Privind atent la paiul din ochiul altuia

mugur-isarescu1

de Moise Guran

Prins într-o argumentație cu ministrul IMM-urilor, doamna Maria Grapini, domnul Adrian Vasilescu a încercat să îi explice că BNR nu e un fel de minister care poate da ordin băncilor să crediteze producția în loc să dea credite pentru consum. Vasilescu a fost de acord că o bancă poate lua decizii proaste la vârf, dar n-a fost de acord cu faptul că Banca Centrală ar avea o vină în toată povestea asta. Doamnei Grapini i-a mai rămas așadar speranța că ne vom întoarce în anul 2008, atunci când băncile te rugau cu bani, indiferent dacă voiai să îți iei un televizor sau un utilaj pentru producție.

Problema este totuși în curtea BNR iar dacă doamna Grapini n-a putut să-i demonstreze asta domnului Vasilescu, vă propun o abordare oarecum diferită. Se dă o bancă uriașă din sistemul nostru, plină de credite și ipotecare și de consum și în euro și în dolari și în franci elvețieni, acordate evident înainte de criză. În prezent banca respectivă nu mai dă credite decât în lei, pentru că nivelul de risc pe valute este oricum uriaș – unul din patru credite nu se mai restituie. Acum să luăm de contra exemplu o altă bancă, ceva mai micuță, una care îți dă credit și fără garanție ipotecară, dar cu condiția să ai un plan bun de afaceri, să fii serios și să dai banii înapoi. Raportul creditelor neperformante este de trei ori mai mic. Eu nu vă spun numele celor două bănci luate de exemplu dar să fiți convinși că domnul Vasilescu le știe, domnul Cinteză șeful supravegherii de la BNR le știe și, pot să bag mâna în foc că le știe și guvernatorul Mugur Isărescu.

E foarte frumos când domnii Vasilescu și Isărescu ne vorbesc despre muncă și despre modelul de performanță, dar devine imposibil de înțeles de ce ei ridică din umeri atunci când eșuează să impună și poate chiar să reglementeze un astfel de model chiar în domeniul bancar, pe care îl păstoresc. Cred că IMM-urile doamnei Grapini ar găsi mult mai ușor finanțare dacă BNR ar cuteza să le spună bancherilor așa Da, sau așa Nu.

stiri verificate
This entry was posted in MOISE. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

18 răspunsuri la Privind atent la paiul din ochiul altuia

 • Constantin
  Octombrie 6, 2013 la ora 12:12

  „…devine imposibil de înțeles de ce ei ridică din umeri…”_Am vazut cele doua exemple diferite, dar nu am inteles in ce masura BNR poate stimula extinderea unuia dintre modele, altfel decat a facut-o pana in prezent. Asadar, ridic si eu din umeri. Ar fi fost interesant de vazut o propunere, o sugestie, altfel, chestiunea este una eminamente de concurenta. Daca o banca prospera acordand credite IMM, iar altele care sa-i urmeze exemplul nu se gasesc, foarte bine! Sa prospere. Doar ca eu nu cred ca atitudinea bancilor este intr-atat de inexplicabila si antieconomica, refuzand sa activeze intr-un domeniu foarte profitabil. Mediiul economic neatractiv pentru investitii explica in buna masura si creditarea redusa.

  Răspunde
   
 • micutu de la 7
  Septembrie 26, 2013 la ora 08:10

  Cred ca se intelege gresit rolul BNR. Daca BNR s-ar baga in modelul de business al bancilor ar fi normal? Daca BNR ar impune norme de creditare bancilor, ceva limite minime sau sume sau orice, ar fi normal? Nu inteleg cum toate se sparg in capul BNR cand oamenii de acolo se ocupa cu sistemul bancar si nu cu IMM-urile, se ocupa cu o tara intreaga nu cu SRL-uri sau buticuri. Romanul are prostul obicei ca atunci cand nu-i merge ceva sau nu-i iese ceva sa dea vina imediat pe altul. El niciodata nu e de vina si asta pentru ca nu-si asuma esecul. Mereu esecul lui are cauze exogene. Mentalitate. Nu mai vorbesc ca BNR nu e de capul ei si are de respectat reguli si norme europene plus legile romanesti dupa care functioneaza. Bancile vor da credite cand vor putea si fara biciul BNR. Vad ca mai mult se pune presiune pe BNR in loc sa se puna tunurile pe absorbtia de fonduri europene care-s moka. Asta cu absorbtia deja e resemnare: NU PUTEM SI ASTA E adica YES WE CAN’T! Sa incercam altceva. Oare si polonezii gandesc asa? Nemtii? Cehii? Nu ne uitam deloc la altii.

  Răspunde
   
  1. vs
   Septembrie 26, 2013 la ora 12:13

   pai ba da, ne uitam la altii, cand e de dat vina. Oricum, cred ca ar trebui dezbatut statutul BNR, de specialisti bineinteles.

   Răspunde
    
  2. sanduCu
   Septembrie 27, 2013 la ora 03:16

   Bancile comerciale din Romania sarlatanesc statul, sub obladuirea BNR si fireste al unor guvernanti. Diferenta este pusa pe seama romanilor prin intermediul chichitelor obisnuite: dobinzi, taxe bancare, penalitati. BNR respecta indicatiile BCE si FMI, pentru a dirija economia nationala romaneasca cum le vine lor mai bine. Evident ca toate astea nu exclud obiceiul si mentalitatea romanului de care vorbiti, dar nu-i usor sa te lupti cu morile de vint. Incercati sa accesati un fond european si sa tineti scorul cit pierdeti si cit cistiga banca care va … sprijina.

   Răspunde
    
 • Chirita Aurelian Stefan
  Septembrie 25, 2013 la ora 14:58

  D-le Guran, aveti asteptari prea mari de la cuplul ,,Pic si Poc sau ,,Tusea si Junghiul.Poate descoperiti o metoda sa-i platiti guvernatorului B.N.R. pensia pe care o merita ! Cum adica ?!Una mare pe masura ,,realizarilor marete” .

  P.S. De ce oare nu ma mira semnatura prim -ministrului Mugur Constantin Isarescu pe cedarea licentei de exploatare R.M.G.C.Pt ca numai un valcean o putea face -vezi semnatura altui valcean Radu Mirecea Berceanu pe actul din 1997 inclusiv 2000.Si asa, Costica a facut lampa mai mica pt Romania!

  Răspunde
   
 • Cris
  Septembrie 25, 2013 la ora 11:14

  Domnul Isarescu stie foarte bine ca, in utima vreme, a existat o cardasie profund perversa intre stat si bancile comerciale in sensul ca bancile au devenit abonate la bani publici prin titlurile de stat emise de Ministerul de Finante la dobanzi total neatractive pentru stat si total apetisante pentru banci. Cine plateste? Prostii care isi achita taxele si impozitele si care merg zilnic la munca pe bani putini pacalindu-se singuri ca are rost.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Septembrie 25, 2013 la ora 10:41

  Asa-i Moise! Chiar vorbisem despre bancutele astea, in general – pe alea de care banuiesti tu, bine-ar fi sa fie asa – si mi-am amintit ca imi spunea careva pe blog cum ca Banca Nationala nu are dreptul legal sa aprovizioneze financiar, guvernul. Cica guvernul daca vrea paralute, ii cere lui Isarescu sa „injecteze” ceva in bancile private cu obligatia de a le imprumuta guvernului pe dobinzi mai milostive. N-am vrut sa sar in sus la vremea aceia dar o fac acuma. Unde isi tine guvernul paralele luate de la banca? Nu ca as vrea sa dau un hold-up, nu dar ar merita. Mai exact, de unde isi iau bugetarii salariile? Sau bancile opereaza banii in numele si la ordinul guvernului? Intelegi ce zic? O banca particulara, poate chiar cu actionari straini minuieste banii guvernului – este asta un canal posibil de trecere a ceva suplimentar din afara spre … anumite parti ale guvernului? Hai sa o lasam ca e cam groasa. Pe vremuri era Banca Nationala pentru intern si Banca Romana de Comert Exterior pentru… exterior si gata. Casa de Economii si Consemnatiuni era pentru palmasi. Dar BN facea toate viramentele in economia nationala, ea primea tot ce avea de primit de la BRCE, transmitea la cec ce trebuia pentru salarii – e drept ca era cam incilcit: in ziua de salariu intreprinderea ridica banii de la CEC si platea gheata (in numerar) salariatii, iar derbedeii (ca mine) ii depuneam la CEC. Astazi poate fi simplificat, electronic, direct in cont. Ideia e ca BN invirtea direct toate smecheriile, daca vroiai sa stii ceva, puteai incerca la ministerul respectiv, dar daca mergeai la BN era cristal. Chestia pe care o lasi sa transpire, cu cite o bancuta care poate ca e mai blinda, o fi, nu zic nu dar, daca vorbim de o tara intreaga, inchipuieti ca miine se aseaza „dudele” la coada sa-si deschida fiecare cite un IMM, ce-au sa faca bancutele? Dau in imprimire ca nici popa nu le mai ortuieste. Dupa cum vad eu, Tot ce face BN e sa frece tiparul cu Euro/Leu, ceia ce este un spanac. Inchipuieti ca miine encep oamenii sa ceara „vrem moneda unica, ori una ori alta, dar numai UNA!”, ce mai face BN cu UNA, trebuie sa se apuce de economia nationala. Atunci incepem sa-l intrebam pe Isarescu: cind trimiti bistarii la agricultura, dar ce faci domne de CFR ai uitat, si uite asa … revenim la normal, mai mult sau mai putin. Dar fara singe – nu se poate subzista la infinit. Deacord?

  Răspunde
   
 • vs
  Septembrie 25, 2013 la ora 10:32

  asta pentru ca BNR nu serveste intereselor Romaniei, ci odreste ca bancilor straine sa le mearga bine in Romania.

  Răspunde
   
 • Cris
  Septembrie 25, 2013 la ora 08:41

  Daca ar fi dupa Vasilescu rolul statului in economie ar fi doar sa fixeze si sa colecteze impozitele (ca in epoca fanariota) iar rolul unei banci centrale ar fi de reglementare generala a cadrului in care se desfasoara activitatile de camatarie derulate de celelalte banci.

  Toata lumea stie doar sa incaseze. Cand e vorba de o responsabilitate toti se spala pe maini. Pai, toata lumea ar dori sa traiasca asa.. doar sa incaseze fara nicio preocupare pentru sursa de venituri.

  Sunt tot mai „parsivei” alde Vasilescu. Lumea oricum le va lua gatul cand va iesi in strada.

  Răspunde
   
 • smy
  Septembrie 25, 2013 la ora 00:08

  Cred ca e vorba de procredit, banca mai micutza… nu?

  Răspunde
   
 • Alex
  Septembrie 24, 2013 la ora 22:49

  Pot să-ți ghicesc băncile? BCR și BT?

  Răspunde
   
  1. Catalin ( CTL )
   Septembrie 24, 2013 la ora 23:08

   BCR – mai bine NU putem

   Răspunde
    
 • Adrian D.
  Septembrie 24, 2013 la ora 20:13

  Moise – „E foarte frumos când domnii Vasilescu și Isărescu ne vorbesc despre muncă și despre modelul de performanță, dar devine imposibil de înțeles de ce ei ridică din umeri atunci când eșuează să impună și poate chiar să reglementeze un astfel de model chiar în domeniul bancar, pe care îl păstoresc. ” – raspunsul e teribil de simplu, dle Guran. fiindca atuinci cand e sa ishi faca treaba, dnii de la BNR ishi amintesc ca singurul lor target e ala cu stabilitatea pretzurilor (mai e shi speculatzia pe curs, care e in „flotabilitate controlata”, dar ca idee, singurul obiectiv al bancii e ala cu stabilitatea pretzurilor. Care shi asta e definit aiurea – adica nu e definit deloc- iar cand mai luam in calcul shi imaginea pe care o are dl isarescu despre „tzintirea” inflatziei, adica dandul trage cu pushca intr-o vrabie din Crevedia shi daca nimereshte un tigru in bengal, e bine. daca nu, tot e bine, treaba e lamurita de numa’ – numa’. Shi tot ce spun, spun cu mana pe statutul BNR shi discursurile dlui isarescu el insushi, numai ca eu formulez altfel).
  Creshterea economica a Romaniei nu apare in job description-ul Bancii, shi drept urmare, la altceva decat la vorbe frumoase shi fara rost, nu ne putem ashtepta de la preluminatziile lor.

  Răspunde
   
  1. Catalin ( CTL )
   Septembrie 24, 2013 la ora 22:55

   Si totusi, Adrian, BNR vegheaza si reglementeaza creditarea in Romania. Bancile trebui sa aibe aprobarea BNR-ului pe norme. Nu stiu in ce masura si care sunt exact parghiile dar am eu, asa, o banuiala, ca ar putea incuraja creditarea IMM-urilor in locul consumului. Si, chiar daca doar vorbind cu sefii de banci pe la sedinte, i-ar putea incuraja sa-si instruiasca angajatii sa poata consilia astfel de IMM-uri, pentru ca o fi avand patronii nostri initiativa da stau cam prost la capitolul management. Zic si eu.

   Răspunde
    
   1. Catalin ( CTL )
    Septembrie 24, 2013 la ora 23:01

    Am citit articolul dupa ce am scris comentariul, acum vad ca am cam repetat putin cele spuse in articol.

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     Septembrie 25, 2013 la ora 10:49

     „repetitia mama invataturii”, cine a spus-o? Isarescu?

     Răspunde
      
     1. Catalin ( CTL )
      Septembrie 25, 2013 la ora 18:06

      Mie imi spunea asta profesoara de romana tinand liniarul in mana. :))

       
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase