BIZIDAY: marți, 29 octombrie 2013

Emisiunea poate fi urmărită și aici: http://www.seenow.ro

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

39 răspunsuri la BIZIDAY: marți, 29 octombrie 2013

 • TEODORA IONITA
  Noiembrie 4, 2013 la ora 17:19

  Domnule Moise Guran, ascult cu mare interes in fiecare zi emisiunile dumneavoastra de la radio si va spun in mod direct ca mi-ar placea sa va vad candidat la presedentia Romaniei.
  Cred ca Romania are nevoie de un OM NOU si curajos sa o conduca, cineva care sa nu faca parte din viata politica actuala care este corupta, hidoasa si complet dezinteresata de soarta si viitorul acestei tari.
  Avem nevoie de o schimbare radicala in viata politica si de idei noi, dar mai ales de cineva care sa-si iubeasca cu adevarat tara si pe romani. Si cred ca dumneavoastra sunteti candidatul perfect.
  Imi place modul dumneavoastra de gandire pe care il expuneti zilnic la radio. Prin temele pe care le alegeti mi se pare ca ajungeti la miezul problemelor cu care se confrunta aceatsa tara si cautati solutii impreuna cu noi romanii, lasati vocea poporului sa se exprime si sa se faca auzita.
  Parafrazandu-va pe dumneavoastra va pun intrebarea: De ce nu? De ce nu dumneavoastra?Ar merita sa incercati. Ne-am saturat de ce a fost, de ce avem, ne trebuie ceva nou.
  Cred ca nici nu ar trebui sa investiti prea mult in campanie electorala, pentru ca sunteti deja cunoscut si apreciat printre romani.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Noiembrie 5, 2013 la ora 00:48

   D-na Teodora Ionita, apreciez propunerea dvs datorita bunelor intentii )pe care le presupun). La nivel de discutie se poate permite orice presupunere. Dar cind este vorba de o schimbare, asa cum o intelegem majoritatea, care sa fie radicala, am convingerea ca „mi-ar placea sa va vad candidat la presedentia Romaniei”, „cred ca dumneavoastra sunteti candidatul perfect”, „Imi place modul dumneavoastra de gandire”, „mi se pare ca atingeti miezul problemelor” – toate acestea sunt foarte putin si nici suficient de convingatoare. Intradevar, „Romania are nevoie de un OM NOU si curajos sa o conduca, cineva care sa nu faca parte din viata politica actuala „, o stim cu totii.

   „cautati solutii impreuna cu noi romanii, lasati vocea poporului sa se exprime si sa se faca auzita” – cine conduce nu prea mai are timp sa caute, iar ca poporul se aude de el insusi nu-i tocmai suficient. Cind l-a avut in fata pe Ponta, Moise nu a profitat de ocazie sa demonstreze ceva din abilitatile unui conducator. Pun asta pe seama tineretii, desi cred ca nu-i numai asta. Si asta este adevarat „sunteti deja cunoscut si apreciat printre romani”, dar care este diferenta fata de o vedeta de cinema? Moise, daca se va ajunge la asta, eu te voi sustine maximum ca ministru al educatiei – parerea mea este ca nu poti, in prezent, mai mult de atit. Nu este greu si ai timp sa te rutinezi. Probabil ca nici nu stii cine este Teodora.

   Răspunde
    
 • TEODORA IONITA
  Noiembrie 4, 2013 la ora 17:07

  Domnule Moise Guran, ascult cu mare interes in fiecare zi emisiunile dumneavoastra la radio si va spun in mod direct ca mi-ar placea sa va vad candidat la presedentia Romaniei. Cred ca Romania are nevoie de un OM NOU si curajos sa o conduca, cineva care sa nu fac parte din viata politica actuala care este corupta, hidoasa si complet dezinteresata de soarta si viitorul acestei tari. Avem nevoie de o schimbare radicala si de idei noi, dar mai ales de cineva care sa-si iubeasca cu adevarat tara si pe romani. Si cred ca dumneavoastra sunteti candidatul perfect. Imi place modul dumneavoastra de gandire pe care il expuneti zilnic la radio. Prin temele pe care le alegeti mi se pare ca atingeti miezul problemelor cu care se confrunta aceasta tara si cautati solutii impreuna cu noi romanii, lasati vocea poporului sa se exprime si sa se faca auzita.
  Parafrazandu-va pe dumneavoastra va pun intrebarea: De ce nu? De ce nu dumneavoastra? Ar merita sa incercati. Cred ca nu ar trebui sa investiti prea mult in campanie electorala, pentru ca sunteti deja cunoscut si apreciat de romani.

  Răspunde
   
 • Florin
  Octombrie 31, 2013 la ora 20:20

  16% din 30 de miliarde este 4.8 miliarde, nu 3.6 ..

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Octombrie 31, 2013 la ora 07:20

  Cresterea bazei de impozitare se poate fac prin deducerea asigurarilor de sanatate optionale (cuantum ~ 800 de lei)pt p.f.a ,profesorii ce ofera meditatii,agricultori care platesc impozite agricole suplimentare,vezi p.f.a. agricole,s.r.l cu o anumita cifra de afaceri.Deducerile se aplica tutuor membrilor de familie. Cresterea veniturilor statului se va face prin oferirea de vouchere agricole in anul urmator pt categorile mentionate dupa obtinerea asigurarilor de sanatate,optional.Este de dorit crearea unor p.f.a. agricole (producatori de astazi)de catre primarii fara taxe de constituire,pt suprafete agricole reduse.

  Răspunde
   
 • tiberiu
  Octombrie 30, 2013 la ora 23:48

  o parere de profan: sa ti se permita sa deduci orice…ce inteleg prin asta, adica fiecare persoana sa poata sa isi adune toate bonurile fiscale pe orice a cumparat si sa si le deduca. astfel eu, tu, si toti ceilalti vom cere bonuri fiscale pentru tot ceea ce cumparam, sau orice serviciu care ne este prestat. in final nici nu mai imi trebuie organe de control pentru ca toti vom avea interesul sa cerem bonuri fiscale.
  oare e o ideea greu de implementat, sau o idee ce nu se doreste sa fie implementata.
  ideea cu profesorii si cu pfa-urile care sa plateasca o suma fixa pe luna e geniala, si am aceeasi parere cu tine…nimeni nu vrea sa fie infractor, lasa-ma sa platesc o suma normala , dar nu imi baga mana in buzunar pana la cot….

  Răspunde
   
 • MirceA
  Octombrie 30, 2013 la ora 23:26

  La magazinele de cartier cum spuneai si tu Mosise este cea mai mare evaziune , stau intr-un orasel de 7000 de loc , cateodata ptr a cumpara mai ieftin trec pe la trei magazine destul de apropiate ca locatie intr-un cartier din marginea orasului, de cand m-am mutat doar de la unul dintre ele am primit de cateva ori bon ; daca s-ar pune un TVA mai mic, undeva la 10% le-ar conveni la oameni sa-si plateasca darile dar asa cumpara cu 24 ,vinde iar cu 24 , ar trbui sa vina dublu la noi ca pret ptr a le conveni si lor.
  Ideea mea ptr magazinele mici, spalatorii,vulcanizari 10% tva si amenzi si pedepse drastice ptr cine nu se conformeaza, am vazt ideea ta cu cardu dar nu toata lumea are card.

  Răspunde
   
 • ovidiu
  Octombrie 30, 2013 la ora 22:57

  Nu mai astept sa apara editia din 30.10 inregistrata, asadar postez comentariul aici. Dle Guran, SINGURA modalitate prin care statul poate lupta eficient impotriva evaziunii este INCHIDEREA DEFINITIVA a unitatii care NU elibereaza bon fiscal.
  Restul sunt doar frectii inutile, greu de implementat.

  Răspunde
   
 • care A3?
  Octombrie 30, 2013 la ora 22:35

  @Moise: Strada Fabrica de Glucoza nu se termina in camp ci intr-o autostrada. Cum care autostrada? A3 Bucuresti – Brasov !! Moise, de unde te informezi tu?

  Răspunde
   
 • XX
  Octombrie 30, 2013 la ora 17:17

  Miine e ultima zi la Romgaz.
  Ce zici Moise?
  Iau sub 20% din cite am subscris?
  Esti printre aia care ai fost un fel de gica-contra la Romgaz,
  la ADEplast nici nu team auzit.
  Pe cind o sa promovezi si tu piata bursiera?
  Ca si ea face din fenomenul economic 😉

  Răspunde
   
 • Ion
  Octombrie 30, 2013 la ora 14:11

  Felicitari Moise pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume, vad ca de ceva timp ai devenit mai trasant. Cred ca realizezi ca o sa-ti faca vant in scurt timp de la televiziunea publica, dar nu-mi fac griji pentru tine, iti gasesti usor alt post. Eu deja iti mai dau maxim 3 luni la TVR.

  Răspunde
   
 • folclor
  Octombrie 30, 2013 la ora 13:33

  plata in sare asteptam majorare doar ciocoii triesc bine si ne fac doar de rusine cata vreme o m astepta ei caci fura au venituri colosale cei cinstiti sunt amariti mai la naiba cu asa legi diavolul conduce vezi doar ai sai stau cocotati sus in funcii e ra H ati

  Răspunde
   
 • Sau sau
  Octombrie 30, 2013 la ora 13:26

  @Moise: Daca scazi cu 5% CAS-ul nu cresti cu 5% salariul….net. CAS-ul se aplica la brut si din baza de impozitare se mai iau 16%. Adica cresti salariul numai cu 4.2. Nu ca ar fi mare diferenta dar avem pretentii de la tine sa ne informezi corect…

  Răspunde
   
 • folclor
  Octombrie 30, 2013 la ora 12:55

  CE FEL DE TIBERIU ESTI TU SAMANTA VICLEANA VENITA CU ARMA IN MANA PE PAMANTURILE SFINTE ALE ROMANILOR SCIE TI NUMELE -PSEODONIMUL DE LUP+CAPRA CU ADEVARAT CUM ESTI

  Răspunde
   
 • folclor
  Octombrie 30, 2013 la ora 12:51

  Sunt român
  Eu din români îmi trag sorgintea.
  C-o sfântă dragoste-i iubesc
  şi pentru tot ce-i românesc,
  oricând, şi braţele şi mintea
  şi sufletul mi le jertfesc.

  Eroi au fost, eroi sunt încă
  Şi-or fi în neamul românesc!
  Căci rupţi sunt ca din tare stâncă
  Românii, – orişiunde cresc.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Octombrie 30, 2013 la ora 23:03

   Pui de lei!

   Răspunde
    
 • folclor
  Octombrie 30, 2013 la ora 12:47

  CATI rOMANI SUNT IN PARLAMENT NU DOAR DUPA ACTE , CE FEL DE SANGE CURGE IN VENELE LOR? DUPA MUTRE VEZI CA NU AU NIMIC IN COMUN CU NEMUL ROMANESC.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Octombrie 30, 2013 la ora 23:10

   Unii sustin ca dupa razboi economiile prind un avint imbucurator, si pentru bogati si pentru saraci (respectind niste proportii). Probabil ca si oferta satisface cererea care a mai ramas. Credeti ca o invrajbire si un indemn la razmerita nationala i-ar bucura pe romani (bogati si saraci)?

   Răspunde
    
   1. folclor
    Octombrie 31, 2013 la ora 09:52

    CRED IN DESTEPTAREA NAIONALA- CIOCOII DUPA ##################

    Răspunde
     
 • folclor
  Octombrie 30, 2013 la ora 12:39

  HUNII SFISIE rOMANIA DAR PROSTII SE UITA IN OGLINDA SI SE LIG PE LEOARBE
  GLOBA PAVEL A PREZIS CA IN 2013 ROMANIA VA PIERDE TRANSILVANIA SI ISI VA LUA BASARABIA, NICI O PALMA DE PAMANT NU TREBUIE CEDATA –2IIII = CANALIE.

  Răspunde
   
 • AndreiM
  Octombrie 30, 2013 la ora 11:34

  Si ca un fapt inedit, Suedia este tara care aproape a renuntat la cash si pana si oamenii fara casa au POS-uri portabile:
  http://www.bloomberg.com/news/2013-10-27/stockholm-s-homeless-accept-cards-as-cash-no-longer-king.html

  Răspunde
   
  1. Victor L
   Octombrie 30, 2013 la ora 22:06

   Oamenii fara case au POS-uri dar pentru a vinde ziare celor ce platesc cu cardul…Sa nu exageram.E si o problema de traducere…Oricum in Vest nimeni nu poarta cash in buzunare decit sume mici.

   Răspunde
    
  2. sanduCu
   Octombrie 31, 2013 la ora 00:11

   „the sellers of Situation Stockholm, a culture magazine sold by homeless people, were last month equipped with card readers to accept donations from fellow Swedes.” – inteleg ca acesti vinzatori ambulant, farra casa, au si posibilitatea (deci li se acorda si increderea) sa colecteze, electronic, si donatii (adica fonduri in folosul lor). Daca as fi rau voitor, as spune ca se incurajeaza sau se deschide drumul spre „cersit electronic”, dar nu sunt rau voitor si apreciez asta ca un gest omenesc de a incuraja/educa omenirea spre ajutorarea celor care sunt in nevoie si demonstreaza ca vor sa revina in rindul oamenilor, de unde au fost cindva fortati sa plece. Apreciez folosirea expresiei „donation” si nu „beggary”. Sistemul este folosit si in restaurante (se afiseaza optia „how much do you like to tip?”) sau chiar in supermarket (pentru donatii).
   Suedia este „a country that printed Europe’s first banknotes in 1661 – este interesant si n-am stiut.
   M-am obisnuit de mult sa nu mai port bani la mine, de fapt nici nu am portofel. Intr-un timp, cind plateam sume mai mici de un dollar cu cardul (mi s-a intimplat de citeva ori, dupa ce am platit ceva sa mai vreai inca ceva), casierii sa strimbe din nas. Chestia asta a fost de mult, lumea s-a obisnuit. Poti plati oriunde, chiar si la Taxi. Mai vad si persoane cu pachetul de bancnote la ei. Nu este cazul de descrieri sau clasificari. Ce mi se pare, totusi, ca inconvenient, este nesiguranta ca nu vei putea fi… golit direct in cont. Cind nu am incredere, prefer sa scot de la bankomat si sa platesc. Nu stiu daca banca iti acopera in orice situatie o eventuala pierdere, si ei pun multe intrebari. Contul cu care folosesc cardul de debit, nu are aprobat overdraft si mi-l aprovizionez strict cu ce am nevoie la iesirea din casa. Banca este multumita cu metaoda asta, de doua ori au trebuit sa-mi acopere sume mari.
   Deci tot ce e nou, este ca acorzi aceasta incredere unor persoane care nu au adresa. Adevarat, acolo in Scandinavia traiesc niste…straini. Bravo lor.

   Răspunde
    
 • cornel
  Octombrie 30, 2013 la ora 10:26 Răspunde
   
  1. sanduCu
   Octombrie 31, 2013 la ora 00:26

   Dl. Cornel, am mai auzit chestia asta cu simularea, cind cu TVA la piine. Unii mai spuneau ca e o incercare. La vremea aceia comentam ca daca o economie este condusa „pe incercate”, rau am ajuns. Nu mai continui, pentru ca ASTA este un „non-sens”. In articol am retinut altceva, interesant cind te gindesti la ce-i pot duce pe jurnalisti gindurile: „…cam la trei sute de metri est de locul unde ne-am prăbuşit anul trecut!„ – adica vinatorii aceia, dupa ce au vinat ursi zboara spre EST, unde, in Alaska? Sau in Canada? Mie greu sa cred ca e vorba de Spania.

   Răspunde
    
 • Paul
  Octombrie 30, 2013 la ora 10:01

  Buna ziua,

  Aplicatia SeeNow nu merge nici pe Chrome, nici pe Mozilla si nici pe tableta mea. N-ar fi posibil sa pui filmele si pe Youtube, ca si pana acum ceva vreme? Ar fi pacat ca o problema tehnica sa impiedice lumea sa urmareasca emisiunile tale.

  Multumesc.

  Răspunde
   
  1. TiberiuC
   Octombrie 30, 2013 la ora 10:46

   la mine de exemplu, aplicatia SeeNow merge si pe Chrome si pe Firefox si pe IE si pe Opera. Imi pare rau, daca nu va pricepeti la tehnica, va recomand sa va duceti echipamentele la un service de PC-uri, cine stie poate aveti vreun virus, sau nu stiti sa va mentineti toate aplicatiile updatate…

   Răspunde
    
   1. Paul
    Octombrie 31, 2013 la ora 09:42

    Solutia cu aplicatiile care merg doar in anumite configuratii este sa nu fie folosite. Sunt o droaie de probleme inclusiv pe partea de streaming si sunt raportate de mai multi utilizatori, nu doar de catre mine:

    https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.mediadirect.android.seenow.tablet

    Cand multi utilizatori dau o stea, that means something.

    De aia mi s-ar parea util sa fie puse emisiunile si pe youtube. Cu ala nu are nimeni probleme. Nu stau in secolul 21 sa fac debug pe o aplicatie crappy, mai ales pe una banala de streaming ; aia trebuie sa mearga out-of-the-box.

    Răspunde
     
   2. Paul
    Octombrie 31, 2013 la ora 09:49

    Ca sa nu mai zic ca nu merge nici pe Linux, nici pe Windows, nici pe Android => teoria cu virusul nu sta in picioare. Teoria cu „priceputul intr-ale tehnicii” n-o comentez.

    Spun doar atat: chrome, mozilla, Linux si Windows sunt soft-uri bine facute, nu putem da vina pe ele. O aplicatie web crappy care nu merge pe niciun browser (decat poate cu ceva setari speciale pe care nu intentionez sa le fac) nu merita folosita.

    Răspunde
     
   3. Paul
    Octombrie 31, 2013 la ora 09:59

    Sa mai zic si de faptul ca singurul OpenId provider este facebook? Parca vad ca o sa mearga content-ul doar daca ma loginez :))) – ceea ce:
    1. refuz sa fac; poate doar atunci cand voi putea sa ma loghinez si cu Google account. Du-te pe stack overflow sa vezi cum se face asta: http://stackoverflow.com/users/login

    2. poate insemna ca au ceva inconsistente in logica de authorization si authentication; daca nu pot vedea ceva pentru ca nu sunt login-at, just tell me, nu-mi arata ceva ce nu pot folosi 😀

    Crappy, crappy, crappy app. Nici macar pentru emisiunile lui Moise nu accept asa ceva.

    Răspunde
     
 • folclor
  Octombrie 30, 2013 la ora 09:49

  Miting pentru autonomie teritorială, în judeţul Covasna ASTA CUM VA PARE BARBARII DIN HOARDA LUI attila AU VARSAT MULT SANGE PE ROMANESC IN ROMANIA SI ACUM IN TIMPURILE CIVLIZATE VOR SA IA PAMANTUL DE LA ROMANI OARE ASA CEVA SE POATE CE ZIC AIA DIN U.E. ADEVARUL UNUL E MOLDOVA ARDEALUL SI TARA ROMANEASCA.

  Răspunde
   
  1. TiberiuC
   Octombrie 30, 2013 la ora 10:52

   Urlati degeaba si va faceti „nervi”pe nimic. In orice lume o sa gasiti oameni mai nationalisti decat cred ca sunt de fapt. Niciodata o comunitate minoritara nu a trasat vreodata granite pe un teritoriu, puterile mari decid asta, intotdeauna…
   Eu sunt din Timisoara, si sincer, imi doresc autonomie fata de Bucuresti, fara granite dar singurele taxe pe care le-as mai platii Bucurestiului ar fi pentru infrastructura (drumuri/autostrazi/cai ferate) si atat, restul sa ramana pentru dezvoltarea celor care mai muncesc (TVA sa ramana aici, CAS aici etc)

   Răspunde
    
   1. 2iiiii
    Octombrie 30, 2013 la ora 12:28

    staiii jos! estiiii prost!

    Răspunde
     
 • folclor
  Octombrie 30, 2013 la ora 09:44

  STIRI.TVR.RO Eveniment (astia nu ne lasa sa comentam) DOAR PEDEAPSA CAPITALA PENTRU VINOVAT FIARA SALBATICA. Ambulanţă lovită în trafic. Doi pacienţi transportaţi pentru dializă au murit. Şoferul este reţinut
  Doi oameni au murit la Piteşti: ambulanţa care îi transporta la dializă a fost lovită de un autoturism. Încă patru pacienţi şi cei doi şoferi au fost răniţi. Primele cercetări arată că autoturismul a intrat pe contrasens şi a răsturnat ambulanţa. Şoferul maşinii care a lovit ambulanţa a fost reţinut.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Octombrie 31, 2013 la ora 00:33

   intr-unul din accidente, soferul autoturismului era …semianalfabet si nu era baut.

   Răspunde
    
 • folclor
  Octombrie 30, 2013 la ora 09:22

  poi ponta si compania ebraica cand cauta bani tre sa gaeasca, cine i lider economic pa lumea asta, clar ca ei cei care l sustin si pe copilotul de la palatul infringerea(CUI?-AROMANILOR de pretutindeni) VICTORIA

  Răspunde
   
 • Petronela D
  Octombrie 30, 2013 la ora 08:54

  Mai profitabil pt stat ar fi sa incurajeze plata cu cardul printr-o micsorarae a TVA la aceste tranzactii:un 20%TVA la platile POS ar atrage multi „clienti”.

  Răspunde
   
 • cornel
  Octombrie 30, 2013 la ora 08:43 Răspunde
   
  1. sanduCu
   Octombrie 31, 2013 la ora 04:47

   Dl. Cornel, vad ca va preocupa cutremurele. Scoarta terestra este formata din doua strate, unul superior, granitic, si altul intermediar, bazaltic. Mai jos de discontinuitatea Mohorovicic se gaseste mantaua, magma. Foacarele se gasesc deasupra, in bazalt sau granit. Desi, in medie in Europa baza bazaltului este cam 30 km, in Vrancea ea se gaseste la 70 km adincime, iar sub Bucuresti la 50 km. Adincimea granitului, sub sedimente, este cam intre 8 si 40 km. Sieberg spunea „ ceea ce s-a intimplat odata intr-o regiune, se va mai intimpla, probabil, cindva, cel putin cu aceeasi putere, poate chiar cu putere mai mare”. Seismologii astia sunt damblagii. Dar statistica spune ca in Vrancea, are loc un cutremur mare (ca cel din 1977) de 2 sau 3 ori intr-un secol (durata pregatirii unui cutremur este sub 100 ani). Adica pe ala din 2010 l-am…pierdut. Mai e unul in 2027, daca stam cuminti si nu facem rele. In orice caz cu cit focarul este mai adinc, efectele sunt mai puternice. In acord cu zonarea macroseismica, Vrancea este in perimetrul cu intensitate VIII, iar Bucurestiul, desi este in perimetrul VII, i s-a acordat tot VIII. M-a derutat nitel faptul ca in articolul referitor la cutremurul din Prahova se mentioneaza intensitatea II (sau sa fie 11), dar nici nici. Cu jurnalistii astia, n-o dai de cap – nu exista o asemenea intensitate in Romania, nu macro si nici micro. Dar magnitudine 3.2 in Richter, e in ordine. In orice caz, a existat o propunere a seismologului elvetian Gassmann pentru calculul gradului de intensitate macroseismica a unei izoseiste fata de epicentru. In aceasta formula este acceptat ca limita extrema a sensibilitatii omului la cutremur sa fie gradul 2. Considerind focarul de 13 km, acest cutremur s-a simtit probabil pina la Plopeni. In general epicentrele romanesti sunt intre Arad si Timisoara, la Cimpulung-Muscel, si in Vrancea (intre Marasesti si Rimnicu-Sarat). Un cutremur mare este precedat de mai multe „socuri” seismice premergatoare si urmat de mai multe „replici”, dat fiind ca asemenea cutremure sunt de natura tectonica. Prezenta lantului carpatic implica reflectarea undelor spre est si sud. Sirul acesta de cutremure in Vrancea, cu magnitudine in general constanta (4) poate fi interpretata ca o reasezare a faliei cu descarcari energetice egale, ceea ce e foarte bine (urmeaza o stare de repaus mai indelungata). In momentul in care sunt in crestere, este mai …putin bine. Magnitudinea maxima in scara Richter este 8,5 si corespunde unei energii, in erg, de aproape 10 la puterea 26. Richter s-a limitat la cutremure cu focar la 20-30 km. Pina la 40-60 km, spunem ca avem deaface cu cutremure superficiale, normale. Pentru o prognozare mai probabila este bine de stiut timpul la care s-a simtit cutremurul in ..sa zicem Bulgaria sau in Republica Moldova, fata de cind s-a simtit in Vrancea cel din 6 octombrie (e vorba dezeci de secunde). Deasemenea, „premergatoarele” au loc mai departe de epicentrul principal, iar „replicile” in jurul celui principal. Studiul/colectarea informatiilor asupra „replicilor” poate duce la interpretarea naturii focarului, se poate preciza zona deformata – ceea ce poate da detalii asupra urmatorului cutremur. Epicentrele se deplaseaza spre interiorul zonei zguduite, pe orizontala dar si pe verticala, in directia de cadere al blocului supe rior al faliei. „Premergatoarele” descriu formarea liniilor tectonice, epicentrele rareori apar de o parte si de alta a fracturii. De fapt ca sa cunosti o zona trebuie sa te ocupi numai de ea toata viata.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase