Nu mai pot cu … PROMOVABILITATEA

 

promovare

de Moise Guran

Încă un cuvânt despre bac, capacitate, etc şi după aia nu mai zic nimic până la anul. Îmi zgârie urechile tot timpul cuvântul “promovabilitate” auzit pe absolut toate mediile. Prezentatori, invitaţi, chiar profesori şi universitari îşi frâng limba în gură ca pronunţe sintagma, chiar dificilă – „rata de promovabilitate”. Mie mi se pare că e greşit folosită şi că a fost inventată la examenele de simulare iar apoi împrumutată nepotrivit pentru statistica de după bac şi capacitate.

Poţi spune despre cineva că e promovabil, dacă urmează să promoveze, nu dacă a promovat. Promovabil arată o posibilitate pentru viitor, nu un rezultat de la timpul trecut. Deci dacă ai dat un examen de simulare înainte de capacitate, poţi spune că promovabilitatea la capacitate e de 80%. Există adică şansa ca 80% să ia capacitatea. După ce ai dat şi capacitatea nu mai vorbim de promovabilitate ci de promovare (la timpul trecut). De exemplu rata de promovare s-a dovedit de 50%, deşi rata de promovabilitate (după simulare dar înainte de capacitate) era de 80%. Două lucruri diferite, folosite în situaţii diferite. Şi o salvare pentru săracii crainici de radio şi tv, care lucrează cu limba română ca principală unealtă a muncii lor, şi nu numai că o folosesc greşit, dar mai şi diseminează în popor astfel de erori.

Aşadar, stimaţi colegi, să  încercăm să folosim mult mai prietenoasa (la pronunţare) sintagmă – rata de promovare la BAC a fost de 55%. La mai mare!

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

23 răspunsuri la Nu mai pot cu … PROMOVABILITATEA

 • Catalin ( CTL )
  Iulie 15, 2013 la ora 19:55 Răspunde
   
  1. Catalin ( CTL )
   Iulie 15, 2013 la ora 19:56

   CTP, am vrut sa zic.

   Răspunde
    
 • micutu de la 7
  Iulie 15, 2013 la ora 11:33

  Nici „decredibilizare” nu exista dar e peste tot. Inventam cuvinte aiurea pentru ca nu le stim p-alea corecte. Asta e o dovada clara ca prostimea schimba lucrurile in tara asta. Mai mult, au inceput cuvinte de cartier sa invadeze emisiunile gen misto, l-au saltat, caft, etc. Maine poimaine vedem pe scroll cocalari, smen, huseni, pulifrici, sa moara familia mea, sa mor io, fratioare, fraticule, l-au ginit etc etc.

  Si un sait care merita promovat (n-am nici o legatura cu el):

  http://www.romanian-explorer.com/

  Răspunde
   
 • Andrei
  Iulie 15, 2013 la ora 01:17

  Hai sa ne lasam de bancuri, sa ne lasam de mondenintati ca sa o zic asa.
  Daca vorbim de somaj cumva intrecem rata de la banca sau de la bac?
  Si sa nu aud ca nu poti ridica o caramida sau vinde o ceva pe la super market uri fara bac ca nu cred…

  Răspunde
   
 • Gabriel
  Iulie 13, 2013 la ora 05:44

  Mi-ar placea sa nu mai aud nici termenul repondent in emisiune! Eu stiu ca se spune respondent!

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Iulie 12, 2013 la ora 16:17

  pentru a va ajuta mai bine in succesul la bursa de la Zoomtrade voi cauta in limita timpului sa va dau noutati dintr-una din cele mai serioase reviste germane de specialitate care apare aici sau cautati sa o accesati online si anume -WIRTSCHAFTSWOCHE -saptamina economica :Ei dau actual si f.realsit trendurile cele mai importante avind si comentarii ajutatoare püentru nespecialisti ca traderi la bursa.Spre exemplu intrarea la bursa recent a luzi OSRAM va fi in uirmatoarae perioada de bun augur pentru ca sint bine insurubati in nnoile tehnici de iluminare power LED:CA un mic exemplu actual

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Iulie 12, 2013 la ora 16:07

  si fiindca dl.Guran este in concediu pe vechea vorba romaneasca -cind pisica nu-i acasa joaca soriceii pe masa va recomand un tutorial despre inceput de participare la bursa si sperxca fiecare din dvs.sa invete ceva si sa inceapa cu putin timp investit sa cistige ceva banuti:Incepeti modest si veti fi .f.multumiti :nu riscati sume mari dar din joaca veti face cistig ca tot ne aflam la biziday.Asa o sa intelegeti si mai bine poate de ce peste noapte cursul leu -euro sau dolar yen se schimba brusc uneori asascumk a fost in primavara asta.
  Deci va doresc sincer succes pe care sigur il veti avea.Incepeti cu sume mici
  http://boersefuranfanger.de-boerse.com/?hashid=182342777

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Iulie 12, 2013 la ora 12:30

  scuze va rog am apsat tasta gresita in graba am ales playlist-scuze si vizionare placuta si un weekend placut acum ca eSte varA in respect fatA de naTutra:Cind va duceti cu masina pe sa zicem Valea Prahovei nu e nevoie sa coboriti cu masinA direct pina pe malul aPEI.sINTETI UNICI In eUROPA MA MIR CA ESTE PERMIS ASA CEVA:(dar cu siguranta nu toti si nu cei de pe blog sper)

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Iulie 12, 2013 la ora 12:17

  buna dimineata sau dimineat buna ca e tot un a:HAi sa va fac sa va mai descretriti frruntile cineva odata nu chiar de demult deemulöt zicea fruntiliii cu 4 de I..)
  Eram copii micio si rai intr-un cartier mai mkult muncitoresc al Bucurestilor de alötadata v:SA fi avut vo 6- 7 ani _Era in Bucurestii noi linga BIserica BAzilescu (AA lasat cdeva in uirma sa domnul boier BAsilescu -datorita dinsulöui am avut op copi8larie ca in paradis de acasa iun curtea bisericii si in parcul dinsuluik erau 2 minute.
  Deci nopi astia micii eram üprovocati de ai mai mario sa zicem de vreo 15 ani sa zicem -ma pustiule ia zi tu repede dupa tetea
  -napi iti da prin gard.Trebuia saa zicem ca altfel ne bateau erau mai mari dare nu erau multumiti ne fortau sa ziocem din ce in ce mai repede.Incercati sa vedeti ce iese.
  Mult mai tirziu de la ast peste cca 3 decenii invatam un alt toollanguage la germani.Incercati sa spuneti repede Fischer Fritz fischt frische Fische(pescarul Fritz pescuietse pesti proaspeti) Dar incercati repede fara greseli :Daca reusiti luati premiul academiei germane in languagetools -….
  Si ca sa va mai descretiti fruntile va bag si o mutzica buna dintr-un concert aniversar dat de NAna Mouskuri care a facut cu fiica dinsii o demonstratie de forta la o virsta inaintata:I-am dedicat clipul doamnei minunate soprane Michaela Grajdeanu o forta Romaniei adevarate care nu este numai o tara de manelisti

  Răspunde
   
  1. AndreiM
   Iulie 12, 2013 la ora 13:05

   Multumim D-le Onofrei atat pentru „descretirea fruntilor” 🙂 cat pt melodie (chiar daca ati vrut sa alegeti altceva). Grecia, un pamant drag mie, aproape la fel de drag ca si minunata noastra Romanica, cu oameni veseli,calzi si primitori care te indeamna spre relaxare, meditatie si visare (abia astept concediul!!!!!)

   Răspunde
    
   1. dan onofrei
    Iulie 12, 2013 la ora 23:05

    stimate domnule AndreiM-materia aici de fa
    pt fiind extrenm de uscata -economie politica ,mai cautam si noi sa dam culoare si sa schimbam subiectul.Nu putem insa exagera caci balastam prea tare serverul dlui:Guran.
    Altfel ,intradevar Helada o minune a Europei de care trebuie as fim cu totii mindri .TAra,oamenii si natura nu au nimic cu actuala catastrofa in care au fost de fapt bagati .DAr nu exista alta cale de iesire daca vrem sa ramina Euro moneda unica decit corectie de curs.Si asta costa timp ,bani si totul se descarca pe umerii omului de rind care se sufoca de atita economie din partea statului mai ales la capitolul asigurare sociala.
    Deci vaq dorim o vacanta plina in Helada!!!
    Altfel, aveti comentarii la subiecte foarte la locul lor vreau sa zic stiti sa puneti punctul pe I ca mai toti de pe blog de altfel.ma bucur mult sa citesc si sa vad atitudine corecta in acea tara .

    Răspunde
     
 • mihaix
  Iulie 11, 2013 la ora 00:44

  Unii numara ouale, altii turistii, cert e ca banii ajung intotdeauna unde trebuie. Si atunci astia micii, ce sa mai inteleaga din scara valorilor neoasa ? Ca e bine sa dai dracului invatatul, ca faci un „business” mic cu statul, ca te „descurci” . Si cei care nu accepta pleaca din tara , dupa ce trag sa ia note mari la bac, si eventual sa faca o facultate buna aici precum medicina. Deh , nu au toti vanzari anterioare, sau socrii securisti.

  http://www.antena3.ro/romania/udrea-a-platit-500-000-de-euro-pentru-un-proiect-inexistent-sistemul-de-numarat-turisti-trebuia-sa-fie-functional-din-2011-220812.html

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Iulie 10, 2013 la ora 20:33

  “nu ştii niciodată când eşti într-o situaţie jenantă şi n-ai o diplomă de licenţă la tine”

  http://www.timesnewroman.ro/life-death/9751-angajatorii-romani-cer-ca-diplomele-de-facultate-sa-fie-tiparite-pe-hartie-moale

  Răspunde
   
 • Simona
  Iulie 9, 2013 la ora 23:27

  Nu stiam, am corectat. Daca asa se spune peste tot la televizor si in presa aveam impresia ca asa e corect, nu sint lingvist.

  Răspunde
   
 • mircea
  Iulie 9, 2013 la ora 22:21

  corect.. articolul

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Iulie 10, 2013 la ora 14:04

   Nu tocmai. Dincolo de etimologie şi de fonetica placuta ori dezagreabila, semnificatia cuvantului „promovabilitate”, asa cum am aratat, este „insusirea de a fi promovabil”. Se poate spune despre cineva, sau despre ceva (poate fi vorba despre marfuri, spre exemplu), ca detine proprietatea de a fi promovabil, ceea ce inseamna ca poate fi promovat. Insusirea NU se pierde in timp si se poate verifica la momente diferite, existenta sa putandu-se confirma sau infirma in raport cu momentul respectiv. Spre exemplu, cineva care a fost promovat la un moment dat in consiliul de conducere al unei societati comerciale, poate fi promovat ulterior in functia de director general. Daca referirea se face strict la un moment anume, spre exemplu la rata de promovabilitate a candidatilor la examenul de Bacalaureat, sesiunea iulie 2013, aceasta insemnand procentul din numarul total al candidatilor care au insusirea de a fi promovabili, adica de a promova examenul (de a obtine o nota mai mare decat baremul stabilit), dupa examen nu putem spune despre aceasta nici ca se pastreaza, nici ca s-a pierdut, deoarece pentru aceasta ar fi necesara o noua evaluare. Doar ca apare o contradictie logica, pentru ca evaluarea nu se mai poate face in raport cu evenimentul „examenul de Bacalaureat, sesiunea iulie 2013” intrucat acesta a trecut. Persoana respectiva poate fi promovabil, de exemplu, la sesiunea din septembrie a examenului de Bacalaureat. In cazul marfurilor, caracteristica de a fi promovabile NU se schimba odata cu actiunea de promovare sau cu un eveniment anume, ci se afla in raport de dependenta fata de factorii de marketing. Prin urmare, in cazul unui examen precizat este corect sa spunem ca „rata de promovabilitate este X%” inainte de evaluare, ca estimare a procentului din numarul de candidati care vor promova examenul, pentru ca dupa evaluare sa vorbim despre „rata de promovare de Y%”, reprezentand procentul celor care au resusit efectiv sa promoveze examenul. De asemenea, se poate observa ca in alte contexte, pe care le-am descris, cele spuse de dl. Moise nu sunt corecte. Intr-un mod asemanator este folosit cuvantul „eligibilitate”, care exprima insusirea de a fi eligibil (care poate fi ales), verificabila odata cu alegerea efectiva. Procentul celor eligibili din totalul candidatilor difera adesea, la fel ca in cazul celor promovabili, de procentul celor alesi.

   Răspunde
    
 • Pop Marius
  Iulie 9, 2013 la ora 22:13

  Sunt convins ca in urmatorul DOOM se va face in asa fel incat ambele variante sa fie corecte. La fel cu s-a intamplat cu cuvantul „locatie”.

  Răspunde
   
 • Georgescu
  Iulie 9, 2013 la ora 21:51

  D-le Moise vi se pare normal ca o persoana sa primesca spor de conducere fara sa aiba subalterni?
  E normal ca o persoana sa primesca spor de verificare(CFP) a propriilor documente.
  La bugetari exista asa ceva in randul contabililor unici.

  Răspunde
   
 • Alexandra
  Iulie 9, 2013 la ora 20:08

  Nici eu 🙂
  „Promovabilitate” este forma de abstract, dar ce sa mai vorbim?!?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iulie 9, 2013 la ora 19:16

  Domnule Florin Popovici, cuvintele apar in dictionare abia dupa ce intra in uz, iar explicarea lor devine o necesitate. Limba este un organism viu, aflat intr-o continua evolutie. Daca va temeti de neologismul „oaierles” provenit din limba engleza, asemenea altor cateva cuvinte pe care le oferiti drept exemplu, ganditi-va numai la cuvantul „sandwich” care a fost adoptat in limba romana sub forma „sándviș”. Iar sirul exemplelor poate continua. Fara a fi o aberatie specifica dictionarelor, adaptarea neologismelor la limba in care acestea sunt adoptate este un fenomen foarte des intalnit.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iulie 9, 2013 la ora 18:51

  Toate bune si la locul lor,intentia de a promova (pentru a utiliza cuvantul asupra caruia dl. Moise a staruit) exprimarea corecta in limba romana este laudabila, doar ca „promovare” si „promovabilitate” sunt doua cuvinte ale caror intelesuri sunt diferite. „Promovabilitate” este un neologism adoptat de libmba romana de mai putin de doua decenii si este prezent in dictionarele de neologisme aparute recent (dupa anul 2000): PROMOVABILITÁTE s. f. însușirea de a fi promovabil. (< promovabil + -itate)
  Sursa: MDN (2000). "Promovare" este de asemenea un neologism, patruns in limba romana cu mai mult timp inainte, dar sensurile sale s-au imbogatit permanent: PROMOVÁ vb. tr. 1. a ridica la o demnitate; a înainta în grad, a avansa. ◊ a trece pe un elev într-o clasă superioară. 2. a susține, a propaga (o idee etc.). (< lat. promovere)
  Sursa: MDN (2000) . Dar si: promova, promovez v. t. (pub.) 1. a organiza campania de lansare a unui produs pe piață. 2. a difuza, a face cunoscut.
  Sursa: Argou (2007). Prin urmare, ambele cuvinte pot fi folosite in mod corect respectandu-se sensul fiecaruia in context.

  Răspunde
   
 • Adrian
  Iulie 9, 2013 la ora 16:51

  Eu nu mai pot cu barbarismul ălalalt: capabilități. Care, evident, nu există în limba română, cel puțin nu în forma în care e folosit.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase