Ora de Business: vineri, 16 august 2013

ministrul-bugetului-2

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-123776 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube.

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

122 răspunsuri la Ora de Business: vineri, 16 august 2013

 • Constantin
  August 23, 2013 la ora 17:54

  In graficul prezentat in platou apare expresia evolutiei cheltuielilor si a investitiilor, relevandu-se faptul ca in timp ce cheltuielile au crescut, volumul investitiilor a scazut. Intrebarea d-lui Moise Guran cu privire la cauzele unei asemenea evolutii nefiresti a adus un raspuns ridicol din partea invitatului: „multe dintre cheltuielile firmelor apareau la „investitii”, prin urmare am decis taierea investitiilor pentru a reduce cheltuielile.”. Asemenea constructii logice in domeniul Stiintelor Economice marturisesc ca doar la dl. I. Blanculescu am mai intalnit.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   August 23, 2013 la ora 19:49

   Nu as spune ca-i ridicol, in contabilitate de multe ori poti admite o cheltuiala cu rol de investitie, fara sa gresesti. Contabilitatea nu este economie, ci o balanta economica a unui proces dinamic. Analiza tranzactiei include dinamica afacerii. Cheltuielile si investitiile sunt de aceiasi parte a balantei. Tipul tranzactiei schimba functia/rolul aceleiasi sume sau parte din acesta. Bunurile sau cheltuielile pot creste datoria. Rolurile se interpreteaza diferit functie de cind fac plata fata de cind fac achizitia, forma de plata (avans/cash sau indatorare/acreditiv) separa aceiasi suma in roluri diferite. Deci cind cheltuielile cresc si investitiile scad, e pueril sa spui alb sau negru – se judeca de fiecare data. Cind spui tai din investitii ca sa reduc din cheltuieli nu este eronat. Am fost convins ca un economist stie si contabilitate, dar acuma inteleg de ce sunt termene diferite. Un director de proiect (profesional) cunoaste un pic si din una si din alta, deci are nevoie si de unul si de altul. Un contabil n-o sa-ti spuna ce investitie ai nevoie intr-o anumita etapa a proiectului. Un economist n-o sa-ti spuna cum sa-ti balansezi banii.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    August 23, 2013 la ora 22:28

    Trebuie sa discerni cheltuielile de investitii, altfel arunci apa din copaie cu tot cu copil. Nu poti taia otova, aceasta este lipsa de profesionalism, iar consecintele negative asupra economiei devin mai importante decat efectele pozitive. (Ordinea cronologica a comentariilor este inversa.)

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     August 25, 2013 la ora 04:37

     Corect,dar discernamintul, in acest, caz trebuie sa apartina economistului – fara o subminare din partea mea a importantei contabilizarii fondurilor.

     Răspunde
      
  2. sanduCu
   August 23, 2013 la ora 19:56

   Mai jos ati inteles „Chestiunea principala care se pune in legatura cu acesti bani (la fel cu imprumuturile dde la Trezorerie catre baronii locali) este cat de eficient sunt facute investitiile si cheltuielile.” Atita doar ca eficienta o stii (contabiliceste) la sfirsit, o estimezi (economiceste) la inceput.

   Răspunde
    
 • Constantin
  August 23, 2013 la ora 17:44

  Daca pentru 100LEI cheltuiti de la Buget pentru proiectele de investitii cu fonduri europene se intorc de la UE doar 50LEI, dupa cum spune dl. Voinea asumandu-si acest deficit, mai bine le lasam naibii de fonduri si furam ca hoti cinstiti ce ne aflam banii direct de la Buget. Remarcabil este insa ca moderatorul nu a intrerupt aproape deloc invitatul (ma gandesc ca din motive sde politete), in timp ce invers lucrurile s-au intamplat in mod repetat. O trasatura definitorie a invitatului fiind aceea ca este posesorul unor opinii restranse ca numar si putin flexibile, aceasta a generat o recenta galceava a sa cu reprezentantii Consiliului Fiscal prin intermediul jurnalului proguvernamental Gandul. Probabil dl. Voinea stie ca audienta gazetei respective este redusa si nu se asteapta ca argumntele sale puerile sa fie citite de multa lume. In tafna sa ridicola, dl Voinea pune la punct expertii Consililui Fiscal „Consiliul Fiscal nu are competenţa de a da lecţii CE care a avizat proiectul de rectificare bugetară. În ce priveşte comentariile emise, ele sunt eronate.”. Fixixsmul ideilor sale izvorat din aroganta releva greselile de tipul taierii investitiilor pe care si le asuma cu seninatate pentru ca stie ca NU trebuie sa dea socoteala nimanui, indiferent cat de mare ar fi efectul lor negativ. Este vorba prin urmare, alaturi de cleptocratia care guverneaza tara noastra despre care am vorbit altundeva, despre lipsa de competenta. Iar aceasta a fost lesne pusa in lumina prin aplicarea principiului impartirii posturilor guvernamentale (si infiintarii unora noi) in raport cu algoritmul politic si nu in functie de competenta profesionala.

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 23, 2013 la ora 17:09

  Parte din fondurile destinate prefinantarilor despre care face vorbire dl. Voinea vine tot de la UE sub forma de avans. Problemele apar atunci cand acesti bani sunt oferiti cu dedicatie firmelor clientelare prin contracte preferentiale si atunci cand sunt furati de-a dreptul in totalitate. Ei nu apar initial in deficitul bugetar, dar urmeaza sa se intample acest lucru atunci cand sunt returnati UE. Chestiunea principala care se pune in legatura cu acesti bani (la fel cu imprumuturile dde la Trezorerie catre baronii locali) este cat de eficient sunt facute investitiile si cheltuielile. Ori, in marea majoritate a cazurilor eficienta cheltuirii banilor publici este extrem de redusa, iar despre acest fapt nimeni nu indrazneste sa-i intrebe pe reprezentantii guvernamentali.

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 23, 2013 la ora 16:53

  Nu poti face „o fotografie la un moment” a incasarilor de la Uniunea Europeana? Fara indoiala, este vorba despre un proces dinamic, asa cum invitatul emisiunii in mod genial a observat, insa dumnealor se afla la putere de aproape un an si jumatate. Ei au faurit Bugetul, ei l-au aprobat in Parlament si ei l-au recftificat. In plus, nu exista Opozitie care sa indrazneasca vreo obiectie la actiunile domniilor lor. In aceasta perioada incasari din partea UE au fost atat pentru proiectele guvernarii anterioare, cat si pentru proiectele proprii. Intr-adevar, dl. Moise Guran a observat cat se poate de corect, discutia a devenit la un moment dat absurda.

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 23, 2013 la ora 16:44

  Sa nu confundam progarmarea bugetara cu colectarea. Fara indoiala, colectarea slaba a taxelor si impozitelor, determinata de o administrare ineficienta si o birocratie excesiva, precum si o bază de impozitare relativ redusa, cu multe exceptii si deduceri legale, genereaza o evaziune fiscala neobisnuit de ridicata pentru io tara membra UE. Dl Voinea habar nu are si gazda sa a omis sa-l instiinteze ca in Romania exista un Consiliu Fiscal care a relevat cu o luciditate aproape cinica toate impotentele guvernamentale cu privire la modul de constituire a Bugetului si deficientele catastrofale in domeniul Finantelor. Si continua sa o faca periodic cu tenacitate si in deplinul dispret al factiorilor de decizie guvernamentali.

  Răspunde
   
  1. AndreiM
   August 23, 2013 la ora 17:04

   Aveti dreptate, pentru echidistanta informatiei (acel balance check) ar trebui invitat si cineva din consiliul fiscal.In privinta dispretului, mi se pare normal pentru cineva care reprezinta „vocea poporului”. Atata timp cat „vocea poporului” tace, caravana trece. C’asa-i in tenis.

   Răspunde
    
 • Constantin
  August 23, 2013 la ora 16:33

  Problema numarul unu a economiei patriei noastre este ca romanii nu mai acceseaza credite pentru a plati TVA Statului?! Sau ca intreprinderile nu mai primesc credite? Dar exista si alte forme de a obtine fonduri, chiar daca pentru banci intreprinderile romanesti nu inspira suficienta incredere incat sa le dea banii. Ma gandesc la fonduri de investitii, ma gandesc la investitori privati, ma gandesc la actiuni care sa fie tranzactionate la Bursa s.a.m.d. Dar ceea ce observ cu claritate este ca dl. Voinea nu este constient de importanta rolului functiei pe care o detine in stimularea cresterii economice. El se gandeste tot la TVA si la faptul ca dupa opinia sa nu este suficient venitul provenit la Buget din aceasta sursa pentru a face ceea ce este necesar pentru dezvoltarea economiei [si mai ales tot ceea ce si-ar dori cei care l-au numit in functie]. Domnia sa uita sa vorbeasca despre gradul de colectare a veniturilor fiscale (inclusiv TVA) la Buget, care este ridicol, cu o pondere sub 40%. Arieratele de care se plange dl. ministru sunt motivate de catre intreprinderile private la care domnia sa face referire tocmai prin intarzierile la plata a propriilor facturi emise catre diversele entitati ale statului, ori a rambursarilor de TVA. Prin urmare, atunci cand vorbim de arierate cu un ministru (nu mai stim exact cum i-a impartit algoritmul pe cei din domeniul economiei: unul pentru Buget, unul pentru Finante, unul pentru Proiecte, iar altul pentru Economie) ar trebui sa aflam in primul rand despre arieratele Statului, care constituie o problema imensa pentru intreprinderile creditoare ajunse din aceasta cauza la insolventa.

  Răspunde
   
 • Mihai
  August 23, 2013 la ora 11:50

  Sunt niste escroci!!!
  Acum doua saptamani am primit prin posta o scrisoare de la ANAF care continea o somatie si un titlu executoriu prin care ma avertizau ca trebuie sa platesc CAS pentru veniturile obtinute din activitati independente.

  Cand m-am dus la ANAF sa intreb despre ce este vorba, am aflat ca trebuie sa platesc contributii la asigurarile de sanatate pentru dobana pe care am obtinut-o in 2012 in urma unui depozit pe care il am la o banca. Asta desi sunt salariat si asigurat la CAS! Si nu am primit nicio instiintare de la ei despre subiectul asta in 2012.
  Am fost fortat sa platesc o datorie si niste penalizari care insumate depasesc chiar dobanda pe care am castigat-o anul trecut de pe urma depozitului. Asta pentru a nu imi fi blocat contul la banca! Se pare ca ANAF-ul poate sa faca asta. Cel putin asa m-a avertizat functionarul de la ghiseul lor.
  De doua saptamani astept un raspuns de la ANAF, pentru a afla baza legala care le-a permis sa imi ia CAS pe dobanda, dar nu imi raspunde nimeni!
  Am primit un numar de inregistrare, si atat.
  Mai este cineva in situatia asta?
  Am citit pe internet ca in primavara au mai existat cazuri asemanatoare in judetele Gorj si Valcea, dar nu stiu cum s-au rezolvat.
  Stie cineva care este baza legala pentru oprirea CAS-ului pentru dobanda la depozitele bancare? Din cate inteleg deocamdata nu exista asa ceva, dar ei au inceput sa trimita astfel de somatii si titluri executorii prin posta, pentru datorii pretinse chiar din anii anteriori?

  Răspunde
   
 • sanduCu
  August 23, 2013 la ora 00:01

  Stimate dl Cornel, sugerati diferite modificari in sistemul de taxare si aveti si niste procente si chiar niste perioade/durate de aplicare/valabilitate. Am vazut si niste propuneri pentru taxari diferentiate functie de stricta sau ne-stricta necesitate. Nu stiu e prea complicat. Eu inteleg sistemul de taxare, ca si pretul, ca pe niste pirghii de ghidare a economiei, ce ar trebui mentinute fixe. Uneori merge bine alteori mai putin bine. Astea le consider efecte, deci cauza e alta – asta este ce trebuie corectat. Taxa e pentru toti, corectia se face unde e nevoie. Acuma aveti o chestie haioasa, care cred ca se potriveste si cu taxa „aurului”
  http://www.theloop.ca/living/money/wallet-wise/article/-/a/2661892/OpEd-Canada-should-tax-the-wealthy-to-give-to-the-poor
  dar si cu o eventuala taxare temporara si selectiva, pina isi mai revine si economia.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  August 22, 2013 la ora 23:59

  Draga Victor, asa cum vorbesti, nu ma incurajezi sa te trimit ambasador nici la NewYork – ai fi capabil la intoarcere sa spui ca protestatarii de aici strigau pe strazi TRAIASCA BANCHERII!! Nu te contrazic cu Finlanda (nu stiu), dar Yugoslavia a fost in relatii perfecte cu China, asa ca nu-i adauga la plusuri. Iar despre razboiul ruso-chinez, nu are treaba cu politica sau cu americanii si alte bazaconii. Din trecutul indepartat chinezii au avut ranchiuna pe mongoli, iar rusii i-au protejat pe mongoli, si cu ocazia asta au experimentat si o arma noua la vremea aceea, care a taiat macaroana multora. Ca si astazi, in rusi e speranta sa nu avem o nazbitie noua. MihaiX nu scoate din burta, ce sari in sus.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  August 22, 2013 la ora 23:58

  Draga Victor, felicitari, ce s-a intimplat? Incepi sa vii acasa. Dar totusi cu „a fost nevoita sa accepte” , cum e: mierea se duce la muste sau invers? Iar despre „cinele de paza”, in primul rind romanii nu au pazit pe nimeni decit pe ei insisi (n-a fost suficient singe si pentru altii) si ai uitat de Austro-Ungaria de la VEST si Otomanii de la SUD, despre polonezi hai sa zicem ca a fost din cind in cind o siciiala.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  August 22, 2013 la ora 23:56

  Punctul pe I > Domnule, … nu vreau sa va jignesc, pentru ca un BRAVO nu-i deajuns pentru sufletul romanesc pe care il aveti, dar mi-ati luat piuitul.

  Răspunde
   
 • Michaela
  August 22, 2013 la ora 09:16

  Dacã SUBIECTUL E : ECONOMIA CRESTE, BUGETUL SCADE , cred cã iar am cam luat-o razna cu totii
  REPUBLICÃ REPUBLICÃ VREM IDEI („moderator Michaela”, altfel lipseste)
  vã invit sã reluati lista de mai jos si sã o îmbogãtiti cu contributiile Dvstrã. Rogu-vã nu mai bateti câmpii cu Gorby si Orbi sau nu stiu ce. Si mai ales sã nu-mi mai scrieti fiindcã e un torent de mailele pe care nu mai stiu cum sã le opresc. Vã iubesc, sper cã vom continua sã fim în aceeiasi galerã, cu toate cã în campania noastrã electoralã se aud voci de revenire la deutsche mark si sã ne dezlipim de voi

  Idea1 :
  Sã se traducã în moneda Euro sau RONi o lege existentã care prevede pedeapsa cu moartea la un furt economic depãsind o sumã de.. în lei vechi.
  Nu e nevoie sã se mai voteze legea în parlament fiindcã si alte legi contemporane ei continuã sã functioneze (exemplu inexistenta lustratiei, conform cãreia se ajunge la a plãti salarii si pensii exceptionale sau zise speciale la cele mei crâncene unelte ale DICTATURII).

  Idea2 :
  Mutarea parlamentului într-un cadru mai mic si ieftin asemãnãtor camerei comunelor Englezã unde paramentarii sã-si facã fatã la 10 metrii distantã pur si simplu si sã fie obligati sã lucreze. Azi 500 de parlamentari ZAC într-un palat care are mai multe usi decât orasul Lugoj în întregime si care costa o grozavie la întretinere. Dar, cei 3500 de postasi sunt de vinã, trebuiesc dati afara, chiar daca în alte tari le creste numarul cu Internet-business-ul. În acest palat încap claie peste gramadã Deutscher Bundestag-ul, Assemblée Nationale Française, Camera Comunelor Englezã si mai rãmâne loc de veci si pt altii.

  Idea3 :
  Sã nu se aplice taxe de sãnãtate persoanei morale întreprinderea = frâne la întreprinderi (turist)

  Idea4 :
  sa se decreteze crearea conditiilor de viatã mai bune ca în strãinãtate cauzã nationalã prioritarã, în vederea rapatrierii vlãgii tãrii înapoi în tarã. Azi circa 7 milioane de români din 22 sunt afara. Care cu o covârsitoare probabilitate nu vor mai reveni deloc când le va muri batrânul din tarã peste 10 ani si îi vor vinde casa ca sã-si scurteze ratele în noua lor tarã.
  Deja o tãrisoarã de 22 e o piatã micã dar când în realitate îsi zice 22 dar e 15 în realitate, devine o basicã de sãpun. Oamenii sunt tara. Dispar ei, dispare si tara. Da Domnule Sãnducu, TU esti România

  Răspunde
   
  1. un turist
   August 22, 2013 la ora 12:48

   O prima intrebare: Ce mai sint lei vechi si noi? Im-i aduc aminte ca pe timpuri primeam pe 1DM=5,75Lei si asta ani dea rindul. Pe urma primeam pe 1DM= de ordinul zecilor de mii. Oare nu se poate acomoda populatia la lei actuali si nu va mai fi nici o incurcatura.
   -Toti pleaca ca Europa este mare si atunci incepe plinsul de ce vin strainii si mai aduc ceva la cale.Oare poporul Roman nu este in stare de nimic? Aici am mari dubii.Michaela im-i pot aminti ceva din anii 1959 incoace si credeti cu adevarat ca aici in Germania a fost usor cu totul la pamint. Tin minte ca dormeam pe un pat de spital cu un picior dintr-un butoi de tabla si asta poata familia in 2 camere.Dupa 1990 la d-voastra s-a ajuns la concluzia ca totul vine de la sine si hai sa o intindem. Daca fiecare face ceva pentru tara si spun FIECARE va fi sigur mai bine.

   Răspunde
    
   1. un turist
    August 22, 2013 la ora 12:50

    Scuze 1DM=4,75Lei.

    Răspunde
     
  2. gheorge al maritoaiei
   Septembrie 6, 2013 la ora 09:10

   Domnisoara, chiar credeti ca intretinerea cladirii costa cat 3500 de salarii de postasi ? Pe an, vorbesc. Puteti sa ne dati date precise va rog ?
   Acestea fiind zise aveti idei interesante.

   Dar la noi e cam asa : chiar daca n-am ce manca, tot am sa rulez intr-o „Porche” chiar furata, La noi cam conteaza damblaua, tuicomicina, datul cu tifla. Considerati palatul asta ca o dambla a „marelui carpatocescu” preluata cu placere de noi astia micii. Palatul asta va continua sa fie platit. De dambla. Totusi, daca aveti cifre precise, datinile si noua

   Răspunde
    
 • punctul pe i
  August 21, 2013 la ora 16:59

  Stimatei Dne Michaela
  Indarznesc sa pun multe din comentariile Dvoastra ( ma refer la „originalitatea” gandirii ” .. pe seama faptului .. ca in lb germana .. VERBUL se PUNE INTOTDEAUNA .. la sfarsit !! si deci difera MULT de gramatica si LOGICA LATINA !!
  Pe scurt : ( adica cu Punkt )
  a) NU ROMANIA a hotarat .. CAND si UNDE sa intre !! in UE cum afirmati ..Dvoastra!
  PENTRU ADEVARUL ISTORIC : Romania , ALATURI de celelalte STATE SOCIALISTE din lagarul sovietic .. A FOST VANDUTA LA PACHET !! de .. binerenumeratul GORBACIOV .. si facuta CADOU ..partii adverse !!!- si ca „actiunea sa fie incununata de „succes” .. nici MACAR FARA sa primesca 10% din arsenalul NUCLEAR la care a CONTRIBUIT mai bine de 50 de ani !! adica FARA SA POATA APERA ..in caz extrem !!
  2) Dupa „aranjamentule ” elaborate in laboratoarele CIA + KGB.. ” cunoscute la noi ca „revolutia din decembrie ” anti .. tot ce doriti Dvoastra .. COMUNISTI .. SECURISTI .. CEAUSISITI ,, si chiar si FILATELISATI !!” .. Romania avea de ales intre SOARTA IUGOSLAVIEI .. sau a CEHOSLOVACIEI .. ptr ca O TARA de dimensiunile si teritoriul Romaniei .. era o nuca PREA MARE .. in fata PLANURILOR NOILOR DUMNEZEI !!
  3) Asa ca .. la fel ca si in cazul lui Adam ( dupa ce Domnul a facut-o pe Eva ” si acum Adame .. ALEGETI .. NEVASTA !! ” si Romania .. A AVUT DE ALES !!
  ESTE O MINUNE DE LA CEL DE SUS .. ca a ramas .. INTREAGA ! ( dar sa nu ne grabim .. ca inca ..SE LUCREAZA !!)
  4 ) IN ACESTE CONDITII .. sunt de inteles .. cei care in deriva vremurilor .. au actionat .. ASA CUM AU CREZUT DE CUVIINTA !! Majoritatea ROMANILOR insa .. si-au adus aminte de vorba stramoseasca .. cu ” APA trece .. PIETRELE raman „! fara sa condmane nici pe cei care au plecat si nici pe cei care au ramas !!
  5) Si mai ales .. fara SA INCECE SA MAI DEZBINE .. sa asmuta pe unii contra celorlati ..
  Eu personal .. sper ca voi apuca si ziua in care .in BUCURESTI. Aleea Radu Gyr .. se va intersecta cu strada ION ANTONESCU .. SI AMBELE CU BULEVARDUL NCOLAE CEAUSESCU .. TOTI DE UN NEAM si O TARA !!

  Răspunde
   
  1. Constantin
   August 22, 2013 la ora 07:00

   „A FOST VANDUTA LA PACHET… si facuta CADOU”_Va rog sa ma scuzati, nu indraznesc sa comentez esenta textului pentru a nu fi tentat sa-i dau interpretari straine de intentia mesajului dumneavoastra, dar este o contradictie logica. Va referiti carevasazica la o tranzactie, sau la un „gift”? Pe de alta parte, in arhitectura urbana pe care o imaginati cred ca nu trebuie sa uitati Garda si Capitanul, care, dupa se intelege din spusele dumneavoastra, merita si el macar o alee care sa-i poarte numele; domnul maresal Antonescu are chiar un topic dedicat pe acest blog, iar numarul comentariilor la acesta se afla tocmai in „varful topului”. Despre meritele bulevardiere ale domnului Ceausescu s-a tot vorbit pe ici pe colo.

   Răspunde
    
 • VictorL
  August 21, 2013 la ora 11:13

  @MiCaela.Asa este,frustrarea e mare cind iti parasesti tara.Banuiesc ca si cersetorii sunt la fel de frustrati,sau poate chiar mai tare.Totusi au murit oameni la noi pe trotoare pentru dreptul asta de a fi frustrati si pentru altele la care inca stam la coada.Cu totii cind ne pripasim putin prin occident ,,ne pute” Romania.Daca cersetorii isi inchiriaza locuinte acolo inseamna ca nu vor cersi la nesfirsit.Citeodata si posesorii de locuinte ajung cersatori pe strazi din cauza faptului ca nu au mai avut slujbe sa-si plateasca intretinerea.Cind occidentalii au corupt politicienii romani pentru ai determina sa-si distruga capacitatile de productie trebuiau sa prevada ca unii romani vor ajunge cersetori pe strazi sau hoti de buzunare si era la mintea cocosului ca vor veni in occident;de asta ne-au pus restrictii si nu se mai grabesc sa ni le ridice.Si inca ceva…Nu Romania a venit in UE ci UE a fost nevoita sa accepte prezenta Romaniei sub presiune americana.Asta pentru ca Romania a fost intotdeauna cinele de paza al Europei impotriva amenintarilor din est.Americanii au inteles asta mai demult si au fortat si Europa sa nu se mai prefaca a nu intelege.De asta ai avut dreptul sa te muti in occident si il au si cersetorii…Cind arunci cu laturi inspre tara gindeste-te ca multi si-au dat viata pentru ca tu sa te afli acolo,fericita si realizata.Cit despre Clasa Politica din Romania,aici iti dau dreptate dar intoarce-te si tu acasa sa o schimbam impreuna.Mult Succes!

  Răspunde
   
 • mihaix
  August 20, 2013 la ora 19:07

  PS Si nici macar nu sunt intr-un oras mare precum Beijing sau Shanghai, totul se petrece la ei la fel si in orasele micute, ceea ce zice multe, pt ca la noi se stie cum se misca treburile in orasele mici si cum te ajuta statul cu bete-n roate. Iar ei nu au nici macar fonduri europene pe care sa te chinui sa le iei, rugandu-te de autoritatile locale cu pachetelul bine stiut.

  Si inca una tare: la ei nu exista bacsis pt chelneri , hotel, etc. E interzis, si e vazut ca o ofensa daca le dai. Ani lumina fata de noi…..

  Răspunde
   
 • mihaix
  August 20, 2013 la ora 19:03

  Ni hao. De cand am ajuns in China imi dau seama cata dreptate avem cei care zicem ca ne batem joc de aceasta tara.
  Aici antreprenoriatul este f tare sustinut de stat, oamenii sunt f directi, rapizi, au cultura muncii si a patronatului. In plus aproape toate produsele din comert sunt interne, iar resursele naturale le folosesc pt ei cat mai mult.
  Si cand ma refer la antreprenoriat, sunt mandru sa vad cat de bine stiu sa faca business cu cei din afara (in special din state), sa isi respecte clientul, sa ofere marfa si sa iti dea pretul corect pe calitate, ei avand si calitate f buna si medie si mai slaba.
  Iar de constructii ce sa mai zic: aici se construieste la fel ca in Dubai, vad zilnic la fel ca in UAE zeci de cladiri cum se inalta.
  La fel si in educatie, se pune accent f mare pe educarea tinerilor la orice nivel , dar in special in universitati, pt ca , vorba lor: trebuie sa avem grija de cum ne crestem tinerii, ei trebuie sa invete bine pt viitorul nostru. Putem sa fim noi in UE , ei sunt cu mult inaintea noastra ca filosofie si ca acceleratie, chiar si salariul mediu la ei la oras este deja mai mare al nostru- si asta e ceva pt populatia lor.
  Si totul vine de la politic, care le da suficiente optiuni pt a isi construi un viitor.
  Poate ca Ponta a invatat ceva din perioada in care a fost la ei. Pt ca Iliescu sigur nu a facut-o (el a invatat bine prin ussr la kgbistii sai), iar Basescu, saracul , numai pe carte sau pe diplomatie nu a pus el mana la viata lui.
  Si saraci si prosti, vb lui Brancusi:”V-am lăsat săraci şi proşti, v-am găsit şi mai săraci şi proşti”. Cred ca asa ma voi intoarce si eu.

  Xie xie

  Răspunde
   
  1. VictorL
   August 21, 2013 la ora 21:01

   @MihaiX.E bine ca vizitezi China ca macar tu sa inveti ceva despre tara aia…Prin 1948 era in razboi cu URSS pe froontiera comuna,nu era Membra ONU si in relatii ostile cu SUA.Prin 1963…Era la fel dar si mai ostila cu SUA din cauza razboielor Indochinei si izolata international mai ales in intresul si datorita Moscovei.Cel care si-a bagat primul coada sa schimbe lucrurile a fost Gheorghiu Dej si apoi a continuat Ceausescu.Asta a transformat Romania in inamic al tuturor tarilor din Tratatul de la Varsovia +Finlanda+Iugoslavia…Probabil ca Ceausescu ar fi mers pe un drum asemanator cu al Chinei daca nu ar fi cazut la datorie sub talpa Moscovei.Ponta nu avea nici o sansa sa reactiveze prietenia Romano-Chineza pentru ca chinezii stiu mai bine decit noi incotro ii duc itele iar aliantele in care inca ne mai aflam sunt incompatibile cu Socialismul Chinez.Ti-am scris astea pentru a te determina sa vezi lucrurile mai clar pe acolo si sa nu mai ,,inghiti avioane”.Vezi, ca Brincusi a murit la Paris departe de tara;tu sa te intorci sanatos si nitel altfel decit te-ai dus…

   Răspunde
    
   1. mihaix
    August 22, 2013 la ora 11:44

    Prin 48 problema era ca Rusia vroia sa profite de ei sa le ia teritorii, ei fiind in razboi si intern si cu Japonia.
    Dupa , Rusia i-a ajutat si s-au aliat, desi mai tarziu Stalin si Mao cica s-au cam certat.
    In anii 60 erau doar in conflict cu SUA si alte tari care nu recunosteau partidul comunist ca fiind partidul care conduce China, ci pe cei din Komintern care se refugiasera in Taiwan. Situatia asta a durat destul de mult in onu.
    Oricum da, am multe de invatat de la ei, si nu doar eu. Despre Ceausescu nu il pot compara cu liderii lor, pt ca nu este. Liderii lor au stiut sa faca politica si nu au picat in plasa nationalismului ieftin si a cultului personalitatilor , si au avut grija ca poporului sa ii mearga mult mai bine. Acum repet, salariul lor mediu la oras este mai mare ca al nostru si asta zice multe despre faptul ca lor le-a reusit si lui Ceausescu nu, ca sa nu mai zic nimic de neo comunistii precum ilici, nastase si basescu.
    PS eu nu cred in avioane (nici pdliste , si nici usliste), si invat de la fiecare. Pacat ca sunt printre singurii care isi doresc altceva.
    PSS Am vazut ultima emisiune a lui Moise despre agricultura. Si aici putem invata multe de la ei, pt ca la ei agricultura si hranirea populatiei, dublata de epxort chiar functioneaza. IAr pamantul are valoare mare, si este scump de cumparat.
    Sper contrar afirmatiei dvaostra, ca Ponta sa reuseasca o apropiere de China, pt ca aceasta tara chiar vrea sa faca business cu noi, cu Europa , si noi suntem o buna poarta de intrare.
    Si ca sa va conving ca ei vor sa faca business cu noi, uitati-va doar la firmele chinezesti din romania deja existente, inclusiv corporatii.
    In plus vor sa faca si autostrazi pe banii lor si altele, desi nu sunt convins ca vor sa le faca cu oamenii nostrii. Oricum mai rau ca Bechtel care le facea si pe banii nostri si cu oamenii lor si cu turci, dar nu cu romani, nu poate fi.
    Oricum , omul politic roman poate invata multe de la cel chinez, in special dragostea de tara, si aplecarea pt a oferi tinerilor un viitor.

    Răspunde
     
   2. mihaix
    August 22, 2013 la ora 11:53

    „Vezi, ca Brincusi a murit la Paris departe de tara;tu sa te intorci sanatos si nitel altfel decit te-ai dus…”

    Eu ma adaptez f bine in orice tara merg, si daca ar fi dupa mine nu m-as mai intoarce, in Romania din nici o tara din care am avut oferte de munca. Cred ca as ramane si in China, sincer sa fiu. In plus nu as avea nici o problema sa mor departe de tara, la fel ca Brancusi, pt ca nu ma prea leaga nimic de mentalitatea si de majoritatea oamenilor din aceasta tara. Ma simt aproape doar de oamenii care muncesc in afara ei, cei 3 4 milioane, si de cei cativa prieteni pe care ii am in Romania. In rest daca nu ar fi sotia, as fi plecat de mult din aceasta claoca, in care nu poti face un business, nu poti lucra pe banii pe care ii meriti (si am un salariu mare in IT), si mai ales in care trebuie sa spagaresti toti prostii ca sa faca ceva , care de fapt este treaba lor.
    Deci ce sa imi placa in Romania, mai ales cand am lucrat destul in afara pt a face comparatie, in afara naturii noastre pe care o ador ???
    Si sunt convins ca ii voi gasi pe romani la intoarcere la fel cum i-a gasit si Brancusi. El era schimbat, restul nu. In plus nici el nu si-a dorit vreodata sa se intoarca sau sa fie inmormantat la noi, deci ….Oricum dobitocii din academia romana au zis ca operele sale nu au valoare artistica, in timpul aceluiasi comunism pe care il laudati. Ori chinezii stiu sa isi respecte trecutul si arta, chiar daca ea a fost creata de altii. O vad in fiecare zi

    Răspunde
     
   3. AndreiM
    August 22, 2013 la ora 13:55

    Si desigur, China isi respecta si oamenii pentru ca, nu-i asa, au inteles ca omul sfinteste locul

    Răspunde
     
   4. sanduCu
    August 23, 2013 la ora 00:25

    Victoras, acuma ii spui si lui MihaiX cum e in China?

    Răspunde
     
  2. Constantin
   August 23, 2013 la ora 14:05

   „Si totul vine de la politic, care le da suficiente optiuni pt a isi construi un viitor.”_Stimate domn, aveti motive temeinice pentru a sustine alegerea in functiile cele mai importante in stst pe dl. Blaga (NU Iliescu-KGB si nici Basescu, cel care a a juns comnadant al uni nave fara sa fi pus mana in viata lui pe o carte, precum spuneti), domnia sa afirmand in urma vizitei efectuate, precum dumneavoastra, in China: „Colegii din PCC împărtăşesc aceleaşi valori cu noi privind construcţia unui partid”. Prin urmare, infapturiea idealurileor politice pe care le exprimati este cu mult mai probbabila prin cei care conform declaratiilor impartasesc aceleasi valori cu comunistii chinezi, resprectiv membrii delegatiei care l-au insotit pe dl. Blaga: E. Boc, Gh. Flutur, A Boagiu, A Paul. Interesanti tovarasi de opinii…

   Răspunde
    
   1. mihaix
    August 24, 2013 la ora 21:22

    pe blaga nu il pot vota stiu ce facea un vama pe vremea cand mama mea facea vama. de restul nu stiu mare lucru in afara de faptul ca au fost in pdl si ca nu au luat masuri de relansare ci doar de austeritate. despre boagiu stie toata lumea care a lucrat cu ea cum lua spaga. Daca afost o ironiev-a reusit pt ca intr-adevar psd plus pdl formeaza vechiul pdsr/fsn al noroiului neo comunist. iar in pnl sunt doar spagari si datatori dn gura cu cateva exceptii. in mod surprinzător am ajuns sa il respect pe ponta si pe nastase cu toate defectele lor evidente

    Răspunde
     
 • cornel
  August 20, 2013 la ora 13:00

  Cresterea salariului minim la bugetari, la 1.000 RON mi se pare o greseala, acum.
  Salariul minim trebuie sa aiba o stransa legatura cu suma minima necesara traiului zilnic. O crestere de 200 RON intr-un singur pas a salariului minim, chiar si pentru salariatii bugetari, mi se prea mare. E de preferat o crestere de 50 RON la 6 luni, sa zicem, si corelat cu o scadere de 1% sau 2% pe an, cativa ani la rand, pana cand cota unica va atinge o valoare de 10% sau 12%. In felul asta se va incuraja munca (vezi aici nivelul ajutoarelor sociale si castigul salarial), se vor crea noi locuri de munca iar o parte din firmele romanesti care s-au inregistrat in Bulgaria (vezi aici taxele si impozitele mai mici) dar opereaza in Romania vor fi incurajate sa revina in tara pentru o eficientizare a activitatii si a costurilor de operare.
  Pe langa aceste masuri e de preferat si reducerea CAS cu 0,25% pentru angajator si cu 0,25% pentru angajat pe an, cativa ani la rand – de preferat 4 ani consecutiv, pentru inceput. Aici multi vor pune problema ca astfel se vor reduce incasarile la buget pentru plata pensiilor si va fi nevoie de un efort financiar mai mare pentru a sustine plata pensiilor. Acest lucru va fi partial adevarat, pe termen scurt, sau fals, pe termen mediu si lung, pentru ca va fi stimulata aducerea muncii platita la negru la munca cu acte (vezi aici si celelalte incasari la buget), va fi stimulata creearea de noi locuri de munca, mai usor pentru angajatori si astfel vor fi facute investitii care vor produce devzoltare in economie si incasari mai mari la bugetul de stat (vezi aici taxele platite la stat de aceste noi locuri de munca si alte taxe incasate : gen TVA care apar ca urmare a acestor investitii si a cresterii consumului din economie).
  Asta legat de taxarea muncii.
  Legat de reducerea TVA-ului cred ca urmatorul pas strategic pentru economia romaneasca este reducerea TVA-ului de la 24% la 19%. Asta va permite revenirea consumului si a investitiilor in economie, economie romananeasca care este prea putin dezvoltata si competitiva in raport cu alte tari din UE si cu care trebuie sa se lupte si sa se mentina in viata, pentru ca in final sa speram si sa avem o crestere a veniturilor salariale din Romania si competitivitatea de produse si servicii din economia romaneasca sa nu se bazeze doar pe mana de lucru ieftina adica pe salarii mici.

  Răspunde
   
 • cornel
  August 20, 2013 la ora 12:01

  Ceva interesant:
  http://www.zf.ro/business-international/india-incepe-sa-se-confrunte-cu-o-criza-financiara-dupa-ce-moneda-nationala-a-atins-minimul-ultimilor-ani-iar-autoritatile-au-impus-restrictii-in-incercarea-de-a-opri-iesirile-de-capital-11260905
  Unii analisti care sunt implicati financiar pe diverse piete recomanda optimism, cel putin pana cand isi fac ei retragerea din acele piete. Dupa aceea stirea isi pierde din valoare iar ceea ce trebuia sa se intample se va intampla pentru ca banii ieftini devin mai putini si pietele vor actiona in consecinta, la cererea lor de lichiditati.

  Răspunde
   
 • alex ghita
  August 20, 2013 la ora 11:58

  @ Apropo de BUGET..si colectare si REGIUNI si ZOnele mele lIBERE de taxe si cu 1% pe profit:

  Aici am gasit HARTA Instantelor!: http://expertfirme.ro/instante-civile/

  DECE? sa nu facem zonele exact pe aceste CULORI? sunt cam 14-15 zone..si mi se par LOGICE deoarece Instantele Juridice sunt strans legate de problemele Regiunilor. Adica este normal ca sa nu schimbam chiar totul sa ne bazam pe ceva care DEJA exista! Regiunile instantelor! SI peste ea sa se faca o Harta a Administratiie locale…ORICUM..Fara LEGE degeaba exista Regiunile Administrative.nu? Voi ce credeti?

  Răspunde
   
 • cornel
  August 20, 2013 la ora 11:38

  Nu cunosc toate explicatiile dar se pare ca in Romania o mare parte a cetatenilor se asteapta la minuni (o parte dintre acesti cetateni au fost si sunt la guvernare).
  Opozitia propune reducerea drastica a unor taxe si impozite, aproape de fiecare data.
  Cei aflati la guvernare nu fac reduceri de taxe si impozite (vezi aici taxele pe munca in Romania si nivelul acestor taxe in comparatie cu alte tari din Europa) pentru ca aceste reduceri nu sunt consistente, adica de genul 5% sau 10%, iar efortul pentru imagine e aproape zero. Complet fals si neproductiv acest comportament, parerea mea. Reducerile de taxe si impozite, in pasi mici, asigura cresterea treptata a nivelului de trai, cresterea locurilor de munca (fiscalizate) si o adaptare usoara a mediului economic la aceste schimbari. Pentru asta e nevoie de un plan, de comunicare (folosind presa si televiziunea) iar succesul e garantat iar greselile daca cumva apar sunt usor de corectat si pagubele produse sunt limitate si de o magnitudine scazuta pentru economia reala si pentru bugetul de stat.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   August 23, 2013 la ora 14:09

   „Nu cunosc toate explicatiile dar se pare ca in Romania o mare parte a cetatenilor se asteapta la minuni”_Corect. Detaliile si explicatiile nu sunt multe si tin de cultura. Balcanicii au o inclinatie intrinseca spre mitologie. Desi istoria patriei noastre abunda de astfel de situatii, cea mai naiva si dragalasa minune asteptata de romani a fost venirea americanilor dupa cel de-al doilea razboi mondial.

   Răspunde
    
 • cornel
  August 20, 2013 la ora 11:10

  De nota 10 atitudinea domnului prim ministru Victor Ponta in legatura cu propunerea reducerii de taxe venita din partea PDL.
  PDL ar trebui sa vina si cu propuneri care sa sustina respectivele reduceri de taxe si impozite – adica proiecte, cap-coada si sustinere politica pentru asa ceva. Altfel respectivele propuneri sunt ZERO (sau ZERO ABSOLUT in masura in care PDL a fost atatia ani la guvernare si nu au facut nimic in acest sens, ba chiar s-au construit sali de sport, patinoare, terenuri de fotbal in panta si alte traznai, in localitati fara scoli cu conditii decente, iar respectivele localitati nu au apa curenta, canalizare si gaz).

  Răspunde
   
  1. VictorL
   August 20, 2013 la ora 12:53

   …iar respectivele localitati au cismele de trada si rezervoare construite din bani europeni dar prin care nu trece strop de apa.Mai mult decit atit nu trece pentru ca au fost plantate ,,la misto”fara sa fie legate la vreo conducta.Conducta era greu de montat si oricum nu o vedea nimeni…Am vazut sali de sport la tara si chiar si parcuri amenajate frumos.Terenuri de fotbal in panta nu am vazut si nici nu o sa vad pentru ca era o gogorita ziaristica…Dar astept sa le vad pe cele construite de actualul guvern si eventual poate plateste si ce s-a facut acum un an.Panglici vad ca taie in reluare la cite un metru de autostrada si ala facut pe banii firmelor de constructii.

   Răspunde
    
   1. cornel
    August 20, 2013 la ora 13:22

    Iata dovada:
    http://www.portalstiri.ro/600-000-de-lei-pentru-un-teren-de-fotbal-in-panta-in-bihor-17818/
    Cand am spus ca Romania este „sat” fara caini sau un film cu Stan si Bran m-am bazat pe fapte reale si nu pe inventii, inchipuri sau pe manipulare jurnalistica sau de propaganda.

    Răspunde
     
   2. cornel
    August 20, 2013 la ora 13:29 Răspunde
     
    1. VictorL
     August 20, 2013 la ora 16:12

     @Asa o fi daca stii tu sigur insa m-ai facut sa citesc si articolul.In el scrie ca banii au fost aprobati de Tariceanu si mai apoi taiati de Udrea.S-a escavat 36% sa platit 36% si panta a ramas la locul ei.Ca au gasit bani de porti dovedeste ca le place fotbalul si-l joaca si pe scari daca nu merge liftul…Dupa cite scrie acolo primarul a fost reales.O sa le faca si nocturna sa nu se mai vaite ca nu au lumina in sat si invata copiii la lampa.Isi vor face lectiile in tribuna la pauza dintre reprize.Sa speram ca-i da Ponta bani si nu face goange cind e vorba de ai lui Tariceanu.

     Răspunde
      
 • sanduCu
  August 20, 2013 la ora 10:55

  De ce atita pasiune cu bijuteriile astea. Probabil ca a fost o intentie de scrisoare de intentie la o intentie de cerere… Ce mi se pare firesc, este ca sa recuperezi ceva da la cei pe care ii dau banii afara din casa, si au sa gaseasca o cale. Acuma, o chestie pe care am observat-o. In Israel oamenii sunt mai tantosi cind e vorba de bijuterii se iau la intrecere, si barbati dar mai ales femeile. E drept ce fac arabii din aur, nici macar la nemti n-am vazut. Sa nu-mi spuna careva de belgieni sau olandezi, astia sunt cu pietrele (Bruxelles in special). In Europa, care e Europa cind vorbim de cultura si civilizatie, fata de dincolo de Atlantic, nu prea vezi oamenii sa afiseze bogatie. Nu se poarta, e lipsa de bun gust sau lipsa de bun simt. Un inel, o verigheta, un lantisor, o bratarica – rar toate odata. In Israel, cari din greu fiarele dupa tine, normal cine-si permite. Sigur ca stiti ca starurile sau capetele incoronate cheltuiesc enorm pentru bijuterii false pe care le etaleaza ca veritabile (uneori chiar asta e dar in general asigurarea e prea mare si mai bine tii originalele la banca). Ma intreb, de ce-ti mai cumperi originale daca nu le poti purta (de frica hotilor). Piata bijuteriilor este inca una din sarlataniile secolului – iti cumpara aurul la juma de pret sa ti-l vinda de trei ori (acuma l-au lasat la dublu si tot n-au amatori). In Israel aveai 18K la toate colturile, pe aici nici 14k nu prea este. In Romania, in Israel, prin alte tari europene mai vezi prin case o vitrina, niste bibelouri, tablouri, o sculpturica, niste covorase, niste macrameuri, ba chiar o mobila mai lucrata (stil). Probabil ca treaba asta s-a mai subtiat, si nu cred ca numai din lipsuri, sunt care pot dar prefera un vrrrrruuuuum!!! Arata astia la tv ce au starurile (care se falesc cu divorturi de milioane, si-si maninca de sub unghie o reclama pentru Nivea) prin case – un ciine sau o pisica, o galeata cu apa si o ceapa degerata. Cind un popor isi pierde (sau nu are) traditia si cultura, careva-sa-zica..nu le are. De biblioteca mi-e si rusine sa mai pomenesc, ai tableta. Sa vezi cind om avea pastile la masa…
  Acum chestia zilei, adica aia serioasa, pentru a creste vanitul la buget si pentru a asigura o crestere a economiei, ce e mai recomandabil? – sa maresti taxele si sa maresti salariile, sau sa reduci taxele si sa maresti puterea de cumparare. Decit sa cumpar putin si scump, nu e mai bine sa cumpar mult si ieftin? Sa prefer cantitatea contra calitatii? Sa-mi iau o nevasta batrina si bogata sau una tinara si saraca (la care sa se uite toti vecinii)? Eu merg pe taxe mici si putere de cumparare mare. Cine-i cu mine? Daca DA de ce? Daca NU de ce?

  Răspunde
   
  1. cornel
   August 20, 2013 la ora 11:48

   Pai se pare ca foarte multa lume vroia sa isi cumpere cercei, lantisoare, verghiete, etc, din aur iar acum cu noua taxa totul e blocat. Ciudat e ca noua taxa e de 1 EURO/gram de aur si nu mi se pare o taxa impovaratoare avand in vedere pretul unui gram de aur.
   O zi buna.

   Răspunde
    
  2. VictorL
   August 20, 2013 la ora 13:16

   @SanduCu.Eu o aleg pe aia tinara si bogata,taxe deloc si putere de cumparare mare…sa se faca kilu’ 1 leu sa pot sa cumpar si eu…Cu 600lei net pe luna nu stiu cum se poate trai si sa mai platesti si taxe.Mergem la cersit in Germania ca aud ca acolo se imbraca lumea in toale medievale.Medievalii parca aveau pungute in care tineau banii,nu ca acuma pe card.E rost de facut treaba…Ne intoarcem cu BMW-ul sau cu mersanul.Vezi Sanducule ca e si cale de mijloc?Vinturile bat si viata e gri dar avem eoliene si panouri solare;se aprinde becul.

   Răspunde
    
 • Michaela
  August 20, 2013 la ora 07:33

  Scuze de vorbãrealã ! Fãrã sã vreau am intrat în jocul comentariilor inutile si sterile în loc sã propun solutii.

  SOLUTIE la blocajul tãrii :
  cu toate cã trebuie sã mergem la „scoala de optimism” si alte ineptii,

  PROPUN SÃ SE REACTUALIZEZE PUNEREA LA ZID, adicã PEDEAPSA CU MOARTEA, SI CONFISCAREA AVERII **FAMILIEI** la ordinul 1 de ascendenti sau descendenti
  ADICÃ REACTUALIZAREA UNEI LEGI.. A DICTATURII !!
  Pãrintii mei mi-au povestit o casieritã care a fost pusã la zid asa.
  E cam „Vlad-Tepeseascã”, dar va curãta tara de cãpuse în 2 timpi si 3 miscãri. Ok?

  Post Scriptum : sã se prevadã ajutoare de înmormântare familiei, care gratiei initiativei dragului ei „membru” va fi descis spoliatã de toate.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   August 20, 2013 la ora 08:34

   aveti dreptate inutile si sterile
   in alta ordine, in Indonezia posesia drogurilor se pedepseste cu moartea, iar in America se legalizeaza – adica e cam gri.

   Răspunde
    
  2. alex ghita
   August 20, 2013 la ora 11:53

   Ce dura esti!! dar sunt 100% de acord! Sa se gandeasca de 2 ori cand mai fura careva.

   Dar si metoda cu cresterea cuantumului taxarii daca intarzii ca la Credit Carduri sau la Camatari..Adica sa ia Statul camata..de te usuca si atunci NIMENI nu o s amai intarzie sa iis plateasca darile.

   Răspunde
    
  3. un turist
   August 20, 2013 la ora 12:14

   Comentariul suna a exterminare in masa si cine mai ramine?

   Răspunde
    
   1. Michaela
    August 20, 2013 la ora 20:18

    Domnule turist, esti o bomboanã !
    Exact asa-mi vorbeste si tata.
    Nu-i asa cã admiratul de mine NU e PCR ?
    O întreagã generatie are o shapã de beton comunistã deasupra capului, sã-i scãpãm de ea si tara o sã înfloreascã.
    Cum vrei tu Domnule ca o sãmântã de Frunze-Iliescu sã încurajeze libera initiativã, business-planurile îndrãznete, sau cel putin autostrãzi fãcute cadou în loc de pompã de bani cãpusã la drumurile-cimitir ?
    Oamenii cu „linia partidului” si cu linsul papilelor anale ale dictatorului SUNT ÎNCÃ LA PUTERE. Iti zice ceva ? DE CE SÃ PLECE TOATÃ ROMÂNIA ? EI SÃ PLECE

    Răspunde
     
    1. dan onofrei
     August 20, 2013 la ora 23:33

     stimata doamna MIchaela -ca e bomboana dl un turist asta stim cu totii ,dar e o bomboana dulce -cu salupa si pusca de vinatoare. Dar nu va fie teama dinsul nu trage decit cu gloante oarbe ,in comparatie cu funia dvs .de spinzurat comunistii din Romaniaca o nimica toata.

     Răspunde
      
   2. dan onofrei
    August 20, 2013 la ora 23:35

    pai asa cum se vede numai dinsa ,dar pe dinsa nu o mai socotim ca nu mai traieste acolo.

    Răspunde
     
 • Michaela
  August 20, 2013 la ora 06:45

  antworten la „sanduQ : Stimata Mihaela,felicitari pentru gargara si mai ales pentru „Nu poti avea în acelasi timp capul în rai si c-rul în tramvai”, desi n-am inteles unde e raiul. Chiar si „sau cu Putin, sau cu UE, dar trebuie ales”, iarasi, desi sunt deacord, dupa cele enuntate in „solutia” ramin totusi … nelamurit. O ultima intrebare: daca „UE vrea industrializare”, de ce n-o pastreaza la ea si o trimite aiurea?”
  –-
  Stimate Domnule sanduQ,
  nu UE a venit la mata, si TU la ea. Punkt.
  –-
  Personal, m-am umplut de cersetori într-un orãsel unde studentii se îmbracã medieval si grupuri, grupuri încântã turistii cu povesti si circuite de bãtut pe jos.
  Mi-a iesit sulfatul sã ies din Ro si NU mã mai întorc.
  Ca sã vã consolez ardoarea nomenclaturistã, Ro în UE, vãzutã de mine = MAI BINE LIPSÃ = O mare gresealã a UE care face geografie pe hârtie în loc sã facã oameni mai întâi.

  Privitor la întrebarea cu industrializarea :
  Constructia coridoarelor de autostrãzi UE e gratuitã si nerambursabilã de tara parcursã. Au scopul de a uni regiunile UE spre a le INDUSTRIALIZA.
  Când Nenea-Securistu trãieste din porozitatea voitã a drumului national ca sã crape la fiecare 2 ierni, eu numesc asta „nomenclaturistul sã-si rontsãie 470 de milioanele de Euro linistit în banca lui”. Voi cum o numiti oare ?
  Dacã iesiti din UE, eu am sã zic BINE CÃ AM SCAPAT DE „linistitul ãsta cu rontãitul” SI DE MASOCISTII INCULTI SI CÃPUSATI pe care-i pãcãleste de 30 de ani.

  * CÂND VI SE **OFERÃ** AUTOSTRÃZI si nu le vreti sau cumpãrati avioane cu banii cadou.. ce trebuie sã gândim noi occidentalii ?
  * Când o blocati pe Merkel la Bucuresti cu marea adunare la stadionul nu stiu care doar, doar, sã crape, unde o duceti ?
  * CE VRETI pânã la urmã ? Când în loc de tarã, 500 de „parlamentari” conduc intrigi si coruptie, unde vã credeti ?
  * Când în loc de dezvoltare vã trimiteti poporul afarã doar doar sã trãiti din ipotetici bani trimisi „acasã”, nu vã dati seama cã asta nu dureazã mai mult decât 10 ani, adicã o bãtrânete, si este fãrã retur ?

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   August 20, 2013 la ora 08:28

   Stimata Michaela, daca prin TU intelegeti Romania, ma onorati. Va asigur ca nu aveti nevoie de nici un antidot la sanduCu, si ca sunt mai occidental decit dvs. Cind o sa mai cresteti o sa realizati ca viata e gri, iar vintul sufla de peste tot. Mult noroc oriunde v-ati ales sa ramineti.

   Răspunde
    
  2. un turist
   August 20, 2013 la ora 12:10

   Stimata doamna sau domnisoara Mihaela: Cred ca in d-voastra sta o ura pentru un obiect neidentificat sau o nemultumire de d-voastra insasi,Cred ca ati avut unele deceptii in viata care vreti sa le aruncati Romaniei in spate. Personal nu sint Roman dar nu pot intelege aceste iesiri. Va pun numai o singura intrebare:Daca Romania nu ar fi facut parte din EU oare ati fi avut ocazia sa plecati–cum observ la noi in Germania–si sa aruncati cu atit gunoi inapoi?????

   Răspunde
    
   1. dan onofrei
    August 20, 2013 la ora 23:25

    buna seara la toata lumea biziday-ista !
    Ei domnu un turist, nu fiti si dsv .asa de dur cu fetele.MAi bine sa ne bucuram sa avem cit de multe intre noi.-au si dinsele dreptate ,dinsa e mai revolutionara este frustarea ,nu este ura , normal cind vezi ca si la atitia ani si nu se mai indreapaa lucrurile(BA dimpotriva la unele capitole asa cum au imaginat absolut toti dupa momerntul 89:Din pacate acea ora zero a insemnat operatia reusita dar pacientul era mort dar mort tare .Pe deasupra am mai discutat-o biata Romanie nu a avut pe nimeni in spate (ca RDGul pe RFG si nu8 este nici in directa granita cu vestul )si rupta din sistemul CAER unde se faceau schimburi comerciale planificat a ramas la mina tuturor din fostele structuri si a intereselor de expansionism ale marilor concerne (nici cu RDG-isdtii lui Schalk Golodkowsky nu afost altfel).Replica dinsii -unde esti tu Tepes Doamne ca sa pui mina pe ei nu este noua parca spuneti ca cititi Eminescu o sa gasiti in poeziile sale trepülica deci si atunci erau multi nebuni si multi misei..(Timpurile se schimba ,oamenii mai putin )
    DAr timpurile sint complte diferite si societatea mult diversificata :Cum mai spunmeam nu cred pe durata ca modelele sociale capitalism( e dus de mult ca model blamat -de la freie MArktWi la soziale MarktWisi actual la WeltmAcht der Großkonzerne ) sau comunism ( a esuat economiceste) vor domina viitorul ci o societate civila capabila sa isi cintareasca nevoile primare in concordanta cu ce ii ofera natura ca resurse si nu un consumism desantat Deci nu termenii comunism sau capitalism vor domina secolul deci ce rost au polemici interminabile pe tema.

    Răspunde
     
   2. Michaela
    August 21, 2013 la ora 06:04

    Da, aveti dreptate, NU EXISTÃ MAI MARE FRUSTRARE ca aceea de a-ti pãrãsi tara în care o bandã de nemernici le înfundã pe toate si te obligã sã pleci. Asta e frustrarea.
    Iar gunoiul cu cersetorii nu eu îl arunc, ci vine „legal si cu drepturi” peste mine din pãcate. Ba cer si locuinte.
    Ce-ar fi sã le faceti conditii de viatã de sã le placã MAI MULT la ei acasã decât la noi ? Ia mãturati-vã putin gunoiul !
    MiChaela (cu ‘C’, Deutsch).

    PS: se pare cã Silaghi era lupul sã pãzeascã turma de oi cu autostrãzile si cã tipul cu avioanele un sfânt ?! PE BANII **MEI** toate astea.
    Ãsta nu-i gunoi oare ? Eu îl arunc ? Sunteti sigur domnule turist ?

    Răspunde
     
    1. un turist
     August 21, 2013 la ora 12:30

     Michaela. Sint vreo citiva ani de ma mai interesam de o bucata de pamint ce i-mi mai apartine in Romania.In toamna apoi prapad ca mi s-a furat fff mult.La politie mi s-a pus intrebarea daca vreau sa-l stiu pe acel tigan cu 8 purdalai la inchisoare am spus numai sa fie sanatos ca NU vreau acest lucru.Acel prieten care lucreaza acuma pamintul nu a mai avut probleme cu aceasta persoana ba din contra ca mai ajuta cu „purdalai” lui cind este nevoie.Deci sa nu aducem in fata numai rautatea ca nu este nimeni de vina daca politica este slaba.O slabaciune o socotesc daca pleci de acasa si uiti de toate pina si Limba Romana pentru a incepe sa critici tot ce este rau si sa nu vezi si ce este bun. Nu a fost de astaptat ca in termen asa scurt sa ajunga Romania la nivel German mai ales daca toti pleaca si intorc spatele. Ca cetatean German din 1954 platesc acuma impozit pentru un pamint care nu este folosit de mine numai pentru ca o familie sa poata exista si sa-si duca traiul de zi cu zi. D-voasta PERSONAL ce a-ti facut sau faceti pentru a ajuta sa fie mai bine in Romania? Intadevar viata este grea si nu tocmai trandafirie dar un strop de patriotism trebuie sa existe. Fiti mai intelegatoare si relaxata ca tot nu puteti schimba de unul singur nimic ci ca –speranta moare ultima–.preluati modelul German cum spune si Onofrei Danut *In der Ruhe liegt die Kraft* si totul va fi mai usor.

     Răspunde
      
 • un turist
  August 20, 2013 la ora 01:48

  Daca poate sa-mi explce cineva ce are venitul pe chirie sau alte taxe de lux cu SANATATEA? Daca am de inchiriat mai multe imobile cred ca nu inseamna ca sint mai bolnav ca altul sau? Cu impozitul sint de acord dar sa platesti la sanatate ???????????

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   August 20, 2013 la ora 08:03

   Buna intrebarea, dar uite si unul din raspunsuri: cind ai invetat o poezie o reciti … cuvint cu cuvint.

   Răspunde
    
 • AndreiM
  August 20, 2013 la ora 00:00

  Si un eveniment in legatura cu lumea medicala. Regele autointitulat al romilor a decedat intr-o clinica din Antalya. Excluzand discutiile despre influenta lui in lumea etniei, a lasat in urma o factura de 350.000 eur, care aduce in discutie evaluarea actului medical. Care au fost criteriile care au dus la aceasta valoare? A fost un act medical reusit sau nu? Care este pretul vietii si al mortii pe care un individ il poate plati? Care este cea mai corecta abordare in privinta acestui act? Este mai importanta preventia sau actul medical in sine? Asteptam raspunsuri la aceste intrebari din partea factorilor delegati cu responsbilitatea deciziei

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   August 20, 2013 la ora 07:57

   Mai este o varianta, ca au fost numai 40000 si au fost deja achitati.

   Răspunde
    
  2. Constantin
   August 20, 2013 la ora 09:26

   Pai, criteriul a fost ca „familia regala” a dorit diferenta intre 40.000 USD si 350.000USD pentru niste „cocosei” si „napoleoni” sa-i lase lu’ aia mica zestre.

   Răspunde
    
 • Constantin
  August 19, 2013 la ora 22:54

  Domnule cornel, dupa cum se observa, cunoasteti asa, mai proguvernamental, adica in favoarea taxelor, excelenta masura liberala pe care guvernul o adopta in vederea cresterii economice a patriei noastre. Orice tampenie ar face dl. Ponta se gasesc şi cativa sustinatori solidari cu prostia guvernamentala. In sensul celor spuse de dumneavoastra, ziceti-mi va rog d-le cornel, de ce trebuie sa fie taxata suplimentar fiica mea atunci cand din munca proprie vrea sa-şi cumpere o pereche de cercei? Sa fim bine intelesi, nu vorbim despre pret de piata, concurenta etc. ci despre o taxa care are efectul de a descuraja achizitia, cunoscuta fiind elasticitatea cererii fata de pret in cazul acestor produse. Dupa citi ani dati dumneavoastra voie fiicei mele sa-şi cumpere cerceii? Dupa 10 ani de munca, precum spuneti, ori dupa 15? Cand sunteti de parere ca o femeie are dreptul sa-şi cumpere o bijuterie fara a fi taxata suplimentar pentru asta? Şi ce fel de bijuterie? Ce inseamna dupa standardele pe care doriti sa le impuneti dumneavoastra bijuterie mare? Cruce mare? Cercei mari? Pana la cate grame de metale pretioase au voie sa-şi cumpere oamenii muncii din patria noastra? Pana la 3 grame este bine, nu sunt mari? Sau pana la 5 grame? Dar daca verighetele care nu sunt taxate suplimentar au 6 grame, sunt mari? Dupa cum ati vazut, prostia d-lui Ponta nu tine seama de marime, se suprataxeaza totul. Conform standaradelor socialiste trebuie ca oamenii muncii sa poarte şi camasi de un anumit fel? Sa fie cu gulere de un anumit fel? Sa fie inchise la ultimul nasture? „Din cate cunoasteti dumneavoastrra” verighetele nefiind taxate suplimentar, sunt mijlocul de evazionare, de ocolire a legii, la fel ca in perioada de glorie socialista care revine spre satisfactia sustinatorilor prostiilor guvernamentale, asadar obiectele de podoaba vor fi cumparate ca verighete, modificate şi vandute ca inele. Acum nici macar penitele nu mai scapa suprataxate, cum scapasera vigilentei factorilor de partid. Pentru a dovedi ca ai nevoie de verighete ca sa te casatoresti, deci fara suprataxa, şi nu pentru a le transforma in inele, ce alta modalitate „cunoasteti” dumneavoastra in afara de certificatul de casatorie, la fel ca in anii de mari realizari socialiste care-mi sunt inca proaspeti in memorie? Fiica mea cand are voie sa-şi cumpere şi un inel daca-şi cumpara in 10-15 ani o pereche de cercei MICI, domnule cornel? La fel de buna sa fie şi ziua dumneavoastra.

  Răspunde
   
  1. cornel
   August 20, 2013 la ora 10:54

   Conform unor calcule, facute de jurnalistii de la Stirile PROTV, suma enorma platita in plus la cumpararea unei perechi de cercei de 4 grame de aur, care reprezinta noua taxa perceputa de acest „ciocoi”, care e si prim ministru, se ridica la aprox 16 RON. Este mult? Reprezinta asta o piedica majora in realizarea acestei achizitii?
   Eu cred ca nu. Mie personal mi se pare o problema majora taxarea muncii in Romania si nu aceasta taxa, nou introdusa.

   Răspunde
    
   1. un turist
    August 20, 2013 la ora 11:57

    Cornel: Cred ca nu este vorba de 16 lei dar este vorbe de un principiu. Ce credeti d-voastra toate costumele *Armani* a celor sus pusi au fost taxati ca si ele sint obiecte de lux????

    Răspunde
     
    1. cornel
     August 20, 2013 la ora 12:10

     In principiu trebuie sa reduci, la minim, taxele la produsele si serviciile de stricta necesitate si sa cresti taxele la produsele si serviciile care nu sunt de stricta necesitate. In felul asta se va asigura un nivel minim de trai garantat.
     Asta e parerea mea.
     Sa nu uitam ca taxa asta la aur s-a introdus pentru ca s-a redus o alta taxa, adica TVA-ul la paine.

     Răspunde
      
     1. Constantin
      August 20, 2013 la ora 14:48

      Daca tot suprataxam economia la stadiul acesta ramanem, la nivelul minim de trai. Romania se afla pe locul al doilea in LUME cu 133 de taxe si impozite directe sau indirecte, fiind intrecuta doar de Ukraina, cu 135 de taxe. Si ca efect este cea mai saraca tara din UE. Reducerea TVA la paine are drept consecinta, conform declaratiilor guvernamentale, largirea bazei de impozitare si compensarea pierderilor prin sumele suplimentare care se constituie venit la Buget.

       
   2. Constantin
    August 20, 2013 la ora 15:00

    Pai daca taxa asta este atat de mititica precum ati oferit dumneavoastra exemplul de calcul, de vor sa o mai introduca?! Este cu atat mai mare prostia, avand in vedere efectul public. Daca este o taxa care practic nu conteaza, spuneti-le va rog domnule sa nu o mai adopte.

    Răspunde
     
    1. cornel
     August 20, 2013 la ora 16:54

     Din cate am inteles eu aceste taxe vor disparea daca reducerea TVA-ului la paine va fi un succes (vezi aici nivelul incasarilor inainte si dupa reducerea TVA-ului la paine).

     Răspunde
      
 • Catalin ( CTL )
  August 19, 2013 la ora 19:05

  Buna asta :
  „Pentru a face bani e nevoie, nu sa-ti vinzi slabiciunile apeland la prostia altora, ci talentul apeland la intelepciunea lor.”
  Ayn Rand

  Răspunde
   
 • VictorL
  August 19, 2013 la ora 17:39

  Nici eu nu am auzit de arierate la privati.Arierate sunt datorii pe care le are Statul catre firmele care i-au facut servicii.Intotdeauna au fost aminate platile iar firmele au lucrat in avans,iar panglicile au fost taiate intotdeauna de catre datornici.Acum arieratele scad doar pentru ca nu se mai fac lucrari.Asadar asteptam sa priceapa si Voinea ca cei care stau nu mai platesc taxe iar bugetul saraceste.Graficul lui Moise e corect insa Voinea se uita ca pisica in calendar.

  Răspunde
   
 • micutu de la 7
  August 19, 2013 la ora 14:21

  Din discutie imi dau seama ca multe date si interpretari facute in emisiuni sunt eronate. Greu asta cu bugetul si multe lucruri inexacte cum se face si ce se trece unde si ce se ia in calcul si cu cheltuieli si cu arierate si cu toate. Voinea a fost singur pe tot terenul. Bashca directivele europene de care nu stie nimeni si care ne influenteaza bugetul. N-am auzit pe nimeni pana acum sa arate ca arieratele de ex apartin 80% privatului, nici pe Citu sau Isar care tot fac analize peste analize prin care dau in stat si BNR.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   August 20, 2013 la ora 07:43

   ..la privata sunt mai multe restantiere..

   Răspunde
    
 • VictorL
  August 19, 2013 la ora 14:01

  @Sanducu.Pina una alta te asteptam acasa iar pentru suparare te ducem la restaurant sa-ti treaca…Prooroci au fost multi si pina la urma au reusit totusi sa plece.Nu e Dracul chiar asa negru si nici nu moare calul cind vor ciinii.Sistemul de referinta s-a schimbat .Romania e acum o tara cu oameni liberi si se afla intr-un club de tari cu oameni liberi.Cine nu-si gaseste locul aici incearca si in alta parte.Asa e normal sa fie dar cei mai batrini inteleg mai greu.Au uitat ca in tinerete visau sa plece si nu era posibil.Au uitat si ca erau luati la oaste cu arcanul doar pentru a completa ,,adunatura de prosti care se ocupau cu pierderea de timp”.Acum se discuta totusi de eficienta si totusi se mai si intimpla in unele locuri iar daca te uiti la PIB-ul Romaniei vezi ca se intimpla si aici lucruri.Ne-am apucat de treaba doar de citiva ani,de cind am scapat de cisma rusa,adusa inapoi de Iliescu.Acum ne cautam oamenii si ne bagam hotii la pirnaie,ca au furat destul…Cearceafurile sunt totusi interesante.Go ahed!

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   August 20, 2013 la ora 07:31

   Buna VictorasL, cind vroiam sa ma las de blog, reapari tu. Chestia cu calul o stiu, si cu libertatea ai mai spus-o, chestia cu batrinii si intelesul e noua dar sa nu mi-o mai spui ca faci economie la tuica,in cazul meu (n-am uitat): nu voiam sa plec dar n-a fost posibil, de chestia cu arcanul parca mi-a spus ca erai bun si te-au facut militean. Go … what?

   Răspunde
    
 • VictorL
  August 19, 2013 la ora 13:24

  @Moise.Am reusit sa vad si eu in reluare discutia cu Voinea.,,Buna Sara nea Culaie! Iaca tai si eu o oaie…”Una intreaba mutul si alta raspunde surdul.De cind se poate calcula eficienta unor bani care sunt lipsa de unde au fost taiati?Orice inmultesi cu zero se cheama paguba pentru ca intre timp banii scosi din economie produc pierderi care sunt mai mari decit zero dar cu minus.Graficul este corect dar depaseste capacitatea de intelegere a lui Voinea.Eficienta poate fi calculata la banii ramasi la investitii insa nu am auzit sa se stabileasca vinovatii pentru ineficienta lor.Probabil sapa DNA-ul dar totusi taierea banilor de la investitiile in infrastructura ramine o timpenie.Nu omori vaca doar pentru ca da lapte mai putin.

  Răspunde
   
 • cornel
  August 19, 2013 la ora 11:37

  Am mai spus lucrul asta si sustin in continuare : problema nr 1 a Romaniei de astazi este CORUPTIA. Un efect al acesteia este plecarea oamenilor pregatiti (adica a specialistilor) din Romania iar o mare partea a acestora nu se vor mai intoarce in tara (vezi aici problemele care apar in economie ca urmare a acestui fapt : statul a pierdut/cheltuit bani cu educatia lor dar nu poate sa beneficieze de serviciile lor, numarul salariatilor din economie ar trebui sa creasca si nu sa scada pentru a mari incasarile la bugetul de stat si pentru a plati pensiile din contributiile incasate).
  Zilele trecute m-am intalnit cu o fosta colega de scoala generala care a absolvit facultatea de medicina, a invatat continuu 11 ani (6 ani facultatea + 5 ani altceva tot legat de medicina dar nu mai retin exact [master sau ceva de genul asta]), apoi a practicat 9 ani ca medic in spital iar astazi doreste sa plece din Romania, impreuna cu sotul sau care are studii superioare, pentru ca perspectivele in Romania nu sunt deloc incurajatoare si pentru ca salariul sau de medic, de la stat, este prea mic. Alternativa este domeniul privat, din Romania, dar in acest domeniu inca nu se poate face performanta pentru ca in acest domeniu cazurile complicate si dificile sunt tratate in spitalele de stat. Primeste „atentii”, adica bani, daca i se ofera, nu conditioneaza actul medical de primirea de sume de bani dar este „saturata” si scarbita de practicile colegilor sai medici care pretind bani si au tarife pe tip de interventie medicala. La intrebarea : „Te mai intorci in Romania?” raspunsul a fost : NU.
  Acest caz este unul particular dar putem vorbi lejer si de plecarea din Romania de specialisti din alte domenii, precum : it, electronica, telecomunicatii, constructii de masini, etc iar cauza sa fie tot CORUPTIA, care genereaza efecte si anomalii in toate domeniile de activitate.

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   August 20, 2013 la ora 00:54

   buna seara la toata lumea-stimate domnule Cornel-este trsit dar nu trebuie resemnat.Cine s.a scurbit de atita lehamite acolo va pleca iar daca ramine mai departe si face munca in stress si nemultumire personala zilnica e tot o pierdere pentru societate :Nu cred ca acolo numai coruptia este vinovatul -asta este peste tot in lume si trebuie combatuta cit este posibil-sint o sumedenie de lucruri mici(!!!!???) care adunate au dus la situatia actuala dar sub nici o forma nu trebuie resemnat cum spune si VictorL nu e sfirsitul pamintului ,multe se pot indrepta -pe uideva ii dau dreptat löui SAndu Du Canada ca nu se poatae in chaos adica trebuie un plan si mers constant pe el .bucatica cu bucatica (e ca si in tehnica cind realizezi o instalatie mare si complexa – o realizezi pas cu pas daca te imprastii esti terminat nu ai sanse ratezi garantat si ca termen de livrare si calitativ);MA uitamn la spusele domnului Voinea in Interviu cu domnul Guran_vorbea de peste 700 proiecte de investitii incepute(el insa era relativ terminat adica se vedea obosit fizic ):Ma intreb mai are cineva vederea generala la acele poate prea multe investitii !!incepi una o duci la cap ,apoi alta inca una .. samd dar totul la gramada parca pe deviza acum sau niciodata!!!Parca chiar ds.vorbeati ca primarul Bucurescilor moderni ,sec 21 viseaza autostrazi suspendate !!!!! OAre nu sint alte prioritati cind mealopolisul viitorului va fi si asa unul dominat de transport in comun electric si nu atutomobilul personal??
   SAu cum spune si domnul Ioan ,era statiunea MAmaia construita de comunisti si lasata zestre CA AVUTIE NAIONALA sa zicem dar atit de civilizata si cu o faleza larga atit de linistitoare VBeyi preyentul dsupa 89 /S.au capusat tiganimera lumii si au transformat-o intr-o zona de zgomot asurzitor /ce turist strain dar cu bani in buzunar mai vine acolo mai ales cdin cei in virsta care vor liniste totala!!!IAr in anii 65-75 veneau germanii cu miile unul dupa altul si nu nuamai!!!CA sa nu mai spun ca erau extrem de multumiti caci serviceulo era perfect si preturile convenabile extrem nu ii inghesuiau tiganii la colturi de drum sau pe plaje !!!!Era o atmosfera de linistye intradevar de statiune de odihna CIVILIZATA iar romania er arecunoscuta la nivel inalt de turistii Europeeni:Deci stautl deci comunitatea facea bani nu gluma asa s/a reusit utilarea unei intregi industrii petrochimice care a dat mii de locuri de munca :Acum fac bani probabil o mina de citiva bulibasi si progeniturile ;or * nu inteleg cum le/au achizitionat__probabil tot relatii la gospodaria de partid /finu lui nasu /nasu lui finu ..samd!!!:Personal am fost ultima data prin 2007 prin MAmaia in trecere ,mai facuse/ra si niste bariere ca si cum ar fi stat in stat!!! /in centrul staiunii o tiganeala totala care facea zgomote infernale cu motorete de inchiriat!!! nu ma stiut cum sa fugim mai repede de acolo ,am fost extrem d emultumit in linistea de la plaja de copii de la NAvodari /daca vin si acvolo ma duc la Corbu si apoi la Histria!!!NU imi trebuie Mamaian niui daca ma roaga GRATIS !!!!cu zbor cu tot!!!!Si cind imi aduc aminte de tinerete ce paradis era pentru toti acolo si straini si romani.Apoi mizeria /gunoaie cu sacii / pe care toti in natura fara pic de respect si bun simt/l/au avut majoritatea romanilor pina in 89/ o arunca la tot pasul !!!!SA nu mai spun barbaria din trafic ca fistecare conduce ca la Le MAns dar pe sosele nationale bune dar nu facute de curse auto pentru soferi carte nu cunosc fizica !!!
   Deci domnule Cornel sa fim sinceri -biata dvs.fosta coloega care acum este doctora ce raspuns sa ii dam ???O fi stiind dinsa de ce s.a saturat ca atiti mai ales intelectuali de acolo dar nu numai:Asa cum spunea dl_ un turist intr-un comentariu -este grav cind dezamagseti un popor pe durata.Dar nu trebuie resemnat si probabil noua generatie va lua mai in serios ordinea si disciplina punind in practica zicala unde e lege nu e tocmeala

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    August 20, 2013 la ora 07:09

    Draga Danut, nu te pricepi tu la box ca ce ti-as trage citeva umbrele. Despre linistea pe faleze (CORSO, cum li se spunea), ai dreptate. Nu am fost la Marea Neagra, dar pot sa-ti spun ca apreciez dintotdeauna linistea si rarefierea. Ostia, SanRemo, Opatia, Acco, Tveria,.. sunt doar exemple. Chiar aici in sudul Greciei, au o gramada de coltisoare, nici ursul nu te gaseste. Vrei muzica, pui muzica. Nu trebuie altul sa-ti zbirniie ce vrea el. De Navodari, nu sta prea aproape ca nu face bine. In primul de stagiatura, in Delta m-au trimis. O cunosteam, ca aveam prieteni in Tulcea, Sulina. Noi locuiam pe slep, din cind in cind ceream sa ne mai tiriie. Cind m-au trimis acolo, mi-au spus sa caut diamante. Ajung acolo, borfasii s-au cracanat de ris – noi cautam raritati. Toata campania n-am avut habar in ce paleasca ma gasesc. Nici pe aiuritii aia nu-i ajutau creierii. Am terminat campania mai la sud de Sulina, aproape de Razelm. Au aia acolo o plaja pustie, o minune. Iarna incep sa ne vina rezultatele de la laborator (la IGPSMS avem si lab radio), ca ne-au scutit de raport geologic, ne-au cules carnetele de teren. De la Craciun pina in aprilie, trai pe vatrai – pentru mine primul an fara raport. Cui sa nu-i placa, eram fundas la Busola (echipa sectiei) si ne ciorovaiam cu Sharp de la geofizica. Inteleg ca ti-a scapat, dar nu Navodari. Despre tigani sau alti colorati, o placere sa-i asculti (in Germania sau Austria, prin piatete cinta si danseaza, turistii sund darnici – totul e sa nu-i ceri), la NewYork pe linga Muzeul de arta moderna iarasi frumos (jonglerii, acrobatii, piei rosii, doar sa ai banii in pumn pregatiti, la imbulzeala si cu portofelul in mina nu-i bine).

    Răspunde
     
  2. sanduCu
   August 20, 2013 la ora 06:29

   Stimate dl Cornel, aveti dreptate, coruptia este o problema serioasa. Unde n-aveti dreptate este cind credeti ca coruptie este numai in Romania. Daca cineva paraseste Romania pentru acest motiv, poate sa-si ia inapoi banii pe bilete. Eu nu cred ca exista vreo tara fara asa ceva, e un condiment vital. Este normal sa se continue lupta contra ei, dar nu in ea sta nenorocirea. Referitor la medici, si probabil ca si alte profesii vor calca pe urma, ati observat ca statul incepe sa piarda bani si cu studenti straini, pe care nu poti nici sa le spui STAI, UNDE PLECI. Dar aspectul, care am mai incercat sa-l punctez, este ce se va intimpla cu plecatii care vor voi (si eventual vor putea) sa se reintoarca dar nu vor mai avea unde – locurile vor fi ocupate de fostii studenti straini (mai o nunta, mai un botez) care au spiritul de a se adapta si de asi impune (cind se poate) pdv? Mai precis, strainii astia din Romania, credeti ca n-au sa impuna strainilor din UE sa trimeata fonduri pentru salariile lor de aici, sau alte inlesniri pe care sarlatanii de la UE de astazi nu le dau? Ultima intrebare, cea mai grea: de ce romanii asteapta ca strainii sa le faca ordine in tara? Aici nu-i vorba de coruptie, ci de timpenie.

   Răspunde
    
   1. cornel
    August 20, 2013 la ora 10:10

    Aveti dreptate. Coruptia este prezenta in orice tara – diferenta o face insa nivelul la care coruptia blocheaza lucrurile.
    Spre exemplu in Bucuresti : cum este posibil ca o strada sau un trotuar sa fie taiat/spart imediat dupa ce s-a terminat lucrarea de asfaltare sau de pavare cu granit si in final lucrarea sa arate tot a treaba de mantuiala? Care este explicatia unor asemenea brambureli si anomalii : Primaria asfalteaza, apoi la scurt timp dupa asfaltare sau la diferite intervale de timp vine cineva de la gaze, Apa Nova, electricitate sau City Net (pentru ca toate cablurile aeriene de internet si televiziune trebuie ingropate) care sparge lucrarea proaspat terminata iar dupa cativa ani vine iar Primaria care asfalteaza si ciclul distrugerilor continua si niciodata nu se termina. Era un film cu Stan si Bran, parca, in care unul sapa o groapa in timp ce celalalt o astupa, in felul asta amandoi aveau de lucru si nu terminau niciodata ce aveau de facut.
    Parerea mea e ca Romania este un film cu Stan si Bran.
    PS: In orasul de provincie in care m-am nascut, Primaria orasului acum cativa ani a decis schimbarea conductelor magistrale de apa calda si caldura, in timpul verii, din cartierul in care eu locuiesc. (Apa calda nu a mai fost livrata in sistem de aproximativ 15 ani.) Cand a venit frigul, in acel an, Primaria a anuntat ca nu mai are bani pentru subventiile acordate populatiei si iarna respectiva nu a mai fost livrata caldura in acel cartier si in oras. Anul urmator centrala termica, de cartier, din cartierul in care in care se schimbasera conductele de apa calda si caldura, era dezafectata si locuitorii din zona si din oras erau instiintati sa isi monteze centrale de apartament daca vor sa aiba apa calda si caldura.
    Domnule SanduCu, in Canada se petrec asemenea evenimente, pentru ca si acolo e coruptie si hotie, ca in orice alt loc de pe pamant?

    Răspunde
     
    1. cornel
     August 20, 2013 la ora 10:22

     Si am uitat sa mai spun : organele de control abilitate ale statului dorm pe salarii babane platite de la bugetul de stat, in timp ce bugetul de stat nu are bani de pensii, salarii decente pentru profesori si medici, sau sunt mana in mana cu cei care fura.
     Am uitat sa mai spun – in acel oras de provincie sunt strazi care nu au fost asfaltate niciodata in istoria lor dar ele in acte la Primarie apar ca asfaltate (vezi aici strada Stelian Popescu, oras Rosiori de Vede, judetul Teleorman).

     Răspunde
      
    2. sanduCu
     August 20, 2013 la ora 11:09

     Dl Cornel, fiti linistit, nici aici nu-i altfel. Nici astazi nu s-a deschis ancheta sau proces vinovatilor pentru accidentul cu cisternele care au distrus centrul orasului si au murit o gramada (la o discoteca plina cu tineri nici n-au apucat sa iasa). Astia la televizor si in ziare cereau donatii sa refaca, iar oamenii acolo striga la cer sa intre in puscarie vinovatii. Ati uitat-o pe aia cu Chaplin, cind trimetea un pusti sa sparga geamurile ca el sa le puie la loc. Multa sanatate.

     Răspunde
      
 • Michaela
  August 19, 2013 la ora 11:01

  Domnule Guran, mã aveti admiratoare în Germania : Punch si competentã !

  Ader la comentariul similitudinii cu aceleasi gogoase ca-n tãrile africane. Gargarã da, dar sã **producã** bogãtie din rãdãcinile lor NKVD si alte nomenclaturisme, nu.

  Solutia, dupã mine :
  1) sprijin spiritului antreprenorial. Ajutoare, defiscalizare, concursuri la creare de întreprinderi. O bursã-tombolã pe dosare si business planuri.
  2) dezangajarea totalã a statului din conducerea întreprinderilor. Declaratã crimã economicã împãnarea lor cu „cadre de partid”.
  3) curãtarea parlamentului de orice persoanã de origine-comunistã. (Dosarele securitãtii au fost toate „curãtate” timp de 10 ani cât au fost închise, din ’89 pânã-n 2009, deci nici o sperantã cu ele)

  Problema tãrii e politicã. Nu poti avea în acelasi timp capul în rai si c-rul în tramvai. Domnilor, sau cu Putin, sau cu UE, dar trebuie ales. Uitati-vã la circul drumurilor fãcute si refãcute în fiecare an, pompã de bani la „partidul cel bun” de zeci de ani.
  UE vrea industrializare
  Nomenclaturistii vor nu DNA si sã fie lãsati în pace.
  ASTA-I HIBA.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   August 20, 2013 la ora 05:57

   Stimata Mihaela,felicitari pentru gargara si mai ales pentru „Nu poti avea în acelasi timp capul în rai si c-rul în tramvai”, desi n-am inteles unde e raiul. Chiar si „sau cu Putin, sau cu UE, dar trebuie ales”, iarasi, desi sunt deacord, dupa cele enuntate in „solutia” ramin totusi … nelamurit. O ultima intrebare: daca „UE vrea industrializare”, de ce n-o pastreaza la ea si o trimite aiurea?

   Răspunde
    
 • sanduCu
  August 19, 2013 la ora 04:10

  Stimate LN23, aveti dreptate. Din pacate uneori iar alteori din fericire, poporul roman nu este unic. Pina una alta am fost ridiculizat. Pina la chestia ailalta, o sa-mi treaca.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  August 19, 2013 la ora 04:04

  Punctul pe I. Stimate domn, FELICITARI !!!
  Doar sa aveti grija ca printre straini mai sunt si de aia buni, care pe deasupra mai sunt si ROMANI.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  August 19, 2013 la ora 04:00

  Dl Mircea, reducerea numarului de clase sociale este un semn care imbunatateste visibilitatea uneu societati care o ia la vale. Asa ca unii adauga (din burta) clase pentru a „claud”-ifica vederea.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  August 19, 2013 la ora 02:08

  „Ar trebui ca proprietarul spatiului de inchiriat sa infiinteze o firma care sa inchirieze bunul\ respectiv, iar el sa fie angajatul firmai si sa primeasca salariu de la acesta, din care sa plateasca CAS”, nu mai este inclus in contul pe care il deschizi la fisc? Probabil ca versiunea de mai sus este valabila pentru persoane care traiesc numai din asta, si o singura chirie nu ii este suficienta.

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  August 18, 2013 la ora 18:50

  buna ziua la toata lumea- materia din interviu atit de complexa incit ambii amindoi si dl:Guran si calmul domn ministru nu au avut o secunda de repaos (sa mai vorbeasca si dinsii asa cum des scriu unii des englezi aici- out of topic -de o gagica mai misto!!ceva in genul asta )si daca emisia nu ar fi fost limitatata de timp probabil se mai puteau discuta amanunte inca 24 de ore fara intrerupere.Oricum ar fi ca aduce sau nu avantaje fiscale exportul este un mare motor al economiei caci creaza locuri de munca fara discutii:Asta era si pe timpul lui Ceausescu asa ba ne faceau praf mai intii exportul si pe urma gurile noastre-asane aduceau cvui fiorta la munca si duminica (Simbata si asaera obligatorie se lucrau 48 ore normal -acestia sint bietii vostri parinti care azi mor cu o pensie de mizerie(in lei ) mai mult de foame decit de burta umflata nu am ce zice respect tinara generatie revolutionara bravo tie poti fi mkindar de realizare !!!)Asta era deviza-exportul :DAr este adevarat cei care muncesc si pentru export platesc sigur imnpozite la stat deci sprijina comunitatea .
  Investitorii straini vor veni in continuare acolo mai alaes pe masura ce infrastructura se va imbunatati si mai alse in westul tarii(Cluj.Oradea ,Satu MAre ..etc) dar nu numai:Citeam chiar ultimul numar al revistei germane Wirtschaftswoche -nr33/august 2013 un interviu la pag 12 cu un om teribil de capabil ,matematician de profesie -dl.Yann Delabriere,seful imensului concern de ansamble pentru industria auto FAURECIA care in imediat urmatoarea perioada isi va muta centrul de proiectare la München fiindca se pare este clar focusarea viitoare va fi pe cele 3 marci gremane VW ;BMW si Daimler.In acelsi timp va ordona inchiderea productiei la 2 mari uzine germane productive( o lat crima a globalizariisau a capitalismului de satra emigranta)si isi va plasa productia spre rasarit ;Intrerbat de ce omul a raspuns simplu si concret fiindca si asa si este purul adevar industria automobnilistica ,ea insasi intr-o criza din care nu stim cum isi va revenmi le face p üpresiune imensa la tertii liferanti sa reduca pretul si undeva este o limita (doar China ,tara cu capitalism de stat isi permite organizat si subventionat sa vinda sub pretul real de productie!!):Asa ramine doar drumul emigratiei productiei in spatiile cu costuri la fortza de munca mica:DA exemplu CEhia cu un raport ceva mai mare decit 1:2 apoi Polonia cu un raport ceva mai mare ca 1:3 si e clar nu mai defineste mai deeparte tarile ce urmeaza in directia rasarit oina vor ajunge probabil in MOngolia in urmatorii 20 de ani.
  Oricum pe moment Romania poate si va profita daca va avea sansa stabilitattii (deci stabilitate politica a societatii civile)de investitii in acest sector caci se creaza locuri de munca atit de importante azi in lume.Sigur nu ca momentan in MAlaysia unde se creaza locuri de mumnca in high tech de virf:DAr oricum este si tehnologie cit de cit la zi nu e numai secera si ciocanul
  O alta poarta deschisa ar fi ajutorul de stat ca multi tineri capabili (sint milioane in acea tara datorita amestecului biologic natural de multe natii in decursul istoriei vechi) prin asociere sa obtina credite pentru a deschide firme mici macar nu zic mijlocii ci macar mici (pina la 5-10 asociati)dar care sa pota avea flexibilitate de a actiona ferm , rapidsi flexibil la cererea clientului sau de a produce masini si mici utilaje specializate .Nu mai redeschid problema agriculturii care trebuie sa fie evanghelia de baza a economiei tarii(comunistii au facut crima oragnizata de a ii defini ca tarani si i- au dezradacinat pe bietii oameni de la traditia lor naturala de secole!!)des discutata care impune asocierea de fermieri sub conducere de ingineri agro si zootehnisti:Numai asa organizati vor avea in comunn posibilitate de investitie majora in mici ferme animaliere(care sa pota absorbi si insutii valorae une superecolte ca acest an !! 1kg dee griu e o nimica platita si fermierilor germ,ani inscvhimgb la KAufland linga mine un iepure taiat inttrerg de cca 1,5 kg costa 15 EURO!!!!!iar 1 fileu dev csteak etse 4 Euro minim !!!!Deci desptre ce vorbim m!!???)) si mici abatoare si laptarii care pot oferi cu zecile produse pur ecologice suntind reteaua de supermarketuri care aduc marfa nu ecologica si de import deci transportata pe cai lungi cu camioanele otravind pe deasupra si atmosfera si trimitind in faliment organizat caile ferate ,singura cale ecologica de transport in masa de marfa pe mari distantze !!!!!!!!!
  Deci trebuie privit numai inainte si avut si un pic de incredere .Acum sincer vorbind minuni nu poate face nimeni egal ce si cum e la putere important pentru industrie si fermieri este stabilitaea politica si clar sociala .
  Si inca un lucru este primordial -oricine care va fi harnic,cinstit si va invata si va fi sanatos va reusi in viata profesionala si personala:Asta este lege:Deci nu toti sintem, la fel de capabioli dar ne mai putem corija invataind in permanenta :Nu smecherii tiganesti si mafioate de 2 parale primitive cum fac mafiule straine actual in Germania unde este un Eldoradoo al mafiilor de tot genul(incepind de la Vodca si tigari contrabanda ,curve la certificate de CO2 revindute si recumparate prin intreaga Europa unde TVA este diferit!!) care dau gauri imense de miliarde in fiscul statului ) (90% sint straini conform articolui imens din Wirtschaftswoche nr 33/2013)).Astea nu duc departe si sint degradante chiar daca ai BMW neghru cu geamuri fumurii la poarta si acoperis de tabla aurit ca cupolele bisericilor orthodoxe rusesti!!!
  calitatea omului in viata este mai mult decit siombolul pe care si-l stampileaza multi parveniti pe frunte .Un singur lucru va supravietui in societatea viitoare -atunci cind intreprinzatorii (investitorii?? )vor intelege ca oamenii sint cel mai important capital atunci afacerile vor deveni simpl de realizat.

  Răspunde
   
 • LN23
  August 18, 2013 la ora 10:30

  Paradoxul din titlul acestui topic,nu este o exclusivitate romaneasca!Orice tara Africana prezinta aceleasi simptome:cifrele economiei cresc,puterea de cumparare scade,guvernele se auto-felicita si se lafaie intr-o bunastare absolut legitima(???),deoarece in conformitate cu succesele obtinute(???), iar populatiile saracesc pe zi ce trece,nedumerite…!!!
  Pe zi ce trece,nu mai recunosc tara si poporul romanesc…!!!Daca in urma cu 23 de ani cineva ar fi prezis situatia de azi,ar fi fost ori ridiculizat,ori linsat,si totusi este realitatea pe care ne-am construit-o!Am plebiscitat hotii si incompetentii ca sa „nu ne vindem tara”,si le-am dat-o lor pe gratis,cu noi cu tot dar si cu viitorul copiilor nostri!!!Asta da,treaba!

  Răspunde
   
 • punctul pe i
  August 17, 2013 la ora 20:10

  Stimati domni .. buna seara..
  Indraznesc sa ma pronunt cu privire la o afirmatie facuta intr-un comentariu anterior , care plecand de la un adevar incontestabil ..reuseste sa prezinte O REALITATE in opinia mea .. voit DISTORSIONATA …
  „Problema cu ei este ca dupa ce şi-au INSUSIT AVEREA STATULUI ( sic ), in loc sa o investeasca şi sa creeze locuri de munca,..”
  Sa vedem , CUI ii apartine astaziCU ADEVARAT ..AVEREA STATULUI ,, adica CINE SUNT PROPRIETARII aiurmatoarelor .. S E C T O A R E .. D E .. A C T I V I T A T E !!!:
  1)productia materialelor de constructii.. fabricile de ciment foste de stat , actualele LAFARGE KARPATCEMENT HOLCIM??
  2) productia de oteluri si laminate ?? Combinatele de la Galati Mital,si celelate Mechel. aluminiu SLATINA ??
  3)Productia si valorificarea PETROLULUI ..PETROM ??
  4 ) Industria de autoturisme DACIA ?
  5 ) INTEGRAL .. SISTEMUL FINANCIAR BANCAR ( 42 de banci STRAINE )???
  6 ) Sistemul NATIONAL de ASIGURARI ??
  7 ) INTEGRAL sistemul de desfacere cu amanuntul..marile lanturi de magazine ( nu le mai enumar.. )
  8 ) Sistemul national de distributie a gazelor si energiei .. ?
  9 ) ETC .. !!
  OARE DE CE ..fata de toti acesti ..80% din AVEREA STATULUI.. NU AVEM ACELEASI PRETENTII .. pe care .le avem . JUSTIFICAT !! .. de la ceilalti 20% ?? DOAR PENTRU FAPTUL ca EI FIIND NOII STAPANI si mai presus STRAINI .. in virtutea „obiceiului locului” .. suntem obisnuiti inca din istorie sa le sarutam .. condurii ?

  Si atunci se explica si faptul .. CA LA COMANDA STRAINA ( se gasesc destui aghesmuitori .. ) care sa „scuipe ” repet – inca odata ..UNEORI JUSTIFICAT !! .. pe „raii” din tara ta .. SI SA BLAGOSLOVEASCA MARETELE REALIZARI .. a CELR FRUMOSI SI FARA DE PRIHANA !!( inclusiv a „slugilor preaplecate” din dregatoriile trecatoare interne ) !!

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   August 18, 2013 la ora 02:49

   42 de banci straine ???Atunci nu se mai pune indoiala ca tara este condusa de straini:DAr de ce nu s-au subordonat toate cele 42 de banci straine BAncii Nationale a Romaniei:Trebuie data o lege ca acetse banci straine sa dea jumatatae din cistig sau nu jumate 49,99% (CA asa lucreaza dinsii de obicei cu virgula 99%) Visteriei nationale.In afara impozitului normal pe cistiguri.Adica cum ??vin straini sa va capaceasca in tara voastra si apoi asmut FMIul pe voi sa vindeti regiile nationale??Cum sa intelegem???
   Mai bine ii nationalizati si treceti averea in visteria statului!(de acolo finantati o scoala ca lumera pentru copii vostri in viitor dar ceva serios nu teorii pe tabla neagra )!ori sa fie corecti si sa plateasca cei 49,99 % din cistig :Verificat de specialisti finantisti

   Răspunde
    
 • Constantin
  August 17, 2013 la ora 16:55

  Observ doua lucruri interesante in topicul acesta. De fapt, trei, dar cel de-al treilea este anticipat şi vine ca o confirmare şi se refera la calitatea execrabila a ministrilor nostri. Celelalte doua sunt : a) a reinceput campania idioata antibasescu; b) blogul acesta este urmarit de oamenii de bine. Prima chestiune n-are nici o logica. Şi totusi am auzit pe primul ministru spunand lucruri care-l descalifica (daca cineva-l considera calificat) la adresa Presedintelui. Pe acest blog au aparut comntarii la fel de idioate in acelasi sens. Daca dl. Ponta spune ca sub guvernarea domniei sale un dosar penal a fost facut de Traian Basescu, trebuie IMEDIAT sa aduca dovezi in acest sens, ori sa-şi dea demisia. Discutii asupra subiectului n-au rost, pentru ca nu exista alte iesiri din situatia aceasta. De ce s-a reactivat lupta antibasescu, personaj care nu are practic aproape nici o putere, nu candideaza şi se afla la final de mandat peste cateva luni? Pai, pentru ca foarte probabil hotii simt o amenintare in Miscarea Populara, sprijinita de Traian Basescu, a carei cota de popularitate s-a aflat pe un trend ascendent in ultima vreme. A doua chestiune ma face sa ma gandesc ca ceea ce scriu aici este monitorizat de „baieti”. Foarte bine, inseamna ca ei citesc şi ceea ce scriu acum şi asta reprezinta un motiv in plus pentru a scrie. Postarile celei de genul colegului vasile, ori Romania Mare şi Tricolorul demonstreaza ca oamenii nu s-au schimbat odata cu vremurile, iar mintile lor au ramas „incremenite in proiect”. Problema cu ei este ca dupa ce şi-au insusit averea statului, in loc sa o investeasca şi sa creeze locuri de munca, şi-au construit case şi şi-au cumparat masini scumpe. Pe fiii lor i-au invatat la fel. Brucan spunea de douazeci de ani pana la democratie. Au trecut aproape treizeci de la Marea Revolutie din Decembrie. Eu spun ca de-acum inainte mai sunt necesari cincizeci. Copiii nomenclaturistilor ar fi putut spune „am banii furati de tata, investesc intr-o afacere cinstita şi creez profit, fructificand capitalul şi cunostintele/informatiile pe care concurentii nu le-au avut”. Nu, domnule, ei fura in continuare, cum i-au invatat parintii, iar rata cu care Justitia-i trimite dupa gratii este inca mica pentru ca pe de o parte sunt protejati, iar pe de alta, numarul juristilor este prea mic. Un val de simpatizanti au aparut in topicul referitor la GS pentru a-i lua apararea. Aici vad simpatizanti Liviu Voinea. Trebuie sa aiba motive foarte temeinice pentru a-l simpatiza.

  Răspunde
   
 • Preda Nicolae
  August 17, 2013 la ora 13:18

  Stimata redactie,
  Va propun un subiect referitor la taxarea importurilor din China si a coruptiei din vama COnstanta,
  Motivez aceasta deoarece fiind implicat in domeniul acesta, pot afirma urmatoarele.
  Mafurile venite din Asia sunt declarate de firmele importatoare prin comisionarii vamali,cu acordul si aprobarea vamesilor, la preturi ridicol de mici
  Ex. poseta dama cu pret de vanzare 28 lei
  se declara in vama la 1,5-2 lei
  trening 35-45 lei se declara in vama la 10-15 lei. pantofi sport 30-50 lei –vama 15 lei
  Diferenta de tva cu minus 50-70%!!!
  CONSECINTE:
  Producatorul din Romania care plateste taxele nu poate scoate un pret sub cel din China.
  Acesta are doua posibilitati.
  1.Se adapteaza ilegalitatilor si nu mai isi plateste taxele ptr a se incadra in preturi
  2.inchide afacerea lasand pe drumuri angajati care mai impovareaza bugetul de somaj.
  Ptr. mai multe amanunte si exemple verificati vama Constanta si complexele comeciale Dragonul Rosu

  Răspunde
   
 • iosif
  August 17, 2013 la ora 12:53

  Atitudinea invitatului: de calitate , profesionist la fel si a gazdei, o ediție bună. Se simte un aer de primăvară venit din zona unei noi generații.Poate că generatia asta noua va aprecia mai mult meritrocratia.
  Sunt necesare si idei de stănga dar cum bine a punctat gazda lipseste sprijinul pentru cei activi( ca să nu spun inteprinzatori). Sub umbrela bugetului valorea stă cam inghesuită.
  Stimularea munci NU
  Stimularea smecheriei DA

  Răspunde
   
 • raul
  August 17, 2013 la ora 12:25

  dupa mai bine de un an de guvernare, eu ca cetatean roman astept niste raspunsuri deci 1) ce masuri sau luat pt. cresterea competitivitatii economice ? pe cand o reducere de cas sau de tva?
  2) ce masuri sau luat pt reducerea iesirilor de capital? este avuta in vedere dublarea cotei unice? 70% din totalul evaziunii fiscale este realizat de marile firme (cele listate la bursa de la bucuresti ) acordul cu troika le asigura acestora veniturile ?
  3)ce masuri sau luat de reducere a inflatiei? in actualul context economic cresterile de preturi din acest an sunt „spagi” pt marile firme care au cerut un nou acord cu troika?(in opinia mea nu au fundament economic aceste cresteri )
  4)suntem o tara in ue care trebuie sa primeasca fonduri europene (deci mai putine bancuri si mai multe fonduri , dar asta nu inseamna ca trebuie sa facem cele mai scumpe autostrazi din lume )

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   August 17, 2013 la ora 14:47

   buna dimineatza la toata lumea .stimate domnule RAoul nu poate nimeni contesta ca meritati din plin raspuns la toate cele 4 intrebari care sint foarte justificate .LA fel ne intrebam si noi aici in Germania inainte si dupa alegeri si din pacate nu primim de multe ori raspunsuri pozitive:O zi buna abia astept sac vizionez diseara emisia lui domul Guran.

   Răspunde
    
 • mircea
  August 17, 2013 la ora 10:51

  Alo domnu Moise, pai ce faceti, nu mai deosebiti binele de rau in economie?
  1 Ce e rau sa tai investitiile statului in Tuareg-uri, in fotolii care sa incalzeasca fundul politrucilor, invetitiile in produsele de protocol si tot felul de cheltuli aiurea care sunt trecute la investitii si care pe deasupra sunt cumparate si la suprapret.
  2 Ce este rau in a impozita veniturile provenite din nemunca, adica cele din jocurile de noroc, din dobanzi sau din chirii?
  3 Ce e rau sa cresti accizele pt cei care vor sa-si cumpere iacht sau Maserati, saracutii n-o sa-si permita ?!
  Vrei sa avem clasa de mijloc, hai sa ajutam sa existe calasa de mijloc. Cel care isi permite sa cumpere iacht are bani pt ca nu a fost protejata clasa de mijloc si in loc sa se imparta uniform profitul firmei si sa avem angajati (fara de care nu se putea obtine profitul) in clasa de mijloc, avem un singur om care reprezinta „clasa inalta” si mai multi in categoria saracilor. Acel individ care isi cumpara iacht si Masetati o sa arunce banii in afara granitei, pe cand daca profitul ar fi fost impartit la toti angajatii, acestia ar fi crescut consumul intern cumparand lucruri sau servicii indigene si ar fi stimulat si mai mult economia si clasa de mijloc. Am sa minimizez si mai mult acest exemplu si am sa-l iau pe domnul patron de unul singur sa concureze cu un om normal in ceea ce stie el sa face cel mai bine. Va produce de maxim 2-3 ori mai mult decat un angajat normal. Asadar ar trebui sa aplicam impozite patronului pana cand veniturile sale vor fi de maxim 2-3 ori maxim 5 mai mari decat ale unui angajat normal. Altfel intram in acest cerc vicios in care patronii isi permit si mai mult, adica isi permit sa depuna banii la banca si sa obtina si mai multi bani di dobanzi, sa cumpere caldiri pe care le va inchiria si va obtine si mai multi bani, in timp ce clasa saraca care munceste 8-10 ore/zi, 50 de ore saptamanal, abia isi va permite sa-si asigure hrana si chiria, iar diferenta dintre cele doua categorii se va adancii si mai mult.
  Asa ca domnule Moise hai sa aparam cat mai mult clasa de mijloc si mai putin pe cei care isi permit sa-si cumpere iacht sau sa cumpere 5 apartamente pe care sa le inchirieze. Dupa logica ta cel care va construi sau va cumpara o cladire va crea locuri de munca iar dupa logica mea daca banii cu care patronul cumpara o cladire ar fi impartiti in mod echitabil celor care merita, atunci acestia din urma care altfel ar fi stat cu chirie in cladirea patronului si-ar construi sau cumpara ei insa-si casa si ar crea locuri de munca fara ca cineva sa mai speculeze sau sa obtina bani nemunciti.

  Răspunde
   
  1. mircea
   August 17, 2013 la ora 11:00

   insasi

   Răspunde
    
   1. un turist
    August 17, 2013 la ora 14:40

    Bine pusa problema d-le Mircea. In Germania fiecare venit este impozabil fie din chirii sau dobinzi. Ceea ce priveste impozitarea iahturilor sintem si noi ca in Romania si aici va dau ex.personal: la o remorca de 750Kg pentru uz personal platesc anual 29€ impozit si obligatoriu 31€ asigurare. Pina aici bine INSASI cum spuneti la un Trailer de 2tone plus ambarcatiune nu platesc nici impozit si nici asigurare obligatorie aceasta fiind optionala. Si eu sint de acord ca aceste obiecte de lux sa fie impozitate cu toate ca ma loveste si pe mine dar este o nedreptate ca pe un motor montat in autoturism sa platesti si pentru cel din ambarcatiune NU.
    -Bine spuneti, cel care i-si permite aceste obiecte sigur va fi fluid financiar ca sa plateasca si taxele cuvenite. Dar sa nu uitam ca de cind este lumea cel sarac este cel care sufera ca legile sint facute de cei care i-si permit aceste obiecte de lux bineinteles FARA taxe.

    Răspunde
     
    1. Constantin
     August 17, 2013 la ora 17:07

     Faceti o confuzie, stimate domn. Veniturile din chirii, jocuri de noroc etc. sunt impozitate in acest moment in patria noastra (cum se intampla si in Germania) conform Codului Fiscal aflat in vigoare. Va recomand sa-l cititi. Cel care spune prostiile de mai sus o face pentru a-si sustine politicienii preferati si masurile lor idioate. Este vorba in Scrisoarea de intentie a Guvernului catre Fond despre obligativitatea platii CAS , o prostie fara margini. Acum vor sa taxeze si faptul ca fiica mea doreste sa-si cumpere o pereche de cercei. Ce parere aveti despre asta domnule un turist? Se intampla acest lucru si in Germania? Sotia dumneavoastra este taxata suplimentar daca din munca domniei sale isi va cumpara o data la zece ani, sa zicem, o pereche de cercei? In Germania sunteti chemat la magazin cu certificatul de casatorie sa dovediti ca va insurati pentru a vi se vinde verighete fara taxe suplimentare? Cat de bine este pusa problema, dupa parerea dumneavoastra, stimate domn?

     Răspunde
      
     1. un turist
      August 17, 2013 la ora 20:49

      Scuze Constantin dar ce aud de la d-voastra ma lasa fara saliva sa nu poti cumpara bijuterii fara certificat. Pe scurt i-am cumparat sotiei in Croatia niste cercei care i-a placut si nu au fost ieftini si nu m-a intrebat nimeni de nimic. Vedeti ca mai pot invata multe nestiute pina acuma.

       
     2. sanduCu
      August 19, 2013 la ora 03:09

      Dl unturis, si n-ati platit nici o vama la intoarcere? S-au stricat treburile…

       
     3. cornel
      August 19, 2013 la ora 10:23

      Din cate cunosc, in Romania, se pot cumpara bijuterii din aur (inele, cercei, bratari, lantisoare, etc) fara aprobari de la Primarie si fara sa fie nevoie de certificat de casatorie (noutatea este ca astazi se percepe o noua taxa, in valoare de 1 EURO/gram sau ceva de genul asta – nu vad asta o problema pentru cineva care doreste sa-si cumpere si/sau sa faca un cadou din aur INSA daca luam in calcul cumpararea de lanturi groase de aur sau cruci mari de aur, asa cum am vazut ca se poarta in randul celor care iubesc manelele, atunci costul de achizitie creste considerabil si lucrul asta poate fi o piedica importanta).
      Avand in vedere faptul ca majoritatea cetatenilor romani nu isi cumpara bijuterii din aur in fiecare zi, cand se duc la paine sau la piata, ci poate o singura data la 10-15 ani eu nu consider aceasta problema una de foarte mare importanta pentru cetateanul obisnuit din Romania.
      O zi buna.

       
     4. mircea
      August 19, 2013 la ora 18:11

      Ceea ce am vrut sa spun este ca statul are dreptul sa aplice taxe pe bogatie si pe nemunca(orice activitate care nu produce, sau nu ajuta la realizarea unui produs finit), indiferent cum se numesc ele, impozit, CAS,taxa, etc, pt a proteja pe”cei multi” care muncesc. Il simpatizez pe Voinea si cred ca este cel mai serios ministru dintre toti ministrii USL-isti daca ii putem numi ministri pe acesti mafioti, si cred ca face tot ceea ce crede el ca e mai bine si mai putin ceea ce spun baronii mafioti din PSD, partid ce geme de corupti, mafioti si incompetenti.

       
     5. Constantin
      August 23, 2013 la ora 14:29

      Statul are dreptul sa aplice taxe pe orice. De fapt statul are orice drept. Dar in fond cine/ce este statul? Si cine-i confera drepturile despre care vorbim? Fara a insista asupra lamuririi in detaliu a chestiunii [pentru care lectura individuala este salutara], am sa va spun ca statul suntem noi, cetatenii, iar drepturile sale sunt cele pe care noi i le dam. Daca suntem idioti si-i permitem sa ne taxeze aiurea, acoperind prin aceasta propria-i ineficienta impotenta, nu avem decat sa schimbam lucrurile la viitoarele alegeri, sau sa suportam consecintele. Cat priveste activitatile productive, acestea NU trebuie confundate cu conceptul de munca. Un profesor, un arhivar, un medic, ori un politist, muncesc? Sunt persoane productive? Cum ar trebui impozitati? Cel care castiga din dobanda unui depozit bancar ar trebui impozitat mai mult decat cel care investeste banii luati dintr-un credit? De ce? Dar un investitor la Bursa? Munca lui ajuta la realizarea unui produs finit, sau nu? Dl. Voinea este baiat dragut si are parul cretz. Seamana cu dl. Soviani si este cam din acelasi aluat, prin urmare, este imposibil sa nu-i iubesti pe-amandoi. Personal, va marturisesc ca nu iubesc pe niciunul, dar daca tot vin unii [invitati] pe la TV as dori sa aiba logica in exprimare. Iar daca sunt economisti, exigentele prezentei publice cer ca discursul lor sa aiba coerenta din punct de vedere al stiintelor economice.

       
     6. mircea
      August 28, 2013 la ora 10:25

      Constantin, statul suntem noi, teoretic, iar noi cei mai multi, cred ca 70-80%, suntem din categoria celor care nu-si permit nici bijuteri nici iacht si nici alte lucruri nefolositoare. Suntem din categoria celor care abia isi permit un apartament cu 2 camere, maxim o Dacia Logan, si maxim un concediu de 5 zile/an in Bulgaria. Asa ca daca ar fi sa luam noi decizii sigur am lua decizii favorabile noua si un favorabile catorva insi, asa cum se intampla acum.

       
  2. dan onofrei
   August 18, 2013 la ora 02:18

   buna saera tirzie la toata lumea .Eu va dau nota zece pentru comment stimate domnule Mircea.Asta a fost imensa greseala ,o patura de parveniti care s-au autodefinit noua clasa politica dupa 89 au
   demontat o intreaga industrie si agricultura (asa cum erau dar erau si unele uzine si mici manufacturi cooperatiste erau competitive necesitau doar corecturi actiuni de RETROFIT!!!)) .
   DAr ca sa fim sinceri ce mai ajuta miorlaiala ,poate singura solutie este ca toti sa se angajeze sa scoata caruta infundata pina la osie in mocirla.Trebuie si sa vedem adevarul economic istoric european ca dupa desfiintarea CAER-ului ,Romnia daca se izola ar fi avut sanse in Europa pina in gard adica ar fi fost privita si tratata ca o Corea de Nord,Asa cel putin sa fim sinceri tara este direct conectata la reteaua informatica internationala ,cetatenii nu mai stau ca intr-o puscarie unde sa li se arate poate dar nici aia cum este Bulgaria doar la televizor.Deci este drept tara in 89 era terminata ( material si moral ca sa nu mai spun socila -cum aratau spüitalele nu mai aveau nici vata!!!),iar ecologic nu mai discutam(am lucrat poina inj 84 la GAlati si stiu cum arata zilnic cerul orasulzui si ce aruncau pe cos furnalele care cred ca nu mai aveau filtre!!!!!).Este adevarat daca fostii fosti care au tras mereu sforile inainte de 89 (si le trag si acum -o pARTE A SECURITATII DAR NU TOTI CACI ESTE SI O SECURITAE NECESARA ORICAREI TARI)ar fi fost corecti cu poporul si intraega avutie nationala care trebuia nu jefuita pe parcele (fostele gospodarii de partid gen Snagov ;BaNEASA ETC …deci baietii aceia deestepti de care cu buna dreptate vorbeste dl.prezidente Basescu) ar fi fost oameni onesti situatia ar fi fost mai domoala :Dar cine a vaut acest interes???Nimenmi dimpotriva s-a dat ordin precis cu siguranta jefuiti ba ca acu e al vostru sinteti liberi!!! :VA rog sa ma credeti ca nici cu RDG-ul nu a fost mai altfel am trait fenomenul de la inceput:Tot fostii fosti(mai ales capii lor din comertul exterior care furnizau partidului lui Honecker valuta si Wisikyul la protocoale) in cirdasie cu marile concerne vestice au facut jaful cel mare dupa 90 …deci modelul romanesc nu a fost o exceptie in Europa:NUmai ca la germani a fost(si este inca ) puterea financiara a westului si faptul ca mai toti esticii din clasa muncitoare au emigrat(sau sint navetisti de saptamina sau luna ) in west unde lucreaza multi si azi pe salarii de nimic ca muncitori sau ingineri inchiriati:Pe deasupra guvernul federal ne obliga pe cei din west si acum la 23 de ani de atunci sa platim taxa suplimentara de solidaritate!!!!!in aafra impozitului.HAin frater am, ionmteles un an doi trei da au trecut 2 decenii si peste facem secolul acusi !!!DAr Romanica ???Nu avut pe nimeni in spate(in afara de multi care au cautat si cauta sa o dezbine ca tot national-aia care urla ca vor regiuni autonome !!!) iar concernele internationale nu au avut si nu vor avea nicicind decit un singur interes .mina de lucru ieftina cea mai ieftina din Europa(exceptind repubica Moldova ca si acolo s-au extins ) si pe deasupra au transferat acolo munici mai mult manualae care aici inseamna multe ore de munca costisitoare (montaj si asamblari)si deci costuri de salarii prea mari.NU e mai altfel nici decit cind prin anii 70 sa zicem regimul lui CEausescu facea contracte cu firme germane de textile sau incaltaminte care aduceau tot ca furnituri acolo si luau marfa facuta de bietele croitorese catre si-au dat sdanatatea pe salarii de nimic.
   Clar ca in acelasi timp cei care ne conduceau in fruntea partidului isi aveau
   dreptul pus deoparte si ei si odraslele lor .Si e clar ca si la o armata de securisti care le pazeau interesele nu le lipsea wisikiul si Kent-anele-erau STANDARD- :DAr altfel eram toti egali iar dinsii mari patrioti paaratori ai clasei muncitoare si realizarilor revolutzionare :Deci alte timpuri acelesai obioceiuri vechi-Cum era cartea aiai :ciocoii vechi si noi???.E drept avutia atunci se putea numi nationala granitaz tariuki era granitza nu trecea nici porumbelul,in zbor necontrolat stiu in 88 cind am venmiot in tara ,la NAdlac te puneau sa scoti tot din masina se uitau si in motor ,acum nu mai este nici o avutie tara e vinduta altfel nu ar venii portareii FMIului sa trateze ce regii nationale sa se mai privatizeze!!!
   DAr cum totul este istorie nu este decit o cale ,ordine si disciplina financiara si refacuta industria si fermele agricole .in asociatii adica cei saracii sa se uneasca sa ia credite in comun :_porninde de la nivelul mic al comunei ,la tirg si apoi oras .Trebuie vazut inainte ce a fost este istorie si nj mai ajuta de doi bani.
   E drept cei tineri daca mai sint multi in tara trebuiesc spijiniti financiar de banca nationala sa se asocieze in proiecte de firme mici cu precadere in domeniul ecologioc si energii regenerative care sint viitorul:Sigur e trist ca tara a fost vandalizata :Dar si sa plingi la infinit nu ajuta :cind deja sa zicem ai avut un cutremur ce te mai ajuta saplingi???In 1977 bucurestean fiind ma aflam la un coleg de facultate seralist in Colentina sa il ajut la matematica :M-a prins pe 4 martie un cutremur ucigator de 7,5 grade scara RIchter.Am scapat ca prin minune si acasa in Bucurestii NOI unde era sotia cu fetita ne-a cazut complet calcanul de la casa parintilor (adoptivi)!!!A fost o catastrofa in tot oraSUL!!Ce ear SA FACEM sa MIORLAIM CINE E DE VINA ?? a FOST :NU VA SPUN CU CIT CHIN SI ALERRGATURA dupa materiale AM REPARAT casa ca nu erau materiale:IAr asigurarile acelea zis de stat(catre le definiti dsv laq punctul 6!!) aSa zisul ADAS vai de mama lor nu ne-au dat mai nimic daca asteptam dupa ele ne prinmdea iarna urmatoare cu zapada in camere!!!!Deci trebuie vazuta viata inainte si nu privit numai inapoi_si gindit numai negativ NU ajuta la nimic dar absolut la nimic :De greu este si asa extrem de greu in toata lumea(si aici in Germania nu spun ce se intimpla cu zeci de firme si intre timp concerne grele e o tragedie pentru oamenii muncii!!!) tara tre sa ramina unita si sa traga toti la un jug nu unul hais celalat cea numai dupa micuml interes personal.IAr cu pomenile sociale trebuie spus clra ca nu se mai poate gindi in modele vechi!!! E apusa teoria!!! _Fiecare trebuie sa caute de munca sa isi poata finata nevoile sociale si mai ales sanatattea :Asta presupune la tineret sa invetet serios nu teorii cu varza ci probleme practice ,multe multe meserii caci timpurile moderne implica suta de meserii fiecare foarte specializate :IN contextul asta guvernul trebuie sa investeasca in aceste forme de calificare a tinerilor nu in camere de urmarire la bacalaureat :LAsa-i si nefilmati daca idiotii cred ca viitorul loc de munca si-l vor apara cu o diploma in piept si cu ZERO cunostinte la bibilica !!!!!lasa-i in suc propriu ii va lovi viatza :DAca insa vezi ca omul are intradevar aptitudini practice promoveaza-l si asa ridici tara cu elite.
   DAr acolo se pare si azi mai domneste mentalitatea otomna de unul cu P..a in C..u altuia nasu cu finu etc etc(modelul Camorei) …asa ca in departata istorie :Si aici ii dau parca dreptate mare lui Constantin cind spune ..mai dureaza fratilor inca 50 de ani pina sa ne trezim la realitate

   Răspunde
    
  3. sanduCu
   August 19, 2013 la ora 03:33

   „Ce e rau sa […] avem clasa de mijloc?” Ca de fapt nu exista. Ce exista e o patura de lingai a ciocoiasilor de la diferite nivele administrative, politice si … iacata au ajuns si multinationale co-operatiste (CAP sau CAS?)
   „Clasă socială, grup numeros de oameni, istoriceşte constituit, cărora le sînt proprii anumite caracteristici sociale comune, şi anume: acelaşi loc în sistemul producţiei sociale, acelaşi raport (de cele mai multe ori consfinţit prin legi) faţă de mijloacele de producţie; acelaşi rol în organizarea socială a muncii; acelaşi mod de obţinere a părţii de care dispun din bogăţia societăţii, precum şi aceeaşi mărime a acestei părţi; conştiinţa apartenenţei la acest grup, anumite trăsături psihosociale proprii.
   Noţiunea de clasă socială a fost introdusă de gînditori pre-marxişti (în special de reprezentanţii economiei politice clasice engleze), dar Karl Marx şi Friedrich Engels au îmbogăţit şi au dezvoltat în chip esenţial conceptul de clasă şi teoria claselor” Nu este nici o clasa de mijloc de aparat, domnule Mircea. Incepe sa fie o prapastie intre cei de sus si cei de jos. Care se mai agata de crapatura, ii strivesc degetele – si ei au ajuns la concluzia ca nu se mai poate, sunt prea multi. Din cind in cind o sa mai auzim cite unstrigat din HAU (ca la filmul „Vulcanul”).

   Răspunde
    
 • vasile
  August 17, 2013 la ora 07:46

  miercuri, 13 aprilie 2011
  Dezvăluiri: Cum se fură alegerile în România!
  NOTĂ SPECIALĂ. Maşinăria PDL de fraudare a alegerilor a folosit toate mecanismele posibile: Poliţie, Jandarmerie, SRI, SIE, Prefecturi, servicii deconcentrate şi agenţi economici de stat. Şi, nu în ultimul rînd, ambasade străine. În campania prezidenţială, Traian Băsescu a folosit Centrul SECI şi proiectul militar MONSAT pentru a-şi vedea visul cu ochii.
  Achiziţionarea şi instalarea echipamentelor speciale pentru reţeaua MONSAT s-au făcut şi cu sprijinul National Security Agency (NSA). Actul de naştere a sistemului MONSAT este Hotărîrea 045/2005 a CSAT. Reţeaua de sateliţi MONSAT de joasă altitudine, la care SRI şi SIE au acces, nu e lansată de Statul Român, ci de SUA, în colaborare cu o serie de ţări europene. România „închiriază“ accesul la aceşti sateliţi, pe baza unor înţelegeri între Serviciile Secrete ale ţărilor NATO. Ei sînt folosiţi pentru pedepsirea dizidenţilor, în mod ilegal, prin urmărirea, monitorizarea şi hărţuirea sau tortura aplicată persoanei vizate.
  Reţeaua de sute de sateliţi care acoperă Europa nu numai că receptează, dar e capabilă să şi transmită, în mod egal. Dispozitive radar, bazate pe unde milimetrice, au posibilitatea de a urmări o persoană, după caracteristicile biometrice, oriunde pe pămînt şi, mai mult de atît, de a vedea omul prin acoperişurile clădirilor în care se află acesta. Cu ajutorul agentului special secret al DEA, din zona Balcani (Drug Enforcement Administration), Harry Giknavorian, Traian Băsescu are acces direct la Centrul SECI.
  Acest Harry Giknavorian este, în fapt, agentul acoperit al CIA, delegat de SUA pe lîngă Traian Băsescu, încă din anul 2004. Este singura persoană din România care nu are numere de identificare la maşina cu care se deplasează prin Bucureşti. El conduce un SUV Ford Explorer blindat, de culoare verde. Agentul american are relaţii strînse cu autorităţile Statului Român, în special cu Traian Băsescu şi cu consilierul prezidenţial pe probleme de Securitate, Iulian Fota. Este căsătorit, are 2 copii, băiat şi fată, şi locuieşte în Băneasa, în Complexul ZODIAC; are un cîine labrador. America, prin rezidenţii CIA şi prin Harry Giknavorian, a aservit conducerea structurilor din MAI: DGCCO, SIPI şi DIICOT. Pentru a-şi pune planul în aplicare, a trebuit să-l schimbe pe Dan Nica de la conducerea Ministerului de Interne. Astfel, americanii au putut să utilizeze aplicaţii ale softului de la RASIROM, folosit de Institutul Naţional de Statistică şi agreat de BEJ şi BEC. Agentul CIA din România şi omul său sub acoperire de agent DEA, de la Centrul SECI, au putut să supravegheze, să controleze, să influenţeze şi să centralizeze datele din secţiile de votare în timp real. Totul s-a petrecut cu sprijinul SIE şi STS, deoarece aplicaţii ale acestui soft de la RASIROM sînt folosite şi în lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate din Europa. Astfel, Traian Băsescu, prin acoliţii săi şi cu sprijinul guvernului american, foloseşte independent şi fără control parlamentar Sistemul Naţional de Monitorizare a Comunicaţiilor prin Satelit-MONSAT. Acest sistem are la bază o serie de proiecte realizate în ultimele decenii în Statele Unite şi în Europa, iar sateliţii lansaţi în spaţiu sînt de provenienţă americană şi operează la joasă altitudine. Pentru a intra, cît de cît, în legalitate şi a-şi pune planul în aplicare, SUA au impus Guvernului Tăriceanu adoptarea unui cadru legislativ astfel încît românilor să le fie monitorizate toate convorbirile telefonice şi toate e-mailurile. Aşa a apărut subit Legea nr. 298/2008, promulgată rapid de Traian Băsescu, privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţelele publice de comunicaţii. Legea se referă atît la persoanele fizice, cît şi la cele juridice. MAI, Parchetul General, SRI şi SIE au, astfel, oricînd acces la date pe baza unei simple ordonanţe semnate de orice procuror, fără a mai exista un mandat emis de judecător. Acest sistem MONSAT permite interceptarea poştei electronice utilizate de oameni de afaceri sau politicieni. În timpul campaniilor electorale, mesajele transmise prin Internet pot fi interceptate neautorizat şi folosite de adversarii politici.
  Pregătirea pentru fraudarea alegerilor prezidenţiale din 2009 s-a făcut în timpul campaniei europarlamentare. Apoi, terminale mobile ale STS au fost amplasate la sediul central SECI de la Bucureşti şi au fost folosite la monitorizarea comunicaţiilor şi a transmisiilor de date-voce tip SMS. Acest lucru a fost posibil pentru că RASIROM (regie aflată în subordinea Serviciului Român de Informaţii) a proiectat un sistem care a putut fi folosit de către prefecţii PDL şi de către membri ai acestui partid, care ştiau numerele de telefon ale fiecărei secţii de votare, transmiţînd date în timp real la Bucureşti. Dispozitivul de ascultare a telefoanelor mobile are un sistem de funcţionare destul de simplu şi poate fi introdus, cu uşurinţă, într-o valiză de voiaj. Agentul trebuie să scaneze codul personal al telefonului care urmează să fie ascultat. Pentru acest lucru, el se apropie de posesorul telefonului mobil, la o distanţă mai mică de 25 de metri, în timp ce acesta are o convorbire. Fiecare celular are un mod de identificare, denumit IMEI, care poate fi aflat tastînd pe telefon steluţă diez 06 diez (*#06#). Rezultă un cod format din 15 cifre. Acesta este personalizat pentru fiecare telefon celular în parte şi nu poate fi acelaşi pentru două aparate. La sediul central al PDL, în noaptea alegerilor, a fost instalat un dulap cu routere. Numărul posturilor ocupate a fost de aproximativ 500; acestea au fost instalate pentru conexiuni interne cu secţiile de votare din ţară, iar la secţiile din afara României nu au fost distribuite terminale STS, deoarece nici măcar Băsescu şi acoliţii săi nu pot transporta aceste terminale fără a atrage atenţia autorităţilor din Uniunea Europeană.
  În ţară, STS, împreună cu prefecţii şi subprefecţii, ajutaţi de membrii PDL, au fost cei care au condus operaţiunile de centralizare a alegerilor (întrucît cele 500 de aparate telefonice mobile ale STS au fost în custodia membrilor PDL), iar aceştia au trimis SMS-uri cu mesaje electorale pe telefoanele speciale. SMS-urile au fost expediate de pe cartele preplătite doar de la nivel judeţean spre centrul din Aleea Modrogan. De altfel, euroalegerile şi Referendumul pentru introducerea votului uninominal au permis Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, să monitorizeze, prin intermediul telefoanelor mobile şi al cartelelor prepaid pe care le-a pus la dispoziţia Biroului Electoral Central şi preşedinţilor secţiilor de votare, întreg procesul de transmitere a rezultatelor şi a prezenţei la vot.
  Conducerea PDL şi Traian Băsescu au avut timpul necesar să întoarcă rezultatul alegerilor cu voturi fictive din străinătate. Aceste voturi nu au putut fi niciodată numărate. Generalii numiţi de Traian Băsescu la conducerea STS au primit sarcina să rezolve această problemă. Este vorba de 3 generali care s-au ocupat de monitorizarea alegerilor: Marcel Opriş (director STS), Corneliu Grigore (prim-adjunct al directorului STS, managerul liniei de urgenţă 112) şi Ioan Balaure (directorul adjunct pe probleme economice al STS). După executarea ordinelor primite de la Cotroceni, generalul cu două stele Corneliu Grigore a mai primit o stea şi a fost trecut în rezervă.
  Au fost concepute planurile de protecţie contrainformativă prin care Traian Băsescu a dispus demararea operaţiunilor de bruiaj online, pe bani publici, încă din luna septembrie a anului 2008. Consilierii loiali au fost însărcinaţi cu crearea unui departament secret pentru protejarea imaginii miniştrilor PDL şi a preşedintelui, pe Internet. Angajaţii acestui serviciu privat, plătit din banii Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale, trebuie să pornească o campanie agresivă împotriva celor ce îl blamează pe Traian Băsescu, sau să posteze pe Internet tot felul de comentarii, care să schimbe sensul informaţiilor negative despre acesta din articolele de presă. Sînt vizate în principal marile ziare cu domenii de Internet, agenţiile de presă, blogurile de atitudine care înregistrează trafic etc. Serviciul nu se află în clădirea Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale, dar de el se ocupă direct unul dintre consilierii personali ai Elenei Udrea, respectiv Ana Maria Topoliceanu.
  În 2009, am asistat la o fraudă prefabricată, cu CNP-uri inventate, cu voturi ale morţilor, cu semnături în fals, cu Procese Verbale falsificate, cu rezultate inversate, cu mită în sediile electorale şi un proces electoral dirijat. Agenţii STS, SRI şi SIE ai lui Băsescu, ajutaţi de americani şi de agenţii SISROM din afara ţării, au cumpărat, au furat şi dirijat sute de mii de voturi, pentru ca rezultatele să corespundă cu cele din softul comandat de Traian Băsescu, cu 4 minute înainte de exit-poll-uri, live, în faţa naţiunii. Autoritatea Electorală Permanentă, din obedienţă faţă de stăpîn, a muşamalizat informaţia că au fost aproape 14.000 de votanţi multipli, sau că au existat numeroase Procese Verbale măsluite, cu rezultate inversate în favoarea lui Traian Băsescu.
  Referitor la agentul american Harry Giknavorian, acesta are relaţii strînse cu Mafia ţigănească şi cu Serviciul Secret al romilor, pe care îl finanţează din fondurile de stat americane ale CIA. Serviciul de Informaţii şi Siguranţă al Romilor – SISROM este un serviciu secret, protejat şi de către Traian Băsescu şi camarila sa din SRI. Acesta este folosit la controlarea clanurilor şi a grupărilor infracţionale, prin regizarea unor scandaluri între bande. SISROM-ul îl ajută pe Traian Băsescu să cumpere voturi în cadrul etniei (vezi Clanul Bercea Mondialul).
  Serviciul Secret al ţiganilor are, în principal, menirea „să apere interesele şi drepturile etniei romilor, precum şi dezvoltarea unei reţele de informare şi comunicaţii interne şi externe“. El colaborează cu toate Serviciile Secrete clasice, respectiv: Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, structurile de informaţii ale Ministerului de Interne, INTERPOL şi EUROPOL. SISROM, avînd centrul la Bucureşti, funcţionează după reţeta clasică a structurilor de informaţii. Îşi desfăşoară activităţile „în paralel cu serviciile secrete existente şi dă raportul către U.M. 0215 (Serviciul de informaţii şi protecţie a cadrelor din Ministerul de Interne)”. Ca structură informativă, SISROM se ocupă de culegerea de informaţii din domeniile social, politic, cultural şi economic, cu accent pe următoarele problematici: emanciparea socială şi formele de dialog cu organizaţiile non-guvernamentale. Are constituite reţele de informatori, care culeg date şi informaţii din teritoriu. Acestea sînt transmise, apoi, sub formă de Note informative, dar şi de informaţii brute, direct lui Traian Băsescu. ,,Părinţii” acestui sistem sînt Virgil Măgureanu şi Ioan Talpeş, care au înţeles rostul SISROM, permiţînd înfiinţarea lui fără a-i crea probleme. Administraţia Prezidenţială a lui Traian Băsescu a acordat girul membrilor acestei structuri.
  Spionajul Rrom SISROM – Serviciul de Informaţii şi Siguranţă al Romilor din România este o structură particulară, iniţiată şi condusă discret de acelaşi Virgil Măgureanu. Acest Serviciu Secret ilegal, care funcţionează sub protecţia lui Traian Băsescu, a camarilei din SRI şi cu ajutorul oamenilor SIE de la Ambasadele României din marile capitale europene, a schimbat rezultatul alegerilor din exteriorul României, prin implicarea sa activă în direcţionarea voturilor etniei rome din Spania, Italia şi Franţa către candidatul Traian Băsescu.
  Tot agentul Harry Giknavorian este cel ce controlează SIPI – Serviciul de Supraveghere Operativă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
  SIPI, Serviciul Independent de Protecţie Internă din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, folosit şi de către americani, şi de către Traian Băsescu, este beneficiarul unor informaţii ale sistemului MONSAT. Acest serviciu captează ilegal informaţii, operaţiuni care se pot realiza fără probleme de către unii angajaţi politici ai sistemului, dar şi de către beneficiarii legali ai acestuia. Interceptările ilegale se pot efectua de către operatorii MONSAT, care au libertatea aproape totală de a accesa pachete de date transmise prin zecile de sateliţi ce asigură comunicaţiile dintre utilizatorii serviciilor specifice. Acest lucru se datorează tehnologiei avansate şi posibilităţilor reduse de exercitare a unui control pertinent asupra sistemului. El funcţionează după principiile de interceptare a comunicaţiilor clasice, precum telefonia în sistemul naţional. Astfel, operatorii MONSAT pot interveni pentru captarea unor informaţii, imediat după emiterea semnalului antenei de emisie, sau pot să capteze semnalele satelitului de comunicaţii folosit de operatorii de astfel de servicii din România ori din ţara de origine a utilizatorului.
  Cei aproape 2.000 de angajaţi ai SIPI răspund instituţional numai în faţa ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş.
  Sistemul MONSAT are aprobarea CSAT şi utilizează informaţii şi aplicaţii americane KOFAX, Microsoft şi XEROX.
  Sateliţii americani sînt rezervaţi pentru situaţiile în care victima iese din raza în care acţionează grupările criminale, deplasîndu-se în afara oraşelor, în campinguri, la ţară etc.
  Reţeaua de sateliţi la care SRI şi SIE au acces este folosită, într-adevăr, în mod ilegal, de către personalul Administraţiei Prezidenţiale, cu acordul deplin şi sub îndrumarea Serviciilor Secrete româneşti, aflate sub comanda serviciilor străine care le-au pus la dispoziţie tehnologia. Elemente corupte din conducerea acestor Servicii Secrete româneşti şi din fruntea Statului Român utilizează, de cîţiva ani buni, în mod ilegal, această tehnologie împotriva propriilor cetăţeni.
  Comunitatea Naţională de Informaţii, din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, deci şi Traian Băsescu, are acces la un Sistem Informatic Integrat, racordat la toate Serviciile Speciale, şi unde sînt stocate informaţiile secrete de importanţă strategică, inclusiv cele obţinute în urma interceptărilor legale sau ilegale pe care le efectuează Serviciile de Informaţii din România.
  Această bază de date, care este permanent actualizată, este pusă la dispoziţia preşedintelui României, iar serverele în care sînt stocate datele se află într-un Centru de Management al Sistemului Informatic Integrat, care, potrivit celor stabilite printr-un document secret (Hotărîrea nr. 0216/27.10.2004, emisă de CSAT), ocupă două spaţii: unul principal, aflat în Bucureşti, şi altul de rezervă. Potrivit unor informaţii neoficiale, Centrul de Management al Sistemului Informatic Integrat este administrat de Serviciul Român de Informaţii.
  Această bază de date în format electronic, aflată în serverele Centrului de Management al Sistemului Informatic Integrat, permite Serviciilor Secrete din România să obţină, în timp real, orice informaţie despre o persoană fizică sau juridică, în funcţie de interesele urmărite.
  Funcţionarea Centrului de Management al Sistemului Informatic a fost reglementată prin Hotărîrea de Guvern nr. 952 din 14/08/2003, contrasemnată de directorul SRI. Accesul operatorilor la date este permis în funcţie de Certificatul de securitate (eliberat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat). Centrul de Management al Sistemului Informatic Integrat este stabilit, printr-un document secret (Hotărîrea 0216/27.10.2004, emisă de CSAT) în două sedii: unul principal, aflat în Bucureşti – Centrul SECI, şi cel de rezervă, în cadrul Biroului de Informaţii Militare (BIM) din cadrul DGIA (o structură departamentală formată din Direcţia de Informaţii Militare şi Direcţia Siguranţă Militară, din cadrul MApN). Brigada de Informaţii Militare (BIM) reuneşte, sub comandament unic, cele trei batalioane care funcţionaseră şi pînă acum, respectiv HUMINT, IMINT şi SIGINT.
  Brigada de Informaţii Militare a fost constituită în urma unei Hotărîri a CSAT, din 31 martie 2010, şi este subordonată direct ministrului Apărării, Gabriel Oprea. Serviciile Secrete ale Armatei au primit undă verde pentru înfiinţarea Brigăzii de Informaţii Militare de la directorul Comunităţii de Informaţii a Statelor Unite ale Americii (DNI), James R. Clapper. Beneficiarii acestui Serviciu Secret al Armatei Române sînt: fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, actualul ministru al aceleiaşi structuri, Traian Igaş, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş, consilierul prezidenţial pe probleme de Securitate, Iulian Fota, preşedintele României, Traian Băsescu, precum şi ambasadorul SUA, Mark Gittenstein. Chiar dacă, oficial, singura autoritate naţională în domeniul interceptărilor este Serviciul Român de Informaţii (SRI), se ştie că Statul Român, printr-o Hotărîre strict secretă, a autorizat Serviciul de Informaţii Externe (SIE) să îşi procure şi să folosească cele mai sofisticate echipamente pentru ascultarea telefoanelor românilor şi a tuturor comunicaţiilor pe Internet, prin sistemul MONSAT.
  Serviciul de Informaţii Externe face parte din Sistemul Naţional de Apărare al României şi funcţionează în baza Legii nr.l din 6 ianuarie 1998. La 15 aprilie 2004, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a adoptat Hotărîrea nr. 0063, clasificată STRICT SECRET, prin care autoriza Serviciul de Informaţii Externe să desfăşoare activităţi de tip SIGINT (SIGINT – SIGnal INTelligence reprezintă informaţii obţinute din surse care acţionează în spectrul electromagnetic şi constau din mai multe subdomenii), pentru interceptarea comunicaţiilor efectuate prin satelit. Din acest moment, SIE dispune de baza legală pentru a-şi procura cele mai performante dispozitive necesare interceptărilor de voce şi date transmise prin mijloace electromagnetice (telefoane, calculatoare sau orice alt tip de radioemiţător).
  SIE se ascunde în spatele unor legi care îi permit să asculte pe oricine şi oricînd, chiar şi fără mandat.
  DGIA şi DGIPI îşi prezintă rapoartele doar miniştrilor de resort şi nu sînt controlate de Parlament.
  Atît SRI, SIE, cît şi STS, prin Marcel Opriş, au folosit în campania electorală baza sistemului MONSAT, aflat la Centrala Regională SECI de la Bucureşti, condusă din umbră de agentul Harry Giknavorian. MONSAT poate monitoriza orice convorbire telefonică sau transmisie de date-voce care se realizează printr-un terminal cu acces la satelit. Acelaşi lucru este valabil şi pentru telefonia fixă sau tehnologia GSM. Datele centralizate la sediul de campanie din Aleea Modogran au fost, astfel, operate şi trimise, cu ajutorul STS, din Centrala SECI.
  Softul folosit de BEC include o aplicaţie KOFAX, tip vierme sau tip buclă, care are drept scop redistribuirea voturilor în favoarea unui candidat prestabilit. De aceea, toate sondajele de la ieşirea din secţiile de votare care dădeau cîştigătoare PRM sau alte partide din Opoziţie nu au corespuns, deoarece au fost făcute prin luarea în calcul a unei opţiuni reale de vot, de 70%, a populaţiei, cînd în fapt aceasta nu a depăşit cota de 20%.
  Net-Consulting, în colaborare cu firma americană KOFAX (o filială CIA), împreună cu firmele Asesoft şi ASSECO, au construit, pe baza programului de la RASIROM (fosta UM 05099, în fapt, o societate patronată de SRI), un soft folosit în ultimele două campanii ale alegerilor, care conţine o cheie-buclă conspirată, pentru direcţionarea voturilor nule şi a celor de pe listele suplimentare, în favoarea lui Traian Băsescu, la ordinul SUA. Programul dirijează voturile dintre BEJ si BEC la orice candidat ales.
  NOTE:
  * Drug Enforcement Administration (DEA) este o agenţie federală de aplicare a legii în Statele Unite, din cadrul Departamentului de Justiţie American, însărcinată cu combaterea traficului şi consumului de droguri în Statele Unite. De asemenea, DEA, împreună cu alte agenţii americane de investigaţii, are ca responsabilitate exclusivă coordonarea şi urmărirea de către SUA a investigaţiilor legate de droguri – şi nu numai – în străinătate.
  * DGIA- Direcţia Generală de Informaţii a Armatei, se ocupă cu culegerea de date şi informaţii în vederea informării factorilor de decizie asupra fenomenului militar şi politico-militar din zonele de interes pentru România. Totodată, are ca obiect extinderea cooperării cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum şi cu Serviciile de Informaţii militare ale statelor membre NATO. Se ocupă şi de îmbunătăţirea reprezentării militare externe (este vorba despre ataşaţii militari) şi de identificarea acţiunilor care ar putea aduce atingere capacităţilor operaţionale, personalului şi patrimoniului Armatei. Are ca sarcină şi descoperirea şi prevenirea actelor de corupţie şi altor activităţi ilegale în care ar fi putut fi implicat personalul Armatei.
  * MONSAT – Sistemul Naţional de Monitorizare a Comunicaţiilor prin Satelit.
  * RASIROM – Regie autonomă aflată în subordinea Serviciului Român de Informaţii, avînd ca principal obiect de activitate proiectarea, realizarea şi instalarea sistemelor de pază şi de alarmare la efracţie şi început de incendiu, stingerea automată a acestuia, controlul accesului persoanelor şi autovehiculelor, controlul biometric şi autentificarea identităţii, TVCI, CATV. Firma mai oferă instalaţii şi echipamente de protecţie fizică şi electronică a incintelor şi a perimetrelor, cu centralizarea informaţiilor în dispecerate specializate, precum şi reţele de comunicaţii voce-date. RASIROM deţine o tipografie proprie.
  sursa: Surse.org

  Răspunde
   
  1. sorin
   August 17, 2013 la ora 10:00

   vezi c-ai greșit blogu”, nenea… și moș crăciun sună întotdeauna de două ori .
   felicitări domnule Moise!
   …e bine că se fac proiecții și calcule. dinamica asta ne omoară.

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    August 19, 2013 la ora 02:50

    Dl Sorin, nu dinamica ne omoara, Liviu Voinea nu iese din ce stie dar nici nu deschide clasa primara pentru economie. Eu mi-am luat notite tot interviul si nu am inteles nimic, nici de la unul nici de la altul. De la Alina intelegi ce vrea, dar o lasa mai moale uneori (deh, protectia).
    Liviu, a raspuns si el in aceiasi maniera … deslinata: incadrat,blocat, nu tai, am platit, astept fonduri, … Intelege cine se pricepe. Dar ca el nu stie, este fara indoiala un ne-adevar. Din cind in cind se uita intr-o parte stinjenit, ca n-are cui sa explice (nici el nu venise cu toate cartile). De citeva ori am sugerat ca interviurile trebuiesc pregatite, cine stie poate renunti. Graficul cu investitii si venituri foarte educativa.

    Răspunde
     
  2. sanduCu
   August 19, 2013 la ora 03:06

   Dl Vasile, nu pot sa cred ca n-am fost eu. Strasnic suspense cu CIA si Basescu. Stiam eu de ce n-o sa mearga Democratia directa in Romania – ca pe vremea cind dadeam admiterea la facultate. Era zapuseala si un tip haios (aducea cu Mircea Crisan, pe urma am avut a face cu el la matematica, Profesorul Popa) nu ne permitea sa deschidem ferestrele – zicea el ca alte dati se aruncau din strada cocoloase cu rezolvari sau se trageau cu ata, spunea ca nu-i este rusine de performantele profesionale ale colectivelor din strada, dar i-ar fi rusine sa ne vada pe noi in strada. Asa si cu folosirea internetului la alegeri. As avea o intrebare: americanii sunt cu PDL? Este o vorba romaneasca „spune-mi cu cine te aduni si-ti spun cine esti”, sa nu-l intrebati pe tatar ca da cu cutitul, se pricepe mai dihai decit un marinar. UM 0215 si sa nu uitam 06 muzical. Acuma, o ultima intrebare: nu va e frica? sau abia acuma nu mai va e. Am facut un PDF, merita.

   Răspunde
    
   1. AndreiM
    August 19, 2013 la ora 13:01

    D-le sanduCu, chiar considerati topicul real? Sau macar realist? In conditiile in care sefii serviciilor de securitate sunt de la alte partide?

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     August 20, 2013 la ora 05:25

     Cineva crede ca Basescu la NAVROM se gindea la PCR?

     Răspunde
      
 • un turist
  August 17, 2013 la ora 01:31

  Buna emisiunea Moise: O precizare: In Germania ce inasezi de pe chirie este impozitet cu cca.30%. La economii daca dobinda depaseste 800€ anual sau 1600€ de familie acest plus este impozitat tot cu cca.30%.

  Răspunde
   
  1. mircea
   August 17, 2013 la ora 11:09

   De aceea exista clasa de mijloc ! Nu-l lasi pe om sa se imbogateasca din bani nemunciti dar nici nu-l lasi sa moara de foame.

   Răspunde
    
  2. Constantin
   August 17, 2013 la ora 16:27

   Impozitul pe chirie e una. Este beneficiul obtinut din exploatarea unui capital. CAS pe chirii este o idiotenie. CAS se aplica angajatului pe salariu. este vorba edespre un amestec cretin al categoriilor de venituri. Ar trebui ca proprietarul spatiului de inchiriat sa infiinteze o firma care sa inchirieze bunul\ respectiv, iar el sa fie angajatul firmai si sa primeasca salariu de la acesta, din care sa plateasca CAS. Este ca e complicat?! Asa gandesc guvernantii nostri.

   Răspunde
    
  3. sanduCu
   August 19, 2013 la ora 02:16

   Dl UnTurist, o duceti bine in Germania. La noi tot ce este „ne-muncit” si apare in cont sau n-are cine sa „toarne”, se taxeaza ca si-ti pare rau ca ai cistigat. Am cistigat odata ceva la o bursa si m-au ras legal ca m-am … apucat de munca.

   Răspunde
    
 • Iulian
  August 17, 2013 la ora 01:24

  Felicitari Moise pentru emisiunea de azi!! foarte buna.
  Pacat ca tocmai azi TVR-ul a fortat terminarea asa brusca 🙁

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase