Ora de Business: vineri, 28 iunie 2013

agricultura-romaneasca-2

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-112653 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube.

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

102 răspunsuri la Ora de Business: vineri, 28 iunie 2013

 • laurentiucat
  Iulie 1, 2013 la ora 18:51

  mea culpa,mea culpa, mea maxima culpa!( vina mea,vina mea,prea mare vina mea!)
  recunosc ca eu nu sunt de acord cu un nou acord cu fmi, ptr ca am facut avere in functiile publice pe care le-am avut. adica daca nu am avut casa sa-mi dau ca altii, mi-am dat un salariu de 320 de lei/luna in anul 2008. daca nu am avut niste terenuri pe care sa le valorific, m-am considerat un incompetent si m-am dat in somaj in 2009.daca nu am avut fata careia sa-i dau un serviciu retribuit cu cateva mii de euro pe luna ptr nimic, dupa care ca sa nu bata la ochi,sa o fac europarlamentar. cred ca nu mai merit nici titulatura de cetatean roman.
  asa ca dragi colegi de blog:
  „castrati-ma, castrati-ma, sau daca nu, eutanasiati-ma!”

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iulie 2, 2013 la ora 00:21

   nu-ti fie frica, dupa aia iti aranjez o intilnire cu acupunctaristul vietnamez, de o sa simti la fel si cu degetul. Moise! Laurentiu ma provoaca!!

   Răspunde
    
   1. dan onofrei
    Iulie 2, 2013 la ora 01:09

    Stimate SAndu.si eu ma apelat pentru dureri de lumbago la un specialist acupuncturist:Era bosniac studiat la SArajevo si internist de fel dar invatase la practica unui nemat din Köln methoda:Err o perfectiune de doctor intradevar cu metoda chinezeasca si cu o mixtura de nu o sa ctrezi infuzie pe baza de dr:ASLAN -mi-a spus cinde mi-a facut sedintele m-a salvat pe ani de dureri de lumbago in anii 95:Din pacate era asa de bun ca nemultumit de ce cistiga in GErmania(l-aM INTELES TOTI PACIENTII PERFECT) ap lecat in Elvetia ca multi ca dinsul:Pentru familia me a afost o imernsa pierdere püina azi caci sio doctorul nostru initia .dl.doctoer CAliman ,un nmedic grozav din Cluj venit aici in anii 70 a iesit la pensie si a plecat tot in Helvetia:Asa am ramas pe mina numai la muraturi!!!!.
    Vreau numai sa le zic blogarilor sa aiba incredere in acupunctura:Si fiindca e buna si naturista casa dee asiguari germana nu da o centima platesti singur tratamentul la mine vreo 500 marci atunci platite cash!!!!Asta e treaba dar m.-au ajutat si fara actiuni contrarii _Dec RECOMAND acupunctura in orice situatie in afara cancerului se merita dar facuta nu de gainari ci de profesionist iar viertnamezii ca asiatici sigur o stapinescd!!!Deci recomandari 100% dar costa :IOnsa ce se merita merita si platit.

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     Iulie 2, 2013 la ora 01:22

     Pentru pacientii lui cu cancer, ca si sotia, vietnamezul meu pleca in fiecare an in Cuba, numai la inceputul verii, se scufunda si culegea niste lamelibrnchiate pe care le fierbeai dupa o reteta de a lui. Se obtine un lichid, infiorator la miros (la gust, ma stricam de ris ce figura facea sotia) si combinat cu acele, se pare ca mai intirzia. Un tinar canadian a rezistat vreo 2 ani, o cehoaica cam vreo 5 ani, sotia 3 ani.

     Răspunde
      
     1. dan onofrei
      Iulie 2, 2013 la ora 01:50

      SANDU-Dumnezeu sa o odihneasca in pace:Noi am fost 7 copii si cea mai mica sora care emigrase cu mica familie der fapt cu familia in SUA a decedat de cancer cu 48 der ani .A inercat tratamente naturiste dar la cancer astea sint bune doar secundar ,fara operatie la timp nu ai sanse sau ai dar mici.Sora spre noroc macar a venit inapoi in Romnia unde a decedat :Iti dai seama ,tata era de 92 de ani atunci si mama vreo 86:Boala a vernit instantaneu.Deci la cancer nu e gluma trebuie operat cvit dee repede ,chemoterapiw si apoi abia cu naturiste daca ai sansa sa te refaci.FAta mea lucreaza de 22 de ani in cercetare de cancer la un mare concern farmaceutic si im i spunea -tata nu e atit de sinplu sa ii dam de hjac ,e o boala nemernica cu care industria farmaceutica investeste enorm dar ce un razboi greu tare .
      Mai bine sa ii fetreasca pe oricine de aceasta boala nenoerocita si recomanda la toti miscare multa multa in aer liber sa scapati de stressul zilei,mai mult timp la joging sau in parc cu copii sau in gradina si mai putin privat la PC la bloguri.Si nu gfumati trenuntati cvit se cpüoate ,pacat si de bani:MAtoliti dar cu masura vin rosu curat de tara daca se poate fara sulfite .

       
     2. sanduCu
      Iulie 2, 2013 la ora 02:20

      Dane, eu de mic urmez, fara nici un motiv (doar ca mama m-a invatat si eu continui), sa zicem preventiv, tratamentul lui Kuhne (din Leipzig). Pe sotie abia cind era chiar tirziu, am reusit sa o conving – de asta mie ciuda, ca n-am reusit sa o fortez sa traiasca. De fapt Kuhne considera ca .. cancerul este o inventie a neputintei medicinii clasice, de fapt poti foarte simplu sa nu ai nici o boala, decit citeva „descarcari” intr-o viata, deci fara probleme. Este simplu chiar daca suna … incredibil.

       
 • Adrian D.
  Iulie 1, 2013 la ora 17:17

  no. 2: da chiar, constantin, „ce naiba a facut [Fondul] in Argentina?” – dar in romania ultimuilor 22 de ani? Dar in mai toata Africa? dar in Jamaica? Dar in Trinidad-Tobago? dar in letonia?
  Shi cum mama naibii sa faci absstraactzie de asta?
  cat de mult poate spala propaganda un creier de om incat sa ignore realitatea a mai mult de o suta de tzari?
  Plus asta (a patra oara cand pun linkul:
  http://www.thirdworldtraveler.com/IMF_WB/Budhoo_IMF.html
  Shi cum sa spui ca Daianu face o analiza obiectiva a relatziei cun FOndul cand el nu aduce NICIUN argument, nu face decat sa recite lozinci, una deupa alta, care de care mai absurda decat alta shi mai cobntrazisa de fapte?

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Iulie 2, 2013 la ora 01:20

   Aveti absoluta dreptate -pe unde au fost nu au renume!!!Mai repede par ca tirie tarile in insolventa comandata de la distantza :Si la urma sa le zici si sarummina:
   Germanii au o vorba :Hände weg!!!!tradus -luati mina dupa asemenea produse:Doar poate politicienii nu mai au din ce platio pensiile :SA ia mai intii banditilor care dupa 89 au vandalizat toata industria si agricultura Romaniei si sa topeasca aurul de pe acoperisurile palatelor tiganesti din Buzesti si de pretutindeni,sa revizuiascas cum s-au dat ajutoare sociale si la porata AUDI A4 si bani sint destui ca asurul are pret bun pe piata mondiala,nu sa mai sufoce poporul care dec enii si-a facut datoria unii din ei ca profesori si cadre medicale care isi trag acum sfirsitul in nedemnitate !!!!O RUSINE NATIONALA cu FMI-ul -aS TRADUCE FARA mmiLA InTERNATIONAL

   Răspunde
    
 • Constantin
  Iulie 1, 2013 la ora 16:09

  Odata cu apropierea momentului in care un nou acord cu FMI va fi incheiat de tara noastra, o parte dintre cei care au opinii mai putin favorabile unui asemenea demers le fac auzite. In general, asa cum am aratat cu alte prilejuri, este vorba despre persoane care beneficiaza de pe urma devalizarii averii publice intr-un fel sau altul si pe care constrangerile unui nou acord ii impiedica sa-si rotunjeasca veniturile pe seama bugetului de stat [adica inclusiv din banii mei]. Pentru credibilitate sunt folosite argumentele clasice impotriva Fondului (ce naiba a facut in Argentina?, de ce Romania nu are ca urmare a acordului derulat pana acum o crestere economica anuala de 8% din PIB?, cum indraznesc capitalistii americani sa se amestece in treburile interne ale altei tari?), dar si unele mai noi. Dintre cele mai noi se remarca cel prezentat de cei doi gugustiuci suparati pe BNR si prieteni ai domnului Soviani (unul frustrat inca in urma actiunilor speculative din 2008, celalalt, posesorul unei priviri inteligente, demis dintr-o functie in care a ajuns din greseala). Esenta argumentului consta in neindeplinirea de catre tara noastra a angajamentelor asumate prin acordul precedent. Las la o parte realizarile, reprezentand efecte pozitive rezultate din derularea acordurilor anterioare, prezentarea lor fiind obiectiv facuta de dl. D. Daianu, spre exemplu http://www.zf.ro/opinii/daca-au-fost-utile-acordurile-cu-fmi-bm-ue-si-ce-urmeaza-11053007
  Atentia criticilor se indreapta asupra nerealizarilor. Astfel, se vorbeste pe un ton intransigent despre intarzierea privatizarilor si modul catastrofal in care au fost organizate acestea. Apoi, se are in vedere esuarea angajarii unor echipe de management privat la anumiti agenti economici cu capital majoritar de stat, ori depasirea semnificativa a termenelor stabilite in acest sens (In mod remarcabil, dl. L Isar este deosebit de elocvent in expunerea argumentelor critice ale domniei sale!). Reformele structurale sunt anemice (mie, unuia, imi este chiar dificil sa le identific), iar ritmul de crestere economica este cam la jumatate fata de cel potential, cu consecintele negative care decurg din acest decalaj (si cu explicatii din partea Guvernului niciodata convingatoare cu referire la cauze). Sunt critici care NU pot fi combatute, fundamentarea lor fiind cat se poate de solida. Atunci, se intreaba criticii, cum de FMI este atat de ingaduitor cu Romania? De ce nu denunta acordul precedent incheiat cu tara noastra? Si de ce ar mai vrea incheierea unuia nou, acceptand derogari cu privire activele externe nete, la deficitul bugetar consolidat si la arierate? Daca unul dintre obiectivele urmarite (cel putin dupa declaratiile date de politicienii romani, dar si de numerosi economisti, gazetari, reprezentanti ai Fondului) a fost atragerea investitiilor straine directe (investitori strategici etc.), scaderea lor in perioada derularii acordului reprezinta un esec suplimentar evident. Nereusitele in privinta crearii de noi locuri de munca sunt, de asemenea, esecuri in relatia tarii noastre cu FMI. Nu mai vorbesc despre austeritate, scaderea nivelului de trai al populatiei si alte lucruri la fel de plictisitoare. Pentru toate nerealizarile acestea si celelalte pe care nu le-am mentionat, cuplul de gugustiuci vede responsabil exclusiv Fondul, iar concluzia lor este ca ideea unui nou acord ar trebui cu fermitate respinsa. Adica, sunt de acord ca este vorba despre nerealizari guvernamentale, dar vinovat este FMI. Si-i reproseaza Fondului ca este nepermis de ingaduitor cu guvernul roman. Ca in bancul cu sotul inselat care pune mana pe topor si sparge patul. Te-ai astepta, auzindu-i vorbind despre ce NU a facut guvernul Romaniei, sau despre ce a facut prost (imi reamintesc de privatizarile catastrofale de la Oltchim si CFR Marfa si ma gandesc cu teama la ce va urma in sectorul resurselor miniere) sa fie ceruta in finalul expunerii lor demisia guvernului pe motiv de coruptie si incompetenta. In schimb, ceea ce cer ei este ruperea relatiilor cu Fondul, care le solicita politicienilor transparenta in actul de guvernare. Te-ai astepta sa le fie reprosata guvernantilor lovitura de stat de anul trecut care a alungat investitorii si a produs instabilitate politica si implicit macroeconomica. In schimb, ei cer incetarea colaborarii cu Fondul cel care impune guvernantilor reforma administratiei fiscale, inclusiv marirea bazei de impozitare, si a sistemului de sanatate. Te-ai astepta sa fie condamnat valul de ordonante de urgenta (cel mai mare pe unitate de timp din istoria patriei noastre, desi NU exista nicio urgenta) emise in scopul eficientizarii operatiunilor de furt din averea publica. In schimb, se cere intreruperea legaturilor cu Fondul care solicita respectarea angajamentelor cu privire la impulsionarea procesului de restructurare a companiilor de stat si privatizarea lor prin intermediul Bursei de Valori. Daca „analizele” celor doi prieteni releva incompetenta si reaua-credinta din partea guvernantilor, concluzia evidenta care se desprinde este necesitatea inlaturarii incompetentilor, NU a Fondului, adica tocmai a celor care ne semnaleaza impostura si incompetenta ocupantilor functiilor guvernamentale. Multumesc, asadar, celor doi pentru evidentierea nerealizarilor Guvernului. Astept, drept urmare, asa cum cere logica elementara, cererea din partea lor a demisiei guvernului pe baza argumentelor deja prezentate, NU a intreruperii relatiilor cu FMI.

  Răspunde
   
  1. mihaix
   Iulie 1, 2013 la ora 16:15

   Aia ie nisthe comunisti nemernici, domnie, ei ie niste rosii pusi de interiese ocultie, sa destabilizieze si sa crieieze confuzie in randul masielor.
   Io sunt de acord sa ne venim in piata , cu stegulete, si pantalonasi rupti in cur, sa ne tinem de mana si sa cantam , in timp ce FMIul alaturi de BNR si multi altii, vor avea grija sa foloseasca gaurica din pantalonii nostrii. Multumim ca aveti grija de noi sa nu ne usture tare , si ca vegheati ca somnul nostru sa fie linistit (ptiu asta era din alta piesa)

   Răspunde
    
   1. Adrian D.
    Iulie 1, 2013 la ora 17:13

    no. 1 cinstesc FMI cu un prinons de cinstire capitakista, din adancul sufletului meu, calit in doua decenii de lupta pentru supravietzuire.
    inainte, catre un nou acord, caatre noi privatizari pe doi lei, catre noi disponiobilizari, noi creshteri de taxe, noi succesuri etc.

    Răspunde
     
    1. Adrian D.
     Iulie 1, 2013 la ora 17:20

     no 3 no vei, mihaix? ce-tzi spuneam? o sa scrie un com absurd, in care o sa zica despre nenorocitzii care fac shi dreg.
     shi ce-a facut?
     „o parte dintre cei care au opinii mai putin favorabile unui asemenea demers le fac auzite. In general, asa cum am aratat cu alte prilejuri, este vorba despre persoane care beneficiaza de pe urma devalizarii averii publice intr-un fel sau altul’
     – no, acu’ care profita de pe urma devalizarii? eu? tu? Jimmy Hoffa? Fondul? Madam lagarde> Gruia Stoica? Constantin, intre doua concedii in Slovenia shi Croatzia, „lucrand bine”? Traian basescu? Victor Ponta?
     Numai Dumnezeu shtie.
     Dar genul asta de calomnie era de ashteptat din partea personajului, shi nu e mai putzin rizibil.

     Răspunde
      
   2. Adrian D.
    Iulie 1, 2013 la ora 22:02

    „Aia ie nisthe comunisti nemernici, domnie, ei ie niste rosii pusi de interiese ocultie, sa destabilizieze si sa crieieze confuzie in randul masielor.” – tot agenturili anti-FeMeI e de vina, Mihaix. Acu’ recunoashte cinstit, sa shtie shi constrantin, catzi banui ai luat tu din devalizarea statului? tzi-a ajuns de ujn concediu in Slovenia, ceva, o shusta?
    No, uite, pe mine, de cand ma plateshte Putin, am reushit sa imi platesc shi factura la Enel! Ma simt bogat, sa mor io.
    PS Ma intreb ce ar spune constantin daca ar shti ca doua luni din anu’ asta ma plateshte srtatu’ francez, iar 6 luni din anu’ viitor ma plateshte statu’ american?
    Agentu’ cui m-ar considera?
    Aqgentu’ lu’ agenturili, asta e clar!
    🙂

    Răspunde
     
  2. mihaix
   Iulie 1, 2013 la ora 21:05

   Ma caiesc, nu mai da, sunt un privat nenorocit, recunosc, vroiam un salariu mediu si taxe mici, promit ca nu mai vreau, ca nu mai ies in strada sa dau lovituri parlamentare de stat, promit ca voi lasa gaurica din panataloni larga, ca voi accepta orice marire de taxe si de preturi la energie, orice, numai nu ma pedepsi cu Fundul, pardon Fondul . Nu mai vreau , promit sa fiu baiat cuminte, vreau autostrazi, vreau investitii, vreau ca intreprinderile sa ramana romanesti, promit ca voi veni si cu pancarta ca in comunism, sa fac desene ale preaiubitului leader, si al sau guvernator, si mai promit ca nu voi mai scoate microfoanele din casa (le pun la loc), si promit ca ma voi uita la unicul post tv care mi se va da. Traiasca guvernatorul nostru intru eternitate, caci binecuvantat este vinul sau cel sfant de Dragasani. Allah sa ii dea „oi” multe !!!

   Răspunde
    
 • zach
  Iulie 1, 2013 la ora 11:38

  D-le Guran; observ ca insistati a furniza o informatie care nu este actualizata, legat de gazele naturale. Si anume, la aceasta ora, piata interna a gazelor naturale este liberalizata atat pentru persoanele fizice cat si pentru cele juridice, vezi ANRE. Singura liberalizare de care mai putem vorbi este aceea care va permite vanzarea gazelor provenite din productia interna, altor tari, in special membrelor UE.

  Legat de plata cu cardul, va pot spune ca nu peste tot se poate plati 2 euro cu cardul; cel putin nu in Franta. De asemenea, mie nu mi se pare ca bancomatele sunt peste tot si la tot pasul. Dar, poate occidentalii folosesc cardul mai mult ca noi, pentru ca, adevarat, au incredere mai multa in banci, dar si comunica mai bine cu ele. De asemenea, se adauga si faptul ca pentru anumite servicii, cum ar fi combustibili, doar in anumite ore se poate plati cu cash, in rest doar card(nu vorbesc de alimentarea pe autostrada); in supermarket, nu poti plati cu cash la toate casele etc. Pana la urma nu e chiar o alegere a clientului, ci e mai mult „obligat” sa faca asta.
  De ex, in Franta se foloseste inca ca instrument de plata pt persoane fizice, cecul; desi 40% din populatie il foloseste, mai ales in zona rurala, guvernul si-a anuntat intentia de a elimina in urmatorii ani acest instrument de plata.

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Iulie 1, 2013 la ora 00:50

  iarashi, fredonand oda bucuriei, suntem 28 de fraieri acum:
  http://www.reuters.com/article/2013/06/30/us-croatia-eu-idUSBRE95T04P20130630
  Sau, reashezand lucrurile, „another one bites the dust”.
  legand acum cele doua articole intre ele, cred ca croatzii nu se supara ca ii asculta americanii. vorba bancului cu sconcsul, s-au obishnuit.
  mai haios o sa fie cand o sa apara al 7-lea stat din euroland care o sa mushte tzarana shi o sa „ceara” un bail-out.
  care o fi ala?
  italia (datorie 126% din PIB, cat avea Grecia and a inceput „salvarea”…? belgia (datorie ~100% din PIB)? austria (75% din PIB)?
  greu de spus…
  anyway, sa-i felicitam pe croatzi. au intrat in UE la timp ca sa ia parte la vremuri, din pacate, FOARTE interesante. 🙂

  Răspunde
   
  1. un turist
   Iulie 1, 2013 la ora 10:57

   AdrianD. Vedeti si d-voastra ca nu sintem singuri fie el ce popor ar fi in Europa care sa pazeasca bunul mers al treburilor. Cred ca nu s-ar fi gindit multi ca sa stam in aceea sticla unde sa fim vazuti si de fratii nostri USA: Cine stie de unde o sa mai apara desinformatii si manipulari care sa aduca totul numai o buna intelegere NU. Ca istoric veti sti cu siguranta ca USA si-au bagat nasul peste tot in lumea aceasta si nimani nu a luat o atitudine. Sa nu na e punem rau cu ei. Credeti ca dupa o sumedenie de tratate cu USA pentru Merkel&CO va fi usor sa dea o replica sau sa comenteze vehement acest spectacol? Cu siguranta va fi nevoie de mult spirit politic si mare finete. Din ce cauza in timp de pace si mai ales in timp de razboi sint spionate alte state? dupa parerea mea de a obtine suprematia ce nu se exclude la USA de a fi politia globului pamintesc.

   Răspunde
    
   1. Adrian D.
    Iulie 1, 2013 la ora 11:16

    Un turist, ultima oara cand m-am uitaat, se facea ca eram in pace cu USA, ba chiar ca eram prieteni.
    Iar de la dna Merkel, daca shtie sa ishi incordeze mushchii asha de frumos cu spaniolii shi cu grecii (cu care „se simte solidara”), apoi acu’ e momentuyl sa imi arate – shi sa ne arate- ca e barbata, shi ca shtie sa ishi incordeze mushchii shi la domnu’ Obama. Fiindca nu-i frumos ce-a facut, cu atat mai mult, chipurile, suntem parteneri. Noi, europenii, cu ei, americanii.
    daca eu il prind pe amicu’ cel mai bun ca mi-a pus microfoane in casa ca sa ma asculte cand fac amor cu gagica, apoi ii trag un perdaf de nu s-a vazut. bashca ii bag microfoanele alea shtitzi unde. fara lubrefiant.
    dvs. cum atzi proceda? l-atzi mangaia pe umar shi v-atzi cere scuze ca atzi gasit microfoanele? io cred ca nu.
    no, acu’ sa vedem, cum sta dna merkel cu nervii.
    no, da’ ce sa fie de vazut?
    shtim bine ca ea shtie sa latre la catzei, da’ cand da un un dulau, ridica frumos coada shi se asheaza cu burta in sus. asta e stilul. cum spuneam, shcoala veche, agitprop est-german de inalta clasa, perfectzionat la leningrad…
    cu tot respectul.
    🙂

    Răspunde
     
    1. un turist
     Iulie 1, 2013 la ora 14:04

     Curiozitatea a noastra si nu numai este fff mare ce se va intimpla dupa acest scandal monstru.Toata politica Germana cere lamuriri si solutionarea cazului dar USA nu raspunde deci nu ai ce face.Toate sint aruncate pe tema terorism si cu asta basta.Cum spun Romanii–Ciinele latra si ursul se plimba mai departe–.Pacat ca nu mai ai incredere in asociatii tai. Dar pe alta parte se spune–Doamne apara-ma de prieteni ca de dusmani am singur grija–.

     Răspunde
      
 • Adrian D.
  Iulie 1, 2013 la ora 00:38

  Fredonand oda bucuriei, un articol dragutz din der spiegel:
  http://www.spiegel.de/international/europe/eu-officials-furious-at-nsa-spying-in-brussels-and-germany-a-908614.html
  sau, dormi linishtit, nsa vegheaza pentru tine.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iunie 30, 2013 la ora 20:46

  Nabucco reprezinta mai degraba o dezamagire decat un esec. Dl. Ponta face foarte bine mergand pe „Drumul matasii”, indiferent de obtinerea succesului in gasirea unei rute alternative pentru gaze. Independenta energetica a patriei noastre ar fi trebuit sa se sprijine intr-o masura mai mare pe energia electrica obtinuta din centrale nucleare. Chestiunea nu a fost in primul rand de organizare, ci de interese. In primul rand externe.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iunie 30, 2013 la ora 20:37

  Asa precum spuneam si cu alte ocazii, dificultatea in gasirea unui loc de munca este considerabil mai mare in cazul unei persoane trecute de 40 de ani decat in cazul unui tanar. Iar pentru acestea NU exista nici un program de sprijin.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iunie 30, 2013 la ora 20:33

  Potentialul agricol urias al romaniei poate fi fructificat prin productii ecologice (dar nu in arii precum cea de la Curtici, unde exploatarea gazelor de sist ameninta culturile agricole), prin cultivarea unor plante avand caracteristici particulare, care gasesc conditii propice in anumite arealuri (diverse soiuri de pomi fructiferi, arbusti, plante medicinale din zonele de deal, colinare si submontane etc.) , dar si prin valorificarea superioara a productiei de cereale, spre exemplu. Cei de la CAI Curtici au aratat ca se pot cultiva cereale si furaje cu care sa fie hranite bovinele si suinele ale caror produse sa fie prelucrate si comercializate cu profituri mult mai mari decat ar fi fost obtinute din vanzarea cerealelor.

  Răspunde
   
  1. dan onofrei
   Iulie 1, 2013 la ora 00:05

   Frumos comentar stimate domnule Constantin -agricultura este veriga viitorului-in orice caz nu o agricultura de sec 18-19 cu plug de lemn si un cal schiop:SE poate face agricultura ecologica si cu masini9 performante si cu multa tehnologie si cu fermieri mai invatati decit doctori ingineri:NU e o treaba simpüla si excperienta spune mult:DAr sa stiti exploatare de gaze de sist se face de mult la Suplacul de BArcau am avut la prima facultate de subingineri de foraj extractie colegi din zona care dupa studiu si-au luat posturi la ei acasa linga Oradea si sigur sint oameni aranjati erau si f.capabili .Nu cred ca exploatarea acelor gaze ,e drept atunci o faceau rudimentar prin injectie de cabur la adincime dupa ce in prealabil fracturau roca poroasa in zacaminmt ar putea influenta agricultura ecologica la suprafata.Complet tenmbela gasesc ideea de la Rosia MOntana de exploatatre cu cianuri:DAr de vina in afara de toti mafiotii sint taranii insasi din zona care fara sa aiba pic de respect fata de szramosi isi lasa bisericile si cimitirele ingropate in acele halde de cianuri,altfel nu trebuiau sa isi vinda paminturiloe .Aici se vede hapsineala din omul simplu -neinformat si parvenit care se bucura la 1 dolar si isi lasa stramnosii ingropati sub noroaie.Am inteles ca unii cu , caracter s-au opus sa isi vinda terenurile si acum sint sabotati chiar si de propriile rude.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Iunie 30, 2013 la ora 20:21

  Abandonul scolar este un efect al saraciei populatiei si [sub]dezvoltarii patriei noastre. Ne plangeam anii trecuti de rezultatele slabe la evaluari. La fel de rele sunt si rezultatele exceptional de bune obtinute prin scaderea dificultatii subiectelor evaluarilor, asa cum s-a intamplat la recenta evaluare a elevilor din clasa a VIII-a. Patria noastra nu face parte din OECD. Suntem tara din UE cu cel mai mic procent al populatiei [cu varsta cuprinsa intre 15-65 ani] care a absolvit studii superioare, cu 13.6% in anul 2012, in timp ce media UE este 24.5%, iar Bulgaria a avut 20.7%. Si totusi, sunt numeroase luarile de pozitie in mass-media care sustin ca numarul de universitati din Romania este prea mare, iar numarul de studenti si absolventi eset covarsitor. Au aparut, prin urmare, sintagme precum „absolventi pe banda rulanta”, sau „fabrici de diplome”, ori „inflatie de studenti”. Acestea se petrec in contextul unei grave subfinantari a sistemului de educatie, mult mai imoportante decat in cazul sannatatii, despre care se vorbeste atat de mult. Pe de o parte, „tara te vrea prost”, asa cum spunea o zicala. Un numar mare de persoane cu o educatie precara si lipsite de capacitatea de a se informa corect, cu un nivel de trai modest, sunt usor de manipulat. O galeata, un pranz, ori un telefon mobil pot asigura votul lor pentru cel care le ofera. Uneori votul poate fi primit si pe mai putin. In perioada tandemului I. Iliescu-P. Roman, voturile au fost acordate pur si simplu pentru ca P. Roman era un barbat atragator, aparent sanatos, in doua cuvinte voturile s-au dat pe „ochi frumosi”. Comportamentul unor alegatori a fost in acea perioada unul instinctiv (iar beneficiarii lui nu s-au sfiit sa o recunoasca) primitiv, asa cum se intampla in cazul turmelor de animale care isi aleg in frunte masculul dominant dupa criterii de forta fizica si sanatate, in cele din urma de frumusete, astfel incat sa poata asigura perpetuarea speciei prin monta cu femelele din grup. Chiar daca unele dintre actiunile sale prostesti vor duce la pierderi de indivizi, turma va supravietui in felul acesta. Evolutia electoratului roman nu a suferit salturi spectaculoase in cei 15-20 de ani, iar unul dintre motive il reprezinta pastrarea populatiei intr-un stadiu avansat de incultura (exemplul dat de dl. Moise cu privire la numarul de carti citite este elocvent – suta de euro pentru cartile profesorilor, spre exemplu, s-a pierdut in negura vremurilor), cu un abandon scolar urias. Consecinta este o reducere a potentialului de dezvoltare conform teoriei cresterii economice endogene, care determina la randul sau o scadere si mai accentuata a nivelului de educatie a cetatenilor. Cu alte cuvinte suntem intr-un cerc vicios, sau mai corect, intr-o spirala a prostiei.

  Răspunde
   
 • WEST
  Iunie 30, 2013 la ora 20:12

  ARE DREPTATE FLORIN TRAIM CAM DE 6 ORI MAI PROST CA SI GRECI SI DE VREO 3 ORI MAI PROST DECIT SIRBII AM UITAT SA VA SPUN MINCAREA E CU 80 % MAI IEFTINA IN SERBIA CA LA NOI IN TGANIME SALARILE COMPARATIV LA FEL .

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iunie 30, 2013 la ora 20:59

   …cum spuneam, serbii si grecii au mari sanse de mult bine, iar daca asta se va rasfringe pe de laturi, nu va fi rau de loc.

   Răspunde
    
 • laurentiucat
  Iunie 30, 2013 la ora 19:11 Răspunde
   
 • cornel
  Iunie 30, 2013 la ora 15:12

  Cred ca este o mare greseala politica nediscutarea publica a modificarii constitutiei si a implicatiilor ce decurg de aici. Cum zicea cineva : „vom trai si vom vedea”.
  Dupa parerea mea nici TVR-ul nu si-a facut pe deplin datoria referitor la acest lucru.

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   Iunie 30, 2013 la ora 16:48

   Impartashesc parerea dvs. Este o mare gresheala, dar nu e o intamplare ca se „gresheshte” asha.

   Răspunde
    
 • dan onofrei
  Iunie 30, 2013 la ora 14:49

  @Adrian D-stimate domnule Adrian -ma scuzati e duminica dimineata si nu sint bisericos in loc de biserica aleg in citeva minute dupa ce va scriu calea gradinilor unde tre sa fac magiunul din coacazele culese ieri seara .MA provocati ca asa sinteti dvs.teoretician e drept coüpil simpatic .Stiti e o diferenta intre teoriile facute de dvs la Athena in doctorate in istorie si a cunoaste tara mai de aproape prin rudele ffff.multe care le avem acolo.Intimplator am cunoscut si cunosc destui greci ,copii ai primei generatii de muncitori oaspeti adusi de germnani in anii 60 ,copii lor fiind in mare parte studiati mai ales in domenii tehnice .Multi sint ingineri la Siemens sau ABB Si cred ,stiu mai bine adevarul decit mine :
  DA asa e cum spuneti nu este numai pensia celor iesiti prematur cu nici 60 de ani(cind loa noi se impune 67 daca vrem sa nu ne taie masiv-sotia rtaec 64 si jum,atze csi la anulm cu 65 ca femei cu 40 aNI VECGHIME SI STUDII SIN CA MAMAM SI TOT VA AVAEA TAIERI CE sa mai zic eu ca nu vreau sa mai fac jhocul si vreau swa ies cu 63) .MAo sint si cheltuielile statului cu miile de asa zisi studiosii tatei si ai mamei ce s-au preumblat prin lume si au terminat o facultate nu in 5 ci in 10 ani sau mai mult si cind s-au intors numai speciALISTI NU AU MAI FOST CA NU PREA AU AVUT INDUSTRIE CAPABILA SA II ABSOARBA SAU DACA AU FOST angajati la privat s-au fofilat cit de repede la stat ca era mai comod.
  -VA dau numnai un exemplu -o vara a sotiei care in anii 70 a studiat la petrtol si gaze in PLoiesti chimia petrolului dar ani buni cca 10 ,iar dupa aceea a fost scurt timp inginera la Explopatarea din Iteea de bauxita dupa care la scurt timp s-a fofilat la Athena unde e si azi dar numai inginerie nu face v.Prietenul si mai istet cu tatal in anii 70 sef de vama la SAlonic a studiat !!! vreo 11 ani la Ploiesti utilaj petrolier ,freca si ala mangalul la rece pe banii staului grec si a lui tacsu si fredona Bucurestiul cu limuzine de lux pe vreme aceea ce i le facea rost taticasu din Germania si dai tata trai pe banii…cui..ai babacai.Idea era cind va termina sacx se ocupem dfe reparat jafuri de maisni in Grecia naduse din Gewrmania:DEci studiezi pe banii statului utilaj petrolier ca sa repari masini!!!!!!!
  DAr cineva a platit si o asemenea menatlitate daca e deja sport national duce la pagube greu de acopereit in timp….NU m,ai spun ca prin anii 80 cind am fost acolo o matusa a sotiei sora mamei sale ca sa FACA O SCURTA VIZITA LA lONDRA PRIMEA CU GREU SA SCHIMBE PRIN BANCA hELENA drachme IN DOLAREI.pE LINGA CA ERAU LIMITATI LA O ANUME SUMA aveau un curs de schimb raportat la valoarea reala a drahmeipe piata Europei:Se pare ca nu acelasi sentiment de raspundere il au helenii dupa ce au primit euro pe mina care s- a vrut o moneda cuplata direct la fosta marca germana si caftre ar fi fost daca se raminea la tarile puiterrnic cuplate economioc in vest Germania .FRanta :Olanda _Belgia _tarile Nordice:Elvetia o lasam caci este caz aparte a fost o neutralitate dorita mereu.
  cit pirveste semnmarea unor contracte paguboase cu concernele germane ce sa spun???Este f.posibil dar cei care au semnat nu au fost copii de gradinitza .Si la mine daca vine o femeie misto si mi-o pune in fata ochilor e clar ca barbat imi este dificil sa rezist(eu chiar nici nu reziost dupa bancul romanesc pentru piepti dau bulanele la o parte) dar stiind pericolul actual iminent folosesc cu succes prezervativul:Adica nu le.a pus nimeni cu forta cutitul la git ,nu este stilul german:Vedeti si dvs.Germania face contracte de vinzare in toata lumea dar uite la chinezi daca au fost baieti destepti au stiut sa profite si sa se ridice la putere mondiala.DEci depinde cum faci afacerea daca esti prost ptregatit la afaceri mai bine stai acasa’
  Cit priveste lenea helena din nou imi intoarceti vorbele :Nimeni nu face lenes pe nimeni nici noi nu sintem decit oameni (ca barbati cu 2 oau nu avem patru)si de fel iomul este lenes ii trebuie la spate betisiorul care sa ii mai aduca aminte ca tre sa fie permanent in miscare .Asta e realitatea ca ne place sau nu ca indivizi:Eu in cei 3 decenii de munca in industria germana am simtit ca si colegii mei aceasta presiune si nu cred ca si colegii heleni ce muncesc in industrie au mai putina presiune :In orice caz nu helenii care arunca cu coctailöuri Molotov in piatza Sintagma:+#MAi trebuie adugat si faptul real ca hElada are intre timp mare dar imensa concurenta pe piata turistica unde si calitatea s-a inrautatiot in unele locuri masiv datorita lipsei de investitie guvernamentala mai ales in statii de epurare .sau in depozite de gunoi menajer ca in Africa adica salbatic.Asta o stiu si dinsii ca turcii pe care ii rideau ca neeuropeeni le-au luat-o inainte si le iau clientii traditionali:E bine sa te vinzi scump in turism dar asta merge cind nu ai concurenta ,daca o ai trebuie sa te adaptezi la timpurile actulae.
  E clar sint un popor dirz,curajos ,mindru,lupator si relativ prietenos dar deh mai mult cu ai lor eu ii cunoisc bine ca am nevasta si rude grece mai ceva ca romane si germane .
  Deci dle.ADrian nui e cazul de teorii si in nici un caz MErkel nu i-a facuit pilaf.Astea sint baliverne de 2 parale aruncate in aer de comunistii care arunca cu bolovani macar de ciuda din ei si fac praf si putzina bogatie pe care au acumulat-o unii concetatetni harnici ai lor din generatia veche ai lor.>Si acolo au o marec problema cu generatia tinara pe care prea mult timp au tratat-o ca pe copilul mamii si al tatalui ,rasfatati cu studii ,iar munca de jos zis adica meseriile le-au lasat sa vina sa le faca altii.SA stiti ca OTE-ul acela al lor a fost facuit in anii 80 dee romanii de la Electromagnetica .IN anii 84 cind am fost in vizita la rude la Athena nici un instalator sanitar nu gaseai:Nu va zic ca cumnatul meu de la GAöati din anii 2000 pina mai de curind le-a montat conducte de gaze numai cu straini si majoritar cu munca la negru:Asa se si el acum mmindru posesor de vila la GAlati,dar avewa destrul a facuit-o penmtru fiisu care ca multi toti tinerii din Romania plecati in starinatate nui se prea descurca:E dtrept au muncit ca porcii caci nu a fost usor in plin soare la 50 gradse intr-un oras superpoluat sa mmuncesti zi de zi la santuri:DAR cum zic la ceac munca greci nu prea erau adica nu earu deeloc ,erau romani ,rusi si albanezi :Unde de fapt multi ereau greci de origini ca cumnatul meu daR DEH GRECII LE ZICEAU TOT IMPÜUTITUL DEE ROAMNA DESI ERA MASITRU LA LUCRAE .aTIT AM DICIT MA DUC SA FAC GEMUL PE DISEARA :nU V:-A FACUT NIMENI PUTUROSDI DAR NIOCI ÜPREA HARNICI NU SINTETI IN PROPRIILE TARI .maI RELEDE DATI INM GIOT CIND AJUNGETI LA M;UNXCA IN STARINATATEse pare ca acolo regula disciplinei in munca este respectata.O sa spuneti pai fiindca sintem paltiti ca lumea :Nu cred ca se potriveste.

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   Iunie 30, 2013 la ora 16:57

   Dle Onofrei, va respect mult prea mult ca sa pot raspunde la ce atzi scris.
   Singurul lucru pe care o sa vi-l spun este… da, sigur, grecii se freesc de munca grea. Evident. asha o fi.
   Shi ma intorc la experientza mea germana, din vara lui 2011, ca bursier Jacoby, la Munchen. Primaria Munchenului tocmai repara canalizarea din zona Amalienstr. Ashadar, strazile erau pline de muncitori „cu mana”. De-aia, care stau in soare, cum spunetzi dvs. Numai ca ce sa vezi? Nu era NICIUN german printre ei, doar unii shefi de echipa. Totzi erau turci, albanezi, romani, polonezi, negri teutonici (culmea -ei vorbeau germana!), cu parul arian negru shi carliontzat.
   Cand am avut probleme cu instalatzia, instalatorul venit nu era polonez. Nu era nmici neamtz. Era turc.
   Femeia care facea menajul era curda.
   Baietzii care adunau gunoiul de pe strada erau turci.
   Nemtzi am vazut muncind – dar nu cu sapa, ci cu mapa.
   Ashijderea, in aeroportul Francfurt, pe unde trecui acu’ o luna. Tot ce presupunea munca cu un instrument (matura, ciocan , shurublenitza) avea o anumita culoare culoare etnica, foarte putzin teutonica. Germani vedeai, dar mai rar, cand mai ieshea sheful din usha din spate.
   Deci, serios, despre CE vorbim?
   Cine da lectzii Europei despre munca sanatoasa… shi berea de dupa????
   CINE??????

   Răspunde
    
   1. laurentiucat
    Iunie 30, 2013 la ora 18:02

    eu am vazut multi tineri arieni cu o halba in mana, toata ziulica la o terasa…
    asta, asa ca sa fim rautaciosi pana la capat.
    sau am vazut multi arieni care intra in sfarsitul de saptamana cu o halba de bere in mana si un carnat in gura si sfarsind in coma alcoolica duminica seara….
    dar fiecare popor cu calitatile sale…

    Răspunde
     
    1. un turist
     Iunie 30, 2013 la ora 18:22

     laurentiucat.Din Ploiesti pina la Oradea mi-a fost dat sa vad multe BARURI cu ciorchine de arieni cum spuneti si mai ales tineri ziua la amiaza mare.Dar exista acest DAR cred ca nu sint numai ei de vina la tot balamucul acesta, daca nu au de lucru ce le ramine de facut in afara sa faca acesti cca.500 Lei pe luna praf. Pacat ca tineretul Roman trebuie sa apeleze la strainatate ca sa traiasca totusi omeneste.Daca trec pe linga Romani si cum am norocul sa cunosc limba pot sa inteleg pe cel care stimeaza munca din care traieste si cel cu „hai sa ma dau mare” care probabil este cum spuneti”baiat destept” si de fiecare data nemultumit.

     Răspunde
      
     1. Adrian D.
      Iunie 30, 2013 la ora 18:36

      un tursit, „cred ca nu sint numai ei de vina la tot balamucul acesta, daca nu au de lucru ce le ramine de facut in afara sa faca acesti cca.500 Lei pe luna praf” – suma de 500 de ROn este, fara indoiiala, un tezaur imens de are cu greu te potzi despartzi cand eshti i9ntrprinzator privat. In niciun caz ca sa itzi plateshti angajatzii. Nenorocitzii aia care muncesc pentru 10-12-14 ore pe zi.
      Iar daca totushi primeshti aceshti bani, de4 la angajtor, sau de la stat, ca ajutor, nu e foarte greu sa ii faci praf. Nici nu trebuie sa ajungi la crashma ca sa ii faci praf. E suficient sa itzi plateshti facturile.

       
     2. sanduCu
      Iunie 30, 2013 la ora 20:54

      Draga AdrianD, ce i-am scris lui Danut, este ceea ce simt din ceea ce traiesc. Am cunoscut personal persoane simpatice, despre care mai tirziu am aflat (inclusiv din citite) ca ar fi … harakirisit oameni. Lumea este murdarita, minjita de singe – citiva banuti in sus sau in jos chiar ca nu conteaza. Scriam si chiar recent, ca astazi omenirea daca vrea sa aibe o sansa trebuie sa-si schimbe radical conceptia despre viata. Adevarul istoric, de sub atitea troiene de minciuni, nici dracul nu-l mai scoate la lumina. Cu o conceptie nou, curata, plina de bun-simt si respect unul fata de altul, ingaduitor in fata unor greseli inerente, omenirea are marea sansa sa evite… WW III. Spre asta ne indreptam cu pasi foarte repezi. Cazanul e pe foc. Observ ca faceti eforturi sa va justificati pdv, dar o faceti pe baza a acelor date sau informatii care va sunt lasate la indemina si nu le puteti verifica. Atunci, cum ati spus-o, in alt context: despre ce vorbim?
      Nu vreau sa fiu rau pina la capat (cum spunea Laurentiu), dar nici macar de la inceputul comentariului. Cu totii suntem manipulati si invrajbiti, prin „informatii” sau prin „evenimente”, de niste experti cu acces suprastatal care incetul cu incetul isi vad linia de finis atinsa. Nu ei vor muri, ci noi!!! De ce? Pentru ca romanii sunt contra nemtilor, nemtii contra grecilor, grecii contra turcilor, turcii…samd. Nu exista asa ceva, nimeni dintre noi nu doreste asta. Este foarte adevarat, ca mai tirziu dupa ce se linistesc lucrurile, copii au sa invete la scoala ca fratele unuia dintre noi a fost criminal (este numai o forma de a-mi continua ideia), ei si? Bine ca e pace.

       
     3. Adrian D.
      Iunie 30, 2013 la ora 21:30

      SanduCu, discursurile astea semanand ura intre popoare au o cauza. Eu – ca om – m-am saturat sa aud toate aberatziile care emana din lumea germanica despre grecii care nu munesc, despre spaniolii care fac fiesta etc, despre germanii care platesc, muncesc etc.
      cand la atena au aparurt poze cu madam merkel cu mustacioara de hitler, unii germani s-au revoltat. „mama lor de greci nerecunoscatori, cate facem noi pentru ei etc”. Nu shi-au pus nicio clipa intrebarea „de ce e asha? cum s-a ajuns aici? etc”
      Lectziile istoriei au fost uitate, iar eu am fost foarte dezmagit sa consstat ca Germania shi germanii nu au invatzat nimic din povestea anilor 30. Nu au invatzat nimic din efectele dezastruoase ale pauperizarii cu fortza, shi au nimpus-o altora. nu au invatzat niumic din discursul maladiv „noi suntem extraordinari, ceilaltzi nu ne intzeleg shi nu ne apreciaza, sa puna mana pe muncaa” al anilor ’30 – shi l-au reluat.
      Cititzi ce scrie speiegel, ce scrie faz – in mare masura ABERATZII – shi apoi vetzi vedea de ce m-am suparat pentru ce au scris un turist shi dl onofrei.
      intzelegerea de care vorbitzi… ar fi bine sa existe, dar … ea nu exista nici macar in discurs.
      shi da, avetzi dreptate, daca o tzinem tot asha, mergem cu mare viteza inainte spre WW3.
      mai departe… nu vreau sa comentez ce spunetzi despre „datele” pe care altzii ma lasa sau nu le vad.
      e o discutzie lunga, care nu-shi are rostul aici.
      ceea ce pot sa spun este ca dumnezeu ne-a dat creier shi curiozitate ca sa ne servim de ele, cum spunea Pico della Mirandola, acum vreo 600 de ani. iar cand o cifra/informatzie este falsificata, se vede. daca pui lupa peste ea, lucrurile ies la iveala, cu relativa ushurintza.
      ca sa va dau un exemplu clar – oricat se vor scrfeme guvernele US sa rescrie istoria despre Peral Harbour shi imprejurarile care au dus acolo, cand pui lupa peste povestea oficiala, zgarieturile ies imediat la iveala de sub vopsea.
      ashijdeea shi cu acordurile cu FMi, sau declaratziile dnei Merkel.
      Daca le iei tale quale, da, este informatzie data.
      Daca iei totul la bani maruntzi, daca te intrebi la fiecare fraza „de ce?”, lucrurile se schimba RADICAL. iar odata ce identifici adevarul nespus sau camuflat, shi tzii cont de cui prodest etc, nu numai ca se schimba perspectiva, dar …
      Shi un ultim exemplu – de nenumarate ori v-am spus ca tatal dvs nu avea cum sa ajunga cu armata romana pana la berlin. armata romana s-a oprit in apropiere de praga shi viena. shi totushi nu atzi parut sa ma credetzi, fiidnca nu atzi vrut sa punetzi lupa pe povestea tatalui dvs, asha cum v-o aminteatzi. daca atzi fi facit-o, atzi fi vazut ca era un pic … altfel.
      asha shi cu adevarurile astea. daca ne folosim creierul shi curiozitatea din dotarea, shi presaram un pic de acid sceptic peste mostre, e relativ usshor de vazut ce e in spate.

       
     4. Adrian D.
      Iunie 30, 2013 la ora 21:51

      Sau, ca sa fie mai clar de ce m-am suparat pentru ce au scris dl onofrei, un turist sau constantin…
      pai, ei nu au scris nimic despre faptul ca germania are o datorie public imensa (cea mai mare – din punctul de vedere al cifrelor absolute- din Europa), shi asta fara sa includem landurile. nimic despre faptul ca economia neagra a germaniei este cotata la 15% din PIB (varianta oprimista) sau 30% (varianta pesimista)., ca germania este – alaturi de romania – campioana la fraude cu firme europene. ca firmele germane – din care am citat Siemens – dau shpaga la greu cand ies peste granitza. ca o buna parte din cei care faca munca manuala grea (shi prost platita) in germania nu sunt germani. ca masurile impuse de madam merkel altor tzari NU au fopst aplicate in germania, ba dimpotriva (iar noi, ashtia din afara, aplaudam ca proshtii de ce Germania Nu are recesiune shi ne miram ca proshtii de ce alte tzari – mai ales alea „sfatuite” de germania – au).
      nimic din toate astea.
      ei au scris ca grecii nu muncesc. ca nu emit chitantze shi bonuri fiscale etc etc etc etc/
      shi de ce e asha?
      Findca – e simpluy – in presa germanba nu se scrie nimic despre datoria publica germana, despre econo0mia neagra germana, despre fraudele cu fonduri europene germane, despre shpaga data de firme germane etc
      Se scrie despre grecul care…., despre spaniolul care etc. … shi despre germania care plateshte (ceea ce nici macar nu e adevarat, fiindca, repet, Germania shi UK sunt acele tzari care au contributzie inferioara ponderii PIB-ului lor fatza de PIB-ul UE, in vreme ce TOATE celelalte tzari platesc o contributzie proportzionala… Inclusiv grecia).
      iar genul acesta de discurs ma supara, fiindca mie – ca istoric, acum – imi aminteshte prea mult de anii ’30. Fiidnca mie – ca om – nu mi se pare acceptabuil ca nishte oameni sa fie jignitzi in mod gratuit, ca nishte responsabilitatzi sa nu fie asumate, ci mereu aruncate in curtea altuia etc.
      Iata de ce m-am suparat.
      Intzlegerea de care vorbitzi despre sa existe, dar asta nu doar in raport cu greshelile proprii (cu totzii suntem intzleegatori cu noi inshine, nu?), ci shi in raport cu celalalt.
      Iar solutziile trebuie sa plece de aici. Nu de la „noi muncim, voi nu. noi platim taxe, voi nu etc”

       
     5. un turist
      Iunie 30, 2013 la ora 22:30

      AdrianD. Sa ma scuzati daca v-am suparat nu a fost o intentie sa va supar. Adevarul este ca poporul German stie ca tara este super sau supraindatorat si de aici pleaca si nemultumirea contra politicii germane. Este si stiut ca nu se va mai vedea un € din tot imprumutul apoi din dobinzi. Cum am mai spus mediile infloresc toate stirile pentru a fi vizionate sau vindute mai multe exemplare. Credeti cu adevarat ca poporul German nu este manipulat atunci gresiti, mai ales tineretul care nu are de lucru. Da avem si noi ai nostri ca si d-voastra un Vadim Tudor care jigneste tot ce intilneste in cale? Nu trebuie sa ne ascundem de istorie dar trebuie sa si toleram cind este vorba de acel blestemat WWII de care generatia actuala nu este de loc responsabila. Nu cred ca am sustinut vreodata ca poporul Roman este prost sau puturos dar este si el manipulat ca toata lumea actuala. Nu mai trebuie scos la iveala acel sentiment de nationalism ca nu are loc in epoca actuala.Pe o parte sinteti bucurosi de orice investitie straina si pe cealalta parte condamnati platile facute de ei care sint totusi la un nivel national.Oare toate astea nu este cumva un Antagonism (luat din dictionar)? Are dreptate SanduCu, trebuie sa ne intelegem inainte de a declansa o catastrofa.Cred ca ma intelegeti ce vreau sa spun si va trece supararea ca toate sint niste pareri care trebuie acceptate fie justificate sau nu!!!!

       
     6. Adrian D.
      Iunie 30, 2013 la ora 23:39

      Un turist, „drianD. Sa ma scuzati daca v-am suparat nu a fost o intentie sa va supar.” – ei, nu-i bai, ca n-oi muri din asta. 🙂
      ” Adevarul este ca poporul German stie ca tara este super sau supraindatorat” – daca stie, nu prea da impresia….
      „Este si stiut ca nu se va mai vedea un € din tot imprumutul apoi din dobinzi.” – da? de unde shtie germanul asta? are cumva vreun link direct cu viitorul? pana una alta, constitutzia greciei a fost modificata cu FORTZA penrtru a da prioritaate ABSOLUTa platzii imprumuturilor catre creditorii externi. shi, va reamintesc, Grecia da 30% din bugetul ei pe serviciul datoriei externe… Mai mult decat pe armata, sanatate shi pensii LA UN LOC. Shtie publicul german ASTA?
      „Credeti cu adevarat ca poporul German nu este manipulat atunci gresiti, ” – nu cred asta. shi de-aia ajm vorbit mai sus despre ce scriu speigel sau faz.
      „sa si toleram cind este vorba de acel blestemat WWII de care generatia actuala nu este de loc responsabila.” – nu, generatzia actuala nu este responsabila de asta, fireshte. Insa anii 30 au nishte lectzii de oferit, iar impresia mea e ca aceste lectzii au fost uitate.
      „Nu cred ca am sustinut vreodata ca poporul Roman este prost sau puturos dar este si el manipulat ca toata lumea actuala.” – har domnului, da, asha e
      „Nu mai trebuie scos la iveala acel sentiment de nationalism ca nu are loc in epoca actuala.” – nu, nu are loc. shi tocmai asta e problema mea cu discursul despre grecii cei leneshi shi germanii cei harnici.
      „Pe o parte sinteti bucurosi de orice investitie straina si pe cealalta parte condamnati platile facute de ei care sint totusi la un nivel national.Oare toate astea nu este cumva un Antagonism (luat din dictionar)?” – nu. Din simplul motiov ca investititziile straine pot fi shi trebuie facute cu cap. Iar aici este responsabilitatea guvernului roman, care nu ar trebui sa permita aceasta batjopcura cu salariile. Insa asta nu ii scuza pe acei investitorui care dau acele salarii pentru care… hai sa fim serioshi, un german nici macar nu s-ar scula din pat.
      „Cred ca ma intelegeti ce vreau sa spun si va trece supararea ca toate sint niste pareri care trebuie acceptate fie justificate sau nu!!!!” – evident ca da.

       
   2. Catalin ( CTL )
    Iunie 30, 2013 la ora 22:41 Răspunde
     
   3. un turist
    Iunie 30, 2013 la ora 23:54

    AdrianD. O singura intrebare si va rog un raspuns cinstit
    -Ce s-ar intimpla in Romania daca acel procent care lucreaza la investitor strain ar cistga de exemplu 3500€ lunar si celalalt procent la patron Roman salariul actual???? Vorbesc in rindul populatiei.

    Răspunde
     
    1. Adrian D.
     Iulie 1, 2013 la ora 00:01

     Un turist – nu s-ar intampla nimic, fiindca situatzia descrisa de dvs este imposibila.
     Lasand la o parte salriul mediu, care e o vrajeala, shi lucrand cu salariul median (care da o imagine mult mai precisa), daca investitorul strain ar ridica salriile cu 100 de euro, ar exista o presiune pe patronul roman sa faca la fel. Shi multzi ar face la fel, sau ar muri.
     Incidental – shi trebuie sa o spunem – asta ar mari ushor inflatzia in Romania, dar… nimeni nu a murit din asta. Fiindca ar fi o inflatzie benigna.
     in rest? Numai de bine. Ar creshte PIB-ul, ar creshte nivelul de trai, ar creshte consumul (shi, implicit, profiturile investitorilor straini…)…
     Numai ca nici acest lucru nu se va intampla.
     ce, au innebunit patronii straiuni, sa faca un lucru bun? nu, nu se pune problema, statzi linishtit.

     Răspunde
      
     1. un turist
      Iulie 1, 2013 la ora 10:40

      AdrianD-patronii straini sa faca un lucru bun–Dar de ce nu se intimpla sa faca patronii Roman acest prim pas??? Ar putea „umfla” salariile si din aceasta cauza sa plece stainii ca sa fie loc pentru autohtoni.

       
     2. Adrian D.
      Iulie 1, 2013 la ora 11:06

      Un turist, nimeni nu vrea ca patronii straini sa plece (ma rog, mie mi-ar placea sa ii vad pe catziva plecatzi, nu spui care, nu doar din Romania, ci shi de pe planeta pamant), ba dimpotriva, cred ca aproape totzi vrem ca ei sa ramana… dar sa se poarte aici cum se poarta shi acasa.
      Acum , punctul dvs. de vedere este foarte bun – sigur ca da, ar putea patronii romani sa faca o mishcare inteligenta, dar nu au sa o faca din doua motive: no. 1. fiindca shi pe ei ii duce capul la fel ca pe aia straini, asha, cam de-aici pana-n Ciorogarla no. 2 fiidnca ei sunt, in marea lor majoritate, mai slab capitalizatzi decat aia straini.
      Singurul patron roman care shi-ar permite sa faca mishcarea asta ar fi statul roman – numai ca pe el nu-l lasa FMi sa o faca, ca nici pe FMI nu il duce capul prea mult, ceva de genul, de-aici pana la o margine de bucureshti. De fapt, daca te iei dupa mintea FMI-ului, treci strada pe roshu shi te calca un Logan cat ai zice „sandero” 🙂
      [bine, trebuie sa adaug ca daca manevra asta ar fi facuta de stat, acolo riscul inflatzionisst ar fi ceva mai mare, fiindca salariile marite nu ar fi neaparat acoperite in bunuri shi servicii, shi de data nu am mai vorbi de o inflatzie benigna, de creshtere, ci de una maligna, de tip canceros. Asta … daca nu e o creshtere de salarii facuta cu cap…]

       
    2. Constantin
     Iulie 1, 2013 la ora 01:06

     Indraznesc sa sper ca nu va veti supara daca va voi oferi un raspuns alternativ la cel pe care l-ati primit deja. Intai trebuie subliniat faptul ca daca este vorba despre aceeasi categorie de lucratori (sau categorii echivalente) şi avem in vedere venitul mediu din Romania, diferentialul salarial mentionat este atat de mare incat ipoteza dumneavoastra este comparabila cu ipoteza ca Mos Craciun exista cu adevarat şi este casatorit cu Doamna Craciun. Explicatia este simpla şi ea este data de faptul ca exista o piata a muncii libera şi concurentiala care functioneaza dupa legea cererii şi ofertei, prin urmare, pretul muncii [care este salariul] se stabilizeaza la un anumit nivel de echilibru. Eventualele diferente sunt relativ mici şi ele reflecta anumite particularitati ale locurilor de munca, chiar daca acestea sunt, asa cum spuneam, echivalente. Prin urmare, pentru aceeasi munca, indiferent de forma de proprietate asupra capitalului agentului economic, salariatii NU pot primi in aceesi tara (pe aceeasi piata a fortei de munca) unul 350€ lunar iar altul 3500€ lunar. Presupunand prin absurd ca un angajator ar oferi angajatilor sai un salariu de zece ori mai mare decat cel de pe piata, ar primi un val de oferete de forta de munca din partea celor care sunt platiti cu 350€ lunar, astfel incat ar fi determinat sa scada salariul pana la nivelul celui din piata. In alta ordine de idei, asemenea salarii de 3500€ lunar exista in Romania, dar pentru categorii diferite de lucratori, care presteaza munci diferite. Iar polarizarea veniturilor reprezinta o problema actuala reala. Ne apropiem de America de Sud, desi indicele Gini nu este inca atat de dramatic, tendinta este in aceasta directie, iar viteza este in crestere. Cum se simt cei care castiga de zece ori mai putin? Studiile asupra saraciei arata ca aceasta duce la excluziune sociala, la abandon scolar, cresterea ratei criminalitatii s.a.m.d. In cele din urma tensiunile sociale explodeaza in acte de violenta, iar exemplul la care ma intorc este aceeasi America de Sud.

     Răspunde
      
     1. un turist
      Iulie 1, 2013 la ora 13:56

      Constantin. Vreau numai sa va spun ca aveti dreptate si la noi in toata zona se inteleg patronii ce sa ofere si ce sa ceara deci nu are rost sa pleci de la unul la altul.Se angajeaza si ai 2(doi) ani proba si daca nu sint comenzi destule esti pus pe linga si cu eventualele scuze dat afara.

       
   4. dan onofrei
    Iulie 1, 2013 la ora 00:45

    Stimate domnule Adrian -nu e nici o problema ,eu nu sint nici suparacios nici ranchiunos iar discutiile le fac din burta nefiind analist istoric ca dvs.Problema Greciei nu o rezolvam nici noi in discutia deschisa de pe blog nici cancelara MErkel sau daca va fi cancelar Social democratul Steinbrück. De fapt Grecia daca juca cu cartile curate si nu prezenta date false ajutati de banci americane (Goldman Sachs???)poate nu era integrata in moneda unica .dar totul este istorie si se cauita o solutie de iesire din criza:PErsonal cred ca se va gasi SOLUTIA DAR NU CU PIETRE SI TIRIBOMBE SAU GREVE DUPA BUNUL PLAC!!!(e o parere!!!-dl.Cornel)oricum daca o fac o fac in detrimentul tarii lor clar si a Europei
    Cit priveste remarcile mele sint personale si bazate pe observatii personale si nu au nimic comun cu politica guvernului federal german.
    Am vrut sa spun ca intr-un viitor nu prea indepartat helenii vor trebui sa reflecte singuri ce si cum pot indrepta greseli si mentalitati paguboase de decenii.
    nici eu nu am avuit intentia sa va necajesc mai ales in ziua de duminica ,au fost opinii si cum spune domnul Cornel f. frumos e numai o parere.
    Si sa fim sinceri ,noi Europeenii avem putin de spus in viitorul global care e deja demarat:De spus vor avea asiaticii si zona Oceanului Pacific.
    Va doresc o saptamina FRUCTUOASA SI MA BUCUR SINCER CA AVETI ASA CUM A PREZENTAT DL GURAN PARTE DE RECOLTA DE GRINE BOGATA. dE FAPT SI AICI -NOI VOPRBIM VORBE DESPRE HELENI IAR AICI E UN BLOG ROMANESC UNDE AR TREBUI SA FIM CREATIVI CRED PENTRU ROMANIA mi se pare ca dam in penibilism si cu asta oi termin cu helenii

    Răspunde
     
    1. Adrian D.
     Iulie 1, 2013 la ora 03:25

     Dle Onofrei, no, m-oi fi suparat, dar mi-o trece, pana ma-nsor. 🙂
     am incercat sa explic de ce m-am suparat – shi de ce o sa ma supar de fiecare data cand o sa aud ca natziile x sau z sunt leneshe shi ca natziile y sau t sunt harnice. nu prea exista asha ceva.
     iar genul acesta de discurs e al naibii de pagubos. shi al naibii de periculos. lasand la o parte ca e inexact.
     Shi mai departe, am sa va mai raspund la aceasta: „NOI VOPRBIM VORBE DESPRE HELENI IAR AICI E UN BLOG ROMANESC UNDE AR TREBUI SA FIM CREATIVI CRED PENTRU ROMANIA mi se pare ca dam in penibilism si cu asta oi termin cu helenii”. Nu, nu dam in niciun penibilism. ba dimpotriva. romania nu traieshte singura intr-un pahaar de sticla. romaania traaieshte in europa, in mijlocul unei comunitatyzi europene care viseaza la federalizare shi unificare… shi intr-o economie tot mai globablizata, din anii 90 incoace.
     in anii ’30, lucruri care se intaampla ACUM in Romania, grecia sau portugalia, se intamplau in america latina. noi habar nu avema de ele, shi putzin ne pasa. aveam problemele noastre, shi ziceam – in caz ca aflam care e faza in guatekamala sau honduras – „ete fleoshc, sa fie la ei acolo”.
     In anii ’80, nebunia asta s-a extins in Africa post-coloniala, in restul Americii latine shi a acapatat alte forme. La vremea aia, noi, iarashi ziceam: „fleoshc, uite ce probleme au ashtia”.
     in anii ’90 ne-0am schimbat noi. am intrat in lumea asta.
     cand au inceput sa ne friga prima oara, habar nu aveam ce nise intampla. aia care ne frigeau – aldde stolojan, alde daianu etc – shtiau prea bine ce fac. noi nu.
     problema era ca ce ni se intampla se intampla in jurul nostru.
     noi ne-am zis: „ei, e greu sa ieshi din comunism. ei, daca am fi ca ungurii (cehii, polonezii etc – dupa gusturile fiecaruia) etc.”
     shi iar ne-am lasat friptzi. nu am intzeles de ce la noi dispareau frabricile, de ce la noi salariile nu creshteau asha cum ar fi trebuit, de ce la noi se murea inca de foame etc. shi nu ne-a pasat ca la polonezi, de pilda, shomajul era de 25%. nu am facut nicio clipa legatura intre ce se intampla ei la ei shi ce se intampla la noi.
     cum s-o facem? cedeam in ridicol. noi discutam despre romania, despre tzarishoara noastra.
     nu ne-am intrebat niciodata de ce la cehi nebunia asta nu se intampla. cehii erau, oricum, altfel, iar noi discutam desprtte ce se intampla la noi.
     in 2010, cand ne-au fript iaara la protzap, ne-a durut rau. atat de rau ca nu am vazut ca treaba asta se intamplase DEJA inainte, in Letonia. shi nu ne-a pasat ca s-a inrtmplat shi in grecia. shi ca se intampla, acum, in Portuglia.
     de ce? pai cadeam in ridicol, nu?
     dar… daca am fi cascat ochii MARI cat cepele ce se intampla ina lte tzari ina ceeashi sitruatzie ca noi – e.g. – Letonia- poate ca lucrurile ar fi stat AlTFEl. Poate ca am fi shtiut CE NE ASHTEAPTA, atunci, in 2009, cand am incheiat acordul. Shi poate ca am fi facut ceva scandal, shi nu se intampla prapadul din 2010.
     Dar noi – nu. Noi nu am cazut in ridicol. ce import5antza avea ce se intampla in letonia? noi discutam despre romania.
     SHi in final…deshi s8ntetzi conshtient ca in Germania lucrurile nu mai sutnchiar asha stralucitoare ca acum 10 ani… totushi nu va uitatzi ca atunci cand s-a intamplat in Romania, s-a intamplat shi in Grecis, Portugalia shi irlanda,. Cu spania shi Italia pe banca de incalzire.
     No, acum sa ne intaorcem la comparatzia mea, cu anii 30, shi guatemala. Ups, de data asta NU MAI E guatemala la protzap. Sunt tzari din Europa DEZVOLTATA.
     Iar asta inseamna ceva, dle Onofrei.
     Shi mai departe, blogul lui Moise, din cate shtiu, nu este un blog rezervat problemelor Romaniei, ci un blog cu tematica economica generala.
     Ashadar, o data in plus, nu vad de ce caddme in ridicol daca discutam despre ce s-a intamplat in Grecia. Asta ne ajuta mai bine sa vedem ce s-a intam,plat la noi shi ce se va intampla… dar – shi nu imi face placere sa o spun – shi ce se va intampla la dvs., peste vreo 10-20 de ani.
     Asta pentru ca nu vrem sa fim atentzi, pentru ca nu ne pasa, pentru ca nu vrem sa vrem sa cadem in ridicol, shi penrtru ca – nu-i asha – las’ sa fie la ei acolo, noi le avem pe ale noastre.
     Shi cu asta termin – lucrurile sunt shi mai simple daca ne gandim ca in drama greaca (romaneasca, letona, portugheza), de partea cealalta, acolo une e mana care intoarce protzapul, se afla cancelara dvs, ca shi preshedintele frantzei 9deshi el pare sa dipara din peisaj) etc.
     Adica oameni pe care unii din noi ii votam. Oameni care se duc in Consiliul European, negociaza cu preshedintele roman, shi iese ce iese.
     De-ai, nu cadem in ridicol daca incercam sa intzleegm cxe s-a intaamplat in grecia shi de ce. ci cadem in ridicol daca ne inchipuim ca noi, aici, la romanica, traim in tr-un pahar de sticla shi ca noua nu ni se poate intampla ce se intampla alta data in Burkina Fasso. Ei, uitatzi ca se poate, shi ca s-a intamplat.
     Cat despre supararea mea, no, noi sa fim sanatoshi.
     Catinel, catinel.

     Răspunde
      
   5. sanduCu
    Iulie 1, 2013 la ora 00:55

    Draga AdrianD,
    Nu contest ca lupa nu e buna, desi am spus recent ca de pe acoperis se vede mai bine decit din strada. Scuza-ma, n-am sa continui pentru ca tocmai m-ai obligat sa iau toate fotografiile la rind. Of.. In toate este in uniforma romaneasca si cu emblema TV pe stinga. Pe una singura are o multime de decoratii romanesti si a doua tresa. Pina atunci imn celelalte poze are o singura decoratie ruseasca si o singura tresa. In aceasta postura il vad cu rusi in jurul lui, este si iarna dar si primavara. In primavara are inca doua decoratii rusesti si decoreaza o soldata cu TV pe stinga in prezenta unui mahar rusesc cu trei trese. Nu ma pricep la masinile folosite in razboi, dar tata nu stia sa sofeze, daca s-a fotografiat la volan, cred ca sunt nemtesti. In pozele de iarna nu pare de loc vesel, intr-una studiaza cu un cazac niste planuri. Aaa, observ acuma ca ceilalti tudor valdimiresti nu au pe boneta un ecuson pe care tata si rusnacii il au. Mai am o serie de fotografii in care tata primeste onorul in fata unui drapel german si o famfara de aceiasi natie, pe verso inteleg ca se petrece undeva la Erwerben (toata treba e scrisa in germana, precis nu e ceha). Il am si la Kremlin, si la Cooperativa Agricola de productie „8 Martie” din Raionul Oltenita – Comuna Chirnogi, il am si la Grivita, si la Constanta cu pustiul de Ceausescu. Nu am absolut nici o fotografie din Cehoslovacia, acolo probabil ca nu existau aparate de fotografiat.
    Imi pare rau ca ma ei de mincinos, o zi buna.

    Răspunde
     
    1. Adrian D.
     Iulie 1, 2013 la ora 02:10

     SanduCu, nu va iau de mincionos, pacatele mele. problema e ca memoria omului poate greshi … shi gresheshte cu atat mai abitir cu cat e vorba de sentimente implicate.
     Ca de pilda, ani la randul, am crezut ca bunicul meu a ajuns pana la Stalingrad. Nu am apucat sa il intreb personal ce shi cum, ca a murit cand eram puber. Shtiam de la tata – care nici el nu l-a intrebat cum trebuie, shi nici bunicul nu a insistat, inainte de 90, ce shi cum despre frontul de est.
     de-abia tarziu de tot, in 2004, am aflat exact ce shi cum, vazand ordinul de decoraare al aceluiashi bunic. el nu a ajuns pana la stalingrad, ci doar pana la Odessa, fiind ranit – grav – la picior la fortzarea Bug-ului.
     Nu l-am acuzat niciodata pe tata ca a fost mincions. Neffind istoric, a facut confuzie intre ce ishi amintea ca i-a spus tatal lui shi ce ishi amintea ca i-a spus unchiul lui (care el, da, ajuns pana la stalingrad). Shi repet, niciunul nu a fost foarte entuziast sa vorbeasca despre frontul de est inainte de 90.
     no.
     va mai dau o data linkul cu povestea – foarte pe scurt – a diviziei Tudor Vladimirescu.
     http://ro.wikipedia.org/wiki/Divizia_Tudor_Vladimirescu
     Acolo spune foarte clar – shi foarte exact – ” A participat ca parte a armatei sovietice la luptele din Transilvania, ajungând până în munții Tatra.”. Deci, din Transilvabnia pana in TATRA.
     S-a distins in luptele de la Debrecen, unde a fost iadul pe pamant.
     Dar – pentru numele lui Dumnezeu – pana la Berlin NU a ajuns, decat prin shpirichismus.
     Eu nu shtiu ce v-a povestit tatal dvs cand eratzi copil, shi nici nu shtiu cum va amintitzi dvs. aceste lucruri.
     Dar nu avea cum sa povesteasca ca a ajuns pana la berlin (altfel decat ca turist), fiindca armata romana nu a ajuns pana acolo.
     V-am mai spus, au fost o unitate romaneasca care a ajuns pana la Berlin, dar ATENTZIE in slujba Reichului, nu luptanmd impotriva lui. este vorba despre unul dintre cele doua batalioane formate de guvernul lui horia sima, la viena, shi nici macar alea doua nu au purtat arme. au fost trimise pe front ca unitatzi de constructzie.
     cum tatal dvs. a luptat de cealalta parte a baricadei, este clar ca nu putea face parte din cele doua batalioane de romani care au luptat pentru reich, din care unul a ajuns pana la berlin, unde a fost facut harcea parcea.
     Cu asta termin – nu v-am luat de mincinos. Am spus doar ca sigur nu va amintitzi corect ceea ce v-a spus tatal dvs., in mod sigur pentru ca, la fel ca in cazul lui tata, suna mai bine sa crezi ca cineva a sjuns pana la Stalingrad sau berlin.
     Ceea ce a facut tatal dvs. pe front sau bunicul meu a fost la fel de onorabil, chiar daca nu au ajuns pana unde credeam noi ca au ajuns.
     PS Erwerben este o forma verbala germana. la infintiv, inseamna ” a dobandi, a cumpara”. Nu cred ca este vorba de vreo localitate pe langa Berlin.

     Răspunde
      
    2. Adrian D.
     Iulie 1, 2013 la ora 02:27

     „Mai am o serie de fotografii in care tata primeste onorul in fata unui drapel german si o famfara de aceiasi natie, pe verso inteleg ca se petrece undeva la Erwerben (toata treba e scrisa in germana, precis nu e ceha)” – cel mai probabil, decriptarea corecta a acestei fotografii este ca sub-unitatea din care a facut parte tatal dvs. in cadrul DTV a capturat un drapel german.
     Mai exista shi posibilitatea unei parade miliare improvizate dupa razboi, cu steaguri germane de captura.
     O alta varianta, deloc improbabila, este ca fotografia a fost facuta INAINTE ca tatal dvs. sa fie facut prizonier la rushi (din acest mediu au fost recrutatzi cei care au facut parte din diviziile HCC shi TV), alaturi de aliatul german de la acea vreme, cu dumnezeu shtie ce ocazie.
     Acum, inscriptzia de spate, in limba germana – nimic suprinzator. Ofitzerii romani comunicau in germana atat cu germana cat shi cu rushii (sau in franceza, in acest ultim caz).
     Ca un detaliu picant, sa va mai treaca amaraciunea, unul din comandantzii DTV, genearlul candrea, a fost UNCHIUL lui Sergiu Nicolaeascu. Asta daca v-atzi intrebat vreodata de ce avea acest regizor atat de multa trecere la unii lideri ai epocii de mult apuse.
     Acelashi general Candrea era fratele sau varul, nu imi mai amintesc bine, politzaiului Candrea, care este prototipul comisarului Moldovan din filmele respective „un comisar acuza” etc.
     Shi ca sa nu ma inztelegetzi iarashi greshit ca zisesi faza cu varianta in acre poza a fost facuta inainte ca tatal dvs. sa cada prizonier la rushi, trebuie sa shtitzi ca unul dintre cei mai distinshi generali romani, decoarat de Hitler cu „Crucea de fier”, cxare a cazut prizonier in infernul de la Stalingrad, a ajuns shi ele comandant al uneia dintre cele doua divizii foarmate din prizonieri. Este vorba de Mihail lascar.
     Nu e nimic dezonorant aici.
     PS Ma rog, pentru Mihail lascar cam e, fiindca el a ajuns ministru de razboi comunist, in „dulcii” ani ’50. Interesant e ca nu a patzit nimic, deshi avea acasa „Crucea de fier”, cu ordinul semnat de Hitler.
     PPS parca v-am mai spus ca cea mai buna caret despre armata romana in WW2 este cea a lui Axworthy, „3rd Axis, 4th Ally”. Dar nu imi mai amintesc daca scrie pe larg shi despre DTV. In orice caz, scrie despre luptele de la Debrecen shi muntzii Tatra.
     Daca va cade in mana, cititzi-o.

     Răspunde
      
     1. sanduCu
      Iulie 1, 2013 la ora 03:48

      AdrianD, Tata dupa Spania a facut turul Europei vreo citiva ani. Intre timp a invatat si franceza si germana. De spaniola n-a avut timp. Nu a cazut prizioner la rusi pentru ca nu i-a atacat. Sper ca tineti minte ca am tot spus ca a luptat in blocada Leningradului unde a intilnit-o pe mama. Ce este sigur e ca nu a fost singurul roman din Leningrad. Pe citiva din prietenii lui de acolo i-am cunoscut, iar copii lor mi-au fost colegi. Unii din ei sunt prin America, altii prin Europa, sigur au mai ramas si prin Romania. Daca m-as intoarce am depana amintiri. Asta este ce dvs refuzati sa intelegeti: istoria pe care o cititi va este data sa o invatati. De multe ori lupa este o sticla chioara. Desi imi stiti numele nu a-ti fost in stare sa aflati nimic despre tata. Oare v-ati pus intrebarea de ce tata a fost ultimul pe care Ceausescu l-a asasinat? V-ati pus intrebarea de ce despre tatal meu nu s-a spus nimic rau – singurii care l-au condamnat a fost familia si cei din satul/oraselul lui – cind legionarii il cautau (motiv pentru care din Spania a plecat in Rusia) de oftica ca nu-l gaseau schingiuiau, omorau, vandalizau totul – stiu toate astea (nu din carti de istorie) ci direct de la sursa. Toti cei carora le-am fost prezentat au ramas placut impresionati de prezenta mea acolo. Dar asta nu i-a impiedicat sa-si verse lacrimile pentru cei pierduti din cauza lui tata. Confesiunile lor si discutiile cu ei, vizita prin orasel, la cimitir, totul m-a umplut de respect pentru ei, iar la plecare le-am spus: si totusi il iubesc pe tata. La gara, eu pe scara vagonului ei pe peron, mi-au spus: si noi. Am mentionat o anumita insigna pe boneta lui tata, care aparea numai la el si la rusi, ceilalti trei romani din fotografie nu o au. Tata a ajuns la Berlin cu mai multi TV, nu au fost multi dar erau gata sa intre si au fost opriti. Altfel nu-l mai aveam. Nu mi-a pomenit un cuvint ca ar fi fost la Viena sau la Praga. Foarte posibil ca o parte din TV sa o fi luat pe alta poteca sau poate ca au fost parasutati. Dar din ce mi-a spus el, a facut tot drumul pe pamint. Probabil ca parasutism a facut numai la antrenamente la rusi, inainte de Leningrad. Am gasit si o poza de-a lui cu mai multi in Spania. Nu pare a fi un tip fricos. De fapt, inainte de Spania, de cite ori il inhata politia, orice ii faceau nu scoteau nimic de la el. Legionarii nu l-au prins niciodata.
      Acuma, o chestie personala. Stiti care e diferenta dintre dvs si VictorL? El o tine pe a lui, daca il convingi da cu palaria de pamint, daca nu sa fii sanatos. Iti da cu tifla. L-am inteles si respect… Dvs, deci ma lasati sa inteleg ca v-am convins (desi se vede ca a luat ceva timp sa se adevereasca ca nu, iar eu am stiut ca discutia nu s-a terminat – nu a aparut al doilea deget, am mai tatonat, mai apropouri, nimic), iar acum cind v-ati simtit atins in amorul propriu va aduceti aminte ca nu-i asa – ca nu-i asa. Ma scuzati ca v-am lasat o impresie atit de proasta.

       
     2. Adrian D.
      Iulie 1, 2013 la ora 04:37

      SanduCu, nu am obiceiul sa verific pe internet pe cei pe care ii cunosc.
      Daca avetzi vreo dovada concreta ca tatal dvs a fost la Berlin shi a a fost oprit sa intre inj oarsh, va rog sa o aratatzi. acest lucru ar rescrie istoria militara a romaniei.
      Episodul desprecare vorbitzi – asediul unui orash faimos de caatre trupele romano-ruse, unde rushii i-au oprit pe romani sa intre ion orash, s-a intamplat, a fost la Budapesta. NU LA berlin.
      Despre tatal dvs,. care a fost la la Leningrad, se vede treaba ca am uitat. Shi e prima oara cand aflu ca tatal dvs. a fost in Spania.
      Daca doritzi sa imi cer scuze, eu am sa imi cer, dehsi nu am greshit cu nimic. Sua cu prea putzin – am uitat ca tatal dvs. a fost la Leningrad.
      dar pana nu am sa vad vreo proba materiala, nu am sa cred ca au existat unitatzi militare romaneshti care au luptat alaturi de sovietici la berlin.
      nu am s-o cred shi pace.
      dar daca am sa o dovada materiala, am s-o cred.
      Shi daca vb-atzi pune in pielea mea, m-atzi intzlege. Daca e m-ash apuca sa va spun ca se poate fora in adancime cu o matura, v-atziu uita crucish la mine. Daca v-ash spune ca mi-a spus asta tata, mi-atzi spune ca nu am intzeles bine.
      Daca ash lua io matura shi v-ash demonstraca se poate, m-atzi crede.
      Asha shi eu.
      Pana nu vad, nu cred. Shi nu ams a cred decat ca Divizia Tudor Vladimirescu a luptat in Ungaria, la Debrecen, la Budapesta, shi in muntzii Tatra. nu mai departe.
      Acum, caa vreun ofitzer de laegatura roman a fost prezent la asediul Berlinului, lucrul acesta e posibil. ca el a fost tatal dvs., iarashi e posibil. Dar pentru asta, ca sa o cred, repet, imi trebuie o dovada.
      Altminterela, conform regulii briciului lui Ockham, cunoscand traseul diviziei Tudor Vladmirescu (shi el e foarte bine cunoscut, nu e niciun mister), nu am um sa cred altceva.
      Nu e vorba de incapatzanare sau de altceva.
      Shi nu, nu mi-atzi lasat nicio impresie proasta, pacatele mele. Cum se poate asha ceva?
      PS Shi nu, nu am sa apuc sa verific pe internet sau in arhive ce imi spunetzi despre tatal dvs. Nu-mi sta in obicei sa fac asta.
      nu cred ca atzi mintzit – cred ca atzi intzeles greshit, sau ca nu va amintitzi prea bine ce v-a spus tatal dvs candva. asha ceva mi s-a intamplat shi mie, shi am fost dezamagit – dehsi nu foarte mult- sa descoper ca lucrurile stateau c totul altfel decat crezusem eu.

       
     3. sanduCu
      Iulie 1, 2013 la ora 23:50

      AdrianD, Nu faptul ca DTV nu a ajuns la Berlin ma deranjeaza, ci faptul cum ati SARIT la acest subiect, si chiar in ultimul dvs comentariu ocoliti aceasta „saritura”: „Shi un ultim exemplu – de nenumarate ori v-am spus ca tatal dvs nu avea cum sa ajunga cu armata romana pana la berlin”. Iar asta dupa luni de zile de cind va clarificasem care a fost confuzia dvs: eu va spuneam ca tata a ajuns acolo ca parte a DTV, iar dvs sustineati (ca si in prezent) „fiindca armata romana nu a ajuns pana acolo”, si ce este cel mai nostim este ca dati si un paragraf: „Acolo spune foarte clar – shi foarte exact – ” A participat ca parte a armatei sovietice la luptele din Transilvania, ajungând până în munții Tatra.”. Deci, din Transilvabnia pana in TATRA”. Deci confuzia pe care ve-o relatasem cu luni in urma ati realizat-o din paragraful dat de dvs – DTV nu a fost armata romana ci armata rosie. Acuma faceti o eroare proaspata cu „din Transilvania pina in Tatra”. Sa va amintesc ca rusii au trecut la ofensiva cu 4 fronturi:
      1 Bielorus, incluzind o divizie poloneza
      1 Ucrainean, incluzind DTV
      2 Ucrainean pe 330 km
      3 Ucrainean pe 250 km,
      deci ultimele doua fac un front comun de 580 km la NORD de Dunare. E nitel cam dificil sa pui toata Transilvania in circa lui Ucrainean 1, dar pentru un anume MOTIV, am sa accept ideia unei bifurcatii – Ucrainen 1 a facut Transilvania, dar DTV a facut Debretin.
      Ce ii spuneam lui Danut „Adica ei istoricii au menirea sa scrie istoria – de unde sa o scrie Danut, din “docomente”?” Faceti referire la Wikipedia (!?), ati urmarit bibliografia ei, daca nu sa ve-o rezum eu: 2 Monitoare oficiale din 1945 plus microfilme, iar in rest biografii si memorii, enciclopedii si magazine istorice, si dosarele, toate scrise in ’92,’93,’96 si 2006. De cine si sub ce influente au fost scrise articolasele alea, Dumnezeu stie. Probabil ca acest coment va determinat sa faceti o pauza: ” Nu am mai crezut ca postarea lui GNChicago, din Dec 22, 6:45, va mai relansa comentarii, avind in vedere deja 319 comentarii existente deja. Dar se vede ca WW II mai suscita interesul, pentru … adevar (?). Din acest motiv, am rezistat tentatiei de a comenta la acea data. Mi-a placut istoria, pe baza de date concrete, sau cel putin sa stiu ca sint adevarate. Brasoavele, interpretarile, parerile sint vorbe. Astazi, si cind spun astazi va rog sa intelegeti Decembrie 22/2012, tot ce se mai scrie nu mai este autentic si nu mai poate fi nimic altceva decit fabricatie. Sint multi care mai publica tratate, culegeri, albume, dar o fac pentru citeva parale in plus. Adevarul despre adevar s-a terminat. Verigele care nu trebuie stiute, au fost de mult ingropate/sterse de participantii directi (rusi, germani, romani, polonezi si unguri) si deci nimic real nu mai este de adus la lumina. Cindva am avut o mica controversa cu Adrian D, pe care am sustinut-o numai pentru ca l-am inteles motivat profesional, si fara alta sursa documentara, i-am spus ca DTV (in care a luptat si tata) a fost oprita de rusi la portile Berlinului. Cu aceasta ocazie mi-am exprimat surprinderea ca rusilor le-a luat mai mult timp sa treca peste Polonia, decit i-a luat DTV sa ajunga la Berlin prin Ungaria, Cehoslovacia si Austria. Din spusele lui tata, au fost soldati romani (ai acestei Divizii, probabil ca nu mai era vorba de o Divizie) la portile Berlinului. Spun asta cu mindrie pentru soldatul roman, pentru tata.”
      Mai departe: „..problema e ca memoria omului poate greshi..” si inteleg ca va referiti la a mea si nu ma zvircolesc – niciodata nu a sustinut contrariul – motiv pentru care imi tin ordine in ce scriu. Acuma, asta „Dar nu avea cum sa povesteasca ca a ajuns pana la berlin (altfel decat ca turist)” cred ca imi permiteti sa o accept ca pe o ..insulta, dar trec peste valurile tineretii.
      Revenind la DTV, „La Debretin, eroismul soldatului roman a iesit din comun, unde DTV a fost aproape decimata”, deci mai departe Ucrainean 1 (inclusiv resturile lui DTV) ajung la Berlin. Aici am sa fac o mica completare: ieri spuneam ca nu recunosc masinutele cu care s-a pozat tata (cu o figura care exprima oboseala si ingrijorare, caci fricos nu a fost, chiar daca parasutismul nu facea parte din atractiile lui), dar ca mi-ati sugerat sa ma documentez – v-am ascultat: cea in care e la volan este o camioneta militara „Studebaker” (imi permit sa presupun pe considerente organizatorice – intretinere, piese de schimb – celelalte, adica Willis sau Dodge au fost distribuite la alte Fronturi), iar cealalta camioneta, nesemanind cu nici un W sau D, iarasi imi asum raspunderea sa zic ca e una ruseasca. Si acuma am sa dau un alt paragraf din spusele mele „Adica ce s-a „scos la lumina” nu mai este cu totul si cu totul adevarat, si este realmente mare pacat sa se indoctrineze minti tinere cu minciuni (voluntare sau ne-voluntare). Istoria merge inainte si vedem in fiecare zi cum sintem mintiti (cum se scrie istoria) pe toate planurile, la nivel national si international. Daca cineva are curajul sa se ia la lupta cu morile de vint, sa o dovedeasca cu istoria cotidiana. Cine stie, poate un Album istoric al evenimentelor de astazi (proaspete si nealterate) vor constitui o baza de referinta pentru … Doamne fereste – WW III.” La vremea aceea aveam in minte o serie de evenimente care se intimpla sub „ochii” nostri, dar nu le documentam pentru viitor, iar dvs chiar ati precizat „nu putem vorbi ca sunt secrete”, deci istoricii care vor veni vor inventa si ei (ca si cei de astazi) functie de cine (nu..nu cine plateste) ci cine e la putere. Nu va faceti griji, sunt destui istorici cu Universitati „capitaliste” de renume care sparg secretele, cu riscul …sunt si riscuri, e adevarat – nimic nu e gratis.
      Eu nu cunosc insemnele gradelor romanesti vechi, deci nu pot sa ma pronunt „documentat” ce inseamna o tresa (stiu de la tata ca a terminat razboiul ca General. Spun astea pentru ca in fata lui este un alt DTV-ist cu doua trese (si nu seamana cu Walter Roman, pe care l-am caftit aproape cu regularitate la biliard, sa nu credeti ca ma lasa sa cistig, era ofticos, dar la popice era AS), iar intre ei este un cazac tanchist care raporteaza ceva pe o harta.
      Si acuma ca am o fotografie cu voluntari „spanioli” cu tot felul de toale inclusiv militare, in care tata este un civil cu carabina, cel mai tinar din toate pozele pe care le am cu el – vad ca nu are nici o umbra de ingrijorare, nici eu in Israel in patrulare nu eram ingrijorat, calmul e recomandabil – iar pe spate, mama a scris trei nume in ruseste (nu stia inca romaneste). Ca or fi al unora din grup, mai putin important, ca sa vezi abia s-au cunoscut la Leningrad si i-a si cotrobait prin portofel. Ca intelegeti, de unde magnolia infloreste a inceput totul, a invatat franceza si germana (grozav, in mai putin de doi ani) si nu s-a dus in Romania sa-l rada legionarii, ci in Rusia – tocmai la timp ca in 22 iulie 1941 au inceput astia cu Barbarossa pe care au lasat-o balta (ca n-a tinut) in decembrie 1941 – cu tot aportul unguresc, bulgaresc, romanesc si finlandez se parea deja ca treaba o sa cam dureze. Intotdeauna am sustinut ca la tactica nemtii se pricep – se lamuresc si o schimba. I-au lasat pe cei trei sa-si sparga capetele ca abia ua ajuns la Rostov in 17 septembrie 1942 si imediat au dat vina pe haleala americana de care le vorbise un „dezertor” rus prins de romani. Daca americanii abia in decembrie 1941 au inceput sa aibe de furca cu japonezii (chestia cu Pearl Harbour), atlanticul controlat de submersibile germane, Pacificul plin cu niponi pe unde ajungeau alimentele si echipamentele anglo-americane? Ei (istoricii) zic ca prin …Iran. Mare tie gradina si cu istoria asta. Pe la Leningrad, ca era mai simplu si aveau nevoie, nimeni nu zice nimic. Deci tata, dragul de el si cu mamica prin apropiere, zice ca a luptat in blocada (pe ruseste) sau asediul (pe romaneste) Leningradului din 8 septembrie 1941 pina la 27 ianuarie 1944. Intre timp s-a constituit si DTV la 15 octombrie 1943.
      Acuma trebuie sa amintesc doua chestii picante:
      a) cind nemtii se ocupau, incepind din 1939 (dupa civilul spaniol) numai de frantuji (care au sucombat neasteptat de usor) si de englezi, ce-i vine fitilistului de Winston Churchill sa declare in public: frontiera germano-rusa nu va putea fi niciodata sparta de nazisti. Cine poate sa reziste la asa ceva? Nu Hitler. Asa, cu ajutorul englezilor, au intrat si rusii in razboi – operatia Barbarossa, care a fost justificata ca un „atac preventiv” care le-a dat englezilor o mare sansa de respiro, daca nu chiar independenta. Ca sa stiti cum sunt englezii, ca nu cred ca a-ti stiut. Cu adevarat ajutorul anglo-american a inceput la 16 martie 1944, deci dupa spargerea blocadei din 27 ianuarie 1944. De ce? Simplu, ajuta-i pe rusi sa ni-i ia pe nemti de pe cap. Dar Hitler nimic (la vremea asta abia se poate accepta ca relatiile lui cu generalii s-au cam subrezit), de rusi ma ocup eu dupa ce-i termin pe astia de aici. Si uite asa au inceput sa curga ajutoare pe la Leningrad cind si Finlandezii au intors armele contra inamicului comun.
      b)Chestia cu 23 august 1944 se pare (tot dupa istorici) ca a evitat o „situatie neplacuta”, adica romani din DTV sa lupte contra Armatei Romane. Chestia care nu se stie este ca ofiterii romani (printre care si tata) ai DTV ” parte din sistemul sovietic militar și doar după instaurarea deplină a comunismului în România devine parte a sistemului militar românesc” si avind organizarea „unei divizii de puşcaşi a Armatei Roşii, al cărei efectiv este de 9562 de militari, din care: ofiţeri — 856, corpul de sergenţi — 4393 şi soldaţi — 4313” au depus juramint sa lupte contra hileristilor, nimic altceva. La buluceala asta nici Stalin nu a putut decit sa accepte – avea nevoie de DTV pentru contraofensiva. Acuma la buluceala, l-a cunoscut tata pe soferul lui (evreu, l-a scapat de Siberie si l-a facut sergent, a terminat capitan) care i-a fost fidel tot razboiul, si dupa (cind un vultur pe care tata l-a chelit un pic la coada, s-a indreptat vertiginos direct spre el – ce ochi! – soferul l-a ciuruit cu automatul de n-a mai miscat cazut la picioarele lui tata), dar de Ceausescu n-a scapat nici el si nici doctorul lui.
      Decoratiile romanesti si gradul de General (zic eu alea doua trese), tata le-a primit prin 1945. Dupa asta pentru o perioada a fost deputat de Constanta, ii am martori pe Ceausesti – el a fost prim la UTC – iar pentru, aproape un an (cit sa mai cresc si eu la cresa) au plecat intr-un grup (incluzindu-i si pe Ceusesti) la Rostov-pe-Don.
      Da, era sa uit de operatiunea „Borodino – a rusilor. De operatia ruseasca se spune ca avea ca scop capturarea documentatiei (dintr-un institut de cercetari secrete german) si a 3 tone de oxid de uranium necesare pentru prima bomba nucleara. Pentru acest motiv Stalin nu si-a permis sa riste intirzierea si cucerirea Berlinului. A pus la bataie 1.500.000 de soldati din Frontul 1 Bielorus (atac central) si 1.000.000 soldati plus o mare inzestre de artilerie americana (de care americanii si-au amintit cu parere de rau ca au facut-o) si catiuse (cam un milion de proiectile) din Frontul 1 Ucrainean (atacind din sud). Batalia a durat din 23 pina in 27 Aprilie. La 2 Mai 1945 nemtii s-au predat rusilor. Nemtii au pierdut cam un sfert de milion de soldati (mai mult decit au pierdut americanii in tot razboiul), iar rusii au sacrificat peste 70.000 de soldati (adica de 7 ori mai mult decit s-ar fi estimat pentru un atac normal, fara graba). Se spune ca cele doua Fronturi rusesti s-au macelerit si intre ele (poate ca neintentionat). Amindoi maresalii vroiau sa-i aduca lui Stalin, Berlinul pe tava” – m-am citat pe mine din documentatie sigura: blogul lui Moise.

       
     4. Adrian D.
      Iulie 2, 2013 la ora 00:40

      SanduCu, raspund acum pe scurt: „Deci confuzia pe care ve-o relatasem cu luni in urma ati realizat-o din paragraful dat de dvs – DTV nu a fost armata romana ci armata rosie. Acuma faceti o eroare proaspata cu “din Transilvania pina in Tatra”. ” – nu, nu e nicio confuzie. DTV a facut parte din Armata Roshie, e adevaratl, dar a luptat in 44-45 per frontul de sud. Adica din Transilvania pana in tatra. NU LA BERLIN.
      „Acuma, asta “Dar nu avea cum sa povesteasca ca a ajuns pana la berlin (altfel decat ca turist)” cred ca imi permiteti sa o accept ca pe o ..insulta, dar trec peste valurile tineretii.” – nu, nu este o insultaa, shi nu sunt de acord sa o tratatzi ca atare. v-am prezntat povestea cu tatal meu shi bunicul meu, shi nu vad nimic insultator aici.
      „Daca americanii abia in decembrie 1941 au inceput sa aibe de furca cu japonezii (chestia cu Pearl Harbour), atlanticul controlat de submersibile germane, Pacificul plin cu niponi pe unde ajungeau alimentele si echipamentele anglo-americane? Ei (istoricii) zic ca prin …Iran.” – nu, istoricii nu zic numai asta, nu suntem, chiar asha de prosshti cum ne credtzi. au fost mai multe rude de aprovizionare a rusiei. una prin nord, pe la murmansk. alta prin sud prin iran. pe la leningrad, nu prea, fiindca nemtzii blocau toata baltica. dimpotriva, leningradul manca ajutoare, nu le furniza. chiar shi dupa 44, cand au spart rushii asediul german.
      inca o data, nu va suparatzi pe mine, nu am vrut sa va supar sau va insult, ci dimpotriva.
      pur shi simplu, v-am spus, pana la proba contrara, nu cred ca tatal dvs/DTV/armata romana – oricum o dam, oricum o luam – au ajuns pana la Berlin, in timpul asediului rusesc shi au fost oprit(zi) sa intre in orash (Plus ca intrarea in Berlin nu a insemnat inca victoria – asediul a continuat ca la stalingrad, cu lupte de strada, casa cu casa, pana a murit Adolf,m shi inca un pic dupa aia. La Budapestaa fost un pic diferit. Cand rushii au ajuns la dunare, lasandu-i pe romani la urma, s-a schimbat calimera). DTV nu a luptat in compunerea armatei romane, asha cum nu s-a aflat nici regimentul regal 2 de tancuri (al armatei romane – a fost detashat shi plasat sub comanda ruseasca), dar a luptat pe acelashi front, nu in Bielorusia, nu in letonia, nu in patagonia. Iar directzia de atac a fost Transilvania-Ungaria- Slovacia/Viena/Praga. Nu Berlin.
      Inca o data, nu vreau sa contest cu nimic meritele militarte ale tatalui dvs sau ale DTV (problema cu DTV shi DHCC nu e ce a facut in timpul razboiului, ci ce a facut dupa razboi, cand a fost instrumentul politicilor comuniste din anii 46-56). DTV a luptat in infernul Debrecen, am mai spus-o shi in iarna, unde nici dracul nu s-a simtzit prea bine, asha de mare era focul shi pucioasa. meritele shi gloria tatalui dvs. sunt incontestabile, chiar daca NU a ajuns pana la Berlin.
      cred ca undeva, fie in povestea tatalui dvs, fie in memoria dvs., s-a strecurat o confuzie – intre Berlin shi Budapesta. Nu este nicio insulta aici, e ceva perfect omenesc.
      Mai departe, shi cu asta am sa termin, imi pare rau ca am ales aceasta analogie shi pentru ca v-am suparat cu ea. Repet, pana la proba contrarie, consider ca nu se pune problema ca vreun ofitzer roman cu unitatea sa (ca a fost DTV, DHCCC sau orice alta unitate din armata regala romana – cu exceptzia acelui baatalion dinrecrutat de horia sima) sa fi luptat in timpul asediului berlinului (iar daca avetzi o asmenea dovada, va rog sa o facetzi publica – ea va schimba mult din istoria militara romana).
      PS Nici patton nu a ajuns pana la Berlin, shi nici macar Praga nua apucat cu adevarat sa o elibereze (era deja eliberata cand a ajuns el), dar nimeni nu ii contesta gloria sua meritele.
      PPS In iarna, cu mai mute ocazii, am vorbit despre una din putzinele cartzi care discuta ce a fost pe frontul de est in august 44. imi permit sa pun acum un link de unde ea poate fi descarcata shi citita la liber (este perfect legal, nu e pirat):
      http://digitool.dc.bmms.ro:8881/R/1H7BQC853KGTBA8GNGXMFBHQFJYL8M5C4HMD6R4YF49C7MMXV3-00176?func=results-jump-full&set_entry=000147&set_number=001983&base=GEN01
      platon chirnoaga, dupa ce a cazut prizonieri la nemtzi cu divizia a 4a, a acceptat sa intre in guvernul de la viena, ca mninistru de razboi. el a recrutat cele doua batalioane de care vorbeam.
      cartea lui insa nu se sprijina pe o cercetare de arhive – fiindca el nu mai eva acces la ele – ci pe memoria sa personala shi pe cartea lui friessner.
      PPS Cat despre asta, aici e randul meu sa ma simt jignit: „Ce ii spuneam lui Danut “Adica ei istoricii au menirea sa scrie istoria – de unde sa o scrie Danut, din “docomente”?” Faceti referire la Wikipedia (!?),” – no. ca istoric, m-am saturat sa mi se explice ca eu lucrez cu documente care etc etc. No, nu e chiar asha. Tot la fel shi dvs., cand va referitzi la un zacamant geologic, shtitzi care sunt criteriile dupa care el poate fi exploatat sau nu cu tehnologia actuala, tot la fel, un istoric bun shi onest (iar eu cred ca sunt asha ceva) poate sa distinga intre sursele viabile , cele non-viabile, cele manipulate, cele manipulatoare etc. Este ceva ce tzine de „meseria” de istoric, jumatate invatzata, jumatate dobandita, plus inca un mic ceva.
      Acum, am facut referire la Wiki pentru ca linkul este comod. Am precizat ca linkul respectiv nu este inexact, ba dimpotriva. acasa, am shi ma servesc de mult mai multe xcartzi decat Wiki, dar, chiar daca le-ash cita (shi uneori le citez, daca nu atzi observat), ele nu va sunt de mare ajutor, fiindca suntetzi in canada. problema linkului de pe wiki nu e ca ar spune prostii, ca nu spune prostii.e ca e prea sintetic shi prea scurt.
      Bun, acum eu nu sunt specilaist in Diviziqa Tudor Vladimirescu – poate ma inshel, nu zic nu.
      Insa, ca istoric, cred ca shtiu sa soun daca un artuicole de pe Wiki este aiurea sau e OK.
      Ala e OK, doar ca e prea scurt. shi, nu fac parte dina cea categorie de isstorici care sa se considere prea savantzi ca sa nu se serveasca de Wiki. In art5icolele shi comunicarile mele shtiintzifice nu ma servesc de wiki, fiindca aia e alta mancare de peshte.
      In final, da, istoria nu e o shtiintza, shi da , nu exista „adevar istoric absolut. Acesta este un caveat absolurt, de care trebuie sa tzinem cont.
      Cand vorbim despre adevar, vorbim despre ceea ce putem distinge noi, oamenii, din sursele existente. Asta e tot.

       
  2. sanduCu
   Iunie 30, 2013 la ora 20:29

   Draga Danut, cu aceleasi argumente – din vorba-n vorba, din ruda-n ruda, adica din viata reala – te sustin. Despre cum se scrie istoria, chiar ieri la TVR, se vorbea de Sergiu Nicolaescu (pe care il consider un corifeu al cinematografiei romane) ca ar fi schimbat adevarul istoric in filmele sale istorice. Dar tot un istoric invitat (dupa infatisare, tocmai intra la scoala cind eu paraseam tara) s-a somtit obligat sa recunoasca ca artistii nu au incotro. Adica ei istoricii au menirea sa scrie istoria – de unde sa o scrie Danut, din „docomente”? Numai in Wikipedia ma uit si ma las pagubas de cite bazaconii sunt lasate urmasilor de cercetatori „postrevolutionari” sub umbrela… Hai sa nu ne mai agitam ca nu merita. Astazi se scrie mai mult decit se stie – vorba aia, scrii ce-ti cer, ai de insulita. Absolut singurul lucru care ma necajeste este ca si astazi se tromboneste la fel ca si inainte, numai ca pe invers. Mai mult, atunci stiam ca nu se poate scoate capul, dar astazi cica sunt LIBERI si au chiloteii plini.

   Răspunde
    
 • laurentiucat
  Iunie 30, 2013 la ora 14:33 Răspunde
   
 • dan onofrei
  Iunie 30, 2013 la ora 13:50

  @Adrian D-stimatze domnule Adrian -ma scuzati e duminioca dimineata si nu sint bisericos in loc de biserica aleg in citeva minute dupa ce va scriu calea gradinilor unjde tre sa fac magiunul din coacazele culese ieri seara .MA provocati ca asa sinteti dvs.teoreticianmj .Stiti e o deiferenta intre teoriile facute de dvs v.la nAthzena in doctorate in istorioe si a cunoastwe tara mai de aproape prin rudeloe ffff.multe care le avem acoloo.IOntzimplator am cunoscut si cunosc destui greci ,copii ai primei gebneratii de muncitori oaspeti adusi de gremnani in anii 60 ,copii lor fiind ion nmare cpüarte studiati mai laes in domenii tehnice .Ei ctred ,stiu mai bine adevarul decit mine :
  DA asae cum spuneti njhu este numai pensia celor ioesiti prtematur cui ni9ci 60 de ani .MAio sint si cheltuielile statuluzi cu miile de asaszisi studiosii tatei si ai mamei ce s-au ptreumblat prin lume si au terminat o facultate nuz in 5 ci in 10 ani sau mai mult si cind s-au iontors numaio speciALISTI NU AU MAI FOST CA NU PRAE AU AVUT INDFUSTRIE CAPABILA SA II ABSOARBA SAU DACA AU FOST

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iunie 30, 2013 la ora 11:20

  Rosia Montana este doar o parte din planul dement de exploatare a resurselor naturale ale patriei noastre. Daca de aur se ocupa dl. Sova, de cupru si argint se ocupa dl. Vosganian prin recetul prioect al Legii minelor. Daca se intreaba cineva de ce dement, raspunsul este ca pentru mai multe motive. Resursele naturale au pe langa valoarea de intrebuintare o imensa valoare de neintrebuintare despre care nimeni nu vorbeste. Dezvoltarea durabila in legatura cu care se discuta de ne tampim, are in vedere o serie de indicatori care depasesc cadrul restrans al PIB, iar cu privire la relevanta tot mai redusa in prezent a acestuia toti economistii sunt de acord. Cel putin atunci cand este vorba despre China si produsele ei ieftine care ne invadeaza viata. In virtutea acelorasi principii statuate la nivelul UE ne-am angajat la imense cheltuieli pentru sprijinirera obtinerii energiei din surse regenerabile. Daca principiul care ne-a determinat sa punem in facturile la energie electrica ale populatiei preturile certificatelor verzi nu reprezinta o simpla afacere interesanta pentru politicienii romani prin care acordam ajutor unor investitori privati din banii cetatenilor, atunci exploatarea aurului la Rosia Montana, ori a cuprului la Moldova Noua, nu are nicio justificare. O cercetare a Universitatii Ecologice (dintre multele care s-au realizat pe aceasta tema) a demonstrat ca locuitorii din zona Rosia Montana au posibilitatea dezvoltarii de activitati diferite de exploatarea aurului care sa le aduca venituri superioare. Principiul expus in raportul comisiei condusa de Gro Harlem Brundtland presupune satisfacerea nevoilor prezentului, fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi. Este suficient sa privim la experienta anterioara si sa vedem consecintele grave ale exploatarii resurselor minerale, spre exemplu, asupra cetatenilor de pana in prezent (poluare, distrugerea biotopurilor, valorificarea dezavantajoasa a produselor etc). Ori, modul de actiune al politicienilor romani ignora atat interesele actuale ale cetatenilor, cat si pe cele viitoare, intr-un dispret desavarsit fata de cei care i-au ales.

  Răspunde
   
  1. laurentiucat
   Iunie 30, 2013 la ora 13:36

   conceptul de dezvoltare durabila nu inseamna nicio dezvoltare.
   guvernantii, oricare ar fi ei, trebuie sa tina cont de aceasta.
   orice exces in domeniul ecologizarii sau exploatarii de resurse cu orice pret, propaga in societate disfunctionalitati, care mai tarziu vor exploda.
   asa ca trebuie sa stam cu ochii pe sfanta cale de mijloc…
   daca am considera natura ca pe o firma ale carei produse trebuie sa le platim, am fi mult mai atenti cu aerul,cu apa si cu celelalte componente de mediu, ptr ca ne-ar afecta imediat la buzunar.
   totusi ptr ca nu merge pe „bunul simt” si pe civismul populatiei,statul trebuie sa asigure cadrul de reglementare corecta a accesului la resursele naturale si minerale, tinand cont atat de nevoile imediate, cat si de cele viitoare.
   in concluzie, sustin cele scrise de dvs. cu precizarea ca si dl guvernator e un sustinator fervent al acestor planuri, ca si d-nii sova,vosganian si chiar ponta.
   si asta… in lumina declaratiilor facute anterior si mai nou la consiliul european.

   Răspunde
    
   1. Adrian D.
    Iunie 30, 2013 la ora 16:59

    sunt de acord, aici, atat cu laurentziu, cat shi cu constantin.

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     Iunie 30, 2013 la ora 20:05

     …acord cu mentiunea ca aurul o ia asa de repede la vale (11 iunie 67 USD/ gr. astazi 40 USD/gr), incit nici macar Sova si ceilalti n-au sa- i mai poata tine pe hotomani – nu mai renteaza). Va pomeneam zilele trecute, In Yukon (linga Alaska) se dusesera sa dinamiteze vai si munti si sa caute bobite (ii vedeam la TV, cu mic si mare) acum deja au lasat-o moarta. Ce este la moda este aurul negru – de aia americanii si-au cumparat singuri platforma in contul romanilor, sau gresesc?

     Răspunde
      
     1. sanduCu
      Iunie 30, 2013 la ora 20:07

      Sa va felicit ca i-ati expulzat de la Rosia Montana sau pentru viitoarele expulzari?

       
 • Constantin
  Iunie 30, 2013 la ora 09:58

  „Gatuirile” autostrazilor se intampla in perioadele de suprasolicitare. In mod normal, atat timp cat traficul se afla sub un anumit prag, circulatia este fluenta si taxarea aduce venituri administratorului. Asadar, „gatuirea” functioneraza ca un regulator, ca o supapa. Asamanator functioneaza taxarea insasi. Economic, atunci cand cererea depaseste oferta, creste pretul. Din aceasta perspectiva, solutia reprezentand optimul paretian este ridicarea nivelului taxei in week-end. Cei care sunt nemultumiti fie de marimea taxei, fie de timpul de asteptare la statia de taxare, pot utiliza drumul national, stabilindu-se in acest fel un echilibru din punct de vedere economic.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iunie 30, 2013 la ora 09:57

  Cineva a citit cursul despre moneda al d-lui profesor N. Dardac, ceea ce nu poate decat sa ma bucure. In principiu, tehnic vorbind (de asemenea, in conformitate cu manualul de economie, prin urmare, avand in vedere inclusiv argumente stiintifice), moneda EURO NU este moneda unica in spatiul Eurozonei, ea reprezentand doar moneda fiduciara, alaturi de alte tipuri de moneda. In exprimarea conventionala cu privire la moneda, EURO este moneda UNICA. http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/index_ro.htm

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Iunie 30, 2013 la ora 07:37

  a inceput o „pax romana” germana in uniune prin care se incearca „asimilarea’, uniformizarea si in acelasi timp spolierea tarilor de la periferie in favoarea „centrului”.
  aceasta pace nu se mai impune cu sabia ci cu santajul economic. bogatiile tarilor aflate in imperiu nu mai sunt luate pe fata cu japca ci prin mecanisme financiare, cum sunt rata dobanzii,deficitele fixate cu forta ptr a se impiedica dezvoltarea sau masuri „subtile” de redistribuire a cotizatiilor catre centru in favoarea firmelor mari,care de regula sunt ‘sustinatoarele” sistemului si isi au originea si sediul in buricul targului…
  in timp ce promoveaza principiile pietei libere, a liberei concurente, a corectitudinii politice si economice germania in fapt este intr-o noua apetenta
  dominatoare iar pe zidurile ei se scrie acum inscriptia: „mane, takel, fares”.

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Iunie 30, 2013 la ora 09:58

   Pax romana germana sau austriaca,alaturi de cea americana,britanica,franceza si cu timpul poate chneza…Odata ce am ales sa intram in rindul lumii si am intrat in hora trebuie sa jucam.Vad ca inca mai apar idei si nostalgii comuniste si inca nici nu am ajuns la capatul drumului desi ne sacrificam de 23 de ani.Sa nu uitam de ce am venit si de ce am batut atita cale…E clar ca in lumea asta mare regulile le fac cei mari si puternici.Suntem si noi la masa cu ei dar asta nu inseamna ca trebuie sa avem pretentia de a schimba noi regulile jocului ci trebuie doar sa jucam jocul in asa fel incit sa cistigam si noi ceva din asta.Nimeni nu vine In Romania sa piarda bani ci sa cistige si daca nu vine cu mina goala trebuie primit si lasat sa munceasca.Din asta invatam si noi cum lucreaza altii.Odata cu asta invatam si sa le taxam munca si profiturile in asa fel incit sa lase ceva si aici si sa nu plece la prima invitatie venita din partea altora.Si mai e ceva,Șefu…Nu doar taxe trebuie sa platesti pentru a bate cu pumnul in masa, ci si salarii.Si la noi ca si aiurea.

   Răspunde
    
   1. laurentiucat
    Iunie 30, 2013 la ora 18:06

    sa traiasca domnu victoras! pe unde mai umbli omule?
    am vazut unu cu nick-ul tau care copilarea cu aceeasi gratie portocalie pe contributors, pe la aligica, tismaneanu, doc,& co.
    de fapt erati intre voi si n-am vrut sa va deranjez.

    Răspunde
     
   2. sanduCu
    Iunie 30, 2013 la ora 19:43

    Buna Victoras, bine ai venit sa pot pleca. Vad ca ai ramas in urma, pe aici fratiorii au inceput sa treaca la actiune. Moise ridica baricade pe blog: vorbiti dar mai incet. Tu inca cu sa platim sa socotim – s-au fumat…

    Răspunde
     
  2. sanduCu
   Iunie 30, 2013 la ora 19:38

   …si era o vreme cind erai mai mult contra mea, batem palma sau inca esti ocupat sa palmuiesti niste amariti de politicieni romani cu viziuni mai clare si si-au vazut de orezul lor prin insule…

   Răspunde
    
 • dan onofrei
  Iunie 30, 2013 la ora 04:03

  @Adrian D-stimate domnule aDrian -faceti mari greseli in modul de gindire care este f.monoton de luni de zile :VA legati de un nume_Stiamte domnule aDRAIN D-Actuala cancelara a GErmanieI este obligata prin constitutia tarii pe carE a jurat sa apere interesele GermanieI.BAnuiesc ca acelasi lucru il face si primul dvs.presidente sau prim ,ministru cum este acoplo.
  DEci ce are sula cu prefectura?(sa apere cancelara interesul grec ,italian sau spaniol???DE ce????)
  Pe de alta parte egal ca MErkel sau Kohl ei sint niste pitici ,in fata managerilor industrie germane care cinta la saxofon si dau ordinele ce si cum ca sa iasa afacerea bine.Deci daca lui Kohl care a fost inainmte sa fie cancelar ditai sef de personal la BAyer ii dadea telefon unul de la concernul BAYER SI II SPUNEA -IN CLAR TEXT-DL_kOHL FACI ASA SI ASA…. ;PAI FACEA:CE COMANADA acela nu cricnea ca latfel ii zbura ceva simbriasi mpe strada….Deci aici comanda industria ca sa se invrta roata la tren nu face MERrkel ca asa o taie pe dinsa capul.Presa de specialitate economica a scris clar incontinuu ca o uniune bancara fara o uniune politica nu face doua parale si asa este:Daca unii nu vor sa accepte disciplina si fermitatea finaciara germana asta ESTE treaba lor iar majoritatea chiar nu pot cumn e cazul Romaniei cu o populatie majoritar saracita din atita furt din toate partile_E parea nu a mea ci a presei:Si sinttotal de acord cu ea.Ce sa o dam cotita sintem un continent minunat de atitea natii cu mare istorie si cultura DAR CA SA TRAIM IMPREUNA NU INMSEAMNA NEAPARAT CA unii sa aiba o morala financiararsi si altii alta.Iar asta inseamna cum se poate defdini amestec in treburile interne ale altei tari si e o problema
  Ori in tarile din estul Europei si foarte marcant in Romania ,nepotismul si evaziune fiscala sint sporturi populare nu de ieri de azi ,mostenite vin secole nu dwecenii dew istorie extrem de instabila:La greci din evul mediu la gfel.Deci fara o disciplina ferma nu iesim la cap si pentru asta nu trebuie tras la vinoivatie un cancelar al unei tari complet straine de Romania:
  Pe de alta parte hai sa fim sinceri,e bine ca Romania a intrat in clubul Europipian dar e stiut ca intrat pe usa din spatze ,complet nepregatita :Este clar ca e o imbogatire a uniuniii cu o tara atit de mare dar si populatia acolo condusa de politicieni capabili nu de papagali de 2 lei sa inteleaga ca trebuie corectitudine fiscala fata de propriul stat.Eu am trait acolo si stiu -am fost cu totii nemultumiti si de comunisti caci am fost mereu frustati si mintiti dar asa pe sleau si nici nu puteai zice nimic .
  Acum hai sa fim sinceri pe de alta parte Romania are acum acces la internet si toata mares banca de date de cunostinte strinse in vest dupa decenii de cercetare si munca(nu la stat ) :Pe timüpul meu nici granita la Ruse nu o vedeai si daca scapai cum am scapat eu in 84 dus erai de atita minciuna si ipocizioe.Deci buba trebuie cautata si inlaturata in cuibul propriou nu la vecin care in mod sincer v-o spun nu va avea nici oadata suflet pentru tine :Asa a fost lumea mereu si asta nu se schimba egal ce natie si cum.Oricum terbuie vazuta realitatea dupa 89, Romania care a apartinut CAERUlui a ramas in sula goala ca relatii in Europa mcu fostii parteneri carew au disparut peste noapte si singuira nu paote trai ca orice tara mica mai ales in timpuri atit de complexe :DEci eu as zice din punctul acesta de vedere e bine ca ROMANIA E MEMBRA IN EU ,SIGUR AR FI MAI BINE SA AIBA MONEDA UNICA DAR LA OARA ACTUALA SE IMPUN CRITERII GRELE DE STABILITATE.nIMENI NU MAI IA PE NEVAIS RASPUNDEREA PENTREU ALTUL.aSA AU FACUT CU grECIA SI ACUM SE SCUIPA UNII PE ALTII POLITICIENII CaRE AU ACCEPTAT ATUNCI COMPROMISUL DE A II INCADRA IN MONEDA UNICA DESI STIAU CA SINT SLABI ECONOMIC IN CONCURENTA :SI V-O SPUN SINCER CONVINS ! NU DIN CAUZA GERMANIEI STA grECIA UNDE STA CI DIN CAUZA GRECILOR SI A POLITICIENILOR LOR CORUPTI CARE AU DAT CA DIN SACU FARA FUND PENSII la unii ce nu aveau nici 60 de ani!!!!!! SI SALARII LA FUNCTUIONARI DE STAT CARE SE SCOBESC IN NAS multi din ei cA TOTI FUNCTIONARII DE STAT DE PESTE TOT DAR NU AU AVUT ACOPERIREA UNEI INDUSTRII PROPRIII :pe DEEASUPRA PRETENTII MARI ALE POPULATIEI DESI AU STIOUT CARE LE ESTE PUTEREA ECONOMICA ;PINA SI TURISMUL LOR NU MAI ERA ASA TARE CA CEL AL ANILOR 60-70 CA INTRE TIMP AU APARUT TURCII CU PRETURI MULT MAI MICI SI SERVICE EXCELENT IAR EI S-AU LENEVIT pur si simplu si nu au inmvestit in pastzraea ecologica astrandurilor invadate de PET-urile Mediteranei.E numai un banal idiot exermplu dar real-lista e lunga bgrecii o stiu mai bine ca ei au trait si muncit mulkt aici in Germania din anii 60 unde si-au facut averile si stiu ce inseamna curatenie fata de natura!!!

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   Iunie 30, 2013 la ora 04:36

   Dle Onofrei, „DEci ce are sula cu prefectura?(sa apere cancelara interesul grec ,italian sau spaniol???DE ce????)” – sa dea Domnul ca marile gresheli sa fie facute de mine.
   Pana una alta, marile gresheli se manifesta in PIB-urile in scadere ale multor tzari europene care au sfatuite cu fortza de dna Merkel.
   Shi daca tot ma intrebatzi „de ce? sa apere cancelara interesul grec ,italian sau spaniol???DE ce????”,. pai hai sa va spun de ce.
   a. fiindca asha spuen chiar ea ca face
   b. fiindca EA este cea care cere MEHR ERUROPA< nu eu (shi nici Eropa, incidental)
   c. fiindca fostei secretare a agitropupului est-german nu ii tace gura cat e ziuleca de luga shi tot canta despre… solidaritatea europeana (shi de solidara ce era, i-a obligat pe greci sa vanda pe o nimica toata OTE lui Deutsche Telecom)
   d. fiindca Grecia, Spania etc sunt in uniune monetara cu Germania.
   e. fiindca dna Merkel nu face decat sa vorbveasca toatza ziulica de lunga despre federalizarea europei…. ceea ce, in perspectiva, ii cam face pe spaniolii aia leneshi concetatzenii getmanilor cei harnici etc etc
   Iar daca doritzi sa va reamintesc imixtiunile germaniei in politica interna a partenerilor ei europeni, incepand din grecia, trecand prin irlanda, spania shi termininand cu ciprul, o voi face cu multa placvere, deshi nu-mi face placere sa vorbesc despre porcarii, chiar shi atunci cand sunt comise de germania (shi, har domnului, sunte DESTULE).
   Sper ca v-am raspuns la intrebare.

   Răspunde
    
   1. un turist
    Iunie 30, 2013 la ora 11:49

    AdrianD. D-le draga cred ca discutam aici pe un blog care sa dezbata problemele Romaniei nu al Germaniei sau altora. Da sint si eu interesat ca am si eu o mica investitie in Romania numai ca nu ma aleg cu nimic din tot in afara de pagube.In aprilie am fost in Romania si am vizitat un bun cunoscut care era pe timpuri sef de magazie cu gradul de inginer.In scara unde locuieste sint 12 ap. si 54 de copii ai caror parinti nu mai au de lucru din cauza inchiderii fabricii respective, toti stau pe pensii de boala cu 600-800 Lei pe luna. Am adunat toti copii si am cumparat piine unt si salam si am impartit la toti pe saturate–nu vreau sa spun ca la unii i s-a facut rau–.Sotia a plins cind a vazut ce saraci si umiliti sint acesti oameni. Aici sa ne gindim ce se poate schimba nu in cercurile mari si inalte care au tot ce le trebuie.Sinteti dupa pererea mea bun statistician si de aceea va rog sa-mi spuneti ce procentaj au cei care nu au nimic si cei care scuipa pe finantele lor in Romania. Dupa cum spune si Onofrei acei multi trebuie luati in serios ca ceilalti nu produc ci numai inseala si fura.Da dorinta mea ar fi ca poprul Roman sa-si faca singur rostul lui nu sa vina strainii si atunci cind ceva nu este bine sa se gaseasca un vinovat. Am mai spus ca Romanul nu este prost numai prost condus.Sa vedem realitatea nu visuri din departare.Romania nu va fi ajutata daca dam vina pe Merkel,Obama sau Putin,trebuie cautata vina la cei care v-au condus din 1990 incoace si au dat drumul la toate faradelegile comise.
    -DanOnofrei-Nu va faceti griji din cauza gramaticii,si eu ma mai uit in dictionar!!!!

    Răspunde
     
    1. Adrian D.
     Iunie 30, 2013 la ora 16:47

     nu sunt statistician, un turist, sunt doar istoric. folosesc statisticile facute de altzii, nu sunt in stare sa le fac eu.
     ce shtiu sa va spun este ca 80% din populatzia activa a Romaniei cashtiga intre salariul minim (150 e) shi salariul mediu (400 de euro), net, pe luna. cu asta am spus cam tot. ash mai putea sa va spun salariul meu, dar imi e rushine.
     Despre saracia din Romania v-am povestit cu alta ocazie, cand va comparam salriile celor care lucreaza la carrefour, Mol, sau Billa (eu am curiozitatea sa ii inreb pe cei de la casa sau de la depozit cat cashtga), comparata cu salariile CEO-urilor, ca sa nu spun nimic despre profiturile care, in ciuda unor articole de propaganda, pleaca din tzara.
     Ce se poate face?
     Foarte multe, in mod normal, (mai) nimic , in modul actual.
     Shi tocmai de accea este important de vazut vina in contextul ei general (ea apartzine atat liderilor romani care shi-au vandut poporul, din 90 incoace – dar shi liderilor straini care au mijlocit tranzactzia…). Shi este important de vazut ca aceste lucruri nu sunt valabile DOAR in cazul Romaniei, ci shi in cazul altor (multor alte) tzari.

     Răspunde
      
  2. sanduCu
   Iunie 30, 2013 la ora 19:33

   Mai copii, Danut si Adrian, hai sa nu ma exprim care din voi are mai multa dreptate, hai sa va spun un lucru care m-a intristat de curind foarte mult: Banca Germaniei este partenera de discutii in cadrul grupului Bilderberg…

   Răspunde
    
   1. Adrian D.
    Iunie 30, 2013 la ora 19:43

    Lista oficiala a participantzilor la ultima reuniune a baldabacilor poate fi gasita aici:
    http://www.bilderbergmeetings.org/participants2013.html
    Vad ca au fost baietzi de la mult-amendata Deutsche Bank (-la cate amenzi a luat, la cate scandaluri: spalari de bani, trafic de arme, shpaga, pacalirea clientzilor …. banca asta inca mai8 are tupeul sa existe shi sa dea lectzii despre capitalism neingradit… wow!), dar nu vad pe nimeni de la BuBa.
    Pe de alta parte, baietzii de la banci centrale sunt membri in trilaterala. Care trilaterala, trebuie spus, considera incompatibil statutul de membru cu acela de exercitare a unui serviciu public. Cu alte cuvinte, in viziunea trilateralei, guvernatorii de banci centrale NU sunt FUCTZIONARI PUBLICI.
    Partea cea mai haioasa e ca au dreptate…
    Numai ca noi, cetatzenii, credem cu totul altceva.
    Shi, ca sa termin apoteotic, baietzii cu ochi albahtri care citesc peste umar, germani, romani etc…. nu au chiar NICIO curiozitate despre grupeurile acestea?
    Se pare ca nu.
    mare pacat, fiindca sunt al naibii de interesatzi de alte prostii.

    Răspunde
     
 • dan onofrei
  Iunie 30, 2013 la ora 02:59

  stimate domnule Guran -respect pentru emisia din 28.06. Teme f.interesante si bine comentate.
  _Deci sa ii multumim CElui de Sus pentru recolta buna:CU o remarca -e mai bine cind ai mult sa nu fi hapsin sa vinzi repede ci mai bine sa inmagazinezi si chiar daca costa se poate face platit:E intotdeauna mai bine in viata sa ai rezervorul plin decit camara goala si bani in buzunar care se devalorizeaza de la o zi la alta:BAnul isI pierde valoarea ,grinele, in silozuri in veci nu si ele pot fi folosite ca hrana pentru animale care in viitor aduc mare profit in toata lumea.
  SA stiti ca citind din interes personal revista editata aici pentru taranii (LA mine din landul federal HEssen ) pot sa va spun ca in aceasta presa de specialitate de fiecare data am citit numai comentarii foarte bune fata de dl:DAcian CIolos :Este f.apreciat pentru competenta si daca o fac asta germanii nu o fac sa sa il laude ci fiindca probabil este competent.DEci un om de mina intii,bravo e de apreciat.
  INca o data credeti-ma agricultura va fi una din cheile viitorului pe planeta si merita sustinuta sub toate formele:Si aici inm Germania guvernul federal are problema schimbarii de generatzii(nu de acum de cca 15-20 ani) si de aceea guvernul dsv.trebuie sa dea stimulente pentru ca tinerii sa poata incepe activitati de fermieri cel mai indicat actionind in cooperative agricole de productie ca fostele CAP-uri numai ASA POT DOVEDI IN CONCURENTA MARE DIN PLAN EUROPEAN;ALTFEL VA MANINCA STRAINII PAMINTURILE (citiva ovreiasi cu buzunarul plin )PE NIMNIC IN VIITORUL APROPIAT SI VETI SUFLA IN DEGET PE PRODUSE SCUMPE AGRICOLE-ALIMENATRE ImportaTE DE CONCERNELE CARE DEEJA V-AU CAPARAT PIETELE ALIMENTARE
  Clar asta necesita si multa harnicie si nu prea vad in tara aceea(ca SI AICI DE ATFEL si cam in toata Europipia) multi tineri care sa mai aiba aceasta calitate ,toti vor banul facut repede ,fara munca grea cum zic dinsii si mai ales nu cumva DOamane fereste nu la coada vacii.ADica vor toti sa ii copieze per baietii destepti ca deeh-ce eu sint mai prost????
  -cit priveste blocajul de pe autostrada la Fetesti-stimate domnule Guran si noi aici in Germania unde dvs.vedeti totul doar poleit cu aur avem zilnic mai ales dupa deschiderea din anii 90 cu trafic din rasarit imense blocaje.Autostrada A3 pe care plec de aici de la FRankfurt spre Romania este pina la PASSAu permanent blocata de camione pe banda 1 (noi cdei cu automobilöe circulam aproape in permanenta pe banda de depasire!!!!)iar accidentele sint zilnice:Sotia care de peste 20 de ani face naveta zilnica din comuna la FRankfurt-Ost la locul de munca isi blesteama zilele caci unde in mod normal ar face maxim 1/2 ora nu poate iesi sub 1 ora si 1/4 din cauza bloocajelor la intrare si iesire .Deci situatia e generala acolo unde se strimtoreaza intrarea in autostartzio mai ales la orele de virf dar intre timpo astewa sint cam in permanenta mai laes n zonele metropolitane cum ar fi aici linga FRAkfurt MAin.,
  DAr cit privetse taxarea sint solutii nu trebuie blocata circulatia pentru taxare ,insa nu puteti peste noapte avea toate pretentiile -deci si frumoasa si laptoasa si devreme acasa nu se poate asa peste noapte mai alaes unde nu sint bani publici sufizantzi.
  -ati pus din nou problema pregatiruii profesionale !!!Este poate prioritatea nr.2 dupa asistenta medicala caci timpul bate la usa si daca si asa va pleaca meseriasi multi instrainatate o sa ajungeti ca grecii in curind fara MESERIASi(doctori cu 2 doctorate si peste nu va vor putea scoate din mocirla -unii trebuie sa mai faca si TREABA nu numai discutiile filozofice) Sau poate chiar o sa vreti sa importati chinezi si vietnamezi sau mongoli in 2 decenii sa va sudeze tevile de gaz sau sa va faca piinea??!!!-Poate si atunci se va oferi FMI-ul cu drag sa va ajute c!!!!Deci meserii care intre timp sint f.ffff complexe nu timpenii de teorii in vazduH!!!!daR DEh CAP-URILE SI GAS-URILE VANDALIZATE :FABRICILE DIN TOATE DOMENIILE VANDALIZATE (am vazut vun film aici ncla fostele hale ale MAREI si perfecxgtei uzine de TEVI REPUIBLICA din Bucuresti unde pe linga ciinii vaGABONZI CRESTEA SI CINEPA!!!!!!!!! -SI LA TOT COLTUL BUTICARI PESTE BUTICARI SI SAMSARI LA DRUMUL MARE(in timp ce producatorii vind in spaTZERLEW HALELOR CA SI CLASA A DOUA!!!!!) CARE MAI DE CARE MAI ISTETI SI DESCURCARETI(si cu geaqmurile la limuzinewl neghrte neaparat foliate fumuriu!!!!) CARE AU DESCOPERIT CA NU SE MAI MERITA MUNCA TRADITIONALA CA E MAI BINE SA PACALESTI PE ALTII DIN SPECULA SI BANDITISM DF TIP CLAN MAFIoto-SECURISTO-TIGANESC :e DRERPT ASTA ESTE REZULTATUL CELOR 50 DE ANI DE COMUNISM DE TZP DE 2 PARALE IN CARE S-A CREAT omul DE TIP NOU uiTE CE A IESIT veDEM REZULTATELE -UN DEZASTRU NATIONAL si o tara vinduta pe nimic strainilor
  -cIT PRIVESC GAZELE ;NIMENI SA NU ISI FACA ILUZII DESARTE -EGAL DE UNDE VA VENI ENERGIA IN VIITOR DOAR UNA SINGURA E DEGEABA ;tHERMIA SOLARA.sI ASA TREBUIE SA O EXPLOATEZE rOMANII LA MAXIM IN DECENIILE CE VIN SUB FORMA BATERII HIDROSOLARE SI CELULE SOLARE ELECTRICE .paRALEL CLAR EDUCAREA CETATENILOR IN ECONOMISIRE DE RESURSE (dar nu cum facea regimul CEausescu in mod barbar intrerupind curentul la bec).sE POT ASTFEL FACE ECONOMII IMENSE ACOLO CEL PUTIN 1/2 (aprilie -octombrie minim )DIN AN CACI AVETI SOARE IMENS DE MULT FATA DE VESTUL eUROPEI SI TENDINTA IN ACEA REGIUNE ESTE CLARA PROGNOSTICATA DE CLIMATOLOGI-SUDUL SI SUD ESTUL CONTINENTULUI SE VOR TRANSFORMA CU INCETUL IN saHARA ADICA VOR FI BINTUITE DE SOARE PUTERNIC.dECI ASTIA STIU CE VORBESC NU SPUN BALIVERNE:
  oRI DACA JUMATE DE AN IN CONSUMUL CASNIC SE FAC ECONOMII LA FOSILE ATUNCI ITI VEI PUTEA PERMITE SA CUMPERI SI FOSILE CU PRETURI MAI MARI PE PIATA:
  aSA CUM SPUNEA SI sANDU caNADIANAU SE MERITA IMENS REUTILAREA TUTUROR CENTRAELELOR HIDRO CU AGREGATE GENERATOR NOI ca laea vechi sovietice si-or fi facut veacul :se FACE PLATITA INVESTITIA:
  -dECI NU E§TE DRACUL ASA DE NEGRU ;CUM AM mai COMENTAT ACOLO TREBUIE MAI INTII SI INTII ordine SI disciplina (morala ,fizica si financiara in sitemul dce datorii publice fata dee stat-comunitatea)DAR NBU CU FORTA CI INTELEASA DE CETATEANUL DE RIND (pacalit in mod constant si de comunisti- asa zisi- si de noii asa zisi reinstitutionaristii de piata libera???-as zice capitalistii lui peste )DE ORICE CLASA FINANCIARA;DAR NEDREPTATEA S- A FACUT DEJA DUPA ora zero CIND TOATA TARAR A FOST IMPARTITA IN CLANURI MAFIOTE DE FOSTA SI DE NOUA SECUREITATE CARE A CONDUS SI CONDUCE MAI DEPARTE TARA CA SA LE FIE BURTA PLINA DE WISIKI:ca ASA AU FOST OBISNUITI de trergimul lzui nea NICU SI NU VOR SA SE SCHIMBE :aSTA E TRISTUL ADEVAR IAR POPULATIA DE RIND ONESTA si cu bun simt NU POATE SCHIMBA NIMIC:eSTE O MASINARIE DE BLOCAJ CONDUSA CU MARE TILC CACI LA ASTA AU FOOST SI VOR RAMINE MAISTRI MONDIALI -EI MERG PE DEVIZA INTII NOI SI PE URMA PROSTII.

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   Iunie 30, 2013 la ora 05:04

   Dle Onofrei, „NU DIN CAUZA GERMANIEI STA grECIA UNDE STA CI DIN CAUZA GRECILOR SI A POLITICIENILOR LOR CORUPTI CARE AU DAT CA DIN SACU FARA FUND PENSII la unii ce nu aveau nici 60 de ani!!!!!!” – imi place ca dvs suntetzi asha de sigur de adevar.
   Eu nu sunt. shi asta pentru ca eu ma iau dupa o serie de fapte:
   a. nu a existat shi nu exista un audit al datoriei elene.
   unul din motive este shi refuzul CE (+FMI), adica, in mare parte ale Germaniei.
   Putem sa intrebam de ce….
   b.
   Firme germane au dat tzeapa guvernului grec in afacerea submarinelor, de ex. Afecere unde secretara cu agitropul a fortzat mana greciei sa plateasca.
   ce venise vorba… extraordinara solidaritate, sunt mishcat. iar propaganda a funtzionat shi ea ireproshabil, deh, shcoala veche…
   c. Siemens a dat shpaga pentru contracte umflate cu OSE (caile ferate greceshti)
   d. firme germane au beneficiat de contracte frumoase inainte de olimpiade de la Atena, contracte care ar merita un audit…
   … care audit nu s-a prea facut.
   Ma intreb de ce.
   asta in conditziile in care toata lumea shtie ca statul grec a scos sume imense din buzunar…
   (e. – in anii ’80 Germania a denuntzat UNILATERAL plata despagubirilor de razboi catre grecia)
   Bun, vine criza, probleme etc
   Ce face germania?
   a. cumpara pe doua firfirici OTE, din spirit de solidaritate
   b. cere greciei sa vanda insule…
   Vretzi sa continuam cu expunerea fa[telor, dle Onofrei?
   Eu zic ca nu, fiindca imi e shi mie rushine de ce scriu, shi de ce a facut tzara dvs. … in numele solidaritatzii.
   dar ceea ce ma revolta shi mai mult este sa vad lucruri ca acestea „NU DIN CAUZA GERMANIEI STA grECIA UNDE STA CI DIN CAUZA GRECILOR SI A POLITICIENILOR LOR CORUPTI CARE AU DAT CA DIN SACU FARA FUND PENSII la unii ce nu aveau nici 60 de ani!!!!!!
   Imi pare rau, shi nu va suparatzi pe mine, un asemenea discurs nu mi se pare admisibil.
   Singurul discurs acceptabil pe care Berlinul il poate da este „entschuldigung, bitte”. nu bani, ci „entschuldigung”.
   Bani a dat destul. Ca in bancul ala cu radio erevan.

   Răspunde
    
   1. sanduCu
    Iunie 30, 2013 la ora 19:23

    Am un var care a iesit la pensie un pic peste 45 – este adevarat, grecii nu sunt nemti. Si probabil nici nu vor ajunge vreodata. Am alt var in Germania care lucreaza pentru UE, si in curind ar putea sa iasa normal la pensie, dar probabil ca nu, ii merge. Si inca un lucru care cred ca se va adeveri: Germania este singurul suport salvator al Greciei – ceea ce nu prea se intimpla intre americani si romani.
    Ptrrr, ho!

    Răspunde
     
 • Adrian
  Iunie 30, 2013 la ora 02:26

  Tot timpul am stiut cine a organizat „revolutia” la noi… imi este scarab de Merkel si cei care ne-au condus pe noi… Acum urmeaza scumpiri, scumpiri, scumpiri… Eu sunt pentru comunism.

  Răspunde
   
  1. un turist
   Iunie 30, 2013 la ora 11:00

   Nu ati fost si d-voastra acolo si ati strigat „Jos cu Ceausescu”?.Scumpirile vin oricum numai ca trebuie sa ne acomodam toti cu ele.

   Răspunde
    
  2. sanduCu
   Iunie 30, 2013 la ora 19:24

   …incercati pentru ceva la mijloc, veti fi mai aproape de ceea ce doriti.

   Răspunde
    
 • laurentiucat
  Iunie 29, 2013 la ora 23:25

  ” Iar hotii care fura din averea statului [şi implicit a mea] sunt sustinuti de unii nenorociti care manipuleaza opinia publica, lansand prin presa ori pe bloguri discutii pe „teme filozofice” despre pericolul reprezentat de pierederea suveranitatii in fata UE, ori amestecul Germaniei (care, de altfel, finanteaza „la greu” lipsa de performanta din Uniune) in treburile interne ale Romaniei (ori Greciei), sau constrangerile FMI in vederea eficientizarii activitatii economice care atenteaza la independenta nationala.”
  adica cum?
  – altii nu platesc taxe in tara asta?
  – nu are nimeni dreptul sa puna sub semnul indoielii aderarea la ue, pozitia germaniei,acordul cu fmi?
  – sper ca afirmatiile de mai sus nu se refera la mine….
  astept un cartonas galben de la moise si niste scuze de la dl constantin…

  Răspunde
   
 • FLORIN
  Iunie 29, 2013 la ora 12:39

  ATI VREA VOI SA TRAITI CA GRECII SAU CHIAR CA SI SIRBI CREDEMA .

  Răspunde
   
  1. laurentiucat
   Iunie 29, 2013 la ora 13:09

   poate tu! eu l-am ascultat pe dl „guvernator” in 2004 si i-am urmat indemnul…

   Răspunde
    
  2. dan onofrei
   Iunie 30, 2013 la ora 01:34

   stimate domnule Florin -desi am 3 decenii de cind nu maI FOLOSESC CURENT LIMBA ROMANA IN MOD CURENT MAI ALES SUB FORMA SCRISA PARCA AS COMENTA DACA IMI ADUC AMINTE CEVA DIN gRAMATICA CA SE SCRIE
   crede -(liniuta de despartire ) – ma deci corect CREDE – MA si nu CREDEMA !!!!
   In rest APROPO DE CE SA TRAIASACA ROMANII CA GRECII SAU CA sIRBII ????SAU CA AMERICANII SAU GERMANII.nORMAL E SA TRAIASCA CA romanii caci traiesc in Romania imi este greu de inteles de ce mereu aceasta motivatie de a trai ca alt popor .
   Fiecare tara deci si popor ce o populeaza are avantajerle si de-zavantajele sale in viata:DEci sinteti complet pe linga .Grecii au minunatele insule mediterane,sirbii au minunata slibovita:IAr Romanii au minunatii CArpati;unica pe mapamond Delta Dunarii ,si femei nu chiar urite:DEci fiecare are ceva de pus pe tava .

   Răspunde
    
   1. WEST
    Iunie 30, 2013 la ora 20:14

    DA DAR MUNTII NU SE MANINCA !

    Răspunde
     
 • un turist
  Iunie 29, 2013 la ora 11:30

  In concediul meu in viitorul stat EU Croatia am observat in prima seara la vizita in restaurantul meu de unde maninc de zeci de ani ca este o atmosfera incordata. Dupa ce am servit masa am ramas uimit ca mi s-a adus o chitanta cu nota de plata. Discutind cu patronul mi-a spus ca este obligatoriu sa dea bon fiscal cum se spune in Romania. Deci nu mi s-a facut plata cu creionul pe o bucata de hirtie ca pina acuma. Nervozitatea este ca trebuie sa plateasca impozitul real nu numai ce a crezut de cuviinta. Ma intreb si in Grecie si Spania si in alte state cit s-a strecurat in buzunar fara a fi impozitat. Cit au pierdut acele state pina a ajunge falimentari. Daca toti ar fi fost cinstiti sau prin lege obligati sa plateasca impozit cred ca nu ar fi fost nevoie de ajutoare substantiale pentru „salvarea” acestor state. Nu sint un adept savirsit al D-nei Merkel sau al EU dar cred ca daca nu este cerere nu ai nici ce oferi. Nu Merkel&CO au facut legile in aceste state indatorate care acuma cauta pisica neagra pe undeva. Si Schäubel al nostru a fost de acord ca FMI sa paraseasca Europa deci Nici FMI nu a fost impus de Merkel&CO. Daca observ bine in statele mediteraniene se face greva din orice parca nu am avea si noi criza si probleme. Exista si in rindul poporului German suparare daca trebuie sa fie la lucru si altii pe strada. Legile EU sint facute si aprobate de TOATE stetele EU nu numai de Germania si Franta deci trebuie si respectate.
  -D-le Adrian D Vreau sa va pun o intebare. Combinatele siderurgice si tot ce s-a privatizat in Romania mai nou si CFR marfa se duc de-a ripa si la fier vechi deci se pierd o suma imensa de locuri de munca si a tinerilor, se poate pune pe spinarea D-nei Merkel&CO??? Nu este oare un lucru care se numeste AUTODISTRUGERE???

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iunie 29, 2013 la ora 18:25

   Draga Un turist,
   E drept ca inca n-am ajuns in sudul Greciei, dar de cite ori am fost in Macedonia, chiar si in bufete mititele in sate sau localitati mici, am primit nota de plata. In Salonik aveam si o rubrica unde puteam sa completez (cu creionul oferit cu doua bombonele pe aceias tavita)ce bacsis sunt dispus sa dau. Aici in Canada, dupa ce dau OK la suma de platit, urmeaza intrebarea ce tip vreu sa dau (eu pun ZERO, pentru ca ii dau in mina inainte sa parasesc masa – ce platesti la caserie ajunge la patron sau manager). In Jugoslavya, peste tot mereu aveam nota de plata la orice, chiar la intrarea in pestera Postoina, odata cu biletele aveam si confirmarea platii. E drept ca am fost numai prin zone turistice, poate in alte parti sa fie altfel. Eu nu o condamn pe Merkel, nu am auzit sa fi facut potlogarii personale si arata ca este o persoana capabila sa tina obrazul sus chiar cind este improscata cu noroi. Tot respectul meu pentru ea. In fond fiecare conducator de stat are obligatii fata de propriul sau popor. Daca fiecare ar face la fel, s-ar ajunge la negocieri oneste (negocierea intotdeauna implica si incercari de …sensibilitate) daca nu esti fraier.
   Acuma, ca ati adus vorba de FMI – cine i-a adus pe capul diverselor tarisoare? Sau de UE – cine face legile pe care cu totii trebuie sa le respecte? Foarte interesant. De exemplu, cind Ceausescu a ajuns cum o fi ajuns la FMI, aproape toata lumea s-a bucurat, dar cind Ceausescu a platit totul inapoi dintr-un sut, FMI a strins din dinti (ce sa zici cind primesti ce ai de primit), in schimb s-au suparat multi altii care nu prea aveau nici o legetura vizibila cu FMI. Nu vorbesc de americani care au continuat relatiile amicale cu Romania. Vorbesc de presa occidentala, de Europa Libera. Sa fie in spatele astora principalii …actionari ai FMI? Adica niste …europeni, prieteni de continent? Ce vreau sa spun este ca Romania a fost rivnita de altii de-alungul intregii istorii – ma bucura, inseamna ca are ce altii n-au, dar ma si ingrijoreaza, cind pierzi si nu stii ce pierzi. Inca nu stiu cum, prin ce tehnica ajung tarile sa fie obligate sa apeleze la un …camatar international, care are (cine i-a dat-o?) si tupeul sau puterea sa se amestece in treburile interne ale unui stat. Deci asta este ceea ce deranjeaza – dirijarea – nu camata (care oricum ar putea sa fie mult mai moderata (dovada ca atunci cind nu mai au de unde lua sunt capabil sa … stearga cu buretele – au facut treaba asta de citeva ori, chiar si cu rusii). Ma rog, cind spunem FMI, majoritatea se gindesc la americani. Nu ma pot pronunta pentru ca au si ei „investitiile” (interesele) lor in Europa. Deci am ajuns si la UE. Aveti dreptate, legile nu sunt facute numai de Germania si Franta. Nici nu stiu la care din aceste legi va referiti. Intr-o sedinta de conducere a unei firme, cind se iau hotariri, in spatele fiecarui aliniat sta o anumita persoana – responsabila cu problema specifica – nu tot bordul. Aceasta persoana, membru al consiliului are dreptul sa ceara si sa i se onoreze cererea impunerii unui aliniat, sau chiar a unui pachet de aliniate in cadrul deciziei. Este o vorba, nu mai retin exact, care spune: vrei sa gasesti vinovatul cauta banii. Asa si cu legile pe care cu totii trebuie sa le respectam, in favoarea citorva din noi.

   Răspunde
    
  2. Constantin
   Iunie 29, 2013 la ora 21:41

   Ca şi Slovenia, Croatia se resimte inca in urma procesului dificil de dezmembrare a fostei Iugoslavii şi de dobandire a independentei. Dincolo de frumusetea locurilor care le asigura un potential turistic semnificativ, şi de curajul Slovenilor de a adopta moneda unica, economiile celor doua state sunt modeste. Vointa şi determinarea localnicilor, demonstrate in competitiile sportive, bunaoara, sunt vadite in eforturile lor in parcursul catre Uniunea Europeana. Din experienta concediilor mele in zona, slovenii şi croatii mi s-au parut oameni decisi sa apere/respecte ordinea şi regulile. De la interzicerea fumatului in locurile publice, pana la utilizarea pistelor pentru biciclisti. (Mi s-a intaplat, spre exemplu, sa vad un biciclist oprit de un pieton care i-a atras atentia in mod respectuos, dar ferm, ca a circulat neatent şi a depasit banda de demarcatie a pistei amenajate, desi circulatia nu era intensa şi nu deranjase pe nimeni. Biciclistul şi-a cerut scuze şi s-a conformat, spre surprinderea mea, fara sa-l trimita pe pieton in ma-sa cum s-ar fi intamplat fara indoiala in patria-mi natala.) Asadar, nu-mi fac probleme cu privire la respectarea regulilor fiscale in cele doua state, in care şi eu am primit bonuri stampilate. Mai mult m-a surprins faptul ca, spre exemplu, in Ljubljana, un oras turistic şi cosmopolit, la ora 23.00 restaurantele s-au inchis şi practic nu exista viata de noapte. Despre cererea şi oferta pentru evaziunea fiscala am mai scris. Este o chestiune care tine de autoritati şi Justitie. Nu exista popoare bune şi popoare rele. Spre deosebire de statele mentionate, ori Germania, bunaoara, unde legea este aplicata, in Romania (ori in Grecia, despre care ati vorbit) aplicarea legii se poate tranzactiona/negocia. ***Combinatele care s-au dus de rapa [şi CFR Marfa] NU se duc la fier vechi din cauza ca proasta administrare a determinat falimentul agentilor economici care au lichidat activele şi acestea au fost valorificate in cele din urma inclusiv prin vanzarea „la fier vechi”. Desi ar fi fost grav şi acest lucru, cu efecte in plan penal intr-o tara civilizata, situatia este radical diferita. In Romania entitatile economice din proprietatea publica sunt in mod intentionat decapitalizate şi conduse spre faliment de catre proprii manageri, numiti pe criterii politice, pentru ca apoi sa fie cumparate la preturi mici de complicii lor şi vandute de catre acestia „la fier vechi” pentru sume de cateva ori mai mari decat au platit la achizitie. Flota navala a Romaniei reprezinta un relevant exemplu, dar situatia a fost una des intalnita in deceniul 1990, cand furturile din averea statului [şi implicit a mea] cu complicitatea FPS au fost fabuloase. Iar Justitia nu a functionat, asa cum nu a functionat pana la condamnarea (usoara) a lui A. Nastase. Singura constrangere a venit din partea FMI şi tocmai de aceea este atat de puternic valul de resentimente la adresa Fondului: hotii nu au mai fost lasati sa fure din averea statului [şi implicit a mea]. FMI i-a obligat pe cei care voiau sa duca de rapa şi „la fier vechi” combinatele sa le eficientizeze. Adica sa inceteze furtul, sa angajeze management privat, sau sa le privatizeze in intregime. Oricat ar fi obtinut pe ele, paguba pentru statul roman [şi implicit pentru mine] ar fi fost mai mica. Asta este problema cu d-na Mekel, nu ne lasa in treaba noastra, sa furam linistiti la noi acasa, din averea statului [şi al poporului] nostru, pentru ca „NU d-na Merkel voteaza in Romania”, prin urmare, ne dorim din tot sufletul sa nu se amestece in treburile noastre interne! Nu este autodistrugere, ci furt ordinar. Iar hotii care fura din averea statului [şi implicit a mea] sunt sustinuti de unii nenorociti care manipuleaza opinia publica, lansand prin presa ori pe bloguri discutii pe „teme filozofice” despre pericolul reprezentat de pierederea suveranitatii in fata UE, ori amestecul Germaniei (care, de altfel, finanteaza „la greu” lipsa de performanta din Uniune) in treburile interne ale Romaniei (ori Greciei), sau constrangerile FMI in vederea eficientizarii activitatii economice care atenteaza la independenta nationala.

   Răspunde
    
   1. un turist
    Iunie 29, 2013 la ora 22:53

    Constantin.De acord cu d-voastra, vreau numai sa spun ca un presedinte German care a facut reclama pentru cineva si a primit ca atentie un concediu platit a trebuit sa demisioneze. Pe cealalta parte in Romania cine fura si inseala statul este ridicat la gradul de ministru ceva ce nu intelege nimeni dar accepta toti. Intradevar mediile sint la ora actuala cei ce influienteaza bunul mers al timpului si este o parere personala ca ar trebui cenzurate unele articole care depasesc bunul gust si aduc pagube materiala sau personale prin umflarea lor.
    -Sandu Cu-In Germania BACCISUL este de obicei ffff mic se rotunjeste la urmatorul € si cu asta se termina nota de plata. Nu ca am fi zgirciti dar asa se obisnuieste si este normal ca si eu primesc numai salar pe ce muncesc si nimic in plus.

    Răspunde
     
    1. Constantin
     Iunie 30, 2013 la ora 11:37

     „…ceva ce nu intelege nimeni dar accepta toti” pentru ca insusi prim-ministrul este cel care a furat o lucrare stiintifica, insusindu-si-o. Cel de la care a fost furata, in loc sa depuna plangere, si-a cerut scuze. Ca si cum hotii au intrat in casa lui si i-au furat agoniseala, iar el le-ar fi zis : „Luati tot ce vreti, dar nu va suparati, n-o vreti si pe nevasta-mea?”. Este simplu de inteles atunci cand chiar el i-a invitat pe hoti, pentru ca ei sunt sefii lui. Amaratul care este autorul lucrarii plagiate a scris chiar el teza de doctorat la ordinul sefului sau folosind, cum era si la indemana, ample pasaje din propria lucrare. Politicienii corupti nu sunt sanctionati de alegatori pentru ca sunt usor manipulabili. Caracterul acesta al popoarelor latine (inclusiv din America de Sud) vine din caracterul emotional si din lipsa de informare/educatie. Iertati-ma, dar solutia NU este interzicerea manipularii prin cenzura, ci crearea canalelor de comunicare necesare pentru informarea adecvata a publicului si prin cresterea nivelului de educatie.

     Răspunde
      
     1. un turist
      Iunie 30, 2013 la ora 11:59

      Aici fara eventuale comentarii!!!

       
    2. sanduCu
     Iunie 30, 2013 la ora 18:54

     …inteleg, prin educatie sunt un pic german, dar totusi noi astia mai latini, mai orientali, cind vrem sa ne simtim bine suntem mai darnici, daca e posibil…

     Răspunde
      
   2. Adrian D.
    Iunie 30, 2013 la ora 02:35

    Constantin, am citit lungul dvs comentariu, si am fost de acord cu o parte din ce atzi spus.
    Ca de pilda, cu analiza deceneiului ’90. Insa din analiza asta lipsa un element important: din 1991 pana in 2007, tzara nboastra s-a aflat SUB ACORD cu FMI. Asta inseamna , stimate domn, ca fiecare mishcare a fost fie trimisa spre avizare la FMI INAINTE de afi facuta, fie aprobata de acesta DUPA ce a fost facuta. oricum o datzi, oricum o luatzi, daca suntetzi un pic lucid, va trebui sa va punetzi intrebarea: cum de a fost posibil jaful de atunci?
    Ceea ce ne aduce la urmatorul punct: „Iar hotii care fura din averea statului [şi implicit a mea] sunt sustinuti de unii nenorociti care manipuleaza opinia publica, lansand prin presa ori pe bloguri discutii pe „teme filozofice” despre pericolul reprezentat de pierederea suveranitatii in fata UE, ori amestecul Germaniei (care, de altfel, finanteaza „la greu” lipsa de performanta din Uniune) in treburile interne ale Romaniei (ori Greciei), sau constrangerile FMI in vederea eficientizarii activitatii economice care atenteaza la independenta nationala.” Cum fac parte din aceshti „nenoroccitzi;’, stimate domn daruit cu elegantza shi purtatri alese musind a mahala, nu am sa va rog sa va ceretzi scuze. E inutil – domni ca dvs. nu ishi cer scuze. Am sa va rog in schimb sa argumentatzi.
    Eu unul – spre deosebire de dvs – nu am prezentat slogane shi lozinci, am prezentat dovezi pentru fiecare punct din cele spuse de dvs.
    „pericolul reprezentat pierederea suveranitatii in fata UE” – da, este un perciol, considerand actziunile clare ale UE din ultimii ani. shi inca unul considerabi9l.
    „ori amestecul Germaniei (care, de altfel, finanteaza „la greu” lipsa de performanta din Uniune) in treburile interne ale Romaniei (ori Greciei),” – ceea ce spunetzi este un dublu fals, sau o dubla-lozinca, cum preferatzi. no. este vizibil cu ochiul liber, shi am discutat despre asta pe larg in perioada poveshtii din CIpru, ca imixtiunile Germaniei in treburile interne ale unor tzari europene (care, incidental, se afla in recesiune de vreo trei ani, shi, tot incidental, cam de cand au inceput aceste imixtiuni… a naibii coincidentza) precum Irl, sp, gr etc. no 2. O simpla privire la cifre: Germania NU fionantzaeaza nimic la greu. Ea shi UK sunt tzarile europene care participa la bugetul UE cu sume inferioare ponderii PIB-ului lor, in vreme ce taote tzarile platesc sume corespunzatoare PIB-ului lor in raport cu PIB-ul european. Cifrele, Constantin, vorbesc de la sine, oricate lozinci frumoase lipsite de argumente atzi putea dvss. prociti, aici, pe blog, sau aiurea.
    „sau constrangerile FMI in vederea eficientizarii activitatii economice care atenteaza la independenta nationala.” – constrangerile FMI in vederea eficientizarii activitaatzii economice au fost documentaate in peste 100 de tzari, din care TOATE aau inregistrat imense caderi economice CA URMARE A contactului cu FMI. Sorry, exista cifre, exista statitistici, iar ele sunt clare.
    Ashijderea, neregulile existente in comportamentul FMi au fost documentate inclusib in scrisoarea de demisie a lui Davisojn Budhoo, domn acre cu sigurantza shtia mai multe despre practicile FMi decat dvs. sau decat mine.
    Toate aceste fapte, care striga, care sra in ochi… shi carora dvs. le substituitzi lozinci, lipsite de orice argument, altul decat lozinca insashi, vin sa arate ca nenorocitzii aia au dreptate, shi nu dvs.
    Dvs. care, in mod ciudat, nu facetzi decat sa reluatzi o propaganda absurda, vorbitzi despre … integritate.
    In incheiere, va felicit pentru concediile dvs. in Slovenia shi Croatzia. Ele nu sunt la indemna aoricarui romaan, shi in niciun caz nenorocitzilor despre care vorbitzi.
    Despre ce vorbeam?
    Ah, despre propaganda shi integritate.
    felicitari pentru concediile dvs. in Slovenia shi Croatzia.
    PS Curajul Sloveniei de a adopta moneda comuna (nu „unica’, Constantin, ci „comuna. e o mica diferentza, dar esentziala – mai informatzi-va putzin, nu strica) shi-a aratat roadele anul acesta. Nu razboiul din Iugoslavia a determinat Slovenia sa „fie ajutata sa ceara” un rescue-package de la CE+FMi. Ci moneda sa… „unica”. Din puncrtul asta de vedere, inca o data, realitatea vine impotriva lozincilor dvss. – nu s-au mai vazut monede care sa ingenuncheze 6 tzari din 18 care o utilizeaza, iar unicitatea euro este categoric incontestabila.
    Asha ceva nu a mai existat pana acum.

    Răspunde
     
  3. Adrian D.
   Iunie 30, 2013 la ora 02:56

   UN turist, „Combinatele siderurgice si tot ce s-a privatizat in Romania mai nou si CFR marfa se duc de-a ripa si la fier vechi deci se pierd o suma imensa de locuri de munca si a tinerilor, se poate pune pe spinarea D-nei Merkel&CO??? Nu este oare un lucru care se numeste AUTODISTRUGERE???” – nu v-am raspusn la intrebare pana acum fiindca era – shi este- o intrebare absurda. Shtitzi bine ca dna Merkel nu avea cum sa fie vinovata de lucruri care s-au intamplat in vremea cand nu era inca cancelar, ci doar o tanara doamna care facea totul sa se uite ca fusese secretara cu agitpropul comunist.
   Da, anii ’90 au fost AUTODISTRUGERE, fara indoiala, dar o autodistrugere asistata shi orchestrata.
   De catre cine?
   Stimate domn, de 3 ani de zile imi scuip plamaanii pe acest blog pentru a demonstra ca pamantul e rotund shi se invarte in jurul soarelui.
   Shi anume ca Romania este sub acord (aproape) neintrerupt cu FMI din 1991. Aceasta inseamna stimate domn ca TOATE mishcarile ecoomice – shi mai ales privatizarile (dar sjhi decapitalizarea de caare vorba Constantin mai sus) au fost avizate sau cerute de FMI.
   Mai mult, de la mijocul anilor 90, ROmania se afla in acord de preaderare cu UE.
   Acest lcuru a facut ca politica economica a Romaniei sa intre shi mai pregnant pe acest ciclu autodistructiv.
   Nu shtiu sa va spun care a fost rolul germaniei in povestea asta.
   Shtiu insa sa va spun care a fost rolul jucat de GErmania shi de Frantza in dezmembrarea shi daramarea Iugoslaviei. Shi pentru ca pe mine nu o sa ma credetzio, urmaritzi (azi e duminica, avetzi timp), va rog, acest documentar:
   http://www.youtube.com/watch?v=waEYQ46gH08
   mai departe – shi cu asta inchei – confirm povestea lui SanduCu despre Grecia, unde am petrecut mai multe luni, ca bursier al EFA, in anii 2005, 2006, 2007 shi 2009, in Athena shi Thassos. Nu mi s-a intamplata NICIODATA sa nu primesc bon, indirferenet daca mancam un souvlaki, faceam xeroxuri (shi am facut destule) sau mancam la restaurant.
   In schimb, am petrecut doua luni la Munchenb, ca bursier al Fundatziei Jacoby. Cu exceptzia supermarketurilor, a trebuit MEREU sa cer bon. Shi va pot spune ca , spre marele meu shoc, se uitau germanii la mine cam shocatzi cand ceream „receipt”, ca shi cum ash fi vorbit in swahili. la momentul ala, uitau toata engleza pe car5e o shtiusera cand am comandat. Shi nu imi amintesc sa fi fost condamnatzi/amendatzi vreodata. Ah, shi ca sa nu credetzi aiureli – treaba asta se intampla nu la periferia orashului, ci chiar in centrul lui (la munchen, am locuit pe Amalienstr.)
   Povestea este foarte reala, din pacate.
   Nu trebuie sa va ssuparatzi pe mine, stimate domn, ca va spun lucruri neplacute despre tzara dvs. Nu este nici vina mea nici dvs . ca aceste lucruri se intampla.
   Este responsabilitatea tzarii dvs pentry astfekl de lucruri shi pentru propaganda pecaare o emana, ca shi pentru cancelara ex-comunista pe care a ales-o, shi tare bine ar fi daca ele nu s-ar mai intampla.

   Răspunde
    
 • Adrian D.
  Iunie 29, 2013 la ora 00:31

  Dna Merkel & CE vrea sa le gaseasca un serviciu tinerilor greci shi spanioli pe care i-a nenorocit in patru ani de zile?
  Superb.
  Iata un excelent motiv pentru aceshti tineri de a o shterge din tzarile lor, ACUM. Daca dna Merkel le va cauta de lucru asha cum „le-a salvat” tzarile, e clar ca shomajul in randul tinerilor o sa ajunga la 75%, in aceste tzari, in urmatorii 4 ani.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iunie 29, 2013 la ora 01:46

   …grecilor si sirbilor le intrevad un viitor luminos…

   Răspunde
    
   1. laurentiucat
    Iunie 29, 2013 la ora 10:44

    precum o gaura neagra… sper sa nu cadem si noi in ea.

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     Iunie 29, 2013 la ora 17:22

     …e pe bune, dar e prea devreme de vorbit…

     Răspunde
      
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase