Să nu vorbim de funie în casa spânzuratului…

el dorado

de Moise Guran

Vorbind la România în Direct despre credite și greutăți, am primit numeroase mesaje, în fapt povești de viață, care mai de care mai interesante. Un om din Iași mi-a povestit de exemplu cum era să rămână fără casă, după ce compania la care lucra, un gigant internațional a închis fabrica de la noi și a deschis o alta în Republica Moldova. Omul a rămas șomer, e drept cu plăți compensatorii dar și cu o datorie uriașă la bancă. Avusese salariul bun iar relocarea investitorului străin i-a cauzat o cumpănă în viață.

Întâmplarea face că tot azi Consiliul Investitorilor Străini a amenințat guvernul cu o relocare a afacerilor în țări mai stabile și mai previzibile fiscal. Este doar ultimul protest după ce în weekend au reacționat investitorii români și cei americani. Premierul Victor Ponta le-a răspuns investitorilor străini că așa se taxează și în America, și în Europa iar România nu poate fi un Eldorado pentru toată lumea. Premierul pune taxe pe stâlpi și sonde, amestecând din nou lucrurile de exemplu între o legislație americană unde sonda este impozitată dar țițeiul este al proprietarului terenului și legislația românească unde oricum există un impozit, dar țițeiul este al statului, indiferent cine deține terenul.

Reproșul investitorilor străini este acela că guvernul i-a luat prin surprindere, că nu i-a consultat, că nu i-a întrebat nici măcar câți stâlpi sau câte construcții speciale au.

Din păcate Victor Ponta nu sesizează faptul că discuția este despre omul de la Iași care și-a pierdut slujba și despre alții care și le vor pierde din cauza amatorismului politic de la noi. Acum nici o lună Ponta s-a dus în America ca să se întâlnească cu oamenii de afaceri. Poate n-a înțeles nici el de ce nu l-au primit decât vicepreședinți ai marilor companii americane, în ciuda eforturilor diplomației române de a-i asigura contacte mai de notorietate. Poate nu s-a dus să îi convingă să facă locuri de muncă în România căci acum le spune că la noi nu e El Dorado.

Folosirea acestui nume de legendă dă o măsură foarte exactă a scrupulozității premierului. Când nu mai vezi locurile de muncă de stâlpii pe care-i cauți să-i impozitezi dar dai o lege specială pentru o companie care ar urma să-ți demoleze munții pentru aur, parc-ar trebui să fii mai reținut când zici că România nu e El Dorado.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

74 răspunsuri la Să nu vorbim de funie în casa spânzuratului…

 • Moise dragă
  Noiembrie 14, 2013 la ora 05:17

  Eu nici nu înțeleg nimic din ce spune Ponta, atâta sunt de deștept!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Noiembrie 13, 2013 la ora 22:46

  Domnule Blanculescu, sper ca ati primit gandurile noastre bune.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 14, 2013 la ora 01:35

   probabil ca-i ocupat sa candideze la pres…

   Răspunde
    
 • Alex
  Noiembrie 13, 2013 la ora 14:14

  Despre greva studentilor Moise Primul pas care ( dracul de cel fel ar fi el ) il face in distrugerea unei tari e distrugerea educatiei Distrugere care se poate face financiar si prin continut educational pe care il are Pentru lamurire Citeste The Leipzig connection ori The deliberate dumbing down of America. Acum nu spune ca e America si la noi nu se aplica Daca o sa le citesti o sa vezi ce nine se aplica si la noi ….

  Răspunde
   
 • un cosmonaut
  Noiembrie 12, 2013 la ora 15:47

  totul este bine avem de toate suntem implicati in afaceri bune nu furam nu mintim sintem imbogatiti cinstit cu credinta in dmnezeu agonisim milioane si ne simtim bine

  Răspunde
   
 • David
  Noiembrie 12, 2013 la ora 15:30

  judecata poporului asupra mariilor corupti -de pedepsit averile de nationalizat si gata cu atata vorba aiurea daca se va face acest pas atunci da progresul e garantat.Asa a fost la timpul potrivit in toate tarile de astazi devoltate – poate si de acolo de unde vii dumeata turistule.

  Răspunde
   
 • c
  Noiembrie 12, 2013 la ora 13:59

  Bai ce feeling am avut la subiectul de la Romania in direct! era de facut!

  Răspunde
   
  1. Cosmin
   Noiembrie 12, 2013 la ora 14:00

   Scuze, c= cosmin :>)

   Răspunde
    
 • Paul
  Noiembrie 12, 2013 la ora 12:48

  vremuri bune nu vor mai fi

  Răspunde
   
 • ilie
  Noiembrie 12, 2013 la ora 12:07

  )La noi ca la nimeni Cat de comuniste erau legile comuniste ? TOATE ERAU REGALISTE si mai ales CAPITALISTE !! IN CE SCOP Si IN CE CALITATE ATI DECRETAT LEGISLATIA COMUNISTA SI ATI DESFIINTAT INSTITUTIILE DIN RO care functionau dupa PERSONALITATEA JURIDICA stabilita de CUZA , CAROL I , FERDINAND , CAROL II (ca AIA au taiat Regat si au pus RPR sau RSR mare scofala , luati si cititi documentele inclusiv codurile , legea minelor) In ce calitate?In calitate de urmasi ai semnatarilor rezolutiei Congresului V al p c din RO de la Moscova din 1931? Sa vedem Dupa razboi venira EI… lasam tancurile sovietice si luam discutia individuala NOI PAMANTENII voi cu pistoalele , automatele si circotecile juridice inventate de voi (pentru asta unii pamanteni au fost dotati cu pistoale ) , dupa ’89 EI ,venitii au schimbat pistoalele cu NOUL COD PENAL: “asa vrea muschiul meu ” circoteci juridice ,Administrativul se baga in Comert , incalca testamente de sute de ani et c! Totul rezumat in 10 cuvinte:IMIXTIUNE TOTALA INCEPIND DE LA PERSONALITATEA JURIDICA PANA LA PATRIMONIU ! Si ATI INVENTAT NOUL COD PENAL: „asa vrea muschiul meu ,eu fac legea / ordonanta TU NU O EXECUTI – faci puscarie ; TU O EXECUTI – faci puscarie EU PARLAMENTAR SAU MINISTRU ! Vezi https://www.youtube.com/watch?v=bHhuYS3we0USa dam exemple 1. CodComercial Titlul II / faptele de comert si TITLUL III / despre comercianti cu “ARTICOLUL 8 Statul, judetul si comuna nu pot avea calitatea de comercianti.” iar “DESPRE SOCIETATI SECTIUNEA I – VI ARTICOLUL 77 – 220 Abrogate prin Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale iar CAROL II baga COOPERATIA in COD separat bazat pe AIC unde RO e fondatoare 1895( adica sovieticii ne pusera sa ne batem conform AIC ) iar traducerea ultima respecta hotararile Centenarului A.I.C aplicate de NC in anii ’70 iar Codul Cooperativa face o traducere in romgleza a acelorasi hotarari 2.Legea minelor 1895 , largita la intreg teritoriu in1924 in vigoare pana in1998 cu modificarile neesentiale privid % de participare facute de CAROL II IN CE SCOP Si IN CE CALITATE ATI DECRETAT LEGISLATIA COMUNISTA SI ATI DESFIINTAT INSTITUTIILE DIN RO care functionau dupa PERSONALITATEA JURIDICA stabilita de CUZA , CAROL I , FERDINAND , CAROL II. N CE CALITATE si penitru cine ATI radiat din CODUL COMERCIAL „DESPRE SOCIETATI SECTIUNEA I – VI ARTICOLUL 77 – 220 Abrogate prin Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale ? N CE CALITATE si penitru cine ATI radiat Legea minelor 1895 , largita la intreg teritoriu in 1924 in vigoare pana in 1998 cu modificarile neesentiale privid % de participare facute de CAROL II ?

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 12, 2013 la ora 20:06

   „istoria este adevarata poveste”, spunea cineva, dar gindea altfel. Noroc ca mai sunt cei care o cunosc fara sa citeasca manipularile oferite a fi invatate in scoli. De asta curge mereu si mereu singe – generatiile sunt mintite in legatura cu trecutul tarii. Bun si rau, dar adevarat – asa se va sti ce sa se faca in viitor.

   Răspunde
    
 • B.A.C. XXI.
  Noiembrie 12, 2013 la ora 10:24

  Ţepeş Doamne, dacă poţi,
  Scapă-ne ţara de hoţi,
  De corupţi şi de otrepe,
  Trage-i tu pe toţi în ţepe,
  Căci Justiţia e „şchioapă”,
  Azi îi „prinde”, mâine-i „scapă”.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 12, 2013 la ora 19:55

   ca tot vine Craciunul: „Ia mai manati flacai! Hai! Hai!”

   Răspunde
    
 • x
  Noiembrie 12, 2013 la ora 10:22

  UN PREMIER CURAJOS .nE MILOGIM PREA MULT LA INALTA POARTA SI SUNTEM TRATATI CA SCLAVI.

  Răspunde
   
 • clopotele
  Noiembrie 12, 2013 la ora 10:06

  niste ganduri de la oamneni buni : Vlad Ţepeş se întoarce pe-un mândru cal călare…
  Toţi hoţii şi tâlharii de fric-au-ncremenit
  Sau au fugit bezmetici pe unde-au nimerit;
  Numai câţiva, cu arme, îl luară la cătare

  Şi-au tras în el cu gloanţe, dar Vlad era un mit
  Reîntrupat din flăcări, din fulgere bizare
  Şi nu era posibil ceva ca să-l omoare;
  Cu el venea şi-o oaste, nicicum de biruit.

  Intră în Capitală, cătă demnitari,
  Pe deputaţi, miniştri – nici unul n-a văzut,
  Căci, îngroziţi, fugiră, dar alţii-avu ‘nainte:

  Erau mulţimi voioase ce-n jur i-au apărut,
  Iar Vlad, cu-o ţeapă-n mână, le-a spus zece cuvinte:
  „Norod al meu, ascultă… S-o luăm de la-nceput!…”

  Răspunde
   
 • Florentina
  Noiembrie 12, 2013 la ora 09:55

  Imi place nespus emisinea asta, admir munca intregii echipe. Dar am ajuns la concluzia simplista si banala vis a vis de viata „ca sa o duca unii bine, trebuie sa o duca prost mult mai multi” Oamenii s-au inrait nepermis de mult. Cat despre tarisoara noastra, ce pot zice? Nici macar nu avem sansa, ca binele sa alterneze cu raul.Nici educatie, nici bun simt, nici bunatate, nici harnicie..etc..Si mizerie la propriu, greu de crezut cum pot trai oamenii printre gunoaie… Sunt totusi un om optimist, dar am impresia ca nu mai avem parte de normalitate…despre bunastare nici nu are sens sa vorbesc…

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 12, 2013 la ora 19:51

   he-hei! de cind exista concluzia asta “ca sa o duca unii bine, trebuie sa o duca prost mult mai multi”

   Răspunde
    
 • Cosmin
  Noiembrie 12, 2013 la ora 09:25

  Pai daca calendarul scumpirilor la gaze (ca sunt de sist sau de balta) ne duce la un pret al lor egal cu cel din import, indiferent ce avem noi din productia interna, atunci de ce ne pustiim tara??? Lasa sa consumam de la rusi si sa le pastram pe ale noastre! Oricum o sa creasca profitul producatorilor de gaze- va inchipuiti, de la 160 USD la 420 USD mia de metri cubi, o sa-si transfere profiturile bine mersi, statul o sa ia ceva redevente si impozite cat sa le mai inchida gura milogilor iar noi, platitorii nesubventionati de caldura o luam drept peste bot!!! Asta-i viitorul luminos….

  Răspunde
   
  1. m
   Noiembrie 12, 2013 la ora 12:43

   tocmai ca noi nu consumam de la rusi, consumam de la noi si diferenta de pret ajunge la o firma particulara.se poate reglementa pretul si in jos, cum a facut viktor orban in ungaria. dar pentru asta trebuie sa avem niste politicieni cu creier nu niste slugi ale FMI si UE puse pe capatuiala

   Răspunde
    
 • Cosmin
  Noiembrie 12, 2013 la ora 09:17

  ponta s-a dus in State pentru a incerca sa se legitimeze ca viitor presedinte al Romaniei! Ca un exercitiu de imaginatie, daca in turul 2 ajung Ponta si Antonescu (asta daca nu iese Ponta din primul tur,) pe cine o sa votati???

  Răspunde
   
 • Mediator Bucuresti
  Noiembrie 12, 2013 la ora 09:01

  Foarte interesanta imaginea ! Masca ce ar fi trebuit sa ii ascuda fata, de fapt ii evidentiaza adevarul din priviri !

  Răspunde
   
 • olteanul.com
  Noiembrie 12, 2013 la ora 08:08

  Moise, aceasta pagina seenow.ro este o porcarie. Nu incarca deloc emisiunile, suie-le si tu pe youtube.

  Răspunde
   
  1. Paul
   Noiembrie 12, 2013 la ora 11:34

   Subscriu

   Răspunde
    
 • Catalin ( CTL )
  Noiembrie 12, 2013 la ora 07:42

  Ce parere are domnul Blanculescu despre actiunile sfatuitului dumnealui ?

  Răspunde
   
  1. Blanculescu
   Noiembrie 12, 2013 la ora 11:26

   Cu certitudine, scaderea fiscalitatii ramane un comandament major. Sa recunoastem insa, nu a crescut tva, dimpotriva, nu a crescut impozit pe profit/venit, nu au crescut contributii sociale si de sanatate, dimpotriva, cele sociale vor scadea. A crescut neglijabil o acciza la carburanti, plangem oare pe umarul companiilor petroliere pentru putin di marele profit obtinut in Romania, care cu siguranta va absorbi cea mai mare parte a efectului?
   Reconectam Romania la pietele traditionale si internationale pierdute, ieri Primul Ministru participa la inaugurarea proiectului istoric din Turcia Marmaray, canalul pe sub Bosfor, iar astazi este prezent la Bursa centrului financiar mondial, Londra.
   Alaltaieri era in Azerbaijan, Kazahstan, Uzbekistan, China, apopi in Turcia, maine va fi in statele din zona Golfului Persic si mai apoi in Federatia Rusa. Ce inseamna aceasta? Un an 2014 in care proiectele de investitii vor fi initiate accelerat in Romania, asigurand o crestere economica adevarata, cu efectele benefice pe care le cunoasteti.
   Cam aceasta este parerea mea despre persoana Primului Ministru, pe care cred ca l-am convins ca economia si mediul economic reprezinta dimensiunea fundamentala a mandatului sau, cel putin pe modelul PM polonez, Donald Tusk.
   cu respect si apreciere cititorilor BiziDay.ro si bineinteles dlui Moise Guran, adevarat guru al fenomenului economic!

   Răspunde
    
   1. Catalin ( CTL )
    Noiembrie 12, 2013 la ora 19:32

    @ d-l Blanculescu
    Inteleg ce spuneti, ma bucur foarte mult ca aveti incredere in ceea ce face domnul Ponta, cel putin in ceea ce face peste hotare. Sa dea Domnul sa fie cum spuneti. Dar, din analizele pe care le citesc in presa de specialitate cresterea accizei la carburati va avea un efect pe care nu il putem considera neglijabil in economie. Daca vrem o crestere generala a preturilor in economia reala scumpirea carburantilor e una din cele mai bune metode. Stim bine ca benzinarii vor transfera populatie costul suplimentar.
    Dupa unele analize , cresterea accizelor ar putea duce la o crestere a pretului alimentelor cu 6-7%, si cum ponderea cheltuielilor cu alimentele e foarte mare la noi, in comparatie cu tarile occidentale, ne putem da seama ca nu e de bine.
    Dar ideea impozitarii piscinelor nu mi se pare deloc rea. Bunurile si serviciile de lux ar trebui sa aibe si impozite de lux. Doar ca si acolo trebuie sa facem diferenta intre bunuri de lux folosite in scop personal sau comercial.
    Prestatia guvernului, si a intregului aparat birocratic in problemele Oltchim, CFR, RMGC, Tarom precum si ultimul episod Hidroelectrica au fost sub orice critica. Nu am cum sa am o parere buna.
    Din ce spuneti dumneavoastra inteleg ca dupa un an 2013 dezastruos in ceea ce priveste atragerea investitiilor vine un an 2014 extraordinar. Voi fi placut surprins in cazul asta.
    Ma bucura faptul ca multe din taxe cum e cea pe profit/venit, tva, contributii samd nu au crescut. Dar vorbind de impozitele aferente salariilor stim ca sunt printre cele mai mari, era ridicol sa le mai marim. TVA-ul e si el cam maricel deja. 1/4 din pret.
    Va multumesc oricum pentru raspuns si cred ca va straduiti cu adevarat sa faceti ceva pentru tara, si veti reusi daca nu veti fi fortat sa va dati la o parte de catre diferite centre de interese din jurul palatului Victoria.

    Răspunde
     
   2. sanduCu
    Noiembrie 12, 2013 la ora 19:44

    Dl. Blanculescu, mai de mult apreciam modul dvs. profesional de abordare a diferitelor aspecte din economia tarii. Eu locuiesc acuma in Canada, dar am luat in considerare si parerea citorva din colegii de blog care afirmau ca va cunosc aptitudinile. Inteleg ca sunteti unul din sfatuitorii importanti ai PM Romaniei in sfera economica. La comentariul de fata am citeva nelamuriri (puteti sa le considerati si obiectii, dat fiind ca nu vad efecte pozitive reale privind ridicarea nivelului de trai al romanului) si va informez ca sunt inginer, deci tangentele mele economice se limiteaza la conducerea eficienta (capitalist sau socialist, nu conteaza) a proiectului. Pentru bunul mers al unui Proiect (in cazul de fata – refacerea economica a Romaniei) tara are nevoie de un buget solid. In primul rind pentru ridicarea industriilor traditionale ale Romaniei (mineritul, metalurgia, energia electrica, a lemnului, agro-alimentar, petrolul si chimia), adaugam aici cu aceiasi importanta: balansarea sistemului national de salarizare, sistemul de pensii, asigurarea medicala, educatia si cultura. Infrastructura transporturilor rutiere si ferate, precum si a telecomunicatiilor isi are rolul ei si nu trebuie uitata. Credeti cu sinceritate ca reducerea taxelor si imozitelor este o solutie de bun augur pentru ce se asteapta de la un PM? Voi reveni. Romania, la ora actuala, este invadata (poate nu suficient de mult, conform diverselor opinii la nivele politice, economice si sociale) de o gama diversa de „investitori” straini si … sa zicem de origine romana (pentru ca sunt romani prin nastere dar straini prin atitudine). Ati mentionat si in acest comentariu „marele profit obtinut in Romania” de acesti investitori. Permiteti-mi sa detaliez un pic (cind va prind pe aici, n-am voie sa va scap) rolul sau necesitatea profitului. In economia socialista se mentiona acea plus-valoare, cu cit mai mare cu atit mai bine – fara a afecta, pe cit posibil, bunastarea populatiei (si atunci se faceau greseli intentionate sau nu, deh, comunistii…). Parte din plus valoare se reintorcea in sustinerea continuitatii procesului economic productiv si restul se ducea la buget. In acest punct, doar voi aminti de furturi din avutul obstesc si de coruptie – existau si dintr-astea, dar realmente nesemnificativ pentru economia nationala (imaginea sociala era perturbata serios). In economia capitalista, ii spunem profit. La fel o mica parte reintra in circuitul productiv (cu multa grija si ponderare, in concordanta cu „a favorable political and economic environment”), iar alta buna parte este transferat in afara sferei economice in care a fost creeat (conturi personale sau in beneficiul altor tari). Nu cred ca exista pe suprafata Pamintului o legislatie care sa limiteze acest transfer in exterior, sau cel putin sa-l modereze intr-atit in cit sa nu afecteze drastic echitatea economica a sferei nationale. Probabil ca folosesc termeni care nu exista, nu atit ca as vorbi despre ceva nou cit ca sunt aspecte care intentionat sunt trecute sub tacere, voi incerca sa le explic. Echitate economica. Dvs ca economist vedeti contributia/proportia dintre valorile resurselor (umane, materiale si financiare – divizate intre investitie externa si contributii de la buget) si cuantumul profitului. Nu pentru ca nu se intelege, dar de dragul claritatii, as preciza ca numai investitia externa este…externa, si aceasta include si „cash” dar si (din pacate, politica economica romaneasca ne forteaza, trebuie sa o recunoastem) tehnologie avansata (mai mult sau mai putin, cunoasteti din practica, de cele mai multe ori te folosesti de ceea ce ai in stoc, dar ii faci reclama ca si cum ar fi ultimul racnet – tine de eficienta sau rentabilitate), care si are valoarea ei (deseori „umflata”). Parerea mea este ca la nivel national (international nu ma intereseaza, sub acest aspect) ar trebui sa guverneze o echitate care sa nu permita extragerea din circuitul economic national valori mai mari decit valoarea investitiei reale (atentie la pretul tehnologiei avansate – valoarea considerata ar trebui estimata/corelata strins cu alte tranzactii comerciale ale furnizorului cu alti consumatori), plus … sa zicem 30%. Atit echitatea nationala cit si parametrii contractuali cu investitorul trebuiesc a fi transparente tuturor, inclusiv poporului roman, atot puternic in tara lui. Pe aceste considerente, cum vi se pare afirmatia dvs: „marele profit obtinut in Romania, care cu siguranta va absorbi cea mai mare parte a efectului?” care de fapt nu este o intrebare? (a mea este).
    Pomeniti de reconectarea Romaniei la “pietele traditionale si internationale pierdute”. Sa inteleg ca cele traditionale nu sunt international? Ati putea sa detaliati care au fost pierdute (poate ca nici nu le-am avut), iar daca da au fost pierdute, de cine si de ce? Consider important a nu se arunca cu cuvinte fara acoperire, lucru care nu este de natura sa ajute la intelegerea … fenomenului. Despre toate punctele cardinale de care amintiti nu am data, asa ca va astept cu detalii. Nu am inteles ce cauta un PM la Bursa. BNR nu este suficient? Cu BNR am o poveste mai lunga, dar probabil ca BIS nu intra in sfera dvs de activitate. Deci pe PM il intereseaza Bursa, o fi avind si „jetoanele” la el? „Just kidding”, „or no”.
    In final, parerea dvs despre cel care actioneaza conform sfaturilor dvs. (l-ati convins, nu-i asa?). Apropo, chiar l-ati „plagiat” pe PM polonez? Cunoasteti exact care este atmosfera social-politica din Polonia? Ce stiti de conditiile marginale la liberea trecere a conductei de gaze rusesti spre Germania, de exemplu? Sau ce stiti despre licitatiile proiectelor de drumuri la care partenerii straini participa de …forma? Cum este cu gazele de sist poloneze? Aveti amanunte despre cum se desfasoara autostrada Gdansk – Viena? Ca vorbim de autostrazi, autostrada Nordului credeti ca este un proiect benefic Romaniei sau are alte obiective …occidentale? Totusi fondurile sunt date Romaniei din contul romanesc, care ar fi putu (parerea mea) fi folosit mult mai avantajos, legind Clujul si Iasul. Dar sa revenim la „crestere economica adevarata, cu efectele benefice pe care le cunoasteti.” Prognozata de dvs pentru 2014. Drept sa spun, nu cunosc acele efecte benefice, poate sa le detaliati concret alta data, dar nu prea tirziu. Trec peste o crestere adevarata, ca si cum ati subintelege ca ar mai fi una “ne-adevarata”si ma bucur alaturi de dvs ca in sfirsit guvernul are un program de refacere economica. Care e ala? Si nu pot sa inchei fara : “investitii vor fi initiate accelerat” – de cine si in interesul cui? Adica se vor reflecta concret in bunastarea generala (nu in general) a poporului roman atot-puternic in tara lui? Si cum?
    Dl. Blanculescu, va rog sa nu intelegeti ca ar fi ceva personal, desi in functia pe care o aveti, cam tot ce faceti in preajma PM, devine personal pentru fiecare roman. Probabil ca nu a fost in intentia dvs, dar tot ce ati spus naste o puzderie de indoieli, cu care nu se poate merge mai departe. Nici nu se poate pune problema asumarii unui risc. Buna ziua.

    Răspunde
     
   3. Constantin
    Noiembrie 12, 2013 la ora 20:13

    Domnule Blanculescu, va rog sa primiti felicitarile mele! Am aflat recent cu entuziasm despre reusita cu privire la privatizarea combinatului Oltchim a „grupului de super-specialisti” pe care cu onoare il conduceti. Asa cum ne-ati obisnuit in situatiile similare precedente, activul va fi degrevat de datorii, acestea fiind preluate integral la Buget si platite de cetatenii romani care suntem. Asteptam cu speranta si bucurie introducerea „centului Oltchim” in pretul carburantului pentru ca majorarea de pret anuntata de guvern sa fie „rotunda” la 0,1€. Ma tem insa ca, stiind ca se mai intampla sa greseasca la ordinul de marime al taxelor, consiliatul dumneavoastra domn Ponta sa nu inteleaga ca trebuie marit pretul carburantului cu 1€. Cat despre proiectele de investitii straine tocmai ne-a vorbit dl. Mihai Bogza in numele CIS si parca ne-am sfatuit inainte. Ceea ce ma ingrijoreaza foarte tare este insa este ca daca SOCAR nu ia nici pe degeaba Oltchimul, s-ar putea crede ca are vreo legatura cu esecul (pentru Romania) South Stream. In acest caz, sprijinitorii AGRI ar putea deveni atat de activi in transportarea gazului azer in sacose, cu vapoarele, cu butelia, incat exista riscul sa puna in pericol alimentarea pietei noastre cu tigari fara timbru dinspre Rasarit. Ei, asta chiar ar fi o veste proasta.

    Răspunde
     
   4. Adrian D
    Noiembrie 12, 2013 la ora 20:48

    Dle Blanculescu, toate bune shi frumoase in ce spunetzi dvs.
    Numai ca:
    1. ” Sa recunoastem insa, nu a crescut tva, dimpotriva, nu a crescut impozit pe profit/venit, nu au crescut contributii sociale si de sanatate, […]” – de cenad este evitarea unei gresheli neimpuse un succes? Daca eu negfociez cu dvs shji obtzin ca salariul meu sa fie neatins, se numeshte asta un succes? Sau se numeshte succes daca obtzin sa mi se mareasca salariul (i.e. – sa scada respectivele taxe. and, btw, de cand a ajuns guvernul romaniei sa se impauneze cu faptul ca nu i s-a impus de catre FMi sa creasca taxele??? shi de cand – shi cine a permis- ca FMI sa aiba vreo decizie in ce priveshte nive,lul taxaraii din romaniei???) iar cand spun cine a permis, ma refer la intervalul prezent, 2013-2015…)
    „dimpotriva, cele sociale vor scadea.” – nu e deloc sigura aceasta afirmatzie. Doamna de la FMi avea o parerea contrara, iar experientza ne invatza ca daca FMI spune in bun limbaj „niet”, atunci e „niet”, chiar daca dl Antonescu sau dl blanculescu spun „da”.
    „A crescut neglijabil o acciza la carburanti, plangem oare pe umarul companiilor petroliere pentru putin di marele profit obtinut in Romania, care cu siguranta va absorbi cea mai mare parte a efectului?” – shtitzi mai bine decat mine ca nu-i asha, dle Blanculescu. Acciza se va transmite in pretzul platit de utilizator, ca e industrial sau privat, tot una e, nefacand altceva decat creasca pretzul carburantziulor. care pretz al carburantzilor se regaseshte in ORICE produs cu care operam azi, fiindca totul, nu-i asha, chiar shi serviciile, au nevie de ceva transport… In bun limbajj romanesc, nu este vorba de o creshtere neglijabila a accizei la carburatzi, este cvorba de o creshtere generalizata de pretzuri. Fiindca ASTA se intampla cand creshte pretzul la energie, de orice tip… Iar dvs shtitzi asta mai bine decat mine.
    „Reconectam Romania la pietele traditionale si internationale pierdute, ieri Primul Ministru participa la inaugurarea proiectului istoric din Turcia Marmaray, canalul pe sub Bosfor, iar astazi este prezent la Bursa centrului financiar mondial, Londra.
    Alaltaieri era in Azerbaijan, Kazahstan, Uzbekistan, China, apopi in Turcia, maine va fi in statele din zona Golfului Persic si mai apoi in Federatia Rusa. Ce inseamna aceasta?” – pai ce sa insemne? oricve altceva decat respectiva reconectare. dar in principal inseamna ca dl ponta a fost prezent aici sau acolo, shi nimic mai mult. reconectarea de care vorbitzi se intampla,cand firme romaneshti sunt prezente in prioecte din tzarile pe care le-artzi expus. altminterlea, nu este vorba decat de un politician plimbaretz. „Un an 2014 in care proiectele de investitii vor fi initiate accelerat in Romania, asigurand o crestere economica adevarata, cu efectele benefice pe care le cunoasteti.” – asta ramane de demonstrat la FINELE anului 2014. pana una alta, singura creshtere certa pe care o va aduce anul 2014 este aceea a pretzurilor,fiindac SHTIM ca se va scumpi curentul, gazele shi carburantzii. Adica TOATE ingredientele oricarui produs, de orice fel. Sau ma inshel?
    „Cam aceasta este parerea mea despre persoana Primului Ministru, pe care cred ca l-am convins ca economia si mediul economic reprezinta dimensiunea fundamentala a mandatului sau, cel putin pe modelul PM polonez, Donald Tusk.” – ramane de dovedit ca mandatul lui Donald Tusk este un succes (recentele manifestatzii de la Varshovia ar indica mai degraba altceva), ramane de dovedit daca persoana shi politica dlui Tusk sunt un model… shi ramane de dovedit daca dl Ponta a intzeles cate ceva despre mersul economiei.
    simplul fapt ca a incheiat un acord cu FMi pentru nishte bani pe care NU o sa ii foloseasca shi pentru nishte reforme strcturale care au creat dezastre oriunde au fost aplicate dovedeshte ca dl Ponta se afla nu in clasa I in materie de economie, ci ca nu a inceput nici gradinitza.
    cu respect si apreciere.

    Răspunde
     
   5. Adrian D.
    Noiembrie 12, 2013 la ora 21:15

    PS Dle Blanculescu… dvs ar trebui sa shtitzi mai bine decat mine ca daca dl Tusk se poate mandri cu oarece succesuri, una dintre cauzele fundamnetale set ca Polonia are un acord FLEXIBIL cu FMI. Adica ia banii, dac are nevoie, dar fara conditzionalitatzi.
    No, decat sa il invatzatzi pe dl Ponta ca economiqa shi mediul economic conteaza (lucru pe care mi-e teama ca il shtie shi grivei, shi mi-e teama ca il shtie pana shi unul ca mine… Chiar sa nu il fi shtiind shi dl ponta?), mai bine i-atzi fi aratat care sunt pre-conditziile necesare shi suficiente pentru ca dl ponta sa poata acvea o politica economica coerenta, astfel incat economia shi mediul eco0nomic sa conteze.
    Daca l-atzi fi invatzat pe dl Ponta nu doar ceea ce shtim shi grivei shi eu shi dvs ci ceea ce shtie dl Tusk, anume ca daca negocierea cu Fondul nu aduce un acord flexibil, atunci adio politica economica, eram cu tptzii mai cashtigatzi.
    Inclusiv dvs.
    dar mai ales eu, romanul de rand. Shi cei asemenea mie. adica aia pe care scumpirile „neglijabile” la energie de orice fel chiar ne lovesc serios la buzunar. chiar daca nu avem mashina. dar platim facturi shi mai cumparam shi noi una alta, cat sa nu murtim de foame.
    multzmesc.
    cu respect shi apreciere.

    Răspunde
     
 • Catalin ( CTL )
  Noiembrie 12, 2013 la ora 07:36

  Mi-a venit tare greu sa incep un comentariu pentru ca mi-e ca-mi fac inima rea si desi nu sufar cu tensiunea sau de palpitatii s-ar putea sa ma apuce. De palpitatii cred ca incepe sa cam sufere toata lumea nu numai investitorii. Si Basescu sa mai taca din gura.
  Sa va povestesc. Zilele trecute am mers la finante in misiunea „sinucigasa ” , financiar vorbind , de a inregistra o chirie amarata, accent pe amarata. Si predau contracul pentru inregistrare, iar functionara, care a fost farte amabila, imi spune va mai trebuie si certificatul energetic. Zic – poftim ? De ce ? Ce treaba are statul cat e de eficient energetic apartamentul ? e intre mine si chirias, chiriasul se poate muta daca nu i convine ceva. La vanzare – cumparare as intelege, cumparatorul odata ce a cumparat e mai greu sa revina asupra deciziei, adica imposibil…
  Mna, si acum sunt in situatia de a da cel putin o chirie cuiva ca sa am un certificat care sa imi permita sa fiu cinstit sa dau bani lui Ponta . Banii din evaluarea aia energetica merg la evaluator, nu la stat, dar prin asta tot statul e cel care ma face sa pierd. Imi mai baga chestia cu asigurarile sociale, mi se mai strica ceva la apartament, imi pleaca chiriasii si raman cu datorii si daune, mai platesc impozit pe imobil, mai fac asigurare oligatorie si facultativa ( ca nu stiu la ce sa ma astept ) si inchipuiti-va cu ce raman din chiria ai mica. La noi sunt mai mici decat in centrele universitare mari. Si ce nu intelege Ponta e ca eu chiar vreau sa platesc impozite asa cum ar trebui sa vrea fiecare, e chiar o mandrie. Dar daca as avea bani, nu as mai lua un alt apartament pentru inchiriat, datorita taxarii e ( o putem numi afacere ) putin rentabil/a.
  Draga domnule Ponta, te-ai gandit ca declinul occidentalilor se datoreaza , foarte probabil, tocmai datorita taxelor tot mai maripe care le suporta populatia. Chiar si in Franta , Bastilia cheltuielilor sociale, lumea a ajuns sa se planga nu ca li se da putin ci ca li se ia atat de mult. Pana la urma economia subterana e singura sansa de supravietuire, pana la urma aia e economia reala. O sa aducem iar benzina si mtirina de la Sarbi noaptea peste Dunare, conserve din Ucraina si votka din Moldova. Desi unele taxe sunt mai mici Ponta are grija sa nu ramana asa. Deja stim ca 80% din venitul nostru se intoarece, sub o forma sau alta la stat. Adio clasa de mijloc, adio democratie, adio meritocratie.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 12, 2013 la ora 17:42

   Nu stiu ce semnificatie/rol are certificatul energetic, dar in Canada cita energie consumi pentru incalzirea locuintei are importanta in mentinerea structurii lemnoase. Daca lemnul nu este mentinut uscat in permanenta (caldura si ventilatie) putrezeste si cade casa pe tine. Daca se intimpla asa ceva asigurarea nu te acopera. Daca vrei sa cumperi o casa folosita, te va interesa sa vezi consumul pe caldura, pentru a fi asigurat ca lemnaria este in ordine. La sosire, cind mi-am luat casa noua, nu cunosteam chestii ca astea. La casa noua exista avizul inspectorului la toate etapele de constructie – asta il acopera pe cumparator (necunoscator). Sa aibe certificatul vostru vreo legatura cu betonul? Nu cred. Cu materiale noi pe care le folositi acuma? Intr-o tara cu clima rece sau umeda in timpul anului si construita cu mult lemn, mentinerea structurii este foarte importanta, indiferent cine locuieste.

   Răspunde
    
 • sanduCu
  Noiembrie 12, 2013 la ora 06:25

  “Reproșul investitorilor străini este acela că guvernul i-a luat prin surprindere”, foarte bine, ca romanii sunt tot timpul surprinsi. Sa mai invete si „investitorii straini” sa se descurce pe o piata libera si concurentiala – ce ? numai asa cu aranjamente si la de-a-gata?
  “Premierul Victor Ponta le-a răspuns investitorilor străini că așa se taxează și în America, și în Europa iar România nu poate fi un Eldorado pentru toată lumea.” – din greseala, tine si Ponta cu romanii si iar nu ne convine.
  “de exemplu între o legislație americană unde sonda este impozitată dar țițeiul este al proprietarului terenului” – Moise, ai si uitat ce se intimpla la Rosia Montana? Compania rascumpara terenuri, deci ce-I sub teren e al companiei, Nu in Romania (ca ei n-au stiut asta), dar in America sau in alte parti, asa este CE ESTE SUB PAMINT ESTE AL COMPANIEI.
  “Consiliul Investitorilor Străini a amenințat guvernul cu o relocare a afacerilor” – asta este santaj, dar stiti cind se recurge la santaj? Cind iti fuge pamintul de sub picioare – pulsul romanilor incepe sa se simta.
  Astazi studiam ceva si am retinut (mai multe dar nu este momentul) o chestie interesanta despre cum isi aleg „investitorii” astia locatiile: „high-reward exploration area in a favorable political and economic environment”. Cred ca nu-i nevoie de explicatii.
  Chestia cu „omul de la Iasi”, nu zic este reala dar mult prea sentimentala pentru duritatile cu care se confrunta toti romanii. Deci sa nu-i punem tocmai acuma in circa lui Ponta pe omul de la Iasi.
  Faptul ca nu l-au primit, foarte bine. Altfel cine stie ce surprize mai urmau.
  Sunt atitea exemple de romani care au reusit prin forte proprii, fara fonduri europene, fara banci, cu propriile lor resurse. Sunt si „baronii” (unii din ei, nu am date sa-mi permita sa generalizez) care au stiut sa-si gospodareasca judetele – sigur, uneori au dansat la doua baluri, cind a picat s-au descurcat, cind a curs s-au revansat – si oamenii acolo sunt multumiti de rezultate (nu sunt probabil inca in intregul judet, dar nici proteste nu sunt).
  Sa n-o lungesc, ca iar o sa ma ia careva cu HUOOO. Investitiile, daca sunt ale statului roman, sunt bine venite, daca sunt straine, mai bine lipsa. Poporul trebuie organizat si indrumat – asta-i tot ce lipseste – pentru ca romanul este muncitor si a muncit din greu intotdeauna. Sporul a fost si mai mare cind a vazut si speranta. Nu sunt vorbe. Acesta este adevarul istoric al romanilor. Cineva spunea mai jos: „Sint dezorientat un pic,intrebare, care ar fi solutia acetei tarisoare?” – deci nu ca refuza sa munceasca. Sa fim seriosi, daca romanii au sa continue sa-I balacareasca pe alesii lor, pe reprezentantii lor, se va schimba ceva? Ceva in bine, ca in rau nu-I lipsa? Altcineva a spus o chestier fantastica: “total gresit toti sint la fel ,aici e marea gresala a romanilor cat va trebuie sa va dati seama ca toti sant la fel .Va acuzati in-tre voi pentru trei partide de hoti nu era mai bine sa faceti front comun impotrva tuturora”, si chiar are o sugestie: Moise Guran, ministru. Pe bune, personal l-as sustine ca Ministrul Educatiei (numai daca candideaza, daca nu, probabil ca nu este sigur ca e in stare si poti forta omul). Pentru altceva, cred ca este mai bines a lase locul altora cu mai multa experienta, cu discernamint si putere de decizie. N-ar fi bines a-l pierdem (printer injuraturile viitoare).

  Răspunde
   
  1. vlad
   Noiembrie 12, 2013 la ora 10:44

   sa ne uitam doar la vecinii unguri, ce taxe si impozite au pus in ultimii ani si n-am auzit sa plece vreun mare investitor. Ba chiar s-a dus Mercedes la ei. E adevarat ca au fost mai mult taxe si impozite pentru companii decat pentru persoanele fizice…

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Noiembrie 12, 2013 la ora 17:12

    Sa nu uitam ca Ungaria a facut parte din Imperiul Austro-Ungar cu care Germania sau Imperiul german a avut si are afinitati. De exemplu cu fratele tau chiar daca te certi nu te vei purta ca cu un strain. Intr-un cuvint, orice situatie are un caracter specific dar si unul general – amindoua trebuie cunoscute si intelese inainte de a te folosi de ele, fie si numai ca exemplu.

    Răspunde
     
    1. vlad
     Noiembrie 13, 2013 la ora 12:54

     frate, frate… dar branza-i pe bani
     si chiar daca nemtii ar investi in Ungaria dintr-o datorie morala/afinitate, mai sunt investitori si din alte tari (ma gandesc la banci si lanturi comerciale), care au amenintat ca pleaca. Si totusi n-au facut-o.
     Ideea e ca, daca se vrea, se pot pune impozite noi, sau mari cele existente, fara a afecta foarte mult populatia. (aici mai e o discutie – cum se reflecta noile taxe in pretul catre consumatorul final)
     Dar, din cate stiu, biroul FMI din Budapesta s-a inchis deoarece datoria a fost achitata.

     Răspunde
      
 • anca
  Noiembrie 12, 2013 la ora 00:45

  Imi pare rau ca tara a ajuns in acest colaps,dar chiar nu au fost oameni sa gandeasca cand au votat un om lipsit de
  onoare pentru pozitia de prim ministru? Au gandit ca nu e nici o problema daca a plagiat?,asta e grav.
  El este ironic cu toata lumea,nu are bun simt in el,a scos tara la mezat(adevarat nu singur)dar nici in al doisprezece-lea ceas el nu vrea sa vada in ce hal a ajuns tara din cauza lor.Toti cei care au votat USL ar trebui sa le plateasca taxele impuse de ponta,si celorlalti,sa le fie invatatura de minte si sa nu mai voteze pentru o galeata,galos,etc.si asta chipurile(am auzit destule voci)sa-l demita pe presedinte.Cred ca este cazul sa va treziti, chiar cei cu votul pregatit pentru viitoarele alegeri.

  Răspunde
   
  1. Alex
   Noiembrie 12, 2013 la ora 14:21

   Nu mai scrieti de plagiat atia pentru ca nu asta e problema … Ponta e o marioneta nu poate avea o parere personala din cauza ca a participat la asasinarea procurorului stiti voi care

   Răspunde
    
 • conu
  Noiembrie 11, 2013 la ora 23:59

  hai sa nu ne mai plangem, da? ati uitat ce majoritate a avut coalitia USL in alegerile parlamentare? va meritati soarta popor indobitocit!!! osul la munca si platiti taxele daca l-ati vrut pe ponta.

  Răspunde
   
  1. TiberiuC
   Noiembrie 12, 2013 la ora 00:06

   OK, suntem dobitoci.. tu cu cine ai votat? ca sa stiu pe ce limba vorbim.

   Răspunde
    
  2. TiberiuC
   Noiembrie 12, 2013 la ora 00:34

   In parlament sunt urmatoarele formatiuni: PDL. PSD. PNL. PP-dd. UDMR. Minoritati. Spune-mi o formatiune din parlamentul Romaniei care ar fi capabila sa scoata Romania din rahat.
   Asta a votat romanul, toate aceste formatiuni.
   PDL era mai bun? pai PDL a dat cea mai puternica lovitura intregului mediu de afaceri cu marirea TVA cu 5% asa, in mijlocul anului fiscal. TVA crescut cu 5% reprezinta mai mult rau decat a facut Ponta in 2 ani si in urmatorii 2 ^^^
   PP-DD?? really??!!
   UDMR?? au facut parte din guvernarea PDL…nu au cum.

   Răspunde
    
   1. B.A.C. XXI.
    Noiembrie 12, 2013 la ora 10:31

    COMUNISMUL SALVAREA ROMANIEI.

    Răspunde
     
  3. dan
   Noiembrie 12, 2013 la ora 00:36

   Vad acuzati la cei care au votat cu ponta, total gresit toti sint la fel ,aici e marea gresala a romanilor cat va trebuie sa va dati seama ca toti sant la fel .Va acuzati in-tre voi pentru trei partide de hoti nu era mai bine sa faceti front comun impotrva tuturora.In tota lumea exista conrupti dar nu ca in romania .Singuru regret care il am ca nu am plecat din romania mai devreme de 12 ani acum astept noua mea cetatenie .Ce bine ar fi fost macar un ministru sa aveti ca MOISE GURAN .

   Răspunde
    
 • FLORIN
  Noiembrie 11, 2013 la ora 23:57

  Sint dezorientat un pic,intrebare, care ar fi solutia acetei tarisoare?

  Răspunde
   
 • FLORIN
  Noiembrie 11, 2013 la ora 23:53

  Ponta pare sa fie un,copil,comunist,rasfatat care nu stie nimic,nu face nimic dar se supara daca vrea sa faca cineva ceva constructiv pe linga el si se apuca sa planga si sa dea din picioare isteric si sa arunce cu pietricele si chiar sa scuipe,pacat nu stiu cine la adus in politica e o pierdere de timp si o prelungire a agoniei acestei tari.

  Răspunde
   
 • radu
  Noiembrie 11, 2013 la ora 23:42

  toata lumea se intreba de ce ne merge rau!ce-ar trebui schimbat? sintem o tara crestina…dar am avut presedinte ateu,care mai are ceva influienta …sintem o tara crestina…dar ne-am invatat sa ne descurcam doar strimbînd caile dreptatii,obicei pe care il lasam mostenire …sintem o tara crestina …primitori de oaspeti,dar noi îi invitam sa ne fie stapini,de parca nu ne mai pricepem la nimic…sintem o tara crestina,dar nu mai citim BIBLIA,in schimb ne inchinam la moaste si apelam la ajutorul vrajitoarelor…sintem o tara crestina,dar nu stim poruncile,legile si rinduielile LUI DUMNEZEU,de parca nu ar mai fi cine sa ne spuna despre ele…daca vrem sa se schimbe lucrurile trebuie sa-L lasam pe DUMNEZEU sa ne inoiasca mintile,adica ce-i spunea ISUS HRISTOS lui NICODIM despre nasterea din nou…daca noi ne facem partea din TOATA aceasta munca si DUMNEZEU o va face pe a LUI…deci, de cind incepem???

  Răspunde
   
  1. bebe
   Noiembrie 11, 2013 la ora 23:53

   medicamente!medicamente!medicamente!

   Răspunde
    
  2. sahir
   Noiembrie 12, 2013 la ora 10:23

   ai de capu meu!!!

   Răspunde
    
  3. B.A.C. XXI.
   Noiembrie 12, 2013 la ora 10:28

   CATRE RADU: BIBLIA E CARTE BUNA. DAR TREBUIE SA INCEPEM SCHIMBARILE IN BINE CU MACILARIA CIOCOILOR .

   Răspunde
    
   1. B.A.C. XXI.
    Noiembrie 12, 2013 la ora 10:29

    nationalizarea averilor ilegale coruptii multe milonari de impus sa spele wc urile publice DOAR ASA VA FI DREPTATE.

    Răspunde
     
 • FLORIN
  Noiembrie 11, 2013 la ora 23:38

  Imi este greu sa incep la cate ofuri am pe suflet si gasesc pe zi ce trece inca un motiv de ma scarbi de clasa noastra politica ,toata ziua se vorbeste numai de taxe,taxe si iar taxe au anebunit de tot si au uitat ca stapani acestei tari sintem noi,nu iei si ar trebui sa le aducem aminte ca noi sintem stapani lor, caci noi platim taxe si punem osu la treaba sa tragem colosul asta de tara ca sa-l jumuleasca hoti ca iei si sa isi faca vreun SPA platit de noi ca doar merita.Ce imi doriti mie sa va doresc si voua,rusine.

  Răspunde
   
 • Cris
  Noiembrie 11, 2013 la ora 23:20

  Nu e vorba de „amatorism politic” ci de TERORISM FISCAL. Sunt doua lucruri diferite. Romania, vine dupa 4-5 ani de impozitare crunta, in conditiile in care prea multa activitate economica, in Romania, dupa 2008 nu s-a realizat.

  In aceste conditii, impozitele lui Ponta sunt taxa pe blana ursului din padure, nu are o componenta economica.

  E impozit pe iobagie, va spun.

  Răspunde
   
 • callina
  Noiembrie 11, 2013 la ora 22:35

  prea tarzie ora de emisie…

  Răspunde
   
 • CrisanT
  Noiembrie 11, 2013 la ora 21:49

  Salutare,
  ce sa zic despre Ponta… face si el ce poate.. atata poate fratilor, ce vreti.
  Eu sunt foarte sceptic cu viitorul tarii noastre dragi… Noi niciodata nu vom ajunge macar la nivelul de 50% a unei tari occidentale cu conditii de viata decente. Niciodata o tara nu se va dezvolta cu acesti zisi „investitori straini”, NICIODATA. Investitorii straini nu sunt altceva decat niste ppersoane care nu au in cap altceva decat maximizarea profitului pe spinarea omului sarac. Fratilor, investirorii straini vin aici ca ne vindem pe nimic, salarii de tot rahatul…scuzati-ma, si un salariu de 400E pentru un full time job intr-o multinationala este DE TOT RAHATUL.. si atunci unii se mira de ce nu vrei sa dai 18000E pe un Duster si te duci sa cumperi un „cotet” german cu 4000E. Ne trebuie industrii puternice MADE IN ROMANIA care sa traga pe orizontala toata economia… Nu apa minerala sau vin ^^ industrii puternice. (Nu , Dacia nu mai este Made In Romania, este Made in France.. atat vreme cat stai cu „morcovu in fund” ca vezi doamne deja angajatii de la Dacia au salarii prea mari si tot timpu ni se arata pisica Maroc…
  Niciodata in viata noastra vom ajunge sa traim decent…
  Scz de scepticismul meu, de sus pana jos avem spaga in sangele nostru, avem pilele si relatiile in sangele nostru… suntem condamnati ^^

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 11, 2013 la ora 23:30

   Profitul reprezita obiectivul oricarei afaceri. Inclusiv pentru investitorii romani.*** 400 de euroi este putin…Dar este salariul mediu pe economie. Sunt multi romani care nu spera sa primeasca vreodata 400EUR.***In Maroc se pare ca le merge grozav cu Lodgy… Cam la fel si cu Dokker. Daca nu le reduc pretul, reduc durata de viata a produslui, pentru ca au vanzari mizerabile. Noul MCV pare cu mult mai competitiv, chiar daca se adreseaza unor segmente de piata relativ diferite.

   Răspunde
    
   1. TiberiuC
    Noiembrie 12, 2013 la ora 00:52

    mie nu imi plac comparatiile de genu’ „400E este mediu in tara…altii nu viseaza sa aiba 400E” e ceva de genul „altii au WCul in curte, tu de ce ai dorii apa calda la robinet?”
    Dovada este Dacia, si pe bune, ma enervez la culme cand vad cifre.. Credeti ca Dacia nu isi permite sa dea salarii medii de 1000E la Pitesti?? si-ar reduce profitul cu doar 10% ^^ de ce nu o fac? Credeti ca cei de la Petrom nu isi permit salarii medii de 1500E / companie?! de ce nu o fac?… De asta zic eu ca nu vom ajunge niciodata o tara cu un nivel de trai decent .. atat vreme cat vine strainul sa faca avere pe spinarea ta… putem visa mult si bine

    Răspunde
     
    1. Constantin
     Noiembrie 13, 2013 la ora 22:44

     Metaforele numeroase sunt obositoare si pot da nastere unor confuzii de interpretare, prin urmare, voi cauta sa folosesc cat mai mult sensurile proprii ale cuvintelor.*** Dupa cum spunea Vitali, trebuie sa ne raportam la ceva cand spunem despre un lucru ca este mic („de tot rahatu”, cum zice CrisanT), sau mare. Mic sau mare in functie de un reper, intr-un sistem de referinta, altfel n-are nici un sens. Daca reperul ar fi cat as vrea eu sa castig, este foarte posibil ca acesta sa aiba un pronuntat caracter subiectiv, prin urmare rationamentul sa fie eronat si concluziile lipsite de relevanta. Daca vorbim despre limita oficiala pentru saracie, ea este depasita substantial in Romania. Astfel ca, referindu-ne la piata muncii si tinand cont de faptul ca in unele tari nu exista un salariu minim prevazut prin lege, salariul mediu reprezinta un reper obiectiv utilizat adesea. ***Probabil ca nu doar ca isi permite, dar Renault ofera in prezent unor angajati salarii de 1500E si chiar mai mult. Renault este o firma internationala si are o viziune globala. Sunt sigur ca au contabili buni si ei sunt platiti cu mai mult decat contabilii de la „Vasilica SRL”, desi fac aproximativ acelasi lucru. Sunt aproape sigur ca si femeia de serviciu de la Renault este mai bine platita decat femeia de serviciu de la „Vasilica SRL” . Lucrurile functioneaza dupa principiul „O-ring”. Probabil, insa, ca nu sunt mai bine platiti decat cei de la centrala nucleara de la Cernavoda. Prin urmare, aceleasi categorii de personal primesc salarii diferite in functie de nivelul de competitivitate al intreprinderii si NU neaparat al lor. Pe de alta parte, scriam ca in Maroc lucrurile nu sunt deloc vesele. Daca uzina din Romania este profitabila, iar cea din Maroc, spre exemplu nu, Renault poat transfera o parte din profit catre alte unitati, inclusiv spre Maroc. Si catre centru. Asadar, salariile de 4-5.000E ale francezilor [din Franta] de la Renault sunt sustinute inclusiv prin faptul ca angajatii lor primesc doar 1000E la Pitesti, ca cam asa este media veniturilor angajatilor de la Renault Romania. Altfel, relatiile de munca cu „strainii” au fost intotdeauna, in ceea ce ma priveste, mai corecte decat cu autohtonii.

     Răspunde
      
 • Laur
  Noiembrie 11, 2013 la ora 21:13

  Ca Ponta procedau si domitorii fanarioti, adica puneau taxe mai mari sa-si poata plati domnia, luxul si datoriile la camatari. Progress de acum 200 de ani zero.

  Răspunde
   
 • Soso
  Noiembrie 11, 2013 la ora 19:44

  Ceea ce este incredibil este simplitatea acestor declaratii si aceste comparatii puerile intre SUA, Europa si Romania. Par a fi declaratii copilaresti,ca si cum nu ai avea nimic serios de spus. De la un premier te astepti la mai mult,ai totusi o responsabilitate fata de popor.
  A anunta cu zambetul pe buze cresteri de taxe, si adaugand si cate o gluma pentru popor mi se par inadmisibile.
  La mine ca angajat la privat cine se gandeste?
  Ca urmare cei care isi platesc taxele vor plati taxe mai mari, pe cand ceilalti vor fi evazionisti mai mari…..

  Răspunde
   
 • Paul
  Noiembrie 11, 2013 la ora 19:24

  Nenorocit de nenorocit dar cel mai curios este ca lucrurile astea s-au intamplat dupa vizita in america, oare a venit cu directive clare. Ca poate de aia se explica mizeria aia ce o are pe la gura , de o culoare cacanie. Criminal de neam , alaturi de clasa toata politica . Mai vinde si el ce poate. Ii doresc sa ramana si el fara pita fara casa fara lux fara tot.

  Răspunde
   
 • eujiji
  Noiembrie 11, 2013 la ora 19:03

  Un idiot, si un nenorocit Ponta,am ajuns sa spun ca este mai rau ca Basescu, nici el nu atat de iresponsabil in declaratii si decizii politice. Ponta trebuie demis si cred ca si guvernul USL pentru ca USL e aceiasi mizerie ca PDL.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Noiembrie 11, 2013 la ora 18:51

  Articolul acesta este in mod evident nepopular. Atat timp cat mai mult de 63% din electoratul patriei noastre sustine actuala coalitie de guvernamant cu TOATE masurile pe care guvernul le adopta, a critica guvernul si masurile sale este un demers nepopular. Este foarte probabil, prin urmare, ca rectia comentatorilor de pe acest blog sa fie de trei feluri. Cei din prima categorie vor spune ca Traian Basescu este principalul responsabil, ori pentru scaderea ISD, ori pentru masurile de crestere a fiscalitatii, dar cel mai probabil pentru amandoua. Cei care-si dau seama ca marota TB a devenit plictisitoare si ridicola, vor da vina pe Mugur Isarescu si BNR. Cei din a doua categorie vor demonstra in luuuungi texte responsabilitatea „finantei mondiale”, a masoneriei si a „bildenbergilor”. Cei din a treia categorie vor posta filme cu Maria Lataretu, poezii despre unitatea nationala si tutoriale cu privire la cultivarea rosiilor. Despre faptul incredibil ca avem un guvern pe care-l sustinem cu entuziasm si care tinde sa atinga nivelul de incompetenta al guvernului Tariceanu 2, nu va vorbi nimeni. Vor fi insa fara indoiala voci care vor spune ca ce rau traim, dom’le si ce bine ar fi sa fie bine!

  Răspunde
   
  1. paul
   Noiembrie 11, 2013 la ora 19:04

   Excelent!

   Răspunde
    
  2. Catalin ( CTL )
   Noiembrie 12, 2013 la ora 07:38

   : )))

   Răspunde
    
 • ROmanul
  Noiembrie 11, 2013 la ora 18:33

  Ponta zice ca in SUA impozitele sunt mai mari decat in Romania. Dar de ce benzina in SUA e la jumatate de pret fata de Romania? Pentru ca la noi impozitele or fi mai mici dar sunt multe si se aplica la ce nu te astepti.

  Si nu m-ar mira sa aud ca Dacia va pleca definitiv din Romania avand in vedere conditiile fiscale foarte avantajoase din Maroc. (In primii 5 ani orice firma nu plateste nici un impozit).

  Si multe altele probabil vor evita sa mai investeasca ori chiar vor pleca.

  Eu personal daca se impute treaba imi fac firma in Bulgaria avand in vedere activitatea mea care se preteaza la asa ceva. Si probabil vor face multi ca mine.
  Sa ramana Ponta cu asistatii sociali.

  Tot calul care trage este batut de Ponta…

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Noiembrie 11, 2013 la ora 17:49

  „India, incredible India!”

  Sunt sigur ca stiti reclama de pe Bloomberg si BBC. Daca da, cu siguranta o stiu si cei de la CIS…

  Răspunde
   
 • micutu de la 7
  Noiembrie 11, 2013 la ora 17:38

  Ponta nu s-a dus in state sau in alte parti ca sa caute afaceri, ci sa se autolegitimizeze si sa dea in Basescu dupa ce a vazut ca Europa si US il cam flituiesc. Oamenii de afaceri vin si fara sa te rogi de ei daca au conditii. A fost o manevra de comun acord cu A3 ca sa contracareze curentul nefavorabil si s-a dus cu vrajeli la aia (pe langa A3) de parca aia n-ar sti pe cine primesc in casa. E penibil sa crezi ca poti sa le spui ceva alora si acasa sa faci altceva sau sa te dai ce nu esti. Dar asta e. Ponta are sustinere in Baneasa iar restu media nu prea conteaza ca sunt bichoni iar opozitia e departe, in munti, se regrupeaza nu stiu ce face, cauta cai. In plus procurorul are o naturalete de a spune vrajeli incredibila 😀 Omu asta te face la poker fara sa aiba nimic. Nici macar o pereche.

  Răspunde
   
  1. Mihai
   Noiembrie 11, 2013 la ora 18:36

   O pereche de ce? 🙂

   Răspunde
    
   1. Ben Ami
    Noiembrie 11, 2013 la ora 22:18

    de chiloti curati?

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase