Cum convingi bancherii să dea credite

extro credite wall

de Moise Guran

După ce Isrescu i-a invitat la credite, bancherii fac pe mironosițele invocând paradoxului ou-găină și declarând că nu vor da drumul la credite decât dacă România reintră pe creștere economică. Asta după ce oficialii BNR le-au explicat că fără reluarea creditării n-avem cum să reintrăm pe o creștere serioasă. Deci fără credite rămânem în criză iar credite se dau doar dacă se termină criza. Un penibil cerc vicios, în fapt o rescriere a celebrului dicton care spune că un bancher nu ți-ar da bani decât dacă banii nu-ți trebuie.

Nu este nimic nou în acest gen de atitudine printre bancherii din România. Nu e vorba aici de a da credite cui nu se califică ci de a face un business cinstit din creditare, unul cu dobânzi decente, care nu triplează costul adevărat al creditului.
În mod normal, în fața unei astfel de atitudini, autoritățile române ar trebui să se gândească la o impozitare a speculei cu credite, dar nici asta nu e ușor. Când banca mamă își împrumută fiica din România la o dobândă care o mulge de profit, atunci statul ce să mai impoziteze? Apoi, știm de la vecinii noștrii unguri că un război cu marile grupuri financiare nu duce la nimic bun. Presiunea pe care Isărescu o face asupra bancherilor nu va degenera așdar într-un război, și nici n-ar fi bine să se întâmple asta. În România mai sunt câteva bănci, două-trei, le numeri pe degetele de la o mână, care chiar dau credite și care, culmea, fac și profit, ba chiar au și puține credite nereturnate.

Acel model trebuie căutat și stimulat. Așa cum statul și-a pus obrazul în programul Prima Casă și a demonstrat, chiar bancherilor, că pot credita și la dobânzi decente, la fel, acum trebuie să se gândească la metode reale de stimulare. De ce n-ar acorda impozite mai mici unor bănci care practică dobânzi mai mici? Sau unora care dau credite pentru afaceri iar creditele respective mai sunt și returnate? Din păcate autoritățile noastre nu sunt obișnuite să gândească în acest mod, iar noi pierdem ani din viață încercând să înțelegem dacă e posibil oul fără să fi fost găina.

stiri verificate
This entry was posted in MOISE. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

46 răspunsuri la Cum convingi bancherii să dea credite

 • laurentiucat
  Mai 24, 2013 la ora 19:32 Răspunde
   
 • Cristi
  Mai 24, 2013 la ora 09:30

  Salut.
  Care e cea mai sigura BANCA din Romania unde pot face un depozit mai mare?

  Răspunde
   
  1. cornel
   Mai 24, 2013 la ora 09:53

   CEC-ul. La CEC depozitele cetatenilor romani sunt garantate de stat 100%, indiferent de valoarea lor.

   Răspunde
    
  2. laurentiucat
   Mai 24, 2013 la ora 10:07

   salut! dar de ce nu faci tu niste depozite mai mici impartite intre cec, raiffeisen si brd, evntual si bcr? daca doamne feri pica una , pana se lamureste treaba ai acces la celelate…
   nu e bine sa ai toate ouale in acelasi cos.

   Răspunde
    
   1. cornel
    Mai 24, 2013 la ora 12:28

    Multumesc pentru informatia referitoare la Mihail Manolescu.
    Am cautat ne net si am mai gasit ceva, tot interesant:
    http://www.kmkz.ro/opinii/editorial/sa-fie-clonat-inviat-reinventat-mihail-manoilescu/
    Zilele trecute la ProTV, la emisiunea „Romania TE IUBESC”, am vazut demersurile unor romani de a repatria ramasitele lui Constantin Brancusi din Franta in masura in care autoritatile romane nu au fost in stare sa ingrijeasca operele sale din Romania sau casa in care acesta s-a nascut si care mai are un pic si se prabuseste. Cu alte cuvinte, nici dupa moarte unii romani nu il lasa pe Brancusi sa se bucure de respectul, omagiul si recunostinta oamenilor din afara Romaniei pentru ca cei din Romania nu i-au recunoscut meritele si valoarea operelor sale nici cand acesta traia si incerca sa il puna in umbra ce e data de mediocritate si lipsa de valoare.

    Răspunde
     
   2. cornel
    Mai 24, 2013 la ora 13:38

    http://www.arss.ro/wp-content/uploads/2009/06/M.Manoilescu_Rostul-si-destinul-burgheziei-romanesti.pdf
    Citesti si ai impresia ca se vorbeste despre prezent. Nu stiu de ce si nu stiu care au fost barierele care au fost puse in calea schimbarii societatii romanesti si a schimbarii elitelor sale politice, aflate la conducerea tarii, in ceva mai bun.

    Răspunde
     
 • cornel
  Mai 22, 2013 la ora 16:02 Răspunde
   
  1. cornel
   Mai 22, 2013 la ora 16:07

   Si in final te intrebi : „Are economia romaneasca o baza solida sa se dezvolte si sa devina competitiva pe pietele externe sau produsele romanesti sa concureze produsele straine de pe piata interna?”
   Raspunsul este NU, dupa parerea mea. Pai atunci cred ca vorbim despre inmormantarea economiei romanesti, incet dar sigur prin acordarea de salarii compensatorii la companiile de stat sau fara prea multe salarii compensatorii la companiile private.

   Răspunde
    
  2. cornel
   Mai 22, 2013 la ora 21:50

   Am uitat sa mai adaug:
   1.-pretul la benzina si motorina care creste fara nici o logica (vezi aici faptul ca este petrol romanesc, redevente mici platite la statul roman, pretul international la petrol si variatia cursului DOLAR-LEU);
   2.-pretul la gaze naturale romanesti care va creste ILOGIC/[se va liberaliza] (vezi aici puterea de cumparare a cetateanului roman in raport cu pretul la gazele naturale romanesti si costul de productie al gazului romanesc).

   Răspunde
    
 • Alex
  Mai 22, 2013 la ora 14:22

  Spania a avut acelasi program cu primul apartment si uite unde sint. Toate aceste programe sint impuse de cei care conduc lumea. Vezi Bilderberb ori. Citi oameni are Goldman sachs. Ca EU a fast facuta numai pentru distrugerea tarilor si inrobirea populatiei Sint convins. Moise ca nu ai curajul sa vorbesti despre asta …. Despre economia austriaca ( ma refer la teorie ) probabil esti adeptul economiei Keysian Moise ai scoala economica si nu ai inteles nimic din ea. Nu exista business cinstit in creditare asa cum crezi tu … Ratele mici pevtermen lung distrug economia devalorizeaza moneda distruga independenta economica apare dictatura economica. Vezi USA …. Deci bancile stiu mai bine decit Isarescu exponentul CFR (nu cel din Romania) pentru inceput am o propunere sa incepi sa l asculti pe Gerald Celente ca vorbeste pe intelesul tau

  Răspunde
   
 • MARILENA
  Mai 22, 2013 la ora 14:21

  va rog sa ma ajutati cu o informatie ;intr-una din emisiunile lui Moise Guran a nominalizat 3 banci -serioase-,care sunt?;cine stie?multumesc

  Răspunde
   
  1. cornel
   Mai 22, 2013 la ora 15:03

   Sunt secrete. Nu are voie sa le faca reclama pentru ca celelalte banci, adica nu cele 3, il vor da in judecata pe Moise si ii vor cere sa demostreze de ce ele nu sunt serioase iar alte banci sunt si ii vor cere daune lui Moise astfel incat sa devina si ele serioase, daca ma intelegeti.
   Sper ca v-am lamurit.
   O zi buna.

   Răspunde
    
 • Red
  Mai 22, 2013 la ora 14:13

  Moise, mergi intr-o directie gresita.

  Cum poti spune la radio: „Multumesc pentru audienta mare. Voi faceti emisiunea, eu iau banii”?

  Adica altii suna si dau bani sa vorbeasca, ceea ce trebuie sa fie gratis, iar Mr. Moise trebuie doar sa ii taie cand o iau pe aratura sau sa faca „glume”.

  Ma asteptam de la o persoana de televiziune sa aiba notiunile fundamentale de psihologie ale comunicarii si sa nu insulte. Cu atat mai putin atat de grosolan.

  Auzi, sa spui: Voi faceti munca, eu iau banii.

  Exista o multitudine de alte formule de exprimare, ca: „Multumesc pentru audienta, pot sa-mi hranesc familia cu ajutorul vostru.” Nu suna mai omenesc?

  Mai ales in contextul emisiunii care nu are nici o valoare masurabila ridicata. Inafara de aceea de a mai imparte cate o idee de la un om la altul. Un fel de forum radio. Dar care in vecii vecilor nu va duce la decizii reale care sa ne schimbe viata.

  Poate fi un post de radio care toata ziua sa faca numai asa o emisiune si tot nu se va intampla nimic.

  Asadar, in contextul in care aici e vorba de o emisiune fara o productivitate tangibila, sa mai spui si asa ceva…

  E ingrijorator. Da. Chiar simt ca un reper/un pivot de-al meu incepe sa se farame.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Mai 22, 2013 la ora 13:05 Răspunde
   
  1. redboy
   Mai 22, 2013 la ora 19:58

   totusi este cneva care a citit cartea?

   Răspunde
    
   1. laurentiucat
    Mai 22, 2013 la ora 20:59

    cica doar aia din brazilia…

    Răspunde
     
 • Luigi
  Mai 22, 2013 la ora 12:36

  Tocmai aceasta reasezare a politicii de credite a bancilor va conduce la o depreciere a leilui pe termen mediu si lung.
  bancile trec pe credite in lei, iar creditele pe euro ajunse la scadenta sunt platite bancilor mama care doar anul trecut au inchis linii de finantare de 3 mld euro.

  Este adevarat ca balanta de plati/comerciala s-a imbunatatit si ar trebui sa ajute cursul, insa cu o floare nu se face primavara mai ales dupa 23 de ani de deficite. Doar dupa ce vom acumula minim 2-3 ani de excedente (mai ales comerciale pe modelul Japoniei sau Germaniei prin anii ’70) va incepe si leul nostru sa se aprecieze pe fundamente, iar asta daca nu cumva bancile comerciale vor accelera vor accelera returnarea liniilor de finantare in euro.
  Aprecierea leului de pana in aprilie eu cred ca e mai mult semnalul linistirii apelor in Europa pe fondul infuziunilor masive ale BCE dupa ce si-a dat seama de „prostia” pe care au facut-o in Cipru.
  Aceasta infuzie de capital a condus la euforia traderilor (vezi mai ales pe burse) care indirect a ricosat si in cursul nostru ajutat si de datele economice bune din RO

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Mai 22, 2013 la ora 11:49 Răspunde
   
 • laurentiucat
  Mai 22, 2013 la ora 11:34 Răspunde
   
 • CTL
  Mai 22, 2013 la ora 08:01 Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Mai 22, 2013 la ora 07:24

  Va trimit un set de propuneri, menit sa scoata zona Euro din criza si care va permite tarilor europene o revenire economica rapida.
  I) Tarile cu un grad de indatorare scazut si o economie competitiva ex: Germania, Olanda si tarile nordice vor cumpara esalonat timp de 10 ani datorile tarilor din sud -Italia ,Grecia Portugalia si Spania -datoria publica a Spaniei de 68,5%din P.I.B.-cu o rata de 2,5% -5% din datorile acestora ,pana ce datorile tarilor sudice vor atinge plafonul de 80 % din P.I.B sau revenirea acestora(Spania).
  .
  II) Se vor desfiinta bancile comerciale urmand ca acestea sa fie transformate in fonduri de investitii ,utilizand bani propii si a cetatenilor cu venituri medii sau mari care vor dori sa investeasca .Activitatea de creditare se face de catre banca centrala nationala, se renunta la fluxul monetar, ca instrument principal de plata se utilizeaza cardul. Bancile centrale vor elabora modele de dezvoltare pt cetateni si firme.De exemplu , fiecare categorie de castiguri salariale va fi impartita in clase 1000,1400,1700,2000 etc. banca centrala va elabora modele de dezvoltare, calculand pentru fiecare ponderea cheltuielilor pt alimentatie , transport ,locuinta etc,si a depunerilor bancare sau titluri ale companiilor,iar in functie de incadrarea in modele economice se vor acorda bonusuri trimestriale pt fiecare contribuabil (2-4% din cheltuieli) focalizand bonusrile pe anumite tipuri de cheltuieli.In pietele agricole se vor inchiria p.o.s. taranilor sau fermierilor ,altfel s-ar perturba modelul economic al banci centrale.Modelul trebuie sa fie la indemana tuturor pt. ca angajati sa poata calcula ponderea bonusului. Dobanda la depozite de 3% pt o o inflatie in jur de 2,5% anual.La credite, dobanzile vor oscila intre 2-12,5% pt populatie (2%-pt prima casa si persoane care se incadreaza in modelul economic ,creditul imobiliar crescand pana la un maxim de 4,5 % iar 7,5-12,5% pt achizitiile de lux.Firmele vor avea dobanzi cuprinse intre 2%-7,5% ,in functie de marimea firmelor diferentierea dobanzilor se va face prin elaborarea de modele economice similare cu cele pentru persoane fizice.Astfel ,microintreprinderile vor avea credite de 2-3%, cele medii de 3-5% iar cele mari 4,5-7,5 % valoarea fiind diferetiata de pondrea cheltuielilor si a profitului in bugetul firmei.In companiile din domeniul energetic, farmaceutic,it., telecomunicatii,bancar care au rate mari ale profitului sau profituri mari in valoare absoluta se trece la programul saptamanal de 3 zile sau chiar 2 zile. In privinta fondului de pensii , o problema care pare usor insurmontabila, statele vor cumpara brevete de inventii in diverse domenii de activitate in special in domeniul farmaceutic -unde profitul este de 30-40%- prin implementarea acestora in productie se reduce factura Min. Sanatatii.Pe relatiile externe, bancile vor folosi metoda compensatiei iar in cazul un deficit comercial , Banca centrala aflata in deficit va cumpara produse de pe pietele de marfuri la sugestia Bancii Centrale creditoare care va centraliza nevoile economice ale firmelor fiind indicata valoarea maxima a marfii.

  III) Depunerile externe vor fi repatriate acestea vor alimenta in principal fondurile de investitii .Daca cetateni nu isi repatriaza in termen de 120 zile economiile ,acestea vor fi impozitate si nu vor beneficia de bonusul de 2-4 % din cheltuieli pt o perioada de 3 ani.

  IV) Elevii din tarile nordice din clasele IV-XI vor beneficia de vacante scolare gratuite de 2 saptamani intre (15 mai-30 mai) intr-un anumit cuantum(vizite la muzee si spectacole de opera si teatru).Acestea vor fi suportate de catre guvernele sudice in contul datoriilor externe.Elevii care vor dori sa fie gazduiti in hoteluri de lux si sa urmareasca spectacole celebre vor plati sumele suplimentare aferente(pensiune completa pt. toti elevii).

  V) Cetateni nordici vor cumpara excursii in tarile sudice fara a depasi 10 % din capacitatea hoteliera a tarilor sudice bani fiind incasati de guvernele nordice. .Acestea vor fi suportate de catre unitatile de cazare si de alimentatie, in schimb ele pot beneficia de o crestere a tarifelor pana la 10,5 % pt a compensa si vacantele gratuite ale elevilor. .Ceilalti cetateni nordici cazati vor plati sevicii direct unitatilor hoteliere.

  VI) Pensionarii nordici cu venituri medii sau mari vor benefica de sevicii de agrement(cazare,croaziere etc. ) in tarile meridionale reprezentand 10%-15% respectiv 15% din veniturile anuale incluzand si valoarea cuantum pt pensia minima.Aceste sevicii vor fi platite direct firmelor prestatoare.Pensionari nordici cu venituri mici vor beneficia de vacante gratuite de o anumita valoare,vacantele vor fi intre 12-21 de zile .(21 de zile pt vacante intre 15 aprilie – 5 mai si 11 octombrie -1noiembrie,18 zile intre 6 mai -23 mai si 23 septembrie-10 octombrie,15 zile intre 24 mai -7 iunie si 8 septembrie -22 septembrie pt statiunile litorale).
  Pt pensionari ,care din motive medicale nu pot efectua concediul ,vor primi bonuri valorice pt. produse mediteraniene ecologice si /sau de inalta calitate.

  VII) Persoanele care sunt in somaj de minim 18 luni vor fi angajate pe o perioda de minim 6 luni pt. serviciile auxiliare ale primariilor (curatenie ,reparatii ,intretinere etc.) ,ele nu vor plati asigurarile sociale pe perioda crizei ,plata acestora se va face din bugetul de stat din sumele colectate suplimentar ca urmare a combateri evaziuni-banca centrala ,plata cu cardul.In calcul pensiei, proaspeti angajati vor fi inregistrati avand stadiul compet de cotiziatie pe perioda crizei.
  Planul de combatere a crizei in faza incipienta:
  I)O data declansata viitoarea criza se va incheia un acord tripartit -mediul privat,guvern ,sindicate -privind o crestere salariala de 10% pentru stingerea rapida a crizei care va fi canalizata spre consum .

  Răspunde
   
 • Chirita Aurelian Stefan
  Mai 22, 2013 la ora 07:22

  D-le Moise Guran ,am ascultatat cu interes solutiile pt revenirea creditari in Romania- printre altele a-ti subliniat rolul P.M.Ungariei in iesirea din recesiune a acestei tari. In viitor, va trebui sa raspundem la cateva intrebari fundamentale -iata si cateva raspusuri:
  1) Ce sunt bani?Espresia muncii -activitate economica eficienta -isi propune atingerea unor standarde de calitate cat mai inalte fara a genera pierderi economice decat pe perioade scurte de timp -vezi creditarea.
  2) Cui apartine majoritatea depunerilor bancare ?Persoanelor fizice si juridice (fime),iar banca comerciala devine un intermediar inutil atat timp cat ea va impovara cu un cost al creditari care sa acopere profitul bancar ce se vrea cat mai mare, perturband orice model economic al guvernului sau al banci centrale.
  3) Mai este nevoie de banca?In momentul de fata , institul de statistica si banca centrala pot desfasura o activitate mai eficienta decat orice banca.Banca centrala poate oferi bonusuri care pot fi indreptate spre anumite cumpraturi, ajutand firmele in politica de investitii.
  4) De ce exista evaziune fiscala si cat de mult poate fi diminuata? Datorita fluxului monetar, prin existenta banci centrale, ea poate fi desfintata ,conducand la o reducere a fiscalitati si a unor sanse egale pe piata pt fiecare agent economic-introducerea cardului pt orice operatiune bancara.
  5)Cum se realizeaza stimularea economiei in perioade de criza?Atat timp cat bani nu se duc in consum ,revenirea economica este o iluzie(vezi Romania 2009 cand cresterile de pensii si salarii s-au intors in banci ca depozite bancare).Se poate reveni rapid din criza printr-un acord sindicate , patronate ,guvern in care o crestere de salarii sa fi canalizata exclusiv spre consum prin card, totul este posibil.In plus, banca centrala poate mari perioada creditari si intoarcerea doar a principalului , micsorand povara creditari.

  Răspunde
   
 • Darius
  Mai 22, 2013 la ora 02:35

  Prea putine banci din Romania isi indeplinesc rolul teoretic de finantare a mediului de afaceri… Dar asta nu e noutate la noi din pacate, problema mea este cea amintita de Dl. Moise cu privire la CERTIFICATELE VERZI!!!

  Acestea reprezinta cea mai generoasa schema de ajutor din Europa!! Germania se gandeste deja sa reduca la jumatate certificatele verzi, insa va dati seama de ce interese vorbim!

  La producatori nu se mai gandeste nimeni in tara asta?! Noi suntem un IMM ce producem produse din lemn in SERIE, deci depindem cat se poate direct de pretul energiei electrice. Daca nu ma insel, CERTIFICATELE VERZI sunt de 4 ori (?) mai scumpe anul acesta, ceea ce reprezinta o piedica imensa in conditiile in care energia in sine se scumpeste constant! Nu mai stim ce sa facem sa supravietuim, taiem din personal si facem sacrificii, pentru ca apoi statul sa vina si sa finanteze proiectele eoliene si fotovoltaice ale Baietilor Destepti din extra-contributia IMM-urilor… noi suntem pe punctul de a inchide activitatea la sfarsitul acestei veri (producem si exportam de 18 ani) si mi se pare si mai trist ca nu exista perspectiva de viitor in domeniul productiei secundare (nu doar exploatare primara sa vindem padurile strainilor)! Nu mai exista personal calificat, iar statul doar intinde mana, fara sa ofere vreo sansa de redresare.

  Pana in anii precedenti, directorul a accesat credite bancare tocmai pentru a putea jongla cu incasarile si cheltuielile (mai exact pentru a castiga timp), facand eforturi ca angajatii sa fie platiti in fiecare luna la zi, precum si furnizorii.

  Insa atunci cand nu mai exista speranta in mediul de afaceri, esti nevoit sa nu te mai hazardezi la un alt credit, ca risti sa pierzi munca de o viata, iar bancile practica_camata legala in conditiile amintite de catre Dl. Moise.

  Inteleg ca Mittal este un nume mare pentru Romania si chiar Europa, insa la IMM-uri nu se gandeste chiar nimeni!?

  Salutari de la Arad si felicitari pentru emisiune, va urmarim cu interes.

  Răspunde
   
 • costi d
  Mai 22, 2013 la ora 02:05

  cum vrea bnr ca bancile sa crediteze iar economia ,ce mai suntem in 2007-2008cind te ducei cu buletinu si un fluturas de salariu si gata creditul.am avut colegi care prin 2007 au facut credite pt logan ,telefoane,vacante si etc doar ca firma merge atunci prime la 3 luni, bonuri de masa ,ore suplimentare .cind a venit criza aceste suplimente au disparit toate rapid ,si acum mai au rate de platit la acele credite ,cei care nu au luat atunci nu cred ca o vor face la ce dobinzi sunt afisate.

  Răspunde
   
 • un turist
  Mai 22, 2013 la ora 01:35

  Inteleg pentru a deschide o firma ai nevoie de un credit daca nu esti lichid dar ma gindesc adesea ce sta in mintea unuia care semneaza un credit cu 15% dobinda pentru a cumpara niste obiecte de lux. Camatarie curata.

  Răspunde
   
 • costi d
  Mai 21, 2013 la ora 23:32

  cind becali ajunge la puscarie, a decis sa-i scrie un mail sotiei dar a gresit o litera din adresa si mailul a fost trimis la o alta adresa.mailul ajunge din greseala la mitica de la liga care tocmai venise acasa.citeste mailul si lesina .in mesaj scria :salut mitica ,am ajuns cu bine.probabil te va surprinde sa primesti vesti de la mine pe aceasta cale, dar acum au calculatorsi aici si pot trimite mesaje persoanelor dragi,doar ce-am ajuns si am vreificat ca totul sa fie pregatit pentru venirea ta saptamina viitoare.abia astept sa te vad si sper ca aceasta calatorie sa fie la fel de linistita ca a mea.nu uita cutia de table .

  Răspunde
   
  1. laurentiucat
   Mai 21, 2013 la ora 23:40

   asa ai gresit si tu de l-ai postat de doua ori?
   in plus…e subtire tare. mai cauta pe net, ca sunt bancuri mult mai bune cu arestarea lui becali.

   Răspunde
    
   1. costi d
    Mai 22, 2013 la ora 00:17

    laurentiucat @ nu poti sa dormi de grija altora

    Răspunde
     
    1. laurentiucat
     Mai 22, 2013 la ora 00:31

     mai am o bere, de citit vreo 30 de pagini dintr-o carte si ma duc la somn…

     Răspunde
      
 • George
  Mai 21, 2013 la ora 23:01

  Moise, vad ca de cand suntem cu ochii pe tine si nu te mai lasam fara sa te taxam cand arunci cu zarul despre cum va evolua cursul de schimb, ai inceput s-o dai pe analize vagi, discutabile, care sunt ceva mai greu de catalogat drept gresite sau corecte la momentul ‘scadentei’. Mici trucuri de vrajitoare care-ti ghiceste trecutul si viitorul… Nici asa nu e bine, Moise! Ideal ar fi sa termini de tot cu prognozele pe curs, dar daca vrei tu neaparat sa continui, te rugam: noi vrem curso-tainment, prognoze pe curs de-alea beton de-ale tale: „Pana la sfarsitul saptamanii cursul e peste x”, „Dupa pasti banii capsunarilor vor duce cursul sub y”, „In 1 luna cursul e mai jos decat acum”, „Va fi 4.2 inainte sa fie 4.4”. Da-ne sansa sa putem dezvolta teoria ca Moise era zeul valutelor in mitologia greaca.

  Răspunde
   
  1. cornel
   Mai 21, 2013 la ora 23:56

   Mie imi plac prognozele lui Moise referitoare la cursul valutar. De’ nu poate sa multumeasca pe toata lumea. E normal. Pentru o prognoza mai exacta credca ar fi bine sa stim parerea domnului guvernator BNR. Dar nici asta nu rezolva problema asa cum doriti dvs. E greu sa multumesti pe toata lumea.

   Răspunde
    
  2. Tibi
   Mai 22, 2013 la ora 08:38

   Tu vrei prognoza exacta pe Leu??? Dute la George Soros… nici ala nu cred ca o sa te ajute mult.

   Răspunde
    
 • CTL
  Mai 21, 2013 la ora 21:50

  Sunt si nu sunt de acord cu articolul. Eu acum am semnat o colaborare cu una din bancile care dau credite si imi e greu sa gasesc clientii. Multumsunt supraindatorati, ramasi cu salariile in urma sau cu intarzaieri, si conditiile de eligibilitate s-au inasprit. Si sa nu mai zic de ITM ca nu se ma fac carti de munca si nici nu se elibereaza fise fiscale, na fa dovada vechimii si a venitului pe anul anterior. E mai greu si clientii nu au chef de atatea batai de cap.
  Asta 1 la mana.
  Apoi e nevoie de credite pentru IMM-uri, nu pentru consum, sper ca ne-am lecuit de asta. Si e nevoie de educarea micilor intreprinzatori, suferim la capitolul managment in IMM-uri.
  Asta 2 la mana.
  Bancile vor trebui sa dea credite daca vor profit, si vor trebui sa aibe grija daca il vor pe termen mai lung, si vor trebui sa ofere asistenta micilor intreprinzatori daca vor dori sa-l mareasca, si vor trebui sa se fereasca de cele pentru consum daca nu vor provizioane.
  Marja bancilor e mare, intr-adevar dar la cat de putini clienti buni sunt e totusi batalie mare, unele sunt dispuse sa lase bine doar ca sa nu-si piarda un client bun.
  Mie imi e si de dobanzile la depozite, in continuare avem o rata a economisirii destul de mica.
  Eu unu as face in asa fel incat sa nu fie nevoie de datorii pentru buget, doar asa scapi de banci.
  Statul nu si-a pus doar obrazul a pus banii nostri, sa vedeti cand vor creste dobanzile cine va plati factura. Asa au facut si in SUA cu Fanny si Freddy, si cine a platit ? Contribuabilul.
  Bancherii sunt maiaco-depresivi, fie arunca cu banii in toate directiile fie nu dau un ioc, ar trebui sa se descurce si singur si sa stie ca au si responsabilitatea managementului riscului nu doar de a face profituri grase.
  Despre dirijarea prin impozite nu am o idee prea buna, si daca bancile chiar trebuie sa fie prudente, ce facem, le pedepsim ? Nu poti da bani asa pur si simplu, trebuie sa te asigur ca cel caruia i dai i si poate returna, nu i poti da doar asa de frica impozitului, asa revenim la practici imprudente.
  Plus ca statul e fericit ca bancile nu dau bani in economie, asa i poate lua el.

  Răspunde
   
  1. laurentiucat
   Mai 21, 2013 la ora 23:13

   cu ce personal de analiza sa dea bancile credit?
   doar sa-l reprofesionalizeze…si ptr asta trebuiau sa inceapa de ieri.

   Răspunde
    
   1. CTL
    Mai 22, 2013 la ora 07:46

    Daca banca vrea sa reprofileze personalul de la analiza o poate face, numai sa vrea. Sunt tineri si muncesc mai mult decat colegii lor din vest. Da, cum ziceam, depinde de banca daca vrea asta. Si pun pariu ca celr de la analiza li s-ar parea mult mai interesanta munca pe persoane juridice decat cea cu persoanele fizice.

    Răspunde
     
    1. laurentiucat
     Mai 22, 2013 la ora 22:28

     la pf esti colectionar de harti si administrator de garantii.
     la pj trebe si viziune si experienta si carte.

     Răspunde
      
 • Constantin
  Mai 21, 2013 la ora 21:26

  „Cum convingi bancherii să dea credite”_Pai, cu duhul blandetii, tocmai am explicat asta, nu-i asa?!

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Mai 21, 2013 la ora 21:19

  guvernul ar face bine sa suplimenteze capitalul cec si eximbank…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase