Să ne distrăm cu bugetul de anul viitor…

voinea la tabla

de Moise Guran

Ministrul Liviu Voinea a făcut bugetul și l-a închis cum a putut el mai bine. Probabil până la această oră proiectul publicat pe site-ul ministerului de Finanțe a produs și câteva zâmbete. El înglobează creșterile de taxe anunțate, cu cifre și tot tacâmul estimând jupuiala suplimentară din economie la peste un miliard de euro. Și ce să vezi! Tot nu ajunge! În primul rând că taxa pe infrastructură nu e nicio taxă ci va fi pur și simplu o creștere a accizelor la carburanți cu 20%. Apoi accizele nu se mai calculează în funcție de cursul de schimb la 1 octombrie, ci în funcție de interesul statului. Dacă e cursul mai mic se traduce acciza în lei și se indexează cu inflația. Care inflație nu e creșterea prețurilor ci cam cât mai are statul nevoie să jupoaie. 5% de exemplu anul viitor.

În mod aproape caraghios, scăderea CAS-ului cu cinci puncte procentuale este trecută și ea în proiectul de buget, dar mai mult la modul… ar fi bine să… Nu de alta dar, pe cifre domnul Voinea prevede o creștere a încasărilor statului din contribuții, asta deși CAS-ul scade în cuantum valoric cu 9% la o reducere de cinci puncte. De acord, vor plăti mai mulţi, dar … atât de mulţi?! Păi dacă vor creşte contribuţiile în ritmul ăsta n-ar trebui să scădem CAS-ul cu 10-20 de puncte… că poate aşa putem dubla şi pensiile frate!

Dar cea mai periculoasă glumă din bugetul pe anul viitor este cea legată de creșterea prețurilor. Deși impactul va fi minim, ne asigură și BNR și ministerul bugetului, dacă inflația nu se triplează, domnului Voinea tot îi lipsesc vreo cinci miliarde de lei, asta, așa cum v-am spus, fără reducerea CAS-ului. Deci în total bugetul se închide cu o gaură de cel puțin 10 miliarde de lei. Plus încă 14 miliarde deficitul deficit, rezultă că ori deficitul sare peste 4%, ori redactorii revistei de Aritmetica Distractivă or să-și dea cu toții demisia căci ei nu sunt capabil de astfel de capodopere. Ei, uite noi le votăm an de an în parlament și le publicăm în monitorul oficial.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

59 răspunsuri la Să ne distrăm cu bugetul de anul viitor…

 • maria
  Noiembrie 22, 2013 la ora 06:42

  REFINANTAREA este o MARE EXCROCHERIE bancara!!!In 11.11.2013 am solicitat un credit de 1600lei de la CEC Bank pentru data de 15.11.2013. Avand un alt , credit de 997,97lei plus 92,15 dobanda la TBI, mi sa spus ca pot fi creditata doar daca accept refinantarea celor 997,97lei.Am acceptat ,REFINANTAREA URCAND LA 2092lei cu texe si dobanda.NU am primit cei 1600lei nici pana azi,dar in data de 15.11.2013 ma sunat sa merg sa-mi dea banii.Ma pus sa semnez cererea de REfinantare si credit cu promisiunea ca primesc banii in 18.11.2013.Bazandu-ma pe promisiune ,am amanetat 20gr aur pe cinci zile. IN 18.11.2013 ma sunat din nou sa ma duc dupa bani.Ma pus sa semez REfinantarea catre TBI cu promisiunea ca voi primi cei 1600lei in 20.11 pt a-mi putea scoate aurul amanetat.IN 20 am aflat ca de fapt banii ii pot primii pana la 17,12.2013. CONCLUZIE:am pierdut 20gr aur si in loc de 1000,12lei la TBI platesc CEC-ului 2092lei o refinantare de care nu aveam nevoie RUSINE CEC BANK!!!Prin angajatii vostrii mincinosi sunteti mai prejos decat cei mai ordinari camatari.VA ROG DOMNULE GURAN FACETI PUBLICA EXCROCAREA MEA <SA NU MAI CADA IN CAPCANA SI ALTI BATRANI

  Răspunde
   
 • maria
  Noiembrie 22, 2013 la ora 05:59

  REFINANTAREA este o mare EXCROCHERIE bancara!!! In data de 11.11.2013 am solicitat la CEC Bank un imprumut de 1600 lei . Avand un credit la TBI de 997,97 lei plus 92,15 lei dobanda ,mi s-a spus ca nu mi se acorda imprumutul decat ,daca accept si refinantarea creditului de la TBI. Avand nevoie de 1600lei urgent, penrtu data de 16.11.2013 am acceptat. Refinantarea a devenit 2092lei cu taxe si dobanda iar suma solicitata nu am primit-o nici pana azi.Avand promisiunea ca primesc creditul mi-am amanetat aur pe cinci zile,asa ca aurul l-am pierdut si in loc sa platesc la TBI 1000,12 lei, platesc la CEC Banc 2092 lei si am pierdut si 20gr aur.Functionarul CEC M-a mintit cu seninatate. Abea acum am aflat ca creditul solicitat il pot primi pana la data de 17.12.2013. RUSINE CEC Banc!!!Prin angajatii vostrii mincinosi, sunteti la fel de josnici ca cei mai ordinari camatari. Va rog Domnule Moise faceti publica nenorocirea mea,pentru a nu cadea in astfel de capcana si alti romani.

  Răspunde
   
 • stefan
  Noiembrie 21, 2013 la ora 13:22

  Domnule Guran, am inteles ca in aceasta seara (21.11.2013) il aveti invitat pe Liviu Voinea si veti discuta despre evaziunea fiscala. Va rog sa-l intrebati: „pana cand statul va tolera garda financiara evazionista-mafiota, (care culmea, sunt platiti sa starpeasca evaziunea si nu sa o promoveze si sa o incurajeze in mod organizat). Uitati-va ce fac: vin in control, amenda este imensa, este mult mai ieftin sa cazi la pace cu ei, iti da o amenda mai mica si ii dai si lui cateva sute sau mii ron. In felul acesta comisarul are amenda data, salariat model, deci nu poate nimeni spune ca nu aduce bani la buget este un bun salariat, si duce si bani acasa, la negru, pentru a-si mai cunstrui un perete la viloi. Uitativa la ei, nici nu ii intereseaza ca toata lumea le vede masinile familiei, casele familiei de la mare, munte, barcute, ATV-uri, etc. Ce fac pentru acoperire? Este clasic, isi fac cate unul, doua imprumuturi la banca ca sa justifice ceva bani, dar oricat s-ar ascunde, daca s-ar vrea s-i pedepsim, s-ar putea, dar nu se vrea. Sunt intangibili, iti rad in nas, urmariti cum se fac angajările in randul G.F. si nu intamplator am scris „garda financiara” in general, pentru ca nu stiu un comisar care sa faca exceptie, sa nu ia bani. Ar fi prost, fraier daca nu ar lua, nu? Si ar fi dat afara din randul lor ptr. ca ar fi suspectat de colegi. Statul roman vede, ministrii vad, politia vede, SRI aude, dar decat sa-si starpeasca propriile structuri organizate-evazioniste-mafiote prefera sa bage noi taxe si impozite. Parca avem si structuri de lupta anti frauda. Ei ce fac? Intrebatii! La fel se intampla cu cabinetele medicale mici si mijlocii(stomatologie, dermatologie, cardio, gineco, etc.) nimeni nu da bon fiscal. Este o evaziune fiscala uriasa, iar ministrii ne baga impozite noi si dupa aia se intreaba (sau mai sigur nu se intreaba) de ce pleaca spre alte tari tinerii si nu numai ei ci toti oamenii care muncesc si vor sa fie respectati.

  Răspunde
   
 • caisa
  Noiembrie 17, 2013 la ora 08:14

  Nu stiu cum calculează ei incolira dar anul trecut am luat cartofi cu 1,2/kg. Acum sunt 1,8-2lei/kg. Cotizaţii aţi văzut cât sunt. Azi in supermarket nu am găsit unt sub ,7,1 lei pachetul fata de 5-6 lei cat am mai dat. Gazul si combustibilul vor creşte. Deci pe mâncare dau tot mai mult si salariul meu nu a crescut cu 35%in ultimul an.cred ca o ducem mai rău, ceea ce explică ca nu mai au cu ce sa se întoarcă in tara camioanele cu atâtea reportaj si puţine importuri.

  Răspunde
   
 • catalin stefan
  Noiembrie 15, 2013 la ora 22:22

  ce este de fapt bugetu bani publici……dumneavoastra Dl.moise sinteti bugetar? sau ati negociat un contract blindat cu tvr…..care va plateste tot din bani publici….si cati mai sint ca dumneavoastra prin televiziunea romana……si asa exista in fiecare institutie a statului citeva lipitori ca dumneavoastra……si pt omu de rand un salariu de mizerie

  Răspunde
   
  1. Moise
   Noiembrie 17, 2013 la ora 10:38

   catalin stefan: eu nu sunt bugetar si nici nu ma plateste tvr. de ce presupuneti asta?

   Răspunde
    
   1. mihai
    Noiembrie 21, 2013 la ora 09:27

    Pentru ca este un idiot. Limbajul pe care il foloseste este cea mai buna dovada!

    Răspunde
     
    1. catalin stefan
     Decembrie 1, 2013 la ora 17:41

     dumneavoastra Dl Mihai puteti sa va antoarceti an era din care ati venit (neandertal)

     Răspunde
      
   2. catalin stefan
    Noiembrie 30, 2013 la ora 16:30

    TVR- CREDIDAM-DUMNEAVOASTRA deci pana la urma tot din bani publici as fi vrut si eu sa vad ROMANIA-GRECIA la TVR dar televiziunea romana nu a avut bani an schimb mancam economie pe paine

    Răspunde
     
 • Ion
  Noiembrie 15, 2013 la ora 10:22

  Israilul +Romania = prietenie.

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Noiembrie 15, 2013 la ora 01:37

  „Dar cea mai periculoasă glumă din bugetul pe anul viitor este cea legată de creșterea prețurilor. Deși impactul va fi minim, ne asigură și BNR și ministerul bugetului” – am asha un deja-vu…
  parca il vad, intr-un glob magic de cristal, pe dl vasilescu pe toate posturile TV shi pe dl Isarescu in cateva conferintze la BNR cum asigurau ei in vara lui 2010 a daca creshte TVA-ul nu or sa creasca pretzurile.
  Apoi, in 2011, cum explicau ei cu cifre ca scaderea TVA nu va duce shi la scaderea pretzurilor (dar nu mai explicau cum de anume crescusera care n vor fi crescut).
  Doamne, asha un deja-vu…
  Tulai, doamne, ce de-a tehnocratzi competentzi s-au adunat la BNR, care ne iubesc, ne vor binele shi ne spun numai adevarul in fatza.
  Tulai doamne, sa-i pupe tata, sa nu-i deoache, din ei sa ne facem prezidentzi, premieri shi minishtri, ca or sa ne ametzeasca cu competentza lor, cu onestitatea lor (intelectuala) shi cu toate cele.
  Exact ca acum.
  Sau ca in 2010.
  PS pariez ca daca in 2014 se va pune problema reducerii actualelor taxe actuyalmente marite de actualul guvern, actuala conducere a BNR va sari cu mic cu mare pe post sa ne explice (iar noi, aia fara memorie, ii vom crede) ca reducerea ziselor taxe nu va antrena shi o scadere a ziselor pretzuri.
  care pretzuri oricum nu ar trebui sa scada pentru ca – nu-i asha?- nu vor fi crescut.
  Cinste lui, cinste lui, cinste benereului.
  Shi guvernului, ashijderea, calde multzumiri de platitor de facturi (care nu vor creshte, fireshte).

  Răspunde
   
 • mihaix
  Noiembrie 14, 2013 la ora 19:09

  Moise , data viitoare cand mai vine un reprezentant al guvernului, poate il intrebi si de ce nu este necesara aceasta lege a falimentului personal. Raspunsuri de genul: pai ar pierde bancile prea multi bani si ar da faliment, nu se pun, pt ca orice intreprindere are „dreptul”, de a da faliment.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 16, 2013 la ora 00:41

   am si eu o banca in fata casei, ii dau cu vopsea in fiecare an si uiteca, nu falimenteaza..

   Răspunde
    
 • mihaix
  Noiembrie 14, 2013 la ora 19:07

  Offtopic: FMIul si bancile tocmai au reusit sa obtina scoaterea legii falimentului personal din lista. Felicitari Ponta si USLului pt ca ne faceti sclavii bancilor, cand majoritatea tarilor civilizate au aceasta protectie.
  Felicitari USLului pt ca legifereaza camataria !!!

  Răspunde
   
 • mihaix
  Noiembrie 14, 2013 la ora 18:18

  Sa ne distram cu FMI. Suna cunsocut ?

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Noiembrie 14, 2013 la ora 19:07

   buna ,dar nimic nou :Spusa in 3 cuvinte la fine :
   THE WORLD IS A BUSINESS

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Noiembrie 15, 2013 la ora 02:41

    Nu de mult eu ii spuneam Cleptocratie europeana, dar Corporatie este mai exact.

    Răspunde
     
 • ion
  Noiembrie 14, 2013 la ora 14:23

  Pai spuneti voi 10 miliarde+ 14 miliarde = 24 miliarde. Ce supărare doar no” m fi așa saraci sa nu putem acoperi acest deficit, adica gaură de bani. stați putin si gandițivă 24 miliarde. Ce nu stim ca se află in subconstientul nostru este că ….. suntem ahtiati după bani si paradoxal ei ne crează probleme, Totul este simplu …. daca suntem in ROMANIA vreo 10 milioane care au venituri Hai să punem mană de la mamă ( ”să facem mai multe maini” vorba celor de la Parazitii) și sa acoperim gaura aceasta facem chetă publică. Ce dracu in atita stăm. Hai să nu ne facem de rușine!Imaginațivă dor atata costă bunastarea si linistea noastra.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 16, 2013 la ora 14:51

   Asta si facem, de mai multi ani. Toate stergerile de datorii ale companiilor de stat care urmeaza sa fie privatizate reprezinta cheta de la Buget, din bani publici. Nu conteaza ca firmele nu au platit curentul ori gazele pentru ca directorii sa-si acorde prime cu care sa construiasca locuinte nepotilor, sau sa mearga cu amantele la shopping in Dubai. Le platim noi. Toate cresterile de taxe urmare a faptului ca veniturile la Buget nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor reprezinta cheta. Dl. Blanculescu a ridicat la rang de politica economica de stat preluarea la buget a datoriilor firmelor, ori a creditelor neperformante acordate de bancile cu capital de stat, exact cum se procedeaza actualmente cu Oltchim si cu CFR Marfa. Saracim si platim toti in favoarea unora. Prin cheta la Buget.

   Răspunde
    
 • nedumeritu
  Noiembrie 14, 2013 la ora 11:00

  dupa ce le-ai dat cu 1 leu,pret oficial(comisioanele reale le stie doar „preasinucisu”),i-au scutit de impozite pe spe ani,i-au lasat sa joace tontoroiul in toata batatura,acum te duci la ei si le ceri sa-ti lase o felie din acadea c-ai descoperit si tu ca e dulce?scuza-ma victoras,dar de ce nu mergi la nenea nastase-spe mii de case sa-l intrebi cum se iese din handelul in care el de minuta cu ilici te-au-ne-au bagat?.tu chiar crezi ca astia iti vor da bani pe stilpi? NU.tot pe noi ne vei jupui.aha,era sa uit „mostenire de la boc”.intreaba-l tot pe maestrul tau nastase (ca nici din barou nu-l scot,de ce?) poate stie ceva de arierate,creante etc.nu-ti fie frica,nu va crede ca-l injuri ca mai stie si alti termeni din vocabularul economiei,e drept,care sint sinonime cu SPAGA,dar tu d,astea ai fumat de mult,nu-i asa?

  Răspunde
   
  1. ion
   Noiembrie 14, 2013 la ora 14:25

   vă bagați la chetă

   Răspunde
    
 • Radu Cristian
  Noiembrie 14, 2013 la ora 09:06

  Domnule Moise Guran nu m-am asteptat sa fiti atat de bland cu simpaticul Liviu Voinea.
  Sunteti mai indulgent de obicei cu prietenii de pe Facebook ? 😉

  Răspunde
   
  1. ion
   Noiembrie 14, 2013 la ora 14:26

   vă bagati la chetă

   Răspunde
    
 • Andrei
  Noiembrie 14, 2013 la ora 09:03

  Ar avea suma pe care spera ei sa o aduna la buget, daca ar luat masura pe care am propus-o si eu…. Impozitul pe spaga. Vezi detalii pe site.

  Răspunde
   
  1. ion
   Noiembrie 14, 2013 la ora 14:26

   vă bagati la chetă

   Răspunde
    
 • TiberiuC
  Noiembrie 14, 2013 la ora 08:58

  daca companiile petroliere ar fi dispuse sa isi micsoreze profitul si sa suporte ele cresterea accizei atunci nu se va intampla nimic rau populatiei… dar eu nu cred asa ceva, obrazul este mult prea gros.
  Daca se scade CAS cu 5% teoretic omul ar trebui sa intre in legalitate…dar sunt convins 100% ca reducerea CAS va crea doar o gaura in buget si nimic mai mult.
  Nici daca reducem impozitarea pe munca la 20% nu va plati lumea… de ce? pai avem o justitie de tot rahatul (cand ma refer la justitie ma refer la tot lantul: politie/anaf/sistem judiciar).. Pana aceste institutii nu se vor pune pe treaba adevarata putem sa scadem sa invartim taxele cat vrem ca tot pe la acelasi procent de incasare ne vom invarti ^^

  Răspunde
   
  1. ion
   Noiembrie 14, 2013 la ora 14:26

   vă bagati la chetă

   Răspunde
    
 • Cris
  Noiembrie 14, 2013 la ora 08:58

  Sistemul fiscal romanesc musca grav din subzistenta. De aceea peste 80% din romani sustin ca „daca lucrezi legal, mori de foame”.

  Pentru ca e impozit pe iobagie, nu pe castig cum ar fi normal.

  Răspunde
   
  1. ion
   Noiembrie 14, 2013 la ora 14:27

   vă băgați la chetă

   Răspunde
    
 • mihai
  Noiembrie 14, 2013 la ora 07:21

  Aritmetica depresiva ar fi mai corect.

  Răspunde
   
  1. ion
   Noiembrie 14, 2013 la ora 14:28

   vă bagați la chetă

   Răspunde
    
 • Sergiu Daniel Berghian
  Noiembrie 14, 2013 la ora 05:48

  Totuși, ăștia au făcut clasa I? Sau nu?

  Răspunde
   
  1. ion
   Noiembrie 14, 2013 la ora 14:28

   vă bagați la chetă

   Răspunde
    
 • mihaix
  Noiembrie 14, 2013 la ora 02:47

  In alta ordine de idei, Basescu a recunoscut ca i-a pus pile saracului Ghetea. Nu ca ma bucur de ghinionul omului, dar la cata nesimtire fata de clienti a debitat acest smecheras pus politic ca director de banca, nu m-ar deranja de loc sa pice in freza. Oricum omul acesta e nevertebrat si o sa isi gaseasca usor pe cine sa mai pupe sa primeasca un post.

  Răspunde
   
  1. ion
   Noiembrie 14, 2013 la ora 14:29

   vă băgați la chetă

   Răspunde
    
 • mihaix
  Noiembrie 14, 2013 la ora 02:44

  Moise , se rezolva simplu: o sa creasca euro, si o rezolva iar din pix 🙂

  Răspunde
   
 • Constantin
  Noiembrie 13, 2013 la ora 23:25

  „Ministrul Liviu Voinea a făcut bugetul…” _ Adica…Nea’ Ghitza Gherghina!

  Răspunde
   
  1. mihaix
   Noiembrie 14, 2013 la ora 12:07

   Eternul 🙂

   Răspunde
    
 • alex g
  Noiembrie 13, 2013 la ora 22:51

  acuma azi..la emisiune..radea DOmul Guran de Domnul Voinea..ca a calculat..o crestere..a veniturilor din CAS..cand s-a calculat o reducere cu 10% cas..PAI DA! Domhle Guran asta e dovada.ca vorbiti lucruri si repetati in care NU CREDETI…pai nu s-a spus de atatea ori ca reducand impozitarea..crestere cgradul de colectare????!!! Pai da e posibil POSIBIL..si nu imposibil si nu DISTRACTIV..

  Asta pentru PAPAGALI care au o emisiune ca tine!.. SI DA asta e un atac direct si personal la Moside Guran..ca nu catadicseste sa raspunda la emailuri serioase..si acuma stiu de ce. Este un PAPAGAL! pprst!

  Răspunde
   
  1. Cris
   Noiembrie 14, 2013 la ora 00:39

   E adevarat teoria, si Moise a explicat de mai multe ori ca asa se intampla, dar pe perioada mai lungi de timp 1-2 ani, in plus FMI-ul nu a citit carti de economie si nu accepta estimare pozitiva pt reduceri de taxe, sunt inca la artimetica de clasa 1. Mi-a placut ca te-ai semnat la sfarsit 🙂

   Răspunde
    
  2. Moise
   Noiembrie 14, 2013 la ora 00:55

   alex g 🙂

   Răspunde
    
 • tavi
  Noiembrie 13, 2013 la ora 22:50

  La articolul cu pamantul cumparat de presedinte, trebuie luata in calcul si subventia la hectar si mai creste profitul, iar cand subventia o sa fie la nivelul celei din ue, o sa achite rata numai din subventie….cum ti se pare??? Nu este prost base…

  Răspunde
   
 • alex g
  Noiembrie 13, 2013 la ora 22:15

  iarasi bugete..iarasi calcule de contabili de 2 bani..in loc sa facem ce ar face finantistii normali la cap..Numai Mugur isarescu..e…sau mai bien ce ar face un MANAGER de proiect bun..un inginer..sa scada taxele sa aduca..investitori..sau orice..

  Ne tot..IMPARTIM SARACIA…in loc sa se faca ceea ce trebuia de mult..

  Dar din o tara in care fostii securisti..au furat si au impinzit..toate structurile de forta politica si ..economice..ca EI SECURISTII au falimentat..fabricile..de stat..cine credeti? si tot ei ..au avut de a face cu mediul infractional ECONOMIC..precizez…deci WHITE COLLAR Crimes..si suntem unde suntem.. si restu camatarii..si tiganii..dar mai ales cei plecati prin..Italia..de unde au..”graduate” la crime si talharii si s-au intors in Romania..deja PROFESIONISTI..la facut bani prin talharie..chiar si informatica…Asta e problema..nu ati vazut ca a iesit Nutu Camataru din inchisoare?? Ce dracu sa mai vorbim..tara de ciori..si de cucalaci..si voi discutati..de parca ar fi o tara normala..daca nu va era clar pin aacuma: ROMANIA NU ESTE o TARA NORMALA>..nici nu poate cu talharii si cocalarii astia! Atunci ce mai vorbiti aoclo in pahar? ce economie? ECONOMIA Romaniei..incape la gulerul economiei Germaniei..ca de SUA nici sa nu va ganditi..sa va comparati ca nu aveti cu ce!

  Răspunde
   
 • callina
  Noiembrie 13, 2013 la ora 21:55

  s-a aprobat in unanimitate / bugetul tarii (de austeritate). / el mult mai mare poate ca sa fie,/ de s-ar lua impozit … pe prostie !

  Răspunde
   
 • Cris
  Noiembrie 13, 2013 la ora 21:41

  Pe langa infometarea grava a populatiei care e principala rezultanta a cresterii abuzive a taxelor si impozitelor a mai aparut o tampenie – pensionarea femeilor la 65 de ani.

  De ce nu la 80 de ani? Sau la 90 de ani?

  Vreau si eu sa vad un potential pensionar care mai are 5 ani pana la pensie si isi pierde locul de munca… Cine il mai angajeaza la 60 de ani in conditiile in care, in Romania, ai probleme sa iti gasesti alt job la 40 de ani, nu la 60.

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Noiembrie 13, 2013 la ora 23:04

   buna seara _PAi tot e bine cu pensie la 65 numai sa aiba cine sa o plateasca _In Germania si femeiele ca si barbatii (nu se face deosebire)ies la pensie cu 67 de ani dupa legea deja de acum 9 ani:SE POATE IESI SI MAI DEVREME DAR MINIM 63 INSA TE TAIE LA FICATI SAU CU 65 TOT ITI TAIE DAR NU EXTREM DOAR 7,2 % .O sansa o au doar cei cu 45 de ani de vechime neintrerupta ceea ce si azi dar mai ales in viitor va fi de neatins.DA cavem si vom avea o problemas inEuropa cu pensia desta zis .dar nu inseamna de nerezolvat:Se rezolva prin combinatie pensie destatcu privata se stie clar ca deja cu 65 omul este cam terminat.IAr cine are intradevar probleme cu sanatatea dupa o viata de munca trebuie sa fie acoperit social:DAr nu simulantii cu certificate false de la medici corupti.

   Răspunde
    
  2. Cris
   Noiembrie 14, 2013 la ora 07:40

   @Dan Onofrei

   Nu ai prins ideea. Era vorba de Romania aici nu de Germania. Mai las-o naiby de Germanie.

   Răspunde
    
 • Catalin ( CTL )
  Noiembrie 13, 2013 la ora 21:20

  Vedeti, eu am comentat inca de pe vremea taierilor lui Basescu, adica cred ca am inceput sa scriu pe blog de prin 2011 da oamenii erau traumatizati in continuare de taierile alea. De AUSTERITATE. Oricum, a fost austeritate d-aia de dambovita ca de la clientela nu s-a taiat nimic.
  Si ziceam ca inca de atunci adevarata grija pe termen mai lung nu e austeritatea ci impovararea populatiei, ca vorbim de taxe ca vorbim de inflatie. Ai nostri au ales ca le combine.
  Si seara trecuta, d-l Guran a evidentiat bine ca inflatia reala, cresterea reala a preturilor pentru cetateni e mult mai mare decat recunosc oficialii. Degeaba anunta ei la tv ca e vreme buna daca eu vad pe fereastra ca se aduna norii si cade grindina.
  Domnul Guran spunea ca guvernul asta e clar de stanga, sau ceva de genul, ei bine e greu sa intelegi de ce parte e, eu cred ca o da si in stanga si in dreapta, o da de-a dreptul din sant in sant. Ca un sofer beat.
  Si daca i arati domnului Ponta ca el e administratorul de bloc se bosumfla si iti raspnde ” bine ca stii tu totul „.
  Deci, dragi colegi de blog, nu austeritatea va fi problema noastra ci impovararea cu taxe si impozite, inclusiv inflatia cu care suntem atat de obisnuiti.
  Dar, cum spunea domnul Guran, nimic nu se pierde, totul se transforma, si pana la urma, orice actiune are si o reactie. Oamenii au supravietuit si pe vremea comunismului prin economia subterana si o vor face si de acum incolo, si in numele luptei impotriva evaziunii guvernul isi va chinui proprii cetateni. Pentru ca a ratat sansa de a combate evaziunea reala in vremea cand avea ocazia.
  CUm zicea cineva ne vom intoarce – „back to basics !” Oamenii cred ca stiinta ecomiei si ale finantelor au evoluat intr-atat de mult incat vechile teorii nu mai unt valabile. Cred ca nu se mai aplica aceleasi reguli in economia si societatea de azi. Asta e cea mai mare greseala. Cei care nu cunosc istoria sunt condamnati sa o repete. Si noi , oamenii, avem o memorie destul de limitata, fiecare generatie e condamnata sa repete greselile celei precedente.

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Noiembrie 13, 2013 la ora 23:13

   si in Germanmi avem aceasi problema cu inflkatia:In timp ce statisticile oficiale ne arata o inflatie de numai 1,2 % staitica nefrezata arata ca la alimente deci PIINEA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE avem o inflatie de 5% si peste fata de anul trecut la vremea asta(untul a cerscut cu 1/3!!!):E clar ca totul se scumpeste la alimente intr-o spirala pe care nimnei din politicienii nostri nu vrae sa o puna in discutie:

   Răspunde
    
  2. Adrian D.
   Noiembrie 15, 2013 la ora 01:31

   CTL & Moise, daca ASTA e un guvern de stanga, eu ma spanzur chiar azi.
   O chestie nu e de stanga doar daca creshte taxe, dupa cum o alta chestie nu e dreapta daca le scade.
   Stanga presupune o mai buna balansare a raportului taxe/servicii oferite de stat (adica da, itzi iau un ban in plus, dar itzi asigur aia shi aia, shi ma ocup in mod special de aia mai amaratzi).
   Daca ar fi pe asha cum spunetzi voi, al mai stanga guvern din ultimii ani ar trebui sa fie ala al PDL de proaspata aminitire, ca a crescut la taxe shi la contributzii de numa’-numa’.
   Numai ca nici PDL-ul, la vremea lui, nici USL-ul, la vremea lui, nu au oferit cetatzeanului ceva in schimb pentru taxele crescute. Nica’.
   Iar asta NU e stanga. Asta e pur shi simplu prostie.
   La fel, dreapta nu e dreapta finca scade taxele. Dreapta marehte shi ea taxe, la fel ca shi stanga, fara mari gretzuri (ca de un ezemplu shi un pamplezir, a se vedea Madam Thatcher, guru-a dreptei, libertariana, conservatoarea, discipola lui Hayek etc dar shi inventatoare a Poll-Tax-ului pe care l-a bagat pe gatul britanicilor).
   Diferentza intre stanga shi dreapta e ce fac cu banii obtzinutzi.
   Stanga prefera sa ii bage in servicii pentru cetatzean, dreapta prefera sa ii bage in mediul de afaceri sau in investitzii.
   Asta daca vorbim despre stanga sau dreapta.
   Daca insa vorbim despre actualele bazadaganii care se pretind de stanga sau de dreapta – shi nu doar in romania, ca fenomenul e general, nu am inventat noi apa calda nici in acest domeniu -, apoi diferentza intre stanga shi dreapta tzine doar de discurs shi nu conteaza.
   iar astazi, politica romaniei nu e nici de stanga, nici de dreapta, e de o dreapta pervertita shi cretina rezultata din ucazurile primite in plic de la FMI & CE.
   ponta sau basescu sau boc nu’s decat pacalicii care ne pacalesc ca ce fac ei e bine, finca e de „stanga” sau de „dreapta:, shi finca e „musai”.
   In realitate, intzwelegerea lor fatza de „stanga” „dreapta” shi „musai” e egala cu felul in care intzeleg eu fizica cuantica.
   Adica Zero absolut, in grade Kelvin,
   🙂

   Răspunde
    
 • cornel
  Noiembrie 13, 2013 la ora 21:19

  Dupa parerea mea guvernul trebuie sa se gandeasca la sprijinirea companiilor din Romania care asigura produse pentru consumul intern si pentru export (vezi aici cazul Dacia, marile combinate metalurgice si chimice, fabricile de ciment si alte firme care realizeza productie in Romania – acestea sunt cele mai importante in economie deoarece asigura locuri de munca, creeaza valoare adaugata mare si plateste taxe si impozite importante la bugetul de stat).
  O alta problema GRAVA in Romania si prea putin combatuta, care produce pagube agentilor economici corecti si conduce la pierderea de locuri de munca si chiar falimente, este PIATA PRODUSELOR CONTRAFACUTE.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 14, 2013 la ora 01:49

   cum e aia cu lapte de import in pungi din plastic romanesti?

   Răspunde
    
 • Catalin ( CTL )
  Noiembrie 13, 2013 la ora 21:03

  Chiar azi am ajutat un prichindel de clasa 1 sa-si faca temele. Credeti-ma, daca l-am lasa pe el sa faca bugetul i-ar da mult mai bine cifrele. Reale, ma refer.

  Răspunde
   
 • cornel
  Noiembrie 13, 2013 la ora 20:57

  Cred ca guvernul trebuie sa se gandeasca serios la stimularea economiei prin taxe si impozite adecvate astfel incat EVAZIUNEA FISCALA si CORUPTIA sa fie descurajate si munca si crearea de locuri de munca sa fie incurajate SI in final ca taxele si impozitele colectate sa fie la un nivel optim. Bineinteles, pentru a se intampla aceste lucruri e nevoie ca mai multe institutii ale statului sa isi faca treaba. Altfel vorbim, discutam, facem planuri si rezultatele sunt APROAPE ZERO.

  Răspunde
   
  1. Dorin
   Noiembrie 13, 2013 la ora 21:13

   Evaziunea fiscala si coruptia nu vor vrea sa o combata vreodata deoarece , caci din banii de acolo sunt o parte si a lor, ca sunt bani de buzunar sau simple bilete de avion la amanta, nu conteaza…..ei (parlamentarii) sunt primii beneficiari ai banilor negrii care se fac prin evaziune si coruptie……

   Răspunde
    
   1. cornel
    Noiembrie 13, 2013 la ora 21:26

    Eu cred ca nu e bine sa vorbim la modul general. Locul HOTILOR si al CORUPTILOR este la puscarie.
    Dupa parerea mea, daca dorim o curatare reala a sistemului trebuie plecat de sus in jos, in sistem, si nu invers si recuperarea sumelor de bani furate sau recuperarea prejudiciul creat. Altfel rezultatul e APROAPE ZERO. Eu cred ca HOTII si CORUPTII sunt cunoscuti, documentati insa dosarele sunt puse la pastrare.

    Răspunde
     
  2. sanduCu
   Noiembrie 14, 2013 la ora 01:57

   Daca cei care „vorbim, discutam, facem planuri” ar face parte dintr-un Comitet de organizare, atunci cred ca rezultatele ar fi altele. Probabil ca prin taxare si impozitare adecvata se poate stimula economia, daca e ceva de stimulat.

   Răspunde
    
 • Cris
  Noiembrie 13, 2013 la ora 20:44

  Greseala cu bugetul a fost facuta la inceputul anului 2013 cand ar fi trebuit reduse masiv toate taxele si impozitele si atunci, ar fi rezultat incasari mai mari, pentru ca populatia e, la ora actuala, pe chituci cu consumul.

  Bugetul pe 2014 pe langa faptul ca e criminal din punct de vedere fiscal, se bazeaza ca si cel din 2013 pe tot felul de prezumptii arbitrare. Cea mai arbitrara dintre prezumptii este ca cetateanul sau firma va consimti sa plateasca voluntar taxe si impozite oricat ar fi ele de mari.

  Se stie bine, de catre cei care cunosc realitatile economiei romanesti ca multe IMM-uri sau PFA-uri fac evaziune fiscala pentru a supravietui regimului criminal de taxare.

  Numarul de clienti si puterea de cumparare au scazut continuu si tot continuu au crescut taxele, impozitele si reglementarile restrictive… Care e momentul in care o afacere crapa? Cand nu mai are bani.

  Personal am mari indoieli ca Liviu Voinea, Ponta sau Chitzoiu sunt sanatosi la cap. Era momentul reducerii masive a taxelor nu pentru inventarea altora noi. Tot ce misca va migra spre economia gri.

  Sa nu uitma ca in 2014 avem, pe langa ultimele crime fiscale pe care le discuta toata lumea si un nou „forfertar”, calculat la blana ursului din padure, care va pune pe chituci serviciile.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase