Să ne isterizăm, din nou, degeaba…

Publicat la data de de Moise

chicken-evaders-invaders-evaziune-pui-carne

de Moise Guran

Când pronunță cineva pe la televizor cuvântul salmonela se creează brusc isterie națională, se îngălbenesc ecranele de breaking newsuri, se intervine în direct prin telefon şi se apelează la discuțologii de serviciu. Cum a fost posibil așa ceva, întreabă toată lumea, în vreme ce gospodina îngrozită se jură că nu mai cumpără pui o lună.
La fel s-a întâmplat și cu carnea de cal acum câteva luni, mai ţineţi minte? Un scandal care a ridicat mari semne de întrebare în privința eficienței organelor sanitare de control din România. Acum nu sesizează nimeni, se pare, penibilul situației. Deci inspectorii au citit în ziare că SRI-ul a interceptat iar DNA-ul a arestat o mai mulți arabi care făceau evaziune fiscală și, absolut întâmplător, din discuții a reieșit că aceștia reambalau carnea de pui refuzată la unul dintre hipermarcheturile mari din România.
Și brusc, s-a declanșat isteria televizată! E alertă naţională, domle, la cinci luni, după scripturi!

Nu-și pune nimeni problema de ce nu s-a plâns cetățeanul că pute puiul în galantar, de ce n-a sesizat hipermarketul (şi e nemţesc, ţineţi cont!) că unii încearcă să vândă pui expiraţi pe piaţă, de ce n-a aflat securitatea alimentară prima că umblă șobolanii prin carnea de pasăre? Nu-și pune nimeni problema de ce n-a aflat fiscul de la sanepid că e un comerț ciudat ce merită investigat și pe partea de evaziune, iar nu sanepidul de prin ziare.

Să ne înțelegem! Lovituri precum cea dată acum de Autorități evaziunii fiscale sunt rare în România. Am calculat că la valoarea respectivă a evaziunii s-au plimbat cam 5000 de tiruri de carne fără TVA, din care mai puţin de un tir e asta reambalată, dar ceea ce vreau să vă spun este că vom mai auzi de un astfel de dosar, atât de mare, poate peste un cincinal sau peste un deceniu. Astfel de mafii sunt protejate de oameni de la fisc, de la Parchet, de peste tot, iar o astfel de anchetă ajunge greu în justiție, eventual după ani de urmăriri și interceptări.

Dar asta se întâmplă și pentru că țara noastră e ciudată, pentru că eu sau tu, cumpărătorii, nu cerem bon la casă, nu facem plângere la OPC când gasim o marfă suspectă și ne mulțumim doar pentru că am cumpărat-o ieftin, se întâmplă în general pentru că pârghiile de protecție ale cetățeanului, așa cum ar trebui să fie securitatea alimentară pur și simplu nu funcționează.
Desigur ar însemna să fim o societate calmă și organizată iar nu una care se lasă două zile isterizată de breaking newsurile de la televizor, iar apoi dă totul uitării.

This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

22 răspunsuri la Să ne isterizăm, din nou, degeaba…

  • Andra
    Octombrie 15, 2014 la ora 01:06

    Suntem atat de mici la acest capitol!!!!Cei ce vor sa ne conduca o fac usor,usor fara ca noi sa ne dam seama.Pentru ca problemele economice ale tarii noastre nu ofera timp ca romanul sa mai si gandeasca si nu doar romanul fiecare tara are demersul sau.La noi in tara-Minimul pe enconomie?800lei ok?Eh asa se arunca romanul de foame la raftul cu 50% reducere (reducere de viata, asi numi/o).Asa vor unii care ne manipuleaza si nu vb de parchet,justie,fisc ce spuneati voi pe aici cu tot respectul si de alti mafioti negri care conduc lumea din 1776.
    Printr/un salar atat de mic un cetatean roman cu familie nu se gandeste decat ce sa puna pe masa copiilor sa manance si sa ii ajunga aceasta suma pana luna viitoare.Va explic prin alt inteles daca un cetatean ar avea in jur de 4000lei salarul pe luna cheltuind pe mancare in jur de 1000lei sunt sigura ca altfel ar lua problema si cu siguranta raioanele ieftine nu ar mai exista,ba din contra ar avea timp sa progreseze intelectual romanii.Romanul e tot roman!Parerea mea….

    Răspunde
     
  • Constantin
    Noiembrie 2, 2013 la ora 19:59

    „Nu-și pune nimeni problema…” _ Cetatenii si-au pus problema cand au sesizat prima oara astfel de disfunctionalitati. Si nu s-a intamplat nimic. Apoi, cand au sesizat a doua oara. Si a treia oara. Acum astfel de situatii au intrat in normalitate. Ni se pare anormal si sesizam imediat atunci cand DSV isi face treaba in mod onest. Cand edilii isi fac datoria si actioneaza in interesul public si nu in cel personal. Cand politicienii isi fac datoria…Acestea au devenit evenimente in patria noastra, fapte exceptionale.

    Răspunde
     
  • Sergiu Daniel Berghian
    Noiembrie 2, 2013 la ora 00:56

    Mă Moise TARE mai ești mă!

    „Zi-le Moise, zi-le!”

    Răspunde
     
  • folclor
    Octombrie 31, 2013 la ora 16:29

    statul roman ar meita mai bine reintregrea teritoriului si recuperarea tezaurului dar cum cu certuri cine i mai bun usl sau pdl firav al naibii un ideal comun tre sa va uneasca daca sunteti Romani.

    Răspunde
     
  • Grevistul de serviciu
    Octombrie 31, 2013 la ora 14:42

    Statul roman merita sa i se faca evaziune fiscala, ar merita cu varf si indesat si o greva fiscala!

    Răspunde
     
  • O voce dintre dintre Nistru si Prut
    Octombrie 31, 2013 la ora 09:46

    TALHARII DE RANG INALT CARE AU SARACIT TARA SI I AU INJOSIT PE CETATENII DE BUNA CREDINTA SA FIE PEDEPSITI ASPRU AVERILE NATIONALIZATE CIOCOII LA DUBA.
    AMBELE MALURI DORESC SCHIMBARI SPRE BINE.

    Răspunde
     
  • sanduCu
    Octombrie 31, 2013 la ora 08:22

    Si acuma una economica, ce Ottonelul ei de treaba.
    Faliment personal (datorii la banca) si insolventa (insuficient cash), nu sunt tot un drac? Nu-i aceiasi cauza? Semnezi cu miinile dar gindesti cu calciiele. Ma bag la datorie cu banca de parca ar fi tata. Cind stii ca aia te fura, fura-i si tu. Un exemplu, nu ca nu va invat la rele – totul e legal. Dupa ce a murit sotia, eram ca vai de capul meu: datorii, lucram mai mult in vis, si atunci pe nimic, fata a inceput facultatea, ma bagasem la o casa noua in care schimbasem si proiectul (sperind ca o voi avea macar in carucior) cu avansul dat si aproape luat (m-am ciriit cu ei de mi-au dat inapoi mai putin costul modificarilor, pe care le proiectasem eu). Intr-un cuvint, eram pe targa. Ca sa termin cu tot balamucul aveam nevoie de vreo 50,000, acuma, sa-i numar jos. Trec peste amanunte. Merg la banca si cer imprumutul, le-am dat toate garantiile, dar am cerut si asigurare pe imprumut – daca mor se sterge datoria, nu-i ramine fetii nimic de plata. Asigurarea face cam 50% din dobinda lunara pe care trebuie sa o platesc, deci platesc tot ce trebuie lunar, in 20 de ani (aveam 53 ani, deci pina la 73) se face suma numai din dobinzi si asigurare si datoria ramine aceiasi. Cit mai traiesc eu peste 73 va fi pierderea mea, daca nu le ia foc sandramaua si nu mai dau nimic. De cind am semnat am stiut ca nu le mai dau banii inapoi, timpit sa fiu sa le platesc si dobinda si sa mai achit si datoria. Ei vad acuma ca pot achita totul, dar nu ma pot obliga sa o fac – imi trimit scrisorele: „Estimate of the time it will take to pay the New Balance (adica tot timpul se adauga la loc) shown on this statement, through minimum payments: As your minimum payment is set as interest-only, you will not pay out your oustanding balance through minimum payments.” Acuma am o singura problema: daca mor inainte de 73 le fac paguba, daca mor dupa au sa inceapa sa se imbogateasca pe spatele meu bosorogit – dar mai bine decit sa le dau si datoria. Deh, falimentez personal la batrinete. E drept ca la voi va jongleaza cind cu Leul cind cu Euro – sunteti rasi tunsi si frezati, nici Moise nu va poate ajuta cu graficele lui. Intrati peste ei sa fie ori Leu ori Euro, sa stiti si voi o treaba. Si nu uitati, asigurarea = merita toti banii.
    Astia cu „Shark Tank” au vazut ca le merge bine (isi fac si reclama, mai string si de jumuleala) au scos inca o emisiune „Dragonul” – aici sunt 3 rechini si inca doi noi. Despre ce vorbesc? Despre investitori! Vin niste intreprinzatori, care au inceput, care vor sa inceapa, o afacere (inventii, strengarii, ma rog bani sa iasa) si sunt „insolvabili” cum spuneti voi. Aici ii spune clar, n-ai lichid sa duci hirbul mai departe. Si uite asa, din cap patrat, au ajuns la mila unor milionari salatani care n-au ce face cu banii si se hapsinesc la niste nenorociti care si-au bagat si chilotii intr-o afacere pe care nici n-au cum s-o vinda (nu le-o cumpara nimeni) si nici sa o falimenteze (ca pierd si cu ce au garantat inceputul – casa, masini,..). Treaba asta o fi cu marile companii de care tot vorbiti, numai ca pe la voi le-au ajutat si politicenii sa ajunga unde au ajuns. Dar cu IMM-urile, este asa cum sunt si nenorocitii astia de aici. Deci ca e mare ca e mica (firma/compania), insolventa se ridica. Nu mi se pare deloc normal ca statul sa „salveze” o companie (bancile ii jupoaie pe IMM-isti de nu se vad, si se imbogatesc din asta) din care s-au infruptat tot cei din stat. Adica ajutind, transfera overdraftul furat pe minusul bugetar, adica pe taxele voastre. Ma rog, s-a ajuns la insolventa, sa treaca toata compania la stat – sa o nationalizeze, salariatii sa devina bugetari. Acuma sa-si sparga capul nu numai pentru aia de prin birouri ci si pentru cei care ar munci dar n-au ce. Chestiile cu somaj, taxe, TVA, timbre…spanacuri. Fiscalitatea merita sa o maresti (impulsioneaza productia), dar numai odata cu salarizarea. Deh, asta nu prea tine la privat, iar acolo unde particularii sunt majoritatea, se imbirliga treaba.
    Tipati de furturi, de coruptie – degeaba. Nationalizati toate insolventele sa vedeti ca se lasa si de politica. Daaa, nationalizare suna a socialism, dar insolventa miroase a… „bad management” (asa se cheama prostia?).

    Răspunde
     
  • alex
    Octombrie 31, 2013 la ora 07:42

    Deci… 100,000 * 100 lei= 10,000,000 lei nu 100…

    Răspunde
     
  • sanduCu
    Octombrie 31, 2013 la ora 06:50

    Alcolismul crescut in Romania, femeile pe locul 1 in Europa, barbatii doar pe locul 4, sursa TVR. Eu nu stiu cum e cu alcolismul, cica te imbeti si din miros, nu e nevoie sa mai bei. Pe vremea cin eram in Romania, n-am auzit de asa ceva, adica din bere. Nu mai tin minte care era un pic mai tare, Grivita sau Rahova (mi se pare ca Rahova care se vindea la 3/4), dar ce este sigur ca snapanii, pe toate zborurile internationale cu zboruri peste noapte, baga bere (orice marca ar fi) alcolizata de doua ori ce este pe eticheta (sa nu fiu eu in stare sa beau doua de 330 la rind?). Acuma aud ca bere romaneasca nu mai aveti, aveti alte retete. Nu stiu cum e, bei mai mult cind esti treaz sau cind esti cherchelit nu mai stii masura? Probabil ca ati continuat sa beti ca in original, dar nu v-ati dat seama ca beti altceva. Numai o parere.

    Răspunde
     
  • sanduCu
    Octombrie 31, 2013 la ora 05:33

    „şi e nemţesc, ţineţi cont!”
    Uite Moise ca nu mai trebuie sa ma refer la germanizarea romanilor, si aveam una pescuita ieri la TVR. „Societatile culturale mai evoluate sunt mai sensibile la modificari din partea celor mai putin evoluate”, si se da si un exemplu: „romanii au mai putine sanse sa devina nemti, dar nemtii au mai multe sanse sa devina romani”. Ce zici? Ii apartine unui sociolog roman. Chestia ca raul se prinde mai usor ca binele sau ca e mai usor sa faci rau decit bine, stim cu totii, fara prea multa sociologie. Dar chestia asta ca putem deveni nemti cit ai bate din palme, e trasnet. Schengen si alta nu – acuma sunt mai putin evoluat si iaca-ta, acuma sunt evoluat.
    „ne mulțumim doar pentru că am cumpărat-o ieftin”
    Nu stiu Moise daca e bine sa dai chiar asa cu barda, saracul maninca orice de foame. Si aici, in supermarkete, sunt rafturi sau colturi unde sunt expuse alimente aproape expirate (in comertul alimentar, produsele expira cam la 72 ore dupa termenul afisat ca expira, motiv pentru care se scrie „best before…”) si cu pret la jumatate. Amasistat odata la o scena: o doamna bine-mersi, cu caruciorul deja plin s-a oprit la rafturile cu pricina sa-si aleaga ceva; un domn, iarasi bine, se opreste linga ea si-i zice „shame on you” si pleaca mai departe; doamna ca arsa pleaca fara sa-si mai ia ce-si alesese; eu am ramas paf uitindu-ma dupa ea, dar nu eram prea lamurit – nu avea voie sa-si ia? M-am dus dupa tipul si-l intreb care-i treaba, la care el imi spune „it’s for poor”. Chestie de tot respectul.

    Răspunde
     
  • anca
    Octombrie 31, 2013 la ora 01:15

    Justitia facand curatenie printre spagari atunci vor functiona si hipermarketurile ca in germania,in franta.In hipermarketuri sunt angajati romani ca manageri.Nu am vazut picior de german sau francez cand am fost in aceste magazine.Managerii sunt cei care fac aceste mizerii.Marfa care este in sale-promotie,cum este muschiuletul de porc,il vand la restaurante si fac 50/50 iar carnea veche o toaca.Deci lumea trebuie sa ia atitudine!Majoritatea acestor hipermarketuri sunt amplasate in zone de blue-class(imi cer scuze pentru catalogare)si oamenii sunt bucurosi ca au gasit ceva in reducere.Este trist,dar si acesti oameni sunt tot romani ca si managerii.

    Răspunde
     
  • anca
    Octombrie 31, 2013 la ora 00:54

    Trebuie sa se isterizeze toata populatia tarii~20 milioane de oameni sa inlature acest guvern nemernic, parlamentari, senatori,jandarmeria,s.a.m.d si atunci poate justitia va fi libera sa intocmeasca dosare si sa pedepseasca imediat pe infractori,nu sa treaca ani de zile pana se da sentinta definitiva si finalul sa fie „fas”,vezi voiculescu dragnea,vozganian si culminand cu nastase care din doi ani de puscarie,a facut ~opt luni de pension.

    Răspunde
     
    1. sanduCu
      Octombrie 31, 2013 la ora 05:42

      Apropo de jandarmerie. La TVR se da o lista cu taierile din bugetele ministeriale, dupa care incepe o lista cu suplimentarea pentru salarii la Interne, Jandarmerie si Justitie. E normal sa fie asa… dar apropoul alora este: bai daca va vine chef de rascoala, ia uite cine va asteapta.

      Răspunde
       
  • Mihai
    Octombrie 30, 2013 la ora 23:18

    Sunt curios care vor fi pierderile Avicola Calarasi.

    Răspunde
     
  • Mircea
    Octombrie 30, 2013 la ora 18:59

    Din pacate calitatea oamenilor care lucreaza la DSV (medici veterinari sau inspectorii de la Siguranta Alimentelor) este ingrijoratoare. Am avut, pana anul trecut, o firma de distributie a dulciurilor. Nu ati vrea sa stiti ce sfaturi tampite am primit de la ei (de genul sa intorc cutiile cu prajituri si fursecuri cu fata in jos ca nu-care-cumva sa se astearna vreun fir de praf pe folia cutiei sau sa comand niste capace de plastic pe care sa le pun peste folia cutiei cu fursecuri sau sa inlocuiesc gresia de pe jos pentru ca era spart un colt). Sunt zeci de astfel de sfaturi primite de la niste oameni care habar nu au pe ce lume traiesc.

    Apoi, lucrurile murdare se fac cu participarea TUTUROR autoritatilor. Langa firma mea funtiona un depozit en-gross cu legume si fructe. Nu vreti sa stiti cum veneau comisarii Garzii Financiare si isi umpleau portbagajul, cum directorul de la ARR venea si isi lua darul (pentru ca firma respectiva are doua camioane care mergeau supraincarcate si cu tahograf neconform), cum directorul DSV este prieten cu patronul firmei, cum fostul director OJPC isi vindea pepenii prin intermediul en-gross-ului si trecea cu vederea conditiile in care erau depozitate produsele. Oare am omis vreo autoritate? ITM-ul si Pompierii faceau controale rare dar, din ce stiu, firma respectiva era in regula cu aceste aspecte.

    Asa ca nu ma mira ca exista cazuri de evaziune ca cele descrise de media si nici faptul ca sunt implicate persoane din Justitie sau Parlament. Ceea ce ma mira este faptul ca inca mai sunt oameni care instrumenteaza astfel de dosare si care actioneaza.

    Cu respect!

    Răspunde
     
  • ady
    Octombrie 30, 2013 la ora 18:41

    eu lucrez la o firma de consultanta ptr siguranta alimentara, vreau sa va spun ca si hipermarket-urile reambaleaza sau congeleaza carnea, mezelurile expirate, o folosesc ptr prepararea mancarurilor, firmele producatoare de lactate folosesc lapte si alte materii expirate si tot asa, dsvsa-ul e format dintr-o adunatura de mosi si babe care nu stiu legea in primul rand, nu ii intereseaza siguranta alimentara ci spaga, lucrez in minim 10 judete din sudul si vestul tarii si peste tot e la fel, ar fi multe de povestit

    Răspunde
     
    1. Eugen
      Octombrie 31, 2013 la ora 00:09

      Si cum poti comenta asa senin ? La randul tau, si tu inchizi ochii la ce se intampla, si te multumesti ca stii de unde sa nu cumperi mancare pentru familia ta. Din punctul meu de vedere esti UNUL DINTRE EI !!!

      Răspunde
       
    2. Moise
      Octombrie 31, 2013 la ora 00:56

      ce-ar fi sa-mi scrii astfel de povesti pe moise.guran@biziday.ro

      Răspunde
       
      1. sanduCu
        Octombrie 31, 2013 la ora 06:31

        Moise, povestea nu e poveste , ci e o chestie adevarata. Dar pentru tine ca sa iesi la sticla cu ea, ai nevoie sa te consulti cu profesionali din industria alimentara. Cind spun profesionali, nu ma refer la inspectori, ci la ingineri chimisti, medici profilati pe alimente, tehnologi, samd. Hai sa-ti spun direct: in principal este vorba de rolul si efectul chimicalelor utilizate in industria alimentara. Care industrie (sau mafie) este mina-n mina cu mafia industriei farmaceutice si cu mafia genetizarii a tot ce vrei sa maninci. Aici nu-ti aducin cap un guvern ci o puzderie de mafii mafiotizate din toata lumea – adica ai sa devii un erou international postmortem.
        Acuma ca te-ai linistit, cind un fruct sau o verdeata a inceput sa se strice (sa nu uiti ca toate sunt injectate sau lustruite sau stropite cu tot felul de formule sa le tina cit mai mult aspectoase – de vitamine sau gust, e problema cumparatorului acasa cu mirodenii si mustar si cu pastile c sau B sau Fe…), inca mai este bun sa fie prelucrat – fiert, prajit, copt, indulcit, acrit – si adus pe rafturi frigorifice. Conservele, sticlutele, samd se returneaza la producator care le transforma in alte chestii delicioase care se vind in termen mai mult decit ne-expirat. Cindva pe blog vorbeam de lapte – ca nu pot sa fac lapte batut sau iaurt sau chefir sau smintina sau unt (ca pe vremuri in Romania puteam, il turnam intr-o oala de pamint, aruncam o felie de PIINE, adica nu burete de asta …), pentru ca… a facut cineva socoteala cite lactate se produc in lume si cite vaci facatoare de lapte exista? Sa fim seriosi. Am avut odata o colega care mi-a spus ca lucrase la Kraft (fac astia.. dar ce nu fac si smintini si mezeluri si biscuiti, ce mai sunt pe toate rafturile), zilnic pe poarta ieseau mai multe lactate decit intra lapte. Odata, pe cind traia sotia, sa-i iau carne de pasare mai slaba si iau un pui gata rotisat – l-au uns aia cu pensula, ce culoare ce miros, sa pici pe propriul tau dos – a mai ramas jumate pentru a doua zi, l-am tinut in frigider. A doua zi, deschid usa frigiderului, sa lesin de putoare. Eu nu sunt intreg, am luat un sac de gunoi l-am umplut cu tot ce aveam in frigider, l-am legat bine sa nu rasufle nimic si m-am infiintat la MANAGER, dar am cerut sa vina in fata publicului de la caserii. I-am spus, pe soptite, daca deschid sacul asta nu mai ai nici un client 1000 de ani plus ca va trebui sa chemi citeva salvari, ca de poate sunt si alergici pe aici. I-a cazut fata. Zic, nu inca – ce este aici m-a costat cam sub 100 CD, dar cu 500 CD imi scutesc si avocatul si pierderea de timp, ca tot n-o sa cistig – nu-mi pasa de aia 100 daca te las cu pravalia goala jumate de an. Ast-i tot ce poti face, Moise.

        Răspunde
         
        1. cornel
          Octombrie 31, 2013 la ora 09:05

          Mi se pare mie sau povestea asta nu are sfarsit.
          PS: Suntem interesati de „povesti”, pe blog. A fost si o emisiune la tv, pe aceasta tema iar la sfarsit mi-am facut o cruce mare si am zis ca industria alimentara ar trebui sa se numeasca astazi industria chimica. Din fericire in Romania mai exista lucruri BIO. Cat or mai exista nu se stie ca vin si se inghesuie multi : gaze de sist, companii din ind. alimentara care vor profituri mari in scurt timp, etc.

          Răspunde
           
          1. sanduCu
            Octombrie 31, 2013 la ora 19:50

            Dl. Cornel, sfirsit: toata eficientizarea agriculturii (genetica, parachimica, rezistenta culturilor la interperii) si-a scos si isi scoate banii – cine isi poate permite sa reduca 50% pretul la alimente, dupa cum bate vintul (in fiecare zi sunt alte produse cu reducere), ca le ridica la loc e alta, dar si-au permis sa „piarda” – iar pe piata romaneasca (cu UE in spate) se protejeaza preturile ridicate ale importurilor in dauna autohtonilor (care si pe ei ii forteaza, conditie la fonduri europene, sa o lase mai moale cu bio – vezi carnea de vita vs cea de porc si explicatiile lui Moise ca vita romaneasca n-ar fi ce vor aia. In alta ordine de idei de ce trebuie sa producem ce au nevoie aia si nu ce avem nevoie noi? Sa-si produca singuri ce au nevoie, pe urma iar vin turcii ca acuma este vita buna pentru ei (ha-ha!?). Nu serios, parca UE s-a obisnuit deja sa ne dirijeze si in bucatarie, dupa ce i-am lasat in garaje, miine ce urmeaza? Nu suntem buni la vita, foarte bine, sa n-o cumpere de aici, romanii nu se pling de vita. Si daca e vorba de grasime, adica sanatate, chimicalele occidentale sunt mai bune?
            M-au luat apele. La preturile de vinzare pe o piata de desfacere asigurata (cica autohtonii nu le ambaleaza nu stiu cum, mie nici nu-mi place sa le iau ambalate – 10% sunt bagate stricate intre ele – le aleg la bucata) isi permite sa umple niste portbagaje si chiar niste conturi. Asta nu-i coruptie sau spaga, este globalizare colonialista. Romania a devenit o colonie internationala.

             
  • Constantin
    Octombrie 30, 2013 la ora 18:26

    „Astfel de mafii sunt protejate de oameni de la fisc, de la Parchet, de peste tot…” _ Pai, inseamna ca nu ne isterizam degeba, ci… prea rar. Sau prea putin?!

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase