Moş Crăciunul speculatorilor vine pe stil vechi

de Moise Guran

Când am văzut azi pe la prânz că euro a sărit peste 4,53 de lei mi-am spus că există totuşi şi un Moş Crăciun al speculatorilor. V-aţi dat seama din poză cine este şi, la drept vorbind, nu mi-e ciudă acum decât de faptul că n-am dat crezare semnelor clare în acest sens. Isărescu e un Moş Crăciun pe stil vechi, căci de la începutul anului zici că n-a avut altă treabă decât să se asigure de creşterea cursului de schimb.

isarescu mos craciunAţi aflat probabil cu toţii deja de la radio şi de la tv că ieri Consiliul de Administraţie al BNR a scăzut dobânda de referinţă la lei cu 0,25% până la 3,75%. Ăsta era un pas aşteptat şi n-a fost chiar o surpriză pentru nimeni. Poate nici tăierea rezervelor minime obligatorii(RMO) n-a fost, deşi cei de la BNR fac calcule şi simulări de mai bine de un an de zile pentru asta. Totuşi, scăderea concomitentă a RMO şi la lei şi la valută a completat perfect aerul de Crăciun, mai ales că, lucru mai puţin ştiut de publicul larg, de la începutul anului BNR a ridicat limitele de tranzacţionare valutară pentru bănci. Într-o piaţă ce gâlgâie de lei dar şi de valută, singurul cuvânt care îmi vine în minte este abundenţa… Şi pentru ca mesajul să fie cât mai clar, guvernatorul Mugur Isărescu a mai făcut şi câteva declaraţii fără echivoc…grafic excedent valuta„În mod normal ar trebui să se ducă spre deprecierea monedei, dar eu mă tem că nu o să se întâmple.consemnează Mediafax. După care Isărescu a mai precizat că a folosit expresia “mă tem” cu subînţeles. Adică tocmai pentru a arăta clar că dorinţa BNR este de creştere a euro şi de slăbire a leului. Mai mult, guvernatorul a sugerat băncilor străine care vor să repatrieze capital (datorii către băncile mamă) să o facă.

Şi pentru a băga în ceaţă toţi economiştii neobişnuiţi cu politica neortodoxă a BNR, după toate astea Mugur Isărescu a mai spus că trebuie să lăsăm cursul să îşi facă datoria, căci el are un rol economic. Bineînţeles că are, iar acesta este acela de corectare a deficitelor. Altfel spus când ai deficite în economie cursul creşte, când ai excedente el scade. Mânăstire-ntr-un picior, ghici în ce sens ar trebui să meargă acum cursul? În jos, evident. Şi totuşi, după acest discurs al guvernatorului, şi după toate măsurile de Crăciun pe stil vechi, euro a sărit azi de la 4,49 direct la 4,53 de lei.

grafic speculatoriUnde e contradicţia? Desigur nu este niciuna, dar departe de aerul său diplomatic, Isărescu este (ca să folosesc o parafrază care sigur nu-i va plăcea) un guvernator-jucător. Ştie adică faptul că în 2014 euro va scădea, aşa că se asigură că va scădea mai de sus, ca să ajungă cam pe unde trebuie. Aşa a făcut în 2009, când, profitând de ameţeala sărbătorilor de iarnă, între Crăciunul 2008 şi prima săptămână lucrătoare din ianuarie 2009, însăşi BNR a umflat pe volume mici cursul cu peste 10%, de la 3,9 lei pentru un euro până la peste 4,3 lei. L-a ţinut apoi acolo în primele luni, pentru a-l lăsa apoi natural să scadă.

Ceea ce contează pentru economie este mai puţin nivelul cursului la un moment dat şi mai mult tendinţa acestuia. Iar acum, la fel ca în 2009, grafic 2009euro avea o tendinţă naturală (pe argumente fundamentale) de scădere. Mai puneţi la socoteală şi faptul că BNR are prea multă valută, că a fost nevoită să cumpere euro şi pe parcursul anului 2013 pentru a împiedica aprecierea leului, şi că i-ar conveni foarte mult să vândă valuta respectivă la un curs mai mare şi cu profit (care se face venit la bugetul statului).

Aşa că cel mai probabil scenariu pe care îl putem face în debutul acestui an este unul de creştere violentă a cursului, probabil până peste 4,6 lei, de unde chiar BNR “îl va salva”, oprindu-l din creştere şi lăsându-l apoi să scadă natural spre 4,5 lei, sau poate chiar mai jos.

Măsurile anunţate de BNR mai au şi alte câteva efecte, pe care nu le-aş numi totuşi secundare:

–         Scumpesc importurile şi ajută menţinerea preţurilor, în ceea ce părea a fi un risc de deflaţie. De fapt ele ar trebui să stimuleze vânzările produselor româneşti, dacă nu cumva şi acestea se vor scumpi. Arma este cu două tăişuri în condiţii de consum redus, căci o creştere de preţuri în niciun caz nu stimulează consumul

–         Alimentează sperietoarea creditelor în valută şi stimulează creditele în lei. Asta e bună ca principiu, dar ţineţi cont că abia de la un curs de 4,6 lei, un credit în euro contractat la 4,5 lei/euro, pierde diferenţialul de dobândă

–         BNR plăteşte indirect din profit (dacă va reuşi să-l facă) ratele guvernului la creditele contractate în anii anterior de la FMI.

–         Creşte riscul de neplată al celor cu credite în valută, dar băncile primesc din reducerea RMO banii pentru acoperirea găurilor anticipate deja, cele care vor veni din modificarea legislaţiei şi uniformizarea contractelor în urma unor procese priedute de bănci cu clienţii lor.

Desigur, Isărescu este paznicul sistemului bancar, dar numai morală nu se poate numi situaţia în care băncile care şi-au păcălit clienţii sunt ajutate de BNR să îşi corecteze greşelile, în vreme ce aceştia (plătitori de rate în valută*) sunt invitaţi să înveţe din experienţele dure ale vieţii. De unde şi zvonul că Moş Crăciun nu prea trece prin Somalia.

* Precizez încă o dată faptul că nu am interese personale legate de cursul de schimb. Nu fac speculaţii valutare şi, chiar dacă am rate în euro, acestea sunt mici şi sunt acoperite de o parte a veniturilor mele care sunt denominate în euro.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

86 răspunsuri la Moş Crăciunul speculatorilor vine pe stil vechi

 • Sergiu Daniel Berghian
  Ianuarie 20, 2014 la ora 19:40

  Ce mă enervează speculatorii ăştia care, aşa, speculează în funcţie de cum au ei nevoie să le meargă cursul.

  Răspunde
   
 • MOISE
  Ianuarie 16, 2014 la ora 12:58

  salom kristina salomovca ma slo ha ha ha ha

  Răspunde
   
 • Kristina
  Ianuarie 15, 2014 la ora 14:11

  Oau da n am observat ca i orar…hahaha asta i buna Domnilor.

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Ianuarie 16, 2014 la ora 11:36

   Rusine celui care SCRIE IN LOCUL MEU!!!!!!!RUSINE CELUI CARE ADMINISTREAZA BLOGUL CA ESTE ASA JOS CA SPETA UMANA!!!!!VOI INTRA SUB CARACTERE EVREIESTI LA COMENTARII DACA VOI MAI INTRA!!!!cat despre sexul oral vadca pe romani ii EXCITA TARE MULT IDEEA (atentie :nu ramai gravid!!!!dar in anumite SITUATII POTI FACE CANCER!)

   Răspunde
    
  2. Kristina
   Ianuarie 16, 2014 la ora 11:46

   care domni derbedeule?sunt doar cariva pensionari sufletisti si cateva fete mai credule!!!atat.porcii sunt peste tot prezenti …dar aici au carnea cea mai dulce…ca de E LA MODA SA MANANCI PORC E GREA OAIA.

   Răspunde
    
 • cornel
  Ianuarie 14, 2014 la ora 20:11

  Am precizat lucrul asta : „Lucrul asta va fi posibil numai prin eliminarea CORUPTIEI din institutiile de baza ale statului inclusiv din JUSTITIE. ”
  E nevoie doar de aplicarea legilor in vigoare. Asta inseamna ordine, disciplina si progres in final.

  Răspunde
   
 • sebastian
  Ianuarie 13, 2014 la ora 23:08

  comicele prognoze pe eur/ron ale marelui maestru Moise Guran, cel care-i poate citi gandurile lui isarecsu

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Ianuarie 14, 2014 la ora 10:45

   si cam porcoase indemnurile commentului despre „prelungirea mariajul ponta_crin”…inca unul ca acesta(care nu are nici in clin nici in maneca cu TEMA POSTATA si nu va mai vizitez blogul…)unde este jurnalistul care il cenzura pe „unul analfabetul”,sau care nu atragea atentie sa nu scriem in CAPS?…aud?!…

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Ianuarie 16, 2014 la ora 11:41

    raspuns simplu :SCHIOAPATA

    Răspunde
     
 • indemnuri pentru prelungirea mariajului ponta-crin
  Ianuarie 13, 2014 la ora 12:22

  Mirosul puternic al penisului te poate împiedica să-ţi surprinzi iubitul cu o partidă de sex oral. Iată ce poate face el pentru ca mirosul zonei intime să fie mai discret şi mai plăcut.

  Foto: libertatea.ro Ca şi vaginul tău, penisului iubitului tău are un miros caracteristic care în anumite condiţii devine atât de puternic încât nu te poţi apropia dacă nu face un duş înainte. Mirosul zonei lui genitale este dat şi de secreţii, dar şi de urină şi transpiraţie. Iată ce ar trebui să schimbe pentru că mirosul să fie mai plăcut, scrie unica.ro.
  Mirosul penisului – cum îl faci mai plăcut
  1. Dieta. După unele păreri, mirosul zonei genitale, atât la bărbaţi, cât şi la femei, depinde în mare parte de alimentaţie. Mirosul e mai puternic şi neplăcut atunci când iubitul tău consumă condimente cu aromă puternică – ceapă, usturoi, etc – dar şi alcool, lactate, cafea şi carnea roşie. Pentur un miros genital mai discret, ar trebui să consume mai multe fructe şi legume crude.
  2. Hidratarea. Atunci când e deshidratat, chiar şi foarte puţin, urina devine mai concentrată şi capătă un miros puternic care se transmite întregii zone genitale. Roagă-l pe iubitul tău să bea mai multă apă, aşa încât urina lui să fie mai diluată.
  3. Igiena zonei intime. În zona inghinală se află multe glande sudoripare, deci transpiraţia este destul de abundentă. În plus, aceasta nu se poate evapora din cauza hainelor, astfel că mirosul devine şi mai puternic. Roagă-l pe iubitul tău să folosească şerveţele umede pentru a îndepărta transpiraţia în timpul zilei şi, evident, trebuie să îndepărteze părul din zona inghinală.
  4. Greutatea. La persoanele supraponderale sau obeze, atât bărbaţi, cât şi femei, mirosul zonei intime este mai puternic pentru că transpiraţia este mai abundentă şi rămâne prins în pliurile pielii. O greutate normală nu numai că va schimba mirosul penisului, dar va duce la o viaţă sexuală mai bună, în general.
  Nu uita! Un miros foarte puternic şi neplăcut, „de peşte”, care se simte chiar şi după duş, este semn că iubitul tău suferă de o infecţie genitală şi trebuie să consulte un medic.

  Răspunde
   
 • Vocea Cetateanului DISPORA
  Ianuarie 13, 2014 la ora 11:54

  AVEM INCREDERE IN DOMNUL PRESEDINTE TAIAN BASESCU. NU NE INCREDEM IN RAZBOIUL INFORMATIONAL IEFTIN SI MARUNT DUS DE CATRE ILIESCU PONTA VOICULESCU SI ALTI CAPI DE BALAUR.

  (apropo liderii psd ului au plecat in apropiatul orien sa si i a ramas bun de la salom saron? )

  Răspunde
   
 • Vadim
  Ianuarie 13, 2014 la ora 11:43

  Cred ca pe la voi tot sunt din astia lideri indobitociti.Cum poti avea incredere in elita politica minciunoasa si talhareasca daca si reprezentantii spiritualitatii sunt talhari imbracati in haine de preoti, un exemplu actual e la manastirea ciuflea un pop de satura joasa necopt la ani si cu un limbaj de cartier HOTUL STRIGA HOTII aceasta zicala este caracteristica pentru natangul zis preot de la ciflea sambata a facut esterie in sfintul locasi;
  Vremea strica si schimba toate. Preotii si calugarii de alta data erau intr adevar evlaviosi si invatati; cei de azi insa nu le seamana nici la post. Intocmai ca pescarul care vea sa prinda mai multi pesti deodata, ei nu si-au largit poalele decit ca sa poata ascunde cit mai multe vaduve si neroade care care fac prostia sa li se spovedeasca. Preotii din batrini nu doooreau decit izbavirea sufletului; cei de azi viseaza numai la placeri si bani. Nascocesc tot felul de mijloace ca sa sperie si sa pacaleaca pe prosti, bagindu-le in cap ca iertarea pacatelor se cistiga prin pomeni si liturghii. Cei de odinioara fugeau de lume ca sa fie mai aproape de cer; cei de azi se calugaresc ca sa scape de munca si de nevoi, prostind pe cei care, miluindu-I, le hranesc trindavia. Nu zic ca nu ajuta ispasirea pacatelor, cind se indreapta catre Dumnezeu; dar… e mai firesc sa dai pomeni adevaratilor saraci … iar nu celor ce s-au jurat sa se resfete in lene pe spinarea celor muncitori. Fiindca toi popii stiu ca numai propavaduind saraia se pot ei insasi imbogati … si daca cineva indrazneste sa-I mustre pentru nerusinarile lor , numai decit raspund : “ Faceti ce va spunem, iar nu ceacem noi !” Si binele si raul numai Dumnezeu se cade sa-l laude sau sa-l pedepseasca. Iar, de veme ce Dumnezeu stie tot, de ce ne-am spovedi altora.

  Răspunde
   
  1. un turist
   Ianuarie 13, 2014 la ora 12:27

   Vadim: Circul mult prin Europa dar nu am vazut nicaireri o nebunie mai mare de a construi biserici si locuri sfinte decit in Romania. Nu sint oare destule cind vezi ca majoritatea sint si ele goale? Scoli si spitale dotate ar fi alternativa.

   Răspunde
    
   1. Vadim
    Ianuarie 13, 2014 la ora 12:47

    Cu parere de rau o spun, bisericile sunt aceliasi fierarii de bani ca institutiile de invataman spitalurile barurile ect. Cred ca avem nevoie de un Pinocet sau macar un Vlad Tepes pentru o perioada de timp ca sa intre frica in nebuni care ne impun reguli anormale de trai. Cred in Dumnezeu dar nu ma incred in viclenia propovaduitorilor avari.
    O zi buna tuturora.

    Răspunde
     
    1. dan onofrei
     Ianuarie 13, 2014 la ora 21:05

     stimate domn ,nu inmseamna ca daca sint (Sint cu siguranta orisiunde pe glob ) si preoti avari sa tragem concluzii total eronate si deplasate desptre o biserica traditionala a Romaniei _Biserica Orthodoxa Romana ,stilpul crestinatatii Romaniei in fata navaliirilor istorice de asuprire si inrobire a unui popor pasnic est European cu leagaturi puternice latine deci cu westul Europei (Franta ,Spania ;Italia;Portugalia)
     bunul Dumnezeu sa va ierte pacatul comentariului si ..ramineti uniti numai asa nu va sparge nimeni altfel sinteti pierduti :Vedeam acum vreo 3 veri la TVR International tineretul progresist cum se strimba pe litoral ca o copie nereusita a GAy parade-ului din Bewrlin :HAlal copy -paste!!!!
     MAi jos pentru .linistea sufleteasca a blogarilor o minuanta toaca sau vreti sa o vindeti si pe aceasta ca lemn in strainatate??!

     Răspunde
      
   2. dan onofrei
    Ianuarie 13, 2014 la ora 20:37

    stimate domnule un turist_Nu sinteti singurul care circula prin Europa.MAi toti romanii circula asatzi ca cetateni liberi prin Europa si nu numai:Si nu cred ca au pus vreodata intrebarea pe unde circula ca sint prea multe biserici:Bisericile pot fi socotite in aafra unui lacas sfint pe care nu obliga nimeni sa le calce pragul si lacasuri de traditie din istoria unei tari si mame ale culturii(in Romanica Diaconul Coresi a aaus prima data TIPARUL !!!nu imparatul de la Wiena ca nu avea interes) .MARE SI SFINTA BISERICA ORTHODOXA ROMANA este temelia istorica a acelei tari si va invit cu cea mai mare placere desi sint protestant sa vizitati macaa citeva din Miununatele minastiri ale Romaniei sa va schimbati parerea total PROFANA !!!Sincer m.ati dezamagit:
    VA invit cind va duceti urmatorul concediu in minunata tara turistica Romania (Pusca de vinatoare va rog sa o lasati la Timisoara acolo sint porcii mistreti in majoritate ) sa vedeti ce minunata biserica au construit romanii direct pe soseaua nationala in orasul FAgaras (O minunatie de oras -bravo primarului ) oras pingarit de Ceausescu cu un combinat de chimie mizera ,neagra ca diavolul ca si multe alte orase.VA promit ca trag un clip cind trec cu masina pe acolo dar e mai real sa o vedeti singur.MA BUCUR ca ADAC-ul are chiar in ultima revista la reclöama ,prima de anul asta 2014 la rubrica calatorii Dunarene cu vasul de la PAssau la DElta Dunarii si un Abstecher la MInastirile din MOldova :Stiti, in anii 60 in timp ce germani mai saraci si nu prea cultivati(majoritar erau muncitorii textili ai anilor 65) veneau sa stea cu burta la soare la Marea NEagra ,o alta mare natiune a culturii Europeene ,Franta venea cu mii de turisti sa viziteze acele minuni ale Omenirii (UNESCO Weltkulturerbe ) MInastirile din NOrdul MOldovei si nu numai . E drept FRanta ,la grande Nation de l-Europe este o tara in care majoritatea cetatenilor pun mare accent si pe cultura (nu numai cea culinara) E drept fata de noi germanii sint satui de soare la Mediterana ,noi tre sa si fugim dupa elsi lasam latele pe plöanul doi:Pacata:DAr si la noi sint oameni de cultura care viziteaza si minastirile.:DAr macar printtre picaturi ebine s amai accesam si noi la cultura si traditia lor adevarata nemodificata de influentae straine !!!:Ori acele biserici si minastiri romanesti sint si o mare dovada de cultura si traditie :NU inseamna ca daca un popa e hapsin toti sint la fel sau dfaca fac biserici n u sew angajeazasi in proiecte caritative :LA urma urmei si constructzia unei minastiri sau biserici este si un act economic major ca orice constructie care inglobeaza de la arhitecti pina la muncitori constructori:Este de altfel o constructie complexa !!!!:Sint sigur ca mitropolitul bisericii orthiodoxe este la fel de curat sufleteste si integru MORAL ca si PApa de la Roma.Cu totii ca si crestini ,avem acelasi Dumnezeu chiar daca cultele sint instituitii diferite:VA dau mai jos un minunat clip Youtube cu o noua minastire:Cea de la Lanici,am gasit-o intimplator IN Youtube:Acum ceva ani la recomandarea unui cumnat care nu e popa ,a fost acolo si el ca turist am vizitat o minunata minastire in judetul VRANCEA LA IZVOARELE CASCADEI rIULUI PUTNA LOCUL SE NUMESTE SOVEJA ;ESTE UN PARADIS DE MINASTIRE DE VIS imediat linga este si un minunat hotel si restaurant il recomand la toti;IAR NATURA E COMPLET SALBATICA .v-O RECOMAND CU CEA MAI MARE PLACERE DAR CUM SPUNEAM PUSCA SI SALUPA PErformanta cu motoir LASATI-LE In CROATIA

    Răspunde
     
    1. un turist
     Ianuarie 14, 2014 la ora 02:01

     Stimate d-le Dan Onofrei. Nu vreau sa o largesc prea mult dar ce rost are un trecut de aur cind prezentul este din……nu vreau sa mai continuu si viitorul tot la fel. Biserica si credinta tine poporul impreuna ce nu se prea vede ca toti vor FINANTE si nu VORBE. Am vrut sa spun ca ajunge cu ce este pentru ca fiecare sa-si faca rugaciunile lui. Vrem sau nu lumea se schimba si vor veni tinerii cu ideile lor sa ne inlocuiasca si ne vor intreba *Hunde wollt ihr ewig leben*? Am fost o data si am vizitat manastirile din Moldova da, patrimoniu national si obiecte istorice si monumentale dar nu mai trebiue copiate altele.

     Răspunde
      
 • care va
  Ianuarie 13, 2014 la ora 07:25

  Pe astea nu le stiam chiar pe toate…
  Dintre toti acestia numai TRAIAN BASESCU refuza sa se prezinte in fata justitiei, tocmai pentru ca stie ca, desi nu a semnat nici un act pentru vanzarea vreunei nave, el este cel care a orchestrat toata aceasta uriasa operatiune care a dus la disparitia efectiva a flotei romane. De altfel ancheta in cazul Flota a inceput inca din timpul regimului Constantinescu, in 2000 secretarul de stat din Ministerul Justitiei Mocuta trimitand la Camera Deputaţilor instiintarea cu privire la inceperea urmaririi penale.
  In 1990 intreaga flota maritima a Romaniei era grupata la IEFM NAVROM: Flota de Pescuit Oceanic la Tulcea, Flota de Pescuit Fluvial la Galati;
  – Flota maritima cuprindea 390 de nave, de la cargouri de 3000 de tdw pana la mineraliere de 165 000 tdw;
  – Ca tonaj, flota avea in jur de 17 milioane tdw, ocupand locul 7 in lume (depasind flotele unor tari precum Franta si Germania); valoarea de piata a flotei era de 4-6 miliarde de dolari;
  Una dintre cele mai cunoscute componente ale acestei uriase operatiuni de spoliere a avutiei nationale a fost afacerea Petromin- Klaveness (Norvegia) prin care 18 dintre cele mai moderne nave romanesti au fost facute practic cadou firmei norvegiene care la data semnarii contractului cu Petromin, era in pragul falimentului, mai avand in dotare doar cateva vrachiere si nave multifunctionale.
  Este de remarcat faptul ca in urma afacerii Petromin – Klaveness TRAIAN BASESCU nu a primit numai recompense de ordin material ci a obtinut si diploma de absolvent al cursurilor Avansate de Management în Industria Transportului Maritim ale Academiei Norvegiene, ca bursier al statului norvegian.
  In perioada 1996-2000 TRAIAN BASESCU a fost din nou numit Ministrul Transportului.
  Tot acum TRAIAN BASESCU a definitivat, cu ajutorul FPS-ului instrainarea flotei romane si a adus, tot impreuna cu FPS-ul, TAROM-ul in pragul falimentului.
  Cea mai cunoscuta mostra de a banului public a fost autostrazii Bucuresti-Pitesti. Lucrarile au costat circa 100.000.000 dolari, din care 53,1 milioane dolari credit BERD, iar 44 milioane dolari de la Guvernul Romaniei. La doar o luna de la darea in folosinta a autostrazii, s-a prabusit un pod peste un canal de colectare a apelor, iar dupa 3 luni covorul asfaltic a inceput sa se desprinda asa incit dupa 6 luni gropile acopereau cea mai mare parte din suprafata autostrazii, facand imposibila circulatia si impunand angajarea unor noi lucrari de asfaltare.
  Intre 2000 si 2004, activitatea lui TRAIAN BASESCU de Primar General al Capitalei nu a dus la finalizarea nici unuia dintre programele necesare Bucurestilor, desi multe din aceste programe au fost subiecte de campanie electorala. Curatenia orasului, asfaltarea si reabilitarea strazilor, fluidizarea circulatiei, reabilitarea retelei de apa si canalizare, constructia de locuinte sociale, repararea scolilor, toate sunt bile negre pentru Primarul General al Capitalei dupa patru ani de mandat.
  De altfel in 24 ianuarie 2004 TRAIAN BASESCU declara public
  Firma Prod Cros srl a achizitonat in 1994 fabrica de inghetata, printr-un credit extern luat prin Banca Agricola, credit pe care nu l-a rambursat in totalitate, restantele de plata fiind ulterior preluate la datoria de stat.
  Ca Primar General TRAIAN BASESCU a debutat in 2000, la numai o luna de la investirea in functie cu o operatiune extrem de contestata, demolarea chioscurilor, in urma careia zeci de mii de familii au ramas fara sigurul mijloc de subzistenta. Explicatia acestei actiuni se regaseste in sumele foarte mari de bani primite de TRAIAN BASESCU atat pentru campania electorala din 2000, cat si pentru folosul sau personal, de la doua mari firme de supermarket-uri, Carefour si Billa, interesate in eliminarea concurentei reprezentata de chioscurile care vindeau marfa foarte ieftin.
  TRAIAN BASESCU i-a oferit proprietarului (Costel Constanda un apropiat al Vicepresedintelui PD Radu Berceanu), in schimbul terenului revendicat in suprafata de 19.000 de metrii patrati, 3,3 hectare de teren (Parcul Bordei), pe malul lacului Floreasca, in cartierul Primaverii, cea mai scumpa zona rezidentiala a capitalei. Cele 3,3 hectare de teren date in proprietate de TRAIAN BASESCU valoreaza la pretul pietei 33.000.000 de euro (1000 de euro metrul patrat), in conditiile in care terenul primit la schimb de Primaria Capitalei valoreaza numai 9.500.000 de euro, la pretul pietei (500 de euro metrul patrat).
  Traian Băsescu nu este un bărbat puternic, pentru că un bărbat care este politician trebuie să facă în aşa fel încât să acţioneze pentru populaţie, şi nu să lupte împotriva populaţiei. […]Traian Băsescu nu are curajul să se pensioneze anticipat pentru că ştie bine că guvernul condus de el se comportă umilitor cu pensionarii.
  Mergind pe Internet, mi-a atras atentia chestia asta: anvers police belgique 1987 – 1989 Basescu si cam greu (nu te lasa astia sa intri chiar usor) scot niste crimpeie – Le Niger a aussi connu des régimes d’exception, de transition : 1987 – 1989 : Général Ali SEYBOU si la diaspora d’Anvers. Nu a stat cumintel in port, a umblat teleleu si prin Franta si prin Olanda (mai mult).
  Probabil ca nu s-a publicat in Romania, sau le-o fi cumparat Basescu pe toate, sa-si faca cald in casa :
  « Basescu – The Shame of Romania (Copyright, 2009), American Committee Against Corruption (ACAC), Printed in USA. Nici asta nu se poate deschide, dar mi-o cumpar – cum sa ratez asa ceva. Din cuprins : Ch. 2 – The Fleet Bluff, Ch. 5 – Biruinta or « Victory », Ch. 6 – Towards Antwerp, Ch. 7 – The Kidnapping « Affair », Ch. 20 – A Screen for Basescu : Malu Rosu.
  Sunt si comentarii pe marginea cartii : « In his rise from ordinary seaman to ship’s captain in the Communist system, with a possible detour through the feared Securitate, to mayor of Bucharest, transport minister and ultimately national president, „Traian Basescu has displayed an almost contemptuous disregard for the rule of law and an ongoing propensity for abuse of power,” says Jonathan Harper, author of the expose.
  Harper is the pen name of a longtime observer of the Romanian scene whose identity had to be concealed to protect his sources and his own security. His book is packed with revelations and questions about the record and performance of the deck hand who became president.
  What role did the President’s brother, Mircea Basescu, play in the disappearance of five shiploads of explosives and ammunition that may have wound up going to the Angolan rebel group UNITA and other militants? Was there a link between some involved in that case and the terrorist groups Hamas and Hizbullah?”
  Mai tirziu, Dietmar Bergtahl in New Europe Sunday 10.11.2013, comenteaza (Basescu: The last autocrat of Europe): “Basescu has even managed to take total control of Romania’s secret services and to pursue his own prerogatives as president over the Supreme Council of National Defence”.
  “ … he has managed to prolong his personal control and extend it further over the heads of the chief prosecutors as well as the leadership of the Supreme Court of Justice, the Superior Council of Magistracy, the Constitutional Court of Romania and the National Agency for Integrity, to name but a few. Using all these influential institutions, including the National Agency for Fiscal Administration and the Audio Video Commission, throughout his nine years in office, Basescu has succeeded in compromising and eliminating his political rivals, his ex-allies, the voices of the trade union movement and of the civil society. He has also openly attacked the country’s free press institutions.”
  “The United States Ambassador in Bucharest, Mark Gitenstein, for instance, is viewed as an unequivocal supporter of Basescu. In an unprecedented intervention from an American diplomat in the past decade”- chiar aud ca la Bucuresti nici nu mai exista ambasador american, de ce oare?
  “Critics say this was an attempt to disseminate only the “appropriate” information approved by the president and his regime. They came in the form of cultural institutions – mainly designed to promote the Romanian culture to the world – or non-governmental organisations (NGOs) close to the presidential regime (like Freedom House Romania). Their aim was to give higher credibility to the so-called information about the coup d’état that was supposedly organised by Romania’s parliament, the government and by the 90% majority of Romanians. All these efforts to deliver fake information to the rest of the EU and to the United States was aimed at obtaining an external support for the suspended president and compensating for the lack of internal support” – si ONG-urile astea carora li s-au dat puteri parguvernamentale…
  Pe scurt – e ceva putred in Danemarca si pute rau. Se vorbeste ca Basescu incearca sa-si negocieze vreo imunitate printr-o insula si ar plati bine, dar nu prea mai are cu ce. Tara este la pamint. Noroc ca-l mai avem pe Adrian Nastase. Il scoate poporul la lumina ca are republica prezidentiala nevoie de un presedinte adevarat.

  Răspunde
   
  1. David
   Ianuarie 13, 2014 la ora 11:45

   EVENIMENTELE DI 1989 iliescu VINOVAT PENTRU SANGELE VARASAT !

   Răspunde
    
  2. VictorL
   Ianuarie 13, 2014 la ora 21:05

   @SanduCu.Mare atentie sa nu plingi la mormint strain…In Romania poporul nu scoate infractori din puscarie.Cu asta se ocupa Justitia dupa cum bine ai observat in cazul Niculaiciuc.Nastase va iesi atunci cind isi va ispasi pedeapsa;aia la termen redus cum e la noi.La fel si Becali sau care mai sunt dupa gratii.
   Despre Basescu nu mai comentez ca nu-si are rostul.Sunt aberatii multe acolo dar oricum e istorie si intr-adevar are imunitate.La fel si Constantinescu si Iliescu,despre care Miron Cosma povestea alaltaieri ca in ’90 umbla cu Kalashnicovul de git ca Che Guevara.
   Acum de actualitate e smecheria cu schimbarea Constitutiei.Se pare ca Ponta vrea sa devina Seful Statului Roman pe usa din dos,adica prin transformarea Presedintelui in papusa fara prerogative( si papusa aia ar trebui sa fie Crin Antonescu)si transformarea Primministrului in sef al executivului cu competente marite.Asadar noi trepadusii vom alege papusa iar bossul ni-l furnizeaza parlamentarii dupa cum se inteleg ei intre ei la spritz…Misto nu-i asa? Ce zici le iese?

   Răspunde
    
 • care va
  Ianuarie 13, 2014 la ora 01:41

  Asta n-am stiut-o:
  Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc, achitat marţi în prima instanţă în dosarul în care era acuzat de deturnare de fonduri, ar fi acceptat, în anul 2009, să devină informator al FBI în Venezuela pentru a nu fi extrădat în România, scrie RISE Project [,,,]La 22 iunie 2009, Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autorităţile judiciare din SUA şi, după derularea procedurilor de extrădare, la data de 1 martie 2011 s-a dispus extrădarea acestuia în România. Reamintim că Mihai Necolaiciuc e vărul Mariei Băsescu.
  Avocatul a mai precizat ca Mihai Necolaiciuc nu mai este arestat in nicio alta cauza, celelalte trei mandate de arestare emise pe numele lui fiind revocate succesiv, in diverse forme. Conform spuselor sale, in toate cele 4 dosare in care au fost emise mandatele de arestare faptele sunt aproape similare. [ … ] Fostul director general CFR Mihai Necolaiciuc a lasat in urma, in 2003, la finele mandatului sau, o gaura in bugetul companiei de 111 milioane de euro si datorii de peste 500 de milioane de euro. Chiar daca nu mai este arestat preventiv, Mihai Necolaiciuc va fi judecat in continuare pentru prejudicierea companiei feroviare cu 70 de milioane de euro.
  Un palmares de oameni mari: „zece infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, in forma calificata si trei infractiuni de utilizare a creditelor in alte scopuri”.
  Mihai Necolaiciuc a fost urmarit international aproape cinci ani, fiind judecat in lipsa. In 2011, in luna aprilie, acesta a fost adus in tara din Statele Unite de o escorta a Biroului National Interpol din Romania.

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Ianuarie 13, 2014 la ora 06:31

   @SanduCu.Ce nu stiam din toata polologhia este ca Nicolaiciuc e varul Mariei Basescu.Totusi a fost cautat si-n,,gaura de sarpe”si adus legat in tara iar aici s-au gasit judecatori sa-l lase liber.

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Ianuarie 13, 2014 la ora 11:32

    concluzia :….in mod clar”Justitia e o putere independenta…”nu vreau sa supar pe nimeni dar una e sa ARATI CU DEGETUL DIN AFARA TARII,ALTA E SA CASTI GURA LA TEMBELUL DE GADEA(care nu face altceva decat reclama infinita regimului Basescu stand sub fusta binecunoscutului fost….VOICULESCU DAN).Toti sunt in aceeasi oala „Dunarea”care odata desecretizat ii arunca in afara oricarei protectii,in afara spatiului public.BINE ar fi ca anul acesta romanii sa nu mai voteze cu nici unul din acesti politicieni corupti,cu nimeni care a avut sau are vreo tangenta cu „distinsii …”.

    Răspunde
     
  2. un turist
   Ianuarie 13, 2014 la ora 12:11

   Daca era un gainar sau hot de buzunare sau in cel mai rau caz*fluiera in biserica* primea 2 ani cu executare.

   Răspunde
    
 • Andrei
  Ianuarie 12, 2014 la ora 13:24

  O miscare bine gandita, cu siguranta profitabila!

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Ianuarie 12, 2014 la ora 07:35 Răspunde
   
 • cornel
  Ianuarie 12, 2014 la ora 01:13

  Ceva de exceptie:
  http://www.youtube.com/watch?v=pNuFbt31Wto
  Avem nevoie de demnitate in presa, televiziune, politica si familie. Sunt interesante ultimele 15 minute care se refera tocmai la lucrul asta.

  Răspunde
   
 • cornel
  Ianuarie 11, 2014 la ora 22:33

  http://www.gandul.info/international/emisarul-american-victoria-nuland-dupa-vizita-la-bucuresti-este-o-ingrijorare-cand-exista-atacuri-la-adresa-independentei-juridice-cand-politicienii-decid-sa-provoace-sistemul-juridic-11883695
  Un articol magistral.
  Exceptionala replica data domului presedinte Traian Basescu de catre doamna Victoria Nuland. Cred ca asta reprezinta clar si foarte simplu lipsa de maturitate a clasei politice din Romani. Aici nu il acuz pe domnul presedinte Traian Basescu in mod direct pentru ca nu e cazul deoarece el a condamnat derapajele si legaturile dintre politica si justitie, uneori fiind aproape singurul care a condamnat lucrul asta. Insa asa cum zicea si altcineva uneori trebuie sa faci mai mult decat sa condamni. Adica trebuie sa declansezi niste mecanisme care sa desfiinteze acele legaturi dintre politic si justitie. Pentru asta insa e nevoie de o atitudine puternica din partea presei, televiziunii si a opiniei publice si de o masa critica politica. Altfel rezultatul e zero sau aproape zero, in loc sa mergem inainte mergem inapoi si apoi ne miram de ce nu ne iubeste UE sau SUA. Cand vrei sa faci parte dintr-un cerc select trebuie sa respecti regulile de baza, stabilite de comun acord, pentru ca altfel risti sa fii exclus din acest cerc select. Imi amintesc acum eforturile foarte mari pe care Romania le-a facut, si e bine ca le-a facut, pentru a intra in NATO si UE. Cred ca e nevoie de o mai mare responsabilitate din parte celor pe care i-am amintit mai devreme. Sta in puterea nostra a tuturor sa facem ceea ce trebuie pentru un bine pe termen lung pentru Romania si nu pentru un bine pe termen scurt pentru diversi prieteni politici.
  Lucrul asta va fi posibil numai prin eliminarea CORUPTIEI din institutiile de baza ale statului inclusiv din JUSTITIE. Altfel vorbim de cai verzi pe pereti si de o aparenta rupere a legaturilor dintre politic si justitie.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Ianuarie 12, 2014 la ora 20:50

   „trebuie sa declansezi niste mecanisme care sa desfiinteze acele legaturi dintre politic si justitie” _ Sunt de acord cu dumneavoastra si as vrea sa detaliati putin. Pornind de la sursa (http://www.ucv.ro/pdf/site/constitutia_romaniei.pdf) va rog sa precizati la ce macanisme concrete v-ati gandit?

   Răspunde
    
   1. cornel
    Ianuarie 14, 2014 la ora 20:16

    Am precizat lucrul asta : “Lucrul asta va fi posibil numai prin eliminarea CORUPTIEI din institutiile de baza ale statului inclusiv din JUSTITIE. ”
    E nevoie doar de aplicarea legilor in vigoare. Asta inseamna ordine, disciplina si progres in final .

    Răspunde
     
 • care va
  Ianuarie 11, 2014 la ora 19:40

  bucurie si tristete…
  In sfirsit, aflu ieri ca somajul american a coborit la 6.7%, ba chiar se mentioneaza ca in 2013 locurile de munca au crescut cu 2.2 milioane. Atunci ce semnificatie are titlul: de ce este rau ca se reduce somajul? Sa nu fie vre-o diferenta intre ajutorul de somaj si salariul minim? Sau poate ca renuntind la ajutorul de somaj pentru un loc de munca care se dovedeste atit de temporar ca ai pierdut si dreptul la ajutorul de somaj. Ai pierdut tu „prapaditu”-le, ca statul a cistigat – nu-ti mai plateste nimic ca nu are de unde. Si eu care credeam ca americanii (poporul) s-au desteptat.
  „THUG” a ajuns din India,in argoul american = gangster, dar acuma se pare ca a capatat o semnificatie rasista. Desi nu se mentioneaza ce culoare are politistul sau copilul – uite alt copil impuscat de politie in propria casa, mereu este vorba de familii sarace. Urita America.

  Răspunde
   
 • care va
  Ianuarie 11, 2014 la ora 19:13

  echivoc cu smok
  Chiar ieri, se comenta la CNN cum ca majoritate milionarilor americani sunt in senat, democrati si republicani. America are o perioada nu prea usoara, iar investitorii lor se ingramadesc la altii. De ce nu investesc in tara lor atit de respectoasa cu justitia? Buffett, acuma ca a dat chix cu Obama care, nici nu mai vrea sa auda de America – Sachs a inceput sa curteze amaritele Europei. De asta o fi venit si Chirilica cu madona lui in Romania. Sau incearca sa-i bage pe romani intr-un cacat singeros?

  Răspunde
   
 • A.
  Ianuarie 11, 2014 la ora 19:11

  Nu arata rau deloc Mosul 🙂

  Răspunde
   
 • A.
  Ianuarie 11, 2014 la ora 19:05

  Eu mai trec pe aici din cand in cand ca sa incerc sa -mi dau seama…cand se termina vacanta Orei
  Mai e?

  Răspunde
   
 • care va
  Ianuarie 11, 2014 la ora 18:59

  iahnie cu iaurt…
  De la BBC, referitor la atacul de la Benghazi (asasinarea ambasadorului):
  As coverage intensified last year over Benghazi, IRS targeting and also the Justice Department’s surveillance of media, Democrats from the White House down took to calling them „phony scandals.”
  The administration’s commitment to thoroughly investigating these issues was called into question again this week after it was revealed that the point person investigating the IRS scandal is an Obama backer who has donated thousands to his two presidential campaigns.
  House Oversight and Government Reform Committee Chairman Darrell Issa, R-Calif., and Rep. Jim Jordan, R-Ohio, on Thursday urged Attorney General Eric Holder to take the donor off the case.
  „By selecting a significant donor to President Obama to lead an investigation into the inappropriate targeting of conservative groups, the Department has created a startling conflict of interest,” they wrote.
  But the department balked at the request, saying it would be „contrary to Department policy and a prohibited personnel practice under federal law to consider the political affiliation of career employees or other non-merit factors in making personnel decisions.”
  A statement from the Justice Department added: „Additionally, removing a career employee from an investigation or case due to political affiliation, as Chairmen Issa and Jordan have requested, could also violate the equal opportunity policy and the law.”
  Indeed, federal agencies are governed by an array of rules and regulations when it comes to disciplining staff during scandals. Those rules are routinely cited when officials are placed on unpaid leave, but not swiftly fired, amid investigations.
  Asta referitor la ce aud ieri la TVR ca s-ar fi declarat: „la americani decizia procurorilor nu se discuta”.
  O noutate recenta de doua zile (CNN):
  Residents of nine counties in West Virginia have been told not to use or drink their water after a chemical used by the coal industry spilled into the Elk River on Thursday. Gov. Earl Ray Tomblin declared a state of emergency as more than 100,000 customers, or 300,000 people, are without safe drinking water.
  Freedom Industries, “a full service producer of specialty chemicals for the mining, steel, and cement industries,”
  The chemical, 4-Methylcyclohexane Methanol (MCHM), is used to wash coal of impurities and spilled from a tank at Freedom Industries into the river. – este pe lista chimicalelor folosit in fracturarea hidraulica a gazelor de sist
  Average damages from coal pollutants are two orders of magnitude larger than damages from natural gas. SO2, NOx, and particulate matter from coal plants create annual damages of $156 million per plant compared to $1.5 million per gas plant http://en.wikipedia.org/wiki/Shale_gas
  One of the major resources in West Virginia’s economy is coal. (Bituminous coal seam in southwestern West Virginia) […] West Virginia is located in the heart of the Marcellus Shale Natural Gas Bed, which stretches from Tennessee north to New York in the middle of Appalachia.

  Se dau imagini, cum sunt deversate chimicalele in riu. La TV nu s-a pomenit despre ce companie este vorba. Acuma, interesant este ca orice hidrogeolog stie ca un riu este colector si nu distribuitor. Nu stiu pe ce criterii s-a astimat ca numai 10 km.p. de freatic au fost contaminate (din o cumpana a apelor de cam 200 km.p.) Exploatarea de carbuni aici este o traditie si nu vad semnalate alte accidente de acest gen. La Tv se mentionase ca aceasta companie a refuzat 9 zile orice cooperare, pina sa se dea alarma ca apa de la robinet sa fie folosita „toilet flushing only.”Toata zona este muntoasa: calcare cu intercalatii de gresii, sisturi si carbune bituminos. Contaminarea nu poate veni din simpla deversare in riu si intirzierea sugereaza ca au sperat ca freaticul sa se epureze natural – furtunul tras la riu este un „fake”, doar nu au deversat niciodata in riu. Este vorba de un accident cu gazele de sist. S-a scapat in comentarii ca ar fi vorba de BP, care n-are treaba cu carbunii. Daca la Vaslui, ramaneau fara apa 300,000 de oameni, ce facea guvernul? La acuzatiile penale (public si presa), procurorul statului W Virginia a sugerat ca „daca este neglijenta nu este criminala”. Am mentionat istorioara, proaspata, ca apropo suplimentar la cum este cu procurorii americani si deciziile lor. Motoul statului W Virginia: Montani semper liberi. La alegerile prezidentiale, au fost contra democratilor.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Ianuarie 11, 2014 la ora 14:10

  Eliminarea echivocului _ Port din când in când discuţii amuzante in cadrul cărora oameni cu o înaltă pregătire teoretică, coordonatori de lucrări de licenţă, de disertate, ori teze de doctorat îmi explică in termeni savanţi unele aspecte ale cercetărilor lor efectuate individual, ori împreuna cu studenţii, cu privire la dinamica investiţiilor străine in ţara noastră. Victoria Nuland spulberă îndoielile si elimină echivocul in această chestiune. Domnia sa spune clar, transmiţând mesajul oamenilor de afaceri americani si de oriunde din lumea civilizată: dacă justiţia din România nu este corectă si independentă, orice investitor străin isi poate pierde banii in cazul in care de afacerea lui este interesat un apropiat al Puterii politice. Amestecul politicului in actul de justiţie pune in primejdie orice investiţie, iar atunci când este vorba despre ISD, cel mai sigur ar fi să se îndrepte către alte orizonturi. Dacă oamenii de afaceri din întreaga lume aveau, poate, îndoieli cu privire la respectarea statului de drept in România, Victoria Nuland lămureste cat se poate de clar cum stau lucrurile. Da, domnia sa se află in ţara noastră pentru ca există îngrijorare cu privire la respectarea principiilor statului de drept, libertatea presei si independenţa justiţiei sunt ameninţate, iar democraţia insasi este ameninţată începând cu lovitura de stat parlamentară. Dacă teoreticienii ştiinţelor economice mai aveau unele nelămuriri in cercetările lor cu privire la dinamica ISD in ţara noastră, iată, Victoria Nuland elimină zilele acestea orice echivoc.

  Răspunde
   
  1. un turist
   Ianuarie 11, 2014 la ora 20:23

   Tocmai asta am spus-o de vreo citeva zile. Situatia politica nesigura a Romaniei este una din piedicile investitiilor in tara.

   Răspunde
    
   1. VictorL
    Ianuarie 12, 2014 la ora 23:02

    @UnTurist.Cui ii e frica de balta nu maninca peste…Sunt vreo 20 de ani de cind firma Unilever a venit in Romania.Atunci un olandez care era sef la santierul in care fabrica pe care o cumparasera mi-a spus ceva de felul:1)Noi olandezii avem o regina care e la locul ei.Voi aveti un rege care nu se poate intoarce in tara.2)Noi nu am fost comunisti niciodata.Voi ati fost si ati fost omoriti de comunisti dar tot comunisti vreti sa fiti.3)Noi am adus foarte multi bani si i-am investit aici.Voi s-ar putea sa ne luati banii si apoi sa nationalizati fabrica.Stim asta dar cine nu risca nu cistiga.
    Unilever e bine-mersi si exporta in toata Europa.Si va mai exporta mult si bine…

    Răspunde
     
    1. un turist
     Ianuarie 12, 2014 la ora 23:15

     Da dar se mai poate spune–pina nu bagi mina in foc nu simti ca te-ai ars.Bineinteles ca sint interprinderi care au reusit ca doar Romanul nu este prost sa nu faca lucru bun dar cei de sus fac ca rahatul sa miroase. Am primit din Romania intotdeauna marfa 1A si de ce sa fie altcumva?

     Răspunde
      
     1. VictorL
      Ianuarie 12, 2014 la ora 23:35

      @nTurist.Doar unii dintre cei de sus…Sau unul.Acuma cind a venit Tanti de la America in vizita a dat bir cu fugitii si s-a ascuns ca sa nu dea explicatii…
      Probabil ca a fost la Catania sa-si ia foaia matricola…S-o fi intilnit si cu careva de la Soci sa-i aduca biletele pentru Olimpiada?
      Oare de el se sperie investitorii?

       
 • unu analfabetul
  Ianuarie 11, 2014 la ora 11:14

  Tot cenzura este. Fiecare are nebunia lui si trebuie lasat sa se desfasoare.

  Cenzura este prevenirea diseminării informației către public de către un grup de control. De obicei, cenzura este realizată de guverne, grupuri religioase sau de mass-media, dar există și alte forme de cenzură.
  De aceea, termenul cenzură poartă deseori o semnificație de represiune prin secretizarea informațiilor.
  CHIAR DACA BAT CAMPII PE LANGA SUBIECT, NU VA AFECTA CU NIMIC? SAU POATE NU?
  Dar respect, ca este site-ul vostru.
  O zi buna. Sanatate si cat mai multi cititori.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul
  Ianuarie 11, 2014 la ora 10:18

  Bine, va multumesc.
  De postat am postat doar sub un singur pseudonim.
  Pe langa subiect adevarat, am scris. Dar ce am scris este adevarat.
  Va multumesc.

  Răspunde
   
 • Cris
  Ianuarie 11, 2014 la ora 09:43

  MASURILE DURE, DAR NECESARE…

  Asa a fost prostit poporul asta ani de zile sa plateasca diverse sume de bani la Mafie, la banci, etc.

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Ianuarie 11, 2014 la ora 07:20

  Nu prea urmaresc jocurile de glezne ale BNR-ului. Nu ma intereseaza atat de mult cat cumpara si vinde zilnic. Cu toate astea e important sa intelegem mecanismele prin care lucreaza Banca Nationala.
  Intr-adevar, iportant e trendul pe termen mediu si lung. Si ma pufneste rasul cand vad ca oameni cu scaun la cap inca cred ca devalorizarea monedei e buna si in acelasi timp, vor nivel de trai mai ridicat. Pai tocmai devalorizarea impiedica asta.Daca exportam mai mult decat importam i moneda ni se intareste, putem plati rate, putem cmpara bunuri de import mai ieftin, iar firmele materie prima pentru productie… In general ne creste nivelul de trai. Productia, exportul , nivelul de trai, si valoarea monedei cesc concomitent, nu se exclud una pe alta.
  Cine nu vrea sa fie asa ? Bancile si statul. Fiecare din cele doua au de castigat. Exportatorii nu ar trebui sa se planga, devalorizarea le roade din profituri iar cresterea valorii ofera mai multa putere de cumparare lichiditatilor disponibile. Chiar daca pe termen scurt au de suferit putintel.
  Si culmea e ca statul si BNR vor sa-i invete pe tinerii din coli cum e cu financiarele astea. Da, vor sa-i invete ce vor ei sa stie nu ce trebuie.

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   Ianuarie 12, 2014 la ora 22:02

   CTL, „Daca exportam mai mult decat importam i moneda ni se intareste, putem plati rate, putem cmpara bunuri de import mai ieftin, iar firmele materie prima pentru productie… – See more at: http://www.biziday.ro/2014/01/09/mos-craciunul-speculatorilor-vine-pe-stil-vechi/#comment-73330” – itzi reamintesc ca vulgata economica spune ca o economie orientata spre export foloseshte o moneda slaba (de pilda, pe vremea cand US of A exporta in draci, adica in 70, dolarul se deprecia. La fel shi in japonia…), shi ca o moneda slaba favorizeaza exporturile.
   Personal nu cred in povestea asta, dar lucrul asta nu e important.
   Important e ce crede Grivei.
   Iar Grivei crede asta.
   Cat despre monedele tari, te anuntz ca una dintre critiocile aduse euroiului e ca fiind prea tare, descurajeaza exporturile (mai putzin in Germania, care exporta in draci… in zona euro).
   Shi ca o buna parte din genul asta de vulgata vine de dinainte ca dl Nixon sa anuntze renuntzarea la convertibilitatea in aur.
   HAi la multzi ani.

   Răspunde
    
 • unu analfabetul
  Ianuarie 10, 2014 la ora 20:50

  De ce ma cenzurati?

  Răspunde
   
  1. Catalin ( CTL )
   Ianuarie 10, 2014 la ora 22:04

   Pai de ce te cenzureaza… sa zicem , in primul rand ca spunandu-ti unu analfabetu nu te prea ajuta. Stii tu, nu prezinta credibilitate.
   Apoi, e posibil ca ai scris ceva prostii, deci nu merge. Nu te poti considera un luptator pentru libera exprimare daca tu injuri la tot al doilea cuvant, nu stiu cum sa zic, nu prea ajuta cauza ( asta era un exemplu ).

   Răspunde
    
  2. Moise
   Ianuarie 11, 2014 la ora 08:36

   unu analfabetul: va sterg comentariile, indiferent ce coontin ele pentru ca bateti campii, ceea ce scrieti nu are legatura cu postarile, si, mai ales, pentru ca postati sub diferite identitati. mai pe scurt, va cenzurez pentru ca sunteti un postac.

   Răspunde
    
 • VictorL
  Ianuarie 10, 2014 la ora 20:36

  @Moise.Mi-a placut deruta cu Somalia…Bietii somalezi n-au nici o vina,axceptind situatiile in care le mai pica in plase cite un vapor,cind ies la pescuit.
  Sa vezi un grup de somalezi dansind,, pinguinul”in fata la guvern ar fi o curiozitate…Si totusi cred ca nu somalezi vor veni la chef acolo.
  Analiza mi se pare corecta.Multumim!

  Răspunde
   
 • Cris
  Ianuarie 10, 2014 la ora 17:40

  Salutam respingerea Descentralizarii, un proiect dement care arata clar incompetenta si diletantismul actualului guvern de la Bucuresti. Cum drk, sa faci descentralizare daca sunt autoritati locale care n-au bani nici de salarii… Ce le recomanzi, sa majoreze inca o data impozitele, ca sa aiba din ce plati?

  Un proiect absolut tembel. Asteptam demisia lui Ponta.

  Răspunde
   
  1. care va
   Ianuarie 10, 2014 la ora 19:35

   ..pai el abia asteapta ca sa candideze pentru alt ceva..

   Răspunde
    
 • Catalin ( CTL )
  Ianuarie 10, 2014 la ora 17:39

  La multi ani ! Cred ca acum scriu prima postare anu asta. Revin eu pe tema. 😉

  Răspunde
   
 • Kristina
  Ianuarie 10, 2014 la ora 12:21

  Am facut in tur al informatiilor pana la ora aceasta(Hotnews,Rfi,Reuters)dincolo de BATAIA DE JOC INTERNA…totusi suntem intr-un context extern destul de ferm.Nu am timp sa ma exprim prea mult pe comentarii .Dar vizita doamnei Victoria Nuland,adjuncta lui John Kerry exprima o anumita ingrijorare.DINCOLO DE ORICE SCHEME SAU FORMULE DE CALCUL SPECULATIVE CONDUCATORII ROMANIEI TREBUIE SA TINA CONT DE NOI,DE POPULATIA ACESTEI TARI,DE FACTORUL UMAN.EI CALCULEAZA ,FAC PLANURI,NOI TRAIM REAL.SI REALITATEA E ALTA.

  Răspunde
   
 • Cris
  Ianuarie 10, 2014 la ora 11:07

  “SELL Emerging markets!”

  Banca de investitii Goldman Sachs a transmis recomandarea de vanzare a unor active de pe pietele in curs de dezvoltare.

  In urmatorii 10 ani ei previzioneaza “significant underperformance” in evolutia economiilor Indiei, Turciei si Rusiei. Cauze: datoriile suverane si coruptia sistemica.

  (sursa: Bloomberg http://www.bloomberg.com/news/2014-01-07/goldman-to-jpmorgan-say-sell-emerging-markets-after-slide.html).

  Răspunde
   
  1. julius
   Ianuarie 10, 2014 la ora 12:50

   pai e vorba clar de Turcia, Rusia, India, nu neaparat de RO, HU, BG, PL, CZ, SLO, etc. poate fi interpretat si ca un semn de mutare la astia mai micuti 😉

   Răspunde
    
   1. care va
    Ianuarie 10, 2014 la ora 19:06

    “Goldman is 67% owned by institutions (such as pension funds and other banks)..
    On July 15, 2003, Goldman Sachs & Co had a lawsuit for artificially inflating the RSL’s stock price by issuing untrue or materially misleading statements in research analyst reports, and paid $3,380,000.00 for settlement.
    On January 6, 2013 the global banking sector won a significant easing of Basel III Rules, when the Basel Committee on Banking Supervision extended not only the implementation schedule to 2019, but broadened the definition of liquid assets.
    Many critics argue that the reduction in Goldman Sach’s tax rate was achieved by shifting its earnings to subsidiaries in low- or no-tax nations.
    António Borges, Head of the European Department of the International Monetary Fund in 2010-2011 and responsible for most of enterprise privatizations in Portugal since 2011, is the former Vice Chairman of Goldman Sachs International.[104] Carlos Moedas, a former Goldman Sachs employee, is the current Secretary of State to the Prime Minister of Portugal
    Peter Sutherland, former Attorney General of Ireland is a non-executive director of Goldman Sachs International. These ties between Goldman Sachs and European leaders are an ongoing source of controversy
    Greg Smitht, he former head of Goldman Sachs US equity derivatives business in Europe, the Middle East and Africa (EMEA), said that advising clients „to do what I believe is right for them” was becoming increasingly unpopular. Instead there was a „toxic and destructive” environment in which „the interests of the client continue to be sidelined”, senior management described clients as „muppets” and colleagues callously talked about „ripping their clients off”.
    $60 million settlement for Massachusetts subprime mortgages may open the door to state government actions against Goldman throughout the United States aimed at securing compensation for predatory mortgage lending practices.[
    Initial public offering managed by Goldman Sachs often involved asking for kickback bribes from their underwriting clients who made large profits flipping stocks which Goldman had intentionally undervalued.”
    Ma minunez de unde a avut atiti-a bani sa plateasca pe la tribunale, a mai si scapat de unele, dar totusi..
    In 2001 a incercat “BRIC” – Brazilia, Rusia, India, si China.
    In 2005 a incercat “Next Eleven” – Bangladesh, Egypt, Indonesia, Iran, Mexico, Nigeria, Pakistan, the Philippines, Turkey, South Korea and Vietnam.
    In 2011 – 2013 i-a mers cel mai bine cu Malaysia = preluind 21% din piata.
    Acum ca nu-I mai place de Turcia, Rusia, si India sper ca nu va pune ochii sau gheara pe Romania. Au mers tare anul asta cu democratii in sanatate si au cazut cam nasol, trebuie sa se refaca.

    Răspunde
     
 • Cris
  Ianuarie 10, 2014 la ora 08:00

  Alde Ponta and gasca, urmeaza sa incaseze mai putini bani la buget, in primul trimestru 2014, prin renuntarea la acciza la combustibili si s-a gandit Mos Craciun – Isarescu sa le dea o mana de ajutor, prin cursul de schimb. Preturi mai mari inseamna taxe mai mari, raportate la acele preturi.

  Cei cu rate in EURO vor fi cei mai tzeputi la buzunar.

  Răspunde
   
 • care va
  Ianuarie 10, 2014 la ora 02:26

  Hei, bucuria colindatorilor si a economistilor! Moise, bine ca ai scurtat-o cu absenta, ca altfel te aduceau astia in tepe sa-ti faci datoria. Deci bun venit desi aduci vesti proaste, sau sunt bune pentru altii. Faptul ca Ron s-a depreciat sa insemne ca UE sau altii incearca sa-si recupereze pierderile pe seama celor mici?
  1 EUR = 1.360 USD; = 1.475 CD; = 0.826 CBP; = 1.234 CHF; = 8.238 CNY; = 4.177 PLN; = 299.401 HUF; = 4.541 RON.
  La inflatie este cam asa: RON 3.3%, USD 2.1%. EUR 2.6% si CNY 2.6%.
  Adica americanii o duc mai bine decit romanii (interesant), iar europenii si chinezii o duc lafel, dar mai rau decit americanii (iarasi interesant) – de fapt ce mama dracului se intimpla?
  Nu stiu sa vorbesc de contradictii, dar stiu ca Isarescu nu are nici o putere de decizie cind este vorba de finante, adica de RON; se asteapta de la el mai mult decit spera el. Asta asa este, „ceea ce conteaza pentru economie este … tendinta” si asta este dictata din afara. Cu alte cuvinte: cit timp vom depinde de doua parale vom fi facuti de doua parale, chiar daca ne punem si in cap. Ca BNR are valuta de vinzare si ii convine sa faca profit, este una. Dar ce se intimpla in acest timp cu toata economia cind cu totii dam o gramada de RON pe un prapadit de EUR? Cum este? Balanta ramine favorabila Romaniei? Eu nu stiu, doar intreb. Sa inteleg ca asa se ajunge la sapa de lemn, si asa cu o „crestere violenta a cursului”?
  = stimularea vinzarii produselor romanesti (pe d-a moaca) > arma cu (doua ?) multe taisuri, urit de corect
  = cine sa mai faca credite (necesare de altfel) cu asa ceva sau cine mai plateste inapoi asa ceva?
  = platitul ratelor guvernamentale nu plateste principalul si doar contribuie la propasirea FMI
  Sistemul bancar nu este solutia refacerii economice: daca nu ai salariu suficient, poate banca sa se puna si in urechi cu ratele, treci pe linga vitrina ca orbul.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Ianuarie 9, 2014 la ora 20:42

  Inca o püroblema majora.
  Comentaorul CRIS care mai da si cu bita ,si la urari de Craciun a fost foarte selectiv …citez ureaza numai la romani adevarati si si patrioti si…etcv..deci e pretentios tare pe deviza …sa tarim cu totii(noi ) si sa muriti cu totii(altii )…ma rog asa o fi dinsul,mai pretentios ..dar facea o remarca perfecta care trebuie luata in calcul, de guvernatii Romanicii si anume cu incepere imediata reducerea Impozitului la ALIMENTE la maxim 10 % :Ar fi cu siguranta o mana cereasca pentru o industrie fffffffff.importanta autohtona de procesta produse aghricole(si anaexe -precum industria de ambalare,apoi reciclare ambalaje etc !!! ) si ar duce cu siguranta si la o usurare a majoritatii cetatenilor mai ales cei cu punga subtire:
  DEcI RESPECT neconditionat5 si BRAVO pentru asermena idei foarte pozitive !!!.Cu siguranta vor revigora si producatorii mici agricoli,care sint acum obligati sa investeasca ceva capital in mici instalatii frigorifice si mici abatoare si depopzite frigo locale(normal cam fiecare ccomuna sa dispuna de asa ceva :Deci sincer cu treaba asta ar face guvernul intradevar ceva extrem de pozitiv pentru toata economie !!!!MAi zic sincer odata BRASVO la idee.

  Răspunde
   
  1. Cris
   Ianuarie 9, 2014 la ora 22:36

   Ma bucur ca te regasesti in vorbele mele, dar chestiunea cu TVA-ul de maxim 10% la alimente nu e rezultatul unei gandiri elaborate ci o masura de bun simt care ar ajuta si economia, pe de o parte si bugetele amarate ale romanilor si asta ar fi cel mai important lucru. TVA-ul de 24% la mancare in Romania nu numai ca absolut aberant, dar e si neeconomic. Incasarile reduse la bugetul de stat din TVA, in 2013, se datoreaza fix faptului ca romanii strang la modul cel mai drastic cureaua la mancare ceea ce e aberant.

   Răspunde
    
  2. care va
   Ianuarie 10, 2014 la ora 03:13

   Parca Gica Petrescu zicea: „ori toti sa traim, ori toti sa muriti!”

   Răspunde
    
 • Constantin
  Ianuarie 9, 2014 la ora 20:37

  Dupa cum imi amintesc, I. Tiriac, un apropiat al d-lui A Nastase si al PSD (al actualei guvernari, carevasazica), se intreba care este cauza pentru care moneda nationala este atat de puternica! Presupun ca nu contesta nimeni abilitatile de om de afaceri ale domniei sale. M-am gandit ca domnia sa este interesat de stimularea exporturilor de produse fabricate in Romania. In ceea ce-l priveste pe Guvernator, situatia imi aminteset de D Dragomir si blaturile din fotbal. Sunt, iata, opinii bine fundamentate care sustin ca a actionat in interesul direct al actualei puteri politice. La fel de bine fundamentate sunt si opiniile conform carora domnia sa se impotriveste unui sprijin pentru guvern. Intrucat arbitrii au gresit in ambele sensuri, arbitrajul a fost corect.

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Ianuarie 9, 2014 la ora 21:09

   buna seara domnu Cornel -va multumim pentru trimiterea la filmuletul TVR1 istorie recent Ceausescu Si poporul (C si Popoprul ….patria si tricolorul era deviza completa pe toate gardurile) Interesant pentru care vrem sa mai invatam istorie desi esi regie mion clip adicda si manipulare de idee:si eu mai uit relativ de mult in Youtube sint interesante m,ai laes commentarele ca sa intelegi mentalitatea si taberele ,pro si contra :DAr sa fim sinceri trecutul nu merita crmaponat :TREBUIE Sa vedeti numai actualul si viitorul!!!mai als ziua de miine :IAr tinerii sa invete carte si meserii practice !!!MAi ales legate de electzronica industriala si nu numai .Deci da-i in msasa(ca nu au trait rau in Primaverii si pe Kiselefff in timp ce noi ne bateama la TACHIMURII si un pachetel de unt -mai rar!!!) ca au fost si multe bune sau a fost si un sistem pervers(unde nu e politica perversa pe lumea asta ???) nu mai ajuta desi tara de aia este unde etse dar nu sintei singurii in Europa:E clar trebuie cumva terminat cu interesele de clan de partid cu afiliatii familiare de la Pocreaca la Bolintin cu trecere prin TAndarei bgara si oprire la Mogosoaia ,si cumva trebuie formata o patura mijlocie (VictorL spune ca deja exista!!!) intradevar inteligenta nu de acele mase care scuipa seminte in capul fanilor la un meci de fotbal RApid _Dinamo sau egal care cu care

   Răspunde
    
 • dan onofrei
  Ianuarie 9, 2014 la ora 20:17

  buna seara la toata lumea de buna credinta si cu un pas bun in NOUL AN.
  Asa cum s-a transmis si in presa germana DE ieri seful bancii centrale Europipiene de la Farnkfurt MAin a scazut din nou dobina de referinta la EURO deci imprimerie e turata si mai puternic !!( valoarea de soll a reglajului de la O VOlt la 10 Volt se apropie de 10 Volt probabil 9,99 Volti ,rulmentii la drive se infierbinta)!La un record minimal .VA rog sa cititi intregul articol si sa urmariri graficul evolutiei Dobinzii de referinta
  a bancii centrale europeene incepind cu anul 2000 si pina in prezent:Acest grafic colaborat paralel cu indexul german de la bursa M_DAX si TEc -_DAX va va da o oglinda oarecum corecta a evolutiei curs schimb Euro -leu cu citeva exceptii de specula.PArca in decmbrie am mai comentat ca la cursul Euro-leu e bine sa va orientati singuri urmarind cum merge actual economia romaneasca (egal care chiar si cea de export )si cum evolueaza DAX-ul german (cu nun cuvint greu de spus in strategia economica Europeana) :Cit il priveste pe domnul Isarescu dinsul nu face decit sa isi copieze seful de la banca EUroi-peana centrala dl.Draghi Mario absolut la fel ca si bancherii de la Deutsche Bundesbank copiati apoi tot 100% de toate bancile germane .
  Pentru amaritul de pensionar ca mine , ca milionae de asemenea specimene sigur e o mare pierdere caci daca depunem umilele economii nu ni se ofera momentan la Sparkasse decit numai 0,1 % DOBINZI anualae deci nimic !!!!!!!!!strigator la ceruri iar daca vreau sa depun banii legati pe 5 ani fix dar e drept cu risc mic (caci am pierdut destul acum 3 ani la ovreiasii marii specialsti de FONDS de la MONey Max ulterior AEGON !!!iar fiimea la fel la Union Investment si culmea la recomandarea bancii de casa Volksbank din comuna !!!Sa mai astepte !!!!))ni se ofera momentan doar 1,2 % per anno.,VA jur eu personal sint in aceasta dilema.Deci sintem toti blocati din nou in joc si multi vorbesc aici puternic de DEFLATIE care ar fi mai nefasta ca INFLATIA.Pe de alta parte chia5 ieri ne-a venit extrasul de cont de la banca mea Postbank si imi iau pe decembrie taxe de 18 Euro pentru diverse miscari in timp ce pentru banii mei care stau de mai bine de o luna la ei nu imi dau 1 CENT dobi9nmzi caci este cont curent zic dinsiisnu compari mere cu pere:MA ianaiobideiostzeti ovreiasii astia finatisti.deh cine are ,arae!!!!!!!!Deci despüre ce vorbim !!!!???E o bataie de joc siontemn blocati cu totii ca mici economisitori !!!!!si nu stiu cum va fi viitorul ca simplu economiistor -probabil cel mai bine va ramine tot sate bduci cu bvanii econom isti la curve-adi9ca ce-i in mina nu-i minciuna:PArerea mea vorba lui dom Cornel , sincer este daca avaeti capital mai bine la buzunar economiist unn pic si investit in teren AGRICOL si putin aur(care momentan s-a maim ieftinit putin !!!E tot inselacioune ovreisaca !!!Asaau facut si in istotria SUA in anii 1800 si…) dar cel mai bine in teren agricol,acareturi mici si animale!!!! sau de construit casa sau si mica locuinta.DAca aveti credite de platit la banci cautati sa va descotorositi de el ecit de repede!!!!!!!!!Munciti la epuizare (pe brinci ca si noi aici)si scapati de diavol si sa nu va mai trebuiasca(dati cu aghiasma cind ati scapat si ziceti ptiu duca-te pe pustii diavole la alti prosti!!) Iar in agricultuira bagati-va in asociatie bine definita la notar cu raspundereasi üparticipare fiecaruia-fiecare dupa cit are -putin cu putin va luati mici scule pe care le folositi in comun!!!;Nu fiti prosti ca doar v-ati nascut in Romanica :VA dau mai jops articolul extrem de interesant si educativ econoimic pe intelesul oricui din revista FOCUS MONEY online de astazi:Este si un videeo clip cum functioneaza dobinda de referinta a bancii europipiene de care sintei afectaii absolut direct :Indiferent daca domnul Isarescu a avut sau nu vise urite ieri noapte.

  http://www.focus.de/finanzen/banken/naechste-leitzins-senkung-draghi-im-geldrausch-wie-die-ezb-die-inflation-anfachen-will_id_3525136.html

  Răspunde
   
  1. care va
   Ianuarie 10, 2014 la ora 03:05

   Bai neamtule, ce-i tot dai cu ovreiasul. N-ai auzit de zicala: daca esti intre lupi urli ca ei? (pentru alti comentatori, asta este o treaba personala)

   Răspunde
    
 • tasseclaudiu
  Ianuarie 9, 2014 la ora 20:11

  pai nu e an electoral la BNR? nu vrea Mugurel sa mai ramana si ofera ca si guvernantii facilitati?…

  Răspunde
   
 • m
  Ianuarie 9, 2014 la ora 18:15

  Pai din ce zici tu aici nu rezulta ca isarescu ar fi mosul speculatorilor, mai degraba il capo di tutti capi, politist si mafiot da misto de tot! el centreaza, el da cu capu’! unde esti tu orban doamne sa ne cumperi toata tara si sa faci cursul euro 4 lei prin ordonanta de urgenta 🙂

  Răspunde
   
  1. care va
   Ianuarie 10, 2014 la ora 02:55

   Lasa-l pe Orban, ca vine cu rusii peste noi si nemtii n-au sa se certe cu austriecii.

   Răspunde
    
 • Cris
  Ianuarie 9, 2014 la ora 17:15

  Intr-o tara care e pe chituci din punct de vedere economic si in acelasi timp, cocosata fiscal, cum e Romania, o astfel de ajustare in sus, nu mai surprinde pe nimeni.

  Se vor ajusta odata cu EURO si preturile la combustibili si, corespunzator, TVA-ul extrem de baban pe care il aplica Romania acestor combustibili.

  Preturi mai mari la toate bunurile inseamna TVA mai mult la buget, raportat la aceeasi saracie. E ecuatia infailibila care conduce de ani de zile Romania catre nicaieri.

  Criza, restrangere economica crunta, dar taxe si preturi din ce in ce mai vioaie…

  Ce a uitat Mos Craciun – Isarescu sa spuna ieri e ca rata creditelor neperformante (pe motiv de neplata) a crescut dramatic in ultimele luni ale anului 2013 aratand clar derajul major care este in bugetele tuturor romanilor, in special a celor cu rate.

  Hai sa o luam sistematic: bancile repatriaza, aia cu credite nu mai platesc, economisirea e firava… la fel si creditarea. Care e situatia sistemului bancar in acest caz? Cum arata ea in bilanturi? Ce fac bancile ca sa se scoata? Speculeaza pe valute, ciugulind putin cate putin din toate buzunarele platitorilor de rate in EURO.

  Platitori de rate in EURO, din toate colturile tarii, iesiti in strada !!!

  Răspunde
   
  1. care va
   Ianuarie 10, 2014 la ora 02:51

   …si nu spun cu secera si ciocanul ca sa nu se inteleaga altceva, ci cu coasele si cu furcile si cu cheia de 24″!!!

   Răspunde
    
 • Marian Androne
  Ianuarie 9, 2014 la ora 17:14

  Fata de 2009 situatia e alta: BNR va plati in 2014 o suma frumusica din rezerva in contul datoriei externe: vreo 5 MLD.euro, daca nu ma insel.
  Va cumpara la liber, ca orice trader. Profitul e ceva mult prea indepartat…

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Ianuarie 9, 2014 la ora 15:53

  Moise, „BNR plăteşte indirect din profit (dacă va reuşi să-l facă) ratele guvernului la creditele contractate în anii anterior de la FMI. – See more at: http://www.biziday.ro/2014/01/09/mos-craciunul-speculatorilor-vine-pe-stil-vechi/#sthash.7CbYw6hL.dpuf” – nu, imi pare rau, nu este asha. BNR nu plateshte niciun cent, gaurit sau nu, pentru guvernul romaniei, fiindca nu are voie sa o faca.
  BNR poate face platzile pentru guvernul romaniei, din conturile trezoriei (deci din banii guvernului care EXSTA deja in conturile BNR), dar nimic mai mult.
  Ce plateshte BNR la FMI este propriul sau imprumut – acela de 10 md, din 2009-2011 – iar pentru aceasta, are , har domnului, bani destui.
  Este foarte important ca noi shi publicul sa shtim – shi sa nu uitam – ca BNR NU ARE voie sa dea nici macar un cent guvernului din banii ei (presupunand ca ar vrea, ceea ce nu a fost inca demonstrat).
  Daca BNR face o plata pentru guvernul Romaniei, o face asha cum orice banca privata face platzi pentru clientzii ei – din banii clientului, nu din banii ei (cu diferentza ca o banca privata poate acoprda un credit intr-o forma sau alta, pe cand BNR nu poate credita guvrenul romaniei).
  Repet, distinctzia asta este nu doar importanta, este cruciala.

  Răspunde
   
  1. SYAOnline
   Ianuarie 9, 2014 la ora 16:33

   BNR nu plateste nimic.
   E subliniat „indirect” pentru ca profitul BNR = bani la buget = bani din care se platesc datoriile catre FMI.

   Răspunde
    
   1. Adrian D.
    Ianuarie 9, 2014 la ora 21:19

    Nu cred ca a asta a vrut Moise sa spuna. De altfel, sumele pe care BNR le varsa la buget sunt de-a dreptul ridicole comparate cu profitul pe care BNR il face (deshi, teoretic, BNR plateshte guvernului 80% din profitul ei. Daca insa BNR cumpara – shi cumpara in fiecare an – cate o atentzie sau o masinutza, aia nu mai e profit, shi nu mai intra la aia 80%… Shmecheria asta o shtie orice patron de butic, shi dl Isarescu o practica ashijderea…).
    Ratele guvernului la FMI – care nu sunt atat de mari pe cat ne ashteptam, fiindca Guvernul a luat shi a cheltuit o suma foarte mica din cei 20 de md de euro, partea leului luand-o BNR… – nu le plateshte BNR, nici direct, nici indirect, nici oblu, nici drept, nici stramb, nici curb. Le plateshte Guvernul, din banii sai, din contul de la BNR.
    Ceea ce a spus Moise reflecta ideea adanc inradacinata in mintea noaztra ca Banca Natzionala apartzine Guvernului. Idee care era corecta pana acum 10 ani, dar nu mai e azi. Shi, va asigur, exista MULTA lume care chiar crede (nu e cazul lui Moise, la el a fost doar scapare, sunt convins) ca BNR se afla in raport de subordonare fatza de Guvern, cum era firesc sa fie, fiindca de asta au fost infiintzate bancile Natzionale. ce a scris Moise reflecta aceasta convingere, shi de aceea am spus ca e crucial sa facem distinctzia intre Guvern shi BNR.
    Mai tarziu (sper ca nu prea tarziu), vom intzelege poate shi consecintzele reale ale acestei separari care la noi a avut loc in 2003. Acum insa e important sa intzelegem ca separarea exista, ca e reala shi ca anumite lucruri nu se mai intampla asha cum credeam noi ca se intampla (e.g. BNR platind – direct sau indirect – o suma datorata de Guvernul Romaniei).

    Răspunde
     
   2. Adrian D.
    Ianuarie 9, 2014 la ora 21:49

    Bine, acum, recitind textul lui Moise, admit ca e posibil sa avetzi dreptate shi Moise se fi gandit la ceva in genul a ce atzi scris dvs. : „, şi că i-ar conveni foarte mult să vândă valuta respectivă la un curs mai mare şi cu profit (care se face venit la bugetul statului)”
    Am facut, se pare, abstractzie de aceasta fraza, spre rushinea mea, fiindca era o traznaie – repet, BNR plateshte o suma ridicol de mica la bugetul de stat, shi, oricum, oricat de mult i-ar iubi dl isarescu pe guvernantzi (-ceea ce nu a fost inca demonstrat), am serioase dubii ca domnia sa, in independentza sa, nu mai poate de grija guvernului shi a ratelor sale la FMI atunci cand face profit.
    Singurul mod in care deprecierea leului ajuta guvernul nu este acesta – ci in aceea ca 1. PIB-ul in RON pare mai mare, dand impresia unei creshteri economice cu care dl Boc sau dl Ponta se pot lauda 2. foarte multe pretzuri sunt denominate in lei, dar calculate in euro. ASTA aduce mai multzi bani la buget, prin taxe (shi mai ales accize), shi nu ridicola suma pe care BNR o varsa guverului (ca venise vorba, ma intreb cata lume shtie ca BNR exista in independentza sa nu din banii pe care ii cashtiga dl isarescu ca „profit”, ci pentru ca statul roman a capitalizat-o).
    Dar, in general, imopresia ca BNR ar ajuta Guvernul Romaniei (oricare ar fi) este doar o impresie: BNR se ajuta in primul pe rand pe sine, in al doilea rand bancile private shi in al treilea rand pe dumnezeu shtie cine. Guvernul romaniei este ultimul – in opinia mea- pe lista de prioritatzi a BNR (presupunad ca ar avea un loc pe aceasta lista, ceea ce iarashi, este doar presupus, dar nu shi demonstrat).
    Dar, iarashi, la final, am sa admit ca avetzi dreptrate shi ca am interpretat greshit textul lui Moise.

    Răspunde
     
    1. care va
     Ianuarie 10, 2014 la ora 02:46

     Mai, tipul asta trebuia sa fie istoric! Ce se intimpla aici? In orice caz, chestia cu PIB mare in RON este exact ce vor cu toti cei de afara: bravo talimbilor, ati facut ceva parale? Deci e rost de jacmanit! Adica romanii isi tabacesc palmele pentru ei, pentru economia romaneasca sau pentru hahalerele de afara? Asta este de inteles in primul si in primul rind. Ce freaca BNR cu Guvernul si cu FMI… sa se spinzure ca ei… Daca, spui ca BNR are bani, care nu sunt ai guvernului (si cred asta pentru ca … de fapt cine este Guvernul romanesc la BIS?), atunci de ce nu-si plateste datoria catre FMI, cine are interes sa nu o faca? Numai Isarescu???

     Răspunde
      
     1. Adrian D.
      Ianuarie 10, 2014 la ora 16:17

      SanduCu, BNR – ca shi Guvernul – ishi plateshte datoria la FMI, la data convenita a fiecarei platzi. Atat BNR cat shi Guvernul au bani sa plateasca aceste „rate” (iar BNR are bani cat sa cumpere shi guvernul sau sa plateasca intreaga datorie a Romaniei. Presupunand ca ar avea voie sa o faca. Shi presupunand ca … ar vrea).
      Chestiunea este insa alta – shi asta mi-a atras mie atentzia, cu ani in urma, asupra raportului BNR-Guvern-FMI- daca Romania are bani sa ishi plateasca datoriile shi daca nu s-a folosiut de acei bani, atunci de ce s-a mai imprumutat?
      Ca shi azi: daca BNR se plange ca are prea multzi euro shi le da drumul in piatza, atunci cum mama ma-sii creshte euro?
      Genul acesta de fracturi logice sunt cele care atrag atentzia ca ceva nu este in regula in poveste shi modul cum este relatata.
      Oricum, ma bucur ca Moise a observat cum anume shi in ce fel protejeaza BNR leul.
      (shi ca venise vorba, „protejarea” leului a fost una dintre justificarile pentru imprumutul cel mare de la FMI. L-am protejat de nu s-a vazut…)

       
     2. care va
      Ianuarie 10, 2014 la ora 19:26

      Deci Isarescu vinde Romania „troicii” – Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, cu care Goldman Sachs vad ca are multe … de impartit. Si Ue ne pune in farfuria cuiva de care rusii au reusit sa scape abia in trei ani. Viitor luminos.

       
     3. Adrian D.
      Ianuarie 12, 2014 la ora 21:58

      Nu cred ca o vinde. Cred ca dat-o pe gratis

       
 • asdf
  Ianuarie 9, 2014 la ora 15:49

  „. De fapt ele ar trebui să stimuleze vânzările produselor româneşti, dacă nu cumva şi acestea se vor scumpi. ”

  Asta nu ar fi o problema de nu am plati facturile in EURO. Ar trebui sa existe o lege care sa interzica ca utilitatile sau contractele cu plata lunara sa fie in alta moneda decat cea locala, daca nu toate macar cele incadrate de la o suma in jos.

  Răspunde
   
  1. care va
   Ianuarie 10, 2014 la ora 02:32

   Nu credeti ca ar fi mai simplu sa dispara EUR si sa ne descurcam numai cu numai cu RON?

   Răspunde
    
 • Mircea
  Ianuarie 9, 2014 la ora 15:49

  Deci sa inteleg ca faptul ca se impovareaza populatia platitoare de credite in valuta nu reprezinta nimic pentru BNR?

  Răspunde
   
 • Mos Gerila
  Ianuarie 9, 2014 la ora 15:10

  Vin cu desaga plina de criza economica sa va fie casa casa datoriile pe masa.
  Fara gluma va doresc la multi ani si toate bune cetateni onesti sa fiti intr o tara de neinvins.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase