Autostrada nu e ieftină, iar dobânda îi creşte mult preţul

de Moise Guran

Eu sunt un mare fan al autostrăzilor concesionate iar când i-am auzit pe Ponta și pe Șova că se face Comarnic Brașov, mi-a săltat inima în piept. După care am pus mâna pe creion și am calculat ce și cum, judecând comparativ cu precedentele negocieri care tot cu francezii de la Vinci s-au făcut.

Premierul Victor Ponta a anunțat că 1,8 miliarde de euro va costa autostrada Comarnic-Brașov, dar astea sunt datele de dinaninte de negocierea finanțării. Cum bancherii vor dori și ei o dobândă pentru cei 30 de ani în care își vor lua înapoi această sumă, mai puneți încă un miliard într-un scenariu optimist sau, mai puneți două într-un scenariu foarte pesimist. Făcând o medie între aceste scenarii, rezultă că pentru autrostrada asta concesionată vom plăti ori noi, ori statul, ori noi și statul împreună cam 3,3 miliarde de euro. La asta se mai adaugă și costurile de întreținere anuală care pot urca în 26 de ani până la un maximum de 970 de milioane de euro. Deci în total cam 4,3 miliarde de euro. În cel mai pesimist scenariu, cel în care Vinci nu va putea găsi finanțare la dobânzi mai mici de 4% pe an, atunci costurile totale se vor apropia de 4,7 miliarde de euro care este și suma negociată în 2009 de Berceanu cu aproximativ aceiași aktori. Diferență stă în faptul că Berceanu a anunțat un cost de 1,5 miliarde de euro, cu tot felul de costuri disimulate însă prin alte părți, în vreme ce Ponta a anunțat un cost total de 1,8 miliarde de euro. Ținând cont de faptul că țițeiul era atunci mai ieftin decât acum, rezultă că negocierile au fost cam la fel de grozave căci sar de 25 de milioane cost de construcție pe kilometru. Șansa lui Ponta poate fi că Vinci ar putea găsi acum o finanțare ceva mai ieftină decât atunci, deși m-aș mira să fie mari diferențe.

Următoarea întrebare este dacă proiectul este sau nu fezabil și dacă statul va putea acoperi un cost anual cuprins între 140 de milioane și 200 de milioane de euro pentru acești 60 de kilometri de autostradă. Răspunsul este că într-un scenariu optimist, în care toate cele 40 de mii de vehicule care trec în medie zilnic prin Comarnic s-ar muta pe o autostradă cu taxă, la o taxă anunțată de 1,5 euro nu s-ar strânge decât puțin peste 20 de milioane de euro, deci cam 15% din suma necesară. Pentru ca autostrada să se plătească numai din taxă ar fi nevoie fie de 265 de mii de mașini pe zi la o taxă de 1,5 euro, fie de o taxă de aproape 10 euro la traficul actual. Ceea ce pentru 60 de kilometrii de autostradă este aberant. Acesta este probabil motivul real pentru care Dan Șova a renunțat la autostrada Pitești-Sibiu, sperând să crească cât mai mult traficul de pe București – Brașov.

Ce cred eu că este greşit la acest contract:

1. Abordarea. Constructorul nu îşi asumă niciun risc, îi sunt garantate toate sumele, deci nu apare ca o necesitate nici reducerea costurilor, nici efectuarea unei lucrări de calitate care să reducă cheltuielile de întreţinere. 

2. Negocierea dobânzilor o face constructorul, dar o plăteşte beneficiarul. Nu-i vorba Vinci va obţine probabil o dobândă mai bună decât statul român, dar pun şi eu o întrebare… dobânda e fixă pe 25 de ani? Şi dacă nu e? Dacă Vinci dă faliment sau doar îi scade ratingul? Dar dacă Strabag… mă-neţelegi? Creşte sau nu dobânda statului român?

3. Dar cum ar fi fost dacă statul român şi Vinci făceau un parteneriat în care stabileau că împreună fac şi împreună exploataează 26 de ani autostrada? Că ăia suportă costul de finanţare şi îşi recuperează tot ei o parte din bani din taxe iar statul vine cu restul până la suma X? Parcă îmi vine să cred că nici autostrada nu mai costa 1,8 miliarde, finanţarea era negociată în interesul direct al împrumutatului, calitatea lucrării era una care să ţină, iar noi nu vorbeam acum de o autostradă făcută pe credit (dar în rest pe banii statului ca toate celelalte) ci de un parteneriat public-privat adevărat.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

86 răspunsuri la Autostrada nu e ieftină, iar dobânda îi creşte mult preţul

 • Pingback: România Curată: Ciudatele decizii ale Afacerii Comarnic-Braşov | Şi o conexiune cu Afacerea Roşia Montană: fostul cancelar al Austriei Gusenbauer
 • HABAR NABAR
  Ianuarie 23, 2014 la ora 13:27

  Comentartatorul din basarabia manipulata.
  Cititi daca doriti:
  Mihai Conţiu
  Politică • 23 ianuarie • 12:48 • 2 comentarii • 93 vizite
  ÎNCĂ O DATĂ DESPRE ROMÂNUL CARE CREDE CĂ MOLDOVENII SUNT ŢIGANI, CERŞETORI, LĂTURI, TÎMPIŢI ŞI CURVE
  0
  0Odnoklassniki0O LECŢIE NECESARĂ

  Autor: Mihai CONŢIU

  N-am fost atît de naiv încît să-mi imaginez că „jurnalistul lui Băsescu”, Radu Banciu de la postul de televiziune B1 TV,se va lăsa intimidat de protestele sau revoltele destul de anemice ale unor moldoveni, că-şi va cere scuze sau va încheia subiectul. Vă reamintim că într-o emisiune a lui de la acest post, „Lumea lui Banciu”, a spus că moldoveni sunt ca şi ţiganii români de la Paris, că sunt cerşetori, lături, tîmpiţi, iar studentele moldovence din România sunt nişte curve, care rămîn însărcinate din primul semestru.
  Ca mulţi alţii, fireşte că m-am revoltat în faţa acestei generalizări grosolane, revoltătoare deoarece cunosc numeroase situaţii concrete, nominale, de studenţi moldoveni cu burse în România care sunt cu mult mai silitori şi conştiincioşi decît cei români. Mulţi dintre ei sunt angajaţi în mari companii internaţionale, bănci prestigioase, instituţii ale UE, în concerte muzicale apreciate în întreaga lume etc.
  Aşa cum era de aşteptat, Radu Banciu a revenit într-o nouă emisiune în care a spus astfel despre moldoveni: „Sunteţi nişte diletanţi”. „Moldovenii sunt fraţii noştri, dar între fraţi ne spunem şi lucruri care nu ne plac. Un studiu al unui important ONG francez descrie prostituţia care provine de peste Prut. Dar studiul nu descrie integral gravitatea fenomenului. Nu există nici o ţară pe lume în care să se bea mai mult alcool şi în care să se dea mai mult în cap ca în Moldova. O spune un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Sunt campioni la omoruri la nivel european. Pe locul întîi. Prostituţie, locul întîi. Analfabetism, locul întîi în Europa. Astea sunt date oficiale. Sunt cifre. Bă, am dreptul să mă revolt şi eu?”
  În ceea ce-l priveşte pe premierul Iurie Leancă, despre care spusese că este un „terchea-berchea”, Radu Banciu a mai spus: „Premierul moldovean Leancă m-a enervat cînd a vorbit în băşcălie despre unire. Leancă, mă! Un miliţian, fost secretar al Ambasadei Uniunii Sovietice la Bucureşti! Vine el să-mi dea mie lecţii despre unire!! Cum să nu te enervezi, mă! Ca şi cu Voronin! Cum să nu te enervezi!”
  Vă reamintim că o studentă moldoveancă din anul II al facultăţii de Jurnalism a Universităţii de Vest din Timişoara, Virginia Romanovici, îi dăduse lui Banciu o replică de bun simţ şi extrem de îndreptăţită faţă de primele ofense aduse moldovenilor. Virginia Romanovici a postat un articol pe blogul ei pe care l-a intitulat astfel: „Sunt o curvă, studentă în România, care nu a rămas gravidă din primul semestru. Ura!”
  Fireşte că Banciu i-a răspuns şi acestei fete, spunînd: „Cel care ar trebui să fie supărat sunt eu. Am citit că o viitoare jurnalistă, m-a pufnit rîsul, aflată la Timişoara, din Republica Moldova, mi-a închis mie gura. Îmi pare rău, domnişoară, mie nu poate să-mi închidă gura nimeni. Vă cred, deşi nu aveţi nici un argument că nu vă încadraţi în această categorie de 7 din 10. Dar încă o dată spun, acolo, colegele mele nu se încadrau şi totuşi au făcut prostituţie pe bani. Noi cînd le spuneam „curvă”, iertaţi-mi expresia căci nu spunem „prostituate” cînd suntem studenţi, ea ne zicea „dar de ce, că nu am făcut-o pe bani?”. Dar ea se ducea la decan ca să treacă, sau la prorector, la rector. Aşa că lăsaţi-mă cu închisul gurii căci sunt mult mai bine plasat. Pe mine nu mă prindeţi în offsaid niciodată.”

  CHIAR AŞA SUNT VĂZUŢI MOLDOVENII DE „ROMÂNIA LUI BĂSESCU”

  Acest Banciu, după cum v-am mai spus, face şi el parte din categoria de jurnalişti care-l slujesc pe preşedintele României Traian Băsescu, iar asta nu o spun în sens depreciativ. Una-i că am ce am eu cu Băsescu, dar alta-i atunci cînd este vorba despre unii jurnalişti sau intelectuali respectabili care-l apără dintr-un motiv sau altul! În primul rînd, la un jurnalist sau intelectual rasat respecţi nu opţiunea lui politică, ci profesionalismul şi erudiţia, chestii pe care nu se prea pune preţ la Chişinău.
  Banciu a preferat să generalizeze, ignorînd o realitate în care absolvenţii moldoveni, unii, ajută efectiv România. Cerşetorii, ţiganii, lăturile, tîmpiţii şi curvele din România care au invadat UE, Balcanii, Turcia, Japonia, China, ţările arabe etc. sunt cu mult mai mulţi decît întreaga populaţie a R. Moldova.
  Şi cu prilejul acestui scandal mediatic am constatat laşitatea şi slugărnicia acelor jurnalişti moldoveni care pozează în pionieri ai românismului. Nici unul nu a avut curajul de a scrie că este vorba despre un post de televiziune aservit lui Băsescu. Nici unul nu a avut îndrăzneala ca să facă o legătură între atacurile anterioare absurde ale consilierilor lui Băsescu, Iulian Chifu şi Cristian Diaconescu, la adresa premierului Leancă. Nici unul nu s-a încumetat să scrie că limbajul lui Banciu este identic cu cel al lui Băsescu la adresa unor jurnaliste sau jurnalişti români de-a lungul timpului.
  Le este frică să-l critice pe Banciu pentru că ştiu că-l pot supăra pe Băsescu, dar şi pentru că, mai ales, este vorba despre un român, iar ei nu-i critică decît pe românii indezirabili pentru Băsescu sau finanţatorii lor din România. În a doua lui intervenţie, Banciu a spus o chestiune pe care o tot repet şi eu de ani buni, iar aici este vorba despre afirmaţia: „Moldovenii sunt fraţii noştri, dar între fraţi ne spunem şi lucruri care nu ne plac.”
  În altă ordine, însă, jurnaliştii moldoveni pro-români, cei care s-au temut să ia o poziţie tranşantă faţă de afirmaţiile ofensatoare ale lui Banciu, înghit în sec pentru că Banciu a vorbit pe limba lor. De-a lungul timpului, am observat cu surprindere cu cîtă uşurinţă folosesc aceşti jurnalişti moldoveni pro-români etichetări degradante la adresa celor pe care nu-i suportă de genul: „lepădătură, lichea, javră, lături, zoaie” etc., iar asta în publicaţii ca „Literatura şi Arta”, „Timpul”, „Jurnal de Chişinău” ş.a.
  Nedezvoltaţi sau needucaţi fiind în interiorul limbii şi culturii române, ei nu realizează dimensiunile stilistice ale utilizării unor astfel de etichetări. Aceştia nu pot pricepe că, excluzînd totuşi exemplele de mai sus, pot folosi nu neapărat un limbaj la fel de dur, ci unul dureros şi formulat „cu talent”, cu stil, ca un profesionist al scrisului. Acestora, în fond, li s-a cam adresat Banciu. Ei trebuie să se simtă cu musca pe căciulă şi să-şi amintească de cîte ori s-au dus la cerşit finanţări în România. Crede cineva că Banciu şi Băsescu nu ştiu?
  Revenind la afirmaţiile lui Banciu, dincolo de dispreţul lui şi al preşedintelui Băsescu faţă de moldoveni, poate fi vorba şi de nişte frustrări personale atunci cînd spune că moldovencele ar fi curve. Dragii mei, dar curve au existat şi vor fi cît lumea peste tot! Problema este că suntem ipocriţi şi nu recunoaştem, noi, bărbaţii, că am fi disperaţi dacă n-ar exista. În comparaţie cu Roma antică, suntem nişte primitivi, iar asta pentru că atunci această categorie nu era calificată ipocrit ca acum, ci chiar respectată.
  Nu exclud deloc faptul că lui Banciu să nu-i fi mers treburile cu vreo studentă moldoveancă şi acum se răzbună şi astfel. Moldovencele sunt teribil de frumoase, dar asta nu înseamnă că pot fi şi accesibile la fel cum sunt „curvele” visate de Banciu.

  FRUSTRĂRI DE „FRATE MAI MARE”

  Mulţi moldoveni „apărători ai românismului” au sărit în sus şi reproşează că unii dintre noi îl sancţionăm pe Banciu, dar nu o facem şi cu ruşii care i-au ofensat pe moldoveni. În privinţa aceasta, „Moldova Suverană” a reacţionat prompt, inclusiv în cazul lui Rogozin. Alţi critici îndreptăţiţi de-ai lui Banciu, pe drept, spun că palma dată de frate este mai dureroasă decît cea dată de străin. Un subterfugiu cam facil în contextul în care moldoveanul de aici este frate cu românul în aceeaşi măsură în care este şi cu rusul.
  În cazul abordat, trebuie să ţinem seamă şi de complexele reale ale noastre, ale românilor nativi, în faţa dispreţului cu care suntem trataţi, uneori la nivel de stat şi mediatic, de state sau instituţii din unele ţări europene. Este vorba, în primul rînd, despre ţiganii români care au invadat Europa. Problema este că aceeaşi ţigani îi umilesc, îi terorizează şi îi domină pe români chiar şi în România.
  Povestea este veche, ea a fost iniţiată, admisă încă din 1990 de bătrînul bolşevic Ion Iliescu. Bandele ţigăneşti ţin oraşele româneşti în teroare. De ce, avînd o Poliţie Română destul de performantă, aceste bande de ţigani nu zac în puşcării? Se întîmplă asta pentru că cocoana Justiţie şi bandiţii de politicieni români sunt o apă şi un pămînt cu aceste clanuri ţigăneşti criminale. Şi-l mai aminteşte cineva pe Băsescu atunci cînd dansa pe la nunţi ţigăneşti? De Ion Iliescu, ex-preşedintele României, cadavrul viu al lui Lenin, nici nu mai vorbim pentru că i se cunosc rădăcinile ţigăneşti, iar corb la corb nu-şi scoate ochii!
  Aşadar, românul, simţindu-se umilit în Occident din cauza ţiganilor cerşetori, violatori şi hoţi, simţindu-se înfrînt la el acasă de mafiile ţigăneşti şi complicii lor politici şi justiţiabili, vrea să se impună şi el în faţa cuiva. Pentru aceasta, există moldovenii din R. Moldova, care trebuie să fie uniţi cu România ca să aibă şi el pe cineva în faţa căruia să se impună, să-l corecteze şi să-l „înveţe”. „Material de lucru”, se înţelege, s-ar cam găsi. Un lucru ignoră această categorie de români – faptul că moldoveanul s-ar putea simţi un pic violat chiar după un recent divorţ.
  Nici românii, în special clasa politică în raport cu Occidentul, nu-şi recunosc problemele şi încearcă să le ascundă. „Norocul” românilor este că UE şi SUA îi mai cheamă la raport, chiar dacă uneori se mai închid ochii dacă ţara este dispusă să mai renunţe un pic din suveranitatea sa. Singurul răspuns coerent ce poate fi oferit „României lui Băsescu” este acela prin care trebuie să recunoaştem că, la fel ca în toată lumea, în R. Moldova avem probleme cu alcoolicii noştri, cu prostituţia, cu educaţia sau cu banditismul, dar asta nu înseamnă că nu este voinţă şi nu se acţionează pentru stîrpirea acestora.
  De ce România nu a eradicat mafia clanurilor ţigăneşti, corupţia sau prostituţia după atîta timp de cînd este membră a UE? Păi pentru asta ar trebui executată guvernarea de acolo! Care-s modelele morale, civilizatorii şi de organizare le oferă „România lui Băsescu” R. Moldova? Unire? Limbă? Istoria Românilor? Să fim serioşi! Toate aceste „beneficii” parcă seamănă cu oglinjoarele şi mărgelele pe care le ofereau colonizatorii papuaşilor!

  Răspunde
   
  1. O voce dintre dintre Nistru si Prut
   Ianuarie 23, 2014 la ora 13:54

   contiu ca si banciu sunt doua uscaturi ale nemului Romanesc merita ignorati la fiecare popor vei gasi din astia necurati.///

   MOLDOVA ARDEALL SI TARA ROMANEASCA.
   MOLDOVENI DECI ROMANI !

   Răspunde
    
 • care va
  Ianuarie 22, 2014 la ora 06:21

  Vad ca portiunea de autostrada Comarnic – Brasov, face parte din A3, deci pare sa fie importanta. Ca mai toti bucurestenii, cunosc valea Prahovei – este o zona turistica populara si apreciata pentru … relieful ei. Nu am reusit sa aflu cite benzi sunt proiectate sa aiba, caci daca ar avea numai 2 cind alte portiuni ale lui A3 au 4 sau chiar 6, as fi inclinat sa ma raliez cu cei care spun „numai 2”. Si pe buna dreptate, ce te faci cu un trafic care vine pe 3 benzi si se „gituie” intr-o singura banda? Iarasi este drept, ca traversind toata Transilvania, s-or mai opri unii din drum si prin alte locuri, ca doar n-o fi Valea Prahovei buricul Pamintului. Imi plac operele de arta si poate tocmai acesta sa fie un motiv sa-mi para rau ca pentru asa ceva sa ajunga sa se mindreasca niste straini ca le-au facut nepriceputilor de romani in tara lor. In istorie asa va ramine: francezii (Vinci) au construit drumuri pe Valea Prahovei – bine ca cel putin am scapat de austrieci (Strobag) si de greci (Aktor). Nu se va sti nimic despre faptul ca romanii nu au avut bani. Si despre Vlaicu si Vuia tot asa, nici nu se stie cine-s aia. Cu efectul lui Coanda, le-a cam stat turbina in git si tot ii spun, hei da dar este Henri. Am vrut doar sa amintesc o chestie de mindrie nationala, ca toti facem calcule si ne dam de nationalisti. Asta intra in istorie. Sunt absolut convins ca mai avem in Romania ingineri capabili sa sustina lucrari ingineresti de anvergura. N-au reusit inca sa-i harachiriseasca pe toti. Bicazul, Lotrul, Portile de Fier sunt dovezi de necontestat. Nu numai austriecii stiu sa faca tunele si viaducte si poduri – vezi Cernavoda si soseaua din malul sting al Dunarii de la Orsova in aval. Ma rog, observ niste critici, tardive se pare si-i pacat (comentam in ziare, la TV, chiar pe bloguri, uitind ca sub nasul nostru suntem desproprietariti fara a avea nici o reactie efectiva), referitor la decizia de a se construi acest tronson, Comarnic – Brasov, „in linie dreapta”. Asta inseamna costuri imense. Au fost critici la adresa Trans-Fagarasanului, traseul a trebuit sa treaca pe acolo si nu a fost decizia lui Ceausescu. Au fost profesionisti romani care au ajuns la concluzia ca aceasta este cea mai optima dintre posibilitati. Adevarat, foarte greu dar ne mindrim cu aceasta trecere de munti – cel putin ca profesionisti. Am vazut trecerea Alpilor, nu suntem cu nimic mai prejosi chiar daca este vorba de inaltimi mai mari. Ma rog, a protestat radiatorul dar n-am fost singurul.
  Este vorba de un tunel care ocoleste Sinaia, altul care ocoleste Bustenii (pina la Azuga, buna bere, nu-i pentru schiori), si alta printr-un cot al Prahovei. Autostrada iese la Azuga spre Piriul Rece, trece spre Risnov pina la Cristian, linga Brasov. Va costa ceva. Se apreciase ca in 26 de ani cu 3 E la suta de km isi vor recupera cu profit banii bagati. Daca cineva se indoieste de asta, eu nu. Se spune ca va costa cam 28 milioanede euro pe km .
  Hai sa vedem ultimul racnet al proiectului: 53 km din care 3 tunele acoperind 15 km, 15 poduri si 19 viaducte acoperind 16 km. Dalmatia este nimic, acolo este calcar si dolomit – mamaliga. In Austria (astia sunt tari) au niste semi-tuneluri de coasta si niste viaducte in curba, de neimaginat cum au reusit sa le faca. Este drept ca au si niste „gituituri” unde trebuie sa treci de la 2 benzi largi (cite una pe sens) la o singura banda pentru ambele sensuri (cu dirijare semaforizata automata). In Dalmatia ti se recomanda sa claxonezi inainte de viraje (ca o precautie, chiar daca fiecare are banda lui). Ii spuneam sotiei, eu nici nu mai iau mina de pe claxon pina nu ma vad iesit la doua benzi.
  Deci de la Bucuresti la Brasov ar veni 173 km din care 58 km acest Comarnic – Brasov. si se estima cam 28 milioane E pe km. De fapt socotind cu 1.3 miliarde E, ar reveni cam 22.4 milioane E la km. Interesant este ca se spune ca reducind la 53 km, se reduc costurile la 1.2 miliarde – adica cei 5 km vor reduce costul cu 200 milioane (40 M/km ?). O neclaritate la treburi atit de simple pute urit.
  Dar, trebuie sa tinem cont si de faptul ca proiectantul este o chestie si constructorul este o alta chestie. De multe ori in practica mea am vazut proiectanti dind inapoi in fata constructorului – modificari de proiect, metodica in executie – adica lucruri care costa, si nu putin. Si in drumuri, si in tunele, si in constructii hidrotehnice. Multi proiectanti, cu tot respectul pentru softurile lor, n-au habar de cum se executa ceia ce proiecteaza. Am vazut aici pe blog persoane care au cunostinte despre trafic, poate ca si despre proiectare. Sper ca cine are experienta in executie sa ma inteleaga in cele ce urmeaza.
  O chestie de eficienta (in timp si bani) este ca volumul excavatiei trebuie sa fie cu numai un pic peste volumul tuturor materialelor de constructie care intra in lucrare. Am urmarit citeva date despre tronsoane ale lui A3, si stau bine la capitolul asta. Daca austriecii au avut un cuvint de spus cit mai erau pe lista, nu cred sa fie vreo problema nici la Comarnic – Brasov. In granite, si cam asa ceva avem pe aici, dar si in roce dure sau extrem de dure, excavatia se face cu dinamitare. Nu-ti permiti pe platou sau la cimpie sa dinamitezi in adincime (in constructii nu ai interes sa disloci ci numai sa maruntesti roca, deci evit fisurarea), deci gaurile se foreaza la 1 m, maximum 1.5 m, se incarca moderat, functie de caracteristicile locale ale rocei. La munte, pe un versant, ai nevoie sa risti o avalansa dupa ce ai dat drumul la trafic? Sigur ca nu. In conditiile turistice pe care le cunoasteti, cit loc de intors ai sa incarci si sa transporti detunatura? Deci totul merge mai incet. Aproape sigur, si asa ar fi normal sa se lucreze simultan din mai multe fronturi de atac, dar 14 km pe an nu sugereaza asa ceva – aici iarasi miroase urit.
  Stim ca manopera face toti bani oricarei productii, nu materialele. Pe ce mina de lucru se mizeaza? Cu totii sustineti ca in cei 29 de ani (am uitat sa precizez ca se pare s-a revenit, nu mai sunt 26 ani) de concesie, n-au sa-si scoata banii. Credeti ca ei nu va aud, sunt cu urechile ciulite. I-ati bagat in boala. Investitorul inseamna profit mare (+40%), timp scurt (sau salarii mici) si success imediat (am terminat si am plecat). Despre ce garantie poti vorbi cu un contractor strain? Asta se resimte in toata jongleria imprumuturilor, a dobinzilor – asta este ce incarca toata cosmelia.
  Cind am inceput acest comentariu, spuneam ca „pare sa fie importanta”. Pentru cine, sa traversezi rapid toata Transilvania pina la Bucuresti? Despre celelalte ramificatii, Dumnezeu cu mila. Ce avem de transportat din Europa pina la Bucuresti si inapoi (ca nu mergem in gol) ca sa merite. Pentru turism sunt posibilitati mult mai ieftine de accesare, care pot fi imbunatatite sau construite. Daca-i vorba de marfuri si comert, santierul naval si otelaria de la galati este prima prioritate romaneasca – investitie mica si profit imens imediat. Sa construiesti cu banii jos si cu forta romaneasca (nu chineza cum este foarte posibil sa aveti surpriza – ramineti cu degetul in gura si va uitati la altii cum fac bani in tara voastra) mii de km de autostrada.
  Despre autostrada Nordului, despre care se vorbea ca Baia Mare a aprobat totul, se mai aude ceva? Nu era interes romanesc acolo, iar cel strain sa facut pulbere si praf – lasati-0va in continuare pe mina strainilor. Asta arata ca si cum v-au adus pina la poarta fabricii sa va spuna „adio”.
  Bine ca se stie ce-i aia libertate sau dreptate sau democratie. Un lucru s-a uitat: ce faci cu mina ta e sfint si sigur o sa-ti placa – gura lumii sloboda. Apropo, cit mai este cursul euro/leu?

  Răspunde
   
 • dorel ala cu tirnacopu
  Ianuarie 21, 2014 la ora 21:08

  io, fiind asa mai de la tara… m-am tot intrebat in prostia mea, de-a lungul anilor, ducindu-ma si venind din germanica… cum pizma lor de hunguri facura autobahn-uri de-a lungu si de-a latul si noi, cu atitia absolventi de stefan gheorghiu, nu furam in stare sa facem macar 10 km de carutostrada de la nadlac spre arad… ca sa vina hungurii cu a lor pina la granita… pai cind treceai de seghed, dupa ce veneai cu 130-160 la ora si trebuia sa mergi cu 40 prin toate satele alea, iti venea venea sa te dai jos din mers sa iei avionu… acuma, ca veni domnu sova cu marete proiecte, speram si noi sa mergem ca ngurii de-a lungu si de-a latu tarii pina nu s-o termina petrolu… da mai fu si va fi o mare problema… hotu ala de dictator, nu-i lasa bre p-astia sa lucre… ca tot ii baga pe la mititica pin la sfirsitu mandatului…. aloooo, domnu felix, ce faci bre, ne lasi la greu?

  Răspunde
   
 • Godea
  Ianuarie 21, 2014 la ora 09:20

  romani drumul in israel e deschis robii si prostituatele sunt asteptate atat putem face ca sa traiti mai bine cu drag intreaga conducere a Romaniei.

  Răspunde
   
 • Nelutu
  Ianuarie 20, 2014 la ora 23:10

  Buna Moise!

  Interventia mea nu are legatura cu acest articol, ci este un comentariu legat de calitatea video a secventelor difuzate intre doua interventii ale tale in emisiunea televizata . Sunt anumite filmulete la care este aplicat in mod defectuos procesul de „deinterlacing”. Rezultatul este un efect foarte suparator pentru ochi. Multumesc http://en.wikipedia.org/wiki/Deinterlacing

  Răspunde
   
 • DanN
  Ianuarie 20, 2014 la ora 12:27

  Suntem 6 ani in viitor, Sibiu-Pitesti este gata, la fel si Brasov-Comarnic. Care este traficul pe Brasov-Comarnic? Cat se plateste de la buget si cat se incaseaza din taxa pe km?

  Răspunde
   
 • Godea
  Ianuarie 20, 2014 la ora 09:57

  avem nevoie de specialisti din israel

  Răspunde
   
  1. dan monofrei
   Ianuarie 20, 2014 la ora 21:15

   stimate domn -mai intii ..din Israel in comentarioul dvs.cu i mic:Deci corect romaneste ,parca se scrie Israel.
   Apoi , e bine ca tara sa se dezvolte in toate directiile daca se face cu cap:Si China ate specialisti super intre timp caci colaboreaza intens cu westul,doar ca Israelienii datoriota legaturii istorice si sufletesti (pentru multi ca SAndu du CAnada Romania sigur e tot o patrie )sint apropiati garantat de tara:Si sint intradevar specialisti buni mai ales la irigatii si agriculturain conditii de seceta dar si la aparare nationala:Am avut profesori de liceu la matematica evrei prin anii 66-70 ce sa zic la inaltime nu mai zicem ce doctori etc.;:PAcat ca au emigrat -ei merg pe vorba- patria mea este unde imi merge bine -Si si colegi si de liceu si de facultate :Citi din ei or fi ramas in Romanica ??BAnuiesc ca multi sint in SUA sau cine stie pe unde ??.DAr si citi ingienri extrem de buni din minoritatea germana ardeleneasca si banatzeana sasi si svabi nu au parasit Romania din inainte si dupa 89??Toti specialisti unul si unul:Din pacate au plecat si nu se vor mai intoarce. Este o tragedie pentru o tara relativ mic populata care pe linga romani a avut sute de mii de specialisti din variatele etnii care au trait acolo si care de scirba de situatii create si lipsuri majore, partial de perspectiva s-au oroientat altfel parasind tara cum fac din pacate si actual atita tineret debusolatr si dezorientat de proprioii conducatori(le spune doar prezidentu BAsescu plecati romani la munca ca sinteti liberi-in PRIVINTA ASTA O RUSINE DE CONDUCATOR):fiecare are ,e drept numai o viata si e obligat sa si-o traiasca nu numai cu lozionci sau vorbe goale sau promisiuni nerealizabile ci in mod civilizat si real:DAr plecarea atitor elite este intradevar o catastrofa:Ati ramas singurei cu cei multi care au stiut doar sa sparga cu barosul fierul beton ca sa vinda foerul la fier vechi si sa-si construiasca palatele cu creneluri manelizate .DA, e si asta o perspectiva ;Ceausescu ar fi zis o pere_spectiva:Sumbra oricum dar e bun si opütimismul ,cum spun germanii speranta moare ultima.

   CA sa revenim la subiect -constructia acestei importante lucrai de trecre a Carpatilor de la BRasov la Bucuresti nu poate fi decit absolut laudabila si din punctde vedere al muncii pe care o va pune cu siguranta la dispozitie la mii de oameni:CU siguranta multi dintre dinsii si specialisti in drumuri:Si si ulterior la intretinere va ingloba forta de munca :CA totul costa ??DA ce adevarat dar ce e de pomana _Pe daibogeala zic romanii in popor -pe lumea asta :Cel putin la ora actuala.Totul COSTA.Si nu putin.MAi alesc cind cumperi :SAu iti faci singur dar si atunci tot nu e de pomana:DE pomana e sa nu faci nimic cum i-a replicat REPETAT domnul Sova dlui Guran .Adica nu faci nimic ,nu costa nimic si iese tot nimic .

   Răspunde
    
   1. VictorL
    Ianuarie 20, 2014 la ora 21:50

    @DanOnofrei.Nene Onofrei de ce e greu de inteles ca autostrada aia nu se va face…Va fi gata imediat dupa ce se va taia pangica finala la Bechtel.Noi vom fi de mult oale si ulcele insa problema e ca ei au nevoie de bani acum.Pentru atita lucru nu e nevoie decit de un ,,Studiu de fezabilitate” de citeva milioane de euri si apoi ramine ,,ca-n tren…”
    La constructia efectiva e mai greu si baietii astia nu se pricep.Bafta multa!

    Răspunde
     
  2. Mihai
   Ianuarie 21, 2014 la ora 17:27

   ce-ar fi ,,specialistii,, din israel sa ramana in israel? ar fi f. bine.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Ianuarie 20, 2014 la ora 07:25

  Mercenarii stalinisti au avut un singur scop: bunăstarea familiilor lor. Caţi dintre criminalii care au instaurat comunismul in România erau legaţi in vreun fel de ţara asta? Ce are romanesc cancerul comunist?! Pe Solomon Katz, ori pe amicul lui Trotki, Krăstio Gheorghev Stancev? Au fost trimişi de sovietici! Nu au ostenit să lupte NEINCETAT pentru dezmembrarea României. Scoaterea in afara legii a partidului comunist, indiferent ce v-a spus tăticul dumneavoastră, s-a făcut pentru ca se înmulţiseră actele antisociale si comuniştii nu aveau nici un fel de susţinere in România. Pentru a lua puterea, misiunea pentru care fuseseră trimişi de la Moscova, s-au folosit de forţă, ceea ce fac si astăzi organizaţiile teroriste.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Ianuarie 20, 2014 la ora 07:25

  Nu numai ca javrele comuniste trimise de Moscova nu erau romani si nici măcar nu ştiau limba romană, dar au fost aleşi dintre infractori, indivizi cu un comportament violent, antisocial. Dôme Adler, Haia Lifschitz, Aurel Rotenberg, Haia Grinberg, Bela Breiner, Petr Fischer, Bercu Zukerman, Herbert Zilber, Eugen Bendel, Remus Koffler, Enrich Kutschnecker, Ştrul Zigelboïm, Wolf Pressman, Leon Lichtblau Sheiva Averbuch, Elek Köblös, Vitaly Holostenko, Alexandr Ştefanski Gorn, Boris Ştefanov Mateiev, Fóriş István, Iosif Ranghetz, Aaron Gershwin, Hannah Rabinsohn, Burach Teskovich, Lothar Wuertzel, Ioska Roitman, Lev Oigenstein, Iordan Russev, Lukacs Laszlo. Balogh Joszef, Saul Brukner, Emilian Botnarenko, Ernő Neuländer, Mehr Kohn, Saşa Goldenberg, Szilágyi Leon, Ghiuri Grossmann, Leon Tismeneţki, Abraham Gutman, Moscu Kohn, Maximilian Bergmann, Pantelei Bodnarenco, Dimităr Kolev, Vincze János, Boris Grünberg, Mişa Dulbergh, Misha Iakobi, Ana Grossman, Ştrul Mauriciu, Moises Haupt,
  Ştefan Koller, Feller Moritz, Ariel Leibovich, Ce treabă aveau oamenii aceştia cu România?! Fără îndoială printre ei aţi regăsit numele unor rude si prieteni. Ei au fost cei care au instaurat despotismul comunist stalinist in România si au aservit pe deplin ţara Moscovei, ocupatorul străin.

  Răspunde
   
  1. dan monofrei
   Ianuarie 20, 2014 la ora 21:52

   @Constantin .Costica draga din nou cu istoria veche ???Pina cind ne mai cramponam ,pai am zis sa avem parte de un AN nou 2014 destins si tu incepi iar cu criminalii ….,etc ,etc….Nu mai putem face bine ce a fost facut rau de altii in alte timpuri.Si pe deasupra ,in mentalitatea lor idealista de la momentul istoric respectiv (Inceperea si raspindirea fascismului agresiv in Europa dupa WW 1 _UNU!!!) asta era solutia se pare -o revolutie internationalista care sa desfiinteze clasele sociale (Au fost naivi clar nu toti si pur teoreticieni care nu au stiut cum se tine secera si un ciocan in mina si cum Krupp Friedrich a redefdinit otelul de calitate englezesc pe care l-a copiat ca un capitalist destept si tenace -omul ramine om ):De atunci au trecuit ape ,e drept cum spui si MULT singe absolut nevinovat(in Romania dupa WW2 toata elita veche ):DAr discutia e prea ampla nu se merita aici ,nu e spatiu:*si timp nici atita:Cindva taiem porcu la tara si cu butoiul de zaibar o dam pe polemici.
   Aici se discuta de soseaua peste CArpati de la BRasov (NADLAC)spre Bucuresti si asta e o tema mai interesanta cu bataie lunga si pentru copii tai cind va fi gata:Clar se va face ca si Legatura Clujului si Oradei cu Bucurestiul:Eu unul la Balta LAba nu imi doresc asa ceva nici in ruptul capului:Unde sibt autosrtazi este si mare zgomot ,mai ales la circulatie intensa:Nu e totul asa de simplu:Ai una o pierzi pe cealata:Sti cum este e ca si cind ai o femeie ffffrumosa de se uita toti dupa ea:Si aia cu bani muli,t mai multi ca tine.Risti repede sa o pierzi:Asa ,mai bine una mai uritica da devreme acasa:HAi spune o dai la pace cu SAndu Canadianu ca si asta e tot de-al vostru pricepe odata;el nu a spart fosta industrie a RSR( unde si-a facut ca si mine servicioul militar obligatoriu pentru Romania nu pentru altii!!!) cu barosul sa vinda fierulo vechi:Si.a cistigat cinstit si sigur greu banul intre straini ,departe de tara ca specialst geoloog:O cam da el in bara ca face prea multa politica da asa o fi felul lui si de multe ori are dreptate :Clar nu are ce sac dea solutii ,solutiile vi le gasiti si alegeti voi ca romani ,fara amestec strain.Important este cind va fi sa votati sa mergeti toti cu drept de vot la urne:Fiecare cu cine crede ca il reprezinta mai bine in interesele personale asta e democratia adevarata si apoi minoritatea se afla in opozitie:DArnu are cine sava dee3a lectii ,faceti cum credeti voi in tara ,noi papagalii de aafra putem comenta orice mai serios mai in glouma.
   Totul e safitiu unioti nu sa va deezbinati completr caci asta ASTEAPTA ALTII DIVIDE ET IMPERA ,o stiti de la romani, ca sint stra stra stra taticii vostri.ai nostri ca brazii ..cu zale pe piept .

   Răspunde
    
   1. un turist
    Ianuarie 20, 2014 la ora 22:18

    Salutari Dan Onofrei.Fiind in pensie cred ca aveti mai mult timp de vise ca dimineata este mai lunga (in pat cu batrinica),deci cu multe autostrazi in Romania este cum ar fi visul unei tinere frumoase aproape goala si atunci te trezesti acolo in pat cu….stiu eu ce spun.Nici tinara linga tine si nici autostrada la Balta Alba sau alt undeva. Sa facem un testament la acest vis sa fie mostenit de nepotii nostri!!!!!poate se indeplineste????

    Răspunde
     
    1. dan onofrei
     Ianuarie 23, 2014 la ora 21:01

     @ un turist -buna seara la München stimate domn.nu ca baba pleaca mai departe la munca iar eu e dtrept ramin in pat dar nu pfrea mult cdaq ies cu catelul ,dar e drept far stress,relaxat-deh ,recunosc ,ca pensionarii :EA face parte din aceasi categorie ca si dvs.care vor sa moara la datorie muncind ,pina la 65 si ceva luni ca sa nu ii taie din pensie dar cec drept ca o si face dion pasiune desi imi este greu sa o inteleg caci face o munca contabila si nu creativa cum am avut eu,dar e drept intr-o firma si ei sint extrem de importanti(de multe ori se considera mai importanti ca noi tehnicienii!!Asta putin ma nemultumeste dar acum imi este egal sint pe terenul neutru al rentierilor):FAra contabilitate precisa nu ajungi departe in lumea unei economii private unde nu merge ca la comunisti cu ….las ca trecem pe pierderi adica luam de la altul din cistigul lui:Asta a fost o catastrofa la acel sistem imbecil finaciar vazut:SA ia de la cei productivi intradevar ca sa acopere lipsuri la cei care faceau PIERDERI (PLANIFICATE) si asta de multe ori pe durata nelimitata_HAlal concurentza de copii imbecili mintali!!!NUmai idiotii sau bolnavii mintali pot judeca asa:DE aia au si ajuns pe durata tot sistemul la colapsw economic (inclusiv germanii get beget din fosta ramificatie stalinista asa zisii democrati care ii bagau la carcera pe cei alti ginditori (LA dinsii a fost mai ceva zelosi ca la romanii lui Ceaausescu DAr nu s.a dat public -deh, sistem german cu cap ,stie sa acopere lucrurile-unter Tepich kehren – ca toata lumea sa fie multumita in final -e si bine asa nu ca la romani se maninca de po..u si astazi fara nici un rezultat (justitie independenta –haahaha cad pe jos de ris ..unde e aia ca emigrez si eu acolo !! da sa fie intradevar justitia aia legata la ochi cu talerul in echilibru!!NU spoiala-alba neagra )decit o decadere completa a puterii de stat o vedeti zilnic ca noi toti pe blog ..))unde ei au capotat si nu au mai avut sa puna nimic pe farfurii in nici la cei care faceau treaba buna(mai erau fabrici competente cu oameni cu experienta (Stiu ca fabricuta de medicamente TAbleta la care parintii mei adoptivi au trait direct nationjlizarae mi se pare in 1949 de la elvetienii de la Wanderer care peste noapate au fost fortati sa predea afacerea, a mers cel putin pina in anii 68 relativ bine pina ce CEauseasca (savantul de renume mondial care v- a fost partener de afaceri grase!!!) a decis constreuctia uni megaloman combinat de medicamente in Bucuresti care ani de zile !!!!! a trait pe pierderi majore si REBUTURI acopperite de biata mica fabricuta TAbleta careia i-au fost luati si specialstii si dusi cu forta la acel combinat :TAta(Adoptiv) i- a blestemat caci apoi a si iesit cu greata la pensie desi slujise fabrica de la patroni 25 de ani cu suflet ca asa e cind esti mult in firma :DAr a zis cind trec pe acolo ocolesc poarta si ca el au fost toata acea generatie dezamagita de o politica comunista de megalomanie care in final a dus tara in SANT!!!!!! :
     Mie mi s-a taiat destul ca am iesit cu 63 dar tot sint multumit desi sigur e dureros si eu am in spate 40 de ani de munca plus facultatile (cea la seral destul dee obositoare ) -iar munca nu ma avut-o decit partial in birou si in Romanica ,iar aici la unele firme am facut si Elektrokonstrukteur dar si proiectul pina la cap cu punerea in functie la client:Si stiti ca asta e munca ca pe front in linia intii mai ales singur in strainatate -am avut si situatii cind am muncit cu 2 pasapoarte in buzunar caci ma coboram din avion noaptea si luam a doua zi alta destinatie si viza trebuia reglata din timp.A fost si frumos dar m-am saturat e mai bine acum cu catelul linistit fara stress adica ti se rupe pixul:Stiti ce se joaca si aici intre timp cu astia tinerii(eu am lasat in ultima firma colegi care au inceput f.tinerisi cind eu am iesit la pensie erau inca tot tineri ca virsta dar cu parul rar de tot (chelie).E dtrept unii erau si sa se supraafirme pe deviza aruncata de patron -du bist der beste !!! Nu spun citi fosti colegi de mare calitate nu mai sint au decerdat ;Dumnezeu sa ii odihneasca precum marele inginer si fizician Rest Günther care mi-a fost ca mentor :Om de scoala veche germana si de o capacitate profesionala cit muntii Alpi: A murit bietul pentru firma la punerea unei mari fabrici de panificatie in Finlanda care face si Fin crisp-ii pe care posibil ii consuma si romani actual::_ A facut infarct cu 61 nu mai prins pensia dupace veni-se la firma noastar aici linga Frankfurt dupa 25 de ani de centrale termice la Firama LAmbion care a q dat faliment peste noapte cu o afacere eronata de seful firmei in China !!!!!Si citi altiica el dela fi9rmaq PIOttler etc …:E drept si soarta dar munca ii termina pe oameni. Asta e adevarul.:MAcar eu am avut sansa unei generatii care a fost ff.bine platita acum bietii ingineri si tehnicieni tre sa inghita munci creative la firme de imprumut(unde acum 30 de ani poposeau doar inginerii cu pro9bleme sociale sau incepatorii fara sansa sau practica ) ca sclavii:DAr ce sa faca astea sint timpurile.Cele bune nu se mai intorc tre sa fie optimisti sanatosi sa zioa mersi ca au un job ca stiti de mult nu se mai defineste ca Arbeitsplatz_loc de munca ci ca la americani JOB :PArca ai fi om de serviciu nu intelectual creativ !!Asta e si vine si mai critic ca avem concurenta asiaticilor fara pretentii si asigurari sociale!!. :Adica vu-i sa zic ,fara pretentii materiale majore ci strictul necesaa ma descurc relativ bine

     Răspunde
      
   2. Constantin
    Ianuarie 21, 2014 la ora 20:52

    Nu-ti face griji, Danut, „cineva” la 03.33, in aceesi zi in care ai comentat si tu, a tinut sa arate ca a uitat cum au ajuns criminalii mercenari stalinisti la putere in Romania pe tancurile rusesti si cum suportam pana astazi consecintele. Memoria victimelor ne obliga sa raspundem celor care pun asemenea chestiuni, asadar nu am facut altceva decat sa raspund. Dupa cum stii, am aceesi parere despre toti criminalii care au infaptuit genociduri, indiferent daca au fost comunisti sau nazisti. Ca Om, locuitor al acestei planete, ca persoana civilizata/ instruita, ma simt dator la o asemenea atitudine in orice situatie apar opinii extremiste, ori tentative de disculpare a criminalilor. Prin urmare, ori de cate ori cineva le va lua apararea ucigasilor (care au actionat direct, ori au dat ordine din functiile lor inalte in vreun Partid), demersul meu se va repeta.

    Răspunde
     
 • care va
  Ianuarie 20, 2014 la ora 06:24

  Nu inteleg de ce constructorul trebuie sa-si assume un risc? Numai pentru ca proiectul este concesionat? Daca este necesar si merita se face daca nu, nu. Dar nu cred sa fie vre-un risc. Traseul este „cautat” iar solicitarea va creste datorita unor conditii mai bune. De la Predeal va fi acel tunel, care probabil ca va costa ceva. Probabil ca un parteneriat ar fi fost mai echitabil, dar statul nu are bani. Atunci de ce te intinzi mai mult decit poti? Treaba pute. Inca ceva care nu mi-e clar: se vorbeste de intretinere, in care sunt incluse serviciile (dezapezire, maturat, casieria, …)? Serviciile le poti planifica/estima, dar intretinerea (adica se strica asfaltul aici, cade o balustrade dincolo, … ) intra in garantia lucrarii – deci contractorul garanteaza calitatea si suporta reparatiile din cei cam 25@ din valoarea contractuala. Cine garanteaza ceva pentru 26 ani??? Este ceva aiurit aici.

  Răspunde
   
  1. care va
   Ianuarie 20, 2014 la ora 06:27

   era vorba de 25% nu 25@

   Răspunde
    
 • care va
  Ianuarie 20, 2014 la ora 05:16

  Declaratia lui Harvey Weinstein de a produce un film contra industriei de armament si in special contra NRA, este primita cu neincredere sau indoiala ca ar insemna altceva decit o ipocrizie a unuia care vrea sa se imbogateasca. Totusi printre cei care sustin ca au nevoie de arme pentru a avea ceva pe masa, sunt si motivari ca: „sa ma apar de guvern”.
  Apropo de educatie sau examene, o stire nostima: ofiteri in Pentagon au copiat la examene, in cadrul serviciului.
  Contaminarea freaticului, s-a extins in alte 9 judete ale Virginiei de W. Zone care altadata (anii ’60) aratau minunat, astazi sunt „murdare” din cauza chimicalelor. Deci vorbim tot mai clar ca este vorba de gaze de sist.
  Companiile Golden Sachs, dupa ce au redus personalul la jumatate, fac propaganda ca nu mai dau importanta profitului ci mai multa atentie conditiilor de lucru pentru angajatii „ramasi”, si lumea este multumita (?)
  In cartea sa ‘Duty: Memoirs of a Secretary at War’ by Robert M. Gates, descrie motivele pentru care administratiile au dus razboaiele (numai in Iraq si Afganistan, in timpul sau pierdut 3,800 de soldati). Din comentariile CNN se lasa sa se inteleaga cum ca Hillary Clinton nu ar fi stiut ce se intimpla in atacul din Libia. Atunci de ce a declarat public ca „misiunea a fost indeplinita”, numai pentru ca era departamentul ei?
  Americanii sunt foarte furiosi ca rusii nu le accepta ajutorul in asigurarea securitatii la olimiada. Probabil ca altii nu-si ofera serviciile, stiind ca organizatorul trebuie sa-si asume singur toate riscurile.
  Interesant cum merg afacerile, nu-i vorba de performanta ci de … carcasa: „“Apple’s brand is just overwhelming here,” said Eiji Mori, a Tokyo-based analyst at BCN Inc. “It’s not about specifications. It’s not about rationale. It’s about owning an iPhone.”
  So to recount: understanding the iPhone market, consumer preference, and Apple’s explicit iPhone strategy all suggest that the iPhone would be a huge hit in Japan. I guess the only surprise is that the WSJ is, well, surprised.”
  In China preturile scad si supraproductia creste. Sa fie un rezultat al economiei intensive sau o tactica de a-i aduce in sapa de lemn pe capitalisti? Cinezii astia sunt prea multi ca sa piarda si americanii sunt datori vinduti – bilioanelor veniti acasa!

  Răspunde
   
 • care va
  Ianuarie 20, 2014 la ora 03:34

  1. Dupa atingerea suprematiei sociale, burghezia nu mai are interes sa faca revolutie. Elementul burghez, progresisst isiu limiteaza pe nesimtite (prin dezagregare, datorata diferentierii de interese) evolutia pina la dominatie, afectind constiinta sociala. Deci de la eliberare se opresc la dominatie.
  Suntem obisnuiti cu notiunile orientarilor „de stinga” si „de dreapta”; al celor care sunt dominati si al celor care domina. Liberalii („de dreapta”) care s-au „descatusat” de nobilime, cu ajutorul proletarilor (cei multi), dezvolta acuma o teorie a proletariatului = rastalmacesc telul proletariatului pentru asi construi propria ideologie. Liberalii spun ca proletariatul isi revendica dreptul la dominre in societate ca o forma de viata colectiva si definitiva. „Stinga”, adica proletariatul, este acuzata de componenta straina de natia romana = majoritatea populatiei (tarani si muncitori) este „straina”?! Liberalii si-au atins scopul cu ajutorul proletariatului si … gata, fenomenul istoric nu se mai manifesta la fel ca inainte = revolutia/progresul social a ajuns unde trebuie.
  Mai mult, burghezia continua sa-si alcatuiasca o teorie care descrie ca intreaga ei configuratie de clasa a fost alterata (de cine? de proletariat? nici vorba!) datorita principiilor ei liberare da o suprastructura capitalista, cu caracter institutional si de esenta economica, care domina … burghezia, saraca. Acesta este capitalismul care, dupa cum sustin burghezii/liberalii, oficiaza contra libertatii. Acuma provocatorii/manipulatorii acestei teze liberale, indeamna „mediul romanesc” sau „masa de elemente romanesti” (nu mai indrasnesc sa se adreseze proletariatului) la un salt revolutionar, nou, contra nubilimii/aristrocatiei si al corporatorismului capitalist. Acuma intelegeti cu ce se ocupa un provocator (sustinator al unui stat”purtator de grija” – gargara de aburit creierul.
  Dedspre cei „de stinga”, mai exact socialistii. Ei nu doresc ca proletariatul sa domine. Nimeni nu domina pe nimeni, este egalitate fara privilegii si lipsita de interese. Fiecare contribuie cu cit poate si primeste (nu in schimb, ci pentru ca are dreptul) tot ce are nevoie. Este vorba de un spirit care a existat la inceputul istoriei – deci omul „de tip nou” (al lui Marx) a existat odata cu aparitia omului. Exista curente liberale care incearca sa se separe de burghexie, de capiatalisti si chiar de clasa politicienilor pentru a se pune intr-o lumina favorabila fata de socialismul proletar. Ce nu va incerca sa o faca nici o conceptie ideologica, este eradicarea exploatarii omului de catre om = atunci cind nimeni nu va mai trai din munca altuia, atunci cind furtul si coruptia si santajul vor deveni niste notiuni fara semnificatie. Astazi cind se vorbeste despre Justitie si Stat de drept, se pierde esenta = dreptatea exista in fiecaredin noi – nu trebuie sa ne fie impusa, stim cind gresim si cind nu. Ne trebuie o societate in care tentatia (omeneasca) sa nu aibe justificare.

  Răspunde
   
 • care va
  Ianuarie 20, 2014 la ora 03:33

  2. In continuare, voi reveni la ce se intelegeprin „garda veche” si „garda noua” la comunisti – provocatorii nici macar n-au timp de pierdut sa inteleaga despre ce gargarisesc.
  Mai intii, comunismul este o varianta dictatoriala a socialismului, se pare ca a fost creeat de Lenin pentru a forta scurtarea perioadei de tranzitie. S-a dovedit ca o societate are nevoie de timp si conditii adaptate unor transformari treptate de la o etapa sociala la alta. Si comunismul si capitalismul au facut si fac aceleasi greseli si crime – luarea unei vieti sau impiedicarea cuiva sa si-o traiasca dupa cum are dreptul, tot crima se cheama. Cel putin fascistii au spus-o pe fata, probabil acesta este motivul pentru care au fost blamati ei si ceilalti nu (sau numai pe rind). Sunt unii care condamna crimele comunismului, contra umanitatii, pe drept. Corect ar fi sa se continue aceiasi atitudine si in privinta capitalismului, de la inceputurile sale – revolte populare si greve si masacrarea populatiilor au fost tot timpul, muritori de foame de care sa nu-i pese nimanui au fost mereu, la fel si imbogatiti. Distinctia preferentiata este manipularea cu care se ocupa provocatorii si nu merita a fi luata in considerare daca dorim sa intelegem fapte care s-au petrecut si a celor care se petrec in prezent.
  „Garda veche”a fost alcatuita, la scara internationala, din oameni care au crezut intr-o lume mai buna, mai buna pentru toti. Ei au luptat pentru ca au fost (si mai exista si astazi) oponenti minati de interese individuale sau de clasa sau de grup. Lupta capata forme singeroase. Cei din „Garda veche” stiau ca idealul lor este departe, peste generatii – deci nu se poat valida nici o justificare (dupa cum sunt unele acuzatii) in obtinerea de putere si avantaje materiale. Pleci la razboi si mori inainte sa stii daca vei cistiga sau vei pierde – nu-i un motiv sa nu-ti aperi tara. ei din „Garda veche” au luptat, si-au riscat viata, si-au pierdut-o pentru o societate care va fi – nu se poate altfel, oamenii nu se vor lasa exploatati la infinit.
  „Garda noua” este a politicienilor si a capuselor din jurul lor, care nu au avut nici un felde idealuri sa lupte pentru ele, numai interese. Au speculat situatii si s-au invirtit de putere. Aici sunt criminalii. Evident, privind si intelegind obiectiv ce se intimpla si astazi (international si national), vedem ca lucrurile sunt foarte amestecate si sunt foarte putini care incearca sa le lamureasca. Interesul poarta fesul tuturor timpurilor. Intotdeauna au existat vinzatori, tradatori, provocatori, propagandisti si creduli.

  Răspunde
   
 • care va
  Ianuarie 20, 2014 la ora 03:33

  3. Indiferent ce va spune unul sau altul (intotdeauna se va gasi careva), eu il cunosc pe tata – el nu a fost criminal, nu a ucis pe nimeni, direct sau indirect, si au fost multi ca el – pe unii i-am intilnit la funeralii (nu au fost adusi cu scoatere din productie). Toata amaraciunea provocata de aceasta mascarada mi-a fost alinata de prezenta celor care au luptat cot la cot cu el. Generalizarea intr-o directie preferentiata este reactia tipica a provocatorului, cu scop determinat.
  Nu exista posibila nici o dovada ca tata ar fi participat la actiuni criminale. Un orasel intreg este martor ca legionarii i-au macelarit, negasindul pe tata. Mai mult, Israelul (recunoscut ca a vinat criminalii si i-a pedepsit pe merit) mi-au dat acceptul pentru a emigra (inclusiv cetatenia) stiind ca sunt adoptat de un evreu care nu este criminal. Sunt urmasi al unor evrei care s-au facut vinovati, si acestia nu au ajuns in Israel. Nu am ascuns nimic pentru ca nu am nimic de ascuns. Nu sunt o exceptie. Am avut si culmi si prapastii in viata. Este viata mea si nu am acuzat pe nimeni de raul meu, miar cind mi-a stat in putinta am ajutat fara sa cer sau sa primesc vreo compensare. Repet, nu sunt o exceptie. Suntem multi in afara tarii carora ne pasa ce se intimpla acolo. Stim cu adevarat ce este in afara tarii, traim aici. Este absurd sa ni se pretinda sa parasim totul pentru un haos de care nu suntem vinovati, un haos pe care voi, de-acolo, nu faceti nimic sa-l desfiintati. Ne contra-carati pe blog, macar daca ati demonstra ca vreti sa faceti ceva. Vreti sa venim sa ne si omoriti? Pentru ce? Cind mi-a mers foarte buine, datorita sotiei mele si mie, fetita mea a avut o viata cu „muuuuult ” mai buna decit multi alti copii. Asta inseamna ca eu sunt criminal? Rationament marginit al unui provocator.

  Răspunde
   
 • care va
  Ianuarie 20, 2014 la ora 03:32

  4. Am sa dau un text care mi-a fost respins pe alt blog.
  „Raul poate fi facut nu doar prin actiune, ci si prin inactiune”, a fost spus de catre un mare contemporan. Dar, sub diverse forme, a fost spus si in trecut, ca de exemplu: „Atacul este cea mai buna aparare”. Aici se fundamenteaza acuza pe care i-o aduc lui Adrian Nastase: prea multa imaginatie, prea multa naivitate. Are o scuza, pe care tot el a permis sa fie generata: insuficienta sustinere populara. Intr-o perioada de criza de reprezentare, poporul lasa la voia intimplarii sa se iroseasca sansa de refacere a tarii. Vin alegerile – in conditiile nivelului de trai de astazi, nu inteleg de ce se asteapta sa vina in loc sa le aplicam acuma. In miinile cui lasam tara? Monarhia? – mai este posibil asa ceva in Romania de astazi? Basescu? – nu a fost capabil sa puie o saminta pe propriile paminturi de la Calarasi! Antonescu? – totusi dorim o capacitate. Ponta? – dorim si maturitate. Motiv pentru care spuneam ca nu ne putem permite sa irosim 4 ani.
  Nastase a pomenit de o „perversa razbunare politica”si continua sa se amageasca a fi un „adversar politic” al lui Basescu. Ce cinste ii face marinarului. Apartenenta politica nu justifica suficient asa ceva, iar in acest caz, nu poate fi o explicatie. Condamnarile privind drepturile politice cit si cele electorale, au bataie lunga. Dar efectul nu este real, si despre asta, de fapt, vreau sa spun citeva vorbe.
  Este, se pare, controversata ideia sau termenul de condamnare politica. La baza trebuie sa existe un conflict, doctrinal si cenzurarea unor drepturi a formarii unei mentalitati, intre caracter sau rol si putere sau regim. Se materializeaza printr-o masura administrativa cu repercusiuni asupra drepturilor civile in viitor, dupa eliberare. In toate timpurile s-a dorit a i se atribui o importanta sau semnificatie penala, dar probabil ca este civila. In acest context, cistigul de cauza apare sau devine o falsitate. Mai simplu spus: condamnarea politica este o mosmondeala elaborios tesuta sa ia ochii multimii. Este o incheiere de conturi. Intotdeauna am sustinut, ca si altii, ca o afacere buna este cea care se termina in buna intelegere.
  Si Nastase recunoaste ca a facut unele greseli, pe care foarte multi romani nu i le pot trece cu vederea (motiv pentru care, as aminti iarasi, a mai pierdut din popularitate). Eu am fost fortat, in anumite circumstante, sa parasesc Romania in timpul lui Ceausescu. Dar in afara de activitatea profesionala, am continuat sa fiu interesat de soarta tarii si a romanilor. Am evitat si am reusit sa nu ma amestec in politica. De fapt consider ca in treburile interne ale unei tari, politica nu-si are rostul. In relatiile internationale este altceva – sunt aspecte care trebuiesc negociate. La intern, totul trebuie doar sa fie bine administrat. Daca se compara casa cu tara si familia cu poporul, fiecare va intelege ca este un foarte bun administrator/conducator de tara. Nastase are capacitatea demonstrata de a suplini diferentele cantitative.
  Ca unul plecat de mult din tara, desi „romanesti” mi se par nostime diversele denumiri date diferitelor afaceri, scandaluri, procese. Am sa ma refer acuma strict la doua dintre ele care mi se par cruciale si legate de viitorul tarii cu Nastase ca presedinte al unei republici prezidentiale. Chestia cu „Nana” sau paminturile de la Calarasi este evident o spalare de bani cu provenienta dubioasa, ca sa nu spun vinzare si tradare de tara, a unuia care s-a lasat santajat si corupt de americani si de UE. Motiv in plus sa nu agreez cooperarea romanilor cu strainii. Dar sa revin la cele doua afaceri: vinzarea flotei romanesti si distrugerea combinatului siderurgic de la Galati. Si amenajarea hidroelectrica a tarii este extrem de vitala refacerii economice a tarii si mi-ar place sa le luam pe toate in piept, dar vai de pieptisoarele noastre.
  Care este importanta flotei, si in special cea fluviala – sistemul Dunare canal care leaga Constanta de Amsterdam, a fost special conceput sa traverseze Europa – reiese in mod evident din pozitia strategica (comerciala, nu militara care nu mai are nici un sens astazi) a Romaniei: transportul comercial intre Orient si Europa este cu foarte mult mai rentabil decit intre continentul american si Europa. Romania este capul de pod al acestei legaturi. La investitii minore, proportional, revin beneficii uriase si imediate. Deci avem nevoie de renasterea unui santier naval si de otel. Combinatul de la Galati a fost conceput din start pe baza fierului rusesc – n-are Europa ce are Romania, dar fier nu avem suficient si rusii n-au ce face cu el. In plus, vedem clar ca vestul este interesat mai mult de a investi in Ardeal si nitel in Oltenia – se feresc de Dobrogea si Moldova. Clar, strainii nu au interesul unei dezvoltari unitare si armonioase a economiei romanesti – jacmaneala si distrugere pentru a o aduce la un pret foarte accesibil. Dezvoltind Galatiul, punem pe picioare Dobrogea si inceputul Moldovei.
  Nastase a fost amestecat in aceste doua afaceri. Nu cunosc amanunte cine a fost initiatorul sau cine a fost beneficiarul. Este clar ca nu s-au terminat cu bine pentru Romania, dar, la ora actuala, singurul care poate sa aduca Romania pe drumul cel bun, este Adrian Nastase – il duce si mintea, este si matur, si nici nu are planuri sa se mute in insule. Sa mai adaug ca printr-un program national bine elaborat are sansa sa-si spele pacatele? Sunt destui in lume care au pacatuit si nu sunt buni de altceva decit sa continuie sa pacatuiasca. Eu cu toata responsabilitatea vreau sa-i dam lui Nastase aceasta sansa. Noi meritam aceasta sansa. Romania nu merge spre bine. Sa nu pierdem 4 ani degeaba, si inca 5 si dupa aia tot nimic. Nu exagerez spunind: Ori Nastase ori nimic! Ginditi-va si decideti, acuma!

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Ianuarie 20, 2014 la ora 21:34

   @SanduCu.Iar te-ai repezit la ,,cearceafuri”…Despici firul in patru si te prinzi apoi in ite.
   Nastase se afla in puscarie pentru ca a transformat curtea Ambasadei Romaniei in terminal de containere.Containerele erau umplute cu marfa si marfa ajungea la el acasa insa problema a fost ca nu o platea el ci o firma de pe la Bacau,doar asa din prietenie…Judecatorii au inteles cum se cheama prietenia asta si l-au pus la pastrat.Nimic politic ci doar o cacanarie de drept comun facuta de un functionar al statului.
   Basescu se lauda ca la Nana a pus griu.Nu stiu ce va culege ca zapada inca nu avem dar nici ger.
   Gogorita aia cu comunismul nu a inventat-o Lenin.A inventat-o Robespiere si a numit-o ,,liberte,egalite,fraternite…”L-a ajutat si inginerul Ghilotine cu o inventie sa mearga mai repede treaba.
   Ce ne facem,ca azi sunt burghez si-mi merge treaba iar miine dau faliment si ma intorc la saiba? Unde ma incadrez la exploatati sau exploatatori?…Si cum ramine cu gologanii care i-am pus la bataie si daca au fost munciti din greu le stiu mai bine valoarea?
   Ce baiat destept am fost ca nu mi-am pierdut timpul uitindu-ma pe,,Munca de partid”si unde mai pui ca nu avea nici poze…
   ,,Omul nou”…E plina Romania si toti facem eforturi sa ne revenim ca se vede treaba ca am ramas cu sechele.Nu stii cum arata? Sta la coada la ,,cantina saracilor” si cind pune mina pe pachete le arunca in ,,bena”la BMW,sau daca e mai prapadit cheama taxiul…Apoi acasa cu burta plina de bere rigiie si-l injura pe Basescu…Habar n-avea Marx!
   La treaba cu patriotii nu m-am prins ce cautau in Spania si de ce luptau pentru Romania tocmai acolo,in afara de faptul ca nu erau romani.Totodata aveau in cap o poveste despre o lume fara granite,fara tari,si cu capitala la Moscova.Nu prea seamana cu aia de s-au dus la Cotul Donului doar pentru ca aveau o palma de pamint data de rege…
   Sa auzim doar de bine!…

   Răspunde
    
   1. care va
    Ianuarie 22, 2014 la ora 02:41

    Nu stiam ca esti burghez, ma bucur sa aflu. Pacat ca sunteti prea putini, daca ati fi fost cu totii, era o garantie sa nu dai faliment. Vad ca n-ai inteles: cind traiesti din munca altuia inseamna ca-l exploatezi. Dar roata asta se invirte mereu si tocmai asta nu este bine. Cind cu totii vom fi la fel, se va ajunge la o stabilitate, pe care vad ca si tu ti-o doresti – ca sa nu se iroseasca gologanii munciti din greu (orice munca este grea, numai statul degeaba este mai usor, pentru un timp). N-am inteles la ce „bataie I-ai pus pe ai tai: investesti? joci la bursa? Vezi ca si asta incepe sa miroasa a exploatare. „Omul nou” la care m-am referit eu nu este acelasi cu al tau, care explica in mare masura situatia de astazi – cei de astazi, in loc sa foloseasca ce au facut cei de ieri, s-au pus pe distrus tot si acuma nu sunt in stare sa puie nici macar la loc.
    In legatura cu nationalitatea voluntarilor din Spania, te hazardezi – nimic nou la tine. In Spania au fost cam vreo 600 din cei peste 14,000 care au fost in rezistenta Franceza. Unii dintre ei au evadat din inchisorile romanesti (comunisti ilegalisti, adica contra regimului de atunci – sa nu uitam ca nici atunci cei care munceau o luau din fata), altii au fost exmatriculati din universitati romanesti (aderenti la miscarea comunista) si si-au continuat studiile in universitati occidentale. Printre acestia au fost si evrei (daca asta este ce te intereseaza) dar au fost si de alte nationalitati – cu totii cetateni romani, inclusiv ROMANI. O chestier interesanta: „Stalin a fost interesat ca republicanii să piardă. Pentru el victoria lui Franco era mult mai convenabilă. Putea astfel să alimenteze mitul patriei în primejdie, cel al cetăţii asediate, a reacţiunii şi fascimului care vor pieirea regimului sovietic, pentru care pregătesc războiul. Teza pericolului extern, alimenta 2. argumentele pentru amplificarea represiunii. Suntem în timpul Marii Terori, o operaţie masivă de epurare a nomenklaturii civile si militare, a Vechii Garzi menită să îi consolideze puterea.” Din 2009 in coace, mai multi „cercetatori” romani (printr-e ei si de origine franceza, americana sau engleza) cu universitati occidentale si trans-oceanice, au cosmeticizat destul de reusit istoria – se potriveste foarte mult cu ce spui tu (pina la urma ai trecut la munca de partid, te-ai dat pe brazda, te-ai imburghezit). Totusi au spus si cite un adevar, altfel chiar ca nu se mai lega gargara – asa a fost si asa n-as vrea sa mai fie (bun rau, sa se spuna totul, cititorul sa decida). Din citatul pe care l-am retinut, se pare ca se descrie cite ceva despre „epurarea vechii garzi” – adica, comunismul nici nu s-a impus ca lumea in Romania si „noua garda” a inceput sa-i matraseasca. Daca Stalin facea diferente, atunci de ce voi de astazi ii bagati pe toti in aceiasi oala? Si apropos de evrei, inteleg ca numai Constitutia de astazi te mai impiedica sa spui mai mult (eu ca roman – tii minte, mama mea se numea Barsan Maria) – pot sa-ti spun asta, nu-I asa?), premierul Canadei a avut un discurs „istoric” in senatul israelian (mai zilele trecute), citiva parlamentari arabi s-au burzuluit. Ca Israelul incepe sa aiba dreptate in politica lui palestiniana (in ochii lumii internationale) – stii ca pe vremuri, pina sa vina englezii, palestinienii s-au inteles cu evreii, evreii au luptat contra englezilor nu contra palestinienilor – acuma ca israelienii s-au inteles cu rusii, nici lumea araba nu mai are treaba cu Israelul, nici Israelul nu mai are treaba cu Iranul (spre ciuda americanilor). Dar ce voiam eu sa te intreb (poate mai aflii de la sefii tai): de ce s-a dus Harper la Jerusalim? Nu stiu de ce, dar protocolul asta diplomatic imi spune ca „vizitatorul cere” sau vrea sa obtina ceva. Kirbica, al lui Obama, s-a intors cu palma-n fund (si din Israel, si din Siria, nici cu Iranul nu I-a mers (auzi, Europa s-a opus boicotului Iranian, de fapt europenii nu-I sustin pe americani nici in incercarea acestora in treburile interne ale rusilor (stii chestia cu securitatea olimpiadei) de au inceput sa o intoarca ca vor doar sa-si asigure protectia cetatenilor americani – asa deodata I-a apucat amocul (pe detinutii in tari straine nu le pasa si pe cetatenii din tara pun politia sa-i impuste si in casele lor). Pentru mine n-o sa fie nici o surpriza cind socialismul international va pleca de la Londra si din LA. Tu ai sa fii surprins? Sau atunci vei trece pe … rosu?

    Răspunde
     
    1. Victor L
     Ianuarie 22, 2014 la ora 22:51

     @SanduCu.Nu sunt burgehez dar promit sa ma fac daca nu mai gasesc nimic de munca…Nu de mine era vorba.Acum si aici nu discuta nimeni despre clase si lupta de clasa.Cred ca a fost si inainte tot asa.Inca mai stau in picioare coloniile de locuinte construite de patroni pentru muncitorii ,,din dotare”.Patronul este omul din firma care munceste cel mai mult si de multe ori nu doarme noaptea cu gindul ca trebuie sa asigure niste salarii.Cine a platit in viata un salariu altcuiva intelege.Totusi nu a inteles-o Marx iar Lenin nu avea de ce sa inteleaga pentru ca pe el nu asta interesa ci puterea si stapinirea prin teroare a milioane de sclavi.La asta se reduce totul…Incearca sa uiti de treaba cu ,,rosu”pentru ca nu a adus nimic bun pe unde s-a vinturat si inca mai misuna.
     Romania nu a trimis pe nimeni sa lupte pentru ea in Spania.Cine s-a dus ,s-a dus de capul lui si ca mercenar platit de Comintern.L-a fel au venit si pe urma odata cu Armata Rosie sa ocupe tara asta si s-o bage in foame.Despre morti numai de bine dar din istorie invatam,macar si doar pentru a nu mai da cu rosii intr-unul ca Coposu…
     Daca nu stii cine a distrus fabricile Romaniei iti spun eu: comunistii care dupa ce au scapat de Ceausescu au primit verde la imbogatire din averea Romaniei,pe care au cucerit-o a doua oara tot cu sprijin de la Moscova…Acum se vede ca tot intr-acolo trag insa pina una alta ii paste puscaria.
     Romania si Israel sunt in relatii foarte bune si evreii ne-au ajutat la nevoie sa facem din ,,cosciugele zburatoare”MIG 21,avioane cu care si azi patrulam si asiguram politia aeriana in partea de est a Europei,inclusiv tarile baltice.A fost o vreme cind nu eram nici cu unii nici cu altii si am fost cu evreii.Asta nu inseamna ca dusmanim arabii.
     Riul ala din USA a fost poluat cu metanol.Nu am auzit sa foreze cineva cu metanol asa ca iar nu cred ca e despre gazele de sist.Totusi pina una alta s-au apucat de ele britanicii si astia pe insula lor nu au nici apa multa si nici nu inchid ochii la poluare…

     Răspunde
      
 • DanN
  Ianuarie 19, 2014 la ora 20:21

  Eu as fi pus intrebarea asa: Suntem 6 ani in viitor, Sibiu-Pitesti este gata, la fel si Brasov-Comarnic. Care este traficul pe Brasov-Comarnic? Cat se plateste de la buget si cat se mai incaseaza din taxa?

  Răspunde
   
  1. adibobu
   Ianuarie 19, 2014 la ora 21:50

   Corect si asa,dar analiza de traffic sa fie facuta profesionist de catre profesionisti,nu povesti si pareri!

   Răspunde
    
   1. care va
    Ianuarie 20, 2014 la ora 05:55

    Estimarea traficului se face pe baze empirice (coeficienti, grad de dezvoltare a zonei,…). Ce stiinta asteptati de aici? Pe soseaua existenta se circula cum se circula, iar pe autostrada va fi altfel. In loc sa vindem blana din padure, mai bine sa ne asiguram ca avem padure.

    Răspunde
     
    1. Radu
     Ianuarie 20, 2014 la ora 23:34

     Cu alte cuvinte, sa-i lasam sa faca padurea, chiar daca se putea face o padure cu bani mai putini si conditii contractuale mai avantajoase.
     Si in alte cuvinte, hai mai bine sa tacem si sa zicem mersi ca ne fac astia autostrada pe banii nostri, cu niste costuri care merg in alte buzunare si de aici costuri mai mari. Sau nu vorbim de clasa politica din Romania actuala? Suntem sclavii teoriei conspiratiei.
     Nu uitati, nu suntem specialisti, dar nici naivi, avem doar opinii, si zic eu, si documentate.

     Răspunde
      
     1. care va
      Ianuarie 28, 2014 la ora 19:12

      Tot ce am spus este ca nu se poate estima „stiintific” un trafic pe o sosea inexistenta

       
 • adibobu
  Ianuarie 18, 2014 la ora 22:19

  Domnule Guran,analiza de trafic si cele 3 greseli din proiect sint facute de dumneavoastra sau de regizorul emisiunii?Ca nu par a fi atinse de un economist…nici macar incepator si/sau persoane cu ceva stiinta de statistici ,sondaje,adica profesionisti pe domeniul lor de activitate.

  Răspunde
   
  1. adibobu
   Ianuarie 18, 2014 la ora 22:48

   Doua vorbe justificative analiza traffic:Nu se ia in considerare traficul ce poate creste prin usurare acces spre Brasov,traficul ce se va muta de pe alte rute Valenii de Munte si Rucar,mare parte de pe Sacele trafic greu cu taxa mai mare! la 1-2-3 nu avem contractual sa ne putem pronunta asupra tuturor clauzelor. Dar in ziua de azi si investitorii si finantatori au mare aversiune fata de risc deci daca incerci sa le pui in barca lor cit mai mult risc(managementul riscului si imparirea riscului intre public si privat) s-ar putea sa nu se faca prea curind din lipsa lor (inestitori-finantatori)pina ce conditiile de pe piata nu se vor schimba mult. Dobinda:Asa este numai ca intr-o previziune ,mai ales pe un asemenea orizont de timp,totul poate fi un fel de ruleta,DAR sa incercam ne uitam in primul rind in spate(istoric)stabilitatea firmelor enumerate de dumneavostra versus stabilitatea romaniei(ca si rating la imprumuturi ,finantari,etc),aici balanta cred ca este net in favoarea firmelor si nu a romaniei,deci preferabil pina acum sa lucram prin ei decit sa se imprumute direct Romania.Se imprumuta Romania-deficit bugetar mai mare.Banii „cash”nu cred ca se pune problema.Construit impreuna,adica? finantat impreuna….deci iar bani dati acum,de unde:cash sau imprumut,situatii deja analizate sumar. Si nu am auzit ca nu se face si Pitesti-Sibiu,nu are nici o legatura una cu alta trebuiesc facute urgent amindoua,sint rute diferite,cu tinte de traffic diferite,fluxuri diferite.Asta asa in citeva cuvinte.

   Răspunde
    
 • adibobu
  Ianuarie 18, 2014 la ora 21:26

  Ce de „experti” avem aici……….Investitiile se fac cu numere nu cu povesti…….alea se numesc,nuvele,romane….etc.

  Răspunde
   
  1. Radu
   Ianuarie 19, 2014 la ora 19:20

   Auci, domnule adibobu, e vreun site pentru specialisti? Atunci va rog sa ma scuzati, nu am realizat ca sunteti pe un site de opinie. Asta nu inseamna ca nu va respect opinia.

   Răspunde
    
 • Radu
  Ianuarie 18, 2014 la ora 17:24

  Nu vi se pare ca traim in tara lor, indiferent de culoare politica? Asta nu ar fi nimic grav, dar atata timp cat noi traim in tara lor si mai si platim pentru asta pentru a nu avea nimic in schimb, totul devine foarte grav. Din pacate noi nu avem un OPC sa ne plangem ca platim taxe si nu primim nimic in schimb.
  Le dam bani, nu pentru ca noi sa traim mai bine, ci pentru ca ei sa traiasca bine.
  Interesant este ca atunci cand ii acuzi de ceva, totul devine „un atac politic” sau „condamnari politice”.
  Ei nu urmaresc interesul economic al Romaniei, ei urmaresc interesul lor economic, atunci cand, in mod legal, jumulesc Romania (adica pe noi).
  Orice realizare a lor facuta cu banii nostrii pentru noi, dar cu costuri mult mai mari, trebuie aplaudata de noi, iar daca o criticam si le cerem cont, tot ei devin nervosi si raman aroganti, sustinand ca de fapt nu vedem avantajele.
  Ceea ce doreste clasa politica de la noi este ca noi sa-i aplaudam cuminti pentru ca ei ne mai dau cate ceva si sa fim atat de bucurosi incat sa nu mai vedem ca de fapt, prin acel ceva dat nou, ei si-au mai facut o afacere.
  De ce sa facem autostrazi pe infrastructura de beton, cand lor nu le iese la calcul economic profitul.
  Ceea ce este clar este ca nimic nu se face in tara asta pentru noi, daca lor nu le iese ceva.
  Atata timp cat vor exista votanti care se vor lasa pacaliti de pensia mai mare, salariul mai mare sau de sticla de ulei si pachetul de faina, totul va ramane la fel.
  Cred ca e momentul sa se formeze o clasa politica de independenti, care ulterior sa coaguleze in formatiuni politice, care sa exprime reale idei politice, nu struto-camile ca acum.

  Răspunde
   
  1. Paul
   Ianuarie 20, 2014 la ora 09:36

   @Radu….”o clasa politica de independenti…”din care sa excludeti femeile,care ulterior sa coaguleze in formatiuni politice care sa exprime reale idei politice…

   Răspunde
    
   1. Radu
    Ianuarie 20, 2014 la ora 23:23

    Interesanta interpelare. Mi-am recitit comentariul si nu am vazut nimic discriminator sau misogin. Daca e o gluma, e o idee buna.

    Răspunde
     
    1. Paul
     Ianuarie 21, 2014 la ora 10:47

     Buna Radu si eu am parte cateodata de astfel de „glume.”nu este o idee rea pentru tine,pentru mine.Este o gluma proasta insa pentru webhostingul de pe piata romaneasca,in special pentru Rohost.ro produsul ROSPOT.

     Răspunde
      
     1. Radu
      Ianuarie 21, 2014 la ora 23:14

      Recunosc, m-ai pierdut, ma dau batut.

       
 • Alex
  Ianuarie 18, 2014 la ora 17:08

  Trebuie sa recunosc ca am fost surprins de prestatia ministrului, ma asteptam la o polemica lipsita de continut. Eu unul am inteles care e limitarea pentru Sibiu-Pitesti, faptul ca nu exista niciun studiu de fezabilitate. Care e calendarul minim nu pot sa verific acum, dar 24 luni mi se par mult ca minim. Poate ca maxim, da, insa nu inteleg de ce trebuie sa existe un minim.
  Insa cantarind cele doua optiuni, Sibiu-Pitesti si Brasov-Comarninc, trebuie sa ma intreb cum au fost ele prioritizate, in baza traficului sau in baza necesitatii si aplicabilitatii directe a unei rute? Pentru ca da, DN1 este ruta cea mai circulata. Dar un tronson care se termina in Comarninc nu ajuta la nimic, cata vreme el nu este legat direct de Ploiesti-Bucuresti, iar de bucata lipsa nu auzim nimic, macar o data estimativa. Pe cand Sibiu-Pitesti leaga 2 autostrazi existente AZI, plus ofera solutia ideala pentru Dacia Pitesti. O gandire strategica impune ca prioritate absoluta tronsonul Sibiu-Pitesti.
  Ramane intrebarea: daca realizarea autostrazii pe valea Oltului nu poate fi demarata mai repede de 3 ani, este oare aceasta singura, dar absolut singura solutie prin care se putea construi aceasta autostrada, prin finantare UE? Sau se poate negocia o finantare pentru ruta Brasov-Ploiesti si tronsonul Sibiu-Pitesti sa fie demarat ACUM, prin parteneriat public-privat sau orice alta solutie ce ofera o finantare in acest moment?

  Răspunde
   
  1. adibobu
   Ianuarie 18, 2014 la ora 21:31

   Sa-I luam la intrebari si nu numai, pe fostii ministrii ai transporturilor din perioada premergatoare ,de ce nu au pregatit”terenul”ca atunci cind va exista finantare UE(2014-2020) sa se poata da drumul la lucrari.Degeaba sare domnul Guran acum la gitul lui Sova…..acestea sint procedurile pe finantari UE.

   Răspunde
    
   1. Radu
    Ianuarie 20, 2014 la ora 23:27

    Cu siguranta dl. Sova are numai intentii bune si toate afacerile gerate de PSD-USL sunt cele mai cinstite. De aceea nici nu se insista pe ideea culoarelor europene, pentru ca acolo e un control exterior. Probabil ca vom afla peste inca vreo 10 ani cand vom mai avea vreo 200 KM de autostrada.

    Răspunde
     
 • Nr.1.
  Ianuarie 18, 2014 la ora 13:08

  ################################################################################################## – ASA O AUTOSTARADA PENTRU MARI CORUPTI SA INFAPUIM SA NU I MAI VEDEM PRIN PREAJMA – #######################################################################3

  Răspunde
   
 • Adrian
  Ianuarie 18, 2014 la ora 12:39

  Cat de imposibil pare sa avem si noi o retea de autostrazi in Romania…Dar cat de vital e..un vis ce pare asa indepartat, sper sa se materializeze in decursul vietii mele 🙂

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Ianuarie 18, 2014 la ora 11:43

  1. Comarnic – Brasov nu e viabil dpdv al traficului, va fi goala precum Bucuresti – Ploiesti. Pt. cativa schiori cu termosul de ceai in ranita…daca ninge.
  2. Toate TIR-urile trec pe Pitesti – Rm.Valcea – Sibiu – Nadlac, coridor european
  3. Ma indrept spre concluzia ca statul are un aranjament pe termen lung cu Vinci, recunoscuti in Europa ca stiu sa utilizeze si lobby-ul si mita.
  Sper sa ma insel. Dar miracole nu exista.

  Răspunde
   
  1. adibobu
   Ianuarie 18, 2014 la ora 21:34

   Este extreme de necesara si nu numai Comarnic-Brasov,orice autostrada care se face,NUMAI SA SE FACA,fie ca e in moldova,ardeal,oltenia……numai sa se faca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Răspunde
    
   1. care va
    Ianuarie 20, 2014 la ora 06:03

    „numai sa se faca”? Cu ce? Cu datorii? Daca vi se strica frigiderul, va cumparati altul numai pentru ca va trebuie sau numai atunci cind aveti cu ce?

    Răspunde
     
 • alex
  Ianuarie 18, 2014 la ora 10:10

  Interesanta teoria conform careia nu putem face un drum ca in Germania, ca nu ne permite geologia. Ciudat e ca, tara e plina de drumuri cu fundatie sanatoasa de beton, asa-numitele drumuri strategice, construite in perioada interbelica si apoi in decursul odioasei dictaturi comuniste, chiar si in vaile muntoase cu versanti abrupti. Specialistii de la acea vreme nu stiau geologie, sa intelegem, nu ? Si mai surprinzator e ca aceasta concluzie a „neo-savantilor”, convine de minune afaceristilor asfaltangii,care isi sporesc averea galopant si ai caror copii ingroasa jurnalele mondene sistematic. Dar, desigur, hai sa credem habotnic in expertii politici ai guvernului pe bani publici, ce rau se poate intampla ?

  Răspunde
   
  1. care va
   Ianuarie 20, 2014 la ora 06:05

   mi-a placut

   Răspunde
    
 • Cosmin
  Ianuarie 18, 2014 la ora 09:51

  Eu n-am înțeles ce se întîmplă cu Ploiești – Comarnic. Bun, să zicem că vor face Comarnic – Brașov, chiar și folosind schema asta financiară încurcată care ascunde sume imense, dar după ce vor face porțiunea asta, cum se va lega de Ploiești? Că „drumul rapid” nu e o variantă serioasă.

  Răspunde
   
 • Adelin
  Ianuarie 18, 2014 la ora 09:44

  Este cea mai mare prostie ca autostrada TRANSILVANIA sa ramana blocata la CAMPIA-TURZII cand transilvania contribuie enorm la bugetul statului .Legatura CAMPIA-TURZII –BRASOV este nu necesara ci obligatorie .Felicitari MOISE te urmarim .

  Răspunde
   
 • Lucian
  Ianuarie 18, 2014 la ora 00:39

  Moise, eu cred ca e gresit sa incluzi in costul total al autostrazii si cei circa 1 miliard de € pentru intretinere pentru 26 de ani. Suma negociata de Berceanu includea si intretinerea pentru 26 ani?

  Răspunde
   
 • Adrian
  Ianuarie 17, 2014 la ora 21:39

  Comarnic – Brasov trebuie facuta, fara niciun dubiu, indiferent de alte rute, fiind cel mai aglomerat drum din tara.
  Nu a negociat nimic dl Sova, de 2 ani gata USL-ul nu a miscat nimic la autostrazi, bine ca o fac si p-asta. Moise, nu a fost frumos ca l-ai felicitat ca a inaugurat Sibiu-Sebes-Orastie, pentru ca Sova n-a avut nicio contributie la o lucrare licitata pe bai europeni de Boagiu. Nu merita nicio felicitare pentru portiunea respectiva de autostrada, cand o sa ia bani UE sa faca autostrazi ii vom aprecia meritele, fara indoiala, pana atunci sa dovedeasca faptic ca e un ministru al marilor proiecte pe teren, nu pe harti aiurea desenate.
  Autostrada Bacau – Brasov – Bucuresti? Sa fim seriosi, cine merge de la Bacau la Bucuresti prin Brasov? Ah, ca e Bacau – BV- Sibiu? Proabil are vreun rost, altfel degeaba vrei sa aduci traficul pe Comarnic din Bacau, ca nu merge.
  Ma asteptam sa-l urechezi mai ca pe Ponta asa…Succes in continuare cu emisiunea.

  Răspunde
   
  1. Razvan Socol
   Ianuarie 17, 2014 la ora 21:54

   Era ironic banuiesc, l-a felicitat de prea multe ori:))

   Răspunde
    
   1. dan Onofrei
    Ianuarie 18, 2014 la ora 00:08

    deci sincer ,glumitele isi au intotdeauna rostul pentru a destinde atmosfera(Si asa incarcata):DAr sa fim sinceri am urmarit interviul, era deja putin exagerat sa il laude(cel putin de 2 ori) de mai multe ori:Tinarul ministru a declarat clar ca nu o vede ca pe un merit personal(putina prea falsa modestie ;cancelarul Kohl s-ar fi umflat in piept ca sa priceapa lumea cine are ceva de spus!!) ci ca pe unul a unui colectiv intreg:De altfel sa fim sinceri unul este un coordonator la orice activitate in industrie iar cei care duc proiectul la cap si pot avea succes la un produs bun sint toti talpasii de rind .Deci inca odata ironie putin exagerata ,deh ca la olteniasi(vezi marele Amza Pelea ,Dumnezeu sa il hodineasca,dar dinsul era actor)

    Răspunde
     
  2. dan Onofrei
   Ianuarie 18, 2014 la ora 01:43

   stimate domn -vedeti tare limitat si tendentios totul.Deci cine merge de la Bacau la Bucuresti prin Brasov ???intrebati si aveti dreptate desi s-o mai o gasi un nebun -ma duc de la Bacau sa vizitez un club de noapte de clasa cu fete la bara INOX la Bucuresti si apoi plec la BRasov sa ma dau cu saniuta inainte sa plec la castraveti in Spania via NAdlac -!!De ce nu?? -teoretic totul este posuibil(si stai ca vin romanii din Republica Moldovskaya in viitor apropiat si alora le plac sigur fetele dee…. Bucuresti ca de Chisanau sint satui):
   DA asa este dar se va circula puternic de la NADLAC (LEGATURA cu granita de WEST) la BRASOV iaR DE acolo unii pot folosi coridorul spre MOldova (Pe aia vreti sa ii uite Dumnezeu pe veci??Sint tot Romanica_minunatul Iesi ,Siusiava ,etc !!! ) si altii vor circula spre Bucuresti si apoi spre Bulgaria, BAlcani, Grecia nu mai zic marea si puternic deezvoltata economic Turcia sau Constanta si Delta :IAr coridorul spre Moldova poate fi lungit in Republica MOldavskaya apoi si spre Ucraina si Rusia DEci este un proiect f.bine gindit(trebuia inceput de mult!!!!) in perspectiva istorica viitoare pe care o vor trai copii si nepoteii dvs:Din care va doresc sincer cu toptanul ca tara mare si bogata ce aveti.:Numai ca dvs:O vedetoi prea unilateral:Probabil locuiti in Pitesti:VA inteleg si eu (glumesc) as vrea ca autostradele A5 sau A3 sa imi treaca pe la poarta intr-o mica comuna germana de linga FRankfurt MAin !!NU se poate mai inghitim si compromise:DAr sincer ,pe romani cine ii mai intelege actualcu multele dinsilor dorinte??Cum se vede nici dinsii nu se mai impaca intre dinsii,fiecare o trage pe a lui ,e si bine si normal dar sint si prioritati:Fiti sincer parca am din pacate dreptate va spun sincer ca si pe mine ma doare cind vad la televiztiouni balacareala din tara ca sa nu mai citez comentariile presei din west care mereu sint tendentioase cu Romania(au fost mai mereu asa si vor ramine asa vor sa va faca mici de tot) .E clar ca e de vina majotritatea clasei politice de dupa 89 dar si amestecul strain care i-a facut pilaf.Oricum aveti ce ati dorit cu totii ,libertate ,cel putin din exprimarile de pe blog nu se poate spune ca de asta nu este:DAca ar tine si de foame!!!Noroc ca s-a mai ieftinit barilul la titeiul brutt.Tot seicii ne salveaza.(sa terminam comnpolet atmosfera pina la finalul secolului)

   Răspunde
    
 • Adrian CAVASDAN
  Ianuarie 17, 2014 la ora 21:29

  Iti propun sa inviti in emisiune si un sarac / nesimtit, poate are si el un cuvant de spus despre cum s-ar astepta sa fie cheltuit fondul de fite.

  Răspunde
   
  1. dan Onofrei
   Ianuarie 18, 2014 la ora 00:40

   stimate domn -un sarac nu are nicaieri pe pe lumea asta nimic de spus.
   vreau sa zic .Adica sa dea din gura ca nu costa cum facem noi doi acum ,aici de fata,asta se poate si sa injure cum fac multi si aici intre timp sau sa instige la neliniste:DAr saracanii nu au schimbat nicicind lumea(in bine ) si cind au luat de la bogati (vezi exemplul banal nationalizarae in 49 – RO ) e drept s-au infruptat ceva ani(nu prea multi vreo 15 pina au cedat masinile furate- au zis ei nationalizate ) dar in final au dus caruta in sant cum se vede (fiti atent tata adoptiv imi povestea prin anii 70 cum in anii 50 la sedintele de partid comunist propagandistii le spuneau -TOVARASI O SA CURGA MIEREA SI LAPTELE LA TOT COLTUL DE STRADA !!! -ca in anii 80 sa stai la coada imensa si pentru 1 litru de lapte daca il prindeai cu coada de la miezul noptii va jur !!!!!!!!!!!!!!!):Adica cind nu a mai fost nimic in troaca comuna .DA sa iei de la altii care au facut decenii sau secole ceva (Si cu capul nu numai cu secera si ciocanelul) se poate :DAi foc la palate ,faci revolutii ,te imbratisezi ca fratii pe baricade ,spargi vitrine si iei ciocolate si apoi …sa ne avem ca fratii sa ne ……Cunoastem poezia ,am trait-o din plin ,eu si parintii si nu mai comentez bietul bunic dupa tata bun colectivizat cu forta in 62 din biet razes moldovean (SAracanii satului ,puturosi sau veniti de la munte – in sat peste niopate cu palma in fund adica nimnic -ei mos Ioane uite ca acu nu mai ai nici neatale ninica !!!!!!Si bietul nu era BOIER era un amarastean de taran mai avut cu cca 5 hectare mostenite si cumparate cu truda muncii lui !!!!!Si a stranbunilor impaminteniti de la marele Stefan la poalele CEtatii Neamtului:Deci saracii ,da imi pare rau de dinsii ,dar de mine mi se rupe sufletul:Asta nu a insemnat ca individ cu atitudine sociala cum am fost educat in scoala romaneasca (fffff.buna numai la romanii de azi nu mai e buna ,deh la dinsii nimic nu mai e bun ca costa ) sa nu imi platesc aici in Germania in 30 de ani in industrie , impozite grase (Cca juma din brutto la stat -am avut mereu clasa 4 / 4 cu sotia ) Deci au papat si saracii matale ceva dar cu asta au ramas:SA nu mai fie saraci sa puna mina pe carte ,sapa si initiativa (Vorbesc de sapa la gradina sau in grajd la rinit la vite )ca de dat in cap la bogati stiu ca sint maistrii mondiali.

   Răspunde
    
 • Adrian CAVASDAN
  Ianuarie 17, 2014 la ora 21:18

  Moise, ai reusit sa-l enervezi pe Sova.
  El nu intelege ce nu intelegi tu. Adica, ce daca vom avea (pe hartie) 2 buc de autostrada paralele, 1 scumpa si una foarte de scumpa, atata timp cat el lucreaza cat n-au lucrat toti ceilalti. Problema se pune simplu: suntem noi oare chiar saraci sau nesimtiti ?
  Asta nu reusesc guvernantii sa inteleaga, asemenea invatatoarei din poveste.
  Si uite asa, dupa povesti de 25 ani, noi dam banii in fondul tarii de fite, dar circulam tot pe drumuri desfundate si parcurgem 400 km in 7-8 ore.

  Răspunde
   
  1. dan Onofrei
   Ianuarie 18, 2014 la ora 01:08

   stimate domn cind puneti intrebarea -va referiti la sintem saraci cu duhul??SAu saraci la buzunar ??Eu zic (e numai o parere) nici una nici alta ,la buzunar ce sa zicem nici prea prea nici ff.
   IAr de simpatici sintezti(majoritatea) cit e lumea ,sinteti un popor chiar f.simpatic si vesel :DAr aveti o mare hiba :Aveti pretentii mult prea mari in raport cu posibilitatile buzunarului comunitatii (sintei bogati fiecare in parte dar spatiul comun nu e prea bogat viar natura care e atuturora o ummpleti de gunoaie toti dar nu le ridica nimeni-sa va deau ceva clipuri???):Ati trecut prea brutal in 89 si irevocabil de la trotineta cu rulmenti la BMW si a-ti uitat prea repede de unde ati plecat (Uitati-va la filme dinainte de 89 cum iesea fum pe cosul infipt in placa de beton a blocului (Silozul de beton -fericirea clasei mincatoare ):Aici cred ca este miezul nemultumirii generale actuale la tot ce se intreprinde in folos comun :Stiti ,la germani patronii au o pretentie de la orioce candidat -pe care il angajeaza:O simti de la intrebarile interviului.SE numeste aici complexul Woll_Milch_Sau -adica scroafa care sa dea si lapte de vaca si sa dea si lina de oaie daca se poate MERINOS!!!IAr noi ,candidatzii de fapt stiu si dinsii patronii ca asta nu e posibil:Nimeni nu are 4 oaua deci ,totul pe rindsau separat ,ori una ori löata si mai intii cea prioriotara(Asasi cu actuala autostarda !!)=.Insa dvs ,spirit latin ,revolutiuonar si impulsiv ,mult diferit bdecel germ,an calm si linistiot,le vreti pe toate deodata si daca se poate e o vorba romaneasca de maidan…si pe daibogeala(da pomana ingrasa da nu tine MULT!!!):Adica de POMANA!!!!
   Ori asta nu se poate mai ales in zilele actaule si in viitor:O stiti cu totii da o tineti ascunsa in pantaloni si o dati cotita (ca la PLoiesti ):miine poimine o sa spuneti ca tot proiectul a fost o mizerie si de vina e Sova ca e a fost corupt:Il punem la zid sau il impuscam SAu mai bine si spre satisfactia revolutionarilor ambele amindoua!!!.Adica ????Ai nostri ca brazii …cu …pe piept!!!SAu ca la noi la nimeni.

   Răspunde
    
   1. adibobu
    Ianuarie 18, 2014 la ora 21:16

    Cita dreptate aveti domnule Onofrei….toti cred ca in „vest” curge lapte si miere…………

    Răspunde
     
 • Alina
  Ianuarie 17, 2014 la ora 21:09

  Se face Comarnic, iar nu Pitesti-Sibiu, pt ca atunci cand lucrezi cu bani europeni trebuie sa cam dai socoteala despre cum ii cheltuiesti. Or o autostrada e o buna vaca de mulsin an (pre-)electoral.

  Răspunde
   
  1. Razvan Socol
   Ianuarie 17, 2014 la ora 21:33

   Multam. Sunt mai tanar asa, nu prea urmaresc scena politica, ce mai aflu e din emisiunile lui Guran.

   Răspunde
    
  2. adibobu
   Ianuarie 18, 2014 la ora 21:20

   Nu se vor face amindoua,numai ca nimeni nu a facut nimic pina acum pentru Sibiu-Pitesti.Adica nici Berceanu,Boagiu…….si alti ratati care sau perindat pe la transporturi!Deci o sa dureze….asa e cind incepi de la zero…..Sova este unul din foarte putinii ministrii care este cit de cit implicat in ceea trebuie sa faca.

   Răspunde
    
 • Razvan Socol
  Ianuarie 17, 2014 la ora 20:55

  Intrebarea mea este, si se pare ca Sova a evitat raspunsul, de ce se alege constructia Comarnic-Bv in loc de Sibiu-Pitesti? Ce foloase ar trage rechinii din conducere si nu le pot trage din Sibiu-Pitesti?

  Răspunde
   
  1. TiberiuC
   Ianuarie 18, 2014 la ora 00:19

   nu te-ai uitat la emisiune, asa am impresia. Se fac ambele autostrazi, Comarnic -Brasov se face in concesiune iar Pitesti – Sibiu se face pe bai europeni, dar se poate incepe in cel mai fericit caz peste 3 ani, daca nu ai vazut emisiunea te sfatuiesc sa te uiti.

   Răspunde
    
 • TiberiuC
  Ianuarie 17, 2014 la ora 18:52

  Ceea ce spui tu Moise este un ideal. Daca cumva, ipoteti vorbind, ai ajunge Ministrul Transporturilor si ai dori sa faci autostrazi in felul acesta vei ajunge sa fi injurat foarte repede de popor…pentru ca nu ai apuca sa faci nici un KM de autostrada.
  Este aceeasi explicatie, care se potriveste ca 1 manusa si pentru autostrazi:
  – tineti minte Mercedes Cobra? masina care nu are moarte? se poate construi, dar, este un produs care, daca Mercedes ar fi pastrat principiul, nu mai era pe piata in aceste. zile.
  – se pot face autostrazi care sa tina 10-15 ani? sigur ca se pot face, dar costa mult, profitul este minim iar oamenii care fac intretinerea trebuie si ei sa traiasca ^^, iar intretinerea unei autostrazi care nu se strica… este „useless”…
  Asta e lumea in care traim: comanzi produsul (autostrada), se livreaza la costuri minime, ai garantie 2- 4 ani, dupa care, „you are on your own”.
  Nimeni nu se leaga la cap pe 29 de ani intr-un PPP „adevarat”.

  Răspunde
   
  1. Razvan Socol
   Ianuarie 17, 2014 la ora 20:50

   Ce incearca Moise sa spuna este ca in momentul in care compania Vinci si statul ar fi facut un parteneriat adevarat, in care ambele parti ar fi exploatat autostrada timp de 26 de ani, s-ar fi ajuns la o responsabilizare indirecta a companiei franceze, fapt care REDUCEA costurile de intretinere si poate si cele de constructie.
   Domnul TiberiuC a inteles si el gresit – „intretinerea unei autostrazi care nu se strica”. Nu exista asa ceva, si Moise nici nu a pretins o astfel de absurditate, doar o reducere a costurilor de intretinere.
   Plus ca sariti o alta problema in comentariile voastre: acum 3 emisiuni, doamna ministru Ramona Manescu afirma ca autostrada Pitesti-Sibiu nu va fi lasata deoparte in favoarea acestui proiect. Amuzant totusi, dumneaei nu stia ca nu sunt facute studiile de fezabilitate, etc, asa cum pretinde Sova?
   De ce este mai important sa faci o autostrada pe datorii enorme, in loc sa faci Pitesti-Sibiu pe banii europeni pe care la un moment dat s-ar putea sa nu-i mai putem accesa, pe langa faptul ca ar facilita accesul la fabricile auto si i-ar determina sa mai investeasca.

   Răspunde
    
   1. TiberiuC
    Ianuarie 18, 2014 la ora 00:15

    Razvan, tu nu ai inteles ce am vrut sa zic, sau nu m-am exprimat corect. Nimeni din mediul privat nu se gandeste sa se lege la cap cu o autostrada in acel fel pe 26 de ani. Eu, daca eram in locul lor nu acceptam asa ceva niciodata.

    Răspunde
     
    1. Razvan Socol
     Ianuarie 18, 2014 la ora 00:28

     Da, am recitit acum ce ai scris, am citit ce am vrut eu prima data si am inteles prost ce voiai sa spui.

     Răspunde
      
   2. adibobu
    Ianuarie 18, 2014 la ora 21:23

    Definitim exact cam cum ar fi un parteneriat adevarat,sa fie acceptat si de investitor si de finantatori.Nu vise si vorbe goale…..asta e mai mult decit simplu…mai exact!

    Răspunde
     
 • moise realu'
  Ianuarie 17, 2014 la ora 18:48

  corect Gabriel…Moise mai incearca…

  Răspunde
   
  1. adibobu
   Ianuarie 18, 2014 la ora 21:40

   Din pacate Domnul Guran cu emisiuneadin aceasta seara…trebuie sa mai incerce foarte mult….eu I-as propune sa inceapa cu o analiza cost-beneficii……..dar facuta professional…ca asa vorbim vrbe de parca nu am fi la o emisiune cu un moderator economist si pe profil economic strict.De balacareala…e plin televizorul

   Răspunde
    
 • Constantin
  Ianuarie 17, 2014 la ora 18:46

  Domnul Sova spunea ceva si despre intretinerea autostrazii iarna/vara, daca nu ma insel. Apoi, teama mea este ca nu se va face nici macar cu 1,8. Cine nu vrea sa plateasca dobanda „marca” banu’ jos. Asadar, pretul este probabil corect, insa ma indoiesc ca va ramane asa. Discursul d-lui Sova mi s-a parut coerent si in argumentarea cu privire la lucrarile pentru constructia de tuneluri, viaducte etc.

  Răspunde
   
 • Rossi
  Ianuarie 17, 2014 la ora 18:01

  Si atunci de unde s-ar mai strange bani pentru psd / pnl ( usl ) ca doar trebuie sa manance si burtile lor din orice contract. Taxa de mediu deja existenta in combustibili, rovinieta, o noua acciza in combustibili si cu toate astea Romania nu are autostrazi de calitate, de fapt putem spune ca nu are deloc, avand in vedere ritmul de constructie … aa si colac peste pupaza tot cel care plateste deja cele 3 „taxe” mai plateste o a 4-a taxa ca sa se foloseasca de constructia ( indirecta ) proprie.

  Răspunde
   
 • Gabriel
  Ianuarie 17, 2014 la ora 17:52

  Unu la mână: corectează „60 de kilometrii” că e rușinos! Doi la mână, teoria de aici e o simplă speculație, fără suport real. De ce? Constructorii de autostrăzi nu-și asumă niciodată riscuri, altele decât garanția lucrării: licitație/contract/construcție/plată și la revedere. De ce în acest caz ar trebui să își asume un constructor mai mult decât atât. Pentru că el, în plus, se ocupă de finanțare? Adică îți face, ție, stat român, o autostradă pe datorie, și tot el să-și asume ceva?
  În principiu, parteneriatele public privat au niste reguli, niște scheme, și sigur există și legi în aces sens. Hai să discutăm pe ele, nu pe ideile din capul nostru, ca să nu manipulăm cititorii degeaba. O zi bună!

  Răspunde
   
  1. Moise
   Ianuarie 17, 2014 la ora 18:23

   Am corectat. multumesc! Dar aparea intr-un singur loc asa, deci era o eroare nu o nestiinta. 🙂

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Ianuarie 17, 2014 la ora 18:34

    „Ceea ce pentru 60 de kilometrii de autostradă este aberant. „_ Chiar doua erori.

    Răspunde
     
   2. TiberiuC
    Ianuarie 17, 2014 la ora 18:40

    Moise, in anul 2014 nimeni nu isi mai auma nimic, cel putin la constructori… Muncim, platiti taiem panglica si v-am pupat ca am de lucru in alta parte. A, si da, 2 -4 ani vor tine autostrazile facute acuma, dupa aceea, Dumnezeu cu mila.
    Eu ma pun si in locul constructorului… EU PERSONAL NU M-AS LEGA LA CAP pe 29 Cu niciun stat din aceasta lume cum ai propus tu, un „PPV adevarat”… nu exista asa ceva

    Răspunde
     
    1. adibobu
     Ianuarie 18, 2014 la ora 21:42

     Corect din multe punce de vedere!!

     Răspunde
      
 • Nelu
  Ianuarie 17, 2014 la ora 17:50

  Cine mai crede un cuvant de la astia!? Totul este o minciuna ordinara si toti banii se vor fura la fel ca si pana acum….

  Răspunde
   
  1. augustin
   Ianuarie 20, 2014 la ora 22:15

   foarte just ceea ce spune Nelu,
   daca ar fi sa prioritizam parca am face mai multa treaba .dar adevaratul interes nu sunt prioritatile romaniei ci spagile lor,interesul lor pana la ultimul si cel mai meschin ca acela de a avea drum bun pana la poiana.
   exemplu ar putea fi autostrada pana la Alexandria care sa il duca pe dragnea cat mai rapid acasa

   Răspunde
    
 • Laurentiu
  Ianuarie 17, 2014 la ora 17:17

  Am o nelamurire: ce spunea Sova despre calendarul autostrazii Sibiu-Pitesti este adevarat? Chiar trebuie asteptat 3 ani pana sa se apuce cineva de constructia ei daca e finantata din fonduri europene? Mi se pare foarte mult.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase