Restructurarea şefilor

de Moise Guran

Nu vreau să sune nici ca o laudă, nici ca o critică, dar guvernul face prima restructurare de personal cât de cât gândită. Va da afară aproape 3.000 de bugetari din structurile centrale și va desființa cam 60 de mii de posturi neocupate. Asta e știrea. Partea deșteaptă este că, în același timp va plafona la maximum 12% numărul de șefi. Și acum să vă explic cum vine treaba cu șefii ăștia de la stat… La mai bine de un an de când conduce România, Ponta nu a reușit să afle câți șefi, șefuți, directori, coordonatori și cum le-o mai spune are în apartul de stat.

Am întrebat și eu pe la sindicate… nimeni nu știe. Deși sporurile de conducere tot de la buget se plătesc și bănuiala mea este că aparatul se protejează astfel nefăcând publică cifra exactă a șefilor din România bugetară. Știm cu toții că șefia este de regulă impusă pe linie de partid și că, în numeroase cazuri, ajung pe posturi de conducere în instituțiile publice niște politruci de mâna a doua care fie au lipit afișe în campanie, fie au dezertat de la adversari într-un moment critic. Acești șefi sunt în fapt pârghii în mâna partidului și nu a cetățeanului contributor, așa cum ar trebui.

Partea proastă e că atunci când vine ordin de sus de restructurare, ați ghicit, șefii sunt cei care fac listele. Funcționarul de meserie, cel care chiar ține în spate instituția publică are prima șansă să zboare. Acum, dacă Guvernul limitează la 12% numărul șefilor dintr-o instituție unii dintre acești politruci vor avea două șanse – fie să se întoarcă în cloaca politică de unde au aterizat în instituția publică, fie să nu mai fie șefi, ci să muncească, să țină adică ei locul funcționarului profesionist care va fi disponibilizat. Credeți-mă, vor prefera prima variantă. Dacă pierd șefia pierd și sprijinul politic căci nu mai au nicio utilitate.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , ,

Comentarii prin facebook

24 răspunsuri la Restructurarea şefilor

 • Gal
  Iunie 29, 2013 la ora 03:33

  sunt curios sa vad pe baza caror criterii vor face restructurarea asta, referitor la sefii-directorii care au bagat in faliment cam tot ce avea tara asta,ei chiar sunt dati afara ? sau sunt repartizati in alta parte? As privii cu mare pasiune la tv sa vad in fiecare zi cate un „sef” repartizat in vreo celula.

  Răspunde
   
 • luana
  Iunie 28, 2013 la ora 12:36

  Va recomand sa cititi toate Ordonanta, nu numai titlul, veti vedea ca sefii vor ramine bine mersi si vor pleca multi profesionisti

  Răspunde
   
 • dan onofrei
  Iunie 27, 2013 la ora 22:56

  deci felicitari pentru emisiile din 24,25,25 iunie stimate domnule GUran:La inaltime temele,ABSOLUT TOATE SI MODUL DE ABORDARE
  -foarte la inaltime stirea cu centrul de performanta tehnologica CLUJ:Asa trebuie sa functioneze pe zone mari unite ca zone metropoilitane care sa includa si zonele rurale adiacente .ASculati de la mine daca e liniste csi pace si o sa fie veti avea mare succes desi acum va zbateti in mocirle de multe ori facute cu mina dvs.
  _MA bucur ca atacati din ce in ce mai mult pe blog discutiile despre ecologie mai ales emisia de CO2 la automobile.
  Deci sinteti putin depasit de evenimente caci Comisia Europipiana deja a dat ordin si anume !!!!!
  _emisia de CO2 pina in 2015 este limitata la o valoare maxima de CO2 de 120gr/Km
  _pina in 2020 aceasta valorae trebuie sa fie < decit 90 gr/Km:Deci atentie mare ce masini va cumparati si se pare hybridele vor intra puternic in actiune dar si masiniile electro 100% la care lipseste inca infrastructura de alimentare pe reteaua de autostzrazi dar se face:

  DEci nu mai e utopie ci LEGE la care si Romania va trebui sa se asume !!!!ce faqC CANADIENII NU STIM CA PINA ACOLO E OCEANUL
  Un singur aspect e regretabil total caci se acorda derogarea concernelor auto daca vind procent mare de masini mici cu emisii reduse CO2 atunci la acele cote au voie sa vinda mai departe si carose de lux mari:CE sa facem e mafia industriei caRE NU POATE PESTE NOAPTE ACOPERI PIERDEREA PRODUCTIEI ACESTOR MARI ADUCATOARE DE CISTIG CA MAI SINT IDIOTI IN LUMEA ASTA CARE INCA VOR SA CONDUCA audi de la 2400 cmcubi in sus ;SAU CAdillacuri ca tancurile :MA rog deci e un compromis dar macazurile s-au miscat pentru un viitor cu mai putin CO2(cel putin la NOI in Europipia SI de asta sa fim mindri):Deci cine e mai sarac ca mine de exemplu ramine sa conduca masina de litraj mic ,eventual hybrida sau ceva pe gaz care la dsv.in Romania e si ieftin ca si dotare :Aici o dotare cu instalatie la o masina de ocazie este 3000 si peste de Euro dar se face platita daca circuli.DEci viitorul e in miscare puternica .Fordul face aici la B MAx reclama f.puternica si efectiva la ore de virf si va avea succes dar aici nu prea merg multi cu Ford(mai mult turcii ) dar se vinde la 17mii euro deci convenabil pentru asa o masina .
  Renaultul a scos o mini masina de 1 persoana total electrica ca o minimotocicleta pe 4 roti cu o raza de 80 KM iar VW a scos modelul UP cu emisie deja sub 100gr CO"/Km.JAponezii si asas merg de mult pe hybride asa ca motorul Otto e pe duca la automobil:MAI ramin insa mastodontii de camioane si aici e punctul slab!!!

  Răspunde
   
 • bogdan
  Iunie 27, 2013 la ora 17:30

  Eu nu prea vad ce-i bine gindit…
  1. da afara 300 de oameni din administratia centrala. Boc a dat mult mai multi. si n-a fost deloc bine gindit. Bine gindit e cind disponibilizarile vin ca rezultat al unei reorganizari, nu cind sunt dati afara 3000 ca sa se inchida bugetul de cheltuieli de personal…
  2. desfiinteaza 60k posturi vacante. Iar, de ce le desfiinteaza pe toate de-a valma? De ce nu se fac dcesfiintarile astea de posturi printr-o restructurare gindita? Punem pariu ca macar 30% din posturi sunt in sanatate, unde toti emogreaza spre europa de vest?
  3. chestia cu functiile de conducere se poate rezolva din pix. Se modifica organigrama si in loc de sef scrie asistent, si s-a rezolvat cu sefia.

  In concluzie, nu vad nimic, da’ nimic bine gindit.

  Bine gindit ar insemna o lege a salarizarii unice, dublata de o informatizare a sistemului si triplata de o reforma administrativa in care organigramele de functionare sa fie gindite.

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iunie 27, 2013 la ora 20:00

   …o gindire dublata si triplata, nici un dubiu trebuie sa fie ceva bun. La fel de bun ca un sistem de salarizare unic, care poate fi valabil atit in organizatii de stat cit si in marile structuri economice particulare. Dar sa ne limitam acuma numai la sectorul de stat.
   Un sistem de salarizare unic (cum de altfel a existat in Romania, nu numai in aparatul de stat dar si in sfera de productie) implica o aliniere de trepte de salarizare (pregatire, vechime, exceptii) asupra intregului sistem. Si pare efectiv si echitabil. Acum e de cintarit avantajele si dezavantajele, pentru a fi acoperit pui, deobicei, raul inainte, adica dezavantajele. In aceasta tematica nu sunt multe, dar semnificative. Fara sa recurg la exemplificari (sunt numeroase si cunoscute) s-a observat multimea de transferuri care de care mai protectioniste care se declanseaza dupa o…restructurare. Fiecare accepta sau apuca ce poate si … vede pe urma. Motivul este unul singur: un loc caldut – munca ioc si salariul ca toti ceilalti prosti. Nu am nici o experienta in acest domeniu (desi am avut oameni pe care i-am pregatit si pe urma au incercat – cu mine nu tine – sa se transfere in alte sectii unde sa se dea mari cu… cunostintele acumulate). Nu am nimic contra ca altul sa-si gaseasca un loc mai bun, dar nu pe seama mea – ca nici eu nu sunt timpit, te-am pregatit pentru ce imi trebuie mie si acuma pleci sa-ti vinzi marfa unuia care, chiar daca are nevoie de ea… dar ce-mi pasa mie. Dar totusi, mi-a dat de gindit si am facut presiuni, trecind si de sefii mei pina la centrala: am obtinut in mod exceptional (activitatea mea implica Asigurarea Calitatii) fonduri de premiere personale pentru cei cu care lucram. Nu le acordam pe perioade de timp (spanac) ci pe lucrare (unele mai lungi/grele altele mai scurte/usoare), dar astfel repartizate incit sa se observe o echitate. Rezultatul: n-a mai existat ideia sa fiu parasit, am primit oferte si din afara organizatiei – firme particulare cu care lucram), despre eficienta ce sa mai spun – vatafi ai calitatii in toata legea.
   Acest sistem l-am obtinut, nu stiu daca s-a pastrat, dar credeti ca ar fi posibil de introdus in Romania?

   Răspunde
    
 • Constantin
  Iunie 27, 2013 la ora 16:10

  Asa cum se anticipa inca cu mai bine de un an in urma, in lipsa performantelor guvernamentale, previzibila, de altfel, in contextul in care ciorovaiala din sanul aliantei abia daca reuseste sa acopere lipsa de competenta a guvernantilor, pentru ca trebuia sa existe un vinovat, el a fost gasit in persoana presedintelui T. Basescu. Domnia sa este, desigur, foarte potrivit pentru a prelua vina proastei guvernari atat timp cat se face vinovat in egala masura de seceta, de inundatii şi pentru grindina cazuta luna trecuta la Bolintin Vale. Unii sunt de parere, in context, ca fostul prim-ministru, dl. E. Boc, il pupa in trecut in fund pe dl. Presedinte T. Basescu, iar actualul prim-ministru V. Ponta il pupa in fund pe dl. Presedinte T. Basescu in prezent. Altii sunt de parere ca dl. Presedinte T. Basescu, simtind textura matasoasa a unei limbi mai tinere, s-ar fi intors.

  Răspunde
   
 • Mihai
  Iunie 27, 2013 la ora 14:37

  Situatie. Angajatul nu este sef, este angajat pe linie de partid. Nu face nimic. Prin nimic spun, vine la 9 si pleaca la 9 jumate (nu pe jos, cu masina de serviciu). In cazul unei restructurari cine pleaca el sau functionarul?

  Răspunde
   
 • Catalin
  Iunie 27, 2013 la ora 11:44

  se va aplica in continuare principul „functia bate gradul”…adica se vor re-loca pe functii care nu vor parea de conducere dar de unde vor avea linie directa…

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iunie 27, 2013 la ora 19:20

   Draga Catalin (si inteleg CTL),
   „functia bate gradul”, o chestie cunoscuta de mult, dar aplicata/introdusa in management doar de vreo doua decade: Project management. Ducerea la bun sfirsit al unei lucrari, s-a observat ca este influentata negativ de o administratie functionala (buni organizatori, dar neprofesionali). Deasemenea, un bun profesional, rar se intimpla sa obtina rezultate bune pe plan organizatoric. Rezultate excelente in aceasta directie le observam frecvent in afacerile mici: daca patronul nu este si profesional, se va multumi cu supervizarea functionala asupra unui angajat cu pregatire si experienta profesionala.
   In firme mari particulare sau organizatii de stat, solutia dovedita ca ideala este matrita operationala functional-profesionala (exact ce spuneai cu functia si gradul).
   Am dorit sa amintesc acest fapt pentru ca am sesizat o nuanta de frustrare. Functionalull raspunde de respectarea clauzelor contractuale, iar profesionalul de procesul productiv. Deci avem sefi administrativi si sefi de lucrare. Nici unul nu este superior celuilalt, chiar daca uneori se incearca asa ceva din ambele parti. Marele avantaj al acestei matrite este ca o structura economica poate derula simultan mai multe proiecte in perfecta sincronizare: fiecare lucrare isi are un sef unic cu productia, care coopereaza cu fiecare sef administrativ (functional pe latura specifica – personal, financiar, aprovizionare, educational, protectia muncii, livrare, samd.)
   Dupa cum vezi, ce e vechi e inca bun…

   Răspunde
    
   1. Catalin ( CTL )
    Iunie 27, 2013 la ora 19:58

    Nu, exista ineva care scrie cu apelativul Catalin si exist eu, Catalin ( CTL ) Dat fiind ca sunt singurul care folosea o asfel de prescurare m-am simtit ciudat si de aceea mi-am scris prenumele. Dar Catalin, simplu este altcineva.

    Răspunde
     
 • cornel
  Iunie 27, 2013 la ora 11:24

  Se apropie data de 1 iulie 2013, data la care s-a promis reducerea TVA-ului la paine, la 9%. Au existat zvonuri ca se va renunta momentan la aceasta masura. Eu consider acest lucru o GRESEALA politica MAJORA pentru guvernul actual si acest pas inapoi va fi un semnal negativ dat economiei si investitorilor.
  Luarea acestei masuri la 1 iulie poate avea rezultate pozitive in cascada pentru economia romaneasca, dar pentru acest lucru e nevoie de hotarare in luarea unor asemenea decizii de catre guvern. Partea cu posibila scadere a incasarilor din TVA la bugetul de stat, ca urmare a acestei masuri, trebuie sa fie momentan pe planul 2 (nimeni nu poate sti sigur impactul final asupra bugetului – pozitiv sau negativ) insa acest aspect nu trebuie pierdut nici un moment din vedere (vezi aici controalele care sunt necesare pentru a minimina evaziunea din domeniul panificatiei si educatia de a da si a cere bon fiscal).

  Răspunde
   
  1. sanduCu
   Iunie 27, 2013 la ora 18:52

   …e adevarat, sa bati in retragere demonstreaza multe lucruri negative, si totusi daca te explici, poate sa demonstreze multe lucruri pozitive (de exemplu esti capabil sa-ti recunosti greseala – o chestie cam rara). Dupa toate lucrarile de cercetare, analize, evaluari, si multe altele, inainte de inceperea exploatarii se mai face ceva, deosebit de important care, de fapt are ultimul cuvint: proba tehnologica intr-o statie pilot. Chestia asta trebuie sa urmeze toate rigorile, nici o exceptie – daca se descopera o eroare, se arunca proba si se reincepe totul (adica numai faza cu proba tehnologica)de la inceput. Este vorba de 20-50 tone, care se admite, dupa felul in care a fost prelevata si uniformizata, ca este reprezentativa pentru toata rezerva (din studiile anterioare s-a ajuns la concluzia ca avem o rezerva).
   Inteleg ca reducerea TVA la piine este un fel de …proba tehnologica pe economie. Dar nu este. „Rezerva” include o varietate prea diferita, o „omogenizare” nu o va putea face reprezentativa, si ca atare rezultatul nu va fi de nici un folos. Daca tot vrei sa faci testari pe economie, trebuie sa ai …ousoare (in ebraica i-ti poti permite sa spui asta si in public) sa declari o perioada anumita in care faci schimbarea pe toata economia – dar si asta ar da dovada de lipsa de profesionalism, absolut orice poate fi MODELAT cu capul si cu computerul. Ce nu poti lua in calcul, sunt …elementele umane, pe care daca un guvern nu este capabil sa le controleze, atunci …adio. Si asta nu este instigare la dictatura, dar forta unui guvern trebuie demonstrata – taticu nu trebuie sa scoata cureaua, dar copilul trebuie sa stie ca se poate intimpla.
   Deci, reducerea TVA la piine = bla-bla-bla…

   Răspunde
    
   1. cornel
    Iunie 27, 2013 la ora 23:12

    O sa fiu direct (sper sa nu va suparati pe mine) – daca traiesti in Romania si cheltuiesti aproape toata leafa (salariul) pe intretinere si mancare iar mancarea (vezi aici pretul la alimentele de baza) e mai scumpa ca in Germania, spre exemplu, in cazul unor produse alimentare de baza, lucrul asta te cam pune pe ganduri si te intrebi – „Cum vine treaba asta? S-a intors lumea cu fundul in sus in Romania sau suntem prea incuiati la cap ca sa ne dam seama ca ne facem rau singuri?”. O cauza principala e TVA-ul, alta e eficienta economica si alta este adaosurile nesimtite practicate de multi comercianti din Romania. Din Canada aceste aspecte pot parea bla-bla-bla, exact cum ati spus dvs, dar in Romania acestea reprezinta o realitate care te cam lasa cu buzunarele goale dupa ce ai facut cumparaturile absolut necesare intr-o gospodarie.
    Intrebare : „In Canada cat este TVA-ul la produsele alimentare de stricta necesitate?”

    Răspunde
     
    1. sanduCu
     Iunie 28, 2013 la ora 22:26

     Draga Cornel,
     Dupa armonizarea teritoriala si federala, am detaliat nu de mult pe blog, avem un TVA unic de 13%.
     Va rog sa nu va mai cereti scuze, nu sunt de loc sensibil la discutii directe, pe fata. Daca n-am dreptate recunosc si ma bucur sa invat.
     Observ expresia „raminem cu buxunarele goale” oarescum legata de comparatia preturilor din Germania cu cele romanesti. Am retinut ca nu obisnuiati sa amestecati, dar voi reveni asupra punctului meu de vedere: considerind egalitatea intre oameni ca o lege universala, nivelul de trai oriunde pe pamint ar trebui sa fie … identic, adica egal. Pentru ca trebuie sa tinem cont de traditiile locale/nationale, poate chiar de apetitul de viata al fiecarui individ separat, cred ca se poate rontunji „nivelul de trai universal” cu „nivelul de trai civilizat”, acesta din urma folosit de mine frecvent. Acest nivel civilizat de viata poate caracteriza o anumita economie nationala si cred ca in principal este determinat de moneda nationala unica, de sistemul fiscal national si de puterea de cumparare a salariului minim national (pe aici pe undeva sunt incluse si preturile fixe practicate pe economie). Deci comparatii intre economii diferite, cetatenii diferite nu pot fi relevante in nici o directie. E clar ca un canadian cu un venit minim de 1500 CD va trai acea luna in Romania pe picior mare avind vreo 6500 de lei. Acelasi canadian, aici, isi foloseste bunul simt la maximum ca sa termine luna. Si acuma ma intorc la taxe, la TVA. Bla-bla-bla nu este o desconsiderare a nimanui si nimic, este o forma artistic-literara (la moda pe aici) pentru ceva care nu are nici un rost. Asta este TVA pe piine intr-o economie care nu este tinuta sub control, o economie unde eventualul rezultat al experimentului nu va putea avea nici o semnificatie. Cred ca comparatia mea a economiei romanesti cu un corp de minereu, despre care presupui foarte multe si vei sti cu precizie numai dupa ce l-ai preparat si concentrat, este perfecta. Concluzia: daca tot vrei sa testezi pe viu, fa-o pe intreaga economie, redu TVA peste tot pe o perioada determinata. Daca crezi ca riscul este prea mare, foloseste modelarea computerizata, pentru care ai nevoie de profesionali unu si unu – computerul iti da ce bagi in el (in domeniul meu de activitate m-am folosit mereu de sculele astea, iar realitatea mi-a confirmat rezultatul sau cel putin m-a ajutat sa ma etalonez si sa depistez erorile vietii.
     Cind e vorba de viata unui popor, sa faci o asemenea idiotenie de test, nu justifica decit ca dai niste salarii unora pina la terminarea cadentei. Sa fie sanatosi daca si voi acceptati asa ceva.

     Răspunde
      
 • laurentiucat
  Iunie 27, 2013 la ora 07:24

  cum adica ….!? esti sef si cand dai o dispozitie,aceasta nu ajunge imediat pana in ultimul catun si in plus sa nu ai feeback-ul ei a doua sau a treia zi!?
  un sef care da ordine si nu se asigura ca acestea au fost transmise si intelese e zero.
  un sef care nu se poate face ascultat de subalterni, nu poate conduce nici macar o caruta cu doi cai.
  iar se taie otova ca la boc. 12%,3000,60.000 sunt cifre scoase din burta si dau dovada ori de prostie ori de prostire a electoratului care pune botul la asa ceva, mai ales ai sustinatorilor statului minimalist. astia dau din coada meeu cand li se flutura pe la nas taieri in sectorul public…dar luati la bani marunti,nici ei nu stiu de ce se bucura.
  daca ponta se hotaraste sa faca ceva in aparatul de stat, in primul rand trebuie sa stie ce vrea sa faca cu el . de cati are nevoie in fiecare sector sau directie ptr realizarea scopurilor si nu sa se hazardeze
  aiurea pe tappseanul media.
  anunurile astea hei-rupiste creeaza panica si indecizie in birocrati si nimeni nu mai face nimic care sa-l aduca in bataia pustii.
  e ca si cum ii comunica astia de la tvr lui moise, ca peste doua luni ii inchid pravalia. o mai face el ceva pe ici, pe colo, da gandul tot la capul de pe taietor si ce va pune pe masa dupa aia,ii va fi…
  se pare ca diferentele intre ponta si boc incep sa fie doar de inaltime…si de faptul ca boc il putea pupa in fund pe basescu fara sa se aplece.

  Răspunde
   
 • sanduCu
  Iunie 27, 2013 la ora 03:07

  Probabil ca inainte de ase face o lista a sefilor ar fi mai utila o liste a institutiilor publice si atributiile pe care le au de indeplinit. Nu pot vorbi de restructurarea institutiilor publice sau comasarea lor pentru ca nu le stiu, dar reducind aparatul de stat la dimensiunea necesara reala mi se pare un cap de ata mai bun de cit reducerea onor salariati, asa tam-ne-sam, 12% care nu inseamna nimic.

  Răspunde
   
 • cornel
  Iunie 27, 2013 la ora 01:09

  Cred ca fostului prim ministru Emil Boc i-ar fi trebuit minim 500 de ani la conducerea guvernului de la palatul Victoria pentru a lua o asemenea masura „grea”. Spun acest lucru prin prisma a ceea ce s-a intamplat (ce decicizii s-au luat) in timpul guvernarilor Boc, atunci cand cutitul nu ajunsese la os, adica pana sa vina criza din anul 2008-2009 in Romania si cand incasarile la bugetul statului s-au prabusit si cand guvernul Boc a taiat cu 25% din salariile bugetarilor, a marit TVA-ul de la 19% la 24% si s-a imprumutat la FMI ca sa acopere cheltuielile facute de statul roman (iti faci cruce si nu stii care a fost si care este rolul acordurilor dintre FMI si autoritatile romane aflate la guvernare – daca e fiu obiectiv cred ca rolul acordurilor FMI pentru economia romaneasca, dupa 1989, a fost distrugerea programata si etapizata a economiei si indatorarea statului roman fara vreun rezultat pozitiv asupra economiei reale adica cea care plateste taxe si impozite la stat – deci, cu alte cuvinte, doua lovituri naucitoare pentru o tara care au ca rezultat imediat saracirea populatiei, pierderea unui numar mare de locuri de munca si desfiintarea de intregi ramuri [privatizarea unor societati de interes strategic pentru economie, controlate de stat si care sunt vandute pe aproape nimic]de productie din economie).

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Iunie 26, 2013 la ora 23:58 Răspunde
   
 • laurentiucat
  Iunie 26, 2013 la ora 23:54 Răspunde
   
  1. Catalin ( CTL )
   Iunie 27, 2013 la ora 07:35

   E, vedeti, asta e motivul pentru care eu sustin ideea unui stat mai mic. Oamenii pot sa-si ia la revedere de la acei bani. Dar, pana la urma, e alegerea fiecarui popor, fie are stat mare si plateste taxe mai mari, fie invers.

   Răspunde
    
 • DrAndrei
  Iunie 26, 2013 la ora 21:19

  Hmmm… De-șefizarea României… S-o vedem și p-asta!

  Răspunde
   
 • M
  Iunie 26, 2013 la ora 19:39

  Articolul mai bine s-ar numi „Restructurarea Parazitilor”

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase