Ora de Business: joi, 23 mai 2013

energia-si-industria

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-105770 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube.

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

7 răspunsuri la Ora de Business: joi, 23 mai 2013

 • Luigi
  Mai 27, 2013 la ora 15:54

  Am luat langa mine 1 kg de lamaie ca sa scap de greata provocata de „preastimabila doamna Gheorghe” pe care toata lumea o sufla in f..d.
  Scuzati limbajul dar modul in care explica aceasta escroaca cat de mult bine ne face jefuindu-ne banii din buzunare si resursele din subsol pentru a trimite profitul la Viena este strigator la cer!!!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Mai 27, 2013 la ora 12:25

  „…d-na Mariana Gheorghe care te prosteste in fata…”_Doamna MG ne prosteste pe noi telespectatorii, dl. Moise este impreuna cu emisiunea ODB doar o interfata, un vehicul de manipulare utilizat de reprezentantii companiilor petroliere, Rompetrol, Petrom etc. Insulta este cu atat mai grava cu cat se presupune ca, spre deosebire de telenovele, emisiunea ODB este urmarita de persoane care inteleg ce se intampla in economia romaneasca si conditia de oligopol in care isi desfasoara activitatea companiile petroliere. Mi se pare revoltatoare atitudinea fata de consecintele exploiatarii resurselor naturale romanesti (gaze de sist, spre exemplu). Recent o emisiune-reportaj TV a aratat (mai corect, a sugerat, realitatea fiind cu mult mai dramatica) dimensiunea impactului asupra mediului a exploatarii padurilor. Tragismul reportajului face sa paleasca orice tanguire jalnica a celor care scriu povesti despre distrugerea habitatului lupului cenusiu si disparitia acestuia. Sunt distruse biotopuri intregi si nimanui nu-i pasa! ZECI DE MII de hactare de padure sunt defrisate in acest moment, fiind cedate de catre stst fraudulos in perioada acestei guvernari! Sa nu fiu inteles gresit, guvernarile precedente au fost la fel de neglijente cu fondul de mediu. Prejudiciul nu este doar pentru ca bunurile PUBLICE au fost trecute din proprietatea publica in proprietatea privata si au fost instrainate in mod ilegal. Ma simt prejudiciat mai ales pentru ca in urma defrisarilor au disparut animalele din paduri (iar „labutele” din birourile din capitala vegheaza la bunastarea mqaidanezilor, in mod exclusiv) au lod distrugeri ale cursurilor de apa, se petrec alunecari de teren, au loc avalanse si inzapeziri, fenomene meteo extreme samd ale caror costuri sunt suportate de la Buget, inclusiv de mine. Externalitatile negative de mediu rezultate in urma exploatarii padurilor care nci macar NU au fost retrocedate legal nu se opresc aici. Datorita taierilor abuzive (legea prevede conditiile in care poate fi exploiatata masa lemnoasa in proprietate privata) se reduce capacitatea de stocare a CO2 si cantitatea de ozon eliberat in atmosfera. Din prejudiciile aduse cetatenilor patriei noastre (asadar, inclusiv mie), cetatenilor europeni si ai planetei, unii fac profit. Calculat la nivelul de pret al lemnelor de foc de pe piata noastra este vorba despre peste 5 miliarde de euroi, in realitate, de aproximativ trei ori mai mult, avand in vedere ca lemnul a fost exportat si a fost valorificat superior.

  Răspunde
   
 • IonG
  Mai 24, 2013 la ora 16:09

  De ce nu mai sunt uploadate emisiunile pe youtube ? Pe site-ul TVR merge f greu, daca nu deloc.

  Răspunde
   
 • Valentin
  Mai 24, 2013 la ora 11:55

  Draga Moise,
  privesc la tv la d-na Mariana Gheorghe care te prosteste in fata despre zacamntele de la Marea Neagra vorbeste de incertitudini si vorbeste de 2020 cand poate o sa dea bani la stat. Pana atunci saraci o sa fie vai de capul lor. Ca specialist in domeniu pot sa-ti spun ca te minte in fata. Nici poveste de vrajelile cu miliarde cheltuite nici poveste de incertitudine ci doar cum sa traga teapa ca si pana acum la stat. Si acum sa argumentez:
  1. Marea Neagra a fost exploarata din vremea lui Ceausescu si Petrom deine majoritatea studiilor de explorare. Din cauza rusilor nu au fost exploatate. Dar existau mai multe platforme care au forat si explorat litoralul. Deci exista certitudini. Restul este doar ca sa nu plateasca taxe vrajeli cu sonde cu abureli si tepe sa nu plateasca.
  ––––––––––––––-
  2. Exploatarea unui zacamant functie de geologie si presiunile la nivelul zacamantului nu necesita neaparat zeci de sonde sapate. Pe gaura unei sonde se foreaza pe mai multe directi ca o stea si se exploateaza functie de presiunile de zacamant. Metoda sapatului in grila nu se mai aplica de 30 de ani deci implicit scad costurile la put.
  –––––––––––––––
  3. Nu cred ca exista o eficientizare a PETROM doar la evitatul de taxe singurul lucru ce a facut a crescut preturile ce se putea face si cand era de stat fara privatizare. Despre preturile de titei sa taca din gura ca costul barilului este de 3 ori mai mic ca pe extern. Nu cred nimic despre modernizarea asa zisa facuta la sondele in exploatare. Astfel de investitii sunt doar pe hartie. ––––––––––––––––––
  In concluzie privatizarea PETROM a fost o teapa de partid si nu face decat sa saraceasca tara in timp ce imbogatim pe alti cu rezervele noastre. Cred ca resursele minerale asa cum gospodaresc statul rus muuult mai eficient ca si politicieni romani. Dezvoltarea tari se putea face pe resursele minerale nu sa imprumutam de la FMI. Cred ca o companie de stat poate produce profit si sa sprijine socialul daca este corect condusa. Nu inteleg de ce toate companiile care aduceau profit si bani la stat au fost privatizate pe bani marunti.

  Răspunde
   
  1. cornel
   Mai 24, 2013 la ora 18:27

   Coruptia a fost si este prea mare in Romania. Petrom producea pierderi bugetului de stat si nu profit atunci cand era 100% o companie de stat .

   Răspunde
    
 • CristianC
  Mai 24, 2013 la ora 09:21

  Vad ca emisiunea nu mai e pe youtube de 2 zile si pe site-ul TVR nici o sansa sa o vad. Sunt probleme tehnice?

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Mai 24, 2013 la ora 08:09

  Dumnezeu a daruit Romaniei resurse energetice importante dar si o clasa politica dublata de niste analisti economici de ,,mare talent”.Cifra de afaceri a divizei Explorare si Productie (2011)-11,743 miliarde de lei.Redevente: 735 mlioane de lei (2011) .Productia de titiei si gaze-63,41 milioane bep.Costul extractie bep-15,85 $,curs mediu $(2011) -3,05 lei.Profitul inainte de investitii al diviziei Explorare si Productie(2011) :11,743-(63,41*15,85 *3.05)-0.735=7,943 miliarde de lei.Rata profitului inainte de investitii a diviziei Explorare si Productie(2011): 7,943/11,743*100=67,64%si cand te gandesti ca cei de la Apple pe tabletele cele mai performante nu au un profit mai mare de 50%, te apuca jalea cum este impozitata in lume munca-un cuvant drag d-nei Mariana Gheorghe.Performantele sale sunt de Cartea Recordurilor: a scazut productia de petrol de la 5,5 milioane tone petrol si 6 miliarde metri cubi de gaz (2004) la 4 milioane tone petrol si 5,32 miliare de metri cubi(2011) in conditile cresteri spectaculoase a investitilor dar nu s-a reusit decat o sonda de foraj in Marea Neagra(2012) , a inchis Combinatul de ingrasaminte de la Craiova care folosea gazul din ograda propie ,in timp ce Combinatul Azomures a realizat un profit de 20% anual in 2011 motiv pt care a fost si tranzactia anului .Veti crede ca aceste aceste performante au fost neglijate?! Nicidecum, domnia sa a fost declarat 2 ani consecutiv de catre un ziar de specialitate cel mai bun manager din Romania de catre colegii manager(?!), surclasandu-l pe cel de la Azomures ,dar erau motive d-le,iar presedintele nu al vreunei asociatii de bloc cj chiar Presdintele Romaniei o dorea prim -ministru. Ar fi interesanta o masa rotunda cu Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu, Victor Ponta si cativa din ziaristi de mai sus, referitor la redeventele la hidrocarburi iar premiul sa fie postul de premier pt cel ce obtine cele mai mici redevente -pot fi si negative ,adica statul roman sa plateasca pt extractia resurselor ,doar firmele desfasoara o activitatecare care poate fi usor motivata de incasarile suplimetara din accize si contributii sociale.Problema acestei tari a fost, ramane si va fi slaba pregatire profesionala si ,in special, morala a elitelor..

  P.S. Imi amintesc de diplomele de la Sorbona pe care scria bun pt Europa de est.Stiau francezi acum un secol ce va sa zica.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase