Ora de Business: miercuri, 21 august 2013

ponta-si-agricultura

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-125803 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube.

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

53 răspunsuri la Ora de Business: miercuri, 21 august 2013

 • Constantin
  August 26, 2013 la ora 14:03

  Cresterea numarului imigrantilor in Romania ar putea, de asemenea, reprezenta o solutie pentru plata pensionarilor romani. In acest scop insa NU exista o politica de „vanare”- atragere a oamenilor competenti din alte tari. Nici macar din Republica Moldova, pentru ca Moldova gaseste un centru de gravitatie inspre Est, in Federatia Rusa. Altfel, pentru romani, atractia este catre Vest, inclusiv in Ungaria, Romania fiind o tara neatractiva inclusiv pentru propriii cetateni.

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 26, 2013 la ora 13:53

  Plecarea d-lui Sarbu de la PRO ma intereseaza mai putin din perspectiva salariului d-nei Esca, cat mai ales din perspectiva apropierii acestuia de RCS-RDS. Un RCS foarte puternic nu este dupa parerea mea motivul pentru o mare fericire publica, dar va constitui centrul de gravitatie pentru lucratorii Intact dupa posibila prabusire a trustului. Programele TV indigeste vor avea un mediu prielnic pentru a se inmulti.

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 26, 2013 la ora 13:42

  Se intreaba unii, mai mult din plictiseala, de ce-mi petrec concediile in afara tarii. Am raspuns in repetate randuri ca sunt prea sarac pentru a-mi permite luxul de a frecventa statiunile romanesti. Exemplul statiunii Mamaia oferit de dl. Moise Guran este elocvent. Nici celelalte statiuni nu sunt deloc ieftine. Daca in Mamaia cererea depaseset oferta si, prin urmare, cresterea de pret este un fenomen explicabil din punct de vedere economic, in sudul Litoralului gradul mic de ocupare determina administratorii hotelyurilro sa creasca preturile pentru a-si mentine veniturile deasupra cheltuielilor. De ce au totusi clienti? Pai, pe de o parte, pentru ca romanii fac mai greu diferenta intre Mamaia si Eforie Sud, multi dintre ei spunand colegilor de serviciu la intoarcere „Am fost la Mare si a fost frumos. Am stat la soare si am mancat hamsii.”, carevasazica au dificultati in aprecierea corecta a nivelului de confort, iar pe de alta parte, pentru ca exista o rutina a vacantei pe Litoralul romanesc. Rutina sejurului la Mare in Romania se bazeaza pe cateva elemente: turismul de week-end, de cateva zile, prea putine pentru a parasi tara, disponibilitatea mai mare (in spiritul promotiilor) a romanilor de a cheltui 700LEI pentru trei nopti in tara, decat 1000LEI pentru sapte nopti in Bulgaria, spre exemplu s.a. Marturisesc ca atunci cand ma aflu pe alte meleaguri NU–mi lipsesc nici mizeria din Romania, nici tipetele parintilor iubitori care-si educa plozii, nici injuraturile si limbajul vulgar, desi in ultimul timp conationalii mei au inceput sa care cu ei aceste obiceiuri si in tarile vecine pe care le viziteaza din ce in ce mai multi. Drept urmare imi stabilesc destinatii ceva mai indepartate.

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 26, 2013 la ora 13:09

  Contractele de deszapezire nu se dau de la malul marii, ci de la Balea Lac, unde sefii de la CNADR petrec de bucurie ca vine zapada. Bucuria este explicabila prin aceea ca zapada le aduce bani prin contractele de deszapezire pe care le atribuie diferitelor companii, bani care in cele din urma sunt de la cetateni [inclusiv de la mine]. Faptul ca dl. Popa nu a putut fi destitutit de aprope sapte luni, de cand dl. Prim-ministru a zis ca l-a pedepsit, arata ca banii respectivi dau foarte multa putere. Atat de multa incat dl. Sova a ramas mut, astfel ca presa nu a mai putut obtine niciun comentariu din partea domniei sale pe aceasta tema. Altfel, costurile specifice pentru deszapezire din tara noastra sunt comparabile cu cele din Norvegia.

  Răspunde
   
  1. cornel
   August 26, 2013 la ora 13:54

   Asta a fost anul trecut. Pentru anul 2013-2014 suma necesara dezapezirii a fost suplimentata cu aprox 40%. Deci costurile specifice pentru deszapezire din tara noastra sunt mult mai mari decat cele din Norvegia. Pam pam.

   Răspunde
    
 • Constantin
  August 26, 2013 la ora 13:00

  Cum se explica faptul ca pot fi profitabile cursele aeriene interne operate de companii private? Dl Demetriade isi face treaba, precum s-a angajat cand i-a fost scurtat mandatul si ingradite artibutiile d-lui Heinzmann de catre vajnicul ministru Fenechiu-Transformator. Profitabilitatea companiei Tarom va fi obtinuta, conform acestei politici, prin vanzarea tuturor avioanelor, concedierea personalului si inchirierea spatiilor si facilitatilor aeronautice/aeroportuare de care dispune compania. In cele din urma, va vinde si activele ramase si se va spune ca de vina pentru falimentul companiei au fost (in ordinea aceasta) : Traian Basescu, in calitate de fost ministru al transporturilor, Christian Heinzmann, in calitate de manager privat si, respectiv, Urania, responsabila de conjunctura astrala nefavorabila. Pana atunci, companiile aeriene private pot opera in liniste si cu profit maxim, furand cota de piata si clientii Tarom. Cum sa nu moara de ciuda Nelu Iordache ca Blue Air nu se numara printre beneficiarii „rentabilizarii” Tarom! Este totusi o afacere in interiorul „Coalitiei”, iar dl. Iordache parca era mai apropiat de cei din afara ei, aceasta fiind poate si explicatia ca acum se afla „la racoare”.

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   August 26, 2013 la ora 14:38

   „Profitabilitatea companiei Tarom va fi obtinuta, conform acestei politici, prin vanzarea tuturor avioanelor, concedierea personalului si inchirierea spatiilor si facilitatilor aeronautice/aeroportuare de care dispune compania. In cele din urma, va vinde si activele ramase ” – stimate domn, aceste simptome sunt urmele indubitable ale expertizei FMi & BM, atestata de atatea ori la alte compabnii de stat, atat din Romania cat shi de pe alte meleaguri. Lasatzi-o in pace pe Urania, e probabil shi ea in concediu – shi conecntratzi9-va atentzia pe domnii care cauta shi ageaza sa primeasca sfaturi din aceasta categorie, menite, confform expertizei de decenii a Fondului shi a Bancii, sa rentabilizeze companii de stat.
   Aceeashi expertiza de decenii a mai demonstrat ca respectiva rentabilizare, facuta pe metode precum cele frumos descrise de dvs. (shi care poarta numele de „eficientizare”) este doar un vis frumos, niciodata atins.
   Dar ce conteaza?
   metoda e atat de frumoasa, atat de pura… atat de… ca musai trebuie sa continuam sa o aplica.
   iar pe domnii care ofera aceste sfaturi, dupa cum se vede din comentariul dvs, nu-i intreaba nimeni de sanatate.
   situatzia nu e cu nimic diferita pentru domnii care primesc aceste sfaturi – nimeni nu ii intreaba vreodata de sanatate.
   shi zau ca e nedrept.
   acum, ce spunetazi despre dl Traian basescu? ca era interesant. dar despre dnii boc, mru, ponta & cie? dar despre minishtrii transportului din 2009 incoace???
   hmmm

   Răspunde
    
 • Constantin
  August 26, 2013 la ora 12:41

  Guvernul este convins ca poate supraveghea tarifele la apa si canal, ca poate controla stocurile de carbune ale companiilor miniere si pretul carbunelui, astfel incat sa tina sub control eventualele cresteri artificiale ale productivitatii raportate de directorii regiilor. Asta imi aminteste de faptul ca CEH a fost obligata sa cumpere o cantitate de carbune si la un pret pe care le-au solicitat angajatii companiilor miniere, pentru ca altfel intrau in greva. Ori, de la I. Ilescu incoace, nici un guvern nu a indraznit sa supere minerii plantatori de floricele in Piata Universitatii. Si de ce, ma rog, trebuie sa reglementeze Guvernul toate aceste preturi? Unde mai este competitivitatea si regulile de functionare ale pietei libere, concurentiale?! Pentru a explica aceste anomalii in economia patriei noastre este oare suficient faptul ca Guvernul nu este capabil sa stabileasca criterii de performanta obiective de care sa depinda veniturile angajatilor intr-o anumita întreprindere de stat? Aceasta este fara indoiala o noua incercare de a acoperi ineficienta din sectorul public prin munca celor din sectorul privat, chiar daca este prezentata publicului ca o plafonare a veniturilor.

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 24, 2013 la ora 21:09

  Daca masurile adoptate de Guvern afecteaza negativ mari producatori agricoli, ma intereseaza prea putin faptul ca printre acestia exista si un consilier al Presedintelui. Pe de alta parte, sunt interesat sa aflu de ce domnii tarani nu s-au asociat pentru a inchiria, cumpara, ori a construi propriile spatii de depozitare, asa cum am vazut in anumite situatii din Teleorman spre exemplu? Nu urmaresc in mod special declaratiile unuia sau pe ale altuia dintre poiticieni, dar daca unul cu rang inalt in stat spune despre celalalt, care semnaleaza o problema in agricultura, ca „cu cat este mai suparat este cu atat mai bine” mi se pare o prostie care este finantata [inclusiv] din banii mei. Poate ca asigurarea recoltei si obtinerea de garantii ar putea trece in sarcina institutiilor private. Altfel, statul ar trebui sa aiba o atitudine echitabila in raport cu toti producatorii agricoli. Mentinerea pretului la produsele agricole ridicat in mod artificial, in pofida fluctuatiilor cererii si ofertei din piata, doar pentru ca taranii sunt o clasa sociala care au venituri mici in raport cu orasenii este o greseala cu consecinte economice dintre cele mai grave. Si care ma afecteaza pe mine, consumatorul, cat se poate de direct. Problema generata de bunastarea oraselor obtinuta pe seama saracirii satelor este intr-un mod interesant abordata de Daniel Cohen in „Bogatia lumii, saracia natiunilor”, dar dincolo de perspectiva mercantilista asupra agriculturii, problemele din mediul rural romanesc de astazi sunt unele pe care tarile occidentale le-au rezolvat in mare parte in secolul al VIII-lea. Nu putem accepta astazi monopoluri, nici chiar ale statului, in depozitarea si tranzactionarea produselor agricole, pentru ca daca se supara un politician, iata ca nu mai exista posibilitatea depozitarii si apare obligatia vanzarii la un pret redus. Pe de alta parte, nu trebuie ignorat faptul ca in tara noastra, atunci cand vorbim despre producatorii agricoli, ne referim in cea mai mare parte la cei care practica agricultura de subzistenta. Iar masurile, incusiv cu efect asupra pretului graului, ii afecteaza in modul cel mai grav in primul rand pe ei.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   August 25, 2013 la ora 23:54

   Corect.
   Interesanta „Bogatia lumii, saracia natiunilor”, ca titlu. Pe cind „Saracia natiunii, bogatia poporului”? Glumesc.

   Răspunde
    
 • Constantin
  August 24, 2013 la ora 20:40

  Crizele vizate sunt mai degraba de personalitate decat de comunicare, asadar cred ca toata povestea eset una dedicata presei. Presedintele si Prim-ministrul unei tari comunica prin canale oficiale. Exista persoane desemnate pentru a stabili legaturile intre cei doi, inclusiv pentru transmiterea mesajelor. Pentru o comunicare directa exista „telefonul scurt” pus la dispozitie de STS. Prin SMS politicienii de rang inalt probabil comunica doar cu cei foarte apropiati; la fel la telefonul mobil. In caz de urgenta nationala cu siguranta nu se va intrebuinta telefonul mobil pentru comunicarea intre ceel doua Cabinete. Anul 2012 nu a fost unul penibil, ci tragic prin prisma consecintelor economice. Chiar daca situatia s-a redresat ulterior cat de cat, efectele greselilor de atunci se simt pregnant si astazi.

  Răspunde
   
 • ioan
  August 24, 2013 la ora 11:33

  Topic „Romanii in Germania la munca di 2014”

  Din pacate asa este cum a remarcat d-l Guran in emisiune: Ne pleaca oamenii buni si harnici in tari straine (ex:Germania) si nu mai ramane tipenie de om in Romania si care sa asigura pensiile romanilor. Este o problema pe care politrucii nostri alesi refuza voit/nevoit sa o vada si perpetueaza aceasta situatie deloc favorabila Romaniei.
  Revin la romanii care vor sa plece luand directia Germananiei: Este clar din capul locului ca germania se bucara ca a devenit tara in care numarul celor care vin este superior celor care pleaca. Cum corect remarca, cei care vor lucra legal acolo vor plati taxe si impozite, din care se vor plati pensii si salarii. Insa sa nu creada ca romanii isi vor depune CV-ul si hopa mitica au slujba in mana. Trebuie sa fie constienti ca intra in concurenta directa nu numai cu cei „autohtoni” ci si cu persoane bine pregatite din Portugalia, Spania, Italia sau Grecia, care vad in Germania o tara stabila dpdv economica unde au deinitiv mult mai multe sanse de realizare decat in propria tara.

  Topic „Renovarea Canalelor navigabile pe bani europeni”
  Foarte bine ca ne da UE bani, atata timp cat banii sunt folositi inteligent si eficient insa m-a frapat un comentariu din emisiunea de azi: cel consortiu de 5 firme vor sa cheltuiasca doar pe partea de proiectare si probabil studiu de fezabilitate 180mil€????? Poi le mai ramane 50mil€ sa-l refaca efectiv?? Tare miroase a „besina damboviteasca” (scuza-ti expresia)

  Răspunde
   
  1. un turist
   August 24, 2013 la ora 11:45

   Ion: Pot sa va confirm ca un muncitor Roman care este constiincios harnic si devotat firmei indiferent ce meserie sau studii are este bine venit.Majoritatea reusesc cu concurenta cu tot. Sti Limba Germana ai un As in mineca.

   Răspunde
    
   1. ioan
    August 24, 2013 la ora 12:35

    Absolut de acord. Am facut acea remarca cu gandul mai ales la multe stiri de pe posturi TV comerciale romanesti in care se spune ca in X-tara se castiga 4000€ in Y-tara 5000€ fara a se face distinctia intre brut/net si fara a se lua in considerare costurile de viata din acea tara.
    Se induce populatia in eroare prin crearea impresiei ca oricine ajunge in tara dorita (Germania) castiga multi bani si un loc de munca este ca si asigurat.

    Cine e pregatit si isi face lectiile de acasa (adica un minim de cunostinte de lb. germana, are clar un atu in plus fata de alti potentiali concurenti)
    Duminica trecuta a fost o emisiune la unul din posturile germane – SpiegelTV (o emisiune care polarizeaza) in care au fost din nou prezenti cetateni romani/bulgari, cu un statut social precar e xprimand-usi dorinta de a ajunge in Germania avand impresia ca acolo alearga cainii cu colaci in coada. Evident se creeaza si acolo o stare de teama cnad se spune ca multi vor veni doar sa se bucure de sistemul social german. Pe de alta parte a fost prezentat si un tanar medic roman,foarte apreciat care s-a integrat cu succes la locul de munca.
    Da, repet cei bine pregatiti vor avea de castigat si se vor impune in fata altora, insa din pacate cu acei oameni bine pregatit vor veni si altii, iar din pacate, in media vor aparea mult mai des subiectele negative decat cele pozitive.
    Cu stima

    Răspunde
     
 • sanduCu
  August 22, 2013 la ora 23:38

  Alex Ghita >Stimate domn, nu cresteti nici pe unul nici pe altul. Cresteti puterea de cumparare. Ce faci azi cu 600 lei faci miine cu 500 si poimiine cu 400. Diferenta o colectez eu cind vin in tara.
  Chestia cu marira salariului (hirtie fara acoperire), nu este noua – o practica toata lumea, ii zice inflatie. Dar daca o practici intr-o economie inchisa (ceea ce a fost combatut aici pe blog definitiv si irevocabil), adica protejata de orice influente nefaste, poti avea succes : vinzi in interior tot ce produci, nu produci mai mult decit ai nevoie, dezvolti si diversifici economia pe toate directiile, nu exporti nu impoti. Intotdeauna cistigi cind nu pierzi. Bani falsi in toata economia, dar nu dai raportul nimanui, cit timp esti izolat nimeni n-are nimic cu tine. La un moment dat observi ca propria moneda nu mai e falsa, economia i-a dat contunut. Acuma e momentul adevarului: deschizi usa un pic cite un pic, incepi prin tatonare relatii comerciale cu o tara, cu inca una, pina cind ai sa te minunezi ca moneda ta este recunoscuta si acceptata pe piata externa – pret egal la produs egal, salarii egale la profesie si experienta egala. Intrebarea e mai ai nevoie de ei, cind la greu te-ai descurcat singur. Evident sunt niste costuri: ori multa munca ori mult timp. Si de meritat merita pentru ca cu ajutorul lor , ei se refac pe prabusirea ta. Trebuie sa pastram echilibrul in natura – nimic nu se pierde, totul se transforma. Nimic nou, doar titlul cartii.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  August 22, 2013 la ora 23:36

  Draga Danut, drum bun si intoarcere sanatoasa!

  Răspunde
   
 • iosif
  August 22, 2013 la ora 16:33

  ”DE CE NU MERGE AGRICULTURA?” Un ”no coment” cu imagini de la ultima intălnire a celor 3 candidați la prezidenție (din arhivă) capitolul agricultură și imagini binențeles cu productia agricola valorificată, sau nu de producatorii agricoli in 2013, este suficent.Totul este cum spune producătorul retorică electorală.Ce bine dacă asta ar ține de foame.

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  August 22, 2013 la ora 15:25 Răspunde
   
  1. sanduCu
   August 23, 2013 la ora 06:34

   sa fie asta o nationalizare?

   Răspunde
    
 • Catalin ( CTL )
  August 22, 2013 la ora 15:19

  Fara legatura cu subiectul dar am zis ca e putin cam revoltatore propaganda asta dusa in toate colturile lumii : http://ro.stiri.yahoo.com/ac%C8%9Biuni-antirom%C3%A2ne%C8%99ti-la-un-festival-din-sua-091031722.html

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   August 23, 2013 la ora 06:44

   Stimate domnule Catalin (CTL), Acel clujan, intelege mai mult atunci cind le cere americanilor sa devina oficial „activi in destabilizarea Romaniei”. Nu spun ca americanii sunt in spatele ungurilor (ar fi o greseala?), dar spun ca ungurii incearca sa ingroase rindurile celor din spatele lor. De ce?

   Răspunde
    
 • cornel
  August 22, 2013 la ora 14:33

  Ceva interesant, parerea mea:

  Răspunde
   
  1. cornel
   August 22, 2013 la ora 17:05

   E de preferat o mica reparatie la blog – link-urile catre videoclipuri/documentare de pe YOUTUBE se vad doar pe jumatate ca si imagine.
   PS: Nu a observat acest aspect nimeni pana acum?

   Răspunde
    
   1. AndreiM
    August 22, 2013 la ora 17:49

    Se poate vedea direct din youtube pentru cine e deranjat de calitatea vizionarii

    Răspunde
     
   2. sanduCu
    August 23, 2013 la ora 06:48

    in cazul de fata cu cit mai putin cu atit mai bine

    Răspunde
     
    1. cornel
     August 23, 2013 la ora 11:17

     Mai exista o vorba : cu cat stim mai putin cu atat suntem mai fericiti (oare?) pentru ca nu suntem constienti de ceea ce ni se intampla. Sau cu cat stii mai multe iti dai seama ca stii foarte putine.
     O zi buna.

     Răspunde
      
     1. sanduCu
      August 24, 2013 la ora 02:33

      La dentist eu ii cer o anestezie, ca sa nu ma supar. El imi face anestezia ca sa mai vin. Nimeni nu vorbeste de cost, turcu plateste.

       
 • un turist
  August 22, 2013 la ora 13:01

  Intrebarea este exact ca intr-o familie, cind sa cearta mama si tata si nu mai vorbesc intre ei vai si amar de acei copiii

  Răspunde
   
 • alex ghita
  August 22, 2013 la ora 12:39

  WOW..multumesc pentru atatea raspunsuri la subiectul .Salarii marite..Multumesc! Credeam ca scriu si nimeni nu citeste. Va multumesc. ma simt si eu util intr-un fel. poate ca cateodata scriu mai..DUR..dar chiar nu inteleg de ce suntem asa de inteligenti ca popor adica EU TU si altii..dar ca MULTIME facem tampenii si mai ales POLITICIENII sunt VARZA!

  ***
  Acuma deschid alt subiect: POLONIA..Domnul TUSK Primul Ministru a facut o multime!

  DE CE? Nu este invitat de Domnul PONTA? Mai des?

  Daca tot e la 2 pasi! SI este cea mai vivace economie din Estul Europei..si suntem la 817 KM de CLUJ-NAPOCA (Bucurestiul Transilvaniei) la Varsovia!

  Si 643km: Cracovia (Krakow) de CLUJ-NAPOCA.

  De ce? Daca tot vorbim de MODELUL POLONEZ..pai sa facem ceva! Sa vorbim sa ne comparam..sa COPIEM! Ca nu e rau de copiat idei bune (doar la BAC sa nu copiezi).

  Noi copiem ce nu trebuie unde NU trebuie, si ce trebuie ci CAND trebuie nu copiem!

  Habar nu am! Dar macroeconomic..POLONIA ne-a cam depasit cu brio la tot..asa ca poate inclusiv REGIUNILE lor ar trebui sa le copiem? Apropo VOIEVODATELE de la Polonezi le-am importat!

  Ne tot comparam cu Germania..e bine dar cam sado-masochist..sau cu Bulgaria. Suntem cam maniaco depresivi..dece cu saracii de Bulgari? Hai sa ne comparam cu cineva..la mijloc: POLONIA? Habar nu am dar cred ca e mai bine..si mai VIABIL si realist. Macar sa copiem si sa ajungem POLONIA..si apoi..putem visa la Germania–dar eu zic ca dupa Polonia ar trebui sa fie CEHIA urmatorul model. Si sa intensificam schimburile comerciale cu aceste state din Estul Europei care sunt..la o aruncatura de bat? nu?

  Răspunde
   
 • cornel
  August 22, 2013 la ora 09:39

  O atitudine castigatoare, atat electoral cat si economic, parerea mea:
  http://www.zf.ro/business-international/guvernul-ungar-se-pregateste-sa-rascumpere-cel-mai-mare-producator-de-otel-pentru-a-inversa-o-privatizare-gresita-11265164
  Oare, ce impiedica guvernul roman sa analizeze potentialul afacerii METCHEL, sa ofere un pret rezonabil (pentru ca firma de apartament cu doi cetateni rusi nu are nici o intentie de a face ceva pozitiv, dupa cum a constat toata lumea), sa repuna afacerea pe picioare si apoi se va lua decizia corecta privind viitorul acestor combinate avand in vedere faptul ca exista riscul ca acele combinate sa dispara iar Romania sa importe produsele finite care se puteau fabrica in acele combinate si asta insemna balanta comerciala defavorabila Romaniei, pierdere de locuri de munca si pierdere de taxe si impozite la bugetul de stat, buget de stat care e prea sarac ca sa plateasca pensiile din contributiile incasate si sa plateasca salarii decente la medici si profesori.

  Răspunde
   
  1. cornel
   August 22, 2013 la ora 10:22

   Mi se pare buna si ideea referitoare la preluarea operaţiunilor de reciclare a metalelor, de catre stat, în încercarea de a stopa furturile şi comerţul ilegal.

   Răspunde
    
   1. alex ghita
    August 22, 2013 la ora 12:43

    Asta DA! Sunt de acord ..nu mi-a venit ideea asta..dar recunosc e GENIALA! Asa nu se mai vor fura nici SINE de CALE FERATA..nici CAPACE de CANALIZARE nici SISTEME de Securitate de pe Autostrada! E clar! Isi fac si ei cei de la Guvern .. o reducere de costuri adica sa nu mai lucreze ca SISIF!

    Răspunde
     
   2. AndreiM
    August 22, 2013 la ora 17:08

    Si cine e statul asta? As vrea sa fac cunostinta cu el, sa il invit la o cafea sa discutam planurile lui, sa imi spuna unde se va vedea peste 15 ani….

    Răspunde
     
    1. cineva
     August 22, 2013 la ora 19:27

     Punct ochit,punct lovit… pentru cine intelege. 🙂

     Răspunde
      
    2. sanduCu
     August 23, 2013 la ora 07:38

     hai sa incercam mai intii cu 5 ani, sa nu-i speriem

     Răspunde
      
 • cornel
  August 22, 2013 la ora 08:57

  Din pacate, domnul prim ministru Victor Ponta nu are dreptate in legatura cu cerfificatele de depozit pentru agricultori/fermieri, pentru simplul fapt ca in joc este agricultura romaneasca. Poate ca unii dintre agricultori sunt simpatizantii domnului presedinte Traian Basescu iar altii simpatizantii domnului prim ministru Victor Ponta. E normal si e frumos sa fie asa. Insa certificatele de depozit, adica lipsa lor, afecteaza pe toata lumea dar cel mai mult pe marii fermieri din Romania adica pe cei care creeaza si sustin un numar important de locuri de munca in agricultura si care platesc taxe si impozite consistente la stat si creeaza consum de produse si servicii (deci alte taxe platite la stat).
  Cred ca e nevoie sa fim obiectivi, chiar daca din cand in cand e necesar sa mai facem si politica, parerea mea.

  Răspunde
   
 • victor crin
  August 22, 2013 la ora 08:55

  Moise, unde gasesc si eu lista cu bancuri interzise si permise? Nu de alta dar am trait si eu vremurile alea si nu-mi aduc aminte.

  Răspunde
   
  1. Moise
   August 22, 2013 la ora 13:52

   Victor crin> nu cred ca exista o lista cu bancuri. Eu impartasesc doar ce imi mai amintesc

   Răspunde
    
   1. victor crin
    August 22, 2013 la ora 14:18

    Eu am inteles foarte bine, asa-i vine omului sa zica. Problema e cu cei care au varsa pana in 30 de ani si isi imagimeaza grozavii(din pacate au fost multe) de tot felul

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     August 23, 2013 la ora 07:40

     pe aia cu timbrul o stii? dar pe aia cu „Vous parlez franch? – Putzan”

     Răspunde
      
     1. victor crin
      August 23, 2013 la ora 08:26

      @ SanduCu- ha, ha….dar de fapt ..?

       
 • Catalin ( CTL )
  August 22, 2013 la ora 08:48

  Am fost cam absent. E vara inca, ce sa fac : ))
  http://m.hotnews.ro/stire/15321327

  Răspunde
   
 • adriantm
  August 22, 2013 la ora 03:11

  Mi-a placut mult mica ironie de la introducere, bravo Moise

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  August 22, 2013 la ora 01:39

  buna seara stimate domnule Guran .Va multumim de emisie sincer felicitari
  _Sa stiti ca o sa rideti dar cind acum vreo saptamina ne informati de buna recolta la cereale ,la citeva zile mergind pe cimp cu catelul am intilnit un cunoscut ,taran din comuna :Om in virsta care mai face si acum mai mult de placere ceva agricultura:I-am zis mai Hans sa fim multumiti ca aveti toti recolta buna anul asta!!Stiti ce mi-a raspuns -pe dracul ma DAne ca nu ne scoatem nici banii la cheltuieli:Zic nu se poate ma uite chiar acum discut cu romanii in internet si au aceasi problema dar nu au spatii de insilozare :El zice nu ma noi spatii avem destule dar pretul este de nimica degeaba am muncit:Zic da si voi ma de ce nu faceti ferme de gaini ecologice :Zice nu ma nu se merita uite vezi cimüpurile alea doua si mi-a aratat 2 inca nerecoltatr5ae:Zice sint ale lui Jung (Un alt taran ) -zice asta face pentru ferme ecologice de pasari(face tot dupa norme certificate ecologic ) dar nu se merita sa le mai recolteze ca e pret de nimic asa ca le lasa sa le manince pasarile cerului!!!Deci aici am ajuns stimate domnule Guran iN Europa .Deci atita timp cit numai bursa decide ce si c um cine sa bage cistigul MARE in buzunar sa nu ne miram ca unii fac foamea pe lumea asta si pe de alta parte ramin grinele pe cimüp:EU can om de rind zic ca ne va bate Dumnezeu cindva daca nu ne mai facem bine:DAr ca sa revenim la realitae ramin de parerea ca problema nu o pot rezolva ministri ci sta la mina primarilor care sa ii organizeze local pe oameni in asociatii in asa fel – ce a produs unul la grine sa fie prin transfer direct in zona limitrofa prelucart de altul cu ferme de animale (egal ca pasari sau bovine )Aici trebuie incurajat firme mici de meseriasi (IMMuri) ca sa fabrice in ateliere mici instalatii simple de prelucrat grinele si finurile in nutreturi combinate .Domnu GURAN nu va suparati au facut ROMAnii in 40 de ani de comunism agricultura la mare clasa in GAS-URI SI cap-URI -cine a dat ordinul sa fie vandalizate_unde sint specialistii care STIAU MESERIE NU GLUMa?????
  Domnule nu se pune preoblema de comunism (altfel intrepreteaza dona Michaela aiurea)dar agricultura -s-a facut performant in asociatii(asta insemna cooperative bine organizate -spaniloii si italienii le numesc cooperative) nu puteti face agricultura de sec 21 cu metoda dupa reforma lui CUZA!!!!SAu va inghit investorii straini paMINTURILE dar cred ca va fi inevitabil cartile am impresia sint de mult facute :Cum am mai spus v-au facut cu buna stiinta pilaf.E numai o parere (citat cu aprobarea dlui Cornel)
  Reactivarea canalului este o treaba buna tare se va merita caci face legatura la mArea Nordului cu un mijloc de transport pe apa extrem de ecologic !!!Bravo e o treaba buna asase cvor crtea locuri de munca ulterioare :DAr o intrebare -cum asa la procesul mascarada a bietului CEaussecu i s-a imputat subminarea economiei nationale!!!!?????MAi sa fie iar ca in nenea IAncu -ca sa vezi neicusorule-,sa vezi si sa nu crezi!!!
  -Cit despre conflictul presidente -primos ministrelos – nu vrea din pacate domnul prezidente nici in ceasul 12 dupa 13 sa revina cu picioarle pe pamint ca un prezidente trebuie sa fie un LIANT nu un dezbinator al natiei si un om cu charisma nu un nincrincenat(Sa se uiute in oglinda cum arata cind face afirmatiile !!)Si asta e cu atit mai urit cu cit domnia sa are o virsta(un om trecut prin multe in viata din cafre se patre ca a invatat ptrea putin) fata de un tinar care cauta omul solutii intr-un context international MIZERABIL si pentru state puternice si nu cred sa fie un om corupt .Deci in loc sa ajute la o strategie comuna prezidentul cauta vinovati vorbind de sabotaj !!!Omul e incorigibil asa iese la pensie poate macar la viitoarle alegeri sa va gasiti un om cu charisma ca dl_dr:Oprescu sau o doamna mai bine .

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 21, 2013 la ora 22:33

  TVR creeaza o concurenta acerba Orei de Business prin invitarea pe programul TVR2 a unor economisti de marca. Astazi, spre exemplu, a performat in cadrul emisiunii Ora de Stiri de la 22.00 dl. R. Soviani. Daca am remarcat corect, domnia sa a precizat pentru telespectatorii care urmarindu-l ar fi putut avea dubii in aceasta privinta ca este economist.

  Răspunde
   
 • alex ghita
  August 21, 2013 la ora 22:25

  Acuma o sa ma injurati dar m-am uitat la ORA de Stiri..care este la TVR 2 cu Alina Stancu si a avut ca invitat pe Radu Soviani.

  Si apropo de salarii..era o idee pe care si eu am avut-o n capul meu si din calcule reiese ca asta e CEA MAI RAPIDA metoda de a ajunge la nivelul Germaniei.de exemplu: Si anume de a RIDICA nivelul salariilor si calcularea PROFITABILITATEA si Productivitatea bazat pe ACELE salarii din Germania..si daca suntem..Profitabili cu acele..salarii.atunci e bine..pentru o fabrica.

  Astfel SALARIUL MARE forteaza f f f rapid (ca altfel dispar!) eficientizarea fabricilor si firmelor.

  Astfel devenim RAPID competitivi..si mai important..si la BUGET vin taxe mari de la salarii mari!

  Uitasem de ideea asta…dar merita de discutat..Treaba e ca nu stiu cum trebuie facut: Intai cresti salariile si pe urma taxele..sau invers?

  Răspunde
   
  1. Constantin
   August 21, 2013 la ora 22:44

   Exact asta a spus si dl. R. Soviani, ca marirea salariilor va avea drept consecinta cresterea productivitatii muncii. Dar nu este singura teorie economica absolut originala emisa de domnia sa, intregul sau discurs din cadrul emisiunii ODS a abundat de astfel de teorii. Va trebui sa revad emisiunea si consider interesant sa le extrag punctual si sa le fac cunoscute profesorului domniei sale de macroeconomie. Ar fi pacat sa se piarda contributiile valoroase ale domniei sale la dezvoltarea stiintelor economice.

   Răspunde
    
   1. VictorL
    August 21, 2013 la ora 23:06

    Ar fi intresant de discutat,insa prima data ar trebui numarate firmele care ar mai fi profitabile,si care nu dispar.Cind cresc cheltuielile cu munca trebuie sa creasca si veniturile firmei.Productivitatea muncii este un raport intre cele doua si nu prea ,,se pupa”.Sunt tari care isi permit sa puna conditii fara teama de a ramine fara investitii si investitori dar nu Romania.Totusi trebuie adaugat ca in alte tari exista pentru fiecare meserie un salariu minim,sub care angajatorul nu poate cobori.La noi poti lucra pe salariul minim si daca esti superpregatit.Binenteles ca nimeni nu accepta asa ceva daca nu primeste si restul de bani,,la negru”.De fapt asta se intimpla peste tot in economia Romaniei si ca reactie la taxele prea multe si prea mari.Trebuie cautat cineva care sa priceapa asta si sa-l punem primministru.Nu cred ca Soviani ar fi potrivit.

    Răspunde
     
    1. dan onofrei
     August 22, 2013 la ora 00:39

     buna seara la toata lumea -Victoras bun comenatrul tau dar ne lovim de dilema europeana ,saracirea statului cu statut de stat social :Deci si asa statele nu mai stiu de unde sa scoata banii pentru obligatiile sociale (toti dau ordin de a mari viteza la masina de imprimat bancnote a imprimeriilor nationale si tot nu reusesc sa astupe gaurile) darmite daca reduc impozitele pe venituri!!!.Toti avem aceasi boala canceroasa generalizata in Europa .impozite EXAGERAT de mari mai ales la CARBURANTI!!!!(ne.au spart cu criza ib Egipt si Suezul ne-au scumpit peste noapte benzina -Super -1,65 Euro cu tendinte sa creasca si culmea ghinionist ca de obicei luni o iau la drumk spre Romanica taman bine sa imi sparga punga la benzinarii pe autostrada ):iti spun eu Victore cel mai bine e tot pe virf de munte ca acolo si la schimbari de regimete politice nu se colectivizeaza si ai capra ta sa uiti de toti si toate ca astia ne fac praf frate ne lasa cu buzunare sparte ,te duci sa cumperi aliumente (nu luxuri),te uiti in cos ,numeri citeva si s-a dus suta!!

     Răspunde
      
     1. VictorL
      August 22, 2013 la ora 00:57

      Nici cu capra nu ma duc si nici lapte nu maninc…La noi inca nu s-a scumpit benzina iar gazul s-a ieftinit.Toata lumea se vaita dar cind cumpara combustibil in drum spre mare cere bonul fiscal sa deconteze pe firma.Trai pe vatrai si n-are Ponta bani in buget.Ne-am facut o tara de patroni dar cind ne scuturi platim la banci dobinzi la credite.Masini tari sunt in toate parcarile dar la un bloc cu 10 etaje e imposibil sa aduni sa repari acoperisul,sa nu-ti ploua in casa.Da-ti un semn pe unde ajungeti poate ne vedem.Drum bun si fara evenimente!

       
     2. dan onofrei
      August 22, 2013 la ora 02:24

      mai intii multam de urare la drum .De benzina nu te plinge vine si la voi e legat de canalul Suez unde nu se stie ce-o sa fie ,deh nu aveam destule bube in cap!!!DAr ma rog bucurosi le-om duce toate de e pace si razboi speram sa nu aveam,da e groasa.
      Cu vaicarteala deh, la voi ca si la noi sti cum e copilul care nu plinge nu ii da masa tita deci mai bine sane plingem ca ne dau si asa tot ciuciu-adica promisiuni -la noi avem in curind mari alegeri ,te tavalesti pe jos daca le citesti panourile partidelor cu reclama -toti promit de crezi ca ori vine paradisul pe lume ori nu,adica fericire tata nu gluma !!!!
      In alta ordine de idei ,fii om cu suflet Victoras si gindest-te ca in multe din acele blocuri stau poate dascalii nostri care ne-au pus pinea in mina si acum tre sa isi astepte sfirsitul cu ..????????Victore sa fim sociali inaninte sa fim hapsini!!!!!Acei oameni si.-au facut datoria din plin ca si mine si tine nu am fost noi de vina ca in 89 s-a ajuns acoplo unde s-a ajuns.Victor eu nu zic sa facem o lume ca paradisul pe paminmt dar sincer daca vad cita omenire traieste in tara aia cum traieste ,mai ales cei in virsta ……ce vina u avut bietii oameni chiar si bietii muncitori cind imi aduc aminte anii 73 de la barajul Pucioasa cind la -25 grade C turnau betoane noaptea,sau la depourile de locomotiva cind veneau löocomotivele inghetate sloi si bietii electricieni intrau pe canal sa revizuisaca motoarele de tractiune ??Deci macar lasa-ma in durerea mea Victore si nu cauta sa o pictezi in roz nu edrept ca intr-o tara catre este bogata populatia sa traiasca in saracie :Cel putin pensionarii catre si-au facut datoria la munca trebuie ajutati sa iasa la socoteala.Voi fi scurt ca pe 15 septembrie incepem iar sclavageala deci mai mult drumul ca statul si acolo am multi morti la cimitire in directii totakl diferite -vaI DE MAMA MEA :DAr vom sta cred cel mai mult vreo 8 zile la bojdeuca noastra la BAlta ALba de Buzau (un paradis pe pamint in Europa si intimplator in Romanica )unde vreau macar sa imi mai dau o data cu vopsea pe tabla de acoperis.O fac la negru in regie proprie sti tu ce face omul cu mina lui est emunca manula.De vazut sigur o sane vedem cu totii blogarii organizam noi odata cu Dl.-Guran un taiat de porc :Porcii ii aduc eu dela tara si ii taiem in Bucuresti in Herastrau;:Amenda o platesc eu daca vine militioa peste noi
      dar la sfirsit imi mpromiteti ca löasanm curata natura nu cu PETuri sau altele omenestI_SAu pina tuinci gasdim pe cineva depe blog cartsd are pensiune si morganiozamk aciolo un seminar Biziday scurt cu taiat deporc :Wisiky iti aduce SAndu Canadianu eu nu beau gaseti tu ui8n vin bun de buturuga de la noi platim bine da sa aduci o marfa buna nu ceva contrafacaut,un vin de tara.o facem Victore nici vorba-dar dupa deviza .festina lente

       
     3. VictorL
      August 22, 2013 la ora 08:12

      Eu o vopsesc asa cum e,Nene Onofrei.In gri cum zice Canadianu…La Logan strimba romanul din nas,mai ales cel mic,dar pe el pica cocioaba.Am mai scris de occidentalii cu Jaguar la usa baracii luata cu chirie.Incet incet ii prindem de pe urma.Si vedeti ca dintre aia doi care sunt la butoane aici Basescu e cel care le stie si e si cu picioarele pe pamint.Ponta plinge nebatut doar pentru a distrage atentia ca a nimerit in palaria nepotrivita.Asa a vrut ,,boborul”si plateste pentru asta,ca tot intrebati ce vina au amaritii.Au vina,pentru ca sa deschizi ochii si sa gindesti cu capul nu costa nimic…,,Use your brain” zice englezul,inainte de a se apuca de treaba.Asta il scuteste de oase rupte si de bani pierduti,sau timp,ca la ei e acelasi lucru.Noi zicem ca vesnicia s-a nascut la noi si avem tot timpul din lume…Balta Alba nu-i departe dar sa vedem pe unde ma scald la 15septembrie.Acum sunt pe Oltenia dar sunt amenintat sa vin mai la Capitala…Ce o fata vaca…De ale gurii, este.Sanducu a zbughit-o inapoi fara sa dea pe aici.Cade tot pe mine sa-i scriu cum sta treaba.Herastraul scapa de balamuc,deocamdata…

       
  2. Moise
   August 22, 2013 la ora 13:59

   Alex Ghita> Nu cred. Salariul marit dintr-o data produce distorciuni grave in firma. Poate provoca chiar falimentul. Eficenta muncii e ea data si de mentalitatea angajatului, dar asta evolueaza in timp. Salariile mari merg doar cu tehnologie si, paradoxal, costuri salariale totale mici. In esenta discutia este destul de rudimentara… hai sa crestem toate salariile o data si o sa fim ca nemtii… N-o sa fim ca nemtii pentru ca daca treaba asta se intampla brusc se inchid, in ordinea asta, Sidex, Dacia, Continental, Ford si o sa ramanem naibii toti someri. Nu l-am vazut pe Soviani dar nu cred ca a spus asta. Daca a spus-o chiar asa, probabil ca s-a exprimat gresit. In general are o gandire sanatoasa.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase