BIZIDAY: marți, 10 septembrie 2013

Pentru a viziona aceasta inregistrare pe mobile descarca aplicatia Seenow din App Store, Google Play sau Windows Store si acceseaza sectiunea Freezone.
stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

31 răspunsuri la BIZIDAY: marți, 10 septembrie 2013

 • Cris
  Septembrie 11, 2013 la ora 16:32

  Marele paradox dambovitean este ca Romania e plina de caini, pe strazi si in acelasi timp este „sat fara caini” pentru interesele straine, expansioniste, corporatiste, colonialiste, etc. (vezi cazul Rosia Montana).

  Răspunde
   
 • roxana
  Septembrie 11, 2013 la ora 12:43

  Mi-a venit o idee…ca tot sunt proteste in Rosia Montana si oamenii s-au blocat in subteran, cei abilitati sa-i atraga pe cei de la Renault sa faca fabrica Dacia la Alba Iulia. ca tot e aproape de granita de vest
  Si asa nu vor mai ptotesta nici oamenii de acolo, ca s-ar crea locuri de munca.

  Răspunde
   
 • micutu de la 7
  Septembrie 11, 2013 la ora 11:39

  Apropo de baiatu cu Pegasu, sincer nu cred ca e asa usor sa faci rost de 70k de euro si apoi inca 20k ca sa faci biciclete. De unde iei, cu ce garantezi creditu etc etc? Era bine de spus cu ce se ocupa baiatu ala, cum a luat banii, de unde in ce conditii etc. Asa stiu si eu tineri pana in 35 de ani care fac bani. Oameni de succes nu? Nu chiar, ca au luat afacerea de la tati, au luat bani de la tati sau mami etc etc, au avut 3 case cu care au garantat, aveau piata dinainte preluata de la altcineva…Deci treburile sunt mai stufoase. Si trebuie scoala neaparat? Eu stiu? Vanghelie cata scoala are? Becali?

  Răspunde
   
  1. Moise
   Septembrie 11, 2013 la ora 15:07

   🙂 A facut o cheta in familie. De fapt chiar a avut probleme cu banca. A reusit sa ia doar 20k imprumut. cei mai multi bani i-a luat de la iubita lui.

   Răspunde
    
   1. Emanuel
    Septembrie 11, 2013 la ora 19:30

    Si de la iubita lui, problema revine. Asa si Nastase argumenta ca toate afacerile sunt ale nevesti-sii. Dar consensul general e ca 70.000€ e mult si greu de obtinut.

    Răspunde
     
 • amgexpert
  Septembrie 11, 2013 la ora 11:08

  daca ar fi existat o adevarata autonomie locala, iar dreptul de proprietate ar fi inglobat si proprietatea asupra resurselor subsolului atunci singura decidenta a acestui proiect ar fi fost comunitatea de acolo, la fel cum probabil se intampla in oricare tara capitalista.

  Răspunde
   
  1. Daniel
   Septembrie 11, 2013 la ora 12:26

   Ce gluma buna. Tu crezi ca autonomia locala este egala cu incalcarea legilor? Nici pomeneala. In plus muntii nu sunt bunul unei comunitati loale, de unde ideea asta? Nu suntem o uniune de triburi, suntem un stat modern, asa cum sunt toate statele capitaliste. Nejustificat ar fi fost constructia acelei exploatari in dauna comunitatii locale. Asta ar fi fost de discutat, chit ca uneori, de ex pentru constructia unei autostrazi, comunitatile locale trebuie sa cedeze in fata nexcesitatilor publice. Si deja intram in alta discutie. Este o explotare miniera o inteprindere de interes national? Este aceasta companie atat de necesara Romaniei incat sa sacrificam munti si intinze zone forestiere? De aici incep opiniile divergente 🙂

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Septembrie 11, 2013 la ora 15:40

    Muntii au fost candva bunuri ale comunitatilor locale. Cand se striga in piata „Jos capitalismul!”, aceasta presupune o preferinta pentru socialism (varianta cu „a treia cale” este o tampenie din motive care nu este loc a fi dezbatute aici). Ori, asta inseamna proprietate comuna, cum altfel decat in administrarea statului?! Guvernarea bunurilor comune (Elinor Ostrom are o lucrare interesanta cu acest titlu publicata la editura Polirom in anul 2007, iar lectura ei mi se pare extrem de utila pentru buna intelegere a situatiei din Rosia Montana, aratand totodata ca probleme de acest fel pota aparea si in tari cu un nivel al civilizatiei respectabil, precum Elvetia, ori Japonia) este deficitara peste tot in lume [tocmai datorita caracterului public al acestor bunuri] indiferent de legislatie, iar explicatia are temei economic. In patria noastra, la fel ca in multe alte state europene, proprietatea asupra subsolului apartine statului. Daca ar fi fost la fel in SUA (stat „modern si capitalist”), exploatarea gazelor de sist ar fi intampuinat o opozitie cu mult mai puternica. Exista si in Romania formatiuni politice care militeaza pentru proprietatea privata asupra subsolului. Din punct de vedere economic este o solutie cu mult mai eficienta si am scris despre asta la topicul dedicat RM. O mare parte din resursele forestiere, spre exemplu, se afla deja in proprietate privata, iar modul in care au fost exploatate nu a demonstrat lipsa de eficienta economica, ci lipsa de eficienta a Justitiei care a permis numeroase incalcari ale legii (mai clar, furtul). Altfel, bunurile aflate in proprietate privata sunt intotdeauna mai bine administrate decat cele aflate in proprietate publica.

    Răspunde
     
    1. Emanuel
     Septembrie 11, 2013 la ora 19:57

     Desi pt. SUA, stat modern, capitalist, public dar si corupt, am o admiratie din multe puncte de vedere, unul fiind faptul ca expunerea publica este mult mai ridicata decat in orice alta tara – se poate vedea ce se face si cum, daca e bine sau nu, cat ramane dator contribuabilul sau cat castiga – in cazul gazelor de sist se vede ca lucrurile stau f. prost. Sunt pro exploatarii gazelor din mare, dar contra exploatarilor terestre locuibile. De aici ajungem si la situatia RMGC, nu cred ca daca zacamintele ar intra in proprietatea privata, s-ar mai putea garanta ocrotirea mediului, ce intra in atributiile statului. La americani, panza de apa freatica deja a fost poluata de la reziduurile de sist. Eu sunt albaiulean si nu sustin crearea unui bazin de otrava in zona unde locuiesc. Daca ai fost atent acela va ramane, nu se va neutraliza, la fel cum este si la Cugir unde se revarsa in rau, cica accidental. La fel, nu-i cred pe acei jmenari ca locurile de munca ar reveni romanilor pe toata perioada exploatarilor si nici de avantajele participarii statului ce se pot reduce la 0 prin diverse lacune in legislatia fiscala.

     Răspunde
      
     1. Constantin
      Septembrie 12, 2013 la ora 08:16

      „…SUA, stat modern, capitalist, public dar si corupt…”_Observatia dumneavoastra este dupa parerea mea interesanta. Spre deosebire de statul roman, care este captiv in sistemul administrativ corupt, cleptocratic, statul american este unul public si functional. In schimb, in SUA proprietatea este cu preponderenta de natura privata, functionand un capitalism autentic si eficient din punct de vedere economic. In ceea ce priveste coruptia, conform Transparency Int’l, in clasamentul celor 176 de state in care acest fenomen a fost analizat, unde Danemarca este situata pe locul intai, fiind cea mai putin corupta tara, Romania se afla pe locul 66, dupa Lesotho, in timp ce SUA este pe locul 19, printre statele cel mai putin corupte. Ma tem ca cele spuse de dumneavoastra cu privire la nivelul coruptiei din SUA nu au sustinere.

       
     2. Emanuel
      Septembrie 12, 2013 la ora 21:32

      Dl. Constantin, si eu ma tem de ceva, ce ati vazut dvs. in acel top se numeste pe larg mass-media. Nu trebuie sa credeti orice, mai ales cand formele de coruptie sunt diverse iar efectul lor afecteaza populatiile in proportii variate. Mai mult, la ei exista o forma de coruptie la nivel guvernamental ce permite multe abuzuri asupra populatiei de catre corporatii. Norocul vine de la independentii ce produc documentare si scot la lumina refuzul guvernantilor de a face ceva pro populatie… sunt 3 cazuri concrete si documentate in care propunerile au fost respinse in mai putin de 24 de ore de la aducerea lor in duscutie, in domeniul apei potabile, a subventiilor agricole si ale pasivismului in educatie.

      Legat de eficienta economiei, se datorieaza mai mult mentalitatii de consumerism create in era post-WW2 si asta se demonstreaza vazand cat de mult vinde Apple an de an, practic acelasi celular, cu mici diferente.

      Bogatiile nu prea au treaba, deoarece americanii au un numar de 50mil de locuitori ce traiesc in saracie, pe bonuri de masa si ajutoare de la organizatii si grupuri religioase. Multe din aceste familii sunt acolo pentru ca bogatiile apartin unor oameni ce isi dezvolta afaceri doar in cele mai profitabile medii. Daca ar fi ale statului s-ar aplica logica sociala, in care fiecare din acei saraci ar primi un ajutor sau s-ar crea ceva in zonele lor de domiciliu. Trebuie invatat din asta. Ce vedeti la noi, e defapt dreptul romanului de a refuza un viitor sumbru, ceea ce vedem la greci, peruani si in alte locuri, ca fiind prezentul, unde nu exista o securitate a statului suficient de puternica a.i. sa-i pedepseasca pe cei ce comit infractiuni, mai ales infractiuni „legale”. Cu totii avem dreptul de a respinge proiectul, iar o democratie garanetaza ca majoritatea are dreptul sa o faca, nu doar cei 500 ce locuiesc acolo si ar urma si sa lucreze.

       
    2. sanduCu
     Septembrie 12, 2013 la ora 06:10

     „Cand se striga in piata „Jos capitalismul!”, aceasta presupune o preferinta pentru socialism (varianta cu „a treia cale” este o tampenie din motive care nu este loc a fi dezbatute aici)”. De ce presupuneti? Sa va faceti loc sa combateti? Dar hai sa admitem, de dragul conversarii. Cine a spus ca capitalismul este o cale, sau socilismul este alta cale sau ca ar mai fi si alta cale? Vorbim de sesteme politico-economice, si deci sisteme pot fi, teoretic, o infinitate (nuante, culori, hasururi). In orice caz, trebuie sa admiteti ca adevarul intotdeauna este undeva la mijloc – na ca aici m-ati prins: poate ca tocmai capitalismul este la mijloc, de la socialism am avansat la capitalism si continuam pe culmile construirii … cum ii zice?

     Răspunde
      
     1. Constantin
      Septembrie 12, 2013 la ora 07:58

      „…adevarul intotdeauna este undeva la mijloc „_Adevarul NU este niciodata la mijloc. Am explicat cu alta ocazie de ce nu se poate spune despre cineva ca este „nitel hot”, sau despre o doamna ca „este putin gravida”. Adevarurile incerte si minciunile negociabile sunt o caracteristica a Orientului caruia ii apartine cultural in mare masura si Romania.

       
     2. sanduCu
      Septembrie 12, 2013 la ora 20:45

      .. si totusi.. expresii de acest fel se folosesc oriunde, nu numai in Orient, atunci cind nu vrei sa superi pe nimeni si sa-ti pastrezi o opinie care nu a fost demonstrata ca ar fi gresita..

       
  2. sanduCu
   Septembrie 12, 2013 la ora 05:53

   Cind ati mentionat autonomie locala in acelasi context cu dreptul de proprietate asupra resurselor subsolului, am crezut ca m-ati prins pe picior gresit. Este bine ca ati spus „probabil se intampla in oricare tara capitalista”, pentru ca nu se intimpla in nici o tara, nici macar in Canada unde Quebec si-o doreste iar noi astialalti o dorim. Deci nu exista autonomie locala, ori autonomie ori nimic. Pe vremuri a existat Regiunea Autonoma Maghiara – greseala de exprimare, aveau deputati in Marea Adunare Nationala, deci nu erau autonomi.
   Administratie locala: „Dreptul unui stat, minorităţi sau unei regiuni de a se administra singură fără intervenţia statului din care face parte”; „dreptul si capacitatea efectiva a autoritatilor administratiei publice locale de a solutiona si de a gestiona, in numele si in interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta, treburile publice, in conditiile legii”. Deci administratia locala se supune legii nationale.
   A administra: „Posibilitatea părţilor dintr-un proces de a folosi mijloacele de probă ce le-au propus; a conduce o societate comercială în calitate de administrator”. Administratorul nu este proprietar.
   „Aplicarea principiilor de organizare si functionare a administratiei locale nu poate atinge caracterul de stat national, unitar si indivizibil al Romaniei” (Constitutie, Art. 120)
   Ce a nume a fost moralmente ilegal e ca guvernul nu trebuia sa decida fara consimtamintul puterii locale. Asta s-a intimplat si in Noua Zeelanda si in Peru. In Romania, pentru ca poporul si-a aparat dreptul de proprietate asupra subsolului (deci chiar daca autoritatile locale ar fi fost deacord, poporul avea dreptul sa revoce – asta este o chestie de drept international: acolo unde poporul alege, deci este suveran, are dreptul sa revoce hotarirea alesilor lui; daca acest lucru, din cine stie ce motiv, nu va fi admis de nu stiu ce tribunal, atunci poporul poate sa retraga autoritatea data alesilor lui si semnatura lor devine nula).

   Răspunde
    
 • sanduCu
  Septembrie 11, 2013 la ora 10:25

  Moise, am inteles bine, ca masele populare imping societatea spre un regim dictatorial? O interpretare, dupa parerea mea, tere ne-la-locul ei. Deasemenea, probabil ca din neglijenta, dar totusi si medicii au sa faca un protest „ca poate se prinde” – suna a dispret/desconsiderare la adresa celor care nu fac altceva decit sa-si ghideze alesii in directia dorita, ceea ce e cu totul altceva. Nu intreb de ce o faci, stiu ca nu este neglijenta si stiu ca nu vei da curs intrebarii.
  Este firesc ca personalul medical sa nu fie disponibil pentru protest, dar au probleme care trebuiesc solutionate. Deasemenea invatamintul, si el are probleme in plus fata de cele de reabilitarea cladirilor scolare. Hatisul, de aspecte referitoare la salarii, impozite, reforme cu implicatii pro si contra, poate fi de interes daca sunt prezentate complet in detaliu – sa se poata intelege ceva, asa citiva stropi in ochi nu ajuta nici ca critica. Este adevarat ca sunt cam incilcite pentru romanul „de rind” – nu ar fi mai bine fara aceste „informatii”? Ma refer la modul general, national. La ce foloseste ca stiu ca s-ar putea sa primeasca stagiarii 15% in plus la salariu prin anularea unei taxe? Cel putin daca asta ar garanta ca nu vor mai pleca, ceea ce n-as prea crede. Probabil ca un protest popular, de masa
  (care sa fie si in numele cadrelor medicale) care sa solicite gratuitatea absoluta a sanatatii si educatiei ar fi in avantajul marii majoritati a populatiei tarii si odata acceptata de organele de stat ar atrage modificarile si reorganizarile necesare bunului mers fara ca romanul „de rind” sa le cunoasca – ce interes ar putea sa mai aiba din moment ce seviciile ii sunt asigurate asa cum si le doreste.
  Despre export/import la preturi neloiale care dezavantajeaza profund consumul de resurse umane si materiale interne s-a mai vorbit. Intelegem cu totii avantajul extern si dezavantajul intern al acestor schimburi. Pentru Pegas, import la niste preturi (nementionate), montare manuala a 500 de biciclete (productie de speriat)cu o investitie de 70,000 lei (care abia acopera salariul anual al trei persoane) – sa fim seriosi, bravo ca ideie, dar ca exemplu de urmat – penibil. Chestia cu bocancii lui Radu din Brasov. Cunosc atmosfera „factoriala”, am lucrat intr-o fabrica de confectii de piele, chiar un pic mai mare – de ce n-ai spus nimic de salariile pe care le plateste Radu ca sa fie capabil sa se „extinda”? Chiar esti convins ca populatia tarii o va duce mai bine daca toti ar fi salarizati la acest nivel? precizez: ZERO somaj. Daca nu poti fi convins de asta, exemplul este numai de laudat ca initiativa, dar nu ca o linie directoare de urmat la nivel national – emisiunea ta este vizionata de multi, asa ca n-ar trebui sa-ti permiti jonglerii. Salariile celor care lucreaza in industria de autoturisme (de care faci atita caz), citi sunt cu totul si cu totul, pe verticala si orizontala, un milion care primesc 500 euro lunar? Contributia lor si a patronilor cit la suta din pensii asigura? Sa nu intelegi ca nu admir aceste sfortari pe care le prezinti, sigur ca este de admirat – ar fi putut sa se tina de alte dracii ca sa supravituiasca. Dar totusi cind stim cine si cit cistiga cu adevarat (de trei ori: transferul in afara tarii a profitului, vinzare la sub-pret fata de piata, intretinere si reparatii la salarii de 3-4 ori mai mari decit cele practicate in Romania) si toate astea in dauna PIB romanesc. Cu macesele chiar o recunosti (remarca cu pregatirea lui nea Ion este cam … insultatoare, noroc ca el nu se uita la TV – ori ca n-are timp ori ca nu-si poate permite), dar o pui pe seama tehnologiei avansate olandeze. Trecind peste gustul amar, lasat ca asemenea „realizari” ar putea fi de natura sa bucure pe citiva, ai fi in stare intr-o emisiune viitoare sa demonstrezi ca asemenea reusite, traduse in viata la nivel national ar duce negresit la o crestere generala a nivelului de trai al intregii natiuni? Eventual sa mai si mentionezi care ar fi cuantumul la care s-ar ridica pierderile economie nationale cu acest sistem – poate s-ar gasi destui sa gaseasca solutii de autofinantare la intern cu sume mult inferioare pierderilor, pentru aceleasi beneficii. Sper ca mi-am exprimat destul de clar nemultumirea fata de o asemenea propagande = solutii nefinalizate, neconvingatoare cu rezultate de loc satisfacatoare (o sa fie bine si la vara cald). Chestia cu 50% reduceri in turism e ceva nou in Romania? Pe aici este rasuflata reclama „cumpara una si o primesti pe a doua gratis” (pe scurt: 2-4-1), de curind am auzit la TV una noua: primesti una gratis daca o cumperi pe a doua. Sa fim seriosi. Treaba se traduce ca pina acuma avea profit 65% dar acuma se multumeste si cu 15%. Sau este vorba de concurenta de piata libera. Concureaza pe cine, ca toti isi jupoaie pielea si isi smulg parul. In acest context economic, nu se pare ca a fi laudat pentru succese cu masinile ieftine insemana: daca stam o leaca tot nu pierdem ca … aia. Pe la noi o masina se produce la comanda = astepti pina ti-o face, ti-o face dupa ce ti-a luat banii. In rest parcuri pline de SH, iar noi umblam cu tartarita dupa noi – ca deh suntem pe locul 6 la fericire, nu ca americanii pe locul 15. Am zimbit urmarind ODB dar nu am fost fericit. Mai zvicnim din cind in cind, dar tot in jos ne ducem. Cind occidentalii s-or satura de asteptat si vor trece la reforme, nu vom fi surprinsi dar vom fi luati pe nepregatite. Sa vedem ce au sa mai inventeze FMI si BCE. Ne-au bagat pe noi in cofa, dar nici noi fraieri, ii tragem si pe occidentali dupa noi.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Septembrie 11, 2013 la ora 11:06

   Sanducu> Cititi Capcanele Istoriei de Lucian Boia.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Septembrie 11, 2013 la ora 16:03

    Am incercat de mai multe ori si m-am oprit de fiecare data incapabil sa „o duc” pana la capat. Boia doreste sa fie musai incitant si foloseste pentru aceasta artificii care depasesc cadrul epistemologic al cercetarii stiintifice. El scrie un fel de literatura istorica ce aduce aprecierea domnului G. Liiceanau odata cu succesul la publicul captivat de frumusetea si ineditul povestii. Pare un rebel, un distrugator de mituri, dar triseaza usor la infaptuirea experimentelor. Este tezist, reductionist si tendentios in argumentare, iar asta m-a impiedicat sa depasesc revolta fata de maniera de cercetare istorica utilizata si sa citesc lucrarea pana la capat. Pur si simplu mi-am spus ca nu merita. Este o lucrare cu un caracter comercial intr-atat de puternic incat este gata sa tradeze adevarul istoric in favoarea succesului de casa ambalat interesant in staniolul sclipitor numit demitizare a istoriei, dar care functioneaza, ca orice ambalaj care ascunde continutul, in scop manipulator.

    Răspunde
     
   2. sanduCu
    Septembrie 12, 2013 la ora 04:36

    Moise, multumesc pentru recomandare, am s-o urmez. Am parcurs si opinia lui Constantin si am citit deja si ce se putea citi pe internet.
    Mai intii, despre mine (se putea altfel), eu nici odata nu mi-am format o opinie pe baza scriselor sau spuselor altcuiva. Am tinut cont de tot ce am cunoscut (in masura in care memoria nu mi-a jucat feste), am luat decizii necesare/cerute aplicate conditiilor existente. Incerc sa generalizez, pentru ca includ si profesia nu numai ambianta sociala.
    Din lista celor la care se refera Lucian Boia (cu sase ani mai in virsta ca mine, experienta de viata este un fapt pe care pun pret, fara a discrimina aptitudinile tineretii cu toate valorile ei) sunt citiva pe care i-am cunoscut bine si personal. De unii am auzit diverse (inainte si dupa ce nu i-am mai intilnit), dar felul in care mi-am format opinia (sunt capricorn, nu stiu daca asta va spune prea mult) mi-a permis sa mi-o pastrez. Opinia mea este rareori profunda, fara a fi superficiala. Asa cum se mentioneaza in prefata, Boia era interesat sa „discute omenescul”, voi vedea de fapt la ce se refera. Cum gindeste sau ce spune un om este interesant de cunoscut, dar ce este cel mai important este cum se manifesta, cum actioneaza sau reactioneaza la tot ce este in jurul lui – atunci il cunosti cu adevarat. De ce este atit de important? Pentru ca vrei sa stii cum te poate afecta pe tine personal, chiar si indirect. Daca asta este „intelegerea naturii umane”, atunci asta este ce ma intereseaza si pe mine la o persoana, dar nu cred ca e vorba de natura umana – probabil ca natura umana include aspecte de neatins nici macar cu gindul, poate cu imaginatia. Aici, am avut in vedere destinul, care este unic pentru fiecare, nu poate fi modificat de nimeni si nimic. Am mai spus-o si o repet: orientalii sun cu mult inaintea contemporanului. Poate pentru ca fiind mai numerosi au avut mai multi ginditori spirituali, care au transmis din izolarea lor si au pastrat peste generatii valori pe care numai anticii nostri ar putea sa incerce sa o egaleze. Pe scurt, ei stiu ce noi nici nu banuim. Din aceasta prefata sunt pregatit pentru un „amalgamului de idei abstracte şi de orgolii personale, cad în capcanele istoriei” – nu fac acuma nici o legatura intre orgolii personale si capcanele istoriei, dar admit ca sunt aspecte concrete, in masura in care au fost receptionate corect, realistic.
    Din cuvintele lui Boia:„Am zice că intelectualul, mai ales el, ar trebui să fie un om liber. Nu în¬seamnă că şi este” „Nu puţini intelectuali au de altfel fascinaţia Puterii” „intelectualul are o abilitate” a justificarii, „Pentru intelectual, glasul istoriei este irezistibil”.
    De ce a ales categoria intelectualului? Pentru ca el face parte din ea. Dar sa discuti istorie prin prisma intelectualului, deja este un pic cam aberant. Dar cum pomeneste chiar el, cartea nu este o enciclopedie – dar trebuie inteles deja ca o limitare, foarte important. Liber, libertate? in care inteles, avem un cadru? Am sa-l caut. Daca nu-l gasesc, sunt LIBER sa interpretez cum vreau – omenescul este in fiecare din noi, iar noi nu mai suntem liberi din momentul facerii (nu al nasterii), acel moment in care am fost deja predestinati vietii pe care o vom trai. Fac aici o paranteza despre o preluare a lui Dem Radulescu, care mi-a placut: D-zeu a gresit, nu trebuia sa inceapa cu nasterea noastra ci cu moartea, asa de la inceput incepem sa distrugem – asta mai e viata? Buna, si lui si mie ne-a placut, dar cred ca nici unul din noi nu a inteles exact despre ce vorbim.
    Am sa remarc ca totusi, din spirit agalitar si uman, ne-intelectualul nu este mai prejos decit intelectualul, din nici o privinta, nici macar pentru ca are abilitati de exprimare mai bogate sau mai elevate. Fiecare om are propria sa forma de a se exprima, exterioriza (orice vietate, chiar plantele comunica). Diferenta daca e sa fie una, este capacitate de a intelege mesajul, atentia care sa da acestui moment de legatura.
    „glasul istoriei este irezistibil”, ca o fi vorba numai de intelectuali sau nu, totusi este cam .. poetic. „fascinatia Puterii” poate fi pusa si asa, inteleg la ce se refera, dar eu cred ca vorbim de o caracteristica a instinctului de conservare care exista in fiecare fiinta sau chiar planta (planta o ranesti se reface, isi cicatrizeaza rana; ca sa nu fie rupta se unduieste cit poate sub forta vintului, este capabila de sentimente – sa-ti arate recunostinta, sa te apere, sa se razbune. Asta-i pentru Constantin), deci nu poate dispare si nici modificata sau educata. Trebuie sa invatam sa o toleram, eventual sa ne controlam cind intram sub incidenta ei, a aceste caracteristici primordiale. Nu e rau ca iti place sa fii puternic, sa detii puterea. E rau sa o folosesti contra altora, chiar si daca o faci justificat – justificari se gasesc oricind si la orice.
    Cam atit pentru acuma. Dupa ce voi citi cele 345 de pagini, cu atentie marita cind va fi vorba de persoane pe care le-am cunoscut, voi vedea care este valoarea analizei sale. Si sigur daca blogul va mai exista, ma voi referi la acesta introducere in comentariul meu asupra cartii si a autorului ei.

    Răspunde
     
  2. Costin
   Septembrie 11, 2013 la ora 12:21

   Sandu, un lucru vreau sa spun, „romanul de rand” nu se uita la astfel de emisiuni, el asteapta Suleiman, deci cine asteapta cu interes Biziday a inteles mesajul lui Moise.

   Multumesc

   Răspunde
    
   1. un turist
    Septembrie 11, 2013 la ora 12:50

    Costin: Aveti dreptate, am fost in aprilie in Romania si m-am uitat la Ora de Busines si ce de linga mine m-au intrebat ce avantaj am daca vad emisiunea ca tot asa ramine.De aici vad ca majoritatea nu vor sa fie informati sau sa urmeze un exemplu bun. Vorba mult spusa–-Daca ma ajuta Dumnezeu––nu ajuta in viata de toate zilele daca nu vrei sa fi ajutat sau te ajuti singur!
    -Un raspuns pt.SanduCu: Nu stiu cum sint canadienii dar Germanii si cu ei toate tarile au ceva comun. Daca vrei un autoturism cu dotari sofisticate de ultima tehnologie faci comanda si astepti pina cind este gata. Vei fi instiintat de aceasta data si numai atunci vei plati pretul acestuia. Nu vorbesc aiurea si cu Dacia este la fel pentru ca personal am comandat una cu toate dotarile in iunie si o primesc undeva prin noiembrie. De prima data investitia si pe urma profitul. Si numai asa pe linga::::Dacia este singur autoturism in Germania unde NU se dau REDUCERI deci nu este cazul de de ingrijorare, in rest ai reduceri de pina la 30%.

    Răspunde
     
   2. sanduCu
    Septembrie 12, 2013 la ora 02:35

    „romanul de rind” este expresia lui Moise, eu zic „romanul”. Si eu am inteles „mesajul” lui Moise, motiv pentru care il apreciez pentru ceea ce face ca sa-si duca bizi-ul day, chiar daca uneori o ia la vale. In viata orice are o explicatie. Deci mesajele nu tin de cald nimanui, iar el nu este in masura sa dea solutii (altfel zboara din ram in ram), in caz ca ar avea, si nici invitatii lor nu au interes sa le dea, iarasi daca le-ar avea. Ma-ti inteles? Emisiunea este haioasa si atit. N-are continuare, mereu alta poveste dusa pina la acelasi punct. Sa nu credeti ca nu l-am impuns, sa vad … Nu este ce vedea, si nu este de loc estetic sa impingi pe careva sub ghilotina. In metoda elementelor finite, toata stratagema de calcul se transmite de la o retea la alta, pastrind intacte toate caracteristicile sau modificind unele date ce tin de fenomen. Treba este perfect valabila si la oameni, intelegeti ca pluralul la un moment dat te conduce la un popor, dar fiecare nod cu firele si calculele lui. Metoda nu se aplica in procese chimice, unde nu exista limite ci intrepatrunderi/combinatii. Oamenii se asociaza dupe afinitati, dar cea mai puternica legatura este dictata de interes. Fara un interes general sau cel putin majoritar, reactia chimica poate sa licaie un amar de vreme. Unii sufera sau nu mai au ce suferi, altii mai rezista – e clar ca vor ajunge alaturi de ceilalti. Si la nivel de tari europene, treaba este la fel. Unele tari dau chix mai repede altele mai incet. Este o iluzie sa crezi ca cele puternice vor supravietui – sunt cu toate legate unele de altele (nu prin UE, spanac) prin simplu fapt ca traim impreuna, unii mai rau altii mai bine – cu totii vom ajunge ca vai de capul nostru. Pentru asta s-au nascut razboaiele – ultimul care va supravietui ii va domina pe ceilalti, asa storcosit cum e, altii vor fi si mai rau. Cei care se izoleaza (in reteaua de elemente finite se pun conditii la limita si protejezi o zona cu anumite proprietati) au sansa sa supravietuiasca, dar trebuie sa stie ce sa faca, altfel vor pieri in izolare. Cam acelasi lucru. De asta cind Moise vorbea de dictatura (nu se gindea el la elemente finite, dar este un proces social foarte posibil teoretic – nimeni nu este dispus sa-si aleaga un dictator, decit contra altui dictator) l-am contrat, in general fiinta umana cedeaza cu mult inainte de acesta etapa, cind inca mai are resurse sa lupte. In armata se mizeaza foarte mult pe acest moment critic, cind e bine sa nu stea nimeni in fata ta. Prin toata atitudinea mea incerc sa evit sa se ajunga la acest punct. Uite cu Rosia Montana, e ridicol sa i se explice cuiva ce e bine si ce e rau – cu totii stiu, in felul lor. Tot ce trebuie facut e sa-l zgindaresti: hei nu dormi ca nu te mai scoli. La fel situatia tarii (econimica, administrativa, fie si politica), v-ar sari tandara sa ve explice careva ce e bine ce e rau, stiiti. Ce va lipseste este unitatea de opinie. Uneori aceasta este intirziata de idei preconcepute sau de gargara unora care spera sa se apropie de virf (virful e mic, citi vor incapea acolo?). Simptomele momentului critic nu sunt saracia/subzistenta, care te indeamna la suferinta, umilinta – lucruri pasnice. Momentul critic este semnalat de aparitia rasismului, ura de clasa, discriminarea de orice alt fel cu scopul dezbinarii – contrar unificarii. UE nu poate fi o unificare, ia prea mult timp. Vorbesc de timp, uite unei tari cit timp i-a luat sa devina tara. E vorba de relatii care nu pot fi create la comanda. Spun prea mult, pentru ca este suficient timp sa intervina o multitudine de cauze care sa destrame aceasta UE. Cauzele acestea nu vin din partea celor care se opun, sunt prea nesemnificative, prea neputincioase. Aceste cauze sunt mult mai puternice, animate tocmai de cei care vor chipurile aceasta unificare. arile imperii, de orice fel (teritoriale, administrative, de influenta) toate s-au prabusit datorita existentei lor. Nu poti tine in brate mai mult decit poti tine. Bogatasii vor sa se imbogateasca fara masura, la nimic nu le foloseste inca un milion, inca un bilion. In schimb le subrezeste scaunul pe care stau. Unicul efect pe care il are imbogatirea este saracirea. Ei nu fac nimic in folosul altora, e contrar spiritului de a te imbogati. Donatii acte caritabile, si acestea sunt facute ca sa-i scuteasca de taxe, sa-si salveze grosul. Hei cam atit, pentru astazi. Numai bine.

    Răspunde
     
  3. Daniel
   Septembrie 11, 2013 la ora 12:31

   Dl-ule Sandu, nici intreprinzatorii romani nu sunt buni da nici aia straini. Care ar fi alternativa? Unde sa lucram? Putem fi oare toti functionari? Oare nu ar fi bine ca dumneata sau altcineva sa cumpere macesele alea si sa le proceseze… pare-se ca nu.

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Septembrie 12, 2013 la ora 01:22

    „Care ar fi alternativa? Unde sa lucram?”, Bune amindoua intrebarile, aproape sigur daca si le-ar pune mai multi ar veni si raspunsul. Eu aproape ca am lasat sa se intrevada unul din raspunsuri. Zic unul ca aproape sigur sunt mai multe posibilitati. Mai popular s-ar spune ca nu s-a copt buba suficient sa iasa puroiul singur. Din ce am mai citit pe ici si colo, ar fi vorba de o acumulare de energie/valori care vor genera salturi simultane calitative si cantitative. In evolutia tehnica este demonstrata, dar si in alte domenii este valabila. Dar cum se spune, mai bine sa gresim cu totii si atunci nici justitia nu va mai avea nimic de spus. Altfel e ca si cum ti-ai pune o tinichea de coada. Dar pentru ca nu-i in spiritul meu sa nu raspund, si asemenea intrebari apar numai la rascruce. Incercati niste asocieri, munca colectiva, prin punerea in comun a contributiilor, deci cu o intelegere deplina intre participanti (aparent e greu, dar e vorba doar de un prag psihologic). Eu cu inca 4 romani l-am trecut, ne-am poticnit la avocat cind ne-a cerut sa-i dam pe lista 3 clienti. Era vorba de o consultanta in constructii, vroiam sa incepem cu drumurile si sa ne extindem si in alte domenii – aveam ce oferi. Tot programul era perfect conceput, banca ne-ar fi dat paralele (au evidenta cu investitori dispusi), dar eram legat de miini. Era o lege, daca lucrezi la stat si vrei sa treci in privat un numar de ani nu poti lucra in domeniul in care ai fost la stat – decit daca esti dat afara pentru … incompetenta. Il intrebasem pe seful meu: ce-ai zice daca de miine sunt incompetent. Stiti ce mi-a spus? „Esti nebun”. Sa ma fi apucat sa fac gem de macese vreo 5 ani, nu m-am gindit. Deci aveam clienti, ilegali. Dar revenind la asociere, este cea mai buna treaba, se poate incepe cu munca in timpul liber (nesalarizata), trebuie sa fie si in Romania o perioada de gratie la prima incercare – primele 6 sau 12 luni netaxabile, cu conditia sa fii inregistrat. Daca dai chix in aceasta perioada, nu ramii cu tinichea – poti incerca alta noua (maximum 3 incercari). Daca in grup aveti un jurist si un contabil, e nemaipomenit. Oricum dupa ce va extindeti aveti nevoie de asa ceva. Deci pe scurt: colectiv, clienti si produs/servicii noi intr-un domeniu nou (voi creati standardele). Daca este vorba de fonduri europene, sansele se reduc cam prea mult. Din ce am citit prin Ghidul lor, e ca o caracatita – cu o mina da si cu toate celelalte ia. Ei te conditioneaza pe ce sunt ei interesati – ori sa te folosesca (sa te aserveasca intereselor lor) ori sa descurajeze orice initiativa. Sunt machiavelici, scopul lor este sa nu lase tara sa se ridice, asa o pot suge linistiti, ba chiar sa puna si conditii pe care … poti sa nu le accepti? Dar daca te ridici singur, le-ai luat maul. Urmariti exemple de succes, tot ce a folosit fonduri europene, nu a trecut de un anumit prag sau au dat chix. Aici, in Canada, desi statul spune ca sprijina infiintarea de noi firme mici, ori ramin cu capul plecat (ca lucrezi la tine sau la stapin tot atit aduci acasa) ori te cumpara altii sau falimentezi – deci tot la stapin. Poate sa nu fiu intr-u totul corect, vorbesc din ce vad. Dar am citit o chestie interesanta. Era un studiu care prezenta o situatie. In decurs de 10 ani numarul fermelor s-a redus cu vreo 60-70%, dar suprafata totala pe care au avut-o a ramas neschimbata. Nu se explica ce s-a intimplat: i-au papat altii mai mari sau s-au asociat mai multi ca sa reziste rechinilor. In orice caz, este un risc pe care la tinerete ti-l poti permite (nu merge treci pe salariu cu pensionare deoparte, altfel nu mai e timp si e rau – 20 de ani contributie la pensie este nitel cam critic) si o chestie (pe care tocmai eu n-ar fi trebuit sa o sugerez): din munca cinstita nimeni nu se imbogateste si principala sursa de profit este salariul celorlalti. Asta este tot capitalismul, restul e minciuna. Bilionarii de la Rosia Montana, toti au chichite internationale cu paralele (dar au furat suficient si pentru avocati). In rest ca scriu cartulii sau tin conferinte cu sfaturi, inca un ciubuc, sa aiba de „rocks” la visichi. Am avut la un moment dat intentia sa fac ceva prin Delta, pe linga Delta – dar nu suport sa fiu furat si nici sa angajez niste ciorometi sa-i cotonogeasca pe altii. Sincer cred ca nimeni nu fura de placere, ci numai de nevoie. Pe urma se obisnuieste, vede ca tine si gata.

    Răspunde
     
  4. vs
   Septembrie 11, 2013 la ora 14:34

   era vorba de 70.000Eur credit, nu 70.000RON
   🙂 ceea ce mi se pare foarte mult
   adica trebuie sa ai un ”background” bun pentru a obtine un astfel de imprumut.
   cum zicea si micutu de la 7, poate trebuia intrat un pic in amanunte.

   in alta ordine de idei, unde se poate asculta emisiunea de la Europa FM in reluare? Ar putea fi incarcata tot pe site? cred ca multi dintre noi suntem la munca la ora aia…

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Septembrie 12, 2013 la ora 00:05

    Corect, erau Eoro, dar probabil chiar Lei to cam mult, cel putin in Euro ai alta baza.

    Răspunde
     
 • ferenc
  Septembrie 11, 2013 la ora 09:12

  credit de 70000 eur pentru un plan de afaceri, scoala multa, si minimis pentru toti, si/sau drogurile usoare ale olandezilor. Trebuie doar sa vrei sa alegi succesul in taruca asta

  Răspunde
   
 • Dan
  Septembrie 11, 2013 la ora 08:49

  Referitor la stirea cu lansarea noilor telefoane Apple, as vrea sa sa spun ca redactorul nu are dreptate. iPhone 5c nu este o noutate, are hardware ca iPhone 5, in timp ce 5 s este total revolutionar: procesor nou pe 64bit, coprocesor dedicat pentru senzorii de miscare, gps s.a.m.d, camera cu 15 puncte de autofocus, buton home touch cu id. Nu vad in ce consta dezamagirea. Ce era mai important (este, totusi, o emisiune de business) Apple atinge 700 de milioane de aparate vandute! Android are nevoie de mai multi producatori de telefoane pentru a depasi aceasta performanta. Luna decembrie va demonstra ca vanzarile vor fi bune pentru Apple, mai ales ca intra pe piata chineza. Oricum, raman fan Biziday 🙂

  Răspunde
   
 • CRISTEA SORIN
  Septembrie 11, 2013 la ora 07:58

  ..pentru Rosia Montana este o singura solutie..obligatoriu sa fie infiintata o societate nationala de exploatare a resurelor prin credit la dobinda pietei de la BANCA NATIONALA…care sta pe 30-40mild euro..care timp de peste 20 ani a SUPRAVEGHEAT..chiar imprumutat..Bancile ce functioneaza in tara cu cele mai maridobinzi din Europa fara nici o politica de dezvoltare …
  ..a doua problema ce as dori sa o propun spre analiza este JAFUL realizat de catre societatiile de insolventa…

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 11, 2013 la ora 10:21

   Banca Nationala nu poate efectua operatiuni comerciale, statutul sau stabilindu-i alte functiuni. Probabil ca stiti acest lucru. Dar pot functiona fondurile de investitii, la fel ca in toata lumea, mai eficient decat bancile. IFG este un asemenea fond si el isi asuma riscuri pe care nu doar Banca Nationala, dar nici macar multe dintre bancile comerciale nu si le pot asuma. Ca urmare si castigurile sau pierderile acestui fond sunt, dupa caz, insemnate. Dumneavoastra fiind un adept al riscului, puteti investi in acest Fond, ori in SIF2 (care a pierdut, de asemenea, din stoparea „Proiectului Rosia Montana”), fara sa implicati rezerva valutara a statului roman, inclusiv a mea, carevasazica.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase