Merry Christmas to you too, Brits!

blog bere

de Moise Guran

Prestigiosul The Economist șterge rușinea de pe obrazul presei britanice printr-o scrisoare deschisă, în nume propriu, adresată românilor și bulgarilor. Încercând să combine jena de proprii politicieni cu un umor prietenos, jurnaliștii britanici le explică românilor de ce vor fi bine primiți în Marea Britanie, chiar dacă, aparent, mai nimeni nu îi vrea acolo. Urmează apoi o analiză de bun simț din care reiese destul de clar de ce munca legală, munca sănătoasă a imigranților a fost este și va fi unul dintre cele mai importante motoare ale economiei britanice și, în partea asta, îi suspectez pe cei de la The Economist că s-au adresat mai mult propriilor cetățeni. Nu că n-ar înțelege orice economist că oriunde importul de forță de muncă mărește de fapt productivitatea, dar și contribuțiile, că cei care vor alege să trăiască acolo le vor plăti prin munca lor pensiile britanicilor… Dar probabil nici emigranților români nu le stă gândul la beneficiile gazdelor, la fel cum nici autohtonii britanici nu se gândesc la altceva decât la niște hoarde care le vor lua locurile de muncă. Nu mai contează foarte mult…

De fapt motivul real pentru care am ținut să fac acest comentariu este că în finalul scrisorii, jurnaliștii de la The Economist îi sfătuiesc pe români să se dea drept italieni dacă nu se simt bine primiți, pentru că oricum nimeni nu-și va da seama de diferență. Mie personal mi-a plăcut gluma, dar ca să le răspund cu aceeași monedă, i-aș sfătui pe englezii care vin la București ca să se facă praf cu bere bună dar mai ieftină decât a lor, să pretindă că sunt nemți. Desigur, la noi toată lumea o să-și dea seama de diferență, dar oricum nimănui n-o să-i pese.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

88 răspunsuri la Merry Christmas to you too, Brits!

 • Xulescu
  Ianuarie 20, 2014 la ora 23:49

  Sa ne amintim: campania tabloidelor englezesti a inceput cu mesajul „Nu ne vizitati ca UK-ul e nashpa” si s-a finalizat cu romanii care nu „viziteaza” UK pentru ca englezii sunt nashpa…. as zice „obiectiv atins”!! Si asa ne-au invatat englezii o lectie despre cum sa invingi fara sa tragi nici macar un „foc”… (nu numai ca nu venim dar nici nu ne mai dorim sa venim)… si au dovedit ce popor „naiv” suntem cu adevarat…

  Răspunde
   
 • cosmin
  Ianuarie 3, 2014 la ora 18:54

  La Multi Ani!

  Legat de toata campania asta a englezilor, stiu ca e intoarsa pe dos logica ideii/intrebarii, dar,

  e posibil sa fi facut atata valva pt reclama ?
  cu intentia chiar de a atrage forta de munca

  ca sincer, motivatia campaniei de denigrare nu mi se pare fundamentata, nu sunt asa de multi romani sa isi doreasca sa ii invadeze

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Ianuarie 4, 2014 la ora 09:39

   Stimate domn, cred ca suspectati presa britanica si pe cititorii ei de mai multa inteligenta decat este cazul. Reportajele cu Victor Spirescu (singurul roman care a invadat Marea Britanie) o demonstreaza.

   Răspunde
    
 • LA MULTI ANI
  Ianuarie 2, 2014 la ora 09:34

  DUMNEZEU SA BINECUVINTEZE INTREAGA LUME.

  Răspunde
   
 • liliana Mateiu
  Decembrie 31, 2013 la ora 11:21

  Formam un popor de mana intinsa saracacios la infatisare ne deosebim de tarile dezvoltate prin prostie si egoism.Traiasca diplomatia sursa buna de venit .Cele bune voua.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Ianuarie 2, 2014 la ora 16:08

   Doamna Liliana Mateiu, astfel de generalizari sunt riscante. Nu cred ca exita popoare bune si popoare rele, popoare de destepti si popoare de prosti. Asemenea tendinte de generalizare au condus in trecut la acte dramatice.

   Răspunde
    
 • Sergiu Daniel Berghian
  Decembrie 28, 2013 la ora 04:22

  Da, după ce am făcut voluntariat la Lendrick Muir, Holmsted Manor, YWAM Harpenden, Pierrepont Manor și Brunel Manor, io să mă dau drept ALTĂ nație în Regatul Unit?

  NEVER!

  (and no, I won’t translate this for you people who don’t speak any Romanian at all. 😀 )

  Răspunde
   
 • Muhamed
  Decembrie 26, 2013 la ora 11:11

  FELICITARI CU OCAZIAZIA SARBATORILOR DE IARNA ! TVR! MOISE! TUTUROR ROMANILOR! TUTUROR CETATENILOR DE BUNA CREDINTA! LA MULTI ANI !

  Răspunde
   
 • Constantin
  Decembrie 25, 2013 la ora 10:10

  Sarbatori fericite! Urarile se adreseaza si britanicilor, cu mentiunea ca nu le voi vizita insulita si nu vor vedea niciun penny muncit de mine pana cand nu-si vor schimba atitudinea fata de romani. (Stiu ca le dau involuntar, dar ma straduiesc sa le dau cat mai putin.)

  Răspunde
   
  1. Cris
   Decembrie 25, 2013 la ora 11:25

   Nu ar trebui sa confuzi poporul britanic cu cei care conduc Anglia in acest moment si care sunt direct responsabili pentru rasism.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Decembrie 25, 2013 la ora 17:17

    Dupa cum conducatorii romani sunt reprezentativi pentru poporul roman, conducatorii britanici sunt reprezentativi pentru poporul Regatului Unit (desi irlandezii bunaoara ar putea avea alta parere). Nu este vorba despre rasism, care ar putea fi manifestat fata de asiatici, considerati ca apartinand unei alte rase, ci despre o xenofobie care denota nu doar intoleranta etnica, ci, mai degraba, incultura, ignoranta. (Nu va obositi sa-mi povestiti despre universitatile britanice.) Pe vremea cand italienii au manifestat o atitudine ostila fata de romani am refuzat sa vizitez Italia; cand francezii lui Sarkozy s-au comportat la fel, am refuzat sa merg in Franta, desi aveam motive temeinice sa merg. Am mers mai tarziu, dupa ce s-au schimbat lucrurile. Probabil ca peste doi ani, cand britanicii vor vedea ce neghiobie i-a cuprins la un moment dat in legatura cu romanii si bulgarii, voi merge in UK. Pana atunci membri ai familiei mele ori prieteni si colegi ma reprezinta, sau fac anumite comisioane pentru mine, desi ma straduiesc pe cat este posibil ca legaturile mele cu Marea Britanie sa fie cat mai reduse. Cand sunt intrebat, spun raspicat [la fel ca si acum] care este motivul. Daca popoarele care fac parte din Regatul Unit au alte opinii cu privire la compatriotii mei decat propriii politicieni, astept sa le exprime. Pana atunci, cat timp ei nu ma vor, nici eu nu-i vreau.

    Răspunde
     
   2. care va
    Decembrie 28, 2013 la ora 19:37

    Doua filme, revazute saptamina asta, foarte bune si bine jucate: „The blind side” – povestea adevarata a jucatorului de football Michael Oher (la un moment dat, un republican rezuma totul – „daca mi s-ar fi spus ca am sa adopt un fiu negru si am sa-i iau o meditatoare democrat, n-as fi crezut”) si „The lives of the saints” (2004, dupa o nuvele de Nino Ricci) – in rol principal neuitata Sofia Loren, tot filmul este presarat de mici scintei care exista (si nu poate fi negat ca ar fi nejustificate), la nivelul omului de rind, intre italieni, germani, canadieni, americani.

    Răspunde
     
 • Carmen
  Decembrie 25, 2013 la ora 02:04

  Despre prieteni…

  Prietenii sunt ca stelele, desi nu le vezi mereu, din cauza norilor, stii ca ele sunt totusi, intotdeauna, acolo. Va doresc ca toate zilele vietii voastre, oameni buni, sa fie numai rasarituri de soare! Steaua norocului vostru sa nu apuna nicicand!

  Craciun Fericit alaturi de cei care va iubesc! Mosul Bun sa va aduca tot ce v-ati dorit!
  La mine a venit deja si as vrea sa impart cu voi ceea ce mi-a adus in speranta ca va va fi de folos:

  Interviu cu Dumnezeu
  Sursa: Internet

  – Ai vrea să-mi iei un interviu, deci… zise Dumnezeu.
  – Daca ai timp… i-am raspuns.
  Dumnezeu a zâmbit.
  – Timpul meu este eternitatea… Ce intrebari ai vrea sa-mi pui?
  – Ce te surprinde cel mai mult la oameni?
  Dumnezeu mi-a raspuns:
  – Faptul ca se plictisesc de copilarie, se grabesc sa creasca, iar apoi tânjesc iar sa fie copii; că îsi pierd sanatatea pentru a face bani iar apoi îsi pierd banii pentru a-si recapata sanatatea. Faptul ca se gandesc cu teama la viitor si uita prezentul iar astfel nu traiesc nici prezentul nici viitorul; ca traiesc ca si cum nu ar muri niciodata si mor ca si cum nu ar fi trait.
  Dumnezeu mi-a luat mana si am stat tacuti un timp. Apoi am intrebat:
  – Ca parinte, care ar fi câteva dintre lectiile de viata pe care ai dori sa le învete copiii Tai?
  – Sa invete ca dureaza doar cateva secunde sa deschida rani profunde in inima celor pe care ii iubesc si ca dureaza mai multi ani pentru ca acestea sa se vindece; sa invete ca un om bogat nu este acela care are cel mai mult ci acela care are nevoie de cel mai putin; sa invete ca exista oameni care ii iubesc dar pur si simplu inca nu stiu sa-si exprime sentimentele; sa invete ca doi oameni se pot uita la acelasi lucru si ca pot sa-l vada in mod diferit fara ca vreunul dintre ei sa greseasca; sa invete ca nu este suficient sa-i ierte pe ceilalti si ca, de asemenea, trebuie sa se ierte pe ei insisi.
  – Multumesc pentru timpul acordat… am zis umil. Ar mai fi ceva: ce ai dori ca oamenii sa stie?
  Dumnezeu m-a privit zâmbind şi a spus:
  – Doar faptul ca sunt aici, intotdeauna…
  La multi ani, oameni buni! Un An Nou Fericit!

  Răspunde
   
  1. care va
   Decembrie 28, 2013 la ora 19:52

   Da, am uitat ca la inceput am fost OAMENI.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase