De-a dacii şi romanii

dac1

un reportaj Lumea Europa FM

Vă mai aduceţi aminte, când copii fiind, ne jucam de-a dacii şi romanii? Stabileam ce rol are fiecare după forma urechii. Oamenii în toată firea de la Terra Dacica Aeterna se mai joacă şi acum, dar într-un mod extrem de organizat.

Sunt istorici, arheologi, artişti plastici sau pur şi simplu oameni pasionaţi de istorie care recrează viaţa de zi cu zi a perioadei Daco-Romane.În baza descoperirilor arheologice şi a documentelor antice, cei de la Terra Dacica au reconstituit de la săbii, scuturi, armuri şi arme de asediu, până la haine, opinci, bijuterii şi oale. Toate folosind exclusiv tehnologia pe care o aveau la dispoziţie strămoşii noştri. Cel mai spectaculos este când costumaţi în daci şi romani, membri asociaţiei reconstituie lupte de acum 2.000 de ani. Reporterul Lumea Europa FM, Victor Marin, a fost martorul unei astfel de bătălii. Cine a câştigat aflaţi ascultând înregistrarea de mai sus.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

16 răspunsuri la De-a dacii şi romanii

 • sanduCu
  Septembrie 16, 2013 la ora 23:11

  Am vazut ca de fapt Moise a fost piua intii. Claudiu Lucaci, cel care a invatat de toate de la americani, nu si-a permis sa fie contra lui Ponta care admira progresul american. Deci parerea ca cel care a fost acum citiva ani pamblicar si vinator de pozitii, ramine neschimbata (vorbesc de Claudiu). Neinteresant.
  De la inceput, Moise, cum de n-ai pomenit niciodata in ODB cum ca excavatia de la Rosia se transporta la Baia Mare pentru a fi preparata? Te rog sa vii cu detalii: iazul de decantare de la Baia Mare, la ce a fost folosit initial? Parametrii proiectati? – ruperea barajului este datorat unei depasiri a gabaritului si deci neprofesionalism si nepasare. Din ce declara RMGC , Dragos Tanase in dezbatere TVR, minereul urmeaza sa fie cianurat intr-o statie subterana si deci necesitatea unui iaz pe loc. Monica Macovei s-a exprimat cum ca licenta acordata in 1999 exploatarii Rosia Montana ar fi expirat, este corect sau nu? Faptul ca Ponta se bazeaza pe consultante nevalide nu este de natura sa inspire membrii parlamentului in directii eronate? In orice caz, l-ai pus la colt pe Ponta. Nu a fost greu, tipul chiar ca nu este un lider. Nu marita onoarea si dreptul de a fi unde a ajuns. Chiar daca proiectul (care incearca sa legalizeze ilegalitati) trece sau nu, proiectul va cadea jos odata cu guvernul. Presupun ca, nici daca s-ar fi pregatit pentru interviu, nu i-ar fi folosit – nu-l duc umerii, sa rastalmacesti cum ca s-ar dori blocarea mineritului si promovarea taierii padurilor, mi se pare o replica prea ieftina din partea unui premier. Cred ca este si inconstient – sa nu tii seama de un avertisment civilizat, parlamentul cu toate prerogativele, totusi nu poate aproba conta majoritatii populatiei, altfel urmeaza ce este de presupus. Dar atitudinea sa „politica” schimbata presupune cam multe.
  Nu cred ca as fi facut nici eu mai mult decit tine, totusi are inca o functie care il protejeaza. Felicitari. De rest o sa se ocupe STRADA. Recent, Victoras imi mentiona ca o autoritate locala are niste drepturi de decizie in favoarea locuitorilor ei. Nu am replicat la acea data (era vorba de Axa Nordului), dar acuma o voi face: daca proiectul este numai de interes local, e corect, daca este de interes national, nu e corect ca „bucurestiul”, adica tara sa nu aibe decizia. Un fond de peste 800 milioane de euro mi se pare cam mare sa fie acordat de UE specific unei regiuni fara asentimentul tarii. Decit sa leg peste un coltisor de tara o Ungarie (membra in UE) cu o Ukraina (ne-membra in UE), cred ca as fi mult mai avantajat sa leg Clujul de Iasi. Si cred ca este timp sa se verifice de ce asa si nu altfel.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Septembrie 16, 2013 la ora 21:29

  Claudiu Lucaci, piua intii la interviul de la TVR, acordat de premierul Romaniei, Victor Ponta. Am fost interesat sa stiu cite ceva despre aceasta persoana. Si-a aranjat un filmulet:
  http://www.youtube.com/watch?v=T79vMH4cKMs
  Din toata gargara (nu o pot califica altfel, pentru ca nu si-a sustinut cu nimic o serie de afirmatii savante) am retinut doua mai apetisante: in Romania la fiecare 2 ani se schimba ceva (ca si cum in rest nu se mai schimba nimic, sau poate ca el nu este capabil sa realizeze) si etica este de doua categorii personala si generala (adica, pe aceeasi ideie am putea spune ca adevarul este al tau si al celorlalti, isteata(?) chestie?. Cam atit ca plec la TV.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 16, 2013 la ora 20:17

  Am vazut un documentar la o televiziune germana despre un castel medieval pe care proprietarii il exploatau in scop turistic; marketing (inclusiv publicitate online), tot ce este necesar astazi pentru a se face cunoscuti intr-un mod eficient. Turistii erau luati şi plimbati prin castel, prin cotloane intunecoase şi pe scari inguste dupa ce lise dadea cate o mantie, o masca şi un lampas. Dupa ce se termina periplul erau atat de entuziasmati, ca parca fusesera la Disneyland. Chestiunea asta cu romanitatea, iar bataliile dacilor cu romanii sunt de un inetres turistic absolut remarcabil, ar reprezenta pentru Rosia Montana o adevarata mina de aur. La modul figurat. Dar adevarat. Noi gandim, insa, lucrurile (o propunere de acest fel a fost facuta chiar şi in emisiunea d-lui Moise) ca şi cand autoritatilor le-ar pasa, ca şi cum ar exista o preocupare reala din partea lor cu privire la locuitorii zonei şi bunastarea lor. Adevarul este ca-i doare fix in pix de soarta Rosiei Montane. Tot ce doresc cleptocratii romani sunt banii de la Gabriel Resources. Pentru asta sunt in stare sa-şi vanda nu numai constiinta, dar şi pe mamele lor, pe tatii pe care-i cunosc sau nu, dar şi intreaga tara şi pe noi, toti locuitorii ei. Politicienii nostri sunt mai nenorociti decat domnitorii numiti din Fanar. Propriul interes material este singurul pe care-l au in vedere. Iar presa, in egala masura interesata financiar, a dat uitarii etica deontologica şi participa activ la manipulare, la o scara pe care nu am mai crezut-o posibila dupa 1990. Cum spuneam, acesta este primul „Proiect” orchestrat de servicii a carui realizare este amenintata realmente, iar asta explica amploarea eforturilor lor.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 16, 2013 la ora 20:09

  Presa este corupta intr-un mod josnic, iar imaginea d-lui Ponta in costum de miner, vorbind despre dificultatea muncii in subteran, intr-o exploatare de suprafata, are un impact vizual puternic, mai ales atunci cand imaginile sunt prezentate de televiziuni „in bucla”. Interesul lor material şi sprijinul serviciilor sunt atat de puternice incat imi este greu sa cred ca „Proiectul” nu va fi realizat. Despre romanitate şi latinitate se vor regiza spectacole, pentru ca locul minelor romane din Alba va fi ras de pe suprafata pamantului. Politicienii nostri ne adancesc intr-o mare ipocrizie, iar manipularea va da probabil in cele din urma roade. Fiti siguri ca la TVR dl. Ponta NU va putea fi intrebat de ce s-a imbracat in miner, tot asa precum prezentarea demonstratiei la care au participat ieri in Bucuresti peste 10.000 de oameni a fost facuta de TVR intr-un mod penibil. Abordarea este una superficiala şi in mod staruitor unilateral, tendentios, din perspectiva unei dispute politice intre C. Antonescu şi V. Ponta. Adica, o abordare mizerabila şi cu un puternic caracter manipulatoriu.

  Răspunde
   
 • Mihai
  Septembrie 16, 2013 la ora 14:12

  Va mai aduceti aminte, domnule Guran, de scoala si clasa a V-a? Deunazi dadeati lectii de chimie la Romania in Direct, dar se pare ca de clasa a V-a, cu orele de gramatica, nu va mai amintiti.
  Va scriu aici, pentru ca veni vorba de anii de scoala, pe care i-ati inceput inaintea mea, si sper sa vi-i amintiti si pentru ca ascult Romania in direct, fiindca ma intereseaza parerea romanilor, mai putin moderatorul care, din pacate, hacuieste limba romana cel mai rau dintre toti moderatorii de la aceasta emisiune.
  Ca sa pot asculta si eu aceasta emisiune in conditii lingvistice decente am sa incep bland prin a va spune ca faceti o eroare de cunoastere a limbii romane cand va adresati noua. De fiecare data! De exemplu, in propozitia pe care o aud frecvent de la dv.: Ce ziceti, Vasile?
  1. „Ce ziceti” daca nu are dupa el un substantiv care sa indice o minima deferenta, este la la persoana a II-a plural.
  2. ”Vasile”, v-ati dat seama, este la sg.
  Daca manualul nu va satisface, pe mine nu m-a satisfacut, mergeti la Gramatica Academiei, aceasta ultima (vol I, pg 215), e prost facuta, dar asta este Academia noastra. Daca nici asta nu va satisface, nici pe mine nu m-a satisfacut, ganditi-va: este mai elegant sa fiti consecvent si sa spuneti: Ce ziceți, domnule Vasile? sau Ce zici, Vasile? (asta daca vreti sa pareti ca din gasca, desi la televizor, cu politicienii, nu vorbiti cum vorbiti cu noi, pentru ca nu v-am auzit spunand, Ce ziceti, Ponta (sau cine o mai fi invitat))?

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 16, 2013 la ora 16:54

   „Daca nici asta nu va satisface…”_Daca nu va ganditi la vreo forma de satisfactie extatitica, as spune ca dupa parerea mea evolutiile limbii romane au fost urmarite prin normare de Academie si lucrarea mentionata de dumneavoastra reflecta destul de bine acest fapt. Punandu-va abilitatile si priceperea filologica la acelsi nivel cu cele ale autorilor lucrarii, al caror efort se intelege din spusele dumneavoastra ca il considerati nesatisfacator, poate fi util si interesant totodata sa contribuiti personal la imbunatatirea operei. In cazul in care Academia Romana, care va provoaca de asemenea nemultumiri, nu a recunoscut inca valoarea stiintifica a studiilor si cercetarilor dumneavoastra in domeniul Filologiei, va rog sa fiti amabil si sa indicati cele mai importante lucrari publicate (manifestari stiintifice, conferinte, seminarii etc.) prin intermediul carora se pot cunoaste rezultatele cercetarilor pe care le-ati intreprins, aflate in contradictie cu Gramatica Academiei.

   Răspunde
    
 • R. Iulian
  Septembrie 16, 2013 la ora 13:35

  he-he, foarte fain, am şi eu un costum de centurion comandat din Italia, vreau să zis că în imaginea respectivă, costumele nu sunt chiar autentice, de exemplu arma de bază a infanteriei era Gladius, un fel de pumnal mai lung, precum o extensie a braţului.. Romanii nu foloseau spade, sau iatagane precum în poză, nu că ar fi fost inapoiaţi militar, însă gladius era adaptat perfect la strategia de luptă corp la corp în formătie lineară.. cu scutul cel mare confecţionat din prefabricate izbeau inamicul armotizând astfel şocul primului contact cu inamicii, iar când veneau al doilea rând de inamici (barbari adesea şi fără educaţie militară) aceştea turteau primul rând de atac între ei şi scutul romanilor, fiind victime sigure ale pumnalelor gladius ce se strecurau cu uşurinţă printre zidul de scuturi !! E frumos ce face asociaţia respectivă, dar nu e tocmai 100% autentic, ar trebui foarte repede să se actualizeze cu informaţiile istorice caci oamenii o vor face înaintea lor şi îi vor considera precum un chich ieftin, cu circari în costume antice 🙂

  Răspunde
   
 • andrei
  Septembrie 16, 2013 la ora 10:53

  Moise,
  Sa nu te lasi diseara !
  Nu il lasa pe Ponta sa ne abureasca. Sa raspunda la intrebari. Ne bazam pe tine !

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Septembrie 16, 2013 la ora 18:54

   Diseara nu veni, la gara…

   Răspunde
    
 • VictorL
  Septembrie 15, 2013 la ora 19:48

  @Moise.Se pare ca noi romanii am inceput sa ne reafirmam originea in contrapondere la ,,balariile” publicate prin toata lumea de propaganda iredentista maghiara si ruseasca.Astazi a avut loc o lupta pe la Craiova.In jocul ala se joaca se joaca si lume buna si actori adevarati.Mai repede Rosia Montana ar fi folosita pentru cauza asta ca avem mai mult de cistigat.Felicitari pentru toata munca !

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Septembrie 16, 2013 la ora 18:47

   Victoras, tu te-ai jucat vreodata de-a dacii si romanii? Eu n-am mai auzit de chestia asta. Turca, sotron, baba-oarba, hotii si gardistii. Stiu ca unii mai jucau si oina. Sa se inventat de curind … dacii si romanii?

   Răspunde
    
   1. VictorL
    Septembrie 16, 2013 la ora 21:25

    @SanduCu.Eram copil cind am vazut la cinema filmul ,,Dacii”.M-a dus taica-meu si tin minte ca m-a impresionat, dar atit.Eu fiind cel mai mic din gasca ma dadeam dupa cei mai mari si atunci aia deja citeau Winetou.John Waine era iarasi in voga si la cinema si la televizor,asa ca noi faceam arcuri si sageti si pistoale de plastic se gaseau cu tot cu centura la orice librarie.Mai tirziu din Germania au venit unele la fel ca cele adevarate dar cu capse.Totusi eram specialisti in confectionarea de prastii si inglite si cind prindeam prin santiere tevi de plastic suflam cu ele niste boabe albe produse de tufisurile din parcuri.Cu dacii si romanii ne pisau profesorii la scoala,ca asa era politica.Acum inteleg de ce, dar la vremea aia nu-l sufeream deloc pe Burebista si ,,statul lui dac centralizat”, care era pe toti peretii.Pe noi ne interesa recreatia si mingea…

    Răspunde
     
 • sanduCu
  Septembrie 15, 2013 la ora 19:20

  Noi nu ne jucam de-a Dacii si Romanii, ne atacau tiganii, adica Romii din Floreasca cu grenade din pungi de hirtie cu nisip si ne aparam pe baricade cu grenade din pungi de plastic cu apa. Ei aveau prastii, iar noi arbalete cu cirlige de rufe. Nimeni nu avea scuturi sau coifuri si eram plini de cucuie si zgirieturi. Uneori veneau pompierii sa stinga balariile de pe maidan, ca mai foloseam si sageti cu foc cind veneau prea multi. Cind terminam, stabileam cind va fi o alta batalie. Eram de vreo 9-10 ani, dar razboinici foc.

  Răspunde
   
  1. R. Iulian
   Septembrie 16, 2013 la ora 13:38

   şi eu aveam o arbaletă cu cârlig de rufe, invenţie proprie.. 🙂 am ataşat şi un trăgaci sub arbaletă ce printr-o gaură desfăcea cârligul, astfel aveam o armă mai precisă decât restul, mai tehnologică 😀

   Răspunde
    
 • Mihai M
  Septembrie 15, 2013 la ora 12:55

  Felicitari asociatiei, mai ales pentru ca merg in scoli.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase