Euro/leu pe nisipuri mişcătoare

curs 2 blog

de Moise Guran

Euro închide săptămâna la 4,52, din păcate în creștere. Fluctuațiile au fost și în această perioadă destul de ample, dar pe volume ceva mai mici. De la 4,44 de lei pentru un euro marți, ieri cursul sărise de 4,55, pentru ca azi să revină spre 4,51. Vestea bună este că la 4,55 de lei euro nu mai pare a avea forță. Vestea proastă este că tot ceea ce putem spera deocamdată este o stabilizare la nivelele actuale, de peste 4,50 de lei pentru un euro. Americanii au confirmat planul de a reduce treptat injecțiile de dolari prin răscumpărarea bonduri guvernamentale, dar mi se pare mie că speculativii care au dat buzna la ieșire din zona noastră s-au cam dus.

curs 3 blogO altă veste proastă este că această bulversare a pieței, când în sus, când în jos, i-au derutat atât de tare pe locali, încât aceștia se tem pur și simplu să ia cine știe ce poziții în piață. Și dacă acum două luni vă spuneam că aș prefera un euro la 4,20 la sfârșitul lui iunie iar azi el este 4,50 de lei, să știți că fundamentele bune ale leului nostru nu s-au schimbat. În mod normal el ar trebui să se aprecieze chiar dacă, din punct de vedere tehnic evoluția din ultima săptămână indică posibilitatea ca până la finalul acestei luni euro să ajungă la 4,6 lei. Să sperăm că acest scenariu nu se va adeveri, eu unul nu cred în el, iar săptămâna viitoare aș vedea euro înapoi spre 4,5 lei sau poate chiar sub această valoare.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , ,

Comentarii prin facebook

15 răspunsuri la Euro/leu pe nisipuri mişcătoare

 • chc
  Iunie 26, 2013 la ora 12:48

  poate ca doar simpla mentionare a cursului sa fie suficienta; nu zic ca Moise greseste, el isi exprima doar opinia in legatura cu cursul (de fapt o sinteza a parerilor celor din piata); o previziune pe curs nu mai poate face nici chiar BNR-ul, care la cat a imbarligat lucruril, nici el nu mai e stapan pe situatie; uitati acum leul s-a intarit cu 3% fata de acum 2 zile, iar in regiune monedele stau in aceeasi situati; situatia din Polonia care orice s-ar intampla este mult mai buna decat in Romania (oricat de bune ar fi vestile de la noi), nu poate justifica intarirea leului; si ceea ce ar trebui sa ne dea de gandit este fluctutia leului

  Răspunde
   
 • Marius
  Iunie 25, 2013 la ora 19:50

  Urmaresc cu interes emisiunea de cate ori am ocazia, insa la sectiunea ‘analiza curs valutar’ observ din ce mai mult gradul mare de erori in predictie date de moderator. Mai mult, insista in a da recomandari telespectatoror, fapt inacceptabil cu atat mai mult cu cat nu se stie pe ce fundament isi face predictiile/recomandare. Poate ar trebui chiar sa se renunte la acasta sectiune in emisiune, de altfel destul de obiectiva si bine polarizata pe subiectele de business.

  Răspunde
   
 • CRISTINA MARIA
  Iunie 23, 2013 la ora 18:58

  Nu fac o contrazicere ,doar o constatare:Agricultura romaneasca nu este comparabila cu cea americana,spaniola,etc.MAI NOU PANA SI LAPTELE comercializat in Romania VA FI IMPUS DE PRODUCTIA UE.PREFER SA vorbesc despre un domeniu familiar mie,anume cel al constructiilor unde VANZAREA DE MATERIALE DE CONSTRUCTII A SCAZUT FOARTE MULT,pricipalul motiv faptul ca nu se mai executa lucrari de constructii civile sau industriale.DECI UNDE SE DEZVOLTA SFERA SERVICIILOR?(este un domeniu implicit d.p.m.d.v)NU AI PRODUCTIE,NU AI SERVICII!NU AI NICI TEHNOLOGIE,din pacate,CAT DESPRE TURISM,prefer sa nu comentez.DECI CUM CRESTE PIB-ul?

  Răspunde
   
  1. laurentiucat
   Iunie 23, 2013 la ora 20:06

   in primul rand cu respectarea legii, cu munca si cu incredere in mintea si priceperea noastra…

   Răspunde
    
  2. dan onofrei
   Iunie 24, 2013 la ora 00:48

   felicitari pentru comentariu stimata doamna CRistina .Raspunsul lui Lautrentiucat la comentul dvs .nu e rau dar suna prea ca in timpuriler apuse.E clar Laurentiu cu respectarea legii -dar care lege cea care a fost si este calcata in piciaore de decenii dupa 89 de bande mafiotice fara pic de scrupul???!!!
   -Cu munca zici??? DA ce fel de munnca parca mai discutam acum vreo citva timp de rabota -munca la stat ???CA intre timp s- a dat la fier vechi ce a fost creat in 50 de ani(inclusiv fostele CAP si GAS) :SAu te referi la munca capsunarilor sau a albinelor lucratoare din bordelurile europipiene pline de albine made in Romania ???
   -Increderea sigur e buna in orice situatie dar de curaj in forta proprie nu duc lipsa romanii,poate de multe ori se supraapreciaza,-sti Laurentiu forta aceea proprie de care discuti teoretic trebuie si folosita adica pusa in practica nu numai in titluri de doctori la puterea a douas n(Dr.DR…HC) ci de practicieni care sa faca cu pasiune munci diverse ca treaba e destula in tara:DAr fi sincer mai ales cei tineri nu prea mai au chef decit de duca .Si cu putine flori e greu sa vina o primavara dorita de multi:Iar multi din politicienii care pacteaza cu mafiile nu doresc sa vina in veci vreo primavara ca lor le e bine asa, au furat destul si au copii la loc de siguranta cu conturi peste mari si tari:Deci LAurentiu cancerul e de mult cronic in acea tara si numai vorbarie goala nu ajuta la nimic .
   De curind dl_Guran tot se zbate cu acest curs euro-leu:PAi asta reflectra puterea economiei tarii :Daca ma uit in toate cataloageloe de turism de aici si compare cu ce oferte au vecinii bulgari si mai mult nu mai zic e o rusinew nationala ca asa o tara cu potential nu il exploateaza .E clar ca si la capitolul asta ROmania este sabotata ca la ora H sa fie cumparate structurile de turism pe 2 lei adica pe nimic ca si Rosia Montana sau ca miile de hectare de cernoziom de care se vor bucuira strainii ior voi veti minca prafuri comprimate cu arome sintetice si colorate in cirnaciori oltenesti :O seara buna si cautati domnilor o doman matura care sa cva fie presedinta :Cu siguranta veti avea mult mai mare folos pentru tara decit cu barbatii care v-au dus (Au dus ) tara de ripa

   Răspunde
    
 • Constantin
  Iunie 22, 2013 la ora 22:44

  „Cati romani mai sunt ocupati cu munca?”_ Eurostat spune ca in 2011 au fost 58,5%. Iar Spania 57,7%, Italia 56,9%, Statele Unite, fatidic, 66,6%. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Employment_rate,_age_group_15-64,_2001-2011_%28%25%29.png&filetimestamp=20121030182934
  Unele state au procente mai mari din populatia cu varsta cuprinsa intre 15 şi 64 de ani ocupata, altele mai mici. Media pentru UE27 este 64,3%. Dintre cei ocupati unii desfasoara activitati in domenii productive, altii in sfera serviciilor, ori in administratie etc. Acelasi site ofera explicatii cu privire la domeniile de activitate ale persoanelor ocupate. Doar ca este putin relevant din perspectiva expusa de dumneavoastra. Spre exemplu, o mare parte dintre romani sunt ocupati in agricultura, carevasazica, cu munca productiva. Doar ca eficienta muncii lor este redusa şi productivitatea mititica. Sunt tari ai caror cetateni produc mai putin, dar produsele lor au o valoare mult mai mare, prin urmare pot acoperi consumul celor asistati de stat. (Asa cum am aratat, produsele nu trebuie sa fie in mod neaparat bunuri, ele pot fi, de asemenea, servicii care sa aiba o contributie importahnta la PIB.)

  Răspunde
   
  1. laurentiucat
   Iunie 22, 2013 la ora 22:54

   @ moise- pune si tu niste butoane cu plus si minus la comentarii. ptr acest comentariu as da un plus…

   Răspunde
    
  2. Catalin ( CTL )
   Iunie 24, 2013 la ora 00:09

   @ Constantin
   In ceea ce priveste ponderea fiecarui segment in economie dau mai departe link-ul acesta http://www.zf.ro/analiza/schimbarea-economiei-romaniei-in-ultimii-zece-ani-ce-modificari-a-adus-criza-si-ce-va-urma-10764247

   Răspunde
    
  3. Catalin ( CTL )
   Iunie 24, 2013 la ora 00:16

   Nu stiu exact de unde ia Eurostar datele sau cum le interpreteaza dar lucrile stau asa : http://www.zf.ro/analiza/economia-sta-pe-o-piramida-inversata-3-1-mil-salariati-din-privat-sustin-15-mil-bugetari-copii-pensionari-si-asistati-social-este-sustenabil-modelul-de-organizare-a-romaniei-10081177
   Din cunostintele mele 75% din populatia peste 52 de ani este fie in pensie ( de boala , fictiva desigur ) fie beneficiaza de un anumit fel de asistenta sociala neavand loc de munca. Tinerii nu stau nici ei bine cu angajatul.
   Asa cum zice si in articol, de exemplu, Germania , la o populatie de 80 mil are 41 mil angajati, Ungaria la 10 mil are 4,4 mil angajati. Si ei isi fac griji privind sustenabilitatea sistemului de pensii, noi am depasit cota ” griji ” si suntem la cea de „avarie avansata” cu ascendent in ” dauna totala „. Petrom ar face bine sa afle odata petrolul in Marea Neagra.

   Răspunde
    
 • CRISTINA MARIA
  Iunie 22, 2013 la ora 18:57

  Cati romani mai sunt ocupati cu munca?ultima statistica primita de noi configura 58.1% din populatia activa a tarii.(de fapt 50% ca 20% sunt plecati)cred ca aici este punctul cel mai nevralgic in ceea ce priveste RAPOARTELE DESPRE ECONOMIE.cei care inca mai produc ceva si cei care doar consuma.NU TREBUIE SA AI LICENTA IN ECONOMMIE CA SA INTELEGI CA NEECHILIBRAND ACEST RAPORT NU AI CUM SA AI DECAT REGRES ECONOMIC.

  Răspunde
   
  1. laurentiucat
   Iunie 22, 2013 la ora 19:32

   si cum il echilibrezi cand ti-au plecat afara vreo 3-4 mil de cetateni din care 90% sunt buni de munca?
   iar in tara ti-au ramas parintii si copiii lor…

   Răspunde
    
   1. dan onofrei
    Iunie 24, 2013 la ora 00:19

    buna seara la toata lumea – da stimate Laurentiucat -asa este si este tragedia popoarelor ce au emigrat ca sa traiasca mai civilizat ,vezi grecii,italienii ,portughezii spaniolii,etc etc pina la migratia in masa a tuturor popoarelor din fostul spatiu rasaritean (ceva mai putin maghiarii care dau dovada de inteligenta din punctul asta de vedere):Copii trimisi sa emigreze de proprii parinti-du-te mama ca aici astia nu se mai fac bine si prefera sa ramina cu nepotii pe cap ceea ce este daunator chiar pentru psihicul copiilor care trebuie crescuti si iubiti de parinti nu de bunici.Asta nu inseamna ca nu va veni ziua cind exista si posibilitatea ca tarile sa se redreseze din propria putere caci daca vor astepta ajutor strain asta nu va veni real in veci decit sub forma exploatarii rapide si stersului putinei:Problema mai garva aici la noi la Europipieni este cum spuneam inzecit ca nu mai avem generatie tinara care sa formeze familii si sa faca copii.Traim o tragedie in definitriv ,noi Europeenii din acest punct de vedere cu bataie f.lunga pentru siguranta celor care sint acum de 30 -40 de ani si isi asteapta siguranta sociala intr-un viitor fara tinerer suficient.VA doresc la toti saptamina imbelsugata noi sintem taRE OCUPATI CU GRADINILE.dar si incintati ,avem de detoate ,ecologic pur.DAr necesita munca multa si mai putina …politica

    Răspunde
     
 • laurentiucat
  Iunie 21, 2013 la ora 23:18

  moise,nu stii nimic…
  ia cheama-l tu pe mosu sa ne zica cum ca e de la cartofi.
  acum au aparut cartofii noi si pretul lor a crescut cu 20% fata de pretul cartofilor de asta toamna.
  dupa cum bine se stie, romania importa majoritatea legumelor sale.
  in concluzie, importatorii cumpara valuta la greu in vederea satisfacerii nevoilor populatiei de a se hrani.
  flotarea cursului este data de intermitenta
  aprovizionarii cu bietele legume cauzatoare de inflatie. cand populatia este satula, scade cererea de cartofi si implicit cererea de euro. dar cand trece senzatia de satietate, sacalii valutelor simt si se apuca de cumparat euro si cursul creste.
  in tot acest timp, bnr asista neputincioasa
  ptr ca ea nu cultiva cartofi…poate doar dom guvernator sa ne ameteasca cu niscaiva vin de pe domeniile domniei sale… da’ trece si asta, ca nu putem sta beti toata ziulica.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iunie 21, 2013 la ora 20:09

  „Cand in sus si cand in jos” reprezinta evolutia unui curs de schimb flotant. Moneda nationala nu poate fi mai puternica decat ii permite starea economiei, cu privire la care orice optimism exagerat poate duce la predictii eronate. In alta ordine de idei,
  http://www.postprivatizare.ro/romana/wp-content/uploads/2013/06/Raport-IMM-2013.pdf

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase