O fi bine sau rău că România nu e China?

de Moise Guran

Pentru că toată lumea vorbește azi de chinezi eu vă propun să ne imaginăm România comparativ, pe o altă trasă a istoriei, una în care comunismul i-ar fi supraviețuit lui Nicolae Ceaușescu.

ceausescu

La fel ca România, dar la o altă scară, după Al Doilea Război Mondial, China era o țară agricolă, cu o importantă resursă umană, dar fără capital și fără tehnologie. Industrializarea s-a făcut forțat, cu tehnologii furate sau copiate, obicei ce s-a păstrat și după reforma economică și politică majoră pe care China a început-o la finalul anilor 70, după moartea lui Mao Zedung. Întâmplarea face că exact acela ar fi fost poate momentul perfect din punct de vedere al timingului economic și pentru înlocuirea lui Ceaușescu, dar la noi asta nu s-a întâmplat. Comunismul își arătase limitele, avântul revoluționar se dusese naibii iar falsa competiție între întreprinderile aceluiași stat proprietar pur și simplu nu mai aducea inovație și eficiență în economie. Asta au priceput noii lideri chinezi și din 1980 și până astăzi schimbarea în economia Chinei n-a fost de fapt mai mult decât liberalizarea controlată a capitalului, direcționarea investițiilor străine către zone puternic exportatoare dar păstrarea controlului asupra resurselor și, mai ales, asupra banilor. Asta se face prin cursul de schimb. Vă mai amintiți primii ani de după Revoluție, când dolarul era 12 lei la cursul oficial și 50 de lei la bișnițari în piață? La chinezi cam la fel e și acum… au un curs pentru investitori și unul pentru economia reală, ceea ce creează distorsiuni majore în economie dar îi permite guvernului să țină din curs și o inflație mică dar oricum mai mare decât cea raportată, o competitivitate mare cu salarii mici și o pace socială fragilă. Prețul creșeterii economice uriașe a Chinei stă în faptul că marele poporul chinez primește de la marele partid al marelui popor exact atât cât să nu se revolte.

Această mică scamatorie economică o pricepuse și Ceaușescu exact până pe la începutul anilor 80. Și dacă al nostru s-a apucat după aceea să plătească datoriile externe înfometând populația și împingând-o către Revoluția din 89, chinezii au fost suficient de abili încât să-și regleze contul curent din investiții străine directe (pe care Ceaușescu nu le-a conceput) dublate de exporturi ieftine pe care și al nostru le-a încercat dar forțând prea mult limitele răbdării sociale. Pur și simplu comunismul chinezesc a avut o formulă ceva mai bună decât cel românesc, pe care l-a și inspirat până la un punct.

Și România avusese creșteri economice de peste zece la sută și bunăstarea de care încă mai vorbesc cei care au trăit ca adulți anii 70 a venit dintr-un transfer  suficient de creștere din economie în nivelul de trai. Chinezii au știut să facă asta și pe mai departe, dar azi China e totuși departe de a fi un monument de prosperitate. și asta în ciuda ratelor anuale de creștere de peste 10%. Te crucești când auzi că o națiune de peste un miliard de suflete are șomaj de doar 4%. Statistica oficială e oricum contestată dar probabil că în mod real șomajul nu trece de 6-7% deci e comparabil cu cel din România. În același timp oamenii muncesc 12 ore pe zi, șase zile pe săptămână. Când îmbătrânesc se pensionează dar statul alocă doar 2% din PIB pentru pensii, spre deosebire de aproape 10% în România sau chiar în Germania.

E bine să aflăm cât mai multe despre chinezi căci evoluția lor economică conține răspunsul la întrebarea unde ne-ar fi dus istoria dacă Ceaușescu ar fi fost mai deștept sau dacă comunismul i-ar fi supraviețuit lui Ceaușescu în România iar acesta ar fi fost înlocuit de un comunist cu vederi mai liberale. Uite am fi fost un fel de China din estul Europei, probabil fără armă nucleară. Așa și? Ar fi fost bine?

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

128 răspunsuri la O fi bine sau rău că România nu e China?

 • George
  Noiembrie 30, 2013 la ora 00:40

  vindem produse pe servicii, tare nu,

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 30, 2013 la ora 10:26

   Domnule Georgem, tare sau moale, trebuie sa va spun ca nu este rau. Patria noastra promoveaza vanzarea de resurse, carevasazica, nici macar produse, ci materie prima. (A se vedea „Proiectul” Rosia Montana, sau exploatarea gazelor de sist.) Chinezii deja importa materii prime din tari inapoiate economic, asa cum sunt unele state din Africa, sau Romania. Resursele proprii sunt exportate doar dupa ce au cunoscut un grad inalt de prelucrare, sub forma de produse finite, cu valoare adaugata mare.

   Răspunde
    
 • domnul Li
  Noiembrie 28, 2013 la ora 16:19

  in China plagiatul se pedepseste sever

  Răspunde
   
  1. Doamna Ileana
   Noiembrie 28, 2013 la ora 16:46

   ei si ce daca in China plagiatul se pedepseste sever? la este privit ca o opera de arta o stiinta si ocupa loc de cinste in guvern.

   Răspunde
    
  2. dan onofrei
   Noiembrie 28, 2013 la ora 21:39

   Cum domnu LI -???Te trimit sa rezisti la o noapte de sex continuu cu doamna LU ???PAi la asta rezista si ultimul roman nu va faceti grija ,la ASTA SINTEM CAMPIONI MONDIALI,deci plagiam mai departe .Cu totii :CA intre timp e sport international.
   Clar nerecunoscut de UNO ,dar practicat de toti.

   Răspunde
    
 • Monica
  Noiembrie 28, 2013 la ora 14:35

  Spuneti va rog, este adevarat ca limba chineza de la anul va fi disciplina obligatorie in scolile din Romania ? Aici in Italia la Milano fac glume pe aceasta tema. Va multumesc.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 28, 2013 la ora 23:03

   Probabil ca e o gluma, dar aici in canada si in America se faciliteaza invatarea chinezei. Cine stie chineza fara sa fie chinez se pare ca va fi remunerat mai mult decit unul care stie softuri si harduri. Pentru limba germana, se plateste mult peste medie si nu trebuie decit sa vorbesti.

   Răspunde
    
  2. VictorL
   Noiembrie 28, 2013 la ora 23:40

   E o gluma dar se vorbeste ca Ponta si toate marile personalitati din Bucuresti isi dau copiii sa invete chineza la cursuri particulare.De bonele filipineze e stiuta mai demult ca invata copiii limba engleza,nu inteleg ce se vorbeste in casa si muncesc ca sclavele facind si menaj si tot tacimul…De fapt sunt sclave si nu se mai pot intoarce acasa din lipsa de bani.

   Răspunde
    
 • domnul Li
  Noiembrie 28, 2013 la ora 12:52

  Indemn: inmultirea natiei spor spre viitor.

  Răspunde
   
 • Gheorghe Matei
  Noiembrie 28, 2013 la ora 10:12

  Repet, Repet si Repet:
  Lucrez la un proiect software care poate aduce mai multe miliarde de dolari decat pot veni din toate tarile lumii la un loc. Prin folosirea mintilor noastre, aici in Romania, fara sa devenim sclavi ai nimanui. Putem deveni furnizori de software (inteligenta) pentru TOATA PLANETA!! Statele Unite, Germania, Anglia, Japonia, China, etc, nu au dece sa se mai ocupe de software. Romania poate sa furnizeze software pentru intreaga lume!!!

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Noiembrie 28, 2013 la ora 22:06

   stimate domnule Gheorghe Metei -cu tot respectul ,oarecare fata de soft-isti e bine sa raminem cu picioarele pe pamint:Nici un soft poate fi oricit de bine conceput nu face doua parale fara HARD.Cred ca stiu despre ce vorbesc ,ies la pensie duipa 30 deani in ionduistria germana sa o definesc constructoare de masini care include si softul:Intimplator.Stiti noi aici in mica si umila Germanie avem parte si de soft dar banii ni-i aducd masinile(Ceausescu ar fi zis MASINILII) si intalatiile care trebuie (pacatul este ca nu sint intotdeauna !!!)sa fie o combinatie cit se poate de bine echilibrata intre soft -si HARD _aici vezi -electronica industriala-mecanica -hidraulica -pneumatica definiotb mai pe scuiret MECATRONICA !!!!!!:Deci retineti sinteti buni ,nu mai buni dcit indienii sau cehii sau slovacii sau rusii dar tre sa o combinati ca sa iasa produs final VANDABIL cate sa aduca profit clientului in industrie sau agricultura (in Romania taranii mai mulg INCA!!!! vaca la mina -de ce nu faceti un proiect simplu cu ioeftionul sazicem microcontroler RAspbery PI cu citiva mecanici!!si o simpla pompita DE VID si vindetI masinutele CHIAR la dvs in Romania !!):TRE SA pricepeti domnu MAtei ca orice clinet astazi cauta COMPLETLY SOLUTINOS nu crimpeie de APPS-uri :ClAr ca sintetzi buni dar mai aveti de invatast!!!Mult de tot!!Cu respect

   Răspunde
    
 • cetateanul
  Noiembrie 28, 2013 la ora 09:26

  moderarea ta esti pro romani sau anti adminaistratorule

  Răspunde
   
 • cetateanul
  Noiembrie 28, 2013 la ora 09:24

  totui bine si frumos dar oare chiar asa sa dai jos drapelul UE vai de capu lu ponta si al echpei sale condusa de ioan iliescovici , au acut ca filat catt banditul rogozin a venit la chisinau -filimon a dat jos treicolorul si scheme de sata, iar chiroaca l a lasat sa manifesteze in piata marii adunari nationale si sa atite focul intre tineretl rus contra bastinasilor chirtoaca ala care se numa patriot si nu permitea noi drepta se participe anul trecut la marsul unirii in centrul capitalei apoi tot desteptu ista striga o lege un rege , eu intreb care rege romania ce i monarhie, si ce fel de personaje care au tradat natiunea omnesca si tara omaneasca stalin l a decorat pe mihai iar mihai pe chirtoaca si noi vrem unire

  Răspunde
   
 • cetateanul
  Noiembrie 28, 2013 la ora 09:11

  BRAVO CHINEZII SUNT PRIETENI CU POPORUL ROMAN iar guvernul s a comportat marunt au scos drapelul u.e. au aberat si multe alte negheobii din partea guvernantilor ca zgonea needucatul cu un fiu bataus ca ponta plagiatoru ect. na a unat si i a adunat dapoi inca sa mai tune… in privinta chinezilor Ceausescu a avut rezltate inalte de colaborare si sa stiti ca 20.000 de soldati chinezi stateau gata la frontiera de pe prut ca rusi sa nu invadeze Romania

  Răspunde
   
 • Tuburlui Mihai
  Noiembrie 28, 2013 la ora 08:29

  De acord cu ce spune nightmare. Am aceeasi parere.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Noiembrie 28, 2013 la ora 01:05

  Comparatia dintre Romania şi China este intru totul improprie. Diferente culturale, geografice, demografice, istorice s.a.m.d. fac ca o comparatie directa intre cele doua state sa frizeze ridicolul. Faptul ca ambele tari au avut la un moment dat la conducere regimuri politice care s-au numit „comuniste”, dar care au diferit radical, este absolut irelevant. ***Bunastarea din Romania anilor ’70 a venit tocmai ca urmare a relaxarii politice, inmugurirea unei piete libere bazata pe initiativa privata şi a sprijinului american prin Clauza natiunii celei mai favorizate.***Nu exista nicio garantie ca Romania ar fi evoluat similar Chinei daca Ceausescu ar fi adoptat Perestroika chineza, sau daca Iliescu ar fi venit mai devreme la putere. Era nevoie de caderea Zidului Berlinului pentru ca Europa de Est sa se dezvolte economic. ***Nu trebuie uitat ca „marele popor” nu primeste chiar atat cat trebuie ca sa nu se revolte, iar Tien An Men este dovada. Libertatea de circulatie şi de acumulare de capital fac ca poporul sa-şi doreasca treptat mai mult, aspirand la valori spirituale (A. Maslow, M. Csikszentmihalyi etc.).

  Răspunde
   
 • cornel
  Noiembrie 27, 2013 la ora 21:15

  Am vazut emisiunea „La Varf” de pe TVR1 unde invitat a fost domnul presedinte Traian Basescu. Mi-a placut ceea ce am auzit.

  Răspunde
   
 • Mediator Bucuresti
  Noiembrie 27, 2013 la ora 19:41

  Pana la ce o fi, hai sa vedem ceea ce este ! Eu cred ca relatia cu China poate fi o sansa pentru noi !

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Noiembrie 28, 2013 la ora 22:29

   UN om inteligent:Sincer si concis cu incredere in viitor:DAca o sa o filozofam inca 100 de ani despre MAo;Ceasca ,Stalin si CAmeron avem sansa ca si copii si nepotii nostri sa moara tot in in intuneric ca si noi:Omul tre sa mai aiba si putin singe in puta cum se spune :No risc no fun !”!!Oricum eu sint batrin daca mor si miine mor cu o credinta din ce am mai citit-sec 21 va apartinefar echivoc spatiului PACIFIC!!!:O spune populatia imensa a acelei parti a globului.DEci o punte reala EUROPA -Asia (trece obligat prin Romania si Republica Moldavskaya)nu poate fi decit un vis minunat al unui continent de fapt in care apartinem f-multi noi putinii la numar si batrinii Europeeni si toti asiaticii:Clar ca vecinii Americani vor fi invidiosi dee asa un spatiou imens economic leagt dire3c t si cu Russia(MArea POCCIA )dar trenul e deja plecat poa sa comenteze SAndu CAnadinau ce vrea:Si la urma facem si un pod sau un tunel imens pe sub PAcific ca sa ii vizitam ursuletii aia simüpatici Grizlly!!!!DAr pina atunci ne bucuram macar de curse regulate TAROM si Air China de la Bucuresti la PEking sau Shanghai si de ce nu si un gen de Federal Express care sa aduca marfa chinezeasca,mai alaes scule si masini unelte pentru o viitoatre industrie romaneasca mica si mijlocie autohtona fara intermediari camatari in porturi libere Europeene ca GAlatiul:;Posibilitati de dezvolatare sint cu zecile sanatate sa fie si un pic mai multa incredere in forta proprie nu numai statul cu mina intinsa si mentalitate deformata de genul vin chinezii sa ne faca fabrici si uzine :Alea tre sa le faceti singuri

   Răspunde
    
   1. VictorL
    Noiembrie 28, 2013 la ora 23:30

    @DanOnofrei.No risk no fun sau cui ii e frica de balta nu maninca peste…Cum scria Sanducu e prima data cind China pleaca la plimbare prin lume.Are bani si multe marfuri…Noi le numim chinezarii pentru ca de mult am invatat ca sunt proaste calitativ.MihaiX zice ca au si de-alea bune dar noi nu avem bani pentru ele.Pe partea economica China a cucerit pamintul cu chnezariile ei.E lamurita…
    Pe partea militara inca tine in picioare regimul din Coreea de Nord si de ceva timp se cearta cu Japonia pentru niste amarite de insule.De ce? Nu stim, dar chnezii spun ca vor sa-si faca scut antiracheta spre Pacific.De teama cui? Cred ca a Americii…Cu Rusia se pare ca se impaca bine si cu ce se ocupa Putin stim.
    Ce nu stim este ce viseaza conducatorii Chinei pe partea politica.Ce stim insa este ca sistemul ala ,,socio-capitalist” e doar un comunism mascat care face afaceri cu capitalistii.Pina cind?Pina nu va mai avea nevoie de ei si pina v-a avea suficienta forta militara pentru a-i infrunta.
    Deocamdata avem de-aface cu un razboi economic si Mastodontul Comunist a plecat la plimbare.A venit sa intre in Europa pe usa din dos si noi ne dam de ceasul mortii cum sa-l intimpinam cu piine si sare.O fi bine? O fi rau?Noi care cu comunismul avem experienta platita in toate monedele,bani,timp,vieti,teritorii ar trebui sa stim precis daca sa-l lasam pe Pepelea sa-si bata cuiul la noi in grinda, sau nu.
    De la Mao incoace China nu s-a schimbat din punc de vedere politic.Este tot o inchisoare pentru mai mult de un miliard de detinuti,care in timpul liber fac pe sclavii.Sa ne facem ca nu vedem si vom avea tren de mare viteza…Putem sa luam si bilete la Transiberian;numai dus…Vedeti ca Germania nu e chiar departe de Romania.Multa sanatate si pensie mare.

    Răspunde
     
    1. dan onofrei
     Noiembrie 29, 2013 la ora 03:03

     Victoras mersi sincer de urare,de fapt aici ne numim rentier nu pensionar (Doar functionarii de stat sint pensionari aici ) la fel iti doresc din suflet_Tu esti mai bogat ,eu nu ,poate in anume experiente ,am schimbat des firmele si asa a cam trecut plACUT SI TIMPUL DAR CU MARE STRESS prin constructii de masini .DAr ma rog pensia ce sa iti zic nu e mare mi s-au taiat 150 Euro altfel trebuia sa mai astept 2 ani dar sint f.multumit si legea aici este ca am drept sa mai muncesc daca am chef de 2 ori pe an cite 900 Euro/luna si restul cite 450 Euro neimpozabili:Apoi baba mea va iesi la anul cu pensia intreaga caci face 65 (ea a fost serioas anu ca mine si a ramas stabila la firma mare)nu a acceptat ca mine sa i se taie dar nici nu a iesit ca mine cu 63 .Deci pace sa fie si sanatatea ,la pensie din Romania am renunatat nu vreau sa va mai balastez sinteti si asa vai de voi cu pensionarii vostri:
     Cit privesc relatii comerciale cu chinezii si Rusii de ce nu Victor??Tu esti agatat politic eu fac pipi pe politic ,comertul tre sa fie ceva liber si sa se merite pentru toate partile .Si sincer sa sti ca pe noi aici in Germania intrte timp chinezii ne alimenteraza si cu tehnica pusa la punct (intre timp si elctronica fffd e calitate)si pe care o putem plati ca muritori de rind :LA orice situatie daca imi trebuie o scula stau si cintatresc si decid iau ceva german sau imi ajunge la ce am, defaqcut si ceva facut in China(intre timp si Black & Deker produce in China dar nu numai ci cam toti) :Si de cele mai multe ori se potriveste cu sculele din China:Te rog sa ma crezi ca intre timp de fapt de ani au iesit pe piata de comenzi cu comenmzi omniprogramabile mini care pot concura cu cele industriale Siemens dar sint ieftine ca pentru copii de gradinita insafiabile :Cite masinarii nu ar putea construii ai vostri cu satfel de tools-uri???.DEci vezi f.limitat problema gindind inghesuitr numai politric !!Adica fara sens .NU inteleg nu ai voie sa faci relatii economice si cu unii si cu altii????:Te rog sa ma crezi am lucrat cu inginerii lor de la Schenck Shanghai si sint la inaltime si f.harnici si dornici de invatat:IAr cu sclavia -hai sa fim seriosi -toti sintem sclavi de cind ne nastem cu exceptia citorva putini la numar care nu mai sint oameni caci traiesc izolati de oameni normali, asazis generatia JetSEt;:Apoi pune-te tu in locul lor la un popor de miliard????CA au copiat ??hhahaaa dar cine nu copiaza astazi-pasi americanii tai copiaza la noi min Germania de sting-duparazboi ca haiduciui au furat buzine din fosta parte ocupoatade rusi -asa pe ceata deasa nu e gluma asa a fost!!!:Toti copiaza ca dracii unii mai abitir ca altii:CA nu o spun si mascheaza adevarul asta e alta.E clar ca ei copiaza mai agresivv:Sint de inteles au vrut repede sa reduca handicapul,dar sint discipülinati si au urmarit un tel si au reusit .Si cu trenul de mare viteza nu prea mai inteles:Ai nostri pot face proiecte comune cu ei ,la Electroputere CRaiova au fost o putere in domeniu,iaR CHINEZII intre timp au experienta ramei:DAr nu despre asta era vorba ci gindeste-te ce minunat ar fi o legatura rapida de cale ferata Eutopa _China la Pacific :Iar pentru natura ar fi in orice caz mai propice decit armada de vase maritime care merg cu diesel Greu !!!Otravesc oceanele!!!sau o armada de camioane de mare tonaj cu emisie imensa CO2.Si sint sigur ca noi nu prindem dar generatiile de peste 5 decenii(fetita ta la batrinete) vor trai asta trasa care sa lege la mare viteza Europa de PAcific .Si cu siguranhjta bo astfel de trasa poate trece prin Romania si Republica Moldoveneasca

     Răspunde
      
 • callina
  Noiembrie 27, 2013 la ora 19:33

  noi am ales china sau chinezii ne-au ales pe noi ?

  Răspunde
   
 • DalaiLama
  Noiembrie 27, 2013 la ora 15:17

  mdeah! jocuri olimpice nu alta, din Tibet sa vede bine unde vor ajunge Europenii estului ….necalificati la mondiale dar cine stie oraculul mai da gres

  Răspunde
   
 • george
  Noiembrie 27, 2013 la ora 13:11

  un subiect mai interesant si mult mai actual de discutat ar fi fost ce urmareste China din cooperarea cu Romania? mancare de cumparat sau profit prin investitii „grandioase” … asta ar fi fost intr-adevar un subiect bun de discutat mai ales ca si UE se uita foarte atent la initiativele Chinei in Europa … D Moise va recomand acest subiect chiar as citi cu interes postarile altora si sunt sigur ca ati starni mai mult interes decat statistica comparativa romano – chineza

  Răspunde
   
  1. Emil
   Noiembrie 27, 2013 la ora 14:15

   China nu urmareste nimic in mod special in relatia cu Romania, ci cu toate tarile din europa de est. Anul trecut summitul s-a tinut la Varsovia, la anul va fi in alta capitala est-europeana si tot asa. E ca si cum un magnat ar intra in camerele unui bordel, pe rand, iar fetele s-ar da peste cap care mai de care sa-i fac pe plac in fel si chip doar doar s-o marita cu vreuna dintre ele, magnatul seducandu-le pe fiecare dintre ele, promitandu-le marea cu sarea

   Răspunde
    
   1. george
    Noiembrie 27, 2013 la ora 14:52

    eu cred ca lucrurile sunt mai serioase decat par cel putin asa a tratat China acest summit; si mai cred ca avem noroc de data asta ptr simplul motiv ca ei au venit spre noi nu noi spre ei cum ar parea vizita lui Ponta la Beijing ; si mai cred ca China vrea pozitie strategica in zone cu potential agricol ptr a face fata viitoarei crize alimentare mondiale

    Răspunde
     
    1. liliana mateiu
     Noiembrie 27, 2013 la ora 16:05

     Stati linistiti, cine are va avea si de acum incolo, cine nu nimic nu va ajuta. Noi romanii suntem saraci la infatisare, poate cu chinezii impreuna vom forma o rasa noua.

     Răspunde
      
     1. sanduCu
      Noiembrie 28, 2013 la ora 21:51

      D-na. Liliana, deznadejdea nu duce nicaieri.

       
   2. sanduCu
    Noiembrie 28, 2013 la ora 21:49

    Dl. Emil, chestia cu bordelul este nostima, dar hai sa fim seriosi.

    Răspunde
     
   3. sanduCu
    Noiembrie 28, 2013 la ora 22:43

    Dl.george, aveti o initiativa de om cu scaun la cap, felicitari. De fapt nu am gasit nimic care sa dea de gol adevaratele intentii ale chinezilor, desi este foarte cert ca au ceva intentii, chiar serioase (ei nu umbla cu sopirlite) si nu cred ca se ostenesc ei pina aici pentru mincare – cu investitii mai mici pot ei sa o dezvolte la ei sa ne hraneasca pe toti. Fireste exagerez nitel, nu am facut nici un calcul cantitativ, dar nu cred sa fiu departe de adevar.
    Deci, ce-i tot aduce pe ei aici si tot in tari est-europene? Pe occidentali si pe americani i-au atras la ei cu forta lor ieftina de lucru. Pe noi astialalti, nu, ca avem si noi asa ceva. Noi nu avem ce au ai-lalti, dar nici asta nu-i o problema – au chinezii. Si daca au? ce, trebuie sa-i rareasca la noi?
    Ati spus foarte bine: vrea o pozitie strategica (si m-am oprit, pentru ca nu vrea altceva). Polonia sau Yugoslavia pot oferi asa ceva, dar Romania este cea mai buna: pozitie centrala in Europa centrala, iesire la mare cu legatura fluviala care traverseaza toata Europa, si relatii istorice foarte bune cu China. Deci Romania trebuie sa-si cunoasca pretul, nu de vinzare ci al…greutatii la negociere.
    Pentru a completa raspunsul la intrebarea dvs, in continuare, sa ne intrebam: la ce-i foloseste Chinei aceasta…strategie? Sa-si aduca produsele ei, pe banii ei, mai aproape la vinzare? – mai rentabil este cine vrea sa vie si sa-si ia ce si cit vrea. Doreste China o expansiune si o dominare economic (eventual politica) in Europa? – ar fi tentant de crezut, dar nu m-as grabi, nu este spiritul ei. Sa fie vorba de o colaborare cu rusii? – este de considerat, dar atunci de ce sa te bagi in ciorba lor? Probabil ca am epuizat tot la ce as fi putut sa-mi imaginez, a mai ramas una.
    Spuneam, nu de curind, ca in toata istoria lor, astazi ii vad prima data iesind din matca lor, imprastindu-se in lume. Ca picatura chinezeasca, la inceput mai rar si pe urma din ce in ce mai des. Spuneam, chiar, ca i-as asemui cu niste nemti orientali – gindesc bine si nu se mai opresc. Opinam ca ar putea fi o reactie de auto-aparare la atacurile altora de a o invada, altora care au facut acelasi lucru cu alti vecini de-ai ei.
    Si atunci, fara nici o baza, afirm totusi: China vrea sa fie aici, sub nasul europenilor (in mod special occidentali) pentru a-i determina sa nu se intinda la cascaval. Puteti sa va transferati industrii la mine (cit timp am eu nevoie de voi), este in dauna popoarelor voastre dar nu-mi pasa. Putem face comert cu singura conditie: relatiile sa fie de egalitate si reciproc avantajoase.
    Daca prin aceasta mutare de sah, isi asigura securitatea si independenta nationala (fara varsare de singe), sunt convins ca va avea suficiente resurse si vointa sa inceapa sa se ocupe de ridicarea nivelului de trai al populatiei ei – chiar daca, aparent si pe moment, nu pare asa, amintiti-va ca si-a ridicat un zid pentru asi proteja populatia.
    Daca ce am spus aici, s-ar potrivi cit de cit cu realitatea, cred cu tarie: romanii au numai de profitat din sprijinirea Chinei in scopul propus.

    Răspunde
     
    1. dan onofrei
     Noiembrie 29, 2013 la ora 03:15

     Sandu CU le nu ma dezamagi_(..chinezii ies acumm in lume …)PAi in NAgolla unde si americani pe de o parte si rusii pe alta (Si CEausescu le-a vindut arme)S-au macelarit ca animalele ani la rind si uite acum chinezii au intrta si le fac sosele ,cai ferate si blocuri cochet si strazi luminate cu apasi canal pentru popor:Clar nu degeaba:Europa vestica si americanii au zis pa si pusi la petrolul angolez:El pleaca in China :Deci bunastare pentru petrol .E corect v:Aialalti le.au adus razboi civil si nenorocire anii cu timpeniile lor de ideologii.

     Răspunde
      
     1. sanduCu
      Noiembrie 30, 2013 la ora 08:23

      Danut, nu vad cu ce te-am dezamagit. Cind spun chinezii au iesit din matca (sau cumspui tu, in lume) nu vad in asta intentie de dominare, cum proclama mereu presedintii americani („we are here to preveil” si iau petrol in schimbul „democratiei”, iar ONU reconstruieste ce poate (si nu poate mult), iar noi suntem impuiati la cap (in reclamele televizate) sa adoptam orfani africani (cine i-a lasat orfani?). In exemplul pe care il dai, chinezii iau ce se poate in schimbul ce construiesc. Aici este punctul meu de vedere privind cooperarea romano-chineza. In schimbul ajutorului chinez la ceea ce ne intereseaza sa-i sprijinim in ceea ce-i intereseaza. Noi sa nu primim bani (iar incep furturile interne, si nu avem nevoie sa raminem datori), iar chinezii sa nu ia resurse naturale.

       
 • nightmare
  Noiembrie 27, 2013 la ora 12:59

  Promovarea Non Valorilor a ajuns azi Politica de Stat ….iar aceasta promovare a nulitaților este apanajul mafiotilor

  Daca aveam astazi o societate inversata ,toate s-au realizat in timp prin anularea premeditată a tradițiilor și ponegrirea sistematică a tuturor personalităților, instituțiilor sau organizațiilor care ar fi putut deveni un model sau reper de formare a personalității, stabilității intelectuale, ambiției și încrederii în viitor pentru generația tânără și nu numai.

  Politicienii de conjunctură datorită gandirii de tip mafiot și dorinței de înavuţire s-au gândit bine ce beneficiu poate fi lipsa de respect și dezinteresul față de promovarea și apărarea adevăratelor valori și repere ale țării .

  Din această cauză mafiotii și escrocii de toate soiurile au prosperat.

  O persoană ca să devină victimă a unui politician mafiot trebuie lămurită să renunțe la personalitatea ei, prin negarea valorilor care îi dau stabilitate și respect pentru viața și viitorul său.

  Răspunde
   
  1. nightmare
   Noiembrie 27, 2013 la ora 13:02

   Totul a fost posibil pentru ca ne-am îndepărtat de la traditii ….Familia ,școala ,educatia au fost permanent atacate ,precum si instituții ale statului .

   Internetul ar trebui sa ofere o soluție si sa participe activ la Stoparea politicii promovării Non valorilor ,Inducerea de comportamente incorecte si denaturarea adevărului .

   Răspunde
    
 • Cris
  Noiembrie 27, 2013 la ora 12:28

  Am mai auzit un cretinism pur, ieri, de la Liviu Voinea.

  Cica daca nu se maresc taxele rezulta deflatie si de asta le maresc ca sa rezulte inflatie si in acest fel, sa contribuie la cresterea economica.

  Cik cresterea preturilor e musai necesara ca agentii economici sa poata sa ramana in business.

  Bravo Liviu Voinea ! Sunt mandru ca avem un asemenea ministru.

  Răspunde
   
  1. george
   Noiembrie 27, 2013 la ora 13:04

   d Liviu Voinea a zis ceva partial corect dar nu se aplica Romaniei de asta a parut ca un porumbel ce a zis; deflatia este fenomenul invers inflatiei ce cumperi azi cu aceasi bani cumperi maine mai mult ar castiga categoriile defavorizate cu venituri fixe gen pensionarii iar statul si-ar lua o mare teapa la colectare de taxe numai ca nu e cazul Romaniei unde fenomenul speculativ este biblia comerciantilor

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Noiembrie 28, 2013 la ora 21:41

    Foarte interesant, dar hai sa vedem de ce nu se potriveste cu Romania.
    Maresti taxa
    = pe salariu -> scade puterea de cumparare (dar nu este neaparat inflatie, ci mai putini bani pe piata)
    = pe profit -> adica pe componenta nelegitima, care oricum n-ar fi reintrat in circuitul productiv (cum este folosit profitul legitim), deci se scade motivatia agentului economic
    Deci, productia poate continua, ag.ec. ramin in business, dar scade consumul.
    Goana dupa profituri mari, orienteaza ag.ec. spre anumite zone economice abandonind altele mai putin atractive, ceea ce este o dereglare a economiei pe ansamblu.
    Deci acesta poate fi un alt motiv pentru care scade consumul – trebuie sa cumperi si ce-ti trebuie, nu numai ce gasesti. Lucru care justifica importul, si ala scump.
    Marind taxele, aprovizionezi bugetul. Daca folosesti bugetul si pentru incurajarea ag.ec. si spre alte sectoare economice (eventual prin netaxarea acestora) diversifici economia, si maresti partial puterea de cumparare (este vorba de salariile celor care lucreaza acolo).
    Concluzie: intr-un sistem capitalist, fiscalitatea trebuie aplicata diferentiat pentru a dirija (sau tine sub control) economia libera de piata.
    Prin reducerea taxarii, prin prisma celor de mai sus, ai bani pe piata, ai si productie pina cind toata economia intepeneste, din cauza de reducere de consum – lipsa diversitatii de bunuri autohtone si ieftine pe piata, si un import excesiv de produse scumpe, care toaca mai repede puterea de cumparare existenta.
    Ce este mai buna? Reducerea sau cresterea taxarii?

    Răspunde
     
  2. dan onofrei
   Noiembrie 29, 2013 la ora 03:17

   traduceti eronat si tendentios ce a comentat vistiernicul la emisia lui dl.Guran

   Răspunde
    
 • cen
  Noiembrie 27, 2013 la ora 12:26

  Cand a cazut comunismul in Romania? Ca mie nu mi s-a parut. Ceausescu o fi murit, dar Iliescu a fost orice numai capitalist nu. Iar ceea ce se intampla in Romania zilele astea e dovada ca am dreptate. Un subiect mai interesant ar fi: suntem gata sa importam pui cu gripa aviara din China si sa exportam carne de vita la pret mai mic decat cel cu care importam puii? Ca eu nu vad nici un motiv pentru care China se intereseaza de agricultura noastra cand ei sunt exportatori de carne in toata Europa de vest. Cate scandaluri au fost in Europa in ultimii zece ani din cauza carnii de pasare importata din China? Deci, de ce vor romanii sa exporte carnea in loc s-o bage pe pietele romanesti la preturi tot atat de mici la care-ar exporta-o. E mai usor sa ne punem poalele-n cap cand vine vorba de pastrarea standardelor europene decat sa ne pese de cel de langa noi care poate nu mananca o bugata de carne nici macar o data pe luna. Dar asta au inteles romanii din exercitiul lor in „capitalism” in ultimii 20 de ani!

  Răspunde
   
 • cristina
  Noiembrie 27, 2013 la ora 12:03

  Nu cred ca poti compara China cu ROMANIA…pur si simplu nu vad cum,ALTCEVA AS FI INTREBAT EU CU O OARECARE MODESTIE specifica varstei
  mele:De ce nimeni nu aduce in discutie conceptul de dreptate sociala?raman la o idee care nu vreau a fi catalogata sub nici o forma drept comunista sau socialista,sau etc.PUR SI SIMPLU AS
  VREA O ORDINE SOCIALA,O
  CIVILIZATIE,UN PIC DE BUN SIMT…atat.un pic de dreptate
  sociala,niste reguli simple pe care
  sa le respectam cu totii.

  Răspunde
   
  1. george
   Noiembrie 27, 2013 la ora 13:16

   teoretic vorbind dreptatea sociala trebuie sustinuta economic, iar baza economiei este profitul … de aici si contradictia … ce e drept nu se vinde intotdeauna (educatie, sanatate, cercetare, etc) … culmea este ca doar un sistem privat 100% aduce mai multa dreptate sociala vezi exemple – doctorii la privat sunt platiti mai bine, profesorii la fel si exemplele pot continua; subiectul in sine este pur teoretic si nu cred ca suscita interes decat ptr economistii teoreticieni

   Răspunde
    
   1. cristina
    Noiembrie 27, 2013 la ora 14:32

    sau pur si simplu de cateva legi simple,viabile,aplicabile….altfel vom ajunge sa ne scriem doctoratele pe bloguri(ideii pur teoretice…)si dreptea va veni doar din ceruri,cand va veni…biologic,ceasul meu este AICI SI ACUM si nu are rost sa te agati la infinit de speranta desarta.

    Răspunde
     
    1. george
     Noiembrie 27, 2013 la ora 14:54

     esti o picatura de apa intr-un ocean … atata contezi in ecuatia economiei de piata

     Răspunde
      
   2. sanduCu
    Noiembrie 28, 2013 la ora 20:37

    teoretic vorbind dreptatea sociala trebuie sustinuta economic, iar baza economiei este profitul … de aici si contradictia” suna aproape perfect. Daca profitul ar fi folosit pentru educatie, sanatate, cercetare (de capitalul social/tehnic, stim ca-i folosit la continuarea productiei), ar fi realmente perfect. Parca asta sa fi fos ideia originala, dar s-au apucat derbedeii de altele si a inceput sa ia prea mult timp. Iar acuma de aproape 25 de ani se traieste in contradictie. Deci toata puterea in mina poporului sau altfel spus: daca e sa fim vinovati, sa fim cu totii, nu numai bogatii. Asta nu mai e o teorie, probabil o himera.

    Răspunde
     
 • Sergiu Daniel Berghian
  Noiembrie 27, 2013 la ora 11:40

  Vai Moise auzite-ar bătrânii aceia care tot comentează că a fost mai bine în comunism.

  Acum înțeleg eu stările acelea de crispare paralizată de după 90 când toată lumea stătea cu ochii lipiți cu superglue la televizor să vadă cum se mișcă cursul/valoarea țării ca să nu se ducă totul de râpă, fiindcă, toată lumea știa că nu funcționează. Vaaaaaai, Dumnezeule, când o să scoți comunismul din capul oamenilor cu totul.

  Ții minte acțibildele cu mașini, de la gumele turbo, de desfăceam „ambalajul” și aruncam guma.

  Scuze că uit cuvinte, dar nu am mai locuit în România de mult.

  Doamne Dumnezeule ce calvar mental fără sfârșit, așa, ca niște clone idioate din Star Wars parcă eram.

  Într-o silnicie așa, fără de sfârșit, veșnică.

  Numa’ DRACU’ o inventat așa ceva.

  Răspunde
   
 • Ioan Gura de Aur
  Noiembrie 27, 2013 la ora 10:25

  comunismul salvarea Romaniei ?

  Răspunde
   
 • george
  Noiembrie 27, 2013 la ora 09:19

  a ne compara cu China e tipic romanesc … ne credem mai tari decat suntem … o discutie de 2 lei care tine de statistica nu de actualitate … subiect de 2 lei tipic Moise Guran … sa fie rating nu conteaza ca batem campii

  Răspunde
   
 • Alex
  Noiembrie 27, 2013 la ora 08:55

  Haideti sa fim seriosi! Singura diferenta intre China din anii 80-90 si Romania de atunci a fost felul cum s-a actionat impotriva revolutionarilor si ideologia armatei(la noi au incetat represaliile, la ei au ucis zeci de mii si nu o data). Credeti ca Ceausescu nu ar fi schimbat politica daca armata ar fi facut fata revolutiei? Deja nu mai aveam datorie externa si eu nu l-am considerat niciodata pe Ceausescu un prost. De fapt a fost singurul lider recunoscut al acestei tari si subliniez „singurul”. In rest toti au fost marionete. SI de aceea trebuia inlaturat si aceasta tara intoarsa la functia ei din toate timpurile : sclavagism/lachei s.a.m.d.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Noiembrie 27, 2013 la ora 07:35

  Nu am inteles cum si de ce sa-mi imginez o Romanie altfel decit a fost. Iar sa compari Romania cu China, cred ca-i suficient sa spui ca una-i mica si cealalta imensa.
  Avind in vedere ca totusi, Romania de astazi vrea o cooperare cu China, nu cred ca este tocmai potrivit sa-i lasi sa citeasca „cu tehnologii furate sau copiate”, mai ales ca stim ca toti practica asta.
  Nu inteleg ce este „timingului economic”, dar stiu ca in 1968 poporul roman il iubea pe Ceausescu si nu avea nici un motiv sa-l inlocuiasca.
  „pur și simplu nu mai aducea inovație și eficiență în economie”, imi permit sa ma consider ofensat – profesional, in prospectiuni geologice, in constructii hidrotehnice, in sisteme de irigatii, in instalatii de foraj, nu cred ca aveam ceva sa ne reprosam. Este pacat a se arunca cu vorbe, numai pentru a cistiga audienta. Si sa nu uitam ca dupa 1989, tot ce s-a facut a fost sa se distruga tot ce era facut. Inclusiv educatia s-a facut la un nivel la care majoritatea de astazi ar trebui sa-si scoata palaria. Moise, este pacat de D-zeu.
  Deci daca pina in 1970 China era fara capital, din 1980 a inceput sa aibe capital… As fi foarte interesat (de dragul comparatiei) de ceva mai multe detalii despre aceasta perioada chineza. Ce nu este nevoie de demonstrat (vedem astazi rezultatele), este schimbarea atitudinii in politica economica agresiva pe toate planurile (intern, extern, pe ramurile industrial economice majore). Totul avind la baza, cum bine spune Moise, „liberalizarea controlată a capitalului” la care trebuie sa adaug un cuvint „uman”. Pentru ca asta-i ceea ce are China si nimeni altcineva – forta de munca cacalau. Pe care a folosit-o ca ingredient in orice, au avut de unde sa aleaga, au exportat-o in disperare – nimic nu le-a putut sta in cale, au ravasit toata piata capitalista, au creat o economie de piata necunoscuta pina atunci.
  Este pentru prima data in istoria Chinei, ca ea sa-si iasa din matca, sa se reverse peste tot in lume. Aici este cu adevarat o intrebare interesanta: de ce? Ce a determinat China la acest demers? Sa fi vazut si sa fi inteles ce urmeaza dupa dezmembrarea URSS datorita lui Gorbaciov? Sa se fi simtit vizata cind cu autonomia sau independenta Tibetului? Poate Hong Kong ar fi fost numai un nou pas dupa Taiwan? Cred ca au fost multe situatii care i-a inversunat pe chinezi sa se apere. Si au facut-o contra atacind, cu ce au avut la indemina. Si au reusit. Astazi inventam teoriii economice si politice ca sa-i ridicam in slavi pentru ca s-au aparat. S-au ridicat singuri in slavi, n-au nevoie de slavirile nimanui. In Canada au construit calea ferata care traverseaza imensitatea asta de aici. Au fost tratati ca ultimii sclavi. Canadienii primeau 7 sau 10 dollari, iar ei primeau 1 sau numai mincare. Poporul asta stie sa stringa din dinti. N-are treaba cu comunismul. Au ridicat Zidul chinezesc ca sa se apere. In 2003 Guvernul canadian si-a cerut scuze in mod oficial de la toti urmasii sclavilor de ieri. Chinezii sunt uniti oriunde ar fi. Din acest motiv ei ramin aceeasi forata care au fost intotdeauna. Noi o remarcam numai cind se manifesta si suntem obligati la resemnare. As vrea, as dori din tot sufletul ca romanii de astazi sa le semene (cei din trecut la fel au fost, de asta mai exista astazi Romania). Chinezi de aici din Canada, nu i-am auzit sa vorbeasca urit despre tara lor, despre conducere. Daca la alte popoare se gasesc indivizi care pentru un avantaj sau stiu eu ce oferta sa dea un interviu si sa-si denigreze tara – aratati-mi un singur interviu in care un chinez o face.
  Pentru ca nu au ajuns o Colonie Galbena, este meritul poporului. Sa lucrezi 12 ore zilnic, pentru aproape nimic, in conditii grele si sa nu te revolti? Vad o explicatie, puerila „Prețul creșeterii economice uriașe a Chinei stă în faptul că marele poporul chinez primește de la marele partid al marelui popor exact atât cât să nu se revolte.” Moise, crezi ca in China chinezii nu stiu cum au fost tratati ai lor in Canada? Sau in alte parti? Cind ai sa intelegi asta, atunci stii totul. La ei in tara, este treaba lor, asa a fost: au stiut sa nu se vinda si acuma puterea le este invidiata si respectata.

  Răspunde
   
  1. cornel
   Noiembrie 27, 2013 la ora 09:34

   Sunt de acord cu dvs.
   Din pacate e o diferenta foarte mare de mentalitate si cultura intre poporul roman si poporul chinez. Avem ce invata noi ca popor de la poporul chinez ca mentalitate si cultura. Invers imi este greu sa dau exemple in care poporul chinez ar avea de invatat de la poporul roman. Probabil exista si asa ceva insa cred ca ma mult avem noi de invatat de la ei decat invers.

   Răspunde
    
  2. VictorL
   Noiembrie 27, 2013 la ora 09:58

   SanduCu.China s-a ridicat folosind tehnologii furate,copiate dar si importate.Folosind miliarde de sclavi PCC a acumulat averi imense dar sclavii tot nu o duc mai bine.Conducatorii chinezi dispun acum de bani si pot aduce in China tehnologiile de ultima generatie indiferent de unde si la ce pret.Afaceristii occidentali fac afaceri oriunde si cu oricine iar afacerile in care e folosita mina de lucru ieftina au scces garantat.Sa faci afaceri cu un dictator e visul oricarui investitor si au facut afaceri bune chiar si britanicii si americanii cu Hitler.Chinezii au lucrat si in Romania prin 2007,2008…Lucrau ca furnicile si mai apoi au pichetat ambasada chineza devorind toti maidanezii din zona Herastrau asteptind sa-i ajute ambasada sa ajunga inapoi in China.Le-au tras tepe oamenii de afaceri romani si conducatorii lor chinezi care i-au adus aici.Nu cred ca noi romanii am duce-o mai bine daca ne-ar construi chnezii calea ferata cu sclavi adusi din Cina.Banii lor si ai nostri tot in Chna ar pleca.Alternativa ar fi sa investeasca aici si sa lucreze cu noi romanii dar eu nu cred asta.Chinezii lucreaza pentru a da de lucru chinezilor nu pentru altii iar la plata taxelor in tarile prin care lucreaza nu sunt campioni.Sunt convins ca si in Canada lucreaza cu cash si evita sa deschida cont la banca pentru a nu vedea nimeni ce bani invirt si cum.Avem de invatat despre unitatea chineza? Asa o fi dar cei din Piata Tiananmen din chinezi ,,nebuni” au devenit chinezi morti.Noi nu mai vrem…

   Răspunde
    
 • dan onofrei
  Noiembrie 27, 2013 la ora 00:16

  deci de remarcat min 4:26 pina la 4:50 si finalul la min 6:42.Cinste domunului HU
  si multa fericire in viata micutului:CAci despre betivii de pe ulita din MOghilenii di IEsi cu alde dastia praful si pulberea de pe toba _In veci si pururi vecilor si amin!!!

  Răspunde
   
 • VictorL
  Noiembrie 26, 2013 la ora 23:47

  @Moise.Dolarul nu a fost nici dupa revolutie 12lei…A fost 21lei la oficial inca din timpul vietii lui Ceausescu,iar la bisnita era 150lei.Dupa deranjul din Decembrie’89 l-a ridicat Petre Roman la 60lei la oficial si puteai cupara 250 de la banca pe pasaport;problema era ca pasaportul se facea greu.
  Revenind la ,oile noastre” China a luat-o pe alt drum dupa moartea lui Mao,cred ca prin 1976…Ceausescu a facit la fel si incepuse privatizarile mijloacelor de productie printr-o reforma care suna ca ,,salariatii sunt propietari,producatori si beneficiari ai rezultatelor muncii lor”.Noua astea ne treceau pe linga urechi si simteam la salariu ca ni se opreau niste bani care apoi se regaseau in niste carnete albastre in care se regaseau numarul de ,,parti sociale”aferente banilor cotizati;un fel de atribuire de actiuni despre care Perte Roman s-a facut ca nu stie si care apoi s-a transformat in inselatoria lui Vacaroiu cu actiunile atribuite tuturor,si pe care le cumparau tiganii pentru Vintu.De fapt nici o fabrica nu putea fi privatizata pentru ca deja era a oamenilor care lucrau acolo.Statul insa a facut mina grebla…
  Reformele lui Ceausescu le-a copiat apoi Gorbaciov si le-a numit Perestroika,in URSS,care si ea ajunsese la faliment.
  Vedem acum China si putem discuta daca acela era drumul bun insa la cum adusese Ceausescu Romania cred ca deja o cotise spre modelul Coreea de Nord.A fost si sapat tot timpul la radacina de Moscova si in 1978 prin intermediul lui Pacepa rusii au reusit sa-i torpileze relatiile cu occidentul.China a ramas prietena Romaniei si acolo s-au dus toti de dupa Ceausescu sa refaca nodul.Se pare ca a reusit autistul de Ponta si asteptam sa vedem ce iese din asta.Nu cred ca mare lucru deoarece Romania nu de bani duce lipsa ,pentru ca are de luat multi de la UE si nu e in stare ci de oameni cinstiti la conducere…
  Succesul Chinei de azi i se datoreaza in mare parte lui Ceausescu,care a facut legatura intre China si America si nu numai si implicit Romaniei.Putem profita de asta insa trebuie tinut cont ca in UE nu toata lumea apreciaza prezenta produselor chineze,asa ca nu trebuie sa deranjam prea tare Bruxelles-ul. Pina la urma maieul e mai aproape decit camasa…
  Viitorul Chinei e capitalist fara indoiala,asa ca mai devreme sau mai tirziu PCC va trebui sa lase loc la pluralism politic,de voie sau de nevoie…Aici e aici.

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Noiembrie 27, 2013 la ora 00:53

   Victoras ce s amai despicam firul istoriei in 4 .sti tu vorba aceea romanesca daca baba avea 4 roti si un motor de tarctriune pe curent continuu se numea tramvai.Ce mai conteaza ce a fost :Partial esti cumva pe linga adevar;Nu putem concepe ca ar fi fost vreo posibilitate de iztolare a Romaniei in Europa dupa dechioderea granitelor spre vest:Ceausescu era izolat politic complet in 89 fata de Europeeni si Romania este o cu totul alta zona geo-politica decit Coreea unde dominau alte interese.Deci cec onteaza trecutul??Conteaza viitorul:Clar la o reluare serioasa a prieteniei Romano_Chineze traditia deschisa de pe timpul lui Ceausescu va avea un mare rol caci este vorba de incredere reciprroca si asta se face in ani:Rezultatele de schimburi comerciale de atunci au fost intradevar fabuloase-nu vorbesc sa zic decit domeniul meu dweactivitate locomotivele:DAr si la orea actuala se pot face proiecte de tip joint venture si inmfrastructura de catre Romania are nevoie pentru avans economic .Eu fara sa ma pricep la politica deci ca pur populist sint convins ca si China poate avea un mare interes in zona geopolitica a Romaniei cu iesire la MAREA NEAGRA.iaR O LEGATURA SERIOASA PE CALE FERATA CU TRENURI DE MARE BVITEZA pe care chinezii deja le construiesc dupa modelul ICE German ppt fi o alta mare oportunitate economica de viitor:Numai turistic vazut gindeste ce ar insemna un tren serios de viteza pina la PAcific catre trece si pe teritoriu romanesc.Problema este ca dinsii sint parteneri f.seriosi si si sint dornici de a invata si inaninta si avind experienta actului comunist de multe oeri nefasta pot intelege mult mai bine o tara ca Romanica cu tranzitia ei asa zis capitalista (capitalsimul lui Cirpacescu)oricum inteleg mai bine decit vestul care asta este va va privi mereu de sus in jos nu dela egal la egal puteti sa stati si in coada:Or sti ei ce or sti din istorie pe deasuopra vor avea merreu menatalitatea colonialista :DAr ce conteaza important este ca s- a f
   acut pasul si nimic nu pica din cer,trebuie munca serioasa cu toptanul si mai ales cu capul:Unii comentau pe blog mai jos –nu ne vor da de moka….!°!!!Frums commnet ,mentalitate romanesaca 1000% -sa ne dea de mokka-tot vine CRAciunul ne dati sau nu ne dati-fasole cu cirnati….Cine da sau nu da de pomana in istorie???????DAr afacere serioasa si echilibrata este posibil daca se fac e de oameni de afacere cu cap si cumpatat avantaj reciproc win -win

   Răspunde
    
   1. VictorL
    Noiembrie 27, 2013 la ora 01:29

    @DanOnofrei.Am vazut si eu emisiunea de aseara si uite ca avem si explicatia pentru care au venit chinezii la Bucuresti.Ei bat saua sa priceapa iapa de la Bruxelles ca e deschisa usa din spate si pot baga chinezarii aici fara aprobare din Belgia.Ponta a pus botul ca fraierul din dorinta de marire care l-a dus si pe Ceausescu de ripa.Chinezii vor sa-si vinda marfa nu sa ne construiasca noua trenuri de mare viteza si nu neaparat noua cit europenilor din vest care sunt mai banosi.Daca voiau sa investeasca bani aici o puteau face si pina acum.Nu i-a oprit nimenisa construiasca ce voiau insa tot ce are nevoie China e piata pentru ce produce miliardul ala de sclavi pe care ii munceste.Va fi tot o basica…

    Răspunde
     
  2. Constantin
   Noiembrie 27, 2013 la ora 06:54

   „Dolarul nu a fost nici dupa revolutie 12lei” _ Concluzia comentariului dumneavoastra este probabil corect si PCC va fi nevoit sa se retraga la un moment dat. Cursul oficial in 1989 era 14,74 LEI pentru 1 USD, insa existau mai multe cursuri „oficiale”, cel de intrare a valutei fiind altul decat cel pentru iesirea valutei. Daca lucrai in strainatate si aduceai valuta, spre exemplu, la cumparare BNR iti calcula dolarul sub 12 LEI. Pe diferenta de curs de dupa Marea Revolutie din Decembrie s-au cladit averi precum cea a d-lui P Roman.

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Noiembrie 27, 2013 la ora 08:05

    Stiu si eu de cursul valutar diferentiat, cind plecai cumparai scump si la intoarcere, vindeai ieftin. Trebuia sa predai totul, nu puteai avea nici un cont. Nu merita, cheltuiai totul. Daca Petre Roman s-a imbogatit din asta, l-a ajutat Isarescu sau cine era atunci la banca. In orice caz nu el a inventat sistemul.

    Răspunde
     
   2. VictorL
    Noiembrie 27, 2013 la ora 08:50

    @Constantin.Se poate sa aveti dreptate…Tin minte ca cei care au lucrat ,,afara”si se intorceau cu dolari nu mai aveau acces la ei ci doar puteau cumpara din Comturist,una si alta…Acolo plateau la curs impus si bombaneau ca cumpara ,,urzici pe dolari”,iar cind ieseau afara vindeau marfa altora la cursul de 150lei dolarul.Asta era valoarea de piata si mai apoi au preluat-o si ,,schimbasii”lui Vintu,Petre Roman,…Mama Omida,Cioaba…

    Răspunde
     
 • dan onofrei
  Noiembrie 26, 2013 la ora 23:39

  chiar acum avem o mare expozitie foto alb negru in Germania cu poze din politicul anilor 60-70_Printre poze una cu un dialog apropiat la o vizita Bredjneev la cancelarul de atunci german Dl.Willy Brandt:Poza e nostima total caci il arata pe Bredjneev care il alunga cu mina pe traducatorul oficial de atunci al sovieticilor ,domnul VAlentin FAlin:CAci Bredjneev cunostea germana bine si voia sa se intretina fara traducator cu dl:BRandt.
  DEci invatati chineza _Pe portiuni:Incepind cu lectia 1.Cine stie lumea e mare si asa cum la ora actuala mii de germani specialisiti sint acolo ,multi cu familiile ,unii se pare definitiv emigrati cine stie ce va rezerva viata profesionala intr-o tara atit de diversa??!

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Noiembrie 26, 2013 la ora 22:56

  Parerea mea.
  In lungile discutii pe care le aveam cu Adrina D. despre cum e mai bine cu politica monetara si care e treaba cu bancile centrale si valoarea banilor am pomenit si de China. Si am vorbit si de America, cea de acum si cea de dinainte de anii 70.
  Intre China de acum si America dinaintea anilor 70 eu o prefer pe a doua.
  Sunt de acord cu ce spune d-l Guran. Pana la umra logica care e, muncim ca sa traim mai bine si binele atrage bine asa cum raul atrage rau.
  China si-a prelungit expansiunea, mentinanu-si moneda subevaluata. Da americanii sunt ultimii care sa le dea lectii de morala la capitolul manipulare curs. Ca ei sunt cei mai mari.
  Mna, dar chinezul de rand ar avea de castigat daca renmimbiul s-ar aprecia, ca si-ar permite sa consume el ce produce pentru americanul care se imprumuta tot de la el sa cumpere ce produce. Practic guvernul chinez tine moneda jos sa-i tina ocupati oe oameni fara nici un beneficiu de pe umra muncii lor.
  Si daca renmimbiul s-ar aprecia, nu ar atrage capital din alte tari oare ? Investitii ? Nu s-ar apropia China mai mult de statutul de cea mai mare putere economica pe glob. Ba da.
  Asta e si scopul economiei, sa ajute oamenii sa traiasca mai bine. In China , prncipalul beneficiar al cresterii a fost statul.
  Cand vine vorba de pensii, sau asigurari de sanatate, e mai capitalista decat oricare alta. Chiar am vorbit cu o chinezoaica din Sanhai, si imi povestea ca oamenii economisesc foarte mult pentru ca le e frica pentru ziua de maine. Stiu ca nu se pot baza decat pe ei si de aia economiseste foarte mult.
  O economie dirijata de la centru isi are limitele ei, in cele din urma.
  E ciudata firea omului. Nimanui nu-i place sa creada despre propria persoana ca e egoist/a, de aceea ideea de ” social ” prinde bine, dar asta pana la partea la care trebuie sa dam. Atunci aflam ca nu e asa bine, adevarul e ca muncim ca sa traim mai bine nu ca sa traiasca celalalt mai bine. Si chinezul de rand merita asta, mai ales la cat munceste, altfel e sclavie. Daca esti capitalist cand e sa munceasca fii si cand e vorba sa culeaga roadele acelei munci.

  Răspunde
   
  1. Adrian D
   Noiembrie 27, 2013 la ora 03:33

   CTl,
   1. dl Guran a omis sa scrie ca in China, spre deosebire de USA ori europa, Banca Centrala este in mana statului shi statul chinez, in ciuda tuturor presiunilor care s efac asupra sa, nu are niciun chef sa o „independentizeze”.
   Asta a propos shi de explicatzii pentru succesul economic al Chinei, in afara, bineintzeles de mana de munca servila (25 de ore pe zi, 8 zile pe saptaana, totul pe 1 cent).
   Mai lipseau din categoria asta de explicatzii necesare shi prevederile WTo shi ale tratatului de la Maastricht, acre au permis migrarea capitalurilor europene shi amer\icane in China fara gretzuri.

   2. Am mai vorbit despre „aprecierea”/”deprecierea” yuan-ului.
   Itzi reamintesc ce tzi-am spus atunci: Banca chinei este membra a BIS, acolo unde se iau decizii grele privind politicile onetare la nivel global…
   Asta e una.
   Cat priveshte explicatzia haioasa ca China ar exporta mult fiindca are o moneda slaba… da, asha o fi, nu zic nu.
   Insa faptul ca un – sa zicem – IPod se face in china pe mai putzin de 100 de parai, pretz total, shi se vibnde in Europa sau america pe 500, nu are, fireshte, nicio importantza.
   Nu, moneda e de vina, nu faptul ca amaratzii aia care fac Ipoduri, imprimante, televizoare & etc sunt platitzi cu un pumn de dolari pe luna/lumina.
   Cam atat despre china, pe ziua de azi :).
   PS Anyway, recomand – deshi nu-s de acord cu ele- documentarele & cartzile facute de Niall Ferguson.
   Pe youtube se gaseshte „The Ascent of Money” – unde e shi un episod dedicat simbiozei intre china shi america, numita de niall ferguson „Chimerica”.

   Răspunde
    
   1. Catalin ( CTL )
    Noiembrie 27, 2013 la ora 08:45

    @ Adrian D.
    ” Asta a propos shi de explicatzii pentru succesul economic al Chinei ” si asta e explicatia pentru nivelul de trai al chinezului de rand.
    Poate, de data asta , ar trebui sa-i asculte pe americani si sa-s lase moneda sa se aprecieze, chinezii s-ar bucura de o mult mai mare prosperitate. Ce nu stiu americanii e ca ei ar saraci, ca nu le-ar mai da nimeni bani sa traiasca pe datorie.
    SUA pre 70 si Germania cu marca ei sunt dovezi clare ca o tara poate sa si exporte si sa fie si sa aibe si o moneda puternica si cetateni care se bucura de bunastare in acelasi timp. Lucrariele astea nu se exclud unul pe altul, ba din contra. Doar Hollande si Obama cred ca o moneda slaba ar readuce prosperitatea in tarile pe care le conduc.

    Răspunde
     
    1. Adrian D
     Noiembrie 27, 2013 la ora 21:57

     CTL, povestea cu exporturile shi moneda devalorizata este o communis opinio intre economishti, shi vine inca de dinaintea renuntzarii la etalonul aur.
     Itzi aminteshti cand Moise ne spunea ca hiperinflatzia anilor 90 a fost metoda aleas ade dl Isarescu pentru a stimula exporturile?
     Anyway, nu pricep prea bine acre e fetishul asta legat de moneda puternica sau slaba. Belgia sau frantza au dus-o foarte bine, ca shi Japonia, cu o moneda „slaba” (shi nici Italia nu s-a descurcat rau), dupa cum Germania sau alte tzari au dus-o foarte bine cu o moneda „tare”.
     Oricum, toata povestea asta cu monedele este – repet – o chestie foarte rel;atova ion conditziile in care exista clubul bancilor centrale, BIS, unde se aduyna totzi grangurii, beau o cafea shi pun monedele la cale.
     Cat priveshte China, repet, atuurile sunt altele, nu moneda: o tzara cu un partid unic care controleaza bine populatzia shi permite firmelor straine sa faca ce vrea cu muncitorii chinezi (asta se numeshte, nu, „legislatzia ‘flexibila’ a muncii”).
     asta e motivul pentru care toate marile firme sunt acolo, nu moneda, tare sau slaba, sau altele.
     cat priveshte moneda, iarashi, moneda poate sa fie oricat de puternica shi de respectata- daca tzara o duce prost, se duce shi moneda la fund de nu se vede. Reamintesc ca una dintre cele mai respectate monede, marca germana, s-a dus de doua or4i la fund in ursul unui secol din pricina a doua razboaie pierdute.
     Secretul chinei nu este nu shtiu despre yuan – ci mana de lucru ieftina shi servila, plus partidul care o controleaza bine shi profita din asta.
     Daca chiar ne intereseaza cateva din lucrurile bune facute de chinezi care pot fi imitate (fiindca legislatzia lor a muncii NU trebuie imitata, nici macar cu pushca la tampla), ash numi doua: 1. TOATE firmele straine care vin in china trebuie sa se asocieze cu o firma chineza. Shi firmele fac asta, fiindca nu prostiile legate de legislatzia prietenoasa shi transparenta aduca o firma intr-o tzara, ci sperantza de profit 2. Banca Natzionala a Chinei NU este independenta shi se comporta asha cum trebuie sa se comporte Bancile Natzionale, fiindca logica existentzei lor este sa fie subordonate statului. De-aia au fost create.
     🙂

     Răspunde
      
   2. sanduCu
    Noiembrie 27, 2013 la ora 10:35

    Chimerica sau altceva, cind ajungeti in America, sa le specificati clar ca nu sunteti chinezi si nici nu aveti rude de asemenea natura – plecind de la chinezi acuma este o atitudine anti straini care pare a prinde priza la public.

    Răspunde
     
    1. Catalin ( CTL )
     Noiembrie 27, 2013 la ora 17:36

     In America toata lumea a fost straina ma un moment dat. Cu exceptia indienilor.

     Răspunde
      
    2. Adrian D
     Noiembrie 27, 2013 la ora 22:00

     SanduCu, cred ca este inutil sa precizez daca sunt sau nu chinez, fiindca ultima oara cand m-am uitat in oglinda aratam foarte „caucazian”. ca shi dvs., de altfel. 🙂
     In plus, in tzarile anglo-saxone pe unde am fost, eram mereu luat de italian, ceea ce era un soi de avantaj.

     Răspunde
      
     1. sanduCu
      Noiembrie 28, 2013 la ora 06:35

      eu nu mai pot fi luat ca nimic, ceea ce este iarasi un avantaj.

       
     2. dan onofrei
      Noiembrie 28, 2013 la ora 21:32

      Domnmu Adrian D -nimic nu este fix in UNIVERSUL nostru nemarginit-deci nepotii si stanepotii dsv .cine stie ca si ai nostri in vestul actuala al Europipiei care v-a translata daca vine MArea Nordulöui peste noi(e clar ca vien dar ne ferim sa o definim in sris-atentie Holanda si alte tari riverane ) in 5 decenii cum vor arata:In orice caz numai de una sa ne fereasca BUNUL si marele DUMNMEZEU :De rasa ariana pura!!!!!Ptiu ..fereasca-ne SFintul !!

       
 • dan onofrei
  Noiembrie 26, 2013 la ora 22:44

  Stimate domnule Guran -faceti o mare greseala Agatindu-va de trecut :Incercati sa fiti mai german si ginditi mereu numai in prezent si viitor:Uitati-l pe Mao si pe Iliescu si si pe Basescu(care acusi e pensionar) ,incercati sa ginditri numai la viitorul dvs care sinteti tinar si la baietelul dvs.care terbuie sa aiba o sansa mai buna ca a noastra (eu generatie lui DEj-Ceausecu ca si soacra dvs, Apoiu dvs.generatia lui CEausescu-BAsescu ).Feci sa vedem lumea in viitor si mai putin din prisma unui sistem socio-politic cum a fost asa zisul bolsevism stalinist de faot capitalism de stat (de gasca de aprozar de partid)sau de capitalism deja din anii 980 depasit sau de corporatism globalist carw si el se pare e cu latina la finalo:Sa vedem deci o societate viitoare care este o plasa de paianjen de relatii economice complexe in care o masina unealta construita la Drobeta Turnu Severin va AVEA drive-rurile construite la ´Caracal ,rulmerntii fabtricati la Bruxelles ,axele si reductoare fabricate la Berlin sau Moskova ,softul fabricat la Bombay ,carcasa fabricata la Beijing..etc pina la ultima garmnitura vlista inconjura globul.Cu sioguranta macar o piuliota se va fabrica probabil si la po0lul Norde care va deveni mai metroüpolitna in viitoarele 2-3 decenii.a da si sanu ui9tam cu siguranta vor fi aduse si elemente de alunecare ceramice fabricate in spatiul cosmic :Deci asta este lumea in care traim actual aflata in mare acceleratie si pe care va trebui ca dvs. tinerii si copii dvs sa o implementati ,sa o perfectioanti mai ales in cea ce priveste bilanzul final energetic al oricarui vioitor produs dse la scobitoatre la centarla de curent..PAre putin chaotic dar este adevarul care se va trai in urematoarele deceniisi care se va baza majoritar pe electrotehnica -electronica si asta au priceput-o inteligentii chinezi de mai bine de 4 decenii :In acset sens nu mai are nici o importanta ce ar fi fost daca nu ar fi fost asa cum a fost ..etc ci ce va fi si cum va fi.Cert este un lucru.China ,o cultiura milenara bazata pe o disciploina de fier -puterea centrala in mina impoaratului(centrul lumii) care a fost in starae in mod stralucit sa se adapteze(chiar si dupa rateuri capitale) la atacurile negustorilor din lumea occidentala:I-am cunoscut si lucrat CU INGIENRII LOR LA 2 firme din care una ,firma Schenk ,leader mondial la masini de echilibraT DINAMIC UNDE DINSII AU LA Schanghai deja o trupa puetrnica de ingineri caREDE AU INVATAT de la germani BINE LECTIA cu o seriozitate si disciplina de fier.Deci noi germaNII II AMIRAM PENTZRU CALITATILE DINSILOR DEOSEBITE si nu cred ca sintem singurii.
  In rest,discutii istorice despre MArx…. ;Mao ;Stalin ….;Ceausecsu ,zeama de varza_NU asta e viitorul.In nici un caz:Viitorul este ca toti stam intr-o barca fffffinghesuiti intre timp si tre sa gasim urgent solutii inteligente pentru supravietuire si accesare comuna la resurse energetice noi fara atac la clima globala

  Răspunde
   
  1. ioan
   Noiembrie 27, 2013 la ora 00:52

   Subscriu la ceea ce a scris D-l Dan Onofrei.
   Este bine sa ne amintim de trecut, insa ce sens are sa traim in trecut si sa ne facem aluzii cum ar fi fost daca. Au trecut aproape 24 de ani de la caderea comunismului si vedem cu totii unde ne-au adus deciziile luate. Important este sa dam dovada de rezilienta, sa ne ridicam din morastul in care a ajuns tara si sa punem burta pe munca. Si atunci vor cuege roadele viitoarele generatii.

   Răspunde
    
   1. dan onofrei
    Noiembrie 28, 2013 la ora 21:24

    @Ioan (Johan )nu fiindca sinteti de acord cu mine (in general imi place mai mult contradictia decit consensul- cind eram mic ma bateam si cu tiganii intr-un amrit de catier muncitoresc de mahala Bucuresteana _Bucarestii NOi-deh ce sa facem nu ne putem toti naste la Sibiu si minunatele imprejurimi lumea e mai mare) dar fiinda sinteti neamt (German din Sibiu eu v-as numi Johan deja ) si deja stam pe aceasi linie de plutire :Ei au un mare handicap si asta tine de subdezvoltarea lor istorica :se agata de trecutul istoric prea intens (pe care l-au definit stets…ca very Glorious !!!) si pierd pe drum din tinta viitorul care E UINDEEVA DEPARTE(too far) ;ACOLO UDEN SE EI VOR MURI SI COPII LOR VOR VREBUI SA SUPRAVIETUIASCA IN CU TOTUL ALÖE DATE CARTOGHRAFICE si CLIMATOLOGICE (Aici sint inca in epoca de piatra la cunostinte !!)DECIT CELE FIXATE DE STEFAN CEL MaRE SAU maI STIU EU CE VOIEVOD GLORIOUS

    Răspunde
     
 • Catalin ( CTL )
  Noiembrie 26, 2013 la ora 22:09 Răspunde
   
 • TiberiuC
  Noiembrie 26, 2013 la ora 21:21

  Nu as dori sa locuiesc in China dintr-un singur motiv: cenzura.

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Noiembrie 26, 2013 la ora 22:48

   inseamNa cA in Getr5mani v.ati simti si mai dezagreabil!!!Nu stiti ce e aia cenzura ADEVARATA SI SUBTILA :LA CATARAMA

   Răspunde
    
   1. TiberiuC
    Noiembrie 26, 2013 la ora 23:07

    Dau numa un exemplu: varul meu a lucrat in China si, in timpul lui liber, a vrut sa asculte niste muzica pe youtube (China nu permite acces extern al youtube, ci au varianta lor de youtube) si evident ca, melodii care altfel au zeci de milioane de vizualizari la nivel mondial pe varianta youtube.china ele nu apareau in lista (exemplu concret, Iron Maiden). La astfel de cenzura ma refer, accesul limitat la informatii pentru omul de rand. In Germania nu exista acest lucru…

    Răspunde
     
 • Cris
  Noiembrie 26, 2013 la ora 20:56

  Nu am incredere in povestea asta cu China. Nu ca oamenii aia nu ar fi interesati sau bine intentionati ci pentru ca Romania nu e in stare nici macar sa inceapa vreun proiect daramite sa-l mai si duca la capat. Nu cred ca Romania are bani de cofinantare in vreun proiect mare cat timp banii, in tara noasta, nu ajung nici de mancare (salarii si pensii).

  Cred ca e mai mult facuta chestia asta… sa se traga unii in poza.

  Daca Romania era o tara serioasa aveam si noi macar o autostrada intreaga de 500 km la ora actuala.

  Sa faci o autostrada nu inseamna sa zbori pe Marte, totusi.

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Noiembrie 26, 2013 la ora 22:57

   stimate DOMN _CRIS –ROMANIA NU ESTE CEVA ABSTRACT CI O ADUNATURA DE POPULATIE DEFINITA CA UN POPOR .dECI CIND COMENTATI .CITEZ.RomaNIA NU NE IN STARE SA INCEAPA MACAR UN PROIECT DARMITE SA IL DUCA LOA CAP INTELEG CA POPORUL ROMAN :::NU ESTE IN STARE….ETC…. ETC ::COMMNETUL DSV.!!!!
   Poate si asta va fi avenit daca vin chinezi sa faceti proiecte si lucrari comune ,sa REinvatati(odata pe timpulk generatie meloe stioati din plin)ca popor vcum se duce si o treaba simpla si una complicata la capat.

   Răspunde
    
 • cornel
  Noiembrie 26, 2013 la ora 20:50

  http://ro.stiri.yahoo.com/guvernul-aprobat-distrugerea-staţiunii-baile-felix-111700857.html
  Cand vezi anumite decizii luate de diverse autoritati romane iti dai seama ca oamenii care au functii de decizie si iau astfel de decizii ori sunt TOTAL IRESPONSABILI ori sunt platiti de diverse cercuri de interese financiare care isi urmaresc propriile interese chiar daca aceste interese distrug valorile pe care ar trebui sa se bazeze Romania si care stau la bazaunei dezvoltari durabile si reale (in acest caz ii numesc pe acesti oameni TRADATORI DE NEAM SI DE TARA).

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Noiembrie 26, 2013 la ora 23:12

   da domnule Cornel ,aveti perfecta dreptate,nu este numai o parere ,dar si trecind pe la Borsec prin anii 95 mi-am facut cruce in ce hal a fost lasata cu buna stiinta sa se degradeze statiunea ce era o perla.E clar ca a fost SDABOTAJ NATIONAL ca sa cumpere statiunea pe 2 lei (daia vechi de-a lui dom Cirpacescu!-cocosei !!) CE sa mai discutam e clar tradare nationala programata:E clar si daca ii pui la zid nu speli pacatele care le-.au facut la fel ca si cu centrul vechi, istoric de cladiri din Constanta !!!!!!!DAr e dusa,banii sint demultb spalati prin Honolulu tre sa vedeti viitorul :Asta este poporul Roman,clar nu in intregime dar asta este ,mentalitatea de PARVENITI de 2 parale .HAi Dinaao .hai RApidu,hai Steaua si asta a fost restul repriza a douasi pürelungiri cafre se lungesc de 23 de ani:Astia sint cu astia tre sa defilati si daca vin alti tot jocul ala se va face ,numai cu alti actori-au plecat ai nostri -au venit tot ai vostri!!!:Urmariti filmul marelui mare de tot LUCIAN PINTILIE din ani 1968_RECONSTITUIREA -spune totul despre MENTALITATEA acelui popor !!!!Poate va mai schimba chinezii -ar fi o sansa milenara!!!!

   Răspunde
    
 • Constantin
  Noiembrie 26, 2013 la ora 20:21

  Istoria contrafactuala poate fi privita cu interes doar ca diverstisment. Termenul „socio-capitalism” este un exemplu exact in acest sens. Este un termen artificial care nu descrie catusi de putin nici „comunismul de piata”, nici „piata comunista”, dar suna interesant. Economia de piata presupune in esenta piete libere. Atat timp cat pana la „mana nevazuta” despre care vorbea A Smith mai este o „mana nevazuta” a Partidului Comunist (PC), pietele NU sunt libere. Iar daca tot „o dam” in marxism, contradictia dintre formele de proprietate asupra mijloacelor de productie si relatiile de productie vor duce in mod legic la armonizarea lor. Dupa cum stiti, dragi marxisti, relatiile de productie (cele in care intervine cu elan PC din tara prietena de la Rasarit) reprezinta una dintre componentele principale ale modului de productie, in stransa legatura cu fortele de productie (capitalul lasat sa zburde zgobiu de catre PC din tara prietena). Asa cum ati invatat la lectia de Socialism stiintific, relatia dialectica dintre fortele de productie si relatiile de productie se afla la temelia mecanismului legic al succesiunii modurilor de productie in evolutia istorica a societatii si are drept fundament Legea concordantei fortelor de productie cu relatiile de productie. Prin urmare, fiti pregatiti pentru revolutie. Si ce se va schimba, asa dupa cum spune Marx? Ia sa va vad, stiti?! Ati ghicit! Relatiile de productie. Adica PC va fi trimis la pimbare sa-si bage nasul pe altundeva.

  Răspunde
   
  1. Chirita Aurelian Stefan
   Noiembrie 26, 2013 la ora 20:54

   D-le Constantin sunteti intr-o mare confuzie.In China exista companii de stat si companii private.In primele, mijloacele si relatiile de productie sunt socialiste -apartin in egala masura angajatilor deci nu exista rapoarte de subordonare in privinta propietatii ,in timp ce in cele private mijlocele sunt capitaliste si in consecinta relatiile sunt capitaliste. De aceea trecerea de la socialism se face prin Revolutie -conform Marx si istoriei -pt a modifica mijloacele de productie.Pasajul de la socio-capitalismul chinez la capitalism se face prin acumulare -vezi trecerea de la comuna primitiva la sclavagism chiar daca se va face sub forma achizitiei de active.

   Răspunde
    
  2. Constantin
   Noiembrie 27, 2013 la ora 06:24

   Asa cum am presupus, marxistii mi-au urmarit comentariul.

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Noiembrie 27, 2013 la ora 08:33

    Dl. Constantin, si eu v-am citit comentariul, desi nu sunt convins ca sunt marxist. Marx a scris multe, au mai scris altii si dupa el. Capitalistii le-au scris si ei pe ale lor. Toata aiureala cu proprietati si relatii, pe mine m-au last rece – la Socialism Stiintific am luat doar 6 (intrebam ce nu se intreaba). Tata nu a reusit sa ma faca comunist si cred ca nici n-a vazut in mine vreo farima de marxism. Traind pe aici, in lumea libera, am inceput sa-l inteleg pe Marx (dar fara relatii de munca si alte farafaslicuri). Ceea ce nu inteleg teoreticenii capitalismului, este ca omul stie ce-i aia exploatare fara sa puie mina pe nici o carte – asa ceva nu poate fi combatut. Cit despre chinezi, astia sunt mari. Le-au tras-o la muie si i-au razmeritit de nu-si mai revin. Nici o teorie nu este valabila. Sunt curios daca veti gasi vreo carte filozofica scrisa de un chinez din China despre ce cred ei ca le-au facut la capitalisti, ca mai au putin si dau in icter.

    Răspunde
     
    1. AndreiM
     Noiembrie 27, 2013 la ora 10:29

     D-le SanduCu, China a ajuns unde a ajuns impotriva capitalismului sau pentru ca exista captitalism? In alta ordine de idei nu prea inteleg diferenta dintre socialism si capitalism din punct de vedere a destinatiei capitalului.Am impresia ca ne invartim in jurul cozii (interesului) cand ne jucam cu termenii si de fapt facem marketing politic.

     Răspunde
      
     1. sanduCu
      Noiembrie 28, 2013 la ora 18:03

      Dl. AndreiM, categoric, impotriva capitalismului, ceea ce implica si existenta acestuia. Nu stiu daca cineva ar putea sa afirme cu siguranta, ce ar fi facut China daca n-ar fi fost provocata sa se dezlantuie. Probabil ca am fi stiut daca capitalistii nu s-ar fi grabit sa incerce sa o colonizeze bucatica cu bucatica.

      Tocmai diferenta destinatiei face diferenta. Presupun ca vreti sa ma testati. In orice caz, inceputul ar trebui sa fie infiintarea firmei. Daca cu firma particulara (tipic capitalismului), infiintarea poate fi considerata mai simpla (pentru ca este in general la mina proprietarului/proprietarilor), cred ca ar trebui facuta o diferentiere intre compania de stat capitalist si intreprinderea de stat socialist. Intreprinderea este finantata de la buget prin filiera minister – centrala industriala, suma care era contabilizata ca fondul intreprinderii (daca nu avem fonduri trebuie sa mai cerem, sau nu putem tovarasu’ ca n-avem fonduri). In cercetare, cum sunt catalogate prospectiunile geologice, cred ca aveau o metoda sau un sistem de calcul al eficientei pe termen lung (cind rezervele intrau in exploatare si cheltuielile de cercetare se descarcau din venitul rezultat – acolo nu am fost confruntat cu contabilitatea). La co-operare, fiecare aveam proiecte in initiere sau in derulare. La cele de initiere, seful departamentului tinea o evidenta a cheltuielilor pe care o descarca daca se rata licitatia. Cind cistigam licitatia, valoarea avansului din acreditivul bancar reprezenta „capitalul” proiectului in care trebuia sa ma incadrez (fara mine ca angajat al intreprinderii – inginer consultant la asistenta tehnica, in Romania sau in strainatate), sau cu mine ca participant la proiect – inginer coordonator de proiect, in deplasare pe perioade limitate). In rest, toate cheltuielile (achizitii, salarii concedii, transporturi, vama, taxe locale,…) se centralizau la mine. Monitorizam executia si ma asiguram ca nu depasesc termenul de finalizare si avansul (care uneori era 60%, alteori cam 70% in contracte mai mici). Restul platilor esalonate, eram anuntat ca au venit, inregistram borderourile, dar nu vedeam banii. Asta inteleg ca reprezenta ceea ce in economia socialista se numea plusvaloare (profit), dar la finalizarea proiectului toata contabilitatea mea ajungea la minister, si se spalau aia pe cap cu ea. Este de presupus ca o anumita parte ajungea la bugetul statului – deci la buget, in afara de taxe si impozite, mai ajungeau si aceste profituri. Functie de tipul contractului si valoarea de contractare (deci dupa cistigarea licitatiei), dar pe baza metodei de plata negociata (inclusiv niste coduri, procentaje prestabilite), ajungeam sa stiu care este bugetul in care trebuia sa ma incadrez. Evident ca pina la terminarea ofertei, imi mincam sufletul cu furnizorii din tara, care nici ei nu mai stiiau ce preturi sa mai puie – difera de la tara la tara sau de la bilaterala la alta (la chestiile astea si cei cu vechime erau la fel de cuci). Acuma, compania. Cu asta, voi acolo trebuie sa le stiti mai bine. Eu pot, maximum sa asimilez cu organizatia de stat la care am lucrat in Israel. Deci vorbim de un fel de organizatii aparent non-profit. Fiecare proiect avea un cont in care fiecare departament, care avea treaba cu proiectul, isi deconta cheltuielile, inclusiv platile esalonate catre contractor (fireste numai dupa avizarea etapelor executate). Nu stiu sa spun unde a fost mai intortocheat, dar s-au terminat toate cu bine: nu am ramas dator si nici prima n-am primit. Este drept ca bossmanii de contractori, mari sarlatani – tot ce ii interesa era profitul (cheltuieli mici si incasarile esalonate). Precis si in alte domenii sunt tricuri, dar la drumuri, poti sa te crucesti. Nu intru in asta ca nu termin.
      Vad pe un site o chestie, pe care n-am stiut-o, efectul de levier prin care profitabilitatea firmei, creste cu indatorarea. Dupa ce se recomanda calduros sa te imprumuti, mai incolo se mentioneaza ca pentru siguranta firmei este bine ca datoria sa fie mica – sa nu risti falimntul. Cu cit esti mai dator vindut cu atit rentabilitatea creste – adica principalul datoriei nu se considera investitie!! Si uite asa firme mici dar rentabile falimenteaza si nu stii de ce. Scuzati-ma, daca in economia invatata in Romania nu aveam imprumuturi si acuma treaba asta vine ca o noutate, dati-mi voie sa va spun ca n-am vazut chestia asta in cursurile de contabilitate ale programului de Conducerea firmelor absolvit aici in Canada.
      N-are importanta, revin la capital. Exista un capital social (creeat la infintarea firmei) a carui crestere (uneori mai este denumit si capital tehnic) corespunde cu dezvoltarea firmei. In mod legal aceste fonduri nu pot fi folosite decit in interesul firmei. Dupa initierea firmei, acest capital poate creste prin contributii rezultate din profitul firmei. Acest profit al firmei aprovizioneaza si fondul de rulment (cash flow), dar si dividendele actionarilor la capital. Aici facem distinctie intre profit legitim (care rezulta din insasi procesul productiv al firmei) si profit nelegitim (rezultat din economii la protectia mediului, practicarea unor vinzari cu preturi excesive in concurenta neloiala a monopolurilor, din inflatii sau diferente la cursurile valutare, reducerea calitatii, sustragerea de la taxe). Profitul nelegitim este sursa de imbogatire fara cauza a investitorilor in capitalul firmei.
      Fiscalitatea, in toate sistemele, asigura redistribuirea corespunzatoare a venitului in societate. Formele de venit sunt profitul, salariul, renta. dobinda din capitalul financiar (imprumuturile bancare). In capitalism, goana dupa profituri mari (preferate) duce la o dezvoltare inegala in timp (a ramurilor economice, a teritoriilor tarii) – nu exista un program unic de dezvoltare economica nationala. Prin fiscalitate statul incearca sa reglementeze aceasta deficienta. Dar grosul se amortizeaza/reglementeaza prin somaj, salarii mici, preturi mari – adica pe seama populatiei.
      In societate socialista, bugetul suporta toata economia tarii: activitatea intreprinderilor, sistemul de sanatate, educatia, pensia, armata, serviciile, cercetarea.
      In societatea capitalista, bugetul este mai plapind si se ocupa de armata, servicii, pensii si pe cit posibil ajuta la stergerea datoriilor pentru a inlesni o privatizare cu aport indoielnic la buget.
      Mai clar, cind totul este in mina statului, haosul si debandada economica dispar. Chestia cu promovatul tehnologiei avansate la privat, nu tine, e gogorita – profitul poarta fesul. Toata lumea urla ca statul nu face si nu drege. Dar voi acolo i-ati luat statului si miinile si picioarele, in ce vreti sa mearga, in limba? De ce nu tipati la investitori, la aia care isi tin capitalurile in banci si le scot numai cind este rost de profit substantial?
      S-a ajuns in situatia ca foarte curind, daca nu terminati cu aiureala de acolo, sa fiti nevoiti sa faceti citiva ani munca voluntara sau sa se umple puscariile si sa execute statul lucrari cu puscariasi. Daca terminati cu aiureala, fara politica interna, numai oameni unul si unul in guvern, cu presedinte functional (ce este acuma este o aberatie) si cu sistem inchis. Beneficiul: somaj zero, pensii si salrii la toata lumea (hirtie de toaleta pentru inceput, dar cu preturile controlate si economie centralizata, nivelul de trai va fi onorabil spre bun), sanatate si educatie gratis. Cam asta-i in linii mari.
      In socialism capitalul nu exista, este inclus in buget. In capitalism capitalul nu exista, este inchis in banca. Halal destinatie.

       
    2. VictorL
     Noiembrie 27, 2013 la ora 10:37

     Sanducu.Asta cu icterul mi-a placut dar nu stiu daca ,,se pupa”.Chinezii i-au facut pe capitalisti sa faca bani.Ce au deranjat au fost guvernele tarilor capitaliste.Guvernele sunt cele care aduna taxele si se ocupa de redistribuirea banilor acolo unde e treaba Statului sa activeze.Daca investitorii occidentali au fost atrasi in China guvernele din tarile de origine au primit bani mai putini si au avut probleme mai multe.Asta totusi este discutabila pentru ca sunt si tari capitaliste de unde investitorii nu au plecat definitiv ci doar s-au extins in China.Astora China doar le-a bagat bani in buzunare si nu icter in ficati.Celelalte si-au lins ranile si s-au desteptat…Britanicii le-au vindut chinezilor firma Rover cu totul.Au demontat uzina si au mutat-o in China.Rezultatul a fost ca britanicii nu mai cumparau masini Rover;nici nu se mai numeau asa.Pentru a vinde ceva in UK chinezii au reconstruit uzina la loc si au reluat productia.Cine a facut icter?

     Răspunde
      
     1. sanduCu
      Noiembrie 28, 2013 la ora 06:42

      Eu, mai! O singura data in viata am avut ocazia si am condus un Rover. Am ramas doar cu satisfactia.

       
     2. VictorL
      Noiembrie 29, 2013 la ora 00:09

      SanduCu.In UK Rover era cam ce era Dacia in Romania.Am avut si eu unul si chiar si acum aici are frate-meu unul…Daca englezii au fost nevoiti sa vinda firma la chinezi chiar au facut icter;totusi s-au repliat si au stiut cum sa ramina si cu varza unsa si cu sunca in pod.Si suedezii au facut cam la fel cu Volvo,care tot chinezarie e acum.

       
     3. sanduCu
      Noiembrie 30, 2013 la ora 08:10

      Victoras, nu stiu ce Rover au chinezii acuma, dar eu vorbesc de un Rover 12 cilindrii in V din 1974 – BIJUTERIE.

       
 • cristian munthiu
  Noiembrie 26, 2013 la ora 20:04

  Sa nu uitam totusi ca in acest moment, peste 250 de milioane de chinezi au un venit mediu anual de 60.000 $. Este cea mai numeroasa clasa mijlocie din lume. Mult mai mare decat clasa mijlocie din SUA sau UE. Si numerele sunt in crestere. Asta influenteaza semnificativ viitorul Chinei si totodata importurile de produse de lux. Este paradoxal ca o tara comunista sa fie salvatorul industriei mondiale a luxului.

  Răspunde
   
 • marius
  Noiembrie 26, 2013 la ora 19:27

  Nu domnule Guran, daca comunismul i-ar fi supravietuit lui Ceausescu, ajungeam la nivelul Coreei de Nord.

  Răspunde
   
 • Andreea
  Noiembrie 26, 2013 la ora 19:18

  China este in esenta ei un paradox. Se cladeste pe un oximoron: socio-capitalismul( sau „capitalism de piata” cum le place chinezilor sa-l numeasca) si a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa bazandu-se pe exporturi si clasa muncitoare si nu pe consum si clasa de mijloc. Din punctul meu de vedere, China a reusit acolo unde URSS-ul a dat gres, chiar daca s-a folosit de un capitalism distorsionat pt a-si atinge telul. Romania nu ar fi putut niciodata sa urmeze pasii Chinei, pt ca nu avem in spate mentalitatea si istoria seculara a Chinei. Confucianismul nu a fost doar o religie, a fost un mod de a conduce un imperiu. Sintagme ca „Inaltare pasnica”, „relatie win-win” „dusmanii vecinilor mei, prietenii mei”, sunt extrase din aceasta „doctrina”.Chiar daca am fi copiat modelul chinez pana la capat, am fi clacat intr-un anumit punct. Presiunea Occidentului s-ar fi resimtit altfel asupra unei tari mici. Acum eu ma intreb: ce s-ar fi intamplat cu China daca nu ar fi cunoscut Razboiul opiului si acel „secol al rusinii”? In acea perioada China domina economia mondiala. Cat priveste viitorul Chinei, se preconizeaza ca pana in 2020 va depasi SUA, dar nu are mari sanse s-o inlocuiasca si sa obtina statutul de superputere a lumii. Chiar daca China sufera numeroase carente, o dezvoltare economica socio-capitalista ce genereaza schimbari importante si in celelalte domenii e mai buna decat pseudo-politici de tranzitie, terapii de soc si alte metode care nu se pliaza pe situatia economica din anumite tari.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Noiembrie 26, 2013 la ora 20:54

   🙂 probabil ca aveti dreptate. dar eu nu mi-am propus saepuizez tema. nici nu aveam cum intr-o postare pe blog

   Răspunde
    
   1. dan onofrei
    Noiembrie 26, 2013 la ora 21:56

    ma scuzati stimate domnule Guran -stimata doaman Andreea nu poatae ca are dreptate ci spune adevarul asa pe scurt in cfiteva fraze,clar cit permite strimtul spatiou si imposibilul editor .

    Răspunde
     
   2. Andreea
    Noiembrie 26, 2013 la ora 23:31

    :)Dumneavostra ati intrebat, eu v-am raspuns…chiar daca intrebarea din finalul postarii a fost retorica. Sa stiti ca nici eu nu am epuizat subiectul.^_^
    Mult succes!

    Răspunde
     
  2. dan onofrei
   Noiembrie 26, 2013 la ora 22:03

   RESPECT STIMATA DOAMNA ANDREA – comment de 100 puncte .MAi gavaream eu ca tot doamnele o sa scoata din rahat tara aceea ,asta este, e o rusine dar se pare ca barbatii incruntati ai Romanicii au ajuns cu latina la sfirsit,au nevoie de femei capabile ca dsv.sa le dea cite un ghiont la partea dorslaa.Poate asa se trezesc din somnul de veci ca ala cu desteapta-te roma_ne e depasit de realitatea istoriewi contimporane

   Răspunde
    
   1. Andreea
    Noiembrie 26, 2013 la ora 23:48

    Va multumesc pentru sustinere!:) Dar sa stiti ca atat femeile,cat si barbatii, au rolurile lor in aceasta arena a politicii si a RI. Daca femeile sunt recunoscute ca stapanesc mai bine ideea aceasta de soft power(diplomatie, cultura), barbatii se pricep de minune la hard power(putere militara, putere economica). Si cum SUA, in frunte cu dna. Clinton, ne sfatuia sa utilizam smart power-ul (combinatia dintre cele doua puteri),trebuie sa ne folosim, astfel, de ambele genuri.:)

    Răspunde
     
  3. Mihai
   Noiembrie 27, 2013 la ora 01:27

   Foarte buna observatia doamnei Andreea. De altfel China, cu istoria ei scrisa de peste 3000 de ani, a fost si a ramas „Imperiul de Mijloc” indiferent ce forma sau culoare a luat „Imparatul” in ultima suta de ani… un Stat cu o asemenea perspectiva istorica, indraznesc sa cred ca e destinat sa treaca prin orice fel de criza, cu strategii pe cateva sute de ani.. asa incat din cauza diferentelor de mentalitate ca si a acestui destin istoric special al Chinei, orice comparatie, chiar limitata exclusiv la aspecte economice, si nu doar cu Romania, ramane doar un joc speculativ al imaginatiei ..altfel, interesant.

   Răspunde
    
  4. sanduCu
   Noiembrie 27, 2013 la ora 10:06

   D-na. Andreea, deci si socialismul si capitalismul nu a rezolvat problema reducerii saraciei. Probabil ca socialismul a incercat, dar capitalismul sigur nu i-a pasat. Si asa se ajunge la ceva absurd dar adevarat, totusi, care se numeste socio-capitalism, ceva care nimeni nu stie ce este dar, cum se spune, este viitoarea societate spre care tinde lumea moderna. Am inteles ca nu ati epuizat subiectul, dar l-ati inceput confuz. Inteleg ca in China, de astazi, societatea se imparte in trei clase: muncitoare, de mijloc si… In clasa muncitoare ii avem si pe muncitori si pe tarani? Cind spuneti export si clasa muncitoare sau consum si clasa de mijloc, ce intelegeti prin una si ce intelegeti prin alta? Ca URSS a dat gres stim, la fel cum si capitalismul a dat gres, deci capitalism distorsionat nu mai semnifica nimic. Acuma incepeti a fi mai clara: Romania nu ar fi putut sa urmeze China, bun. Dar fara nici o legatura cu mentalitatea si istoria seculara – de aia sunt doua tari si popoare diferite, au mentalitati si istorii diferite. Acuma daca aduceti vorba de traditia si modul de viata de milenii a chinezilor – confucianismul – sper ca nu doriti prin aceasta sa explicati socio-capitalismul de astazi care a dus la dezvoltarea spectaculoasa. Ca sa nu va surprind, am omis sa mentionez, eu locuiesc in Canada si am avut ocazia sa cunosc si sa traiesc cu chinezi prin vecinatate. Ii stiu cum se comporta, mai putin ce gindesc cu adevarat, dar suficient sa-i inteleg ca oameni ai lumii moderne. Deci daca loialitatea lor fata de tara vine din confucianism, este bine de stiut. Si religia crestina ortodoxa propovaduie lucruri in esenta asemanatoare cu traditia chineza. Religia ebraica, iarasi nu este departe. Parerea mea, ca sa am si eu o parere, este ca romanii, nu era nevoie sa copie pe chinezi (doamne fereste sa clacheze in aceasta incercare), era suficient sa respecte credinta ortodoxa si n-ar fi ajuns nici asa la ce au ajuns chinezii de astazi. Stiti de ce? Aia sunt nitel mai multi, mare diferenta. Mi-a placut ca ati punctat asta: „Presiunea Occidentului s-ar fi resimtit altfel asupra unei tari mici”. Acuma, din motive de echitate, cind facem de rusine pe cineva pentru ceva este bine sa-i facem de rusine si pe celalti care au facut acelasi ceva – ma refer la droguri, mai ales ca recent am citit lucruri interesante despre Comitetul celor 300, care tot cu asta s-au ocupat si se mai ocupa., numai ca astia domina acuma. Despre viitor, cred ca este cam devreme sa ne hazardam – nu stie ziua ce aduce ora. Nu sunt de loc convins ca , capitalistii sunt confucianisti si au sa stea cu miinile incrucisate sa vizioneze dominarea socio-capitalismului chinez. Mai e o vorba celebra: cineva trebuie sa moara, si acela nu sunt eu. Ma rog, Gica Petrescu spunea: aia vii de-or mai fi..

   Răspunde
    
   1. Andreea
    Noiembrie 28, 2013 la ora 00:12

    Nu stiu cat de confunz a inceput mesajul meu, dar o sa incerc sa clarific succint ce am vrut sa spun. Nu am afirmat niciodata ca lumea tinde catre socio-capitalism. Acesta este modelul urmat de China, niciun alt stat nu a mai imbinat cele doua idei.
    Stratificare sociala in China se apropie de cea Occidentala, in sensul ca incepe sa se contureze o clasa de mijloc care va duce la cresterea consumului. Celelalte doua clase sunt clasa muncitoare si clasa superioara(elite+bogati).
    China si-a cladit „imperiul economic” prin investitii straine, relocarea unor firme occidentale, in speta americane si clasa muncitoare care a oferit o mana de lucru ieftina. Stim ca motorul unui stat capitalist este clasa de mijloc si consumul pe care ea il genereaza producand efectul acela al „mainii invizibile” in cadrul unei economii. Clasa de mijloc reprezinta in China populatia care are un venit incadrat intre 10.000-60.000 de dolari pe an, iar la nivel mondial se accepta definitia conforma careia cheltuielile zilnice tebuie sa se incadreze intre 10-100 de dolari.
    Cat priveste istoria, aceasta ne spune ca statul chinez a fost multe secole la rand cea mai importanta putere a lumii. Romania nu a fost un stat lider niciodata (poate in timpul lui Burebista sa ne fi apropiat putin de aceasta idee).Confucianismul, ca mod de a conduce Imperiul de Mijloc,a stat tot acest timp la baza actiunilor conducatorilor Chinei. Modul de a relationa cu strainii si de a-i trata, ideile societatii armonioase nu sunt doar niste vorbe frumoase intr-un discurs public. Confucianismul nu a creat socio-capitalismul, ci reformele lui Deng. Dar marea parte a acestora are fundamente confucianite. Stiti de ce confucianismul a rezistat atat si a avut un cuvant important in conducerea statului chinez? Pentru ca are in centrul sau omul. Si protestantimul, religia care a stat la baza capitalismului, s-a invartit cam tot in jurul omului, cat si a ideii de ispasire prin munca, asa ca nu ar trebui ignorata forta acestui sistem in cadrul unei civilizatii seculare. Religia ortodoxa Il are in centrul sau pe Dumnezeu,deci din punct de vedere politic si economic e cam sterila.
    Nu stiu cum ati ajuns la concluzia conform careia capitalistii sunt confucianisti, dar eu nu am spus asa ceva.
    Eu cred ca da, caracterul rezervat al chinezilor se trage din traditia lor. Ei au fiintat dupa anumite reguli, rituri, coduri. E greu sa intelegi cultura asiatica daca esti occidental. Au dovedit-o Marea Britanie si celelalte state, prin secolul al XIX-lea, cand au folosit forta ca sa deschida niste porturi chineze comertului, nestiind care erau regulile din zona (vasalitatea, dar una speciala, nu ca cea din Europa).
    Cat priveste previziunile despre evolutia Chinei, nu le-am facut eu, desi recunosc ca as fi vrut:). Recent, The Economist a amendat, ca sa-i zic asa, o previziune mai veche. Unii specialisti sunt mai optimistii, altii mai pesimisti, dar un lucru e sigur: China va depasi SUA d.p.d.v a PIB-ului pana in 2025. Nu am spus ca va lua locul SUA, din contra.
    Vom vedea care vor fi reactiile capitalistilor „originali”. Deja au luat cateva masuri, dar le asteptam cu interes si pe celelalte.:)
    M-ati provocat si ceea ce a rezultat este un roman.:)Sper ca am fost mai explicita acum.

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     Noiembrie 28, 2013 la ora 19:48

     Nu ati afirmat dvs, afirma altii, dar sunteti prima care adduce termenul de socio-capitalism pe blog (punindu-l pe seama chinezilor) si sunt curios daca si dvs credeti (eventual sa si sustineti) ca acest sistem este cel care urmeaza. Deci ce este Socio-capitalism?
     Faceati asociatia export si cl. muncitoare (eu presupun tarani si muncitori), si consum si cl. mijloc. Acuma aratati cl. mijloc mareste consumul (nu stiu cu cit si nici ponderea ei in societatea chineza, 1/3?), dar daca cl. muncitoare are rol de … a munci (exportind ? sau fiind exportata), atunci care este rolul productiv al cl. mijloc? Ma intelegeti, introduceti un sistem nou si o clasa noua fara explicatii, eu de exemplu, n-am habar de asa ceva.
     Tot din istorie, stim ca Confucianismul si Imperiul de Mijloc s-au dezvoltat pe teritoriul Chinei. Ei nu si-au extins dominatia in lume, au fost grozavi la ei acasa, abia astazi se intimpla prima data cind ii vedem peste tot. Surprinzator, nu?
     Despre traditia chineza, tibetana si indiana, sunt oarescum mai familiarizat – yoga, arte martiale. Vad ca, da, caracterizati caracterul lor ca rezervat – din propria lor istorie vedem ca nu, sunt chiar foarte bataiosi daca-i calci pe bombeu – de aia s-au si extins asa deodata.
     Referitor la importanta religiilor, insa cred ca nu prea aveti dreptate. Sa spuneti ca una este mai sterila ca alta. Valoarea unei carti nu sta in ce este scris in carte, ci in ceea ce intelegi si folosesti dupa ce ai citit-o. Motiv pentru care am aratat „romanii, nu era nevoie sa copie pe chinezi (doamne fereste sa clacheze in aceasta incercare), era suficient sa respecte credinta ortodoxa si n-ar fi ajuns nici asa la ce au ajuns chinezii de astazi. Stiti de ce? Aia sunt nitel mai multi” . Si totusi, cind este vorba de credinta, Dumnezeu este mai important decit omul, care nu este tocmai…pur.
     Deci Confucianismul nu sta la baza socio-capitalismului (despre care, inca nu stim exact ce e) si nici eu n-am facut legatura intre intre confucianisti si capitalisti (departe de mine o asemenea intentie), dar acuma afirmati „protestantimul, religia care a stat la baza capitalismului”, admit ca un capitalist poate fi protestant, dar ce spuneti este cu totul altceva. Confucianismul a fost si este la baza societatii chineze (indiferent de politicul si economicul ei), ceea ce in nici un caz nu poate fi crezut despre protestantism si capitalism. Nu stiu prea multe (cam de loc) despre protestantism, dar capitalismul nu are nici in clin nici in mineca cu nici o religie.
     Admir faptul ca aduceti argumente in favoarea celor spuse de mine: nu chinezii s-au dus in lume ci lumea a venit la ei – „Marea Britanie si celelalte state, prin secolul al XIX-lea, cand au folosit forta ca sa deschida niste porturi chineze comertului,” Incetul cu incetul, le-a sarit tandara la chinezi. Poate asta a stat la baza asa zisului socio-capitalism.
     Aaa, acuma vad ca am spus „Nu sunt de loc convins ca , capitalistii sunt confucianisti si au sa stea cu miinile incrucisate”, ceea ce este co totul alt inteles, dar ne-am lamurit deja.
     Hm, The Economist. Sper ca dvs nu sunteti nici economista si nici jurnalista. Ce am dezbatut aici cu atita infocare nu are nici cu una nici cu alta. Despre viitor, nici o indoiala – WW3, indiferent de optimismul sau pesimismul cuiva. Asa e facuta istoria. Cind mai stringeti informatii despre socio-capitalism, voi fi interesat sa le aflu. Cine stie, dupa ce se termina razboiul cu asta incepem, adica vor incepe…aia vii dac-or mai fi.
     Nu a fost intentia mea de a provoca (nu stiu de ce, dar continui sa inteleg provocarea/ challenge ca o instigare la ceva rau, desi vad ca multi s-au luat dupa americani care creeaza/schimba intelesuri noi fara acoperire, invitatie la o competitie/compete), dar cind e vorba de o domana sau domnisoara (?) , ma simt flatat.

     Răspunde
      
     1. Andreea
      Noiembrie 28, 2013 la ora 22:30

      Promit ca este ultimul comentariu pe care il las, pentru ca simt ca am acaparat dicutia altcuiva.
      Incep prin a va face doua recomandari: cititi cartea lui Max Weber „Etica protestanta si spiritul capitalismului”, daca nu pe ea, macar niste recenzii si va rog sa cititi despre China in timpul dinastie Ming( perioada lui Zheng He)-sau doar cautati pe google. Chinezii aveau relatii cu tari din Africa prin secolul al XV-lea, descopereau lumea, in timp ce Europa se confrunta cu Evul intunecat.
      Nu stiu cu ce asociati dumneavostra socio-capitalismul si de ce credeti ca sistemul mondial va adopta acest model. Multi speculeaza ca acest socio-capitalism se va transforma, in cele din urma, in capitalism, nu invers. Si eu tind sa cred asta. Trebuie doar sa priviti ce reforme a adoptat China in ultimul timp. Socio-capitalismul este inventia chinezilor. Nu stiu in ce scop il folosesc altii, dar acest termen se suprapune peste China, asa cum capitalismul se suprapune peste Europa Occidentala. Eu l-am adus pe acest blog(cum spuneti dumneavostra), pentru ca discutia era centrata in jurul Chinei, iar aceste termen este definitoriu ei.
      Cat priveste informatii despre stratificarea sociala si importanta clasei de mijloc, eu le-am folosit pentru a-mi argumenta/sustine parerea. Am incercat sa va explic ce inseamna, dar nu am suficient spatiu la dispozitie. Puteti lua informatii suplimentare de pe internet(Adam Smith sau orice alti autori contemporani).
      Chinezilor nu le-a sarit tandara niciodata, isi recupereaza un statut pe care l-au avut 18 secole,prin orice mijloc.
      Sa stiti ca nu am facut asocierea voita intre clasa muncitoare si export, am prezentat doar pilonii care au stat la baza dezvoltarii Chinei. Clasa muncitoare a putut face posibil exportul chinez, deci da, au legatura.
      Ma bucur ca ati adus in discutie verbul a provoca. Este drept ca poate avea mai multe intelesuri si in romana este folosit cu sens negativ, dar eu nu l-am calchiat, am folosit intelesul din limba romana, desi recunosc, intr-un spirit de gluma. De aceea a fost urmat si de acel zambet.

       
     2. sanduCu
      Noiembrie 28, 2013 la ora 23:23

      Nu trebuie sa raspundeti, o fac numai ca sa confirm ca am primit recomandarile.
      A descoperi lumea nu inseamna a incerca sa o domini, eu la dominare ma refeream.
      Si eu am citit alti speculatori care cred ca s-c ar putea fi urmatoarea treapta in evolutie dupa c.
      Recuperatul statutului suna mai estetic decit saritul tandarei, recunosc.
      Numai zimbete.

       
   2. dan onofrei
    Noiembrie 28, 2013 la ora 20:33

    SAndu du CAnada -ai grija la gramatica …..si socialsimul si capitalismul NU A !!!!REZOLVAT…..(cittat6din comentul tau HAaaaa te-am prins !!!):Ai grija ca e doaua deciwe mai multe ,deci…nu AU rezolvat!!!….HAi ca esti simpatic ai ramas agatat tot la MArx si Engels cu trecere pe la Fidel CAstrovia MAo si Stalin cu oprire la Dolohasca .Si noi ne zbatem cu emisile de CO2 si corijarea in bine a climei globale.!!!!

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     Noiembrie 28, 2013 la ora 23:27

     Sunt convins ca nemtii n-au sa se apuce de exploatat carbune pentru termocentrale, dar nu din motive de poluare ci pentru ca chinezii il vor aduce mai ieftin cu vaporase romanesti pe Dunare.

     Răspunde
      
 • alex
  Noiembrie 26, 2013 la ora 18:48

  Si totusi, vorbim de tara care detine cam 70 %, daca nu mai mult, din productia mondiala de….orice. E cam naiv sa credem ca niste gulere albe de pe Wall Street, care au luat bataie urat de tot, pe piete, cand s-a spart bula speculativa, si apoi au fugit plangand la mamica( Rezerva Federala) au forta sa rapuna aproape 1 miliard de oameni care muncesc 10-12 ore pe zi. Sa fim seriosi…

  Răspunde
   
 • RoDa RoCo
  Noiembrie 26, 2013 la ora 18:12

  Struto-Camila (Occido-Chinezeasca)nu va rezista din punctul meu de vedere pentru ca „chinezariile” din ziua de astazi… sunt chiar facute pe vapor si asta pentru consumerismul omenirii si nu pentru comunismul lor rezistent cand ne stergeam la gura cu prosopele lor si aveam ca lenjerie intima, MAIOU la moda.

  Răspunde
   
  1. mihaix
   Noiembrie 26, 2013 la ora 18:53

   Sper ca nu confundati made in china cu chinezariile aduse la noi de alde hrebenciuc jr. Au produse de calitate f buna. Tatal meu a adus de exemplu tenisi in anii 80 de acolo si m-au tinut 5 ani. Eu cand am fost acolo anul acesta am ramas uimit de ce inseamna made in China in realitate, fiidnca si eu eram obisnuit cu chinezariile de la noi. Au marfa de ffff buna calitate, la fel cum au si marfa de proasta calitate, doar pretul e difera fata de noi. La ei produsele de f buna calitate , sunt cam ca la jumate din pretul celor gasite la noi, ca deh, la noi trebuie sa traiasca si managerul de la HM din Suedia si managerul OMV din Asutria. Iar de alea ieftine nu mai zic: 10 ciorapi 50 de banide-ai nostri. Am gasit si pantaloni la 500 de ron, si rochii la 2000 de ron, extrem de bine realizate in China.
   Din pacate ceea ce vedem noi in Romania, este ceea ce cer romanii si arabii smecheri: treburi ieftine pe care ei le vand cu adaos de 999999%. Chinezul iti vinde ce vrei: vrei 100 de tricouri ieftine si proaste ti le da, vrei 100 de buna calitate sa te tina 10 ani, le are si pe alea.

   Răspunde
    
 • alex
  Noiembrie 26, 2013 la ora 17:52

  Nu stiu daca ar fi fost bine sau nu, dar China e prima putere economica a lumii si gata. Si pana USA nu gaseste solutia inovatiei sa acapareze o noua revolutie industriala, vor ramane mult si bine acolo. Ceea ce e interesant, e ca un stat comunist a intors capitalismul si corporatiile impotriva celor ce l-au laudat si inventat, asemenea unui maestru emerit in arte martiale. Asa ca, Occidentul fie va colabora si va gasi solutii pentru a contrabalansa genul asta de sistem economic cu aer de struto-camila fie va fi zdrobit de activele chinezesti.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Noiembrie 26, 2013 la ora 20:57

   stiu si eu… sunt doar cifre. ceea ce conteaza cu adevarat sunt oamenii, iar la capitolul respectului pentru ei china nu sta prea stralucit

   Răspunde
    
   1. alex
    Noiembrie 26, 2013 la ora 21:15

    Cum spunea cineva in alt comentariu, la o clasa de mijloc de 250 de milioane, in crestere, da o oarecare senzatie de echilibru social. Pe cand in Occident datorita luptelor politice la baioneta si agendelor corporatiste de a obtine venituri cu orice pret, clasa de mijloc scade. Si stiu ca si dumneavoatra cunoasteti asta, altfel nu ati fi pus sub lupa proiectele gazelor de sist sau Rosia Montana. Vedeti, dle Guran, pana la urma neo-liberalismul economic despre asta este. Lupta intre maximizarea profitului si problemele sociale si de mediu. Si daca nu reusim sa ajungem la un armistitiu, vom ajunge ca in filmele distopiene.

    Răspunde
     
  2. cornel
   Noiembrie 26, 2013 la ora 21:20

   Momentan SUA are o mare problema cu China sau China are o mare problema cu SUA deoarece China are rezerve valutare imense de DOLARI iar China vede ceea ce se intampla in SUA cu politicile economice, tiparirea continua de DOLARI de catre FED, marirea continua a gradului de indatorare a SUA iar guvernul chinez nu e prost si incearca sa le dea la americani o parte din DOLARII lor ca sa cumpere EURO pentru o mai mare stabilitate a rezervelor valutare ale Chinei iar o parte din aceste rezerve valutare ale tarii vor fi investite in Europa pentru a crea valoare adaugata mare si expansiune economica in Europa. In felul asta UE va manca bataie de la chinezi la ea acasa daca investitiile chinezesti se vor realiza in Europa. Principalul dusman al acestor investitii chineze in Europa sunt birocratia si CORUPTIA. Daca guvernul Victor Ponta va intelege aceste doua aspecte Romania va rupe gura targului in UE cu aceste investitii chineze promise Romaniei de premierul Chinei in aceste zile. Ma refer aici la o crestere economica a Romaniei de 5-6% in primii 3-5 ani de la demararea acestor investitii chineze in Romania. Momentul actual al vizitei premierului Chinei la Bucuresti eunul istoric, trebuie valorificat la maxim, iar ceva asemanator se intampla de o data sau doua ori in decursul unei generatii active (adica pana la implinirea varstei de 60-65 de ani). Guvernul Victor Ponta trebuie sa isi aminteasca faptul ca China este un vechi prieten al Romaniei si care nu ne-a tradat ca alti „frati” din UE. Asadar China poate fi considerat ASUL din maneca al Romaniei in dezvoltarea economica durabila si mult mai rapida decat in alte cazuri sau combinatii. Nu trebuie uitat faptul ca China are bani, doreste sa ii investeasca in tari din UE pentru crearea in Europa a unui pol de dezvoltare important economic si autoritatile romane ar trebui sa aplice in acest caz modelul de sustinere pe care acestea l-au oferit uzinei Dacia. Succesul e garantat si e de lunga durata.

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Noiembrie 27, 2013 la ora 10:22

    Dl. Cornel, permiteti o intrebare de profan. Daca un muritor de rind ia cu imprumut o suma, de la alt muritor de rind si intre-timp, moneda isi schimba valoare, ce se intimpla cu returnarea datoriei? Aaa, stiu – se face dupa cum este mentionat in intelegerea semnata de parti. Si totusi intre tari, cum e? Ca stiti cind Kenndy a vrut sa se reintoarca la aur, l-au casapit. Iar acuma economia americana e la subsol. Nu prea stiu cum se face ca la Moise dolarul ramine tot acolo fata de leu sau euro, ca noi aicea il avem pe al nostru mai bun decit al sudistilor. Sau o fi vreo chestie de a lui Petre Roman? Serios, pot face chinezii americanilor ce fac americanii ukrainenilor?

    Răspunde
     
    1. cornel
     Noiembrie 27, 2013 la ora 14:12

     Cand vezi ca SUA isi mareste continuu gradul de indatorare, se tipareste moneda din ce in ce mai mult in timp ce economia cam sta pe loc e bine ca asta sa te puna pe ganduri, pe tine stat chinez care ai luat candva decizia de a-ti stabili rezerva valutara a tarii in acea moneda. Bineinteles ca lucrul asta si decizia luata are in vedere in ce valuta se fac schimburile comerciale ale Chinei. Avand in vedere incertitudinile pe care le ofera SUA lumii prin moneda sa chinezii incearca sa se orienteze spre o alta zona economica, adica Europa. Facand asta castiga din cel putin doua puncte de vedere : isi diversifica schimburile economice si isi diversifica rezerva valutara a tarii iar asta inseamna o mai mare stabilitate pentru viitor. Partea nasoala cu SUA, daca e sa va raspund la intrebarea dvs, e ca schimbarea monedei americane, adica a DOLARULUI intr-un DOLAR NOU, e cam singura solutie posibila in viitor pentru SUA ca sa iasa cu „fata curata”, sa o ia de la zero si sa nu isi vanda tara de mai multe ori pentru a isi plati datoria externa. Bineinteles ca cei (tarile) care au rezerve importante de DOLARI se vor trezi ca au mari rezerve de hartie igienica sau o parte importanta din rezerva valutara se va transforma in hartie igienica. Asta va fi momentul in care economia si datoria SUA se va restarta, adica va porni de la ZERO.
     O alta varianta este o devalorizare puternica a DOLARULUI, care are acelasi rol insa efectul produs e unul mai lent si mai putin resimtit, in comparatie cu cealalta varianta prezentata mai sus, de cei care au avut incredere in DOLAR ca moneda straina.

     Răspunde
      
    2. cornel
     Noiembrie 27, 2013 la ora 14:21

     In ceea ce priveste o moneda care sa fie raportata la AUR lucrul asta e greu de realizat astazi pentru ca asta inseamna o dezvoltare economica LENTA dar stabila si care nu prea creeaza bule speculative. O astfel de moneda raportata la aur nu permite Bancii Centrale sa tipareasca moneda pentru a acoperi nemunca, ineficienta sau furturile din companiile de stat.

     Răspunde
      
     1. sanduCu
      Noiembrie 28, 2013 la ora 20:07

      Excelent. Dar totusi, ce o sa faca China cu atitia dolari – ca doar n-o sa se sterga cu ei? Sau incep sa-i imprastie prin Europa (romanilor le spune de niste miliarde de euro, dar mai stii), si tot pierdere este (in Europa se mai tine stacheta sus, dar aici, unde comercializam cu ei cam 80%, CD este mai mare deja decit USD. Deci ce vor face americanii? Vor vinde Alaska chinezilor? Serios. Eu, de exemplu, cind niste rude de-ai sotiei ne-au trimis 100 $ in Israel, pe la inceput, si au dat lei buni pentru asta, i-am primit dupa vreo doi ani (n-am stiut de ei, iar sarlatanii care s-au intors din Romania nu ne-au spus imediat, intre timp shekelul a devenit NOU), si valorau cit jumate bilet de autobus – ce credeti ca ar fi trebuit sa fac? Nu au acceptat o recalculare valorica, reala. Si si-au adus si un Doberman in casa… Chinezii maninca orice latra..

       
     2. sanduCu
      Noiembrie 28, 2013 la ora 20:09

      Apropo, poate fi o solutie si pentru maidanezi – ii pot minca si vii, deci nu-i omoara..

       
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase