni care terorizeaza alti oameni si care produc cu diverse aparate/dispozitive, cred eu, disconfort si probleme de sanatate altor oameni) sunt in cazul meu, de care povestesc aici, tumora de care spuneti dvs. De problemele de sanatate si disconfortul produs de acesti TERORISTI am mai povestit pe aici. Acestia sunt „cuibariti” in apartamentul de desupra apartamentului meu si de cateva zile „actioneaza” si din apartamentul de sub apartamenul meu. UNDA de care vorbesc produce senzatia de ciupitura, arsura sau durere si genereaza probleme de sanatate. Asa ca si TERORISTII sunt tot o tumora, care se intinde necontrolat daca e lasata libera sau scapata de sub control, parerea mea.
      Mai intreb inca o data pentru ca mie mi-e neclar : „Cine se ocupa de culegerea de dovezi si arestarea acestui fel de TERORISTI in Romania?”

       
   2. care va
    Ianuarie 30, 2014 la ora 21:17

    Dl. Cornel, prima data cind ati adus acest subiect pe blog, am evitat sa comentez imediat. Am facut-o ulterior si se pare ca m-ati inteles gresit. Daca veti reciti, probabil ca veti privi altfel lucrurile. Nu am stiut ca Romania are nevoie de 7 servicii secrete. De fapt nu stiu cite are nici un alt stat. La americani sunt FBI, CIA, Pentagonul, Serviciul Special (al presedintelui si Securitatea Nationala. N-o fi tocmai correct si cred ca se pot aduce imbunatatiri listei. Indiferent ce definitie aveti la dispozitie pentru terorism, nu tin minte ca vreodata rezultatele lor sa se lase asteptate. Daca continuati sa fiti convins de existent unei actiuni subversive, probabil ca va fi necesar sa apelati la specialisti pentru colectarea de dovezi, sau pentru remedierea unor probleme de alta natura. Recititi, va rog, primul meu comentariu. Numai bine.

    Răspunde
     
 • Cris
  Ianuarie 27, 2014 la ora 08:33

  DEMISIA URGENTA A TZEPARILOR FISCALI !!!

  JOS CRIMINALII SI ASASINII ECONOMICI CARE AU PUS PE CHITUCI ACEASTA TARA !!!

  Răspunde
   
 • anca
  Ianuarie 27, 2014 la ora 01:19

  Erata.
  lichidarea Romaniei.

  Răspunde
   
 • anca
  Ianuarie 27, 2014 la ora 01:17

  E chiar asa de greu sa se inteleaga ca distrugerea invatamantului a fost la pachet cu lichidarea aromaniei!?

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase