Euro a crescut, dar tendinţa e de scădere

curs 3 wall

de Moise Guran

Euro încheie săptămâna la 4,33 de lei, în creștere, după ce, imediat după Paște, a coborât până sub 4,30, un nivel însă prea mic pentru atât de multe vești. Mugur Isărescu a dat două semnale în această săptămână. Mai întâi a lăsat de înțeles că BNR nu a intervenit pe piața valutară și că aprecierea leului este firească, apoi a vorbit deschis despre o viitoare scădere a dobânzilor la lei, măsură cu mare grad de certitudine. Cel mai probabil BNR va scădea de la 5,25 la 5% dobânda de referință chiar la începutul lunii viitoare și acesta va fi începutul unui ciclu. În piață deja dobânzile nu prea mai sunt atractive pentru vândut euro și plasat pe lei, cu excepția împrumuturilor pe termen foarte scurt pe care le face statul român. Și nu prea mai face.

Acesta este contextul în care speculatorii ce pariaseră pe scăderea eupo încă de pe la un curs de 4,4 au decis că ar cam fi momentul să-și ia profitul. Așa se și explică de fapt creșterea euro de la 4,30 la 4,33 de lei în ultimele trei zile. Mai interesant este faptul că de la acest nivel se întrevede însă o rezistență relativă, se simte adică faptul că alții vând euro la 4,33 în așteptarea unui viitor curs mai mic.

Având în vedere toate acestea eu cred că săptămâna viitoare 4,30 va cădea și că vom vedea cursul coborâând spre 4,25. Nu neapărat până acolo, dar acest suport este important și reprezintă testul ultimei aprecieri importante din acest an al mondei noastre naționale.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , ,

Comentarii prin facebook

36 răspunsuri la Euro a crescut, dar tendinţa e de scădere

 • CuSandu
  Mai 15, 2013 la ora 21:48

  „There remain significant differences between United States, European Union, and United Nations officials regarding the degree of capital adequacy and reserve controls that global banking now requires. Put extremely simply, the United States, as of 2006, favoured strong strict central controls in the spirit of the original 1988 accords, while the EU was more inclined to a distributed system managed collectively with a committee able to approve some exceptions.
  The UN agencies, especially ICLEI, are firmly committed to fundamental risk measures: the so-called triple bottom line and were becoming critical of central banking as an institutional structure for ignoring fundamental risks in favour of technical risk management.”

  „The PBoC is thus unusual in acting as a national bank, focused on the country not on the currency, but its desire to control asset inflation is increasingly shared among BIS members who fear „bubbles”, and among exporting countries that find it difficult to manage the diverse requirements of the domestic economy, especially rural agriculture, and an export economy, especially in manufactured goods.”
  Deci deja in sinul BIS sunt balansari cum ca o banca nationala ar trebui sa se concentreze spre „tara” si nu spre „valuta”. Deasemenea, UN si US sunt critici la adresa abaterilor UE de la regulile controlului corespondentei dintre capital si rezerva. Iar faptul formarii unor sisteme financiare noi independente de BIS, cred ca ar sugera ca ideia de desfiintare a BIS (propusa de Norvegia, care vedem ca nici nu face parte din BCBS) nu a murit.

  Răspunde
   
 • CuSandu
  Mai 14, 2013 la ora 21:37

  „Banca Națională a României (BNR) este banca centrală a României, având personalitate juridică. Aceasta este o instituție publică independentă,… obiectivului său fundamental privind asigurarea și menținerea stabilității prețurilor… Moneda națională este Leu românesc, iar subdiviziunea acestuia, banul.”
  In momentul de fata, care este, DE FAPT moneda nationala? (moneda europeana?)
  Preturile sunt stabile … in interesul european. BNR este independent de cine? – ca este dependent de BCE si alti europeni, e adevarat.
  „La 24 iulie 1880, în prima şedinţă a Consiliului general au fost prezentaţi directorii (I. Antoniu şi Gogu C. Cantacuzino) şi cenzorii (Eugen Alcaz, Petre Stoicescu şi Al. Băicoianu) numiţi de guvern.” Deci de la infiintare au fost numiri „guvernamentale” in CA.
  De fapt, BNR nu este cu natiunea romana, atita timp cit se conduce dupa reguli/interese externe. Guvernele sunt singura sansa a natiunii de a aduce sistemul bancar in slujba romanilor. Cel putin cit logica are vreo logica. Pina una alta ce vad eu este ca o banca nationala nu este nationala, iar dependenta de un guvern national n-ar face decit sa o aduca pe drumul cel bun. Poporul nu alege Consiliul de Administratie al Bancii, poporul roman alege viitorii membri ai guvernului. Datorita BNR, dependent de factori externi, produsul intern se iroseste in afara in schimburi/tranzactii inechitabile. Ce independenta vrem sa creem sau ce independenta vrem sa aparam?
  Demersurile infiintarea bancii nationale”..au avut loc pe fondul progreselor înregistrate în plan economic (consolidarea pieţei interne, în urma unificării şi impunerii sistemului metric şi de măsurători; creşterea numărului de întreprinderi mari la 175 în 1877; extinderea industriei extractive a petrolului şi a sării; sporirea numărului maşinilor agricole importate şi utilizarea muncii salariate în agricultură; creşterea exportului de grâu pe pieţele internaţionale, care a ajuns până la 85% din valoarea totală a exportului; mărirea numărului comercianţilor şi dublarea comerţului exterior în intervalul 1864-1880; extinderea şi modernizarea căilor de transport: în 1876, existau 5000 km de şosea, iar în 1888 lungimea căilor ferate atinsese 2500 de km, în timp ce volumul mărfurilor transportate pe drumul de fier se ridica, în 1880, la 800 000 tone) şi demografic (creşterea populaţiei urbane cu 90% şi a celei rurale cu 46%, oraşele Bucureşti, Iaşi, Galaţi şi Brăila înregistrând cea mai ridicată dinamică).”
  Deci consolidarea pietei interne in primul rind – BCE n-are nici un interes in asta, poate gresesc? Cresterea populatiei la sate si la orase este legata de cresterea locurilor de munca – tarile „dezvoltate” din occident au dovedit ca sunt cu totul opusi (aici ne platesc romanii cu spanac – BNR ii sprijina – iar romanii evadeaza extaziati in bratele Morganei).
  Inteleg ca este o neintelegere – sa pui in Constitutie de doua ori acelasi lucru – dar ca un guvern sa puna la colt BNR, obligind-o sa-si faca datoria NATIONALA, nu vad ce rau e in asta. RAUL este ca poporul isi alege gresit alesii sau ca nu stie sa-i puna la colt. NA-na-na!

  Răspunde
   
  1. Adrian D.
   Mai 14, 2013 la ora 22:07

   BNR este indepedenta de guvernul Romaniei, SanduCu. (adica este indepedenta de Romania). Mai departe, nu depanda de nimeni, nu da socoteala nimanui, da un raport lunar, nu i se aplica nicio sanctziune4 daca gresheshte (shi nici nu exista vreo institutzie care sa o monitorizeze).
   Singura legatura cu statul Roman pe care o are este aceea ca guvernatorul este numit de Preshedinte shi confirmat de Parlament (dupa care, adios, nu mai exista nicio legaatura intre guvernator shi parlament. In US of A, guvernatorul Fed se mai prezinta din cand in cand la Congres, unde se ezista o comisie caare il audiaza, shi ii mai faace Ron Paul zile fripte. Dar daca bernanke nu are chef sa raspunda, spune ca nu are chef sa raspunda, shi gata, nu se intamplaa nimic).
   BNR face parte din sistemul de banci europene caare coopereaza strans cu BCE in vederea intrarii in euroland (daar nu se poate spune ca depanda de BCE, totushi) shi este membra a BISS (acolo, la Basel, care BISS este mai secretoasa de cat masoneria, bilderbergii shi trilaterala la un loc. Acolo, la Basel, unde s-au semnat acordurile „Basel” care guverneaza functzionarea sistemului financiar mondial, inclussiv treaba cu agentziile de rating).
   In principiu, toaate shustele Romaniei cu FMI-ul tot BNR le gereaza (asta maai putzzin la parttea cu conditzionalitatzile, care nu vor afecta BNR nici macar in vis. Astea ne privesc pe noi, romaanii, care platim shi strangem din dintzzi).
   Cam asta ar fi.
   iar unora li se pare ca aceasta situatzioe este fireasca.
   Ei bine, acest „firesc” este o facatura a anilor ’70, pe care Romaania a adoptat-o in 2003. Am mai scris despre asta. Frantza in 73, Italia in 88, UK in 97. Germania, inca de la fondarea BuBa, ca a fost creata dupa chipul shi asemanaareaa FED-ului.
   BNR, ca oricare alta banca centrala (e.g. – Fed, BCE, Bank of England etc), nu are voie sa finantzeze in mod DIRECT bugetul de stat, ci o face in mod indirect, finantzand bancile private la cea mai mica dobanda, care banci private finantzeaza statul cu aceiashi bani … plus un ce profit.
   Este, evident, o situatzie absurda, fara rezolvare de moment – shi care rapeshte statului roman (ca oricarui alt stat, de altfel) dreptul regalaian de a bate moneda. Remintesc ca drepturile regaliene sunt cele reezefate statului, shi care sunt (ceva mai mult decat) o garantzie a suveraanitaatzii: dreptul de a legifera shi de a judeca, dreptul de a intretzine o armata, dreptul de a bate moneda etc.
   Pe cand, cum spuneaam, la privaatizarea armatei, ori a parlamentului?
   (caci, hai sa fim serioshi, nu e mare diferentza intre privatizare shi independentzza).
   PS Singura legatura intre BNR shi guvern este ca BNR-ul da MinFin 80% din profitul ei.
   In rest legaturile sunt doar informale, shi constau in minishtri de finantze duycandu-se la BNR pentru a lua lumina de la dl Isarescu (asha cum plastic s-a exprimat dl ialomitzianu).
   Sau dl Basescu ori dlPonta facand acelashi lucru, regulat.
   (de pilda, ishi mai aminteshte cineva ca lista definitiva a guvweernului Ponta 1 s-a facut la BNR, dupa o lunga audientza care s-a prelungit pana noaptea tarziu? Ponta a intrat la BNR cu o lista, shi a ieshit cu o cu totul alta. Shi cu multa dragoste de FMI shi „reforme structurale”).
   Sper ca de data asta am fost clar, shi ca nu va mai fi nevoie saa reiau subiectul. Nu de altaa, dar i-am promis lui Moise ca o las mai moale cu BNR-ul.

   Răspunde
    
   1. CTL
    Mai 14, 2013 la ora 23:29

    Da, ai promis. : ))

    Răspunde
     
 • cornel
  Mai 13, 2013 la ora 14:24 Răspunde
   
 • micutu de la 7
  Mai 13, 2013 la ora 11:44

  4.30 e minim…e cam destul

  Răspunde
   
 • CTL
  Mai 13, 2013 la ora 09:17 Răspunde
   
  1. Adrian D.
   Mai 13, 2013 la ora 12:30

   Asta suna cam asha, CTL: „politicienii vor ca furtul shi shpaga sa fie garantate de noua constitutzie shi au solicitat ca acest articol sa fie introdus in txtul ei”.
   No, eu oricum nu mai aveam nicio ezitare cu privire la votul meu referitor la noua Constitutzie.
   Dar daca totushi ashi fi avut, cu traznaaia asta m-am convins ca va trebui sa votez „Nu”. Shi asta fiindca sunt convins ca politicienii noshtri, ca brazii de ignorantzzi, vor accepta ca o asemenea idiotzenie sa figureze in Noua Constitutzie.
   Mai ashtpt shi articolulul, cum spuneam, care sa garanteze constitutzionalitatea shpagii.

   Răspunde
    
   1. CTL
    Mai 13, 2013 la ora 15:43

    Pana avem ca doritori in Constitutie Biserica si BNR. Altcineva ? :))) Poate Becali ?!!

    Răspunde
     
    1. Adrian D.
     Mai 13, 2013 la ora 17:06

     Chiar asha, daca BNR e „independenta” shi tre’ sa bagam endepandantza asta in Constitutzie, de ce nu ar fi endepandant shi dl becali? Excelenta idee, CTL – hai sa strangem semnaturi sa bagam la C-tutzie ca vrem ca Steaua sa fie independenta.
     Da’, daca ii garantam endepandantza lu’ Steaua, va trebuie sa le-o garantam shi lu’ Dinamo, shi lu’ Rapid. ceea ce mai e um e, dar daca ajungem sa le garantam endepandantza shi lu’ Unirea Harghita (s-au cum s-o numi echipa aia, daca o excista), shi atunci nu shtiu pre unde mai scoatem camasha, ca ne infunda Tokes.
     O alta idee de independentza garantata cobnstitutzional ar fi aceea a dlui Basescu. Ce zici?
     Da, da’ daca il facem endepandant pe dl basescu, apoi pe dl Nastase de ce sa nu-l facem endepandant?
     shi uite asha, din aceste dileme nu putrem ieshi. Am zis.
     🙂

     Răspunde
      
     1. CuSandu
      Mai 13, 2013 la ora 17:40

      Steaua sus rasare
      Ca o taina mare
      Steaua lumineaza
      Si ne-nbarbateaza
      sau
      Crainiceanu sut si goluuuuu!
      sau
      Oleh, oleh-oleh-oleh,
      Dinamo nu mai eeeeeeeeeeeee!

       
     2. CTL
      Mai 13, 2013 la ora 20:25

      Cred ca cel ami trist pentru politicieni e ca nu se poate baga in Constitutia nostra independenta conturilor din Cipru, adica a banilor din ele. 🙁

       
     3. Moise
      Mai 13, 2013 la ora 22:08

      Adrian> apreciez multe chestii la dvs, dar problema pe care o aveti cu bnr e venala. va intuneca judecata. si e pacat de asa minte luminata si spirit cultivat.

       
     4. Adrian D.
      Mai 13, 2013 la ora 23:15

      Moise, aprecierea este reciproca.
      Am intzeles aluzia, probabil ca oi fi sarit peste cal, drept pentru acre o sa incerc sa o las mai moaale cu banca centrala.
      Probelam pe care o am cu ei nu o aveam acum vreo doi ani – dar acum doi ani nu shtiam multe lucruri care ar fi trebuit sa fi fost dezbatute public, shi nu au fost.
      Conceptul de independentza al Bancii Ce3ntrale este o noutate, care priveaza statul de un drept „regaalian”. consecintzele sale in plan foarte pragmatic sunt dezastruoase – shi lucrurile ar merita macar discutate. Insa nu sunt.
      acesta este doar unul dintre motivele (sunt mai mult, shi niciunul ocult) pentru care ma arat atat de critic la adresa „batranei doamne”.
      Daca v-am suparat, imi cer scuze.

       
 • CuSandu
  Mai 13, 2013 la ora 05:21

  Alta stire din aceiasi sursa: Bulgaria (stiti tara cu Nisipurile de aur) o duce mai rau decit Romania. Ceea ce n-am inteles e daca sa fim linistiti ca Romania este pe drumul cel bun sau dupa Grecia si Bulgaria, „Ghici cine vine la cina?” Despre faptul ca cistigatorii in alegeri … nu prea sunt, somaj berechet, salariul mediu 400 EUR, deci nu vorbesc pentru ca nu prea stiu. Ce este realmente periculos, n-am auzit sa se manifeste in Grecia (tara capitalista la origine, deci adaptata), este ca arma de foc si bombele se pare ca au inceput sa fie tare popular folosite in incheierea de conturi. Nici Bulgaria si (aproape sigur) nici Romania nu au populatia pregatita de asa ceva. Inaintarea in saracie „inspira” asemenea manifestari. Asta nu este gluma. Cind mi-am luat permisul canadian, am fost intrebat: „Ce faci daca te opreste politia?”, „Opresc pe dreapta si-i duc actele” zic. „Nici vorba. Ramii in masina cu miinile la vedere pe volan. Cind ti se cere dai geamul jos. Orice alt gest te poate costa.” Pentru o simpla „viteza” sa-i vezi pe amindoi cum se apropie cu minile pe pistoale, in toc (daca il scoate fara motiv, si poti dovedi – il costa slujba si te umpli de bani), asta fiind un motiv in plus sa nu ezite, ati putea intelege ca e serios. In masina la care faceam cafea, s-a oprit un glont, trecut prin geam, tras din parcare, la 15 cm de mine. In prima saptamina de lucru, am avut un cutit la git. Nu sunt actor, dar scene ca astea le-as juca perfect – le-am simtit pe pielea mea. Incepeti sa faceti ceva contra saraciei, ca plumbul nu alege dupa buzunar. V-am mai spus, in Vancuver politia e cu numele. Nu se filmeaza, nu se aresteaza – e cel mai linistit colt de lume.

  Răspunde
   
 • CuSandu
  Mai 13, 2013 la ora 04:46

  Am auzit astazi o stire la TVR: plata la autostrada 3EUR/100 km. Mult putin nu stiu. Singura autostrada pe care am platit vreodata ceva a fost in Italia, si a fost in lire. Dece, in general, nu se plateste? Nici asta nu stiu. Se spune ca plata va fi trasa automat din cont pre baza unei fotografii a placutei de inmatriculare!!! Ha-ha-ha!! Ha-a!!
  Nu stiu cit de legal e ca cineva (chiar stat sa fie) sa-ti ia bani din cont pe o asemenea baza? De fapt e ilegal, atita timp cit nu poti dovedi cine e la volan – mai demult se discuta de „red camera” (am inteles ca si in Romania aveti asa ceva). Daca treci pe rosu ei o amenda semnificativa si mai pierzi si niste puncte. Asa, pentru ca nu poate dovedi cine a fost soferul, i se trimite proprietarului o amenda „simbolica”, pe care toata lumea o plateste in loc sa mai piarda timpul cu avocati, altul mi-a furat masina si am gasit-o in parcare, etc. Este foarte adevarat, ca fotografiat din fata poti sti cine este soferul, dar cu geamliculire astea parasolare si legale, cu placute date cu lac reflectorizant (fotografiea e alba), cu vreme ploioasa sau vifornita, si altele ce faci? Ce faci cu strainii, care vor circula si ei – le ei contul la frontiera? Te duci dupa ei pa tribunal international pentru 4 EUR? Un Logan si un treiler platesc la fel? Si am lasat la urma, ciresica: Cind parcati masina, luati-va placutele in buzunar.
  Acuma, un alt aspect nu mai putin serios. Este vorba de o autostrada de 140 km, care estimez ca a costat 560 milioane si intretinerea dupa minimum 3 ani va fi cam 30%, adica 168 milioane. Cu 4.2 EUR, o plata la fiecare doua secunde timp de trei ani, dai jos 16% de taxa si intretinerea, ramin tocmai bine de alti 350 km de autostrada. Stiind din start ca faci acesti bani, cind te gindesti sa te apuci de kilometrii astia noi? Mergind pe principiu ca fiecare ramura sa-si demonstreze rentabilitatea, deci sa-si finanteze singura auto dezvoltarea.
  Probabil ca nimic nu este sigur, din tot ce am enumerat mai sus, atunci care este baza sa incepi sa ei niste bani pe care pe urma va trebui sa-i dai inapoi (cel putin pe cei care ai apucat sa-i iei)?
  Admit ca cele de mai sus pot fi complicate nitel de aspectul concesionarii, forma de impozitare, cheltuieli aferente (nu comisioane), calitatea drumului (clauza de garantare), intretinerea sezoniera si permanenta, si in final ce planuieste statul sa faca cu ce stringe (daca) din afacerea asta.

  Răspunde
   
  1. un turist
   Mai 13, 2013 la ora 12:19

   SanduCu. Cred ca nu a-ti mai fost de mult in Europa. Gremania este unica tara din Europa vorbind de aututurisme unde nu se plateste taxa de autostrada si nu este o restrictie de viteza.In Romania am platit nu de mult 13.17 Lei pentru 7 zile si asta pentru un dans intre gropi.La 3€ per 100Km este in raport european destul de mic.Italia are cca. 10€ pe 100Km iar Franta mai mult. Daca faci prostii in orice stat EU i-ti vine aceea amenda acasa si trebuie sa o platesti ca vei fi obligat la amenzi mai mari si taxe de lucru care depasesc cu mult valoarea amenzii propriuzise.Nu tint cu furatul si altele. Trebuie sa ai un avocat fff bun sa scapi cumva de toata afacere ce iatasi nu este ieftin.

   Răspunde
    
   1. CuSandu
    Mai 13, 2013 la ora 16:21

    Domnu Unturist, in Italia am fost mai de mult pe Autostrada Soarelui si platisem ceva ce nu mi se paruse exagerat, de asta nici nu retin. In Germania, Austria si Elvetia am fost de citeva ori. Odata, intr-un schimb de experienta la citeva firme care se ocupau cu constructii de drumuri, cariere (unii foloseau sisturi cloritoase din aluviuni, pentru a economisi concasajul – am avut cu ei o divergenta de pareri pe marginea stabilitatii liantului, chiar daca se facea economie si la bitum, le-am si aratat (am fotografii) lungi fisuri si efecte de dezagregare pe pavaje de nici un an) si fabrici de asfalt. Stiu ca este tipic nemtesc sa nu schimbi ceva bun, deci ma asteptam sa nu se fi trecut la taxarea pe autostrazi. Ce este intr-adevar bun este ca in Germania (si numai la ei) ministerul drumurilor, a impartit teritoriul in zone si la fiecare 5 ani le concesioneaza prin licitatie unor firme particulare. Statul isi rezerva autoritatea de a cere adaugarea de artere noi, modificari, imbunatatiri. Firma are responsabilitatea intretinerii permanente, iar statul inspecteaza si penalizeaza. Concesionarea, cred ca nu este tocmai termenul potrivit dat fiind ca la licitatie firma trebuie doar sa faca dovada ca este capabila sa satisfaca toate cerintele din caiet. Este de inteles ca statul isi are planul lui pe perioada de 5 ani, deci stie ce cere. Cu cistigatorul se negociaza plata anuala catre firma, iar amenzile nu se negociaza – sunt legiferate. In cazul proiectelor majore (care depasesc limitele perimetrului) cistigatorii se pun deacord singuri. O firma care a fost scoasa din drepturi inainte de termen nu mai poate participa la licitatii. Sunt extraordinar de multe lucruri bune in acest sistem, de fapt nu prea vad ce ar fi rau. In Israel nu puteam aplica asa ceva, prea multi borfasi. Pentru Romania, am mentionat ca din taxa colectata, inafara de impozit se deduce si necesarul pentru intretinere (care se estimeaza considerind si accidente posibile, deci vorbim de o intretinere combinata – permanent cu garantata), ceia ce poate influenta nivelul de taxare. Nu cred ca in Romania va fi posibil sa se puna problema ca vreo societate de asigurari sa acopere, pentru asigurat, daunele unei portiuni de drum. Nici in Israel nu aveam asa ceva. Politia ne anunta si statul repara (aveam fonduri la intretinere). Daca intervin distrugeri de proprietate particulara, asta e alta treaba.
    Ieri am vazut ca este vorba de un sticker in parbriz, deci nu e vorba de placutele de inregistrare cum se spusese prima data.

    Răspunde
     
 • CuSandu
  Mai 12, 2013 la ora 20:29

  Domnu CTL, este interesant, dar privit din sens opus. Pentru mine anul 1893 nu spune prea multe, dar cind a inceput sa vorbeasca de descoperirea electricitatii, mi-au venit doua intrebari:
  1) cit timp a trecut de cind s-a inventat electricitatea pina la aparitia scaunului electric?
  2) cit timp a trecut de cind s-a inventat lupa si pina ce fibra optica a fost folosita in telecomunicatie?
  Daca autorul ar raspunde la aceste intrebari, cred ca ar realiza ca esafodajul lui, cu noua generatie de manageri pentru o noua reorganizare economica, cam bitiie – nu sunt contra unei noi solutii, dar pentru asta trebuie ceva mai … foarte mult decit o digitalizare.
  Vad ca tipul intra si in economie, nu pot sa-l invinuiesc de asta, pentru ca si eu ma bag unde nu-mi fierbe oala. Si zice ca productivitatea, adica PIB pe persoana „merge drept in sus ca tras cu rigla” – daca l-ar calcula numai pentru 20% din persoane, conform cu directia de acumulare a beneficiilor, ar merge si foarte repede in sus. Am trecut la ceva tare spumant: „E bine sa obtii ceva gratis, nu?” – mai e intrebare, dar sa si fie gratis. Computerele se vind cu memorie virtuala redusa si memorie reala imposibila de mare – solutia: ori stii sa faci, ori cumperi unul nou, ca e mai ieftin decit sa readaptezi sau sa corectezi ce se face intentionat in productie. Fara sa mai vorbesc de software-le (de 3 lulele) sau interfetele in care s-a investit 0.1 creier si se vind pe ce face omul cu muschii intr-o luna. Sa va mai spun ca platesc la Rogers pentru un pachet de peste 200 canale, la inceput ziceam ca nu am timp sa urmaresc mai mult de 20 care ma interesau, acum ma intereseaza doar vreo 5, si in fiecare an imi creste factura lunara cu 3-5 CD (pentru imbunatatiri…?) si lista nici nu este inceputa. Uitati-va la industria auto, alimentara (fast food), medicamente (maninci otrava si ei pilule de verde de Paris sa te faci bine…
  Dar asta este dea-dreptul … digitala: „Creierul nostru se asteapta la o lume liniara” – ce o sa se intimple cind toate circumvolutiunile vor deveni netede si drepte in sus?
  „masina fara sofer” – nimic nou, Gagarin a mers cu racheta fara sofer, inaintea lui circarii isi puneau un fitil in dos si zburau spre tribune. Defapt, cine are nevoie de asa ceva? Au terminat cu torpilele si acuma ne teleghideaza pe noi? O voce dulce, la GPS imi spune unde sa merg, eu ii spun „fuck you, we got stuck” si imi raspunde „don’t mention”.
  Da „decuplarea” e de vina, bogatie prea multa si oameni prea multi fara munca, si tehnologia care a impins in sus productivitatea…
  Dar asta este chiar culmea!!! „TurboTax imi face contabilitatea, mai repede, mai ieftin si mai exact” – anul asta, pentru prima (si probabil ultima) data am folosit un asemenea program (numai pentru ca reclama spunea ca pot sa trimit Raportul prin internet si Departamentul de Taxe il recomanda): am obtinut ca am de primit citeva sute (m-am mirat dar m-am si bucurat), cind sa-l trimit mi-a aparut un „window” – in unele conditii nu se poate transmite, scuze, merg la oficiul postal pentru formulare, fac raportul pe hirtie, obtin ca am de dat citeva sute (nu m-am mai mirat dar nici bucurat), l-am trimis cu timbru postal in ultima zi inainte de amenda. Acuma: „Om sarac, om bogat”.
  „Prosperitatea generalizata” = „in loc sa ne luam la intrecere cu masinile, trebuie sa invatam sa alergam alaturi de ele”, tipul ori spera ca articolul va fi .. inteles de cretini (nu de alta dar eu l-am citit), ori e dus cu pluta (ca trotuarul e crapat).
  Olandezul Jan Danue are dreptate: „As lua un ciocan”, dar nu pentru computer, ci pentru Erick Beynjolfsson care a scris articolul. Si stiti dece? Tandemul om – computer este sinuciderea umanitatii, ma descurc cu computerele dar mi-e frica de tandemul computer – robot de generatia a 15-a.

  Răspunde
   
  1. CTL
   Mai 13, 2013 la ora 09:17

   Simpatic GPS-ul dumneavoastra !

   Răspunde
    
  2. CTL
   Mai 13, 2013 la ora 09:31

   Ma uitam ieri la clipul asta cu Buffett . Stiu parerea dumneavoastra despre persoana, da ce parere aveti despre discurs ?
   http://www.youtube.com/watch?v=IvveZr0D_9Y
   .

   Răspunde
    
   1. CuSandu
    Mai 13, 2013 la ora 15:18

    Domnu CTL, eu sunt un tip care m-am condus dupa principii pentru ca mi s-a parut mai simplu, altii se conduct dupa instict si le merge. Deci nu am idei preconcepute, controlez de 100 de ori ceva daca este nevoie. Stiu ca lumea are si bine si rau pentru ca asa este normal/natural sa fie si asta nu este o ideie preconceputa.
    Buffett, asa cum spuneti, mi-am format o parere. Un om este ceva mai complex decit un obiect. La fel si parerea. Omul se poate schimba pe sine insusi, obiectul nu. La fel si parerea. Motiv pentru care am ascultat cele 14 intrebari ale unor elevi, tineri care sunt la virsta, probabil, a marii hotariri. Si e bine pentru ei sa aibe ocazia de a discuta cu o persoana despre care se crede ca a reusit in viata, in masura in care se crede ca bogatia e totul. Omul acesta nu avea prea multe de transmis audientei sale si poate nici nu dorea. Singura intrebare la care a raspuns a fost: „cum iei decizia unei investitii?” Raspunsul a fost fragmentat (nu incoerent dar nelegat), ceea ce sugereaza o persoana instinctiva. Ce am retinut, dupa parerea mea, ca important din unicul raspuns la obiect, sunt: afacerea este o economie buna, iti alegi o afacere predictibila cu produse stabile in viitor, nu multe ci doar citeva, trebuie sa fii disciplinat adica sa-ti cunosti limitele, trebuie sa ai motivele tale pentru a cumpara ceva, trebuie sa intelegi produsul si sa fii pregatit pentru oscilatii. Acuma, puneti-va intrebarea: despre o casa sau un teren agricol, citi oameni au in minte toate aceste aspecte, intr-o forma sau alta? Parerea mea, e ca marea majoritate. Pentru acei tineri raspunsul si-a atins tinta, pentru adulti a fost unul cam pueril. Dar totusi a fost un raspuns.
    A inceput discursul cu cele trei calitati necesare in afaceri: integritate, inteligenta si energie; ultimele doua sunt umplutura (60% ca oriunde), prima pe care a si pus accentul este discutabila intre adevar si ipocrizie. In afaceri, intotdeauna ceri integritate, sinceritate, sentimente bune dar in schimb oferi opusul.
    In al doilea rind a venit cu un ingredient oratoricesc: pentru a te forma ca om in profesia pe care ti-o alegi, incearca vreo doi ani sa te pui in pielea idolului tau preferat, vei sfirsi a fi exact ceea ce vrei. Spus unor copii este de efect, nu-i asa?
    Alte „sfaturi” : evita datorii pe credit card, daca nu poti nu cumpara, sa nu-ti doresti mai mult decit e necesar. Ce as putea comenta?
    Despre el: am avut profesori buni, am fost norocos si o gluma (care imi scapa) la care a ris aproape singur.
    De vreo 2-3 ori, in „raspunsurile” sale a repetat „be ahead not behind the game”. Cui ii place de el, poate sa o foloseasca ca motto, eu ma lipsesc daca nu inteleg.
    Mi-am notat, dar trec peste intrebari si raspunsuri gargarisiste si am sa pun in evidenta un laitmotiv in „raspunsurile” lui: traiti intr-o tara fara probleme, astazi e mai bine decit in trecut, nu va concentrati prea mult asupra problemelor ca pierdeti imaginea de ansamblu, viitorul este grozav daca nu va fi razboi.
    Personal, daca la acest discurs mi s-ar fi oferit o sticla de Borsec as fi fost multumit.

    Răspunde
     
 • CTL
  Mai 12, 2013 la ora 17:33 Răspunde
   
 • George
  Mai 12, 2013 la ora 00:10

  @Imi poate explica cineva – Nu, nu va poate explica nimeni, pentru ca are o importanta neglijabila. Pentru cineva cu o rata lunara la banca e o amagire sa stea sa-l urmareasca pe Moise cu „analizele lui subiective pe curs” pentru ca i) e vorba de castiguri potentiale mici si ii) rata de succes in determinarea directiei cursului intr-o „analiza subiectiva” este, cu tot respectul, de ~50%, adica fix la fel cu aruncatul cu banul.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 12, 2013 la ora 16:07

   Domnu George, Sunteti in ton cu mine. Atunci am alta intrebare: Pentru cine face Moise acest serviciu pentru ca nu-l face degeaba („injectiile”, „instabilitatile”, grafice). Eu daca as avea ceva milioane, as fi interesat (chiar sa acord un anume bonus) sa aflu un pic inainte ce intentii are careva (ori o persoana importanta din guvern ori … publicul). „Sumele neglijabile” pentru mine sunt importante, „analizele subiective” pot influenta pe multi pentru care, in saracia lor, si un EUR conteaza.

   Răspunde
    
   1. George
    Mai 13, 2013 la ora 02:03

    Eu zic ca analizele astea Moise le face pentru el, are el pasiunea asta. Nimic rau in asta, unii se ocupa de gradinarit, altii cresc animale de companie, altii si-au facut un hobby din a-si da cu parerea despre directia cursului de schimb. Si o pot face la nesfarsit in intimitatea lor.

    Ceea ce nu mi se pare in regula este sa-ti dai cu parerea pe postul public, cu o rata de succes de 50% (hazard pur), mancand zilnic 3-4 minute din ceea ce altfel pare a fi o buna emisiune cu informatii din domeniul economic, in orice caz cea mai buna din media vorbitoare de limba romana (si in loc sa spuna foarte multe despre Ora de business, afirmatia mea spune mai multe despre calitatea media romanesti).

    Va dati seama ca daca Moise ar putea cu analizele lui sa castige bani din speculatii pe curs, asta ar face, iar nu emisiunea Ora de business. De unde stiu ca nu face asta deja? Pentru ca daca ar specula pe curs, elegant ar fi sa faca un disclosure/aducere la cunostinta ca de exemplu va castiga bani din caderea euro (pentru ca are pozitii in acest sens) cand propovaduieste scaderea euro in Ora de business.

    Oamenii care fac bani din speculatii financiare sunt cei care afiseaza o umilinta debordanta, care in loc de „Eu vad euro la 4.25 in 30 de zile” zic „Habar nu am unde va ajunge euro”.

    Sa te iei dupa Moise in alegerea zilei cand iti schimbi 300 de euro pentru rata e ca si cum te-ai lua dupa numarul picat cand arunci cu zarul, sau dupa cum alege o maimuta una dintre cele 2 banane puse in fata ei: una cu coada spre maimuta, una cu coada in directia opusa.

    Răspunde
     
    1. CuSandu
     Mai 13, 2013 la ora 03:05

     Odata, unul din sefii mei mi-a spus:”faci ce-ti spun eu, pentru asta te platesc”.

     Răspunde
      
    2. cornel
     Mai 13, 2013 la ora 15:47

     Mie imi plac pronosticurile lui Moise referitor la cursul de schimb, chiar daca uneori o da, cum e si firesc, in bara. Daca imi amintesc eu bine si mari economisti de la importante banci cormerciale din Romania fac pronosticuri referitoare la cursul de schimb si nu totdeauna o nimeresc. Nu mai adaug faptul ca aceste persoane sunt foarte bine platite de respectivele banci, care se bazeaza pe aceste pronosticuri si isi doresc sa faca profit si nu pierdere din diverse operatiuni financiare ce au la baza respectivele pronosticuri.
     Inca un aspect important, zic eu, ca sa intelegi mai bine cum sta situatia – nici pe Isarescu daca il intreaba cineva nu poate sa dea un raspuns sigur in fiecare zi referitor la cursul de schimb – asta pentru ca BNR-ul nu intervine zilnic in piata si piata valutara isi regleaza uneori singura cursul de schimb (poate uneori si Dumnezeu este luat pe nepregatite de evolutia cursului de schimb – daca imi este permis sa fac o asemenea gluma).
     Cred ca am fost destul de clar.
     O zi buna.

     Răspunde
      
     1. CuSandu
      Mai 13, 2013 la ora 17:11

      A cere „un raspuns sigur” este o chestie gazetareasca. Intre a prezenta tendinte si conjuncturi generate de factori economici specifici si sugerarea unor cifre, cred ca este o diferenta, care uneori poate sa aibe si semnificatii. Nu odata l-am auzit pe Moise recomandind „acum este momentul cel mai bun”, sau „nu vreau sa se inteleaga ca as sugera…”, sau „multi s-au avintat dar…”. Foarte multi isi leaga banutii de asemenea vorbe mai mult decit „anul trecut in conditii similare graficul a inceput sa urce dupa o stagnare scurta..” sau altceva de genul asta. Firesc, analizele implica aprofundarea cauzelor si efectelor asupra tendintelor pe baze statistice si probabilitate matematica, care in general sunt acoperitoare, fiind de fapt instrumente folosite si de manageri in conducerea afacerilor respective.

       
 • Nelu
  Mai 11, 2013 la ora 22:10

  Fondurile speculative care au schimbat eur/ron daca nu au cumparat certificate de la mfinante sigur au depus lei la termen de o luna , au ales bine momentul ca intevalul intre sedintele de politica monetara este de doua luni numai bine la jamatatea intervalului sa fie cel mai scazut curs eur/ron .(posibil 4.2 la 1 iunie)
  In general traderi (dealerii bancilor) simt cu ceva timp inainte de comunicat rezultatul si vor cumpara euro iar la data publicarii comuncatului rezultatul va fi deja inclus in pret! (posibil 4.45 la 1 iulie)

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 11, 2013 la ora 22:26

   „..simt cu ceva timp inainte..”, chestia cu simtitul…

   Răspunde
    
 • CuSandu
  Mai 11, 2013 la ora 21:26

  Imi poate explica cineva, ce importanta are daca de la o luna la alta un EUR urca sau coboara cu 0.05 LEI? La sume mari ale speculantilor inteleg (la 10,000 EUR poate fluctua cu 500 LEI), dar pentru omul de rind care … n-are ce pierde? Dar chiar si pentru cei care au ceva, dar nu traiesc din asta (adica nu dau ciubucuri pentru informatii), transferul asta din cont in LEI in cel pe EUR nu se taxeaza. Aici oamenii normali nici nu se uita la asta, nu ca nu ne pasa, dar nu conteaza. Benzina, daca se schimba cu 1/4 sau 1/2 CD, inseamna 10 sau 20 CD la un plin. O schimbare de 0.03 CD la litru este vorba 1.2 CD, nici de tigari. Probabil ca atunci cind vrei sa achizitionezi ceva de 100,000 EUR, la care se calculeaza o plata lunara pe termen lung, dar nici asta. Uite:
  = imprumut 100,000 EUR cu 7%, am de platit un interes de 7,000 EUR care defalcat lunar pe 25 ani ar veni cam 23.3 EUR/luna
  = imprumut 100,000 EUR, ii schimb in lei si pentru o diferenta de curs de 0.05 LEI/EUR am 105,000 LEI la care platesc o dobinda de 5% care inseamna 5,250 LEI pentru care as plati 17.5 LEI/luna; si
  = pentru aceiasi 105,000 LEI cu o dobinda de 5.25% revine de platit 5,512 LEI, adica 18.4 Lei/luna. Care e afacerea? 0.9 LEI pe luna???

  Răspunde
   
 • lender
  Mai 11, 2013 la ora 13:28

  Urmatoarea sedinta de politica monetara nu e la „inceputul lunii viitoare” ci la inceputul lui IULIE.
  Peste o luna si jumatate !!!
  Evident ca pana atunci cursul poate ajunge sub 4.2 lei/euro.

  Răspunde
   
 • Marian
  Mai 11, 2013 la ora 08:09

  Orice analiza pe curs este subiectiva ,daca am sti evolutia exacta a cursului ne-am imbogatii toti, cursul este inluentat de multi factorii interni si externi ca cineva sa poata prevede evolutia exacta a cursului ,iar moise nu face altceva decat o analiza.

  Răspunde
   
 • George
  Mai 11, 2013 la ora 02:47

  Ah, si inca ceva: inca le mai plangi de mila spagarilor care fac din spagi 15.000 euro/luna? Cand apare cate o stire cu cate un spagaton prins de parchet sau condamnat de o instanta pentru spagi de 2000 de lei pe operatie, de ce nu dai pe post? De ce nu faci niste alalize de curs cum iti plac tie sa vezi cat poate castiga/pierde un spagaton la o variatie de 1 ban pe perechea leu/euro daca el face din spagi 2000 lei/operatie * 2 operatii/zi * 15 zile/luna?

  Răspunde
   
 • George
  Mai 11, 2013 la ora 02:40

  Moise, inainte de vacanta de Pasti+1 Mai ai zis sa nu schimb euro si sa astept ca o sa scada imediat dupa vacanta, ca intra in tara euro de la „capsunari”. Si te-am ascultat, dar acum va trebui sa platesc mai mult pentru euro necesari pentru rata. Ce sa ma fac??

  Glumesc, nu te asculta nimeni cu analizele astea ale tale. Sincer, las-o mai moale. Daca ai fantasme cu cursurile de schimb, joaca pe forex si gata, o sa ai mari sanse sa joci in rolul omului cu bani din vorba inteleapta: „Cand un om cu bani intalneste un om cu experinte, omul cu bani pleaca cu experienta iar omul cu experienta pleaca cu banii.”

  Pe scurt, legat de analizele de curs din Ora de business (nu de aici de pe blog, pe blog baga cat te tine tastatura): Mersi, dar nu, mersi!

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase