ORA DE BUSINESS: joi, 19 septembrie 2013

Emisiunea poate fi urmărită și aici: http://www.seenow.ro/

stiri verificate
Categoria: ÎNREGISTRĂRI
Etichete:

Comentarii prin facebook

59 răspunsuri la ORA DE BUSINESS: joi, 19 septembrie 2013

 • Constantin
  Octombrie 6, 2013 la ora 10:23

  „Romania are nevoie de un popor mai inversunat si mai decis spre schimbare…”_Nu statele formeaza popoare, ci popoarele alcatuiesc state. Statul roman reprezinta intocmai poporul care l-a creat. Scolarizarea si cresterea nivelului de civilizatie al poporului pot conduce spre crearea unui stat mai performant, mai eficient.

  Răspunde
   
 • Emanuel
  Septembrie 30, 2013 la ora 15:52

  Dl. sanduCu, nu v-am gasit comentariul, deci am sa va scriu aici:

  „Am inteles de la inceput ca va referiti la IRS American […] si revin – fiecare declara pe proprie raspundere, dar in decurs de 5-7 ani agentia are dreptul sa verifice […] trebuie sa-I contabilizezi si prin urmare platesti taxe pentru tut ce iese la socoteala”

  Da domnu’, asta este ceea ce caut eu sa apara la noi.

  Dupa cum va spuneam, cazul concret il stiu de la un american, lucreaza in media, independent. De la inceput pana s-a decis sa se mute in L.A. si sa-si inceapa afacerea, munca lui era contabilizata la „gri”. Cand a bagat banii in afacere in L.A., i-au aparut si IRSul la scurt timp dupa. Ce se intamplase, in conturile lui nu erau justificati banii investiti, practic au aparut bani din senin, defapt din saltea, pt. care el a platit sau nu (poate doar pt. o parte) taxe. Sistemul acela, chiar daca faceti dvs prin declaratie pe propria raspundere are metodele necesare a.i. sa se verifice declaratiile spuse.

  La noi nu e asa, pt. ca statul verifica doar conturi curente daca exista, insa nu tine un istoric, ce detii si ce declari. Aici e marea hiba, cineva ce apare cu o suma de bani din senin, nu ca cetatean strain cum sunteti dvs. venit in alta tara, asta e alta treba, ci ca cetatean national, care a prestat servicii sau comercializat produse si pt. care s-au obtinut niste venituri in tara, poate fi un fraudator al sistemului. Prestez spre exemplu verificari tehnice mini-centrale termice de apartament. Eu pot sa declar 100 din 400 de verificari anual, pt. acele 100 platesc taxe si folosesc facturi autentice, pt. celealte 300 ii dau la client factura falsa, insa toti banii ii pun la saltea. Statul nu are cum sa ancheteze, precum in Statele Unite sau Canada, daca din senin scot acei bani de la saltea dupa mai multi ani si imi deschid o afacere, pt. care se vor cheltui niste bani initial. Nu am urma electronica, banii se achita cash de client, nu am credit deci nu am justificarea unui imprumut, nu am relatii cu camatari sau afilieri cu grupari organizationale, deci nu voi avea un DIICOTist care sa ma fi fotografiat sau urmarit flagrant. Statul, dupa legile actuale, nu are ce sa-mi faca pt. a recupera prejudiciul pentru acele 300 verificari / an (ori N ani). La fel si cu dentistii, niciunul nu mi-a taiat chitanta sau factura pt. lucrare, asa ca ei pot declara oricat. Profesorii in particular cu atat mai putin, nu li se impune, insa li se solicita sa se declare pe propria raspundere. Dar maxim 3% nu o fac, pt. ca nimeni nu are cum sa fie prins.

  Toate aceste delasari si libertati din partea statului au ca efect recuperare prejudiciului din alte parti. Se crec impozitele pe angajat, CAS, pensie, TVA, accize samd. Pierde cine? Cel cinstiti, de aici a plecat discutia, si mai rau ajunge sufocat de sistemul incapabil sa taxeze corect.

  Dvs. imi spunezi de sistemul canadian, bun, e alta mancare de peste. In sistemul nostru, ce legi sunt, nu sunt bune, nu sunt eficiente si sunt prea liberale. Nici cadrul abilitat sa verifie nu are cum… e restrictionat, mai rau e comod, se recupereaza crescand alte taxe ce ajung sa fie platite tot de cine nu trebuie.

  Despre Israel, atentie, constructorii era la negru acolo de mai multi ani. Nu vb. despre acel caz si este vorba de cateva sute bune de muncitori, care mai tarziu au ajuns sa fie „vanati”. Tatal meu nu a plecat cu ve-un contractor sau tepar. Eu am spus ca Israel nu s-a angajat intr-o evaluare. Au romanii aceia merit? Nu s-a pus intrebarea. In vremea aceea au plecat multi capabili, nu ca in zilele de azi, multi ce lasa de dorit in a fi capabili. Statul israelian avea de castigat daca ii pastra. Mai tarziu au venit la cersit forta de munca. Era penibil…

  Cand spun IT, e IT, nu este computer skills pt. care unii vor sa para mai pomposi si declara IT. Nu e cu suparare… dar cine asculta trebuie sa inteleaga contextul orgoliului si minciunelele din declaratiile „eu sunt, eu dreg, eu valorez”. Pe acei fluierasi ii puneti la proba… sa vedeti atunci cu se imbarliga.

  Oricum, in America de N. se poate observa un interes de progres personal in programare, automatica, robotica, securitate. La ei DEF CON e o realitate, la noi, daca se aduna o mana de indivizi e bine, restul le au cu jocurile counter-strike sau insuportabilele role-player, ori cu facebookul. Departe de a fi ITisti adevarati.

  Legat de aur, solutii sunt, tiosulfatul este doar una insa sunt si secrete industriale. Cand am cautat sa ma documentez am gasit un forum american din domeniu, under erau ingineri ce foloseau(-esc) procesul si atestau viabilitatea lui.

  Oricum, problema cu canuri este ca nu va trece de vointa poporului. Daca se da drumul la proiect, vor aparea si violentele, un ’89 de 2014… momentan totul e pasnic.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Octombrie 6, 2013 la ora 10:14

   „Da domnu’, asta este ceea ce caut eu sa apara la noi.”_Este vorba despre performanta actului de guvernare, drept urmare, ceea ce cautati dumneavoastra nu poate aparea decat prin decizie politica. Imbunatatirea legislatiei este posibila, dar nu este un argument suficient pentru a explica ineficienta procesului actual de colectare a taxelor. Spre exedmplu, „fetele care dau afara mustele din oras” din cartierul meu vantura facturile false in fata politistilor. Cum este posibil?! Simplu! Politistii isi iau shpaga. Cresterea taxelor şi inasprirea legislatiei (cresterea cuantumului amenzilor, spre exemplu) este un mijloc pentru a colecta sume mai mari prin acte de coruptie pe masura ce baza de colectare se reduce (apar mai multi evazionisti). Banii proveniti din coruptie ajung sa finanteze ilegal campanii electorale. Fraudatorii nu sunt prinsi pentru ca este mai profitabil pentru sistemul corupt sa se finanteze din shpagile provenite din actele de coruptie. Este motivul pentru care patria noastra se constituie intr-o cleptocratie autentica şi, de asemenea, motivul pentru care politicienii lupta sa isi subordoneze Justitia (a se vedea evenimentele recente).

   Răspunde
    
  2. Constantin
   Octombrie 6, 2013 la ora 10:17

   Exista in Romania tot mai multe firme mici care realizeaza aplicatii atat pentru PC cat şi pentru Smart. Programatorii romani nu mai sunt demult cei care joaca counter-strike, ci „fluierasii” nostri sunt cei care contribuie efectiv la dezvoltarea lui iar la probe se bat de la egal la egal cu indienii.***Legat de aur, „Proiectul” RM este doar un pretext, o oportunitate in curs de exploatare, pentru a se drena resurse din averea publica in buzunare private. In cazul amanarii sale, vor fi primite shpagi de la „investitorii” in zacamintele de Cu din patria noastra, din andocarea Flaminiei intr-un doc pentru cereale din Portul Constanta (pe care politicienii locali il vor in administrare proprie) in scopul descarcarii unor deseuri chimice etc. Vointa poporului este nesemnificativa. Ea se exprima legal prin vot in cadrul proceselor electorale, iar sondajele de opinie arata sustinerea de care se bucura in continuare conducatorii nostri. Violente, insa, pot aparea asa cum au provocat Chitac şi Diamandescu, incendiindu-şi autobuzele. La RM nu exista „o problema” a cianurilor, ci cel putin cinci categorii de obiectii cu privire la realizarea „Proiectului”. Este forte posibil ca el sa se realizeze cu toate acestea. Este nevoie de bani la partide…

   Răspunde
    
 • Razvan
  Septembrie 24, 2013 la ora 23:50

  Extraordinara emisiune Moise. Ca sa lungesc filrul despicat, MINVEST este condus din umbra de Hrebenciuc, am stat vis a vis de unul dintre asociatii lui la MINVEST Bacau, o firma care a tepuit RAFO si multe altele. L-am vazut de multe ori chiar venind acasa la acest asociat.

  Răspunde
   
 • George
  Septembrie 24, 2013 la ora 10:42

  Inregistrarea de luni 23.09 ?
  Multumesc.

  Răspunde
   
 • Andrei
  Septembrie 22, 2013 la ora 21:40

  Bună seara,

  Vă rog să mă contactaţi pentru a discuta o colaborare, pentru că nu am găsit nicio adresă de e-mail pe site.

  Mulţumesc!

  Răspunde
   
 • Stelian
  Septembrie 21, 2013 la ora 23:59

  despre ce discutam ?
  Statul roman ar trebui sa isi plateasca datoriile la timp…….,
  sa functioneze ca si un parinte ,
  si sa ceara prin putere exemplului ca toate societatile (in special cele mari)
  sa isi plateasca datoriile , (nu sa fie scutiti sau cu datorii sterse prin ordonante de guvern ).
  Statul da tepe companiilor prin neplata facturilor 2-3 ani vezi cazul RAAN , Hidroelectrica, etc …., intrand in insolvente si ulterior falimente .
  Statul face smecherii de trecere de pe o societate pe alta ca si un evazionist , neplatindu-si datoriile catre terti vezi cazul Hidroserv- urilor,
  E dureros sa discutam inaite de a da exemplul cum trebuie sa procedezi .

  Răspunde
   
 • Adi E
  Septembrie 21, 2013 la ora 17:39

  Un mic comentariu pentru I Dumitru. Dansul suferă de boala tuturor functionarilor din aparatul de stat. Ca de ce unul e plătit din drepturi de autor, ca altul are pfa sau microîntreprindere. Uita ca un pfa sau MI, la fel ca si DA nu are aceleași drepturi ca un angajat, așa ca este normal sa plătească mai puțin. Ca sa aibă un salariu pe MI trebuie sa plătească insa toate taxele încă o data.
  In final, ce doresc eu sa remarc este ca I Dumitru vrea, la fel ca statul roman, sa ia tot de la cei care plătesc, dar mai mult. Nu își pune nicidecum problema sa’i prindă pe marii corupți , pe marii evazioniști. Fiind bine informat, știe ca aceștia sunt chiar reprezentanții statului, deci ar trebui sa se prindă cumva singuri.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 21, 2013 la ora 12:17

  @Alexandru C._Ma vad nevoit sa va contrazic, stimate domn. Singurul contract pe care il au cetatenii este cu politicienii pe care-i desemneaza sa ocupe functii publice in administratie pentru o perioada determinata. Daca ei nu sunt multumiti de „calitatea statului”, pot cere imbunatatirea institutiei prin modificarea Legii fundamentale. Momentul actual este chiar foarte potrivit pentru un asemenea demers, dl. C. Antonescu, Presedintele Comisiei pentru Revizuirea Constitutiei, asteptand propuneri in acest sens. Odata optimizat cadrul institutional democratic in care functioneaza statul roman, imbunatatirea calitatii sale se obtine prin desemnarea celor mai potrivite persoane care sa se afle in functiile publice. Contractul cetatenilor cu acestia, stabilit printr-un proces electoral liber si democratic, permite cenzura acticvitatii reprezentantilor atunci cand „prestatia” lor este considerata nesatisfacatoare. Statul este un concept abstract, in timp ce persoanele care traseaza caracteristicile statului si apoi fac posibila functionarea lui sunt cat se poate de concrete; sunt cei pe care-i alegem cu manutzele noastre. (Intr-o definitie aproximativa, statul reprezinta institutional o forma de organizare politica ce detine forta de constrangere, elaboreaza si aplica dreptul intr-o comunitate umana de pe un anumit teritoriu, prin intermediul sau realizandu-se elementele esentiale ale organizarii si conducerii societaţii.) Prin urmare, nemultumirea cetatenilor cu privire la functionarea statului nu trebuie sa se indrepte asupra statului, ci asupra persoanelor responsabile. Cand NU sunteti multumit de „dezastrul in care traiti” reclamati acest lucru reprezentantului dumneavoastra (deputat, ori senator) in Parlament, persoana pe care ati investit-o cu increderea dumneavoastra si care nu si-a respectat contractul cu dumneavoastra. Nu invinovatind concepte abstracte vom scapa de „dezastrul in care traim”. Calitatea statului este fix calitatea oamenilor pe care-i desemnam in functii ale statului si ei reprezinta, ne place sa recunoastem sau nu, calitatea noastra. Asadar, pentru ca romanii voteaza emotional si se lasa manipulati de mass-media, vom avea mai degraba functionari ai statului frumosi decat comepetenti. Vor fi mai multe persoane precum Gigi Becali, ori primarii alesi dupa ce au fost condamnati definitiv, decat oameni de calitate. Parafrazand, concluzia este: „De aici si lipsa calitatii”!

  Răspunde
   
  1. Cris
   Septembrie 21, 2013 la ora 12:35

   Cea mai buna reforma „democratica” care ar trebui implementata in Constitutie este ca alesii sa poata fi demisi pe loc daca nu fac ce au promis sau daca nu isi fac treaba. Sa fie un minim de 5000 de semnaturi pentru a fi demisi. Astfel, cand iese lumea in strada, nu ar mai iesi de pomana ci ar strange semnaturi direct pentru demitere.

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Septembrie 23, 2013 la ora 17:15

    Demiterea „pe loc”, este democratica – reflecta vointa poporului. Atita doar ca poporul ar trebui sa fie reprezentat de o majoritate minima, cel putin – pentru a evita anarhia. Si ar mai fi ceva, cel demis nu trebuie eliberat din functie chiar asa usor – au sa gaseasca politicenii o metoda sa se roteasca si pe perioade scurte. Deci trebuie gindit la niste sanctiuni legale, legate de prejudiciul adus, sa plateasca din buzunar sau din contul de la New York, de exemplu.

    Răspunde
     
  2. AlexandruC
   Septembrie 23, 2013 la ora 11:56

   Domnule Constantin, nu vad de ce ati inceput cu „Ma vad nevoit sa va contrazic” pentru ca, de fapt, nu faceti altceva decat sa expuneti mai pe larg ceea ce am afirmat si eu intr-un mod concis in postarea mea.
   O singura observatie as face totusi: sanctionarea prestatiilor neorespunzatoare ale alesilor prin metode electorale este prea lenta si prin consecinta ineficienta, iar corectarea principiilor de functionare ale statului prin modificarea legii fundamentale si mai lenta. O constitutie supravietuieste nemodificata multa vreme, iar cei care sunt chemati s-o modifice sunt tot alesii, cei care au generat nemultumirea ce declansaza procesul de revizuire.
   Statul trebue sa aiba organisme eficiente de reglaj si sanctionare care sa functioneze in interiorul cilurilor electorale, iar calitatea oamenilor ce le populeaza nu depinde in niciun fel de vointa electoratului.
   In rest, nu-mi ramane decat sa va multumesc pentru interesul pe care l-ati aratat fata de postarea mea.

   Răspunde
    
 • Ion
  Septembrie 21, 2013 la ora 08:10

  Intr-o tara in care se impoziteaza munca cu peste 50%, vedem cum alesii nostru achizitioneaza cu bani publici lucrari, banci, etc. la preturi foarte piperate de catre firmele lor sau apropiatilor…cu alte cuvinte ei storc poporul doar sa traiasca mai bine. Cele mai mari afaceri sunt conduse de oamenii din clasa politica…Sa dispara CORUPTIA !!!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 21, 2013 la ora 00:37

  „Vor ramane afacerile ilegale, cele ce se descurca…”_Vedeti dumneavoastra, domnule Emanuel, atat timp cat eu imi platesc taxele si impozitele in mod corect, doresc ca toti sa si le plateasca la fel. Faptul ca in Romania contribuabilii la Buget se pot „descurca” prin evaziune si coruptie, iar aplicarea legii este facultativa, reprezinta in buna masura explicatia pentru nivelul de trai scazut pe care=l avem. Din postura de cetatean onest am dreptate sa doresc ca aceasta stare de fapt sa inceteze.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Septembrie 21, 2013 la ora 00:15

  deci revin
  -stimate dle-Guran -deci la nr.1 -romanii nu prea mai platesc taxele fiscale-va recomaand sa cititi(in intregime) realistul articol de fond din revista (Absolut corecta) germana Wirtschaftswoche NR.33/12.08.2013 sub titlul-STEUERMAFIA-wie das organisierte Verbrechen den Staat um Milliarden prellt_Cum mafia organizata trage in piept statul cu miliarde!!!!(e vorba de statul german -dupa parerea mea un stat cu un sistem financiar f.bine pus la punct cu o istorie de secole!!!nu de recente decenii!!!-bramburiste si asa si asa))Am sa va trimit revista sa cititi singur articolul!!!
  DAr sa revenim la RO: MA intorceam acum vreo 3 ani din RO cind in Austria pe un loc de parcare intilnesc un TIR romanesc plin de DAcia Duster si vazind ca e cu nr de Bucuresti fac o gluma cu soferul TIRuli spunindu-i ca tare as vrea si eu una :Am ris impreuna ,le ducea in Germania si asa in cca 5 minute vorbind de una de alta i-am spus ca e bine le ei in RO dar nu prea sint corecti si isi fac toti de cap:A FOST F:SINCER SI MI-A ZIS DIRECT CA ATITA TIMP CIT AI MARI II TRAG IN PIEPT ADICA II PACALESC SI AIA DE JOS FAC LA FEL ADICA LE RASPUND cu aceasi moneda .M- a lasat fara replica dar si asa nu era timpul si spatiul necesar .Oricum caut sa fac legatura cu discutia dvs .cu dl.Dumitru de la min.8:40 cu PUTEREA Exemplului.DAca am zice de 3 ori bravo ne-ar ride nenea IAncu dar este purul adevar!!!!!Deci supercorect atita timp cit plebeii nu vor simti ca cei de SUS sint corecti !!!??Ei de ce ar fi???Mi-au repetat-o si acolo la tara la noi in BAraganul Romanesc infinite persoane (unii simpli tarani )
  Sar revin la anno 2013:Dupa mai bine de 1zi pe sosele europeene ma aflam intr-o zi de luni parca 26 august pe soseaua nationala undeva intre Sebes si Sibiu pe o portiune extrem de periculoasa cu rampe pante succesive si dunga continmu in care o depasire poate fi total fatala si a scapa cu viata este doar o sansa la viata data de bunul Dumnezeu.Circulam cu 100KM /H (Destul de repede pentru portiunea respectiva si dupa mine ca de obicei mica remorca).Cind vad taind dunga continua si taindu-mi in scurt calea un mErcedes imens negru(mai ceva ca al cancelarei MErkel!!!) cu numarul de Bucuresti B-101-MAE .Sotia linga mine cam treaza zice asta nu e intreg la minte iar eu ii raspund da asa este zic e cu siguranta unul de la MInisaterul afacerilor Externe Romane altfel nu ar fi avut MAE!!!!Deci nu avea politie ca excorta(era participant normal la trafic !!!) dar era in graba totala ignorind riscul pentru el si pentru un alt participant la trafic !!!!Deci dle Guran cei din spate care au vazut faza ce sa invete(de fapt vazind au inceput toti sa il copüieze !!!) la asa un EXEMPLU???AsTA APROPO DEE PUTEREA EXEMPLULUI!!deCI INTR-O TAra de incorecti!!!LA nivel cel maI INALT ce sa PRETINZI dee la bietul tugurlan???care isi vinde la negru curcile crescute vara pe marginea santului ??DAr pe care vindute nu plateste o centima dare la sta??????ba mai reclama si AJUTOR SOCIAL ca e sarac !”!!!
  LA un alt punct -se pune Problema ca … e in curs dee reorganizare ???Intrebarea infinita in dulcea Romanica de cind este dinsa ca tara libera si independenta se pune _E in CURS sau e in CUR si mai tiziu dar cu decelerare continua vine si renumitul S(litera es).
  Asa se numea si prin anii 70 in celebrele cogrese ale PCR-i9trebati-o pe soacra dvs. Romania tara in CUR-s de dezvoltare spre comunism !!!!!Deci se pare mereu am pierdut pe drum acel „S”si am ramas mai mereu in CUR-ul gol.Deh nu e nici o rusine se intimpla si la case mai mari.
  -Drepturi de autor???DA nu e rau ,nu cred ca nu se platesc si impozite dar fara industrie si mai alers mica industrie (dar nu cea de furatz si ultimjul busteanm din secularele paduri!!-apropo se pare ca asta e ultima bogatie care o mai au de furat ca industria au terminat-o)???!nu se face nimic in veci dle GUran!!DAr in veci.Gargara e buna si face placere dar mai intii trebuie facuti bani din munca reala:Intrebarea sincera este mai are cine munci in acea tara ca sinteti extrem de rarefiati intre timp si numaI CU JUURISTI SI JURNALISTI NU REUISTI MARE BRINZA .cLÖAR REVISTZELE PE CARE LE-AM CUMPARAT PE DRM PRECUM caTAVENCII SAU DILEMA VECHE SINT DE MILIOANE SI MERITA DIN P?LIN BANII dar nu aSATa SE POUNE PE CHICERE O TARA!!!IN VECI.tREBUIE ECONOMIOE BAZATA PE INDUSTRIE (CHIAR SI MICA sI MAI ALES asgricultura!!!)-DAR CA TOT VORBEAM DE AUTORI NU STIU CE PLATESC ACESTIA CA TAXE LA STAT DAR STIOU CA CEI CE VIND ARTIZANAT nu pe BANI PUITINI PE MARGINEA SOSELEI DE GEN CEI de la CORUND nu dau nici urma de bon fiscal iar pe liunga ei esti atacat de bande tiganesti care te obliga cu fortza sa le cumperi parfumuri gen JOOP(ambalajul!!!) si altele incepind de la 25 Euro si terminind cu 10 Euro si daca tot nu nvtrei ti le lasa si la 7 Euro si un zimbet pentru doamna!!!!
  -Dar ma interb cei de la VAMELE DE ODINIOAREA CE FAC??? CA PE TIMÜPUL LUI ceAUSESCU TE OBLUIGAU SA scoti tot din masina si roata dee rezerva (parca erai traficant sau dusman de tara te simteai umilit)!!!!!!???
  _da apropo de eficienta celor de la vama tare eficienti cel putzin cei de la Ndlac !!De risu plinsu nevasata mea sta la un ghiseu sa IA ROVIOGNETTA SI sa SCHIMBE EURO PENTRU PRIMA BENZINA SI LA UN CONTAINER METALIC ALATURAT VAD 2 TINERI VAMESI(bine imbracati de staul Roman-totul costa!!) CARE SE DELECTAU CU PRIVITUL IN INTERNET DE MASINI DE OCAZIE vESTICE USA DESCHISA SI VAZIND CA MA UIT M-AU INTREEBAT CU RESPECT DORITI CEVA zIC NU ;ASTEPT SOTIA…..
  Nu mai spun de eficieneta la alte birouri undeew pe graba trebuia sai imi platesc darile (curent,impozit)_Toti se scarpinau la ……pina sa te serveasca ,asa ca ii inteleg pe unii comentatori care tre sa isi plateasca darile!!E de risu plinsu si la comunisti era ceva mai bine-DECI FORMULARE si scrise ca in clasda 1 de minja !!!!E laba curata dle Guran sa ma ierte doamnele dac citescdar e purul adevar dac vorbiti deeficienta!!! !!!!:Clar solutia ar fi un sistem digital competitiv si dinsii trimisi la pensie pe caz dee boala cu o cura de reumatism la Techirghiol.
  –la punctul competiviate ??!!De unde dle Guran ca au plecat cam prea multi si cei ramasi sint ori tineri si fara experienta ori prea batrini si terminati:Competivitatea o creaza oamenii nu masinile (care ca sa fie competitive tre sa fie create de oameni-in Germania ne numimm, constructori!!)Si sa mai vedem, realitatea ,cei care bietii lucreaza pentru salarii mizere la concernele supranationale sint facuti prastie ca li se cere munca multa si grea si conditiile sint mizere ca banditii din vest nu v-au vindut munca care se maninma cu pinne cu unt si miere ca de asta nu mai au nici ei ci v-au vindut piine amara si mucegaita si la salariou de 2 parale:Tre sa vedem realitatea !!!Iar acel capitalism de caravana nu stie pardon azi Ungaria .miine Romanica .apoi rep Moldova ;apoi Ucraina ;apoiu CAucazul ;Mongolia etc etc ,ocol,oul pamintulöui samd
  Ce e de facut -sa se relanseze economie nationala pe care banditii de dupa 89 la cererea expresa a westului salbatec au facut-o cu buna stiinta praf si pulbere…NU ERA CAZUL au fost criminali notorii!!!!
  -dar ca tot vorbeati de taxe cum este pe taxa la palinca ce o fac singuri toti ardelenii sau nu numaI?? AASTA ESTE UN CAPITOL APARTE ???Caci la Kaufland la Rimnicu Sarat am platit pe o sticla de palinca marca VAlco de MAramures -40%cca 35 lei deci cam 8 Euro pentru 1/2 litru.
  -Vorbeati deBulgaria!!ma facetri sa rid dle Guran:In 84 cind am parasit Romania cu trenukl din GAra de NORD unde nu mai ardeau decit cite un bec pe ici pe colo arata gara ca la inmormintare si nu mai gaseai UN BISCUIT!!!!(plecam cu sotia la rudele ei in GRecia) a doua zi dimineatza am, gasit o gara la SOFIA de o curatenie rara si plina de tot ce doreai(sucuri nu mia vatzusem, de1 deceniu daqr nu aveam 1 leva SACUMPOAR NU MI-AU SCFHIMBAT ROMANII ! leU LA PLECARE!!!Deci Nu va imbatati cu apa rece !!Nu degeaba si actuAl toti oüperatorii mari turistici germani activeaza puternic in Bulgaria la mArea NEagra iar din ale noastre daca vezi cite o pagina in cataloage !!!!Prin aNII 80 UN CUMNAT CARE A FOST GEOLOG CA SI saNDU cdANADIANU DAR LA MINA DE URANIOU DIN bUCOVINA SE DUCEA UNDEVA LA bULGARILA maREA nEAGRA.ii ZIC pAULE DA DE CE NU TE DUCI LA MJMAIA ? CULMEA PENTRU MINE ATUNCI ERA CURAT SI LINISTE .eL IMI ZICE CE BA SINMT TIMPIT SA IMI ORACAIE BROASTELE LA BAZINUL DIN FATA HOTELULÖUI LA mAMAIA???El e un baiaT TARE PATRIOT FIIND cIMPULULONG muSCELEAN DAR CRED CA VORBEA ADEVARUL.aM SIMTIT-O DECI PE PIELEA MEA IN SCURTA TRECERE PRIN TARA DINSILOPR IN 84 PE CALEA FERATA.
  -daR DLE guraN DE CE M-ATI DECEPTIONAT IN EMISIOE CU COLEGUL ECONOMIST DL:dUMITRU_fAPTUL CA NU ATI ROSTIT UN cuvintel DE AGRICULTURA SI IMENSUL SAU POTENTIAL LA REFACEREA economiei TARII(deci si a posibilitatii acapararii de taxe de catre stat).vORBESC DE AGRICULTURA ECOLOGICA 11111daR NU NUMAI.Dar si aici se pare ca aveti o problema ,tineri poate mai sint care vor sa fie fremiri dar sint sabotati sa nu se nasca pentru a da tot pamintul agricol fermierilre olandezi,germani sau turci ,italieni probabil deci si aici e sistem la mijloc!!
  -cit priveste remarca de la mion 5:30 ca in Romanica autostrazile costa de x ori mai mult decit normal:PAi va rog ,va trimit eu bani de benzina ,faceti o tura la ARAD sa vedeti ce catastrofa de santier inceput(si laSAT DE IZBELISTE !!!) cu RISDIPA si batjocora de materiale este la fata locului:SAntierul este o ruina crezi ca te afli pe luna si incurca total si o intirzie circulatia abia intrata in tara prin vest pe la NADLAc:_Iti blestemi zilele mai rau ca pe timpul lui CEausescu!!;ergeti sa vedetzi cu ochii dvs.Cred ca va puneti benzina pe cap si va dati foc in stare de protest pentru starea de incompetenta a Romaniei larvare a sec 21!!!°Credeti-ma dle Guran este de necrezut mergeti sa vedeti cu proprii ochi!!Si in general peste multe santiere vezi debandada -risipa de material -pamint amestecat cu scinduri si fier beton degradat -credetzi-ma mai rau ca la comunisti-domnnu Guran -am trait in anii 70 ai tineretei mele ca subinginer constructia unui intreg baraj pe apa Dimbovitei la Pucioasa (am raspuns de forajele de etansare)dar va jur asa ceva nu am vazut in veci!!!:Va jur!!!!:Sincer doar unde am vazut emblema STRABAG ERA CEVA MAI ORDINE DAR SI ACOLO !!vai vai de noi si de mama noastra vai.deCI ESTE DEBANDADA SI LIPSA DE DISCIPÜLINA SI RESPECT FATA DE MATERILE;CE SA MAI VORBIM DE costuri???!!!!dECI rOMANIA IN STARE LARVARA-e un dezastru .UN weekend placut la toti si sa nu ne pierdem curajul dar ce am vazut la centura de la ARAd mi-a luaT piuitul:E drept cind am trecut prin micul oras FAGARAS !!!! nu mi- a venit sa cred nici mie nici sotiei este poate cel mai curat si cochte loc vazut pe soselele ce le-am batut de la granita de vest la est ,iaq acolo la noi la tara undeva in mijlocul baraganului in noptile cu cerul clar total ,plin de stele ca pe virf de munte si cu un aer curat parca esti in paradis zici Doamne ce noroc a avut poporul asta de la BUNUL DUMNEZEU PENTRU ASA O TARA si cum si-au batut joc de dinsa batindu-si joc de ei insisi si generatiile viitoare

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Septembrie 20, 2013 la ora 21:20

  seara buna stimate domnule Guran-la fel in toata Romania-deci domnule Guran-am urmarit chiar acum pe player-ul dvs(functioneaza perfect cu win 7 pe PC-ul fiimii )si noi va multumim dvs.(sineti un baiat de 1000 de puncte -respect)cit si perfectului invitat-un baiat teribil de corect parca dl-Dumitru daca am inteles bine.
  Am inteles totul si fiindca vin chiar acum de fapt de cca 2 saqptamini din scurtul concediu Romanesc am sa comentez paralel la EMISIA DVS:SI A COLEGULUI ECONOMIST FINANCIST CU CE AM SIMTIT PE PIELA MEA SI A BABUTEI MELE SI EA TOT ase-ISTA A ANILOR 70 a RSR-uluii(dar complte vdezinteresata politic dar cu un mare simt economic fiind din singe de greci emigrati in anii 1850 in Romanica ca si comersanti).BEau o mica cafea cu familia si revin cu un lung jurnal de calatorie romanesc pus in paralel cu emisia dvs.despre fiscalitate.

  Răspunde
   
 • Grigore
  Septembrie 20, 2013 la ora 19:30

  Am fost astazi sa platesc pentru prima data taxele la un PFA in Cluj-Napoca. Aveam declaratia de impunere, pe care nu scrie unde si cum pot sa platesc acele taxe. Am dat cateva telefoane si am ajuns la trezoreria din cadrul ANAF. Am stat 2 ore la coada (nu exagerez)! Cand am ajuns la ghiseu mi s-a spus ca trebuia sa merg inainte la un alt ghiseu pentru a obtine o foaie de varsamant. Am mai stat la celalalt ghiseu 45 minute la coada dupa care am platit impozitele prin banca, pe baza la foaia de varsamant (nu m-am mai intors la trezorerie). Erau sute de oameni care stateau la cozi la ANAF si ninemi nu stia sigur ce trebuie sa faca. Trebuie sa ai o ambitie de fier ca sa platesti impozitele in Romania!

  Răspunde
   
  1. Emanuel
   Septembrie 20, 2013 la ora 21:03

   Egoismul si indiferenta oamenilor, dar asta e pana inveti, dupa, e mai usor.

   Birocratia, se intampla pt. ca aceste piedici creaza necesitatea de a mai inventa o inca functie in sistem, desigur functia fiind ocupata cu pile si interventii ce cei ce au ocazia. Asta, ca o regula generala.

   Ministrul comunicatiilor ar putea eradica birocratia din administratiile publice, numai ca trebuie sa se si vrea acest lucru.

   Răspunde
    
  2. sanduCu
   Septembrie 22, 2013 la ora 16:54

   De fapt sunt doar citeva operatii pe care esti obligat sa le faci „in persoana” – si acelea sunt dictate de lege: este necesar sa te identifici sau trebuie sa furnizezi date personale care nu se admit (sau nu se recomanda) a fi transmise pe alte cai. Platile de orice fel nu fac parte din aceasta categorie, chiar si completarea unui formular se poate face electronic.

   Răspunde
    
 • Alex
  Septembrie 20, 2013 la ora 19:04

  Off, ce economisti de stat avem. Desteptilor, o mare parte din impozite nu se incaseaza pentru ca activitatile economice respective nu le suporta. Practic pusi in fata intrebarii daca sa plateasca al treilea cel mai mare TVA din lume sau sa supravietuiasca, pusi in fata intrebarii sa plateasca cele mai mari impozite pe munca din lume (da, suntem in top 5 din lume dar fara deducerile personale existente din restul celorlalte) si a da de munca la negru oamenilor, patronii aleg sa supravietuiasca prin neplata taxelor.

  Daca prin absurd, toti isi vor plati taxele, peste 50% din afaceri se vor inchide. Si somajul va ajunge la 50%. Iar de incasat tot nu se va incasa mai mult.

  Singura solutie e reducerea taxelor la nivelul suportabil de catre economie. Si apoi sa elimini coruptia si risipa la stat. De abia atunci oamenii isi vor plati taxele.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 20, 2013 la ora 19:54

   „…peste 50% din afaceri se vor inchide”_Adica, vor ramane numai cele legale?! Domnule, ceea ce mi se pare mie interesant este ca nimeni nu vorbeste despre ineficienta organelor de control. Despre aplicarea legii si despre nivelul coruptiei in randul celor care trebuie sa aplice legea. Apropos, cum se face ca daca infractorii sunt totusi prinsi, condamnati s.a.m.d nu reusim sa recuperam prejudiciul (ma refer exclusiv la cazurile in care exista sentinte definitive in acest sens) decat in proportie de 1,5% ?!

   Răspunde
    
   1. Emanuel
    Septembrie 20, 2013 la ora 20:44

    Nu, dl. COnstantin, ati inteles pe dos. Vor ramane afacerile ilegale, cele ce se descurca pt. ca nu au atatea dari de platit, iar profitul se poate simti, deci si rostul pt. a exista. Cele ilegale sunt cele ce nu vor putea sa se mentina, fiind inecate de prea multe tari si datorii. Une mai pui daca afacerea s-a facut printr-o finantare bancara, este absolut obligatoriu sa ai un venit „profitabil” a.i. sa poti sa-ti achiti investitiile.

    Ineficienta organelor de control nu se poate pune in discutie in contrastul unui sistem din start impropriu. Noi, cand am parasit sistemul comunist, nu ne-am debarasat si de practici, sau nu am adoptat cele capitaliste. Au aparut brust S.C.uri fara sa fie pus la punct un sistem de control fundamental. Nu poate fi ineficient daca acesta a fost creat pt. altceva decat pt. ceea ce se foloseste in prezent, eventual s-a adaptat pe cat posibil, insa este incomplet pt. cerintele din ziua de azi. Legal vorbind, nici vorba. Au legile niste lacune in ele, mai ca ai putea ascunde toate datoriile statului.

    Legat de prejudiciu, se recupereaza in cuantumul dat de bunurile ramase in proprietatea condamnatilor. Nu cred ca mai poti, daca infractorul a cheltuit pe la alte firme pe bunuri si servicii, sa obligi acele S.C.uri sa-ti restituie banii pe motiv ca au fost facute ca urmare a unor ilegalitati.

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     Septembrie 22, 2013 la ora 16:35

     Asa cum ati aratat, intre afacere si banca exista o legatura obligatorie care elimina posibilitatea existentei unei afaceri ilegale legate de plata sau neplata taxelor. Ce e ilegal, e ilegal (fabrica de tigari de linga Bucuresti, de exemplu) si e alta caciula.
     Cind vorbiti de ineficienta organelor de control, deveniti confuz, amestecati mosteniri comuniste cu sistem capitalist nepus la punct. Pentru clarificare, cind un sistem de control (in cazul acesta, dar poate sa fie si un sistem productiv sau de aprovizionare, samd) este eficient, asta n-are legatura cu perioada politica in care functioneaza. Despre legislatie, daca cineva (oricine) poate demonstra ca o lege are „lacune”, intr-un stat de drept (asta-i ce se doreste a fi Romania, nu-i asa?) legea se indreapta, fara taraganeala din partea nimanui.
     Referitor la prejudiciu, in plus de replica data lui dl. Constantin, am sa incerc sa clarific expresia „bunurile ramase in proprietatea condamnatilor”. Daca nu ne gasim in situatia unui faliment, aceste bunuri includ intreaga firma, inclusiv datoriile fata de terti sau obligatiile lor fata de firma in discutie – deci dpdv legal, nici o problema. Procedura de insolventa sau falimentare este o discutie separata.

     Răspunde
      
     1. Emanuel
      Septembrie 22, 2013 la ora 22:46

      Legatura obligatorie intre banca si afacere este mai mult o iluzie, singurul mod in care fiscul poate sa scoata un istoric al tranzactiilor electronice, cum face IRSul american, se intampla doar pt. 20% sau mai putin din populatia tarii, marea majoritate platind cu banii jos. Atentie, nu mai intereseaza cum o afacere isi plateste ratele, mai intereseaza cum ea declara veniturile a.i. taxele sa se regaseasca in bugetul tarii. Poate sa le declare intr-un anumit cuantum, pt. obtinerea venitului minim necesar achitarii ratelor, dar restul se poate „evapora” daca se pricep.

      Oricum, aici era vorba ca afacerile ilegale se fac deseori prin finantari dubioase, nu bancare, ce nu au urme de hartie sau electronice, doar apar banii asa din senin, stil camatoresc declarat ca economii proprii. Ori o afacere legala are o urma electronica, deci lor le vor fi mai greu sa faca fata unui sistem de taxare ce are ca scop nu combaterea evaziunii ci doar recuperarea de deficit de la cei ce sunt „fraieri” sa plateaca, lasand baietii destepti in pace.

      Ineficienta organelor de control apare de la faptul ca ei nu pot sa urmareasca din start tot lantul de achizitii. Spre ex. la paine, ei nu au acces la sursa de provenienta a graului, sa se vada daca a fost fiscalizat in intregime, nu stiu moara x cat grau cumpara legal si cat pe langa, nu stiu cata faina se vinde si cui, nu stiu cate paini face din cata faina a cumparat, nu se stie cate livreaza, toate legal, samd. Acestea sunt declaratiile unei brutarii aparute in presa locala albaiuliana unde s-au pus in discutie, fara invinuiri directe, procedeul si felul prin care aceasta face fata cu greu competitiei ilegale. Eu spre ex. cumpar painea doar cu banii jos si nu cer bon, cam ca mai toti clientii pe care ii am inaintea mea. Si de as cere bon, veniturile nu pot fi urmarite pe tot lantul, deci undeva tot se va fura, plus, un bon nu este o bancnota, nu prezinta elemente de securitate, stiti ce usor este sa reproduci un bon si sa-i faci anularea lui? Oricum, astea sunt lucruri marunte, adevaratele ilegalitati se comit acolo unde se poate furma mult si usor.

      Pe langa asta mai apare si competenta agentilor, ce nu e pe masura. Un agent in principal se pricepe la umblatul prin hartii, dar nu stiu daca are si capacitatea unui inspector de politi sa-si dea seama ca acolo defapt sunt cateva tone de faina in plus, nu are competentele SRIului de a urmari cate furgonete de paine pleaca de la o brutarie, cate lazi de paine se descarca la alimentari samd, si atunci se bazeaza doar pe declaratii, „am atat si atat”, cauta prin acte si cam atat gaseste, iar rezultatul: nicio ilegalitate. Nu asa, domnu’… asa e doar un mod confortabil de a te prezenta pe 15 pt. incasarea lefii.

      Sa stiti ca perioada politica are traba… una este un comunism cu putine firme de stat dar mari si usor de verificat, alta este un sistem mai liberal, nu ai militia in ceafa, unde firmele sunt cu sutele de mii, accesul la ele nu este garantat, multe au activitate in alte locatii decat declarate ca sedii, iar urmele de hartii sau electronice se fac atat cat sa nu iasa in evidenta ca fiind o firma integral ilegala.

      Spre ex. cum se controleaza meditatiile profesorilor facute in afara orelor de curs contra cost? Intre 0.8% si 3% sunt afaceristii cu acte in regula in invatamantul „auxiliar”, din toti ce nu-si dau interesul la clase si conving elevii sa vina in particular contra cost sa le asigure educatia. Se vede la BAC ce asigura. Ei, sa va spun real, cei de matematica castiga mai bine anual decat multe PFAuri legale si utile in alte domenii. E o afacere foarte profitabila… greu de controlat fara mandate judecatoresti.

      Lacuna este o forma de expresie, nu reprezinta o gaura legislative ce bate la ochi din prima, ci doar cand se cumuleaza. Un ex. intalnit recent, rezilierea unui contract cu firma de cablu, s-a dat o lege prin care sunt ilegale taxele de reziliere. Ei, sunt doar cele fixe, 200 RON indiferent de perioada contractuala de reziliere, insa ei au ocolit legea facandu-le variabile, 100 RON daca mai ai 3 luni de contract, 200 pt. 6, 300 pt. 9 smad. Nemaibeneficiind de serviciu, nu e normal sa-l platesc acea taxa, contractul in cazul acesta fiind mai mult pentru fiscalitate. La bunuri, ar fi, ori achit integral, ori returnez bunul. O alta este legea referitoare la insolventa si faliment, iar aici avem destule cazuri de abuzuri ce pot fi demonstrate doar cu un cadru de control perseverent ce isi va iesi din cale afara sa afle adevarul, nu se va intampla asa ceva veci. Eu zic sa mai deschideti putin ochii la realitate. Nu se indreapta nimic, se va musamaliza a.i. sa nu deranjeze pe „cotizanti”.

      Tocmai, datoriile fata de terti nu mai pot exista ca „proprietate a firmei” daca firma, odata declarata ilegala, nu mai are activitate. Fara conducere sau drept de functionare, nici angajatii nu mai au incredere sa vina sa lucreze. Din cazuri concrete, mai mult locale, mai toate se ingheata, fara activitate si venituri se va ajunge si la insolventa, iar acele datorii se sterg, paguba ramanand a bancilor si a clientilor cu incasari neefectuate. Recent pe un site de anunturi (anunt al unei firme locale) am dat de un comentariu al unui furnizor ce denunta public firma ca tepara, avea vandut si livrat produse la aceasta firma dar care nu au fost achitate, mai rau, furnizorul nici nu mai gasea persoanele de contact. A ramas cu paguba si cu planegrea la politie, de mai bine de doi ani. Din nou, deschideti ochii la realitate. Una e ce se zice la TV, alta e ce se intampla.

       
     2. sanduCu
      Septembrie 23, 2013 la ora 18:29

      Dl Emanuel, nu plata ratelor ci a taxelor, corect. Eu imi platesc toate obligatiile prin intermediul bancii unde am contul, credeti ca o afacere nu poate folosi acelasi sistem? Referitor la modalitatea de plata, nu conteaza, masina de marcat incaseaza si elibereaza chitanta automat – fiecare operatie intra in … computer in mod permanent.
      Aaacest fel de ilegalitate, ce sa spun? Romanii sunt avansati sau ramasi in urma? Chestia este ca toata operatia contabila este efectuata de un economist contabil cu diploma si eventual licenta de practica, licenta pe care o poate pierde la prima abatere si … a facut facultatea degeaba. Si asta cred ca raspunde si la alte nereguli pe care le mentionati. Observ insa ca in Romania va preocupa fiscalitatea inainte de a pune in ordine un sistem financiar, ceea ce este .. tare grav. Iar despre competenta .. sa se respecte competenta fiecaruia la locul respectiv – daca o sa aduceti straini sa va dirijeze, o sa va muscati degetele. Au si ei interesele lor, si daca nu va controlati pe voi, cum o sa-i controlati pe ei.
      Probabil ca nu stiti, dar si in perioada comunista existau mii de antreprenori (mici ateliere, distribuitori ambulanti, mestesugari de artizanat, ghizi turistici, samd), dar sistemul financiar-contabil era pus la punct – se stia tot ce intra si tot ce iese. Deci sistemul politic nu are nici o treaba, pur si simplu, presupun ca intentionat, s-au scapat haturile din mina – prefer sa vorbesc de rea vointa decit de prostie. Meditatiile au existat si inainte – ca sunt profesori sau studenti care mediteaza elevi de scoala (eu in Israel, in facultate fiind, am avut meditator la ebraica – grea limba – nu s-a pus problema de chitanta), statul nu are nimic de pierdut ca cetatenii lui investesc intr-o pregatire mai buna. Inspectoratul scolar trebuie sa se asigure ca procesul educational din scoala este .. ca la carte.
      „Eu zic sa mai deschideti putin ochii la realitate”, corect. Insa nu va fi de prea mare ajutor, eu nu sunt in tara. Am peste 10 ani in controlul de calitate si am stat cu scobitorile sub pleoape – stiu ca e dificil dar stiu ca nu este imposibil. Fiecare om, fiecare tara traieste dupa legea proprie – ti-e bine, nu schimbi – dar respecti ceea ce ti-ai ales.
      „odata declarata ilegala”, daca ai lege nu trebuie sa declari ilegal nimic. Firma a iesit singura din legalitate si deci verificarea incepe din ultimul moment de legalitate – inclusiv toate operatiile financiare efectuate din acel moment. Contabiliceste, asa merge treaba – deci si proprietatea firmei. „acele datorii se sterg”, asta este ilegal – daca te-ai intoxicat cu gaz metan, iei cianura ca sa-ti treaca?
      Sincer si pe bune, Romania are nevoie de un DICTATOR, in sensul BUN al cuvintului. Cam cum a fost Vlad Tepes. Cind va gasiti unul, dati-i adresa mea, niste sfaturi verificate nu strica niciodata.

       
     3. Emanuel
      Septembrie 24, 2013 la ora 06:55

      Pai tocmai, eu ma refer la modul de a include afacera in verificarea electronica ce poate fi contabilizata, rapid, de la distanta, in sistemul fiscal actual supracsolicitat. Afacerile legale au o urma, cele ilegale nu au. Daca ai rata la banca pentru investitii, normal ca trebuie sa dai dovada de unde ai venitul din care provine rata iar ce ramane e bun de impozitat. O afacere facuta pe bani murdari nu i se va putea imputa un venit obtinut, nu vor fi urme. Spre ex. baruri si cluburi, unde nu mai e vorba de rata ci plata de la client, nu va fol. nimeni cardul ci se va plati cash. Acolo nu va fi un istoric al tranzactiilor la o terta parte, banca, totul se tine pe hartie, neoficial, si se poate umbla… sunt multe ce functioneaza un an dupa care dau „faliment”, cica. Dau, pt. ca in acte nu se poti dovedi ca a avut clienti, eventual pot ei sa declare o suma modica din care sa rezulte chiria si salariile, insa marele profit se poate ascunde. Nu veti vedea agentii stand de paza in fiecare seara, numarand cat alcool intra, cati clienti si socotind ce s-a facut si ce nu.

      „Observ insa ca in Romania va preocupa fiscalitatea inainte de a pune in ordine un sistem financiar”

      Ati observat rau… e invers, eu v-am scris mai sus ca nu avem un sistem integral, functional, cu atat mai putin eficient. Sistemul financia este deja in fucntiune, ce nu este, impunerea ca afacerile sa-l foloseasca exclusiv.

      Stiu, domnul, de la mii la sute de mii e cale lunga, plus, in vremea comunismului era si o securitate sporita… nu se pot compara raporturile dintre cadrele de securitate de atunci cu numarul relativ mic de agenti ai fiscului la numarul de afaceri private.

      Problema cu meditatiile sa pus in ziua de azi, cand o buna parte din veniturile parintilor, ce trebuiau normal sa intre in circulatia de consum, se duc pe afacerile ilegale. Deci, da, domnul, are treaba.

      Statul pierde tot, pt. ca un cetatean mai pregatit, e un cetatean exportat pe 0 lei. El nu va fi niciodata atras de a repara problemele tarii, si va gasi mai simplu emigrarea intr-un alt stat, ce ii va oferi o viata mai buna.

      Daca nu mai locuiti de 10 ani aici, nu stiu daca puteti sa va mai pronuntati despre problemele tarii. Nu sunt mediatizate, multe se invata pe loc, cu exemplul in fata. Asa, doar din ce cititi in presa sunt mai mult opinii. Dupa cum vedeti solutionarea opiniilor nu duce tara asta mai departe.

      Romania are nevoie de un popor mai inversunat si mai decis spre schimbare, si totodata mai constient ca orice schimbare impotriva unui rau, spre bine, se face cu sacrificii. Un dictatori are o armata, arme si chin, nu va rezolva niciodata probleme, doar le va ascunde in spatele fricii.

       
     4. sanduCu
      Septembrie 27, 2013 la ora 02:41

      Dl. Emanuel, despre „rata la banca pentru investitii” si „afacere facuta pe bani murdari” cred ca este nevoie de o clarificare privind legalitatea unei afaceri. Pentru a investi intr-o afacere pot fi folosite fonduri din imprumuturi bancare (pentru care platesti dobinda) si fonduri personale sau din alte surse perfect curate si legale ambele. Bani murdari sunt numai aceia proveniti din acte ilegale. Banii pe care ii aduc in afacere trebuiesc contabilizati si nu intereseaza pe nimeni de unde i-am adus, atita timp cit nu se poate demonstra ca sunt proveniti din actiuni ilegale. Este suficient sa mentionezi sursa: imprumut personal, mostenire, donatie , adica este pe proprie raspundere si pina la proba contrara, totul este curat. Exemplul cu barul, inteleg ca nu are nici o legatura cu investitia ci este o varianta de evaziune fiscala.
      „Sistemul financia este deja in fucntiune, ce nu este, impunerea ca afacerile sa-l foloseasca exclusive”, din ce spuneti trebuie sa inteleg ca …daca m-am inscris la scoala trebuie cineva sau ceva sa-mi impuna sa mai si invat. Nu cred asa ceva, daca exista un sistem financiar, exista in baza unor legi care trebuie doar respectate. Nu am fost niciodata inclinat sa amestec politicul cu economicul, dar trebuie sa observ ca intre securitate si agenti fiscali nu este o legatura care sa poata rezolva ceva in aceasta discutie. Inteleg ca aveti o evaluare si deci suma platita de parinti pentru meditarea copiilor lor are importanta in economie mai mult decit o activitate insuficienta a inspectoratului scolar. Ar semana cu povestea cu dentistul care iti trateaza un dinte in mod necorespunzator ca sa mai vii cit de curind. Tocmai pentru ca sunt plecat de mult peste 10 ani, va asigur ca emigrarea nu este mai simpla si viata mai buna nu se ofera ci se smulge. Cind spuneti „nu stiu daca puteti sa va mai pronuntati despre problemele tarii”, aveti dreptate, nu stiti. In general, un popor poate obtine fara sacrificii orice cind stie exact ce vrea – in 1989 n-a stiut si aici a ajuns. In opinia mea, un profesor care te trece clasa numai daca stii, este un exemplu de DICTATOR BUN. La fel Vlad Tepes, cind a facut ordine si negustorilor nu le mai era frica de tilharii. Deci de asa ceva Romania are nevoie. Numai bine.

       
    2. Emanuel
     Septembrie 27, 2013 la ora 04:25

     „adica este pe proprie raspundere si pina la proba contrara” pai aici e problema domnu, nu va exista o proba contrara la o fapta ce nu are urme, nu lasa dovezi cum ca s-a intamplat. Asta e o piedica in depistarea evazionistilor si a escrocilor din tara asta. Am dat mai sus exemplul I.R.S. din Statele Unite, ei verifica unde ai si de unde aduci bani pt. ca pana la urma conteaza si acest lucru. Ati trecut cu vederea peste, de aceea noi nu vom putea fi o masina economica precum SUA, sau macar o parte cat ea, pt. tocmai argumentele ca nu poti sa obligi.

     Ba da domnule, daca statul te da la scoala pe gratis trebuie sa obligi copilul sa invete, mai mult de parinti, de altfel daca il lasi cum s-a facut cu generatiile de capsunari din ultimii 13 ani, aveti dovada la rezultatele examenelor de BAC. Nu exista nicio legatura intre povestea cu dentistul si rularea unor bani in economie fara introducerea taxelor in buget. De ce nu ar face toti la fel? Sa plateasca „pe sub masa”, sa nu vada statul si asa ne-ar merge mai bine, nu? Am avea spitale platite din nimic, doctori super-incantati sa lucreze pro-bono, profestori ce se vor implica si mai mult in educarea copiilor pe 0 lei salar. Totul va fi super!

     Declaratiile astea de super-eroi cu „viata se smulge” este identic cu a spune „eu calc pe oameni pt. a-mi castiga existenta”… Domnu, si eu pot sa „smulg de la viata” bunastarea si raspalata, dar asta ar insemna sa bag ce altii la fund. Cam multa ipocrizie! Motiv pt. care rectific: Domnule, stiu ca nu aveti nimic de spus in aceasta privinta! Tocmai ca sunteti in Israel, partas la un popor ce a facut multe crime impotriva celor ce-i inconjoara, pt. a ca vrut sa „smulga” viata buna, este o prima dovada sustinatoare ca intr-o democratie nu smulgi nimic. Daca vrei sa sustii idea drepturilor egale, egalitatea in fata legii si mai mult meritul pt. ceea ce poti, atunci aceste practici dictatoriale nu au ce cauta. Dvs. ca si altii continuati s smulgeti, dar nu stiti si nici nu aveti ce sa predicati in privinta bunastarii. O puteti face cat timp cei de jos vad in voi oameni, cand vor vedea altceva, sa va tineti bine, va fi razboi!

     Răspunde
      
     1. sanduCu
      Septembrie 28, 2013 la ora 08:28

      Dl. Emanuel, vedeti, stiam eu de ce nu ne intelegem. Nu aveam habar ce inseamna I.R.S. Dar dvs stiti ce inseamna C.R.A.? Pe viitor e bines a fiti ingaduitor cu nestiutorii sis a le detaliati initiale care nu sunt la indemina tuturor. Cel putin asa-I frumos. Deci vorbim de Internal Revenue Service din Statele Unite. Pai asta-I Canada Revenue Agency care imi trimite in fiecare an sa completez raportul de venit ca sa-mi calculeze cit sa ma mai taxeze sau daca cumva mi-a luat prea mult in timpul anului, sa-mi dea inapoi. Tot ce scrii acolo este pe proprie raspundere, si pina la proba contrara, cum bine va scriam, totul e bine mersi. Normal ca n-ai sa minti ceva, in caz ca te prinde, te jumuleste sit e baga si la pirnaie. Probabil ca IRS-ul este mai simplest, decit sistemul Canadian care le are pe toate intr-o singura brosurica de tabelase si formulare, fapt pentru care americanii au pentru cetatenii lor o puzderie de brosurele – cum ar fi si OVDI agreement, care inseamna Offshore Voluntary Disclosure Initiative – adica pe romaneste, de buna voie spui tot. Daca veti avea curiozitatea, va voi explica cum functioneaza polologhia asta pe care nimeni, dar absolute nimeni nu o sufera – le dai toate informatiile pe care ei ti le cer, rezulta ca ei trebuie sa-ti mai dea ceva inapoi si pina la urma primesti o scrisorica ca ai sa le mai dai nu stiu cit. Te duci la ei si ii ei de git, nu de drag ci cu furie, le arati clar ca ai declarat totul ca la carticica lor si pina la urma te aiureste ca mai bine te duci sit e imbeti ca tot ca ei ramine. Stiti de ce? Ei sunt LEGEA fiscal – trebuie sa ia nu sad ea. Va spun in primii trei ani eram tot timpul la ei, nu puteam admite ca dupa doua mastere nu stiu sa citesc sis a scriu exact ce mi se cere sa scriu, iar dupa aia ei fac ce vor. Am discutat si cu canadieni, au ris, ei erau obisnuiti. Va spun ca dupa aproape 20 de ani si eu m-am obisnuit – este o timpenie. Dovada, anul acesta, mi-am zis : iau de pe net programul lor si completez totul on-line. Zis si facut. Pe program mi-a iesit ca trebuie sa maidau, iar pe hirtie mi-a iesit ca trebuie sa iau. Stiti ce am facut? Le-am trimis hirtia si le-am spus ca on-line a iesit altceva. Am primit scrisorica ca trebuie sa dau, dar mai putin. Pe romaneste se spune : sa-ti bagi picioarele. Va rog, de azi inainte sa nu mai dati exemplul cu IRS din SUA, pentru ca cine stie ce e o sa va rida in nas. Acuma, ca vad ca pe aici e altceva decit in Romania, pot sa va intreb aveti in Romania ceva ca SIN? Asta nu inseamna “pacat” ci Social Insurance Number, este numarul dosarului tau cu toata biografia si pacatele si bucuriile. Totul de cind te nasti si pina scapi de ei este acolo. Mai primesti si un numar de cod pentru Anemployment, pe care cu fatarnicie ei il numesc Employment Insurance, ca si cum ei imi cauta sau se ingrijesc sa am de lucru. Pe scurt in puscarie ai un numar, in libertate ai doua. Sa va mai spun ca ei verifica unde ai si de unde aduci banii este o gogorita – ati auzit de insulele britanice Americane? E numai unul din paradisele fiscale ale americanilor. Al canadienilor, cel mai favorit e Malta. Cind am venit in Canada, m-am dus la banca, le-am pus banii pe tejgea si am cerut un formular sa deschid contul. Tot ce am scris pe proprie raspundere este ca am bifat unde scria ca nu sunt din droguri sau nazism. Pentru ca aveam pasaport israelian m-au crezut, altfel tot la fel era. Chestia cu verificatul este de BAU-BAU. Stiti in Elvetia citi fascisti din Argentina au conturi? Ati auzit ca si papa spala bani si daca nu deschidea gura un diacon de-al lui nimeni n-ar fi avut nici un habar? Oricum toata lumea a uitat. Nu-i rau ca omul sa fie corect, mai rau e sa fie naiv.
      Admit ca exemplu cu copilul nu a fost tocmai potrivit, probabil ca un student la facultate nu mai trebuie sa ste parintii dupa fundul lui. Dar sigur este corect in cazul unui sistem financiar, nu trebuie sa-ti impuna nimeni sa respecti legea, se impune ea singura. Ca aduceti vorba de examenul de bacalaureat, acolo copii n-au nici o vina ci adultii (ca maturi nu pot sa le spun) care dau copiilor sa duca plicuri la profesori, sau alegatorii care aleg dupa ureche de s-a dus dracu si educatia, si sanatatea, si ce nu s-a dus. La dentist trebuie sa va clarific ceva, probabil ca aveti toti dintii sanatosi si n-ati avut nevoie (nici sa nu aveti) – trebuia sa va dau exemplul cu masina dusa la reparat, e mai populara. Iti regleaza aprinderea si din „neatentie” atinge (ia sa vedem noi ce nu puteti sa faceti dvs singur…) conducta de alimentare cu carburant, si incepe sa pice benzina. Nu veniti a doua zi inapoi? Si platiti ca de aia-i service. La fel e si cu dentistul. Dvs simtiti ca ceva nu este in regula, dar nu puteti dovedi nimic si nici fara masina (sau fara dinte) nu puteti, dar nu mai aveti chiar acum cu ce sa platiti a doua reparatie in doua zile. Ce faceti? Picati la mica intelegere „pe sub masa” cum bine spuneti. Dar nu dvs sunteti de vina, si nici mecanicul, ca sunteti corecti de felul dvs. Dvs sunteti de vina din alt motiv, ati ales sa va reprezinte acolo sus pe un sarlatan care va aduce in sapa de lemn pe toti. Din ce vad la TVR si din ce citesc pe blog, stiu ca situatia nu e „super” ci e tragica. De asta imi pare rau de unde a ajuns poporul meu. Am fost de citeva ori in tara si am fost tratat ca … strain, in propria mea tara. Asta a fost principalul motiv pentru care nu am putut sa ma reintorc. In loc sa merg in Canada, pe care n-o sufar nici astazi, m-as fi reintors in Romania. Dar sa fiu strain, este peste puterile mele. Am avut un amic care s-a intors la Timisoara, si-a deschis o afacere, si n-a apucat anul si a avut infarct – l-au jumulit si angajatii si fiscul.
      Cind am spus ca o viata mai buna se smulge- sensul pe care il dati dvs si incepeti sa ma criticati fara sa intelegeti care este sensul meu, nu face decit sa-mi para rau ca nu ma mai intrebati odata sa va lamuresc, pacat sa dati cu bita inainte – m-am referit la foarte multa munca, abilitate de a invata mereu, dirzenia de a indura umiliri pentru ca esti un strain si te calca in picioare ca pe un nimic, sa poti fi diplomat si politicos (desi nu merita) cind iti ceri drepturile. Unui emigrant nu i se ofera nimic, trebuie sa smulga ceea ce pe drept i se cuvine, ca OM. Acum ca ati inteles nu cred ca trebuie sa mai trec peste alte afirmatii deplasate pe care le faceti. Asemenea atitudini m-au impiedicat sa ma reintorc. Desi am sperat ca veti intelege la ce fel de dictatura m-am referit, dindu-va si unul din numeroasele exemple ale itoriei romanesti, am sa ma folosesc de vorbele dvs: „daca statul te da la scoala pe gratis trebuie sa obligi copilul sa invete”, deci paritele este ca un dictator bun pentru copilul lui. Despre Israel, vorbiti ori in necunostinta de cauza, ori sunteti incalificabil. Dar totusi v-am raspuns la comentariu, pentru ca am bun simt.

       
     2. Emanuel
      Septembrie 28, 2013 la ora 13:59

      Acum, domu’, o dati in aberatii. Dvs v-ati obosit macar sa-mi cititi primul comentariu? In prima faza scrie „cum face IRSul american”, pai se poate asa ceva domnu’ binevoitor! Doi la mana, traim in era Google, o simpla cautare ma duce la Canada revenue agency… deci, da domnu’, se poate!

      Am obs. din comentariul dvs. ca aveti o nesuferinta pentru ei… acum inteleg de ce dvs. aveti atatea argumente contra sistemului. E de inteles ca platiti mult, dar domnu’, multul acela se duce la ei pe inteligenti. La ei se face cercetare si dezvoltare, se progreseaza… la noi nu. Eu m-as fi bucurat sa fiu printre cei ce au asigurat de stat, sau entitati private ajutate de stat, un loc in care sa-mi bat capul, la figurat. Asa il bat la secundar cu birocratie si escrocherii (stiaci ca inteligenta scade daca apare stres excerbat, depresii, griji etc), cei mai norocosi pleaca dincolo, desi educati din taxele noastre, ei gandesc si fac bani pentru acele tari. Sunt doua probleme majore, cei de aici ce se tampesc si cei de acolo ce nu mai dau nimic tarii, si chair daca va supara, acel sistem fiscal ce va tot cere bani este ceea ce mentine civilizatia intacta. Daca pentru acei copii intelectuali si viitorul lor dvs nu vreti sa contribuiti, nu mai are rost nicio discutie.

      Nu avem SIN (CAN) / SSN (USA), pt. ca nu avem un sistem integrat. Asta e o problema inca neabordata, informationalizarea sistemului.

      Ei nu au de ce sa-ti caute de lucru… nu sunt mamica dvs. Ei va pun la dispozitie un numar de dosar, pt. a nu se mai face ca la noi, din 6 in 6 luni, sa umbli dupa hartii pt. dosar nou la toti, anaf, taxe si imp, sanatate etc. Stiti catata poluare fac dosarele astea? Cu banii risipiti, se puteau hrani somerii. Cu resursele pastrate, se puteau face afaceri. Cu timpul pierdut de oameni, se putea… nu stiu, face ceva productiv. Birocratia asta trage si la patron sau angajatii ce au de a face cu functionarii, deci acolo timpul pierdut e pagubos chiar si pentru functionarii birocrati. Se pierd taxele din profitul pe care ar putea sa-l faca acei oameni, inloc sa umble aiurea.

      Paradisul fiscal este peste tot o problema, oare de ce credeti ca sau impus de catre Comisia Europeana conditii grele pentru Cipru. Tocmai ca nu face bine economiei. In State e la fel, insa efectul e mult atenuat de sistem. Momentan doar pare sa fie o problema, da pe masure ce va deveni una, cu efecte grave, se vor lua masuri si PA! paradisurilor fiscale.

      Legat de sursa de bani, iar deviati de la subiect. Eu am pus problema profitului nefiscalizat, deci cel ilegal. Cand o afacere legala este inclusa intr-un sistem cu potential de supraveghere fiscala, se poate justifica un profit. Cazul ideal este afacerea ce a luat un imprumut bancar, pe care trebuie sa-l returneze. Pt. asta, afacerea trebuie sa aiba un profit justificabil. In cazul afacerilor ilegale, parte din profit nu mai trebuie achitat unui astfel de sistem, deci poate sa se faca disparut si deci neimpozitat.

      Papa poate sa face ce-i place, ei primesc donatii si au simpatizanti religiosi in toata lumea ce contribuie la afacerile lor voit. Nu trebuie sa muriti de capra vecinului. Problema este pusa la noi, ce facem la noi in curte. Si e drept, cand vezi un papa ca face asa, si e bine ca-l vezi public, te opresti si te gandesti, oare la noi se poate ca BOR sa faca la fel? Ei, numai pentru sa s-a vazut public, s-a si ajuns la idea ca poate exista coruptie si la noi, trebuie investigat si luate masuri unde se intalneste.

      Este, ceea ce numesc eu, „educatia prin capitalism”. Un sistem ce se bazeaza pe bani (capital) si datorita caruia, sau mai degraba a lacomiei oamenilor, isi pun piedici, iar informatia ajunge la public, pt. ca noi sa aflam ce se intampla cu lucruri ce ne prvesc, sau daca se intampla la altii sa ne gandim cum sa facem sa nu se intample la noi. Asa s-a intamplat si cu PNL-PD cand au ajuns la putere, si au demascat, involuntar, practica PSD-ului de politica in spatele usilor inchise.

      Eu sunt din domeniul IT, iar educatia prin capitalism este ceea ce distinge o firma de alta, unele absorb greselile pe care la fac altele, iar cand scot un produs, produsul nu va ma fi expus unor vulnerabilitati de ziua 0, nu pt. ca l-au intampinat, dar pt. ca genul acesta de vulnerabilitati se face public, mai ales de firmele de securitate, antivirusi, firewalli etc. si l-au intampinat altii.

      Legea stiu ca se impune, dar de organele abilitate. Insa, odata ce se fragmenteaza enorm sistemul, trebuie, intr-un fel redus personalul respectiv (nu poti sa tot angajezi agenti fiscali, ce la urma urmei sunt bugetari) a.i. sa se mentina rata contributiilor acceptabila. In Romania se plateste multa taxa pentru ca sunt si multe guri de hranit. Dovezile sunt mai greu de obtinut, dar cand auzi ca la posta s-au angajat 6000 de oameni in plus, pe vreme de criza – deci profituri in scadere, oameni cu pile, oameni ce nu au mai stiut de unde sa obtina un venit, sau cum tot spune Moise, oameni ce nu vor sa lucreze (adica sa caute un venit fara a tepui statul saua lte persoane), s-au gandit ei ca „ce bine e la stat” si uite asa platim taxe si TVA insuportabile pt. a hrani o companie de altfel buna, dar cu mute capuse mici, pe langa cele uriase. O dovada.

      Legat de student, legea prezice sa parintii au obligatia sa ingrijeasca un copil student pana la 26 de ani. Problema apare cu varsta medie la care tanarul pleaca de sub acoperisul parintesc, 30 de ani. Este cu mult peste ce se intampla in Europa. Asta inseamna ca statul ii creaza conditii abia la 4 ani dupa ce-l scoate din lege, sau la 12 ani daca este muncitor de jos.

      Legat de BAC, da domnu’ asta am spus din timp, dar pierdeti urma discutiilor. Copiii nu au vina, o au acei profesori ce nu se ocupa de ei, doar isi incaseza leafa si mai departe se creaza un „habitat” pentru acesti profesori evazionisti, ce vin cu propunerea unei „spagi” pt. a-i educa in particular. Insa, daca parintii n-au bani, copiii nu sunt educati, deci pica BACul. Vina, atat in lipsa de responsabilitate morala fata de copii, cat si cea fiscala fata de stat prin declararea veniturilor obtinute din alte surse, revine integral profesorilor. De unde si mentalitatea romaneasca, de a astepta sa vina cineva sa repare sistemul. Ei, Doamne fereste, sa puna mana sa se ocupe in particula, gratis, de acei elevi, cam 40%, nu toti se pot indreptat, dar o parte din ei pot fi ajutati.

      Am probleme cu dintii, in trecut am apelat la medici ce practicau pretul pietei, lucru slab, anual aveam probleme la aceleasi lucrari. De 2 ani merg la un specialis la care am obs. ca apeleaza „odraslele de bani gata”, n-am avut o singura problema, lucrarile deja au depasit dublul duratei fata de cele vechi si sper sa ma mai tina. Initial pretul pare mare, dar in timp si comfort, e castig. Am observat la polimerizare (acel material alb ce se intareste sub ultra violete, emise de un pistol lampa, cred ca va este cunoscut), mantuitorii aplicau 1-3 straturi, maxim, specialistul a aplicat in medie 5-6 straturi, asigurand aderenta buna a materialului pe dinte. Cine vede si e atent, pricepe, insa trebuie sa si dai de ei. Eu am trecut prin 8 mediocrii.

      Exemplul cu dentistul a aparut ca exemplu secundar la cel cu profesorul, insa nu sunt pe deplin identice. Cand vine vorba de scoala, nu poti sa alegi alternative mai scumpe, a.i. in timp sa se merite, tot acolo ajungi, mai mult din cauza altori factori ce determina succesul scolitului in viata. Cand vine vorba de sanatate poti alege, dar asta doar daca in viata ai fost chibzuit, sau au fost parintii, a.i. si-au facut un „dental plan”, cum fac americanii, adica sa pui deoparte bani pt. vremuri grele. Pentru ca am iesit din comunism prea repede, si gresit, romanul nu e invatat. Din nou, apelez la argumentul, el asteapta sa vina cineva (statul, politicianul) sa rezolve toate problemele. Cum ar face statul/politicianul ca un profesor sa se implice mai mult sau un dentist sa execute mai bine o lucrare, si de ce nu ar profita, sa-si mentina felul de a se implica in societate prin munca lui mediocra si sa si beneficieze de renumeratii mai mari.

      Putem vota pe cine vrem, putem mari salariile, putem face extremul, totul depinde de oameni, sa se implice.

      Nu am dat cu bata, insa argumentul dvs., si ar trebui sa stiti, este cel gresit, dat des de infractori sau nepasatori. „Eu am facut si am dres”, „eu ma lupt, eu ma zbat” si… altele. Nu asa! Viata nu se smulge… viata se daruieste. Asta v-am scris si in paragrafele de mai sus, oamenii trebuie sa se implice mai mult, sa pretinda mai putin si sa puna umarul daca vor sa se ajunga undeva. Ce m-a deranjat este faptul ca sunteti in Israel. De la ei, evreii, s-au dezvoltat multe ramnificatii ale vietii smulse in lume, ei conduc multe si in State si in Canada, mult rau, chiar si Rosia Montana, ce vor sa ne otraveasca cu cianuri, cand exista alternativa tiosulfatului, nontoxica. Ati invatat multe de la ei, dar nu e bine ce ati invatat despre viata. Nu sunt xneofob, nu am nimic cu evreii de rand, insa la ei s-a permis ca cei escroci sa conduca lumea si sa-si impuna ideile despre viata. Nu vorbesc in necunostinta de cauza, sunt un popor ce au avut mult de suferit in razboaiele mondiale, iar ca „razbunare” s-au instalat in Statele Unite si in fruntea multor banci mondiale, de unde s-a ajuns si la criza. Dvs. va intereseaza de popoarele din jur? De palestinieni? Dar de sirieni? Israelitii au interese si acolo. De umanitarii care au adus ajutoare pentru palestinieni va intereseaza? Ei nu sunt de acolo, sunt europeni, americani sau alte natii si fac un sacrificiu. Cautati reportajele cu ei, Google va ajuta.

      Uitati o cunostinta de cauza, tatalui meu ii placea sa plece in lume, a plecat si in Israel in anii 90, lucra in constructii, dar asta pana sa apara reactii de discriminare impotriva romanilor, in masa, ca, vai Doamne, le furam locurile de munca. A venit acasa din propria initiativa inainte sa fie adunati romani si sa fie trimisi in tara fortat. Au facut un gest urat, inloc sa le ofere posibilitati legale de integrare. Asa fac si cu alte popoare. Mai tarziu, a venit Netanyahu la noi in tara si a dat anuntul televizat „romani, haideti la munca in Israel, ca avem locuri pt. voi”. De ce? Pt. ca romanii lucrau foarte bine. Numai ca odata goniti, multi au ales Italia sau Spania ca destinatie iar Israel s-a ales cu altceva decat cu ce a gonit.

      La ce v-ati referit dvs. nu este sa smulgi viata, adica sa iei cat poti si cum poti, ci este sa dai tot ce ai, sa te implici, sa-ti placa, sa accepti si coborasurile ce vin cu meseria fie ca vrem fie ca nu… da, acum vad ca nu v-ati exprimat corect, initial.

      Legat de parintele ca fiind un dictator bun, aici treaba se imparte in copiii ce invata usor, deci nu au nevoie de supervizare excesiva si copii ce sunt inconjurati de probleme, griji si le este afecteaza capacitatea de absorbtie a informatiilor, deci au nevoie de cineva care sa le impuna sa nu se mai ingrijoreze si sa invete. Romanii au griji, iar dictatorii ii fortau sa fie uniti si sa rezolve problemele. Odata ramasi fara, chiar si dvs. ati remarcat, nu stim sa ne alegem conducatorii, politicul, sau mai rau, nu stim sa distingem politicul rau de cel bun. In cazul de fata, oamenii se manifesta prin a nu mai participa la vot, a.i. doar simpatizantii ajung sa voteze interesele lor.

      Cum nu ne alegem parintii, asa si romanii se asteapta sa nu aibe obligatia de a alege conducatorii. Cum copiilor le sunt rezolvate problemele de parinti, asa si romanii asteapta ca cineva sa le rezolve problemele in societate.

      De aici, inchei.

      Daca romanii nu stiu ce vor, atunci DA! Trebuie un sistem ce si la comercianti, si la prestatori, si la clienti, le impune si asigura plata taxelor.

      DA! Trebuie un sistem prin care trebuie verificati a.i. sa nu exista exceptii de la regula, adica infractori, si sa nu se stabileasca mentalitatea ca daca faci evaziune o duci bine.

      DA! Trebuie o populatie mai controlata, nu abuziv cu arme, dar mai multa responsabilitate in sistem pt. ca lucrurile sa functioneze, tocmai pentru ca multi ce sunt in sectorul aducator de profit sunt de pe vremea comunismului.

      Ce e mai rau, tineretul invata indiferenta ca o optiune de viata, iar daca se repara sistemul actual (necesitatea de lideri fermi), va trebui sa darami tot jos si sa creezi altul pentru aceasta generatie noua, necesitand cu totul alte modele de societate pentru a rezolva mentalitatea lor (meritocratia) si a face statul sa prospere.

       
   2. sanduCu
    Septembrie 22, 2013 la ora 16:05

    Inteleg ca afaceri legale sunt acelea care s-au infiintat legal, indiferent daca isi platesc sau nu corect taxele. Dintre ele supravietuiesc cele care nu falimenteaza. Falimentarea este legata, in principal, de felul in care a fost pornita/gindita afacerea si pot fi discutate o sumedenie de situatii legate de concurenta.
    Referitor la ineficienta organelor de control, avem doua parti participante: organele bugetare si „clientul” particular. Daca „clientul” e corect poate reclama si se aplica legea (justitia este corecta, nu-i asa?), daca nici bugetarul nu e corect – care-va-sa-zica nu exista reclamatie. Care e problema? Ca la tren, supra-control la supra-control?
    La recuperarea prejudiciului adus de infractori, despre care infractori vorbim, bugetari sau privati? Daca vorbim de privat, cit timp nu a falimentat, nu-i problema de recuperat, chiar 100%.

    Răspunde
     
  2. sanduCu
   Septembrie 22, 2013 la ora 15:36

   Aveti dreptate. In procesul de refacere economica, reducerea taxelor concomitent cu cresterea salariilor, ar fi un prim pas. Dupa aceasta perioada de incurajare, este firesc sa urmeze o noua crestere a salariilor si deci necesara o majorare a taxelor dat fiind cresterea obligatiilor statului. Nu putem pune in discutie cifre pe care nu le putem explica/demonstra.

   Răspunde
    
 • GRESITA Ilie
  Septembrie 20, 2013 la ora 14:50

  Buna ziua,

  v-am urmarit emisiunea din data de 19,09,2013 de la T.V.R. si daca permiteti imi spun si eu parerea despre fiscalitate;

  – ar trebui analizata pentru a fi un numar mai mic de taxe concrete si mai simple pentru a se putea plati si a se putea colecta mai usor;

  – T.V.A. -ul e 24% daca ar fi 20%;

  – C.A.S. -ul e 44% daca ar fi 28%;

  – salariul min e 800lei daca ar fi 1.000lei, ar trebui analizat din puct de vedere cumulat ( ar fi avantajata toata lumea stat – patroni – salariati) nu analizat individual deoarece luate se parat nu se ajunge la un rezultat si colectarea sa fie mult mai buna si sa nu se mai tina seama daca e trust de presa/holdinguri/societati comerciale la societatea germana daca nu ai platit o taxa te aresteaza si daca nu o platesti in continuare iti confisca prin recuperarea datoriei si a pagubei produse ca a trebuit sa te aresteze la noi credeti ca am putea avea o asemenea lege eu cred ca NU deoarece interesele sunt altele si pana sa ne dam seama ce sa intamplat e deja prea tarziu .

  Cu stima,

  Ilie GRESITA

  Răspunde
   
 • vyo
  Septembrie 20, 2013 la ora 14:03

  Eu as dcadea toate contributiile la Jumatate, si apoi as mari salariul minim pe economie (cel putin dublu, cat este acuma). Atunci toata lumea ar avea de castigat, iar statul nu pierde nimica.

  Răspunde
   
  1. Emanuel
   Septembrie 20, 2013 la ora 20:15

   Tot nu rezolvi problema incasarilor de TVA, taxa ce va ramane ca baza pt. hranirea bugetarilor. Dupa logica, ar trebui sa se adune mult mai mult TVA din incasaro, deoarce salariile marite duc si la consumerism, dar daca ai un sistem de colectare prost, asa cum au mentionat colegii de comentarii, statul nu va reusi sa se descurce.

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Septembrie 22, 2013 la ora 15:15

    Ceva ma face sa cred ca sistemul de colectare este gresit, in mod intentionat. Acolo unde este posibil, exista masini (de inalta tehnologie, supersofisticate) de incasat si elibereaza automat acel bon fiscal, sunt conectate la reteaua firmei (sprijina programul de aprovizionare prin mentinerea unei balante de inventar), iar daca ofera si posibilitate de plata cu carte de credit, atunci sunt conectate sigur si cu… fiscul. Deci in aceasta situatie, chiar ca nu este necesar sa obtii bonul fiscal (care totusi il obtii, ca nu e loc de intors) – toate operatiile apar si in contul tau si in …alte conturi. Unde nu sunt posibile cele de mai sus, sunt alte cai – cea mai populara este amenda usturatoare plus posibilitatea de pirnaie. La piata de exemplu, nu este nevoie de bon fiscal – mai simplu administratorul pietei sau un reprezentant al primariei (permanent prezent in piata) te inregistreaza si iti da o taraba, declari pe proprie raspundere marfa cu care ai venit si cea cu care pleci si platesti corespunzator. Cine doreste sa-si atraga/asigure clientela (oriunde), in afara de serviciu ireprosabil si preturi atragatoare poate introduce un sistem de discount prin puncte de credit (nu-i mare brinza dar functioneaza).

    Răspunde
     
   2. vyo
    Septembrie 23, 2013 la ora 07:07

    poate una dintre solutii ar fi ca totul sa se plateasca cu cardul, toate societatiile sa fie platitoare de TVA.

    Răspunde
     
 • Dan
  Septembrie 20, 2013 la ora 12:58

  De când cu noul player nu mai pot viziona emisiunea online. Folosesc Win XP şi ultima versiune de Mozilla Firefox. Sunteţi singurii din univers care folosesc acest serviciu (?): seenow. Dar la mine e seenot. De ce aţi renunţat la YouTube? Dacă vroiaţi calitate vă puteaţi orienta spre Vimeo sau alt furnizor verificat. Păcat, chiar mă interesa subiectul. 🙁

  Răspunde
   
  1. TiberiuC
   Septembrie 20, 2013 la ora 13:32

   stima si respect, eu am ultima versiune de Firefox, Chrome si Internet explorer, pe toate 3 functioneaza. Evident sunt pe Windows 7. Sigur aveti o problema la PC.
   Verificati inainte sa acuzati 🙂

   Răspunde
    
   1. Dan
    Septembrie 25, 2013 la ora 00:52

    Nu acuz, constat. Nu am drepturi de administrare pe acel computer, iar acasă prefer să văd emisiunea pe televizor.

    Răspunde
     
  2. Emanuel
   Septembrie 20, 2013 la ora 20:11

   Serviciul nu are treaba cu S.O. sau browserul, este un player flash. Mergeti pe siteul adobe punct com si cautati flash player, de altfel trebuie sa actualizati si driverul video, daca sunteti pe laptop cautati pe site la marca laptopului dupa model, altfel cautati la unul din cei trei: amd, intel, nvidia, toti au programe de detectare drivere.

   Ce e aiurea totusi, este ca s-a renuntat la YouTube pt. ca nu se ofereau 4:3 si 16:9 ca optiuni, cerute de multi spectatori. Faza e ca filmarile sunt 1:1. Asa cum sunt aici, sunt turtite orizontal pt. 4:3 iar daca apasam pe butonul de aspect se turtesc vertical pentru 16:9, degeaba, tot atat se vede doar deformat.

   Răspunde
    
 • Ion
  Septembrie 20, 2013 la ora 12:25

  Hmmm, ne invartim in jurul cozii si nu spunem adevarul: evaziunea e o afacere gestionata de FISC. Chiar daca nu ai vrut sa fi evazionist, chiar fiscul te incurajeaza si te impinge la ea, deoarece vezi ca firma ta corecta este amendata pentru abateri inchipuite, in timp ce alte firme, evazioniste in stilul barbar, dau din banii obtinuti, cota parte la fisc si scapa basma curata si cu banii din evaziune castigati.

  Răspunde
   
 • Alexandru
  Septembrie 20, 2013 la ora 12:07

  Felicitari pentru emisiunile pe care le faceti pe care le urmaresc cu foarte mare atentie(e drept, mai putin live in ultimele trei saptamani de cand cu protestele, dar pe care le vad inregistrate pe site).Ati demonstrat colegilor de breasla ca se pot face emisiuni obiective si foarte bine documentate chiar daca, in joc sunt sume mari din publicitate, ati rationat foarte corect cand ati spus ca reclamele nu trebuie sa se interpuna deontologiei profesionale. Mult succes in continuare!

  Răspunde
   
 • Ion Ion
  Septembrie 20, 2013 la ora 11:24

  Domnul Dumitru, la fel ca multi alti economisti, pune problema complet gresit. Dansul se plange de evaziune fiscala, de necolectare, de fentarea legilor fiscale… pana si domnul Guran spune „statul nu incaseaza”. Gresiti domnilor, este in mod absolut gresit! Statul NU colecteaza, statul este platit.

  Orice antreprenor stie aceasta minima regula: pentru a primi bani trebuie sa oferi servicii sau produse. Ca sa primesti mai multi bani, trebuie sa oferi servicii de mai buna calitate. E o regula simpla. Daca mai adaugam la aceasta si piata, deci concurenta, obtinem economia. Statul ofera servicii: aparare, ordine, infrastructura, sanatate si educatie. pentru a beneficia de aceste servicii: platesti. Problema la statul roman este slaba calitate a serviciilor oferite. Serviciile fiind proaste cei care ar trebui sa beneficieze de ele (numiti aiuritor: contribuabili.. o ruptura de logica, eu nu contribui la nimic, eu platesc niste servicii) nu mai vor sa plateasca.

  De ce ai plati pentru niste servicii proaste? Ar plati cineva un serviciu de telefonie care mai mult nu merge? Nimeni, dar economistii si politicienii ne amendeaza, ne fugaresc, ne spun hoti pentru ca nu platim niste servicii proaste. Asta se numeste civilizatie 🙂 In fine, la fel ca la telefonie ai de ales: alte tari ofera servicii mai bune la preturi mai convenabile. Sau… gasesti modalitati prin care sa nu mai platesti toate serviciile (ne)oferite de stat, facand econimie pentru a merge la un spital privat sau in strainatate, de ati trimite copii in alta tara etc. E atat de simplu. Daca statul sau economistii sau dl Guran ar intelege aceasta simpla logica, intreaza filozofie economica s-ar schimba.

  Chiar acum dl Dumitru spune ca statul pierde pentru ca nu colecteaza… cum poate sa zica asa ceva? Cum poate sa creada ca lucrand la tva, impozite sau cas se pot „colecta” mai multi bani? Logica si aici e altfel: pentru ca statul sa aiba mai multi bani la buget trebuie sa-si creasca calitatea serviciilor. Calitatea serviciilor poate fi crescuta printr-o mai buna administrare a resurselor existente si / sau prin imprumuturi. La fel se creste calitatea serviciilor si intr-o firma. Ori Statul crede, la fel ca si dl Dumitru, ca veniturile cresc prin alte metode, gen luat cu japca pe nemeritate in loc ca statul sa-si reduca cheltuielile si sa-si imbunatateasca serviciile: infrastructura, educatie si sanatate ca astea sunt cele mai importante pe timp de pace. Daca serviciile oferite de stat sunt de calitate nu doar ca romanii vor dori sa le foloseasca contra cost (deci vor creste veniturile la buget, ca sa folosesc limba de lemn a economistilor), dar si alti oameni din alte tari vor dori sa vina si sa beneficieze de serviciile de calitate ale statului roman! Asa se gandesc stimatilor economisti ca de politicini…

  Mai vreau sa adaug si ca acea formulare de „stimulare a muncii” este gresit folosita de dl. Dumitru. Repet si repet: prima masura si baza unei „colectari” mai bune la buget este imbunatatirii serviciilor oferite. Imbunatateste serviciile oferite firmelor si vor fi mai multe firme. Imbunatateste serviciile fiscale si vei avea mai multi oameni dispusi sa plateasca aceste servici. etc etc. Dl. Dumitru nu este economist este ca mai toti economisti romani, un contabil cu functie de decizie. Cea mai proasta alegere.

  Lucru la negru nu inseamna lucrul cu drepturi de autor si nici sa-ti scoti banii pe dividente. Dl Dumitru urasete, ca ori ce contabil, ideea de intreprinzator si de om de afaceri si face confuzii grave avand repetate rupturi de logica. Trist.

  Răspunde
   
  1. TiberiuC
   Septembrie 20, 2013 la ora 12:43

   punctul pe „i”…
   eu nu mai vreau sa platesc decat minim minimorum. Singurul serviciu care functioneaza la statul roman (decent) este ambulanta. Atat.
   Am lucrat la patron care mi-a dat optiunea: lucrezi „full” legal ori la gri (minim pe economie si restul in mana), si, evident ca am ales varianta gri, PENTRU CA NU CASTIGAM NIMIC daca eram complet legal (in afara de teorii…)

   Răspunde
    
  2. Constantin
   Septembrie 20, 2013 la ora 19:47

   „Statul ofera servicii: aparare, ordine, infrastructura, sanatate si educatie. Pentru a beneficia de aceste servicii: platesti. Problema la statul roman este slaba calitate a serviciilor oferite”_Interesant. Nu ma gandisem la asta, adica la relatia cetatean-stat ca la un contract de prestari de servicii. Si sa zicem, daca nu-mi place cum sunt imbracati soldatii pot sa nu mai platesc impozitu’? Sincer, nici nu-mi plac unifermele lor (si pot invoca, prin urmare, servicii deficitare in domeniul apararii) si nici chef sa mai platesc impozitele n-am!

   Răspunde
    
  3. Alexandru C.
   Septembrie 20, 2013 la ora 22:54

   Statul practica un fel de comert obligatoriu: vinde servicii tuturor, obligati sa le cumpere fara sa fie intrebati daca le doresc sau nu. De aici si lipsa calitatii.
   Este compensata prin pedepse si sanctiuni.
   Exista si o compensatie: nici aparatul de control si penalzare, care aplica sanctiunile, nu este de o calitate mai buna decat restul prestatiilor.
   Aceasta este reteta dezastrului in care traim !

   Răspunde
    
  4. sanduCu
   Septembrie 22, 2013 la ora 14:47

   De fapt, deci nu este o parere, statul si cetateanul sunt legati prin obligatii mutuale (nu ofera servicii, faptul ca cetateanul locuieste pe teritoriul statului nu este o afacere ci un fapt, o situatie bun-inteleasa), care daca nu sunt reciproc avantajoase trebuiesc … negociate intre strada si guvern.

   Răspunde
    
   1. Emanuel
    Septembrie 22, 2013 la ora 23:05

    Strada nu are ca cauta in aceste vremuri… a fost revolutia franceza ca model de iesit in strada, dar in vremurile moderne totul trebuie negociat prin deputatii si senatorii pe care i-am votat. Cel putin asa fac americanii, se adreseaza congressmenilor si senatorilor pusi in functie de fiecare stat si district in parte, iar de la ei pleaca mai departe o solutie la problemele puse de cetateni catre organele federale. Consider ca acesta este modelul real, insa la noi nu e pus in practica, mai rau, nu avem inclinatia de a-l pune. Stim sa iesim in strada, Pona a vrut sa vb cu cineva, un reprezentant, dar n-am stiu sa ni-l alegem. Daca foloseam varianta moderna, Ponta vorbea cu senatorul sau senatorii gruprilor de oameni.

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     Septembrie 23, 2013 la ora 18:45

     Eu nu diminuez rolul si autoritatea alesilor, dar sa stiti ca alegatorii nu „s-au spalat pe miini dupa ce au votat” – la restaurant o sa mincati ceva ce nu va place numai pentru ca bucatarul are diploma? Despre americani, .. mda – oare de ce continua sa iasa in strada daca sistemul functioneaza asa de bine? Sau de ce sus-pusii tin discursuri adresate publicului, daca ar putea foarte bine sa lase publicul pe seama alesilor lui? Cind e vorba de Guvern si popor, modernul nu-si are rostul.

     Răspunde
      
 • Constantin
  Septembrie 20, 2013 la ora 09:34

  Asa cum, dupa parerea mea, in mod corect a precizat dl. I. Dumitru, o majorare salariala in aceasta perioada ar duce la distorsiuni care pot destabiliza economia. Prin urmare, solictarile medicilor de a le fi crescute salariile sunt cu totul inoportune si de natura a ameninta fragila crestere economica actuala. O majorare salariala ar putea avea loc in urma consolidarii cresterii performantelor economice si abia dupa ce vor fi evaluate efectele unei eventuale reduceri a taxelor. In prezent nu este momentul pentru cresteri salariale la nicio categorie profesionala bugetara.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Septembrie 22, 2013 la ora 14:34

   Corecta remarca „o majorare salariala in aceasta perioada (de „fragila crestere economica”) ar duce la distorsiuni care pot destabiliza economia” si interesanta remarca „In prezent nu este momentul pentru cresteri salariale la nicio categorie profesionala bugetara” – sa inteleg ca eventuale majorari de salarii in domeniul public ar ameninta cu „evaziunea fortei de munca” din sectorul privat? Nu ca as avea ceva contra privatului, dar atita timp cit nu participa cinstit la refacerea economica – adica bunastarea generala – nu cred ca ma voi lasa atras de el.

   Răspunde
    
 • Emanuel
  Septembrie 20, 2013 la ora 07:22

  In loc de „Pentru a viziona aceasta inregistrare”, nu se poate pune un sumar scurt la ceea ce se discuta/prezinta?

  Răspunde
   
 • Codru'Penal
  Septembrie 20, 2013 la ora 02:03

  E firesc sa refuzi sa platesti sau sa cauti subterfugii atunci cand esti suprataxat. Si atat timp cat statul nu ma stimuleaza sa iau bon fiscal de la magazinul din colt, oferindu-mi deduceri din ceea ce cheltuiesc pe bon fiscal, nu am niciun interes sa il ajut pe buticar sa intre in faliment. In plus, putem noi calcula cate autostrazi am face din evaziune, dar omitem cate spagi ar face cei care iau decizii in privinta eficientizarii cheltuirii banilor proveniti din taxele mele. Altfel, a fost o editie interesanta, daca Ponta se mai uita cumva la emisiuni de genul asta.

  Răspunde
   
  1. Emanuel
   Septembrie 20, 2013 la ora 07:29

   Nu am vazut emisiunea insa intrebarea ta are si un raspuns firesc: statul taxeaza nu pt. a avea posibilitatea de a te stimula mai tarziu, ci pt. a-si acoperi „daunele”, adica salarii, deficite, pierderi, datorii. Deci, nu e in interesul lor. Practica merge… pentru ca se tot suprataxeaza anumite domenii, cele ce pot intra in vizorul SS-ului finatelor mult mai usor.

   Răspunde
    
  2. sanduCu
   Septembrie 22, 2013 la ora 14:20

   Contribuiti la un cerc vicios si nici macar nu puteti fi invinuit. Recent vad ca TVR a inceput un alt program (dupa Romania optimista), promovarea spiritului voluntar in societate – adica sa dai fara sa ceri in schimb, sa fii multumit ca ai ajutat. Bugetul se alimenteaza numai din fiscalitate, deci este normal sa accepti sa fii taxat. Nu e normal sa permiti ca bugetul sa fie folosit in alte scopuri decit cele pentru care ti-ai adus aportul Deci DA taxare dar NU evaziune si coruptie.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase