Proceduri pentru ţărani

Piata-Crangasi

de Moise Guran

Cred că la ministerul agriculturii e un personaj rupt din Moromeții, care tot încearcă să-l reglementeze pe țăranul român. Problema e că nu prea devine după facultăți! În încercarea sa de a-l face pe țăranul român un producător modern de mărfuri alimentare, cu dări plătite la stat și un loc respectabil în societate, ministerul agriculturii s-a apucat să-i facă proceduri. Ce, nu știți ce-s alea proceduri? Hai dom’le că-i simplu… Te duci la primărie și primești un carnețel precum cel cu file de cec… Ce nici filele de cec nu știți cum sunt? E simplu insist… ori de câte ori țăranul vinde roșii, castraveți sau cartofi, pac! a rupt fila… Îi scrie acolo cumpărătorului ce i-a vândut. Ca să existe scripte, să poată veni fiscul și să vadă cine de unde a cumpărat… Nu-i vorba de impozite, e vorba că trebuie să trăiască și țăranul român mai organizat un pic… mai după proceduri, cum spuneam.

Desigur primăria sătească va elibera astfel de carnete numai adevăraților producători din sat. Nu și samsarilor care vin și dau o șpagă, cum dau acum pentru carnetele de producător pentru a putea vinde în piețe ca niște țărani adevărați.

Seara, înainte de culcare, ministerul agriculturii i-a făcut țăranului producător agricol program… Ca să nu se mai uite la toate prostiile de la televizor, ca să nu mai stea de o cinzeacă la crâșma satului, el trebui să facă o evidență a intrărilor și a ieșirilor… cum ar veni, cât am cules și cât am vândut. Să-și țină adică și el o contabilitate a roșiilor și a castraveților, că de aia trăiește în secolul 21.
Pentru ce toate astea, o să vă întrebați… Ei bine, toate astea pentru a-i asigura țăranului autentic 20% din mesele de vânzare în piețele agroalimentare ale orașelor. Că sunt prea mulți intermediari, zice ministerul!

Corect, sunt prea mulți intermediari… dar la așa proceduri vor fi și mai mulți. Pseudofacturile în filă de CEC, contabilitatea serală și birocrația impusă îl vor convinge pe țăranul nostru să-și dea marfa pe nimic din capul locului, decât să se mai lege la cap cu atâtea proceduri.

stiri verificate
This entry was posted in MOISE. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

5 răspunsuri la Proceduri pentru ţărani

 • Avocat Firme
  Octombrie 24, 2013 la ora 16:49

  Daca ar fi cu adevarat un interes din partea guvernului agricultura chiar ar putea fi motorul economiei. Eu cred ca incurajarea de infiintare asociatii-firme in care mai multe familii de fermieri sa poata lucra impreuna ar fi mult mai bine.
  Degeaba gasim codul caen specific agriculturii: http://www.avocat-firme.info/cod-caen-pentru-agricultura-vanatoare-si-servicii-anexe.html
  daca statul nu incurajeaza si finanteaza astfel de activitati.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  August 31, 2013 la ora 00:33

  Nu cred ca taranul o sa-si dea marfa pe nimic si nici ca n-o sa mai produca marfa. In schimb sper ca ao sa se asocieze („colectivizeze”) mai multi, de buna voie si nesiliti de nimeni intre ei si cu un contabil – ceea ce nu mi se pare tocmai rau, chiar si daca vor avea si un „samsar” sa-i reprezinte la piata.

  Răspunde
   
 • fhfgdf
  August 30, 2013 la ora 11:11

  ANAF nu incaseaza contributia la sanatate de la persoanele care desfasoara activitati independente de citeva luni pentru ca NU A PRIMIT INCA SOFTUL NECESAR! A calculat cineva paguba provocata prin intirzierea de colectare?

  Răspunde
   
 • Zanul cel Bun si Biciul Fermecat
  August 29, 2013 la ora 20:47

  D-nul Guran , chiar voiam sa sugerez sa nu mai chemati politicieni in studio, suntem plictisiti de ei, sunt oratori doar atat. Poate daca vor studia tot mai multi tineri conationali in strainatete, cat mai multi, din care 0,1% se vor intoarce in tara, poate, ei vor schimba ceva, sau impreuna cu ei.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase