BIZIDAY: marți, 12 noiembrie 2013

Emisiunea poate fi urmărită și aici: http://www.seenow.ro

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

25 răspunsuri la BIZIDAY: marți, 12 noiembrie 2013

 • Constantin
  Noiembrie 17, 2013 la ora 10:39

  Absolut corect, domnule Fry. Acordarea de burse elevilor si studentilor merituosi este un demers admirabil. Este modalitatea de a sprijini efortul lor pentru a deveni mai competitivi. Ne putem astepta ca unii sa plece din tara. Poate ca majoritatea vor pleca. Daca vor fi performanti, unii dintre ei vor oferi sprijin [sub variate forme] Romaniei din afara tarii. Cat timp sunt in tara reprezinta repere pentru cei mai putin performanti, fara de care ar fi si mai putin performanti. Ar fi interesant de propus ideea in SUA. Spre exemplu, absolventilor din Washington sa li se interzica sa profeseze in Florida. Sau sa returneze bursele daca parasesc statul. In contextul procesului de descentralizare, ma refer la tara noastra, desigur, cand scolile au intrat in administrarea autoritatilor locale, ar trebui ca bursierii absolventi ai liceului din Radauti sa restituie bursele daca merg sa profeseze in Suceava. Pai, sa-i propunem asta ministrului Pricopie, ca nu m-ar surprinde daca ar adopta propunerea.

  Răspunde
   
  1. un turist
   Noiembrie 17, 2013 la ora 12:01

   Este adevarat ca cel care se ridica in specializari poate aduce folos Romaniei dar exista doua taisuri pentru ca cel BUN are deja un loc sigur si bine platit si daca a fost cumva nevoit sa plece din diferire motive nu se va mai intoarce. Se va intoarce cel care nu reuseste si nu a primit mai mult ca sigur bursa.

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Noiembrie 17, 2013 la ora 20:46

    Dl. Unturist, realistic pdv, suficient sa dea de gindit autoritatilor romane sa-si pastreze oamenii si sa le asigure un mediu de dezvoltare profesionala de cercetare in sfera activitatii productive – nu intotdeauna marile genii au fost premianti, este si chestie de noroc.

    Răspunde
     
    1. un turist
     Noiembrie 18, 2013 la ora 00:13

     SanduCu:Vreau sa va spun daca merg la o specializare de ex.4 zile atunci primesc o foaie de hirtie unde trebuie sa semnez ca voi restitui acei 2000€ plus cheltuieli de hotel plus zilele platite daca in timp de un(1) an parasesc firma. De ce nu se poate si in Romania???

     Răspunde
      
     1. sanduCu
      Noiembrie 18, 2013 la ora 02:24

      Dl. Unturist, am facut si eu programe de perfectionare, dar pe banii mei si cu contributie ulterioara de la asociatia inginerilor si arhitectilor. Si in Romania au existat cursuri de reciclare, dar acuma este alta harababura. In orice caz, in discutie era pregatirea inainte de a intra in cimpul muncii, cind o parte din cheltuielile cu educarea sunt de la buget si absolventul se spala pe miini si pleaca unde vrea. Legal nu exista nici o forma ca statul sa-si recupereze cheltuiala nici macar de la o firma privata locala. Pe vremuri, cind totul iera nationalizat, pe perioada de stagiatura primeai mai putin. In Canada, eu garantez pentru datoria fiicei si ea lucreaza si plateste in timp, cit timp este aici. Chiar daca plecam impreuna turistic, casa e acolo. Probabil ca daca o voi vinde voi descoperi unde este streangul.

       
     2. Constantin
      Noiembrie 19, 2013 la ora 18:15

      Se poate si in Romania, dar pentru situatii asemanatoare. Absolventii germani NU restituie sumele cheltuite de statul german daca urmeaza cursurile unei institutii de invatamant germane si apoi profeseaza in Romania, spre exemplu, sau in Franta.

       
     3. sanduCu
      Noiembrie 19, 2013 la ora 19:32

      Dl. Constantin, am o ruda din Grecia cu facultate in Germania, lucreaza in Germania. Si nu pentru ca nu ar fi preferat sa lucreze in afacerea tatalui sau in Grecia, n-a vrut sa plateasca inapoi si n-a avut cine altcineva. Si nu era mult, masa casa i le-a asigurat taticul. Invatatura, nu. Unchiul meu a si explicat de ce: daca nu invata, sa-l dea afara. Asa cel putin voi sti si eu ca nu s-a tinut de treaba.

       
  2. sanduCu
   Noiembrie 17, 2013 la ora 21:46

   Dl. Constantin, nu prea vad acele variate forme de sprijinire din afara tarii, din partea cuiva care a invatat ca a fi competitiv inseamna sa faci profit. Fata de realitatea vietii as intelege aceasta in mod romantios-sentimental, dar, intr-o viziune realistica, deloc imposibila. Si totusi, care ar fi „formele”? Discutabil, si totusi de discutat, este exemplul personal al celor ramasi in tara. In sport de exemplu, daca unul poate si tu nu poti, cu ce te ajuta ca vecinul tau are 10 medalii de aur? Trebuie sa ai suficiente resurse „de variate forme” ca sa reusesti. Faptul ca un necioplit ajunge milionar este de natura sa te imboldeasca, poate dar nu sa te ajute sa devii. Exemplul cu milionarul l-am dat din rautate, am motive sa nu iubesc „profesia” asta. Dar sa zicem, in loc, un director de succes la o firma. Daca directorul acesta nu te angajeaza la el, sa-ti indrume primii pasi (cu ocazia asta sa-ti ofere si sansa unei experiente profesionale), atunci la ce-ti foloseste succesul lui daca cu master continui sa pui stampile pe bilete de voie? Viata este o loterie si politica n-are nimic de zis aicea. Daca ai urcat sau ai fost impins sau ai cazut din greseala in trenul potrivit, „ti-a iesit cosaru-n drum”. Ce anume are legatura cu sistemul social-politic, este atunci cind tuturor absolventilor (cu certificate, diplome, mastere) li se da constant si permanent sansa egala in profesia aleasa, imediat dupa absolvire. De la fiecare, economia nationala are de cistigat, mai mult sau mai putin. Chestia cu concurentiala, arata cam cum ai fi in autobuz aglomerat si dai din coate si din picioare fara mila sa reusesti sa cobori la statia dorita – uneori reusesti sa cobori (ca o sa-ti foloseasca sau nu, ai sa mai vezi) alteori nu, dar sigur iti faci dusmani printre ceilalti pasageri. M-a surprins exemplul cu Florida si Washingtonul, nu pentru ca si mie mi se pare corect sa nu pleci, cu contributia altora la pregatirea ta, in alta parte si sa profite altii de ea. Dar faceti o comparatie cu Radauti si Suceava. Daca in Romania se vehiculeaza ideia de regionalizare economica a tarii (ca fiind o solutie pentru refacere economica prin atragerea de fonduri europene, in mod direct si local), nu pot fi convins ca in USA exista asa ceva, o regionalizare tocmai acolo unde se practica o globalizare economica (am fost fin si nu am spus centralizare in mina unei oligarhii financiare). Cred ca ati retinut ca Obamacare a fost destinata intregii USA, nu numai pentru cei din Washington. Intotdeauna, exemplele care nu sunt duse pina la capat pot creea confuzii.

   Răspunde
    
 • Fry
  Noiembrie 14, 2013 la ora 21:24

  Admirabil demersul de a da „burse”? Bursă înseamnă recompensarea sau sprijinirea studenților MERITUOȘI, nu a tuturor. În lumea civilizată obții bursă dacă ești foarte bun și meriți, și în general NU DE LA STAT, ci de la cei care vor profita de performanța ta când îți finalizezi studiile. Noi le dăm burse, iar ei peste 2-3 ani pleacă unde sunt plătiți de 10 ori mai bine.

  Păi asta nu e de fapt un șiretlic la limita legii dacă nu mai rău? Evaziune fiscală ce înseamnă? Nu evitarea plății taxelor și impozitelor?

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 17, 2013 la ora 21:00

   @Fry, trec peste ce spuneti cu evaziunea, nu pentru ca nu aveti dreptate, dar este mai mult decit asta. Este o sarlatanie cunoscuta si impusa de strainii din UE. Ma voi referi la sprijinirea merituosi-lor. Sunt sprijiniri si sprijiniri. In sensul dvs, sprijin ar fi plata integrala a tuturor cheltuielilor pe perioada de studii si oferirea unui contract de munca la un salariu negociat acuma functie de perioada de amortizare a „sprijinirii”, In perioada de amortizare, „sprijinitorul se va lamuri daca merita sau nu „marfa sprijinita”. In general, „sprijinul” consta in donatii scutite partial de la taxare si recuperate intr-o oarecare parte de la stat (sub o forma sau alta). Fireste, merituosii sunt cei care reusesc sa obtina conditiile de acordare a bursei – sa nu uitam ca si profesorii (in unele sisteme) au ceva de cistigat cind au mai multi premianti.

   Răspunde
    
 • PAUL
  Noiembrie 14, 2013 la ora 10:21

  De ce platim din bugetul de stat studiile superioare atita timp cit toti absolventii de facultate vor sa plece din tara ?????
  Nu credeti ca ar trebui ca cei care pleaca din tara sa-si plateasca studiile efectuata in Romania ?
  De ce sa sponsorizam cu ingineri,doctori tarile dezvoltate ????

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 14, 2013 la ora 23:30

   Foarte corecta observatia. In Canada parintii garanteaza pentru ajutorul financiar, asa ca absolventii pot pleca unde vor.

   Răspunde
    
 • cristi
  Noiembrie 14, 2013 la ora 10:01

  e vremea sa plecam dracu din tara asta ….

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Noiembrie 13, 2013 la ora 23:19

  Moise, se vede ca te straduiesti, ai inceput sa vorbesti singur in timpul emisiunii: „Poate pricepe toata lumea”. Asa este, curios, dar asa este. Sunt unii care inteleg taxa ca pe o obligatie si nu ca pe o necesitate, ca pe singura sursa de aprovizionare a bugetului. Si asta este cu atit mai mult de neasteptat de la conducatorii locali, de care pomenesti. Sa-mi dea bugetul, de parca bugetul este un sac fara fund. Iar daca nu, atunci trebuie sa spaguiesc pe careva. Ar fi o solutie de ai face sa priceapa – autonomia si descentralizarea . Fiecare lider local sa puna taxe pe ce se produce in zona lui si din asta sa se dezvolte si din asta sa traiasca. Sa nu mai stea cu ochii in soare dupa buget. Din pacate, solutia asta nu-i buna si chiar si eu am combatu-to mereu. Tara trebuie sa se dezvolte uniform, fiecare zona sa-si aduca contributia in raport cu resursele ei specifice. In baza unui program economic unitar, statul sa sprijine fiecare zona/judet corespunzator cu prioritatile conjugate nationale si locale, in fazele specifice ale diferitelor proiecte. Sprijinul acesta vine de la buget (central, ca altul nu exista) dar si prin coordonarea si urmarirea respectarii programului national de dezvoltare. Trebuie prevenit decalajul economic dintre zone/judete, evitindu-se astfel depopulari sau suprapopulari de zone (foarte-foarte important). Deci nu taxa (provenita din economia reala) este de vina ci abuzurile care apar in utilizarea ei odata intrata in buget.
  Un alt aspect, pe care nu cred ca as gresi numindu-l vital pentru economia in faza actuala, este atins de tine cu o puzderie de exemple. Pe care multi le vad dar, din pacate, nu sunt intelese de toata lumea. Concurenta neloiala a produselor romanesti de catre importurile exagerate (de multe ori fara necesitate), in toate ramurile, nu numai in agricultura. Ai numit vreo 10 lanturi de supermarketuri, preponderente in Romania. Cei care le conduc ori sunt straini ori romani vinduti – cert este ca ei sunt cei care comanda importurile si spaguiesc pentru aranjamentele respective. Prin acest surplus de import, alte tari se refac in contul Romaniei. Este dificil (dupa cum s-a vazut deja) de mers dupa bugetarii spaguiti, dar se poate merge dupa capii lanturilor comerciale care promoveaza acest comert ne-concurential. Tu spuneai de romanul din agricultura „nu stii sa lupti pe piata libera”, dar asta nu este piata libera ci acaparata, monopolizata. Tu ii indemni pe cumparatorii romani sa promoveze produsele autohtone – cum sa faci asta cind produsul romanesc atunci cind exista este mascat/ascuns, sau cel strain este mascat sub forma de produs romanesc, de politica de preturi nici nu mai vorbesc. Chiar statistica (ce oftica am avut intotdeauna pe chestia asta) prezinta eronat situatia reala. Mai este inca o problema veche de cind treaba cu UE – indicatiile pretioase, directivele sau ordinele date Romaniei de catre herghelia de comisii europene. Pai Moise, tu chiar crezi ca aia acolo nu sunt spaguiti? Nu-i controleaza nici dracu, mama lor de corupti. Iar populatiile lor tac chitic, pentru ca asa cum romanii nostrii le inteleg pe ale noastre si ei le inteleg pe ale lor – ce pierde Romania cistiga tara noastra. Este o munca de Sisif care n-o sa duca nicaieri. Daca as face o analogie intre situatia asta (piata monopolizata de importuri) si acel sistem „inchis” despre care tot vorbesc – ca ar fi singura solutie pentru Romania sa iasa din cacat, as sugera crearea de lanturi de magazine STRICT numai pentru produse romanesti. Numai pentru romani – daca ei ne discrimineaza, de ce noi nu. Aici putem vinde ce vrem fara restrictii europene – sunt pentru mine, ce treaba ai tu. Atunci ai sa vezi citi romani se vor mai duce …dincolo. Au sa-si stringa astia lanturile si se vor carabani. Normal cu tambalau, ca si investitorii straini. Pentru asta trebuie pregatit contra-atacul, co reclamatii, dovezi la toate matrapazlicurile. Pentru ca sunt ei in criza de porc, i-au dat drumu porcului romanesc. Pentru ca au ei gainile lor le cauta in coarne la cele romanesti. Cu mititeii le-a ramas in git (prea bun ca sa dispara). Ce sa mai continui ca peste tot, in orice domeniu (inclusiv in educatie – sa faca bani scolile si universitatile lor si sa piarda cele romanesti, in medicina – nu au ei suficienti studenti la medicina asa ca se inghesuie la romani carotindu-le salariile romanesti cu FMI, sirul e nesfirsit) baga strimbe.
  Ai vorbit de situatia din Ungaria, ca ei se descurca mai bine. Nu pot sa contest (de fapt nici nu vreau – foarte bine daca pot), am mai vazut ici colo cite un reportaj, dar nu suficient. Ce vreau sa-ti spun, este ca multe lucruri mici se vad mai clar de sus. Ungaria a facut parte din fostul Imperiu Austro-Ungar, deci afinitatea Germaniei este de inteles. Nu sunt necesare prea multe justificari.
  Despre manifestatia studentilor care cer 6% din PIB pentru educatie, cred ca este legitima, chiar daca, cum ai spus, este posibil sa-i intrebi si sa nu stie ce reprezinta 6% din PIB (sa fie vorba de manipulare). Despre manifestare pro-monarhie, asta da manipulare – copii care habar n-au ce-i aia striga sa vina regele, sau monarhia inalta (monarhiile nu au inaltat pe nimeni si nu au unit pe nimeni, din contra – fiecare a vrut sa fie rege pe bucatica lui). Cine o are sa si-o pastreze, cine nu, nu.
  Despre blocurile alea (Asnita Gardens), ai grija, nu stiu cum sunt ele construite sa suporte niste bitiieli, dar cred (din ce am putut sa vad, parca sunt cam apropriate, mai ales rindul din spate fata de cel din fata). In general ar trebui sa fie la distanta unul de altul de 2/3 din inaltime (1/3 de fiecare).

  Răspunde
   
 • Maria
  Noiembrie 13, 2013 la ora 17:55

  Domnule Moise Guran, REAL nu mai exista in Romania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  A fost inghitit la propriu de catre Auchan!!!!!

  Răspunde
   
  1. Stela
   Noiembrie 13, 2013 la ora 23:28

   Nu toate hypermarketurile au fost preluate de Auchan, de ex Aradul nu a fost

   Răspunde
    
   1. vlad
    Noiembrie 14, 2013 la ora 08:58

    nu a fost inca redenumit.
    dar toate vor fi preluate pana prin martie, in functie de cum se termina stocurile Real.
    Probabil ca cifrele aratate de Moise se refera la perioada dinaintea preluarii

    Răspunde
     
 • Vasile Sâcâleanu
  Noiembrie 13, 2013 la ora 16:44

  Vezi că presimt că iar o ”să dai cu cursul de gard”, Moise…

  Răspunde
   
 • Cosmin
  Noiembrie 13, 2013 la ora 14:45

  Apropo de firme nou infintate. Varul meu a infiintat o frma de transport- destul de rapid, o saptamana. Dar trebuie sa devina platitor de TVA altfel nu poate lucra cu brokerii de transport. Toate bune, se face documentatia pentru inregistrare la TVA (alta decat la infiintare) si conform legii, la sediul societatii trebuie sa vina niste lucratori de la fisc sa faca cercetare la fata locului (adica sa constate ca sediul exista si nu este pe camp sau la vreun azil de batrani…). Buuun… numai ca, la sosirea lor trebuie sa scrie ceva in Registrul unic de control, formular cu regim special ce nu poate fi luat decat de la ANAF! Nu-i bai, e vreo 15 lei, oricum ne trebuia DAR… NU AU REGISTRUL UNIC DE CONTROL!!!!! Si nici nu se stie cand vine! Si omul vroia saptamana viitoare sa faca doua curse interne la Cluj si Oradea!! Si a semnat (in cererea de inregistrare) ca nu face NICI O OPERATIUNE economica pana cand nu-i iese CIF-ul cu RO! Si mai vor bani la buget!!! Si nesimtitii aia de functionari care trebuiau sa se ocupe mai vor salarii!!!! 80% din ei ar trebui dati afara!!! Si sa-r face rost de bani pentru medici!!!

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 13, 2013 la ora 19:49

   mi se parea mai normal ca cei de la fisc, care ar urma sa vie sa inspecteze prima oara sa vina si cu Registrul respectiv, pentru care s-ar fi platit acei 15 lei, pe loc.

   Răspunde
    
 • Carmen
  Noiembrie 13, 2013 la ora 13:56

  Iar nu ne-ai spus nimic despre NITA si cazul HIDROELECTRICA

  Răspunde
   
 • European
  Noiembrie 13, 2013 la ora 13:21

  Liderii europeni caută soluţii pentru şomajul în rândul tinerilor
  Comunismul singura solutie

  Răspunde
   
 • callina
  Noiembrie 13, 2013 la ora 12:51

  oamenilor le e foame. este asa pentru ca autoritatile mananca prea mult prin taxe !

  Răspunde
   
 • tudor
  Noiembrie 13, 2013 la ora 08:12

  Eu ti-am zis sa nu mai ai incredere in datele INS sau, cel putin, sa nu le mai prezinti. Stiu ca deontologia te ‘obliga’, insa mai spune si lucrurilor pe nume (cum ar fi cazul somajului, care trece lejer de 25%), cum ai facut-o acum, in aceasta emisiune, cu scumpirea la carne, paine, etc.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase