Când economia creşte, cineva a muncit mai mult

de Moise Guran

Devine un mister din ce în ce mai mare cum naibii reușește statul să colecteze din ce în ce mai puțini bani dintr-o economie care crește tot mai vârtos. Datele venite astăzi de la statistică m-au lăsat și pe mine cu gura căscată, la fel ca pe mulți alții. Pe la începutul anului când vă spuneam că economia are o șansă să urce cu 3%, aveam în vedere anul agricol ce se prefigura a fi unul bun dar și o creștere marginală a consumului. Azi statistica oficială a anunțat o creștere economică reală în trimestrul trei față același trimestru din anul trecut de peste 4%. De la începutul anului economia a crescut în primele luni cu 2,7% și ținta optimistă de 3% și de care vă vorbeam eu la începutul anului pare acum ușor de depășit.

Dacă nu credeți în aceste cifre de la statistică este normal, și eu sunt reținut. S-au mai văzut cazuri, dar aș vrea să știm cu toții câteva lucruri… Meritul agriculturii în această creștere de toamnă este evident dar, bag seama, analiștii au tentația să îl augmenteze. Agricultura nu face mult și grosul creșterii vine de la alți doi muschetari, pre numele lor Dacia și Ford. Uzinele românești de automobile s-au mișcat mult mai bine în acest an și, mai ales de acolo vine această creștere. Nenorocul statului e că fiind vorba de industrii exportatoare ele cresc direct PIB-ul, mai ales în condițiile în care consumul reținut al românilor reduce importurile, dar, în același timp, creșterea lor nu se vede la fel de mult în bugetul statului cum s-ar vedea dacă producția s-ar vinde preponderent în România.

Un alt păcat al acestui tip de creștere economică este că, fiind puternic sectorială, nu o prea simt mulți români. Ceea ce ne duce în mod inevitabil înapoi la meritele cui în această evoluție? În agricultură au contat mult subvențiile acordate la timp, în toamnă, că na!, era campanie electorală, dar la industrie nu văd cum ar putea politicienii să își aroge un merit. Poate acela că până acum reușiseră să nu crească taxele. Însă după ultimele anunțuri nu cred că vor avea tupeul acesta. Eu în locul guvernanților chiar m-aș mai gândi dacă vreau să stric acest decolaj frumos al economiei printr-o creștere de taxe. Indiferent pe cine ce vedeți declarând pe la televizor rețineți un aspect important… creșterea economică este întotdeauna efectul muncii unor oameni.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

72 răspunsuri la Când economia creşte, cineva a muncit mai mult

 • cosmin
  Noiembrie 19, 2013 la ora 11:00

  grecia 2?

  Răspunde
   
 • cornel
  Noiembrie 17, 2013 la ora 15:53

  Un proiect si o idee foarte buna:
  http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/proiectul-de-lege-care-ar-putea-scapa-romanii-cu-credite-de-blestemul-cursului-valutar-11699754
  atat pentru cei care au credite in valuta cat si pentru banci si guvern care astfel scapa de o mare povara cu COSTURI ZERO de la bugetul de stat iar bancile isi plafoneaza pierderile ce ar urma sa le aiba in mod SIGUR pe termen mediu iar bancile isi rezolva o mare parte din problemele grave pe care le au si in scurt timp, adica maxim 6 luni, pot sa treaca de la pierdere la profit (vezi aici aspectul cu pierderile provocate de provizioane si creditele neperformante care sunt vandute la firme specializate in recuperarea creditelor la 30% din valoarea sa reala – pentru un credit de 100.000 EURO considerat neperformant banca primeste 30.000 EURO de la firma de recuperare credite care cumpara acea datorie, si mai trebuie vazut si cazul locuintelor scoase la licitatie la preturi mult mai mici decat cele care ar trebui incasate de banca si care genereaza costuri suplimentare si deranj atat pentru banca, pentru cel care e executat silit cat si pentru cumparator).

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 17, 2013 la ora 16:07

   Un proiect si o idee si mai buna este adoptarea monedei unice de catre Romania. Intrucat cresterea economica este exploziva (cf. INSSE), iar PIB-ul calculat pe 2014 va fi cel mai mare de dupa ’89 (cf. declaratiilor primului ministru), este momentul pentru ca Guvernul sa precizeze data la care patria noastra va adera la EuroZone. Pana atunci, dar din aceleasi considerente, este necesar sa readucem cota TVA la 19% , mai ales ca actualii guvernanti au fost intotdeauna impotriva masurii cresterii TVA adoptata de guvernul Boc.

   Răspunde
    
   1. cornel
    Noiembrie 17, 2013 la ora 19:58

    Nu sunt de acord cu dvs.
    Daca maine Romania ar adopta moneda EURO in cel mult 3 ani de zile Romania ar avea soarta Greciei. (Din ce cauza? Din cauza CORUPTIEI, a EVAZIUNII FISCALE, a ineficientei institutiilor statului si a unei dezvoltari mult prea slabe a economiei romanesti in raport cu celelalte economii din UE care au adoptata moneda EURO.) Sau daca e sa fiu corect Romania ar avea o soarta mai rea decat cea a Greciei.
    Ca sa super-argumentez ceea ce am spus mai adaug si faptul ca cei care conduc Romania nu dau cu pumnul in masa atunci cand FMI propune diverse masuri ce trebuie sa le adopte Romania dar tocmai acele masuri fac ca economia romaneasca si nivelul de trai sa se prabuseasca din ce in ce mai mult prin falimentare de industrii intregi si prin supra-indatorare.

    Răspunde
     
    1. Constantin
     Noiembrie 17, 2013 la ora 20:07

     „Nu sunt de acord cu dvs.” _ Stiu, dar nici nu incerc sa va conving sa fiti. Pe de o parte, am adus argumente suficiente in favoarea EURO cu alte ocazii, iar dobanzile la creditele in valuta au fost unul dintre ele. Pe de alta, Tratatul de aderare la UE include obligativitatea adoptarii monedei unice (contraexemplul UK nu intra in discutie).

     Răspunde
      
  2. sanduCu
   Noiembrie 18, 2013 la ora 01:56

   Dl Cornel, prin refinantare inteleg sa colectez datoriile de la cit mai multa lume, sa le depun pentru un interes mai mare care in final pentru fiecare datorie in parte sa pot da fiecarei banci 30% din ceva care banca daca va mai vedea o va lua cu tiriita, sis a-mi ramina si un profit. Pe de alta parte banca ii face firmei refinantatoare doua hatiruri: ii reduce cu 25% dobinda cu care il hacuieste pe client si ii permite calcularea datoriei la un curs valutar de un leu pe euro mai mic. Cum exact merge calculul refinantatorului, nu ma intereseaza – sigur nu pierde. Ce ma intreb este altceva: de ce banca nu face aceleasi binefaceri direct clientului, fara sa mai fie nevoie de refinantare? Si am si un raspuns. Preupun ca refinantatorul nu este o alta banca, ci cumva pe undeva,… statul sau BNR (adica un girant major care are timp sa-si recupereze in timp banii de la populatie, adica clientul). Deci banca isi primeste acuma un “bunch” de 30,000 (din exemplul dat), fara a mai astepta sa si-l vada cu tiriita. Acuma mai am o alta intrebare, la care nu mai am raspuns: de ce girantul general, face atita binefacere (prin puzderia de firme refinantatoare) poporului amarit? Banca nu pierde nimic: se vede in brate cu o suma mare (in conditii apparent diminuate) in loc sa-si vada recuperarea (in conditii originale, mai mari) pe un termen mai lung. Refinantatorul deasemenea nu pierde nimic, isi ia profitul acuma, lasind pe girant sa se spele pe cap cu tiriitul, probabil pe termen un pic mai scurt decit original. Iar romanul continua sa-si plateasca datoria, apparent mai mica dar pe un termen mai scurt – este normal sa fie asa, dar accept si optia ca termenul sa nu fie schimbat. Revin: care este avantajul girantului? Continui sa sper ca este vorba de STAT si nu de altcineva care cumpara o… datorie publica, care cumva sa fie compensate pe alte cai. Nu-I normal ca romanul sa aleaga in cunostinta de cauza daca merita refinantarea sau nu? Eu am mai povestit, mi-am facut o linie de credit, o alta forma de refinantare, pe care am asigurat-o – deci este acoperita de Stat (Banca Nationala a Canadei). Treburile sunt clare. Dar Romania nu este Canada, si nu ma refer la situatia economica sau financiara, ci la situatia de “tara de jumulit”.
   Pe de a parte, cred ca aveti dreptate sa nu preferati adoptarea euro unic. Eu as sugera poporului roman un leu unic care sa-i desfiinteze pe toti tilharii.

   Răspunde
    
 • un turist
  Noiembrie 17, 2013 la ora 11:52

  D-le Constantin: Un Duster diesel 4×4 de 110 Ps costa la noi cu transport cu tot in jur de 21000€, vorbesc de dotare superioara. In ceea ce priveste pamintul pot spune urmatoarele:Daca vreau sa cumpar o casa trebuie de prima data sa am o aprobare de la consiliul local adica de la primarie si asta pentru locul de casa sau de construit. Numai daca primaria este de acord si nu are nevoie de acel loc atunci vei primi unda verde.Deci proprietarul PAMINTULUI este comuna spus statul si numai cladirea este a proprietarului. Stiu asta pentru ca am cumparat o casa acum 2 ani. Acum vreo 35 ani era mai usor.Vorbesc numai de terenuri care apartin comunitatii –comunei, orasului–de paduri nu ma pot pronunta ca nu am asa ceva.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 18, 2013 la ora 00:38

   uitati ce e, pina data viitoare sa va cumparati o padure, cit mai verde..

   Răspunde
    
 • Constantin
  Noiembrie 17, 2013 la ora 09:35

  Noua Dacie Duster este atat de noua si diferita fata de vechea Dacie Duster, incat daca nu mi s-ar fi spus ca e noua Dacie Duster nici nu m-as fi gandit la asta si as fi crezut ca este noul Mercedes ML 500. ***Nu stiu de ce, dar am impresia ca pretul pentru Dacia Duster a fost mai mic in Germania decat in Romania. Trebuie sa fie doar o impresie, pentru ca altfel pretul german contine costuri de transport, iar veniturile germanilor sunt cu putintel mai mari decat ale romanilor etc.***Bine zicea Presedintele, tara are nevoie de tinichigii. Pentru asta tinerii trebuie sa inevte diverse meserii, deh! Profesorii trebuie sa-si caute de lucru printre culegatorii de capsuni din Spania; pentru medici este mai usor, pot lucra ca asistenti medicali in Germania.*** Apropos de Germania, este tara in care proprietar asupra terenurilor, inclusiv al celor impadurite este DOAR statul, nu-i asa?! Ca sa nu gresesc, poate cineva care cunoaste mai bine decat mine regimul proprietatii asupra terenurilor in Germania poate confirma (sau infirma).***Nu au fost respectate nici angajamentele anterioare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Rio+20 a fost un esec. Schimbarea de paradigma, cu inversarea principiului „poluatorul plateste” in „beneficiarul plateste”, cu referire la bunurile si serviciile oferite de ecosisteme, face ca nivelul cheltuielilor de mediu sa creasca. Experienta a demonstrat, insa, ca acest lucru se petrece fara sa fie inregistrate efecte semnificative in directia reducerii impactului asupra mediului si prezervarii capitalului natural. Atunci, spun japonezii, de ce sa ne angajam la noi conditii economice si mai restrictive, in contextul crizei globale, atat timp cat nu suntem capabili sa respectam angajamentele anterioare?

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Noiembrie 16, 2013 la ora 23:49

  buna seara la toata lumea , tot respectul inca odata pentru articolul dlui Guran despre un scurt test la noul DACIA DUSTER.
  Ce intimplare???!!! :IN editia de sfirsit de saptamina a ziarului local Darmstädter Echo chiar de azi -ziarul principal al orasului DArmstadt -un oras de cca 250 mii locuitori si mare centru universitar si tehnologic intre Heidelberg si FRankfurt MAin deci in edita sa de azi 16 Noiembrie 2013 se rezerva o pagina intreaga la rubrica Moptor5 si TRafic noului tip de DACIA DUSTER care se va pune din anul nou 2014 in vinzare :De la inceput este scos in evidenta faptul ca asa cum se defineste masina –franco -romanul a fost vindut aici in GErmania in cei 3 ani de la lansare de 60 000 ori deci mu putin pentzru ani decriza si imensa concurenta si se süpune clar ca este imbatabil in pret dar are si calitati pozitive multe pentru un SUV cum este categorist:Se pare ca indicatie ca cel mai vindut nu va fi versiunea de baza de 10490 euro ci cea PRESTIGE de 14900 Euro.
  Sint prezenatate datele tehnice si preturiloe la cele 7 versini dintre care cea mai laudata veste cea mai superioara dcI 110 -4×4 la pret de 17690 Euro. de fapt fiecared al doilea cumparator a optat aici pentru aceasta versiune :Dupa multe elogii nu exageratze ci bazate pe realitatea datelor tehnice articolul se termina cu fraza –
  MAi mult SUV pentru atitia BAni nu ofera nici un alt producator – Deci ceva romano -francezo -german(fiindca multe subansamble sint executate in uzine finantate de germani investitori seriosi !!!) laudat fara tendinte politice asu apolitice ci neutralitate adi9ca la ,subiect ca o masina f.buna pentru un pret fara concurenta.Acum sinceri sa fim -in ultimul timp se tot trancaneste aici de rebelinui etc etc …deci baliverne cite vrem:Greu este peste tot dar uite ca industria isi face datoria ,iar tinerii sa invete meserii si se descurca oriunde :MAi bine in tara daca vor ca e acasa deci cu cheltuieli mai mici:Clar cine a dus la jaful padurilor date pe mina privata dintr-o imensa eroare (De neiertat!!!)trebuie grav tras la raspundere (pus sa reimpadureasca din averea furata!!!!Si sa o faca cu lopata in mina pe versantii despaduriti )ca si cei care au vindut fara cap si suflet bogatia muntilor Apuseni de la Rosia Montana sau altundeva in dertrimentul Romaniei si al naturii.
  -O alta veste trista insa a saptaminii care ne dezgusta profund este ca la conferinta mondiala de clima de la Warsovia ,japonezii NU !!!! au vrut sa semeneze protocolul care reglementeaza reducerea de emisie CO2 desi se stie clar ca toti manevram c8 emisisile spre cretzerea globala a temparaturiipeste suportul, admisi de 2 grade :Este dezgustator sa vetzi ca o natiune care se pretinde o inteligenta tehnologica mondiala in loc sa reduca consumul de energie la capacitatile sale industriale prin metodeactuale inteligente !!!(sint destrule !!!)cere ca sa isi inlocuiasca centralele nucleare de la Fukushima cu centrale termice pe carbune care emit mult CO2!!!!!!!DECI este o mare rusine internationala la care nimeni nu se astepta de la o natiune care are pretentii de leader tehnologic global si carde mai meste si campionj la export:SA astepte ei saa cumpar mnaisna japoneza ,nici degeaba nu as conduce asa ceva!!!!!Deci cum adica leader tehnologic care vrea ca sa produca in viitor mai mult CO2 pe spinarea climei intregii PLANETE!!!?=?CUM SA INTERPRETAM asta ESTE DEZGUSTATOR si decimator pentru viitoarle generatii .
  De aceea sint mindru pe Germania ca virf de lance in energii verzi si renunatarea totala la energie atomica chiarv deaca ne este foarte scuzmpo la buzunra :Si daca ne-ar costa dubvlu si se merita!!!!!:DAca o lovim si in citiva ani cu motorul cu Celula de ardere cu H2 sintem salvati de la dezastru.SA aveti un sfirsit bun de saptamina si astia tinerii puneti mina pe carte ,lasati revolutiile ca sint mai altele(mult prea multe .treaba este in prostie numai sa vreti sa o facetzi si cu cap) de fracut pe lumea asta decit de spart vitrinele cu bolovani(cu asta dati de munca doar la citiva geamgii si sticlari _e prea primitriv .

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 18, 2013 la ora 00:30

   apropo si la asiatice la facem „drive clean test”

   Răspunde
    
 • Bogdan
  Noiembrie 16, 2013 la ora 21:46

  Adevarul despre Autostrada Pitesti-Sibiu
  ‘http://directproprietar.ro/Am-fcut-calculul-Autostrada-care-taie-munii–scoas-la-jumtate-de-pre

  Răspunde
   
 • Constantin
  Noiembrie 16, 2013 la ora 19:46

  Vestile incantatoare din economie ne ajuta sa indeplinim mai iute criteriile de convergenta. Asadar, care este data preconizata pentru aderarea tarii noastre, conform Tratatului, la moneda unica?

  Răspunde
   
 • allenatore
  Noiembrie 16, 2013 la ora 17:39

  sa-l cred pe ponta ca a crescut economia, trebuie sa vad pe piata noi locuri de munca, sa vad firme care si-au crescut cifrele de afaceri etc. restul sunt vorbe si fituici fluturate pe la tv

  Răspunde
   
 • cornel
  Noiembrie 16, 2013 la ora 17:20

  Un articol de nota 10(zece), parerea mea:
  http://www.zf.ro/business-international/cum-au-ajuns-tarile-cu-mari-bogatii-naturale-mai-sarace-decat-statele-care-le-cumpara-resursele-11670799
  si care ne face sa intelegem de ce suntem inca saraci cu toate ca Romania este una dintre tarile UE celemai bogate in resurse naturale dar si in CONTRACTE SECRETE incheiate intre statul roman si companiile straine care ne exploateaza resursele.
  Ar trebui sa ne dea de gandit saracia in care inotam cu spor de 23 de ani, noi catara si popor, in timp ce alte tari din UE mult mai sarace in resurse naturale se bucura de un nivel de trai mult mai bun si de o prosperitate pe care noi o invidiem.

  Răspunde
   
 • Dorin
  Noiembrie 16, 2013 la ora 14:11

  Mesaj, pentru cei ce NU m-au înţeles încă, şi care cred poate, că dau „spam” aşa aiurea, doar să mă aflu în treabă, să arăt că exist…

  Pe scurt eu aşa văd lucrurile: problemele, sărăcia, toată mizeria din lume, nu sunt întâmplătoare!… Cauza (sămânţa de unde provine tot), adevărata cauză, sunt cei de la putere, cei ce conduc de fapt lumea… Ei ne vor săraci, bolnavi, cu frica zilei de mâine, obedienţi(sclavi)… Pe omul ce are de toate şi e sănătos, curajos, nu-l mai poţi manipula chiar aşa usor, şi nici să-l faci sclavul tău…
  Deci, lumea e condusă de nişte psihopaţi obsedaţi de putere şi control… Cip-ul de care ai auzit poate, şi pe care vor sa ni-l bage undeva…nouă şi copiilor noştri, poate îţi spune multe acel cip, de ce crezi că se doreşte ca lumea să îl aibe implantat…
  Dar…ce vreau să spun, este că toaaată această structură, tot acest Sistem, toată haznaua asta mizerabilă, e construit pe o bază…pe o fundaţie! Ai aruncat în aer cauza, se dărâmă TOT! Ca în filmuleţul din link-ul de mai jos… Deci… Pe ce se bazează Puterea „puternicilor”, psihopaţilor??…
  Pe faptul că, pe lângă majoritatea banilor existenţi la ora actuală, ei stăpânesc resursele de ENERGIE, majoritatea resurselor adică…..petrol, gaz, carbune etc. Pe asta se bazează acest gigantic Sistem… Viaţa, are nevoie de energie… Cei ce au resursele, fac Legea! Punct… De acolo vin toate, inflaţia, tot… „Vrei energie tată? Ia de-aici, dar te costă cât zic eu! Eu îs dumnezău’ tău faci cum zic eu joci cum îţi cânt eu măi tată, altfel te tai de la porţie!”… ĂSTA este secretul, ăsta este „călcâiul lui Ahile” deci dacă dom’le vrei să schimbi LUMEA, apăi atunci AICI trebuie să lucrezi, să „atingi” acel călcâi!! Acolo e punctul slab! Acolo trebuie lovit! Ăsta e capul şarpelui, ăsta trebuie ZDROBIT, nu coada şarpelui, pentru ca altfel şarpele fuge, scapă, se ascunde, şi…te mai întâlneşti cu el, cu şarpele!… şi totul e degeaba!!
  Revoluţie? Foarte bine! De acord! Dar posibil şi cu multă vărsare de sânge… Plus că e foarte posibil să plece unul de pe „tron”, îl dăm jos…şi vine altul! Dăm jos un dictator, vine ALTUL poate! Nu aici este deci, cauzalitatea relelor din lume… Deci cum spuneam, FREE ENERGY (caută pe google) este o „uşă” spre o lume mai prosperă zic eu, „minunea” care ar smulge „biciul” din mâinile obsedaţilor ăstora de Putere şi Control, şi oamenii ar fi mai relaxaţi, mult mai liberi….. Viaţa ar merge mai departe şi încă mult mai frumos credeţi-mă, cu energie liberă, şi fără ..influenţa, şi fără…ajutorul psihopaţilor ăstora, care şi-au făcut averea prin războaie provocate şi finanţate tot de ei (dând bani/arme ambelor tabere) pentru că scuză-mă, după război, care înseamna nenorocire pentru ambele tabere, trebuie RE-CONSTRUIT! Ai dărâmat, ai aruncat în aer, ai distrus! Şi cum faci asta, cum re-construieşti?? Iei bani împrumut! Statele implicate în război (când 2 se bat, al 3-lea câştigă) se ÎMPRUMUTĂ de la psihopaţii ăştia!… Dobânzile, spun TOT!… Este inuman… Inuman şi diabolic….. Cineva să trăiască din aşa ceva, şi punând TAXE… taxe pe ce? Pe viaţă de fapt!… Pe o energie, ce nu este a lor, este dată de Natură, o energie ce ar putea fi LIBERĂ, şi nu-i păcat că aici unde TOTUL e energie, în Universul acesta mare TOTUL e energie, să PLĂTIM pentru ca să avem acea energie, huh?? Free energy… Energie libera…
  Deci „Călcâiul lui Ahile” trebuie ZDROBIT! Capul şarpelui, nu coada!…. Energia să nu mai poată să fie MONOPOLUL CUIVA!…Cu asta am spus TOT!…
  Sper ca strădania mea să nu fie degeaba, sper să fiu înţeles, şi mai sper că poate daţi şi voi mai departe ideile acestea, şi omul potrivit la locul potrivit, când va citi aceste rânduri, va şti ce să facă mai departe, şi poate va veni un moment crucial în viaţa dumneavoastră, în care va trebui neapărat să ŞTIŢI CE VREŢI, pentru o adevărată SCHIMBARE, să ştiţi CE (să) vă doriţi… iar scânteia, inspiraţia, viziunea ce o am în mine, speranta, să vă lumineze din plin şi concret viaţa, casa şi inimile tuturor, cu…dragoste şi energie fără facturi…..dezinteresat…. Dar, nu staţi pe gânduri, cip-ul există deja… Deci…ideea mea e asta: omul de rând…cetăţeanul……toooţi toţi……să avem energie…..din belşug, da? din belşug……prin absolut orice mijloc……că o fi cu PV (panouri voltaice)……că o fi prin eoliene……că o fi prin mini-hidrocentrale (ooo, daaaa, există şi aşa ce ceva, aşa-i că n-ai ştiut? Şi pe net găseşti..)……că o fi prin naiba ştie ce agregate de le găseşti pe google căutând cuvântul „PERENDEV”…..prin ooooorice, doar să avem energie din plin, ideea e să nu se poată pune MONOPOL pe acea sursa…..Dar, acel ceva, prin care ai energie, să fie AL TĂU nu al „cuiva”, care îţi va pune taxă (tot mai mare, şi tot mai mare) pe energia furnizată vezi doamne, de el……Deci….vântul bate, nu-l poţi monopoliza! Apa curge, nu e a omului, apa! Hidrogenul din apă la fel, apa e a tuturor, spre exemplu dacă ai avea maşină ce merge cu Hidrogen, apăi iei tată flaconu’ îl umpli cu apă de ploaie, apă din râu, de oriunde, apă să fie, şi te-ai dus!… Soarele la fel, nu poţi pune monopol pe razele lui…… S-a înţeles??
  O posibilă Revoluţie (dacă e să fie…) este mult mai bună fără vărsare de sânge (mă refer al nostru, al celor mulţi…al celor de la putere, mă mai gândesc dacă să-mi fie milă de sângele lor, având în vedere că fură O ŢARĂ întreagă, fără regrete, fără remuşcări, ne omoară încet dar sigur, cu sau fără cianuri, şi dorm apoi liniştiţi noaptea…) şi prin ideile mele, schimbarea se poate face frumos, fără sânge, dar culmea, repede….. în generaţia ASTA! Pentru că trăim în secolul vitezei, al tehnologiei, şi suntem mai treji, mai spirituali ca niciodată, orice ar spune oricine despre noi… Suntem treji, suntem frumoşi, cu suflet mare şi curat, şi MERITĂM TOTUL…… Fiecare în parte!…
  Sper că atât femeile, având o mai mare înclinaţie spre armonie (decât bărbatul arhi-super-competitiv) şi cu binecunoscuta lor intuiţie (şi cu asta rog bărbaţii să nu se supere, şi eu sunt bărbat, sper deci ca şi voi bărbaţii să mă înţelegeţi…să mai gândim şi cu capul de sus…) să intuiţi deci puterea acestor idei, şi să le daţi mai departe, pentru că „Nimic nu poate opri o idee ca aceasta să se concretizeze, atunci când acestei idei i-a sosit momentul”…
  Mizez deci pe faptul că voi să daţi mesajul meu mai departe, cu sau fără numele meu, şi când daţi SHARE, să puneţi şi textul acesta acolo… Să fiţi iubiţi….
  Un OM simplu…

  http://www.ydetector.com/8884

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 16, 2013 la ora 21:26

   Dl. Dorin, foarte putini sa nu fie deacord cu cele expuse de dvs. Chiar si dorinta de schimbare este dorita. Puterea celor de sus este puterea banului (ei nu stapinesc nici o resursa, doar o controleaza cu puterea lor. Cind spuneti ca trebuie zdrobit capul sarpelui, acest cap este banul. Banul a fost creat ca instrument de dominare si control. Este drept sunt teorii cu care suntem deja obisnuiti – banul mijloceste, usureaza tranzactiile comerciale. La fel astazi se incearca sa fim obisnuiti cu uniunea europeana – spre binele tuturor, piata libera si concurentiala (dar de fapt totul in favoarea unora – se incurca si ei in propriile lor teorii). De fapt este dorinta de globalizare, stapinire absoluta. Ce este drept, cind acel grup va ajunge sa stapineasca totul (ca nu vor ajunge, aia-i altceva, nici sarantocii nu-s plecati cu duhul), vor incepe sa se manince intre ei. Nici un imperiu n-a rezistat, dar a facut mult rau cit a existat.
   Sa-i dai jos de la putere, de la butoanele lumii, s-a mai facut. Au venit altii si vor veni altii mereu. Asa este omul, fiecare din noi – asta nu se schimba cit ai bate din palme. Deci ce faci dupa aia. Numai cind puterea va fi cu adevarat in mina tuturor, putem avea certitudinea ca totul va fi cum vrem – bine sau rau, corect sau gresit, ce conteaza. Serios. Cind gresim cu totii nimeni nu-i vinovat. Pentru asta trebuie o conducere colectiva (o masa rotunda) in care membrii sa fie schimbati cu usurinta si la perioade scurte – deci trebuie o Constitutie adecvata. Al doilea aspect este banul, trebuie sa dispara. Daca cu totii ajungem sa intelegem ca alta solutie (oricare si de orice culoare) nu exista, se vor putea pune bazele unei societati in care nimeni nu va avea nimic de pierdut daca va munci in rind cu toata lumea. Faptul ca nu pierzi nimic, inseamna ca ai numai de cistigat – si exact cistigul nu mai este important.
   Sigur ca asa ceva, cred, nu se poate realiza deodata la scara Paminteasca. La nivelul unei tari este perfect posibil – este acel sistem inchis de care tot vorbesc. Inchis se refera la o izolare, la o filtrare a actiunilor/efectelor externe. E ca si cum nu lasi pe nimeni sa intre in bucataria ta, dar iti aduci ce-ti lipseste din afara si servesti in afara ce-ti prisoseste. Deasemenea folosesti cu atentie tot ce ai si nu produci mai mult decit ai nevoie si de calitate din ce in ce mai buna, pe masura propriilor posibilitati. Un conducator, oricit de bun cu poporul lui, poate fi inlaturat usor, dar un colectiv, in care membrii sunt ilocuiti frecvent – obiectivele ramanind neschimbate – si reprezinta invariabil dorinta poporului in orice forum, asta nu. Al treilea aspect, si cred ca ultimul, sunt relatiile externe. Este vorba de relatiile cu vecinii. Nu i-am ales, astia ii avem. Romanii nu au atacat niciodata pe altii. Intotdeauna s-au aparat. Trebuie continuat in acelasi fel, sa nu dam motive sa fim atacati de vecinii nostri – oricare altii trebuie sa treaca de ei pina la noi. Drumul pe care vrem sa mergem trebuie sa fie clar vecinilor nostri. Vom incuraja orice relatii cu ei, care sa nu afecteze obiectivele noastre – pe ei nu are cum sa-i deranjeze ce facem noi in bucataria noastra. In mod special, Romania are absolut tot ce-i trebuie. Nimic nu lipseste. Ce este important este ca nu ne grabim nicaieri – nu vrem sa fim campionii lumii. Vrem doar sa fim lasati in pace. Vrem sa traim in pace?

   Răspunde
    
 • sanduCu
  Noiembrie 15, 2013 la ora 23:55

  Am venit acuma de la garaj, manopera este 85%. Intre timp mi-am pierdut timpul printre expunerile lui GMC (Chevrolet si Buick). L-am admirat pe ultimul, celalalt niciodata nu mi-a sugerat incredere sau placere. Buickul are si el o gama interesanta: Lacrosse (6 cilindri, 3.6 L, 3004 HP), Regal (4 cilindri, 2.0 L), Verano (4 cilindri, 2.4 L) si Encore (1.4 L). Ultimul seamana putin cu Dusterul descris de Moise, costa cam 40,000 CD. Lacrosse este la start cam 42,000 CD si optionalele pot adauga cam vreo 6,500 CD. Dintre acestea 3,000 sunt noutatile de siguranta (care in 2-3 ani vor deveni obligatorii): camera si senzori fata-spate, senzori laterali la mers si avertizori pentru „blind spot” instalati in oglizile laterale, plus toate pungulitele care nu sunt inca obligatorii (doua in fata si cortinele laterale). Am stat de vorba, cu unul deacolo, despre ce justifica diferenta de pret. Executia pieselor, componentelor, este cam aceeasi. Calitatea materialului, insa, difera simtitor (tabla caroseriei, pielea si tapiteria, aliajul motorului, chiar si sticla). Deasemenea diferenta finisului manoperei este vizibil la o privire mai atenta, ce vrei, 6-10,000 CD. Ce m-a cam deranjat, este ca au redus garantia. Pentru „powertrain” (motor si transmisie), de la 7 la 6 ani. Pentru restul, de la caroserie, directie si celelalte, de la 5 la 4 ani. Un Lacrosse de 2010 este aproape dublu Pontiacului meu de 2004 (cu 6 cilindri). Pacat ca GMC a renuntat la Pontiac si a pastrat Chevrolet, dar probabil ca au vrut sa aibe si ceva mai ieftin, se vind. In orice caz mai mult decit Ford – asta nu are popularitate in Canada. Este o masina de politie (sigur ca atunci ii mai fac niste imbunatatiri). Simti trecerile de viteza, amortizarea si directia prea rigide – te simti ca intr-o cutie. Aah, Verano are stergatoarele incrucisate – neinspirata chestie pentru timp de iarna. Toate au radioul si centrul de comanda cu „touch screen” de 8 inch (cam 20 cm) amplasat in topul bordului, deci fara butoane – mie nu-mi place fara butoane.

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Noiembrie 17, 2013 la ora 00:15

   SAndu Du CAnada :Stiamte SAndule nu ca nu sinteti intregi la minte nici voi!!!Ati ramas la, ineceputul revolutiei industriale Engleze !!!MAsini cu 6 cilindri si 3 litrii cilindreee:BRAVO VOUA _CAMPIONI MONDIALI LA EMISII CO2:
   LA noi in tirgusorul unde am avut ultima firma vindea pina acum vo 2 ani unul masini americane de tip HUMER -ceva cam de genul celor descrise de tine:Nimeni nu a cumparat in citiva ani decit vreo citeva exemplare citiva neintregi la minte parveniti(Avem si noi aici Gigii BEcalii nostri auitohtoni)dar prea PUTIN si asa au disparut de pe piata de desfacere germana:Sint mindru ca noi aici in Germania judecam un pic macar mai in pas cu timpul cel putin DAciile Duster (vindute aici in 3 cvani in num,ar de 60 mii)stau f.bine la emisii si anume citez chiar din articolul de specialitate din ziarul de azi Darmstädter Echo –-de la 129 la max 165 gr/Km deci stau ff.bine pentru asa o masina si de teren:
   Deci cum te-am mai definit Sandule ,voi CAnadienii sinteti baieti simpatici aveti si natura grandioasa dar sinteti inapoiati tehnologic.Nu te supara de fapt la noi aici in Germania am vazut de la voi ca produs de export doar lopatele de curatat iarna gheata de pe parbriz dupa o noapte de ger.Nu sint rele dar e prea putin ca altfel vad ca lasati in tara doar oameni cu studii si ii sortati numai pe cei tineri !!!DAr natura aveti:Si vad ca aveti si specialisti care se duc pina in indepartata Romnanica sa ii gaureasca de aure cu cianuri!!!MAri specialisti sinteti voi in cianuri si alte bauturi spirtuoase rafinate !!da acusi vazui din scrisele tale ca si la cilindree si deci emisii sinteti campioni mondiali:NU stiam,va credeam modesti cu firea credeam ca doar vecinii si fratii,vostri de cruce mai de la sud de voi stau pe cilindree de 3 litri /Motor

   Răspunde
    
 • sanduCu
  Noiembrie 15, 2013 la ora 22:38

  Apropo de statistici. In ultimii 2 ani, ocuparea puscariilor federale canadiene a crescut cu 7%. Din total, 12% sunt membrii de banda, 5% sunt femei, 20% peste 50 ani, 80% preocupati cu drogurile, 21% nativi (aboriginali), 9% negri. Acum 10 ani, aboriginalii erau cam 15%, iar acuma aproape s-au dublat – sa fie un motiv faptul ca s-au opus contaminarii teritoriilor lor cu deseuri radioactive sau exploatarii gazelor de sist (care sunt ilegale in Canada)?

  Răspunde
   
 • un turist
  Noiembrie 15, 2013 la ora 20:34

  Nu stiu ce sa spun: Germania a exportat cu 24,5 miliarde€ mai mult decit a importat si are o crester de numai 0,???% Oare nu se calculeaza lucrurile prea inflorate???

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 16, 2013 la ora 13:27

   Balanata comerciala nu este relevanta si nu se poate face o corelatie intre volumul exporturilor si cresterea economica. Ea a fost adusa ca argument in cazul cresterii economice din Romania tocmai datorita particularitatilor din economia patriei noastre. Structura exporturilor are o importanta majora. Un contraexemplu poate fi Namibia, cu o balanta comerciala echilibrata si cu scadere a PIB-ului in cursul anului trecut.

   Răspunde
    
  2. sanduCu
   Noiembrie 16, 2013 la ora 20:06

   Dl. Unturist, Balanta comerciala GENERALA este ansamblul relatiilor comerciale exterioare, iar Balanta comerciala PARTIALA se refera numai la import si export. Deci cea partiala nu este relevanta, dupa cum mentioneaza si dl. Constantin. Pentru analiza balantei comerciale este necesar sa se tina seama de preturile folosite si de mecanismul formarii acestor preturi. De exemplu, stiti ca Romania importa produse de care nu are nevoie sa le importe si la preturi impuse dinafara – ca apropo la mecanism si politica comerciala. In prezent, se pare ca a fost adoptata tot mai mult o Clasificare tip a comertului international (CTCI), pe care Banca Central Europeana le o defineste ca tranzactii transfrontaliere intre rezidentii unei tari si cei din restul lumii – deci nu mai vorbim de relatii interstatale ci relatii directe intre persoane sau companii private. De la acest punct apare notiunea de Cont Curent intre tari (venit-plata=sold). Acesta are mai multe rubrici:bunuri, servicii, venituri, transferuri curente. Cind vorbim de bunuri si servicii trebuie sa fim atenti la clauzele de transport comercial, valoarea bunului trebuie separata de valoarea serviciilor (asigurare, taxa, vama). Cind vorbim de economia unei tari, ne referim la resursele ei: forta de munca, materii prime si finante. Cind trecem la aspectul comercial/tranzactional, ne referim la factori de productie: munca si capitalul (adica investitia). De multe ori cind se inregistreaza contul investitiei externe apar venituri pozitive mici in relatie cu plati negative mari, deci soldul este negativ. Munca se inregistreaza cu venituri pozitive mar (valoare adaugata)i si plati negative mici (salarii), deci soldul este pozitiv, si imbunatateste soldul investitiei. Acuma revin la intrebarea dvs. (export mare si PIB mic), in cazul Germaniei, tranzactional iese valoare mare, dar se intoarce valoare mai mica (transferurile surplusului valoric rezultat din salarii mici sau materii prime ieftine – care nu sunt sanatos sa apara scriptic in nici o balanta sau cont tranzactional – prin transferuri personale, iau alte drumuri). De aia Germania exporta mult si creste putin. Nemtii si ei muncesc mult si nu au pensii si este nevoie de taxe,…

   Răspunde
    
   1. un turist
    Noiembrie 16, 2013 la ora 20:31

    D-le SanduCu:Intradevar avem nevoie de taxe mai mari dar diferenta este ca ai nostri ne maresc taxele in liniste sau spus in surdina pe cit in Romania este un mare zgomot in jurul mariri taxelor.Plus ca nu sint marite fffmult si de aici nu se vede mult la bugetul personal.Ex.Impozit pe cladire 2012=84€ si 2013=85,65€ deci nu este mult dar de la multi se aduna.

    Răspunde
     
    1. dan onofrei
     Noiembrie 17, 2013 la ora 00:33

     pai chiar in surdina nu ne maresc nici ai ai nostri in Germanica dom un turist :Vedeti (chiar azi dat la ziar)ca e data la presa cu litere mari a doua marire consecutiva de pret la timbre la posta si pentru pachete si scrisorele (Lettre d-amour!!!)
     la fel si la curent ne-au dat oficial ca de la 1 ian 2014 ne scumpesc iar curentul cu 6 cent/Kwh!!Deci informati sintem numaio ca noi le acceptam cu disciplina si ordine fiscala germana iar romanasii cu temperamentul lor latinic(sint urmasii romanilor si au mostenit asta genetic ) se dau mai ratoi si macaie:Asa au macait mereu,ei nu cunoscd proverbulo german -cine nu este multumit cu ce are nu va fi multuimit nici cu ce isi doreste sa aiba !!!!:Atita timp cit circula cu masinile -si nu poutin- au bani in buzunar deci li se pot mari taxele la benzina pentru a scapa de datorie externa:Se descurca ei -are balTA PESTE ,sa munceasca ca sint tineri.sa fie ei sanatosisi multi sa se roage de sanatatea parintilor batrini la tara care au curtea plina de oratanii si porc si vite tot pentru ei .

     Răspunde
      
 • Constantin
  Noiembrie 15, 2013 la ora 20:26

  Este vorba doar despre Q3, prin urmare agricultura a avut o contributie mai mare decat Ford. Nimeni nu a muncit mai mult pentru ca nici nu au existat premisele pentru asta, desi rationamentul eset in concordanta cu principiile economiei keynesiene. Pur si simplu a plouat cand a trebuit, iar prietenul de la Statistica si-a facut treba. Inca nu sunt cifre definitive. Amuzant este ca anul viitor probabil nu va mai fi la fel de multa prosperitate in agricultura, ceea ce face posibil sa avem o incetinire a cresterii economice (daca va mai exista).

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Noiembrie 17, 2013 la ora 00:43

   draga Costica _uite vezi dec e pui mai intii raul in fata :De ce la anul sa nu ploua pentru cei din agricultura pe care ii dorim si mai multi la numarsi tineri si prosperi:DEci de ce sa fie mai rau la ploaie ?Doar asa de gargara politica :Poate o sa fie mai bine chiar !!de cce nu :Nu si9nmtem mafaloda sastim mvremea poeste 1 an :E clar cindva nu la inmfinib trebuie cei locali sa rezolve problema irigatiilor;:Prin metode inteligente de asociatie la fata locului :Primarii locdali sa ia taurul de coarne nu goarna politica pentru alegeri de posturi de stat cu curul pe scaune plusate !!!:SA fie competentzi economic nu vrajitori cu partidul:Sti tu gargara de pe timpul comunistilor:Cu partidul nostr-un frunte faurim victorii multe :Statea pe toate gardurile!!!Sti tu ca aiai-numele prostului pe toate gardurile

   Răspunde
    
 • Bunicutza
  Noiembrie 15, 2013 la ora 19:47

  Simplu. Iata cum… 🙂
  http://youtu.be/yGqAcrMkFJ0

  Răspunde
   
 • Tiberiu Cazacioc
  Noiembrie 15, 2013 la ora 19:25

  Concluzia? Sa ne spuna dl. Ponta pe ce se bazeaza cresterea sau INSSE, care este structura ei….Deja guvernul socialist pretinde ca provoaca alt tip de crestere. Numai ca nu sunt capabili sa il explice.

  Răspunde
   
 • Stoica Cristian
  Noiembrie 15, 2013 la ora 17:20

  Tot timpul vor exista probleme de acest gen, mai ales in societatea romaneasca unde marea majoritate a oamenilor nu aspira la o viata mai buna, ci tremura de frica nevoilor zilei de maine.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Noiembrie 15, 2013 la ora 16:56

  Nu stiu cum se va numi ce o iesi in America. Obamacare a fost un esec semnificativ – au semnat asigurarea doar 1/3 din ce s-a planuit. Nu mai sunt amatori sa se inroleze in armata – chiar daca chirbica va gasi un razboi n-o sa prea aibe cine sa-l duca. Se rascolesc dosarele cu asasinatele interne si externe. O sa vedem o societate comunista de tip american.

  Răspunde
   
 • SURPRINZATOR SI NU PREA
  Noiembrie 15, 2013 la ora 16:44

  Statisticile spun ce vor guvernantii!
  Dupa sistemul comunist, Anaf vrea sa ne faca sa declaram ca prosperam si economia duduie si daca nu este asa.
  Intrebati ce inseamna notificarile primite de societatile comerciale care se zbat sa mai incheie un an fiscal.

  Răspunde
   
 • dispora
  Noiembrie 15, 2013 la ora 15:24

  Cu un prim ministru plagiator minciunos si las la un nivel mai sus decat al copilotului nu sunt sanse de ajuns

  Răspunde
   
 • mircea
  Noiembrie 15, 2013 la ora 14:58

  Cum naiba putem ajunge la „Puterea guvernului depinde de fericirea poporului”

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 15, 2013 la ora 16:07

   De ce nu incercati: „Fericirea poporului depinde de puterea lui”.

   Răspunde
    
 • callina
  Noiembrie 15, 2013 la ora 14:18

  regula pt industrialist: ..construieste cele mai bune produse, la cele mai mici costuri si plateste cele mai mari salarii !

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 15, 2013 la ora 16:20

   De ce nu incercati: „Construieste ce poti si ai nevoie acuma, fara pret si fara salarii”.

   Răspunde
    
 • alex.d
  Noiembrie 15, 2013 la ora 13:58

  eu propun ca de la urmatoarele alegeri sa fie introdusa optiunea de vot ‘ nici unul’ si daca este cea mai alesa optiune sa se refaca alegeri cu candidati noi

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 15, 2013 la ora 16:22

   De ce nu incercati: un comitet de organizare numai cu noi.

   Răspunde
    
 • Vocea dreptatii
  Noiembrie 15, 2013 la ora 13:25

  MOLDOVA ARDEALUL SI TARA ROMANEASCA
  nu plagiatului nu furtului intelectual nu minciunilor nu talhariei

  Răspunde
   
 • Vocea dreptatii
  Noiembrie 15, 2013 la ora 12:33

  NU AVEM INCREDERE IN PLAGIATORUL PONTA.

  Răspunde
   
  1. TiberiuC
   Noiembrie 15, 2013 la ora 14:23

   tu cat ai copiat la lucrarea de licenta?

   Răspunde
    
 • cristina
  Noiembrie 15, 2013 la ora 12:02

  Ah…si am uitat un amanunt nu prea se rezolva cu strigatul in strada nimic in bine.in ’89 armata era pe tancuri si gloata flamanda (da,da..erau destui tigani si atunci in strada,..)Nu aveau nici o arma,acum la cat arsenal exista ma indoiesc ca nu vor schilodi mult mai BINE.RAZBOIUL CIVIL ESTE ARMA SIGURA IN BALCANI ,in orient am vazut ce presupune IMPOTRIVA SARACIEI..dar

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 15, 2013 la ora 16:27

   Daca n-ai ban, n-ai nici hoti. Fara sistem financiar, poporul va fi lasat in pace sa se organizeze singur.

   Răspunde
    
 • cristina
  Noiembrie 15, 2013 la ora 11:52

  Buna ziua!si azi la micul dejun am deschis subiectul PONTA SI CRIN…de ce este deja atat de mediatizata ideea ca trebuie sa ALEGEM INTRE CEI DOI?E CAMPANIE ELECTORALA IN ROMANIA,si am ramas eu in urma?!MA ROG…raspunsul interlocutorului meu a fost ceva de genul:ROMANIA ESTE CONDUSA DIN AFARA GRANITELOR…SI DA!prin decimarea populatiei existente(imbolnavirea asistata de diabet,cancer…infarctul miocardic,etc.)SE POAT EXPLOATA MAI USOR ZACAMINTELE,SE POATE ACAPARA MAI USOR SOLUL AGRICOL CARE ESTE FERTIL IN ROMANIA.intr_un cuvant se poate invada definitiv economic tara!acum avem invazia politica….De ce PONTA SI NU MRU?DE CE PONTA SI NU VADIM TUDOR?DE CE PONTA SI NU PRINTUL NICOLAE…DE CE ?De dracu sau de…..stiu prea bine?presupun ca mai stiu si altii ,si intamplator nu le este frica nu-i asa domnule…?

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 15, 2013 la ora 16:37

   Cel mai bine este sa alegeti un comitet de organizare numai cu nou-nouti. Unul poate sa dispara daca nu se da corupt.

   Răspunde
    
 • oltean ca si tine
  Noiembrie 15, 2013 la ora 10:38

  salut moise ca si tine oltean stabilit in bucuresti dar din ce in ce mai hotarat sa o zbughiesc afara pt a trai zic eu o viata fara mafiotii politici
  te rog si eu ceva sa il inviti pe sova ala cu marile proiecte si foarte micile realizari sa ne explice si noua de ce nu vrea sa faca autostrada sibiu-pitesti cand astia de la Dacia o vad vitala mai ales ca are 85% fonduri europene si de ce nu aplica noile standarde de cost?

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 15, 2013 la ora 16:39

   Pierdere de timp si afara si inauntru. Trebuie o schimbare.

   Răspunde
    
 • serbanescu marius
  Noiembrie 15, 2013 la ora 10:09

  E clar ca cineva munceste mai mult, problema e ca afland asta ii apuca munca si pe guvernanti – cum sa faca ei sa taxeze fraierii care muncesc mai mult, in asa fel incat sa iasa bani mai multi si pentru cei ce nu muncesc- mai bine ar lasa treaba sa se regleze singura daca sa ajute nu sunt capabili. Si spun ca nu sunt capabili nu pentru ca nu ar putea, ci pentru ca nu-i lasa inima sa piarda asa o pleasca.

  Răspunde
   
 • parker
  Noiembrie 15, 2013 la ora 09:49

  Pe mine ma revolta salariile compensatorii primate, nu de muncitori, ci de oameni cu functii de cinducere. Recent, am auzit ca Dumitru Dragomir va primi 15 salarii compensatorii. De ce? A fost angajat pe viata si a ramas muritor de foame? Sau directorii demisi din functii, dau statul in judecata, castiga si salariul retroactiv si functia inapoi. Am inteles ca sunt legi pt clientele politica dar nu trebuie sa fim prostii de serviciu si sa-i obligati prin emisiunile dv. sa corecteze aceste aberatii.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 15, 2013 la ora 16:42

   „sa-i obligati prin emisiunile dv.” este deja o aberatie.

   Răspunde
    
 • Daniel
  Noiembrie 15, 2013 la ora 09:44

  IN ATENTIA CONSUMATORILOR DE GAZE NATURALE.
  O analiza simpla arata asa, 1m3 de gaz = 10kw/h ,asa calculeaza GDF-SUEZ asta inseamna un pret al gazului pe m3 de 5Ron si un pret al kw/h de 0,5 bani verificati factura la gaz si veti constata ca gazul este chiar mai scump decat electricitatea.
  NU se mai merita sa faci investitie in gaz natural datorita costurilor mari al instalatiei si autorizatiilor .
  Cu stima
  Daniel .

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 15, 2013 la ora 16:45

   De ce investeste un investitor strain in gaze si nu intr-o centrala hidroelectrica? Dupa ce a comercializat gazul extras, si-a luat jucariile si a plecat.

   Răspunde
    
 • m
  Noiembrie 15, 2013 la ora 09:02

  vanzarile dacia au crescut exclusiv pe baza lansarii noilor modele. deci e o chestie care nu se va mai repeta si in 2014. asa ca sa va asteptati sa iesim pe minus la anu’.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 15, 2013 la ora 16:47

   iesitii cu plus acuma

   Răspunde
    
 • sanduCu
  Noiembrie 15, 2013 la ora 03:33

  „Devine un mister…” , pentru mine cel putin, cum un popor rabda pina intr-atita. Nici nu stiu de unde sa incep sau mai mult daca mai merita sa mai spun ceva. Cineva crede ca nu au sa va ma ia aurul sau petrolul sau gazul sau … pielea de pe voi? Se intinde ca riia, ca lepra si voi discutati discutii … de economie si de drepturi si de mai stiu eu ce. O sa ajungeti sa traiti cu un euro pe zi si o sa fiti fericiti. O sa va scuipe in tarite cu coji de cartofi si o sa fiti fericiti ca aveti sos. Va doare tiparu ca unu si-a cumparat pamint si ce face cu el. Va bucurati de nu stiu ce procente sau sariti in sus de mama focului pentru nu stiu ce acciza, samd ca incep sa va pling de mila – rau, dar foarte rau ati ajuns.
  Intre timp ia uite ce incepe sa vi se pregateasca. V-ati saturat de presedinte, na luati-va un rege, sa schimbi constitutia nu-i o problema. Sau poate il vreti pe Antonescu de presedinte (TVR vi-l propune si pe asta), ca e bun sau prost nu conteaza – cind termina o sa-si ia si el citeva ha. Nu sunt de loc curios ce are TVR deja pe lista pentru saptamina viitoare, sa va mai recomande. Cred ca zarurile sunt aruncate – pe natafletii astia ii jucam mai departe, ca treaba cu circul tine. Romanul injura si-i trece. Cu totii va faceti calculele cum sa platiti aia si aia – asta-i ce vor.
  Pe alt blog, cineva s-a oferit sa va organizeze, are deja si suporteri. Nu este cu nici un partid, nu este nici independent si nu este pe nici o lista. Este nou si curajos. Veti auzi de el.

  Răspunde
   
 • ha ha
  Noiembrie 15, 2013 la ora 00:02

  Romaniaaa is aweeesoooome!

  Răspunde
   
 • cornel
  Noiembrie 14, 2013 la ora 23:17

  Cred ca guvernul roman ar trebui sa ia foarte in SERIOS atentionarile facute de cei de la conducerea uzinei Dacia si anume ca pentru a avea un viitor in Romania uzina Dacia trebuie sa aiba acces la o infrastructura eficienta de transport care sa o sustina in activitatea de productie si export mai ales in vremurile pe care le traim astazi cand industria auto mondiala are mari probleme de existenta si adaptare si unde costurile de productie si eficienta sunt VITALE.
  Fara uzina Dacia Romania are o MARE PROBLEMA. Sa nu uitam ca cei de la Mercedes au renuntat la a construi o fabrica in Romania in favoarea Ungariei tocmai datorita lipsei de infrastructura, adica a lipsei unei autostrazi care oricum la un moment dat va trebui sa fie construita in Romania insa constructia acesteia acum va aduce un plus valoare economiei romanesti aproape de ZERO tocmai pentru ca nu a fost construita atunci cand era nevoie si necesar.

  Răspunde
   
  1. cornel
   Noiembrie 14, 2013 la ora 23:27

   Pana acum daca e sa fim corecti domnul presedinte Traian Basescu a ajutat foarte mult uzina Dacia (PDL-ul era la guvernare). Sper ca de azi inainte domnul prim ministru Victor Ponta va ajuta uzina Dacia cel putin atat cat a ajutat si domnul presedinte Traian Basescu.
   Succesul uzinei Dacia de astazi se datoreaza si sprijinului important acordat fabricii de autoritatile romane, adica de cei care au guvernat Romania, si asa e si normal sa fie, parerea mea.
   Din pacate timpul este dusmanul principal in afaceri unde deciziile se iau rapid pentru ca in domeniul privat PROFITUL nu e doar un aspect ci e un lucru ESENTIAL si el decide VIITORUL unei afaceri daca acest viitor exista.

   Răspunde
    
 • Cris
  Noiembrie 14, 2013 la ora 22:41

  E curios ca Ponta nu a suflat un cuvant astazi despre taxele si impozitele locale.

  Alea sunt „surpriza” de Craciun sau ce?

  Cine mai pune botul ca descentralizarea nu va provoca o gaura in bugetele locale? Vad ca au descentralizat numai domenii sensibile, in care lumea cere, an de an, dublarea bugetelor. Nu vreau sa ma gandesc cu cat vor creste taxele locale.

  Daca nimeni nu iese in strada impotriva asasinilor economici, la ce ne putem astepta?

  Răspunde
   
 • Cris
  Noiembrie 14, 2013 la ora 22:38

  Cifrele sunt absolut aberante si va spun de ce:

  – daca intrebi 50 de oameni de afaceri cum le merge, 49 iti spun ca le merge prost si iti dovedesc cu cifre si argumente pe care nu le poti combate
  – somajul e de minim 30% – zilnic pe strazi vezi, la ore de varf, milioane de frecatori de duda
  – finantarea economiei se apropie de ZERO barat
  – ritmul de contractare de imprumuturi ale statului a crescut exponential in ultima vreme
  – prin hipermarketuri bate vantul, clientii sunt rari si cumpara doar de subzistenta de pe o zi pe alta. In magazinele de electrocasnice, la orice ora te duci esti doar tu si vanzatorii
  – lumea mananca strict cand ia banii, cei din hipermarketuri stiu cel mai bine
  – salariile si pensiile ajustate brutal de Boc, au ramas in termeni reali, sub nivelele de ajustare cu tot praful in ochi al „cresterilor” consecutive cu 2% pentru recuperarea valorii
  – inflatia reala, care se simte la buzunar, pentru bunuri curente, in 2013 e de cel putin 15% – o stie toata lumea
  – reducerea de TVA la paine, binenteles, nu a dublat consumul de paine desi a condus la o crestere sensibila a consumului de produse de panificatie;
  – faptul ca statul a incasat mai putine taxe si impozite, precum si reducerea drastica a importurilor arata clar o saracie lucie, vecina cu foamea in materie de numerar;
  – a crescut exponential numarul soferilor care isi schimba uleiul si filtrele in parcare, deci serviciile sunt pe chituci
  – cei care au fost pe litoral in vara, doar s-au cazat, nu au si mancat – prin terase si restaurante a batut vantul; durata medie de cazare a scazut de la 7 zile la 3 zile.

  E foarte posibil ca grosul firmelor mari, care contribuie la PIB sa contribuie doar cu cifre, nu si cu impozite. Se stie bine ca marile hipermarketuri care „zburda” in Romania isi consolideaza veniturile in paradisuri fiscale prin preturi de transfer, astfel incat impozitele sa fie minime.
  – faptul ca la un TVA de 24% ai incasat mai putin decat ti-ai propus arata clar ca lumea si-a redus in mod voluntar consumul la nivelul de avarie si nu mai cheltuie absolut nimic in plus, care ar putea contribui cu TVA la buget – asta arata neincredere CRONICA in economie.

  Răspunde
   
  1. gigi
   Noiembrie 15, 2013 la ora 08:52

   Vorbesti de economisti ce pot oferi statistici bazate pe cifre si apoi ne dai niste evaluari facute de tine din burta.

   Răspunde
    
  2. TiberiuC
   Noiembrie 15, 2013 la ora 10:09

   Eu am un amic care este „patron” si,mi-a spus ca si-a schimbat strategia. La inceput cand firma a inceput sa mearga OK cand il intreba lumea cum ii merge el raspundea onest si zicea ca „mai bine decat s-a asteptat”. Ina acest timp , cand lumea stia ca ii merge OK s-a umplut cu cereri de imprumutat bani ^^, toata lumea ii cerea imprumuturi… De atunci si-a schimbat strategia, acuma raspunsul este „greu, criza…kkt, taxe multe, nu-i de lucru” doar ca sa scape de cereri de imprumut si sa nu trezeasca suspiciuni la fisc (sa nu fie dat in gat de unu altu), ca, normal ca lucreaza la gri, adica angajati platiti la gri, lucrari cu facturi doar cat sa-si justifice cheltuieli, profit 0 declarat etc etc… Toata lumea a invatat sa se planga, eu de exemplu (sunt angajat) si anul acesta am muncit mult mai mult fata de anul trecut si nu, nu lucrez in domeniul agriculturii..

   Răspunde
    
   1. vlad
    Noiembrie 15, 2013 la ora 13:40

    si eu sunt angajat si, desi am muncit mai mult ca anul trecut, salariul nu s-a marit.
    In fapt, a scazut, ca mai avem si inflatie…
    Nu ma deranjeaza munca in plus, ma enerveaza cand trag de salariu de la o luna la alta.
    cu statistica asta masluita vor probabil doar sa aiba justificare pentru marirea taxelor.

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     Noiembrie 16, 2013 la ora 00:03

     justificare ca justificare, dar sustrag atentia de la problema cu alegerile si hodoronc-tronc, toata lumea voteaza iar la fel, cu ochii inchisi…

     Răspunde
      
   2. sanduCu
    Noiembrie 16, 2013 la ora 00:05

    unde am mai citit chestia asta? „greu-greu, vremuri grele si mai gusta o maslina..”

    Răspunde
     
  3. ion
   Noiembrie 18, 2013 la ora 12:53

   Foarte bune observații.Cam asta este realitatea.

   Răspunde
    
 • Catalin ( CTL )
  Noiembrie 14, 2013 la ora 22:19

  ” Poate acela că până acum reușiseră să crească taxele. Însă după ultimele anunțuri nu cred că vor avea tupeul acesta. ” : )))
  Domnule Guran, de data asta subestimati potentialul urias al prostia politicienilor . Ei vor avea in sfarsit un motiv sa le creasca, economia creste deci poate duce o marire de impozite ( parca-i vad zicand ). Si sa vedeti cum aterizeaza economia de numa’. Doar, doar i se nazare vreunui angajator sa se mute in China, sau chiar in Bulgaria, ca e mai aproape si au si acces la piata UE.

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Noiembrie 14, 2013 la ora 22:10

  Ar mai fi varianta ca economia a reusit sa creasca tocmai pentru ca a eludat statul. Neplatind impozite au folosit banii pentru investitii, pentru a angaja mai multi oameni , pentru a consuma s.a.m.d. Poate am zis ce nu se zice ( adica ce nu e voie ) da e posibil ca asa sa mai si fi mers lucrurile.
  Cei care muncesc in economie si-au dat seama ca nimeni nu o sa-i asculte sau menajeze, pur si simplu nu aduc destule voturi asa ca , probabil, au ajuns la concluzia ca e mai bine sa fenteze, sa-si treaca firmele pe pierderi, sa dea salar minim in acte, sa incadreze cu juma de norma, sa-si bage pierderi, sa mai lucreze la negru, sa aduca marfa ieftina fara acte. O economie paralela. Da e doar o teorie, o ipoteza. Lucrurile astea au existat mereu si nu am cum sti daca acum sunt mai accentuate decat inainte. Pana la urma asta s-a ntamplat si dupa caderea comunismului in tarile din est. Oamenii auceau fara prea multa birocratie si taxare marfuri din Polonia, Ungaria, Turcia, piata a fost invadata cu marfuri. Toata lumea facea comert, multi din acei bisnitari au ajuns acum milionari, alii au ramas doar cu amintirea.
  Dar asa a crescut economia atunci. Poate nu la noi dar asa s-a trecut peste vremurile acelea cumplite.
  Si eu tot scriu pe blog ca statul face una sau alta. Dar aceeasi scuza o au si cei care nu vor sa plateasca un leu impozit. Pana la urma e ca o profetie care se autoindeplineste : te ascunzi de stat sa nu te fure, nu platesti statul nu are de unde, statul nu are de unde ajunge sa te fure el, …. te ascunzi de stat … si asa mai departe.

  Răspunde
   
  1. calin
   Noiembrie 15, 2013 la ora 08:55

   @catalin, sunt convins ca foarte multi fac asa cum zici tu. si eu as face, insa nu prea pot, sunt salariat 🙂
   insa nu de acolo vine cresterea economica raportata in statistici. statisticile sunt facute pe baza raportarilor de la institutiile statului. ori daca nu raportezi veniturile, tinandu-le la negru/gri, ele nu vor aparea nici in aceste statistici.

   Răspunde
    
   1. Catalin ( CTL )
    Noiembrie 15, 2013 la ora 18:18

    asa e calin dar banii aia tot intra in economia masurata de stat. Sa zicem ca cineva nu a platit statului darile cuvenite si a folosit banii sa-si extinda afacerile, e, la unanumit moment dupa ce i face cum i face isi mai cumpara o masina de lux de la un dealer care nu are cum sa nu apara in statistici. Am dat un exemplu.

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase