Ora de Business: joi, 8 august 2013

gfr-marfa

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-122560 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube.

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

106 răspunsuri la Ora de Business: joi, 8 august 2013

 • Adrian D.
  August 11, 2013 la ora 15:00

  Andrei – „pai asta e tot reglementare, intr-o economie libera ai posibilitatea sa te duci la alt angajator.” – nu, draga, asta e tot DEreglementare a legislatziei muncii. Daca ai proasta inspiratzie sa mergi la un alt angajator, s-ar putea sa ai neplacuta surpriza ca vei lucra nu 10 ore ci 12, shi ca vei avea un salariu mai mic: nu doi dolari, ci unul.
  Shi, ca venise vorba, exemplu Chinei e unul prost: China e un bastion al DEreglementarii. Da, ai creshtere economica, cu oate consecintzele ei negative: lipsa unei pietze interne (-nu ai consumatori, fiindca muncitorul chinez e platit prost), poluare etc. In schimb e mishto pentru acei catziva care au ajuns milionari.
  Insa, draga Andrei, shi daca NU ajungi milionar? sa tevad atunci, cum spunea bunica mea, pe unde scotzi camasha (daca AI una, in cazul acela….).
  PS Shi tot nu m-ai lamurait, de unde shi pana unde ar fi o legatura intre DEreglementare shi povestea cu companiile de stat? Adica, daca derglementezi (-dar nu mi-ai spus inca CE?) shi privatizezi, o sa curga lapte shi miere? asha, ca in 2008, cumva?

  Răspunde
   
  1. AndreiM
   August 11, 2013 la ora 15:40

   China este exact raspunsul reglementarii (sau a rezultatului ei). Ceea ce spui tu tine de relatiile inter-umane care in orice tip de economie (fie reglemantata sau nu) au aceleasi scopuri. Si abia acum ajungem la miezul problemei si la ce incearca d-nul sanduCu incearca se ne sugereze. Si nu am spus daca dereglentezi o sa curga l apte si miere.Ideea e ca ai incercat reglementarea (societatile de stat sustinute prin subventii), ai vazut ca e de rau si ai privatizat.Surpriza, nici privatizarea nu merge pentru ca nu ai gandit de la inceput in scop profitabil societatea.Si uite asa transferi responsabilitatea esecului catre privat, ca el nu umbla cu dubla masura pentru ca, nu-i asa, resursele (capitalul a nu se confunda cu resursele naturale) sunt ale lui nu ale tuturor si ne putem juca de-a reglemntarea

   Răspunde
    
   1. Adrian D.
    August 11, 2013 la ora 15:57

    Fraza asta are o mare problema, Andrei: „.Ideea e ca ai incercat reglementarea (societatile de stat sustinute prin subventii), ai vazut ca e de rau si ai privatizat.” – nu, ai incercat, ai vazut ca e bine, shi ai schimbat, fiindca tzi-ai bagat in cap o noua ideologie. acum, cand vezi ca e rau cu noua ideologie a privatizarii & dereglementarii, nu te intoarci la vechea, care a functzionat 50 de an fara probleme, shi persishti in noua ideologie, ca poate-poate…
    Cum spunea Erasmus? Errare humanum est, perseverare diabolicum…
    Noi cam asta facem acum: am vazut ca e greshit sa schimbam modelul, shi totushi perseveram in modelul cel nou shi daunator.
    Cine sa ne mai intzeleaga?

    Răspunde
     
    1. AndreiM
     August 11, 2013 la ora 22:43

     „care a functzionat 50 de an fara probleme” asta e din alt film.De fapt toata polemica este din alt film. Sper sa ma trezesc la realitate si sa vad normalitatea.Nu pot sa cred am deja vu

     Răspunde
      
 • sanduCu
  August 11, 2013 la ora 05:48

  Clima este importanta pentru … orice pe Pamint. Se vede ca si cind ajuta nu e bine, ori nu sunt suficiente silozuri ori nu-i suficienta capacitate de prelucrare. Dar cum stam cu planificarea? Ne competitionam intre noi pina coborim pretul sub cel european. Ei si? Au mai facut-o si altii si au aruncat cu rosii, banane si portocale in ocean. Cel putin pe vremea cind prospectam, prin tara, piinea uscata din brutarii („bulangerie”!!!) era cumparata si data la porci. Daca planificarea sugereaza cuiva comunism, spunetii altfel dar fara asa ceva o sa fie prea mult dintr-un fel si prea putin din altfel, in orice ramura economica. Nici de autoturisme nu aveti nevoie prea mult. Stie cineva care este necesarul? Vedeti destul de clar, ce aveti surplus ori nu se vinde (nici la intern nici la extern) ori se vinde dar la pretul care convine altora nu voua. Si intr-un caz si intr-altul este pierdere pentru romani. Nu-i pacat ca cu resursele care se risipesc sa produci altceva in loc sa-l cumperi de la altii la preturile impuse de ei. Felul in care va implicati in comentariile de pe blog (si sa stiti ca nu sunteti singurii) dovedeste ca aveti resurse pe care le prapaditi pe mai nimic – adica mai invat si eu cite ceva. Mai grozav ar fi sa va implicati cu totii, tot poporul in ceia ce face si desface guvernul (indiferent care ar fi) – nu vedeti ca nu v-aude nimeni?
  Inapoi la clima. Latitudinea geografica este primul factor in sirul de factori care influenteaza clima terestra (zone ecuatoriale, tropicale, temperate si polare). Aceasta datorita variatiei unghiului de incidenta a razelor solare si a duratei zilei (rotatia). Cind vorbim de rotatie, sa nu uitam grosimea atnosferei care filtreaza radiatia solara dar si capacitatea stratosferei de a pastra atmosfera (daca e sa se produca vreo „gaura”, va fi mai aproape de ecuator. Orice corp genereaza un cimp magnetic, deci si Pamintul. Axa magnetica isi schimba pozitia continuu (este unul din reperele care sugereaza gama de influente magnetice din spatiu). Deci migratia polilor explica destul de bine variatiile de clima. In 1831, polul nord magnetic a fost localizat prin nordul inghetat al Canadei, dar din masuratori de paleomagnetism se apreciaza ca ar fi migrat spre Marea Bering. Ca o curiozitate, meridianul magnetic (izogona de grad zero) a trecut prin Bucuresti in 1934, dupa care prin 1965 a poposit la Timisoara. Ca sa nu ma intind, lumina fiind de origine electromagnetica, este evidenta influenta cimpului magnetic terestru asupra razelor solare si deci asupra climei terestre. Evident ca in afara de variatiile seculare (rotatia axei magnetice in jurul axei geografice, cam in 1300 ani un ciclu) avem si furtuni magnetice (cind Pamintul se aseaza in planul ecuatorial al Soarelui unde sunt concentrate petele solare cu influenta nefasta asupra Pamintului) si anomalii magnetice (care ne ajuta la indentificarea zacamintelor). Orice rau e spre bine. Deci daca acuma o sa urmeze o perioada cam temperat-polara in Canada, in Romania o sa va cam bucurati de o clima temperat-tropicala (ploi, furtuni de nisip, … malarie). Probabil ca necesitatea umbrelelor va creste (bune si la ploaie si la soare) fata de cea a … irigatiilor. De fapt criteriul cel mai clar, cred eu, ar fi cind veti observa o diferenta mai mare de temperatura intre zi si noapte, ca in deserturi. In Israel cam asa era, mai ales iarna. Gata cu cearsaful…

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 10, 2013 la ora 22:44

  In perioada recenta am observat ca sustinatorii Presedintelui sprijina entuziast propunerea acestuia ca privatizarea CFR Marfa sa fie infaptuita cat mai rapid. Ma vad nevoit sa spun ca asemenea altor puncte de vedere ale domniei sale, cum sunt cel cu privire la gazele de sist, ori cel referitor la exploatarea resurselor aurifere de la Rosia Montana, acesta este unul cu care nu sunt de acord. Consider compania aflata in centrul discutiei un obiectiv economic strategic. Importanta sa face necesar ca procesul de privatizare sa fie unul maxim transparent, sa respecte cu strictete prevederile legale si sa fie urmarit prioritar interesul public. Nu trebuie sa existe nici un dubiu in legatura cu acesta privatizare. Ori cel putin discutiile de aici deja releva motive de indoiala cu privire la corectitudinea procesului. Sunt, prin urmare, de partea prim-ministrului in aceasta chestiune si cred ca lucrurile trebuie facute temeinic. Poate ca trebuie acordata mai multa atentie si aceasta necesita mai mult timp, ori poate ca procesul ar trebui reluat, astfel incat toti participantii sa beneficieze inca de la inceput de conditii egale, inclusiv in ceea ce priveste valoarea garantiei.*** Spre deosebire de celelate cetati, unde animalele au fost impartite cuceritorilor, Ierihonul crutatei Rahab a fost blestemat, iar toate vietatile ucise. Fiind un oras al desfraului si faradelegii, Dumnezeu l-a fagaduit impreuna cu celelalte cetati ale Canaanului poporului ales si binecredincios al lui Israel. Spatiul nu este propice pentru studii biblice aprofundate, insa speram ca trecerea de la Legea Talionului la Legea Noua si contextul antitetic in care sunt mentionate vechiul Ierihon si noul Ierihon vor ajuta pe cei care „au mai recitit scriptura” fara a fi furati de sunetele trompetilor, sa inteleaga esenta comentariului meu. Talharii, cel putin, sunt identificati corect, dar invocarea pildei Ierihonului nu a fost o idee care sa-mi apartina, iar abordarile freudiene ale chestiunii exced aria mea de interes.*** Repet ceea ce am spus de nenumarate ori: sustin economia deschisa si piata concurentiala, prin urmare consider orice tip de monopol nociv. Dl GS spune ca are acordul Consiliului Concurentei, prin urmare, lucrurile sunt clare, iar din interviul acordat d-lui Moise reiese faptul ca exigentele cu privire la conditiile referitoare concurenta au fost respectate de Rolling Stock Company. Eu ce pot sa zic mai mult? Desi dl. Isar spune uneori traznai, de data asta are dreptate, vazand la CFR Marfa ceea ce s-a intamplat cu multe intreprinderi din proprietatea statului: teoretic poate fi restructurata si rentabilizata (a se vedea dl. Blanculescu si Oltchim), dar in realitate acest lucru nu se va intampla atat timp cat statul este proprietar. Din ratiuni personale si de partid. (In tinerete Stiglitz a mai privit usor si spre stanga, Schumpeter si mai tarziu, dar realmente socialist nu este niciunul.)

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   August 11, 2013 la ora 01:46

   „Importanta sa face necesar ca procesul de privatizare sa fie unul maxim transparent, sa respecte cu strictete prevederile legale si sa fie urmarit prioritar interesul public.” – aia zic shi eu. Iar interesul public este ca aceasta companie sa nu se privatizeze nici azi, nici manine, nici peste o mie de ani, nici cu Gruica Stoiica sau cum l-o fi chemand, nici cu D-Bahn sau Schmeubahn, nici cu transparentza, nici fara transparentza, nci cu ibvestitori tactici, strategici sau strtegico-tactici. Acesta este interesul public, nu altul. Privatizaea unei astfel de companii (sau Hidroelectrica, sau Transgaz etc) o faci numai daca pierzi un razboi, asha, ca Iraqul in 2003. Sau daca eshti condus de tradatori tampitzi, asha, ca noi, acum.
   Iar dl preshedinte (ca shi dl prim-ministru) nu este la prima incalcare a interesului public, o shtim. In alta ordine de idei, pierderile pe care o companmie de stat nerentabila le aduce economiei romaneshti prin privatizare sunt categoric mai mari decat pierderile care exista prin neprivatizarea ei. Toata lumea lauda prosteshte privatziarea Petrom – insa nimemni nu a facut un studiu pentru a determina cat anume a PIERDUT economia romaniei prin practicarea unei pretz triplat la benzina. Ashijderea cu enel , e-on, gaz de france etc Idem va fi la CFR Marfa. Oricat de gaura neagra ar fi daca ar ramane la stat, numai dumnezeu shtie xce pierderi va da economiei romamneshti daca mareshte excesiv pretzul transportilui de marfa, odata ce devine monopol privat.
   A vorbi despre piatza shi concurentza in sectoare strategice (ca sa nu mai zic nimic despre sectoarele care implica shi consumatori captivi) e o iluzie din categoria „A vorbit FMI-ul shi a ieshit un muget”, ca sa nu zic vorba aia.
   Cat despre stiglitz sau schumptere la stanga… asta e ca atunci cand atyzi incercat sa ma convigetzi ca friedman shi shcoala de la Chicago erau de stanga.
   Cat despre Ierihon, recititzi scriptura. Shi nu la crutzarea bunurilor lui Rahab ma refeream eu (aia s-a facut cu voie de la prea-inaltul), ci la o alta poveste, unde inimile miloase au sfarshit-o rau. Iar cultul altor zei decat iahve este asimilat in scriptura cu desfranarea ( a se vedea shi profetzii etc). Zau, nu mai insistatzi, ca stricatzi efectul unei analogii atat de frumoase, asha cum atzi propus-o (shi, repet, spun asta cu sinceritate, fara nicio ironie).

   Răspunde
    
 • Adrian D.
  August 10, 2013 la ora 18:10

  Shii fiindca tot vorbiram de privatizari, de CFR Marfa, de observatziile dnei Mungiu-Pippiddi etc…
  no, hai sa readuc la rampa un articol un pic mai vechi, unde e vorba de ideea geniala emisa de dl de Vir-Vir sau cum l-o fi chemand, fost taie-shi-spanzura MI in Romania, despre NECESITATEA de a privatzia Hisdroelectrica. Sigur, mutatis-mutandis – schimbam Hidroelect5rica cu CFR marfa, shi tot aia e, fiindca ambele sunt companii STRATEGICE, din zone de monopol shi de „serviciu puiblic” (ashtia de la FMi au auzit shi ei de „serviciu public”, ca din mila publica traiesc./ ca shi cei de la UE, de altffel. Dar ‘geaba, la ei exporesia are bani doar cand sectorul public, adica statu’, le da lor bani. Dupa aia, incepe partea cu discursul cretin, de privatizari shi8 stat „suplu”. Statul ar fi mult mai suplu daca nu ar pompa miliarde in posterioarele lor, dar asta e o alta poveste, pentru oameni mari).
  no, articolul in cauza e acesta:
  http://moshemordechai.ro/hidroelectrica-mai-ramasese/
  shi are un singur defect – este foarte moderat in exprimare shi foarte curtenitor cu mintzile cretze care promoveaza privatizarea intreprinderilor strategice de dragulk privatizarii (cum asha de frumos dl de Vir-Vir: „Am înţeles că există o mare rezervă cu privire la privatizare şi un fel de idei preconcepute. Există această idee că, dacă o companie face profit, atunci nu este nevoie să te atingi de ea.” – ????? Omu’ asta pe ce lume traieshte??? daca tot vrea privatizari, s-o privatizeze inati pe ma-sa, apoi chiar FMI-ul, care ultima oara statea cu palaria intinsa pe la statele lumii, „mai datzi-mi un ban, ca sa va salvez” ????).
  No, spre citire shi intzelegere. eventual spre citire repetata, finca, dupa cum se shtie, repetitzia este mama invatzarii (shi a intzelegerii).

  Răspunde
   
  1. cornel
   August 10, 2013 la ora 22:22

   Tare asta cu privatizarea ma-sii, dar asta daca nu ma insel in zilele noastre se numeste prostitutie. In ceea ce priveste privatizarea FMI-ului cred ca daca se privatizeaza mai intai ii da afara pe expertii aia de doi lei care, in echipa de 3 sau 4 persoane vin asa intr-o tara cum e Romania, stau vreo doua sau trei saptamani, dupa care pun pe masa guvernului o serie de recomandari/masuri ce trebuie aplicate intocmai. Pai daca astia 3-4 de la FMI sunt asa de destepti precum se cred iar guvernul nostru asa de prost ca face exact ce cere FMI-ul cred ca ar fi bine sa se desfiinteze ministerele cu angajati cu tot, la fel si guvernul, pentru ca scutim o gramada de bani, efectul e acelasi, adica prost pentru economia romaneasca, si poate mai construim si vreo 2 autostrazi in fiecare an cu banii astia.
   Ce parere aveti?

   Răspunde
    
   1. Constantin
    August 10, 2013 la ora 22:54

    Ati incurcat putin lucrurile, dar nu ati gresit cu mult. Se numeste proxenetism. Altfel, proprietatea publica este cea care favorizeaza nationalizarea pieredrilor si privatizarea beneficiilor, dupa cum am mai spus. Prin privatizarea intreprinderii cel putin se privatizeaza si pierderile, daca nu exista cumva si o speranta de venit la Buget din taxe.

    Răspunde
     
    1. Adrian D.
     August 11, 2013 la ora 01:24

     „Altfel, proprietatea publica este cea care favorizeaza nationalizarea pieredrilor si privatizarea beneficiilor, dupa cum am mai spus.” – este taman pe dos, stimate domn. Intreprinderile private creaza acest gen de situatzie. Companiiile de stat natzionalizeaza atat beneficiile, cat shi pierderile (cazul cel mai faimos fiind statele vs bancile, intre 2008 shi 20…nu shtiu-cat, ca inca nu s-a terminat).. Iar daca va uitatzi la factura dvs de curent sau de gaz, vetzi observa ca pana shi pierderile acelea de care vorbitzi erau, de fapt, spre avantajul shi folosul dvs., cetatzeanul.
     Sigur, insa, ideologia ne invatza altceva, asha ca privatzii e buni, publicul e rau, Petromul, Enel-ul shi alte alea sunt exemple de succes (!!!???), etc etc etc
     Nu shtiu cum reushitzi, dar le incurcatzi cam des in ultimul timp. Ideologia shi dubla masura sa traiasca , stimate domn.

     PS Sa dau un exemplu, graitor – Parisul a privatiuzat utilitatzile de apa, in vremea lui chirac, primarul. Nu s-a schimbat nimic, nu s-a investit nimic – dar facturile au crecut cu 300%… Al nabii conu’ nae asta, privatu’…

     Răspunde
      
     1. AndreiM
      August 11, 2013 la ora 08:42

      Este tocmai..vica verca, cum bine spuneai.Orice reglementare denatureaza echilibrul sau atingerea lui determina anomalii, neexistand competitie reala si totala. Dovada China care isi permite sa mentina pretul de vanzare sub cel real de productie petermen lung prin subventie, in detrimentul ecologiei si a sanatatii oamneilor (vezi satele de cancerosi).Deci ceea ce afirmi tu este un amestec de idei care sa dea (cum ii sta bine unui adevarat teoretician). O sa incerc mai multe detalii intr-un comentariu viitor

       
     2. AndreiM
      August 11, 2013 la ora 08:44

      *si determina anomalii

       
     3. Adrian D.
      August 11, 2013 la ora 11:38

      Andrei, sorry, man, iarashi e vitza-vercea.
      Asta, de pilda, e o fraza care nu prea are sens: „Dovada China care isi permite sa mentina pretul de vanzare sub cel real de productie petermen lung prin subventie, in detrimentul ecologiei si a sanatatii oamneilor (vezi satele de cancerosi).”
      subventzie??? ce treaba are subventzia cu reglementarea shi cu ecologia?
      Shi pana la a merge la emisiile de carbon etc, uitzi ca China ishi permita sa tzina pretzurile jos nu atat prin povestea cu moneda etc, nu prin „reglementare”, cat taman prin DEREGLMENTAREA legislatziei muncii, care atrage investitorii straini ca mushtele la kko, intrucat itzi permite sa plateshti un muncitor cu catziva dolari pe luna ca sa itzi faaca un iPhone pecare sa il vinzi cu cateva sute de dolari. Iar profitul il bagi in buzunar. Iar cand baietzii din State se mira de ce nu reapar joburile, tu dai din umeri shi fluieri.
      Cat despre „Orice reglementare denatureaza echilibrul sau atingerea lui determina anomalii, neexistand competitie reala si totala.” – no , really? Pe mine , discursul asta anti-reglementare in Anno Domini 2013 ma face sa rad cu spume. Adica nu conteaza ca ne-am aprins in cap o ditai criza economicqa din pricina DEREGLEMENTARII, acum vrem mai multa DERGLEMENTARE??? Pe motiv ca reglementarea strica…. echilibrul???? No, aici am cam ramas masca.
      Bun, shi ce sa dereglementam, Andrei? Nu cumva Codul Muncii (din nou)? Nu-i asha ca ar mishto sa avem shio nnoi legislatzia muncii aia flexibila din Chiona: fara pensii, cu mai mult de 10 ore de mumca pe zi, timp de 7 zile pe saptamana, totul pe catziva dolari?
      PS Dar ce legatura avea, totushi, derglementarea u natzionalizarea pierderilor shi privatizarea profiturilor?

       
     4. AndreiM
      August 11, 2013 la ora 11:45

      „PS Sa dau un exemplu, graitor – Parisul a privatiuzat utilitatzile de apa, in vremea lui chirac, primarul. Nu s-a schimbat nimic, nu s-a investit nimic – dar facturile au crecut cu 300%… Al nabii conu’ nae asta, privatu’…” dar a uitat un lucru esential.Infrastructura e una singura, deci numai un operator poate functiona in acelasi timp => monopol (infrastructura fiind reglementata). Acelasi lucru se intampla de pilda acum in Bucuresti cu Citynet, sunt mai multi furnizori de servicii dar…ai ghicit o singura infrastructura…reglementata.

       
     5. Adrian D.
      August 11, 2013 la ora 11:50

      shi ai tu idee, Andrei, cum sa ai mai multzi furnizori de apa, pe o singura conducta?
      povestea asta e numeshte „consumatori captivi”, shi nu are ca solutzie privatizarea shi nici derglementarea. care, atunci, cand se apliuca face ca lucrurile sa fie rele, shi sa nu fie bine.
      PS De fiecare data cand ii citesc pe baietzii de la dreapota care vor sa ma convinga ca problema e ca nu ai concurentza pe pietze cu consumatori captivi, ma stric de ras, fiindca ei vor sa ma convinga ca, daca imi tai coada, ca vulpea din fabula, o sa apara concurentza. Pe piatza cu consumatoi captivi.
      Wow! Check out the big brains on thosse fellows.

       
     6. AndreiM
      August 11, 2013 la ora 11:50

      „Shi pana la a merge la emisiile de carbon etc, uitzi ca China ishi permita sa tzina pretzurile jos nu atat prin povestea cu moneda etc, nu prin “reglementare”, cat taman prin DEREGLMENTAREA legislatziei muncii, care atrage investitorii straini ca mushtele la kko, intrucat itzi permite sa plateshti un muncitor cu catziva dolari pe luna ca sa itzi faaca un iPhone pecare sa il vinzi cu cateva sute de dolari. Iar profitul il bagi in buzunar. Iar cand baietzii din State se mira de ce nu reapar joburile, tu dai din umeri shi fluieri.” pai asta e tot reglementare, intr-o economie libera ai posibilitatea sa te duci la alt angajator. De aici rezulta ca intr-un sistem deschis nu poti functiona decat total reglementat sau total liber. Prima varianta am incercat-o si nu a iesit prea bine.A doua, in functiune acum e amstecata cu prima de unde rezulta treaba amestecata pute a…

       
     7. AndreiM
      August 11, 2013 la ora 11:54

      Pai vezi Adrian cu balance check-ul ala, cand reglementezi ce reglementezi, cat reglementezi si cum?

       
     8. AndreiM
      August 11, 2013 la ora 12:04

      „PS Dar ce legatura avea, totushi, derglementarea u natzionalizarea pierderilor shi privatizarea profiturilor?” pai ai avut reglementare, ti-ai dat seama ca incepe sa puta si vrei sa astupi fosa sa nu mai simti mirosul. Dar nu-ti dai seama ca astfel creezi presiune si la un moment dat va exploda. Deci vorbim despre aceleasi lucruri si ne intelegem separat (relativizarea asta….)

       
     9. un turist
      August 11, 2013 la ora 13:12

      AdrianD: In Germania pe aceeasi retea de curent electric avem mai multi furnizori cu diferite preturi de la atomara cca 18ct/KW pina la cea verde cca.29ct/KW. Intrebarea este de unde sti ce iei din toata oala. Privind apa daca o comuna respectiv oras consuma mai putina atunci cresc preturile pentru a acoperi cheltuielile.Deci ce este mai bun privat sau de stat?

       
     10. Adrian D.
      August 11, 2013 la ora 14:54

      shi cand ai dedus tu, Andrei, ca am incercat prima varianta, a reglementarii shi nu a ieshit bine? ultima oara cand ne-am uitat la cifre, ieshea altceva. shi anume, ca atunci cand ni s-a bagat in cap ca regulation is bad for us, mkay, a ieshit din ce in ce mai nashpa.
      iar pana atunci, pana shi batrana Europa avea creshtere economica shi totul mergea bine.
      Dupa aia, s-a cam dus totul in jos. Deci, ce ziceai cu balance-check-ul ala, mkay?

       
     11. dan onofrei
      August 11, 2013 la ora 15:39

      nu trebuia sa se ajunga aici stimate domnule Adrian D -dar s-.a ajunms tot datorita saraciei si a gaurii negre lasate intr-un sitem dus la faliment tehnologic total -o ruina depasita tehnologic .Domnu ADrian in Africa Apartheidului cind cetateni de culoare traiau in mizerele slumuri se razvrateau de multe ori de starea precara a instalatiilor de apa si curent dar la care consumau in prostie(cismelele la cap de strada curgeau permanent fiindca robinetii nu aveau garnituri de cauciuc -asa aveau africanii si iaz in aer liber tot gratuit!!!) si nu plateau mai(asaceva simbolic !!!)= nimic …A venit hai liberare ca in Romanica celebrului 89 si lume s- a luminat -vrem sisteme noi si tehnica plauzibila :Si s-au inghesuuit investorii din vest cu zecile si le-au si facut instaltii ultra moderne dar acum (acum inseamna de mai bine de 15 ani)sint din razmeritza in razmeritza fiindca nu sint in stare (majoritatea tot saraca ,doar unii putini bogati care traiesc in case blindate ca tancurile!!)sa plateasca curentul si apa supra scumpite(Intr-o tara cu majoritatea populatiei saraca si saracita ):Deci aceasi problema se va PUNE CLAR SI PE ROMANICA VA FI BINE CA CINEVA SA traga pe retehnologizarea unor sisteme energetice depasite dar asta va costa consumatorul in cazul in catre noul stapin intradevar are putere economica de retehnologizarre csau planuri intradevar serioase dar astea sint rara avis!!!Strainul vrea cistig rapid si sa o intinda asta e adevarul istoric e colonialism pur nu s-a schimbat nimic dar absolut nimic !!!Incit :problema este daca consumatorul viitorului intr-o tara momentan aflata la seringa FMI -deci vinduta COMPLET SATRAINATATII va reusi din venitul sau sa suporte aceste cheltuieli:Putem fi si f.optimisti si crede ca daca tara se decide la un program planificat pe durata lunga atunci poate (Dar, poate, totul e relativ )vor reusi:Dvs. v-a mai spus odat parca VIctor acum vreo citeva luni ma copile intelege odata ca timpul pomenilor sociale a apus:Si cred adica nu cred sint sigur ca avea dreptate .Cum va spuneam viitorul va fi al revolutiei ecologice nu sociale(vedeti ca inttre timp la Peking chinezii nu maki au aer dee respirat si desrtul vien cu viteza peste dinsii!!!Iar muncitorii dinsilor nu au asigurari sociale!!!dar nu mai au nici gradinile asiatice de legume ale parintilor acolo s-au construiit super zgirie nori!!!) :Cine va fi in stare sa isi plteasca singur cheltuielile(asta vor fi majoritar practicienii care stiu sa faca ceva nu gargaragii)va avea cine nu va suge degetul in colt si astepta pomana cu tiriita de la altii daca stie sa spouna cuviincios, mersi, sarumina si altele!!!Asta e lumea clar esuata dar asta este si nici in viitor nu se va schimba.DAr sa revenim la bietul domn cum ii ziceti dvs:GS il asteapta vremutri dure :Eu cred ca daca eram in locul dinsului (clar ca saracan german nici nu visam ) si mi se propüunea ma ortace uite ai doua posturi -de supermanager la CFR sau de superboy principal intr-o superproductie porno europipiana fara nici o ezitare as fi ales a doua varinata :Nu numai ai pentru bani dar in pri,ul rind stiu ca as fi gaurit si eu ceva mai de soi iar ca manager ma gaureau altii pe mine ca imi imaginez ce grteutati vin pe capuil dinsului:NUmai personaluzl de cafre va trebui sa se debaraseze!!Imi aduc aminte anii 80 ca subinginer la depoul de locomotive frate in afara de vreo 3 care faceam meserie (Da si aia eram prea multi) aveam inca vreo 10 ingineri si inginere toti ba neamurile contabilului sef..etc ..(Baiat ,nora ,nepot,var …vara …ca la nloi la nimeni unul cu P ..in C..altuia )Si…o fredonau la rece si mai organizau cite o sedinta de partid sau trasu de limba de la unul la altul !!!:Sincer asa era 100 %de fapt era un somaj platit de stat deci o alata gogoritza de minciuna pina sistemul a crapat:Nu in Romania in toata lumea est Europeana pornind de la uniunea sovietelor:Deci pomana la nesfirsit domnu Adrina D nu se mai poatae si asa in zilele noastre de apus de resurse!!!!!sau ne dicteaza unul de sus cu forta -ba zapacitilort de miine minhjcati cu totul mamaliga si beti doar aopap de fintina darccu ratia ca sa ajunga la toata lumea ca safim sociali!!!:O zi buna am roit-o la gradina ,ni s-au facut verzele de vara faci o salata de arunci cu palaria de soare dupa ciini.Iar regimul federal sa faca ce vrea(si asascu sau fara voia mea ei tot fac ce vor) mi se rupe pixul imi fac totul singur ca asa e mai bine vorba lui dom Cornelö UITEASA!!!

       
     12. Adrian D.
      August 11, 2013 la ora 16:01

      Dle Dan Onofrei, totul ar fi bine shi frumos daca ar fi asha cum spunetzi.
      Drama e ca privatizarile de companii srategice NU au adus retehnologizarea de care vorbeatzi, ci doar a scumpit produsul finit, fara niciun motiv. De cand au privatizat Enel-ul, imi cade curentul ca in ’89, dar platesc de cateva ori mai mult ca inainte de privatizare. Ce mama naibii fac qia de la Enel cu banii pe care mi-i iau, nu shtiu, ca tot curentul ala curge pe tzeava, nu altul. Iar tzeava lor tot prost merge, ba chiar mai prost.
      Comparatzia cu africa de sud e foarte buna – cand au renuntzat la Apartheid, baietzii lui Mandela s-au lasta pacalitzi sa accepte shi modelul neoliberal CARE NU SE APLICA pana atunci in RSA. In concluzie, au ajus sa plateasca mai mult pentru nishte swervicii APARENT retehnologizate.
      Modelul suna de altfel ultra-cunoscut – este ceea ce traiesc mai toate tzarile din Est, cu exceptzia Cehiei.

       
     13. VictorL
      August 11, 2013 la ora 21:39

      Salutare!Ca sa mai ma bag si eu in seama reiau pentru Adrian expresia cu timpul pomenilor a trecut…Mai reiau si exemplul cu reteaua de distributie care e a primariei localitatii iar furnizorii sunt nenumarati.Modelul britanic dar noi am facut tocmai pe dos si acum ne miram ca au strainii monopol si clienti captivi, adica pe noi,cu prizele si robinetii nostri dar fara posibilitatea de a ne alege furnizorii si de a incheia cintracte cu ei.Dar oile topicului se refera la CFR si GFR…adica la pestele mic care maninca rechinul.Eu nu vad finalizata afacerea asta chiar daca unii pun repede botul la vrajeala cu transporturile europene in care GS ar fi buricul principesei…Una la mina ca Pacala stie sa sufle in iaurt si atita timp cit Basescu nu-i Tindala sa puna stampila CSAT-ului pe o gogorita uselista in care unul fara bani face si drege sdemii de locuri de munca si peste o saptamina taie si vinde fier vechi in port.A doua ar fi ca Pacala oricum doar mimeaza privatizarea de ochii soacrei FMI,care FMI nu-i asigura nici un vot pentru presedinte la anul insa amaritii care vor minca somaj la iarna au dreptul la vot…Nasol moment sa puna aia stampila aiurea si mai nasol sa fii legat de GS la celalat capat al catusei,pentru ca intre timp Romania a invatat sa-si trimita smecherii la pirnaie indiferent de pe ce scaun ii ridica DNA-ul.Ca baiat tinar are toata viata inainte si se vede treaba ca nici pe Statia orbitala nu mai poate fi nimeni in siguranta chiar daca nu are tratate de extradare cu nimeni deocamdata…Nu am auzit ca Basescu sa sustina privatizarea in vreun fel sau sa fie impotriva ei ci doar a anuntat ca stie ca GS nu are banii,ceia ce dealtfel stim cu totii.Privatizarea asta va fi,dupa parerea mea,esuata din interesul Guvernului si al lui Ponta,pacaliciul principal,care trage de timp pe la Miami,ca oricum tara merge si fara el,poate chiar mai bine.

       
 • Adrian D.
  August 10, 2013 la ora 18:03

  Cat despre Gruia Stoica, mi-a placut LA NEBUNIE momentul din interviu in care marturisea ca a mai avut nevoie de vafoane ca sa poata transporta PETROL DE CONTRABANDA. Super tare, nu?
  Asta imi arata cat de exacta era analogia mea cu alde Raleigh sau Drake: piratzi sau corsari? Niet, lorzi, evident. Shi business-men-i de succes.

  Răspunde
   
  1. cornel
   August 10, 2013 la ora 22:11

   La ce minut e afirmatia asta cu transport de PETROL DE CONTRABANDA ca acu’ dau si derulez, ca am scapat asta?

   Răspunde
    
   1. Adrian D.
    August 11, 2013 la ora 01:59

    Minutul 05 14, cand vorbeshte despre inceputurile lui, in anii 97-98. Acum, insa, reascultand interviul , observ ca dl Stoica corecteaza porumbelul, shi adauga: „contra barter. Primeam in compensare”. Contra-barter sa fie, ashadar, deshi corect e „in regim de barter”.

    Răspunde
     
 • un turist
  August 10, 2013 la ora 12:57

  Nu vreau sa fac o comparatie de felul est-west dar nu pot intelege un lucru: Germania are o infrastructura foarte buna si totusi nu se vorbeste atit despre falimentul Deutsche Bahn. precum de CFR fie de marfa sau de calatori. Daca Romania nu dispune de autostrazi si drumuri BUNE ci numai in reparatie de ce nu se transporta pe cale ferata? Oare nu trebuie transportate unele marfuri de la A la B? Este oare totul numai o inscenare de a privatiza ieftin sau de a duce totul pe cale ferata la siderurgia Galati sau nu mai stiu unde? Cred ca daca este privatiza sau de stat si totusi falimentar nu este nici o deosebire numai daca pretul fierului vechi NU depaseste oferta privata atunci statul a cistigat.Nu este o deosebire cine arunca angajatii pe strada,tot nu au de lucru. Totusi speranta ca privatul sa faca ceva este mai mare decit la cei corupti din administratia de stat ca este vorba de finante private nu de cele ale populatiei.

  Răspunde
   
 • Claudia
  August 10, 2013 la ora 12:27

  Ma intreb daca personaje precum Gruia Stoica nu sunt oare personaje de fatada, apar din ce in ce mai des niste oameni de care putini au auzit cu o forta financiara incredibila pentru Romania care pot cumpara cam tot ce mai este pe la noi de cumparat! Nu fac pe proasta, sincer nu vad cum intr-o perioada de plina criza cand firme mari intra in insolventa sau faliment si vorbesc aici si de firme din strainatate apar la noi personaje care parca acesta criza nu i-a lovit de loc ba chiar i-a propulsat!

  Răspunde
   
  1. cornel
   August 10, 2013 la ora 12:53

   Orice criza este un moment bun de a face afaceri pentru unii si un dezastru pentru altii.
   Am observat o tendinta a unor comentatori de pe blog de a compara privirea lui GS cu privirea lui G.Bush, de a pune la indoiala inteligenta si cunostintele d-lui GS. Poate ca e normala si o astfel de discutie sau abordare dar in cele din urma se va dovedi ca asta e pierdere de timp pentru respectivii comentatori care propun si sustin o astfel de discutie, care a fost prezenta si pe alte meleaguri : la inceputul carierei sale G.Ford era intors pe toate partile de jurnalisti si comentatori si la fel se incerca demonstrarea inteligentei sale reduse si a cunostintelor sale limitate. A fost invitat intr-o emisiune tv de mare audienta in care se incerca sa i se distruga imaginea de om de afaceri capabil si era invitat sa raspunda la o serie de intrebari ce tin de domeniul sau de activitate : omul de buna credinta a raspuns la o parte dintre intrebari insa cand si-a dat seama ce se urmareste a renuntat sa faca jocul murdar al acelor jurnalisti si la urmatoarea intrebare care i-a fost adresata a raspuns ca el nu cunoaste raspunsul insa daca sunt interesati de acel raspuns sa il sune pe directorul sau tehnic pentru ca el este in masura sa raspunda la aceste intrebari pentru ca el, G.Ford, nu trebuie sa detina raspunsurile la toate intrebarile pentru ca el isi angajeaza oameni capabili care sa poata sa stie raspunsurile la toate intrebarile de care e nevoie in afacerea sa.
   Sper ca am lamurit un aspect important in discutiile si comentariile care il privesc pe GS.

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    August 12, 2013 la ora 03:40

    Perfect lamurit, daca-ti stii interesul vei sti si cum sa-ti alegi oamenii de care ai nevoie. Si nu numai in afaceri, chiar si in guvern.

    Răspunde
     
    1. AndreiM
     August 12, 2013 la ora 09:44

     Iar trebuie sa ma fac avocatul diavolului. Sa ne mai amintim ca a mai fost un om de afaceri bine intentionat, pe numele lui Patriciu. Tot afaceri cu resurse, tot afaceri cu mosteniri comuniste. Omul a fost bine intentionat, doar ca pentru el. Si a aplicat principiul enuntat de D-nul Constantin: nationalizarea pierderilor si privatizarea profitului.Iar in privinta folosirii guvernantilor, pactica ne arata ca e vitza vercea. Ei sunt cei care se folosesc de ignoranta si nestiinta noastra.Si ne mentin in acea stare de zombi, pentru a derula „afaceri” ca cele expuse.

     Răspunde
      
 • redboy
  August 10, 2013 la ora 10:09

  Nu sunt specialist…nu m-a interesat transportul pe calea ferata…si nici nu mava interesa.Tot ce stiu…si am inteles printre randuri…daca CFR nu este lua de domnul Gruia Stoica…asa cum este el…CFR-ul este mort.
  Daca sunt probleme pe calea ferata…evident ca nu va veni la CFR nici firmele din Germania(au 60000 de vagoane trase pe dreapta…mai bine asteapta falimenutul CFR) sau SUA sau naba mai stie de pe unde.
  1.Pretul este evident mic…asa s-a intamplat mereu cand FMI a impus privatizari…poate se supara aia din FMI si nu mai impun nimic….dar o socetate cu probleme…va fi intotdeauna subevaluata…asa este legea capitalismului
  2.Si daca ramane de stat…care este castigul meu?…iar voi plati din buzunar furturile viitoare?
  3.Se dau oameni afara…nu este bine.
  dar daca nu sunt productivi…ce sa faci?
  Boc a dat 200000…cica neproductivi…aia nu aveau familii?
  4.Banii…asta este singura intrebare adevarata…are de une sa ii ia?
  Dar cand vine „prezidentul” si spune ca omul va avea probleme sa ia bani de la banci…ap[roape raman fara comentariu…asta nu este un bat in roata…este sabotaj.

  Răspunde
   
  1. cornel
   August 10, 2013 la ora 12:33

   Cineva spunea la un moment dat ca romanii sunt in general inclinati sa critice si/sau sa saboteze decat sa ajute cu un sfat sau cu o idee buna. Cred ca lucrul asta tine de genetica (istoria poporului roman), de educatie si de inteligenta.
   Asa ca e bine sa taxam inteligent aceste aspecte si sa fim ingaduitori pentru ca exista explicatii pentru acest tip de comportament. (Cred ca e mai util si mai benefic decat sa critici si sa arati ca celalalt nu a facut bine sa vii si cu o idee sau plan care sa arate si sa puna in valoare punctul tau de vedere.)
   O zi buna.

   Răspunde
    
 • Constantin
  August 10, 2013 la ora 07:34

  Ei, uite de-abia asta este o chestiune periculoasa, nu faptul ca unii sau altii apara din interes infractorii: punerea la indoiala a utilitatii procesului de privatizare si in cele din urma punerea in discutie a conceptului de proprietate privata la modul general. Cand ai casa ta si spui ca nu-i bine, ca totul ar trebui sa fie un mare kibutz, ceva parca nu-i in regula. Totusi, privatizarile ratate induc cetatenilor sentimentul ca privatizarea nu e buna dom’le, pentru ca nu aste altceva decat un furt din averea statului. De cele mai multe ori asa s-a intamplat in patria noastra, dar de vina nu a fost procesul de privatizare in sine, ci cei care l-au infaptuit. Ceea ce spunea Stiglitz cu privire la monopol este adevarat: el este la fel de nociv pentru economie indiferent daca este vorba despre companii private ori cu capital de stat, dar J. Stiglitz s-a mentinut permanent departe de ideea socialista ca proprietatea trebuie sa fie comuna (nici n-ar putea fi altfel, pentru ca este o prostie). D-na Mungiu, se afla, insa, mult mai aproape de aceasta idee. P.S. Folosesc prilejul pentru a-mi exprima aprecierea fata de efortul d-nei Mungiu si al SAR in domeniul luptei anticoruptie.

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   August 10, 2013 la ora 10:04

   Constantin, fitzi bun shi recititzi textul la care raspundetzi. Nu pare ca l-atzi intzeles prea bine, ci mai degraba ca atzi comentat de dragul comentarii.

   Răspunde
    
  2. Adrian D.
   August 10, 2013 la ora 17:24

   Constantin, hai sa clarificam ni9shte lucruri,.
   Ashadar, „punerea la indoiala a utilitatii procesului de privatizare” e o treaba „si in cele din urma punerea in discutie a conceptului de proprietate privata la modul general.” e o alta treaba A doua nu decurge din prima, shi nici prima din a doua. Privatizarea – care afecteaza, deci, activele statului EXISTENTE DEJA – este o ciorba, natzionalizarea – ceea ce presupune active caare VOR DEVENI ale statului – este o alta supa.
   A le pune mereu in legatura este reincalzirea ciorbei, shi cam atat.
   ce atzi facut – daca tot atzi folosit imagini religioase – echivaleaza cu punerea in legaturii a moralei religioase shi a moralei sexuale. Sunt lucruri diferite, shi cu asta basta.
   Mai departe.
   „Cand ai casa ta si spui ca nu-i bine, ca totul ar trebui sa fie un mare kibutz, ceva parca nu-i in regula.” – evident ca nu-i in regula (deshi, cine shtie, poate ca vorbim de un spirit de solidaritate sociala – care cu sigurantza nu e in regula, nu-i asha???). Dar ce legatura asta cu privatizarea?
   „Totusi, privatizarile ratate induc cetatenilor sentimentul ca privatizarea nu e buna dom’le, pentru ca nu aste altceva decat un furt din averea statului.” – experientza nu doar a Romaniei, dar shi a Angliei (cu, ce sa vezi, caile ferate) ori a Frantzei (cu utilitatzile la apa) ori a altor state arata ca privatizarile in sectoare strategice sunt de obicei ratate, din TOATE punctele de vedere. Asta este shi ce explic eu, de catziva ani, aici, pe blog, shi ccea ce dna Pippidi a pus atat de clar, sub o alta forma: cand transformi un monopol de stat in monopol privat, lucrurile nu e bune, to’ashe chestor.
   „J. Stiglitz s-a mentinut permanent departe de ideea socialista ca proprietatea trebuie sa fie comuna” – dar cine a vorbit despre propritetae comuna… shi cine a spus ca toate proprietatzile tre’ sa fie ale statului? Este, intr-adevar, o proastie, dar in mi-e teama ca prostia atzi spus-o dvs. combatand=o. Nu atzi facut altceva, stimate domn, decat sa va luptatzi cu un „om de paie”, nu insa shi cu argumentul real, avansat de mijne de atatea ori ori de dna Pippidi, o data. Cat despre Stiglitz, imi e teama ca nu l-atzi intzeles prea bine, daca va imaginatzi ca el s-a „ferit” sa cada in „socialisme”. Fiindca nu despre :”socialisme” vorbea domnia sa.
   Pentru a conchide: „punerea la indoiala a utilitatii procesului de privatizare” nu numai ca NU este periculos, este shi necesar. Faptul ca nimeni nu a pus la indoiala utilitatea unor privatizari unde chiar dvs venitzi sa va plangetzi ca atzi fost pagubit … a dus tocmai la generarea pagubei despre care vorbim, aici sau aiurea. Inca o data:nu e normal ca statul sa detzina o fabrica de nasturi. daca se intampla sa o faca, e bine ca ea sa fie privatizata PRESTO. dar daca statul detzine sectoare strategice ale economiei care se confunda cu „serviciul public” (asha cum a fost cazul pentru statele occidentale INAINTE de aiureala semnata la Maaastricht), atunci a-tzi pune problema privatziarii unor astfel de sectoare nu este decat o dovada fie de TAMPENIE absoluta, fie de NAIVITATE absoluta, fie de LOBBY in favoarea unor interese private. Pe dvs va banuiesc fie de cazul al doilea, fie de cazul al treilea, fie de ambele (nu se exclud, dupa cum bine shtitzi). Pe guvernantzi, atat ai noshtri, cat shi ai lor, ii banuiesc atat de cazul intai cat shi de cazul al treilea (iarashi, nu se exclud).
   Iar sa vii sa spui – precum dl Isar – ca 1. CFR marfa poate fi pusa pe profit shi 2. ca trebuie privatizata cu „investitor strategic ” – mi se pare cel putzin bizar.
   Evident ca – judecand dupa ce a mai ramas in proprietetea statului roman shi se cazneshte atat de mult FMI shi UE sa il faca sa vanda ieftin shi prost – utilitatea privatizarilor trebuie nu numai chestionata, ci shi negata . Nu exista nicio utilitate shi nicio necesitate in a privatzia in transportul feroviar, in energie, in servicul poshtal (parca v-am mai spus ca acum doua luni, cand am fost in Anglia, am descoperit cu surprza ca ei voiau sa privatizeze Royal Mail. Nu, nu facea pierderi, e OK – dar TREBUIE privatizata. Yup, asta era discutzia, shi era shi este halucinanta) ori in sectorul bancar. a-tzi imagina, macar, ca ar exista vreo utilitate sau vreo necesitate intr-un asemenea proces tzine ori de tampenie de grad FMI&UE (tampenie in placi), fie de o voracitate demna de un maffioso roman& strain (cum am vazut nenumaratzi perindandu-se pe la privatizari care s-au soldat cu violarea contractului, taierea inbtreprinderii shi vinderea ei la fier vechi).
   iar daca argumentele mele ori ala dnei Pippidi nu va conving, va invit sa examintazi creshterea (nu shi descreshterii) a puterii facturilor de gaz din curtea dvs. Ori a pretzului benzinei rafinate din petrol extras la cost romanesc. Sunt probe absolute ca este adevarat 100% ceea ce am spus – shi ca privatziarea serviciilor stgrategice aflate in proprieatea statuilui va avea exact acelashi efect.
   Shi inchei, urabndu-va vacantza placuta pentru a ignora ceea ce e mai stringent din realitatea ce ne inconjoara shi a putea visa frumos la privatziari de succes in domenii strategice.

   Răspunde
    
 • John Q
  August 10, 2013 la ora 06:41

  Am fost foarte dezamagit de modul in care a inceput emisiunea: „dumneavosstra sunteti, pentru romani, un personaj care s-a imbogatit din fier vechi, care a capusat CFR-ul si care in final a ajuns sa-l inghita”. Ma mir de o asemenea abordare neprofesionista din partea lui Moise, care e totusi un profesionist (cel putin eu asa cred, din cele peste 100 de emisiuni BizBazar si Ora de business pe care le-am vazut). Exista un proces pe rol??? Exista vreo decizie a justitiei care sa confirme afirmatia ca „a capusat CFR”??? NU!!! Si atunci,de ce Moise induce telespectatorilor ideea ca Gruia Stoica e un mafiot???

  Răspunde
   
  1. Constantin
   August 10, 2013 la ora 07:18

   „Exista un proces pe rol?”_Sunt multi care se intereaba de ce nu exista. Dar timpul nu-i trecut. Probabil ca si dl. Visinescu se intreba la fel pana saptamana trecuta. Exista in schimb raspunsuri evidente la intrebarea de traim atat de prost (de ce romanii au nivel de trai atat de scazut) si acesta se refera fara dubii la coruptie. La devalizarea averii statului [inclusiv a mea] carevasazica. Reportajul mentionat anterior are si o parte secunda:
   http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2013/sezonul-1/falimentul-cfr-marca-partea-ii-experimentul-ce-arata-proportiile-unui-dezastru-cat-dureaza-un-transport-de-la-bucuresti-la-constanta.html

   Răspunde
    
 • Adrian D.
  August 10, 2013 la ora 01:56

  Atzi pus pe FB, Moise, un link catre un articol al Dnei Mungiu cu care in mare sunt de acord. Extrag din acel articol un citat, in stransa legatura cu subiectul emisiunii, cu discutzia de acum de pe blog… dar shi cu drama pe care o traim acum noi, in romania, dar shi o restul Europei (la scara mica sau mai mare, dupa caaz shi gust): „4. Că privatizările rămîn ideologice, exact genul criticat de Joseph Stiglitz, de dragul privatizării. E proastă ideologie liberală să transformi companii cvasimonopolistice din domenii strategice ca energia din monopoluri de stat în monopoluri private. Avem aceste monumente ale perioadei de tranziție de genul Gaz de Suez sau Electrica, devenite monopoluri private sau parțial private, și care contribuie din greu la proasta calitate a serviciilor publice, dar unde statul nu se mai poate amesteca . În plus, au păstrat tot personalul comunist de pe vremuri, așa că au ce e mai rău din ambele lumi. Le facem alți pui ?” No, cand o spun eu, e clar, sunt etatist, sunt stangist, socilaist, filo-coreea de nord etc etc etc Dar cand o spune dna Mungiu?
  Ei, cand o spune dna Mungiu, putem sa-i dam dreptate shi sa trecem cu vederea ca aceste lucruri au fost spuse.
  Traiasca privatizarea de dragul privatizarii, visul de aur al omenirii.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  August 9, 2013 la ora 23:59

  Dupa ce am citit comentariul lui dl. Cyphres, subiectul m-a interesat (aveam aceasta parere ca transportul feroviar, in conjunctura relatiilor comerciale est-vest, va juca un rol important in refacerea economiei romanesti) si am trecut un pic prin internet, dupa care am postat comentariul. M-am adresat si d-lui Cornel, dupa care ajung la dl. Gelu Trifan. Sunt deacord cu atitudinea d-lui Trifan, dar faptul ca Moise ar fi pus intrebari de genul : ai banii sau cu ce partid esti, mi s-au parut tendentioase. Pe scurt, am vizionat interviul.
  In prima parte am avut impresia ca asist la un aranjament: intrebari agresive si raspunsuri amicale. In urmatoarea jumatate, chiar inainte de aparitia lui Basescu, tot interviul mi s-a parut deplasat.
  Nu mai vreau sa ma refer la cifre sau calcule – aici este vorba de o neintelegere foarte-foarte trista. GS se dovedeste un om de afaceri, si inca unul foarte bun. Cind un american sau nu mai stiu ce alta natie „sus-pusa” face ceva, cu totii trebuie sa ne ploconim si sa-l ridicam in slavi – destept, inspirat, exemplu de urmat. O face unul de-al nostru, chiar daca a fost fierar acolo la el, dar pe urma a facut o facultate tehnica, a terminat ca inginer pe vremea cind nimeni nu poate spune (ca astazi) ca-i asa si pe dincolo. Deci omului ii merge mintea. Nu-l cunosc si nici nu am primit nici un vagon cadou. O fi furat (nedovedit dar foarte probabil) dar nu singur. Mai mult, probabil ca unii au pierdut din chestia asta, mai mult sau mai putin. DAR sa-mi spuna cineva unde acuma in Romania un roman sau un strain da de lucru la 9000 de angajati, si vrea (si poate, a demonstrat deja) sai mentina la lucru si pe ceilalti 11000 care mai vin, care altfel vor fi pusi pe bara cu totii de guvernul nostru neputincios. Atunci ce o sa spuneti? Nu avem salarii sa acoperim pensiile si somajul existent, acum ne-au mai venit inca 11000 pe cap. Din interviu se vede ca stie sa se orienteze, ca a inteles, strategic vorbind, pozitia cheie pe care o are Romania in viitorul apropiat si importanta transportului feroviar. Daca inca nu a obtinut „Strategia integrata”, noi ar trebui sa presam Ministerul Transportului sa i-o dea – este o garantie a succesului lui GS, dar si al poporului, sa iasa din mocirla fara speranta. Strainii stiu la fel de bine, si pindesc sa puie laba. Poate ca Basescu asta si doreste – sa vinda inca odata tara pentru alta asigurare medicala sau mai stiu eu ce. Dati-l jos pe Gruia Stoica, bagati-l la inchisoare, cum ati facut si cu Adrian Nastase. Cine o sa va scoata, Obama sau Putin sau Ce-ai in Sin? Ca singuri uite ce faceti. Nu spun sa-i ridicati statuie, nu merita – a furat. Dar da inapoi, in felul lui – va deveni cel mai puternic transportor din Europa. Il invidiati? Foarte bine! Si altii au sa va invidieze ca aveti o tara infloritoare. Atunci o sa-l ridicati in slavi, o sa-i dati decoratii. Va garantez, nu vor mai avea nici o valoare daca astazi nu va intelegeti propriul vostru interes. Nu stiu ce sa spun, rusine sau pacat?

  Răspunde
   
  1. cornel
   August 10, 2013 la ora 12:06

   Felicitari pentru comentariul dvs.

   Răspunde
    
  2. cornel
   August 10, 2013 la ora 12:19

   Pe de alta parte nu a demonstrat nimeni pana astazi ca GS a furat. Omul stia ce il asteapta, avand in vedre ceea ce vroia sa faca, si s-a pregatit (a facut poze la vagoanele si locomotivele luate ruina/casate de la CFR, inainte si dupa reparatia facuta in atelierele sale).
   Pana in anii 2000, aproximativ, cine devenea buticar sau mic om de afaceri in Romania era considerat un mic escroc sau hot (o parte asa si erau pentru ca nu angaja cu carte de munca, o perioada buna angajatii, si incoltiti de coruptia functionarilor statului ca sa isi castige painea si sa mai apuce ziua de maine mai facea cate un matrapazlac adica lucra la limita legii sau un pic la negru) si in final te intrebi cine e principalul vinovat in cazul asta : functionarii statului care sunt corupti si care hartuiesc micii intreprinzatori sau micii intreprinzatori care atunci cand se vad in situatia in care ca nu isi pot castiga painea pentru ei si angajatii lor, din cauza coruptiei generata de reprezentantii statului care vin si ii controleaza si ii verifica periodic, lucreaza la limita legii?

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    August 11, 2013 la ora 03:57

    Asa e, dl Cornel, nu a fost dovedit (si nici n-ar trebui sa fie acesta obiectivul), dar vii in capitala, deschizi o afacere, dupa un timp vezi ca cistigul nu este suficient aspiratiilor (sau ce simti ca ai fi instare), mai o fiara mai un cupru. Pe urma treci la salturi calitative (omul a absolvit o facultate, pe vremea aceia se invata conducerea intreprinderilor chiar si la inginerie), dar cum altfel decit achizitionare de vagoane (in cazul lui. De citeva ori pe parcursul interviului, cind Moise il puncta cu „de unde bani”, raspunsul venea constant acelasi „mai cumparam vagoane pe care le inchiriam”. Nu conteaza cui le inchiria, filiera era pe mina lui, iar daca careva ar fi vrut sa-l agate, ar fi trebuit sa se priceapa la macazuri. Dar nu conteaza decit sa reuseasca, si sa-i angajeze pe toti romanii, sa traiasca si oamenii astia o viata normala.

    Răspunde
     
  3. dan onofrei
   August 10, 2013 la ora 14:09

   buna ziua -si una si alta SAndu du CAnada -adica de risu plinsu sau cum comenta cineva acum ceva luni pe blog parca prea simpaticul domn Cornel sau Constantin (Costica ) dar parca totusi Cornel -ca la noi la nimeni:O zi buna revin diseara acum plec la gradini e treaba multa si profit de vreme buna

   Răspunde
    
 • dan onofrei
  August 9, 2013 la ora 22:46

  stimati domnilor -nu trebuia sa se ajunga aici ,era ideal ca regia cailor ferate sa ramina ca regie de stat asa cum este in Franta Societe NAtionale de Chemins de Fer-renumitul si prea onorabilul SNCF :Se putea reduce din personal dar raminea ca regie nationala.*’
  PE de alat parte este clar ca un pic cam timidul domn care a dat insa raspunsuri pertinente sa caute sa salveze o situatie care nu mai are iesire caci probabil FMI-ul bate la usa cu intrebarea unde ati mai optzimizat ????!!!finatele statului
  Pentru domn in sine este o mare raspundere ,e dreptf. mult accentuata de actualal criza caci asa cum se vede China da semnale de stagnare iar IN Germania problemele de viitor in industria auto nu sint rezolvate(ce sa o dam cotita lumea nu mai accepta motorul OTTO dar nu are acceptanta penzru parametri redusi si pretul extrtem si nesiguranta masinilor electro sau chiar hybride o mica gogoritza a industrie auitio aflata pe strada cu sens unic adica cu capul in zid!!!) deci marfa e din ce in ce mai putin de transportat si clar operatorii mari taie portiile tortului:Ideea cu KAzahstanul este minunata si trebuie urmarita la realizare fara doar si poate o mare punte de viitor dar si aici este spinul caci la rusi se schimba vagonul pe boghiurui de ecartament larg 1600 mm si asta costa deci die Gewinnspanne se reduce considerabil:Oricum este o ideie de laudat crearea coridorului feroviar Marea Nordului spre Asia PAcific desi si aici mai este mafia industriei constructoare de camioane care dind la o parte aspectul ecologic cauta sa domine piata la carausie marfa :Deci calculele nu ar fi rele dar a prins si o o perioada nenorocita tare cel putin anul urmator cum se vede nu stiou dar nu sint de loc semne bune:Clar trebuei privit pozitiv acum ce sa mai facem ,Romania nu o mai poate reface nimeni trebuie mers inaninte cu multimea cu gloata cum se zice dar omul nu va avea o treaba usoara si tare mi- e teama daca ma uit cumva la o oarecare nesiguranta in glas ca tema il depaseste putin sau ii trebuie spate din partea politicului care trebuie sa reduca dar masiv !!!!MAsiv sa reduca circulatia pe distante lungi in acea tara a camioanelor!!!OTRAVA CURATA pentru voi si copii vostzri chiar daca sint dotate cu filtre de particole dar au motoare de 400CP deci emisii nu gluma :NU mai spun de parcul deja facut praf ca e deajuns cit merg dupa cite unul ceva KM si imi pierd respiratia!!MAi ales daca e din generatii vechi anii 90!!DAr oricum asta e singura solutie dat lege imediat de urgenta transportul pe camioane granita granita sa fie transbordat pe Tren de cmarfa si sa fie facute urgent ternminale :Asta este viitorul economic si ecologic aL Europei trebuie sa inteleaga si incionstientii din mafia industriei de camioane deci marile concerne Mercedes sau MAN ca au obligatie sa investeasca in caele terminale si sa faca contracte cu caile ferate europeene.Singurul viitor la transport pe mare distanta rutier ramine CALEA FERATA .O sa spuneti da uite ce a fost in SPania:O sa mai spun oada raspicat nu a fost de vina mecanicul ci sistemul e bolnav intre timp!!!!Deci este canmcer si la cancer trebuie masuri rapide si concise !!NU a fost o pledaorie pentru calea ferata ca nu mai sint de 30 dee ani CFRist ci este un adevar pe care noi nu il mai traim dar copii vostri il vor trai!!!Ne-am aflat intr-o minciuna de decenii pentru ca industria de facut camioane sa isi fada marea afacere a secolului iar incapabili de politicieni fara vizuni ecologice si carew u nrenegat decenii CLIMATLOGII au vazut doar partea de cistig a locurilor de munca :Dar acele locuri de munca puteau fi create in varii infinite modele total nedaunatoare mediului.E ca si cu energia atomica !!!!!

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 9, 2013 la ora 21:50

  „Dl. Constantin, nu va amenint.”_M-am mai linistit, d-le Tony Gheata, stiti ce frica mi-a fost?! Acum, ca mi-ati vorbit despre presa, am inteles punctul dumneavoastra de vedere. El este de altfel bine cunoscut pentru ca este prezentat aproape zilnic la televizuni si se afla in concordanta cu abordarea obisnuita a infractorilor cu privire la imaginea lor publica: atat timp cat nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva, conform prezumtiei de nevinovatie, ei nu se considera infractori. Inca. Vedeti dumneavoastra, presa de investigatie ofera procurorilor mult mai multe motive de autosesizare decat mi-as dori pentru o tara membra a Uniunii Europene. Cei care cad pe spate ori simt felurite dezechilibre atunci cand li se spune adevarul in fata nu sunt de obicei lipsiti de informare, ci au diverse temeri ori interese. (Nu cred ca este cazul dumneavoastra – tin sa precizez pentru ca sa nu pomeniti iarasi de instanta …brrr! – dumneavoastra sunteti, dupa cum spuneti, doar un om care se intreaba retoric si prosteste.) Unele raspunsuri vin singure si ne lovesc cu relevanta lor drept in moalele capului. Nu mai exista in prezent, spre exemplu, nici un dubiu asupra faptului ca dl, Dinel Staicu (Nitu) este complet nevinovat, pentru ca asa a decis judecatoarea Veronica Carstoiu de la Curtea de Apel Bucuresti. Da’ de unde Dumnezeu a avut dl. Staicu, sau Nitu, cum l-o fi chemand, un milion de euroi sa-i dea d-nei judecator? Dar oare chiar o sti Dumnezeu ? Zidurile Ierihonului au cazut cand au fost inconjurate cu chivotul legamantului, de catre osteni cu mai multa credinta in Dumnezeu decat a celor care aparau cetatea, tot asa cum Legea Talionului a fost data uitarii odata cu insusirea Legii celei Noi. Eu, insa, ma simt asemenea calatorului care se indeparta de Ierihon in drumul sau catre Ierusalim si care a cazut prada talharilor. Nu numai ca levitul nu ma ajuta, iar preotul ramas fidel Legii celei Vechi nu ma atinge pentru a-mi obloji ranile, ci ei chiar s-au dat in zilele noastre de partea talharilor. Nimic nu este mai josnic decat sa dai intr-un om care se afla deja la pamant. In vremurile de criza economica pe care le parcurgem, greutatile care ne-au ingenuncheat nu sunt de-ajuns, trebuie sa suportam si faradelegile talharilor?! Daca pilda dreptatii prin credinta, referitoare la caderea zidurilor Ierihonului, va este draga, apoi nu uitati va rog ca pedepsirea ticalosilor a fost motivul pentru care au intrat israelitii in Canaan si au cucerit cetatea pe care au ars-o pana in temelii, trecandu-i locuitorii prin taisul sabiei. Iar daca lacomia a impins pe vreunul sa fure, acela a fost ucis cu pietre.

  Răspunde
   
  1. Tony Gheata
   August 9, 2013 la ora 22:23

   Mda. Sa inteleg ca putem judeca pe cineva nu pe baza legilor ci pe baza a ceea ce s-a judecat in alte cazuri. Adica cum ne pica bine. Asa ca daca din zece patroni noua au fost hoti obligatoriu si a-l zecelea va fi la fel. Pentru mine asta seamana foarte mult cu o vanatoare de vrajitoare. In anii 50 daca nu aplaudai tare si plin de entuziasm atunci cand pe ecranele cinema-ului aparea tov stalin riscai sa fi trimis la canal pentru reeducare. Nu exista nici o lege pentru asta, era o delegare administrativa nu legala. De ce faceau asta? Pentru ca unii care nu aplaudau fusesera dovediti ca infractori, dupa legile acelor vremuri, prin urmare orice om care nu aplauda este infractor. Revenind la zilele noastre, multi, poate nu toti, vrem un stat de drept. Cel putin asta se sustine. Totusi cand apare un caz concret in care ne putem arata atasamentul faptic pentru un posibil stat de drept, cotim brusc pe barfe, glumite si superstitii. Cam atat am avut de spus, scuze si multumesc 🙂

   Răspunde
    
   1. Constantin
    August 10, 2013 la ora 07:10

    „…cotim brusc pe barfe, glumite si superstitii”_Ma bucur sa vad ca ati observat si dumneavoastra ca alegerea pe care ati facut-o invocand pilda caderii zidurilor Ierihonului a fost nepotrivita. In privinta d-lui GS am incredere ca Justitia isi va face datoria. Spun asta din perspectiva pagubitului.

    Răspunde
     
  2. Adrian D.
   August 10, 2013 la ora 18:27

   Imaginea propusa de dvs, constantin, mi-a placut (-chiar asha e, nu sunt ironic catushi de putzin), pana la momentul acesta: ” pedepsirea ticalosilor a fost motivul pentru care au intrat israelitii in Canaan si au cucerit cetatea pe care au ars-o pana in temelii”. mai recititzzi scriptura: evreii au intrat in canaan nu ca sa-i pedepseasca pe ticaloshi (aia e alta poveste, e ia cu Sodoma & Gomorra), ci pentru ca respectiva tzara, unde cura lapte shi miere, le-a fost promisa prin legamint. iar belirea bashtinashilor le-a fost ceruta chiar de Domnul, el insushi, care s-a suparat rau de tot atunci cand unii evrei au mai crutzat una-alta in teritoriul proaspaat cucerit. respectiva belire (folosesc termenul in sensul sau medieval) nu a avut nimic de-a face cu pedepsirea ticaloshilor, care motiv nu apare niciodata in vorbele preainaltului, asha cum le transmite cronicarul vetero-testamentar (dupa unele opinii, insushi prea-inaltul, sau chiar moise, ceea ce e un pic fortzat).
   Ashijderea, la Ierihon a fost nu numai credintza, ci shi trompetzii shi sunetele lor (ca sa fim precishi).
   Of, of, of…
   PS Ma intreb insa cine sa fie samariteanul de la care ashteptatzi dvs alinare? UE sau FMI? mda… v-atzi gasit de la cine sa ashteptatzi, tot la fel cum shi-au gasit cipriotzii, grecii, irlandezii etc
   Intreprinzatorul privat? pai nu chiar dvs voprbeatzi de talhari? pai cine facu’ talhariile daca nu chiar marea majoritate a intreprinzatiorilor privqatzi, romani ori straini?
   Cred ca atzi face mai bine daca le-atzi reaminti levitzilor shi preotzilor din imaginea dvs ca ei au fost pushi acolo cu o treaba, care treaba nu e chiar aia pe care o fac (iar privatizarile, ca venise vorba, sunt insushi chivotul aliantzei lor cu talharii de care facuseratzi vorbire, shi in niciun caz treaba pe care ei au fost pushi sa o faca).
   A bon entendeur salut.

   Răspunde
    
 • rotaru vasile
  August 9, 2013 la ora 21:23

  Nu am citit toate comentariile ,si s-ar putea sarepet ce au mai spus si altii. Imi asum riscul . Iata ce cred eu. Nici odata(unit o tampenie), deci nici odata o companie 100% a statului nu va fi profitabila oricat de performant ar fi menegementul. Cred ca intuiti cu totii de ce. Atata timp cat va fi a statului acolo vor fi angajati , pe salarii babane, tot felul de pile cunostinte si relatii ai celor ce conduc politic tara, sau vor fi plari politice pentru servicii politice. Are cineva interesul sa vanda real si la pretul corect vaca de muls?
  Si apropo
  Despre baietii destepti din energie. Au fost inca odata destepti.
  Stiau ca nu vor mai avea cui sa vanda energia cumparata de la hidroelectrica, si atunci au mers la patronii politici si au fortat insolventa furnizorului, pentru ca in felul asta ……
  I_A GANDITI_VA . Daca nu mai aveau cui vinde ,trebuiau sa rezilieze ei contractele da? Trebuiau sa plateasca penalizari ?
  Daca furnizorul intra in insolventa si reziliaza el contractele cine plateste?
  Acum HIDROELECTRICA cui vinde si la ce pret?

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  August 9, 2013 la ora 21:13

  buna seara la toata lumea .Stimate domnule Guran ati inceput saptamina noua furtunos ,mi- a placut, incisiv nu va lasati dati-va la ei:Sincer felicitari:A fost tare cea cu santierul autostrazii la Arad (emisia de ieri)parca undeva la min 6:36 si 12:09 o mina de diribau-isti (Asa le ziceam parca la cei care turnau betoane pe santiere)
  care toarna cu roaba o bordura lata de cac 70cm si si acolo unul cu roaba ,altul saracu isi face genunchii praf pe vecie(Fara protectie la genunchi pai ala nu mai apuca pensia pe picioare intregi nici cu 50 !!!-fratilor fie-va mila de bietii oameni va bateti joc de ei nu mai sintem in epoca de piatra-exista genunchere de protectie!!!) si inca vo doi(sefii???!!!) cu bagatu in seama adica unul avea un metru in mina si probabil dadea indicatii pretioase. Si ici colo cite un camion sau utilaj greu de gen compactor !!PAi scuze domnule daca asa se poate face o autostrada si mai vrem si repede????Deci diletantism la nivel greu :SA se uite cum arata un santier de constructii de baraje relativ mici, ca cel de la Pucioasa de Dimbovitza care l-am lucrat ca subinginer la etansari in anii 73 deci zeci de camioane grele de fabricatie ruseasca ,vibre si compactoare ,Statii de betoanew si sortare,ateliere de reparat utilaj proprii se lucra non stop in ture zi si noapte se turna beton si pe ger (cu abur) si muncitorime si cu lopata (Nu era o rusine munca pe atunci se pare -si nu erau nici someri!!!cum va plingeti ca aveti acum tineretul !!!).Deci greseala imensa facuta de la inceput a fost destramarea santierelor mai mult decit au permis resursele umane si financiare caci probabil s-a stiut de la incepüut ca
  -.pensionarii scosi cu duiumul direct dupa 89 unii abia cu putin peste 50 ani vor vrea pensii nu insemna ca vor deceda imediat
  -scolile vor avea nevoie de curent si caldura si..scolarii de carti si mai nou laptopuri si sopfturi
  -bolnavii vor avea nevoie de spitale si doctori(care au nevoie de medicamente scumpe si aparatura si mai si) ,etc etc .iar tara a fost dupa izolarea totala facuta de Ceausescu in minunatul sau plan corean ,copilul nimanui,nedoriot si numnai bun de prada pentru asa zisii falnici vulturi imperilai si numai(si proprii vulturi misei indigeni -fosta gospodarie de partid cu aprozarele anexe).
  Deci nu poate veni acum falnicul domn presidente(care cu siguranta la pozitia dinsului de comanditr a jurat pe carnetul rosu dar acum s- a cameleonizat in capitalst convins ) drapat de unul cu banderola tricolora (patrihoti neicusorule ca la pasopt!!! hai ca au regizori buni macar ) sa cauti numai sa critici ca deh alalaltul e de vina tu ai avertizat !!!-deci in tara in care de fapt dinsu e presidente striga tare in public -ba io v-am spus ca o dati in bara!!!!adica ii ajuta cu sfatutul pretios …pina …in gard pardon in geamandura ca aia e specialitatea dinsului.Deci nu va suparati domnilor si doamnelor paRDON mai intii doamnele ca pe dinsele le stimez mai mult si asa dar aia chiar e imparatia lui …unul hais si altul cea cum zicea vminunat cumintele domn Cornel (..e numai o parere).
  Pe de alta parte domnnilor sa nu uitam o autostrada si terminata ea nu insemna numai venit adus de taxele de autostrada ci implica imense dar imense costuri de intretine pentru a ramine sigura !!Deci asta se pare este doar inceputul unui alt capitol pe care nu stim daca asa o tara nepregatita cu resurse materiale si tehnice proprii va putea sa ii reziste ???!!!:Deci si in fazele ulterioare tot FMI-ul va fi solutia platii pensiilor???Caci asa cum spuneam aceia din dvs care acum aveti cca 40 de ani sinteti repede cu 60 si veti dori pensia ca esti terminat deja cu 50 si ..!!!
  Si asta cind se putea reface reteaua deja existenta de cale ferata cu legatura directa la trase Europeene :Ar fi fost atit de minunat ca brontozaurii de camionagii de 40 T in loc sa tavaleasca ca o scroafa biata natura a tarii de la NAdlac la Constanta sau Giurgiu ar fi fost transbordati pe sina si incasate si taxe:Ar fi cistigat toti_O natiune romana care ar fi dat dovada de clarviziune ecologica pentru sec 21 si clar mai intii natura insasideci sanatatea tuturor(tutulor???):IAr fostele sosele nationale putinj dar f.putin refacute(ce usor se putea direct linga crea un mic coridor de cca 1,5 m latime pentru biciclisti Europeeeni care sa viziteze pe bicicleta Romania de la un cap la altul !!!) ar fi fost un mijloc ideal daca se circula civilizat cu autoturismele:Merg si acum anual ruta NAdlac -GAlati si daca in unele puncte soseaua nationala actula ar fi mai fara gropi(dar nu sint multe in anume zone ca in MUntii BUzaului merg mai snur decit IN Germania pe autostrada A3 pina la Nürnberg care din saracie e facuta din beton ) si tineretul mai ales nu ar conduce agresiv poti fi ultramultumit de timpii de mers:DAr asa in ameteala aceea de sute de camioane de 40t care mai circula si ca soferii iadului(IN strainatate incluisiv in Germania conduc ca mieluseii!!! ciudat!???)
  Deci ce sa mai discutam :HAi liberare !! si ..comentarii apreige !!!pro si contra
  numai sa nu ne injuram ca pe YT

  Răspunde
   
 • cornel
  August 9, 2013 la ora 16:20 Răspunde
   
 • cornel
  August 9, 2013 la ora 16:06

  http://www.zf.ro/companii/autostrada-arad-timisoara-terminata-in-urma-cu-doi-ani-a-fost-receptionata-astazi-11236736
  Autostrada receptionata, cu 2 ani garantie a lucrarilor. Pai un televizor sau un frigider are o garantie mai mare ca o autostrada? Am mai auzit de un pod care a costat multi bani a fost receptionat cu o garantie de 1 an si dupa un an si jumatate avea nevoie de reparatii importante. Despre ce vorbim, oare, aici? Inseamna ca dupa 2 ani statul trebuie sa aiba bani pegatiti pentru reparatie si/sau constructia unei noi autostrazi. La nemti sau la fracnezi o fi la fel?

  Răspunde
   
  1. cornel
   August 9, 2013 la ora 16:14

   Si te miri atunci cand iti dai seama ca sunt atatea de facut in Romania, mereu ne facem ca facem cate ceva, cheltuim bani cu duiumul dar batem regeste pasul pe loc. Interesanta politica guvernamentala, zic eu.

   Răspunde
    
  2. sanduCu
   August 9, 2013 la ora 19:39

   Draga dl.Cornel, pe vremuri anii de puscarie erau raportati functie de valoarea pagubei, era prevazut in legislatie. In alte tari, garantiile se stabilesc pe bazade standarde deja …stabilite. In cazul unui drum, se ia in considerare costul mediu pe lucrare al unui km (se subintelege ca proiectarea corespunde timpului de … proiectare). Un amanunt, lucrarile executate in cadrul unei garantii, au si ele o noua garantie.

   Răspunde
    
 • cornel
  August 9, 2013 la ora 15:19

  http://www.zf.ro/business-international/china-este-in-pragul-primului-mare-bailout-bancar-11236396
  China se pare ca nu doreste sa nationalizeze activele toxice ale bancilor sale, asa cum s-a intamplat in SUA (vezi criza imobiliara din 2008), ci sa le vanda/exporte la cei interesati. Urmeaza probabil un joc de poker la nivel planetar.

  Răspunde
   
 • cornel
  August 9, 2013 la ora 15:10

  Electroputere Craiova care era o intreprindere foarte mare de stat si cu viitor, ca Dacia si Ford daca e sa fortez un pic comparatia, a fost cumparata de un strain, distrusa in mare parte, iar domnul GS vrea astazi sa mai salveze o parte din aceasta companie si astfel in Romania sa se se mai produca locomotive CFR si iar unele persoane cred ca el este cel care vrea sa distruga companii in Romania si el este numit dupa cum constat un posibil infractor. Cati asemenea posibili infractori are astazi Romania, care platesc salariile la peste 9000 de angajati si nu are datorii la bugetul de stat.
  PS: Nu am auzit de nici o greva a salariatilor d-lui GS pentru ca nu si-au primit salariile, asa cum am vazut de foarte multe ori la tv salariatii de la companiile din grupul MECHEL sa zicem. Deci despre ce vorbim pana la urma si pe cine vrem sa scoatem vinovat ca unele lucruri nu functioneaza asa cum trebuie in Romania?

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   August 9, 2013 la ora 21:52

   stimate domnule Cornel cum adica Electroputer CRaiova care era o firma puternica…. :PAi cum adica era ce nu mai este ???!!Stimate domn tin sa va aduc la cunostinta caci am cunoscut acea uzina destulm de bine fiind in bransa de locomotivist ca in ani jumate anilor 70 olteniide acolo erau atit de capabili ca virgula CONSTRUIAU locomotive diesel electrice de 4000 CP si pentru BRITISH RAILWAYS pe timpul acela una din cele mai severe cai ferate in Europa referitor la siguranta egala cu vestita pe atunci DB (Deutsche Bundesbahn ) Si englezii veneua la preluarae locomotivelor cu receptia proprie!!!!.Nu mai spun cew au cosntruiit pentru China sau Gtrecia _Siderodromo Helinico SAu poate nu stitzi ca la uzinele 23 August din capitala pe la sfirsitul anilor 70 au fost construite si vindute duzine de locomotive diesel hidraulice pentru fosta RDG care actual mai sint in folosinta si a DB deci a GErmaniei actuale!!Deci domnule Cornel daca unele uzine (nu multe) erau intradevar cam de prisos si vechi utilate in tara aceea inainte de 89 apoi sa stiti ca ELectroputre CRaiova a fost o perla de uzina ELECTOTEHNICA de specialisti de mina intii care nu au fost mai prejos atunci de specilaistii de la Siemens sau ABB dar nu au avut conditrii materiale, si Ceaussescu se pare intrat in agonie a mintii in anii 80 i-a obligat sa faca totul singuri si au facut dar caluitatea e clar a lasat de dorit!!!DAr au fost om onoare pe tot globul si vedeti ca eu nu am bunici olteni LA fel nu va inteleg de ce pe linga DAcia nu aduceti aminte si de Uzinele ARo de la Cimpulung MUscel!!O alta perla facuta praf de inconstienti si impostori de 2 parale capitalöisti ai luio petse cind capitalismul deja murise!!MA scuzati dar asta e adevarul chiar daca acestoia se erigeaza azi cu titluri
   de mari manageri
   Domnule nu te supara eu ramin la impresia mea neclintita ca acea tara a fost facuta praf cu ajutorul integral si direct al bastinasilor (indigenilor -vezi taranii care si-au vindut cimitirul bunicilor sa fie ingropat in cianuri de exploatarea de la Rosia MOntana!! sau taranii care si-au furat propriile vaci din Grajdurile CAP urilor cind li s- dat comandoul _FURATI BAAAA ca e al vostru acu sinteti LIBERI) dar la comenzile strainatatii reprezentata de marile concerne care dicteaza lumea ca deeh cum spunea domnul un turist -pestele mare il,maninca pe cel mic si asta e adevarat.

   Răspunde
    
   1. cornel
    August 10, 2013 la ora 11:51

    Electroputere Craiova astazi este exact ca un pacient, de la care s-au scos cateva organe sanatoase pentru a fi vandute, care acum e in coma profunda si nimeni nu mai e sigur daca se va mai trezi sau nu.
    (o parte importanta din acea fabrica deja s-a daramat, terenul s-a vandut si acolo va fi construit un MALL – iar GS a cumparat o mica parte din acea uzina si inca spera ca in Romania, la Craiova, sa se mai fabrice locomotive iar in toata treaba asta GS e oaia neagra pentru ca incearca sa produca valoare adaugata, adica sa faca productie)
    Sper ca v-am lamurit.

    Răspunde
     
 • m
  August 9, 2013 la ora 13:22

  Mi s-a parut ca Mr. Gruia Stoica era un pic speriat/timorat la inceput. Oricum nu cred ca el e creierul din spatele operatiunii, pare ca-i lipseste inteligenta pentru asa ceva. Il suspectez ca este papusa altora. Totusi, omul s-a comportat onorabil in timpul interviului, a incercat sa raspunda la intrebari, in stilulul lui. Daca urmarea sa-si reasigure sprijinul investitorilor/bancilor, cred ca a reusit.

  Răspunde
   
  1. cornel
   August 9, 2013 la ora 13:46

   Mie s-a parut ca a avut un pic emotii, la inceputul emisiunii.

   Răspunde
    
  2. sanduCu
   August 9, 2013 la ora 20:04

   cineva „minuit” se comporta foarte sigur, este vorba de un transfer de responsabilitate, parerea mea.

   Răspunde
    
  3. AndreiM
   August 10, 2013 la ora 20:34

   Mie treraba asta cu GS mi se pare adiere cu parfum estic (ma intelegeti, Deveselu…pac pac)

   Răspunde
    
 • Cyphres
  August 9, 2013 la ora 11:04

  Din cate stiu eu GFR a avut profituri situate in ultimii ani intre 2 si 4 mil euro la o cota de piata de 35% . CFR pierdere totala 🙁 . Unindu-se ajung la o cota de piata de 75-80 % . Mergand pe ideea ca CFR poate fi rentabilizata ( in cati ani ?) si pe multiplicarea profitului dupa rentabilizarea ei GFR+CFR ar aduce teoretic un profit anual undeva in jur de 10 mil euro . Care ar fi timpul de recuperare al investitiei ? Cine investeste atatia bani , chiar imprumutati , pentru a-i recupera teoretic in 20 ani ? Deci e clar ca omul stie ce face si nu se arunca in lac daca nu stie sa inoate 🙂 Clar se bazeaza pe valoarea activelor si se gandeste la vanzarea lor .

  Răspunde
   
  1. cornel
   August 9, 2013 la ora 11:21

   CFR Marfa e o afacere si cand cumperi CFR Marfa nu iti iei o nevasta, cu care vrei sa faci si sa cresti copii. Cea mai mare greseala a oamenilor de afaceri (in special cei romani) este ca devin legati emotional de afacerile lor si nu iau decizii care trebuie luate in anumite momente, adica sa vanda o parte sau toata afacerea daca nu mai detin resursele financiare necesare continuarii activitatii sau atunci cand viitorul nu „suna” bine si apare pericolul care se numeste FALIMENT, care in Romania inseamna de multe ori ca pierzi tot ceea ce ai construit, e posibil sa ramai fara casa dar si cu ceva datorii pe care nu ai de unde sa le platesti.

   Răspunde
    
  2. AndreiM
   August 9, 2013 la ora 12:30

   Cum ai ajuns la un profit teoretic de 10 mil eur? Ideea e ca GFR a avut profit in dauna pierderderii CFR marfa. Deci toertic, cumulate ar fi pe pierdere. Sa nu uitam ca inainte de privatizare s-au vandut toate activele valoroase (terenuri, etc). Crezi ca Gruia nu stia? Si de unde mai ai bani pentru rentabilizare (investitii)?

   Răspunde
    
   1. dan onofrei
    August 9, 2013 la ora 23:22

    stimate domnule Andrtei M -perfect ca intotdeauna in comentarii -la inaltime si patriot si bine intentionat bravo ,daca ar avea vreo citeva milioane ca dvs tara aia reusiti sigur-dar nu de asta,- voiam sa va multumim pentzru MInmunat dar sincer minunata mioritza postata(da tristul adevar dar cu asta tre sa traim ) si adresa pentru conservele de hribi. Si fiti baieti revolutiuonari da numai pe hirtie si cu capul (ginditi mereu inainte si mereu cu capul limpede,neincrincenat)altfel revolutiile nu aduc nimnic nun decit geamuri sparte(deci munca multa pentru geamgii):TAta (adoptiv -sofer cu 4 clase primare ) avea o vorba -baaa au plecat ai nostri ,au venit ai nostri:Fiti prudenti tare cu banii personali se impute treaba din nou in economie si cred ca domnul Guran o va avea greu tare cu prezicerea cursului Euro/leu:HAi sa zicemn ca anul asta o mai tirim dar nu sint semne bune ;LAmnoi asta se simte cel mai bine de la negutatorii de masini de ocazie(e o depresie colectiva se simte clar pulsul si incordarea):IN orice caz EVITAII!Deci va repet evitati masini de litraj mare sau cu emisie mare de CO2:CAutati pe masini mici sincer DAciile pe gaz sint o solutie excelenta nu fac reclma DAciei dar este adevarul si nu va aruncati la reclama cu electro se parte sau nu deja e certitudine este gogorita pe care clietiu nu o mai inghit in masa cum si-a promis industria auto!!DAca pina si managerii de specilitate de la Opel care au scos electrica Ampera dar care nu are vinzarea scontata spun acum adevarul!!! _Viitorul in scurt va fi motorul cu celula de ardere cu H2 si promit solutie pentru 2015:SA ii vecdem !!!!:Deci nu mai stati la indoiala si specializati-va ingtinerii la politehnica in aceasta tehnologie de viitor.Motorul OTTo i se numara ceasurile!!!!fara discutii cine spune atltceva MINTE Dar cu M mare !!!sau e lobyst pentru anumite interese

    Răspunde
     
  3. sanduCu
   August 9, 2013 la ora 21:44

   Stimate Cyphres, spuneti „din cite stiu” sau „profit teoretic” si ajungeti la „se gindeste la vinzare. Chiar daca aveti dreptate, totusi e subtire.
   Un pic de istorie. In 1989 Romania era a 4-a forta feroviara europeana. In 2006 MAV Cargo se privatizeaza: „ocompanie de 8 ori mai mare este vinduta austriecilor de 5 ori mai ieftina”. Gruia Stoica s-a ocupat cu comert de fier vechi si cupru, origine dubioasa – la TVR auzeam ca cei care vindeau „de furat” erau urmariti in justitie, dar cine cumpara ramanea in afara „reflectorului” – si nimeni inclusiv TVR nu a comentat nimic pe aceasta tema. Grampet Grup Feroviar opereaza in sud-estul Europei. Pentru CFR Marfa, cu o datorie de 175 M euro egala cu cifra de afaceri din 2011 si cu un profit de cca 7 M euro, statul cere 60 M euro reprezentind 51% din actiuni. Garantia la licitatie este de 10 M euro reprezentind 17% din valoarea nominala a actiunilor. Intre timp astaz, zilnic se fura/transporta roti de vagoane vechi. CFR Marfa detine 39,000 vagoane (23,000 folosite) si 900 locomotive. In Romania CFR Marfa este pe locul 1, iar GFR pe locul 2. Gruia Stoica are o conditie: cere Ministerului Transporturilor sa stabileasca o „Strategie integrata (la nivel national, regional si european) pe toate sectoarele de transport (adica ferat, rutier, naval si aerian). Compania se privatizeaza dar nu si linia ferata.
   Un pic de … punere cap-la-cap. Daca 10 M sunt 17%, atunci 51% sunt 30 M (de ce statul vrea 60 M?) Unei locomotive ii corespund 43 de vagoane sau numai 25 de vagoane in folosinta (Canada este traversata de un tren cu vreo 5 vagoane, nicaieri nu se specifica ca ar fi vorba de un tren de mare viteza) Dvs spuneti ca GFR co o cota de piata de 35%, dupa unificare, cu CFR Marfa (51% actiuni), va ajunge la o cota de piata de 75-80% (asta ar insemna ca 49% actiuni ramase statului vor reprezenta cam 20-25% din piata).
   Parerea mea. Gruia Stoica o fi facut ceva avere sub acoperire, pe care statul vrea sa o spele la o valoare de 30 M. Nu-i frumos. Sa vedem cu ce se alege Romania. Gruia Stoica are pregatire si se vede din conditia pe care o pune – va lua compania impreuna cu teritoriul/felia cuantumului de transporturi romanesti interne si externe, pentru ca statul are puterea de decizie asupra a ce circula pe liniile lui.
   Intrebare. Inca mai credeti ca Gruia Stoica se gindeste la vinzare? Daca DA, de ce? Daca NU, de ce?

   Răspunde
    
 • Teodor
  August 9, 2013 la ora 10:37

  Emisiunea a fost interesanta, dar fara a face vreo observatie legata de continutul si substanta acesteia vreau sa fac o remarca. Si anume Dl. Gruia are ceva care imi aduce aminte de retorica D-lui Ion Iliescu, ca interlocutor. Pe bune. Si totodata, are un acel „ceva ” al unui bun jucator de poker.

  Răspunde
   
  1. Moromete
   August 9, 2013 la ora 14:36

   @Moise felicitari pentru emisiune.

   @Teodor ai mare dreptate. Intr-adevar, parca ar fi var cu Iliescu. Emotiile se pot observa usor, dar se controleaza bine. nu se balbaie si scoate ce trebuie pana la urma pe gura.

   In plus, nu s-a bagat in jocuri politice si pare sa doreasca binele companiilor sale.

   Răspunde
    
 • cornel
  August 9, 2013 la ora 10:27

  Imi este greu sa trag o concluzie in ceea ce priveste privatizarea CFR Marfa, care a fost castigata de GS. Dupa cum am mai zis pretul mi se pare prea mic si nu ne-a spus nimeni de ce 51% din CFR Marfa costa 220 milioane de EURO, nu 22 de milioane de EURO sau 660 de milioane de EURO. Cum s-a ajuns la aceste cifre? A visat cineva noaptea aceasta cifra sau a fost calculata. Daca a fost calculata, cum a fost e calculata, pentru ca numai fierul vechi de la CFR Marfa reprezinta peste 400 milioane de EURO si in patronomiu mai sunt terenuri cladiri, nu mai zic de faptul ca afacerea are si ea pretul ei atunci cand vinzi o companie care detine monopol in piata si asigura cel mai eficient si ieftin mod de a transforma marfa pe TERRA.
  Asadar am niste semne de intrebare serioase.
  GS mi se pare omul/romanul care a pornit o afacere de la ZERO, s-a luptat in jungla care e economia romaneasca si se pare ca a reusit, are in jur de 9000 de salariati, plateste taxe si impozite la stat (nu am auzit sa aiba mari restante din acest punct de vedere si nici nu am auzit ca statul roman i-a acordat facilitati pentru ca a creat mii de locuri de munca, asa cum se intampla in cazul companiilor straine care vin in Romania sa investesca si guvernul le cade in genunchi si ii intreaba ce isi doresc, la fel nu am auzit de vreo ordonanta de urgenta a guvernului care sa ii stearga companiei d-lui GS partial sau complet datoriile la stat asa cum a facut in cazul CFR Marfa).
  Daca compania CFR MARFA nu va fi privatizata si va ramane in continuare 100% o companie de stat, chiar daca acum are datorii ZERO la stat, va continua sa produca pierderi pentru ca are o conducere incompetenta si corupta si pentru ca in Romania coruptia este prea mare si hotii
  care fura de la stat nu sunt pedepsiti in Romania.
  Solutia dupa mine este o privatizare seriosa a CFR Marfa, avand in vedere ceea ce am spus mai sus.
  O zi buna.

  Răspunde
   
  1. AndreiM
   August 9, 2013 la ora 10:34

   Cornel, solutia dupa parerea mea ar fi listarea pe bursa si management privat. Intrebarea care sta in spatele acestei privatizari este DE CE acest om a acceptat jocurile astea deca e cum spui tu, om de afaceri de succes?

   Răspunde
    
   1. Constantin
    August 9, 2013 la ora 13:19

    Domnule AndreiM, bag seama ca probabil ati considerat in comentariile mele formularile de tipul „privatizarea beneficiilor si nationalizarea pierderilor”, „trecerea averii nationale din proprietate publica in proprietatea privata a clientilor de partid”, s.a. doar figuri de stil. Privatizarea prin listare la bursa s-a facut in patria noastra doar in mod exceptional si la presiunile organismalor externe, pentru ca este procedeul de privatizare cel mai transparent si este extrem de greu sa furi ceva in felul acesta. Cele mai multe intreprinderi cu capital de stat au fost facute cadou prietenilor in anii 1990.

    Răspunde
     
    1. AndreiM
     August 9, 2013 la ora 14:07

     Pai ca sa-i raspundem si lui Cornel, uite d’aia. Prin listare pe bursa multi romani, poate si eu si cei plecati in afara ar fi cumparat actiuni si ar fi ramas societate romaneasca. In acceasi categorie pot intra romtelecom, hidroelectrica (e mai usor sa vinzi micro-hidrocentralele cu dedicatie)

     Răspunde
      
    2. costid
     August 9, 2013 la ora 14:13

     salut
     constantin ,nu stiu unde este adevarul doar ca ,tractorul brasov camioane roman ,semanatoarea ,olchim ,etc au avut manageri de la stat care au pus totul pe butuci ,timpul ne va spune daca CFR a fost o privatizare de success sau o alta teapa .

     Răspunde
      
  2. sanduCu
   August 9, 2013 la ora 22:14

   Draga D-le Cornel, dupa conditia pe care GS o pune (si fara care se pare ca nu va intra in hora) nu cred ca are intentia sa vinda. Nu inteleg de ce apreciati valoarea fierului vechi la 400 M euro, terenul unei zone in demolare este vindut cu totul – contractorul/constructorul beneficiaza de materialele de constructie la discretia lui, iar vinzatorul beneficiaza de lipsa cheltuielilor cu degajarea terenului. Cred ca este un joc de poker aici, dar mizez pe GS ca nu-l va rabda sufletul sa piarda ocazia de a deveni poate cel mai puternic in Europa (Romania este un NOD comercial unic), si totusi (pur teoretic) externii nu preseaza pentru o licitatie europeana sperind ca o vor obtine intr-adevar pe da-moaca. Ca sa inchei, GS poate ca joaca dupa muzica altora, dar asta pentru ca este dansul lui – si ce daca, afacerea asta poate sa insemne una din putinele sanse ale Romaniei de a iesi la lumina.

   Răspunde
    
 • cornel
  August 9, 2013 la ora 09:43

  Un articol, care pune punctul pe „i” in legatura cu invatamantul romanesc:
  http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/scoli-fara-profesori-si-profesori-fara-scoala-de-lucian-vasilescu-11224635
  Mai e, insa, si problema profesorilor care au luat examenul de titularizare cu note foarte mari dar pentru care nu exista posturi pentru ca ele sunt blocate, de la centru sau nu, sau pentru ca ele sunt deja ocupate de alti profesori.

  Răspunde
   
 • Cosmin
  August 9, 2013 la ora 01:27

  Impartasesc aceiasi parere cu cea a lui Gelu Trifan.
  Ma bucura faptul ca o companie romaneasca a castigat si am incredere ca va reusi sa o puna pe picioare.
  De ce nu … poate reusim si noi sa devenim competitive in afara.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   August 9, 2013 la ora 09:10

   Domnule Cosmin se vede treaba ca sarbii nu au apreciat modul romanesc de a deveni competitiv in afara frontierelor, ori in interiorul lor. Drept urmare, Serbia a evacuat afacerile d-lui GS. In Moldova lucrurile stau la fel, iar faptul ca a fost angajata sotia sefului de la CFM nu i-a ajutat prea mult,in cele din urma afacerile Grampet avand aceeasi soarta ca in Serbia. Afacerile dubioase nu incep cu capusarea CFR Marfa de catre Rolling Stock desapre care vorbea dl. Moise , ci de la intreprinderile primite de la statul roman de dl. GS pentru a fi taiate si vandute la fier vechi. Apoi obtinerea de contracte de transport in detrimentul CFR Marfa cu Petrom si mai ales pentru transportul carbunelui cu CNH. Presa a ascris indelung la momentele respective si materialel pot fi consultate online. Cat priveste executarea silita si blocarea conturilor companiilor sale, cel putin doua dintre ele se afla in situatia aceasta, chiar daca dl. GS neaga acest lucru.
   Priviti d-le Cosmin o parte din ceea ce presa face public:
   http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/stiri/falimentul-cfr-marfa-vagoanele-de-10-milioane-de-euro-care-zac-sub-rugina-au-fost-cumparate-fara-sa-existe-infrastructura-pentru-ele.html

   Răspunde
    
 • Gelu Trifan
  August 8, 2013 la ora 23:47

  Deja m-am obisnuit cu stilul direct al Dl. Guran si imi place. La emisiunea asta insa a fost ceva dubios: cum puteti crede dl. Guran ca va raspunde la intrebari gen: Cati bani va mai trebuie de la banci? sau Cu ce partid sunteti? E clar ca omul are „pile” peste tot pt. ca asta e tara si da logica dl. Stoica e corecta. Locuiesc intr-o tara unde trenul e la mare cautare. In ceea ce priveste tranportul pe cale ferata in Europa sigur va creste datorita restrictiilor tot mai mari impuse transportului de marfuri rutier. Daca cifrele vehiculate de domnia sa sunt reale nu imi dau cu parerea ca nu ma pricep, insa nu inteleg ura atat a presedintelui Romaniei cat si a celor ca, Constantin care a scris mai inainte (deci mai jos). E clar ca nimeni nu sta cu 200.000.000 de euro sub perna si nici macar in banca. Adevaratii oameni de afaceri descopera oportunitati si le fructifica cu bani de la banca sau de la fonduri de investitii. Asta e valabil peste tot in lumea civilizata. La noi nu. La noi trebuie sa fi neaparat infractor ca sa faci asa ceva. Sau sa faci afacerea asta pentru CFR adica pentru popor ca CFR e a noastra a tuturor: nu ne vindem tara. Orice afacere care are sediul in Romania plateste impozite in Romania. Asta trebuie sa stie lumea dl. Guran. Stim cu totii ca la astfel de afaceri de anvergura e nevoie de „prieteni”. Dar asta conteaza acum? Cine pe cine ajuta si cat e comisionul si la ce partid se duce? Daca ati avea bani dvs. sa dati avansul sau ma rog ce cere caietul de sarcini si credeti ca va priceti la del v-as zice. In concluzie important e sa se faca privatizarea si sa inceapa sa mearga treaba ca sa curga impozitele la bugetul de stat. Si daca pe tanti Mimi (care o cunosteam eu de la CFR) o da afara… sa o dea, ca dl Stoica nu-si va mai permite sa finanteze zeci (poate sute!) de plovere si caciuli toate tricotate in timpul serviciului.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   August 9, 2013 la ora 09:13

   Dezvaluirile din presa arata ca dl. GS a facut cu statul roman afaceri mai mult decat discutabile, in detrimentul CFR Marfa si implicit al meu personal.
   http://m.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/hotii-de-vagoane-87526

   Răspunde
    
   1. cornel
    August 9, 2013 la ora 10:04

    Pai si organele de control ale statului roman cu ce se ocupa, pentru ca salariile dumnealor sunt foarte mari, ele sunt platite din bugetul de stat iar bugetul de stat nu are sufienti bani pentru pensii, educatie, sanatate, etc tocmai din cauza furturilor si a devalizarilor companiilor de stat?

    Răspunde
     
    1. Constantin
     August 9, 2013 la ora 13:11

     Domnule cornel, nu am nicio indoiala asupra faptului ca dumneavoastra cunoasteti foarte bine opinia mea cu privire la organele de control ale statului. Ca argumente, pe de o parte am vazut ca ati urmarit macar partial comentariile mele, pe de alta parte, nu obosesc sa o reiterez aproape zilnic.

     Răspunde
      
  2. sorin
   August 9, 2013 la ora 10:18

   mie mi-au placut intrebarile. omu a răspuns clar , deși a roșit un pic:-nu e în parteneriat cu nimeni și are ”decât” nici 50% din bani. cel puin unul din raspunsuri e credibil. că d-aia e în expectativă -să vadă cine sare la fileu.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    August 9, 2013 la ora 13:07

    La ce minut al inregistrarii a spus ca are „decat” 50% din bani, ca mie mi-a scapat?

    Răspunde
     
 • Constantin
  August 8, 2013 la ora 23:33

  Desi dl. Guvernator exprima public un evident optimism, opinia mea este rezervata, la fel precum arata si concluziile studiului publicat de Adentia Nationala de Presa :
  http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/215343-Rata-inflatiei-afecteaza-dorinta-de-cumparare-a-romanilor-multe-persoane-se-bazeaza-pe-fructele-si-legumele-din-gradinile-proprii-studiu.html

  Răspunde
   
 • Constantin
  August 8, 2013 la ora 23:20

  „va puteti sustine acuzatia in fata unei instante?”_Ma amenintati d-le Tony Gheata, cu instanta, vai de capul meu! Asa speriat, cine stie, poate spun ca n-ati citit bine, iar eu am scris despre infractori de-aiurea, ori poate amenintati ca veti intreprinde demersuri juridice impotriva adminustratorului blogului, ori poate impotriva Televiziunii Romane pentru ca a gazduit un comentariu aluziv la adresa d-lui GS din partea unui anonim. Eu zic ca ar trebui sa incercati, totusi, daca musai va doriti sa vedeti daca imi pot sustine afirmatiile in fata instantei, sa ma chemati acolo. Apropos, in ce calitate imi vorbiti despre instanta? Daca este vorba doar despre curiozitate, cu siguranta cea legata de emisiunea de astazi va poate fi satisfacuta de d-nii M. Mitrea, L. Orban şi O. Silaghi. Daca aveti curiozitati cu privire la activitati ale d-lui GS la care emisiunea ODB nu s-a referit, spre exemplu despre Turnomet s.a., reprezentantii fostului FPS vi le pot satisface cu mult mai bine decat mine. In orice caz, Remar va trebui sa platesca despagubiri CFM in urma descoperirii a cel putin 180 de defectiuni la cele numai 4 garnituri de tren, in urma lucrarilor de modernizare efectuate la acestea de catre firma care apartine GFR. Prin urmare, dupa un sir de demisii, modul de atribuire a contractului semnat de dl. Struna a intrat in atentia organelor de cercetare competente din tara vecina.

  Răspunde
   
  1. Tony Gheata
   August 9, 2013 la ora 14:15

   Dl. Constantin, nu va amenint. Nici gand 🙂 Pe baza textelor din ziare se pot face cazuri despre orice persoana publica. Sau chiar se pot inventa personaje, cum au facut cehii cu Cimrman. Eu doar ma intreb, retoric si prosteste, realizez asta. Daca cineva zice despre altcineva ca este hot, sunt, la prima citire, convins ca omul are dreptate, imi e greu sa-l suspectez de nestiinta, reavointa sau manipulare 9ca sa nu zic de minciuna). Cand mai multi dau din cap ca niste judecatori intelepti, nu pot sa nu cad pe spate de admiratie. iata niste oameni bineinformati. Din pacate cum cand se pune fatidica intrebare: cum dovedesti spusele, intreaba lume intelept-rationala cade precum zidurile ierihonului sub trambitele israelitilor, doar ca aici nu e nici o trambita e doar o soapta. Cum dovedesti? Nici cum. Si asa intreaga presa e plina de astfel de barfe si soapte facand imposibila discernea adevarului de minciuna. ei bine, inchizand cercul, dl. Constantin imi e greu sa amenint pe cineva cand totul e o mare butaforie ce ne ascunde cu maiestrie scena reala…

   Răspunde
    
   1. AndreiM
    August 9, 2013 la ora 15:21

    D-vstra puteti sa demonstrati, fara putinta de tagada, ca D-l Constantin s-a referit in mod expres la D-nul…cum il cheama? ca fiind infractor?
    In alta ordine de idei,chiar imi doresc sa vad scena aia reala, in toata splendoarea si sa-i patrund in cele mai intime detalii. Ne puteti ajuta in acest sens?

    Răspunde
     
    1. Tony Gheata
     August 9, 2013 la ora 22:25

     Demonstratia este destul de simpla. Reciteste 🙂

     Răspunde
      
    2. Constantin
     August 10, 2013 la ora 13:12

     Dl. AnderiM – instanta este o amenintare absurda atat pentru mine cat si pentru proprietarul blogului, amenintarile fiind in general o parere a celor slabi ca sunt mai mult decat pot fi. Spre exemplu, eu as putea spune la fel de bine ca mama d-lui Tony Gheata ar fi vrut sa-l avorteze, dar a gresit razgandindu-se in speranta ca va deveni un om normal. Nu-mi trebuie dovezi, insa citind ce scrie pe acest forum mi se pare evident. Nu-i asa? Mai mult, as putea spune si despre dvs ca nu ati citit bine pentru ca numai asa s-ar putea interpreta ceea ce am scris eu ca acuzatie fata de dl. GS. L-au acuzat altii in presa si-mi este suficient. Si iata cum ma contrazic cu un avorton si un neatent. Asta sunteti, dovediti contrariul! (ps sper ca va dati seama ca e doar un exercitiu de logica, eu nu cred ce am spus… fac precizarea asta ca sa nu intram in vorbe de genul “Ma amenintati d-le Tony Gheata, cu instanta, vai de capul meu!”.. nu nu nu… vorbim,… nu amenint si nu trag concluzii, sunt doar curios ce sta in spatele unei astfel de concluzii ca l-as fi numit pe dl. GS infractor cu subiect si predicat. Comentam doar interviul d-lui Moise cu dl. GS si dintr-una, intr-alta a venit vorba despre hoti. Pana acum dl. Tony Gheata nu a reusit sa ma convinga ca in ceea ce spune pentru apararea d-lui GS e ceva rational, mai degraba pare a fi ce va irational, purulent-organic.

     Răspunde
      
 • Tony Gheata
  August 8, 2013 la ora 22:41

  @Constantin : pe ce va bazati cand spuneti ca este infractor? va puteti sustine acuzatia in fata unei instante? intreb si eu asa de curiozitate, sa inteleg logica prin care cineva face infractor pe altcineva, sunt curios pe ce se bazeaza… e doar o curiozitate, insa reala si astept un raspuns cat de cat rational 🙂

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   August 8, 2013 la ora 23:24

   va spun din capul locului ca se intampla foarte rar ca eu shi constantin sa avem vreun punct de vedere comun. de data asta (shi cu permisiunea lui constantin), chiar avem unul.
   no, e greu de probat in fatza unei instantze ca G.S. (ca shi oricare alt magnat roman) ar fi un infractor.
   cu toate acestea, orice om ratzional, inzestrat cu minte, ochi shi urechi poate sa vada ca DA, G.S. este un infractor.
   faptele vorbeshte de la sine; fost director in CFR… care profita la maxim de shustele din CFR facute la ordinul Fmi pentru a angaja personal calificat, a cumpara material rulant la pretz de dumping (de la CFR), a inchiria km de cale ferata, a sufla contracte etc etc etc…
   Dvs puteti sa ii spunetzi om de afaceri de succes, eu (shi cred ca shi Constantin) nu-i putem spune altfel decat pe nume: INFRACTOR.
   Chiar daca nu se poate dovedi in instantza.

   Dar… acum, sincer, dvs. credetZi ca putetzi dovedi in instantza ca Francis Drake sau Walter Raleigh au fost piratzi, shi nu corsasi onorabili??? Io zic ca nu.
   Dar tot piratzi au fost, indiferent ce zic unii sau altzii.

   Răspunde
    
   1. Tony Gheata
    August 9, 2013 la ora 14:06

    Dl. Adrian D. – instanta in sensul ca daca poti demonstra cumva nu doar parerisme si generalitati de genul „orice patron e hot” si „orice hot e de dreapta”. Eu as putea spune la fel de bine ca Constantin este un dobitoc. Nu-mi trebuie dovezi, insa citind ce scrie pe acest forum mi se pare evident. Nu-i asa? Mai mult, as putea spune si despre dvs ca v-ati luat doctoratul pe furt si hotie, pentru ca numai asa isi poate lua un roman doctoratul. Imi trebuie dovezi pentru asta. Pai exista Ponta si imi e suficient. Si iata cum ma contrazic cu un dobitoc si un hot-plagiator. Asta sunteti, dovediti contrariul! (ps sper ca va dati seama ca e doar un exercitiu de logica, eu nu cred ce am spus… fac precizarea asta ca sa nu intram in vorbe de genul „Ma amenintati d-le Tony Gheata, cu instanta, vai de capul meu!”.. nu nu nu… vorbim,… nu amenint si nu trag concluzii, sunt doar curios ce sta in spatele unei astfel de etichete si pana acum nu ati reusit sa ma convingeti ca e ceva rational, mai degraba pare a fi ce va irational, purulent-organic)

    Răspunde
     
    1. AndreiM
     August 9, 2013 la ora 14:31

     Si iata cum relativizarile si judecatile de valoare duc la anacronisme. Iar infractori dovediti scapa de pedeapsa prin vicii de procedura sau cei care omoara oameni cu suspendare, iar pentru calomnie faci puscarie (ca doar e in codul penal nu?)

     Răspunde
      
     1. Tony Gheata
      August 9, 2013 la ora 22:27

      @AndreiM „Si iata cum relativizarile si judecatile de valoare duc la anacronisme” – este o exprimare pretentioasa pe care nu o inteleg 🙂 In restul textului va dau dreptate. Din pacate multe infractiuni raman nepedepsite din lipsa de probe sau din diverse vicii (greseli).

       
    2. Adrian D.
     August 10, 2013 la ora 01:44

     Ca u am reushit sa va conving, nu-i vina mea. Nici macar nu am incercat.
     Am vrut pur shi simplu sa va arat ca exista lucruri pe care nu le p-otzi proba in instantza, insa ele nu se pot explica altfel decat facand recurs la … ceea ce nu se poate proba in instantza. Ca de exemplu, nimeni nu poate proba in instantza culpabilitatea dlui SOV in povestea cu FNI – ea insa e manifesta. Nimeni nu poate propba in instantza ca dl Basescu a vandut flota etc – lucrul acesta este insa manifest. etc etc etc Nimeni9 nu poate proba in instantza ca MRU sau Ponta au varii shuste cu diverse companii interesate in varii exploatari, insa lucrul e manifesta, sare in ochii oricarui om inteligent.
     Shi daca vorbim de oameni inteligentzzi, permitetzi-mi sa fac abstractzie de exercitziile dvs de logica sau de ceea ce aer fi iratzional, purulent etc
     Simplu exercitziu de logica, chiar daca nu poate aduce probe in instantza, nu e purulent, stimate domn. ba dimpotriva.
     Iar daca institutziile statutului indrituite sa caute probe shi-ar folosi logica, probele pe care le ceretzi ar aparea in cateva zile. NUmai ca … ce sa vezi? toate lumea cere probe, nimeni nu le cauta, logica e purulenta… shi uite asha infractorii despre care vorbim prospera shi procedeele folosite se perpetueaza.
     De aceea, va urez succesuri.

     Răspunde
      
  2. Moise
   August 9, 2013 la ora 14:46

   Acum pe bune, dl Constantin dar si ceilalti, puteti pune ce linkuri doriti aici pe biziday, dar personal as prefera sa va alegeti cu mai mare atentie sursele. oricum, eu le-am citit pe toate inainte de interviu si m-am straduit sa-i adresez toate intrebarile (s-a dovedit ca timpul a fost cam scurt ptr asta si am ratat exact discutia despre Electroputere la care eu tineam cel mai mult) pentru simplul motiv ca n-a acceptat alte invitatii pana acum la alte emisiuni. Era normal sa raspunda la toate acuzele ce i-au fost aduse.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    August 10, 2013 la ora 08:26

    Cineva il asemuia intr-o anumita masura pe dl. GS cu dl. SOV. Trebuie spus ca SOV este o persoana cu adevarat capabila sa faca afacerile de miliarde de EUR despre care se discuta aici. Pe dl. GS l-ati avut in fata cel putin o jumatate de ora. Ati putut aprecia dincolo de machiaj si trac inteligenta si forta personajului. L-ati putea asemana cu SOV, ori poate mai degraba cu dl. G Becali? Printre comentatorii care-i iau apararea pe blog sunt unii care in mod cert leaga cu mai mare usurinta decat domnia sa doua propozitii pentru a alcatui o fraza. Seamana mai bine, zic eu, cu un Becali care nu a avut infatuarea si setea de imagine publica a originalului si care nu a cautat sa obtina puterea intrand in politica. In context, dupa parerea mea intrebarea cea mai interesanta pe care i-ati fi putut-o adresa, la care nu ati fi primit raspuns, desigur, la fel cum se intampla si in cazul d-lui G. Becali, iar pentru eventualele prezumtii nu pot exista dovezi certe, este daca averea pe care i-o atribuie Forbes este a lui sau el reprezinta doar un paravan? Si al cui paravan, ca doar dl. GS „a aplaudat” pe la toate guvernarile?

    Răspunde
     
    1. cornel
     August 10, 2013 la ora 11:31

     Banuiesc ca daca GS era un strain nu mai aveam asa multe semne de intrebare si banuieli? GS a facut cumva schimb de terenuri cu armata sau a creat un fond de investitii care ne indemna sa dormim linistiti? Credeti ca GS este un investitor mai serios decat Dan Diaconescu, investitorul strain care a preluat Electroputere Craiova sau Metchel? Nu stiu de ce dar in acest context imi vin in minte zeci de privatizari prin care fabrici si uzine din Romania au fost vandute la turci sau arabi, au fost taiate si vandute la fier vechi iar in locul unde erau aceste fabrici si uzine, astazi, sunt niste ruine sau teren viran cu niste anunturi mari „VAND sau INCHIRIEZ TEREN” si autoritatile locale si centrale s-au facut ca isi fac treaba, ca nu vad ceea ce se intampla iar in final ni se spunea ca nu se poate face nimic pentru ca e proprietate privata si proprietarul poate face ceea ce doreste cu proprietatea sa si parca atunci nu prea s-a facut mare scandal – dovada ca lucrurile s-au intamplat, turcii si arabii au facut profit din vanzarea de fier vechi, utilaje si teren, iar acum totul este istorie si o economie nationala ca un corp din care s-au scos pe rand o parte dintre organe si acum ne intrebam ca si cum nu am sti ceea ce s-a intamplat – „De ce au disparut foarte multe locuri de munca din economia romaneasca si exista probleme cu fondul platit la pensii care nu acopera necesarul pentru plata pensiilor din sistem?”
     Uite d’aia.

     Răspunde
      
     1. Constantin
      August 10, 2013 la ora 12:55

      Nu cred ca ne contrazicem, stimate domn. „…ni se spunea ca nu se poate face nimic pentru ca e proprietate privata si proprietarul poate face ceea ce doreste cu proprietatea…”_Majoritatea contractelor de privatizare au continut prevederi referitoare la termene si sume care urmau sa fie investite, locuri de munca nou create etc.. In cazul nerespectarii, proprietatea revenea statului ca urmare a incalcarii termenilor contractului. Daca reprezentantii statului nostru au incheiat contracte dezavanatajoase [adica m-au furat pe mine, cetatean roman], au facut-o primind mita de la beneficiarii contractelor. Banii aceia pentru shpaga n-au picat din cer, sunt banii nostri, d-le cornel.

       
     2. cornel
      August 10, 2013 la ora 22:03

      @Constantin>Mai e inca un aspect : obligatiile referitoare la locurile de munca sunt pentru o perioada limitata. Dupa aceasta perioada noul proprietar decide ce face cu fabrica (o taie si o vinde la fier vechi sau nu) si cu angajatii – vezi situatia de la Metchel dar si alte exemple.

       
     3. cornel
      August 10, 2013 la ora 22:06

      @Constantin>Si sincer sa va spun eu m-am cam saturat de investitori arabi, turci sau rusi (vezi fabricile si uzinele pe care le-au cumparat in Romania si ce s-a ales de ele).

       
 • Constantin
  August 8, 2013 la ora 22:17

  Sunt si pe alte meridiane „oameni de afaceri” care incearca si uneori reusesc [acolo unde se poate] sa-si insuseasca milioanele de euroi publici (nu doar la noi se incearca privatizarea profiturilor si nationalizarea pierderilor, dar in patria noastra operatiunea reuseste de fiecare data). Ma intreb vazandu-l pe dl G.S., cum Dumnezeu a fost posibil in zilele noastre (nu in anii ’90, cand FPS putea face cadou peste noapte intreprinderi unor clienti precum O. Hayssam, spre exemplu) ca individul acesta sa faca afaceri de sute de milioane de euroi – pe care in mod evident nu-i are – cu statul roman. Si detine 35% din transportul feroviar de marfuri…Macar pe aiurea sunt infractori cu staif!

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase