BNR a alergat după doi iepuri

de Moise Guran

Din când în când celor de la Banca Națională li se mai întorce în freză politica neortodoxă, cum le place să spună. De principiu nu prea ai cum să lași mulți lei în piață ca să-i forțezi pe bancheri să scadă dobânzile și să nu te trezești la un moment dat că leii respectivi umflă cursul de schimb. Cam asta se întâmplă în aceste zile în care euro a urcat în câteva ședințe de tranzacționare cu 10 bani sau o mie de lei vechi, de la 4,32 săptămâna trecută la 4,42 săptămâna asta.

Deci în loc să dea leii ăia mulți credite, bancherii au ales să îi bage în euro că e un bun moment speculativ și de ce n-ar face-o. Dacă BNR intervine pe piață și vinde euro, cursul scade, dar în același timp trage și lei din piață. În plus, intervențiile băncii centrale nu au de regulă darul de a-i liniști pe bancheri. La fel ca păsările nobile, bancherul nu-și depunde creditele în condiții de incertitudine… Deci ce ne facem acum, într-o situație în care cursul crește și ne scumpește facturile iar creditele tot nu se dau? Mi se pare că instituția condusă de Mugur Isărescu se află fix în situația proverbială în care a alergat după doi iepuri.

Scăderea dobânzilor și stimularea creditelor trebuie probabil altfel stimulată decât prin montarea unui munte de lei sub fundul fiecărui bancher în parte. O fi mai confortabil să știi că găsești lei pe toate drumurile dar în felul ăsta îți pierzi respectul pentru moneda respectivă și o arunci pe euro la orice ocazie. Ceea ce încerc să spun este că și politicile astea neortodoxe au limitele lor, merg o dată, merg de două ori, dar după vreme ți se sparg fix ca urciorul dus prea des la apă.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , ,

Comentarii prin facebook

23 răspunsuri la BNR a alergat după doi iepuri

 • lender
  Iunie 6, 2013 la ora 15:45

  BNR devalorizeaza leul pentru a ajuta exportatorii.

  Luna trecuta Romania a platit 1.17 miliarde euro din datoria externa iar rezervele BNR nu au scazut ba chiar au crescut. Asta inseamna ca BNR tipareste lei cu care cumpara valuta.

  Practic romanii cu rate(dar si altii) saracesc in timp ce BNR se imbogateste.

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Iunie 5, 2013 la ora 13:56

  se pare ca biblia dlui daardac nu a prevazut shi instructziuni de folosire a bibliei dlui dardaac.
  no. 1 – nu orice mishcare pe curs e un atac speculativ. poate fi, de ce nu, dar in mod necesar, shi nu intotdeauna.
  no. 2 – nu shtiu cine a cerut o interventzie hotarata a BNR.
  no. 3 – investitorii in cauza, de obicei, nu sunt alde Daimler, care investesc intr-o fabrica, ci sunt, mai ales, dni care investesc in varii bonduri, mai ales de stat, dar nu numai, cat in alte soiuri de tranzactzii pe bursa, fara nicio legatura cu economia reala.
  Mai departe, in traducere libera, ceea ce am avut de spus, a fost cam asha: – cand am spus ca guvernatorii de obicei trag, apoi anuntza, ma refeream in mod special la politica dobanzilor-cheie. De obicei, treaba se anuntza DUPA ce a fost decisa. In cazul interventziilor pe piatza valutara, banca centrala nu le anuntza decat FOARTE rar, shi doar in cazuri „grele”. Cred ca shi Moise a spus acelashi lucru, sshi nu doar o data. Pietzei nu-i ramane, de cele mai multe ori, decat sa ghiceasca daca „a fost sau nu a fost” o interventzie a bancii centrale. shi da, exista, uneori, shi interventzii masive shi hotarate ale bancii centrale, asha cum a fost cea a bancii Elvetziei care a oprit tendintza de hiper-apreciere a francului, shi a avut o asemenea intensitate incaat baietzii veseli s-au calmat intr-o saptamana. Eu insa nu am vorbit despre genul acesta de interventzie.
  Ori, revenind la oile noastre, acum cateva saptamani, dl guvernator a anuntzat ca este posibila o politica de reducere a dobanzii-cheie… intr-un viitor apropiat. care „viitor apropiat” poate incepe cu viitoarea shedintza a Consiliului in aceasta chestiune, sau… poate ca nu. Poate ca la anul.
  Facand acest anuntz, dl isarescu a creat un anumit prag de expectantza, sau, mai bine, l-a accentuat pe cel existent deja.
  Ca un guvernator cu state vechi de plata ce se afla domnia sa, imi vine greu sa cred ca nu a shtiut ca acest lucru va crea presiune pe curs.
  Ashijdereaa, ca va place dvs. sau nu,ca contravine procesului de idolatrie a dlui academician isarescu, multilateral dezvoltat, sau nu, realitatea este una singura: pentru o moneda cu un curs in regim de „flotabilitate controlata”, absolut TOT ce se intampla in piatza valutara este responsabilitatea BNR. Iar daca ceva se intampla in aceasta piatza, se intampla numai cu acceptul shi binecuvantarea BNR. Care BNR, pe spezele poporului roman, s-a dotat cu toate mijloacele de care are nevoie pentru a-shi face vointza bine intzeleasa in aceasta piatza. TINA, cum ar spune dna thatcher – THERE IS NO ALTERNATIVE (to that).
  In concluzie, daca ddl Isaerescu a facut o declaratzie atipica pentru un bancher central, care declaratzie putea crea o anticipatzie pentru o depreciere a leului, shi daca in piatza s-a inregistrat o depreciere a leului, aceasta poveste cu cursul de schimb este strict in parohia, raspunderea shi dorintzele lui Isarescui. Who works in mysteriouss ways, se intzelege.
  Mai departe, am mai zis ca noi, romanii, nu shtim ce vrem.
  Vrem un curs stabil?
  sau vrem o piatza bancara lichida?
  Fiindca daca am shti, nu am maai sta atat sa ne lamentaam: vai, a scazut/crescut cursul ori vai, se maresc dobanzile.
  Dl Isarescu nu ne poate oferi mai mult decat fie un curs stabil, prin interventzii directe ori indirecte, fie dobanzi bancare bancare, prin interventzii directe shi indirecte. Ar putea sa ni le ofere shi pe amandoua, cum se shi intampla in cateva economii, insa acest lucru presupune indeplinirea a ceva mai multe conditzii prealabile, pe care nici el, nici noi nu parem sa le indeplinim. Mai ales el.
  Cat despre euro, am mai spus ce cred, shi nu are rost sa revin. Pana cand euro nu-shi va corecta edificiul prost croit pe care sta shi care face ca 6 state sa aiba mari probleme + inca 2 la incalzire (din 18 membri ai Eurolandul), pana shi gandul de a adera la o asemenea constructzie este o … o … o … bazdaganie logica, oricat de stabil ar fi euroiul, in aparentza lui majestuoasa. existaa shi alte moduri de a te sinucide.
  sau, cum spunea un personaj interpretat de Michel Piccoli dintr-un film frantzuzesc: „on se detruit tous d’une maniere pluss ou moinss positive: l’essentiel, c’est de prendre son plaisir”
  PS In alta ordine de idei, hai sa-l lasam pe discipol deoparte (ma refer la dl Dirdic) shi sa sorbim intzelepciunea chiaar din gura invatzatorului, http://www.youtube.com/watch?v=zuWaRJNujYQ

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Iunie 5, 2013 la ora 19:30

   Draga Adrian,
   Cum se intelege si din comentariile tale si din prezentarea gradelor de libertate prezentate de Isarescu, cu totii dorim un curs stabil, sau cel putin asta este ce credem ca ar fi bine.
   Mai intii, trebuie sa apreciez ca o initiativa fantastica, legarea teoriei de realitate in sinul educatiei economice romanesti, care se doreste a fi ASE din Bucuresti. Aceasta serie de cca 100 de conferinte, lunare, sunt convins ca vor deschide ochii multor studenti – ce invatam nu este neaparat ce trebuie sa facem, ci sa stiim ce folosim pentru a obtine ceea ce dorim.
   Deasemenea, Isarescu s-a prezentat ca o persoana onesta aflata intr-o situatie in care trebuie sa decida intre „doua butoane” (cumpara sau vinde, cit de mult apas butonul). Este adevarat ca a si „distribuit” insuccesele si pe seama fiscalitatii si a guvernului, de inteles ca amindoua cu obiective justificate de crestere economica a tarii.
   Concluzia, neputinta nimanui, in prezent si probabil nici in viitor, de a intelege si controla hatisul politicii monetare in cooperare cu politica fiscala pentru a sprijini cresterea economica care vine in conflict cu interesul pentru profit al manipulatorilor de capitaluri.
   Fara sa-l invidiez si nici sa-i pling de mila, Isarescu este un masinist bancar, un executant impecabil al dispozitiilor primite. Pentru asta ce este al lui e pus deoparte in mod extrem de legal – nu tradeaza ci ne vinde pe toti odata cu el, numai pretul difera.
   In afara de rolul educativ nu vad alta justificare (cel putin nimic aparent) sa vii in public si sa-ti etalezi limitele (sau, mai frumos spus, gradele de libertate), stiute de studenti si de majoritatea celor care comenteaza pe acest blog.
   Ceea ce, cu adevarat, ma doare este de ce este necesara o banca centrala care sa balanseze interesele economico-sociale ale unei tari cu interesul pentru profit pur (ne-legat de crestere economica) al unor pungasi (mici sau foarte mari, de-o-potriva)??? Mai precis: de ce se creaza artificial niste reguli, care trebuie respectate cu strictete justificabila, dar care nu folosesc nimanui (si nici nu pot fi respectate !!)???
   Raspunsuri, la asemenea intrebari, pot fi gasite in „Capitalul” lui Marx (care nu a fost comunist, cel putin nu pe vremea cind scria cartea). Nu vad nici o ratiune viabila care sa justifice legarea teoretica (care devine de fapt o practica) a dorintei unui trai civilizat/omenesc cu dorinta de a profita din munca celor care muncesc. Asta arata ca o incercare (reusita dealtfel) de prostire a multimii, care se revolta si nu intelege de ce o face, dar de simtit simte care este adevarul.
   Cum am mai spus-o, nu avem nevoie de politicieni ci numai de negociatori = conducatori ai economiei care inteleg fenomenele sociale.
   Va doresc numai bine.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Iunie 5, 2013 la ora 11:09

  Se vede tereaba ca degeaba am tot recomandat cursul profesorului Dardac; ma gandeam, ca daca tot se face mishto de el, cinava din curiozitate ar putea sa-l citeasca. In fine,…Niciodata o banca centrala nu intervine in cazul unui atac speculativ cu „fermitate”, masiv. Practic asta se si doreste. Baietii nu fac altceva decat asteapta sa le dai banii. Prin urmare, daca discutia cu interventia hotarata a BNR nu ete la mishto, de fapt fiind vorba despre interesele celor din piata financiara, atunci Trebuie sa se inteleaga clar ca NU este in interesul meu ca banca centrala sa risipeasca rezervele nationale pentru a mentine cursul de schimb. De asemenea, din fluctuatia de curs unii pierd, altii castiga, c’asa-i in tenis, dar si-n economie. (Pe mine – din postura de simplu cetatean al mandrei noastre patrii – nu ma intereseaza jocurile lor financiare; economiceste vorbind, lucrurile stau altfel. Dupa cum spuneam, exportatorii se bucura, probabil, asa ca de ce sa le stricam starea euforica?) Iar pentru intarirea monedei nationale (scrie la curs, am spus, doar!) este nevoie ca ea sa fie sustinuta de o economie puternica si un mediu politico-economic de incredere. Ceea ce nu-i nici pe naiba in Romania noastra draga. Si, apropos, chiar daca sunt indeplinite conditiile, cei care au investit euroii si verzisorii pe meleagurile noastre si in falnicul LEU, pot avea oportunitati de investitii in economii care s-au redresat precum cea americana, sa zicem. Daca oamenii si-au schimbat euroii in lei pe care i-au schimbat eventual in dolari si cu care au plecat peste Ocean, poate interveni si mama bancii nationale, ca tot in jos merge cursul, doar ca patria noastra ar fi o leaca mai saraca. Cum ne-am obisnuit cu saracia, asa cum spunea cineva la un alt topic, sunt unii care tin musai sa ne convinga ca trebuie sa ne obisnuim si cu hotia si cu prostia. Daca prim cursul de pe o zi pe alta (sau evolutia din aceeasi zi, cum fac traderii) devalorizarile fluctuatiile pot parea de avengura dramatica. Privita in raport cu principalele valute (EUR este preferata noastra, apropos, de ce nu sustineti adoptarea mai degraba a monedei unice?!) se poate observa ca pe termen mediu evolutia monedei nationale a urmat evolutia indicatorilor macroeconomici. Nu e cazul de palpitatii ca nu s-a intamplat deocamdata nimic deosebit…. In afara de faptul ca guvernul nostru a propus o rata de crestere economica de 1.6% pana in 2016 in timp ce multi economisti vorebsc despre un potential de crestere al tarii nostre in jur de 4%. De ce oare?

  Răspunde
   
 • Adrian D.
  Iunie 5, 2013 la ora 04:45

  de obicei, bancherii centrali au o politica similara cu aceea a Israelului: mai intai trag, apoi anuntza.
  Ori, de data aceasta, dl Isarescu, in marea lui intzelepciune, a ANUNTZAT ca vor scadea dobanzile de referintza, intr-un viitor apropiaat… dar nu a tras. Adica NU le-a scazut in mod efectiv.
  No, nu e nevoie sa explic eu de ce guvernatorul de banca centrala trebuie sa ishi aleaga cu grija cuvintele, fiindca pietzele intzeleg exact ce vor ele.
  Ei bine, de data asta, dl guvernator nu a mai tras inainte ca sa anuntze DUPA, ci a anuntzat fara sa traga.
  Nu shtiu ce anume putea semnaliza pietzelor mai mult ca leul se va deprecia in viitor decat genul acesta de declaratzie.
  Chiar nu shtiu.
  Shi da, imi pare rau, poate sa se predice orice, pot sa spune oricate, regimul cursului de schimb este unul de „flotabilitatae CONTROLATA”, adica se afla in sarcina shi sub ochiul dlui guvernator shi bancii sale centrale.
  Deci, nu cred ca declaratzia domniei sale de acum cateva saptamani (doua , pare-mi-se) era intamplatoare.
  Cred ca dl guverantor a shtiut prea bine ce face.
  Shi le-a aratat fondurilor de investitzzii shi bancile leul shi le-a zis: „sho pe el. eu ma duc sa ma culc, ca am burta plina de rezerva BNR. Succesuri, copii.”
  at despre noi, romaanii, laasan dla o parte ca nu ne cunoashtem adevaratele interese, intre altele, ar trebui sa ne stabilim ce vrem de fapt, shi sa ii sspunem shi dlui guvernator (nu ca el ar tzine cont de noi. are alte locuri unde pleac urechea, la basele, la washington etc) ce vrem noi cu adevarat de la viatza:
  vrem o moneda stabila shi tare?
  sau o vrem o piatza „lichida”?
  mai mult de atat, domnia sa nu prea poate sa faca pentru noi (sigur, asta nu inseamna ca nu face mai mult, slava domnului, ca de 23 de ani face scurta la mana semnand acorduri in numele nostru…).
  deci cevrem?
  un leu stabil?
  sau banci „lichide”?
  that is the question.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iunie 4, 2013 la ora 18:31

  „De principiu nu prea ai cum să lași mulți lei în piață ca să-i forțezi pe bancheri să scadă dobânzile și să nu te trezești la un moment dat că leii respectivi umflă cursul de schimb.”_Da’ daca pleaca euroii verzisorii? Dar, cum cineva trebuie sa fie vinovat (deh, predictiile sunt predictii! ca la meteo, bazate pe probabilitate), BNR este cum nu se poate mai potrivita, mai ales ca Guvernul (cam ca orice guvern fata de propria banca centrala, de altfel) sta de mult cu ochii pe ea. Dupa cum se scrie prin presa, Mugur Isarescu este in legatura cu masonii, cei care au furat Moldomin sunt tot masoni, ba au conexiuni si cu dl. Frunzaverde de la PDL…Aoleu, am uitat ca acum dl. Frunzaverde este al PNL-ului. In orice caz, daca ceva este in neregula cu privire la cursul de schimb, BNR trebuie sa fie de vina, pentru ca fundanmentele economice sunt roz bombon, economia patriei noastre este o duduie de incredere, iar mediul de afaceri este cum nu se poate mai atractiv. Asteptam bani de-afara, valuta, desigur, care sa intareasca leul si sa avem mai putin de platit la rate. Lasati, domnilor, sa se mai bucure si exportatorii ca produsele lor devin mai competitive pe pietele externe.

  Răspunde
   
  1. laurentiucat
   Iunie 5, 2013 la ora 00:31

   eu mereu am zis ca o depreciere de curs de bun simt e in avantajul nostru pe termen lung.

   Răspunde
    
 • laurentiucat
  Iunie 4, 2013 la ora 12:52 Răspunde
   
 • micutu de la 7
  Iunie 4, 2013 la ora 11:24

  Piata e plina de lei de luni de zile nu de acum, creditele stagneaza, deci ce e diferit fata de trecut? Nimic. Asa ca rationamentul scartaie. A fost o miscare regionala care are magnitudine diferita in functie de marimea pietei. Sa nu uitam ca se pregateste si o reducere de dobanda in perioada urmatoare. Deci asta cu politica neortodoxa care nu merge la apa nu prea tine. BNR gandeste si actioneaza (are si mai multe mijloace) mult mai complex, nu e trader.

  Răspunde
   
 • George
  Iunie 4, 2013 la ora 10:43

  Buna ziua 🙂
  Poate BNR de fapt vrea sa creasca cursul valutar ca apoi sa vanda multi euro si sa faca o suma frumusica din asta dupa care cumpara inapoi euro la un curs mai mic. Asa a facut prima data in 2004 cred, atunci cand a inceput valuta sa o ia cu adevarat razna. Si brusc deficitul bugetar de 2 mld, daca-mi aduc bine aminte, a fost rezolvat.
  Cred ca BNR functioneaza de fapt ca un speculant valutar … dar se ascunde dupa chestii de genul ‘trebuia sa intervenim ca sa stabilizam leul’

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   Iunie 5, 2013 la ora 14:03

   cu ultima fraza, avetzi fara indoiala, dreptate.

   Răspunde
    
 • laurentiucat
  Iunie 4, 2013 la ora 06:53 Răspunde
   
  1. CTL
   Iunie 4, 2013 la ora 08:05

   Vorbeste aiurea. In prezent dobanzile sunt tinute de bancile centrale la nivele sub inflatie. Si nu le pot ridica, pentru ca daca ar face asta toata economia globala se duce de rapa. Deci, premisele sunt cat se poate de favorabile cresterii inflatiei. Iar pretul incorporeaza si asteptarile viitoare nu doar prezentul, e ca la fotbal, jucatorul trebuie sa mearga unde va fi mingea ca sa o prinda nu unde e acum. Bancile centrale reunosc ca devalorizeaza monedele, cum sa scada aurul in conditiile astea ? Da a scazut cu 30%, si ? Nimic nu merge drept in sus, mai apar si corectii. e drept ca nu e un activ care produce, dar trebuie comparat cu banii nu cu activele, nici dolarul sau euro nu produce nimic stand sub saltea, da e o rezerva. Plus ca , costurile pentru mineritul aurului au crescut. Robini o sa mai fie cunoscut si ca cel care ” nu ” a prevazut pretul aurului.

   Răspunde
    
   1. laurentiucat
    Iunie 4, 2013 la ora 10:20

    ctl,nu era ptr tine…
    da merci de comentariu.

    Răspunde
     
    1. CTL
     Iunie 4, 2013 la ora 14:21

     a, ok

     Răspunde
      
    2. CTL
     Iunie 4, 2013 la ora 18:22

     scuze pentru tonul folosit

     Răspunde
      
 • bogdan
  Iunie 3, 2013 la ora 22:27

  Moise, parerea mea este ca ar cam trebui sa te lasi de formularile cu lei vechi.Leii vechi is de domeniul trecutului, si cred ca oricum target-ul acestei emisiuni sunt oameni carora le vine usor sa gandeasca in lei noi. Pana cand o sa mai purtam dupa noi formularile astea? Cand o sa ne creasca copii si o sa invete sa calculeze o sa ne creada tampiti ca egalam miile cu zecile de milioane si sutimile cu miile de lei.

  Răspunde
   
  1. TiberiuC
   Iunie 4, 2013 la ora 00:00

   Adevaru’ e ca nici eu nu inteleg de ce naiba cursul pentru populatie e dat cu 4 zecimale. Chiar nu ne intereseaza. Daca te uiti la paritatile de „dincolo” toate sunt in 2 zecimale

   Răspunde
    
 • seb
  Iunie 3, 2013 la ora 21:27

  domnu’ Nelu, tranz pe piata interbancara n-au treaba cu leii din bancomatu sucursalei….
  aveti 2 conturi, lei si euro..sa zicem vreti sa faceti o tranz mai mare, de peste 10 k eur-la Bt vi se ofera curs preferential…

  Răspunde
   
  1. Nelu
   Iunie 4, 2013 la ora 00:20

   Am cite cinci conturi la banci din 1994(doua nu sunt deajuns!), ce spuneti mai sus nu are legatura cu subiectul.
   La BT daca vrei 50k euro ai sa-i primesti in zece zile !!!!
   Nu am auzit pina aici de „curs preferential”

   Răspunde
    
   1. seb
    Iunie 5, 2013 la ora 12:18

    ah, imi cer scuze, vorbeati de cash..
    Eu de exemplu cumpar de pe interbancar, la 50.000 lei din contul curent BT mi se ofera un curs ceva mai bun decit cel al afisat, pentru ca reprezinta peste 10 k euro echivalent. apoi eur respectivi ajung in contul curent EUR. scuze, nu stiam ca vorbiti de cash…

    Răspunde
     
 • Nelu
  Iunie 3, 2013 la ora 20:50

  Surprins am fost astazi ca a fost leu in piata ( nu stiu daca a fost zi REPO de luat sau de dat )
  In zilele din urma cind ceream lei primeam raspuns ca : avem putini si trebuie sa alimentam ATM urile , aducem la comanda de la alte banci ! si astazi am fost sunat de banca : nu vreti lei ?!!! Avem…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase