După Paşte, Euro a crescut permanent

curs blog

de Moise Guran

Euro încheie săptămâna stabil, la 4,34 de lei, după șapte zile în care fluctuațiile au fost mici iar piața pare indecisă. Toată scăderea cursului din ultima lună și jumătate s-a produs în anticiparea unor rezultate bune ale economiei, iar aceasta a fost săptămâna în care rezultatele s-au confirmat. Unii chiar s-au mai declarat surprinși de creșterea economică de pe primul trimestru iar guvernul însuși se întreabă ce a făcut ca să merite asta. Piața are însă o altă logică, una a ei, mai dinamică, anticipativă, iar celebrul dicton “cumpără pe zvon și vinde pe știre” s-a reflectat perfect în această mișcare de o lună și jumătate.

Speculatorii au cumpărat lei în anticiparea unor rezultate economice bune și au luat profitul după ce acestea s-au confirmat. Și dacă săptămâna trecută vă spuneam că aștept în continuare scăderea cursului sub 4,30 de lei pentru un euro, săptămâna asta vă spun că nu m-am răzgândit. Pur și simplu nu există motive pentru o creștere a euro iar indicii privind o eventuală intervenție a BNR nu sunt. Piața este acum nehotărâtă și corecția s-a dovedit de mai lungă durată decât am anticipat-o eu, dar asta nu face decât să confirme un trend mai lung de apreciere a leului.

Vă spuneam cândva că aș prefera să văd euro la 4,2 undeva pe la finalul lui iunie decât pe la finalul lui aprilie și asta pentru că focul de paie se termină repede. Acum vă pot spune mult mai sigur că aprecierea leului nu este un foc de paie.

stiri verificate
This entry was posted in MOISE. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

9 răspunsuri la După Paşte, Euro a crescut permanent

 • laurentiucat
  Mai 21, 2013 la ora 12:10

  Concepția mea despre lumea lui Mugur Isărescu
  21 mai 2013Mihai Radu

  Relația cu presa a lui Mugur Isărescu a fost mereu una perfectă. Ea i-a preluat toate declarațiile, el a continuat să nu spună nimic. Nu e sondaj de opinie în care să nu fie pe primul sau pe al doilea loc – fie că e vorba de credibilitate, de prezidențiale, de primării de sector, de administrator de bloc sau antrenor la Steaua.
  Dacă s-ar îmbrăca în rochia lui Ouatu, dacă și-ar pune țîțele decoltate ale Nicoletei Luciu și buzele Marinelei Nițu și ar păși pe tocuri de 10 cm pe covoarele pufoase ale întîlnirilor Clubului de la Roma, tot ar trece neobservat. E ceva în pielea lui din aliajul folosit la fabricarea avioanelor invizibile americane.
  Au trecut peste el, dar mai ales pe sub el, Caritas-uri, FNI-uri, credite doar cu buletinul, s-au prăbușit bănci ca unele case din Centrul Vechi, iar el, senin, august, impenetrabil, a murmurat mereu un sincer și călduros apel la moderație, la echilibru. Și-atît. Din tot ce a declarat de-a lungul vremii nu se știe și probabil nu se va ști niciodată dacă Isărescu se pricepe la finanțe-bănci sau dacă ar putea să țină contabilitatea unui non-stop. Niciodată nu a vorbit despre ele decît în sensul că „e mai bine să fie bine și nu e bine să fie rău”, chestii pe care și bunicu’ de la Dor Mărunt, cu niște ore de meditații, le-ar articula mai convingător.
  Cumva, ne-am obișnuit să nu-l vedem pe Mugur Isărescu.
  Și totuși, cînd te uiți mai atent la el, vezi ceva. Iată ce văd eu.
  Cînd s-a născut, doctorul a venit la maică-sa și i-a spus: “Felicitări, doamnă, aveți un pensionar!”. Să ți-l imaginezi pe Isărescu bebeluș sau puber e o sarcină demnă de Márquez.
  Isărescu e colegul acela bătrîn din prima bancă, cel care are cămașa mereu călcată și care notează tot ce zice profesoara. E capabil să repete pasaje întregi dacă asta se cere. Dacă se cere altceva, e capabil să repete altceva. Însă la fel de exact, de domol, de imperturbabil și tern.
  Isărescu mai poate să fie și vecinul de vizavi, băiatul bun pe care l-ar vrea ginere toate mamele din cartier. Nu are prieteni, de la serviciu vine direct acasă, bea un singur pahar de vin o dată la doi ani și fumează țigara de după doar pasiv, adică doar dacă fumează ea. Iar ea nu fumează niciodată, căci nu e acolo niciodată. Da, băiatul perfect, pînă într-o zi cînd auzi la televizor că de zece ani de zile, de cînd îi murise hamsterul și-l părăsise o laborantă de la „Farmec”, lua masa în beci cu trei păpuși și două schelete de maidanezi.
  Altfel, cum ziceam, băiat bun.

  Răspunde
   
 • CTL
  Mai 20, 2013 la ora 18:11

  E, cand lumea lucreaza doar pentru o masa calda, si asta in tarile bogate, nu mai vorbim de criza sau mare recesiune, vorbim de o depresie economica.

  Răspunde
   
  1. CTL
   Mai 20, 2013 la ora 18:12 Răspunde
    
 • Constantin
  Mai 19, 2013 la ora 22:18

  „Toată scăderea cursului din ultima lună și jumătate s-a produs în anticiparea unor rezultate bune ale economiei”_Si daca, totusi, anticiparea cu privire la evolutia economiei este putin prea optimista? Daca am presupune (desigur, poate sa nu se intample, dar chestia cu zvonul conteaza, nu-i asa?) ca alianta USL se destrama? De vreo doua zile aud la TV despre posibilitatea declansarii alegerilor anticipate daca SRS (observ ca i s-a gasit si un acronim interesant, ca un nume de cod – nu ma refer la peste) nu stiu ce face sau nu face. Oare o fi un semnal pozitiv pentru economie? Habar n’am, nici nu conteza faptul in sine, important este efectul.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Mai 19, 2013 la ora 22:10 Răspunde
   
 • Victor
  Mai 19, 2013 la ora 12:27

  Poate nu exista motive de apreciere a euro (se vede si fata de dolar) dar leul are toate motivele sa se duca la fund.
  BNR tocmai a anuntat reducerea dobanzii, care a condus la inchiderea pozitiilor pe leu pentru carry-trade (si trendul probabil nu s-a terminat inca).
  Fata de dolar, leul s-a depreciat si mai puternic.

  cineva spunea: cand un autobuz cade de pe o stanca, degeaba te compari cu pasagerul de langa tine.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Mai 18, 2013 la ora 12:35 Răspunde
   
 • laurentiucat
  Mai 18, 2013 la ora 11:49 Răspunde
   
 • laurentiucat
  Mai 17, 2013 la ora 22:06 Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase