Întrebările afacerii Rompetrol

ponta rompetrol petromidia

de Moise Guran

Anunțată de premierul Victor Ponta ca fiind o mare victorie, afacerea Rompetrol rămâne în continuare una sub semnul întrebării. Pe scurt, lucrurile stau cam așa – acum aproape 15 ani, statul a dat pe trei lei Petromidia, cea mai mare rafinărie românească, tocmai pentru că n-avea bani să o repornească și pentru că aceasta avea o datorie de peste 600 de milioane de dolari la buget. Dinu Patriciu, cumpărătorul de atunci, a repornit rafinăria dar a plătit o mică parte din acea datorie. Pentru restul s-a înțeles cu guvernul Năstase să transforme datoria într-un soi de credit până în 2010. Dacă Patriciu nu plătea datoria, pachetul majoritar de acțiuni se întorcea la stat. Numai că Patriciu a vândut rafinăria, cu tot cu această înțelegere către Kazmunaigaz care bineînțeles că nu a plătit.

Între timp valoarea acțiunilor respective a scăzut la mai puțin de jumătate iar înțelegerea pe care a făcut-o acum Ponta este următoarea – ne dați 200 de milioane de dolari pe acțiuni, stingem datoria, dar mai investiți voi în România încă 150 de milioane de dolari într-un fond din care dați statului 20% gratis. Ați auzit bine, 150 de milioane, nu un miliard, așa cum s-a lăudat premierul pe la televizor. Memorandumul prevede că Fondul respectiv poate atrage alte investiții de până la un miliard, bani pe care să îi investească apoi în sectorul energetic din România. Altfel spus, statul român se poate alege în final cu doar 30 de milioane din fondul respectiv, sau cu încă 200 de milioane de dolari, plus un efect foarte benefic de dezvoltare economică. Totul depinde de Kazmunaigaz și această incertitudine reprezintă minusul contractului-memorandum pe care Ponta îl va aduce spre aprobare Parlamentului. Doar nu credeați că premierul va risca un viitor proces penal, nu-i așa? În fond între o țeapă și o afacere excelentă pentru statul român, afacerea Rompetrol depinde de acum doar de intențiile kazahilor.

stiri verificate
Categoria: MOISE
Etichete: , ,

Comentarii prin facebook

35 răspunsuri la Întrebările afacerii Rompetrol

 • laurentiucat
  Mai 12, 2013 la ora 21:56

  Mirel Palada a distribuit actualizarea de stare postată de Mihaela Miroiu.

  Mihaela Miroiu
  „In cei 1200 km. parcursi in aceste zile (Arges, Valcea, Sibiu, Alba, Hunedoara) am vazut ceea ce media romanesti nu spun si nu arata de parca nu ar exista (greu sa se miste dincolo de Piata Universitatii si Piata Romana):
  1. Pamantul este cultivat pe suprafete foarte mari si culturile arata foarte viguroase. Nu mai e parloaga. Dealurile sunt cum pasuni pline de oi sau vite sau de pomi fructiferi si vie.
  2. Este foarte curat in orase, orasele, sate. Este asfalt mai peste tot.
  3. Oamenii isi fac sau renoveaza case pretutindeni.
  4. Pe Valea Frumoasei (Sebes-Oasa) poti sa te simti ca in satele austriece.
  Morala este ca daca vreu sa ne deconectam de sura defetismului trebuie sa inchidem televizoarele si sa vedem lumea reala. Desigur ca sunt si oameni rai si lucruri prost facute. Dar nu sunt deloc numai ele. Oamenii mai si infloresc si stiu sa faca lumea mai frumoasa si mai roditoare.”

  voi ce parere aveti?

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 13, 2013 la ora 03:38

   Eterna balanta a raului si a binelui. Tind sa cred ca optimismul (paharul pe jumatate plin) duce viata inainte, dar lucrind la calitate daca nu punctam la fiecare pas ce e rau (adica nu conform cu standardul) nu se termina bine. Cind seful imi spunea „tu vezi numai ce e rau” ii replicam „nu putem vedea la fel”. Pentru a fi clar: cind sunt prea multe opinii, pareri, observatii nu mai e loc sau timp de dorinta, vointa, actiune; rau sau bine foarte important, dar mereu acelasi rau, acelasi bine…?

   Răspunde
    
  2. Paul
   Septembrie 6, 2016 la ora 22:27

   Si in tot optimismul si belsugul asta, cate ore ai petrecut pe drumurile noastre ,,fluidizate”??

   Răspunde
    
  3. militaru
   Septembrie 7, 2016 la ora 13:55

   De ce sa ne ducem pana acolo, unde spuneti dvs?? Luati Bucurestiul, capital a țării, ,,la picior sau cu masina personala” şi-o să vedeti lucruri făcute de mântuială sau deloc făcute. O sa vedeti intersecții ,, contra naturii”, o sa vedeti gunoi cat cuprinde, o sa vedeti cum firmele de salubritate consum a doar combustibilul (udă când ploua, periile acelea nu strang nimic, dar se tot plimbă pe langa rigidă, când este traficul mai mare), etc. Sa fi orb si tot vezi ca de banul.public îsi bat joc, cine oare? ?

   Răspunde
    
 • laurentiucat
  Mai 12, 2013 la ora 21:28

  sanducu- mereu incerc sa nu-mi repet greselile. dar sunt consecvent in facerea altora noi…

  Răspunde
   
 • CuSandu
  Mai 11, 2013 la ora 03:19

  Draga Laurentiu, asta este groasa, numai faptul ca a indraznit sa o spuna dovedeste ca are spatele asigurat (adica nu e de la el): vrea sa modifice Constitutia astfel ca oricine dovedit ca a obtinut ceva ilegal, sa i se confiste totul. Precizez ca asta nu se leaga de … treci cu masina pe rosu si adio masina. Chestia cu TOTUL, are miros de nationalizare. Capac la oala cu smoala…

  Răspunde
   
  1. laurentiucat
   Mai 11, 2013 la ora 22:34

   e directiva europeana si culmea e de acord si monica macovei cu acest lucru.
   in fapt e vorba de confiscarea averii dobandite ilicit , nu a intregii averi.

   Răspunde
    
   1. CuSandu
    Mai 11, 2013 la ora 22:45

    Se vede ca nu esti borfas, ca sa intri in hora vii cu ce nu este ilicit. Cind se termina treaba, fiecare isi ia contributia si apoi se imparte cistigul. Cum dovedesti ca participarea este licita? Si chiar daca dovedesti, este totusi arma crimei. La poker, tot ce e pe masa e al politiei si atunci nici nu se mai uita la tine, esti liber ca cucul cel chel.

    Răspunde
     
    1. laurentiucat
     Mai 11, 2013 la ora 23:13

     aici e vorba de discrepante mari intre declaratiile de venit si averea posedata.
     nu e la fel cum era inainte de 89 cand se cumparau lozuri castigatoare la suprapret ptr a spala banii.
     iar in ceea ce priveste transferurile succesive de valoare de la diverse persoane poate fi combatut usor cu tragerea la raspundere a fiecarei persoane din lant.
     cu o astfel de prevedere legislativa nastase nu avea cale de scapare in cazul matusii tamara.
     nu e vorba ca se va stopa furtul, dar va fi mai greu ptr hoti sa beneficieze in liniste de banii furati si mai usor ptr procurori sa infunde delicventii cu delicte economice si de evaziune.
     faptul ca toti borfasii de la masa zic pas e o chestie finita. unul tre sa ceara ceva iar altul sa dea cu sec, iar de aici se rupe filmul…

     Răspunde
      
     1. CuSandu
      Mai 11, 2013 la ora 23:35

      Vad ca am sarit rindurile, dar te descurci tu. In chestia cu stopatul furturilor, un singur lucru il stopeaza: salarii normale la toata lumea. Uite, in Vancuver, chinezarime – China Noua. Salarii mari dar putine, aia-s multi. Mafie, protectie, jaf. Politia nu se baga, timpit sa fii sa intri in focuri incrucisate. Nici televiziunea. Tot ce stim e de la cei care vin de-acolo. Ai prins schema: legi drastice, metode drastice. Salariu nene Laurentiu, salariu. Altfel nu mai iesiti din casa.

       
    2. CuSandu
     Mai 11, 2013 la ora 23:23

     …acuma vad ca lipsea ce era mai important: banii gazdei erau LICITUL.

     Răspunde
      
   2. CuSandu
    Mai 11, 2013 la ora 23:20

    Doua scurte:
    1) Cind eram student, faceam alpinism la Sinaia. Seara jucam poker. Intr-una din seri ne pomenim cu militia peste noi, pe masa citeva amarite de batrine. Le-au luat si nici multumesc n-au zis.
    2) Eram pe teren cu echipa. Vine seful in inspectie „neanuntata” sau cum ii placea lui sa spuna „inopinata”. Cum picase acuma, simbata dupamasa, dupa socoteala lui noi aveam zi de birou. De fapt, noi mergem dupa ploaie – cind e uscat teren, ploaie birou. Ne intoarcem seara, adica pe la 23:00. In drum spre casile noastre ne oprim ca tot omul civilizat sa ne cinstim. Nu-ti mai spun „De-ale carnavalului” pina ne-am adunat de pe unde cazusem, si ca intotdeauna … poker. Piliti, piliti dar stiam cit trebuie sa pierdem si cit sa contribuim fiecare. Obositi am pierdut repede tot ce trbuia si dam sa plecam la culcare. A doua zi era duminica dar tot teren, ca plouase in nestire. Dar seful nici vorba, fiert si nici vorba de somn. Noi lefteri ca abia luni veneau banii. Ne-a imprumutat gazda, nu mult asa ca am inceput sa ne recuperam banii de la sef. Am returnat banii gazdei si am re-inceput sa pierdem (se cam sucarise) dar mai incet, pina l-a prins cascatul. Acum noi n-am mai avut somn si ne-am dus la altul care avea o afinata… ca la mondiale. A doua zi condu-l la gara, ce mai s-a ales praful de ziua de teren. Pacat, a fost o zi minunata, pe linga Cimpul-lung Muscel, ii zicea Rucar. Si ce brinza…

    Răspunde
     
 • laurentiucat
  Mai 10, 2013 la ora 21:35

  sanducu-patriciu e din fosta die… si poate si acum are legaturi cu sie.
  el impreuna cu voiculescu si cu alti cativa, au constituit primele intreprinderi private, ptr ca stiau cum e dincolo…
  intre timp, restul securitatii si-a continuat „vocatia” politica pana cand au realizat ca fara bani, nu inseamna mare lucru.
  de aici a inceput ” concurenta” intre aripile securitatii si razboaiele ptr putere si bani.
  primul cazut la datorie a fost patriciu, iar acum tunurile sunt puse pe voiculescu, ca si acesta sa fie pus cu botul pe labe.
  acesta nu e un scenariu decat in mare, iar actorii se impletesc cu fostii din aparatul de partid si de stat si cu cativa razleti „norocosi” sau cu vocatie de a face afaceri.
  in contextul privatizarii masive cu capital strain, capitalistii romani de orice natura
  au realizat ca izvorul cu apa vie constituie firmele cu capital de stat si bugetul.
  de aici razboaiele, dezvaluirile si dosarele.
  privatizarea petromidia e doar un episod din aceast razboi.
  ca sa citez pe cineva celebru…nu conteaza ceculoare are pisica atata timp cat prinde soareci si adaug eu…nu conteaza prea mult nici a cui este…
  p.s.
  sanducu, tu care ai vazut atatea si ai patit atatea…sa stii ca tare mi-e ca dupa ce l-am injurat pe iliescu si am fost la manifestatii impotriva lui…s-ar putea sa ajung sa-i dau dreptate cand dorea un „capitalism cu fata umana”…

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 11, 2013 la ora 03:10

   Draga Laurentiu, sa-ti parafrazez chestia cu pisica: si mie mi-ar conveni sa fiu pus cu botul pe labe, dar bilionar. Faptul ca a facut bani in Emiratele…americane, spune totusi ceva care e cam greau de intors. Iar prietenia georgiana, de unde si pina unde? A probabil ca s-au intilnit in Delta la un pescuit subacvatic. Altfel cum hodoronc-tronc asociati la o banca, abia facem cunostinta si gata…
   Despre aripi si ciorovaiala, nu ma indoiesc. De cind lumea, toti se misca cit mai aproape de torta, iar daca nu e loc, macar in spatele celui care imparte feliile.
   Chestia cu „capitalism uman”, este interesanta. El stie la ce s-a referit?

   Răspunde
    
   1. laurentiucat
    Mai 11, 2013 la ora 07:19

    cu botul pe labe inseamna, aproape de puscarie. uiti ca a stat la mititica o noapte, dupa care s-a cumintit.
    altfel…emiratele sunt o sursa de finantare iar georgia e o buna baza de plecare in afacerile viitoare cu petrolul din zona,plus gaz,plus conducte,plus ce se mai gaseste prin subsolul marii negre…

    Răspunde
     
    1. CuSandu
     Mai 11, 2013 la ora 19:11

     „Cele mai bune carti nu sunt tocmai acelea care ne invata, ci acelea care ne fac sa cugetam despre cele cuprinse in ele.” Despre ce vorbim nu exista carti, deci invatam – de exemplu, eu de la tine.

     Răspunde
      
     1. laurentiucat
      Mai 11, 2013 la ora 23:24

      @sanducu- daca am invata din experienta altora…am fi intelepti. macar sa fim destepti si sa invatam fiecare din a noastra.

       
     2. CuSandu
      Mai 12, 2013 la ora 16:50

      Draga Laurentiu, suna foarte frumos. Dar este o problema, se spune sa invatam din greseli – dar nimeni nu greseste, cu totii suntem deja destepti.

       
 • LN23
  Mai 10, 2013 la ora 19:05

  Ce succes rasunator!Aud de aici aplauze si ovatii pentru ca,PROBABIL(?),guvernul roman condus de ilustrul Ponta va finaliza opera inceputa de ilustrul sau indrumator de teza de doctorat,fost puscarias,si anume lichidarea ultimilor vestigii ale unei industrii romanesti.
  Merita sa facem o revolutie pentru asta!

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 10, 2013 la ora 20:02

   Saracul Spinoza spunea, dar cine are timp de el, „Dreptatea excesiva poate deveni cea mai mare nedreptate”. Asa este, uneori bagi la inchisoare pe cineva pentru a face loc altcuiva. Puscariasii astia…

   Răspunde
    
  2. CuSandu
   Mai 10, 2013 la ora 20:06

   Apropo, nu de alta dar nu am auzit inca impresiile unui participant la „revolutie” direct de la sursa, cum a fost?

   Răspunde
    
   1. laurentiucat
    Mai 10, 2013 la ora 21:56

    balaceala…unii stiau precis ptr ce sunt acolo…ceilalti erau pentru contra.

    Răspunde
     
    1. CuSandu
     Mai 11, 2013 la ora 02:53

     deci esti pescar cu indemnizatie de revolutionar…

     Răspunde
      
 • micutu de la 7
  Mai 10, 2013 la ora 15:11

  Mie mi-a placut ca Ponta se lauda ca a dat actiunile peste pretu din bursa 😀 Deci omu ori nu stie ce vorbeste si ce bursa avem, ceea ce ar fi grav, ori ne crede pinguini pe toti. Ca si cu mandria ca n-a crescut nici o taxa fata de celelalte tari din UE. Pai normal ca n-a crescut ca le-a crescut Boc inainte. Deci copilotul te face la poker fara sa aiba nimic 😀
  Eu sunt curios cum de au cumparat kazahii o companie cu datorii si cu skema lui Patriciu? De ce s-ar baga cineva in chestii d-astea complexe cu un stat strain? Si alta intrebare, de unde a avut Patriciu bani sa cumpere? Nu uitati cu cine lucra.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 10, 2013 la ora 19:53

   „Eu sunt curios cum de au cumparat kazahii o companie cu datorii si cu skema lui Patriciu? De ce s-ar baga cineva in chestii d-astea complexe cu un stat strain? Si alta intrebare, de unde a avut Patriciu bani sa cumpere? Nu uitati cu cine lucra.”
   Interesanta curiozitate, dar mai interesant este pentru cine si nu cu cine lucreaza.
   Cind citesti o biografie a unei persoane importante dar neinteresanta (din trecut), ai parte de o multime de detalii. Cind este vorba de o persoana neinportanta dar interesanta (din prezent), esti obligat sa intelegi din omisiuni.
   Dinu Patriciu, arhitectura si nimic altceva (ca Isarescu), adica „neexpus”. A muncit niste ani buni in real estate (mai exact constructii de blocuri de apartamente) si a meditat studenti pentru admitere la Arhitectura (foarte multi cistigau o piine buna cu asta, am avut colegi de scoala care se ocupau si ei cu asa ceva). Faptul ca nu a avut o inclinare deosebita spre profesie, se intelege din faptul ca nici cind in sfirsit ajuns in Universitate, n-a trecut de asistent. Dar ce atrage atentia este ca a primit „numeroase premii internationale” care nu apar pe nicaieri, si totusi cistiga un proiect in Emirate, si inca niste angajamente, bine platite si intr-un timp scurt. Adevarat, este mai usor sa proiectezi pentru bogati (care platesc orice, numai luxos sa fie) decit pentru saraci (care trebuie sa fie ieftin si bun). Alta dovada a acestei linii, „Romana Offices” (2460 mp, 5 etaje, si o parcare subterana pentru 34) cu tot ce este mai bun in domeniu – interesant cine le-a folosit. In orice caz, pentru aceasta investitie de 9 milioane EUR, firma lui (prima privata de dupa revolutie) DP Global Services (condusa de un…strain), este premiata de … o revista de real estate – „Central & Eastern Europe”. Acuma foarte multi o sa credeti ca sforile duc la … Kremlin. Nu va contrazic, nu stiu. Dar ce stiu este ca am fost in state, si am pomenit de asta cindva, am avut prilejul sa cunosc la ONU grupari de profesionisti dedicati studiului tarilor europene din EST. Un fost ambasador american (in India) mi-a facut propuneri ademenitoare, fiind in resedinta sa. Probabil ca Dinu Patriciu, intr-o situatie similara, nu a facut ce am facut eu. Si a ajuns membru al Consiliului Atlantic (infiintat in 1961) – o reuniune de publicatii care „cica” promoveaza cooperarea euro – americana. „He is also a prominent member of the National Liberal Party of Romania and a member of the International Advisory Board of the Atlantic Council, a US-headquartered think tank”. Ce devine cu adevarat interesant, este ca dintre membrii acestui „consiliu” s-au ridicat consilieri al unur personalitati politice, precum si Obama (de exemplu). Este haios de remarcat ca o persoana fara realizari personale profesionale s-a ocupat de doua domenii atit de diferite: afaceri de milioane si o nesemnificativa (important pentru noi, dar nu pentru Patriciu) predispozitie pentru sprijinirea studentilor (Fundatia DP). Aceste doua preocupari de baza lucreaza ca doua miini (omina spala pe alta). O persoana ca Patriciu nu a demonstrat abilitati atit de fine, deci cineva il sprijina, cineva il invata, cineva il manipuleaza, cineva are nevoie de el. Pentru ce? Pentru ce atita … efort? Mentionam la inceput, a fost ales dintre „ne expusi”. Puteti acuma sa-mi spuneti: ne-expusi cu cine? Consiliul Atlantic a organizat intruniri (gazetaresti) cu persoane sus puse in politica ucraineana, georgiana, azerbaijana, lituaniana, belorusa.
   Pentru ceea ce s-a dorit de la el, el este un … rebut. Pina acuma ar fi trebuit sa fie Presedintele Romaniei. Conjunctura proasta, si el un incapabil si Basescu care are motivare serioasa sa-si pastreze imunitatea. Daca Traianel ajunge la NATO, cine ii va lua locul? Neh, Ponta e prea tinar.

   Răspunde
    
 • gica
  Mai 10, 2013 la ora 10:55

  am impresia ca nu esti multumit de segmentul orar al emisiunii. poate ora 14 pe tvr2 te coafeaza mai bine :)))

  Răspunde
   
 • CuSandu
  Mai 10, 2013 la ora 04:58

  Moise, deci:
  – Petromidia (firma de stat) are datorie LA STAT de $600 mil (la buget);
  – Dinu Patriciu o cumpara, o porneste si „a plătit o mică parte din acea datorie” – cit si ce procentaj din totalul actiunilor (de fapt despre ce fel de actiuni vorbim daca rafinaria nu mai avea „valoare”, poti deveni actionar la o „datorie”?);
  -„Dacă Patriciu nu plătea datoria, pachetul majoritar de acțiuni se întorcea la stat”, adica statul isi „recupera” intreaga datorie? ciudat sau interesant…
  -„Kazmunaigaz care bineînțeles că nu a plătit”, adica a cumparat fara datoriile ramase de la Patriciu sau l-a despagubit de ce platise el? Aaa, si dece „bineinteles”?
  Daca pina acuma nu este clar cit au ramas „actiunile” datorate (tot 600 sau plus dobinda) si dupa toate transferurile, cine este datornicul? Ponta, se pare ca este dispus (dece?) sa „stearga” parte din datorie (dece acuma si nu atunci cind probabil ca se puteau gasi citiva bani – Patriciu a gasit – sa fie repornita):
  – deci datoria(cit?), in actiuni de valoare ZERO = afacere moarta, a scazut de la 600 plus dobinda la 200 (e vorba de diferente sau de „valoarea” actiunilor?);
  – acuma Ponta pune conditii (cu ce drept?, e premier, dar sa fie pe inteles) de o investitie de 150 minus 80% (pentru buget) – unde este CFI-ul? pe cine acopera Ponta? De miliard nu discutam ca nu e scris.
  – fondul de 120 mil va atrage (cum?) investitii (ale cui si in ce ramura?) de un miliard (uite unde era, probabil ca a fost o confuzie).
  Deci statul se alege cu 30 milioane gratis (si inca ceva pe sest). De cele 200, care, fiind vorba de o datorie necunoscuta, e greu sa fie considerat un „plus”. Este asa de intortocheata, ca numai teapa dreapta nu e, prea multe intelegeri nescrise.
  Nici macar nu mai conteaza cine vinde benzina cea mai ieftina in Romania (romanii, sirbii, kazahii sau rusii), vin rusii! pe usa din dos? Citi in copilarie n-au facut la fel cind n-aveau cheia la usa din fata. Si sa nu uitam: Kazahstanul mai are de platit Rusiei chirie pina in 2025 pentru citeva hectarase de pamint. Daca va auzi careva de vreo bilaterala Ruso – Indiana, sa-mi spuna si mie, rusii (pardon!), indienii vor sa faca un combinat nou pe linga teva de gaz din fata portii lui Laurentiu.

  Răspunde
   
 • laurentiucat
  Mai 9, 2013 la ora 22:47 Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 10, 2013 la ora 05:56

   Daca nu gresesc, se pare ca este o tendinta de reducere a importurilor. Asta explica contraofensiva lor concretizata in procesul de achizitionare sistematica a terenurilor agricole. Ce nu cunosc, printre multe altele, e daca exista cumva niste intelegeri internationale/europene care sa ne oblige la export. Daca da, ar trebui anulate, e legitim. Atunci importul s-ar reduce drastic. Romania, adica statul si fermierii, pierde enorm vinzind ieftin si cumparind scump, fara sa mai mentionez ca si la forma de plata, aproape sigur, suntem trasi in piept. Din aceasta diferenta, recistigata (cum am mai spus, legitim) se pot sprijini productiile interne, ceea ce va stopa si vinzarea terenurilor. Daca in paralel cu stoparea exporturilor, s-ar estima forta de munca activa si necesar de suplimentat (pentru realizarea intregului necesar intern de produse agricole), se va putea stabili un benchmark solid pentru investitia necesara pentru productia de export la paritate – venit net la buget! Idioata chestie, sa exporti pentru ca sa importi…

   Răspunde
    
 • laurentiucat
  Mai 9, 2013 la ora 22:47

  ce diferenta ar fi intre oltchim si petromidia ? ca una e de stat si ca, cealalta e privata? datoriile sunt cam aceleasi…
  nr de angajati e mai mare la rompetrol… doar ca rompetrol poate constitui o alternativa la petrolul rusesc. si pana la urma conteaza ca aceste firme sa functioneze si sa plateasca taxe. ca se dau ajutoare de stat…? asta se face in toata lumea. daca nu-ti protejezi industria si nu o dezvolti, ajungi fiul ploii.

  Răspunde
   
  1. CuSandu
   Mai 10, 2013 la ora 07:28

   Draga Laurentiu, tocmai ii cerusem lui Moise niste lamuriri, dar intre timp, am pus la un loc citeva chestii (pe care eu nu le stiam) in legatura cu Rompetrol/Petromidia: statul Roman detine 45% din actiuni in contul unei datorii istorice, devenind actionar la Rompetrol Rafinarie dupa ce obligatiile emise de Rompetrol in 2003 s-au convertit in actiuni. In 6 mai 2013, Tribunalul International respinge cererea Rompetrol ($185,385 mil. despagubiri materiale si morale) contra statului Roman, care ar fi incalcat Acordul bilateral privind promovarea si protejarea RECIPROCA a investitiilor intre cele doua tari – Romania si Regatul Tarilor de Jos. Vis-a-vis de titlul acordului, tribunalul a recomandat mai multa atentie la „protejarea interesului investitorului strain”. Marginalizind, daca este vorba de reciprocitate, recomandarea este aeriana. In plus, ce investitii are Romania in Olanda? Acuma, urmare celor declarate de Ponta, TRG N.V. Amsterdam/KazMunayGaz inteleg ca va controla 100% Petromidia? Sa vedem cit va fi benzina dupa perfectare.
   Care este diferenta dintre Rompetrol si Oltchim, unul privat si altul de stat? Dupa parerea mea, nu conteaza. Unul exploateaza si rafineaza, iar celalalt preia de la primul materie prima pe care o prelucreaza. Ce am inteles, recent, este ca produsele Oltchim au cautare si nici nu acopera cererea, deci ce competitori ar avea in Franta si Anglia, de fapt nu-l concureaza. Mai mult, nu stiu care este situatia actuala, dar Stiu ca Romania cistigase o mare traditie in mase plastice. Industria chimica este o ramura extrem de dinamica a oricarei economii. Deci cu potential economic puternic in viitor. Ai prins peisajul cu interese foarte mari de a scoate Oltchimul de sub tutela statului – mare pierdere, se poate dezvolta si diversifica rapid, devenind un stilp economic. Cine altcineva ar putea sa aibe primul interes la Oltchim, daca nu … Rompetrol sau daca vrei … rusii.
   La atacul de „bita” al americanilor, rusii si chinezii au contra-atacat cu „condeiul”. De fapt pe romini, chestia asta n-are cum sa-i deranjeze. Decit sa cheltuiesti pe arme, care tot nu vor ajuta la nimic, mai bine te imprietenesti – nu am spus infratesti. Cu timpul vor veni si sanatatea si invatamintul gratuit – ce nu cred ca e rau. Poate chiar si obligativitatea de a munci – adica locul de munca garantat. Daca palmasii o vor duce bine (nu spun mai bine decit nenorocirea de acum, ci realmente bine), nici elita intelectuala n-o va duce rau. De fapt printre acestia sunt cei care tralalaiesc cu competitia pe piata libera de schimb… Care vedem ce inseamna: vindem tot si primim ciuciu. Nu ma pricep la sfori, dar probabil si nemtii vor deveni mai flexibil cu tehnologia lor (nu numai masinute, dar si utilaj de constructii si minier). In Israel, Wirtigen era cel mai reusit la pavari. Dastrol era potrivit pentru structura si substrat. In Yukon si Alaska se lucra in draci la aluviuni aurifere – fara cianura. Acum cu ieftinirea aurului, o mai fi scazut apetitul si scapam cu Rosia Montana – Isarescu zicea ca avem prea mult aur in pivnita. Apropo, tipul are doar ASE-ul. Nu America, nu Germania, nu Franta, nu Anglia. Nimic din inalta educatie occidentala, si totusi bate labutele la Bruxulica – nu i se cere recunoastere diplomei si alte bazaconii. Ce lume…

   Răspunde
    
 • m
  Mai 9, 2013 la ora 21:06

  am vazut ca se maresc ajutoarele pentru cei care nu muncesc. Pentru cei care muncesc nue

  Răspunde
   
  1. un turist
   Mai 9, 2013 la ora 23:32

   D-na sau d-nul m credeti ca la noi in Gremania este altfel?????

   Răspunde
    
 • Dan
  Mai 9, 2013 la ora 19:45

  rusine Dinu Patriciu

  Răspunde
   
 • Mirela
  Mai 9, 2013 la ora 19:31

  Sa inteleg ca e vina noastra ca Patriciu a vandut rafinaria? El si cu sleahta lui de consilieri n-ar fi facut nimic pentru Petromidia, mai mult ca sigur s-ar fi ales praful de tot. Nu stiu cat de excelenta e afacerea asta, dar cu siguranta e avantajoasa, atat pt noi cat si pt kazahi.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase