Ora de Business: marți, 21 mai 2013

eolienele

Emisiunea poate fi urmărită aici: http://www.tvrplus.ro/editie-ora-de-business-105709 precum și pe canalul BiziDay de pe YouTube.

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

8 răspunsuri la Ora de Business: marți, 21 mai 2013

 • Bogdan
  Mai 23, 2013 la ora 19:30

  @Constantin:
  Desigur că acelaşi lucru l-aş spune şi ageamiilor din guvernul actual dar presimt că nici ăştia n-or să mă întrebe 🙂
  La întrebarea dvs „cat de benefica este pentru creşterea economica a patriei noastre o întreprindere care nu realizează profit ani de-a rândul si nu plateste nici un fel de impozit, nu inregistreaza nici creşteri ale capitalului productiv?” aş răspunde aşa:
  Păi nu prea benefinică dar, în vremuri de criză, alternativa (recte, închiderea întreprinderii) este nu doar mai puţin benefică ci chiar malefică pentru bugetul de stat: o sumă de persoane devin şomeri. Nu mai spun de faptul că statul cîştigă nu numai din impozite. Orice salariat, chiar şi cel cu venit minim, cînd îşi cheltuie banii plăteşte TVA şi în plus ajută încasărilor altor întreprinzători (care poate nu-s la fel de şmecheri în a fenta impozitul pe profit).
  Cea mai rea situaţie este să stăm toţi cu burta la soare ca nişte somalezi, nu cheltuim nimic dar nici nu cîştigăm nimic. Asta trebuie un guvern să evite, mai ales cînd economia e în recesie.
  În loc de impozit forfetar, guvernul ar putea adopta măsuri de cointeresare, gen „dacă ai plătit un impozit de minim X (bunăoară, valoarea impozitului forfetar), atunci beneficiezi de înlesnirea Y, altminteri n-ai decît să funcţionezi ca şi pînă acum căci nu m-ajuţi dar nici nu mă-ncurci”.
  Oricum, benefic pentru toată lumea ar fi dacă măsurile, oricare ar fi acestea, să fie anunţate cu minim 6 luni înainte. Orice întreprinzător îşi face planurile şi socotelile lui şi e nedrept ca acestea să-i fie date peste cap din lună-n lună. Preferă să facă afacerea în altă parte sau să adopte poziţia somaleză.

  Răspunde
   
 • Adi Teculescu
  Mai 23, 2013 la ora 13:03

  Ceau Moise

  din pacate emisounea de Marti 21 Mai am auzit-o din baie facand dus si astfel nu am reusit mcara sa notez lucrurile care ma interesau.
  Ce minteresa foarte mult e parte in care ai dezbatut culturile de seceta: trifoi, lucerna si altele. Eu am achizitionat 24 ha de teren agricol in jud. Timis si era interesat foarte mult de partea asta chiar daca nu e in zona potential afectata d desertificare seceta isi mai spune cuvantul cand si cand.

  Poti te rog pe scurt sa imi mai faci un sumar al afacerii cu culturi furajere de trifoi, lucerna si cam cat se castiga pe an pe hectar si de cate ori se poate recolta caci intelesesem ca asta e avantajul ca poate fi recoltatat de cateva ori pana la momentul la care loveste seceta.

  Multam tare fain

  Adi Teculescu

  Răspunde
   
 • Constantin
  Mai 23, 2013 la ora 10:34

  „…introducerea impozitului forfetar şi eliminarea deducerii TVA pentru autoturisme şi combustibil este o tîmpenie”_ Domnule Bogdan, nu este târziu sa le spuneţi ageamiilor din guvernul actual despre tâmpenia asta pe care tocmai vor sa o „implementeze” , vorba lu’ Nea’ Nelu. http://ph-online.ro/actualitate/item/29378-impozitul-forfetar-ar-putea-intra-%C3%AEn-vigoare-de-la-1-iulie-vezi-cine-l-va-pl%C4%83ti
  Va mărturisesc ca in principiu nu sunt de acord cu măsura ce va intra in vigoare din luna iulie, aşa cum nu am fost pe vremea d-lui Pogea. Cat despre incompetenta guvernamentala, probabil ca cea a guvernului Tariceanu2 face sa pălească orice concurenta. Spun in principiu, pentru ca in principiu sunt de părere ca relansarea economica are nevoie de o reducere si o simplificare a taxării si impozitării. In primul rând ar trebui redusa impozitarea muncii. In al doilea rând, ar trebui stimulat consumul. Sunt subiecte despre care s-a discutat in repetate rânduri si in amănunt in emisiunea ODB. Cu toate acestea, ramane întrebarea, cat de benefica este pentru creşterea economica a patriei noastre o întreprindere care nu realizează profit ani de-a rândul si nu plateste nici un fel de impozit, nu inregistreaza nici creşteri ale capitalului productiv, dar face cheltuieli uriaşe in raport cu capitalul propriu, achizitioneaza autoturisme de lux pe care le utilizează patronii si familiile lor, care-si sprijină tovarasii de partid. Prin urmare, daca avem IMM-uri care trebuie sa transporte cu maşinile lor votanţii d-lui Dragnea la referendum, ori demnitarii din partide in campanie, sa plătească flyere si galeţi, pui si carnaţi, dar sa nu plătească impozit la stat, cred ca este bun „forfetaru’”. In criza economica despre care se vorbeşte, sunt străzile pline de ML, X5, Q7 ale unor patroni de chioşcuri care vând cafea si tigari fara profit. Si fara impozit. Eu plătesc impozit pentru veniturile mele si-mi doresc ca toţi agenţii economici sa plătească la rândul lor, asemenea mie. Pot exista facilitaţi pentru întreprinderile care reinvestesc profitul, credite cu dobânzi preferenţiale etc. dar pentru cei care sunt eficienţi si inregistreaza profit. Altfel, de scheme de fraudare a fiscului sunt satul; trec zilnic pe lângă fetele care „dau afara muştele” din Bucureşti cu facturile false si nimeni nu le deranjează.

  Răspunde
   
 • alex g
  Mai 22, 2013 la ora 21:36

  @ Moise..Apropo de „ca stau eu sa ma gandesc asa..ce ar trebui sa faca Banca nationala..”

  Nu va mai ganditi mai bine ati populariza solutia mea cu SEZ (SPecial Economic Zones) NU regiuni! aia e treba lor! Eu spun de SEZ ca in CHina.

  Deci nu va mai ganditi..ca m-am gandit eu si nu asa pe fuga in 3-5 ore sa produc o emisiune (nu spun ca e usor sa faci o emisiune!) spun doar ca M_AM GANDIT EU destul de mult si bine! Si nu va mai intrebati atata!

  Si de fapt aia nu BANCA face! Ci Guvernul Romaniei trebuie sa faca! Nu este Treaba BANCII sa faca..ceva cu creditarea…ECONOMIA..v-a pune bancile..sa faca..adica sa miste banii..

  Răspunde
   
 • George
  Mai 22, 2013 la ora 18:10

  Da, a fost complet cretina chestia aia a lui Boc/Pogea cu imposibilitatea deducerii TVA pentru firme la achizitia de masini… Un alt „ajutor” in criza pentru firme (de fapt inca un baros in cap). Si ce se mai lauda D-l Presedinte ca au ajutat ei firmele in criza :-).

  Răspunde
   
 • cornel
  Mai 22, 2013 la ora 17:48

  Moise, parerea mea e ca trebuie sa fii obiectiv in legatura cu perspectiva cursului de schimb si sa eviti pe cat posibil in comentariile tale subiectivismul adica ceea ce si-ar dori cei care au credite in valuta sau o mare parte a cetatenilor romani, adica – EURO sa scada. Nu poti influienta o piata ci vei face ca prestanta ODB sa scada iar tu vei iesi un pic sifonat din treaba asta. Nu imediat dar in SIGUR in scurt timp.
  O zi buna.

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Mai 22, 2013 la ora 17:08

  Din punctul meu de vedere, ministrul Pogea a fost cel mai ageamiu ministru post-decembrist. E de neînţeles cum de nu s-a găsit nimeni din echipa sa de experţi care să-i spună cinstit că introducerea impozitului forfetar şi eliminarea deducerii TVA pentru autoturisme şi combustibil este o tîmpenie, mai ales în vremuri de criză economică. Pe mine, un nespecialist, să mă fi-ntrebat, şi tot ar fi aflat asta.
  De asemenea, o caracteristică constantă a guvernelor recente (post 2000) sunt promisiunile de relaxare fiscală (dar niciodată de mîine, ci aşa… peste 6 luni şi asta doar dacă… şi dacă…) în timp ce majorarea birurilor s-a aplicat imediat şi, dacă e cu putinţă, retroactiv pe ultimile 6 luni!
  Cred că s-ar impune introducerea unui text în Constituţie care să garanteze că ORICE lege, hotărîre de guvern etc nu va intra în vigoare decît cel mai devreme după 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Cel puţin pentru măsurile fiscale! Legiuitorul să poată aplica măsuri cu efect imediat doar după decretarea stării de urgenţă (care, evident, va avea caracter imediat). Cetăţenilor li se cere să cunoască legile ţării dar acestea, pe lîngă faptul că sunt stufoase de nici măcar magistraţii nu le pricep identic, se mai şi schimbă de pe o zi pe alta.

  Răspunde
   
 • cornel
  Mai 22, 2013 la ora 10:21

  Masura aia cu eliminarea deducerii TVA-ului la cumpararea de autoturisme de catre firme a fost o prostie mare cat casa, parerea mea. La fel si eliminarea deducerii TVA-ului la combustibilul cumparat de catre firme – firmele platesc taxe si impozite la stat si ca sa produca ele trebuie sa se miste si sa aiba activitate – oricum asemenea anomalii prezente in activitatea lor vor fi „exportate” ca si costuri catre consumatorii de produse si servicii. Aceaste 2 masuri ar trebuie eliminate. O sa si argumentez:
  1.-toata lumea e de acord ca trebuie incurajata/stimulata/sprijinita activitatea firmelor, in special a IMM-urilor, si ca asta e piatra de temelie a economiei si a bugetului de stat care in foarte mare masura e alimentat de taxele si impozitele ce sunt platite de catre aceste firme direct sau indirect de catre salariatii acestor firme;
  2.-toata lumea e de acord ca trebuie incurajat consumul, acum in mod special. Ma refer aici la consumul facut de catre firme pe partea de achizitionare de autoturisme noi (vezi aici situatia acestei piete din acest moment din Romania si faptul ca asta va duce la sustinerea de locuri de munca in industria romaneasca auto).

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase