Ora de Business: joi, 4 iulie 2013

analfabetii-romaniei

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-114472 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube.

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

27 răspunsuri la Ora de Business: joi, 4 iulie 2013

 • hale aurelian
  Iulie 9, 2013 la ora 00:22

  Cam 3000 de romani mor anual numai in accidente de masini. Foarte foarte multi… Sunt costuri imense…

  In 20 de ani cati romani au murit pe sosele ? Nu faceti calculul, o sa vi se faca rau. 600 000 cumva ?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iulie 6, 2013 la ora 21:58

  In privinta titeiului, desi Norvegia are o pondere din ce in ce mai mare in preferinta de import a UE, ajungand la aproximativ 23%, Rusia se afla pe primul loc intre furnizori, cu aproape 35%. La gaze, Rusia conduce intre furnizorii UE cu aproximativ 32%, in timp ce Norvegia o urmeaza cu aproximativ 27%. La carbune, dupa Rusia, care ofera circa 27% din importul in UE, Columbia este cea care furnizeaza aproximativ 20%. Chestiunea independentei energetice este una ce tine de securitatea UE, iar glumele idioate asupra subiectului nu fac altceva decat sa releve ignoranta. Dincolo de relatiile comerciale favorabile ori prieteniile bilaterale ale unor state europene cu Rusia, riscurile dependentei intr-o masura prea mare de aceasta a fost redus treptat prin cautarea de surse de energie [inclusiv fosila] alternative. Ca urmare a faptului ca ponderea Norvegiei, spre exemplu, in furnizarea de petrol si gaze UE a crescut constant pe parcursul ultimilor ani a facut ca Rusia sa priveasca cu tot mai multa atentie spre Est.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iulie 6, 2013 la ora 21:42

  Chestiunea cu importul este o gluma, cred. Este putin probabil ca rosiile de import sa fie la piata (consumator final) sub 0.2LEI, ori 0,3LEI, carevasazica mai ieftine decat cele din propria lui cultura precum spune domnul taran. Costurile de transport pentru importuri ar fi mai mari decat cele cu care domnia sa le-ar putea transporta la Bucuresti, spre exemplu, ori la distribuitorul care le vinde pe cele importate. In Piata Obor nu am mai vazut de ceva timp nici macar umbra de rosie importata. Datorita scaderii pretului, consumatorii prefera rosiile romanesti, care oricum sunt mai gustoase. Din Spania ori Maroc vin fie produse mai scumpe, fie soiuri (cherry) care nu sunt cultivate in cantitati suficiente in Romania.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iulie 6, 2013 la ora 21:30

  La douazeci de bani kilogramul de rosii, oamenii NU muncesc degeaba, caci scaderea pretului se compenseaza prin cresterea cantitatii de marfa vanduta. Nu? Ca doar de aia a scazut pretul, pentru ca a crescut oferta ca urmare a unei productii foarte mari. Ponderea mare a cheltuielilor nu este in recoltare, ci in operatiunile de pana la recoltare. Saptamana asta nu-mi amintesc sa fi vazut in Obor (nu spun ca nu exista) rosii cu mai putin de un leu per kilogram. Sa le aduca taranii in Bucuresti si castiga dublu fata de Calafat (0.5LEI), ori de cinci ori mai mult decat la Vidin(0.2LEI). Eu zic ca lucrurile nu stau chiar asa, adica la 0.2 LEI sunt rosii de 0.2LEI, pentru bulion, la 0.5LEI sunt rosii de 0.5LEI, adica pentru ciorba, iar rosiile de salata au pretul peste 1LEU. Faptul ca agricultura romaneasca (chiar si pe un segment extrem de restrans) este competitiva nu poate decat sa ma bucure. O modalitate de valorificare superioara a produselor agricole este marirea gradului de prelucrare a lor. Asociatiile de agricultori ar trebui sa constituie asociatii care sa infiinteze intreprinderi (IMM) de prelucrare, obtinand suc de rosii, bulion, castaraveti murati s.a.m.d. pe care sa le poata comercializa pe parcursul intregului an.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iulie 6, 2013 la ora 21:12

  Evaluarea remarcei d-lui Ponta cred ca trebuie facuta in context. Adica, nu cred neaparat ca este imatura, desi ar putea fi, ci ca domnia sa este constient ca orice remarca ar face, aceasta nu atrage dupa sine consecinte care sa-l afecteze intr-un mod negativ. Forta de sustinere media este suficienta pentru a compensa eventualele erori. Pe de alta parte, decapitalizarea companiilor de stat prin distrugerea activelor pentru a putea fi preluate la cati bani au clientii politici carora li se fac cadou este un procedeu indelug utilizat in seria de privatizari frauduloase din ultimii 23 ani. Si posibilitatea ca din sumele respective sa fie platit avansul catre stat este de luat in calcul, cum de asemenea este de luat in calcul si varianta revopsirii vagoanelor casate si prezentarea lor ca noi achizitii platite de la Buget, procedeu pentru care exista si experienta anterioara. Daca DD lipseste de la aceasta privatizare, derularea ei este cu mult mai putin transparenta decat in cazul Oltchim.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iulie 6, 2013 la ora 20:33

  „Cele mai mari piedici in gasirea unei slujbe la un moment dat nu au legatura cu situatia din piata muncii. Nu au legatura cu cererea neaparat foarte mare de locuri de munca si oferta foarte mica, ci mai degraba cu modul in care oamenii stiu sa-si caute locul de munca. Sau mai bine zis cum nu stiu sa-si caute locul de munca . ”_Specialistii in HR despre care am mai scris, spun prostioare, pe piata fortei de munca ceea ce se tranzactioneaza fiind forta de munca si nu locurile de munca. Daca ei sunt de parere ca factorii de piata sunt secundari in raport cu interviul de angajare, spre exemplu, aceasta vine sa confirme habarnamismul celor care lucreaza in domeniu. In general, acestia NU sunt economisti, ori absolventi macar ai unui curs scurt de MRU, ci psihologi sau sociologi care nu si-au gasit nici pentru ei insisi un job de psiholog (care uneori poate fi chiar bine platit). Se intampla sa fi cunoscut mai multe persoane care activeaza in domeniu, unii imi sunt prieteni, iar despre eficienta si calitatea muncii lor am cazut de cele mai multe ori de acord ca nu se ridica la nivelul asteptarilor. Recomandarile „specialistilor in HR” se gasesc punctate intr-o ordine oarecum similara in brosurile OJOFM ale caror servicii sunt gratuite. Consultantii s-ar putea sa nu prea aiba clienti tocmai pentru ca performantele lor profesionale sunt modeste.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iulie 6, 2013 la ora 20:12

  Ideea poate fi preconceputa doar daca este privita ca noema, altfel caracterul sau spontan exclude preconceptia. Desigur, pot exista preconceptii, dar acelea nu sunt neaparat idei. Cresterea populatiei se poate realiza endogen, prin imbunatatirea sporului natural si marirea duratei de viata, dar si exogen, prin imigratie. Discutam despre politicile cu privire la emigrare [ale statelor din Vest] atunci cand privesc cetatenii romani, dar arareori ne punem intrebarea de ce Romania nu atrage „creiere”, ori „instalatori” si „capsunari” (desi conditiile pedoclimatice sunt deosebit de favorabile). Raspunsul se afla, asa cum a fost relevat in disctutiile anterioare, in conditiile social-politice din patria noastra care NU ofera o perspectiva (speranta) credibila nici macar cetatenilor proprii (care emigreaza), cu atat mai putin unor eventuali imigranti.

  Răspunde
   
 • ioan
  Iulie 6, 2013 la ora 17:19

  Inca 2 chestii la temele discutate in aceasta emisiune
  Topic – Cautare de job de catre tineri. Cand vad imagini la TV legate de targuri de joburi ma apuca dracii pt ca compar intotdeauna ceea ce se intampla in Germania. Ei bine, Ajungand la final de studii in Germania, am articipat la o serie de targuri de joburi. Acolo nu am vazut pe nimeni in blugi, tricou, si mai stiu eu ce toale cum au astia in RO. Toti indiferent de sex erau costumati in costume sobre, semn ca pe langa CV-urile in geanta/mapa mai veneau si cu respect fata de cei de acolo, reprezentati ai unor companii majore. Cand vad situatia din Romania si cums e prezinta cautatorii de joburi, ai impresia ca astia merg la piata/strand sau la terasa. Nu poti sa ai pretentia ca cei de la HR (indiferent de incompentati ar fi) sa te tina catusi de putin minte daca vin cu mainile in buzunar si mai scuip si niste seminte intre timp, interesandu-ma doar de cat castig pe luna.
  Necesar: cei 7 ani de acasa, putin respect fata de sine si conlocuitor si putina eticheta.

  Topic – Egipt

  Aici nu se intampla nimic fara acceptul tacit al americanilor. Ca ulterior ridica vocea si se supara ca un presedinte ales democratic a fost inlaturat de la putere, asta-i praf in ochii oamenilor…asa de genu hai sa ma aflu si eu in treaba.
  Ceea ce este interesant este faptul ca SUA plateste anual puterii militare a Egiptului ca. 1,3 miliarde de $ pt a pastra linistea si stabilitatea in regiunea Nilului, la granita cu Israelul si sa ingradeasca influenta islamista. Inca un aspect interesant putin stiut de multa lume: Ca. 25% din economia Egiptului apartine int-un fel sau altul puterii militare, ale fondurilor de pensii militare sau a unor generali in retragere.

  Ca sa nu izbucneasca revolte si mai mari de strada, Egiptul este nevoit sa importe grane de 1,6 miliarde de dolari, pt ca populatia saraca sa nu moara de foame. Se pare ca banii le lipsesc cu desavarsire, cu toate ca datele economice nu sunt chiar asa de rele. O crestere economica de 2,2% ceea ce concorda si cu cresterea numarului de cetateni egipteni. De asemenea Egiptul mai are doar rezerve 16 miliarde de $, cu 1/2 mai putin decat aveau acum 3 ani, dar in crestere fata de acum cateva luni. dece? A avut loc o infuzie de capital din partea Emiratului Katar care cam face cu ochiul Fratiei Musulmane din care face parte si Mursi. Sa fie vreo coincidenta faptul ca dupa aceasta infuzie de capital emirul Katarului a predat pe 25 iunie „sefia” fiului sau, iar dupa 8 zile Mursi a fost detronat de catre militari?
  Folosind o vorba a lui Moise ” nu stiu, zic si eu asa, nu dau cu parul” 🙂

  Răspunde
   
 • ioan
  Iulie 5, 2013 la ora 21:20

  Topic: Spionaj industrial/economic
  Doar naivii cred ca in lumea asta globalizata se joaca cu cartile pe fata. Natiunile industrializate cauta sa isi mentina respectiv sa isi mareasca sfera de influenta politica/economica militara si prin folosirea la greau a servicilor de spionaj pt a-si adjuca un avantaj catusi de infim fata de ceilalti competitori.
  China, prin legaturi foarte stranse in ministerul apararii, companii de telecomunicatii (Huawei si ZTE sau Lenovo)si bancile de stat lucreaza mana in mana in a-si adjudeca secrete industriale. Toate componentele (aici fac referire la smart-phone-uri, router-e etc) au incorporat un „troian” care le permite oricand sa „citeasca” informatii pe care le considera de interes stragic.
  Ne miram de SUA si al lor program PRYSM, pe cand serviciile speciale britanice aduna informanatii sub programul cu nume de cos TEMPORA. Stim cu totii ca toate aceste date sunt transportate prin intermediul unor magistrale aflate pe fundul oceanelor facand legatura intre continente. Inainte de a parasi meleagurile europene, toate aceste date ajung intr-o localitate numita BUDE in apropiere de CORNWELL. DUpa aceasta localitate, cablurile imense dispar in Oceanul Atlantic. Serviciile britanice aduna de mai mult timp si mai acerb informatii despre fiecare dintre noi fara nici o legitimare. Asa ca fapt divers, majoritatea dintre noi consideram ca nu avem nimic de ascuns, de nu schimbam informatii vitale etc….insa fiecare dintre noi lasa in lumea digitala urme, care puse cap la cap duc la formarea unor profile, Profile care vandute la cei care stiu sa monetizeze aceste informatii, ne vor bombarda cu tot felul de chestii.
  Britanicii au si recunoscut ca adunarea de date nu se refera strict la securitatea nationala ci si la prosperitatea nationala.
  Guvernul GERMAN la randul lor a interzis politicienilor folosirea telefonelor smart de provenienta chineza. Evident ca Germania ca cea mai puternica forta economica sa se teama de spionaj economic. Exista o dezbatere pe aceasta tema si se stie de atacuri tot mai dese asupra companiilor germane de top insa multi nu isi pot lua masuri de securitate…de cele mai multe ori nici nu isi dau seama ca au fost victimele unor atacuri cibernetice.

  Topic natia romana
  Se stie ca de multe ori persoanele din clase sociale joase sunt mult mai prolifici in a aduce copii pe lume. Din pacate parintii acestora neavand decat 8 clase sau nici macar atat nu vor avea sanse din start in a le oferi copiilor lor un trai cat de cat decent. Acesti copii ii vor avea ca reper principal pe parintii lor. Ajunsi la varsta maturitatii, acestia nu vor fi in stare sa se angajeze decat la sapa sau la slujbe prost platite…In asemenea conditii este probabil ca numarul locuitorilor din Romania sa creasca insa calitatea acestora vor fi net inferioara. Poate reusim sa exportam in continuare zilieri in agricultura si prostituate in vest. Iar cei care cat de cat au invatat ceva, vor lucra in continuare in sistem lohn.

  Topic: podul de la vidin si rosile romanilor
  Ca de obicei, minuniile in RO tin 3 zile (extrapolam in acest caz la 2 saptamani) Este clar din capul locului ca 6€ trecerea este imens de mult la posibilitatile atat a romanilor cat si a bulgarilor. Mai bine renunta la taxa, stimuland prin comertul de frontiera consumul pe ambele parti ale DUnarii. Cu consum, pot lua nastere locuri de munca stabile care a ajute zona respectiva sa iasa cat de cat din morastul economic.
  Legat de rosii, nu pot intelege de ce dupa 23 de ani de la revolutie, oamenii inca nu au realizat ca asocierea in scopul atingerii unui scop comun nu are de a face cu colectivizara. Cred ca nici in 50 de ani, romanii care se ocupa de agricultura vor vedea doar partea negativa si mai putin partea pozitiva a unei asocieri. mai bine lasa sa se strice recolta, mai bine ma chinui singur, mai bine decat sa imi moara mie capra, sa moara si capra vecinului. Asemenea cugetari sunt tipice unor lighioane care nu sunt in stare sa adune 1+1. PAcat…dar de multe ori cred ca ne meritam soarta.
  Intr-un comentariu recent, cred ca in emisiunea trecuta, d-l Guran facea aluzie la problema existenta ca in RO, ideile proaste prin la populatie ca scai-ul iar ideile bune, de cele mai multe ori sunt innabusite in fasa.
  Neamtul zice bine ” ein bisschen ueber den Tellerrand hinausschauen”, adica este bine din cand in cand sa ne extindem orizontul de vedere mai departe decat de strada, blocul, satul, oraul in care ne aflam si sa punem in practica idei bune pe care sa le multiplicam ulterior

  @D-l Guran: de cand v-am descoprit emisiunea pe net, asptept cu nerabdare fiecare noua emisiune.
  Imi place stilul D-voastra si consider ca echipa intreaga care realizeaza emisiunea este pt multi ceva proaspat, interesant si unic pe meleagurile media romanesti pline de Can-Can-uri, manele, prost gust etc.

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Iulie 5, 2013 la ora 20:52

  Din pacate, Napoleon economistul sau edificatorul unui sistem de educatie modern -vezi crearea unei adminstratii eficiente- nu este cunoscut nici macar de profesori de istorie. Daca reformele economice napoleoniene ar fi fost intelese macar la inceputul sec XX ,Marea Criza ar fi fost curmata in 2 ani -2,5 ani -vezi perioada noiembrie 1799 -1802.

  Răspunde
   
 • Alex G
  Iulie 5, 2013 la ora 19:37

  ROMANIA Monarhie sau Republica?

  Asta e solutia..

  1) Este Neamt.
  2) Are relatii super bune cu Anglia si Spania Si elvetia si tarile nordice (monarhii).
  3) Si deci poate aduce CALM si INVESTITII.

  Pe linga..buna crestere sa scapam de GOLANUL asta din fruntea statului.

  Răspunde
   
  1. cornel
   Iulie 5, 2013 la ora 19:58

   Avand in vedere ce s-a intamplat pe scena politica romaneasca in ultimii ani, ceea ce se intampla astazi si cum locul reformelor economice absolut necesare economiei romanesti sunt luate repetat de scandaluri politice care par ca sunt fara sfarsit eu votez MOHARHIE. M-am saturat si m-am lamurit, ca sa zic asa.

   Răspunde
    
 • ion
  Iulie 5, 2013 la ora 15:38

  Bulgarii aia vorbesc româneste pentru simplu fapt ca sunt români! Eu traiesc pe malul Dunarii.

  Răspunde
   
 • mihaix
  Iulie 5, 2013 la ora 13:39

  Astia au verticalitate in fata altor mari puteri , nu ca papagalii nostri, care atunci cand SUA sau UE zic sari, ei zic cat de sus . Chiar daca aici SUA chiar avea dreptate, treburile interne sunt treburi interne, si SUA nu are ce cauta, sau poate cauta iar arme chimice de distrugere in masa ??? Eh daca Ponta era sarb sau turc, si daca diplomatia noastra stia ce e aceea demnitate, eram altundeva.

  http://www.antena3.ro/externe/tensiuni-diplomatice-discursul-ambasadorului-sua-in-turcia-suparator-pentru-oaspeti-oficialii-au-plecat-de-la-receptia-de-ziua-americii-220206.html

  Răspunde
   
  1. Alex G
   Iulie 5, 2013 la ora 19:30

   Asta cu VERTICALITATEA..asa este..suntem niste smecheri de coltul mesei prin BODEGI..dar cand e sa iei derbedeul de cartier. care ti-a furat gaina sau ti-a dat cu vopsea pe..gard dupa ce l-ai vopsit.. de gat..pff..sau ..sa iei..pe politistul..care a facut abuz sa il dai in judecata..pff..sau can d e sa dai cu Basescu de pamint ca incalca normele..pfff.

   Sau administratorul de BLOC..care te f…cum vrea el..sau vecinul..

   Suntem o NATIE de PASIV agresivi..de aia merg si forumurile asa bine..ca ne descarcam si noi!..

   Oricum HR, Profesori..toti ar trebui TOTI dati afara astia care sunt..si angajati COMPLET oameni noi..si sa se re-formeze de la ZERO e mai simplu sa formezi CORECT unul de la ZERO (Tabula rasa) decat sa re-formezi unul care a facut gresit de 20 de ani!..NO way!

   Am verificat-o de 11 mii de ori..nu merge!

   Pierdere de nervi si timp!

   Răspunde
    
  2. Alex G
   Iulie 5, 2013 la ora 19:35

   Si mai e ceva! Se spune ca nu aveti NEMTI!
   ba avem! REGELE MIHAI este neamt!

   Asta a fost si ideea! Monarhiei! Si a mers perfect asa am fost in crestere economica sub Monarhie si mai ales interbelic.

   Asa ca NOI Romanii putem sa facem un mareeeeeeeeeeeeeee pas peste noapte inainte.

   Daca alegem REGELE..si chiar si TIGANII o sa fie fericiti..ca sub rege tiganii au dobandit cele mai multe drepturi!

   Tiganii cu regele Cioaba ar trebui sa fie fericiti ! Ca EI Tiganii sunt Monarhisti deja!

   Asa ca..chiar..putem aranja Romania super!

   SI nu referendum pe tot felul de rahaturi..

   nu! Referendumul UNICUL care trebui facut si re-facut…este MONARHIE sau rahatul asta de republica frantuzista?

   Asta e intrebarea, domnilor!

   Răspunde
    
 • dan onofrei
  Iulie 5, 2013 la ora 00:51

  stimate domnule Guran-din nou +++AAA ca la coeficientul energetic pentru emisie:
  Dar ce o problema cu bietele patlagele de Buzau ,daca ploua ca in GErmania era invers:Singura solutie ramine procesare in sucuri naturale cu sare marina sau de salina fara iod:Au mare cautare si ar face de 10 ori cistig fata de produsul brut rosia coapta:Aici se proceseaza in pulbere care apoi se face amestec cu apa si sare si se imbuteliaza la cartoaneTEtrapak o alta ramura buna de dezvolatre in industrie .Se vinde cartonul de 1 l continut 100% dar din concentrat de la 1,5 euro in sus iar la cartoane mici de 200gr.pretul creste tare :Deci ar fi un cistig ;:SAu macar sa se organizeze si sa facat uniti ambalare la cartonaje de 500gr la 1Kg sub folie perforata (deci paralel alta industrie anexa ,alte utilaje si locuri de munca)si tinute la depozitare cu putin O2 saptamini intregi :Nu e filozofie nici mare investitie trebuie sa se uneasca ca sa cumpere instalatii de la Firma DOEHLER din Damstadt care le vinde tehnologia de pulverizare ,mai intii congelare sub soc si apoi transformare in pulbere care se poate face in timp suc de baut impreuna cu apa si cu ingrediente Rusii sint de mult clienti la Doehler si cred si unii Romani pentru sucuri de fructe deci pot si buzoienii daca se organizeaza :Sint solutii ,oamenii trebuie consiliati si ajutati sa se uneasca nu lasati pe marginhea santului cu mirtoaga si cu rosiile in stricare IAR BANCILE posibil banca agricola poate vedea in acest proces de valorificare o mare sursa de dobinzi incasate corect pe credit pe tehnologie si utilaje.DAr trebuie ca acesti producatori sa fie organizatri in cooperatii pe perioade serioase de timp nu de azi pe miine si sa se faca praf sa garanteze cantitaea cvontractata si cu asigurare la calamitati (ploi ,grindina ,etc)
  Altfel trebuei tot prin cooperatii sa trateze cu marile concerne dar astia cumpara egal de unde si din MAroc rosii standard ca marime modificat genetic cu care deja au experienta depozitarii:Deci e greu de crezut sa reuseaca eu consider ca in cazul de fata ca si in multe cazuri era mai propice ori retea organizata nu pe marginea santului sau la dispotzitia tiganiei de samsari ori PROCESARE ca produs ECOLOGIC PUR certificat (Dar atunci tre sa isi ceara si obtine certificarea ECOLOGIC PUR ) :IAr pretul este intradevar mizerabil deci e ca si cei ce muncesc la oras pe salarii mizerie in raport leu -eureo_ Cu atit mai mult cu cit este un produs curat nefortat in chimie si mai e si de solariu deci a provocat munca si cheltuiala mai mare :Ar mai fi o solutioe sa fie consumate in retea locala deci de orasenii din Buzau sau Rimnicul Sarat deci orase mai mari din apropiere cu cheltuieli de transport minime:Aici e mare moda sa consumi local caci e proapsat si nu afecteaza transport la distamnte deci emnatie de CO2:Si are din ce in ce mai mare succes :Doara saracanii mai consuma de la mariI ALDI si LIDL aduse din import ca sint ieftine restul dau un pic mai mult dar se merita pentru gust si sanantate fara discutii.
  DAr ccu pretul mizerabil de desafcere mnai discutam-e inacvcerptabil :Si mai li se cetre bietilor oamweni sa concureze cu Eureopeenii:DAr nici nu sint informati bietii tarani,fac tot cu intentie sa ii faca praf pe oamenii muncii sa le vinda terenurile la Straini!!!!Cum le spune VAdim TUDOR pe buna dreptate -MAfie cu M mare !!!!Chaos organizat cu sigiliu de la cancelaria domneasca !!!

  Răspunde
   
  1. AndreiM
   Iulie 5, 2013 la ora 01:14

   Buna seara domnule Onofrei, nu inteleg un lucru. Tot faceti referiri la calitatea indoielnica a produselor de acolo si pe aici prin romania majoritatea produselor din raioanele bio sunt made in Germania (de la lapte praf pt bebe pana la unt de arahide).Sa inteleg ca sunt doar certificate acolo si apoi revandute?

   Răspunde
    
   1. dan onofrei
    Iulie 5, 2013 la ora 01:46

    Stimate domnule Andrei- uitati cumsta treaba .Eu nu lucrerz in industria alimentara dar am facut acum 25 de ani instalatii destrulöe pentzru ei mai al
    es in Belgia dar si in Germania si una se spun e si lata se face :NU intzru ion detalii.Acum sa revin la cer5tificare si la caele meetinguri :Stiti cumk este :DEAr asdat v-o süpun din industria constructzoiarte de mkasini unde mki-am termionat activitatea :Si acolo se fac certificari se nmumesc aici cfa si acolo probasbil ISo 9000….Deci trte sa retineti inspüectortii carte dau girul sint si dinsii niste oamnei cafre lio se popt povesti multe si marunte nu pot intr-.op msaptamina decit vaea o imaginwe sumara de tot:Dupa ce plewaca e treeab noastra cumk ne facemk datoria:IOAr cit staui sigur sint dusi la mese cu gistze vgrase csio sprituriu alese : e o regula stiuta gebneral acceptata:Deci daca am luzcra ca la bibklie ma üput6ea si kiin eiunchidse sopronul si pleca püe lume:Acum sa revenim la üproduse bio:Acum peste 15 ani cind a aparut ideea si presiunwe aecologiostilior BIO-au püriceüput maRILÖE

    Răspunde
     
   2. dan onofrei
    Iulie 5, 2013 la ora 02:08

    ..ma scuzati mja apasat gresit deci au incxepuit marile concerbnne ca nu mai pot vindewc maximalk decit cu labelul BIO:A mers faza dar frevolta s-a intetit o data cu scandalele si mai decv oparte au püuis loabelul BIO-BIO si acum pun BIO-BIO.BIO!!! E de domeniul paradoxului minciuna stim cu totii dar ochiul clöientului vede BIO si hap pe ea desi stim cu totii si presa ne sdpuenmereu adevarul.
    Acum ca sa revenimmai adinc exista si retele precum DEMETER care inbtzradfevar dsew stzraduie si realizeaza produse curate catre sint insa ffffscumope eccesibile pentru un cerc limnitat dfe3 clienti:SAtz si arat ca de fapt a face un produs BIO adevgarta costa bani grei carte se reflecta in costul final din regal dfeci daca altii scriu BIO si ne viond ieftrin numai Bio nmu e ,poa sa certifuice ei (dionsii) …cunoaSTEM
    siostemul..e parterea mea personala .
    Dac ne freferim la mincatea de copii bhaisa va dau un xempülu ciotit chioar in presa acum vreo 5 ani:Aici avem cel mai mare producator de baby food pe domnul HIPP :Aceasta familie nface de gfeneratii mincare de copii si aiic nu e gluma deci omul garanteaza vcu njhumelöe traditionalö al familiei;Si dinsul declöara deschios in revista mise pare Spiegel ca e o mare amgire cu notiune ade BIO fiindca in conditiile de productie actulka indiustriala in agricultura niotiunea BIO in senusl traditionjal al cuvintului nju se poatze realiaza:Spre exemplu dinsul are in retet des motrcovii oastI:EI sa nu va inchiüpuiti ca la atita mar dee m,iide tone de morcovi nercesari este posibiola o productie sigura fara chimniocaler!!!NU sete posibilö deecit cu rsic si asat nu se poatze permite la contzractew garantate;:LA lapüte si derivate e si m ai si deci scara e lunag:
    Trebuie insa sa fiti sigur ca exsita un control extzrem dar extzrem dee precdis analitic iar normelöe admise maximal nu sint deepoasite :Deci sa nu aveti nnici o grija ca siontei mkintit püentru mioncarea ce o dati copüpilulöui:Este controlöata si este OK dar BIO in sensul. traditiuonal ca ati löua un moprcov din Gradina bunicuzlui dse la taracpe catre dinsul n u l-a stropit ,l-ati fiert si -lati dat copilöulöuio sa nu asteptati:Asta am vrut sa spun ,la fek si cu patlagelöele buzoienilor desi si aleaq siunt siguir stropite ca sint la sera si au si ei daunatori .
    DAr csavfav mai dau un caz sa intelegetri:In anii 80 aici in vest datoreiota continutuli ere plumb pe atunciu acceptzat in benzina lapoteloe depasea norma admisa :Stiti ce faceau??Nu ilö aruncau ci mil indoiau cu apap il aduceau la noprma si i.l faceau lapte praf. BIO etse ce fac eui in gradina me adar nici alöakl 10ß0% atita vtimp citz aeropiortul de la FRankl
    fzurt M Ain cu pistele sale lka cxrwe vinhje avionulö si üpleaca la minut si nu avioane mici ci elefanti ,deci acelke pistze siont lka cca 15 km linie de zbor de strauriel melöe:CA sa nu maio zioc dee uatostrazilöe care ma incoltesc pe vfreo 3 parti si autostrazui importabnte est6vest noprd suid ca aici e centrul ,deci cum me m ai rau .DFecxi NU discutam BIO e BIO dar relativ:Cit priveste certificarec cum spuneram si cer54tificatzorii sint oameni:Cu cxei din copnmstructii de masini am avuit de 2 opri dee.-aface si le stiu menastliatate si metodica:Una e pe hirtie alta realitatea:DAr nu m etrita facuit caz daca contzrolul analitic functionjeaza atunci ebien:E mai rau cind bnu si au fost si aczuri dasdtea :Presa e plina dee csndalöutri:Eu uihnj ava spun -luati si mincati dee la tarani mai laesxc de la cei localiu si nu veti üietrde

    Răspunde
     
    1. AndreiM
     Iulie 5, 2013 la ora 09:18

     Multumesc pentru raspunsuri domnule Onofrei, nu sunt un naiv sa consider ca tot ce zboara se mananca (daca scrie BIO atunci chiar asa e, cunosc modurile de certificare mai ales pe aici). Eu ma gandeam la plus valoarea pe care o aduce o certificare si faptul ca aceasta plus valoare nu este transferata muncii, ci certificarii (bani siguri si multi, fara riscuri facand doar verificari)
     In privinta taranilor, s-au „desteptat” si ei si folosesc MGM-uri si tratamente cu chimicale, dar periculos este faptul ca nu sunt controlati.

     Răspunde
      
    2. AndreiM
     Iulie 5, 2013 la ora 09:22

     Multumesc pentru raspunsuri domnule Onofrei, nu sunt un naiv sa consider ca tot ce zboara se mananca (daca scrie BIO atunci chiar asa e, cunosc modurile de certificare mai ales pe aici). Eu ma gandeam la plus valoarea pe care o aduce o certificare si faptul ca aceasta plus valoare nu este transferata muncii, ci certificarii (bani siguri si multi, fara riscuri facand doar verificari)
     In privinta taranilor, s-au „desteptat” si ei si folosesc OMG-uri si tratamente cu chimicale, dar periculos este faptul ca nu sunt controlati.

     Răspunde
      
 • Alex G
  Iulie 4, 2013 la ora 23:02

  @ Dl Moise:

  joburi + HR + Recensamint (emigratie):

  Toate sunt legate. Si nu are legatura cu faptul ca isi aleg joburi pe car ele urasc: CI isi aleg un JOB : CA SA ISI PLATEASCA VIATA! Si costurile!

  Si totul..TOTUL pleaca de la Deaprtamentele de HR si acele vietati care le populeaza. O sa ziceti precis ca sunt nebun dar inclusiv CRIZA financiara (de la noi) este tot din cauza acestor DESTEPTE (ca majoritatea sunt femei..dar nu e o problema de sex) cei din HR sunt o SUBSPECIE a SPECIEI umane care mai ales in ultimul deceniu a decazut si s-a metamorfozat (din frustrarea interna) pentru ca sunt folositi NUMAI la angajare in rest sunt folositi ca CONTABILI d salarii (Atunci de ce nu se ocupa Contabilii ??!) in fine.

  Eu dupa ce m-am intors in Romania am fost (nu glumesc) la peste 50 de interviuri, ama auzit de cazuri tot de oameni veniti din afara care s-au dus la peste 150!!! de interviuri! Unii care au putut au plecat inapoi! In Spania Germania sau chiar Canada!

  DECE?

  F SIMPLU!

  EX: Cand eram sef la tehnic, la fabrica X, am cerut sa imi faca rost de o secretara. Buun. Mi-au consumat 2 saptamini din viata mi-au adus un SHORTLIST (cum vorbesc aceste „creaturi” din HR) cu 3 persoane complet pedinafara.

  Eu atunci am zis ca o sa dau si am si dat un anunt la BESTJOBS, no name am gasit 5!

  AM testat cate una in fiecare zi (dupa modelul american) si le-am platit 80 RON pe zi si am ales! Aceea persoana am format-o si a lucrat 2 ani si jumatate perfect!

  La fel si la echipa de igienizare prin seful echipei am ales cativa oameni (oriucm erau ai lui) etc etc

  MORALA:

  HR nu numai ca sunt INUTILI pentru ca SEFUL departamentului daca nu este in stare SINGUR/SINGURA sa isi intervieveze, testeze si analizeze Candidatii…atunci in viziunea mea este un manager de 2 bani!

  Pentru ca explicatia la toti este: NU AM TIMP! HA hA HA..Deci te numesti MANAGER si nu esti in stare sa manageriezi TIMPUL???!!!

  Mai ales ca ETAPA de SELECTIE de personal si CONTRUCTIE de ECHIPA! este ESENTIALA unui departament/firma.

  Mai sunt cazuri de GLUME-MANAGERI care nu vor TOCMAI ca sa arunce responsabilitatea pe cei de la HR.cam 30%

  Dar restul peste 70% este ca cei din HR (si nu e vina lor!) sunt complet idioti cand vine sa analizeze ce vrea un manager de la un subaltern.

  Iar aproape TOATE departamentele de HR sunt puse in fata unei DILEME (or inghit rahatul..ori sunt intepati in posterior de TEAPA!) pentru ca trebuie sa gaseasca RAPID cineva POTRIVIT!

  Si atunci ce fac: PEntru un post de INGINER…cauta INGINER.ok. Dar pentru un post de sef de tehnic..poate fi ORICINE cu experienta tehnica! Nu NEAPARAT un fost sef de tehnic.

  Asta e simplu! Pai desteptilor din HR: Daca asta este TOT ce faceti..nu mai avem nevoie de voi! Asta poate sa o faca si un elev de liceu!

  Arta este sa gasesti unul care NU a mai fost sef tehnic dar POATE fi f bun si il iei la un pret redus..si asa iti atingi si TARGET-ul de BUGET/COST HR!

  2) O alta problema: (si asta e de fapt BUBA care duce la toata problema si emigratie+criza_prostie):

  TOTI din HR sau 90% poftim, analizeaza CANDIDATUL dupa SIMPATIA pe care o transmite (aa e un om de gasca..sau ar fi un om cu care as iesi in CLUB!!! Da!! asa sunt unele tampite din HR gandesc!)

  si pe urma ne miram! ca aveti TAMPITI in toate posturile..dar care dau din fund in cluburi! si sunt f populari!

  Stimati domni/doamne din HR:

  1) Simpatia daca e cazul trebuie sa fie cu/fata de MANAGERul lui/ei nu fata de voi!!!!Si este ULTIMA etapa! NE-necesara nu prima! Cum o fac majoritatea.

  2)Daca un candidat te INJURA pe tine ca HR, asta nu inseamna ca re o problema cu nervii..poate are o problema cu TINE ca esti redardat..si mai mult ca sigur aca EXACT acesti candidati (care au toate drepturile sa se enerveze pentru ca chiar Merita! adica au merite) astia sunt CEI mai buni candidati si unii din culmea! se inteleg perfect cu manageri (profesionisti si care stiu ce vorbesc). Si iarasi CULMEA pentru ca stiu la mine si a fost verificata in peste 17 joburi. Astia sunt cei care au CEA MAI BUNA comportare fata de client! Pt ca nu sunt..fatarnici.f.f.important.

  3)Pregatirea si LENEA celor din HR face ca sa investeasca f f putin timp dar vor rezultate imediate (pentru ca diseara multe din ele o sa fie in CLUB sau au fost o noapte inainte si le este..SOMN..saracele).

  4) F Important! SALARIUL!

  Aici este o IPOCRIZIE cum nu am vazut si cum ..asa din intamplare stiu pe mai multi care au lucrat in SUA si CANADA pentru joburi (inafara de Manageri f f inalti..) restul pozitiilor au SALARIUL afisat de la inceput! DECE???????? Pai hai sa nu ne ascundem dupa deget: Avem familii, datorii, cheltuieli..si DA cateodata luam si joburi pe care le uram (aici DL Moise nu imi spune ca ai facut toata viata ta ce ti-a placut..ca nu te cred!).

  Deci asta ca: Pai multi candidati intreaba salariul de la inceput??? PAI NORMAL!!

  La ce sa PIERD 2 ore de discutii (nici macar savante) cu cretini din HR daca la sfarsit cand imi spui: OK e 15 milioane. Si eu am cheltuieli cu copii de 17!?? Ce facem?
  Imi HRANESTI TU COPII???

  5) SI aici e aici: Experienta afara! Imi spune o tipa din HR :”Da stiu frumos dar aici..NU ESTE SUA sau GERMANIA aici e ROMANIA”
  Da bah tampito! pacat ca e! dar daca TOT dai de mine cu experienta..si TE pUTEM ajuta sa vezi cum lucreaza unul din SUA sau GERMANIA?..ca de aia nu ne schimbam…TOT PE LOC..TOT PE LOC>…

  HR-ul tine..ROMANIA ..TOT PE LOC tot pe loc! cu proaste din astea!

  6) Si cum sa aduci OAMENI NOI..daca toti angajati sunt..COMPATIBILI cu cultura firmei! Ce cultura? Sunteti biserici??? Sunteti FIRME! trebuie sa faceti treaba si profit! Atat! Nu sa gasim parteneri de dans seara in club….asta nu e treaba voastra! a celor din HR!

  PS: Si pe urma toti se mira ca prostii:

  – Dece pleaca lumea BUNA si SERIOASA din tara?
  – cum de avem talente dar in toate sucursalele de banci si adminsitratii publice si etc..aveti TAMPITI?
  – cum de ARE EXPERRIENTA (in CV) si nu are rezultate?

  PEntru ca de aia! Domnilor si doamnelor.

  AVem lenesi , redusi mintal, si fete cu capul la CLUBURI prin aceste departamente care oricum chiar daca ar fi f f f bine intentionate..oricum..sunt INUTILE!

  Managerul de echipa ar trebui sa faca..nu o face..(selectia de personal) pentru ca e incompetent si ii este frica sa isi asume responsabilitatea..pentru ca si EL..a fost angajat……de aceeasi TAMPITI!

  Asta e! De aia toti tampitii in tara toti oamenii muncitori afara! Si sunt muncitori ca altfel..va spun eu..nu rezistau.

  q.e.d.

  Răspunde
   
  1. mihaix
   Iulie 5, 2013 la ora 13:12

   F adevarat tot ce ati scris.
   Am vazut multi candidati selectati de HR pt posturi tehnice si nu aveam ce alege din ei. Dar stiau sa vorbeasca si sa se prezinte. Fiindca asta face HRul, nu poate deosebi un om tehnic bun de unul care da din gura, si se prezinta bine ca in club. Fatucile alea din HR sunt ceva incredibil si o zic si din experienta de angajator team leader in IT si in cea de candidat.
   De obicei oameni tehnici buni nu sunt f buni comunicatori si prezentatori, si nu trec de HR, pt ca fatucile alea se plictisesc de ei, de aceea este absolut necesar ca pe langa HR sa participe si cineva interesat gen mngr sau tehnic , inca de la prima proba. Plus ca un specialist, zice ce are de zis si pleaca, nu sta la gargara cu HRul sa se bage in seama, ori ele exact pe asta fac shortlistul. Daca mai zic ca nici nu stiu sa se uite pe un CV , sau ce inseamna jumate din termenii din CV…..

   Răspunde
    
   1. Alex G
    Iulie 5, 2013 la ora 17:01

    Nu Mihai! iti spun eu! Eu am condus 169 de oameni sub mine in fabrica..intamplator eu am terminat Automatica asa ca, atunci cand aveam nevoie de ceva d eun tool soft facut, ma duceam la IT (al carui sef era fost coleg de gradinita..si ma lasa.) si ii conducam si pe ei, DECi ce vreau sa spun:

    Am experienta pe tehnic (fabrica, pompe) dar si pM pe IT am facut chiar EU un sistem de Barcodes pentru Piesele de schimb, cred ca primul din ROmania!

    COnCLUZIE: NU AVEM NEVOIE de nici un HR!

    SUnt complet INUTILE! CHiar si barbati daca ar fi.

    DAAA! Mi-a consumat ceva timp..dar este ca si cum ai spune: Pai de ce ca PROJECT MANAGER sa stau..sa ma GANDESC la PLAN 1 zi ca e o zi pierduta!

    E nu mai zi! Pai ziua aia de PLANNING! Este ESENTIALA!pt succesul proiectului si asa stiu toti PM-rii.

    De aceea ACEEA ora pierduta pe zi pentru Interviuri sau 2…este ESENTIALA pentru CONTRUIREA unei echipe de oameni cu care poti face ceva..apoi..DACA NU..o sa iit pierzi tineretile..in discutii si certuri inutile..cu pasarici..si vietati..adica si barbati..ciumpalaci..care NU AU CE SA CAUTE in un loc de munca ..in PRIMUl RAND! darmite sa pierd EU timpul PRETIOS sa le explic niste lucruri cand ei de fapt nici NU VOR sa le inteleaga ca oricum nu POT!
    Ei vor doar sa isi cheltuie timpul..de 8 ore cu ceva..orice.si apoi sa plece acasa!

    DECI…NU e ca sa fie si unul TEHNIC..d parca se cere cu piosenie..nu EI trebuie sa ne ceara NOUA cu piosenie..iit trebuie EXPERIENTA de viata!

    Apropo..90% din HR sunt PSIHOLOAGE ratate!
    Adica psiholoage..care nu au reusit sa ajute pe nimeni!..si stati linistita ca sunt SIGUR pentru ca si restul de PSIHOLOAGE..si alea din cabinete..sunt vai de mama lor..niste..sarlatance..

    Răspunde
     
 • Chirita Aurelian Stefan
  Iulie 4, 2013 la ora 21:53

  Egiptul, una din celel mai stravechi civilizatii pare ca isi reia rolul civilizator -conducator in zona Euro-Africana si poate realiza o premiera istorica, prima democratie participativa.Demiterea presedintelui Morsi nu este interpretata de analisti politici ca o lovitura de stat pt ca populatia a dorit inlaturarea acestuia.Anul trecut in Romania prin numirea unui Avocat al Poporului din partea unei formatiuni politice nu a fost o ,,lovitura de stat” data poporului?!Nimeni anul trecut nu a luat in calcul poporul roman deoarece doar conducerea reprezentativa conteaza. Acest abis al gandiri ce ne bantuie de sute de ani trebuie curmat. Definitia lovituri de stat nu trebuie redusa doar la puterea legitima ci mai ales la popor.Pe meleagurile carpatine analisti politici, prieteni cotidieni a lui Kant,Schopenhauer,Kierkegaard se,, delecteaza” nocturn cu maestri ai politici ca: Basescu, Ponta,Tariceanu,Antonescu mediocritati crescande al acestui inceput de veac.Sa fie vorba de o pauza de reflexie in contradictie cu definitia aplicata viitoarelor cupluri?Cel putin stranie pare mirarea acestora in privinta clasei politice.Un alt analist ofera note in totala contradictie cu o minima logica.Rovana Plumba cea care nu a fost in stare sa introduca timbrul de mediu in combustibili are nota ce tinde spre excelenta.Daca cresterea economica va fi de 2,2% dintr-un potential de 4-5% am ajunge la note de ~5. In afara de minstrul bugetului Liviu Voinea ,singurul care ar putea accede la note cuprinse intre 7-8 ,ceilalti sunt la limita promovabilitatii nota genrala fiind nota P.M. Victor Ponta 5.

  P.S.Oare ce nota ar fi primit Napoleon Bonaparte care a preluat Franta in noiembrie1799(18 Brumar) intr-o situatie economica dezastoasa, cu angajati publici neplatiti de 5 luni si reuseste revenirea economica tarii in 1802?!Ce ar fi realizat ,,Micul Corsican” daca ar fi avut putere de decizie in aceste vremuri tulburi?

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Iulie 4, 2013 la ora 23:50

   stimate dle_Chirita Autrelian Stefanl a inaltime cu comentariul -are baieti Romania de nu ii este rusine asta este adevarul :
   DAR SA STITI FARA SA FAC POLITICA EXTERNA SI NU MA PRICEP LA LUMEA ARABA DAR NU CRED CA IN eGIPT SE CTERMINA FARA VARSARE DE SINGE .nU IMEDIATA DAR NU SE LAS ASA CEI CU MENTALITATE TRADITIONALISTA .Cred ca vom avea fara sa vrem multa vasare de singe ,sincer sa fiou eu nu ma fost ca turist german acolo desi ereaui ieftini dar nu am avut nici timpul dar acum, cred ca ii vor evita si turistii consacrati:NU as merge intr-o zona de criza decit daca as mai fi la 20 -30 de ani cind eram inca aventutrier adica mi se rupea pixul in paispe:Mi-ati placut cu Bonaparte -mare om cu mare scula -asta le-a tras-o la toate egal ca blondfe sxau Brunertte cred ca nu dsiscuta nici cu doina la gard carew e cmai platinata in Europa – a facut o singura greseala cu Rusia pe Dracul in prasnic ,altfel raninea tare pe pozitie si istoria era cu 1 veac inainte in Europipia(asta inseamna ca si tehnicienii ar fi avut celula de ardere -motorul cu H2 in aplicare concreta) :Tre sacrecunoastem:Macar pe dinsul l.-au trimis Les Francais pe o insulöa calda nu ca Pe bietul CEasca cu minile legate la spate si impuscat in lipsa de judecata corecta.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase